Biancas sminkföretag fälls för sexistisk reklam

Sminkföretaget Caia Cosmetics som ägs av bland andra Bianca Ingrosso och Vanessa Lindblad har fällts av Reklamombudsmannen två gånger för att vara både diskriminerande och sexistisk.
Om jag hade fått gissa vad dessa två bilder gör reklam för så hade jag nog radat upp ganska många olika alternativ innan jag hade gissat på smink.

Påminner de inte lite om den härligt sexistiska reklamen från American Apparel som bland annat Jennifer Åkerman modellat för? Här är ett exempel.

Ta er en titt på bilderna… 
Förstår ni att det är smink som ska krängas här eller känner ni som jag, att syftet med bilderna är lite oklart?

 

Tack för tips!

108 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

   Alltså har du missat sista inlägget som publicerades igår??

    Ja, tydligen. Men såg det nu!

   ”Detta ser mycket illa ut Isabella”. ??

    Det var nog svårt för isabella att välja ut några kommentarer att publicera i morse, endast sju stycken blev godkända!

     20 ST nu

    Nu har styrkekramsmongosarna vaknat ? ? ?

    Hon kommer inte ändra sig!
    Hur jävla fett smäll ska hen få, innan det trillar något vettigt i skallen i denna Bälla?
    På riktigt fejkar än sina Insta siffror trotts all bevakning ??
    OMG!

  Tyra banks sa en gång för många år sen något i stil med att poserar man med benen ihop så gör man reklam riktad till tjejer, poserar man med benen i sär så gör man reklam riktad till killar.

  Det är verkligen sexistiska bilder, på gränsen till pinsamt.

   Håller med men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka det är konstigt att en statlig institution ska avgöra vilken ”typ av poser som har samband med produkten” (läppstift). Så även om jag visst kan hålla med om att reklamen är sexistisk kan jag tycka det är lite löjligt.

    Reklamombudsmannen är inte statlig på något sätt. Stiftelsen Reklamombudsmannen är näringslivets självreglering som verkar för en hög etisk nivå i all kommersiell marknadskommunikation riktad mot den svenska marknaden. Det sker genom prövning om reklam följer Internationella Handelskammarens (ICC:s) regler för reklam och marknadskommunikation samt genom information, utbildning och vägledning.

    RO är inte statligt.

     Är det en branschorganisation, typ? Tack för info, då ser jag lite annorlunda på det.

    Fast förstår du av att titta på bilderna att det är läppstift de försöker sälja? Det fattar verkligen inte jag, helt ärligt hade jag antagit att de försöker sälja kläderna på ett tacky a.apparel sätt. Tycker att det är bra att de problematiserar hur de framställer tjejer, även genom poser vilket problematiserats av flera senaste åren.

  Men alltså nää… Tar man såna här bilder får man fan skylla sig själv att man får kritik över att dom är sexistiska sen faktiskt.

   Kritik och debatt, ja. Men är det inte sjukt att det finns en skattefinansierad ombudsman som ska kunna avgöra vad som är en sexistisk bild? Det är väl lite upp till betraktaren att bestämma.

    Skattefinansierade? Snälla läs på lite. Hört talas om Google? Reklamombudsmannen är näringslivets egen självreglerande stiftelse. Det har inget med skattepengar att göra. Deras arbete finansieras genom frivilliga avgifter från företagen.

     vad händer när man fälls? Blir det böter då? Vad kan de göra om caia inte betalar då det inte är statligt?

      Det händer inget, detta är bara lite smäll på fingrarna

       Tack för svar

       Reklam prövas av Reklamombudsmannen (RO) eller Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON). RO prövar uppenbara fall, RON prövar mer svårbedömda fall. RO och RON prövar reklam enligt Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler).
       Det fungerar likt Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Större och seriösa företag brukar följa utslag i ARN, mindre företag som inte bryr sig om sitt rykte kan strunta i vad ARN säger.
       Alltså seriösa företag som är noga med sitt rykte tar till sig av utslag i RO/RON och rättar det som bedömts som stridande mot god marknadsföringssed och etik enligt Internationella Handelskammarens regler.
       Mindre seriösa företag kan rycka på axlarna och fortsätta med den reklam som bedömts som oetisk.
       T ex har influencers fällts för smygreklam men det har inte påverkat deras beteende utan de har fortsatt med reklam utan föreskriven märkning.

     Men tagga ner med den dryga tonen, vad tjänar du eller någon annan på den? Helt säker på att 06:32 hört talas om google, sen sitter inte alla på samma kunskap. RO:s namn kan upplevas som missvisande, alla känner nog till DO som är en statlig myndighet och då är det ett honest mistake att tro att RO också är det. Sluta med dessa otrevliga och härskiga svar! Går att upplysa i en bättre ton än så, jag lovar.

      Hörskiga fick mig att se typ härsknad mjölk framför mig ?

      Om man självsäkert kastar fram åsikter om att saker inte ska vara skattefinansierade utan att lägga två minuter på att kolla att man har rätt fakta får man räkna med dryga svar. Hen presenterar sin åsikt som fakta och sprider felaktigheter som andra läser och tror på eftersom så många gärna tror allt negativt de läser online.

       Där håller jag inte med, att någon är ute och cyklar behöver inte alls innebära att personen ska behöva räkna med ett drygt svar. Det enda syftet med din ton är att trycka till personen, den är rent kontraproduktiv om du vill utbilda och upplysa eftersom folk tenderar ta till sig mindre när de blir uppläxade.

        Men herregud, här har vi en som känner sig lite kränkt.
        Glömde mamma packa gympapåsen imorse till dig?

         Nej, jag håller mig saklig och argumenterar för min sak. Jag uppskattar om du lämnar min mor utanför ditt raljerande.

    Nu är det ju inte skattefinansierat men det har du ju redan fått svar på. Fö är det väl inte konstigt alls? Skulle alla resonera som du skulle vi aldrig få till en förändring vad gäller sexualiserande och våldtäktsanspelningar inom reklam.

     +1

     Jag tycker det är stor skillnad om det är ett privat mot ett statligt initiativ 🙂 så jag backar iaf 50% från mitt eget uttalande..

  Är det inte 10 kg skinande highlighter på hennes 10 m ben då? Då är det ju makeuprelaterat. ?

  var publicerades dom här bilderna? på caias instagram verkar dom inte finnas, där är det bara fokus på smink och ansikten ?

   Det kanske är för att dessa bilder anmälts? Eller fällts?

   På Caias facebooksida. De låg fortfarande uppe i går…

  Första bilden ser knappt ut som en proffsfotad bild.
  Mer en jag fotar mig själv i en sexig pose framför kakelugnen, den får jag många likes för, bild tagen med mobilkameran

   Tänkte också på det, har de fotat med en laptop eller vad? Bättre kvalitet på de foton min systerson tar på hundarna i farten.

    Det är väl det som är tanken antar jag. Att det ska se lite amatörmässigt ut med blixt och så. Jämför med a. apparels annonsbilder tex. De kör också på den där ”söt ung sexuell tjej i sovrummet som fotas med mobilkamera”

     Yes, men de är proffsigt tagna av fotograf och sen fixade så de ska se ”enkla” ut. Dessa ser enbart amatörmässiga ut.

  Tänkte på skorna på bild 2. Bild 1 känns mer som en fd PH-tjej som precis gjort slut med sin pojkvän och vill påminna om sin sexighet.

  Pinsamma bilder för att marknadsföra smink. Du borde dock tagit med företagets eget uttalande kring anmälningen/domen för den gör det bara värre typ. Deras försvar är att tjejer ska få känna sig självsäkra i/genom sin sexualitet eller något, kommer inte ihåg exakt. Men den värsta ursäkten; dem är ju ”inkluderande” hahahahaha. Alltså VAR är dem inkluderande?? Bilderna har verkligen samma förlegade och rätt obehagliga stil som American Apparel. Tjejer med tomma blickar som står i nån hörna med särade ben och läppar och blir fotade med blixt. Ger bara creepy vibes.

   Texten i mitten på bilderna är ju företagets utlåtande. Men du kanske menade ngt annat? Håller fö med.. känns sunkigt värre.

    Fanns mer. Men missade faktiskt att det stod där i mitten av bilden också

     Här tex ”varje kvinna i Sverige och i resten av världen ska ha rätt att få uttrycka självsäkerhet i sin egen sexuali­tet. Annonsören blir ledsen men främst oroad över hur kvinnor som säger sig företräda kvinnor försöker att begränsa deras rätt att uttrycka oss”, svarade bolaget.”

     Annonsören, Beauty Icons AB, håller inte alls med utan menar på att kampanjen i stället kan stärka, lyfta och peppa andra kvinnor och dessutom är inkluderande.
     ”Dessa kvinnor klär sig, rör sig, uttrycker sig och uppför sig precis som de själva vill. Dessa kvinnor gör inget mot sin vilja. De struntar fullkomligt i om normen i det svenska samhället just nu är på väg mot att kvinnor ska skyla sig, att mannen ska bestämma över kvinnans sex­ualitet och hennes sätt att uttrycka sig. Annonsören kommer aldrig vika ner sig för dessa strömningar i sam­hället.”

      ” normen i det svenska samhället just nu är på väg mot att kvinnor ska skyla sig, att mannen ska bestämma över kvinnans sex­ualitet”…. va?

       Jo men det ligger nåt i det. Tänker också på alla förortspoliser. Och såna här udda händelser som kvinnan som inte fick åka buss för chaffisen tyckte hon var lättklädd. Sen är väl inte caias ursäkt toppen men just det där tycker jag de har rätt i.

        Objektifiering av kvinnan sker på många sätt. Att kontrollera hur hon klär sig eller hur hon exponerar sin kropp är två sätt.
        Här är dock frågan vad syftet är med bilden. Är det att sälja smink eller är det att få män att gilla bilden. För mig är kopplingen till läppstift väldigt långsökt. Personligen tycker jag första bilden är osmaklig men jag är inte säker på att jag tycker den borde fällts för annat än möjligen vilseledande reklam.

        Fast i reklam har väl aldrig problemet varit att kvinnor skyls? Iaf inte i västvärlden. Det blir ganska konstigt om man ska hävda att man kan sälja grej med naken tjej för att en busschaffis i Alby (eller var det nu var) har taskig kvinnosyn. Tror ärligt inte att lättklädda kvinnor i media får män med skev kvinnosyn att bli mer accepterande. Ganska konstigt resonemang. Då hade vi väl inte haft ngt problem alls idag vid det här laget utifrån det resonemanget?

   Snart ska det göras ’ porr’ också?
   Hörde de någonstans???

  Detta är bara så pinsamt! Bra att de blev fällda. Deras Caia reklamfilmer är gjorda med proffsiga människor bakom kameran, men själva filmerna ser ut som början på porrfilmer än reklam för smink, och det tror dom på allvar att tjejer blir peppade av! Jag fattar grejen med nytänkande osv osv, men det har gått lite för långt.

  Och de som vill inkludera alla kvinnor i sitt märke.. Haha.

  Kan bara tänka mig att Vanz är förbannad över detta! tänk att nån går emot henne och hennes jobb. Det är ju alltid så synd om henne.

   Första bilden ser ut som att hon precis ska börja krypa fram till en mans skrev……..

   Vad sjukt. Sex föder inte lust. Närhet gör det. Att ha sex när man inte vill, oavsett om man fått barn eller inte, är ett övergrepp. Varför är det så viktigt att komma igång snabbt med ett sexliv efter barnafödande? Var nära varandra och bry er om varandra, men stressa inte att ha sex. När man är nybliven förälder är man oftast trött och fokuserad på sitt barn. Klart man ska vila istället för att ligga när man får tid över, om man känner att man vill.

   Jäklar vad sjukt!

   Jäklar vad sjukt!!

    Så jävla hemskt. Vad har de för syn på relationer till sina killar? Lojsans berättade ju också att hon ska suga av sin kille varje dag i en månad så han ska vara med på sockerförbud med henne…

     Lojsans kille verkar va ett riktigt jävla as. Inte nog med att han har varit otrogen så har han en instagram med enbart filmer och videos där han förnedrar henne och får henne att gråta. Och ja, det där med att hon måste suga av sin kille varje dag i en månad för att han ska gå med på hennes sockerförbud är ju också helt sjukt. Fyfan

  Hade jag gissat hade jag trots att det var reklam för underkläderna/bikinin. Snygg tjej, verkligen, men tråkigt att känna ett behov av att marknadsföra sitt märke så naket.

   Sara: eller hur! Som att man inte har någon tilltro till sin egen produkt utan att man måste sälja den med sex. Så trist och ändå så konventionellt på något sätt. Och då tillhör ändå Bianca en nyare generation så jag hade hoppats att hon tänkte lite mer modernt.

   Snygg tjej men inte snygg pose?
   Det är en utlämnade gynekologpose att ha benet så brett isär, puta ut höften och fota underifrån så att man ser ”in” på skinkan bakifrån. VARFÖR fotar man så, det är ju enbart för att blotta/sexualisera, inte för att det framhäver den där, å så attraktiva bakskinkan som vi ju alla brukar visa upp när vi vill vara snygga?!???!!

    Modellen ser ju inte bekväm ut för fem öre, på andra bilden ser hon ut att vara bakbunden, vrider sig bakåt på nåt märkligt sätt. För att framhäva de viktiga skrevet och tuttarna, för fejset är ju inte så noga att visa vid sminkförsäljning?!?!

  Tittade på Biancas senaste vlogg. Hon berättar att den minsta hunden kissat inne och förstört hennes parkett. Helt sjukt att han inte är rumsren?? Hon har ju haft honom sen FÖRRA hösten. Alltså är han över ett år gammal. Kan ju inte bara vara jag som lyckats få min valp rumsren efter 5-6 Månader? Det är väl så det brukar vara?

   Jag har hund, har haft många hundar i mitt liv och det är inte ovanligt att en hund börjar kissa inne (igen) det kan bero på olika saker. Man måste först ta bort sjukdomsorsak och sedan kolla mer på om den är i trots osv. Så där tror jag inte du behöver oroa dig.

   Han kan ju ha varit sjuk eller nåt har hänt. EN sån händelse betyder inte att hunden inte är rumsren.

    Fast hennes hund kissar ju inne jätteofta.

    Sammi både kissar och bajsar inne jätteofta enligt Bianca

   Vet inte om han är en pomeranian, men är inte helt ovanligt för små hundar som pomeranian och chihuahua att de aldrig blir 100% rumsrena.

    Fy vad äckligt! Jag trodde att hundar alltid var rumsrena.

   Har också tänkt på det! Tyckte det var märkligt redan i klipp från maj i Wahlgrens värld.

   Har noterat att så fort det är kändisar med småhundar med i reality oavsett om det är Ozzy Osbourne eller Bianca Ingrosso så gör de typ inget annat än springer runt och torkar kiss och bajs från golven.

    För att dessa människor ytterst sällan är riktiga hundmänniskor utan skaffar sig dessa små accessoirer för att de är gulliga. Jag undrar hur mycket dessa små prydnader aktiveras? Vilket slags liv de har?

     Så bra Valentina! Så är det, undrar också hur mycket de stackars hundarna får vara ute ens, och då menar jag inte ute i den fula hundväskan-ute utan aktiva-ute som hundar är skapta för.

   Känns som att små hundar är lite så? Hör ofta om andras småhundar som bajsar eller kissar inne..
   Min stora hund har typ bajsat inne en gång när hon var 10v eller nåt.

   Tycker det låter på Bianca som att hundarna lämnas ensamma väldigt mycket. I någon blogg berättade hon att det var mycket bättre nu när hon bor i innerstan och kan lämna hundarna hemma istället för att ta med dem till jobbet varje dag. Dessutom pratar hon alltid om sitt stressade fullspäckade schema. Och då undrar jag hur hon löser det med hundarna om hon är borta kanske både på förmiddagen, eftermiddagen och kvällen? Kommer hon hem och bara rastar dem och sticker ut igen så blir det många ensamma timmar för dem.

    Hon har hund dagismamma

  Det mest spännande är ju att enligt studier (källa en forskning och framstegsartikel från typ 2003) så säljs set mindre när reklam anspelar på sex versus när den inte anspelar på sex.

   Nina Åkestam har skrivit liknande resultat från forskning. De som uppmärksammar det sexiga är ändå inte intresserad av produkten, och de som är intresserade av produkten blir avhända av för sexig reklam. Ganska logisk förklaring.

  Går ju knappt ana läppstift på dessa bilder.

  Man ska även veta att reklamombudsmannen inte är något annat än näringslivets projekt för självreglering och god etik. Det finns inget ”straff” och det är inte olaglig reklam så Bianca har fritt fram att fortsätta med reklamen utan några som helst konsekvenser.

  Sen kanske det är osmakligt men många verkar tro att RO är någon statlig verksamhet vilket det alltså inte är.

   Seriösa företag brukar följa utslag i RO/RON på samma sätt som seriösa företag följer beslut av ARN.
   Men det är frivilligt och det finns inga sanktioner. Så det beror på hur företaget värderar sitt namn och rykte.

  Fick zooma in första bilden. Undrade vad hon hade i munnen… men detta är ju samma typ av bilder Bianca lägger upp på sig själv, den där döda blicken?

  Jag tänker på allt annat än smink

  Med god vilja och en släng fantasi kan man väl ana att det är smink som ska säljas, men specifikt läppstift hade jag ALDRIG gissat på. Kanske ögonskugga eller highlighter.

   Ja eller brun utan sol, highlighter eller något sådant. Men definitivt inte läppstift.

  Spyr

  Bravo att dessa hemska, bedrövliga och fula bilder fälldes.

  Min gissning hade på son höjd varit den där smörserien Isabella alltid använde förut, innan makeupartisten blev uppsagd.

  Bra beslut av RO ?

  Alltså shit. Snacka om att göra tjejen till ett objekt. Den första bilden var rent horribel. Ska det säljas smink alltså? Märktes inte överhuvudtaget. Tur att de blev fällda. Blir illa berörd av det faktum att Bianca är en stor förebild för unga tjejer i hela Sverige, sen väljer hennes företag att marknadsföra sig på det här sättet? Nej fy…

  Camcam, tips!

  Lojsan och hannalicious senaste podd är sjukt uppmärksammad pga följande citat sägs:
  ”Transpersoner och homosexuella är en personlighetsgrej”
  ”Det är inte hållbart att vara mer inkluderande” (när de pratar om Victoria’s secret
  ”varför ska man promota fler kroppstyper”
  ”Molly Rustas har XXS men blir inte kränkt om hennes storlek inte finns”

  Lojsan säger även att när ens kille vill ha sex och man inte vill, då ”biter man ihop och gör det ändå”

  Vore sjukt intressant att få höra från Radio Play vad de säger om detta, jag är SÅ ledsen att avsnittet ens gått igenom och att tjejerna raderar varenda kommentar som skrivs på deras instagram angående avsnittet

   Tjatsex är övergrepp och kommer döda båda den lilla lust man har kvar och relationen. Det är som att göra våldtäkt på sig själv och sin egen kropp, slutar med att man typ aldrig mer vill ha sex.

   Verkligen bra tips, den fullkomliga idiotin i detta avsnitt behöver uppmärksammas. Blir orolig över att unga tjejer ska sitta och lyssna på den här smörjan…

   Det som gör mig mest beklämd är att de säkert har massa lyssnare som är unga och därmed osäkra när det kommer till sex och kropp. När jag var 17 år hade jag säkert kunnat lyssna på dem och ”tänka att okej, det är kanske så det är att ha kille? Jag måste nog ha sex när han vill, annars är jag tråkig och han gör slut.” Huuuur ska det bli bättre för unga tjejer om detta är vad deras förebilder lär dem?!

  OT: men kan IL verkligen ha skrivit det senaste inlägget själv?!

   Och vad betyder ”vi hörs längre fram”…försvinner hon nu tro?!

   Inte ta det i inlägget precis före detta där just il avhandlas? (Rätt säker på att det finns flera kommentarer om vem som skrev hennes senaste inlägg där också)

  För att få in lite nytt och fräscht här tycker jag att du borde spana in Fredrik Söderholm och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. När folk pratar om bloggdöd har något så ovanligt skett dessa börjat skriva blogg NU. Som kanske kan tillföra NÅGOT annat i tider då bloggar främst liknas vid glossiga magasin.

  Kan inte sluta störa mig på avkapat ben i första bilden. Vilken amatörmiss.

  Fyyyy vad osmakligt med porriga bilder riktade till småtjejer bl.a, för det är småtjejer som köper det här sminket, o så dessa öppna munnar som symboliserar ”tryck in ngt i munnen”. Rätt att fälla med tanke på att det är mest yngre barn som följer dessa influencer. Usch.

   Det beror på hur du definierar mest yngre barn och just vilka influensers…
   Jocke o Jonna där är absolut majoriteten under 17 år.
   Biancas följarskara är nog majoriteten 17-25år.
   Och nu har jag inte sett några siffror, men det antar jag att du inte heller gjort. Utan jag baserar det på kommentarsfälten på deras olika plattformar, är runt hälften i ålder 17-25år då är det garanterat deras största målgrupp. Eftersom att de flesta som är äldre faktiskt inte skriver och interagerar lika mkt med influensers som de yngre gör.

  Om man nu ska fokusera på smink så var ju sminket rätt tråkigt och till och med fult på dessa bilder ändå (för att vara sminkreklam). Så liksom dubbelfel. Fattar inte hur de tänkte.
  Men Bianca objektifierar ju ofta både sig själv och andra. Gråter ut om bulimi men lägger sjukt mycket vikt vid kroppsstorlek och utseende.
  Älskar hennes fria personlighet som ofta kommer fram i Wahlgrens värld, men har ofta en klump i magen efter att ha sett exempelvis hennes Youtube-videos.

   Fast det är väl precis det bulimi handlar om, en fixering vid kropp och utseende?

  Hoppas Mjölk reklamen de gjorde också blir anmäld https://www.instagram.com/p/B1obdx9l3tR/?igshid=1oa4fbm1ws6n4

   Håller med! Det är så mkt som bara ät uh big no no… Klubban, mjölken, låttexten. Deras reklam ser ut o vara reklam för en bordell snarare än att vara reklam för smink…

  Endast tjejer bryr sig om detta trams.
  Här har ni nåt viktigare att ta upp.

  Barn-och utbildningsförvaltningen i Östersund går så många miljoner minus att kommunen beslutat dra in på barnens pepparkakor, uppger P4 Jämtland.

   Du vet om att du är på en blogg om sociala medier va? Den som vill diskutera skolbudgeten i östersund kan söka sig till andra forum eller ta det på öppet spår.

   Stackars barn som inte får torra sockerbomber att knapra på, under skoltid :'(

  Skittöntig reklam. Men fin brun skinnkavaj, någon som vet varifrån?

  Bianca har alltid pratat om att allting ska vara sexigt och att sex säljer. Men man får någonstans dra en gräns också. Hon som alltid sagt att hon blivit missförstådd. Men nån gång ska man falla för att sedan bli ännu rikare när man tar sig upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.