Mogi är kluven vad gäller sociala medier

Men de senaste 2 åren så har jag börjat känna mig mer och mer kluven kring sociala medier och hela denna bransch. Den går emot vår samtid totalt och den känslan har legat och gnagt på mig de senaste åren.
[…]

När jag har fått förfrågningar från företag att inleda samarbeten med dom där jag erhåller betalning för att göra så kallade ‘hauls’ så har jag alltid tackat nej. För mig har det alltid varit viktigast att supporta och bära märken som fokuserar på kvalité, att investera i plagg som håller säsong efter säsong.
[…]

Ren och skär skit och denna onödiga konsumtion uppmanas till stor del utav influencers. Jag tycker fler influensers borde ta ett tydligt avstånd till fast fashion företag eller företag generellt som inte har ett hållbarhetstänk eller kvalitetsfokus. //Mogi

Mogi har skrivit ett inlägg där hon inte bara ifrågasätter sin roll som influencer utan även branschen i stort.
Hon kritiserar sina kollegor som hon tycker borde ta ett tydligt avstånd till fast fashion företag eller företag generellt som inte har ett hållbarhetstänk eller kvalitetsfokus.
Hion har även konsekvent tackat nej till förfrågningar från företag som kör just med ”fast fashion”. (som exempelvis är NA-KD, Bubbleroom, Gina Tricot, H&M och KappAhl mfl)

Mogi kommer alltså inte sluta flyga då det är något hon älskar att göra, men menar att det finns andra saker man kan göra för att kompensera miljön och samtidigt lätta sitt flygande men ack så dåliga samvete.

Enligt Mogi handlar det om tänket kring resande, hur man reser, vad kan man göra som miljökompensering för de resor man gör, att resa färre gånger per år och med ett hållbarhetstänk när man gör det.

Vad är era tankar kring detta? 
Jag tycker Mogi har en mycket bra poäng vad gäller ”fast fashion”, men ställer mig aningens skeptisk till hennes ”flygkompensation”då hon kommer fortsätta flyga men kanske inte fullt lika ofta som tidigare?

Är detta att sila mygg och svälja kameler? 
Att kritisera influencers hauls med kläder från”fast fashion”,  när man själv flyger kors och tvärs över jorden (Inte lika ofta som förra året men fortfarande många gånger)

Mogi menar att influencer-branschen enbart drivs utav pengar och konsumtion, med andra ord en bransch som är helt i osynk med vår samtid.
Håller ni med?

109 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Klädindustrin är en större miljöbov än flygen 🤷🏼‍♀️

  Svara

   Så då kan vi lika gärna fortsätta flyga eftersom det inte är lika illa som att köpa nya saker?!? Det resonemanget behöver nog tänkas över nån gång till 🤦‍♀️

   Svara

    Det där känns som att försöka missförstå med vilje. Men skulle vi välja något så ja, då kan vi lika gärna fortsätta flyga. Att köpa kläder som först har fraktats (ofta via flyg) paketerats i flera olika emballage som oftast är plast, gjort av material som troligen inte är återvunnet etc är SÅ mkt värre än ett vanligt flyg för en resa och är något som borde ”skammas” betydligt mycket mer. Bara transporterna och emballagen är i sig en extrem miljöbov.

    Svara

     Total anarki är inte lösningen på kommunism. Klart att man ska kunna reglerna marknadsföring, på samma sätt som tex cigg paket har varningsbilder.

     Svara

      din kommentar makes no sense.

      Svara

   Ja! I denna globala värld kommer inte folk sluta resa, men om vi flyger mer sällan så är väl det jättebra. Jag tror dock mer på miljövänligt flygbränsle än att få folk att sluta flyga i framtiden. Eller – påverka hellre dem som sitter och pendlar inom Sverige och Norden var och varannan vecka, än dem som åker på en solresa med familjen varje år.

   Svara

    Nej, faktiskt inte. Det är inte businessresenärer som är det skadliga. Ökningen de senaste 10-15 åren ligger nästan helt på nöjesresor medans jobbresor legat stabilt länge. Vidare så är det ohållbart med tex tåg på de flesta sträckor inom Sverige och Norden för en person som jobbar.

    Sen svar till Camcam, frågan är inte svartvit. Visst, flygen är dåliga för miljön men det Mogi säger är inte dåligt och spelar stor roll. Fast fashion är inte bara en miljöbov utan också en bov mot mänskliga rättigheter där de på andra ändan sällan har drägliga arbetsförhållanden. Ser gärna en mer komplett analys än att säga ’flyg är dåligt’.

    Svara

     Du läser ju inte vad hon skriver. Självklart påverkar pendlingen av en person som flyger fram och tillbaka mellan tex Bryssel och Stockholm två gånger i veckan (dit och hem), mycket mer än en familjeresa för fyra en gång om året.

     Svara

   Kom hit för att skriva detta. Tycker hon är märklig och gjort en 180 nu, men om influencers börjar stå upp EMOT den ohållbara konsumtionen så kommer iaf jag vara tacksam för det och stötta det, snarare än skamma flygandet.

   Svara

  Kan man bestämma om tre kr skatt på varje plastkasse så kan man väl lagstifta mot hauls i sociala medier.
  Så fort någon plastig influencer dyker upp med ett krystat ”Hi guys!” och säger att nu kommer en SÅ trevlig haul med onödiga skräpkläder från tredje världen så scrollar jag vidare.
  Jag hatar hauls. Så falskt och onödigt.

  Svara

   Nej tack. Jag har levt i ett samhälle där regimen bestämde vad och hur mycket jag kunde handla. Vet du vad det slutade i? Det som sådant alltid slutar i. Svält, förtryck och till slut blodig revolt.
   Tänk om, tänk rätt.

   Svara

    Total anarki är inte lösningen på kommunism. Klart att man ska kunna reglerna marknadsföring, på samma sätt som tex cigg paket har varningsbilder.

    Svara

     Det är ingen som förespråkar total anarki heller, eller är hauls på sociala medier definitionen av anarki på din planet?

     Svara

    Inte så att Marika skrev att regeringen skulle bestämma vad du skulle få handla heller. Bara lagstifta om ”hets till köp”.

    Svara

     Hon ville lagstifta mot hauls i sociala medier. Var drar man gränsen? Vem bestämmer vad som är hets till köp? Vad ska straffet vara?
     Eller en lite wild and crazy idé, att man ger fan i att tafsa på folks yttrandefrihet.

     Svara

  Det kanske gått upp för Mogi att hon inte är särskilt intressant längre? Yngre förmågor har ersatt henne.

  Svara

   Mogi har aldrig varit intressant.

   Svara

    Onödigt elakt skrivet.

    Svara

     Okej förlåt.

     Svara

    Jo hon varen hit när hon var solbränd, hängde på stureplan och snackade om pördy! Saknar det!

    Svara

  Hoppas detta går upp för alla. Pr maskinerna på de företag som nyttjar influensers , först och främst!

  Svara

  Är det verkligen en slump att var och varannan influencer plötsligt ”tipsar” om Hallwylskas julbord…?

  Svara

   Nä inte alls 🙁 Var likadant förra året. Minns Kissie som ”var ute i såååå god tid” och bokade på just det stället vid den här tiden.

   Svara

   Nej, och det var likadant förra året.

   Svara

   Det var väl likadant förra året? Dasha och Margaux blåser i trumpeter månader i förväg.
   Utan influencers skulle ingen känna till detta julbord.
   Det är väl fortfarande Kharmagruppen (Hållstrand) som driver det hela?
   https://bloggbevakning.se/2018/10/02/hallwylska-gar-all-in-med-julbords-sponset/

   Svara

   Jag tycker innergården är så fin på sommaren och blev faktiskt påverkad av influensers tjat så vi var på hallwylska ifjol – så dåligt!! Borden var uppdukade på ngt slags flyttbart scengolv och gungade lite hela tiden. Det var kallt och både maten och servicen var super dålig. Fördrinken kom efter 45 minuter osv.

   Svara

    Samma med mig. Jag var faktiskt ganska nöjd med maten, men jag har å andra sidan låga krav på mat. Men miljön var väldigt kall, både fysiskt och hur de hade lagt upp det ljudmässigt, borden stod extremt tätt så man fick någons rumpa i ansiktet när man vände sig om och personalen var nog utarbetad för de var inte direkt lösningsorienterade om man säger så. Nä, det blir någon annanstans i år!

    Svara

   Julbordstips? Vill ha mys i trevlig miljö med kvalité på maten (främst kött och lax), helst inga barnskrik eller influencers. Tips?

   Svara

    Var i landet?

    Svara

    Sjömagasinet i Göteborg 😍

    Svara

    Lasse-Majas! Oslagbart, äter där varje år med både jobb och privat.

    Svara

    Tips för Stockholm?

    Svara

    Högbo brukshotell

    Svara

    IKEA. Garanterat fritt från influencers. 😂

    Svara

     Men barnskrik😄

     Svara

     Om man inte räknar in Anna Book som influencer.

     Svara

    Viltjulbordet på Tyrol (gröna Lund)

    Svara

     God mat och ett måste om man älskar sill, men så stimmig miljö, känns som att det bara är firmajulbord där med extremt högljudda deltagare.

     Svara

    Riddersviks herrgård!!

    Svara

  Jag tycker det var kloka överväganden och bra resonerat från Mogi. Det finns de som lägger om hela sin livsstil och gör knut på sig själva för att på olika sätt minska sina utsläpp; och det är såklart beundransvärt men knappast rimligt eller troligt att alla ska eller vill kunna leva så. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något och skam och skuld är enligt mitt tycke inte särskilt långsiktigt hållbara drivkrafter för förändring.

  Klimatfrågan behöver drivas på många olika fronter samtidigt – själv lägger jag all min arbetstid på klimatpolitik och -anpassning i näringslivet. Politiska styrmedel anser jag vara långt mycket viktigare än hur en enskild person lever, trots att den är influencer och därmed påverkar andra.

  Svara

   Jättebra, men också ganska mycket ursäkter för att du inte ska behöva ändra något i din egen livsstil och leva som tidigare.

   Svara

    Var skrev hon att hon inte tar ansvar privat? Hon skrev om vad hon lade sin arbetstid på, vilket ju är fantastiskt. Hon skriver om skam och skuld och genast kommer du med din lilla trista pekpinne, som är ogrundad dessutom.

    Svara

     Tack 🙂 Precis så. Ursäkt hänger ihop med skuld som jag ju menar inte är så konstruktivt.

     Vad gäller den implicita frågan, så behöver det ena inte utesluta det andra – att jag arbetar med klimatfrågan gör att jag är ganska insatt och engagerad, och gör vad jag kan för att minska mina egna personliga utsläpp. Men – och detta menar jag verkligen – jag tycker det är viktigt att fokusera på att lägga ansvaret där det ska ligga: på politiken.

     Svara

   Hur vi individer lever är väl i allra högsta grad viktigt!?

   Hur/vad vi väljer att konsumera, hur vi transporterar oss, vad vi äter, etc. Sen kan styrmedel påverka hur vi gör dessa val..

   Svara

    Det är ju exakt det hon skriver. Politiska styrmedel påverkar den enskilda individen. Eller tror du politiska styrmedel enbart gäller politiker?

    Svara

   Jag håller med. Jättebra om Mogi skippar 15 flyg per år när resandet är hennes hobby och grunden till hennes blogg vad jag har sett. Heja dig, Mogi! Och testa gärna lyxtågresorna i Europa åt oss, jättebra om tåget blir en trend för alla.
   Jag läste förresten en blogg ett tag av en politiskt engagerad tjej som hade loppisinredning och köpte second hand kläder men fasen vad hon flög precis hela tiden. I hela världen. Flygskulderna är nog ganska höga hos alla möjliga typer av människor.

   Svara

   Tillräckligt straff med trängselskatt. Trots att folk röstade mot det infördes det, vilken demokrati. Om regeringen vill uppmuntra till köp av bilar med 0 utsläpp, varför Vill de höja elpriset för bilar som går på el och varför tar de inte bort trängselskatten för dessa bilar då de inte släpper ut något? Nä, det handlar bara om pengar. Jag börjar bli trött på allt miljöprat då det känns som ytterligare ett skäl för staten att bara sno pengar.

   Svara

  Tycker det är bra att hon tar upp det. Att någon ifrågasätter fast fashion behövs. Och de finns ju de som lever lön till lön men ändå tex är vegetarianer (vilket kan vara dyrare för ekonomin beroende på hur man planerar) så det finns nog många som om de köper fast fashion inte köper så mycket kläder.
  Värst tror jag är vi (mig själv inkluderad) som har en medelinkomst/höginkomst och som handlar enligt nya trender hela tiden.

  Och de kollegor hon kritiserar gör ju både och – reklam för fast fashion OCH reser.

  Svara

   Har man behov av att alltid handla det som är ”trendigt” bara för att, så ska man nog jobba med sig själv, är man slav för konsumtion och status så behöver man nog rannsaka sig själv.

   Svara

  Det jag fastnade för är hennes tankar runt att det hon gör går helt emot den samtid vi lever i. De influencers som uppmanar till konsumtion och som genom sociala media försöker visa upp sitt liv som ett överdåd av lyx och flärd känns så omodernt.
  Men eftersom de finns inser jag att de fyller ett behov hos en del eftersom de har följare som försvarar dem mot all form av kritik.

  Svara

   Det kommer alltid finnas ett behov. Många av oss behöver se andras lyx och drömma oss bort. ÙInfluencers är bara en form av reality-TV. Mogi ser inte ut att behöva göra dåliga samarbeten. Hon kommer från en välbärgad familj, och har bevisligen bra med pengar.

   Svara

  Va?!! Får Mogi förfrågningar??!

  Svara

   Nej men hon har en bra ursäkt

   Svara

    😂

    Svara

    Ha ha bästa 😂

    Svara

  Hur har man råd att resa 15-20 gånger per år? Resorna måste kosta en förmögenhet och sedan all ledig tid borta från jobb? Både för henne själv och resesällskapet.

  Svara

   Beror på vad du jobbar med. Har du ett jobb du kan ta med, jobba ikapp före/efter resan etc så behöver du inte alls ta ledigt. Sen hur dyrt det är, ja.. det är ju relativt och beror också en hel del på resan.

   Svara

    Det har hon inte. Vissa resor är fästmannens jobbresor till London. Resorna på sommaren är med familjen så där gissar jag att mamma och pappa betslar. Sen lyckas hon säkert få en natt här och där gratis genom bloggen. Dessutom.bor de ju hemma hos hennes föräldrar så de har väl inga boendekostnader alls.

    Svara

     Okej nu var mitt svar mer generellt än mogi specifikt då frågan var ställd hur _man_ kan ha råd/tid.

     Men ja, det stämmer säkert att hon inte betalar allt själv. Det gör väl sällan influencers även om de inte bor hemma.

     Svara

   Man kan väl jobba på en resa? Eller resa för att använda i sitt jobb?
   Att ”resa” betyder inte automatiskt ”semester”.
   Och anställda har fem-sex veckors semester, helger och röda dagar. Det är ju massor av tid.
   Vissa jobbar långhelg och är lediga en vecka efter.

   Svara

  OT, men jag reagerade på att Bella hade ett långt inlägg om sin födelsedag men inte ett ord eller bild på någon blomma eller hälsning från ES. Och nej, man måste inte lägga upp allt man får eller gör men i och med att det var ett väldigt detaljerat inlägg med alla som grattade och bilder på presenter så stack det ut att mannen hon tidigare skrivit ganska öppet om inte nämns alls. Tänker på tidigare relationer där det var stort fokus på blommor och presenter från killen när hon fyllde.

  Svara

   Jag tänkte att det var något när hon skrev något om att hon ska fundera på vad som gör henne lycklig. På riktigt. Det blir nog återigen en historia om att hon aldrig älskat någon, att hon behöver bearbeta sin barndom och gå i terapi osv.

   Svara

   Men han verkar ju kräva radiotystnad, så inte otroligt att hon vet att det som är från honom inte ska delas i bloggen

   Svara

    Glöm inte att ES har barn att ta hänsyn till. Och han är väl fortfarande gift.
    Dessutom har han sedan länge en privat och låg profil. Han bor t ex på Balders huvudkontor om man kollar 🙂
    Att han och Bella hänger ihop är egentligen konstigt för de har totalt motsatta inställningar till offentligheten.
    Bella har i alla år jobbat för att hennes namn och nuna ska finnas varje dag på så många ställen som möjligt. Hon hittar på saker och ringer upp tidningarna om det varit tyst om henne något dygn.
    ES är tvärtom. Han kommunicerar med ett pressmeddelande när han köpt något bolag eller gått in i något samarbete. Hans foton är svåra att hitta på nätet.
    Bildgooglar man på Bella så tar det minuter att ladda alla bilder som finns sedan begynnelsen.
    Ler och långhalm heter det visst. Vad det nu är…

    Svara

    Ja, fast ES har låtit sig fastna på bild med bella samt är omnämnd flera gånger i bloggen så i ljuset av det känns det en smula märkligt att det inte är någon bild på en bukett eller liknande…

    Svara

     Hon fick tårta i alla fall:

     https://www.instagram.com/p/B34LYVsJQIM/

     Svara

      Onödigt.

      Svara

     Första bilderna när de åt middag i Frankrike på den där krogen på en var nog ett undantag från ES sida.
     Kanske rentav en fälla arrangerad av Bella. Verkar vara något tips som gjorde att bilderna blev av.
     Bilderna från Kenya hade han intresse av att de publicerades eftersom Bella gjorde reklam för Hand in Hand.

     Svara

   Googlar man Bella är ”konkurs” det andra ordet som kommer upp som förslag.

   Freudiansk barnteckning hon lade ut. Ett uppblåst ego i centrum, ett barn som sitter bortvänt med ryggen mot henne.

   Svara

   Ska man tro på det Griploov skriver så är det slut med ES. Det lär väl visa sig om det stämmer relativt snart.

   Svara

   OM de överhuvudtaget fortfarande träffas (har ingen aning, följer inte Bellis) misstänker jag att relationen hänger på en skör tråd. Inte så långsökt att anta att ES varit upprörd över hennes brist på diskretion och om hon nu fått någon present så tvivlar jag på att han vill att den visas upp i hennes sociala medier.

   Träffas de fortfarande är det nog helt på hans villkor.
   Annars hade Bella pumpat ut bilder på allt, hela tiden, när de träffas.

   Svara

    Håller med om det, men han var väldigt publik med henne i Kenya och då är det skumt att inte ens ett fång rosor dyker upp på hennes blogg (inte ens utan namn), det får mig att tro att det redan är slut.

    Svara

     Vilken ironi. Hajen ljög enligt henne om hur mycket pengar han hade. Nu är det kanske ES som är besviken på att Bellis inte alls är så som han trodde? Så komiskt.

     Svara

     Det är stor skillnad på att vara publik när det gäller en jobbresa (eller studieresa, vad de nu väljer att kalla det) och privata, intima, gåvor. Tvivlar på att han vill se några skriverier och artiklar om vad han gett och inte gett henne.

     Men jag tror också att det är slut. Eller att det är på upphällningen.

     Svara

      Resan till Kenya var promotion för Hand in Hand som ES sponsrar.

      Svara

   Jag reagerade på att hon skrev att Charlotte är hennes jobbfru. Hejdå Pingis!

   Svara

  Jag tänker också att 1. Klädindustrin är faktiskt värre än flyget. Och 2. Om man ser på bara henne, så gör hon nog betydligt större skada ang ALLA de som shoppar pga hennes reklam, än att hon flyger någon gång.

  Svara

  Klädindustrin är ju enligt nya rön betydligt värre än flygandet. Tyckte det var allmänt upplyftande med en profil som uttrycker den typen av åsikter gentemot det man vanligen ser. Rabattkoder hit och dit, kläder från fast fashion bolag som sys och fraktas från ex Bangladesh till oss i absurda mängder. Nej, det var verkligen upplyftande med något annat 🙂 hoppas på mer sånt i framtiden!

  Svara

   Hoppas Petra tänker om med sina kläder

   Svara

  Och sen stack hon på ännu en onödig resa till Paris för någon annans pengar,.hon drar ju inte in några. Men visst att bo hemma hos mamma och pappa när man är 30 med sin kille är ju också miljövänligt.

  Svara

  Jag tycker hon lät väldigt, väldigt klok. Imponerad faktiskt. Sen det här med resandet, jag själv har slutat flyga men man får se till individen också. Det är skillnad på mig och någon som rest 20 gånger per år. Att då dra ner till 5 gånger istället är ju jättebra. Kanske kommer hon kunna dra ner ännu mer. Göra fler resor inom Sverige och Skandinavien där hon åker med tåg. Och när hon väl reser längre utomlands ;satsa på mer slow travel istället för fast travel precis som hon är emot fast fashion. När man väl åker iväg så åker hon iväg en längre stund, istället för att resa kors och tvärs för att vara bort i allt från 3 till 10 dagar.

  Svara

  Kläd- och elektronikindustrin (där man tex byter telefon var och varannat år) är en mycket större miljöbov än flyget. Jag förstår inte ens varför man pratar flygskam fortfarande, det handlar ju nästan bara om skrämmande rubriker som en relativt liten klick (bestående av mestadels stockholmare?) nappat på.

  Svara

   Ja!!! Nu vet inte jag om skammande alls är vägen att gå men ska vi skamma så är det väl de som köper ny teknik så snart en ny modell kommit ut, byter bil vartannat år, köper kläder i kopiösa mängder (gärna online från andra länder) som ska skammas.

   Svara

   ”Kläd- och elektronikindustrin (där man tex byter telefon var och varannat år) är en mycket större miljöbov än flyget.”
   Men det är väl till stor del samma människor som okynnesflyger, köper massor med kläder som de knappt använder och även ständigt uppgraderar och köper nya suvar, mobiler, datorer, hemelektronik, köksmaskiner osv ?
   Det blir knappast bättre av att var med i alla grenar i VM i miljöskadlighet 🙁

   Svara

  Tänker jag Mogi, tänker jag slott, te/kaffebjudning med kakfat i flera våningar och en proper klänning på det. Hon beskriver egentligen sig själv. Det är väl så här, på tvärs med branschen, hon har varit hela tiden. Det är starkt att stå emot olika erbjudanden och att inte offra integriteten genom olika samarbeten bara för pengarnas skull men hon har ju klätt sig och betett sig på samma sätt under hela sin bloggkarriär. Det är väl något om ett tecken i samtiden att motivera sitt leverne med att man tänker på miljön vare sig man gjort det innan eller inte. Hon måste profilera sig på något sätt som bloggare och de enkla plaggen från kedjorna passar inte hennes profil så då får hon bli en miljökämpe trots att det egentligen kan vara en lycklig omständighet att just hennes livsstil passar in i det ideal som råder just nu. Hon pratar mycket om att hon vill göra någonting tillsammans med wwf och var det inte någon plastrensarsak på nån strand som hon skulle engagera sig i. Problemet är ju att det till sist också måste göras och att hennes engagemang i verkligheten kanske visar sig inte räcka mycket längre än till att hon flyger något mindre, som lär bero på fler saker än en oro för miljön, samt att hon även i fortsättningen avstår pengastinna samarbeten för att kunna fortsätta vara den hon är. Summa summarum är delar av hennes resonemang beundransvärda samtidigt som man knappast kan sätta gloria på någon som egentligen inte har utfört något och som pga av goda förutsättningar undviker de sämsta producenterna och produkterna i ett miljöhänseende.

  Svara

   Mogi håller avstånd av branschen av en anledning. Alla i branschen vet att hon skriver sina egna kommentarer, och fuskar och lever i en önskevärld och har köpta instagramföljare. Hon får inga inbjudningar och de hon får de event vågar hon inte gå på. Ingen talar med henne hon är totalt utfryst. Att hon vågar stanna i Stockholm är underligt. Då Stockholm är ganska litet. Men utanför bloggsammanhang är folk kanske trevligare. Värst var plåtningen för Chic när hon blev årets Chicaste fashionista. Och när hon fick priset. Då tisslades det och tasslades det. Hade pappa dragit i kontakter och öppnat plånboken? Igen?

   Svara

   Tänker jag Mogi tänker jag låtsasliv och wannabe.
   Det är något så sorgligt patetiskt över människor som desperat försöker upprätthålla fasaden och visa upp ett perfekt liv utåt. Du nämner hennes livsstil? Vilken livsstil? Att hon bor hemma hos föräldrarna och därför har möjligheten till en ytterst begränsad ”lyxkonsumtion” att försöka skryta med? Att hon och hennes kille hade en pytteliten dåligt planerad lägenhet som inte stack ut på något sätt?

   Inte för att JAG tycker det är viktigt, men för att Mogi verkar tycka det.
   Jag skäms över att folk tror att de är intressanta eller värda att beundras för sådant. Hon är patetiskt.

   Svara

    Jag håller med dig. Det jag försökte belysa var att hon målar upp en bild av sig själv som man ska ta med en stor nypa salt. Just den här gången vill hon framstå som cool och rätt genom att prata om miljöansvar och sin vilja att vara mer miljömedveten och göra mer för miljön. Inte ens om man utgår från att den livsstil hon visar upp är hennes faktiska kan hon hävda att hon gör någonting för miljön. Det gäller alltså dem som faktiskt lever så som Mogi skriver att hon gör och skriver inlägg så som hon gjort om miljön för att bli relevanta och ta poäng som miljömedvetna. Att hennes projicerade bild av hennes livsstil eventuellt, okej ja, är fejk betyder inte att hon inte använder den som utgångspunkt när hon skrev det här inlägget. Men den bild hon bygger ovanpå den ursprungliga är den jag främst talar om och den vill jag mena är fejk.

    Svara

  Vi svenskar ska hålla oss under 4,9 ton koldioxid utsläpp per år om vi ska hålla pariseavtalet. Då är det bara att gå in och räkna vad man släpper ut mest. Är flyget den största klimatpåverkan man gör, minska eller sluta helt med det. Så enkelt är det. Man kan inte ”kompensera” för att flyger drar så jävla mycket av allt det man nu avstår. Man ska göra det man kan och förändra det man kan oavsett. Inte vad man ”vill”

  Min största är bilen, ja ska vid tillfälle skaffa el-bil . Nu åker ja mer tåg, gör endast 2 resor per dag med bil, ska införskaffa cykel.

  Sen gör jag resten som krävs för miljon.

  Svara

  Det konsumtionssamhälle vi lever i och som haussas av influencers är vår största miljöbov (förutom de som sker på corporate-nivå). Kläder ska köpas, möbler blir omoderna och byts ut, kök och badrum ska visas upp och vara av senaste trend, lunch och kaffe ska köpas från vissa ställen och kanske tas med i engångsförpackning i farten, tekniken du använder ska vara den bästa och nyaste, semestern ska vara instagramvänlig dvs helst på någon exotisk plats. Osv osv.
  Detta skapar inte bara hets utan att vi förbrukar kläder, inredning, förpackningar och flygresor i en allt högre grad än vad som är nödvändig eller vad vi egentligen behöver.
  Min mening är att det handlar om en total generell beteendeförändring och inte om att sila mygg. Man får ifrågasätta sitt eget beteende och väga aspekterna av viktighet och varför det känns viktigt för en. Man är inte per automatik kläd- inrednings- eller teknikintresserad, det är lika delar en image man tycker om att upprätthålla.

  Svara

   +100 på den Sofia

   Svara

  Modeföretag som producerar stora mängder kläder vilseleder köpare med hållbarhetsmärkning – detta måste regleras. Det skriver marknadsföringsforskaren Cecilia Solér, vid Göteborgs universitet, och två representanter för modeindustrin på DN Debatt.
  De så kallade ”fast fashion”-bolagen är en stor bov i dramat om klimatet. I tider då hållbarhetsmärkningen är en trend så luras konsumenterna in i tron att välja en billig ”hållbar” t-shirt istället för andra mer miljövänliga alternativ, skriver dem. Nu vill debattörerna ha ett stramare regelverk. De föreslår bland annat tuffare kriterier för vad som får hållbarhetsmärkas i marknadsföringen. Men de vill även ta krafttag mot butiker som uppmanar kunder att återvinna sina gamla plagg – som klädbutiker i många fall belönar med en värdecheck.
  Resumé Insikt granskade i våras just hur klädkedjorna belönar sina konsumenter med rabattkoder som ökar försäljningen. Lindex var en av de självkritiska kedjorna som sa att de då såg över sitt erbjudande.
  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/10/22/forskare-modeforetag-lurar-konsumenter–infor-regelverk-kring-hallbarhetsmarkning/

  Svara

  Det skulle varit roligt att se en Influencer göra ett klimattest, jag tror dom ligger långt över en vanlig människas förbrukning.
  Men det vet dom nog själva fast dom försöker hitta på bortförklaringar för att få fortsätta leva som dom gör, och tjäna pengar på klimatets bekostnad.

  Svara

  När man räknar på att klädindustrin är värre så har man räknat på att folk tar bilen till affären för att handla…med flyget har man inte räknat att folk tar bilen till flygplatsen. Säger inte att klädindustrin är bra men lättare att sluta flyga när man reser än att sluta köpa kläder. Eller en sanning med modifikation. Lätt att börja köpa second hand och inte köpa nytt innan det du har gått sönder:)

  Svara

  Alla flyghatare som ba nej man kan inte kompensera men jo att äta kött är mitt personliga val! Så trött på denna flygdiskussion som känt uppmuntras här, när den är så isolerad till att flyg är det värsta som finns. Men ingen är villig att kolla på sin talrik. Flyga är verkligen inte det värsta man kan göra för miljön.

  Svara

  De är 100% i otakt med samtiden. Mår illa av all konsumtion de ohämmat skryter om och dessutom all konsumtion de hetsar sina följare till. Det framstår som ointelligent och verklighetsfrånvänt.

  Svara

  ”drivs utav”..? 😂

  Svara

  Jag tycker ändå det är vettigt att hon lyfter frågan! Jag stör mig så mycket på att Therese Lindgren som menar att miljön är en av hennes viktigaste frågor – men som samtidigt använder sina plattformar för att marknadsföra företag som Chiquelle så ofta som EN GÅNG I MÅNADEN, för att uppmuntra sina tittare till konsumtion av plagg av skitkvalité, som tillverkas och skickas från Kina. Plagg som inte håller mer än en säsong och som sen ska ersättas med nya plagg. Usch. varför lär man inte sina unga tittare vad detta innebär om man nu bryr sig så mycket om miljön?
  Och tänk om fler influencers vågade gå emot fast fashion – där snackar vi impact!

  Svara

  Känns som att få här inne har förstått. Det handlar inte om att välja mellan konsumtion och flyg. Det handlar om att förändra hela livsstilen. Det är inte hållbart att flyga tvärs över jorden, köpa nya kläder varje månad eller äta kött. Om jag är ett helgon? Nej. Men jag förstår vad som krävs och jag försöker hela tiden att ta små steg dit. Tror att vi måste vara ärliga med vad som faktiskt krävs, annars tänker folk ”fast klädindustrin är en större miljöbov så jag kan fortsätta flyga”. Faktum är, ju, att vi inte kan göra något – om det ska vara hållbart och planeten ska ”gå runt” även i framtiden. Vad jag som individ ”älskar” är ju helt totalt irrelevant och en sån otroligt dålig motivering till att fortsätta ett skadligt beteende. Det här är även något som jag måste jobba med.

  Svara

  20 resor per år??? Och nu ”bara” 5???
  Och så ska medelsvensson med sina 1-2 resor per år ges klimatångest och uppmanas att inte resa!!

  Svara

  Hon ljuger garanterat. Jag har fler följare på Instagram än vad Mogi har. Visst får jag samarbeten, men då snackar vi gratis, egenvalda plagg (som jag vet att jag måste skatta för, men ändå egenvalda). Inte ens shein eller liknande betalar någon med 30000 följare på Instagram som Mogi har.
  Att Gina Tricot eller annat ”kändare” märke skulle göra det är inte sannolikt eftersom hon inte är stor i någon nisch (skillnad på en matnischad i den storleken eller specifikt mammanischad, men det är ju inte Mogi). Så att hon skulle tacka nej till massa betalda samarbeten av miljöskäl tror jag på först när Mogi lägger upp printscreen på erbjudandena…
  Troe hon tvivlar mer för att hon anser att hon är fantastisk och inte förstår varför inte fler vill följa henne.

  Svara

   Ja alltså eller hur! Hon har garanterat inte valt bort några samarbeten, hon försöker bara vända det faktum att ingen frågat henne 😂

   Svara

   Nja. Jag har en kompis som bara har ca 5000 följare (även om det är många fler som kollar på hennes stories) och hon får produkter skickade till sig åtminstone en gång i månaden och får regelbundet erbjudanden om att beställa hem kläder (gratis mot exponering) från ett par ställen.

   Jag vet inte om hon blir erbjuden pengar också, hon säger att hon inte blir det utan bara får grejerna.

   Hon har några stora namn som följer henne (mediefolk, inte influencers) och det är möjligt att det påverkar.

   Svara

    Men har hon någon nisch?
    Om du har ett konto där du bakar så kan du garanterat få pengar även om du ”bara” har 10000 följare, om du har ett konto som specifikt riktar in sig på småbarnsföräldrar kan du säkerligen få pengar med 8000 följare osv.
    Jag kan säga såhär, jag fick samma erbjudanden om gratisgrejer när jag hade 10000 följare som nu med ca 31000. Jag tror att det är ett visst spann många företag går på när det gäller de i mellanspannet mellan microinfluencer (som har mindre men ofta väldigt dedikerade följare) och de större på typ 50000+ följare. Mogi tillhör ju dock inte någon speciell nisch. Hon är smal, har därmed samma typ av kläder som de STORA influencertjejerna, hon äter samma som de stora, hon reser typ som de stora osv. Hennes ”kategori” är så omfattande (typ överfull) med profiler som är mycket större än henne. Då finns det ingen anledning för företagen att ösa pengar över Mogi.

    Svara

  Jag undrar seriöst har man vet att kläder är miljövänliga? Att man skammar billigare klädkedjor och höjer upp dyrare kläder som miljövänligare, finns det någon fakta som styrker detta? Hur vet man var och hur dyra märken producerar sina kläder och att de inte åker jorden runt i plastförpackningar? Kan man lita på att dyrarare klädproducenter tillverkar sina kläder under humana arbetsvillkor och har bättre miljötänk? När det gäller influenser så tycker jag att de är värst när det gäller heminredning och renovering, där slösas det otroligt med pengar och konsumtion. Camilla du kanske kan göra ett inlägg om hur man spårar klädtillverkare så man får fakta på att dyra kläder är miljövänligare? När influenser syr upp egna kollektioner, var tillverkas de kläderna?

  Svara

   Varför skulle Camilla göra inlägg om hur man spårar klädtillverkning?
   Vad har det med Bloggbevakning att göra? Nej tack.
   Starta en egen blogg och kalla den Miljöbevakning om du vill.

   Svara

  Sanningen är såklart att hon inte får några som helst lukrativa samarbeten – hennes bolag omsätter knappt någonting, gör förlust i stort sett varje år och har fått villkorade aktieägartillskott från ”någon” (rimligen hennes pappa) för att inte konka.

  https://www.allabolag.se/5568261456/richardson-pr-communications-ab

  https://www.merinfo.se/foretag/Richardson-PR-%26-Communications-AB-5568261456/2k3761c-kxdk/nyckeltal

  Hon bor förmodligen hemma hos föräldrarna då hon inte visar upp några bilder från eventuellt eget boende i bloggen/IG

  Hon borde såklart lagt ner sin influcencer”karriär” för länge sen…

  Svara

  Har Mogi dragit ner på sin egen konsumtion? Eller ska det vara okej så länge man köper dyrare saker?

  Svara

  Grejen med Mogi är att hon är så ruskigt ointressant och platt, när hon inte är helt verklighetsfrånväng och knäpp. Hon kan aldrig välja vad det är hon har för nisch: mat, mode, resor eller inredning? Grejen är ju att hon är för platt och intetsägande inom alla dessa. Hon hade behövt slipa sin identitet och sitt brand lite nogrannare och vara vassare inom sin nisch. Jag tycker hon är bra på styla outfits om man har samma smak som henne.
  Om hon menar allvar med sitt miljötänk finns det grejer jag skulle tycka de var roligt om Mogi gjorde. En grej jag kommer på rakt av är ett samarbete med Myrorna för att lyfta second hand-konsumtion. Mogi gör afternoon tea -dukning med bara saker från Myrorna! Mogi stylar 5 outfits med bara saker från Myrorna! Man kan inapirera utan att allt man visar finns att köpa. Mogi samarbetar med nån ekologisk matkasse och visar hur hon lagar ekologisk mat. Mogi reser lyxtåg genom Europa. Ekolyx, det skulle kunna vara hennes nisch. Annars skulle hon ju passa sjukt bra som mammabloggare.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.