Arbetsförmedlingens märkliga reklam med Therese Lindgren

Inte nog med att Arbetsförmedligen satt en annan persons huvud på Natalie Chanise Eriksson kropp, de har även ändrat hennes hudfärg för att matcha det huvud som photoshoppats på i efterhand.
Detta är illa, men jag blir mest illa berörd av Natalie Chanise Erikssons beskrivning på hur själva fotograferingen gick till och hur kränkt och utskämd hon känner sig av slutresultatet.

Jag visste som sagt att de skulle byta huvud. Men att skriva ”Hade hon blivit en mäktig Influencer?”.
[…]

Jag blev tvingad till att göra saker med min vänstra hand som är den mest ”skadade” delen i min kropp. Mina ben skulle peka utåt vilket de aldrig gör. Fotografen gjorde allt för att förvärra min CP.
[…]

Lite Photoshop får man tyvärr ta men min kropp ser helt annorlunda ut. Men det värsta är texten. Jag känner mig utskämd inför hela Sverige. Vad sänder jag för signaler till andra tjejer när det står så? Just nu känns allt skit. //Natalie Chanise Eriksson

De använde alltså Natalie Chanise Eriksson som ett exempel på någon som aldrig skulle kunna bli en influencer, när sanningen är att hon faktiskt redan ÄR en.
Inte av samma kaliber som Therese Lindgren, men vem är egentligen det?
Natalie Chanise Eriksson har inspirerat människor via sin serie på SVT, massor av artiklar och intervjuer och hon har även en välbesökt blogg som hon tyvärr inte längre verkar uppdatera men att hon influencerar människor, det råder det inget tvivel om.

Tanken bakom Arbetsförmedlingens kampanj kommer förmodligen från en välmenande plats (av inkluderande?) men resultatet är ju en smärre katastrof.
Jag gissar på att Therese Lindgren inte heller blivit informerad som hur kampanjen skulle se ut, och om hon nu fått det så tvivlar jag på att hon känt till att kropp-modellen inte informerats om reklamens utförande som är en grov kränkning av henne.

Så ger er inte på Therese Lindgren, det är Arbetsförmedlingen och den byrå som tagit fram kampanjen som ska kritiseras – och det med all rätt!!!

Och till Natalie Chanise Eriksson vill jag bara säga en sak.
Du är en tvättäkta influencer som berört och påverkat människor i flera, flera år.
Att Arbetsförmedlingen marginaliserat dig på det här viset, tagit din identitet och använt din kropp på sätt som inte kan beskrivas på något annat vis än som kränkande är vidrigt.
Det minsta du borde få är en ursäkt, men du borde få så mycket mer än så om du frågar mig…

Det HÄR är Natalie Chanise Eriksson.

161 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Skäms Arbetsförmedlingen 😡

  Svara

   Ännu ett bra argument för att avskaffa dem iof och lägga ut abf på privata aktörer med bättre koll. Grattis arbetsförmedlingen och tack för att ni förtydligar varför ni borde gå i graven om nån nu inte redan förstått det.

   Svara

    Ganska tydligt att du inte har någon aning om vad Arbetsförmedlingen egentligen gör. Vilka privata aktörer tror du skulle befatta sig med dem som inte är lika lättanställda, ex de med funktionsvariation, långvarig sjukdom eller nyanlända? Privata aktörer jobbar med rekrytering – inte med förmedling av arbeten.

    Reklamkampanjen är urdålig men för den delen ska inte deras arbete förminskas.

    Svara

     AF gör inte ett skit, de tillför inget heller.

     Svara

      Arbetsförmedlingen har hjälpt mig och flera jag känner med diverse insatser. Praktikplatser som lett till jobb, utbildningar (jag fick tex läsa in kurser på komvux med aktivitetsstöd istället för att ta studielån) osv. Dom kan inte trolla fram jobb, men dom hjälper till med mycket annat runt omkring.

      Svara

     13:53 Rekrytering är förmedling av arbeten.

     Svara

      Nej. Rekrytering är skaffa en anställd till ett jobb. Förmedling är att tala om för alla, eller lämpliga, att här finns x antal jobb att söka.

      Svara

     Haha.. AF gör ingenting. Absolut ingenting. Jo – kontrollerar och rapporterar till a-kassorna. Samtidigt uppmanar de till att ljuga sig till arbeten, söka jobb man inte har kompetens för osv.

     Svara

    Tyvärr behövs arbetsförmedlingen mer än någonsin. Det är en skam att den försvinner när så många behöver hjälp att få ett arbete.

    Vad är syftet ens med annonsen?

    Svara

     15.07 Behövs till vad? Människor med högskolekompetens hittar sina jobb själva inte via af. Övriga grupper typ nyanlända har oftast mycket svårt att få jobb på grund av att kompetens saknas. Åtgärder hit och dit är bara en tillfällig lösning som inte ger permanent försörjning. Efter af:s åtgärder är de allra flesta tillbaka på socialkontoret och återgår till försörjningsstöd. Tror starkt på att privata aktörer kommer att jobba mer aktivt och få ut människor i jobb utan statliga bidrag.

     Svara

      Dra inte alla över en kam, jag är högskoleutbildad och skulle ha så svårt att få koll på vilka jobb som finns lediga om inte af fanns. Därmed vill jag dock säga att jag absolut inte stödjer denna kampanj!

      Svara

       Finns ju ca en miljard olika databaser för att söka jobbannonser. Och förmodligen ett par branschspecifika för din bransch också. Du kan väl inte mena att du inte vet var du ska söka annonser för lediga jobb? (Ledtråd: googla)

       Svara

       Då är du dum i huvudet. och det är det som är problemet.

       Svara

      Nu har ju AF jobbar mkt med utbildningar också

      Svara

      Vad bra att just du har de rätta svaren..

      Tack då vet jag precis.

      Svara

      Det finns ju ett ganska stort spann mellan högskoleutbildade och nyanlända.

      Svara

      Som anonym 17.41 säger är det ju ett rätt stort spann mellan högskoleutbildade och nyanlända. Dessutom vill privata aktörer gå med vinst vilket innebär att deras tjänster behöva kosta pengar, pengar som arbetslösa ofta inte har. Då blir det också en klassfråga vem som kan få stöd och hur mycket.

      Svara

      T.I.L att det finns två typer av arbetssökande; högskoleutbildade och nyanlända..

      🤪

      Svara

   Helt otroligt klantigt.

   Svara

   Blir så sjukt triggered av att se sådan här skit från arbetsförmedlingen. J*vla id*ter som kommer på sånt här och sjukt besviken på Therese som ställde upp för lite mer cash. Detta är så kränkande för alla med olika funktionsnedsättningar!!

   Svara

  Vilken byrå är det som gjort jobbet? Gå på dem, Arbetsförmedlingen kommer aldrig att lyssna.

  Svara

   Arbetsförmedlingen kan däremot ta beslutet och ta bort reklamen. Sen har väl de godkänt allting innan reklamen gick ut till allmänheten?

   Svara

    Arbetsförmedlingen har ingen som helst aning om hur byrån har tagit fram det material som presenterades.

    Svara

     Skrämmande att de inte vet vad det är de köper isåfall.

     Svara

      De får en skiss eller dummy som de säger OK till, sedan ett OK när materialet är klart. De får inte någon information om tänket inför, under eller efter fotograferingen, eller arbetet i Photoshop.

      Svara

       Fast utformningen är ju även den för djävlig.

       Svara

       Fast det har ju en chans att säga ’nej, gör om gör rätt’ när det gör slutkorrekturen.

       Svara

       Wut? Hur vet du det? Jag jobbar på en marknadsavdelning och vi samarbetar tätt med reklambyråerna vi anlitar.

       Svara

       Vilken byrå jobbar så? Aldrig hört talas om.

       Svara

       Men hallå så går det inte till. Kund godkänner varje steg på vägen och är högst informerad hur tänket är och det är sånt korrekturrundor är till för. ABF är involverade i detta till 100% via sin marknadsavdelning. Det är inte så att en byrå någonsin får fria händer.

       Svara

       Så de har ingen presentation av det kreativa konceptet med en framvagn där de/ byrån bygger sina insikter? Eller råmaterial efter fotograferingen som de går igenom med arbetsgruppen på byrån? Jag jobbar på en av Sveriges största byråer och den avsaknad på inblick har inte våra kunder. Har svårt att tro att man som beställare inte skulle vilja följa upp vad ens leverantör gör varje steg i något i denna storlek som går publikt.

       Svara

    Therese måste väl ändå sett reklamen innan den gick ut? Inte en chans i världen att en så känd person går med på att vara reklam för något utan att veta allt om reklamen. Även om hon bara fick höra att hon skulle vara huvud på en funktionsnedsatt person så borde hon väl tackat nej? Tycker hela den här reklamen låter helgalen. Vem ställer upp på detta??

    Svara

   le Bureau eller hur det nu stavas

   Svara

  Fy fan vad sjukt! Jag reagerade direkt när jag såg fötterna. Jag hoppas Natalie tar det vidare. Kram på henne

  Svara

  Är i chock???

  Svara

   Är du det eller inte? Eller vem gäller din undran?

   Svara

    Haha hur orkar folk som dig hålla på… Du får fundera på den själv!

    Svara

     Fast det kommer bli lättare för dig att bli förstådd i skrift om du lär dig i vilka situationer man ska använda frågetecken.

     Svara

      Haha fast vänta här, om man ej förstod vad jag skrev i denna kommentar så far jag inte illa över det. När jag på högskolan skriver en inlämningsuppgift så använder jag såklart skiljetecken korrekt. Om du ej förstod min kommentar så tror jag ändå inte det påverkar dig såpass att du behöver gå runt och fundera vad den faktiskt betydde under en hel dag. Så sjukt trött på skitinödiga människor i detta kommentarsfält, ni förstör stämningen.

      Svara

     Folk som du…

     Svara

  MEN FYFAAAN vad jävligt. I hela denna process var det ingen vettig människa som ba ”När vet ni vad, det här är fan inte ok”.

  Svara

   Ja det kan man verkligen undra.

   Svara

   Men eller hur? Och att någon faktiskt lade fram förslaget från första början. Hur lät det i mötesrummet egentligen? ”Skitbra idé!”?

   Svara

  Får ont i magen av detta, fruktansvärt!

  Svara

  Jag undrar vad arbetsförmedlingen vill sända ut för budskap? Vilka signaler vill de ge ut? Jag vill ha en förklaring från AF på varför de gjorde den här kränkande annonsen.

  Svara

   Fast vad de försökte få fram för budskap är väl inte svårt att lista ut? Att handikappade inte får samma möjligheter som andra. Att det även är få handikappade som är filmstjärnor, fotomodeller, stora inom sociala medier ect och varför är det så.

   Hur de lyckades är upp för diskussion.

   Svara

    Inte jättemkt att diskutera…

    Svara

   Annonsen i sig tycker inte jag är fel, tycker den är rätt bra och budskapet är tydligt. Det är väl snarare hur de har behandlat modellerna och inte varit ärliga med hur bilderna ska användas. Hade man haft en bild på Therese där det var hon som satt i rullstol hade den inte varit problematisk kan jag tycka.

   Svara

    Fast jag tycker hela situationen i sig visar hur samtiden sprungit förbi både reklam byrån och ABF. Det är inte 1978 längre.

    Svara

     Förlåt, nu förstod jag inte riktigt vad du menade.

     Svara

      Jag menar att vi lever i ett samhälle där en människa med ett funktionshinder redan är influencer (ett yrke AF inte har nån koll på för övrigt). På 60 talet (eller jag vet inte när, kanske senare också) hade det kanske funnits ett behov av att ta ett porträtt på en homosexuell med rubriken ”kan du tänka dig hen i skolmatsalen” men idag hade en sådan annons uppfattats som idiotisk och stigmatiserande. Jag tycker annonsen ÄR stigmatiserande. Visa gärna Nathalie som positiv förebild men insinuera helst inte att hon eller människor med samma typ av funktionsnedsättning automatiskt behöver hjälp av AF när det uppenbarligen inte ens är sant.

      Svara

       Ja visst, där håller jag med dig. Hade varit bättre att visa upp en rullstolsbunden i ett yrke där rullstolen ännu innebär diskriminering. Över lag hade ”vanliga” jobb varit bättre att visa upp och då med modeller som faktiskt tagit sig in på den marknaden.

       Svara

        Jag har träffat en läkare i rullstol, känner en journalist i rullstol och vet ett par ekonomer som också sitter i rullstol. Och en kurator, också i rullstol!

        Gemensamt för dem är att rullstolen inte är ett fysiskt hinder för deras yrkesutövande och de jobbar som alla andra på helt vanliga arbetsplatser.

        Medan det i andra yrken finns hälsokrav eller att jobbet kräver fysisk styrka och kapacitet. Alla är inte kvalificerade för alla jobb och det gäller även de med funktionshinder. För en del måste jobbet vara anpassat efter deras förutsättningar och även om det många gånger säkert är svårare att ta sig in på arbetsmarknaden handlar det inte alltid om diskriminering.

        Svara

         Att det finns de som arbetar som läkare i rullstol betyder inte att läkare i rullstol söker jobb på samma villkor som en utan rullstol. Det kan ju trots det förekomma diskriminering, vilket det också gör.

         Jag tror att få som sitter i rullstol förväntar sig att få jobb som atridspilot, rökdykare eller akrobat.

         Svara

          Lätt hänt att missa en mening när man läser.

          ”…även om det många gånger säkert är svårare att ta sig in på arbetsmarknaden handlar det inte alltid om diskriminering”.

          Svara

           Jag missade inte det. Jag tolkade kommentaren som att det vore ett bevis för att folk i rullstol inte diskrimineras då hen faktiskt mött en läkare och en ekonom i rullstol. Och att alla inte är kvalificerade för alla jobb tror jag att de flesta håller med om, men det är heller inte vad diskriminering handlar om. Funktionshinder är en grund för diskriminering, oavsett någon anekdotisk bevisföring om en kurator i rullstol. Diskriminering handlar inte om att inte vara kvalificerad för yrket.

       Dock diskrimineras funktionsvarierade något fruktansvärt. De har svårt att få jobb så en kampanj är superbra. Den aktuella är ju gjord på ett mycket tvivelaktigt sätt men den är ju gjord utifrån statistik om vilka som får jobb och inte.

       Svara

        Där håller jag med dig. Det kan absolut vara en barriär till arbetsmarknaden på många sätt (men givetvis inte för alla eller på alla områden). Vad jag är emot är kontraproduktiv och stigmatiserande reklam, inte bättre tillgång till arbetsmarknaden för människor med funktionshinder.

        Svara

        Funktionsnedsatt eller funktionshindrade. För det är precis vad vi är, inte ”varierade” för då hade vi inte haft problematiken. Sluta förminska någons situation med ängsliga PK-uttryck. Nu har jag visserligen ett psykiskt funktionsHINDER, men jag kan inte tänka mig att någon gillar att få en svår livssituation så förenklad av någon som inte vet hur det är.. Det är ett hinder eller en nedsättning. Punkt.

        Svara

         Jag är funktionsvarierad i alla fall, det förminskar inte mig eller min kropp.

         Du utgår från att F inte har någon funktionsvariation/hinder…

         Svara

          Jag har en synvariation

          Svara

     ABF står för arbetarnas bildningsförbund och inte arbetsförmedlingen

     Svara

      Tack för rättelse!

      Svara

  Varför skulle dom byta ut huvudet?

  Svara

   För att illustrera exemplet ”Hade Therese Lindgren blivit en influencer om hon suttit i rullstol?”

   Svara

   Förmodligen för att kvinnan är influencer. Och hela kampanjen gick ut på att hon var diskriminerad från influenceryrket så man var tvungen att mörka att hon är det…vilket praktfiasko. Heja tjejen.

   Svara

    Vilken idioti. Varför inte bara ta en person som inte är influencer och göra henne till en, genom kampanjen?!

    Jävla idioter, heja tjejen verkligen!
    Fan va arg jag blir, och jag har ändå tagit lugnande!

    Svara

     Eller bara låta en snygg begåvad och driven tjej få vara en positiv förebild genom sitt arbete som influencer? Vari ligger poängen i att påstå att det är helt omöjligt utan stöd från arbetsförmedlingen?

     Svara

      Speciellt eftersom arbetsförmedlingen inte förmedlar influencerjobb öht. Om man lyckas som influencer (med eller utan funktionshinder) är helt utan arbetsförmedlingens hjälp.

      Svara

  Får inte alls ihop poängen. Menar AF att de hjälper folk med funktinsvariationer att bli bloggare?
  Samt att använda Natalie som blivit det utan deras hjälp, men dom menar att man inte kan bli det utan dom?
  De enda du kan få igenom AF är lågstatusyrken och praktikplatser som inte leder nånstans.
  Samt att skriva in sig för att få bidrag.
  Det är kontakter och vara född i rätt familj som gäller.

  Svara

   Poängen är väl att alla ska få chansen till sitt drömjobb, man ska inte behöva nöja sig med vilket jobb som helst bara för att man har en funktionsnedsättning, man kan ha drömmar och mål ändå. Och det valde väl ju influencer på denna affischen just för att det är modernt just nu. Deras poäng är bra och man förstår budskapet. Men det är helt fel hur modellen blev behandlad och att de inte berättat ordentligt vad de ska göra med bilden osv

   Svara

    Tänker man efter förstår man kanske att AF vill berätta att alla har chansen till drömjobbet. Reklamkampanjer har väldigt lite med logiskt tänkande att göra utan handlar om att snabbt väcka önskade känslor hos folk. Så frågan är om AF vet vilken känsla de vill förmedla?

    Svara

     😂 Jag uppfattade annonsen mer som ”har du av en funktionsnedsättning kan du inte få vilket jobb som helst- kom till oss på 40 års arbetsträning.”

     Svara

      Hahahahaha😂

      Svara

   Håller med dig om AF. De är fullkomligt värdelösa. Var inskriven där ett tag som typ 20-åring och jag fick ett jobberbjudande, alltså ett riktigt jobberbjudande, ingen praktik, om att jobba som servitris på en vägkrog. Jag kom dit, jobbade en dag och sen hörde de aldrig mer av sig (trots att de sa det) och några pengar fick jag inte för mitt jobb. Misstänker att de ville ha gratis arbetskraft och jag blev så arg. Min handledare ryckte bara på axlarna. Herregud! Mitt förtroende för AF är sabbat av många anledningar, detta är en av dem.

   Menade du att det är kontakter och att vara född i rätt familj som gäller för att få bra jobb? Ja och nej. Det kan hjälpa absolut men är du inte bra på det du gör spelar det ingen roll var du kommer ifrån. Möjligtvis ett låtsasjobb på pappas företag men det är allt. Jag har gått på Handelshögskolan i Stockholm och jobbar idag med management consulting på ett internationellt företag. Jag hade inga direkt kontakter och jag kommer absolut inte från en familj med en massa företagsledare. Det är mitt hårda slit som har tagit mig hit.

   Svara

    Självklart tar kontakter dig långt. Om jag och du har likvärdig kompetens men jag har rätt kontakter så är det uppenbart vem som kommer att få jobbet.

    Svara

    Helt värdelösa är de inte. Vissa områden är bra, just att få ut personer med funktionsnedsättning tilö arbetsplatser och följa upp det osv är dom duktiga på.

    Svara

    Anledningen att du är missnöjd är nog för att du och många missförstår AFs faktiska arbete. Största ansvaret ligger i slutändan hos individen.

    Jag skrev min C-uppsats om deras organisation, vision och liknande. Vad de faktiskt gör stämmer inte alls överens med vad man tror att de gör.

    Svara

     Många verkar tro att arbetsförmedlingen ska servera jobben till en. De kan er erbjuda en hjälp osv, men söka jobben måste man ju göra själv, men man kan få jobbcoach, går kurser osv. Förstår inte vad folk inte är nöjda med 🤔

     Svara

      Jag hade nytta av af när jag var arbetslös då de hjälpte mig att betala resor till intervjuer i andra städer. Dock krävde de att jag skulle delta på två heldagar där de visade oss hur man sökte lediga jobb på deras hemsida osv. Eh… Nej tack. Låtsades bli sjuk precis de dagarna.

      Svara

      AF är skit när det gäller att man måste få specifik hjälp hos de när man har psykiska problem. Jag var sjukskriven och träffade psykolog veckovis för grov torgskräck och panikångest. Jag var tvungen att bli medlem hos AF för att kunna få en peng varjemånad medans jag får behandling. trots att jag visade mina intyg och sjukskrivnings papper till min så kallade handledare som faktiskt ska förstå min sits (vilket hon absolut ej gjorde) så tvinga hon mig att söka 30 jobb per månad trots att jag ej kunde göra det för att jag mådde dåligt.

      Svara

      Jag hade en jobbcoach som så till mig att jag såg ut som en strippa/porrstjärna. Jag hade en handläggare som så att jag hade fått jobb. Dagen efter kommer jag överlycklig till praktiken för att få veta att min chef inte hade någon aning om vad jag pratade om då de inte ens hade talats vid…

      Svara

       I mitt fall så hörde de av sig 1,5 år efter att jag börjat arbeta för de undrade varför jag inte hade kommit på ett möte trots att jag hade skrivit ut mig när jag fått jobbet. De har verkligen ingen koll.

       Svara

    Det ÄR svårt att få jobb idag. Konkurrensen är stenhård och det är många sökande till alla tjänster. Jag jobbar på ett företag där vi får in flera hundra ansökningar på varje jobbannons. Och många av de sökande är rejält överkvalificerade även till de mest okvalificerade tjänsterna.

    Trots högskoleutbildning kan det vara svårt att få ett vanligt kassajobb i butik.
    En kompis man blev varslad och fick söka jobb (aktivt) i över ett halvår inom sitt yrke. I Stockholm. Han är i 30-årsåldern, svenskt namn, inga funktionshinder, utmärkta referenser och lång erfarenhet. Trots att det stått i tidningen att det råder brist på arbetskraft inom det området.

    Jag tror helt enkelt det är stenhård konkurrens idag. Så absolut att kontakter hjälper något enormt!

    Svara

     Jo det är sant. Jag har tidigare jobbat i butik och blir hela tiden erbjuden stt få jobba nu när jag studerar. En gammal kollega som nu jobbar i en annan butik har erbjudit mig att jobba flera gånger men jag har alltid tackat nej. Det hade ju inte funkat om de inte känt mig.

     Svara

    Arbetsförmedlingens retorik är det värsta enligt mig. De hävdar att de är så viktiga och har resurser och koll när de i själv verket oftast bara administrerar alla ärenden rutinmässigt utan att ha mycket konkret att erbjuda.
    För övrigt tycker jag att kontakter är viktiga för att få in en fot. Det finns flera tjänster som aldrig utannonseras och det är svårt för många att få en utannonserad tjänst i konkurrens med många andra sökande. Ett till synes oviktigt första jobb kan ge meriter och självförtroende som leder vidare till nästa, mer robusta möjlighet. Också om du har läst vid ett av Europas högst rankade lärosäten och lätt tar dig ut på arbetsmarknaden lär däremot den fortsatta karriären vila på kontakter, åtminstone till viss del.

    Svara

   Jag har fått 2 riktigt bra jobb genom AF, dock inte med någon hjälp av dem. I princip en platsannons alltså 🙂

   Svara

  Alltså man skäms!
  Arbetsförmedlingen gör om – gör rätt!
  Stackars Natalie & stackars Therese Lindgren som antagligen inte hade en aning om detta praktfiasko!
  Man häpnar över att inte någon i teamet ifrågasatte det hela!🙈🙈🙈

  Svara

   Enda drabbade här är Nathalie, inte Therese! Även om det inte var Thereses fel utan af

   Svara

    Fast om inte Therese hade någon aning om att hon skulle ingå i en kampanj där hon skulle framstå som rullstolsbunden så är det bedrägligt och även hon är drabbad av detta!?

    Svara

  Det är ju så många fel på så många nivåer här. Totalt vansinne! Är ju inte bara kränkande och respektlöst tillvägagångssätt och framställande, de har ju dessutom fel. De kan inte ha tänkt alls.

  Svara

  Arbetsförmedlingen är ett särintresse och behöver läggas ned och sedan aldrig mer startas upp i statlig regi igen. Om den fria marknaden behöver arbetsförmedlingar kommer sådana att uppstå.

  Vill man bli bloggande instagraminfluensare behöver man inte Arbetsförmedlingens hjälp med det.

  Svara

   Instämmer helt 12:35, aldrig mer stratas upp i statlig regi.
   En vän som jobbar på ett af-kontor (vill inte skriva ut vilket då min vän är rädd för repressalier) har berättat att de har hög arbetsbelastning med många inskrivna, men trots den ”höga arbetsbelastningen” så vägrar de släppa ifrån sig arbetssökande till privata aktörer för coachning, de medverkar inte till samarbete utan motarbete.

   Haft vänner som jobbat på dessa kontor.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ljog-om-arbetslosa
   https://www.na.se/artikel/mia-kodades-som-sjuk-for-att-fa-jobba
   En dag kom ett brev. Det var ett läkarintyg där det stod att Mia hade ett ”psykosocialt handikapp”.
   – Jag blev förvånad. Vad är det här? säger Mia.
   I intyget räknade läkaren också upp flera symptom, till exempel att Mia skulle ha återkommande depressioner, sömnstörningar, stresskänslighet med mera.
   – Inget av det stämmer, säger Mia.

   Svara

    Nu är det väl inte heller de privata aktörerna något som du ska jubla över. De får pengar för varje individ och det finns väldigt många privata aktörer (absolut inte alla) som utnyttjar systemet utan att göra något alls för den arbetslöse.

    Svara

     Ja fy, jag fick gå några månader hos en sådan privat aktör, Arbetslivsresurs, som alltså fick pengar från AF för att vara stöd för ett gäng arbetslösa.

     Det var föreläsningar två dagar i veckan. Kunde handla om hur man inte ska bete sig på intervju, t.ex inte för mycket smink eller för djup urringning. Vi fick öva på handslag osv. De som höll i föreläsningarna hade ingen speciell utbildning kopplat till detta.

     Vi fick lära oss om hur hjärnan fungerar, sitta i grupp och berätta saker vi skäms över, inget med koppling till arbete alls.

     Skriva CV en gång i veckan. Hur mycket kan man förbättra cv?

     ”Motiverande samtal” med någon som satt och pratade om sin dotter med borderline och slutade med att jag fick peppa henne.

     Det var också obligatorisk fysisk aktivitet en gång i veckan som var promenad och föreläsning kring det, hur viktigt det är att röra på sig. Vi skulle alltså gå en sträcka som en skock dumma får. Visst att en del har svårt med att få till motion och social samvaro men att utgå ifrån att alla som arbetslösa har det är bara kränkande. Jag hade två hundar så gick redan långa promenader varje dag, tävlade och tränade en idrott 5 dagar i veckan. Men promenaderna var obligatoriska så var tvungen för att få a-kassa.

     Som tur var fick jag ett bra jobb, helt utan hjälp av promenaderna. Hoppas verkligen inte de fortfarande lägger pengar på sådana privata aktörer.

     Svara

  Vet någon om det bara är Natalie och Therese som blivit behandlade så här eller även andra som är med i kampanjen?

  Svara

  Jag förstår tanken med kampanjen, men den är utförd på ett helt sjukt sätt. Det är rimligt att försöka visa på hur de kändisar vi är vana vid, skulle kunna ha fysiska handikapp och på det sättet utmana folks bilder av framgångsrika och lyckade personer. Men då ska alla parter informeras. Företrädelsevis vore det mer inspirerande om Natalie deltog i kampanjen själv, och man höjde framgångsrika företagare, entreprenörer och influencers som är fysiskt handikappade ”på riktigt”. DET vore mer inspirerande.

  Svara

   Jamen verkligen! Inte cementera fördomar och barriärer som den här kvinnan redan sprängt. Men tydligen ska hon stigmatiseras och ha lite hjälp från ABF i stället…vet inte om jag ska skratta eller gråta så jag skrattar.

   Svara

  Fy fan vad smaklöst.

  Svara

  Hur vet man att Therese inte visste om att detta skulle bli resultatet? Känns märkligt att någon som jobbar med sponsorer har så dåligt koll? Menar såklart inte att det är helt omöjligt att Therese ej visste något, men är det bekräftat?

  Svara

   Det är bekräftat!

   Svara

    Tack!

    Svara

    Vart förresten?

    Svara

     kolla svenskayoutubers.se

     Svara

      Hmm, vet ej om jag håller med om att det gav klarhet. Terese säger att Nathalie har invändingar mot texten men att de båda visste om bilden. Står ej hur mycket Terese vetat om texten?

      Svara

       Ja, och dessutom var inte Natalie nöjd med hur det gick till under fotograferingen och med Photoshop. Så att säga att Natalie är helt med på bilden men inte på texten är verkar ganska missvisande. Jag känner Natalie väl sedan många åt och jag kände knappt igen hennes kropp. Att de ville att hon medvetet skulle framhäva och fejka en grövre CP och att de redigerat med samma ändamål är smaklöst.

       Svara

  Jag tycker att den här kampanjen är underlig och motverkar sitt syfte.
  Min känsla efter filmklipp och bilder är deprimerande, stigmatiserande och för mig känns det inte inkluderande utan precis tvärtom. Att de med funktionshinder är väldigt avvikande och omöjliga att anställa typ! 😱 Kan väl ändå inte vara den känslan man vill framkalla.
  Sen är det ju direkt kränkande att de bytt ut huvudet på Natalie. Wtf liksom!!!

  Svara

  ITT: Lättkränktas riksförbund

  Svara

   🤔

   Svara

  Båda visste hur bilden skulle bli, den är godkänd sen långt tillbaka. Det är texten som Natalie inte tycker om.

  Svara

   Spelar inte så stor roll. Det här är en sån där ide till annons som borde landat i soptunnan.

   Svara

  Fast jag tyckte att budskapet var ganska klart. Att det är så det ser ut i samhället just nu, oavsett om vi gillar det eller ej så får faktiskt inte alla samma chanser. Tycker det är ganska nonchalant att påstå att alla behandlas lika. Dom säger inte att de med funktionshinder är avvikande och omöjliga att anställa, dom menar att samhället och företag inte anställer och ger samma chanser till just dom med funktionshinder.

  För att förklara enkelt så ser jag bilden som ”om Therese Lindgren hade haft denna kropp och funktionsnedsättning, hade hon varit den influenser som hon är idag?”

  Står ju under bilder ”Ge fler en ärlig chans”. Alltså att Arbetsförmedligen vill ändra på detta. Att de som har funktionshinder osv anställs på samma villkor som alla andra.

  Sen är ju behandlingen och tillvägagångssättet en annan sak och något jag är emot (men inte tar upp nu).

  Svara

   Men vadå ”om?” Det är ju, det som är problemet. Kroppen tillhör ju redan en person som är influenser och som arbetat hårt för att nå dit. Då ska vi alltså bortse från det och istället sätta dit Therese huvud, som gör exakt samma sak? En sån jävla kränkning mot alla som har funktionsnedsättningar och spär enbart på fördomar om inte annat!

   Svara

  Tycker att bilden på Natalie var den som borde använts. Förstår inte vad det var för fel på den.

  Svara

   Gissar att de ville ha Therese då hon är en av de absolut största influencerna. Hon toppar väl någon lista på ”makthavande” eller vad man säger. Men de hade ju kunnat göra en kampanj med Therese utan att behandla Natalie som de gjorde.

   Svara

  Ta bort Försäkringskassan, socialen och AF.
  Det är 2019 och flera jobb kommer tas över av datorer. det är dags att medborgarlön införs för ALLA. så slipper folk som ej kan jobba eller har svårt att få jobb eller hemlösa bli kränkta av dessa idiot myndigheter. Vet att många ej kommer hålla med mig. men det är verkligen vidrigt hur folk som ej är en del av samhället ses som löss i folks och myndigheters ögon.

  Svara

   Problemet för detta är teori X och Y. Det finns en vattendelare mellan de som tror att människor har en inre drivkraft att göra rätt för sig och försörja och en som tror att människor enbart gör det för att de är tvingade. Inre eller yttre driv. Medborgarlön är vanskligt, kommer alla vara motiverade att bidra till samhället fortfarande?

   Svara

    fast vad jag har läst om medborgarlön så blir det kanske runt 7000-10 000 kr per månad. många som har jobb och är framgångsrika får ju mycket mer än så. så jo folk kommer fortfarande vilja jobba.
    Kommer ju bli som en trygghet för folk som har det svårt i sitt liv.

    Svara

     Det skulle också innebära en ekonomisk grundtrygghet eftersom de stora inkomsthål som kan uppstå mellan ersättningar och lön skulle försvinna. T ex glappet mellan två anställningar, lång väntan på a-kassa eller besked om ersättningar. Väntetiderna kan vara jättelånga och det drabbar många redan utsatta människor väldigt hårt.

     Svara

     Ja men stäng gränserna också annars kommer nog hela världen komma hit.

     Svara

   Jag ligger rätt långt höger rent politiskt men jag håller verkligen med om att samhället skulle fungera bättre med en villkorslös basinkomst än kostnaderna och tragglet med dessa värdelösa men pengaslukande myndigheter. Försäkringskassans adminstrationskostnad ligger på 9 miljarder, socialförsäkringens utgifter ligger på ca 228 miljarder. Att administrera arbetsförmedlingen ligger också på ca 10 miljarder.

   2017 fick Arbetsförmedlingen 77 miljarder för att ”slutföra sitt uppdrag”.
   2018 fick de 71 miljarder.

   Sjuka summor.

   Svara

   Jag jobbade på ekonomiskt bistånd på Socialförvaltningen i ett par år och jag kan bara hålla med dig i att den borde läggas ner! Där satt vi med 3,5 år lång universitetsutbildning och GRANSKADE KVITTON?! Vi kunde avslå och bråka om att hemförsäkringskostnaden var 10 kr för hög. För att inte tala om att ekonomiskt bistånd är otroligt orättvist! Om du bor i en ”rik” generös kommun så kan du få bidrag till att hyra en liten sommarstuga t.ex., men bor du en socialt utsatt kommun så får du inte ens bevilja en jäkla leksak extra till ett barn som inte vet annat än hur det är att ständigt behöva snåla. Det är ett helt galet system, men eftersom unga socionomer är så ivriga att hjälpa så sitter de där och glor på kvitton och försöker övertala sina chefer att få betala ut en tandborste extra till någon… Mitt förslag vore att göra det till samma system som a-kassan. Skit i att ha folk med universitetsutbildning och bara betala ut en summa och låt dem sköta sig själva precis som alla med aktivitetsstöd och a-kassa m.m.

   Svara

    14.41 ”Bara betala ut en summa” skriver du. Vad tror du pengarna kommer ifrån till försörjningsstöd? Det tas från alla som jobbar och betalar skatt. Om skattesatsen inte var så hög i Sverige, så skulle det inte finnas något utrymme till försörjningsstöd. A-kassa är en försäkring som du själv betalar in pengar till varje månad, dessutom ska du vara aktiv i ditt jobbsökande för att få uppbära a-kassa. Aktivitetsstöd får du ifall du är inskriven i någon åtgärd via AF.
    Tror mer på att en ny lagändring borde införas, försörjningsstöd borde inte betalas ut i pengar, istället borde det införas matcheckar, klädcheckar mm. På så sätt skulle människor bli mer aktiva till att bli självförsörjande.

    Svara

     fy vilken vidrig människosyn.

     Svara

     Jaaaaaaa för alla arbetslösa ÄLSKAR ju att gå på socialbidrag. Usch vad inskränkt kommentar! Min mamma har tvingats göra detta flera gånger, och senast i år. Alla har inte samma tur eller möjligheter i livet! Nu jobbar hon som vikarie vilket gör mig superglad. Men jag vet att jag snart kanske kommer behöva låna pengar igen. Och då gör jag det. För soc sviker de också

     Svara

     Långt ifrån alla som tvingas gå till soc är arbetsföra. Jag hamnade själv där då jag blev svårt sjuk och min SGI var nollad pga studier. Jag behöver den lilla motivation jag har kvar till att överleva ett litet tag till, om det är ok för dig.

     Svara

      Kram till dig! ❤️

      Svara

   Medborgarlön har testats i Finland tror jag det var. Det gick nog inte så jättebra vill jag minnas.

   Svara

    Försöket varade bara i två år och det säger ju inte så mycket om hur det skulle fungera långsiktigt. Eller om hur det skulle fungera i Sverige. Jag kan tänka mig att det skulle ta minst 5-6 år innan man etablerat ett så nytt nationellt system och kan utvärdera det rättvist. Beloppet behöver också vara högre än de 6200 som Finland testade med.

    Dessutom visade försöket faktiskt att det fanns en positiv effekt: folk mådde bättre än andra bidragstagare. Men det räknas väl inte…

    Svara

     Ja man måste nog vara supertydlig med vad ”lyckat” i det avseendet betyder. Som jag minns inslaget så hade man någon idé om att folk som slapp bråka om sin inkomst skulle ha tid och energi att hitta jobb. Men så blev det alltså inte. Men ja de mådde bättre.

     Men ni som förespråkar medborgarlön menar alltså att den som så vill ska få en summa pengar utan motprestation, i obestämd tid? Hur mycket skulle man få?

     Svara

      Basinkomst. Det är något som delas ut till alla vuxna människor och är tänkt ska täcka mat/hyra/basbehov så att man slipper hålla på med alla sorters ekonomiska bistånd. Dvs. det ska ersätta hela det befintliga (kostsamma och komplicerade) bidragssystemet med försörjningsstöd, bostadstillägg, a-kassa, studiebidrag och barnbidrag.

      Det vanligaste motargumentet är att man inte ska ha rätt till någon annans pengar utan motprestation, men det argumentet håller ju inte riktigt med tanke på att vi faktiskt redan pumpar ut friskt med bidrag. Skillnaden är bara att folk måste söka de flesta bidragen och att administrera detta kostare samhället en massa pengar.

      Svara

       Så 10-15 tusen? Ja hade varit intressant att se om det kunde funka. Jättesvårt att förutse. Svårigheten hade nog blivit att sälja in det till dem som ska jobba ihop pengarna. Så att säga. Kanske inte anställa Mediabyrån i detta inlägget 😉

       Svara

        Orimligt att tänka sig att det skulle vara så högt som 15000 kr. Snarare runt 10 000 kr.

        Många som tycker detta låter så himla orimligt men ha i åtanke att drygt 11,2 miljarder kronor i försörjningsstöd betalades ut till hushåll under 2018. Ett hisnande belopp. Och då är inte a-kassa, barnbidrag, studiebidrag eller bostadstillägg medräknat.

        Och det kommer att vara som idag, finnas människor som är oförmögna att ta tag i sin egen situation och försörja sig själva (oavsett om de är slackers eller det ligger annan tyngre problematik bakom) och den stora massan som vill jobba och kunna påverka sin egen ekonomi. Som aldrig skulle nöja sig med att bara leva på låga bidrag.

        Svara

         Jag tror snarare att datorisering och samkörning av register, data mm är vägen framåt. Kommer man åt fuskarna kommer det finnas pengar till de som behöver. Och med mer datorisering kan administrationen minskas.

         Svara

       Med basinkomst på 15 000 så skulle jag inte jobba vitt i alla fall. Skulle lalla runt hemma och göra roliga saker, hjälpa mannen gratis med hans företag så att han kunde göra mer pengar, skulle kanske arbeta svart åt någon annan osv. Jag är nog inte den enda som tänker så.

       Svara

        En mängd människor lever exakt så idag, lyfter a-kassa eller sjukpenning samtidigt som de jobbar svart.

        Är man ohederlig så är man och försöker hitta ett sätt att vara det, oavsett system.

        Vi har enorma problem med bidragsfusk i det här landet. Och just det är en av anledningarna till att jag skulle föredra basinkomst. Kostar en massa pengar att försöka jaga fuskarna samtidigt som hederliga människor som hamnar i svårigheter (sjukdom, blir av med jobbet osv) får betala priset.

        Själv skulle jag fortsätta jobba, men absolut inte svart. Jag har redan barnbidrag på 2500 kr och det påverkar inte min ärlighet eller strävan efter att kunna påverka min ekonomi.

        Svara

  Hennes bild var ju så mycket finare och äkta än den de satt upp! Varför användes inte den på henne?

  Svara

  Du har fortfarande inte ändrat i inlägget om Ayesha Tan Jones trots att problemet är påpekat, när du lyfter viktiga frågor tycker jag du kan göra rätt om ett fel begåtts.

  Svara

  Tur att Blocket Jobb och Blocket Utbildning finns numera så man inte behöver vända sig till arbetsförmedlingens uråldriga hemsida och arbetssätt……

  Mycket märklig reklam.

  Svara

  Kollektivt hjärnsläpp på hela byrån. Fy fan vad illa 😡

  Svara

  Fast Therese har fått betalt för detta samarbete eller hur? Då borde hon väl fått godkänna bilden och budskapet? Om hon inte skrivit in det i sitt kontrakt så är det ju ett dåligt utfört arbete.

  Sen tycker jag att reklambyrån som kommit på denna reklam borde skämmas och även AF som godkänt detta. Men om andra influencers behöver göra undersökningar inför, under och efter sina samarbeten så bör även Therese göra det. Hon som är så stor dessutom.

  Svara

   Therese kan ju inte veta hur natalies fotografering gick till och hur Natalie upplevde att hon behandlades där. Hon kan ju heller inte veta vad som har varit sagt mellan byrån och Natalie. Vi vet väl heller inte vad som var sagt från byrån till Therese, de kan ju ha påstått att Natalie var helt okej med hur bilden används. Det verkar ju inte vara någon transparens alls här från byrån så att de har varit helt öppna mot Therese ska vi nog inte utgå från.

   Svara

    Hon visste om att hennes kropp skulle ”användas” bara som just en kropp, en handikappad sådan. Huvudet visste hon skulle klippas bort och ersättas med en känd och framgångsrik influencers huvud. Där kan jag tycka att budskapet spikats. Framfånfsrik influencer-ansikte med (oidentifierbar, onamngiven) handikappad kropp. Går hon med på det så tycker jag inte att resultatet sedan ska vara något att chockeras över.

    Svara

     Nej då är det konstigt att sen bli upprörd över att texten om att Therese inte hade blivit mäktig influencer är där. Hon har ju redan godkänt att bara kroppen ska användas. Jag förstår inte riktigt problemet. Hade hon velat att de framställde henne som den influencer HON faktiskt är så varför okeja att de byter ut hennes huvud?

     Svara

  OT men alltså hur sjukt är det inte att Pingis knappt hunnit hem från BB och 95% av hennes stories är reklam för bebisprylar. Precis exakt allt handlar fan om pengar. Är dom där extraslantarna så viktiga att ni MÅSTE tjäna pengar genom era egna barn Pingis, Kenza, Gabriella, Paula??? Och många fler…

  Skulle vara bra med ett inlägg som reflekterar kring hur osunt och hetsigt det verkar att kombinera föräldraskap och att vara influenser. Exploatering av barnen, ingen förälder i relationen som är heltidsledig med barnet (trots att vi i Sverige har ett system som möjliggör att barnet ska kunna ha en förälder nära sig sitt första år åtminstone) och allt jävla flängande med bebisar hit och dit för att skapa content. Sen ursäktas detta bort med att man är en ”working strong mama” och man ba neeeej. Nej nej nej. Du är en person i en extremt priviligerad sits med hög inkomst som är rädd för att bli irrelevant och ÄLSKAR pengar och allt detta på bekostnad av ditt barns bästa.

  Oj blev en längre rant än planerat men är så less på att det kallas ”mom shaming” för att man pekar ut det absurda i att kombinera barn med influencande. Och ja, jag stör mig lika mycket på papporna som går med på detta och som inte tar ut sin föräldraledighet när mammorna uppenbarligen inte kan slita sig från jobbet. Suck.

  Svara

   Så spot on. Skulle de visa upp det de gör om det inte gav något i form av klick, likes eller pengar? Alla amningsbilder, ”prata problem då det är viktigt”-inlägg. Allt är bara så fake och jag är hundra på att ingen hade lagt upp såna grejer om det inte vore för att de tjänade nägot i nån form på det.

   Svara

  Jag vet inte vem Therese Lindgren är. Jag har sett namnet flimra förbi men vet egentligen inte vad hon gör. När jag såg annonsen trodde jag att det var Therese som är CP skadad. Helt obegriplig annons.

  Svara

  Är även bilderna på exempelvis Amelia Adamo osmakliga tycker ni? Eller är det just att de använt sig av en annan människas kropp som är fel? Hade det varit mer okej om det var en okänd kvinna med CPskada, photoshopad kropp eller bara Therese i rullstol? (Undrar alltså vänligt vad ni tycker, ifall min kommentar kan uppfattas som att jag söker bråk 😁)

  Svara

   Visste ej att det fanns fler i kampanjen, allt är lika osmakligt. Framförallt pga textern.a

   Svara

    På vilket sätt menar du att t.ex. texten till Adam Tenstas bild är osmaklig? Om vi bortser från bilden med Natalie som alltså redan är en influencer.

    Svara

   Ja allt är fel! Hela kampanjen borde skrotas. action4humanity skriver så bra om detta plus att hon har pratat med inblandade om saken

   Svara

    Ska kolla vad hon skriver, har inte sett det än.

    Svara

  Gå in på svenskayoutubers. Där finns det print på att Therese har godkänt bilden mm.

  Svara

  De flesta av Af:s personal har gjort stort arbete och gör fortfarande. Samtidigt som de ”uppifrån” gör sådana här tabbar gång på gång.

  Svara

  FYFAN!!

  Svara

  Sjukaste jag sätt. Varför inte istället lyfta någon person som har en så kallad funktionsvariation och har en blogg/Instagram eller Youtube-kanal? Sedan hade man typ kunnat skriva ”Mitt namn är Sofia och jag arbetar som influenser” eller något åt det hållet.

  Svara

  Taget från Natalie Chanise Eriksson facebook nu ikväll

  ”När en tror att det värsta är över och en är redan så utskämd en kan bli så händer ännu mer. Jag har Pratat med Therése och hon var ett stort stöd. Men nu hävdar hon att jag godkänt bilden vilket jag aldrig gjort. Jag har sökt genom alla mina mejl, även i skräpposten, och hittar inget mejl. Jag frilansar som musikjournalist och vid varje skriven artikel skickar jag den till personen i frågan. Om jag inte får svar, påminner jag. Jag skulle aldrig publicera något som inte godkänt. Reklambyrån har även mitt nummer så de kunde även ringa. Jag har ägnat hela dagen på att försvara Therése från hat. Jag vet att hon, som jag, lever med psykisk ohälsa. Jag ville verkligen stötta henne. Jag skrev bland annat att hon förmodligen inte heller fick rätt info, vilket jag egentligen inte vet. Varför kollade hon inte med mig innan hon sa så? Jag känner mig så sviken.”

  Svara

   Ett godkännande kanske också vara muntligt. Ett avtal är precis lika giltigt om det sägs muntligt. Men svårare att bevisa om det skulle vara en twist.

   Svara

  Arbetsförmedlingen har gjort flera kampanjer i samma tema ”gör plats” och har under året haft tre tidigare kampanjer där de använt sig av personer som har funktionsvariationer. Ni valde de i sista kampanjen ändra vinkeln och ta med kända profiler. Det är alltså FLER kända personer som gjort detta och antagligen fler med funktionsvariation som ”lånat” ut sin kropp.

  Alla godkände allting och det enda Nathalie verkade vara missnöjd över är hur de formulerade texten. Jag ser faktiskt inga konstigheter med det här när man får information från bådas håll.

  Svara

  Bara jag som känner att Therese inte tar på sig något ansvar alls. Knappt uppmärksammat annat än en notis på Insta. Där hon ”tycker synd” om saker….ehm..OKEJ!!!

  Svara

   Vad är det hon ska ta ansvar över? Hon kan inte ansvara för vad Nathalie känner och tycker. Det verkar som att ena parten hade förväntat sig något annat och inte förstått avtalet som Therese verkat gjort.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.