Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

371 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    God jul!

      ??? god jul främling!

      https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

      https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

    Hur firar ni jul i år? Firar ni alltid med samma personer?

      Firar alltid med mina föräldrar, syskon samt dennes partner. Tycker helt ärligt det är en pina rätt ofta. Mamma klagar över att allting är jobbigt (matlagning m.m.) men vägrar ta emot hjälp med något. Alla dricker för mycket och bråkar. Alla ens brister tas upp (Jag är för fet och borde ha ljusare hår, mitt syskon borde skaffa barn och riktigt jobb) och vi är less på varandra efter en timme. Ibland har jag tänkt vägra fira såhär men är så rädd någon av mina föräldrar ska dö och då kommer jag ha svikit hen den sista julen i livet…

      Gud förlåt vad gnälligt. 🙁 Jag är ändå tacksam att ha min familj och att vi alla har ledigt nu. Hade inte hellre firat med min sambos familj.

        Fan vad tråkigt. 🙁 Så tacksam över min familj som är sams och trivs i varandras sällskap.

        I år firar jag, min man och dotter hemma hos mina föräldrar med min syster, som ska separera och hennes barn. Min äldre syster med sina barn kom och åt julmiddag. Imorgon ska vi träffa en 3:e syster och hennes familj. Jag försöker hjälpa till så mycket jag kan. Ge så mycket jag kan utan att bli ruinerad. Jag är tacksam att få träffa mina nära och kära och att så många vill komma och träffa oss när vi är här. Tid och kärlek, det är sådant man inte kan köpa för pengar.

        Vi tröttnade. Sa att vi firar hemma och alla som ville är välkomna. Vi serverar ingen alkohol alls. Slipper 90% av tjafset som var innan. Bästa vi gjort.

        Åh stackars, schyst av dig att ställa upp iallafall ❤️ God Jul

          Tack! Snart är det över iaf 🙂 God jul!

        Så trist det där med alkohol, speciellt vid jul. Pappa tar en öl till julmaten och sen är han nöjd. Mamma har druckit en del vin, hon drack igår också. Jag dricker egentligen inte själv till jul men tog ett glas för ”hjälpa till” med att vinet skulle ta slut. Är så jävla trött på hennes drickande, och antar att hon kan klassas som ”smygalkholist” då hon har en förmåga att dricka en del under helger. Hon fattar helt enkelt inte när det räcker. Inte ens när vi andra i familjen knappt, eller inte alls, druckit någon alkohol.

        Min egna alkoholkonsumtion är, likt min pappas, liten, även om jag uppskattar både öl och vin. Både jag och min pappa finner det här som jobbig, men vi har i alla fall varandra.

          Åh ja alkohol… Minns att jag ofta som barn bad mina föräldrar sluta dricka, jag förstod när det blivit för mycket. Fick hjälpa pappa komma i säng vid fester, hörde mamma kräkas i vasken… Men ändå har jag alltid hållt fast vid att de hade ”problem med alkoholen utan att vara alkoholister”. Märkligt egentligen. Bara för att de hade jobb och lägenhet… Usch ja det var jobbigt. Känns nästan ledsamt att de idag när jag är över 30 hanterar alkoholen väl, medan det var skit under de år jag hade behövt deras nykterhet. :/

            Beklagar att du fick uppleva det som barn :/ Hoppas de idag inser att det var fel av dem, även om det säkerligen är något som är svårt att inse när man har/haft problematik med alkohol.

          Höh, just sådantdär när man är med sin respektive på julen och inser hur väldigt vanligt det är med alkohol. Då den egna släkten aldrig har druckit på någon jul så långt jag kan minnas. Inga förbud eller något sådant, ingen har kommit på iden eller tyckt det var skoj helt enkelt. Då inser man genetikens makt… men också hur ovanligt det är.

          Det är ofta bra att se in i andra ankdammar men också vilka knäppheter alkohol är med och skapar. Det är tråkigt att inte tycka alkohol är roligt till en början, men efter ett tag börjar man uppfatta fördelarna. Man dricker ju just ingenting.

          Våga konfrontera din mamma !

          Prata med din övriga familj, prata med de som kan något beroendemottagning och sedan gör slag i saken. Din mamma kommer på sikt vara er tacksamma och ni behöver inte ha ont i magen för hennes drickande. Kram !

      Själv i pyjamas hela dagen lång och god mat (ej julmat) alla tiders ?

        Jag i pyjamas med men några kompisar här. Föräldraarna är döda. Önskar alla en riktig god jul och vi har ju några dagar kvar. Ta hand om er och varandra. Julkram från mej.?

      Jag, sambon och min pappa gick ut på restaurang och åt julbord. Så skönt att göra så istället för att kämpa med att få ihop ett julbord hemma när vi är så få. Sedan tog vi det lugnt hemma hos oss med julklappar, julkakor, madeira och julmust och har spelat lite spel. De senaste åren har det bara varit vi, men med det här upplägget av att gå ut och äta kändes det mer mysigt och festligt än det gjort när vi försökt ha det hemma.

        Så underbart!

      Tillsammans med min pappa och syster. Jul och alla andra högtider så som födelsedagar har tappat all glädje sen mamma gick bort för lite mer än två år sedan. Det var hon i våran familj som älskade högtider och alltid fixade allt så mysigt och fint så nu känns alla högtider bara oerhört jobbiga. Men vi fixade ändå till ett litet julbord, kollade film och åt efterrätt. Även fast vi alla hade noll julkänsla och var lite ledsna så hade vi det ganska trevligt ändå.

        Aj ❤️

        ❤️❤️❤️

        Är i ungefär samma sits så massor med kramar till dig!

        Fan. ❤️ Kram. Vad fina ni verkar va.

        Oh skulle ha kunnat vara jag som skrev denna kommentar ❤ saknar mamma lite extra under julen för hon var en sån som fixade allt med mat och pynt och så, och int ville hon ha hjälp heller för det skulle vara på ett visst vis, gå efter schema.

      Firar med föräldrar, syster med familj och farföräldrar. Vi är rätt få och det är väldigt skönt. Innan var vi hela släkten men mammas sida firar jul på eget håll nu.
      Tre barn under 7 år så det är full rulle ändå

      Med mina katter. Jobbade förra året. Så skönt att få mysa hemma.
      Varit på kyrkogården tänt ljus.
      Ätit mat och sett tomten är far till alla barnen.

      Har de senaste åren firat med min sambo och familj, men nu håller vi på att separera. Firar med syster, bror, mamma och systers sambo i år, pappa gick bort för några år sedan. Har alltid älskat julen, men den följde inte med i hjärtat i år. Är SÅ tacksam för min lilla familj ❤️ Men just nu kämpar jag bara för att överleva den sorg jag har i hjärtat just nu. Det blir bättre va?

        Det kommer att blir bra❤️ Det blir alltid bra. Tänker på dig!

        Been there done that. Och ja, jag lovar, det blir bättre. Det gör ont, men du tar dig igenom det. Jag mår jättebra i dag och med facit i hand så inser man att det inte var ”meant to be” trots att man trott det så innerligt så länge. Än en gång; det blir bättre, våga tro på det och god jul till dig ❤️

      Firar alltid med familjen! I år jobba både mamma och pappa, de är dessutom skilda (skildes detta år) men vi firar imrogon alla tillsammans istället. Så idag har jag åkt och hängt några timmar bara med mormor, var hos moster en timme, och hela kvällen hos farmor. Hälsade på mammas jobb på ett äldreboende, tog med min mops dit och alla blev så himla himla glada! Han hade sin tomte dräkt på sig och lät alla klappa honom, och lyckan när de fick mata en bit skinka åt honom! Det var det bästa på hela dagen. Att få se lyckan i deras ögon. Har också hälsat på min gammelmormor som kanske inte ens överlever natten, hon är dålig. Men hon är hemma, så som hon vill. Så det blev ett adjö på självaste julafton.. behöver knappast berätta att det var smärtsamt. Hon är 97, och en riktig krut tant. Hon har aldrig dömt eller pratat illa om NÅN, alltid tagit hand om sig själv, bott i skogen vid havet ensam i 30 år, huggit sin egen ved, gjort sin egengjorda saft. Nu funkar inte benen och hon hatar det, tur så slapp hon hem från sjukhuset några dagar då hennes barn från Spanien flög hem över jul. Sista julen tillsammans.. ❤️ även om såhär är livet, så är det rent förjävligt. Men jag uppskattar högt stunden jag fick med henne idag. Hon lugna mig så fint och la sin hand på min och sa med ett leende att vi ses sen på andra sidan, och då ska vi ha kul. Fina fina gammelmormor. 97år och 3 gråa hårstrån på huvudet.

      Nu är jag hemma och helt slut. Tagit mina mediciner, ligger i sängen under täcket med hunden. Och hänger med er! Har verkligen insett att detta är ett sjukt viktigt forum även om det är ett ytligt forum, finns så många guldkorn här inne ändå!
      ❤️ Hoppas alla haft en fantastisk jul!

        Mopsen är hos dig. Mopsar är fantastiska. Så mycket kärlek.

      Första julen utan mamma som dog i november.
      Känns mest skit, fastän jag har familj kvar. Känner mig otacksam som är så jävla ledsen över att mamma inte är kvar. Glad att dagen är över och att jag får sova nu.
      Fick en lyxig diskborste från Granngården i julklapp.

        Tänk inte ens tanken att du är otacksam. Klart att det kan vara bra att ibland stanna upp och se vad man faktiskt har även om man sörjer det man inte längre har – men du måste få sörja!! ❤️

          Tack för dina ord
          Jag fattar nog rent teoretiskt, men känslorna är inte alltid ikapp. Jag hoppas det ger med sig, jag är ju inte direkt den förste i världshistorien att sörja.. vilket också får mig att känna att jag borde skärpa mig?! Aaarrgghh gud det går runt.

            Pratade just med en vän om det där att andra, och man själv, förväntar sig att sorgen skall gå över så snabbt. Den går ju inte över och ett år går så fort. Och allt blir svårare vid högtider. Ta dig tid att sörja. Det är både rimligt och nödvändigt. Kram <3

              ❤️

        Det är okej att tycka att julen är skit i år, det är fullt förståeligt.

        Min mamma gick bort i oktober för 10 år sedan. Den julen var skit. Det kändes bara tomt. Ha verkligen inte dåligt samvete för att du känner så.

      Firar alltid i sol och värme med mannen min.
      I år på Sal, Kap Verde.
      Har precis ätit julmiddag, väldigt gott och högtidligt.
      Förstår mig inte på hysterin med julen….. Men det är jag.

      Första julen utan pappa och det gör så ont. Men umgås med min son så det är ändå ok trots allt.

        ❤️

        ❤️❤️❤️

      Firar jul med min sambo, vårt barn, min familj och våra vänner som är ensamkommande. Vi brukar alltid bjuda vänner och bekanta som inte har någon egen familj att fira med. God jul på er allesammans ❤️

      Firar inte jul (och nyår) vill att dessa daga ska vara över så man slipper alla dessa ångestattacker som kommer i vågor + alla sympati blickar på gymmet.

        snart har vi betat av den här julhelgen också! Några dagar kvar bara så går vi in i 20-tal
        ❤️ Kram och pepp

      Firar med min mamma. Har åkt iväg en del jular å firat med annan släkt, pojkvänners släkt eller på solsemester osv. Men det är med min mamma jag vill fira. Hon är den viktigaste personen i mitt liv och en dag kommer hon inte finnas kvar. Så varje dag är viktig ❤️❤️❤️❤️

        Så fint att höra, det känns verkligen i mitt stackars hjärta. Ta hand om varandra och stor kram till er båda❤️

      Firade med min sambo och min storasyster. Började dagen med lite jobb och sedan till kyrkogården för att tända ljus för mamma och pappa. Julen är tung utan dem, speciellt utan mamma som älskade julen. Men fint ändå att vi alltid firar med min syster. <3

        ?

      Just nu sitter jag i ett hotellrum i en gigantisk hotellsäng och dricker bubbel och kollar på Netflix med min kille. Vi har varit på semester i sju veckor nu och har drygt tre veckor kvar. Har haft världens bästa resa men förut idag grät jag faktiskt lite för att jag fick hemlängtan deluxe, mest efter min mamma. Jag jobbar i handels och har gjort i flera år och det här är första julen sen 2008 som jag är helt ledig över jul och just nu ångrar jag lite grann att jag ”slösar” den tiden med att vara borta från familjen. Visst är det konstigt, hur man aldrig är nöjd?
      Det första jag ska göra när jag kommer hem är att äta ett kilo rödbetssallad, det godaste jag vet på julbordet, och krama om alla mina vänner och min familj.

      Med sambo och mamma. Vi har alltid såååå kul då min sambo och mamma kommer jätte bra överens. Varit så i några år nu.

      Firar alltid med mamma och storebror bara. Har ingen kontakt med min pappa och morfar bor i Polen. Älskar att fira jul med mamma och brorsan, det blir alltid världens mysigaste kväll. Så tacksam för min lilla familj.

    Är det någon här som jobbar på SEB? Vad jobbar ni med och hur trivs ni?

      Jobbar med projekt och trivs bra! 🙂

      Ja, sen snart 13 år tillbaka i olika roller. Trivs väldigt bra och kan verkligen rekommendera SEB som arbetsgivare och arbetsplats.

    Någon som har tips på ett nagellack som är ljust rosa, lite som fransk manikyr, håller bra och ser fint ut? Vill lite åt looken folk med gelnaglar har men utan att skaffa sådana… 🙂 Tack! Och god jul!

      Essie ”ballet slippers” och seche vie överlack på ☺️

        Tack! 🙂

        Håller helt med. Bästa

        Ja precis! Ballet slippers + seche! Bästa!

      Manicure Diorlisse från Dior i färgen 500 använder jag. Finns i två färger men den andra, nr 800, är lite mer aprikos.

      https://images.app.goo.gl/LQrVjt9Mgj2fzZHS6

        Hur håller den? Har du överlack?

      Isadora second nail i rosa

      Köp Essies nagellack som heter ”Gel Couture” i färgen ”Fairy tailor”, lacka två lager och avsluta med Gel Couture Top Coat. Det är skapat för att se ut som gellack! Världens bästa nagellack. Får ofta frågor om var jag gör mina naglar. Håller dessutom länge för att vara vanligt nagellack!

    God jul!
    Jag har en del fina träningskläder jag inte använder. Skulle vilja ge det till någon tonårstjej som kanske inte har råd att köpa.
    Vet dock inte vart jag ska vända mig. Någon som har en idé?
    (I Stockholm)

      Jag är ingen tonårstjej. Men har inga pengar att köpa. Sjukskriven och utförsäkrad??

        Har du en mail?

          Jag är en tonårstjej! Vilken storlek är det? Jag har xs-s

          Vill gärna inte skriva ut den, men Camilla kanske kan förmedla?

          God jul❤️

            Oj vad jag skäms nu?

              Varför?

            Jag är samma som skrev att hon har min gmail nedanför. 🙂 Be Camcam ge dig min mail. Obs, den ser lite fejk ut, men det är min äkta, använder den bara till sociala medier haha.

        Jag hjälper dig gärna lite men behöver kunna kontakta dig. Camcam har min gmail. God jul

    Äntligen landat i soffan. Jag tycker verkligen inte om julen. Alls. Det skäms jag över…

      Samma. <3

    nån som vet hur man argumenterar emot släktingar vars argument för SD bland annat är ”bättre att hjälpa flyktingarna på plats.” googlat lite, och det finns ju motargument, men nån som varit med om samma och kom på nåt riktigt bra att täppa till dem med?

      Säg att du hellre pratar om annat på jul. ♥️

      Det finns inget ”på plats”. Platsen brinner. Folk avrättas i detta nu på platsen. Självklart behöver de fly. Däremot kan man argumentera för en bättre fördelning av flyktingar. Orimligt att ett land tar emot 100 000 och ett annat 1000, eller hur?

        Nja. Vi har många ekonomiska flyktingar också. Statistik visade ju att majoriteten som kommer via afrika ”flyr” av ekonomiska skäl och inte från krig. Bättre invandringspolitik och hårdare kontroller av vilka som kommer hit är vad vi behöver.

          Jo iofs. Tänkte mest på de från Syrien som varit på tapeten senaste åren.

            Fast i samma veva som det kommit personer från syrien så har de andra passat på. De har glidit med på en ”räkmacka”. Sett ut så i hela världen. 2018 hade vi 14387 personer från syrien medans vi hade 37500 personer från 9 andra länder.

              Vad menar du med att de andra glidit in på en räkmacka? Att de inte har asylskäl utan att handläggarna på Migrationsverket givit dem uppehållstillstånd av bara farten? Har du nån källa till ditt påstående?

                Lol tror du att alla som är här har uppehållstillstånd eller ens har sökt uppehållstillstånd?

                  Jag har säker källa på att asylsökande har blivit ombedda av migrationsverket att upge att de kommer från Syrien, trots att de egentligen är från ett annat Land. Så jo

                    Att en ”säker källa” sagt detta betyder inte att de andra 13000 halkat in på en räkmacka. Min svåger är handläggare på Migrationsverket och han har aldrig hört talas om det du beskriver. Med det sagt, jag skulle aldrig utifrån detta dra slutsatsen att det aldrig hänt någonstans i Sverige då han självklart inte kan veta hur varenda enskild handläggare agerar. Precis som du inte kan dra slutsatsen att din källa talar för hela myndigheten. Det är anekdotisk bevisföring.

                      De andra 37 500 menar jag såklart.

                  Men den som skrivit refererar ju till offentlig statistik. Dvs de 375000 från andra länder som fått uppehållstillstånd, inte till människor som kommit under radarn utan att söka asyl. Det är ju dessa min kommentar handlar om, eftersom det är dessa som orginalinlägget handlar om.

            Fast vi har ju tagit emot massa människor från Syrien. Nu är det Norge och Danmark och Finland som får hjälpa.

              Nej, de ser hur dåligt det gått för oss så lär inte hända.

                Tyvärr, ligger det nåt i det du säger 22.32.

                  Här i Norge används Sverige som ett skräckexempel, när det gäller just detta/politik.

                    Yes. Samma i Finland!

                      Det är tydligen så på flera ställen har jag hört.

          Du får inte asyl om du inte har skyddsskäl. Där kvalar inte fattigdom in utan det måste i princip uteslutande vara säkerhetshot.

      Sluta argumentera emot. Som det står till idag så har de ju, tyvärr, rätt. Vi har inte ekonomin eller tillräckligt med engagemang från politiker för att kunna ge flyktingar ett värdigt liv. Tar hellre in färre personer och ger dem ett bra liv än många och det ser ut som det gör idag.

        Ett av världens mest resursrika länder som inte ”har ekonomin”

          Det har Sverige inte. Inte med den typ av politik landet har.

          Nej vi har inte ekonomin. Bor du möjligen utomlands eller hur missar du att samhället håller på att falla?

            Nej jag bor i en av de mest pisspratade förorterna i hela Sverige, men där det är kolugnt för det allra mesta och där man kan se att rädslan och nyhetsflödet hetsar upp folk utan att de ens kan kolla upp ur sina mobiler och säga jahaa ja just det inget hotade min existens här idag heller

      Får de inte ha egna åsikter utan att de blir rättade.

      Till att börja med kan du ju fundera på om det är en sån himla dålig idé att ”hjälpa på plats” med bistånd osv. För det andra kan du ju radera upp motargument (med källor pretty please) om du nu ska drämma tillbaka med något.

      Det känns mest som att du agerar känslomässigt här och har bestämt dig för att inte hålla med dem – istället för att fokusera på motargument som håller. Jag menar, annars hade du kommit med dem nu, istället för att be någon annan göra det åt dig.

      Kom ihåg att rösta med hjärnan också, inte bara hjärtat. Man ska vara medmänsklig men även förstå att ekonomiska problem inte räcker med kramar och bullar. God Jul!

        Ja! Jag skäms över hur dåligt ställt många av de vi tagit in har det. Många hemlösa, men också väldigt många som bor i dåliga områden, med dåliga kontrakt och har svårt att få jobb. Vart är alla volontärer som så fint mötte upp på t centralen och argumenterade för att det var så bra att ta in så många? Var det bara fint att hjälpa i stunden?

          En gång volontär, alltid volontär, eller? Var är du? Varför hjälper inte du istället för att lägga ansvaret på dem som kämpade så under värsta krisen? Varför inte lägga ansvaret på dem som INTE tidigare hjälpt till?

            Jag hjälper inte till för att jag var emot den stora invandringen från början. Sa sig självt att man inte kan ta emot sånna mängder samtidigt och hjälpa alla. Jag hade ju rätt också. ??‍♀️

              Men du har ju inte hjälpt någon? ?

                Personen har förmodligen betalat en jävla massa i skatt som ska gå till att hjälpa. Vi får vara sura över att våra ihoparbetade pengar slösats bort på personer som fejkar asylskäl, som stannat trots avslag och begår brott som suger pengar ur landet i rekordfart.

          Ville skriva att det skulle anställas värdinnor eller vad man ska kalla det på alla akuter på sjukhus. När jag var akut sjuk senast så låg det många ensamma gamla som skulle behöva att någon pratar med dom och kan Tex hämta kaffe och smörgås. Även yngre kan behöva den hjälpen. Fler får jobb och akut sjuka får mer trygghet. Ska skriva till politiker om detta . ❤

            Kan tyvärr inte tänka mig att man skulle vilja lägga pengar på det. Volontärt kanske?

            Röda korset gör det på sjukhuset här ?

            Hur tänkte du nu 21.35? Vem ska betala?
            Sjukhusen avskedar folk för att dom inte har råd att ha dom kvar.
            Ska dom då anställa andra, som dessutom ska hålla folk sällskap och hämta kaffe?
            Det är sånt vi är till för vi anhöriga.

            Tror inte att du får något som helst gehör för din omtanke.

          Hur många har tagit in en syrisk familj nu till jul och välkomnat dem i våra svenska traditioner? ?‍♀️

            nej och har inte heller tagit in några andra främlingar för varför skulle jag?

            Hur många hemlösa har du bjudit in?

          Folk som flyr från brinnande krig har det automatiskt bättre av att inte vara i brinnande krig. Du hade också haft det bättre om bomber inte längre föll kring dig och du inte hotades av gasattacker eller förföljelse.

          Ska vi ta hand om dem? Har de inget eget ansvar? De har valt att ta sig hit, till ett av Europas nordligaste länder. Tvivlar på att det är det svenska klimatet som likar dem. Låt dem svälta på gatan om de inte fixar jobb och bostad själva.

      Släpp argumentationen. Jag har också släktingar som röstar på SD och jag sympatiserar verkligen inte med dem men ser inte någon mening med att försöka ändra deras åsikt. Vi tycker olika helt enkelt och det är sjukt tråkigt att förstöra julen med bråk om politik.

        Haha om det är några som förstör julen är det ju rassarna som inte ens kan hålla käft om sina politiska åsikter även på julen utan måste spy galla över ”det politiska läget”

          Jag tycker det är sjukt tråkigt att vissa av mina släktingar har sådana åsikter och har därför sagt att jag inte vill diskutera politik. Det leder ingenstans ändå. Antingen får jag ju acceptera att vi tycker olika eller välja att inte umgås alls med dem. Eftersom jag tror att vårt samhälle behöver mer acceptans mellan olika grupper väljer jag att fortsätta ha dessa människor i mitt liv trots att våra politiska åsikter går isär. Kläcker någon ur sig något rasistiskt säger jag ifrån men lämnar sedan diskussionen.

      Jag tycker att du ska skatta dig lycklig att du lever gott i ett fredligt land och att du har släktingar och familj.
      Att du har människor att spendera denna högtid med i ett varmt hem med en massa mat på bordet.
      Många lider idag. Utan familjer, mat, klappar, gemenskap. De skulle nog göra vad som helst för att ha en familj.
      Försök känna lite tacksamhet istället för att sitta på ett kommentarsfält och be om ammunition att skjuta på dessa människor som i säkert är trevliga, kärleksfulla och som tagit sig tid att laga mat åt dig.
      De tycker inte som du i alla frågor. De ser andra lösningar än du på vissa problem. Betyder det att du måste förstöra julen? Människor som du gör mig ledsen.

        Jag ser inte Sverige som ett fredligt land numera. Bomber, bränder, grov kriminalitet, mord översköljs vi av dagligen. Vad det beror på har jag inget svar på däremot.

      Majoriteten av världens flyktingar finns redan ”på plats” eller nästgårds.
      ”VI” Kan sällan göra ett piss på plats eftersom ”på plats” ligger inom suveräna stater där Jimmy inte bara kan komma och vifta med fingret. Men om man nu enligt Jimmy kan hjälpa flyktingar på plats i tex Syrien, varför åker inte hans partikamrater och gör det?

      Sedan kan man också exemplifiera med, jag tror det var Bosnien, där man skapade safe havens zoner på plats och flyktingarna skulle vara säkra. Det var något det internationella samfundet hade noll kontroll över och flyktingarna var istället instängda i en fälla. Vad menar SD att de kan göra bättre?

        Vad har sd med ts familjs åsikter/idéer att göra?

          Vad menar du? Ts fråga handlar ju motargument mot SDs politik.

      Berätta för dem vad deras övriga politik innebär för välfärd, arbetslagar och dylikt!

        Eller håll snattran och förstör inte julen. Du är inte en folkbildare och dina stackars släktingar har rätt till sina åsikter.
        Tråkigt att de måste spendera julen med Grinchen bara.

      Diskutera inte helt enkelt.

    Trevlig julaftons kväll ??

    Någon mer som är mätt?

      Såpass ?

      Som en gris! Har även ätit alldeles för många skumtomtar haha

    God Jul ???

    Fick tillbaka allt jag lagt ut i pengar på mat inför julen i julklapp. Gick plus minus noll ganska exakt. Bästa julen ?? Skål för att slippa vara fattig i januari och skål för släkt man knappt känner som ger bort pengar i julklapp.

      Nu har jag inte förlorat någon så kan inte sätta mig in i din situation… jag hoppas att du orkar ta dig igenom den jobbiga tiden framöver..
      Dock har jag spenderat julen ensam ihop med min hund och jag måste medge att det kändes otroligt ensamt i början av dagen men nu när dagen börjar lida mot sitt slut, så har jag utvärderat den och den har varit helt underbar, precis som jag vill ha den. Så att fira jul själv, behöver inte alls vara något negativt.

        Tror personen överlever framåt………

    Första julen ensam. Hur har ni som förlorat eran närmaste hanterat de första högtiderna utan de? Jag valde att vara ensam för att jag inte orkade denna gång (vänner och bekanta har välkomnat mig men inte orkat…), men nästa gång får jag väl börja skapa en ny tradition tänker jag..

      ❤️

      Jag har varit med delar av familjen som fotfarande finns kvar. Vi har inte firat utan bara träffats som vi ändå brukar göra. Högtider är piss första året och jag tror inte nästkommande år blir så mycket bättre men jag hoppas ändå nån gång att jag ser fram emot att fira dem igen även om det inte blir som förut.

      Jag funderar på att göra nåt välgörenhetsarbete nästa jul. Tycker inte det känns kul att fira längre och vill skapa nya traditioner. Värt att prova tror jag.
      Återkommer om ett år om hur det blev!

      Blev änka för några år sedan och valde att vara ensam första julen trots att jag bor utanför Sveriges gräns. Ville vara ensam med sorgen och orkade inte riktigt med att alla skulle tycka synd om/ta hänsyn till den nya situationen.
      Eftersom åren har gått har jag skapat mig en ny tradition som passar mig.
      Tror att man bara får ta tiden till hjälp.

      Jag va skitledsen första högtiderna efter att min bror gick bort.. men jag försökte inte bygga upp någon idyllisk jul utan accepterade att jag va ledsen. lagade lite enkel julmat bara för att det är gott. gick på mycket bio och gick långa promenader och lyssna på böcker. det blir enklare för varje år. styrkekram !

    Jobbat under dagen och firat jul med hjärtsjuka patienter på sjukhuset. Eftermiddagen spenderat ensam hemma. Utan sociala medier över jul och nyår. Då är jag också ensam…. har vänner men alla ska på parmiddagar/familjetillställningar eller på spa. Ska försöka låtsas som att det är en vanlig dag och inte något speciellt… som idag ???

    Börjar med att säga att jag är HELT FÖR abort. Men stör ihjäl mig på att när snacket om det är kvinnans eller mannen som ska bestämma om det blir abort eller ej så ska alltid kvinnan bestämma, för kvinnan bestämmer över sin kropp. Och det är ju helt jävla rätt MEN tror dom att skaffa barn handlar om att kvinnan är gravid i all evighet och inget barn kommer komma ut? Kvinnan är gravid i 9 månader men sedan är ju inte barnet en del av kvinnans kropp längre. Då är ju barnet bådas ansvar. Så det är ju en väääldigt kort tid barnet växer i kvinnans kropp VS hur länge barnet lever utanpå. Samtidigt säger jag inte att kvinnan inte ska få bestämma. Någon som förstår hur jag menar? Menar inte att starta nått krig här men orkar inte heller snacka om god jul och hur man firar den och med vilka så vill hellre diskutera detta med någon

      Förstår din tanke men det skulle vara ett grovt övergrepp att tvinga en kvinna till abort mot hennes vilja. Därför kommer det alltid vara kvinnans val. Likaså är det ju med andra medicinska ingrepp, ingen kan tvingas genomgå en operation eller behandling. Män som absolut inte vill göra en kvinna gravid får använda kondom, sterilisera sig eller avstå från sex helt enkelt.

      Fast really, lyssna på Surrogatmamman i Tbilsi på P1 Dokumentär om du inte kan förstå att det inte ”bara” är 9 månader. 9 månader som kroppen utsätta för enormt många risker för att inte tala om när ungen ska ut. Det är, för de flesta, inte helt lätt att lämna ifrån dig en unge en burit på i 9 månader med de hormoner det drar igång och närheten.

      Misstänker att du är väldigt ung, inte fått barn eller är man.

        Jag är 27 år och har två barn. Men det är inte ens det detta handlar om. Det jag försöker säga är att när det kommer till frågan ”Behålla eller ej” så är argumentet att kvinnan bestämmer pga att det är hennes kropp. Helt sant. Det är i kvinnan graviditeten utspelar sig. Men sen då? Barnet finns ju inte föralltid i kvinnans kropp. Sen kommer ju barnet ut. Och då har mannen ett väldigt stort ansvar resten av livet. Jag menar inget illa med vad jag skriver, hoppas någon förstår hur jag tänker. Det är alltid ”Kvinnans kropp, hon bestämmer!” Och det är heeelt sant, ingen som säger något om det. Men blir man gravid verkar många tro att barnet för evigt kommer ligga i kvinnans kropp, så är det ju inte.

          Det är ingen som tror att barnet kommer ligga i kvinnans kropp för evigt. Men eftersom det är kvinnan som blir gravid måste hon få bestämma om hon vill genomgå en abort eller en graviditet och förlossning. Det finns inget annat sätt att lösa det på och mannen får helt enkelt se till att inte göra någon gravid om han inte vill hamna i den sitsen.

      Jag var för mannens rätt till laglig abort. Kvinnan ska få bestämma över sin kropp fram till en viss vecka (är det 18 som gäller inom stora delar av EU?).
      Sen är det bara undantagsfall som gäller (sjukdomar osv).

      Men de flesta genomgår sin abort redan innan 5 veckor så det är ju inget jätteproblem.

      Nu är jag emot mannens rätt till laglig abort då det bara skulle leda till problematik.
      Kan han ligga så ska han ta ansvar över sitt barn (ekonomiskt). Dessutom kanske mannen ”tackar nej till fostret” efter att aborttiden är ”öppen” för mamman. Vad händer då? Massa par skulle komma överens om laglig abort så att mannen slipper betala underhåll, så att vi skattebetalare får ta på oss ansvaret osv.

      Förstår typ inte vad du vill säga.. Jag tycker att det är alltid är kvinnans beslut och ta. Har man ett seriöst och tryggt förhållande kan man kanske prata om hur den andra partern känner osv men i slutändan är det kvinnan som. Ska ge liv åt barnet. Om inte man vill ge liv åt ett barn spelar det ingen roll vad mannen vill eller tycker..

      Säg vad ni vill om jämställt föräldraskap men det är alltid kvinnan som ”förlorar” mest. Ekonomiskt, Emotionellt, fysiskt och psykiskt. Det är inte bara och gå igenom en graviditet. Graviditeter innebär förlorad inkomst, viktuppgån. Inte alltid men för det mesta besvär som illamående eller foglossning, förändringar i kroppen som hemorrojder och allt vad det kan vara. förlossningssskador, återhämtning… Mm. Är förälder, har en bra o ansvarsfull partner som stöttat och funnits där och tar sin förädraroll på allvar. Och trots det känner jag att jag alltid gör mest.

      Så.nej. Kvinnan bestämmer. Alltid.

        Tror jag kan ha missförstått hahaha

      Har du varit gravid?

      Om ja (och du alltså har denna uppfattning) – tror du att alla isf känner precis som du gjorde under din graviditet?

      Om nej – du kanske borde kika lite på vad det innebär för kroppen att vara gravid.

      Mannen har ju ett val: kondom!! Använder han inte kondom så får han vara beredd på att det kan resultera i en bebis.

      Jag tänker att mannen också ska få göra abort. Samma tid som för kvinnan (vet inte vilken vecka det är men låt säga v 18). Om mannen gör juridisk abort innan v 18 så skulle kvinnan inte ha rätt att kräva ekonomisk eller emotionell delaktighet från mannen. Då blir ingen förälder mot sin vilja.

        Fast har han kommit i en kvinna får han fan ta ansvaret efter också

        Jag tror inte det skulle fungera i praktiken då män skulle kunna använda detta som utpressning för att få igenom sin vilja. Eller göra en kvinna gravid och sedan ångra sig. Det sätter kvinnan i en enormt svår och sårbar situation. Har man haft sex får man ta ansvar för konsekvenserna. Vill man verkligen inte ha barn går det att använda kondom eller sterilisera sig. Svårare än så är det inte.

          Exakt. Kvinnan gör största jobbet oavsett hur man vrider och vänder på det. Vill han på allvar inte ha barn, på med kondom.

          Det gäller ju även kvinnan. Vill man inte ha barn så får man strunta i all ligga. Om man blir gravid och mannen inte vill bli pappa så har man ett val och det är att behålla barnet själv. Vill man verkligen ha barn med någon som absolut inte vill bli pappa? Kanske bättre att vara fristående förälder. Är det så farligt att ett barn växer upp med bara en förälder? Finns ju en hel del kvinnor som åker till Köpenhamn för att skaffa barn på egen hand och det är ju helt i sin ordning.
          Utpressning har jag svårt att se det som. Den blivande mamman bestämmer ju själv om hon vill ha barnet eller inte (pappan lika så). Om man inte har de ekonomiska möjligheterna att ta hand om ett barn själv så bör man vara försiktig med att skaffa barn. Och ja, jag har själv varit gravid och valt att avsluta det. Jag hade kunnat behålla det men var inte intresserad av det.

            Du har svårt att se det som utpressning? Påriktigt?

              Hur är det utpressning? Kvinnan kan ju behålla barnet om hon vill. Det är ingen som tvingas till abort, varken kvinnan eller mannen. Vill man bli mamma så står det en fritt fram, det är bara det att pappan inte är delaktig. Den biologiska pappan har ju inte rätt att ändra sig i efterhand, säger man ja till barnet när graviditeten är i v18 så blir man pappa. Juridisk abort ska också ske inom strikta tidsramar (som följer medicinsk abortlagstiftning).

                Och om kvinnan inte berättar att hon är gravid med hans barn innan v18?

          Som man får man inte ångra sig efter v 18 (eller vad det nu är som gäller för abort). Har mannen inte gjort juridisk abort och skickat in papperna innan dess så blir han pappa med allt ansvar som kommer med det. Man kan inte ångra sig i efterhand, mannen och kvinnan har samma tid på sig att bestämma sig (ok, kvinnan kanske ska ha ett par veckor extra). Hur man sen ska lösa det med att kvinnan måste berätta för mannen att hon är gravid och inte hålla det dolt det har jag inte klurat ut ännu. Tycker bara att även män ska få vara med och bestämma om de ska bli pappor eller inte.

            Det är fortfarande i kvinnans kropp barnet ligger i. Därmed har hon all rätt till barnet. Det är klart man ska försöka komma överens tillsmamans som par etc etc etc. Men avgörande valet är kvinnans.

              Klart hon har all rätt till barnet men om mannen väljer en juridisk abort så blir hon ensam om att uppfostra och sörja för barnet. Jag har aldrig menat att hon ska tvingas till abort, hon har all rätt att behålla barnet det är bara att det kommer inte ske någon inblandning av barnets biologiska far. Vill man behålla barnet så ska man såklart göra det men det är utan ekonomiskt stöd från en pappa.

                Men nu ser du bara till mannen. Barnet har väl rättigheter också?

                  Nä. Jag ser till allas rätt. Det är inte alla barn som har en biologisk pappa i sitt liv men det kan finnas många andra fina manliga förebilder. Det finns nog många barn som har frånvarande fjädrar och sånt kan man aldrig lagstifta emot. Barnet får förhoppningsvis all kärlek som det hade fått ifall man var en klassisk kärnfamilj.

                    Även de barn som har frånvarande fäder har rätt till ekonomiskt stöd av dessa skitpappor. Det kan man inte avsäga sig bara för att man är frånvarande.

                      Kvinnan väljer ju att skaffa barn på egen hand i dessa fallen och då kan hon ju såklart sörja för att ekonomin är säkerställd för sig och barnet. Man skaffar väl inte barn om man inte har ekonomiska förutsättningar att ge barnet ett drägligt liv. (Jo, jag vet att det finns en del människor som skaffar barn utan att tänka på ekonomin men det är helt huvudlöst enligt mig. Det finns väl ingen som hade tyckt det varit en bra idé att skaffa en häst om man inte at råd med det, och då är det ändå ”bara” ett djur)

        Fast det handlar om barnets rättigheter. Barnet har inte valts att födas och ska givetvis har ekonomiska rättigheter.

          Klart barnet ska ha det. Mamman finns ju med i bilden. Har man inte råd att skaffa barn så skulle jag vilja säga att man är väldigt oansvarig om man gör det trots allt. Barn är inte någon skyldighet att skaffa.

      Min graviditet påverkar fortfarande min kropp. Inte med sprickor och kompilationer av det utan problem med tarmarna. Barnet är 3.5 år. Så visst barnet är ute och det är vårt barn men det är min kropp som tog skada av de 8 månader barnet var i mig. Som jag får leva med troligen alltid. Därför är abort eller en graviditet mitt (kvinnors) beslut.

        Mina höfter är förstörda sen min graviditet och förlossning. Är 32 år och kan varken springa eller gå långa sträckor.

          ”Bara”” 9 månader? Jag lider fortfarande av min förlossning fysiskt och psykiskt. Min kropp är trasig efter en grad 4 bristning.
          Mådde så otroligt dåligt under min graviditet, och mår fortfarande dåligt över vilka tankar jag hade under den tiden.
          Älskar mitt barn över allt annat, hen gör mig lyckligare än jag någonsin kunnat drömma om och var så efterlängtad. Men att vara gravid är det tuffaste jag gått igenom.

      Saken är den att det är omöjligt att pappan kan ha något att säga till om då det är omöjligt att fastställa vem som är fadern innan barnet är fött. Hur ska man avgöra vilken man som ska få säga till om aborten innan barnet är fött och man kan göra faderskapstest?

        Mamman vet troligen vem hon har legat med. Inte alltid men inte allra flesta fallen. Det är inte en helt enkel fråga, det håller jag med om men jag anser fortfarande inte att någon människa ska kunna tvingas att få barn mot sin vilja, varken en man eller en kvinna.

          Men att ”hon vet nog”, ska det kunna gälla juridiskt?

      Du diskuterar hellre abort än julfirande?

      Egentligen rätt enkelt. Kvinnan har rätt till sin kropp och därmed rätt att välja att göra abort eller inte. Det tycker jag är rätt. Men mannen BORDE ha rätt att innan, låt säga vecka 18, avsäga sig barnet. Alltså inget ekonomiskt ansvar, ingen kontakt, ingenting. Som en abort, fast ändå inte.

      Återstår ju dock problemet att kvinnan inte säger något innan den veckan för att kunna kräva ekonomiskt ansvar…

        Pengarna är barnets. Barnet har väl rätt till ekonomiskt stöd från sin pappa….

    Är det ingen annan som tycker julen endast är en ångestbörda?

    Valde att inte fira i år eftersom att julen ger mig sån fruktansvärd ångest varje år. Över att jag vet att min familj inte är som ”alla” andras och är så dysfunktionell på sitt sätt. Ändå har jag känt mig så fruktansvärt ensam, gråtit hela eftermiddagen och kvällen. Min mamma har inte hört av sig och kollat hur jag mår, det har ingen. Känner mig verkligen så ensam i en så stor värld, speciellt när man ser hur alla ens vänner och bekanta är så glada osv. Är det någon annan som känner samma?

      Jag känner igen mig. <3 Som barn var julen ångestfylld då mina föräldrar drack för mycket och det bråkades en del. Just drickandet var obehagligt. Sedan har det följt med i vuxen ålder. Känner ingen glädje över jul och blir irriterad på alla som med glimrande ögon börjar pynta i typ oktober… Alla vännerna pratar om hur mysigt det ska bli och de ser fram mot god mat och sådant. Jag känner mig alltid utanför. I år skulle min sambo opereras precis innan jul men det blev uppskjutet. Till min besvikelse, då jag såg chansen att äntligen ha en ursäkt att inte fira hos mina föräldrar… Men nu sitter jag här ändå och mamma har frågat vilken diet jag ska börja med efter nyår. Tjaa ingen tänkte jag, till hennes stora förvåning… Enda fördelen med att vara vuxen nu är att jag också kan ta ett glas vin extra och bedöva känslorna (obs inga barn firar med oss!).

      Kanske kan du tänka på att julen väldigt snart är slut? Kan du göra något du verkligen njuter av? Bada? Tända ljus och se din favoritfilm? Träna?

      Kommer du från en dysfunktionell familj så bar nog ditt beslut att skippa julen ändå klokt. <3

      Jag är också ensam idag. Har en mamma i stan men vi har ingen relation längre.
      Jobbade till kl. 15 sen gick jag hem, åt god mat, hade tvättstugan (den var ledig!)
      Vad ska man säga? Har haft stunder under dagen då jag tänker på hur lyckliga ”alla” är och blir ledsen.
      Men sen tänker jag att det är bara en vanlig dag. En tisdag. Egentligen.
      Om ett par timmar sover jag och hela den här dagen är över. So what?

        Hej igen och tack för era svar <3 känns skönt att jag inte är ensam över att känna såhär, även fast jag såklart visste det redan innan jag skrev.

        Ja, jag får försöka hitta på något roligt att göra de sista timmarna jag är uppe. Kanske orkar ta tag i disken. Och det stämmer ju att julen snart är över, det är bara det att det känns som att den håller på hela november och december. Det är ett ständigt ättrande om den flera månader i sträck, innan den ens är här. Ångesten växter sig liksom starkare och starkare med start fr. slutet av oktober och nu idag smäller den som en bomb och så mår man piss. Men snart är den slut..

        Tack för era svar ❤️

          Visst är det jävligt?! Önskar julen kunde få en vecka i december och sedan räcker det. 😛
          Hur känner du för 2020? Jag älskar faktiskt nyår och tycker om att sitta och planera för det nya året. 🙂 Vill börja äta mer grönt och hälsosamt så googlar recept jag planerar att testa. Kanske något för dig med? Rätt mysigt att drömma om ett fint 2020!

          Har du kollat på Sherlock Holmes på netflix? Sjukt bra serie! Du kommer glömma att komma ihåg att julen inte känns så kul i år ❤️

      Har också suttit ensam med min son idag. Har en dysfunktionell familj som jag inte har någon kontakt med och min sons pappa är död och ingen kontakt med hans familj. MEN jag har gjort så gott jag har kunnat idag att få till en julkänsla och en mysig dag för oss två, men ärligt talat, inombords går jag sönder och har så mycket ångest att jag är helt slut nu. Skönt att julafton är över..

        Förstår hur det känns. Min pappa är alkis och vi har inte haft kontakt på massa år. Har heller ingen kontakt med mina bröder. Så blir ensamt när det är högtider.
        Kram till er! Din son hade säkert trevligt med dig ?

          Åh tack för din kommentar! Så glad man kan bli av ett par vänliga ord, det värmer ❤️ Kram till dig med!

          21:10 julkram till dej. Nu har du oss här. Ta hand om dej. ?

        ❤️

        Åh ❤️ Hoppas det ngt år kommer ett julfirande till din ort som bjuder in alla till ett alkoholfritt julfirande ?❤️ Börjades med det förra förra året i min ”stad” och då får man iaf fira i gemenskap 🙂

      Tycker också att julen mest är ångestfylld. Vi firar stort med stor släkt, cirka 50 pers när vi är ”dom närmaste”.
      Jag orkar inte vara med varje år och de år som jag inte är med så är det ingen av dom som hör av sig och önskar god jul.
      För mig kvittar det typ att fira jul. Jag julpyntar aldrig, lyssnar bara på julmusik när jag blir påtvingad och köper inga julklappar.
      Det är bara en dag som alla andra för mig. I år är jag med ett par vänner i fjällen och åker skidor istället. Noll julmat och noll julklappar. Så skönt 🙂

      ❤️❤️❤️

      Du är inte ensam ❤️ Jag satt själv nyss och funderade på varför jag alltid känner mig så tom på julen. Har kännt mig ensam hela dagen fast vi varit 18 personer. Vet fortfarande inte varför men kom på att det är så varje år sen jag blev vuxen. Som barn älskade jag julen och var alltid så lycklig. Hjälper kanske något att se det i mina barn men känns på något sätt fortfarande meningslöst. Alla våra familjer är mer eller mindre dysfunktionella. Min har blivit bättre med åren men jag ställde ultimatum att antingen bryta helt eller gå i familjeterapi. Har hjälpt massor.

    Har haft min värsta julafton nånsin. Min man klickade och skällde ut mig helt utan anledning när vi var ute för att köpa de sista julklapparna, varpå jag smällde hårt i bildörren på hans älskade bil och efter det har han varit sur och arg på mig, trots att det var han som satte igång hela grejen. Detta har såklart gått ut över vår dotters julafton som inte alls blivit som jag hade föreställt mig. Jag mår illa av dåligt samvete för henne när jag skriver detta. Min man sitter ensam i vardagsrummet och pimplar vin och jag har bara mest av allt lust att dra något gammalt över mig och lägga mig och gråta.

      Ibland får man bita ihop trots att saker och ting irriterar en.

      Kan du lägga bråket bakom dig, strunta i mannen och göra något mysigt/kul med dottern? Spela spel, leka? Tror ni båda kommer bättre då.

        Tack, ja, jag har försökt hålla ihop idag på grund av henne och imorgon tänkte jag att vi skulle gå på bio.

      Förstår du känner dig misslyckad men tänk på att det är ditt barns barndom just nu ett minne hon kommer bära med sig i livet.

      Jag hade föräldrar som drack alldeles för många jular, kommer aldrig glömma det. Vet vissa som skämtar bort det där med vit jul och jag förstår inte varför, man kan dricka på en miljon olika tillfällen men varför när barn är involverade?

      Jag tror personligen att all press och alla förställningar om en fantastisk jul är den största boven, dem bästa jularna är nog en där man bara tar det lugnt och äter öppnar ngn klapp.

        Tack för ditt, och alla andras svar. Det är just det med att detta blir hennes barndomsminnen som får mig att gå sönder. Min pappa drack som dina föräldrar för mycket under min barndom, även under julen, och det är därför jag så gärna vill att min dotter ska ha fina minnen. Och så blir det såhär. Min man kommer också från ett dysfunktionellt hem med alkoholism. Tja, det verkar ju som att vi båda tillsammans är ett recept på totalt misslyckande. Nu har vi haft det så dåligt så länge att jag undrar om inte det nya året kommer starta med en skilsmässa. ?

          Gör det!! Så blir nästa jul lugn och harmonisk för dotterns skull. Kanske startar ni en ny egen tradition med att bygga det knäppaste pepparkakshuset, äter pannkakor med glass till jullunch eller sätter upp så mycket glitter och ljusslingor i ert nya boende som ni kan? Livet utan någon som dricker sig berusad på julen är faktiskt helt magiskt!

          Lägg inte skulden på dig, snälla! Det där händer vilken dag som helst på hela året, och det suger såklart att det hände denna dagen! Men du har gjort det bästa av situationen för ditt barn, det är det som betyder allt. EN jul kan inte förstöra ett barns barndom vilket det låter på andra här.. Imorgon är en ny dag, och då fortsätter ni göra det bästa för henne. Du är den bästa mamman för din dotter, kom ihåg det ❤️

          Stor kram!

            Åh tack för din kommentar, den fick mig att gråta ❤️

              ❤️

          P.s sen ska du tänka på vad som är bäst för dig och din dotter framöver! Tycker det inte är ett ok beteende av din man att hålla på sådär. Väldigt själviskt och barnsligt.

      Herregud. Släng ut aset.

    Tack och lov att jag bor hemma och kan fira jul med mina fantastiska föräldrar. En sådan underbar dag förutom mens då vare sig kläder passar eller hår som går att göra i ordning. Enda irritationsmomentet är att min frisör fortfarande inte vet hur man klipper en fin hellugg på mig så min jävla virvel inte syns. Men nu ska jag spela Links Awakening!

      Knappast din frisörs fel att du har en virvel, herregud

        Det sade jag inte men man kan klippa undan den. God Jul Grinchen!

          Nej det kan man inte. Grinch för att jag påtalar ett fel haha ? kränkt snöflinga.

            Håller med dig. En bra frisör säger åt dig vad som inte fungerar. Jag har två virvlar vid hårfästet på pannan, och min frisör skulle bara skratta rakt ut om jag bad henne klippa lugg.

              Om man har den i pannan men där är inte min.

    Jag tycker 2019 har varit ett riktigt skitår, av många anledningar.

    Jag har fixat, längtat och planerar inför julen. Hade sett fram emot att fira med familjen. Då kräks dottern 30 minuter innan vi ska åka.

    Den där spyan blev verkligen en symbolik på det som har varit och jag hoppas nästa decennium blir bättre.

    Så istället för julmys, blev det hinkar, klorin, vitpeppar och ledset barn.

    God Jul på Er! ❤️

      Vi började stafettkräkas i fredags. Först stora dottern, sen pappan och igår började jag. Lämnade bort stortjejen till mormor så hon fick fira jul medan jag ligger hemma med hög feber och kräks. Deppjul!

        Tackar nog mormor för när hon ligger och spyr på torsdag ?

      Håller med! Detta året har varit ett helvete. 2020 blir vårt år! Helt klart ??✨

    Förstår hur du menar men tycker du har fel. Att vara gravid och föda ett barn är verkligen inte bara.

    I den bästa av världar är både man o kvinna överens om vad man vill göra men om man är oense så väger kvinnans röst absolut tyngst. För vore ju helt absurt ifall en man kunde tvinga en kvinna att gå igenom en graviditet mot sin vilja.

    Detta är första året på länge som jag har sett fram emot julen och dessutom varit mycket ledig. Självklart är jag jättesjuk och ligger och hostar lungorna ur mig :/

    Så deppig jul. Min son är hos sin pappa och min killes ex ville inte att jag skulle fira jul med honom och barnen för att hon skulle vara med och tydligen är det hon som bestämmer trots att julen är i hans hus. Har varit ensam hela dagen och tvättat. Skulle åkt till killen ikväll men nu är han för trött ?.
    Känner mig så jäkla bortprioriterad!

      men guuuud! bestämmer din killes ex över honom? och över dig? och över din son?!

        Vi skulle firat jul ihop allihop. Inget problem för mig. Men tydligen vågar han inte säga emot henne. Hennes känslor är tydligen viktigare än mina. Så tänkte min son får det trevligt med sin pappa istället.
        Är skitledsen. Känner nästan att jag vill göra slut pga detta.

          Hur länge har ni varit tillsammans? Är det kortare än ett år förstår jag han. Är det längre så dumpa!

            Nio månader. Jag skulle aldrig låta mitt ex diktera vem som kommer och firar jul hos mig. Man har ju valt att avsluta relationen för att den inte var bra. Varför skulle man prioritera den personen framför någon man är kär i?

              Fast 9 månader är för nytt tycker jag för att krångla med sin ”fasta” familj. Klart han måste prioritera att ge sitt barn en bra jul. Du tror ju att det är du eller exet han väljer mellan när det är självklart att det är barnet som styr valet?

                På vilket sätt skulle barnen få en sämre jul om jag deltog menar du?

                  För att exet inte ville att du skulle vara där. Det skulle bli stelt för henne om du kom. Barn känner av om något är fel.

                    Så det är ex kvinnan som är viktigast? Är inte barnen det?

                      Jo. Men blir exet sur påverkar det barnet. Läser man ts andra kommentarer verkar detta inte hända annars i deras vardag, utan var nu en dag på julafton då exet sa ifrån. Ts får växa upp och inse att hon är nr 2 i turordning för sin kille.

                      Ts har dock all rätt att bli sur över att han inte ville ses efteråt. Om de bor i samma stad då, har de 2 timmar med bil mellan sig kan ts sluta sura över det också.

                      Jag firar jul tillsammans med mitt ex som jag har barn med. Jag skulle faktiskt inte vilja fira tillsammans med någon tjej han har träffat i några månader. Och skulle tycka att det var ganska opassande att ta med en kille jag dejtat ett kortare tag på julafton också. Måste vara mer seriöst än nykära för att fira jul med barnen och familjen. Men där tycker jag och mitt ex samma så det är inget problem för oss.

          Herregud. Skulle ha dumpat killen direkt. Han måste vara tydlig inför sitt ex att du också ingår i familjen numera, annars är han inget att ha.

            Fast nej. Genom att prioritera sitt ex så prioriterar han sin relation med sitt barn. Helt okej. Låter ju som de inte ens bor ihop, alltså ganska nytt förhållande. Förstår att ts blir ledsen, men jag tycker inte att han gör fel. Relationen till son och ex ska hålla livet ut.

              Fast jag har erfarenhet av att om man inte sätter gränser direkt för sitt ex och hur mycket inflytande denne får ha i kommande relationer så kommer det aldrig att fungera. Det går att ha bra relation med ex och barn utan att det bara är på exets villkor.

                Jag känner precis likadant. Då borde ju exet tänka på barnens bästa och inte skapa problem kan jag tycka.

                  Fast nej. Du skriver att ni är nykära. Det är alltså en ganska ny relation. Varför skulle exet vilja fira jul med dig? Och varför skulle han skapa problem med sitt barns mamma för din skull? Du är ju trots allt den nya. Nästa år är det märkligt om ni inte firar ihop.
                  Håller dock med om att det är dålig stil att inte träffa dig efteråt.

                    Frågan är väl varför det skulle bli ett problem för henne?

                      För att det är julafton och stelt att hänga med sitt exs nya efter så kort tid. Gillar du att hänga med dina ex och deras nya?

                      Låt ungen få en bra jul med båda sina föräldrar och lägg dina känslor åt sidan. Borni inte ens ihop är det ju bara märkligt att fira jul ihop.

              Håller med. Skulle just kommentera exakt det. Han väljer förmodligen att skippa tjafs med sitt barns mamma för barnets skull.

                Mitt svar är till anonym ovan kl 22:06. Fanns ingen svara-knapp av någon anledning.
                Min exman har en jättefin ny tjej som vår son älskar. Jag har en bra relation med mitt ex men vi har inget behov av att fira jul ihop.

                Saken var ju den att han ville fira med mig men han lät henne bestämma att han inte fick. Eller så ljuger han. Inget av de alternativen är ju särskilt bra!

                Jag respekterar att många har olika åsikter angående detta. Men jag känner som jag känner ändå.

                  Men sluta sura över det. Var stolt över att du har träffat en kille som prioriterar sitt barn istället.
                  Är inte märkligt alls om hon inte ville ha dig där.

                    Tycker ni är väl hårda nu. Det är julafton och man blir sjukt påverkad av hur andras jul är så perfekt vart man än vänder sig och så blir man såhär bort prioriterad! Det är klart man blir ledsen! Fyfan. Du har helt rätt att känna dit ledsen och utanför. Ingen kul situation alls. Känner att du och killen behöver snacka om detta, och att du förklarar hur du mått och tänkt.

                    Kram

                      Klart man får känna sig ledsen! Men det gör ju inte hans val mindre rätt. Som vuxen har man helt andra verktyg att hantera den typen av känslor än vad ett barn har.

                    Fast det ska inte vara massa folk inte på bloggbevakning som ska behöva förklara att det är för barnens skull och hans eget beslut, och inte för att exet bestämmer. Om han resonerar så som ni säger (vilket är bra) så varför berättar han inte det för sin tjej utan skyller på sitt ex? Fegt.

                  Jag förstår dig precis och hade känt exakt samma. ❤️ Exet ska inte styra allt och dessutom är det inte självklart att fortsätta fira jul med sina ex.
                  Jag tycker att du ska ha en eloge att du hade varit beredd att fira jul ihop med hans ex, det hade lika gärna kunna vara stelt och jobbigt för dig. (Nu kommer väl folk pika att du ska sätta barnet först och bla bla bla men relationer med ex är ändå inte självklara även om man ser till barnets bästa)

          Var glad att din pojkvän vill fira jul med sin familj. Mitt barns pappa (mitt ex) är min familj trots att vi inte är ihop och jag skulle alltid prioritera mitt barns pappa framför en ny partner som jag bara känt några månader. Sen är människor olika, att hon inte vill fira jul med dig är inget konstigt, hon kanske bara inte gillar dig? Man kan inte gilla alla. Och att han väljer att fira jul med sina barn och deras mamma är fint, du har väl möjligheten att fira jul med ditt barn och ex? Så sluta känna dig så kränkt. Om en sådan här sak gör att du mår dåligt kanske ni inte borde vara ihop.

            Kunde inte hålla med dig mer Mia! En man som prioriterar sitt barn ska man hålla hårt i.

        Förlåt om jag var otydlig, min son är med min exman. Min kille har egna barn med sitt ex.

          Du lämnade alltså bort ditt barn till din exman på julafton, för att kunna åka till nya killen på kvällen? Men nu orkade inte han?

            Jävlar vad elakt sagt. Hon har ju skrivit att hon ville att sonen skulle vara hos pappan för att hon trodde han skulle få en roligare jul där.

            Att vara okej med att ens barn firar hos ens ex är inte att ”lämna bort” barnet, det är ansvarsfulllt och moget! Mycket bättre än med föräldrar som kräver att barnen ska fira hos dem varje år trots att det t ex blir stressigt för barnen att åka emellan.

              Hur nya killens barns jul blir verkar dock mindre intressant.

      Det där har jag tyvärr erfarenhet utav.
      Mitt ex och jag levde helt efter vad hans ex-fru ville att han skulle göra.
      Och han LÄT henne diktera villkoren. Jag fick inte vara hos honom hur som helst eftersom hon inte fick bli ledsen.
      Tror jag var i hans hem 5 gånger på 5 år.
      Nu vet jag inte era förutsättningar men jag skulle nog ta mig en funderare om jag var du.
      Om du prioriteras bort på självaste julafton tycker jag att din kille är en fegis. Han borde sagt till henne att nu är han ihop med dig och du kommer vara med på julen. Om hon (en vuxen kvinna) inte kan hantera det så kan hon stanna hemma.

        Tack för ditt svar! Jag antar att det är därför han är ett ex?
        Det jobbiga är att jag är så jäkla kär. Men känner att det kommer inte fungera i längden om detta kommer vara ett problem. Han påstår att det inte kommer vara ett problem i framtiden. Jag sa att händer det igen så har han ingen flickvän längre.
        Men att han sen säger att han är för trött för att ses en stund ikväll, det känns som att det var droppen.

          Ni har varit ihop i 9 månader. Det vill säga: ni är fortfarande nykära. Och han behandlar dig så här.
          Han är för trött för att vara med dig efter julfirandet….really? Det hade varit en trevlig kompensation att du fick sova över där när exet gått hem. Jag tycker att både han och hans ex är ynkliga.
          Och jag skulle akta mig om jag var du. Det som händer tidigt i relationen sätter ofta tonen för framtiden.
          Jag var ihop med aset i 5 år och jag lät allt ske på hans villkor (och exets!) eftersom jag var SÅÅÅ kär.
          Det skulle ju ändras, det skulle bli bättre. Men han blev bekväm med att ha mig på vänt. När han behövde mig stod jag där och viftade med svansen.

            Ja jag har också tänkt så, att vi är nykära och då vill man väl ses när man har möjlighet. Även fast man är trött. Han är ju långledig nu så att vara trött är ju inte hela världen.
            Då hade jag iaf känt att jag var lite viktig och prioriterad.
            Jag gör allt för honom men känner att jag inte får så mycket tillbaka.
            Vet innerst inne att jag är en bra tjej, han kommer inte träffa nån bättre, och att jag förtjänar bättre.
            Men gör så jäkla ont att tänka att jag ska göra slut ?

            Ledsen att du slösade bort så många år på fel man!

              Desto fprtafre du släpper honom desto fortare kan du träffa någon som älskar och respekterar dig ❤️

      Oj!? Den där snubben borde du ta ett snack med. Du måste markera för honom att du känner dig bortprioriterad. Om du inte står upp för dig själv kommer folk att köra på. Ställ krav på människan (såklart med hänsyn till hans barn, dock inte hans ex) ❤️ God Jul ❤️

        Tack för svar! Jag är dålig på att stå upp för mig själv tyvärr. Har därför blivit behandlad dåligt i tidigare relationer.

        Hans barn tycker om mig. Jag har lekt och tröstat och nattat dom precis som jag gör med mitt eget barn och de har fått fina julklappar. Jag tycker bara det är positivt om barn har flera vuxna i sitt liv som bryr sig om dom och ger kärlek. Önskar att exet också kunde tänka så.
        God Jul!

          Du är en vettig och klok människa. Alla borde resonera som du.
          Hans barn skulle vara lyckligt lottade att få ha dig i sina liv.
          Du förtjänar en man och en familj som uppskattar dig

            Tack för fina ord ❤️

          Fast jättebra tips att stå upp för dej själv. Det måste du göra. Börja nu. Lova ?

            Jag lovar! Vet att jag måste, för jag mår så dåligt av att inte göra det.

          Om du nu tycker så bra om hans barn så borde du också prioritera barnet och att hen får en fin jul med sina föräldrar. Dvs lägga dina känslor åt sidan och se till barnets bästa. Är du vuxen nog att göra det?

            Barnen*
            Sorry

    Nu är 2019 slut, har sedan 2017 vart ganska fast delvis i en relation jag nu avslutat men jag ska också säga upp mer av kontakten in i 2020. Det är synd att något så fint måste ta slut speciellt då jag inte har mycket vänner (kanske knappt någon alls) men det funkar inte längre.

    Dags med fokus på mig själv!
    Lista: ( ni andra kanske också borde pröva?)

    1. Klippa håret, ganska kort jag trivs inte i det men befriande att det bara inte hänger där och bort med allt slitet.
    2. Ha typ spadag för mig själv bara massa ansiktsmask och peeling
    3. Gå regelbundet på massage hos en professionell snälla testa om ni lider av ångestproblematik
    4. Ta steget att våga prata med någon även om det inte är om allt till att börja med.
    5. Se om möjligher med att få reda på mitt liv
    6. Sörja
    7. Sörja..
    8. Gå vidare
    9. Genom sorgen ändå hitta något nytt vad som helst nytt
    10. Fokusera på sånt jag inte vågat, skriva mer igen min poesi
    11. Fokusera på någon annan hobby
    12. Äntligen gå ner mina överviktskilon som jag samlat på mig, eventuellt träna lite och inte för någon annans skull för min skull
    13. Det röda märket som finns på min hals skulle jag kanske vilja behandla bort eftersom folk kommenterat det hela mitt liv, men en del av mig vill också acceptera det.

    Viktigt att poängtera all press o krav leder ofta till ett helvete, ett nytt år betyder inte man plötsligt kommer bli perfekt
    För höga krav på en bra julafton skapar inte en bra julafton.

    Chilla.

    Även om ni bara når ETT mål är de väl bra??

    Förresten , vad har ni för mål?

      Jag har varit gravid sen april månad så naturligtvis är mina mål av det ytligare slaget.
      Först och främst önskar jag en smidig förlossning och en lycklig och frisk bebis.
      Sen önskar jag även att mjölkproduktionen, äktenskapet, familjeförhållandena och jobbet flyter på eller t.o.m. stärks.

      Mina ytliga mål:
      Fillers i läpparna för att de är så nedrans torra och trötta.
      Bleka tänderna (blev mycket choklad denna graviditet)
      Gå på portömning
      Klippa håret ca 10 cm
      Gå på massage varannan vecka
      Börja träna för att stärka rygg och ben efter en lat graviditet
      Använda dermarollern varannan vecka (ansikte och kropp)
      Dricka mycket vatten
      Sova????
      Äta masssssa frukt och grönt
      Dra ned på socker och skräpmat

      Jag och sambon ska ev flytta då företaget han jobbar på är på väg ner i konkurs.
      Så ska väl ev titta på städer, gärna neråt i landet för min del.
      Han ska börja ta körkort.
      Köpa tvättmaskin.
      Installera diskmaskinen.
      Börja städa mer regelbundet (ja, vi är väldigt bekväma utav oss).
      I december 2020 ska jag även ta ut min spiral, så måste börja fundera på sånt med.
      Vill ev utbilda mig till ett 7-16 jobb (uska nu).
      Har ni tips så skriv gärna 7-16 jobb ?
      Sen vill jag såklart gifta mig, han också men vi måste liksom få nån reda på allt först. Ev större lägenhet i framtiden med.

    Jag har inte utnyttjat mitt friskvårdsbidrag – får jag köpa ett tex halvårs-gymkort nu innan årsskiftet och utnyttja 2019 års friskvård?

      Ja bara du gör det innan årsskiftet annars förfaller friskvårdsbidraget och det går på nästa års.

      Kolla brytdatumet för lönen först, vi har runt den 8e, då lönen ska vara klar. Så det som kommer in senare hamnar på nästa års friskvårdsbidrag

        Okej, tack! Vi har fått direktiv att det ska vara de som fixar detta tillhanda senast 31 januari 2020, men inköpsdatumet måste vara under 2019. Jag hör att det låter självklart men vill bara försäkra mig om att det inte finns speciella undantag, för jag kommer ju utnyttja kortet nästa år..

    önskar mig i julkapp mindre polarisering i sverige. känns som människor glider ifrån varandra så mycket . märks extra mycket så här års. så stora avstånd mellan stad och land, mellan fattig och rik, mellan olika etniska grupper, mellan höger och vänster. tror vi skulle behöva något som förenar oss.

      Fin sak att önska ? Önskar världen detsamma.

    Vilket deppigt Öppet Spår detta var :/ De flesta av er skriver ju mest att ni inte gillar julen osv. Fast det kanske är just det som är grejen, de som är glada och har det roligt har inte tid att hänga här. Hoppas ni får ett trevligt slut på julafton i alla fall 🙂

    Själv gör jag iordning lite härligt julte och en bricka med shortbread kakor åt mig och min man och passade på att scrolla under tiden.

      Mysigt! Ska ta en tallrik med julmat, en glögg och mysa ner i soffan om en liten stund 🙂

        Ja, att göra iordning en liten egen portion efter lång dag som denna och krypa ner i soffa med filt och trevligt sällskap i form av sambo eller bok/serie är ??

      Jag älskade julen tills släktingar började dö och de som är kvar vill inte göra samma saker som jag.
      Jag vill äta mat och mysa och ge paket till varandra för att vi uppskattar varandra och vill ge nåt fint. Blev inte riktigt så. Nu är jag glad att dagen är slut. Hoppas de flesta som är på gott julhumör är i en sån paltkoma att de inte orkar läsa ÖS.

      Vi har haft bästa dagen på länge. Dottern på 3 år var så lycklig hela dagen. Vi har haft det så mysigt med massa god mat.

      Jag och min man har haft det riktigt tufft senaste året, men efter idag så var vi som nykära. Efter vi la barndn duschade länge tillsammans. Vi behövde verkligen detta..

      Japp, jag hade inte hängt här om jag inte undvek familjen. Trist men så är det. Tyckte det var fint med stödet här. 🙂

        Precis så! Detta extra stödet på BB är guld värt dessa dagar för såna som oss.

      Dom som gillar julen kanske har annat för sig just i kväll ?❤️

      Där sa du något.

      Jag kan dela med mig av min jul, underbart mysig och trevlig med min sambo och hans familj. Det fanns mindre bra grejer, men mitt liv känns ganska bra nu och som helhet var det nice, god mat, julklappar, brädspel, fika (typ alla älskade det jag bakat [insert stolt smiley här!] Har varit in här och kikat lite också.

      Hoppas att ni har haft en bra julafton och ni som inte har det, jag hoppas ni ändå haft ljusglimtar och att morgondagen och resten av julveckan blir bättre ❤️

      Nu ska jag varva ner och förhoppningsvis somna utan att drömma mardrömmar av det sista brädspelet vi spelade (ett skräckspel där min sambo dramatiskt offrade sig för att rädda mig och hans systers ??? kan tillägga att vi alla dog ändå… )

    Blir lite irriterad varje gång någon berättar en situation där man har bråkat med din partner och ALLTID är det någon som kommenterar ”släng ut honom”, eller ”lämna honom”. Ibland är det befogat – och jag säger inte att stanna alltid är det bästa alternativet – men folk här inne drar kammen väldigt hårt…. Ni vet oftast max 10%, och ändå ska det lämnas på en gång (!).

    Så, nu ska jag kika vidare på Tomten är far till alla barnen. Go’ Jul på er.

      Men då får väl vederbörande berätta mer ingående vad situationen gäller. 10% av någon händelse är ju svår att ta tolka.
      Annars..låt bli att fråga eller berätta.

      Men ja, tack! Jag skrev en gång en kommentar om att det är lite segt att det alltid ligger på mig att planera veckans middagar och skriva lista att ta med till Ica. Fick direkt en huggig kommentar om att jag borde lämna honom och hitta en man som duger istället. Som om JAG inte har några brister då? Som om min sambo automatiskt är en lat mansgris 24/7 för att han lämnar just den sysslan till mig? Så märkligt råd att ge när man inte har hela bilden av en relation utan baserar allting på en enda grej man stör sig lite på… Vad är det för ubermensch dessa människor tror man ska byta sin partner mot? 😉

      Fast i många fall är det verkligen lämna män. Typ så grova grejer som att åhhh han köpte sex utomlands men säger att han älskar mig, alltså skämtar du? Vi behöver inte veta resten av de 99% för den lilla procenten är tillräckligt för att förstöra alla andra procent som finns. Klart det finns gråzoner men vissa är bara helt åt helvete.

    vi var 18 st, 14 vuxna 4 barn. Så super trevligt på alla sätt, MEN när alla nu farit hem och man börjar andas igen, är så trött eller avslappnad. ska tillägas att vi åt ingen julmat utan jag hade gjort en kalkon och potatisgratäng istället

      Kalkon! Det är vad min familj brukade äta som julmat under hela min uppväxt. Låter helt perfekt. God Jul 🙂

    Bajsjul. Andra året i rad min sambo hittar nåt att börja bråka om precis på julafton. Stressat skiten ur mig själv för att göra det mysigt för barnen, han själv har inte lyft ett finger, förutom att bidra med sitt kassa jävla skithumör. Uuuuuurk vad less jag känner mig ?

      Dags att dumpa!

      Min mamma gjorde alltid samma sak under högtiderna mot min pappa. Herregud vad jag önskar de hade skiljt sig men han lämnade aldrig henne. Han ville hålla ihop familjen. Han trodde ju att han gjorde oss barn en tjänst men nu med facit i handen så önskar jag han hade lämnat henne. När vi blev äldre var det alltid oss syskon hon började bråka med under högtider, födelsedagar…
      Lämna honom låt inte honom förpesta ditt och barnens liv.

        Tack för svar ❤ Hur var det resten av året? Min sambo är väldigt lättirriterad. Han är liksom en ganska naturligt bitter människa, skrattar aldrig. Tro mig, jag tänker dagligen på att lämna honom men det är så himla svårt… hans humör äter upp mig, och trots detta känns det ibland som att jag springer runt som nån hovnarr och försöker få fram ett leende för att hålla honom på någorlunda gott humör. Helt sjukt, jag vet.

          Hon va bitter året om idag förstår jag att hon förmodligen led av en svår form av depression och egentligen kanske behövde vård. Men det var framför allt under högtiderna hon blev som värst. Hon gjorde allt för att förstöra stämningen. Hon klarade helt enkelt inte av att se oss glada. Hon bråkade med mig dagen innan jag skulle gifta mig och med resten av familjen. Ingen vart förvånad.

          Förstår att det är svårt att leva på detta sätt som du gör. Det är inte hållbart. Kan du få honom att öppna upp sig och berätta vad anledningen till hans beteende beror på?

    Hatar stressen som har blivit med julklappsutdelningen. När jag var mindre delade vi ut julklapparna en och en tex ”god jul anders” och sen satt alla och kollade på när Anders öppnade sin klapp, det tog tid men det var verkligen mysigt. Nu är det ”god jul blablabls SLUT!” känns så tråkigt.

    Är också extremt irriterad på min bror som bortprioriterat sin familj till förmån för sitt ex familj. Och då ska vi ändå fira två gånger men inte en enda gång kan han komma. ?

      Vi har det verkligen bra när vi börjar gnälla om hur julklapparna delas ut…

      Julen verkar ta fram småbarnen i varenda vuxna människa.

      Antar att han har barn med sitt ex? Kanske de firar med exet för att barnet har bättre kontakt med släktingarna på hennes sida? Eller att de har fler barn där?

    Vet ni vad ni ska rösta 2022? Isåfall vilket parti? Vilket parti tror ni vinner 2022?

      Röstar V. Tror att sossarna blir störst men att SD + M + KD blir största block.

      Kommer rösta på KD, men SD blir största parti.

      Socialdemokraterna eller SD blir stlrst, SD-KD och M blir största blocket.

      Hoppas vid allt att folk kommer ihåg var vi är just nu, att alla partier är låsta o inte kan ta några beslut utan massa förhandlingar och kompromisser pga att ingen fick majoritet. Och att man får minnas det när man inte fick exakt vad man ville denna runda, alla är låsta. Kmr rösta V.

        Ni som röstar V (det gamla kommunistiska VPK), hur gamla är ni? Kommer ni ihåg Berlinmurens fall? Har ni sett vad som händer i Venezuela?

          Jag är 33. Och ser det med, och vet hur skröpligt även det systemet i sin fullföljda version kan se ut. Ser du hur kapitalismen dödar varje dag av svält även där mat finns, av girighet där arbetare bara gör sitt jobb, och att det bara ses som naturlag? Och att vi håller på att radera ut grunden för hur man ens upprätthåller en civilisation för att istället upprätthålla tillväxt? Men allt består av kompromisser. Och jag har hellre systemt mer i balans än vad ett full on högersystem någonsin kan ge oss

            Men den absoluta fattigdomen i värden har minskat drastiskt och det kan vi tacka kapitalismen för.
            Socialism handlar om att fördela tillgångar men skapar inga nya så en balans behövs.

          V är vad S var förr. De är liksom inga marxist-leninister längre. Bara för en stark välfärd, mindre klassklyftor och lika skolgång för alla. Resursfördelning. Fattar inte varför folk är så rädda för det.

          Varit till exempel Auschwitz nån gång? Även om man inte röstar på SD är en röst på KD eller M en röst som innebär mer makt för dem.

            ?‍♀️

    Någon som har erfarenhet av att göra en anonym orosanmälan till soc?

    En person i min närhet är alkoholist sedan drygt 20 år tillbaka, i olika grader under perioder. Hen var nykter någon månad förra sommaren men dricker nu allt oftare igen (enligt hens partner). Hen skäller ut partnern, är otrevlig, hjälper inte till hemma och några gånger har barnen hamnat emellan (hen har skrikit på partnern framför dem, dragit ut dem i fylla etc). Barnen är inte vanvårdade, de har kläder, bostad och mat varje dag och verkar inte olyckliga eller rädda i sitt beteende men det skär i hjärtat att veta att små barn som står mig väldigt nära lever med en sån förälder. Vad kan jag göra? Jag har såklart sagt till partnern att jag står på barnens sida och alltid finns där om de behöver något, men vi bor i olika städer och partnern är inte särskilt verbal.

    De har tidigare haft kontakt med missbruksklinik, soc, sjukvård, etc, för stödinsatsdr men inget har funkat. Jag känner mig så hjälplös.

      Jag tycker så här, står du på barnens sida så gör du en anmälan. Utan tvekan! Hen får ett wakeup-call och barnen får det bättre när föräldern får hjälp. Så där kan dom inte leva.

        Tack. ❤ Ska ta kontakt med soc så snart jag kan.

      Anmäl, snälla.
      Jag har gjort en på min syster. Det gjorde såå ont i hjärtat och jag gjorde det inte för att hon är en dålig människa eller för att jag ville förstöra, utan för att jag såg att hon behövde hjälp. Det blev kaos i familjen en period men nu mår de bättre än någonsin (även om de hade behövt ännu mer stöd från olika instanser).

      Kommer själv från en familj med en pappa som är alkis. Men sån alkis som är reko go man som tar hand om grannar och sköter jobbet. Vad som hände hemma var det ingen som såg. Mat på bordet hade jag, och hela kläder. Trots det hade jag behövt hjälp! Jag hade behövt att någon gjorde en anmälan.

        Tack. Precis sånt jag behövde höra ❤ Detta gäller mitt syskon, så det är en liknande situation. Mitt hjärta brister för mina syskonbarn.

          Du måste anmäla!! Låt personen hata dig men barnen kommer tacka dig i framtiden.

      Gör en anmälan! Det innebär i sig inga garantier för att det kommer bli bättre, men det är ett första steg (eller en ny chans) mot att familjen kan få hjälp.
      En orosanmälan är ju just det, att du känner oro. Själv har jag gjort upprepade anmälningar, det känns hårt men jag känner att det är vårt ansvar som medmänniskor. Du är viktig som ser barnen!
      Jag önskar dig och dina närstående och barnen all lycka!

        Tack ❤

      En sak du ska minnas när du gör en anonym anmälan: ring INTE och säg ”Hej jag heter Anna Svensson och vill vara anonym. 😉 Då är du inte anonym längre. Lämna inget namn och inga personuppgifter annars heller. De borde inte fråga om det men ändå…

      Du gör något bra för barnen! Det kan vara exakt det wake up call de behöver i familjen.

        Tack för tipset! Är rädd för att det ska gå att lista ut att det är jag ändå, på grund av min nära relation till familjen …

          Du behöver inte berätta detaljer om er relation. Säg att du känner dem och därför har sett att det finns problem det de behöver hjälp med, alkoholism, och sedan behövs inte så mkt mer. Kram på dig!

    Vill bara ge lite pepp till alla er som på ett eller annat sätt lider idag.. vilka kämpar ni är! Det är en timme kvar nu av denna tisdag och imorn tar vi nya tag. Allt kommer bli bra.

    Så jag blev lämnad i lördags. Har försökt hålla ihop mig för mina barns skull och ville inte förstöra julen för dem liksom med att vara ledsen eller så, men fan vilken hjärtesorg jag har. Jag trodde att jag mött mannen jag skulle dela resten av mitt liv med och nu är det över. Mår skit verkligen. Träffar jag nån ny nån gång i framtiden ska jag INTE presentera honom för mina barn, aldrig nånsin. Fan att jag släppte in en man i deras liv som de tydde sig till och så försvinner han? Vet varken ut eller in just nu. Vidrigt.

      ❤❤❤

      Skit också. Fan. Bra kämpat av dig idag! Hoppas innerligt att ni mår bättre snart!
      Kram❤️

    Sambons syskon är missbrukare och sätter hela familjens jul i limbo. Det är svårt att fira när oron för en familjemedlem alltid finns där. Hen har omtänksamma syskon och föräldrar men fortsätter att missbruka och mår piss. Familjen vet inte vad de ska göra. Samtidigt som man vill hjälpa blir det ju extremt tufft att alltid ”lösa” det för den missbrukande, hämta ut personen från knipor och låna ut pengar ect då denna person försätter sig själv i detta konstant. Hen har fått hjälp av familjen men trillar åter in i missbruk. Vad ska man göra? Och när är måttet rågat?

      Hjälper ni/familjen till med pengar etc. är ni medberoende. Tyvärr är det tough love som gäller vid missbruk. Sluta låna ut pengar, sluta ställa upp, sluta ”ordna till det”, det enda ni gör är att underlätta hens missbruk. Menar inte att ni ska bli helt hjärtlösa, men allt det du beskriver är bara tecken på medberoende och det hjälper varken er eller hen. Sök hjälp och stöd via er kommun.

      Det är hemskt att vara medberoende, jag vet. Men det finns massor av hjälp att få. Först ska du söka den hjälpen, sen kan du ta klarare beslut om vad som är rätt hjälp för den anhörige. Ni menar ni väl, men ingen blir gladare för det som läget är nu.
      Ta kontakt med någon hjälptelefon, terapeut, beroendecentrum, präst, vad som helst. Ni fixar inte det här själva och det finns massor av erfarna experter på det här.
      Lycka till ❤️

    Jag har en väldigt oregelbunden inkomst (anställd fast på 50% heltid hade varit 29000 + konsult resten). Bott i andrahand etc forever. Jag fick just en stor summa pengar i julklapp. Nu har jag plötsligt en handpenning på runt 450k för en bostadsrätt. Får jag lån av en bank tror ni, och hur gör man ens? Förstår inget av sånt här. Men behöver verkligen någonstans att bo.

      Tror det kan vara svårt om du bara har en anställning på 50%, men beror väl på hur snäll din bank är? Jag har ex. haft Swedbank i alla år och de godkände mitt bolån trots provanställning, de likställde det med en fast tjänst. Något jag vet att vissa andra banker inte hade gjort. Jag tjänade en del extra som konsult tidigare men kunde inte räkna med något utöver det som var fast inkomst.

        Kan man visa dem nåt själv liksom? Jag får ut runt 19k i månaden. Mina omkostnader i hyra, räkningar och mat är max 9k. Min bank kan ju se att det är så jag lever o gar levt, de har ju historiken. Skulle det hjälpa kanske? Och att jag varit deras kund i typ 15 år? Kan man visa nån egen budget liksom?

          Har bara ansökt om bolån en gång så har tyvärr inte så mkt kunskap, men såklart värt att kolla? Du kan ju inte få mer än ett nej. Vet också att det fanns någon kostnadsfri tjänst där de kollar upp vad man kan få för ränta hos de olika bankerna, de förhandlar åt en helt enkelt. Minns dock inte vad det hette. Jag kunde inte använda dem då jag hade provanställning, de sa nej på en gång pga andra banker ej godkänner det.

            Tack för tips, aldrig hört talas om såna förhandlare! Får kolla upp! ? god jul!

        Tack för perspektiv, bra att ha med mig för förväntningarna! God jul ??

      När jag tagit lån till bostad så har det aldrig handlat om hur mycket jag jobbar. Dom vill veta att jag är fast anställd och vad jag får ut, och om det räcker i deras budget de räknar på. Vad kul, lycka till och hoppas du hittar något ?

    Blev nyss kallad ”jävla cp-unge” av min bonusdotter på 18 år.

    Kul med tacksamma go barn på julafton ❤️

      Hoppas du gav henne en lusing.

    Min bebis är 1 månad gammal idag och jag älskar honom så mycket att det känns som att hjärtat ska explodera ❤️
    Känner redan att jag vill ha ett barn till, haha..

    Är Bianca och Filippe ihop IGEN?!? De verkar fira jul ihop enligt Biancas instastory.

    Underbar jul! Hoppas ni andra också haft det.

    Vet inte hur många julklappar det blev idag från mitt barns mormor/morfar o övrig släkt. Men det blev återigen en stoor säck. Sist för förra julen blev det 70 paket. Då var mitt barn 1 år. Idag är han 3 år. Vi har varit tydliga från start innan barnet ens var fött och inför varje jul och födelsedag att han har allt och att vi inte vill ha något. För han får ändå paket av oss. Nu blev det än en gång inte respekterat så nu är det nog. Vi kommer aldrig igen fira jul eller ha kalas för mitt barn med släkten. Kommer fira ensamma med barnet och hans syskon som är på gång. Känns tråkigt då han gillar släkten. Men vi har fasen inte plats för över 100 nya leksaker / år. Och snart får vi ett till barn. Ytterligare ca 100 grejer/år. Mitt barn gillar bland annat bilar och fick bara idag 4 nya. Han fick 4 st på sin födelsedag för 1 månad sedan också. Av samma personer. Han har väl typ 50 hemma redan (och då är många trasiga slängda sen innan). Jag vill lära mitt barn att det finns andra barn i världen som inte får några leksaker, som kanske inte ens har något hem eller får vara mätt. Jag vill lära honom värdet av de saker han har. Att han är rädd om dom och leker med dom. Jag mår illa av den här sjuka konsumtionen. Barn behöver inte 100 leksaker. Och att det ska vara så svårt att respektera vår vilja i detta. Julen idag handlade om att öppna paket. Från att vi kom till att vi gick. O lite mat mellan det. Vi umgicks ens knappt. Och nu blir det loppis verksamhet hemma igen då.

      Förstår att det är irriterande att släkt inte lyssnar på era önskemål och att de kör sjuk konsumtionshets men att säga att ni aldrig kommer fira med er släkt igen för att de är FÖR generösa mot era barn låter helt sjukt?! ? alltså förlåt men seriöst …. hello i-landsproblem. Måste ju finnas någon bättre lösning för att få släkten att förstå att ni inte vill ha så många paket än att aldrig fira med dom igen? Jag menar… de måste ju verkligen älska era barn eftersom de vill skämma bort dom så ☺️

        Och uppenbarligen går det ju inte att få vår släkt att förstå på annat sätt än att sluta vara en del av deras traditioner. Har vi insett efter 3 år nu. Vi har ju tagit upp detta inför varje jul o födelsedag. Och bett dom visa sin kärlek genom att umgås istället. Ta med honom till badhuset som han älsksr, pyssla tillsammans eller vad som. Det är att visa kärlek. Att ge sin tid och lära känna den lilla personen, Inte att hellre köpa 100 presenter varje år och knappt ta sig tid att umgås.

          Man kan älska en person även fast man skämmer bort hen med presenter. Det låter som sjukt mycket med 100 presenter, så om det inte är en överdrift så låter det minst lika störigt att behöva köpa alla också ? hur får de ens plats i bilen undrar jag? Men du skrev ju själv i första inlägget att er son älskar släkten, så någonting har de ju gjort rätt då tänker jag? Om släkten nu vägrar sluta 100 presenter så skulle jag säga att lösningen inte är att bojkotta släkten som din son älskar, utan istället att spendera resten av året med att lära er son att kärlek kommer från hjärtat, inte från plånboken. När han får alla presenter, se till att göra honom förstådd att alla inte är så lyckligt lottade och fråga om han kan tänka sig ge bort presenter till barn som inte får några? Jag förstår irritationen men det blir lite orimligt när det finns barn som har ont i magen på julafton av helt andra anledningar. Det finns så många lösningar här som inte innebär att skilja på personer som älskar varandra.

            Ja han älskar dom. Så trist då att de valde fokus på saker än honom igår. Vi kommer inte fira jul eller ha kalas med släkten igen. Man ska inte acceptera precis vad som helst bara för man har barn. Om inte jag tycker det är rimligt att han får ännu fler bilar när han redan har massor hemma så måste jag få stå fast vid det. Jag är innerligt trött på at hantera prylar i överflöd, skicka saker till loppis/organisationer och slänga alla leksaker som bara går sönder. Vi kommer skapa egna traditioner som han kommer älska. Så får han träffa släkt vid andra tillfällen än jul.

            Det var 70 paket och 30 födelsedagspresenter när mitt son var 1 år. Så önskar 100 grejer var en överdrift. I år har vi inte hunnit räkna men vi fyllde samma säck/kasse i år som då. Och det delades ut paket i 3 omgångar under dom timmar vi var där. Var minst 50 paket iaf. Mina jular som barn bestod av en full pappa. Så jag vet att barn har ont i magen av andra anledningar. Och för dom barnen vill jag göra något. Men mitt barn kan omöjligt komma att förstå att han är lyckligt lottad när han får så här mycket, inte leker med allt. Hade han haft 1 bil hade han varit rädd om den. Men när han vet att han har över 50 stycken och får mer flera gånger om året så är han inte rädd om någon av bilarna. Han får ju en drös paket vid påsk också och de brukar skicka på posten små leksaker så han tror de är leksaker när vi ska kolla posten. Vi kommer låta han välja ut några saker av allt. Resten ger vi bort till barn som inget har. Men det är inget jag vill hålla på med varje år att hantera den här mängden prylar som vi inte ens får plats med i vårt hem. Med ett syskon till vårt barn kommer högarna växa ännu mer. Att bara få, få få lär barnen vilja ha mer. Att ge bort och umgås med /hjälpa dom som har de sämre DET kommer lära honom uppskatta saker och se hur bra han har det. Att folk verkligen tror att SÅ många materiella saker ska tillföra något som helst gott?

            Sen skilja på personer som älskar varandra? Kom igen. Julen är 1 dag på året. Finns 364 andra dagar att umgås på och visa sin kärlek på. Respekteras inte det vi sagt så har de ju gjort sitt val. Vi firade inre julen där förra året av den anledningen. Så de vet ju. Och vi gav det en till chans. Och de lyssnade återigen inte. Så då skapar vi andra traditioner.

      alltså snälla göm dig under ett täckte och rannsaka dig själv. Folk har ingen släkt, får inga julklappar trots att de är generösa som få och du klagar på att era barn får för många julklappar? Så vidrigt så jag orkar inte

        Är inte det vidriga här att en del barn ska få runt 70 paket med leksaker varje jul medans andra barn inte ens får vara mätta på jul, eller trygga? Det fina hade ju varit om man lagt dom pengarna på fler barn än mitt. Barn som verkligen behöver det och skulle kunna uppskatta det. Mitt barn orkade inte ens öppna en tredjedel av paketen. Han kommer inte ens leka med allt. Mycket som han har fått ligger bara. Han har sina få favoriter. Hade hellre sett att andra barn som aldrig får något kunde fått de saker som bara ligger år efter år orörda för att mitt barn omöjligt kan leka med de enorma mängder paket han får. Och ja vi ger givetvis bort mycket av det han inte använder. Men vi vill inte agera loppis flera gånger om året. Vi pratar alltså om över 100 paket med leksaker inom loppet av en månad då han fyller år 1 månad innan jul. Vad gör det med barn tror ni? Tror ni att de blir lyckligare än om det vore 1 eller 5 paket? Tror ni att det gör dom till bättre medmänniskor?

        Jag vet att folk har det svårt i jul (och övriga dagar på året). Därför valde vi att lägga pengar och tid på att hjälpa barn och deras föräldrar att få en jul med julmat på bordet o present till barnen samt ge till kvinnojourer, istället för att köpa materiella saker som ingen i min släkt behöver.

        Menar ni att det är kärlek, omtanke eller generositet att ge 70 leksaker till en 1åring? Av dom 70 var det året 2 från kusinerna. Resten var från mormor/morfar till barnet.

        Man lär barnen att vilja ha mer, inte uppskatta det man får, inte förstå värdet eller förstå att andra inte ens får 1 julklapp eller ens har en familj.

        Att vi inte kommer fira mer jul med dom bottnar i fler saker än detta. Men det är inte omtanke när vi vänligt undanbett oss såhär många klappar till en 3 åring. Att vi ska ta hem så här mycket grejer som vi inte ens får plats med i hemmet, och som vårt barn inte ens kommer leka med är bara sjukt. Vi träffar sällan släkt då de bor i annan stad. Mitt barn och vi föräldrar hade uppskattat om de umgåtts med barnet den här dagen istället för att bara ge saker. Han hade längtat efter att umgås med dom men dom la allt fokus på sakerna. Som han inte ens orkade öppna. Förstår ni hur många leksaker det är? Och de ger lika mycket till alla 7 barn barn. Vi kommer skapa egna jultraditioner efter detta. Där vårt barn får vara med och hjälpa andra, där vi myser, öppnar några klappar, umgås. Inte en till jul som endast var materialistisk.

        Att överösa ett barn med 70 paket är sjukt. Vad har barnet för glädje av det? Det är inte kärlek till ett barn.
        Skulle plocka ut 5-7 paket och ställa undan resten.

          Skänk resten till barn som inte har?

            Klart vi skänker vidare. Vi skänker och ger annars också. Vi värderar sånt mer än att köpa massa onödigt till vårt barn som har allt han behöver redan. Men är det rimligt att de köper över 100 saker varje år till jul/födelsedag påsk mm. Och att vi föräldrar ska sortera, förvara och skänka vidare för att barnet får för mycket? Det är såhär varje år. Och vi har tagit flera prat med mina föräldrar o övriga om detta. Sa igår att vi inte kommer få plats med detta hemma då vi är i en flytt och ska flytta till mycket mindre. I nya bostaden kommer barnet ha hälften så stort rum o snart dela med ett syskon. Min mamma sa att vi kan ha det på vinden bara. Vi ska alltså ha det i lådor på en vind? Nä detta är bara en onödig påverkan på planeten och sånt köphysteri. Detta är inte kärlek eller ontanke när vi t o m tagit långa samtal om vårt förhållningssätt. De går emot vår uttalade vilja om att de inte ska köpa så här mycket. Det ger oss bara nya projekt att ta hand om alla prylar och vi är redan utmattade pga att vårt barn har en sjukdom som håller oss vakna om nätterna. Vi orkar och har inte tid att sortera flera flyttkartonger än än gång. Och det tar ju inte slut. För dom handlar julen bara om prylar. De borde bry sig mer om att hitta på saker med barnbarnen istället. Samt hjälpa barn som inget har.

      Det låter ju helt galet. Förstår att du känner dig trött på det hela. Ta en röj runda nu i mellan dagarna och rensa ut leksaker han inte använder och skänk eller sälj. Berätta för honom att ni ger dom till barn som inte fått några julklappar. Eller ännu bättre om ni har några kvitton lämna tillbaka så mycket ni kan. Och inför nästa jul säg att ni strikt inte accepterar mer leksaker.

        Vi har inför varje jul tagit upp detta. Även om vi säger strikt nej till några klappar alls så får vi med oss enorma mängder. Enda lösningen är att sluta fira jul med dom. Och fira själva eller med vänner. Skapa egna traditioner. ?

    Har legat vaken sedan två inatt och gråtit i smyg… Är hos sambons familj för att fira jul. Har sådan ångest… Vill bara åka hem och vara ensam, men ska fira jul med hela hans stora släkt imorgon. Orkar inte, men vågar inte berätta åt sambon. Vill inte förstöra julstämningen.

      Åhh jag förstår exakt!! Var i samma sits förra året. Fick sån jävla ångest o låg uppe på min sambos gamla pojkrum en hel dag när dom andra roade sig o gick ut på restaurang… jag sa att jag behövde plugga men det behövde jag inte alls…. jag låg och var ledsen bara…. sjukt sorgligt och pinsamt men klarar inte av sociala tillställningar… släkt middagar är det värsta jag vet… Men det går över snabbt även fast det inte känns så. Och nästa jul kan ni fira någon annanstans? Vi är hos mamma och pappa detta år och bara tar det lugnt… så skönt.

      Har du långt hem? ❤️

      Säg att du blivit sjuk eller nåt bara. Om ni inte har barn, då kanske det är lite taskigt att lägga allt på honom.

    Kämpar och kämpar med att gå ner i vikt och har faktiskt gått ner några kilon. Jag har aldrig varit överviktig enligt bmi men jag är ändå tjock. Igår tänkte jag att jag faktiskt får äta en fullproppad jultallrik. Den bestod av en tredjedel med oumph (sojakött) och vegetarisk janssons, resten bestod av grönkålssallad, långkål, brysselkål, ett halvt ägg, en klick rödbetssallad och lite ungsrostade rotsaker. Flera gånger var en släkting tvungen att påpeka hur mycket jag äter och hur dåligt det är. Under middagen var släktingen tvungen att säga att ”ja det är ju tur att vi inte är smala, vi får plats med mycket”. Känns så tråkigt. Visst att släktingen tog en liten portion med alla sina typiska julbordsköttsrätter, men hen gick och fyllde på åtminstone en gång. Jag är säker på att hens julmat innehöll betydligt mer kalorier än mina grönsaks och sojarätter.. Kanske jag överreagerar men blev väldigt ledsen över de tråkiga kommentarerna och synandet av min mat..

      Så jävla onödigt, varför håller folk på så? En släkting till och med, nån som borde tycka om en och vilja att man trivs tillsammans? Säkert har hen problem med sig och sin självbild. Försök skita i de dumma kommentarerna, du äter vad du vill och vet vad som är sant och inte!

      Det lam kan göra såna situationer är att säga det man tycker och känner. Varför ska man hålla inne på sånt för? Jag hade sagt Tack för att du visar att du bryr dig om mig, men jag kämpar hårt för att gå ner i vikt och det går sakta neråt ä. Men nu är det faktiskt jul och jag vill unna mig ? men det kanske låter för taskigt såhär i efterhand haha.

        Men det är inte för man bryr sig om man säger så…

      Gud vad sjukt att detta ska pågå i så många hem! 🙁 Kan inte folk bara försöka ha det trevligt iaf vid högtider?

    Nå BF23e

    Har det kommit en julbebis? ❤️

    Tips på mindre städer söderut, gärna med bra avstånd till typ Göteborg och andra storstäder som man kan bo i?! Jag bor i Norrland nu och vill inte bo med allt för långt avstånd till allt och alla. Längre från min familj men jag klarar mig med längre avstånd till dom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.