Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

655 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hej! ❤️ Jag undrar : vad i livet har format er som mest till att bli den ni är idag? Har något påverkat er lite extra?

  Jag kan börja. Jag utsattes under tidig tonår av flertal sexuella övergrepp av min dåvarande pojkvän. När vi skulle ha sex (och jag inte var våt för att jag uppenbarligen inte var sugen) så sa han chockas att jag ’inte hade något hål ju!’ och att det var något fel på min kropp(kan tillägga att han var 18 år). Följden blev flera försök för honom att tvinga sig in i mig, se porrfilm för att få igång kroppen osv. När jag väl var 17 år och blev av med oskulden med en fantastisk kille och upptäckte att ’jag hade ju visst ett hål där nere!’ så följde fler år av sexberoende där jag träffade flera män för sex, för att bekräfta för mig själv att jag visst var normal. Jag hade gått länge och trott att min kropp var sjuk. Trots flera omgångar terapi och KBT så finns fortfarande vissa tecken av dethär kvar i mig, och idag är vuxen. Jag är tacksam över att jag tagit mig ur det idag, men förbannad över hur det format mig. Men som ett ordspråk lyder ; det sägs att det tar 7 år för kroppen att byta ut alla celler i kroppen. En dag har du en kropp han aldrig har rört.

  Vad har format er? Bra som förödande.

   7 år för kroppen att byta ut alla celler i kroppen.

   Vilken bs dock. Har massor av ärr som sitter dår de sitter.

    Men metaforiskt sätt kanske det hjälper att tänka så?! Alla är vi olika, tänk på det.

     Efter 9år blir man en groda. 🙂

    Tror nog att det avser atomer molekyler och makromolekyler, de byts ut efter 7 år, men inte slutprodukten. Annars hade minnet också bytts ut efter 7 år. Ärren är kvar liksom skinnets minne.

   Att växt upp med min mammas alkoholism har väldigt mycket gjort mig till den jag är idag. Det är synd att hon hade det missbruket under min uppväxt och att jag behövde växa upp och se det jag såg. Men jag är väldigt glad för den jag är idag trots allt.

   Jag blev brutalt våldtagen av en taxichaufför för 10 år sedan. Jag bantade, levde på något pulver, blev så otroligt full av två glas vin + lite sömn inför en tenta samma dag. Mina vänner tryckte in mig i en taxi på gatan, han låtsades hjälpa mig hem när vi kom fram. Och sen tvingade in sig i min lgh och våldtog mig, slog mig och ströp mig.
   Jag lämnade den lägenheten (skulle precis flytta in, så jag hade inte helt flyttat från mitt tidigare boende än), låste dörren och bara gick därifrån. Jag hämtade inte upp några möbler, städade inte, nada. Det här hände maj månad, den sommaren låste jag in mig i lägenheten jag bodde i, persienner neddragna och grät i varje dag i flera månader. Kan nog inte helt ärligt säga att jag är 100% tillbaka efter den händelsen, men kanske 80%. Men även idag kan jag drabbas av flashbacks och få extrem ångest. Jag var extremt lycklig då, jag hade lätt till skratt och jag saknade ängslighet och rädsla. Den tjejen jag är nu är inte så lättsam längre, jag är lättskrämd, jag lade på mig en massa vikt som ”skydd”, och en liten del av mig dog där på golvet. Jag polisanmälde, men det var i princip omöjligt att reda ut vilken taxi det var, så det blev nerlagt. Idag åker jag bara taxi som jag bokat i förväg (efter många år av taxi-fobi). Tipsar alla att göra detsamma.

    ❤️

    ❤️❤️❤️❤️

    ❤️❤️❤️

    All kärlek till dig ??????

     tack ❤️

    ♥️♥️♥️♥️

    Aj, vad ont det gjorde att läsa! ♥️♥️?? hoppas så att du ska få komma Tillbaka till 100% så småningom!

    Fy fan vad arg och ledsen man blir av att läsa detta. Kan inte ens föreställa mig smärtan men starkt av dig att ta dig tillbaka.

   Mina föräldrars skilsmässa, att växa upp med en psykisk sjuk syster som var med i en dokusåpa och sedan tog livet av sig, att min första pojkvän som jag var tillsammans med i 5 år var psykopat och bröt ner mig totalt.

    ❤️❤️❤️

   Tror konstanta bråk hemma, manipulativa föräldrar och hela tiden bli ifrågasatt om jag kan klara av mitt liv t.ex utbildning, körkort osv. Grundades i min mammas psykiska ohälsa som hon tog ut över oss andra. Även ekonomiska besvär såsom kronofogden, bli vräkt från familjehemmet, pappa som stal pengar från mamma osv.

   Trots allt som hänt så har det blivit hyfsat ok ändå. Pappa gick tragiskt nog bort, men är inte förvånande då han alltid stoppade huvudet i sanden och blundade för problemen. Mamma är cancersjuk. Hade det inte blivit som det blivit hade jag nog varit ”fast” hos dom på något sätt. Men nu fick jag bita i det sura äpplet och ta tag i mitt liv. Känner dock otrolig skuld över mina känslor av lättnad, samtidigt som sörjer det som aldrig blev och mina föräldrar. Ska till mycket för att kärleken till sina föräldrar ska försvinna. 2år sen pappa dog, 4 år sen mamma blev sjuk.

   Jag har med hjälp av kbt äntligen vågat ta tag i mig själv och börjat plugga. Trodde inte det var möjligt, då jag för 2år sedan var 100% sjukskriven av depression, efter att min dåvarande pojkvän var otrogen direkt efter att han varit våldsam mot mig. Den kombinationen av förnedring har orsakat mig PTSD som jag lever med fortfarande, men jag vägrar låta minnet av honom förstöra mig igen.

   En alkoholiserad pappa, som jag och lillebror bodde hos varannan vecka. Blev rätt snabbt en extra mamma till brorsan och dåligt samvete kring mycket som följer mig än idag.
   Hur mina föräldrar var mot varandra under och efter separationen.
   Mitt ex som lurade mig på massvis med pengar, flyttade in hos mig och gick till ”jobbet” varje morgon i månader. Han hade inget jobb, och hade flera prickar hos kronofogden. Han ljög mig rätt upp i ansiktet om jobbet, trots ifrågasättande
   En annan pojkvän som betedde sig samma som exet, fast med gräs. Rökte varje dag, sa att ha. Hade slutat, ljög under hela min graviditet. Och även när bebis var född. Tittade mig rätt i ögonen och ljög.

   Mitt ex. Jag var 17 han var 25 när vi träffades och blev ihop. Han hade alkohol problem och psykiska problem från start. Som ung tjej kände jag att ”honom ska jag hjälpa” så jag stannade kvar. I 10 år. De först 5 åren tog jag hans skit för ”han mådde ju så dåligt efter och skulle aldrig göra om det”. Jag var för stolt för att ropa på hjälp. Jag förstår inte varför jag stannade de sista åren. Jag bokförde alla hans veckor då han söp nonstop. Vanligtvis var tredje vecka. Jag fick ta emot psykisk och fysisk misshandel. Han kunde väcka mig mitt i natten och sparka ut mig ur sängen och gjorde allt för att hålla mig vaken när han visste att jag skulle upp och jobba. Jobbet blev min frizon. Jag drog mig för att åka hem. Sen blev han nykter och vi började om ”ska aldrig hända igen” ”jag ska söka hjälp” ”jag fattar nu att jag inte kan dricka”. Tre veckor senare började allt om. Hoppet om att han någon gång skulle hålla sitt ord låg så djupt rotat att jag stannade. Men sen hände något: jag fann vänner. Mina gamla vänner och familj hade tagit avstånd då jag valde att stanna och de visste hur han var. De nya vännerna tränade och jag lyckades hitta någon typ av glädje om samhörighet. De gav mig modet att gå. De visste hur han var och jag hade deras stöd 120%.

   Lärdomen jag har lärt mig är att jag är starkare än jag tror. Jag kanske har blivit skadad genom att jag stänger av mina känslor när det blir tufft när jag egentligen borde prata eller tom gråta. Jag pratar aldrig hur jag mår då jag fick inpräntat att mina känslor inte betydde något under 10 år tillsammans. Detta visades tydligt då min nya kille blev gripen för innehav. Jag höll igen och stöttade honom och har aldrig berättat hur jag mådde utan hållet det för mig själv då jag är rädd att det kan vara en utlösare som det var för mitt ex.

   Jag har ingen sorglig, hemsk eller tråkig historia som förändrat mig, utan det som påverkat mig mest som människa är att jag fick barn. Jag har förändrats mycket (till det bättre vill jag tro). Lite mer lyhörd, mindre dömande och mins ögon har öppnats lite mer. Var ganska ego och enkelspårig innan tror jag. Äh, vet inte, jag kanske bara blev mer lycklig och tillfreds.

   [Borttagen kommentar]

    Vilken jä*la tönt du är. ta eget ansvar och
    lämna internet.

    Håll käften din vidriga lilla fjant

    Du kan dra åt helvete. Oavsett om du bara vill trolla pga dålig jävla frontallob hoppas jag att du drar åt helvete och stannar där.

    Jävla skräp till människa du är.

   När jag var barn så fick jag se mitt syskon bli sexuellt utnyttjad av en person i flera år. Det ledde till att hen blev destruktiv och självmedicinerade i tonåren med hjälp av droger och misshandlande mig i flera år. Föräldrar som var väldigt psykiskt instabila och en hel del alkohol inblandad.
   Blev själv utnyttjad av pojkvänner i tonåren då jag inte visste mitt egna värde.
   Men idag är jag stolt över mig själv och min familj. Både jag och mitt syskon är framgångsrika på alla fronter och våra föräldrar har alltid trott på oss, lärt oss att vi har makt över våra egna liv när vi blev äldre och att man aldrig ska bry sig om vad andra förväntar sig utav en.
   Vi pratar oftast om att ”trots allt” så tog vi oss ur det tillsammans och idag mår alla bra.
   Evigt tacksam över hur mina föräldrar alltid stärkte vårt självförtroende trots att de själva inte mådde bra och idag är mitt syskon min bästa vän trots allt skit jag blev utsatt för pga hen för trots det då lärde hen mig en hel del hur jag bör tänka inför olika val i livet, vilket gjorde att jag inte föll ner i diket när jag va som svagast.

    ❤️

   Min uppväxt i en familj med missbruk och kriminalitet. Förhållandena hemma ledde till att jag ganska ung blev djupt deprimerad, och vände mig till det enda jag ”kände till”, självmedicinering. Jag började missbruka när jag var 14, klarade inte skolan, åkte in och ut på psyket och diverse beroendeenheter.
   I över 10 år bestod mitt liv av droger, olika psykavdelningar och kaos. Ville inte leva egentligen, men något har ju gjort att jag trots allt sitter här idag.

   Idag har jag varit drogfri i 3 år, har eget boende och försöker studera och vill gärna bli en del av samhället.
   Det livet jag har levt hela min uppväxt och fram tills nu har format mig som person. Jag har sett den absoluta botten, alla olika typer av vidriga människor och känt mig så otroligt liten, utlämnad och ensam i livet. Försöker se något gott i livet trots allt, men kämpar med det varje dag :/

   Och usch vad ledsen jag blev av era historier, ni som kommenterat innan. Kram till er ❣

    Är detta en tävling om vem har haft värst uppväxter och liv?

     Verkligen inte?

     Det är väl ofta hemska och dramatiska händelser som formar oss? Vad skulle det annars vara? ”När jag fick beröm för min tavla jag målat i bilden i 9:an”? När man går igenom något tufft prövas ens styrka och man märker att man klarar mer än man trodde…

   Min uppväxt med min ensamstående mamma som missbrukade alkohol. Kan än idag få bilder av hur hon låg i badkaret full och jag som liten gick in och låtsades gå på toa för att jag var rädd att hon skulle somna i badkaret och dö. Fick väcka min lillebror för att ta oss båda till skolan (måste varit max årskurs 2, eftersom jag minns vilken skola vi promenerade till).
   Har minnen kvar när mamma var arg/ledsen, väldigt instabil och flera tillfällen tog fram ett rep och sa att hon skulle hänga sig i vardagsrummet framför mig/oss.
   Hur hon lämnade oss ensamma hemma på nätterna för att gå till grannen och supa. Jag brukade under nätterna sitta i trapphuset och vänta på att hon kom hem för att jag var orolig. Min pappa är dömd för misshandel på mig och syskon. Så han har inte funnits med i bilden då han misshandlade mig och syskon. På något sett har mammas alkoholism varit och är mycket med påfrestande än misshandel. Massa jävla skit. Aldrig kunnat berätta om det för någon.
   Idag har jag ett väldigt kontrollbehov och är rädd för att bli lämnad. Försöker jobba bort tanken av att alla vill mig illa och att jag inte är av värde. Känner mig samtidigt väldigt stark som människa. Lever ganska normalt liv mitt i Göteborg med en fin sambo, helt okej jobb, fina vänner, utbildning osv osv.

   Det är en kliché men jag tror min relation med min mamma har format mig väldigt mycket. När jag var barn var hon alltid väldigt kritisk. Hon ville att jag skulle banta redan som 5-åring, skrattade åt mina intressen och frågor, kallade mig ofta ”överkänslig” och var kontrollerande. Det gjorde att jag länge kände mig osäker på vem jag verkligen var. Tyckte jag verkligen om X och Y eller trodde jag bara det för att hon sagt att jag tyckte så? Så runt åldern 23-25 var det väldigt viktigt för mig att gå i terapi och verkligen försöka hitta min EGEN kärna och personlighet. Jobbigt men lärorikt.

  KAMERAMÄNNISKOR SE HIT!

  Hej till att börja med 🙂

  Jag skulle gärna ta emot tips om ett bra kamerastativ för Nikons systemkameror.

  Gärna ert stadigt som passar mer för familjefoton. (Längsta personen är 1.85 om det har en betydelse när man ska köpa ett stativ haha)
  Det är en present till pappa 🙂

  Tack på förhand!

  Trevlig kväll ❤

   NetonNets märke Anderson har riktigt bra stativ, inte alls dyrt heller!

   Kolla på Scandinavian Photo och sök på manfrotto. Jag har ett manfrotto, så gammalt att jag inte minns namnet. Men det är teleskåpben så det kan anpassas och tungt nog att bli stadigt så man slipper skakoskärpa. Finns i många prisklasser.

  Jag har kyckling och/eller köttfärs hemma. Men noll inspiration. Vad har ni ätit för spännande ikväll? Vad ska jag laga i helgen?

   Släng det och köp något som inte är nermalda lik istället. Drick vin till.

    Bättre att äta upp och sen inte köpa igen om det ska vara så.
    Förstår vad du menar men otroligt onödig kommentar och det är sjukt att slänga mat oavsett.

    Finns mycket goda grytor, soppor,paj.
    Kommer inte på något på rak arm tyvärr ?

     Jag hade slängt. Sen köpt god pasta och njutit av min kväll.

      Men sätt dig ner.

       Står gärna.

      Bara pasta? Låter torrt.

    Men jävla TÖNT.

     Nääää, är en häst.

      Häst är gott!

      Övervägde att testa hästfile när jag såg det på Ica men valde hjort istället. Hästar är fina djur men skulle aldrig vilja rida en hjort.

      HÄSTAR FINNS INTE!

       Jag vet. ? Om ni bara visste vad som döljer sig under min päls. Ni skulle aldrig våga vara i stallet ensamma igen.

       ;PpPpPpPpPpPpPpPpPpPp

    Du är garanterat kul på fest.

     Japp, fast du är inte bjuden. 🙂 ?

     I wanna rooooock

      ROCK!!

       I want to rock!

    Man slänger inte mat! Pucko!

     Lik är inte mat. Sötnos!

      Nä, men kött är mat. Gullisnuttis!

       Ja husdjur smakar gott. ?

        Jajjemen! ✌️✌️

        Japp hund och katt är ju delikatess i vissa delar av världen, och jag som har hund tycker inte att det är fel, precis som vi äter kossor och grisar äter andra andra djur, och ser. Inget fel med det. Olika kultur bara.

      Hade pre-människor inte ätit lik så hade nog inte vår hjärna utvecklats till det den är i dag, så det är nog tur att de åt det som fanns och som gav mest näring.

       Tillräckligt många nog i din kommentar för att skicka den till soptunnan.

       Jag brukar se det här som utspelar sig som darwinism i realtid. Låt veganerna blekna bort så kan vi andra som lever enligt devisen att evidens är the shit, vi kan föröka oss och skapa barn med ännu mer välutvecklade hjärnor som lever vidare.

        Eller så kan vi vara vuxna människor och låta folk äta vad de vill. Varför blir man så triggad av att någon väljer annan kost än en själv? Kan till viss del förstå veganer då de drivs av det etiska men som köttätare borde jag väl inte provoceras av att någon väljer bort kött?

         Tro det eller ej så känner jag ett gäng veganer. Och vi älskar varann trots vad jag än äter. Den här tönten beter sig som ett troll, och ska bemötas likadant. Ville hen inspirera till vegansk kosthållning kunde hen skrivit ”testa något växtbaserat” och sen länkat till ett gott recept. Jag hade säkert testat eftersom jag äter allt. Du kan knappast försvara en huligan med motiveringen ”de drivs av det etiska för sitt lag”… varför ska jag acceptera en vegan som trollar i kommentarsfältet för uppmärksamhet. Så barnsligt

          Vilken konstig jämförelse med huliganer.

           Troll = huliganer på nätet.

           Veganer och huliganer är olika sidor av samma mynt.

           Helt ärligt så gör inte ni så bra reklam för köttätare här inne heller..

        Intressant kommentar. Men hur får du in att de mest framgångsrika länderna, dessutom med hög livslängd, har i flera hundra (tusen) år ätit just mestadels vego kost?
        Själv tror jag inte att kött är farligt så länge man äter bra kött, men avfärdar heller inte vegankost.

         Jag skrev inget om uteslutandet av grönsaker. Snarare att uteslutande av kött verkar allmänt vara en dålig idé då man måste fylla på med kosttillskott och många lider av järnbrist. och att gravida råds äta lite ägg och mejerier ibland också. Vi behöver allt. Även om man mestadels äter vego.

          Haha tror du att köttet du äter som föds upp inomhus får i sig så mycket b12 som finns i JORDEN? Brist på b12 ökar även hos köttätare.
          B12 är det enda du som vegan behöver tillskott på. Allt annat får du i dig via en bra kost.

           K2

           D3

           D3 behöver även köttätare tillskott av

          Järn får du i dig utan att äta kött. Har man järnbrist beror det inte på att man inte äter nog mycket kött.

          Nej vi behöver inte ”allt”. Människa, läs på lite innan fädu ordbajsar.

         Om du tar Indien till exempel så var de högsta kasten, de som regerade och de som beskyddade, alltid köttätare. De äldsta skrifterna från Rig Veda, nämner detta undantag redan för tusentals år sedan.

         Vilka då? U-landet Indien eller?

      Our ancestors were vegans for 20 million years.
      Those ancestors are still in trees throwing poop at each other.
      Meet and fat is the reason you’re reading this post today.

       Animal fat is what got us through the ice age.

    Varför är det så fel att äta kött eller kyckling. Förstår ej.. Jag äter varierat. Denna vecka har jag mest ätit soja och qourn protein.

    Såg en annan kommentar tidigare där nån skrev att vill man ha bra hälsa så ska man byta allt till vegetarisk eller veganskt. Eh… Har en vän som är vegeterian och hela hennes familj är också det, vissa är t.om veganer. 2 av de har sjuklig fetma resten har andra hälsoproblem som högt blodtryck eller högt kolesterol. Bara för att man äter vegetariskt så blir det inte automatiskt att man har hälsan på topp.

     Finns mycket god och onyttig vegetarisk mat, så håller helt med ?

     Det är ju dock stor skillnad på att äta vegetariskt och veganskt. En vegetarian som äter mycket smör, grädde ost mm kan ju såklart ha hälsoproblem då det inte är en hälsosam kost. Men att man som vegan lider av sjuklig fetma låter osannolikt och är nog väldigt ovanligt. Högt kolesterol och blodtryck är ju också mycket ovanligare hos veganer än köttätare.

      En vegan som äter margarin då?

       Ja, kan ju förvisso vara så att någon äter väldigt stora mängder margarin, men att göra kopplingen vegansk mat = sjuklig fetma och hälsoproblem som högt blodtryck och högt kolesterol är bara konstigt tycker jag.

        Fast nu finns det ju vegansk majonnäs, vegansk bearnaise och andra veganska onyttiga såser. Så det behöver inte vara så att vegan = hälsosam. Plus att det finns de som inte har största intresset av att laga mat och håller sig till processade maträtter eller rätter med enbart kolhydrater (inget fel) men att äta en vegansk pasta varje dag blir inte nyttigt i längden. Så inget som säger att bara för att man ör vegan att man äter mycket grönsaker.

     Det är fel pga tillvägagångssättet. Att äta döda kroppar är onice. Att dessa kroppar oftast har fått torteras till döds gör ju inte saken bättre.

      Du bör läsa på lite och inte sprida okunskap. Är man smart väljer man noga i köttdisken så är djuren inte torterade ska du se.

      Att den diskussionen inte är utdöd snart, att vara köttätare eller vegan. Boring.

    Något som är värre att köpa kött är väl ändå att köpa det och sen slänga det?

    Slänga låter ju otroligt korkat ?

    Fan vad sugen på oxfile jag blev nu, ska nog gå och köpa i morgon och dricka vin till??

   Fyll kycklingen med något gott. Fetaost, soltorkade tomater, googla fylld kyckling så finns det massa goda tillbehör. Sköter sig själv i ugnen så att du kan göra roligare saker under tiden.

   Kolla zeinaskitchen! ?

    Jaaa, hon har underbara recept!

   Köttbullar med pesto i färsen. Inte så spännande kanske, men gooott ??

    Har aldrig testat det 🙂

     Another level! Testa i helgen. Fega inte med peston. Du kan strössla lite extra parmesan i.. mm mm mm!

   Otroligt spännande, havregrynsgröt.

   Hacka eller klipp kycklingen i småbitar och stek i olja och goda kryddor.

   Butter chicken ??

   Laga köttfärs eller kyckling paj

   Gjorde storkok på köttfärssås och en fiskgratäng med grönkålspesto. Gör köttfärssås i helgen? Kycklingfile är gott att göra i ugn. Blanda honung, lite cayennepeppar, soya och saft samt rivet skal från 1- 2 limefrukter & ät med pärlcouscous. Receptet finns att googla. Ur ”Mannens kokbok”, sjukt fånigt namn på en kokbok f.ö.

  Bästa tipset till en förstagångsmamma? Smått som stort. Bf i februari.

    ?

    Nej för fan, undvik som pesten!!!!!!

    Tipsar om boken ”Praktika för blivande föräldrar” av Agnes Wood och Cecilia Chaprowska

    Undvik även allt med Anna Wahlgren

   Multimams kompresser om du har tänkt amma. Life saver! Eller kanske nipple saver snarare

    Det finns ett utmärkt forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Hon är välkommen hit också.

   Bröstvärmare för att inte få mjölkstockning! 🙂 finns på apoteket.

    Det finns ett utmärkt forum för detta. Familjeliv heter det

   Sov nu. Gå i ide.

    Jag tipsar om familjeliv

   Bärsjal och/eller bärsele, Xyloproct, små handdukar från Ikea (finns i typ 12-pack), nässug, filtar, babybest, förlagad mat i frysen, Bepanthen till bebisen.

    Det finns ett utmärkt forum för er. Familjeliv heter det.

     Är det samma forum för människor som här frågar om hundar, psykisk ohälsa, studier och kraschade relationer?

     Om inte, låt alla och envar delta i Öppet spår.

      Skillnaden är att exakt amma fråga inte dyker upp 37 gånger i en och samma tråd vecka efter vecka

       Ja, det gäller även frågor om hudvård, karriärfrågor, relationsproblem, tips på roliga saker på resmål osv osv i all oändlighet som dyker upp i typ varenda öppet spår. Det är liksom det inlägget är till för. Eller måste varje inlägg vara helt nytänkande för att få skrivas?

   Varje värk är ett steg närmare att träffa ditt barn.
   Sen är ett babynest, små handdukar, kräkdukar, babybjörn babysitter guld! Behövs enbart lite kläder i strl 50-56 men är det en kräkbebis så behövs iaf 5-8 bodys.
   Första tiden kan vara tuff. Tuff omställning. Sov när bebis sover. Du behöver inte träffa massa folk eller göra en massa saker. Du följer din lust. Njut. Det går snabbt.

    Det finns ett jättebra forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Är det inte bara gamlingar som hänger där ??

      Gamlingar? Kan man väl kalla dem för om man är typ 8 år..

   Du kommer vara trött som ett helvete och du kommer vara orolig över en massa saker som du inte ens tänkt på innan. Ibland är det överjävligt med hormoner och sömnbrist och såriga bröstvårtor osv. Jag vill bara att du ska minnas att det blir bättre! Din lilla människa kommer vara helt perfekt (men det är helt normalt och vanligt att inte känna den här enorma kärleken på en gång, så oroa dig inte över det heller) och i slutändan är allt värt det.

   Oavsett hur jobbig och bråkig och trotsig dag man än haft, så kommer jag på mig själv med att sakna mina små monster så fort de (äntligen!) somnat ❤️

    Det finns ett mer passande forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Sjukt hur du kan bli så engagerad i nåt du inte vill prata om.

     Det finns säkert en sten du kan gräva ner dig under.

     Finns ju forum för allt! Blir inte mkt kvar till öppet spår om man ska tänka så

   Nej men snälla vänd dig till familjeliv. ???

    Men snälla sluta klaga, du slösar bara din energi. Gör något vettigt istället ingen kommer sluta kommentera saker du inte vill läsa om bara för att du säger dom ska sluta.

     Back at you…

     Men oj, gick nog mer energi åt att skriva din kommentar ?

    Men stick själv din trötta jävel. Varför, varföööööööööööör, skulle man inte få prata om familjerelaterade saker på öppet spår där tanken är att man ska få prata om precis vad som helst? För att ämnet inte intresserar vissa? Du FÖRSTÅR väl att det finns sjukt många ämnen utöver familj som tas upp här som inte intresserar alla????

     Kommentarer som dessa är ju fruktansvärt intressanta. Fler såna tack??????

      För att ”finns ett forum bla bla… ” inte är en tröttsam kommentar?

       Jaha, man måste välja bara en?

   Tips 1: V e t e k u d d e (för trött mage, trötta ben, trött morsa, värkar, effervärkar, ömma bröst, mjölkstockning, amningsspända axlar mm.)

   Tips 2: Har du en partner så prata. Prata om allt. Hur du vill bli behandlad när du är orolig. Hur du vill bli peppad när du är less. Hur ni ska ta hand om framtiden. Mammans kropp bär bebisen, partnern bär mamman. Det är partnerns uppgift under en graviditet.

    Det finns ett utmärkt forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Men sluta…..

   Att inte ha så stor press på dig. Föräldraskap är ett jobb. När du är trött, på dåligt humör utmattad osv så kommer du troligtvis vara en dålig mamma. Men det vet du inte i stunden du tappar tålamodet. Skuldkänslor du aldrig känt förut kommer skölja över dig och jag vill att du ska försöka komma ihåg att det är okej att ha dåliga dagar. Ditt barn kommer inte traumatiseras. Tips om du får hemsk mjölkstockning: amma på alla fyra. Tips på bra IG: vildabarn Lycka till ♥️

    Det finns ett mycket bättre forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Vad bra att du nämner det. Är förälder till tre barn, och har aldrig använt mig av Familjeliv. Jag vill därför lägga till ett tips: Familjeliv behövs inte. Har man en medicinsk fråga om sin nyförlösta kropp eller spädbarnet är det bättre att ringa 1177, då skrivs det även in i journalen.

      Nej för fan!! Inte 1177!! De KAN saker. Man tar det på öppet spår i stället så att alla andra mammor får dra anekdoter om när deras barn hade något liknande. Så får man flera olika svar att välja på.

       Man får ungefär samma råd av 1177 som här. Antingen ska man åka till akuten eller så är det helt normalt

      Stackars dom på 1177. Inte konstigt att det är så långa köer på telefon. Som förälder kan du kanske vänta till imorgon. Om inte åk in till barnakuten

       Är väl betydligt värre att åka in till barnakuten för att man inte vill störa 1177?

       Det är deras jobb, sedan dokumenterats det i journalen. Alla föräldrar är olika. Om en förälder känna att åka till akuten ”i onödan” så kommer personen lära sig med tiden. Vissa åker in så fort barnen har lite feber, andra inte. Det som många som inte har barn inte vet är att om ett barn under 3 månader får feber så ska man åka in enligt vårdpersonal. Det kan vara farligt.

        De på 1177 suger på sitt jobb & de dokumenterar inte alls.

   Badcape i bambu 🙂

    Det finns ett jättebra forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Nej, faktiskt inte. Öppet spår är sjukt mycket bättre än familjeliv, när det kommer till att diskutera barn osv, så det var ett uselt tips men tack endå.

      Mata inte trollet

   Köp inte för mycket kläder, hen kommer inte ens hinna använda allt innan hen växer ur det. Skit i skötbord bara köp en skötmatta. Lycka till ?

    Det finns ett utmärkt forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Tönt

   Om saker känns jobbiga så berätta det öppet när folk frågar (alltså dina nära och kära och BVC typ, inte grannrna nödvändigtvis). Ljug/försköna inte för de som kan hjälpa dig! Man måste inte må bra, om många vet väldigt väl hur tuff första tiden är för en del och vill verkligen hjälpa om man är öppen med att det är svårt.

   Om du av någon orsak inte har möjlighet att sova när bebisen sover osv (t ex sover en del barn enbart i sele/ vagn osv) så be om hjälp för att få sova. Be din mamma/ pappa/ syskon gå på en promenad med bebisen och sov medan t ex.

   Sök hjälp direkt om du börjar må dåligt. Via BVC, MVC eller vårdcentralen. Ingen kommer ifrågasätta din kompetens som förälder för att du mår dåligt, det är oerhört vanligt.

   Föräldraskap är långt och oavsett om allt går toppen eller kasst de första månaderna så är inte du definieras som förälder för resten av livet. Olika människor har olika lätt för olika faser av föräldraskapet.

   Välj din information, vad du ska lyssna på. T ex kan du välja att enbart lyssna på BVC, Vårdguiden och någon person man litar på. Stäng ute resten. Se upp lite med de här klassiska facebookgrupperna med massa nyblivna föräldrar, kanske slå av aviseringarna, känn inåt istället eller läs lagom paketerad information t ex en bok.

   ”Njut” är ett kasst tips för man väljer inte om man ska njuta eller må dåligt. Men prioritera bort allt utom er lilla familj så ni har förutsättningar att må så bra som möjligt.

   Fortsätt duscha ibland, äta, dricka mycket och gör något du tycker om en liten stund varje dag.

   Om ni väljer att isolera er för att ni är rädda för sjukdomar osv så försök släpp in omvärlden lite ändå om du mår bra av det, kanske träffa folk utomhus. Eller iaf orka slå på radion.

   Jämför dig inte. Det spelar ingen roll vad andra klarar av, man har bara sina egna förutsättningar att utgå ifrån, allt annat är irrelevant.

   Bebisar och föräldrar lever i symbios och är beroende av varandras välmående. Ni behöver hand om ditt, bebisens och partnerns.

   Nu blev det kanske lite neggigt. Men om du inte behöver mina tips utan mår bra och lever i en bebbeisbubbla så absolut, njut 🙂

    Det finns ett utmärkt forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

   Prata med din partner, om du har någon såklart, om hur ni tänker er livet efter bebis kommit. Förhållandet ändras rejält!! Prata med varandra innan, läs lite böcker, förklara hur ni tänker etc etc. Jag förstår varför många går isär i småbarnsåren. Har själv en dotter på 6 månader, vårt förhållande är tungrott nu

    Det finns ett utmärkt forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

    Ja man måste vara lite beredd på att sätta sitt förhållande på sparlåga. Om man ställer in sig på att man ska ha en bebis och samtidigt ett himlastormande kärleksliv är risken stor att man bara blir ledsen och besviken

     Det finns ett utmärkt forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

      ??? du är ju lite rolig ändå

      Kämpa! En dag kanske någon kommer lyssna på dig

   Mitt tips är nog att inte lyssna på så mycket tips. Många föräldrar har väldigt mycket åsikter och är helt övertygade om att just deras åsikt är rätt. Det är lätt att få så mycket tips så att man känner sig misslyckad för att man inte duger, eller inte klarar allt. Speciellt på familjeliv hittar du alla extremtyckare.

    Det finns ett mycket bättre forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

    Åh ja!! ++++på denna! samtidigt ska man inte jämföra sitt barn med andra! Bara för att Karins barn gjorde datten behöver inte ditt barn göra samma! Såååå olika från barn till barn.

   Gruppen Nära föräldraskap på Facebook.

    Det finns ett utmärkt forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Nej, ”Nära föräldraskap på Facebook.”

   Ta det lugnt. Njut när du kan och när du inte kan så kom ihåg: ”det kommer inte alltid vara så här”
   Lycka till, you’re in for the treat of your life ❤️

    Det finns ett utmärkt forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Ja du verkar känna till det hör jag.

    Det finns ett jättebra forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Hur lång tid har du nu lagt ner på de här kommentarerna? Du har inget roligare för dig än att försöka vara rolig?

     Märks att du hänger där en del….

   Hej! Mamma till 6 barn här.

   Babysitter. Så skönt att avlasta armarna.
   Physiomer baby (finns på apotek).
   Köp inte bara kläder i 50/56, bebisar växer snabbt & det är skönt att ha ett litet lager hemma. En del kan inte ens ha 50, så köp inte för mycket. Är det för stort, skitsamma – bara vik upp. Det växer barnet snart i ändå!
   Samma med blöjor. Den minsta storleken växer dom snabbt ur, så köp inte för många men ha två paket av minsta redo hemma & sen steget större. 🙂
   Filtar/små handdukar att ha till torka kräk.
   Liten nagelsax.

   Till dig:
   Lipsyl. Jag fick torra läppar av lustgasmasken.
   Hårsnoddar.
   Mjuka byxor, inte jeans.
   Ska du amma, en mjuk & skön bh utan byglar.
   Bindor. (ta med några stora hem från sjukhuset, men dom behövs bara i någon dag)
   Godis!

    Det finns ett jättebra forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

   Tänk på att man inte måste ha besök hemma. Vill ni vara ensamma med bebisen dom första veckorna – det är OK att säga NEJ! Det är inget krav med besök. Var i er bubbla så länge NI vill.

    Det finns ett mycket bättre forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Camcam kan du sätta denna spammande copy pastare på modd?

   Det är inte så kul/mysigt/roligt att ha bebis som man tror. Detta är i princip allas erfarenhet även om man inte lider av en förlossningsdepression. Det kommer att vara tråkigt/utmattande ofta även fast ingen pratar om att det är så det är. Men det blir bättre, och det är värt det, så stå ut.

    Det finns ett mycket bättre forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

     Men snälla Camilla, personen har ju uppenbarligen fått tokryck! Ta bort kommentarerna. Jisus, vilket hang up!

      Ja det känns ju verkligen inte hälsosamt haha. Gud.

    Men allt som är värt något är alltid svårt på något vis

    Jag tycker det är det enda folk pratar om, hur jobbigt det är? Varenda kommentar här handlar ju om det tex. Man börjar ju undra om det finns nått mysigt med att ha en bebis…

     Det finns mysiga stunder med bebisar också, men de är få… Det är i dessa stunder alla tar bilder och lägger upp vilket gör att man tror att bebistiden är så oftare än vad den är. Det mysiga är när barnet växer upp och lär sig nya saker hela tiden, kärleken växer och bebisen blir ett litet barn <3

   Om du har en partner, prata prata prata! Tröttheten i början och hormonkänslor förändrar mycket i er relation, inte bara er nya gulliga bebis. Fundera över vad ni har för förväntningar och på vad båda behöver för att må bra.

    Det finns ett mycket bättre forum för detta ämne. Familjeliv heter det.

    Har du tänkt amma: handdukar, amningsskydd och fyllda vattenflaskor. Placera ut i hela hemmet så att du bekvämt kan nå dom från din amningsplats (jag hade vid sängen, vid soffan och vid min favoritfåtöljen, min sambo Bytte vatten före och efter jobbet). Liggamma på natten så får du lite mer vila. Bedsidecrib.

    Har du tänkt använda ersättning: termos med kokat vatten vid sängen så att det är enkelt att fixa nattmål åt bebis.

    Men de tre saker jag inte hade klarat mig utan de första halvåret är
    1. Babybjörns babysitter med lekbåge
    2. Bärsjal
    3. Babynest

    (Netflix, Tivo och soffan borde egentligen också kvala in på listan)

     Har du hört om forumet familjeliv?

   Packa förlossningsväskan i god tid. Tyckte att alla var så löjliga som packade tre-fyra veckor i förväg men jag tog tillbaka allt när jag stod där med täta värkar och försökte rafsa ihop det jag trodde jag behövde.

    Jag tror det finns en sajt för detta… minns tyvärr inte namnet på den, hoppas nån annan vet?

     Ingen aning om vad du menar. Kan det vara Flashback?

      Har du hört om forumet som heter familjeliv?

   Se till att hemmet är städat och mysigt, när barnet kommer vill man ofta bara mysa, amma och sova.

    Jag tror det finns en sajt för detta… minns tyvärr inte namnet på den..

     Det finns säkert en sajt för alla ämnen som ältas här. Kan inte alla helt enkelt gå till diverse sajt?

  Bellsan, nu när det inte blir någon galamiddag på måndag, vart ska jag då skicka mina pengar? Kontanter eller swish?

   Du kan skicka till mig istället! ?

  Ska vi spela öppet spår-bingo ikväll? Vi listar fem saker var som vi tror kommer upp och först som bockat av alla fem vinner.

   1. Min pojkvän/man + valfritt icke problem.
   2. Hur mår ni ikväll? *Kjam*
   3. Barnfråga. Bebisfråga. ”Jag vet att hela internet är fyllt av tips men jag vill ändå fråga….”
   4. Bella + länk till artikel alt gammalt inlägg som de flesta gäspar åt.
   5. Film/serie/podd tips?

    1. Kan jag va gravid?
    2. Kan jag ha fått missfall?
    3. Mitt barn/min bebis…
    4. Allmänt graviditet, barn, skaffa barn,

     Sen vill jag tillägga, innan alla kränkta familjelivare börjar härja, att min senaste kommentar om att alla familjelivare borde dra tillbaka till familjeliv fick 357 likes dvs vi är fler som är trötta på er

      Haha,kul du har hittat något du brinner för. Ge inte upp

       Haha, håller med. Stort lycka till och styrkekramar till dig

      Fast det känns som att det är du som är kränkt som stör dig så offantligt på vad andra här vill diskutera med varann.

      Jag tänker att börjar man störa sig på att folk är tjatiga och inte skriver om tillräckligt intressanta grejer kanske det är dags att spendera helgen med något annat? Alltså inte gör att det är kränkande mot familjelivarna, utan mer för att det här forumet inte lär ge en vad man hoppas på.

      (Tre till så har vi bingo i kränkta familjelivare.. heja heja)

       Förlåt, två till nu..

      Intresseklubben har antecknat.

       BINGO!!!

   Min bingobricka:

   1. Sambo är ute och festar och jag är svartsjuk
   2. Tips hur jag blir gravid?
   3. Jag har ångest
   4. Jag vill hitta vänner
   5. Någon som pluggar till *valfri utbildning*?

   1. Någon som pluggat till socionom/sjuksköterska/bla bla bla och kan berätta hur det är att jobba inom det området eller vad de tyckte om utbildningen?
   2. Sjuk historia om nära relation med vän/partner som innehåller otrohet, galen svärmor, bråk och/eller oense om barn. Ber om råd.
   3. Någon skriver rad i låttext som andra ska fylla på.
   4. Tips om barn och sömn.
   5. [borttagen kommentar]

    frågor om graviditet
    frågor om mens och ägglossning
    förlossningsjämförelser
    frågor av typen ”ska jag stanna hos hen”
    allmänna frågor om sjukdomar och åkommor

   1. Hur mycket tjänar du?
   2. Kan nån tipsa om en sexleksak? (svar Satisfyer Pro)
   3. Jag är tänd på en kollega.
   4. Jag har börjat ny utbildning/flyttat- hur ska jag få vänner?
   5. Vad f-n som helst om Blondinbella

    Glömde tyvärr köttätare vs vegan-diskussion?

     Ja för guds skull be aldrig om middagstips ?

    Alltså hur kan det vara nån som är sugen på sin kollega i varenda jäkla ÖS ?

     Vet inte men tre gånger har det varit jag iallafall ? ?‍♀️förlåt men det är faktiskt inte så lätt! ?

   1. Ger råd om att söka sig till familjeliv
   2. Klanka ner på kvinnor som ”daltar med sina män”
   3. Ställer en smygrasistisk fråga
   4. Hatar barn och står för det
   5. Skriver ”snark”

   1. Inget annat innehåll än ett personligt påhopp
   2. ”Håll käften”
   3. ”Gå härifrån”
   4. Någon som snart går postal på sin sambo för att han inte hjälper till hemma
   5. En diskussion om vad som är wt

    Nr 1 avbockad

    80% av kommentarerna bockar numera av dina första punkter, så trött på nivån i kommentarsfältet.

    3,2,1..”men dra härifrån dååå”?

  Hej,
  Jag har gjort en medicinsk abort. Den gjorde jag i februari. Några dagar innan jag får mens får jag en pre-mens som innehåller koagulerat blod. Den pågår 2-3 dagar, sen ca 2 dagar uppehåll och så kommer min mens. Om jag några dagar efter avslutad mens har sex men min pojkvän börjar jag blöda igen, och blöder under sex och kanske dagen efter vi har sex också. Min mens är numera typ 10 dagar lång men först gammalt blod, sen vanlig mens i fyra dagar och sen kan den komma tillbaka 3-4-5 dagar efter avslutad vanlig mens när jag har sex. Har någon varit med om det här? Är det något som borde kollas upp eller är det bara att acceptera efter en medicinsk abort?

   Eftersom det skett en förändring i kroppen så låter det inte konstigt att cykeln blir påverkad. Troligtvis går det tillbaka till normalt. Boka tid för undersökning om du känner dig orolig.

   Mensen borde återgå till sin normala cykel, efter den första mensen efter aborten.
   Boka tid hos gyn!

   Februari är ju ändå länge sedan. Ta upp med barnmorska! Säkert inget farligt, men ta det säkra före det osäkra och kolla upp det

  Varje gång jag kikar på wahlgrens värld är det enda jag tänker på att de stackars hundarna hela tiden ska bli burna i väskan. Varför kan de inte få gå själva? ? och då kanske kunna passa på att kissa och bajsa ute istället för att behöva göra det när dom kommer in..
  Chockerande att Sammy som i senaste avsnittet är 8 månader och inte är rumsren än..

   Ja verkligen!

   Såå äckligt
   ?

   Ja verkligen! Inte ens fått honom rumsren för de inte hinner med alls. Sen att Bianca verkar tycka hon är så mycket bättre för hundarna. De enda hon verkar göra med dem är att släpa runt dem i väskan eller en liten kisspromenad på gatorna. Måste ju vara mycket bättre att ha dem hos Pernilla då kan de iaf vara ute på tomten och på bättre promenader i naturen. Nä hemskt.

    Ja 🙁
    Kan inte vara roligt att flänga runt i väskan, ostabilt underlag och oförutsedda svängningar när väskan kastas runt ?

     Det är synd om dessa hundar som Wahlgrens har skaffat sig. Det är rent djurplågeri att ha hundar i väskor.

      Nä det är inte syndrom dem. Bli volontär på ett hundhem så får du träffa hundar som har haft det jobbigt

  Vill du vinna filmen ”The Shape of Water”? (DVD) Skriv en kommentar på min blogg så är du med i lottningen! 🙂

   Har jag rest i tiden?

    Hahaha

    ?

    ?

   Du har den inte på VHS?

    ? Love you Viktor

   Haha dvd. Känns väldigt 2007?

    2007? Inte ens det… När jag köpte ny dator 2009 så slog jag på stort med en Blueray-brännare. Helvete vad här ska brännas Bluerays, tänkte jag. Vet ni hur många filmer jag bränt på den där rackaren? Noll. Jag har inte ens försökt. Faktum är att jag inte ens använt DVD-läsaren mer än kanske 4-5 gånger på tio år, och nu för tiden när man köper en dator får man för det mesta inte med en CD-läsare av något slag alls. Det finns liksom inte. Är uppriktigt förvånad att det fortfarande släpps nya filmer på DVD. Det är ju så gammalt att denna generations barn inte kommer veta vad en skiva är, lite som generationen efter mig inte vet att spara-symbolen på datorn är en diskett.

  Gjorde slut med en nära vän den här veckan. För att hon helt seriöst tyckte jag hade låg moral och inte går att lita på för att jag umgås med hennes NYA VÄNS EX-POJKVÄN. Det är det sjukaste på länge. Och ja vi ska föreställa vuxna, 22-23 år.
  Gjorde henne tjänsten att dumpa henne eftersom jag ändå är så himla opålitlig. Helt otroligt.

  Trevlig helg annars ?

   Har alltid undrat när man skriver en sån här specifik historia om man inte är ”rädd” att den andre parten ska läsa och fatta att det handlar om den? Nu är det väl ingen big deal i just det här fallet men ändå.
   Nu förtäljer ju kanske inte ditt inlägg hela historian men bra att du gör det du känner är rätt 🙂 starkt gjort!

   Varför hänger du med hennes ex dock?

    Fast det var väll hennes kompis kompis ex? Jag känner att världen är liten och palla vara sån. Jag är väll vän med vem jag vill.

     *väl

      Sorry

      Tack. Var omöjligt att förstå droppens kommentar innan.

    Det är inte hennes ex, det är hennes nya väns ex..

   Nåja, det är inte rasande moget att hantera en konflikt med en nära vän genom att dumpa personen i fråga. Tycker inte att nån av er framstår som särskilt vuxna.

  Fattar inte varför man som bloggare lägger ut bilder på sig själv på ett sjukhus och efter en operation med dropp och slangar när man inte vill att någon skall veta. Tänker på Hanna Graaf som tydligen opererats men gud nåde den som frågar för vad? Den personen blir idiot förklarad av vissa bloggläsare… Töntigt att ens lägga ut bilder då.

   Trafik till bloggen kanske är anledningen? Men håller med dig. Operationen var för bra stuff att hon bara inte kunde vara tyst om den. Uppmärksamhetsk-t kallas det.

  Vad är meningen med livet enligt dig?

   Att vara lycklig.

   Mat.

   Att det inte finns någon allmän mening med livet. Men att man skapar sin egen mening genom livet.

    Att få vara frisk. En del drabbas av hemska sjukdomar.

   Chips.

   42

    Nej, herregud! 42 är svaret på livet, universum och allting.
    Inte meningen, det är något helt annat

   Meningen med livet.
   42

   51.

   Tennis❤

   Knulla

    Är det de enda du kom på?

     Är väl lika bra som nåt annat av svaren? (Mat, chips var ok svar tydligen?)

      Sur much?

     Ändå extremt relevant.
     Var det längesen du fick?

    +1

   Att älska och bli älskad tillbaka, att ha något att göra och ha något att se fram emot.

   Fungerande g2 mätningar

   Meningen med livet enligt mig är att ha det bra, göra det man mår bra av. Min mening med livet är att ta hand om mina barn, se dom växa och göra deras liv så bra som möjligt, det kommer vara min prio 1 i minst 20 år framåt, och sen får jag väl hitta en hobby ✌️

   Meningen med livet är att skapa mening.

   Att ha så kul som möjligt

   Meningen med livet är förmodligen felstavad och slutar med ett frågetecken.
   Hehe nittiotalet ringde osv….

   Barn ?

   Att leva så bra som möjligt för att kunna dö med gott samvete. Vill möta allas vår Skapare utan skam och rädsla. Och min dotter såklart.

   Att ha det kul och harmoniskt. Kanske göra lite bra saker.

   Hänga på familjeliv

    Haha?

   Relationer

   Att vara barnfri

  Så enormt lycklig att vara hemma. Har varit inlagd på sjukhuset för ett ingrepp/operation, fick komma hem i går och svävar fortfarande i lyckan att vara hemma och ha mitt eget liv.
  All denna ångest inför operationen är borta.
  Fast det dröjer 4-5 veckor innan jag får resultatet avseende operationen, det mörkar inte min tillvaro, tar det bekymret sen när det är dags, just nu njuter jag av enkla saker som t ex bestämmer själv när jag äter och vad, när jag duschar, vad har jag för kläder på mig, ja, vardagen helt enkelt.
  Hemma är ändå det bästa stället i hela världen.

   Okej. Jag tycker om chips. 🙂

    Chips är jättegott!

    Haha literally laughed out loud.

   Borta bra men hemma bäst! Speciellt att få sova i sin egen säng ♥️

   Känner igen känslan! Opererades för 2 veckor sedan och stannade en natt bara, men ändå ljuvligt att få komma hem igen. Blev piggare direkt! ?

   O jag var så trygg på sjukhuset. Fick till och med ha gåstol till toan för att orka. Dessa systrar som peppade mej. Och få smärtstillande och annat. Såklart om man är riktigt sjuk och har opererats att vården är underbar.

    Upplevde aldrig något annat än att vården var fantastisk men längtade ändå så mycket efter mitt eget liv, allra helst när jag kände mig piggare, har nog väldigt behov av självständighet.

     Såklart man vill hem när man är pigg. Men många får ligga flera veckor pga komplikationer och det är jobbigt men tryggt.

  Ni som sett The Haunting of Hill House, tyckte ni den var läskig? Blev sjukt besviken, läste överallt att den skulle vara så himla läskig men tycker bara den hade en scen som var riktigt läskig.
  Bra serie annars, helt klart sevärd, men blev förvånad över hur lite skräck det var.

   What?! Jag höll på att skita på mig av skräck typ hela tiden!

    Gjorde du? Jag kanske har kollat på för mycket skräck då haha.

    Hahaha va? Jag somnade för att den var tråkig ? men senaste Annabelle var i samma klass tyckte jag.

   Jag skrek rakt ut flera gånger, va livrädd men kanske är en pussy

    Vad olika man kan tycka haha. Jag blev besviken. 🙁

    Haha jag med, sånt där skrik som gjorde att hela huset reagerade 🙂

   Urtråkig och SÅ SEG. Värdelös serie.

    Tyckte inte jag. Tyckte den var bra, men inte läskig.

   Bra serie, längtar till 2020 och säsong 2 men inte speciellt läskig. Blev också besviken då man hört att den skulle vara sjukt otäck…

   ÄLSKADE SERIEN. Jag tyckte den var obehaglig och se på, men inte läskig så att man skrek eller så men det är fan ingen film. Har aldfig känt riktig skräck för en film. tipsa gärna filmer som gjort er riktigt rädda

   Den var lite läskig i början men sen blev det mest sentimentalt kladd så sista avsnitten såg jag bara för att se klart serien. Vet inte om jag orkar se nästa säsong.

  Nån som har läst den här:
  http://www.vistoforlag.se/vagen_till_dig

   Du glömde reklammärka din kommentar.

    #ad

  Jag får huvudvärk och känner mig extremt hungrig (helt omättlig, framförallt gällande kolhydrater) en eller två dagar i varje menscykeln. Det infaller alltid 8-10 dagar före ägglossning. Är det någon annan som upplever samma sak och vet vad det kan bero på?

   Upplever exakt samma sak! Finns ingen botten. Men vet inte varför det är så. Däremot äter jag extra mycket dessa dagar för att jag inte vill vara hungrig och tänker att kroppen behöver det ?

   Goooooooogle. https://www.google.se

   Ca 10 dagar efter ägglossning är ju strax innan mensen? Pms?

    Läste feeeel, förlåt! Skyller på vinet.

   Samma här. Jag har typ in gen botten då. Typ 2 till 3 dagar. Skönt är dom dagarna är över..

   Kroppen din trenger potet.

  Okej, finns det några fellow matnördar här som vill dela sina bästa lifehacks kring just mat? Här är mina:

  – Blanda din dipp på hälften creme fraiche, hälften gräddfil. Thank me later.
  – Skiva svamp i äggskivaren när du lagar mat. Sparar så mycket tid.

   Gör en blandsallad och ta på en skvätt färsk citronjuice, olivolja och flingsalt! Supergott!

    Basic ju? Hela mellanöstern gör det haha.

     Jaaaaa, det är basic!
     MEN alla har inte koll på det, så därför ett bra tips!

     Alla är inte från Mellanöstern.

     Det är rätt vanligt i Sverige också.

    Haha påminner om när challizz skulle tipsa om en jättegod sallad.
    ”Hacka isbergssallad, gurka och tomat. Ringla över olja och lite citron! Lova att ni testar. Såå goooott!!”

    …. jo då…

     Haha. Jag saknar challizz blogg!

      Haha jaaaa mitt guilty pleasure. Tips på nytt sådant tills hon är tillbaka?

       Hennes instagram?
       Jag har tyvärr inga guilty pleasure. Förutom Flashback haha. Älskar att läsa trådar för att se hur konstiga människor kan vara? därför är öppet spår lite tråkigt nu för tiden, alla här är bara normala med normala problem haha.

        Ja, jag känner samma.

   Snabbare men lika god version på lasagne: skippa bechamelsåsen och ringla på grädde eller creme fraiche och massor av parmesanost på alla våningar istället.

   Ha alltid i en yttepytteliten bit kanel i såser/grytor etc som innehåller tomat ex bolognese eller liknande.

   Godaste salladen enligt mig innehåller något sött, salt, syrligt, beskt och umamigt. Förslagsvis ruccola, spenat, kidneybönor, fetaost, oliver, parmesanost och en dressing på olivolja, vinäger, citron, salt och peppar. Mums!

   Bästa sättet att laga mat på: ha massor av tid på sig, förbered allt hackande och måttande först, spela lugn musik och drick ett glas vin eller en kopp te under tiden ?

   Älskade tipset om att blanda gräddfil och creme fraiche till dippen. Ska testa asap!

   Stek i mycket smör när du lagar festmiddag! Riv vitlök på rivjärn istället för vitlökspress, blir mycket godare!

    Stek även vardagsmaten i smör. Allt blir godare och nyttigare än om du steker i margarin eller mindre bra oljor. Ta gärna i rejält med grädde i såsen också.

   När du steker lök, ha rikligt med olja och tillsätt lite vatten och ev buljong. Löken kokas ner (bra om man har barn som vägrar äta lök), och det blir så mycket godare!

   Det är jättebasic, men tipsar ändå. Morot drygar ut allt. Köttfärssåsen, bröd, lasagne, potatisgratängen osv.

   1. Alltid se till så att tomatpurén får lite färg genom att låt den ”steka” (torrt eller i olja). Ger djupare och godare smak.

   2. Alltid lite socker för att balansera ut tomatbaserade såser och grytor. Funkar med en skvätt ketchup.

   3. Riven morot i typ allt. Drygar ut, ger lite sötma, vitamin- och fiberrik. Ingen känner skillnad.

   4. Stek löken tills den blir genomskinlig, sen har du i vitlöken. Annars smakar vitlök brännt.

   5. Koka pastan halvmjuk. Häll ut vattnet och ha i sojamjölk, färdig pastasås på burk, peppar, salt, rostad lök och sojagrädde på slutet. Blir en riktig krämig pasta på 15 min och du slipper disk. Ha i fryst sojafärs för protein.

   6. Ha alltid i lite granatäppelsirap i salladen. Jättegod sötsur smak á la Mellanöstern. (Räcker med att hacka tomat, gurka och lite rödlök smått-ringla över sirapen, lite torkad mynta, en skvätt citron och salt efter smak).

   7. Lyxa till en sallad genom att pensla på olivolja på fikabröd som skurits/klippts i mindre bitar. Fritera dessa och toppa salladen innan servering.

   8. Köp grönsaker/frukt som reas ut på fruktstånd (paprika, mogna bananer, bär och vindruvor). Hacka grönsakerna och frys in. Skiva frukterna och frys in. Mycket billigare än att köpa typ paprika under vintern. Använd frukten till smoothies.

   9. Salta maten lite i taget (grytor och soppor) så att saltet tränger in i grönsakerna i varje lager.

   10. Fritera änglahårsspagetti (värm upp olja och låt den krossade spagetti friterad tills den blir brun). Häll över i riset och låt koka tillsammans. Jättegott ris!

   11. Köp för guds skull inte matris om det inte är bråttom att få fram middagen. Köp Basmatiris som får blötläggas minst 45 min innan tillagning. Mycket godare!

   12. Plocka rönnbär och frys in. Massa C-vitamin för ibga pengar alls. Blanda ned i smoothie.

   13. Fräs allllltid kryddorna torrt eller i lite olja. Ger mycket godare smak. Köp en ministekpanna för ändamålet. Lovar att det blir stor skillnad på smak.

   Mat är gott, njut och välj vegetariskt <3

   Ultimata kanelbullen: Dubbelt så mycket fyllning, men några matskedar sirap för att få dem ännu mer saftiga och lite knäckiga. Riv mandelmassa på fyllningen innan du snurrar ihop. Frys in så fort dem har svalnat.

    Mitt trick är att hyvla smör med osthyvel till fyllningen ?

  Har en nära kollega som är mytoman. Så sjukt läskigt! Vet att hon ljuger en massa om arbetstider, struntsaker på jobbet, påhittade möten, privatlivet, vad folk sagt, sin hälsa och mycket mer…. Men ej konfronterat! Har någon erfarenhet från mytomani? ?

   Ja, min bästa vän. Brukade rädda henne ur hennes lögner, försökte iallafall men nu får hon ta smällarna själv. Jag brukar säga att ”nu ljuger du”, ibland erkänner hon och ibland bråkar vi fram och tillbaka ett tag om det innan hon erkänner.
   Jobbigt läge för dig dock, jag älskar min vän och står ut pga det, i ditt läge hade jag nog konfronterat personen och bett personen att aldrig snacka med mig igen.

    När du säger ”nu ljuger du” svarar hon bara ”ja” och så går ni vidare eller? Är genuint nyfiken. Enligt min erfarenhet vägrar mytomaner erkänna att de ljuger även när man kan kasta bevis i ansiktet på dem. Istället byter de spår på lögnen och lyckas ljuga sig ur konversationen på något vis… Har du någon gång frågat henne varför hon ljuger? Vad hon tänker om sitt egna ljugande? Vad tror hon det beror på? Tycker det är fett intressant med mytomaner då det typ första man får lära sig i livet är att det är fult att ljuga, sitter så hårt rotat i normala människor att det är fel liksom…

     Ibland svarar hon ja. Men det är för att jag tagit fighten med henne så många gånger nu så hon vet att det inte är värt det. När hon ändå inte ger sig så brukar hon bli arg över att jag anklagar henne för att ljuga sen tar det ett tag så kommer hon gråtandes tillbaka och säger förlåt.

     Tänker inte outa henne, men oftast ljuger hon så hon hamnar i situationer där hon behöver ljuga för att inte åka fast. Typ ekonomiska situationer eller i relationer. Hon brukar så småningom alltid berätta för mig. Oftast när det redan är försent att ställa till rätta dock. Kan vara sjukt irriterande.

     Känner igen det där om att klura sig ur situationen med fler lögner eller spä på! Det gör min kollega också…. Har dock aldrig vågat säga ”varför ljuger du?” rakt ut….

   Jag hade en sådan vän. Men orkade inte med det. Hon levde i en fantasivärld. Och glömde vad hon ljlgbom och sedan berättande något annat. Inte friskt.

   Kolla in 3barnsmamman_ på instagram! Riktig expert i ämnet med stor erfarenhet.

   Ignorera bara. Det är sjukt störande. Lugna dig själv med att tänka att hon ljuger för att hon är mytoman när hon håller på. Försök att gradvis ta avstånd.

   Hade en klasskompis som va sån. Man kan bli utsatt själv också om dom gillar drama. Lögner om en bakom ryggen. Har man tur får man reda på det. Det va väldigt jobbigt. Speciellt när andra relationer krasades för att hon ljög om mig och om andra till mig.

   jag kan själv ha tendens att ljuga om vissa saker. Som du säger, verkligen struntsaker som typ vad ett plagg kostade (för att jag skäms om det är för dyrt), om jag varit på något coolt inneställe fast jag inte varit där. Det är så sjukt onödigt och jag försöker verkligen att undvika det men ibland slinker det igenom. Det värsta är ju att man aldrig kan komma ihåg det man ljugit om…

    Det behöver du nog inte ha ångest över – det gör nog de flesta ? Min kollega är en helt annan dimension, tyvärr. Hittar på händelser, möten, varför hen är sen, ja hela scenarion. Och helt galna grejer som händer privat. Och inget går ihop….! Och jag har varit med om hundra gånger när hon inte kommer ihåg vad hon sagt och därmed avslöjar sig. Och jag har sett med egna ögon att hon inte varit där hon säger att hon varit…. Även sagt att vår chef sagt vissa saker, men som inte stämt när jag kollat av.

    Försöker ibland ”sätta på plats” lite och då ser hon ut som ett skrämt rådjur…. Men byter samtalsämne eller ignorerar.

    Borde bara släppa det men så irriterande!!!!! Hur kan jag tänka på detta en fredagskväll liksom ??? Och ingen annan av våra kollegor tycks fatta????

   Min fd bästa kompis. Men så visade det sig att hon är kriminell också så hon behövde nog ha sina lögner för att täcka det…?

   En i grannhuset… Hen brukar på riktigt säga att hen kan göra som hen vill för att hen har ”ganska mycket pengar”. Hen parkerade bla upprepade gånger väldigt trafikfarligt men sa att hen får göra som hen vill pga GMP (som då står för ”ganska mycket pengar”). I själva verket har hen skulder hos fogden och deklarerade typ ynka 60k för ett helt år för nått år sedan.

   Hade en klasskamrat i gymnasiet som var mytoman deluxe. Hen kunde inte hjälpa till under grupparbetena för att hen hade cancer i handen. Sen var det cancer i skinkan så hen inte kunde sitta när vi skulle plugga. Sen var det cancer i lungan (men hen lever 15 år senare, surprise surprise). Sen var hen diplomat. Etc., etc. etc. När hen tog kontakt flera år efter studenten och ville umgås blev det ett nej från mig.

   Håll avstånd. Går av förklarliga skäl inte att lita på mytomaner.

  Någon här inne som pluggat arkitekt och som har lust att berätta lite mer exakt vad ni gör för jobb? 🙂 Är det mycket egna företag och uppdrag från privatpersoner osv, är det alltid just hus det handlar om osv… Vore intressant att veta, är sugen på att plugga till det men känner ingen jag kan fråga 🙂

   Tänker att det beror på om man jobbar på en firma eller eget.

   Har en vän som är arkitekt – när han jobbade på firma var det stora byggnader för företag. Nu när han kör eget så är det privata hem.

    Egen firma, gör alla sorters projekt: stora områdesplaner, rapporter och studier, offentliga och privata uppdragsgivare, från om- och tillbyggnader till hela bostadsområden.

   Ritar fyrkantiga lådor med mycket glas.
   Mycket likt det man behärskade att måla i 5-7års åldern

  Någon som jobbar i förskolan? Kan ni inte i så fall berätta lite om hur jobbet är? 🙂 funderar på att utbilda mig.

   Otroligt mysigt, lärorikt och varierande. Man vet aldrig vad som kommer ur barns munnar och de har så roliga/kloka tankar och funderingar.

   Men tyvärr är personalbristen något som påverkar arbetsmiljön negativt. Jag upplever att jag inte har tid att sitta ner med varje barn och bara vara i nuet. Det är alltid massa planering, organisering och strukturering som kommer i vägen.

   Jag blev färdigutbildad -17 och vill söka mig ifrån förskolan, just pga att det inte är som det en gång var. Jag trivs inte på arbetet då jag inte kan ge barnen all den tid och ork som jag vill. Tyvärr!

    Tack för svaret ❤️

    Personalbrist, menar du liksom att ni har för många barn per personal redan från början eller är det svårt med vikarier och så?

    Och om du har barn själv, känner du att det påverkar dem negativt med stressen? Alltså att du inte har samma ork för dem när du kommer hem typ.

     Är inte apan, men arbetar också på förskola. Båda delar, angående personalbrist.

     Jag tycker att det är jobbigt att se att ingen verkar göra det bästa för barnen. Ettåringar som har 50timmarsvecka och vi har inte tid att gosa med allihop. De tvingas bli självständiga väldigt fort. Många barn somnar i bilen på vägen hem och sen direkt ur sängen till förskolan igen.
     Där jag arbetar nu är det permanent personalbrist, så schemat går inte ihop. Det händer ofta att jag är ute själv med 11 barn under 2 år. När ett barn till exempel behöver byta blöja får man förklara för barnet att det måste gå med sin bajsiga blöja i 30 minuter till, innan nästa personal kommer.

     Tycker man om barn är förskolan inte rätt ställe, tyvärr.

      Men nej vad hemskt, hur kan det få vara så? På mina barns förskola är de 6 personal på 30 barn, vilket jag tycker är helt okej? Nu har jag ju ingen erfarenhet dock. Och självklart är de ju inte alla hela dagarna men jag kommer på åtminstone 10 barn som är 15-timmars och då är de ju alla i personalen de dagarna åtminstone.

      Det måste ju finnas bättre och sämre förskolor som med allt annat? Men tack för svaret, har lite att fundera på nu ?‍♀️

       6 personal på 30 barn på förskola tyckte jag lät väldigt lite..

     Det finns inte pengar till vikarier. Stora förskolor brukar ha typ 3fasta vikarier men tex vintern med förkylningar, vinterkräksjuka osv brukar va en jävligt jobbig period då man kan räkna med mindre personal. På ett ställe hade jag 10 st 2åringar att ta hand om i princip själv i typ en månad. Och så brukar man ju vilja hålla lite fasad för föräldrar att det liksom är ok, så man skriver ibland all dokumentation på tex gården eller medan man kör något ”café” – mellis

      Usch… Hur kan det få vara så egentligen? Ni borde strejka allihopa.

      Men håll inte den fasaden! Jag är själv förälder med två barn på förskola, ni gör bara er själva och alla andra världens björntjänst genom att slå knut på er själva och låtsas att allt är ok.
      Säg som det är, att nu är det lite kämpigt pga resurser osv. Det är ju knappast ditt fel, ingen som kommer bli arg på dig men om man inte vet som förälder/ medborgare kan man inte klaga hos de som faktiskt har pengapåsen.

   What they Said.

   Jobbar också i förskola,
   Men ska börja plugga nu och byta.. det är en stor personalbrist, de tar in på resurser, vägrar ta in vikarier när det behövs. Var ensam med 15 barn en dag. Varav en har behov av egen resurs

    För många år sedan var jag ensam ute på gården med 65 barn. Det var ingen engångsföretelse på min arbetsplats, utan det hände ofta pga att de andra avdelningarna hade olika möten samtidigt. Jag blev sjuk till slut av den hemska arbetssituationen och var tvungen att sluta som förskollärare. Hur barnen mådde kan ni ju bara tänka er.

     Ska tillägga att det var barn mellan 1-6 år.

      Hur kan nån tycka att det är en rimlig arbetsmiljö? Förstår att du slutade.

   Precis som alla skriver är det såklart personalbrist och vissa tar inte in vikarier osv. MEN det som är positivt är att det finns så pass många förskolor att välja mellan att det faktiskt går att hitta en som passar ens förväntningar/krav/välmående. Jag jobbade inom förskolan och tänkt ett tag ”nej, aldrig mer”, började jobba med annat och insåg efter ett tag att jag saknade förskolan fast allt negativt det innebär också. Insåg att det finns ställen där det satsas väldigt mycket på att det ska vara bra för både personal och barn

    Tack, äntligen nån som tycker det ät lite positivt åtminstone haha 🙂
    Ja som jag skrev förut så har mina barns förskola 30 barn på 6 personal, och då är åtminstone 10 barn 15-timmars, vad jag kan komma på. Så där tycker jag personaltätheten verkar helt okej. Givetvis är de ju inte alla hela dagarna men ändå. Jag kan ju ha fel dock, har ju ingen erfarenhet av hur det är att jobba med.

     Flera av oss som arbetar i förskolan tycker självklart om det, annars hade vi förhoppningsvis valt något annat. Men man får inte glömma bort att situationen som den ser ut idag och att man ska vara rädd om sig själv. Det är så många som blir utmattade och är det länge, ibland flera år. De flesta inom förskolan hyser en stor omsorg för barnen och ser hur de blir påverkade och det får aldrig glömmas bort. Och av den anledningen skulle jag inte rekommendera att börja arbeta i förskolan (jag själv är inne på att sluta). Hade du frågat mig för några år sedan hade du fått ett annat svar även om det var tufft redan då.

   Möjligen en lite sen kommentar men utbilda dig inte! Inte som det ser ut idag och sett ut länge. Stora barngrupper på få anställda. Föräldrar som inte ser till sina barns bästa utan börjar skola in barnet så tidigt som möjligt trots att de av ekonomiska skäl inte behöver. Föräldrar har en romantiserad bild av förskolan och pratar om kompisar hit och dit men det barn (framförallt barn mellan 1-3) har behov av är sina föräldrar. Föräldralediga föräldrar som lämnar in barnen (konstant trots att avdelningen för dagen har två vikarier samt en ordinarie). Föräldrar idag ser ofta inte till sina barns bästa utan tycker att det är ett givet val att barnen ska vara i förskolan jämt. Jag har till och med hört om fall där föräldralediga föräldrar lämnar in barnen när båda föräldrar har semester. Att arbeta på förskola är i mitt tycke inte ett yrke där du får se mycket av det förhållningssättet jag nämnt ovan och det är många gånger psykiskt påfrestande. Jag vet inte hur gammal du är men det var ett förhållningssätt som inte fanns när jag var barn.

   Jag rekommenderar dig att söka på artiklar om förskolan så får du en bild av hur det är. Alternativt fråga en förskolechef om du får komma in och vikariera och prata med förskollärare på plats. Det är så många som tror att förskolepersonalen leker med barnen hela dagarna och heller inte förstår att förskollärarutbildningen är en akademisk utbildning som kräver mycket av en (precis som alla andra akademiska utbildningar). Så gå inte på myten utan läs på. Lycka till!

    Tack för svaret! Jag är 25, är utbildad sjuksköterska. Stress i sig påverkar mig inte jättemycket men jag har två egna barn nu som jag vill räcka till för också, har varit mammaledig länge och funderar på att byta jobb nu när mitt vik ändå går ut.

    Men tack, jag ska fundera. Ser det ut att åtminstone bli ljusare, tar man det på allvar liksom? Eller är förskolan samma sjunkande skepp som vården är?

     Wow, är 28 tänkte jag skriva haha. Jag var 25 när jag fick första barnet så jag hann inte jobba så många år men känner att jag inte vill söka nytt jobb nu när mitt går ut i december.

     Var så god! Vad fint att du varit mammaledig längre. Det låter härligt. <3 Ja, förskolan är ett sjunkande skepp och länge har varit. Man kan säkert likställa det med vården om jag jämför med de artiklar (har inte mer insyn än så) jag läst om vården. Men självklart finns det små ljusglimtar här och där (liksom överallt) och jag vet att det finns många i förskolan som kämpar för den (Förskoleupproret exempelvis). Jag vill inte på något sätt förringa dem. Men det går långsamt. Väldigt långsamt. Även om man är väldigt stresstålig blir man ändå påverkad på ett eller annat sätt. Vi är ju bara människor. Som sagt, de stora barngrupperna förgör. Jag vill inte länka till någon specifik artikel men sök som sagt på förskola plus stress samt liknande. Ställ gärna fler frågor om du vill.

      Vad snäll du är som tar dig tid att svara ❤️ jag ska absolut läsa på mer. Har sökt inför nästa termin så har ju ändå tid på mig att bestämma mig.

      Vad skulle vara en perfekt barngrupp för dig, alltså barn per pesonal?

      Jag vill ändå tro att det kommer bli bättre, precis som att det någon gång måste bli bättre inom vården också. Samhället skulle ju faktiskt inte klara sig utan dessa yrkesgrupper så det är väl dags att man slutar behandla oss som skit.

       Men hur är resonemanget: ”Gör det inte, det är för stora barngrupper” rimligt egentligen? Är inte det att likställa med resonemanget: ”Utbilda dig inte till pedagog, det finns inte tillräckligt många”?

        Besök en förskola med 17-20 barn (ibland 25-30 barn) och bilda dig en egen uppfattning. Barnen är för många för att de ska få ro i kroppen och det är ofta ett ständigt spring samt hög ljudvolym, inte att förglömma. Att läsa till förskollärare ger stor chans till jobb men väl på plats, hur är det då? Horribel arbetsmiljö, både för den erfarna samt oerfarna.

         Hur är egentligen miljön för barnen då?

          Ja, inte bra alls! Förstås. Det finns mycket forskning som visar hur de stora barngrupperna påverkar barnen.

       Det gör jag gärna! Tja, i en drömvärld. 3 barn per vuxen? Ju färre barn desto bättre. Egentligen önskar jag att alla barn, åtminstone tills de var 3-4 år fick vara hemma med sina föräldrar. På sätt känns det motsägelsefullt att arbeta i förskolan och jag är på väg från den. Alla dessa småttingar (idag är många precis fyllda 1 år) som skolas in och det ska verka helt naturligt att bli separerad från sina föräldrar i den åldern. Det är det inte och det verkar som att inte föräldrar reflekterar över det. Eller så gör de det men skjuter det ifrån sig, ja, så som man tenderar göra när man tycker något känns fel och ångestframkallade. Som du säger så skulle inte samhället klara sig utan förskolan men rent krasst är den ändå inte bra för barn. Oavsett hur många 1-1,5-åringar som börjar. Jag som länge sett insidan hade inte velat ha mitt barn i dagens förskola, jag skulle göra allt för att vara hemma så länge som bara möjligt. Och ta in mina föräldrar till hjälp (de bor i en annan stad men de kan ju komma till mig och tvärtom). Och sedan valt dagmamma men de har det också ganska tufft. Det har blivit fler barn där också men jag hade definitivt gjort det valet ändå. Om jag varit tvungen.

  Ni som blivit utsatt för bedrägeri, fick ni pengarna tillbaka?
  Jag blev lurad på 2000 kr, gjort polisanmälan och kommer antagligen tas vidare till åklagare då starka bevis finns. Vet också att flera andra blivit lurade av samma person som jag blev lurad av. Men hur funkar det egentligen om personen blir dömd och återbetalningsskyldig? Borde ju vara svårt att betala tillbaka alla pengar hen lurat till sig, hen har ju antagligen problem med ekonomin sen innan?

   Blir ju en viss turordning när saken väl hamnar hos Kronofogden. Personen kanske har flera utomstående skulder som får prioritet. Om inte annat så brukar KFM göra upp en betalningsplan, och i värsta fall får personen leva på existensminimum.

   Min bror lånade ut pengar till en kille men såg aldrig röken av pengarna. Det togs till kronofogden men i och med att personen har mycket där redan så kan tydligen inte mycket hända. Först ifall allt till företag osv betalas ner kunde min bror få pengarna tillbaka men det var omkostnader så han gav upp.

   Kolla om hemförsäkringen täcker, tror det är utan självrisk.

   En gång, men kände folk i hennes stad som gjorde ett litet besök åt mig, det räckte för att hon skulle swisha tillbaka mig direkt. Dom hade bara sagt hej du är skyldig ***** pengar. Hon fattade direkt och fråga hur mycket. Via polisen har jag dock inte fått hjälp

  Ngn mer här dom har en hemlig crush på någon trots att ni inte är singlar?
  Både ljuvligt och ångest på samma gång! ?

   Ja, i en av sambons vänner… Jag kan fan inte bete mig normalt runt honom, känns som att min kropp glömmer hur man är en människa och gör en massa konstig shit. Skulle givetvis aldrig göra något åt det och hoppas det går över. Har jättedåligt samvete.

   Nej, bara du på hela jorden. Kom igen, det är normalt att få det. Tror du folk som är gifta i 50år aldrig fått upp ögonen för någon annan på hela den tiden? Allt handlar om hur man väljer att agera.

    Hon skrev ju någon mer HÄR..

    Ja man blir inte magiskt immun mot attraktion bara för att man bor med en annan människa.

    Mvh en som är övertygad om att monogami är en social konstruktion

     Klart det är en social konstruktion, men det betyder ju inte att det var ett dåligt val. Av alla former som konstruerats i olika sociala sammanhang globalt, så kvalificerade sig denna säkert av någon anledning.

      Jag menar att det inte är biologiskt programmerat i oss att vi ska leva med en partner hela livet = självklart har folk känslor och attraheras av andra trots att de har partner. Annat är lögn.

   Min föreläsare! Så sjukt sexig man! ?

   Har ännu också i en bekant, han flyttade till annan stad men då vi ses, väldigt sällan så ooooh.. ibland kan jag tänka på honom och hur livet skulle vara om vi istället skulle ha satsat på oss, men jag är gift sedan 10 år och skulle inte riskera familjen för en förälskelse !

  Har mellan 20-30 år gamla vhs-filmer från min barndom som föräldrarna spelade in. Har någon tips hur jag kan göra för att föra över detta till cd-skivor/usb/VAD SOM MAN KAN TITTA PÅ DESAS ÅR 2019? Finns det företag som gör detta och vilket kan ni då tipsa om?

   Du kan köpa en manick för att föra över info. Oklart om du behöver en VHS-spelare, eller om någon typ av spelare ingår…. Du får söka på valfri sökmotor. Jag har också massa VHS-er från barndomen som jag också ska föra över digitalt när tid finns.

   Jag har använt mig av BGA Videoproduktion, och är klart nöjd.

   https://www.bgavideo.com

    Har också bra erfarenhet av dem.

   Köp en gammal vhs?

  Ja det går. Vet inte var du bor men prova googla ”vhs till dvd” eller ”vhs till usb” plus din stad. Bör komma upp förslag.

   När ska kommentarer hamna där de ska….?

    När du trycker på rätt svara.

     Jaha… det har jag inte provat..

      Funkar varje gång. Hamnar du på sidan ”Liknande kommentar” bla bla bla så backar du och letar upp kommentaren du ska svara på och trycker på svara igen så det du skrivit hamnar rätt.

       Nej men alltså det kan väl inte bara vara för mig som svar hoppar lite som de vill ibland? Jag trycker ju självklart på svara på den kommentar jag vill svara på men ändå kan de hamna fel när de postas.

        Det händer hela tiden.

         Okej. Störigt i alla fall

   Frågade ju också om tips på företag som gör det isåfall, om det finns någon som har använt sig av något bra och kan tipsa. Reser mellan Sthlm-Gbg-Malmö med jämna mellanrum.

    Okej där vet jag inte vilka som gör.

    Gjorde precis om en minifilm (?) (alltså ej VHS men en sådan film man använde i videokameran back in the days) till USB i en BGA affär. Tror de har flera affärer åtminstone i Sthlm området så de borde kunna hjälpa dig.

  Kommer någon ihåg bloggaren beckahbitch?

   Ja! Nu när jag ser hennes namn så ringer flera klockor, men jag kan inte minnas vem hon var?

  Finns det någon pod med kvinnor som påminner om Filip och Fredriks pod? Där de bara babblar en massa strunt i ett rasande tempo?

   Daddy issues!!!!

    Nej! De skriker om hur lite pengar de har. Sen bryts det för reklam.

   Kulturens ABC!! Cajsa och Cecilia är bäst!! <3

   Skäringer & Mannheimer?

    Ja den har jag hört någon gång, somnade dock, annars var den bra. Kanske ska ge den en chans till.

   della q

    Dem pratar ju så sjuuukt långsamt, blir galen

   F.M.L podcast, FANTASTISK podd, helt ofiltrerad & så äkta

  Till dig som beskrev att en främmande och tillgiven Katt hade dykt upp hemma hos dig och som ingen verkade känna till, (jag har för mig att du sa att de var långt till närmsta granne) Hur gick de? Lyckades ni hitta någon ägare?

   Inte jag men så kul för låter som exakt så det gick till för min mamma! En katt dök bara upp en dag hos henne, gick in och käkade hundens mat. Kastrerad hankatt, mysigast i hela världen och trots i ett litet samhälle gav ingen ägare sig till känna. Mamma ”behöll” honom och han bodde
   Kvar i 2 år men blev dessvärre nyligen ihjälkörd ?

  Hur får jag bort LIKTORN på min tå!!? Haft det i typ 2 år och det har inte gått bort!!! What to do?!

   Gå till en riktig fotvård

   Menar du på ett vettigt och smärtfritt sätt? För annars har jag några förslag…

    ?

   Bananskal!!!!!

   Min vän gick med det i många år och provade ALLA huskurer, innan hon slutligen gick till vårdcentralen och fick tillslut operera bort den. Sen dess är hon helt problemfri och ångrar sååå att hon inte gjorde det tidigare.

   Jag hade en som jag gick med i typ 1mån, hur orkar du 2 år?! Gör ju pissont. Eller kanske bara min som satt på dumt ställe. Aja, ETT besök hos medicinsk fotvård och det var borta, gjorde inte ont när hon höll på för 5 öre. Kostar ca 500 beroende på vart du gör.

    har du tips på någon bra i närheten av centrala handen,utanför stockholm?

     Sitter den inte på foten?

  Hej! Är det någon här som lider av migrän och prövat botoxbehandling för det? Funderar om det hjälpt er och om ni skulle rekommendera det?

   Japp. Lite ledsen i dag att jag lät vårdcentralen skicka runt mig i massor av år, till ingen nytta.
   Tog till slut tag i det själv. Betalar själv och går till en privat läkare.
   Jag har fått tillbaka mitt liv. Rekommenderar det absolut!

   Kan inte tala från egen erfarenhet men en nära vän har gjort det. Hon berättade att det hjälpte i perioder, för det mesta så hjälpte det. Men det fanns ändå perioder som hon fick tillbaka smärtan och att hon då och hon då inte var helt säker på att hon skulle lägga de pengarna på det igen. (Tilläggas kan att hon betalade för det själv)

   Jag får det via sjukvården. Har tagit var 10e vecka i 10 år. Har räddat livet på mig. Får fortfarande migrän men idag går det iallafall att leva med! Lycka till!

   Tror det beror på din migrän, om den kommer från spänningshuvudvärk kan det vara värt ett test eftersom botox hjälper mot just spänning. Annars inte.

   Enda som hjälper mig är att ta en migrännässpray och duscha huvudet med typ kokande vatten (eller uppvärmd vetekudde på huvudet ❤️).

    Inte bara spänningar. Gör även så att min akuta medicin fungerar bättre samt att jag får lättare (och färre) migränanfall än innan botox. Får via landstinget hos en neurolog.

   Funkar för mig men inte min vän. Testa en gång, funkar det är det så värt det

  Någon annan som sitter hemma och pluggar ikväll?

   Nej men borde definitivt plocka upp min surfplatta och göra det! Istället ligger jag på ett hotellrum och funderar starkt på om jag ska pallra mig iväg för att köpa något att fredagsmysa på?

    Kanske det ena inte utesluter det andra? 🙂 Har försökt göra ikväll till en mysig pluggkväll, med tända ljus och lite goda snacks. Killen är borta så njuter av att inte ha några distraktioner och få äta vad jag vill hehe.

    Nu började det regna också, njuter av att få sitta inne och mysa en kväll som denna!

   Ja 🙁

    Vad duktig du är! Vad pluggar du till?

   Nä, tentade idag, puuh! Usch hade typ panik halva tentan. Risken är att jag behöver ta om den. Sjukt pinsamt, liten kurs och jag har varit väldigt aktiv på föreläsningarna.

    Skönt att ha det över i alla fall! Du gjorde ditt bästa, det är det som räknas ju. Håller tummarna för dig!

    Sitter också och pluggar till en omtenta som bäst, så segt men bara att bita i det sura äpplet…

     Jag gillade kursen och tror jag kan göra mycket bättre ifrån mig, så jag vill nästan kugga så jag har en chans att göra en bättre tenta faktiskt.

     Kom faktiskt över kuggningsfobin för många år sedan, men segt då jag uppskattar kursansvarige /examinatorn sjukt mycket, det är ett superintressant ämne och jag tänkte ta fler kurser denne har ?

      Ja men då så, då kommer det ju gå galant nästa gång! Min erfarenhet är att man får en mycket djupare förståelse inför omtentan, vilket ju bara är positivt ifall du vill läsa mer av det sen 🙂

  berätta om eran värsta hjärtekross!

   Han JJag trodde var mitt livs kärlek skaffade barn med en annan.

   Life.

   Dejtade en kille som träffade en annan tjej innan han hade avslutat med mig. Fick reda på det av en nära vän som kände den andra tjejen. De hade tydligen träffats i någon månad. Jag tog ett snack med honom och sen var det avslutat (var jäkligt sårad dock), men det som gjorde det svårt för mig att gå vidare var att de blev sambos precis där jag själv bor (rakt över gatan) så ibland ser jag dem tillsammans. En gång stod de och pussades på trottoaren vid mitt lägenhetshus och jag var tvungen att passera dem.. det gjorde ont.

    Vilken jävla kille! Skönt för dig att du blev av med aset!