ÖPPET SPÅR

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

647 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Okej, nu måste vi snacka på riktigt här; HUR får man ihop det?! Seriöst?? Jobba heltid, hinna träna, vara social, äta hälsosamt, ha lust för sex, tid med sambon, träffa kompisar och spara till kontantinsats. Jag som är introvert också, helvete. Jag är sån som tänker efter att jag träffat en kompis ’gud så skönt, nu slipper jag detta på en vecka.’ Har ni något tips? Input? Alla har ju 24 timmar om dygnet, varför är det så svårt? Vuxenlivet är inget för mig, tack för möjligheten.

  Svara

   Man får inte ihop det. Alla aktiviteter sker på bekostnad av något annat. Dygnet har 24 timmar, det är bara att skriva en priolista och fördela timmarna efter den 🙂

   Svara

   Tror tyvärr mkt tid slukas när man sitter typ här och på sociala medier och scrollar… jag skulle ha mkt mer tid om jag inte vore så beroende av min telefon…

   Svara

    Det här är så fruktansvärt sant för mig tyvärr alltså. Märker inte hur tiden går!

    CamCam helt seriöst skulle du inte kunna blocka mig?

    Min självdisciplin är KASS.

    Svara

    Men hur får man ENERGI att göra något annat? Jag skulle lätt kunna frigöra 2-3 timmar varje dag där jag tittar på onödiga tv-program, scrolla sociala medier eller bara gör ingenting. Men jag gör ju allt detta för att jag inte orkar träna, träffa vänner eller hitta på ngt efter jobbet även om jag egentligen vill..

    Svara

     +1!!!!!!

     Svara

   Håller med ovanstående, man får inte ihop det. Prioritera det som gör dig genuint glad och ställ inte för höga krav på dig själv!

   Svara

   Att vara vuxen suger. Det är trötthet, smärta, ångest, dåligt samvete, förhoppningar och drömmar som går i kras…och så små glimtar av lycka någon gång ibland.
   Jag ser på mina föräldrar på ett helt annat sätt sen jag fyllde 35.
   Och jag ser på mitt unga jag på ett helt annat sätt. Fan vad mycket jag gjort annorlunda om jag vetat det jag gör idag.

   Svara

    Vad för något hade du gjort annorlunda? Intresserad av hur andra tänker, är 24 och står framför en del livsval.

    Svara

     Tro inte att du har all tid i världen. Tiden tar slut. Skjut inte upp saker. Ta chanser.
     Det är lättare att göra något osäkert som går utanför boxen när man är 25.
     När man är 50 är man fast i ett helt annat liv. Då kan man inte skola om sig, eller säga upp sig och fotvandra i Alperna.
     Allt behöver inte ske enligt någon slags mall.

     Svara

      Precis. Våga misslyckas. Det gör inget när man är 25. Det gör väl inget när man är 50 heller men tänk så BRA du hinner bli om du börjar misslyckas i 25 årsåldern istället.

      Svara

      Jo, det kan man. Är 50 och har vuxna barn, ett schysst jobb, knappt inget bostadslån (lägenhet + sommarställe). Kan absolut ta semester eller tjänstledigt och göra kul saker! Man ska försöka njuta av dagen – oavsett om du är 20, 30, 50 eller 80.

      Svara

       Malin! Det är roligt att höra att du har det så bra på alla plan.
       Men det gäller tyvärr långt från alla 50-åringar.
       Många är skilda med ansträngd ekonomi och stora lån.
       Många har jobb med medelmåttig lön. De har åtaganden som gör att de inte kan ta tjänstledigt hur som helst.
       Vissa har knappt möjlighet att ta semester varje år.
       Ej heller är det aktuellt att skola om sig för de flesta när man har så pass kort tid kvar av arbetslivet.
       Man orkar helt enkelt inte, även om det rent tekniskt skulle vara möjligt.
       Men jag tror att ditt inlägg mer var ämnat att sola dig i din egna förnumstighet än att peppa vederbörande.

       Svara

        21.53 vad avundsjuk och missunnsam du är. Hon skrev absolut inget konstigt!

        Svara

         Jag är inte det minsta avundsjuk eller missunnsam. Mina exempel ovan talar dock för en ganska stor del av befolkningen.
         Om vi nu absolut ska göra det här personligt så är jag en höginkomstagare samt mottagare av ett större arv, utan belånade bostäder (även jag har en lägenhet i Stokholm samt sommarställe vid Medelhavet) precis som den goda Malin. Och jag gör precis vad jag vill med min tid.
         Men det hindrar mig inte från att vara empatisk eller från att förstå att alla inte har samma möjligheter.
         Det är en synnerligen tröttsam argumentationsteknik att säga att folk är avundsjuka eller bittra när de inte tycker som du.
         Ha en mysig kväll där du befinner dig!

         Svara

          Så uppenbart nät folk ljuger.

          …”den goda Malin”. Du tog det verkligen personligt…

          Svara

           Haha verkligen. ”ett större arv” jojo 😂

        Jag försöker bara säga att det i princip aldrig är ”för sent”. Det är helt ok att inte resa jorden runt o s v när man är i 20-årsåldern. Och om det känns tungt och mörkt när man är ung kan det lika gärna bli så att det ljusnar efterhand! Mitt liv var inte så väldans glammigt när jag var ung/yngre men det har klarnat efterhand. Det finns alltid exempel på de som har det både bättre och sämre. Men det kan vända. Ingen anledning av måla allt i svart! Har föräldrar i 80-årsåldern som är harmoniska och hyggligt välmående och det är en glädje som inte behöver förmörkas över att det ”inte är så för alla”…

        Svara

      Mamma är över 60 och har precis bytt bana och börjat plugga igen. Det är aldrig försent om man ändrar sig. 💙

      Svara

       Wow, så underbart!
       Vad pluggar hon?

       Man är väl inte längre berättigad till CSN i den åldern, vilket jag kan tänka mig hindrar en del (framför allt ensamstående) men man blir ju så glad över att höra om människor som din mamma! Heja ❤️

       Svara

      Att man inte kan tycker jag är fel att säga. Många kanske har svårt att förändra sina liv när de är äldre men det går att göra. Både jag, min man och iaf 5 pers i vår direkta närhet har helt skolat om sig i ålder 40- 45 år. Vi har barn och gör mycket roliga saker ihop (vandrar, paddlar,åker skidor m.m). Har ingen hög inkomst men har heller inga höga lån eller höga boendekostnader. Vi håller just nu på att övergå till ett helt nytt liv på annan ort med nya jobb, för att ge våra barn större möjligheter till det de vill ägna sig åt och för vår skull för att kunna göra det vi vill. Säger det absolut inte för att skryta utan vill bara tala om att det faktiskt går men förstår också att många inte kan pga av omständigheter som sjukdomar, att de sitter med stora skulder de inte kan betala osv.

      Svara

     Tagit för mig mera. Inte tänkt så mycket. Haft roligt. Slappat. Inte stressat. Njutit. Älskat. Tackat ja oftare. Inte varit låst. Inte tänkt så mycket på vad andra tycker och tänker. Varit singel. Levt loppan. Vågat.

     Svara

     Det som funkat för mig är: Försök att hitta en stabil, enkel bas som möjliggör att kunna ta chanser och prova på annat. Inte för mycket åtaganden eller för höga kostnader alltså. Med stabil menar jag att hela tiden försöka se till framtiden, spara och investera pengar, investera i dina relationer, lär och läs, skaffa erfarenheter. Så kan du lämna en bit av livet öppen för spontanitet och att inte ta sig själv på för stort allvar. Ibland är det bara att gå upp och jobba på, jag funderade allt för mycket tidigare när jag var yngre, stanna upp ibland men älta inte dagligen. Ibland är det bästa också bara att välja något och köra på och acceptera sitt val. Ta utgångspunkt i det och inse att man inte är lämnad åt ett visst öde utan försöka se de öppningar som finns. Det finns så många vägar till ett lyckligt liv, inget är rätt eller fel och med tiden tycker jag så mycket har lossnat och klarnat!

     Svara

   Ja, det är bara att prioritera och minska på måsten så mycket som möjligt för att avlasta ens verklighet. En stor anledning till att inte skaffa barn t.ex.

   Svara

    Amen! Herregud vad mycket mer tid jag har jämfört med brorsan som har två kids.

    Svara

     Samma. Min syster har en och en till på väg, men samtidigt fattar hon inte ens själv vem som skaffar barn egentligen. Hon är två år yngre än jag men ser minst 5 år äldre ut efter all stress och sömnlösa nätter. Hon har varken tid eller ork för några julförberedelser medans jag har bakat och fixat varje helg i lugn och ro i över en månad redan, för denna jul ska bli episk.

     Svara

     Småbarnsåren är ju småbarnsåren…
     Men sedan kommer den härliga återbäringen. Jag har nu två skolbarn och jäklar, vilken finfin utdelning det ger! De går mer än gärna och handlar och de går ut med hunden, dammsuger och hjälper till med allt möjligt efter ålder och förmåga. Fyra händer till – perfekt.

     Och nuförtiden kan man ostört ta sovmorgon, får sova hela nätterna m.m.
     Så jag är oerhört nöjd och skulle gärna stanna tiden ett par år extra 😊

     Svara

      Vad pratar du om 😂

      Svara

       Det verkar som om 30 pers inte hade några som helst svårigheter att förstå det, men jag förtydligar gärna för just dig 😂

       Anonym skrev ”Herregud vad mycket mer tid jag har jämfört med brorsan som har två kids” och jag förklarade att det är en övergående fas. Jag har massor av tid nu när mina två kids lämnat småbarnsåren. Vilket innebär att hennes brorsa snart får en massa tid han också, när hans barn blir lite äldre.

       Hoppas du lyckades klura ut det nu 😄

       Svara

        Alla föräldrar i min omgivning har fortfarande jättemycket att göra med skolbarn. Det är skolgång, aktiviteter, bråk, hälsoproblem. Men du har ungar som hjälper till istället utan tjafs … tror du fejkat dina likes. Och du låter obehaglig.

        Svara

       ”Herregud vad mycket mer tid jag har jämfört med brorsan som har två kids”

       Som om det vore livslångt. Det är ju bara en begränsad tid.

       Svara

        Jag tror fortfarande att en barnlös har mer tid för sig själv än någon mamma som har mindreåriga barn. Du kan knappast stanna i sängen hela dagen även om din unge är 10. Du måste laga mat. Du måste ta föräldramöten med skolan, köra dom till sina fritidsintressen. Du kan inte bara ta och resa iväg i två månader, sluta på ditt jobb och ta dagen som den kommer. Har din unge specialbehov? Ja, mer ansvar från din sida igen, under en ännu längre tid kanske.
        Småbarnsåren tar ju slut, men sen kommer resten liksom. Man blir ju inte av med ansvaret innan dom är 18.

        Svara

         Det fattar väl en apa att man har mer tid ”för sig själv” utan barn, men alla vill ju inte ägna all tid åt bara sig själv. Visa tycker det blir torftigt.

         Svara

      Eller hur! Fånigt att jämföra en småbarnsmamma med en barnlös, såklart småbarnsmamman ser äldre ut o är mer sliten o har mindre tid. När barnen är större är det något helt annat. Nu var iofs jämförelsen väntad eftersom hon som kommenterade inte ser några anledningar att skaffa barn, det är sen gammalt, men håller med dig ang större barn 🙂

      Svara

       Barnfri, tack!

       Svara

    ….eller hund. Eller intressen, tar en massa tid! Eller vänner! För att inte tala om partner!

    Svara

   Jag får ihop allt det där utan problem.
   Kallas planering och prioritering.
   Ytterst sällan saker krockar när man får in bra rutiner. 🙂

   Svara

    Rutiner hjälper inte om man är introvert och blir utmattad av sociala interaktioner.

    Svara

     Jo, jag är ju själv introvert och då är rutiner min bästa vän.
     Hatar spontanitet.

     Svara

     Det är väl då rutiner är som viktigast? Att planera tid för återhämtning efter att man gjort något socialt, schemalägga egentid även om man har partner osv.

     Svara

     Hur kan rutiner och introvert krocka?

     Svara

    Men vem ska julen bli ”episk” för om det inte är barnen? Missförstå mig rätt, jag var julfanatiker innan jag fick barn😅, men att fixa och dona veckor innan december för att en jul ska bli episk skulle jag nog bara göra för barns skull.

    Svara

     Okej.
     Men alla vill inte ha barn i sina liv, och då gör man det för sin egen skull.

     Svara

     Julen ska bli fantastiskt för mig, för min man som jag längtar att få hem till jul efter två månaders jobb i en annan del av landet, för hans föräldrar och några vänner som kommer och firar jul med oss. Blir vuxenjul för mig i år. Otroligt skönt. Och viktigaste av allt, får dekorera granen själv precis som jag vill ha den.

     Svara

   Jag tänker att det är okej att inte hinna allt.

   Fundera över vad som får dig att må bra, på lång och kort sikt. Hur vill du att en fin vecka ser ut? Vilka mål vill du uppnå. Det viktiga är vad just du vill göra, inte vad som förväntas av dig och vad andra tycker.

   Om du bestämmer vad som är viktigt är det lättare att rensa i det som inte är det.

   Jag har valt bort TV, Netflix etc. Tittar inte på serier alls. Går ytterst sällan ut, isf middag med en vän. Jag shoppar knappt och får sådan på stan. Prio efter jobbet är familjen och tid att bara vara. Många tycker säkert jag är urtråkig, det stör mig inte det minsta. Just nu behöver jag detta. Kanske ser mina behov annorlunda ut längre fram?

   Testa att välja bort några saker för en tid och utvärdera efter det. Då känner du om det blev rätt eller fel.

   Ta hand om dig!

   Svara

   Jag får inte heller ihop det. Har ett jobb jag inte riktigt planera med en del övertid så det är väl boven. Men försöker skära bort måsten för att få mer tid, tex beställa mat online istället för storhandla, tänka att det är ok om det går lite extea tid mellan städning, lagar mat kanske 2 gånger i veckan mm. För mig är inte mobilen någon bov, använder typ till nyheter eller serier eller som nu scrolla lite när jag ändå inte har något planerat.

   Svara

   Tänk att det livet du ser ”som alla andra klarar av” är bara att du ser delar från olika hem. Ingen klarar allt men man tror att man själv ska kunna klara allt för andra tränar ju 3ggr/vecka, har dejtkväll varje onsdag, hämtar tidigt på förskola, har sparat pengar, ny bil, jobbar övertid samtidigt som det har flera timmar IM dagen att umgås med vänner, odla egna grönsaker, sticka barnkläder m.m…. Ingen gör allt detta. Jag tror att man kan hitta några punkter som man vill fokusera på, och så får det andra stå åt sidan.

   Svara

   Och då har du inte ens bsrn i v bilden hahahahahaha

   Imdyinghelpme

   Svara

    Exakt min tanke 😂
    Fast jag kan tycka att jag tack vare barnen prioriterar bättre, och att pusslet på så vis går ihop.

    Svara

   Jag försöker planera upp allting. Jag jobbar heltid och kör min träning innan jobbet, på kvällen lagar jag mat, städar och chillar. Träffar vänner kanske varannan/var tredje helg, dom andra helgerna träffar jag familjen.
   Nu har jag ’lyxen’ att bo själv så jag kan lägga mig tidigt utan att ha dåligt samvete haha. Så sambobiten vet jag inte dessvärre.
   Hur ser vanorna ut på helgen? Jag märker jättestor skillnad när jag går upp tidigt och får mycket gjort

   Svara

    Jag är också läskigt tidseffektivt och strukturerad. Vet att det provocerar folk ibland (de som mer tar allting hipp som happ och tycker att de inte hinner något). Har en massa knep som i slutändan frigör tid eller ger mig energi. Och jag bor inte själv utan med man, barn och hund.

    Klart det kör ihop sig ibland men då försöker jag att inte stressa upp mig över sådant jag ändå inte kan påverka.

    Svara

     Oh – dela med dig av dina knep!

     Svara

   Man får prioritera.

   Svara

   Tänk först på att alla har så olika förutsättningar, pendlingstid till jobbet kan t.ex. skilja flera timmar, en del kan ringa telefonsamtal eller uträtta andra ärenden under arbetstid medan andra inte har den möjligheten alls. Och att alla inte gör allt, ofta har folk prioriterar bort något.

   Men det jag gör för att få ihop allt är t.ex. att cykla snabbt till jobbet för vardagsmotion, snabb promenad till mataffären för att handla etc, sedan lite styrketräning varje dag hemma, det får duga som träning för mig. Träffar oftast flera kompisar samtidigt, kan även detta kombineras med en runda på stan där man avverkar det som behöver köpas, träning eller bara att ta de lugnt och vila. Gör små ryck och avverkar en massa på att göra listan, för att känna att jag har mer utrymme för att vila på kvällarna. Och som någon skrev längre ner, att stiga upp tidigt på lediga dagar är guld. Äta hälsosamt tar inte direkt längre tid än att äta ohälsosamt, kör rullande schema och hitta enkla rätter, kanske lite tråkigt men sparar massor av tid och tankeverksamhet då det är värt det! Vill du också spara till kontantinsats så kan det ju också vara en idé att dra ner på det sociala umgänget, kanske regelbundet ses en gång per månad istället och umgås mer hemma med sambon, kostar mindre!

   Svara

   Det går inte ihop.

   Därför jag har valt att bara jobba heltid under vissa perioder. Ibland jobbar jag mindre, ibland pluggar jag, ibland bara chillar jag mha mina sparpengar.

   Att vi ska jobba heltid med 5 veckor semester fram tills pensionen är största scammen och a waste of life (om en inte har det bra och älskar sitt jobb).

   Jag har också valt att vara barnfri.

   Är 34 och lever livet. 🤗 Fri som en fågel. Förändrar och utvecklar mitt liv hela tiden.

   Svara

   Varför vill du göra allt det där? Jag gör typ hälften och är glad så.

   Svara

   Tror som någon ovan att mindre tid med telefonen är en väg att gå.
   Men också – måste man hinna allt det du skriver?
   Lev ditt liv på det vis du vill leva det, strunta i vad andra hinner med och ta vara på varje dag på det vis du önskar.

   Svara

   Vänta bara tills barnen kommer också…. ännu mindre tid. Inga bra råd att ge. Inne i ekorrhjulet själv.

   Svara

    Barnen kommer inte bara, går mycket bra med ett liv utan barn 🙂

    Svara

   -Gå upp tidigt 2-3 dagar i veckan och träna innan jobbet
   -Avsätt en förmiddag eller eftermiddag/kväll en dag per helg att umgås med en kompis
   -Sikta på att ha date night varje fredag med din sambo. Laga mat ihop eller kör takeaway och öppna en god flaska vin. Sitt med vid matbordet och prata om er vecka! Ät choklad och kramas. Behöver inte leda till sex men större chans här än om ni bara somnar på soffan framför Netflix.
   -skaffa städhjälp!
   -beställ mat online! Storhandling var en så stor tidstjuv för mig.

   Svara

    Alltså jag har två barn under tre år och jag klarar allt på din lista. Är du introvert är det väl bara enklare också, haha. Jag får panik om jag inte kommer ut ur huset varje dag.

    Svara

   Herregud var det jag som skrev det där?? + Hinna umgås med sina två barn och ge dem vettiga aktiviteter och inte bara padda

   Svara

   Väntar bara tills om du någonsin skaffar barn. Då får man vara nöjd om man får träna en kvart hemma på morgonen och träffa en kompis utan barn en gång per vecka. Pengarna går till barnens intressen och alla deras behov. Egentid utanför hemmet med sambo minus barn, en gång per halvår. Ååh småbarnsåren <3

   Svara

    Träna en kvart om dagen och träffa en vän varje vecka. Oj! Hur pallar du?

    Svara

   På tal om att inte hinna med allt..

   Hur ser ert hem ut under vardagar? Är det städat eller är det mer eller mindre kaos?🎊

   Jag har jobbat mycket förut och var hemma bara kvällarna och det var inte värsta städat. Nu med barnen jag städar jämnt men det ser ut ändå bara typ 60% städat 40% kaos. Och då har jag ansträngt mig mycket 😜🤪

   Svara

    Har sömnproblem Nu så jag storstädar på nätterna ( förutom tvätta och dammsuga ) ( farfar dig, sambon är allvarligt skadad och jag får ej jobba kvar på mitt jobb sen 8 år tillbaka pga frånvaron ) men vet du, ett bra tips.
    15 min om dagen för städning räcker. Gör det med barnen och efter så tar ni en liten fika för att alla varit så duktiga.
    Har funkat för alla barnen hos mig .

    Svara

     Dig = dog

     Svara

   Fasen känner exakt samma sak..
   kör mobilfritt hela nästa vecka. En paus

   Svara

   Omöjligt! En behöver också återhämta sig. Detta blir tydligare med stigande ålder. Själv träffar jag ingen utanför närmaste familjen nånsin.

   Vuxenlivet kräver omåttligt av individen. Det funkar bara inte!

   Svara

  Kan vi prata om ”influensern” som kallar sig för Andreas Startklar. Vidrigare människa får man nog leta efter. Han har 32k följare på Instagram och mest unga killar. Hans liv av det han visar upp på Instagram verkar mest bestå av att kalla folk för ho*or, dricka Jäger, köra bil full, skrika om kn*rk, förnedra tiggare och andra utslagna människor- även sin egen flickvän. Allt detta ivrigt påhejat av unga killar som tycker att han är skitball.

  Ett litet axplock av hur han beter sig på sociala medier.

  Klipp då svinar han på en kryssning.
  https://www.youtube.com/watch?v=rZK_uVlKHck
  https://www.youtube.com/watch?v=n6MRmLXT9MY

  Klipp ett är han totalt vidrig mot sin tjej.

  Svara

   Som mamma till en liten pojke tänker jag varje dag på att det finns män som han och som är någon en del unga killar ser upp till. Har verkligen ett stort ansvar att visa min son andra manliga förebilder och se till att han inte blir som till exempel Andreas Startklar. Tyvärr har den mannen själv söner, stackars små barn 🙁

   Svara

    Har han barn? *gråter*

    Svara

   🤢🤮

   Svara

   Om det är något konto som Instagram borde banna så är det hans. Att han är en förebild för vissa unga är skrämmande. Han borde inte få sprida sin vidriga människosyn till våra barn.

   Svara

    Det finns en lång tråd på flashback om Andreas. Han byter instagram konto ca 2 ggr i veckan.

    Svara

   Blir så arg så blodet kokar!! Har aldrig sett människan innan. Hur kan han bete sig som han gör? Vem är hon som ställer upp på hans idioti??

   Svara

    Varför kan vi inte göra en aktion här på bb och gemensamt gå in och anmäla hans konto?

    Svara

     Är med på det

     Svara

     varför har inte hennes familj någon slags intervention där de försöker få henne att dumpa aset 😱😱😱😱

     Svara

     Skulle gå in och anmäla, såg att ni redan lyckats.

     Bäst är ni ❤️

     (Kan vi inte sluta fråga varför tjejer stannar, om man genuint undrar så rekommenderar jag att läsa på om psykisk misshandel. Jag förstod inte att jag blev fysiskt misshandlad förrän jag tre månader efter jag lämnat satt i tandläkarstolen och tandläkaren frågade vad för yttre våld mina tänder utsatts för. Inget skrämmer mig mer än insikten hur han manipulerade sönder mitt huvud och hur han d sanning blev min sanning. Det är sjukt jävla otäckt att komma ur och se det uppenbara.

     Svara

   Är det en skottsäker väst som han har på sig i klippet?

   Svara

    Yes, han har både väst och deltar i grupovpldtäkter. Trevlig kille. Han är dock ej dömd så men han stod åtalad för det.

    Svara

     Fy fan, vilket vider!

     Svara

   Du glömde skriva det värsta! Andreas stod åtalad för en gruppvåldtäkt som blev uppmärksammad i media. En riktigt vidrig människa.

   Svara

   Hur fan kan någon tjej med minsta lilla självrespekt vara tillsammans med en sån jävla nolla? Blir förbannad. Hur kan man finna sig i att bli behandlad så av en sådan idiot och sedan att det visas för alla?

   Svara

    Vill förtydliga: att han är en idiot är uppenbart. Som tjej förtjänar man att behandlas med respekt och kärlek, därav SPRING

    Svara

    21; 19 om en kvinna är beroende av kokain och killen har tillgång till kokain! Ja du förstår…….

    Svara

     Tack. Det förklarar en hel del..

     Svara

   Hur pratar människan?

   Svara

    Som alla andra förortsgangsters.

    Svara

   vilken osympatisk person och han hur pratar han? Hoppas tjejen tar hundarna och springer ifrån honom fort, innan hennes självkänsla är helt borta.

   Svara

  Någon annan finne som sitter bänkad framför slottsbalen atm? Verkligen slow tv, men ändå ett måste varje självständighetsdag 😊

  Svara

   🙋

   Svara

   Jaaa! 🇫🇮

   Svara

   Jag 😍

   Svara

   Slottsbalen?

   Svara

    Varje år på självständighetsdagen är det bal på slottet i Helsingfors, presidenten hälsar sina gäster välkomna, krigsveteraner hedras för sin insats för landet i vinterkriget, det är dans, mat osv. Det brukar vara mycket diskussion om klädseln på folk, vem som designat vad osv 🙂

    Svara

   Såklart 😍

   Svara

   jag satt bänkad 😀

   Svara

  Godkväll!

  Jag fyller 25 år om ett par dagar och vill unna mig en stor present. Någonting som jag kan ha kvar länge och till och med kanske använda.
  Tyvärr kommer jag inte på något haha, så frågar därför er. Har ni några idéer? 🙂

  Trevlig kväll! <3

  Svara

   En tatuering!

   Svara

    Tack för svar! Men jag gillar inte tatueringar på mig själv 🙂

    Svara

   Jag fick ett par Chanelskor av mig själv, och en resa till Venedig av mamma och pappa. Båda rekommenderas starkt!

   Svara

    Åh!! Har de hållit bra då? Venedig är så vackert hör jag hört. Åkte du då dit själv eller med dina föräldrar?

    Tack för svar 🥰

    Svara

     Ja, jag förvarar dem i sin dustbag när jag inte använder dem, pustar skinnet när det behövs och planerar när de ska användas, det är svarta espadriller 🙂

     Jag tog med mig mamma och pappa till Venedig, vi åkte i april, veckan innan påsk. Det är otroligt fint och mysigt, lite dyrt dock men värt att betala för. Vi bodde i ett gammalt kloster som blivit hotell, en bit ifrån ett judiskt kvarter (som för övrigt var Sveriges första getto). Vi gick en dramatiserad visning i området, och en guidad tur vid Markusplatsen. Åh vad jag längtar tillbaka, haha!

     Om du vill åka dit: åk inte under högsäsong (maj-september), inte i februari när karnevalen är, och inte påskveckan 🙂

     Svara

    Venedig går det inte att besöka stan håller på sjunka 😱😱😩 det är TOTAL misär nu

    Svara

   Smycken

   Svara

    Jag har funderat på smycken också men vad för smycke? Drömmen är då att smycket går i arv till kommande generationer haha 🤗

    Svara

     Efva Attling halsband skulle jag unna mig, tidlösa och inte hutlöst dyrt men en bra unnasigpresent

     Svara

     Ett guldarmband!

     Dom enda smyckena jag älskar är sådana man fått av sin mamma eller farmor/mormor. Minns när jag va liten och ville kika i deras smyckeskrin och så skulle dom berätta om varenda litet glittrande ting😂

     Svara

     Armband, halsband eller ring? Ta vad du gillar och använder mest själv, de kan alla ärvas 🙂

     Svara

     Fiamantörhängen

     Svara

     Jag har en ring från Malin Ivarsson (finns på instagram!) som jag inte tagit av mig sen jag fick den. Jag ÄLSKAR den! Hon har mycket fina grejer om man gillar lite nättare smycken!

     Svara

     Ole Lyngaard är fint!

     Svara

   En elcykel. Vilken dröm! Bekvämt, miljövänligt och praktiskt. Guldkant på tillvaron att få susa fram på en elcykel och glädjas åt att man slipper anlända svettig och eländig efter en cykeltur, utan att behöva känna sig som en miljöbov.

   Svara

    Miljövänligare med en vanlig cykel. Bara lata människor som har elcykel.

    Svara

     Du säger lat, jag säger effektiv.

     Svara

      Det ena måste inte utesluta det andra.

      Svara

     Bara lata 😏 det finns många som har behov av elcyklar utan att vara lata, värk, handikapp mm, fan tänk lite till.

     Svara

      Jag håller med. Det finns många dom kan behöva en elcykel men om du inte är sjuk/ äldre eller har väldigt långt till jobbet så är det mer miljövänligt och mer hälsosamt att satsa på en cykel utan hjälpmotor.

      Svara

    Dock roligare att cykla 5 mil med en vanlig cykel 😄

    Svara

     Vem fan cyklar fem mil till jobbet? Då är det nog ett pendelkort man ska satsa på.

     Svara

      Det är jättemånga som cyklar 5 mil till jobbet. Vet du vad, det finns t.o.m de som SPRINGER till jobbet. Kanske inte 5 mil, men 1.

      Svara

       Har faktiskt svårt att tro att jättemånga cyklar 5 mil till jobbet. Enligt Intersport skulle 5 mil ta 2.5 timme på cykel. Jobbar man 8-17 måste man alltså cykla iväg kl 05.30 och komma hem 19.30. Det kan omöjligt vara -jättemånga- som cyklar så långt varje dag.

       Svara

        Vet ett antal som cyklar 2-6 mil, men så är de cyklister också.

        Svara

         Ja de finns väl människor till allt, men jag hävdar ändå att de allra allra flesta föredrar att ha minsta möjliga tid till och från jobbet. Själv cyklar jag varje dag, på vanlig cykel, men det tar ju bara 20 minuter.

         Svara

      Vem cyklar bara till jobbet? 😉 jag cyklar till jobbet (3km), sen ska jag cykla hem, då brukar det bli en omväg om ca. 4-5 mil 🙂 😉

      Jag tycker dock att det är cykelavstånd om det är 2 mil någonstans, och gångavstånd om det är mindre än 1 timme att gå.

      Svara

       Du är knäpp, det hör jag det.

       Svara

        Haha ja, ibland är jag faktiskt det! Jag kan dock rekommendera Tjejvättern, knäpp som oknäpp 🙂

        Svara

       Right on!
       Jag hatar bussar och tunnelbana. Smutsigt, hotfullt, arga människor, stress….BLÄ
       Cyklar till jobbet i underkylt regn alla dagar i veckan.
       Kläder kan torkas och jag far inte illa av lite kall luft mot ansiktet.

       Svara

      Pendelkort och det funkar i hela Sverige 🙈

      Svara

       Om man bor så att det är omöjligt att pendla med kollektivtrafik får man väl köpa en bil istället.

       Svara

        Där jag bor finns ingen kollektivtrafik och det går knappt att cykla utan att bli överkörd. Cyklar när det bara är jag men är barnen med blir det bil. Känns inte säkert att ha dem i cykelkärra. Det har efterfrågats cykelvägar i 30 år men politikerna har fullt upp med annat som att bygga ut vägnätet.

        Svara

   Jag skulle ha köpt en basgarderob med kläder av hög kvalitet. Tex ett par svarta byxor, en vit skjorta, t-shirts i silke, en riktigt välsittande LBD och en kashmirtröja.

   Du kommer tacka dig själv varje gång du ska klä dig och behöver aldrig mer ha klädpanik.

   Svara

    Kan varmt rekommendera soft goat. Har två tröjor som är 8 år och ser ut som nya. De har verkligen använts flitigt. Kvalitén på filippa Ks jeans är magisk. Passformen också! Sen har calvin klien riktigt bra klänningar. Har 3 olika som jag haft i 10 + år. Får alltid frågor om var jag köpt dem. För övrigt svinbilligt på en outlet i USA 😂

    Svara

     Soft goat var jättebra när de kom men deras kvalité är usel nu för tiden tyvärr. De har förändrats något enormt.

     Svara

   Om du är det minsta intresserad av matlagning, en stor Le Creuset gryta. De är vackra, har livstidsgaranti (på allvar, behåll kvittot så ersätter de den om emaljen spricker när du fyller 80!) och användbara genom hela livet. Fick en när jag fyllde 30 som jag använt minst två gånger varje vecka i över tio år.

   Svara

   En kökassistent kan följa med dig hela livet😊

   Svara

    Jag fick en kit hen aid av mina föräldrar 👌 Men bakar du satsa på modellen artisan. Den andra klarat knappt en jäsdeg.

    Svara

   Jag gav mig själv en Audi i 30 års present. Har aldrig åkt så mycket buss i hela mitt liv.. 🙄

   Svara

    Jag fick en Audi i 25-årspresent 🙂 bästa presenten någonsin? Fattar inte vad du menar haha.

    Svara

   Jag gav upp alla försök att få en egen ponny i julklapp eller födelsedagspresent så när jag fyllde 30 slog jag till och köpte en häst.

   Svara

   Kanske en härlig siden morgonrock? Då menar jag en som är gjord på silke och inte av polyester. Brukar vara bra kvalitet och håller länge. Sen känner man sig sjukt lyxig varje gång man använder den 🙂

   Svara

   Om du inte vet vad du vill ha/köpa hade jag sparat pengarna i ett fond- eller aktiekonto. Den som spar han har – och kan spendera eller resa när det klarnat vad du vill! Grattis för övrigt! 🥂

   Svara

    Ibland måste man ju dock få unna sig nu, och inte skjuta upp allt 🙂 risken finns ju att vi hinner dö innan vi har levt.

    Svara

     Fast du har kollat in medellivslängd i Sverige..? Här blir merparten gamla. Riktigt gamla. Så jag tror nog att en 25-åring kan se hyggligt ljust på framtiden även om ett köp skjuts upp en tid 😊

     Svara

      Ja, teoretiskt bör ts bli gammal. Det betyder ju dock inte att olyckor inte förekommer 🙂

      Svara

      Förra året var det 56 personer som fyllt 25 och som aldrig fick fylla 26 i Sverige

      Svara

   Ett fint smycke!

   Svara

   Jag gav mig själv en jordenruntresa. London, L.A, San Francisco, Hawaii, Sydney, Singapore.
   Det bästa jag någonsin gjort!

   Svara

  En sak jag har undrat sååååå länge är varför Angelica Blick photoshoppar sina ögon så ljusa? https://imgur.com/a/mUSJri2

  Svara

   Ser bara konstigt ut

   Svara

   Drar mer likes

   Svara

  hej hur mår ni?

  Svara

   Bättre än för någon dag sedan, men ändå inte bra. Depression och utmattning suger.

   Svara

   Riktigt bra, sorgligt nog. Jag har nämligen inte haft kontakt med den narcissistiska delen av min familj på ett halvår nu och känner ett nytt, helt okänt underbart lugn i mig. Jag hade ingen aning att deras ilska och deras eviga drama tog så mycket av min energi och uppmärksamhet. Att jag alltid varit väpnad mot angrepp fastän jag vet hur de funkar sen länge.
   Men jag saknar mitt känsliga syskonbarn som är ensam i den soppan nu sen vi kontaktade
   socialen (och ändå mår jag bättre? Helt sjukt).

   Svara

    Usch fyfan förstår dig. Känn inte dåligt samvete, du måste se efter ditt eget bästa. Hoppas allt löser sig❤️

    Svara

    Vad skönt att du är fri.
    Försök tänka att ditt syskonbarn kan du inte mer än försöka stötta och hjälpa när tillfälle bjuds. Och just nu finns kanske inte det tillfället och det kan inte du påverka. Låt inte skuld eller skam ta bort glädjen över din nyfunna frihet. Kram

    Svara

    Tack för era fina ord❣️

    Svara

  Jag fick antidepressiva (SSRI) utskrivet i veckan men har inte vågat börja ta ännu. Någon som vill dela med sig av sin erfarenhet? Är rädd för att bli ännu mer deppig, fast med piller för alltid, gå upp i vikt.. osv.

  Svara

   Har haft SSRI förut och sket och spydde i en vecka. Blev dålig i magen en halvtimma efter jag tagit min dos efter det men enligt läkaren skulle det vara’normalt’. Mådde inte bättre över huvud taget, tror SSRI funkar på dom som inte är deprimerade på riktigt och behöver placebotabletter.

   Svara

    Eller så är det tvärtom 😅

    Svara

     Vad är tvärtom?

     Svara

    Sertralin är ju inte speciellt tunga saker. Har man en allvarlig depression får man en helt annan behandling. Så din depression var väl av det lättare slaget 🤷‍♀️

    Svara

    Så för att den sorten SSRI du tog inte fungerade för dig (vilket det kan finnas hundratals skäl till) är all antidepressiv placebo som inte fungerar om man är deprimerad? 🙄🙄🙄

    Svara

     Men herregud du säger det ju själv att det finns en massa SSRI som inte fungerar på en massa människor. är inte det ganska tydligt då att dom få gånger det fungerar är det placebo och inte att du inte har ’hittat rätt medicin’? Och att på folk som lider av allvarliga depressioner så fungerar det inte heller med nåt? Snacka om att förminska dom som verkligen lider.

     Svara

    Haha jisses. Det där var inte bara ett otroligt korkat, utan även ett jävla farligt påstående av Anonym 20.18. I själva verket är det närmare till hands att hävda raka motsatsen: en klinisk depression (när man är ”deprimerad på riktigt”, som du så fint uttryckte det) anses av vetenskapen ofta bero på en obalans i en eller flera av hjärnans monoaminer. Pskykofarmaka tar man för att rätta till balansen. Lyckas man hitta rätt i den medicinska djungeln: upptäcker vilken läkemedelsgrupp som passar, hittar en sort man reagerar bra på och var doseringen landar som bäst – och de eventuella biverkningarna går att förlika sig med – kan det vara helt avgörande för att det ens ska vara möjligt att leva.
    Har man däremot ingen obalans i några monoaminer till att börja med – ja, då ställer man ju till med en obalans i stället. Då kommer man att må sämre. Din reaktion berodde sannolikt antingen på att den sorten var fel medicin för dig, på att du (precis som ungefär precis alla andra) drabbades av biverkningar under insättningsperioden och slutade innan din kropp hade vant sig – eller på att du inte var ”deprimerad på riktigt” och behövde ta en frisk skogspromenad i stället.

    Svara

   Jag fick citalopram utskrivet för typ ett år sen och det är det bästa som hänt mig!

   Men, jag fick också i terapi samtidigt och jag tror att det är viktigt att inte bara tro att medicinen löser det. Att få prata ut var otroligt cathartic med.

   Det tog också ca 3 månader innan jag ”kände” av någon effekt. Fick frågan hur det känns ofta och jag svara de att jag inte visste hur det *skulle* kännas. Hur vet man om något funkar om man aldrig provat det förut? Men sen efter det gått ett tag så märkte jag att topparna inte var lika jobbiga och dalarna var mycket mindre.

   Om nu bieffekterna blir för jobbiga, prata med din läkare. Det finns många andra sorter och en av dom funkar bättre för dig än andra.

   Svara

   Jag åt i nio månader, var skiträdd för att börja. Men det gick jättebra, var väldigt trött första två-tre veckorna så bokade inte in så mycket aktiviteter. 🙂 Blev inte mer deppig utan mer jämn i humöret men det var ingen mirakelkur. Vikt oförändrad, något kilo ner i så fall. Slutade självmant och tvärt när jag kände mig ”klar”, var inga problem.

   Svara

    De räddade mig. Jag hade en rätt jobbig depression och tog mig knappt ur sängen. I kombination med sjukskrivning, vila och terapi fick de mig på benen. Nu mår jag oftast bra sedan ganska många år men tar fortfarande medicin.

    Jag har inte haft några egentliga biverkningar.

    Svara

     Sjukskrivning, vila och terapi fick dig på benen. Inte SSRI.

     Svara

      Inte heller kombinationen med SSRI. Du hade tagit sig ur det utan SSRI men inte utan vila, terapi och sjukskrivning.

      Svara

       Svar nej. Jag behöver min medicin. Andra kan ha andra upplevelser men detta är min.

       Svara

       Det finns massor av forskning som säger motsatsen. Jag fick själv snri efter att jag legat i sängen och vilat i 8 månader. Var definitivt det som fick upp mig. Antidepressiva räddar väldigt många liv. Sluta förminska det. Givetvis ska inte VC läkare Utan kunskap skriva ut det till höger och vänster. Men psykiatriker med kunskap och erfarenhet är något helt annat.

       Svara

        Men hahaha okej tur du fick vila i 8 månader då. Du hade aldrig tagit dig ur depressionen med endast antidepp och det talar väl ganska starkt emot medicinen?

        Svara

         Du är så okunnig att det nästan blir genant. Utan SNRI hade hen inte haft den krycka/knuff som gjorde att hen ens klarade av att ta sig till och genomföra terapin. Jag vågar självklart inte hoppas på något här, men kanske finns det ändå en gnutta sannolikhet att du inser att alla människor är olika individer som reagerar olika?
         Det är ett faktum att en del människor som lider av psykisk ohälsa av den svårare graden inte blir bättre – utan riskerar att i stället bli sjukare – av terapi. Andra har turen att dels svara väl på terapi som behandlingsform, dels träffa en psykolog/psykoterapeut/whatever man faktiskt klickar med och känner förtroende för. Sannolikt är en kombination av medicin och terapi bäst för de flesta sjuka.
         Men hey, ett tips: om man inte är sjuk på riktigt utan bara känner sig lite nere är terapi en jättebra grej!

         Svara

      Det finns många olika antidepressiva, fast en medicin hjälper någon behöver inte samma medicin hjälpa en annan. Antidepressiva lm måste man oftast prova sig fram på tills man hittar sin medicin. Man kan ha tur och hitta rätta medicinen med det samma.

      Svara

       Mm jo det är ju jättebra då att det finns så mycket som inte fungerar alls då. Då du hittar det som fungerar har du troligtvis provat olika så länge att du är frisk från depressionen. Voila.

       Svara

        Men vad är du för idiot? Menar du att man bara blir frisk sådär från en depression.?😂

        Svara

         Näe det blir man inte och har man problem med depressioner kommer dom alltid tillbaka. För vissa försvinner dom väl inte alls men för många går dom i skov och kan hjälpas av daglig aktivitet, vila och terapi. Men helt ärligt tror jag att ja, det går över av sig själv och kommer tillbaka av sig själv.

         Svara

          Nej, de kommer inte alltid tillbaka. Det finns olika grund för depression.

          Svara

          Fast långt ifrån alla har ju återkommande depressioner. Det du beskriver låter mer som bipolär typ 2. Har man den typen av svängningar där det ofta något annat i botten. Kan även vara adhd eller borderline eller annan diagnos. De flesta depressioner går över. Finns massor av statistik om du googlar. Utgå ifrån diagnoskoderna. Själv äter jag stämningsstabiliserande för att undvika återkommande depressioner. Har dock inte gjort det tillräckligt länge för att utvärdera resultatet. Problemet med återkommande depressioner är att de ofta blir allt djupare och obehandlade ökar självmordsrisken markant.

          Svara

           Förövrigt är inte sertralin eller vanliga SSRI speciellt effektiva mot återkommande depressioner så har din läkare skrivit ur det är den ju lite ute och cyklar.

           Fast jo har du fått en depression är det extremt vanligt att den kommer igen. Det är inget ovanligt. En dipp kan ju alla få men får du en depression är det ju ett sjukdomstillstånd som kan triggas igen.

           Nä men jag håller med. Problemet är väl att vården är väldigt överbelastad så dom slänger ofta olika SSRI kombinationer på folk och hoppas på att bli av med dom efter det utan vidare utredning för en dipp kan som sagt alla ha. Får man då lite sertralin och mår ’bättre’ och aldrig dåligt igen har man ju inte problem egentligen och det vinner ju vården på. Slippa reda ut nåt vidare bara, förhoppningsvis kommer dom inte tillbaka liksom, haha.

      Ehh? Nej, jag behöver min medicin. Då behövde jag den tillsammans med bla sjukskrivning och terapi. Idag har jag en bra vardag, jobbar och mår nästan alltid bra. Utan tabletterna dippar jag fort. Det är min verklighet och den är nog jag den bästa att tala för.

      Svara

      Alltså alla ni som skriver att SRRI inte hjälper och bara är placebo kan ju bara hålla käften. Tar er lika mycket på allvar som en man som berättar hur en förlossning känns.

      Svara

      + 1 på den!
      Långsiktigt är det nog snällare (om än kanske jobbigare) att försöka utan medicin. Se till att få en bra samtalskontakt och eller KBT och vet att du inte är ensam! ❤️

      Svara

       Men herregud. Meningen med antidepp är ju att man ska komma upp ur sängen så man klarar av att ta sig till en samtalskontakt. Antidepp kommer aldrig lösa depressionsproblematik en. Det funkar som en krycka så att du klarar av att göra Alla de saker du behöver för att ta dig ut depressionen. Sen finns det personer som lätt hamnar i återkommande depressioner och där kan man behöva livslång medicinering. Det är dock i te det vanliga.

       Svara

       Mnja att jämställa med män som aldrig har fött är väl motsatsen. Jag har varit deprimerad sen jag var kanske 9, och det har alltid gått upp och ner och inga mediciner har hjälpt. Har accepterat att det är så. Det som hjälper är dövande mediciner som typ b*nzo etc. Men det är fan inget man vill gå på haha.

       Svara

        Har du provat TCA, SNRI, SDRI,
        NaSSA-preparat och stämningsstabiliserande? Har du även provat dessa i Olika kombinationer samt genomgått en ordentlig utredning där underliggande diagnoser utesluts?

        Svara

         Jo, det enda jag fått är ptsd. Har provat samtliga mediciner men har tyvärr bara fått effekt av lugnande.

         Svara

          Så du menar att du hunnit pröva 300 mediciner 😂

          Svara

   Kände inget speciellt. Tror inte de gjorde så mycket.
   Men all respekt till de vars liv de förbättrat.

   Svara

   Har iofs inte ätit antidepressiva men jag har ätit annan psykofarmaka och var sååå emot det innan. Rädd att bli fast, såg mig inte som en sån som gjorde det, ville lösa mina problem naturligt och gå till källan med problemen. Jag var väldigt emot det även när jag gjorde det också i och för sig, men läkaren tvingade mig helt enkelt.

   Hur som helst var jag så fascinerad över hur problemen som jag gjort ALLT i min makt för att lindra liksom vara kunde gå över med hjälp av lite tabletter, och sen inte komma tillbaka när jag slutade med medeciner efter några månader. Alltså jag visste liksom inte att man kunde vara psykiskt sjuk och sen likso bli frisk med medeciner, inte helt olikt att äta antibiotika mot en infektion? Att det liksom bara var kemi, att något gått snett i kroppen och behövde återställas. Jag hade inte alls den bilden av psykisk ohälsa innan. Och jag är så himla tacksam att jag gjorde tog de där tabletterna.

   Svara

    Jamen vad för psykofarmaka? Det är skillnad på antidepp (som är skit och inte funkar) och neuroleptika.

    Svara

     Antipsykotiska.

     Okej, hur vet du det, är det en egen erfarenhet eller något du läst dig till?

     Alltså jag kan inget om det här, utan det var bara en reflektion kring en egen upplevelse. Har ingen annan erfarenhet av psykisk ohälsa och är inte påläst alls om det.

     Svara

     Klart det funkar! Vilka mediciner har du ens provat? För mig gör SSRI i princip ingen effekt men kombinationen av SNRI och stämningsstabiliserande är fantastiskt bra. Hade även bra effekt av mirtazapin men gick upp 30 kg och fick karpattunnelsyndrom. Tvivlar starkt på att du provat alla antidepp på marknaden 😂 Eller vad drar du slutsatsen ifrån?

     Svara

      Näe men dom flesta faktiskt haha. Men antar att jag har fler problem då än en lätt depression. För mig fungerar bara sånt som gör mig numb och det gör verkligen inga antidepp. Dom påverkar en inte mer än lite biverkningar som kass mage, kanske lite yrsel etc. Det är som att jämföra en alkoholfri öl med en 7.0a lite om du förstår vad jag menar?

      Svara

   Jag äter Sertralin. Första veckan hade jag lite, lite huvudvärk. Sen vid upptrappning hade jag lite, lite huvudvärk i typ 1-2 dagar per gång. Annars inga biverkningar, men det har hjälpt mig massor med min depression.

   Svara

   Ätit setralin i ett år nu. Var som du innan väldigt skeptisk, men det har verkligen fungerat för mig! Blev liksom mig själv igen som jag var innan depression. Gick NER 17 kg i vikt av dem också (vilket var typ exakt vad jag hade i övervikt).

   Svara

   Jag har ätit sertralin i 5 år, började först med en annan sort men den funkade inte på mig, åt den i ett halvår för att se om den skulle börja funka (kan ta månader innan de börjar funka). Jag fick höra att dom inte är beroendeframkallande men jag klarar inte att sluta med dom, förstås kan det vara att jag behöver äta dom ännu. Trodde att jagmådde bra men jag var som längst utan dom i 4 veckor, 2 första veckorna hade jag abstinens,svår huvudvärk, yr , trött,arg senare fick jag dödsångest, panikattacker, ångest och blev väldigt nedstämd ,så jag började äta dem på nytt. Mitt råd är att först göra allt annat för att börja må bra,före man börjar äta dem. Medicinerna gör mig neutral, inte jätte glad och inte jätte arg, MEN dom har hjälpt mig mot min depression, har gått även 3 år hos psykolog. Plus att min son hade knyckningar (abstinens) när han föddes..

   Svara

    Tips! Fasa ut dem långsamt som fasen! Trappa ner lite i taget och stanna på den nya dosen lääänge. Sedan forts du trappa ner och till slut kan du prova ta medicinen varannan dag (och fortsätta med det ett bra tag), sedan går du ner till var tredje dag osv.

    Svara

     Jag äter den lägsta dosen och trappade ändå ner,men det gick ändå inte 🙂

     Svara

      Usch vad trist! 🙁
      Nu vet jag inte om du har testat detta redan, men en psykläkare sa till mig att det även går att få i flytande form för att man ska kunna finjustera dosen (och typ ta fem droppar en vecka, fyra droppar nästa vecka, osv). Kanske kan vara värt att kolla upp om inte annat? ❤️

      Svara

      Köp en tablettdelare. Inga problem att dela den lägsta i 4 delar.

      Svara

   Min syster fick antidepp utskrivet för drygt två v sen. Hon har varit deprimerad i två år och har några självmordsförsök bakom sig.?läste den här tråden och ville läsa era svar för jag har bara hört negativt om sådant och är så ledsen generellt för hennes mående (glad att hon får hjälp nu) häromdan ringde hon i panik för att hon hade så stark ångest att hon var rädd för och vara själv…vad för tabletter har hjälpt er? Och förutom medicin vad har hjälpt? Vad hade ni behövt från era anhöriga? Kan ni gr mig tips (om ni orkar) på vad jag kan göra för henne?

   Svara

    Min man har två självmordsförsök bagaget. Nu äter han ecitolopharm och lamotrigin. Lamotrigin är stämningsstabiliserande. Det jag tänker du kan göra är att läsa på och lära dig så mycket som möjligt om depression och olika behandlingsalternativ. Sen följ med henne på alla möten med vården. Är man deprimerad orkar man inte ställa frågor och krav vilket ofta behövs för att få en bra vård. Mår hon så dåligt som sist tycker jag du ska ta med henne till psykakuten. Det finns bra vård att få men man behöver ofta be både en och 10 gånger för att få den. Stå på er. Det finns en väg framåt!

    Svara

   Man kan få väldigt mycket insättningssymptom. De brukar hålla i sig i 14 dagar. Så ta inte ut för mycket i förskott. Desto mer insättningssymptom desto större effekt har de när de verkar. Men planera inte in något viktigt första 14 dagarna. Informera familj och närstående om att du kan behöva stöd. Jag och min kompis satte in sertralin vid ungefär samma tidpunkt. Jag var sängliggande med ångest och hon märkte inget alls. Det är jätte individuellt. Blir det jobbigt ringer du bara läkaren och ber dem skriva ut lugnande som du tar under insättningen. Två veckor fixar du galant! Sen tar det 6-8 veckor innan det ger full effekt så ge det tid. Jag har provat 4 olika antidepp innan jag hittade rätt. Ge inte upp! Det finns otaliga sorters antidepp som kan kombineras på en massa olika sätt. Lycka till! Du kommer hitta din väg för att må bättre ❤️

   Svara

   Jag har tagit Anafranil och Sertralin under året, osäker på om någon av dessa är SSRI dock. Kan ärligt säga att det bara gjort mer skada än nytta. Eller ja, det har egentligen inte gjort någon nytta alls, jag har bara fått bieffekter men läkarna har tyckt att jag ska fortsätta ändå. Jag har blivit torr i munnen, svettats kopiöst och orkar mycket, mycket mindre när jag tränar vilket är en stor del av mitt liv. I början orkade jag knappt göra något utan att bli så trött att jag behövde sova. Då pratar vi alltså om att gå till köket och laga något i micron typ. P.g.a. vårdens inkompetens råkade de av misstag halvera dosen efter ett halvår och efter det mådde jag mycket bättre igen.

   Efter typ åtta månader fick jag reda på att det bara fungerar på ungefär 60% av alla människor, så jag vet än idag inte varför jag tvingats fortsätta. Sertralin har jag i alla fall slutat med. Det gjorde absolut inget, men gav heller inga bieffekter. Läkarna råkade tyvärr glömma bort att säga åt mig när jag skulle sluta, men det gick bra till slut.

   Hade jag fått valet igen hade jag sagt tvärnej till mediciner. Och hade någon skickat mig till Rosenlunds sjukhus igen så hade jag hellre legat hemma i fosterställning. Det stället är ett jävla luftslott där inkompetenta människor samlas för att låtsasjobba för skattepengar. Fy i helvete.

   Svara

    Tack för ditt vittnesmål. Jag har tänkt detta om personer jag känner som får medicin men inte blir bättre.

    Svara

    Kräv att de skriver ut en annan medicin! Sertralin är förstahandsval och ganska ineffektivt för många. Har du kontakt med psykiatrin? De har en helt annan kompetens än VC. Har du ingen effekt av sertralin skulle jag be dem ändra till venlafaxin eller voxra. De påverkar andra signalsubstanser än sertralin som är SSRI. Klart du inte ska fortsätta med en medicin som inte fungerar. Sertralin har full effekt efter 6-8 veckor så mer än så behöver du inte försöka. All vård i Sverige är frivillig så länge du inte är tvångsinlagd. De kan inte tvinga dig till något!

    Svara

     Läste igen och förstod det som att du klarade dig bra utan nu? Vad skönt! Hoppas du mår bra och har ett härligt liv. Det förtjänar du! Men kom ihåg att läkare aldrig kan tvinga dig till något och du har rätt att välja vilka mediciner du själv äter!!

     Svara

      Jag ska tillbaka i nästa vecka och prata om att få lägga av med medicinerna, mest för att slippa gå tillbaka till det där stället igen. Ända sedan jag kom dit för första gången har det varit så ofattbart uselt skött med precis allt så jag känner det mer som ett hån än ett hjälpmedel att gå dit. Jag har som tur är fått bra hjälp från både min arbetsgivare och min familj med att hitta lösningar på annat vis, plus att jag har erfarenhet av att träna mig ur depressioner sedan tidigare, men jag tycker verkligen sjukt synd om människor som skickas till Rosenlunds sjukhus och utsätts för samma sak utan att ha det stöd jag haft från annat håll.

      Ett litet axplock på vad de gjort fel:
      1. Lovat mig inte mindre än fem gånger att jag inom några dagar kommer må mycket bättre (Det hände ej).
      2. Sagt att man inte kan börja med terapi innan man mår bra (det kan man uppenbarligen eftersom jag går i terapi nu).
      3. Lovat mig terapi som sedan visar sig inte finnas. Han jag gått och pratat med har varit en helt meningslös mellanhand mellan mig och läkare. (Det verkar alltså inte vara bara en person per patient man slösar skattepengar på, utan två!)
      4. Trots att jag ofta träffat både läkare och den totalt meningslösa mellanhands-mannen som dricker kaffe hela dagarna så har de flera gånger misslyckats med att både skriva ut mediciner och sjukskriva mig efter avslutat möte där vi ENBART diskuterat just dessa saker.
      5. De har glömt informera mig om när jag ska sluta ta medicinen.
      6. De har trots mina påtryckningar inte velat skriva ut någon annan typ av medicin, utan bett mig fortsätta med den som inte fungerar.

      Den första läkaren jag träffade är för övrigt anmäld av ett par bekanta vars son tog livet av sig efter att ha varit under dennes vård. Jag har blivit varnad för Rosenlunds sjukhus av några andra bekanta tidigare, men inte ens i min fantasi kunde jag tro att så mycket inkompetens kunde samlas på en och samma plats. Det är totalt obegripligt. Jag skojar inte nu alltså. Bor du i Stockholm och mår psykiskt dåligt – Vägra Rosenlund. Fly för ditt liv. Ingen vård är bättre än den vård du erbjuds där.

      Svara

       Mja jag har väl samma uppfattning av vården. Har hängt med samtalsterapi/vårdcentral/läkare/psykologer på vc/psykologer på psyk, innan det stubinen då det fanns (finns det kvar?) tycker mest att dom bara hoppas att man bara blir bra av sig själv sinom tid utan egentlig behandling. Även fast man påpekar att medicinerna inte fungerar och man på riktigt provat allt (ja, alla SSRI, snri, tricykliska etc) vill dom inte skriva ut tyngre grejer som dom vet fungerar för att dom inte vill skapa ett nytt onödigt beroende, vilket det kommer blir såklart.

       Vi har psykisk ohälsa i familjen sen morfar iallafall vad jag vet och alla efter det har blivit substansberoende på nåt vis så är väl glad att vården hejdat sig med mig. Enligt brorsan så skrev dom ut b*nzo som galningar på 90talet som ’mirakelmedicin’ och det ångrar vården nu.

       Svara

        Hade jag alltså tur som fick den tyngre TCA på en gång?

        Svara

         Har provat tca jag med men tycker fortfarande inget fungerar. Har dock inte varit *riktigt* självmordsbenägen än så det är väl lika bra att jag inte får nåt tyngre innan det. Känns ju som att man måste försöka ta livet av sig eller typ redan vara pundare(me*ad*n, s*b) innan man få mediciner som fungerar på riktigt.

         Det är ju såklart givetvis bättre att kunna lösa allt själv och så men när inget funkar är läkarna sjukt restriktiva. (vilket jag ändå förstår)

         Svara

          Har varit skeptisk till om medicin skulle hjälpa mig pga att min depression har konkreta orsaker (i alla fall till stor del) som har att göra med hur (negativt) andra människor har agerat. Jag vet att hade inte vissa saker hänt, skulle jag inte vara så deprimerad som jag är nu. Skulle verkligen mediciner hjälpa då? De gör ju inte så att man går tillbaka i tiden och dessa saker inte hänt. Kan medicin hjälpa då, om depressionen är så starkt kopplad till konkreta händelser?

          Svara

           Ja absolut. Ihop med terapi. Inte kbt som mest är skit utan psykodynamisk terapi. Jag har två väldigt specifika anledningar till min depression + ptsd. Medicinerna gör att jag kan gå upp ur sängen. Men sertralin är sockerpiller för mig.

   Man går upp i vikt som satan av sådana piller samt sömntabletter och antihistaminer!! Första generationens antihistaminer 😭

   Svara

    Nej, sluta sprid lögner. Det är olika beroende på vilket läkemedel det är.

    Svara

    Jag gick ner30 kg. Viktnedgång är lika vanligt som viktuppgång. Mirtazapin är ju ökand för viktuppgång. Men fungerar fantastiskt bra.

    Svara

    ”Man”? Alla reagerar olika på mediciner. Du måste själv prova innan du vet hur det blir för dig!

    Svara

  Hur tror du världen kommer se ut om 50 år?
  Kommer vi människor ta körkort för att åka/köra en drönare själv till jobbet eller månen?
  Sociala nätverk osv osv… ?? 🙂

  Svara

   Kanske jobbet är på månen till och med 🤦‍♀️

   Svara

   Jag tror att vi precis återhämtat oss från tredje världskriget. De stora som kämpat mot varandra har varit USA, Ryssland och Kina, men självfallet har vi alla varit involverade. Kriget har handlat om klimatkrisen och hur vi ska kunna klara oss som mänsklighet, alla får inte plats i den nya världen. Eftersom stora delar av Asien har sjunkit, delar av Afrika har torkat ut, och norra Europa är obeboeligt p.g.a. förflyttningen av golfströmmen får inte alla plats, det finns för övrigt bara ett par breddgrader i världen vi kan bo på. Troligtvis kommer de rika och vita att klara sig/prioriteras. Oavsett vilken sida som vinner.

   Svara

   Har ett bra svar i modd 🙄

   Svara

   Ska man tro Greta är det Game over!
   RIP.

   Svara

    Allt står inte riktigt rätt till med Greta henne kan ni inte lyssna på. Problemet är inte klimatuppvärmningen utan miljöförstörelsen som är farliga för människan. Enormt stor skillnad som Greta inte har fattat.

    Svara

     ”Som Greta inte fattat”… hoppas DU fattat att Greta endast hänvisar till forskningen och vad den säger angående klimatuppvärmningen etc. Greta framför inte sina personliga åsikter om du tror det.

     Svara

   Jag tror att självkörande elektriska bilar blir normen. Våra barnbarn kommer att skratta åt att vi var dumma nog att köra bilarna själva i höga hastigheter och använde förbränningsmotorer med miljöfarligt bränsle.

   Svara

   Tror att jordens överbefolkning kommer att vara väldigt påtaglig. Sveriges sociala och ekonomiska goda rykte kommer att vara som bortblåst. Sorry för mörka tankar haha

   Svara

    Sveriges välfärd kommer vara utarmad inom en generation.
    De som arbetar och producerar kommer flytta bort om de kan.
    Jag kommer definitivt inte åldras här. Ser hur äldreomsorgen fungerar kring min mamma.
    Vi går en mörk framtid till mötes.

    Svara

     Har du något tips på bra land att åldras i?

     Svara

      Jag tänker antingen USA om man har karriärmöjligheter, betala allt själv och veta vad man får, eller Mellanöstern, att ha familjen där och hjälpa varandra enligt den kulturen.

      Svara

       Ja och Mellanöstern är ju så härligt och speciellt fridfullt

       Svara

    Ja det är ju redan halvblåst så det stämmer nog.

    Svara

    Sverige goda rykte är redan bortblåst 🤪

    Svara

   Jag tror att världen kommer att vara en mycket orolig plats. Flera länder kommer att vara obeboeliga pga brist på vatten, samtidigt som de som har inte vill dela med sig. Men jag tror att de värsta konflikterna blir om redan trettio till fyrtio år och att saker och ting börjar stabilisera sig i en ny post-war-fas om femtio. Kanske åker ransoneringshäftena fram igen.

   Svara

   Jag tror positivt om framtiden. Forskningen kommer rädda mänskligheten.

   Svara

    Låter ju underbart hoppas det får bort kriminaliteten också.

    Svara

   Sverige kommer att vara extremt annorlunda mot nu. De flesta länder, system o människor som lever i dessa länder kommer att ha liknande system, vara uppbyggda på samma sätt. Dvs, de rika och välutbildade kommer att ha tillgång till mycket, övriga inte. Länder runtom på jorden kommer att ha likartade nivåer av brutalitet, fattigdom osv, det kommer inte vara som nu (”i- och u-länder”) Men inom varje land kommer det att finnas stora skillnader. Asien kommer att vara ”jordens medelpunkt” på samma sätt som tidigare Europa och USA varit. Kommer inte att finnas rasism på samma sätt som idag pga att många rika kommer att vara mörkhyade (främst asiater), men däremot som sagt ännu större klassklyftor än det är nu. Man kommer att se direkt vem som är rik eller fattig på tex tänderna, kläderna osv. Kommer att vara oroligheter världen över och inte lika demokratiskt som det är idag. Rent vatten kommer att vara en lyx, likaså kött utan antibiotika. Köttkonsumtionen kommer att minska, inte pga klimatet utan pga kostnaden.

   Svara

   ”Man”? Alla reagerar olika på mediciner. Du måste själv prova innan du vet hur det blir för dig!

   Svara

  Dagens tips: köpte en flaska Valpolicella Ripasso och är nog kär i vinet. Jag har visserligen gillar rödvin ett tag nu, men det här är bland det godaste jag har druckit.

  Dagens blä: min sambos exsvärmor skriver meddelanden till honom att hon saknar honom i familjen och vill träffas tillsammans med sambons ex. Jag och sambon har varit tillsammans i snart fem år, varför blir jag så djävulskt svartsjuk?! Fast jag egentligen begriper att det inte finns något att bli svartsjuk på. Tycker dock att hon kan lämna oss ifred, sambons ex har ju också en ny sambo.

  Svara

   Näe fyfan, skulle inte heller vara okej med det där. Sätt ner foten och säg ifrån säger jag!

   Och tack för vintipset, blir en tur till systemet imorgon 🙂

   Svara

    Tack, jag försöket att inte vara sur men jag blir faktiskt irriterad. Han har dock inte gått med på någonting, och jag hoppas att han låter allting vara.

    Svara

   Älskar Valpolicella Ripasso 😍 önskar jag hade en flaska hemma nu

   Svara

    Du får komma på vinkväll närsom! 🙂

    Svara

     Köper nästa gång jag med, tipsar om casa Marrone!

     Svara

     Säg bara var och när så dyker jag upp!

     Svara

    Alltså när ni säger Valpolicella Ripasso, ni vet att det inte är namn på ETT vin va? Utan det är ett distrikt + en tillverkningmetod. Söker ni på Systembolaget kommer det upp hundratals vin som heter Valpolicella Ripasso. Menar alltså att ni förmodligen inte ens syftar på samma vin 🙈 sorry om jag låter pretentiös, tyckte bara det lät så kul. Obs Ripasso är ofta väldigt gott, så håller med er där.

    Svara

     Haha ja, jag som är TS är väl medveten om det 😊 har testat flera olika Valpolicella, inklusive ripasso, men inte den här 🙂

     För er som undrar vilken jag valde: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/zecci-7418901

     Svara

      Bästa tipset jag fått gällande rödvin (i princip aldrig valt ett vin jag inte gillat sen dess) var att fyllighet, strävhet och fruktsyra ska vara så jämna som möjligt (helst lika mycket av varje). Ska prova den du tipsade om!

      Svara

     Så när du säger att du gillar champagne, menar du då en typ av flaska eller champagne? ja, jag vet klart och tydligt vad de är. Och jag gillar alla viner jag smakat som är Valpolicella Ripasso.

     Svara

      ”åh, jag drack en så god flaska champagne idag”
      ”Tack för tipset! Då åker jag förbi systemet sen”

      ?

      Svara

   Men what? Vilken gränslös kärring

   Svara

   Jag fick citalopram utskrivet för typ ett år sen och det är det bästa som hänt mig!

   Men, jag fick också i terapi samtidigt och jag tror att det är viktigt att inte bara tro att medicinen löser det. Att få prata ut var otroligt cathartic med.

   Det tog också ca 3 månader innan jag ”kände” av någon effekt. Fick frågan hur det känns ofta och jag svara de att jag inte visste hur det *skulle* kännas. Hur vet man om något funkar om man aldrig provat det förut? Men sen efter det gått ett tag så märkte jag att topparna inte var lika jobbiga och dalarna var mycket mindre.

   Om nu bieffekterna blir för jobbiga, prata med din läkare. Det finns många andra sorter och en av dom funkar bättre för dig än andra.

   Svara

    Fel tråd, sorry!

    Svara

    Ser att detta hamnade under fel tråd men tack, känns så bra att läsa lite positivt! Det är samma sort som jag fick utskriven. Har även blivit erbjuden psykologkontakt så jag hoppas att det i kombination kan hjälpa att lappa ihop mitt mående. Hoppas du mår bra idag❤

    Svara

     Har du inte hämtat ut receptet be om ecitolopram istället. Det är den nyare versionen av citolopram. Den är betydligt effektivare och har mindre biverkningar.

     Svara

      Dubbelkollade min ask och det var visst escitalopram jag hade fått utskrivet! Tack för input 🙂

      Svara

   Okej om hon tyckt att de hade haft en fin kontakt och fortsatt vilja träffas… men att propsa på att exet oxå skall va med verkar ju inte friskt. Då låter det ju bara som att hon hoppas att de skall finna varandra igen.

   Svara

    Ja, det är jag garanterad över att hon vill. Hoppas hon blivit senil eller liknande, nästan…

    Svara

   Om du gillar den typen av vin så kolla in systemets kategori ”stramt och nyanserat”. Alltid fullträffar. Men prova även en amarone då och då. Ripasso kan dock vara lättare att kombinera med mat. Mvh, numera nykterist 😂

   Svara

    Aah, amarone är ju också 😍 dock lite svårdrucket ibland, tycker jag, just för att det är svårmatchat 🙂

    /TS, är inte över 30 än haha

    Svara

   Vilken konstig kärring. Och varför pratar ens din sambo med henne? Så skumt

   Svara

  Hehe undra vad vi ska bråka om ikväll

  Svara

   Vattendelaren på jobbet just nu är ordet Hen

   Svara

    Trodde vi va klara med det 2019…

    Svara

    Det var väl typ 2014 att diskutera ”hen”..? Finns i SAOL sedan flera år. Eller ligger jobbet i radioskugga? 🙊

    Svara

     Det är fortfarande en het potatis om någon råkar nämna det.:. Sen sitter ju inte folk och diskuterar det i stor grupp…

     Svara

      Jobbar du med gubbar?

      Svara

    Så tröttsamt ändå

    Svara

   Varje gång jag är här hamnar jag i nån slags dispyt med nån jobbig människa.
   Tänker att jag ska sluta komma hit men så trillar jag dit.

   Svara

    Älskar man inte att trilla dit.

    Svara

  Behöver tips på ny, bra musik efter att ha sett mitt Rewind år på Spotify haha…
  Är allätare men mitt hjärta bultar extra mycket för pop/rock, men hatar jazz.
  Hit me!
  Och ha en jävligt go helg!!

  Svara

   Hur kan du hata jazz?

   Svara

    Inte konstigt… man blir stressad av Jazz (sen är iofs genren rätt bred, så det finns säkert det som man kan gilla där med)

    Svara

    Hur kan man tycka om jazz?!!
    Tråkigaste musiken som finns. Var med en kompis när han var ljudtekniker på en jazz mini konsert och jeeesus…
    Nej, inget för mig, lyssnar hellre på opera haha… Tur att smaken är som baken! 😀

    Svara

     Opera gillar jag faktiskt…

     Svara

   Lindi Ortega
   Frida Green
   Nikki Lane
   Eivor
   Maxida Märak
   Chris Stapleton
   Gotthard(speciellt innan Steve Lee dog)
   Wilmer X
   Dan Hylander
   Daniel Norgren
   KALEO
   Sturgill Simpson
   Home Free

   Svara

    Wilmer X och Dan Hylander? Älskar dem😍 kul att fler gillar dem

    Svara

  Funkar airpods till Samsung? Vet att det finns trådlösa lurar till Samsung, men de är så fula. Och de som ser ut som airpods verkar ha mycket sämre batteritid🤔

  Svara

   Ja det gör dem men har läst att connectionen inte är lika bra som till iphone

   Svara

    Ja har läst samma sak och man vill ju gärna att de ska funka felfritt haha

    Svara

   Ja! Man kopplar dem ju Bluetooth så det fungerar med de flesta mobiler, paddor och även datorer 🙂

   Svara

    via

    Svara

    Funkar de utan problem?😊

    Svara

     Ibland tar det lite tid för enheten att hitta lurarna och ansluta, och ibland hackar ljudet men det gör det på iphone också. Men annars är det super

     Svara

     Det funkar att lyssna på musik/prata i telefon men vissa funktioner funkar inte. Exempelvis pausa genom att dubbelklicka på den ena hörluren, byta låt genom att klicka på den andra sidan osv. Det är funktioner som är optimerade efter Apples system! Men klarar du dig utan det skulle jag absolut rekommendera Airpods!

     Svara

     Lyssna på musik/prata i telefon funkar utan problem. Vissa funktioner är dock optimerade för IOS (Apples system) inte Android, exempelvis pausa musiken genom att dubbelklicka på en av hörlurarna, byta låt genom att trycka en gång osv. Klarar du dig utan det skulle jag absolut rekommendera Airpods!

     Svara

      Tack för svar! Det är ju en vanesak, men det skulle jag nog inte klara mig utan, haha. Har två par lurar med knappar så är van vid att kunna byta låt, pausa, svara i telefon osv utan att ta upp telefonen, så det var ju lite dumt att det inte funkar🤔

      Svara

  Tittar just nu på dokumentären Farmlands (2018). Handlar om hur boer i Sydafrika mördas och diskrimineras. Helt sjukt att man inte pratar mer om detta?!

  Svara

   Whataboutism men har du hört talas om apartheid..?

   Svara

    Alltså nu är inte jag ts men skillnaden är väl att man HAR hört om apartheid men att det inte talas om det som händer med boer?

    Svara

    Och då får de skylla sig själva, eller vad?

    Svara

    ”Du får skylla dig själv för att du är född vit, för nu ska jag sätta macheten i dig.”

    Svara

    Vad har dagens Boer med barn, att göra med apartheid?? Förtjänade Johann 9 att skållas i kokande vatten och sedan dränkas, för en politik som fördes långt innan han föddes? Vad är det du säger människa? Ett folkmord pågår som socialdemokrater i Sverige stödjer. Svenska skattepengar doneras till extrema vänstern i Sydafrika, grupper som uppmanar till attacker på alla vita.

    Svara

     Visst sker det hemska mord i Sydafrika, men majoriteten av de brott som sker är det den svarta befolkningen som utsätts för. Vita i Sydafrika mördas i ungefär lika stor utsträckning som européer, medans svarta är TIO gånger sannolikare att bli mördade. Så vi kanske ska sitta lugnt i båten ändå va? Källa: https://m.news24.com/MyNews24/White-Genocide-fact-or-fiction-20130520

     Svara

      De svarta utsätts främst av andra svarta. Vita är underrepresenterade dom förövare. Men nu handlade det om öppet folkmord.

      Svara

       *som

       Svara

       Nej det handlar om att Sydafrika har enorma klasskillnader och en svart befolkning som är mycket fattigare och lever under mycket sämre förhållanden än den vita befolkningen, som är i överläge och lever goda medelklassliv pga resterna av apartheid. Inget folkmord. Den extrema fattigdom som många lever under kan driva vissa människor in i kriminalitet. Vita lever inte i extrem fattigdom i Sydafrika. Därför har de inte samma drivkrafter som kan driva dem in i samma sorts kriminalitet, för de har redan råd med mat på bordet, stabila jobb, bra utbildning osv. Vilket de svarta inte har tillgång till.

       Svara

        Tillgång till i samma utsträckning, ska tilläggas! Många svarta i Sydafrika lever under bra förhållanden och har bra utbildningar osv.

        Svara

        Nja, många Boer har drivits från sina marker i omfördelningspolitikens namn och lever nu som alla andra. Du talar om en väldigt liten klick av rika vita. Hemlösa Boer på gatan är även de utsatta och får dessutom mindre hjälp att etablera sig än svarta. De största konflikterna bland svarta är att de tillhör olika stammar och klaner. Alltså våld som är helt oberoende av de vita.

        Svara

         Eh, har du någonsin varit i Sydafrika själv? Känner du några Sydafrikaner? Har haft någon slags kontakt med någon från landet och inte bara läst om det på internet? Uppriktigt nyfiken som sagt

         Svara

          Så nu handlar det om mig? 🙂

          Svara

           Nej tycker bara din bild verkar helt ryckt från allt som har med verkligheten att göra i Sydafrika. Låter mer som att du sitter för mycket på olika högervridna forum och inte har en egen riktig bild av landet. 🙂

          Jag känner en kille i Sydafrikan som är farmare och har fått reda på detta genom honom.
          Jag ser ingen här som har förnekat att det finns anledningar som har lett till att det är som det är i Sydafrika eller att den svarta delen av befolkningen får utstå rasism och våld men på dig låter det som att det inte är värt att uppmärksammas alls att det också sker mot den vita delen av befolkningen.
          Som tråden började med så tror jag att det är väldigt få som vet om vad som händer med ”boer” och uppenbarligen så fort någon vill upplysa om det så ska det tystas ner med att det ändå inte är mest synd om dem så det är inte värt att nämnas.

          (Jag är dock inte samma person som du ställde frågan till)

          Svara

          Känner du någon själv?
          Framförallt, känner du någon sydafrikan som tillhör den ”vita delen av befolkningen”?

          Svara

           Jajemen min pojkvän är sydafrikan, vit sydafrikan om det är viktigt. Känner såklart hans familj och flertalet av hans Sydafrikanska vänner också. Varit och träffat dem ett antal gånger osv. Arbetar även regelbundet med sydafrikaner från diverse olika bakgrunder då jag arbetar med forskning som är relaterat till Sydafrika. Även rest där i jobbet och inte endast privat. Tror självklart att det är väldigt läskigt för de Boer som känner sig utsatta såklart, men de flesta sydafrikaner som pratar om vitt folkmord brukar också tycka det var en dålig idé att apartheid avskaffades från början. Absolut att det kan finnas problem med våld mot Boer men att dra det till att det handlar om folkmord och att vi borde klaga på Socialdemokraterna för att de stödjer Sydafrika är lite väl drastiskt.

           Som tur är så är det ingen som drar till med folkmord hipp som happ i detta fall, det uppfyller vissa kriterier för att vara ett folkmord. Kriterier sätta av UN och av organisationer som bevakar dessa saker. Morden på Boer är folkmord. Partierna som sossarna stödjer säger uttryckligen själva att de vill utrota Boerna. Pierre Schorri säger sig uttryckligen stödja dessa grupper. Du blandar kortleken genom att källa det stöd till SA, när det faktiskt handlar om specifikt stöd till vissa parter.

           Fast det kan faktiskt vara fruktansvärt med människors öden utan att man för den skull måste ”välja sida” som det känns som att du gärna vill göra.
           När jag läser dina kommentarer så får jag uppfattningen av att
           du förminskar ”boers” upplevelser till ”varför klaga på lite mord när det finns de som har det värre”
           Varför är du emot att folk blir upplysta om den delen av situationen i Sydafrika?
           Det är en enorm komplex situation där nere men varför kan man inte också få lyfta de ”boer” som lever i rädsla för vad som kan hända dem, tror att ytterst få människor är medvetna om det.

         Att bara ”en klick vita” skulle leva under bra levnadsförhållanden med bra utbildningar är nämligen en stor lögn. Du kan ju gå tillbaka till artikeln jag länkade ovan igen och läsa där. Men den kanske inte bekräftar din världsbild så det är väl bekvämt att blunda för fakta. :)))

         Svara

          Känns det bekvämt att ignorera att en minoritetsgrupp av vita på främst landet, som odlar mat och sällan utför något hot mot någon, utsätts för blodiga attacker och får sina barn mördade, av majoritetsbefolkningen?

          Svara

          Det finns nu inte mindre än tre olika studier som dementerar socioekonomi som orsak till kriminalitet.

          Svara

           Källa, tack!

           Läser gärna de studierna som sagt så kan du inte vara snäll och länka dem. Såklart ska de vara peer reviewed och publicerade i en vettig forskningsjournal. 🙂

           Hahaha

          Vilken världsbild lever du efter?
          Den enda rätta förstår jag 😉

          Svara

   Sydafrika är ett land som på många många sätt fortfarande brottas med resterna av apartheid. Överlag är Sydafrika ett otroligt våldsamt land och majoriteten av de som blir utsatta för våld är svarta, inte vita. Vita är bara ca 10% av befolkningen. Rasism och diskriminering i Sydafrika sker även mellan olika svarta folkgrupper. Vart jag vill komma med detta är att situationen är väldigt komplex generellt. Vi kanske borde prata om helheten isåfall och inte bara den lilla minoritet av våld som sker mot vita i Sydafrika.

   Svara

    Majoriteten av svarta som blir utsatta, blir utsatta av andra svarta. Men snyggt försök. Vita blir huvudsakligen utsatta av svarta, och svarta sällan av vita.

    Svara

     Eh ja jag påstådde inget annat? Men 90 procent av befolkningen är svart? Vi kan ju också då konstatera att den svarta befolkningen i mycket större utsträckning är otroligt fattiga och lever under mycket sämre förhållanden, medans den vita befolkningen är mycket rikare. Så det är lika mycket en fråga om klass, tack så mycket. Tycker vi kan chilla lite med att börja skrika om folkmord på vita, det är en grov översimplifiering av situationen i landet.

     Svara

      Nä, vad som är en översimplifiering är din svepande statistisk och straw men, ingen har sagt att det inte är ett komplicerat samhälle där. Nu handlade det om en specifik grupp av människor som mördas i en oroande och ökande takt.

      Svara

       Hur många sydafrikaner känner du personligen och har fått deras nyanserade bild av landet? Uppriktigt nyfiken

       Svara

        Irrelevant till detta specifika ämne. Vilket är folkmord av Boer. Inte ” läget generellt i Sydafrika, apartheid, svammel, svammel”

        Svara

         Det pågår inget folkmord bara för att du sett en vinklad dokumentär som påstår det. Men du verkar ju lagom faktaresistent och är inte värd mer av min tid. Du skulle nog må bra av att läsa på lite om källkritik dock.

         Svara

          Hej då! *vinkar

          Svara

          Du svarar ju inte själv på frågor ovan? ☝🏼
          Känner du några vita sydafrikaner själv?

          Svara

        Ändras statistik och fakta om jag råkar känna några Sydafrikaner och kör personliga anekdoter? Varför ska ett ämne som mord av oskyldiga ” nyanseras”? Är det viktigt för dig att förmildra omständigheterna kring dessa oprovocerade attacker? Varför i sådana fall? Är det kanske DU som är vinklad på något vis?

        Svara

         Du har inte givit någon statistik eller fakta alls faktiskt. Du kan gärna ge det, skulle bli glad av att läsa det. Med källor då alltså.

         Svara

          Det finns statistik på Africheck.com med förklaringar på vilka som tagit statistik och på vilka premisser. T.e.x så kallades dessa attacker länge inte för farm attacks utan ingick i allmänna våldsbrottstatistiken. Numera så här den en egen kategori där man kan se att attackerna ökar, från strax under 200 för 2010 till förra årets 400 rekordattacker. Morden ligger på samma statistik sedan 2010 , men attacker ökar mer än dubbelt. Media rapporterar om morden och ger en falsk bild av stagnation kring våldet mot farmare. När de egentligen åtar större säkerhetsåtgärder.

          Svara

        Varför talas det om grupperingar bara när svarta uppfattas som offren, men det ska nyanseras och blandas ihop, när vita är offren?

        Svara

      Du vet att vita flyttar därifrån pga politiken som gör att de inte får jobb?

      Svara

   Jag har inte sett Farmlands. På vilket sätt diskrimineras boer i Sydafrika?

   Svara

  Hej!
  Av många olika anledningar så kommer jag och min 5-månaders att åka utomlands. Jag vill såklart ta med babyskyddet för att vi kommer att åka bil mellan flygplats och hus. Babyskyddet går inte att klicka på barnvagnen (olika modeller) och jag har inte råd att köpa ny barnvagn (finns inte babyskydd till modellen jag har tyvärr).

  Eftersom jag åker ensam så kan jag inte ta med babyskydd + barnvagn så det får bli sittdelen.

  Vi är borta en hel månad och jag får panik.
  Finns det alternativ till babyskydd? Kan tillägga att jag måste åka och att det blir taxi till ställen där jag kommer att tvingas gå runt mycket, kan inte släpa på babyskyddet. Ponera att jag köper en ny barnvagn, kan heller inte ha barnet i den hela tiden då det inte är bra för hans lilla rygg. Han behöver en normal sittdel men jag kan inte ta med allt ut heller. Kan styrelsen användas som babyskydd?

  Har någon ett tips? Finns det något alternativ till babyskydd? Typ ha barnet i sele på bröstet + något speciellt bälte? Snälla? Är så orolig.

  Svara

   Det finns alternativ till babyskydd som är i närheten lika säkert som babyskyddet. Vilket babyskydd har du? Kan du köpa en begagnad vagn som ditt babyskydd passar på? Skulle absolut inte åka bil med en bebis utan babyskydd! Bättre då att du struntar i sittdel och varvar sele och sitta i babyskyddet när du går runt på resmålet 🙂

   Svara

    Det finns inga ska det stå såklart

    Svara

    Blev så glad av första meningen men såg sen att det saknadesnett inte 🙁

    Så en ny barnvagn med babyskydd och sele? Klarar man sig på det i en månad? Vill inte skada bebisens rygg på något sätt. Det går alltså inte att använda sittdelen?

    I landet jag ska till sitter bäbisar i knät utan bälte ens. Herregud, paniken bara växer.

    Svara

    Svar fastnade såklart nu när jag har som mest panik.

    Sele + babyskydd i en månad är inte farligt för en 5-månaders? Ergonomiskt, dvs.

    Svara

     Mitt andra barn satt bara i sele, aldrig vagn, han bara skrek i vagnen, hade ergobaby och jag tror han satt bra ergonomiskt, han klagade aldrig iaf 😀

     Svara

      Haha, nä min klagar inte heller så mycket. Det får bli min backup skulle jag inte hitta en smidigare lösning. 🙂

      Svara

     Ha en ergonomiska sele bara. Tex Ergobaby eller Manduka. Inte nån äldre babybjörn där barnets ben hänger rakt ner. Grodposition ska det vara.

     Finns massor selar att köpa second hand. Kolla säljgrupper på Facebook.

     Svara

      Tack för ett jättebra tips, har bara bärsjal än så länge (han är 2 månader). Ska ta och kolla ergobaby, hört talas om dem tidigare.

      Svara

   Ta med babyskydd och sele, vagn går att klara sej utan 😀

   Svara

   Men kan du inte köpa till en adapter bara då? Vi hade en britax smile 2 till vår första sån och köpte en Britax röner babyskydd men när nästa son föddes bytte vi till en bugaboo donkey 2 och då funkade ju inte babyskyddet så köpte vi en adapter bara 🙂

   Svara

    Son ska det stå 🙂

    Svara

    Finns det något sånt? Vore perfekt! Typ en universaladapter???

    Svara

     Finns olika adaptrar till olika vagnar 🙂 nu köpte vi en bugaboo adapter till Britax babyskydd! Kolla på bigbaby, jätte bra hjälp där! Sen kan du kolla begagnat med men har för mig att dom inte är jätte dyra

     Svara

   Kan du köpa adapter så babyskyddet funkar på din barnvagn? Reser du ensam med babyn borde du ha med ergonomisk sele oavsett. Kommer gå bra ❤️

   Svara

    Det vore jättebra! Ska kolla om det finns något sådant. Tack <3 blir lite lugnare nu när jag löser era svar.

    Svara

     Antog att det inte fanns adapter som passade ditt babyskydd och din vagn men annars så är det givetvis lösningen för dig 🙂

     Svara

   Har du kollat om det finns adapter för babyskyddet till vagnen? Jag hade olika märken på mina och då fanns en adapter så babyskyddet gick att sätta på. Kolla med en barnvagnsbutik om sådant alternativ finns. 🙂
   Bärsele eller sjal är smidigt om man är på språng så det kan vara bra att ta med som alternativ. Tex under resan ger det dig två fria händer. 🙂

   Hörde någon som hyrde babyskydd istället för köpa men minns inte företaget. Det kanske är ett alternativ annars, om det går att hyra modell som passar vagnen för den perioden? Men då får du kanske kolla villkor för resor.

   Svara

    Jag ska nog svänga förbi en större barnvagnaffär och kolla om de har något sådant, det vore ju helt fantastiskt och en räddning. Slipper köpa massa nytt. Tack för tips <3

    Svara

     Vilket babyskydd har du? Vilken vagn har du?

     Svara

   Vad är det för vagn och babyskydd?
   Du kan inte förboka transport med babyskydd?

   Svara

    Sorry läste nu att det blir mer åkande än bara från flyget. Då kan du ju inte förboka..

    Svara

  Bella kallar redan Eriks familj för sin familj på bloggen… ikväll ska hon äta middag med sin svägerska. Reagerar alltid på sånt, känns lite lustigt när folk säger så tidigt i sina förhållanden?

  Svara

   Ok

   Svara

   Hon vet vad hon gör, hon vet att folk kommer reagera som du gör.

   Svara

   Det är totalt respektlöst och omdömeslöst att skriva så i det här skedet.
   Skilsmässan har knappt gått igenom.
   Familjen är i bästa fall lätt misstänksam mot deras relation fortfarande.
   Exet lär bli ledsen över detta.
   Och inget är så skört och ombytligt som en nyligen skild man.
   Hade hon någon självbevarelsedrift borde hon chilla med det där.

   Svara

   Men dom har väl varit tillsammans i mer än ett halvår så så konstigt är det väl inte?

   Svara

    Klumpigt av henne om man tänker på barnen. Oavsett hur läget varit före skilsmässan så är det en god idé att ta hänsyn till berörda barn (och att deras barn inte plötsligt blivit ”syskon” på köpet…)

    Svara

     Haha ska du få detta också till att det är synd om barnen? 😂

     Svara

     Du trollar va?

     Svara

      Hur är detta en trollning?
      Tonårsbarn drabbas ganska hårt vid skilsmässor och de har definitivt svårt med nya pojk/flickvänner.
      Hon borde absolut respektera deras känslor. Om inte annat så av självbevarelsedrift.

      Svara

    For the record: för knappt 1 år sedan var hon ihop med Hajen och sa att det var det mest passionerade förhållandet nånsin.
    Nu går hon i giftastankar med en nyskild man.
    Låter det stabilt och bra? Dåså, kör hårt!

    Svara

    Oj, har varit ihop med min sambo i två år och skulle verkligen inte kallla hans familj för svärfamilj… trots att vi är nära. Är i Bellas ålder.

    Svara

  Detta låter ju helt sjukt?? Fyfan.

  Svara

   Jag kunde inte tro det själv när jag fick mailet förrän jag såg domstolshandlingarna, namn på advokaten, tid för rättegång och allt möjligt. är så himla orolig för att google lämnar ut ip adressen ocha att de senare kommer trakassera mig då de inte kan få ut pengar… var försiktiga där ute!!!

   Svara

    Fy fan vad sjukt.

    Men tror verkligen inte Google kommer lämna ut ip-adressen. Då skulle det vara till Säpo t ex vid terrorhot och liknande.

    Svara

  Phju vad mååååånga samarbeten alla influensers har nu i juletider….! Vissa har flera om dagen och det är knappt något annat än samarbete på story! Men man fattar såklart att de måste passa på nu när många shoppar inför jul. Hannah&Amanda verkar ta rekord med deras reklam-adventskalender med nytt samarbete varje dag i organiserat format!

  Kom förresten Amanda&Alex lägenhet ut till försäljning?

  Svara

  jag har alltså skrivit EN recension på google och inte andra recensioner på andra sidor som är skrivna av andra människor som haft liknande upplevelser som jag men de använder liksom det i rätten…

  Svara

  Herregud! Visste inte ens att detta var möjligt. Kan du resa in till usa utan att riskera att häktas redan vid gränskontrollen?

  Svara

   Ingen aning, jag har ju inte gjort något kriminellt utan det är en civil lawsuit och de vet inte vem jag är. De har initierat en ”john doe lawsuit”, alltså en stämning mot oidentifierbar person och deras mål är bara att få reda på min ip adress via google, och så namnet som min mail reggats med. Därför försöker de få en stämning utfärdad genom domstolen för att kunna kräva google på min data. Får de ut data komme de ju se min ip adress och att jag bor i Sverige, och antagligen har de inte så många patienter från Sverige. Tackar GUDARNA för Sverige och för att det inte är olagligt att skriva en negativ recension om ett företag här, för hade jag varit i USA nu hade jag varit tvungen att börja betala för en advokat för att skydda mig. Jag är helt chockad, har liksom inte kunnat koncentrera mig på två dagar.

   Svara

    Vad säger advokaterna du har pratat med?

    Svara

     Har pratat med tre advokater, varav en ingående som också var den jag visade dokumenten för. Han trodde inte helt på det förrän han såg dokumenten utan trodde det var tal om ”fishing”. När han hade gått igenom allt och läst på förstod han omfattningen av det hela och att det var äkta. Han var lika förvånad som mig över att de gått så långt men sa sedan att han fått reda på att det visst var vanligt att företag i USA använder stämningar som en form av hot mot kunder som skrivit negativa recensioner för att man ska bli rädd och därmed ta ner recensionen. Han sa att jag skulle se det som ett ”hot” och ta ner recensionen om jag var rädd för dem. Han sa att även om klinikens representanter nu skulle skicka in en stämning mot mig i Sverige så har de dock inget stöd i svensk lag.

     Svara

      Helt sjuk! Men ja fattar inte helt, hur har de kunnat skickat handlingarna till dig om de ej vet vem du är?

      Svara

       Till mailen som var kopplad till Google kontot jag skrev recensionen från. Fick ett internt nummer hos Google som jag sedan kunde använda för att få case number hos domstolen.

       Svara

    Kontakta pressen, samhället bör varnas för sån skit, din story är viktig. Detta är helt sjukt ju! Tur att du använde ett fejkkonto.

    Svara

     Jag vill gärna göra det, speciellt brittiska tidningar, men jag är nästan rädd. Är glad att jag använde ett fejkkonto men google har sagt att de kan komma att lämna ut uppgifterna om domstolen i USA beslutar att det finns skäl för det. Då kommer företaget ha min ip adress och nummer.

     Svara

      Kan du klistra in mailet du fick från Google? Ta bort personuppgifter och sånt först förstås.

      Svara

      Men du borde kunna kontakta tidningarna utan att vara rädd, de får ju iaf inte röja din identitet? Jag tycker absolut du ska göra det! Särskilt om även advokaterna du pratat med reagerat på det.

      Svara

       Jag ska absolut se över hur jag ska göra då jag önskar det här kunde komma ut så att folk förstår vilka galningar (uppenbarligen) står bakom den här kliniken.

       Svara

    De kommer inte kunna göra något mot dig. Du är svensk medborgare och har inte begått en olaglig handling i Sverige och det här ”brottet” är inget man blir utlämnad till USA för. En negativ recension är heller inte olaglig i USA. De måste på något sätt bevisa att du begått en brottslig handling.
    Dessutom, även om om Google lämnar ut din IP adress så kan de inte på något sätt bevisa att det är du. En IP adress används ofta av mer än en användare. Dessutom, svenska internetoperatörer lämnar bara personuppgifter bakom ett specifikt IP vid riktigt grova brott. Bara för att Google har din IP adress betyder ingenting och gör inte att företaget kan ta reda på vem du är.
    Och dessutom, glöm inte att du är skyddad av EU:s dataförordning om personuppgifter.

    Svara

     TACK!!!! exakt så jag tänker men behövde verkligen höra det av någon annan. Jag började typ gråta tidigare idag då jag bara tänkte på hur glad jag är över att jag har lagen på min sida här hemma, men känner ändå att det här borde vara något som är känt för allmänheten då det är helt galet att det kan gå till såhär.

     Svara

      Det där behöver inte nödvändigtvis stämma. Det är det landet var servern står i som gäller.

      Svara

       Men exempelvis Telia kommer ändå inte lämna ut personuppgifterna bakom IP adressen oavsett vilket land servern står i.

       Svara

   Har en tjejkompis som var i Turkiet, vet inte om det är samma land som du pratar om. Hon opererade brösten och blev helt botched vilket hon sedan skrev på nätet och kliniken började då hota med stämningar, dock från Turkiet. De visste dock att det var hon, men de hotade med typ stämningsdokument som gjorde att hon till slut tog ner sin review, så jag tror helt på dig.

   Svara

  Behöver er hjälp!!! Såhär är det. Har inte legat på ett år. Pga jag helt enkelt inte träffat någon nice jag haft lust att ligga med, och innan mitt senaste ligg var det också nästan ett lika långt uppehåll. Nu ska jag snart på dejt med en kille som är så jävla het och jag är astaggad på att ligga med honom! Men är fett nervös pga så längesen, känns nästan som att jag är oskuld och glömt bort hur man gör 😂 plus kommer bli så andfådd haha. Är bekväm i min kropp så där är det absolut inga problem, men behöver era tips på att slappna av, flirta, ta intiativ och visa att jag vill ha sex och om ni har några heta tips så att säga 😎😎 tack!!!

  Svara

   ÄR AVIS. Det är allt jag har att säga. Njut, enjoy, ha det jävligt gött!

   Svara

   Ooh shit! Hoppas ni får till det! 🥳
   Det är som att cykla, det kommer naturligt! Dock blir man andfådd, det blir jag alltid efter en stund 😅 (bra kondition, har muskler men kan inte andnings tekninke, varken vid sex eller när jag ska springa) men det hör väl till! 🙊 Njut bara!

   Svara

    Haha ja klart det hör till! Man får ju upp pulsen och blir svettig, tycker man får det oavsett om man kör på snabbt eller lite mer långsamt.

    Svara

    Usch jag är nog sämst på att ha sex, jag blir aldrig anfådd (och det är inte pga min goda kondition). Min sambo blir alltid anfådd. Vad gör ni när ni blir anfådda?

    Och jag förstår själv att detta indikerar att jag är en kass sexpartner, ingen behöver berätta det för mig.

    Svara

     Man kan inte vara kass på sex ❤️ Antingen har man sex man njuter av (tillsammans med någon annan som också har en bra upplevelse) eller så har man sex som inte känns bra.

     Svara

   Drick lite vin så blir du avslappnad. Se till så att det blir just bara liiite 🍷😎

   Svara

   Jag gick 2,5 år utan sex, av samma anledning som dig. Det är verkligen som att cykla. När vi kom igång så kändes det som det var förra veckan jag hade haft sex. Ha så kul 🙂

   Svara

  Har ni varit med om otroliga sammanträffanden som egentligen inte kan ha någon logisk förklaring?

  Mitt värsta exempel skedde för ca 10 år sedan när jag gick i högstadiet. Jag hade läst i tidningen Frida om hur nyttigt det är för underlivet att sova naken och testade på det, för första gången. När jag legat en stund i sängen ringer plötsligt någon från privat nummer och frågar vad jag har på mig. Ingen hade kunnat de mig, rullgardinen var helt nere. Ingen hade heller förr ringt och frågat sånt.

  Har aldrig sovit naken sen dess.

  Svara

   Hahaha

   Svara

   Jaaa mycket ”telepati” typ tänkt på en person jag inte tänkt på ofta eller drömt så hör den personen av sig strax därefter!!

   Svara

    Detta hände mig för typ tre veckor sen. Min kompis/fd kk bor i USA. Vi har inte setts på flera flera månader och vi har inte hörts av särskilt mycket alls det här året egentligen, vilket känns rätt naturligt ändå eftersom han flyttade hem i mars och han kommer med största sannolikhet inte komma hit igen och jag kommer förmodligen inte att åka till USA.
    Men så kom jag att tänka på honom häromdagen och tänkte typ ”undrar hur han har det, borde kanske höra av mig” men skulle åka och jobba så jag skrev aldrig till honom. Så när jag några timmar senare kollade telefonen, då fick jag en liten överraskning – han hade skrivit!

    Svara

  Förlåt men vad i helvete, inte för att detta ger dig någon som helst hjälp men det där är det sjukaste jag läst idag

  Svara

  Någon mer som känner ångest inför julen? På jobbet börjar det pratas hur man ska fira jul, julklappar som köpts, vad familjetraditionerna är… julen ger mig alltid ångest, har ingen bra kontakt med mina föräldrar och vet inte hur jag ska fira. Vet stt högtider bara betyder konflikter. Vill gömma mig under täcket tills det blir januari 🙁

  Svara

   Har inte heller familj att fira med. Jag har löst problemet med att jobba alla juldagar.
   Man har det alltid mysigt på jobbet de dagarna. Lungt, skönt och kunderna är extra tacksamma.
   Jag köper inga julklappar, ingen julmat, pyntar inte.
   Jag myser faktiskt HELA december när alla andra ränner runt som skållade råttor och beklagar sig över hur dyrt allt är och hur jobbigt det kommer bli att umgås med tjocka släkten.

   Svara

    Lyckades svara längre ned på något konstigt sätt!

    Svara

     Jag såg det!
     Julafton är bara EN dag. Den tillskrivs så mycket magiska egenskaper men det är bara en dag.
     Ta hand om dig själv. Köp hem något smarrigt, se en bra serie.
     Dagen efter är det bara: Jaså, var det allt?

     Svara

   Kan du inte tänka att det är bra läge för dig att skapa nya, egna traditioner? Tex att du går på spa dagen innan julafton? Att du spenderar julafton en med att laga och servera mat på typ röda korset? Att du bjuder in grabbarna på julfika några dagar innan jul? Att du går på luciakonsert?

   Svara

   Kanske hitta en välgörenhet som jobbar julafton och hjälpa till där??

   Svara

    Jag funderade på det men känner mig inte stark nog för det, tror bara jag skulle känna mig ledsnare av det. Kanske om några år!

    Svara

   Jag tycker att du ska använda julen till att ta extra hand om dig själv. Kör spa hemma med tända ljus, ansiktsmask, bra musik, måla naglarna, netflixa hela dagen I pyjamas och ät massa gott! Baka, laga mat eller gör något du tycker om! Släpp all stress och press och kör ditt egna race. Skapa din egna tradition.

   För mig som inte har haft kontakt med min familj på flera år så kan jag säga att det med tiden blir bättre. Man inser till slut att jorden inte går under av en enda dag. Det viktigaste är att du lever och andas. Skickar all kärlek till dig ❤️❤️

   Svara

    Håller med! Firar helt själv och har gjort i tre år. Blev inbjuden till en kompis i år, men kommer nog tacka nej.

    Julen är mina dagar, bästa på hela året♥️

    Svara

    Vilket fint svar, tack! ❤️

    Svara

   Jag blir stressad över att alla ska hetsa om att man ska fira jul. Jag firar inte, ger inte julklappar osv. Men det ska samlas ihop o ge julklappar till chefen o de ska firas o glöggas osv. Har inget emot att andra firar – men låt mig bara va!

   Svara

   Förstår dej och vet att många känner som du. Och det är svårt, för det är liksom inte ”bara en dag” , det börjar ju redan i november.

   Finns det något positivt du kan plocka ut ur alla julröran, kanske göra julgodis? Och använda det som en bas till att skapa nya egna jultraditioner precis som du vill ha dem?

   Julgodisbak med taccos och filmkväll. Eller julgodisbak som fördelas till grannar och sen besök på museum. Ja jag vet inte, spånar fritt. Vill bara att du ska få en bättre tid nu och fram till jul.
   Massa kramar 🤗🤗🤗

   Svara

    Tack vilken fin kommentar! ❤️

    Svara

   Svar i mod, kanske detta också blir i mod iof 🤣

   Svara

   Har alltid haft ångest. Sen sa jag upp kontakten med min mamma och meddelade resten av min trasiga familj att jag inte längre vill fira jul.

   Så jag har vart hemma själv och bara njutit som fan över att slippa fira. Har ofta beställt pizza och kollat film hela helgen.

   Nu har efter 4 år av ensam jul börjat smyga in lite godbitar från julen, som julstjärnor, risgrynsgröt och köttbullar 😁 nu är mitt fokus att bygga en ny bättre jul framöver.

   Svara

  Är det någon som vet hur länge ett arkiv på ett sjukhus finns kvar?
  Jag ska ha tag på klockslaget när en person är född. Datum och år har jag men inte vilken tid på dygnet hon är född.
  Kvinnan är intresserad av astrologi och allt som hör till. Så jag ska till hennes 60 årsdag låta göra ett personligt horoskop.

  Svara

   Frågan är om de skulle lämna ut infon till någon…

   Svara

    Jo, det är sant. Kanske kan be hennes man om hjälp. Ville hålla det lite hemligt.

    Svara

     Nej, ingen annan förutom hon själv kan få ut den informationen pga gdpr

     Svara

      Jo, fast jag menar att hennes man kanske vet.

      Svara

      Så måste det väl ändå varit redan innan gdpr?

      Svara

       Si, det är korrekt

       Svara

      Men herregud för böcelen! Gdpr har ingenting med det där att göra! Sådant går under patientsekretess!

      Svara

    Förmodligen skulle de neka pga sekretess. Min mamma hamnade på sjukhus pga överdos för några år sen. Fick reda på det via en granne pga jag bodde i en annan stad. Ringde direkt till sjukhuset för att få reda på mer info men det var blankt nej på allt. Spelade ingen roll om jag var hennes dotter, kunde all hennes personliga information osv. Frågade om jag bara kunde få reda på om hon levde eller var död men sköterskan sa att hon inte fick ge den informationen. Grät hysteriskt… Nu klarade sig min mamma men har aldrig glömt hur strikta de var. 🙁

    Svara

     Hur mår din mamma idag? Har typ aldrig stött på nån på ett forum med mammor som tagit överdoser/dött av en överdos. Min mamma dog i år (5 lugnande substanser i hög dos+ akut lunginflammation) så är väl fortfarande lite skakis kring det hela. Hoppas ni pratar ut eller nåt. Jag vet inte, önskar att jag hade hunnit bara.

     Svara

   GDRP….infon kan mycket väl finnas men bara patienten själv kan få ut den.

   Svara

    Patientsekretess!
    Inte gdpr

    Svara

     Både och. Vi får inte strössla patientinformation hur som helst och i vilka kanaler som helst.

     Svara

      Det fick vi inte innan gdpr heller

      Svara

   Kanske finns på stadsarkivet? Vi var på skolbesök där när jag var mindre och dåfick vi se register på kändisar och när de var födda osvosv 😊

   Svara

   Men vem tror på astrologi? Dessutom har hälften av världen fel stjärntecken, kolla Ratsit för att hitta ditt riktiga.

   Svara

    Den här kvinnan tror på det. Och jag vill göra henne glad och ställa ett horoskop av en astrolog.
    Om du tror på det eller inte. Det skiter jag högaktningsfullt i.

    Svara

   Förstår inte kopplingen mellan astrologi och ett visst klockslag när man föddes. Men astrologin tar säkert hänsyn till saker som sommar- och vintertid.

   Svara

    Klockren kommentar 😂

    Svara

    För att ställa ett korrekt horoskop är tiden på dygnet tydligen viktig.

    Tycker det är tarvligt att folk inte kan vara mer öppensinnad i vad andra tror på.

    Jag gör det här för att vara snäll. Om jag tror på det eller inte hör inte hit.

    Svara

     Är tidszonen lika viktig?

     Svara

      Det handlar ju om var himlakroppar står vid just den tidpunkten, så det spelar väl ingen roll i vilken tidszon man är. Om person 1 är född kl 23 på kvällen den 6:e mars 1988 i sverige så har väl person 1 samma horoskop som person 2 som föds exakt samtidigt fast t.ex i England som har 1h tidsskillnad?

      Svara

       Men då är ju tidzzonen alltså skitviktig! Man måste veta vilken tidszon som man är född i för att veta var himlakropparna var vid exakt det klockslaget. Två personer som är födda exakt samtidigt kan liksom vara född 6 december 23:00 resp. 7 december 09:00

       Svara

        Nja det ändrar inte var himlakropparna står. T.ex Venus i oxen kommer vara i oxen både kl 23 i Sverige och i det land den är 09 och alltså får personerna samma horoskop.

        Svara

         Ja precis. Om tidszonerna inte hade spelat någon roll hade ju personen som är född 6 december 23:00 i Sverige haft samma horoskop som en som är född 6 december 23:00 i Australien.

         Alltså spelar tidszonerna roll. Skottår måste då också spela roll va?

         Svara

      Jag ska bara skicka över tid, födelseplats och födelsedatum till en Astrolog i Kina. Sen tar det några månader innan jag får tillbaks dokument och horoskop.

      Svara

   Nu var frågan om någon vet hur länge patientinformation i ett arkiv på ett sjukhus finns kvar.

   Ifrågasättande om någon eller varför någon tror på horoskop och astrologi det är ovidkommande.

   Svara

   Journaler skickas oftast till stadsarkiv för slutarkivering. Går att kolla i NAD online vad som finns var. Men du kommer inte få ut nått från arkivet från en annan person journal hursom.

   Svara

  Men hur vet Google att det är du om du använt en fejk mailadress och ett falskt namn?

  Svara

   Google vet bara mitt telefonnummer och min ip adress vid registrering, så även om detta företag får ut det så är det allt de kommer att få. Men det som skrämmer mig är att företaget nog vet att ingen av deras patienter är från usa och därmed inte kan stämma för pengar så istället betalar de enorma pengar för advokater som ska driva igenom att de får reda på identiteten på de som skrivit en negativ recension. Är rädd att de då kommer att koppla ihop min position med vem jag är och trakassera mig på andra sätt då de rent juridiskt inte kan göra mig nånting i sverige. Är bara chockad över att ett företag är beredda att betala såna stora pengar för att få reda på vem skrivit en oskyldig negativ recension utan att de kan vinna på det. Nu förstår jag varför de inte har en enda negativ recension… denna kvinna har varit med om samma sak: https://www.youtube.com/watch?v=Zw-9-r1EX0c

   Svara

    Men det där fallet handlar om att mäklaren anser att personen som skrev recensionen brutit ett kontrakt.

    Svara

     Jaha, smart av mig att inte kolla igenom hela.. i mitt fall anser de inte att jag brutit mot ett kontrakt utan att jag förtalar dem anonymt och därför behöver de få igenom ett domstolsbeslut för att få ut mina personuppgifter och data.

     Svara

    Ge aldrig Google någon som helst personlig information!

    Svara

   Hon loggade in på fejkmejlen, gissar jag.

   Låt detta bli en läxa till er alla. Google ser allt. Jag vill inte ens använda min Fitbit längre pga de ägs nu av Google.

   Svara

  Shit va otäckt!

  Svara

  Va i hela helvete! Det där är ju helt galet!! Shit. Får det gå till sådär påriktigt?!

  Svara

   Usa är ett sjukt land. Google rådde mig att anlita en advokat om jag är amerikansk medborgare. Hade nån berättat det här för mig hade jag nästan inte trott dem, så galet är det.

   Svara

    Ja, jag tror du trollar faktiskt…

    Svara

     Alltså jag menar, det är vanligt att företag i USA stämmer amerikanska medborgare för negativ recensioner. Men hela din historia är för långsökt.

     Svara

      Okej, men jag kommer inte sitta och ladda upp juridiska dokumenten här för okända personer och det räcker med huvudvärken som det här gett mig de senaste dagarna. Du får tro absolut vad du vill.

      Svara

       Ingen sa något om att ladda upp hela dokumentet. Bara ctrl+C och klistra in texten.

       Svara

        Men lägg ner. Personen bad om tips eller hjälp, inte om att sitta och bevisa äktheten för dig. Förstår heller inte varför någon skulle sitta och hitta på allt det här. Och om du nu tror det behöver du ju inte svara så kan vi som tror på hen vara kvar.

        Svara

        Men är du seriös??! Du gör det inte lättare för henne att sitta här och göra det ännu värre och misstro henne, och hon har ingen skyldighet att berätta nåt mer detaljerat än hon redan gjort! Det är inte så att man kommer på en såhär sjuk sak på skoj direkt. Så lägg av!

        Svara

         Du skulle bli förvånad över vad uttråkade människor hittar på för historier…

         Svara

      Varför är den långsökt, det är inte som att hon blivit fälld för något utan bara stämd? Det kan väl vem som helst göra mot vem som helst, helt på eget bevåg, och att ett företag skulle göra det för att skrämma folk från att ge dåliga recensioner låter inte helt konstigt?

      Svara

       Nej, att bli stämd för en negativ recension händer ibland i USA även om det är ovanligt. Men att ett brittiskt företag skulle starta en John Doe undersökning i amerikansk domstol bara för att få ut IP adressen för en enda kunds negativa recension, när de dessutom inte verkar ha verksamhet i USA, så det är inte troligt att den okända recensenten ens befinner sig i USA, verkar väldigt långsökt.

       Svara

        Ja, förstår du då hur jag känner mig? Allt jag skrivit är sant och jag hade inte kunnat hittat på det då jag aldrig satt min fot i USA eller ens hört talas om JOHN DOE hearing utan trodde det var en person när jag fick dokumenten. Jag hoppas du kan sluta med ditt ifrågasättande för jag mår helt ärligt tillräckligt dåligt av det här och jag tänker inte hävda mig för dig. Se det istället som en uppmaning att vara försiktigt. Jag tänker inte svara mer på dina kommentarer.

        Svara

     Önskar jag gjorde det, hade dock inte ens kunnat hitta på det här då jag inte trodde sånt här existerade/hände.
     Finns ingen anledning att hitta på skit när det här gett mig ont i magen senaste dagarna och det enda jag söker är egentligen någon som kanske varit med om samma sak eller har någon expertis inom området. Du får tro vad du vill, men jag är absolut inte den enda som råkat ut för detta. Du kan googla John Doe hearing och subpoena over negative review så får du se att det finns många fall liknande mitt.

     Svara

  Är det inte lite (läs väldigt) respektlöst mot Erik att BB lägger ut en bild inifrån hans hus där man ser ut över havet med kobbar I bakgrunden? Speciellt när han så tydligt vill vara anonym och inte ens är skriven där han bor. Bor i södra Göteborg och förstår nu pga denna bild ungefär vart han bor.

  Svara

   Nu var det ju inte speciellt svårt att hitta hans Andreas om man var intresserad av var han bodde….. något krångligare att försöka lista ut på en bild vart huset ligger…

   Svara

    Nja, han är ju skriven i centrala Göteborg för att folk inte ska veta. Någonstans i Billdal ja, men hennes bild säger ganska mycket vart ungefär.

    Svara

   Det är väl common knowledge var han bor.
   Den lilla plätten han bor har ungefär 10-15 bostäder.
   Hennes foto gör varken till eller från.
   Tycker att hennes trams med ”svägerskan” är mer respektlöst.

   Svara

   Väldigt duktigt av dig om du kan gissa dig till det bara genom den suddiga bakgrunden i hennes bild.
   Men hon tar priset i smaklöshet, hon måste liksom skryta och visa upp saker hela tiden. Hela hennes existens går ut på detta. Helt otroligt att Erik inte ser igenom det.

   Svara

  Charlie, är du här ikväll?

  Svara

   Vem är Charlie, varför svarar hen inte!!!!!!

   Svara

  Alltså är det bara jag eller tycker nån här inne att Lojsans kille är en riktig duche? Hon säger att hon inte är svartsjuk, även om han va otrogen. Men senaste podd avsnittet så visa det sig inte va så, hon är jätte svartis.. Och hans medverkande i podden gav mig inte direkt några jätte bra vibbar. Det känns inte som att de är ett stabilt par, och att hon inte mår bra. Han gav ganska hårda och klara regler efter att HAN var otrogen mot henne också, så jag vet inte.. Känns inte bra där helt enkelt.

  Svara

   Har inte lyssnat men usch… Får ont i magen. Hade ändå hoppats på att det var så bra som påstått. Man gillar ju lyckliga slut oavsett vägen dit.

   Svara

   Det faktum att hon tycker man ska ställa upp för sex oavsett om man inte vill pga tex trött säger ju allt om deras förhållande.

   Svara

    Eller att hon försökte få honom att ha en sockerfri månad med henne och när hon erbjöd sig att suga av honom varje dag så gick han med på det 🤷🏼‍♀️

    Svara

  Då är vi två, iaf! Ja, jag tog glatt alla extrapass när jag jobbade i butik och kollegerna blev glada så klart. Men jobbar på kontor nu så blir ju en ”tvungen” ledighet där alla är med familjen..

  Svara

   Tjejer, ni som inte är ”officiellt” gay/bi, hur träffar ni tjejer??? Dejtingapp räknas inte 🙃

   Svara

  Vill ni hobbypsykologer diagnostisera mig?

  Kan inte tänka klart, alla tankar typ fastnar i min hjärna. Är glad och arg om vartannat. Kör i sambon ena sekunden gör att sedan tigga om bråk. Gråter mkt. Både åt fint och ledsamma saker. Känner mig helt upp och ner. Ej pms för det är en annan känsla som jag har koll på.

  Svara

   Kär i sambon* för att sedan *, sorry

   Svara

   Stress? Sån var jag innan jag rusade in i väggen med huvudet före.

   Svara

    Stress eller bordeline

    Svara

   Du kanske bara mår piss. Onöjd med din tillvaro. Oarbetade trauman och allt vad det kan vara och som man kan må utan diagnoser också.

   Svara

    Tjejer, ni som inte är ”officiellt” gay/bi, hur träffar ni tjejer??? Dejtingapp räknas inte 🙃

    Svara

   Sköldkörteln.

   Svara

  Alltså whats up med alla 150 insta stories på Rebecca Stellas ansikte från tusen olika vinklar??! Det tar aldrig slut! Hon brukar ha en massa kul stories annars men nu är det bara hennes ansikte. Och nu har hon börjar med dendär halvt-öppen-mun pose också, så det blir bara cringe.

  Svara

   Hon har ju betalat hur mycket som helst för att möblera om ansiktet så klart det ska visas upp

   Svara

    Människan ser ju ut som en första klassens dragqueen.

    Svara

   Jag svarar som jag brukar: Nina.

   Svara

    Hamnade fel, svar till Jj nedan.

    Svara

   Hennes ansikte är ju typ samma form som den där bläckfisken i Svampbobs ansikte när han blev snygg

   Svara

  Lätt i chock efter att ha läst att Toftby påstår att hon jobbar minst 80 timmar i veckan. Fakturerar i sömnen?

  Svara

  Amen, kan ni ge mig era favorit-flicknamn? Väntar en flicka, gillar äldre namn, inga nymodigheter tack. 🌼

  Svara

   På min lista finns:

   Viola, Ingrid, Lovis, Ronja, Iris, Anna, Agnes. Sen gillar jag mitt mellannamn Cassandra också, men kommer inte döpa mitt ev. barn till det 😅

   Svara

    Tycker verkligen att Agnes är ett jättefint namn 🙂

    Svara

   Svar i mod. Oklart varför.

   Svara

   ÄLSKAR lucia! Såå fint

   Svara

   Runa, Toola och Tova är mina favoriter.

   Svara

   Jag har en Kerstin och en Lilly 💞

   Svara

    Kerstin 😍 för tankarna till bullerbyn 😊

    Svara

     Så fint! 😍

     Svara

   Garanterat gamla flicknamn:

   Sigrid, Astrid, Bodil, Eira, Disa, Signe,Liv, Tyra, Freja, Ingrid, Estrid, Ylva

   Svara

    Tycker inte man ska döpa sina barn efter Gudarna. Men annars är fornnordiska namn schysst, liksom boomernamn, Stig, Kerstin, Ewa osv

    Svara

   Olivia ❤

   Svara

   Julia

   Svara

   Vera, Hillevi, Irma och Veronika är några av mina favoriter som är klassiska men inte jättevanliga.

   Svara

   Hedda och Elsa. <333

   Svara

   Hilma ❤️

   Svara

   Elsa, Kerstin, Irma och Beatrice!

   Svara

   Stella, Vera, Estelle, Hedvig, Agnes, Angelica, Beata, Cornelia, Elsa, Eleonora, Ester, Laila eller Thelma

   Svara

   Har du funderat på ett kombonamn? Annars tycker jag Salmonella är fint.

   Svara

    Minns Susannika med värme.

    Svara

     Din ”förtjänst” Viktor att jag läser Kenzas sons namn som ”Nick-Ola”

     Svara

   Grattis! Ebba heter min flicka. Sigrid och Vera var på tapeten ett tag men när hon kom ut så ”såg” vi direkt att hon var en Ebba 🥰

   Svara

   Linnéa och Lovisa

   Svara

   Sara Hanna Elna

   Svara

   Jag svarar som jag brukar: Nina.

   Svara

   Ina, Isabella, Juni, Elise, Elsa är mina favoritnamn. Det är så mycket svårare med flicknamn än pojknamn tycker jag 🙂

   Svara

   Ines, Valborg

   Svara

   Maj och Liv

   Svara

   Britta, Märta, Hilde, Elda, Elvi, Tova, Majken

   Svara

    Majken🥰

    Svara

   Den dagen jag får barn och det blir en flicka ska hon få heta Judith.

   Svara

  Har ni sett video på det nya ”feministupproret”!som startade i chile? Det är en dans/sång och har spridit sig runt om i världen! Rätt mäktigt faktiskt

  Svara

   Om det kommer till Sverige, så tar Cissi Wallin säkert död på det rätt snabbt.

   Svara

  Alltså vafan. Om du hade bott i USA borde det vara DU som stämmer dem! Har aldrig hört något liknande. Det är inte olagligt att skriva en negativ recension??

  Svara

   De anser att det är ”defamation”, alltså förtal som jag förstår det.. inte jag heller, jag ignorerade mailet i flera dagar för jag knappt fattade vad det var.

   Svara

   Det är bara olagligt, även i USA, om recensionen innehåller ”defamatory” (ärekränkning) och falska uppgifter.

   Svara

    Dock inte olagligt i Sverige gentemot företag. Har hört liknande historier av vänner i usa, så jag är inte förvånad alls. De kan dock inte nå dig då du är svensk medborgare och det du gjort är inte olagligt i Sverige. Men sjukt ändå.