Barn och mobiler

Idag fick han som första mobil. Han fick en iPhone XS Max. En alldeles för ”dyr” present egentligen….
[…]

Men, anledningen till att jag vill att han ska ha en mobil är flera. Nu när han flyttat upp till huvudstaden så vill ja att han snabbt och enkelt ska kunna ringa sin pappa och sin bror. När han vill. Men jag vill också att vi ska kunna ringa varandra om jag tex lämnar honom ensam en stund.

Plus att man kan ha koll på vart han är genom spårning. Nu dröjer det innan han får gå själv. Men ändå! Jonas kommer hjälpa till så att han inte kan ladda ner/köpa något utan att jag godkänner 😎

//My Martens

Jag håller helt med My att det kan vara en trygghet att ens barn har en mobiltelefon, särskilt när de kommer upp i den ålder då de åker själva till skolan och aktiviteter. Om det skulle hända något eller om de behöver få tag på en förälder av någon annan anledning.

Däremot vet jag inte om jag tycker att det är så jättestort att ge ett barn en av de nyaste telefonerna, och definitivt inte en MAX – av två anledningar.
1. Barn har små händer. Om den slinker ut mitt grepp som en tvål, hur ofta kommer då inte ett barn lyckas tappa den i marken?
2. Barn är inte alltid de mest försiktiga och lägger kanske telefonen på ställen där de antingen glömmer kvar den, eller blir bestulna på den. Googlar man så ser man att ”mobilrån” bland unga är en snabbt ökande trend.

Men en mobiltelefon, det tycker jag absolut alla barn som rör sig själva ute ska ha.
Vid vilken ålder tycker ni att man som barn ska få en mobiltelefon?

Vill du också godkänna alla appar ditt barn laddar ner för att säkerställa att de inte kostar en massa pengar eller är olämpliga?
Jag rekommenderar det till alla föräldrar med yngre mobilbarn.
I så fall – gör så här:

326 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Billigare med en gammal Nokia + en GPS-spårsändare i jackan.

   Men alla behöver inte köpa det billigaste av allt.

    Exaktus!

    Nej absolut inte, men om orsakerna till att han ska ha en telefon bara är de som radas upp i inlägget (kunna ringa sina föräldrar samt spåras med GPS) kan man ju fundera på varför man väljer något extremt mycket dyrare.

     Varför? Hade hon jagat efter det billigaste alternativet hade hon väl gjort som du sa. Men nu valde hon en nyare telefon 🙂 tror nog hon vet om att det finns billigare telefoner.

      Ja,’och det betyder ju att han inte bara fått den för att ringa? Barn är så jäkla bortskämda utförtiden och föräldrar är värre än det svenska curlinglandslaget (bland de bästa i världen på curling). Så cut the crap och spänn av samt own your shit vad den än är annars droppa den.

    Jag vet priset på så mycket, så varför ska jag bry mig om värdet på något?
    I en tid där de låga prisens höga kostnader ständigt skenar?
    Korrosion

    Selling the cell

   ..eller nån billigare Samsung. Uppenbarligen är det ju kriminella som ger sig på barn och tar deras telefoner på pendeltågen, i förorterna mm. Inte smart att ge ungen nån 12 000 kronors telefon mao.

    Alla bor inte i orten. 🙂 Finns gott om bra städer/byar och fina villområden i vårt land.

     Vissa ”fina” områden kallas skafferier av dem som stjäl: det är bara att ta vad man vill ha från barn och ungdomar där alla har fina mobiler, dyra jackor, cyklar, mopedbilar etc.

      Exakt! Förövarna strömmar in från mindre bra förorter och bara tar det de vill ha. Som du skriver, inte bara mobiler utan även kläder. Jag är så tacksam att en son är nöjd med sin gamla mobil med sprucken skärm.

    Alla rån utförs inte i orten heller

    Tror du att de alltid hinner kolla modellen på telefonen innan de rånar

    Varför snor man ens en iPhone? Helt meningslöst, den går ju inte att använda om aktiveringslås är på från Hitta min iPhone. Vilket ju alla har idag. Så värd stöld, en 12000krs tegelsten 👍

     Men skärp dig! Idag så finns det folk som låser upp Alla låsta mobiler.

      Vadå för folk? Man kan ju hålla på att krångla med att jailbreaka den men det är rätt komplicerat (inget typ gemene tjuv kan tror jag), plus andrahandsvärdet ryker ganska kraftigt då. Kolla själv med Apple, är man inloggad på hitta min iPhone behöver man gamla ägarens uppgifter/bekräftelse.

      Skärp dig själv, är väl bra att ordet sprids att det är rätt meningslöst att stjäla en iPhone?

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  jag har bara en gammal nokia. är 60 år

   Men, nu får du skärpa till dig! Eller står du redan med en fot i graven? 🤨
   Om du har råd så skaffar du dig en smartphone och hänger med lite i samtiden!

    Du överreagerar

    Risken att någon snor den är nog tyvärr stor förutom att ett sånt litet barn inte behöver en så avancerad telefon.

     Kommet bli mycket porrsurfande för den ungen

    HAHAHAHA, skrattade högt åt denna kommentar =)

   Du eller Nokian?

   Och inte är du mindre lycklig för det. 😀

   Min mormor är 93 år och har haft iPhone, iPad och dator i nästan 10 år. Your point is…?

    Ok förlåt, det var lite väl hårt. Du är fortfarande inte gammal dock!

   Jag är 30 och har ingen bil.

    Haha ok?

     🚀

    Jag är 40 år och har inget körkort.

   Jag är 27 och har fortfarande en Nokia 5140. Inser att jag kommer behöva köpa en smartphone en dag, men vet att jag kommer bli en riktig mobilzombie så vill verkligen inte….

  FÖRR
  Avtalades om en tid och då höll man den.
  För man kunde inte ringa 5 i tiden och säga att man blev sen…..

  Fick barnen röra sig i områden och vid tider som var lämpliga för dem.
  NU släppa barn i samma ålder vind för våg för ”de har ju en telefon” så man kan alltid nå dem.

  Det lustiga är dock att dessa telefoner som finns i ungdomars händer nästan direkt ”laggar” när mamsi och lampa i söker dem.

   lampa 🤣🤣🤣

   Ska stå papsi

    Lilla mamsi och lampa❤️ love them

   Tider förändras. Jag närmar mig 30 och både jag och mina vänner hade mobiler i 10års åldern som våra föräldrar ringde på när vi skulle hem. Så måste varit längesen

    Jag är 34 år, hade inte mobil före 14 år… Såååå längesen är det inte när man inte hade telefon när man var liten

     20år sedan är ganska längesedan enligt mig 🙂

     Du fattar att du och anonym fick era telefoner ungefär samtidigt bara att hon var yngre än dig?

     Slår också till på en gissning att ni båda två fick 3310an som släpptes då och som de flesta, iallafall runt mig, fick när den kom. Ca 1000kr kostade den och ens föräldrar var guuuuudar när man fick den.

      Jag började med 3210:an. Överlycklig över att kunna spela snake! Och inte att förglömma alla skal man hade till baksidan…

       3310:an typ julen 2000? Nästan alla fick en och snake kunde gå genom väggarna ❤️

      Åhh, älskade min 3210:a med äppelgrönt skal! (Grått i original.) Happy days 🙌

       Jag hade en Ericsson T10 som första telefon. En ful blå ”flipflop”telefon. Jag var 16 när jag fick den. Nu 37. Usch jag börjar bli gammal…

      3410:an over here, köpte den själv, 799:-, för pengar jag tjänat när jag sålde jultidningar. Det var tider det!

    2002 köpte jag min första…

     Jag fick min första 1997, en Ericsson ga 628. Inte mycket annat än att ringa man kunde göra med mobilerna på den tiden.
     Jag har fortfarande kvar samma telefonnummer, det ska följa mig i graven!

   Barnen släpptes ”vind för våg” tidigare också. Man fick ju för fan kriga för att få leka inomhus hos någon. Eventuellt fick man vara hemma hos någon om det ösregnade. Och knappt då. Våra föräldrar hade noll koll på oss på gården, vi hade en tid att komma hem, that’s it.

    Född 1991, håller med!

    Det var oftast så att det ringde på hemtelefonen och mamma deklarerade att efterfrågat barn inte var hos oss. Då var det ”ja men om du ser hen så säg att hen ska gå hem”. Så fick vi barn hålla utkik eller så kollade föräldrarna via balkongen. Var inget alarmerande 😂

   Mitt intryck är snarare att man övervakade och höll koll på var ens barn befann sig betydligt mindre förr än nu? Läste t ex att mycket fler barn dog som fotgängare i trafiken på 70-talet än idag trots att det är väldigt mycket mer trafik idag, vilket man trodde berodde på att yngre barn idag inte tillåts vara ute själva, åtminstone inte i trafikerade miljöer.

   På gott och ont. Om jag får spåna upplever jag att barn och unga börjar ansvara sent i livet för att sköta sig själva idag, men matas tidigt med vuxenvärldens ideal. Minivuxna till utseendet redan när de är 11 och slutar leka tidigt, men man anses inte kunna sköta ett enkelt hushåll förrän tidigast 25 typ, och vi flyttar hemifrån och börjar jobba sent i livet.

    Samma här. Fattar inte hur de som snackar om att det var så mycket regler och föräldrar hade koll växte upp.
    Jag växte upp i ett villaområde i en småländsk ort, våra föräldrar hade ingen koll på oss. Man cyklade, lekte, drog hem till någons baksida en stund för att sen dra någon annanstans. Antingen hade man en tid man skulle vara hemma eller så körde föräldrarna telefonkedja och den som såg oss sa till alla att man skulle hem. 🤷🏼‍♀️

    Att man flyttar hemifrån senare idag än förr kanske stämmer men beror ju oftast på att man pluggar/svårt att få tag i bostad. Men jobb har många ungdomar 🙂

     Man gör en senare entré på både bostads-marknad och arbetsmarknad idag än förr. Jag menar inte att de här ungas fel utan de tberor väl på bostadsbristen och långa utbildningar. Men man kan fundera på vad det får för.konsekvenser när vuxenbilvandet skjuts upp? Samtidigt som man på andra sätt lever i en väldigt vuxen värld tidigt?

     Hur länge man anser att någon är barn, ung, gammal osv har ju varierat över tid och jag tror absolut det påverkas av hur sent man börjar jobba och flytta hemifrån.

   Åh det sociala var lite bättre förr. Gillade att man bestämde tid när och var man skulle ses och sedan längtade flera dagar 🥰

  Vår nioåring har fått en av våra äldre mobiler. Vi använder Microsoft launcher för att begränsa hennes skärmtid och vilka appar som kan användas när. Till exempel kan hon streama Sommarlov på morgonen när det går (exempel från i somras) men inte mer den dagen. Via samma plattform styr vi även hennes dator. Hon gör aldrig något online på sina enheter utan att vi vet 🙂

   Kreapy!

    Ja mycket, en positiv grej med skärmtid är ju att barn anses lära sig språk och stavning snabbare. 🙃🙃🙃 Koppla upp, Anonym!

     Nu skrev jag inget om hur mycket skärmtid hon har 🙂 det jag skrev är att vi har koll på allt hon gör på datorn och mobilen

      Någon som sett black mirror här? 😂😂

      Låter efterblivet. Man kan ju förutspå redan nu att många mammor kommer sitta på familjeliv i framtiden och gråta över att deras ungar inte släpper in dem i sina liv.

       Men de är en nioåring? Det är väl inget konstigt med att ens föräldrar har full inblick i ens liv när man är 9 år?

       Sen kan man ju om man vill att ens nioåring ska ha ett privatliv berätta att det är mer lämpligt att skiva om hemliga grejer i dagboken än på Instagram. Internet är liksom ingen bra plats för ett barn att leva ut sitt privatliv.

        För du tror att föräldrar som har vanan inne att kunna kontrollera allt barnen gör slutar när barnet blir tween eller tonåring, då man VILL ha större kontroll? Säkert.

         Kan du inte berätta veckans lottosiffror nu när du ändå sitter med kristallkulan i högsta hugg 😘

         Att gradvis släppa på kontrollen är ju oavsett teknisk utrustning en för va föräldraskapet, och förhoppningsvis något de flesta klarar av.

       Om hon ringer sina vänner får de prata helt ostört, samma om de träffas. Hon har allt privatliv hon behöver men online håller vi koll 🙂 du kan skippa det med dina barn om du vill

       Om hon ringer sina vänner får de prata helt ostört, samma om de träffas. Hon har allt privatliv hon behöver men online håller vi koll. Du kan skippa det med dina barn om du vill

       Om du tycker det är efterblivet att bestämma vilka appar en nioåring använder och hur länge så är jag med glädje den sortens ”efterbliven”.

        Det du sysslar med är inte efterblivet. Det är bra föräldraskap. Sorgligt att det ska ses som konstigt att ha koll på och hjälpa sina barn i en digital värld. På internet är du så sjukt ensam. Är du nio år behöver du dina föräldrar. Få föräldrar skulle skicka iväg barnen ensamma kors och tvärs till människor de inte känner, men på internet är det tydligen okej.

     Va? I princip all forskning som kommer säger att man lär sig sämre med mobiler/plattor osv. Jag jobbar med språkinlärning och har gjort i många år. Barn idag är verkligen (verkligen!) inte duktigare på stavning och avkodning. Tvärtom!

      Tar gärna emot länkar till den forskningen! Menar du att det är en sämre lärmetod eller att skärmar gör barns hjärnor mindre benägna att lära sig?

       Den forskningen kan du lätt googla. Finns färsk svensk forskning på detta. Även utländsk.

        Fast när du refererar till forskning borde du kunna ge någon referens.

         Hej! Jag var den som skrev att forskning visar på att skärmar och dyl. inte är bra för att lära sig avkoda och stava. Det är inte jag som svarat att någon ska googla (jag gillar inte det svaret. Jag tycker det är drygt att svara så).
         Tyvärr har jag inte sparat några länkar jag tagit del av, så jag kan inte ge några. Jag förstår att det sänker trovärdigheten, men man får själv välja om man vill tro mig eller inte och om man själv vill leta fram länkar 😊 Ha en fin dag!

     Fast i skolorna ser man ingen skillnad på betyg hos de som är framför skärm och de utan skärm. Snarare verkar betygen gått ner inom vissa sociala grupper som nyttjat skärmtid mycket.

      Just så!

    Hade varit mer creapy om föräldrar inte hade koll … Har du ens sett vad som finns på internet? Min brorsdotter som är 8 år har Tiktok, finns en hel del läskiga människor/saker där, så är glad att hennes föräldrar har koll på vad hon gör.

     *creepy. Det såg ju helt fel ut 😅

     /samma Anonym

   Skrämskräcken är allestädes närvarande hör jag.

    Ingen skräck, kontroll.

    Inte skärmen i sig…
    här handlar det om en nio åring som inte släpps fri på nätet… precis som man inte låter en nio åring springa helt fritt utanför hemmet och hitta på vad som helst

  IDA WARG, what the actual fuuuuck???

  Hennes privvade inlägg på instagram om att hon inte läser nyheter pga det är SÅ JOBBIGT FÖR HENNE. alltså herregud. Influencers gör bara skada för samhället. Vettigt att en person med så många unga följare uppmanar till att inte ha koll på omvärlden. Blir mörkrädd.

   Jag gör samma sak dock. Är så mycket negativt i nyheterna och jag blir så påverkad. Så det är för mitt sinnes lugn 😊

    Har av samma anledning ej Facebook, insta eller snap.

     Och då hänger du här där det är så positivt eller?

      Är väl upp till mig att avgöra vad som ger mig negativ energi samt positiv.

      Att jag hänger här borde väl vara en tydlig indikation på hur det påverkar mig. Inte nämnvärt alltså.

    Det är meningen att du ska bli påverkad.

     Av media ja, men det vill jag inte bli. Mår inte bra av det. Och för mig är det viktigare sålla bort det som gör så att jag blir nedstämd istället för att hålla koll på omvärlden.

      du borde bli av med din rösträtt. Det är ditt jävla ansvar som medborgare att vara uppdaterad om vad som pågår i Sverige och i världen. Skärpning!

       Skärpning på dig själv! Vem som ska ha rösträtt avgör inte du 😝

        Men hur tror du att du kan göra en rimlig och välgrundad omvärldsanalys om du inte tar del av nyheter? Det säger ju sig självt att man saknar allmänbildning och med det förmågan att förstå världen vi lever i om man inte vet vad som sker i den! Var vuxen och fördumma inte dig själv!

         Som någon skrev tidigare, man har ju läst tidningen hela livet så det är inte precis så att man inte har någon koll. Och stora händelser tar man del av oavsett iom att man träffar folk man känner och diskuterar där.

         Jag vill bara inte läsa om den 100000e kvinnan som blir brutalt våldtagen samt ihjälslagen igen. Det ger mig inget. Jag vet redan att det händer, jag behöver inte påminnas.

         Att du tror att man måste läsa dagstidningar för att vara allmänbildad säger väl en del om din egen intelligens. Var vuxen. Fördumma inte dig själv.

         Haha nu behöver vi inte bli så extrema. Man kan vara allmänbildad även om man skippar expressen 😂

          Var det att ni inte läser markabra artiklar med detaljer om och bilder på folk som blivit mördade av sin partner på Expressen vi pratade om? I så fall bekymrar det mig inte alls, det tycker jag definitivt man ska sluta med om man når dåligt av det.

           Precis. Läser inte heller DN eller svd som duktiga hedwig gör heller. Av samma skäl. Vill inte veta att det bombas än en gång i malmö. Har läst tidningar hela mitt liv, kalla det detox.

           Hoppas att ni åtminstone tittar på nyheter i någon form, typ Aktuellt. Att inte följa nyheter gör att man blir inskränkt och närmast obildad.

           Det är sånna personer som lätt faller offer för manipulatörer som tex Cissi Wallin och för olika extremgrupper och liknande.

           R. Tala för dig själv här va. Jag blir inte precis inskränkt eller obildad för att jag inte läser dagstidningar.

           Om du känner på dig att det är något som skulle hända dig så råder jag dig att fortsätta läsa.

       Tycker det är oansvarigt att inte vara informerad om vad som pågår i vår omvärld. Alla kan stundtals tycka att det är jobbigt att läsa nyheter, men anser att det är vår skyldighet att ta reda på vad som pågår lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Måste vara jobbigt att vara så oinsatt exempelvis vid kafferaster på jobbet när kollegor pratar om nyhetshändelser, vad gör ni då?

        Du får jättegärna tycka att det är oansvarigt 🙂
        Men inte som att man bor under en sten, man hör ju om stora/allvarliga händelser oavsett.
        Men som sagt, Aftonbladet/expressen osv håller jag mig borta från 😊 och kommer fortsätta så. Funkar finfint!

         Men alltså Aftonbladet och Expressen är inte dom nyhetsmedier som finns och om man enbart får sin samhällsinformation från dessa två har man problem. Prenumerera på en dagstidning (SvD eller DN) samt din lokala dagstidning. Kvällspress som AB och Expressen är snarare källa för underhållning likt denna blogg.

          Du behöver inte berätta för mig hur jag ska leva 🙂 jag har koll på det som behövs.

           Åh duktiga hedwig som läser DN. hihi hon är så allmänbildad hörrni dumma lilla jag borde avskriva mig min rösträtt och ge den till smarta hedwig.

           Klart att jag kan, om du sen fortsätter leva under en liten sten får stå för dig.

          DN? Fniss.

          Det verkar inte finnas vett och etikett i DN 🙈

         Nyheter är ju dock så mycket mer än våldtäkter och mord. Det är rapportering om nya lagar, hur Brexit påverkar vår handel, update kring räntor (bra vid husköp), allmänna varningar och så vidare. Nu får ju dock du din information via Aftonbladet och Expressen så ovanstående är väl inte ens intressant för dig.

          Såklart är det mer än hemska händelser som det rapporteras om. Men även i tidni gar som DN och svd(som nu är exemplet) finns det rubriker som kan göra mig nedstämd. Och därför väljer jag att undvika dessa så jag vill vara en glad person istället för en ledsen person.

          Ungefär som att inte trycka i sig mängder av socker för kroppens skull så trycker jag inte i mig mängder av nyheter för sinnesrons skull.

          På ett eller ett annat sätt får man information ändå. Det är bara skönt skala ner intrycken man får på en dag och det kan man göra med att begränsa ställen att få intryck ifrån och fokusera sin tid på annat istället för att scrolla.

          Men alla gör väl det som fungerar bäst för sig, eller hur?

        Har ingen jobbarkompis som pratar om nyheterna. Finns annat kul att prata om. Och det spelar väl ingen roll hur upplysta vi än är vi kan ändå inte göra någonting åt det som händer för vi är inga politiker.

         Nå det låter som att du jobbar med lika korkade människor som du själv. Din andra mening är fel förresten, vi lever i en demokrati och kan definitivt påverka samhället. Sådär säger bara lata och korkade människor.

         Det är otroligt trashigt att inte ha koll på eller ens ett intresse av omvärlden.

          Vad trevlig du är. Du kan inte må så bra.

          Missar du att man kan ha koll genom andra kanaler än dagstidningar? Får du bara din info därifrån lär du ju knappast ha en nyanserad bild av omvärlden.

          Trashigt.

           Var i min kommentar nämner jag dagstidningar?

           Det är dagstidningar/nyheter hela tråden handlar om.

           Pratade du om något annat eller? För så som jag ser det påstår ingen att dom inte har koll på omvärlden. Bara att dom inte läser dagstidningar.

           Anonym 21:52

           Jag skrev nyheter. Nyheter innefattar allt om rapportering av krig, nya lagar, deklaration, nyöppnade museer, räntor, allmänna varningar, you name it. Jag skrev ingenting om vilken kanal man får nyheterna från, jag skrev endast ordet nyheter. Eftersom du så snällt frågar kan jag berätta att jag läser fysiska tidningar, prenumererar på tidningar på nätet, följer de på sociala medier samt gillar att diskutera med både vänner och kolleger. Talar både tyska och franska så jag gillar att läsa utländsk media likaså 🙂

           Jag tycker fortfarande att det är otroligt trashigt att inte bry sig om nyheter.

         Oj den kommentaren var ovanligt korkad 19.05
         Det märks att du inte ens vet vad ordet nyheter betyder.

        Många är oansvariga på en massa olika vis men ha alltid tanken ’alla drar sitt strå till stacken’ innan du fördömer någon annan.

        Bara för att man inte läser DN varje dag betyder inte det att man missar om något stort händer, och gör man det pga att man kanske inte ens äger en smartphone/dator och typ jobbar på sin bondgård och lever sitt liv där i lugn och ro så är det inte hela världen.

        Vi har levt länge utan att läsa nyheter såpass mycket som vi gör idag och det har funkat fint så ta en liten paus och andas va.

        Jag säger att jag inte följer nyheterna för att det bland annat bara är skit där som gör mig ledsen. Om de undrar alltså, inte mer med det. Men mest troligt deltar jag inte i samtalet för att de förmodligen skulle sätta kaffet i halsen om jag sa vad jag tror/tycker om saker 😂

        Vill jag vara med och prata så kan jag ju be någon sammanfatta det åt mig. 🙂

        Jag gillar politik och att hålla lite koll, men det är inte så mycket nytt som händer. Känns inte värt det.

        Det är nog människor som inte bryr sig om nyheter världen runt som fastnar i sin bubbla och röstar på Sd. Tror jag.

         Håller med Tant röd. Det är ju sådana människor de medvetet försöker nå genom en slipad retorik.

          Klockren analys. Inte.

         Säkert, men det får stå för dom då. Jag står inte till svars för andra människors agerande.

       Det beror ju på. Jag följer inte nyheter längre (även fast jag tycker att man ska hålla koll på politikerna för att rösta, inte bara göra valkompassen en vecka innan). Jag behöver liksom inte se att de ljuger för 5011e gången för att veta att de är lögnare.

       Jag slutade av samma anledning. Jag blev förjävligt ledsen och tappade typ hoppet om något bra. Sen är det något jag är intresserad av/nyfiken på kan jag kolla upp det då 🙂 och hålla koll på de partier jag kan tänka mig att rösta på såklart.

        Intressant, vad upplever du att dagspress ljuger om?

         Syftade på politikerna i min kommentar 🙂

         Däremot tycker jag att medierna inte är särskilt ärliga heller. Typ att de vrider på vad som hände så det låter som att något annat hände, typ (påhittat och kanske extremt exempel): ”nazisterna hade möte, gatorna stod i brand”
         Det låter ju som att ”nazisterna” skapade kaos. När det egentligen var så att AFS hade torgmöte och typ extremvänstern tände eld på gatorna för att stoppa dem.

         Jag är dålig på exempel. Men jag hoppas du förstår vad jag menar i alla fall, att typ ljuga utan att göra det rakt ut.

         Näää, svaret hamnade i mod 😭

         Ska vi vänta eller ska jag försöka igen? 🙄 Jag äter (sen 😔) middag och gör ett nytt försök om den inte kommit igenom då! 🙂

          Sen? Klockan är ju inte ens 20.00.

           Man äter middag senast 19. Allt annat är fel. Punkt. 😉

           Nä men vi (jag och sambo) vill ha ätit till senast 19.känns så sent annars. Dessutom måste jag typ sova snart för jag ska upp typ 5 imorgon 😭 (jobb 7.30). Nu äta! 😁

         Sådär, nytt försök!

         Först och främst: Det jag menade i kommentaren var att politiker ljuger och att jag inte behöver få det bevisat för mig för 1000e gången för att veta att de ljuger. 🙂

         Däremot, det du säger om dagspress tycker jag faktiskt. Alltså de ljuger väl inte rakt ut, men förvränger sanningen. Typ (som sagt i andra kommentaren så är detta ett påhittat exempel) skulle de kunna skriva ”nazisternas möte, staden stod i brand”

         Det för ju tankarna till att det var ”nazisterna” som skapade kaos. Men sanningen är att det var AFS som ville ha sitt torgmöte och det var extremvänstern som tände eld på stuff för att stoppa mötet.

         Förstår du? De säger inte lögnen rakt ut men det ska gå att tolka fel.

         Från och med nu ska jag försöka kopiera längre texter. Det är jobbigt att skriva om allt 😅

       Haha alltså hedwig herregud gå och va kommunist någon annanstans.

        Vilken sablans kränkning, jag är anarkist!

         Ok det betyder inte att du inte kan vara kommunist vetu lille smartis.

          Du är intolerant och desorienterad.

           Vadårå

         Kan du berätta mer om hur du anser att samhället borde vara? 🙂 Jag är genuint nyfiken. Själv är jag (riktig) monarkist 🙂 (vet inte vilken grad av monarki dock, eller vad man nu ska säga).

       Håller med dig Hedwig. Att inte läsa nyheterna varje dag är visar bara hur ointelligent man är.

        Exakt!

        Ja precis, innan dagstidningar kom så var ju alla ointelligenta.

       Jag tar då och då en eller två veckors paus från nyheter för att det bara är eländes elände och jag orkar inte. Efter ca en vecka orkar jag titta på nyheterna igen.

       Jag är varken oallmänbildad eller utanför på kafferasten.

        Sunt kallar jag det.

    Blir otroligt provocerad av ni som inte läser nyheterna med argumentet att ni inte orkar läsa om hemska händelser. Så för att det inte påverkar dig och du inget kan göra så ignorerar du det?!
    Visst kan du scrolla förbi vissa saker men att ha en övergripande uppfattning om vad som sker i världen är ju bara bra.

    Tänk om du en dag får cancer eller att det händer en allvarlig olycka som brand, giftigt utsläpp etc. I ditt område – skulle du läsa nyheterna då? Då det påverkar dig?

   Mörkrädd absolut det blir man av alla nyheter.

    Ja det är meningen att man ska bli påverkad. Inse att att det händer saker ute i världen som det måste sättas stopp för. Det är viktigt att vara medveten om sin omvärld. Fattar inte att det finns människor som inte bryr sig. Herrejesus jag blir så otroligt provocerad?!

     Ha ha ha. Herregud. Det är inte meningen att vi ska hålla koll på vad som händer överallt exakt hela tiden. Det är onaturligt.

     Att en viss del av befolkningen inte håller koll (medvetet eller pga ingen möjlighet) borde inte provocera dig så mycket. Vi är tillräckligt många på jorden som håller koll. Så släpp din oro.

     Och såhär: om jag läser tidningen varje dag och ’Inser att att det händer saker ute i världen som det måste sättas stopp för’ så vet jag ju att jag kommer OMÖJLIGT kunna göra nåt för att sätta stopp för allt jag läser. Det händer EXTREMT mycket på en dag i världen.

     Och så nästa dag, och så nästa dag. Man blir bara matad med en massa negativa nyheter som man själv ÄNDÅ inte kan påverka vilket leder till ilska, nedstämdhet och frustration.

     Jag nöjer mig med att veta att jag behandlar andra bra och ser efter min familj.

      Men jag menar givetvis inte att en person ska sätta stopp för allt??? Men kan ju vara bra att vara medveten om att det finns många plaster i världen där man inte har det lika bra som i Sverige. Och för att få unga att kämpa måste de ju veta vad som sker? Se bara på gretas framfart. Det är medvetna ungdomar som gör otroligt mycket för att de läst nyheter och insett konsekvenserna av vårt handlade.

       Men är du dum eller. Tror du att bara för att man slutar läsa tidningen(som i mitt fall, vid 26års ålder, är nu 28) att man tror att allt ont i världen slutar hända? Man måste inte aktivt läsa nyheterna för att veta att det pågår saker i världen. Jag har inte läst tidningen på flera år, tror du jag missat Greta eller?

       Alltså herregud.

       Nä precis. En person kan inte sätta stopp för allt och inser man det medans man läser hemska saker konstant så tär det på psyket hos en del. För mig är det viktigare att mina ynka år på jorden är år där jag är glad och når bra snarare än att konstant förfäras över min omvärld.

        Du är naiv.

         Du behöver lymfmassage.

      Men det handlar ju om att förstå olika samband. Som t.ex varför Tronald Dump är på attack mot Iran och närmar sig Saudiarabien när det är tvärt emot tidigare presidenters tillvägagångssätt och vilka konsekvenser det kan få för oss. Genom att ha en väldetaljerad minnesbank kan man göra en välgrundad analys, det handlar inte så mycket om att förändra något utan snarare om att vara bildad.

       Men alltså Hedwig. Man måste inte läsa svd eller DN varje dag för att vara bildad eller förstå samband.
       Och konsekvenserna av trumps agerande kommer vara densamma för både dig och mig även om jag läser DN eller ej.

       Jag kommer aldrig vara personen som försöker göra skillnad. Jag gör saker som gör mig och min familj lycklig. Jag vill folk väl, är trevlig med främlingar, sopsorterar och sköter mitt jobb.

       Jag är snart 30 år. Jag har bildat mig hela livet. Att jag inte läser tidningen längre gör inte mig obildad eller helt plötsligt ointelligent. Det borde väl du förstå, eller?

       Det låter lite som att du är nyfrälst i tidningar? De flesta förstår syftet med tidningar och kan hålla koll på omvärlden utan att läsa dem. Det finns många fler nyhetskällor än dn och SvD och det är inte särskilt bildat att basera sin omvärldsanalys på två nyhetskällor.

       Men det kan man ha full koll på trots att man inte följer nyheterna. Herregud, du om någon borde väl förstå det

     Fast man är nog ganska medveten om stt det händer hemska saker i omvärlden om man slutar läsa tidningen pga man mår dåligt av allt som händer? 😝😝😝

     Bli du provocerad. Jag är intresserad. Jag till och med bryr mig. Men orkar inte läsa om krig, död, sprängningar osv dagligen. Det är okej vet du. Har man levt ett tag är det ju inte 1-2år man matats med det utan 20-30års konstanta nyheter med samma sak. Det är okej att ignorera det till slut.

     Men hur gammal är du My? Vi är många som har många år på nacken som vet att det inte gör någon skillnad om man läser eller inte, eländet tar aldrig slut. Varför skulle man läsa för om man mår dåligt av det? Räcker att kolla på nyheterna ibland.

      Ja bättre att sitta här och gnälla på influencers och skriva rasistiska inskränkta kommentarer dagarna i ända. Sån blir man om man inte hänger med i verkligheten.

       Menar du att man inte hänger med i verkligheten för att man inte läser dagstidningar?

    Jag har aldrig riktigt förstått hur man kan må så pass dåligt av att veta vad som händer ute i världen att man till slut slutar läsa nyheter. Jag distanserar ofta mig själv känslomässigt när jag läser nyheter, och läser dem helt enkelt analyserande och ”faktasökande” utan att lägga allt för mycket personliga känslor i det. Självklart blir jag berörd, men inte på det sättet att jag till exempel börjar gråta av att läsa om bränderna i Australien (detta betyder inte att jag inte tycker att det som händer där är fruktansvärt). Självklart så förstår jag ändå att alla fungerar olika. Jag har en nära vän som helt enkelt inte kan läsa några nyheter alls, hon säger att hon gett upp om världen och bara mår psykiskt dåligt av att läsa nyheter. Däremot har hon stenkoll på vad som händer i kändisvärlden, och älskar att titta på ”late night shows” med kändisar. Det är något jag har noll koll på… 🙂

     Ok

   Fast det är ju bara skit på nyheterna. Vi behöver passionerade unga som vill arbeta och skapa en bättre värld istället för rädda och deppiga som glott på nyheter för länge.

   Jag försöker också att undvika nyheterna för att jag mår dåligt av det. (Riktigt viktiga händelser får man reda på ändå). Förstår inte varför man aktivt skulle behöva göra något som får en att må dåligt? Läs du, men blanda dig inte i mina val 🙂

    Haha ja eller hur. Blir fan less här. Det är ju samma skit som händer om och om igen. Varför ska jag till exenpel läsa för 45e gången att en man torterar hundar och dränkt dom i älven? Vad tjänar jag på det?

    Ahaja en till psykopat därute, det trodde jag inte att det fanns sånna inte. Bra. Vem vill ens läsa om sånt. Usch.

   Det förklarar ju en del😊ingen av dem verkar väl vara den vassaste kniven..

    Folk som säger saker som ’inte vassaste kniven…’ brukar ju inte leverera guld direkt.

   Ja herregud det är helt sjukt att nyhetsbevakning har kommit att betraktas på samma sätt som sociala medier och Instagram, som något man bara gör ifall det känns trevligt och muntrar upp en.

   Tänk om man själv t ex började bli förföljd av staten för att man var del av en minoritet och alla i omvärlden bara sket i det för att det kändes jobbigt för dem att läsa om? Och nej, det är definitivt inget ni kan lita på att ni kan hålla koll på genom att ta del av snacket på stan.

   Javisst om man har problem med sin psykiska hälsa och försöker hålla sig över vattenytan ska man såklart skita i nyheter och allt annat som får en att må dåligt, självklart! Men det är ett undantagstillstånd.

   Jag tycker det är omoraliskt att helt strunta i nyheter för att de är jobbiga på samma sätt som jag tycker det är omoraliskt låsas som att man inte hör att grannen misshandlar sin fru. Visst, man kan inte på egen hand göra något åt t ex klimatkrisen, men enda sättet som kriser eller problem i världen löses är genom att vi i ett första steg i alla falö blir medvetna om dem. Inget hade någonsin blivit bra ifall om alla bara hade stängt in sig och sagt ”nej men jag mår dåligt av att tänka på allt som är fel i omvärlden och jag själv kan ju faktiskt inte lösa det”. Vad hade vi ens varit då idag? Kräver ni att era barn ska få hoppa över historieundervisningen i skolan också för att de mår dåligt av att läsa om förintelsen, krig och sjukdomar?

   Sen att man inte läser massa skit på Expressen förstår jag, men det är inte samma sak som att sluta bevaka omvärlden genom att läsa seriösa nyheter.

    Lever hellre lyckligt än oroa mig konstant för allt. 🙂 Lär märka lika väl som du om det smäller på riktigt i vårt land.

     Jaa alltså om du inte känner att du kan leva lycklig om du läser nyheterna så förstår jag såklart att du låter bli. Men tror de flesta ändå kan lära sig hantera nyheter och ändå må bra, särskilt om prioriterar bort att typ tjafsa med folk här 😉

      Jag är osäker faktiskt. Tror det kan vara rätt vanligt att folk mår dåligt av att läsa/se nyheter men inte riktigt inser vad problemet är.

      Jag blev jättenere, man känner sig så maktlös. Speciellt om man är en person som verkligen bryr sig om andra och framtiden. Det var min sambo som sa åt mig att sluta. Mår mycket bättre nu vilket jag inte trodde jag skulle göra först, nu är det rätt sällan jag ”bryter ihop” (i brist på bättre ord) över hur fruktansvärd världen är. Men jag ser ändå till att göra vad jag kan för att göra den bättre 🙂

      Dom flesta som klarar av att läsa nyheterna gör nog det. Dom som tagit avstånd är inte ’dom flesta’. Det är heller inte dom vi diskuterar.

      Att man diskuterar med folk här är ju upp till var och en att bedöma om det är något som drar ner en eller inte. Uppenbarligen är det inte något som påverkar personerna som hänger här så att ens kommentera det förstår jag inte.

      De flesta som tjafsar här verkar olyckliga med tanke på hur mycket skit de skriver.

    Men det är väl ingen som skrivit att de skiter fullständigt i allt som händer bara för att de inte dagligen vill proppas med information? Vi har alla olika benägenhet att klara av det konstanta informationsflöde som vi utsätts för idag, om någon har kommit underfund med att den mår dåligt av det så är det väl för fan ingen världskatastrof att de till viss mån inte tar del av detta.

   Ni som på riktigt anser att ’nyheterna’ vi matas med i media är nödvändiga för att vi ska ha omvärldskoll borde nog tänka ett varv till…. Det ’nyheterna’ förmedlar är ju endast ett magert urval av allt som händer på en dag. Att då följa denna uppblåsta magra utgallring gör ju att vi får en väldigt skev omvärldsbild. Risken är ju dessutom alarmerande hög att vi tolkar omvärlden som långt mer negativ än den faktiskt är. ’Nyheterna’ är som ett otäckt virus som sprider sig på konstlad väg. Många journalister är ju även så brutalt oinsatta i svenska språket vad gäller stavning o grammatik att det är en plåga bara det. Så jag röstar för mindre ’nyheter’ åt folket!

    Jag håller mest koll på vad som händer i världen via reddit faktiskt. R/worldnews och länders egna subs.

    Thank you!!!! Instämmer helt.

   Jag undviker negativa nyheter om jag kan, har även slutat läsa tidningar där det skrivs om sjukdomar och sådant. Jag mår inte bra av det och behöver inte veta om allt elände i världen, det som är viktigt får jag reda på ändå.

    Så vad är viktiga nyheter enligt dig?

     Det enda som egentligen är riktigt viktigt är att veta om ryssen kommer. Så tänker jag.

   Hade hoppats att det skulle finnas lite vettigare personer här än hos Ida. Blir galen på henne, hennes man och blåsta följare.
   Man måste inte kolla nyheterna 22:00 varje kväll men det är ens skyldighet som priviligerad svensk att ta in nyheter från olika kanaler regelbundet samt att förstå vilken politisk koppling våra medier har. Jag är inte speciellt smart men det är det minsta jag kan göra. Men Ida är väl sån som inte klarar att se folk som har det tufft utomlands heller ”jag blir så negativt påverkad då”

  Det jag skulle tycka vore obehagligt om jag hade haft barn i den åldern, är allt skit som finns på nätet och givetvis att barnet kan bli rånad på mobilen.

   Man kan ju bli rånad oavsett om man äger en telefon eller inte, kan ju tillochmed sluta mer illa om rånaren inte tror på att man inte har en.

  Jag och min man köpte precis en iPhone 10 X till vår 5åring på mellandagsrean, dottern ville egentligen ha haft en android men nån måtta får det faktiskt va!

   SSIHH

   iPhone 10 X? iPhone 10 10?

   Klok unge! Men iphone är ju enklare telefoner så de passar väl bättre till barn…

  Barn ska inte ha så dyra saker för att de 1. inte lär sig pengars värde, 2. kan bli rånade och utsatta för att de bär runt på en mindre förmögenhet.

   Ska och ska.

   Man kan lära sig pengars värde oavsett.

  Tycker barn kan få en ny telefon, barn är ofta tekniskt intresserade i den åldern då kan de få den nyaste.

  Mina barn får ha mobil när de har egna pengar att köpa en mobil för. De har ingen vecko eller månads peng. De får jul och födelsedags pengar av far och morföräldrar. Så vill de ha en dyr mobil så får de vänta tills de kan ha sommarjobb.

   Jo och kanske lära sig spara😊 om man går pengar i födelsedagspresent etc.

   Varför ingen vecko- eller månadspeng? Förstår om man inte har råd men på dig låter det som en principsak.

    Jag hade ingen vecko/mån peng när jag växte upp( min mor hade inte ont om pengar), jag klarade mig på att spara. Visst hade jag mindre än de andra barnen, jag köpte inte godis i skolkafeterian. Så jag ser ingen menning med vecko/ månadspeng. På födelsedagar och jul får barnen presenter. Att ett barn har en mobil för 12000kr ser jag som fullkomligt galet, slösigt.
    Som barn har du ju mat, kläder det viktiga. När man jobbar får man egna pengar och kan då för vad man vill med dem, köpa saker, spara osv.

     Spara vad, du fick ju inga pengar…stal du?

   Stackars dina barn

    Staaackars stackars barn

    Varför skulle det vara synd om barn för att de inte har vecko/månadspeng ? Att barn kan köpa godis varje vecka gör inte dem lyckligare, tvärtom de får dåliga tänder . Eller köpa många leksaker eler vad man nu handlar för sin vecko/månadspeng . Att slippa ha för små skor eller trasiga skor det ger ett barn bättre livskvalite.
    De som i vuxen ålder tar lån istället för att vänta tills de har pengar åt köpa vad de vill ha( jag menar inte hus, bil, båt , häst ) vilket gör att det blir mycket dyrare att köpa produkten. Får ju mindre grejer i slut ändan eftersom de får betala så mycket mer i ränta på sina lån.

     Blanda ihop att barn får veckopeng med konsumtionslån… 😄 Vi är nog rätt många som har fått veckopeng och aldrig ens sett konsumtionslån som ett möjligt alternativ.

   Förstår helt och hållet att man måste spara ihop. Lät dock märkligt att de inte får vecko/månadspeng 🤔

   Hoppas de har tur och får sommarjobb, det är fan inte lätt.

   Så de får aldrig pengar av sina föräldrar utan det är mor och farföräldrar som står för det?

   Snålt att inte ge barnen veckopeng. När mamma var ensamstående med oss fick vi iallafall 30 kr i veckan som sedan ökades med åldern. Låter ju helt befängt att tvinga barnen spara ihop själva till saker utan att ge dem möjlighet att göra det.

   Väldigt konstigt resonemang. Gör mig jäkligt arg på samma sätt som jag är arg gällande min bästa kompis. Hon har aldrig någonsin fått vare sig födelsedagspresenter eller julklappar för hennes föräldrar bryr sig inte. De har råd men skiter i det.

   Hej snåljåp, ta en tjuga i veckan från barnbidraget och ge dem.

   Men herregud. Har dina barn bett om att bli födda kanske? Du har skaffat dem för att du vill ha dem, då kan du väl bjuda till med lite pengar så de får en dräglig tillvaro.

   Är det bara mobiltelefon dina barn måste köpa för egna pengar eller är det andra saker också? Kläder? Leksaker? Möbler till sitt rum? Mat?

  Min dotter får bara kommunicera med röksignaler… vinner jag tävligen Årets redigaste förälder då?

   Vadå, får hon röka? Tänk på miljön!!!

    Googla röksignaler, tack

     Googla ”ironi” 😝

      Googla ”sarkasm”

       Har full koll 😝

       Hahaha man kan ju inte hävda sarkasm bara så där 🤣

       Googla lymfmassage

        Googla vegan

         Googla mobbing…

          *mobbning

    🤦🏼‍♀️

  Min mobil kostar 1600 och funkar klockrent till allt! Ni iphone nördar är så lurade! 😄

   Jag älskar min iPhone 🙂 känner mig inte det minsta lurad. Har fått den typ av telefon jag förväntar mig när jag köpte den.

  Haha skulle aldrig köpa en sån dyr telefon som FÖRSTA telefon.. Men om min son tagit hand om sin mobil och visat sig vara ansvarsfull så kanske så småningom dock läskigt och låta ett barn gå runt med så dyr mobil😳 jag skulle inte heller börja med en smartphone. Vill inte att mitt barn har fri access till internet och sociala medier 😳kommer dock ihåg när alla hade Motorola den rosa mobiltelefonen och jag själv fortf hade Nokia 3310. Om man har möjlighet som förälder förstår jag inte varför ens barn inte kan få ha fina saker 😂

  Tips för alla med iPhone; använd deras ’Parental control’.
  Magiskt bra… sätt tex maxtid på skärm sedan få de be om mer… perfekt för ’förhandling’… du kan sedan ge 15 min… Man kan även sätta maxtid per app!
  Här lite intro: https://offspring.lifehacker.com/heres-what-you-can-do-with-apples-new-ios-12-parental-c-1829214019

   Hoppas alla föräldrar som håller på med denna skit begränsar sin egen skärmtid lika mycket

    Skit?
    Parental control eller all användning av telefonen?

     Båda. Allt. Allt är skit

   Men alltså… Jag blir så trött på begränsningar och skärmtid! Har två barn (8 och 14 år) och de vet knappt vad skärmtid är. Båda har smartphones som de använder utan minsta ”övervakning”, istället föregår vi föräldrar med gott exempel. Jag förstår inte hur svårt det ska vara att umgås med sina barn?! Visa att det finns roligare saker att göra än att fastna framför en skärm. Ut och cykla, bygg ett pussel, spela kort, baka en kaka, bara GÖR nånting! Och det viktigaste av allt; prata med varandra! Så länge man pratar med sina barn behövs inga begränsningar och förbud. Sunt förnuft verkar vara bortglömt 2020…

    Förstår inte alls denna kommentar. Arbetar som lärare och de barn som inte har begränsningar och förbud hemifrån är de som har det tuffast när det kommer till beteendefrågor. Barn blir trygga av regler, och till regler hör förbud och begränsningar. Det syns på de barn som har föräldrar som tror att det bästa är att diskutera allt med deras barn istället för att ge klara och tydliga regler för vad som gäller. Det syns väldigt bra!

     Vi har klara och tydliga regler här hemma, det är bara det att ingen nånsin har sagt dem högt. Barnen VET att det räcker med en liten stund med telefonen och sen kan man göra nått annat. Istället för att säga ”Nej, stopp, nu får ni skärmförbud” så säger vi istället ”hörrni, nu hittar vi på nått tillsammans”. Det är ju inte som att vi har en uttalad regel att man måste sitta vid matbordet när man äter, men alla gör det ändå. Magiskt va?! Vuxna gör, barn härmar. Oskrivna regler. Jämför mot en arbetsplats; alla sitter vid matbordet på lunchen där också, utan att nån har talat om det för medarbetarna. Funkar lika hemma hos oss.

  Fattar inte hur man kan köpa dessa dyra mobiler. Min son som går i 8 berättar om hans kompisar med mobiler uppåt 10000 kr klassen och mer och de byter typ en gång i halvåret. Själv fick han spara halva sin mobil och halva betalade jag. Han skulle ha en för 6000. ,( Vilket jag tyckte var hutlöst) Dottern fick sin första egna mobil nu för tretusen ( hon har ärvt våra gamla) . Sen får man ju tänka på att det tillkommer abonnemang på det. Hur gör ni med vanliga jobb när ni köper dyra iPhone?

   Sparar och köper kontant, sen kontantkort fastpris 145kr/månad

    Sparar 10000 till en gång i halvåret?! Hoppas att man bara har ett barn.

     Ungar får inte en ny mobil i halvåret. Det var en överdrift alt. lögn från ts unge. Känner ingen unge som ens vill ha ny mobil så ofta, oftast är de ju inne på ett visst märke och det släpps inte så ofta. Säkert att de vill ha ny om telefonen försvinner eller går sönder, men är få föräldrar som faktiskt köper en ny.

   iPhone är inte mycket dyrare än andra märken när man väljer abonnemang. Jag har ganska låg lön men klarar att betala en mobilräkning på 500kr i månaden 🙂
   Snart har jag dessutom betalt klart mobilen och då blir det billigare.
   Byter man mobil en gång i halvåret har man nog det väldigt gott ställt och därför har de möjlighet att göra så 🙂 alla utgår ju efter sin egna ekonomi.

   Föräldrar som har bra abonnemang alt. företagsabonnemang. Många som byter och då ger sin förra till barnen. Som egenföretagare är det inte så svårt att ta ut en telefon extra.

    Egenföretagare har ju förmåner som vi vanliga dödliga inte har.

     Ja. Och de har barn som får ta del av de förmånerna. Ganska naivt att tro att alla barn med dyra telefoner har föräldrar som gått och köpt dem kontant.

     Och vi vanliga dödliga har andra förmåner som egenföretagare inte har. Bla de får ingen ersättning om de blir sjuka, förens efter 90 dagar (3 mån). Så om de kan ta ut en mobil så är det nog inte hela världen.

   Har köpt 6S med abonnemang till sonen. Summan av det om man ska ha obegränsat data landar på cirka 300:-/månad hos Tele2

   Köper min iPhone kontant. Växlar samtidigt in min gamla telefon och får då ett litet avdrag. Brukar dock inte köpa den allra nyaste, hypade, telefonen utan den som jag gillar bäst. Brukar inte vara svårt att spara för detta. Mitt kontrakt hos 3 ger mig obegränsat antal sms och minuter plus 12 GB data för £10. Runt 125 kronor i månaden alltså.

  Challiz är arg på insta. Hon har fått SD-reklam fast hon minsann har mailat och sagt att adressen inte vill ha post från dem… lite naivt att tro att reklamutdelarna har koll på sånt

   Dumt att inte läsa också. Man vill ju gärna veta både vad man röstar för och vad man röstar emot. Jag följer SD, precis som jag följer alla andra partier.

    Håller med. Det verkade dock inte så i nämnda fall. Nazistkortet drogs direkt. C har själv sagt flera ggr att Järfälla blivit så otryggt… med tanke på vad som stod på flyern; ett tryggare Järfälla

   Hellre sådana ilskna inlägg än 10 inlägg på rad med bilder på en oerhört svårt skadad fot…… 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

    Det återgick snabbt till inlägg om sjukhusbesök, nu är det en blodpropp som avhandlas…

     Vilket oerhört resursslöseri den människan pysslar med. Istället för att springa till sjukvården stup i kvarten, kanske någon kvart kan ägnas åt att fila naglarna så de ser anständiga ut om de tvunget måste kavlas ut nätet.

   Varför skriver människan på engelska, är hon känd utomlands?
   Hon är sjukligt fixerad vid sin kropp och fokuserar bara på sjukdomar, kan det bära sig som Influenser?

    Hon är varken känd här eller utomlands, någon influencer är hon definitivt inte.

  Min son, 8 år har en iPhone 6S med begär om köp. Han kan spela alla spel och snacka med kompisar samt att jag alltid får tag på honom och han på mig. Vid 6S gick min gräns för vad det får kosta, men det var den lägsta modellen som krävdes för vissa spel.

  Mina fick mobiler när dom slutade gå på fritids. Skickade ett sms när dom gick från skolan och ett när dom kom hem. Dom använder dom appar vi tillåter (enligt ålder) och vi har fri tillgång att kolla dom när vi vill (händer sällan) och skulle det förekomma något skit mot kompisar via telefonen blir man utan.(inte hänt hittills)

  Sonen är ifs bara 5 år snart, men är sugen på att köpa han en sån där klocka där det enbart är möjligt att ringa till/från, samt man kan aktivera gps och ”säker zon”. ☺️ Låter smidigt ändå!

   Lämnar man en femåring ensam? Undrar bara alltså, har inga barn själv. Är 15 🙂

    Låste dina föräldrar in dig som barn? 🤔 En 5åring leker med kompisar, cyklar, går till lekparken osv osv.

     Känns inte tryggt i dagens samhälle att en 5åring ska gå ensam eller med en kompis till lekplatsen. Med eller utan mobil, mobilen blir de ju rånade på

      Haha vart bor ni egentligen? Här leker barnen som de alltid gjort. Inga problem. Så mycket händer inte i vårt samhälle att det är en fara för barn att gå till lekplatsen.

       Oj… ignorant

       Här är en som inte läst nyheterna

     Inte fan låter man en femåring gå till lekparken utan en vuxen! Mvh förälder till en femåring

      Beror ju på vart du bor? Vi har lekplats utanför huset. Här leker barn i alla åldrar både på gatan och lekplatsen hela dagarna på sommaren. 🤷🏼‍♀️

      Håller med!

       Håller med Alfons!

      Jag lekte alltid ute själv som femåring, och då bodde jag mitt i centrum i en stad med över 60.000 invånare, detta var 25 år sen. Glömde ofta tiden och slutade ofta med att mamma gick runt i centrum o i parkerna o ropade på mig. Jag överlevde, och kul hade jag oxå.

       Sverige ser inte längre ut som för 25 år sen. Vakna!!

        Jo. Faktiskt. I många många orter ser Sverige fortfarande likadant ut. Det enda som hänt sista 5 åren i min ort som står ut är att de hittade en död person vid återvinningstationen. Visade sig vara hjärtinfarkt.
        Sverige är mer än storstäderna. Om ni är så himla oroliga så ni inte vågar släppa ut er 5åring att leka så ta och flytta till ett mindre lugnare ställe.

       Jaha, jag har en kompis som aldrig kom hem när vi var 6 år. Det är 25 år sen. Du överlevde men en anekdot är väl ingen garanti för att det är säkert att låta 5 åringar springa ute själva.

    Skulle aldrig i livet låta min femåring gå ut själv och då är jag verkligen inte en sån som är rädd för hur samhället utvecklats..

     Eller hur! SMACK där kom visst en bil.

      Åh fy. Det ilade i kroppen när jag läste det där 😭

      Tyvärr så har du rätt. Men min son gick in i en lyktstolpe och fick hjärnskakning 🙁
      Dom ser ingenting förutom det som visas på skärmen..

   Ja, tänker köpa en sån till min femåring när hon börjar skolan till hösten.

   Jaha, en sån som man sätter på katter och hundar ifall de springer bort? Brukar du tappa bort ditt barn ofta eftersom du känner behov av att utrusta honom med GPS sändare? Det är nog säkrare att hålla koll på ungen med ögonen, din sändare kommer inte hindra barnet från att drunkna, bli överkörd, bortförd etc.

  Att ge sitt barn en mobil är ju bara helt klokt. Men att skriva ut det på en blogg att det är en jävligt dyr mobil är ju bara helt dumt. Min systerson på 13år blev rånad häromdagen. De snodde hennes mobiltelefon som hon fått i Julklapp. I dag har ”barn/ungavuxna/tonåringar” kalla dem vad man vill, spel oftast, definitivt har de det då de har en förälder som kan ge dem en svindyr mobil. I de flesta andra normala människors liv, går man inte ut med att barnen fått en sådan bling och rån vänlig sak. Inte ens kändisar.

   Vad ska människan annars blogga om? 😂 Tror My har svårt att skilja på vad som är privat numer. Allt för lite content liksom…

   Menar givetvis systerdotter. Jag har flera , men det blev något som alla just nu mår skitdåligt över, givetvis. Hur en 13årng kan bli rånad? Hon har 2 stationer från hemmet till skolan. Det är polisanmält, men finns ingen skyldig, hur ska en 13 åring komma ihåg det? Dessutom en väldigt enl de förbannade normerna en väldigt lugn och snabbtänkt 13 åring.

  Ett barn behöver inte gå omkring med en svindyr ”dator” i fickan. Argumentet för att barnet ska ha den tycks ju endast vara att ni vill kunna kommunicera med barnet vilket fungerar bra med en helt vanlig telefon som alltså bara är just en telefon. Tillfället gör tjuven och chansen är stor att den blir stulen. Det är ju alla ni föräldrar som sätter ribban ang mobilanvändning av barn och bara köper och köper bara för att ni kan och vill. Tro fan att det sticker i ögonen på de vars föräldrar inte har råd och frestar till tjyveri. När en annan var barn dvs upp till och med 12 år så fick man inte ens ha pengar med till skolan för att de inte skulle stjälas och för att man skulle avvika från skolområdet för att köpa godis el cigg.

  Ett barn behöver inte gå omkring med en svindyr ”dator” i fickan. Argumentet för att barnet ska ha den tycks ju endast vara att ni vill kunna kommunicera med barnet vilket fungerar bra med en helt vanlig telefon som alltså bara är just en telefon. Tillfället gör tjuven och chansen är stor att den blir stulen. Det är ju alla ni föräldrar som sätter ribban ang mobilanvändning av barn och bara köper och köper bara för att ni kan och vill. Tro fan att det sticker i ögonen på de vars föräldrar inte har råd och frestar till tjyveri. När en annan var barn dvs upp till och med 12 år så fick man inte ens ha pengar med till skolan för att de inte skulle stjälas och för att man skulle avvika från skolområdet för att köpa godis el cigg. Ja jag gick i skolan på stenåldern.

   Det minsta man kan göra är ju att iaf säga till sina barn att det finns massa folk därute som kommer råna dom om dom håller på med mobilen på allmänna platser, ser dagligen 7-8 åringar på spårvagnen helt ensamma sittandes o pillar på sin nya iPhone.

  tips på gps-sändare till barn? hur funkar det med t ex denna iPhone xs?

   Köp ett koppel istället. Blir billigare om du bara köper ett random från djuraffären och sätter på ungen hängslen som du hakar fast kopplet i. Kör du på flexikoppel så får ungen springa lite längre. 🙂

    ”Haha”, för det handlar ju om ett hund till barn och en matte till förälder, så måste det vara. För det kan ju inte handla om något annat, tja typ ett barn som av olika skäl behöver ett stöd som inte är koppel utan en liten pryl som kan hjälpa dem att inte bli skjutna av av poliser när vandrar ut mitt i natten med låtsaspistol eller förhindra att de går vilse med hunden och drunknar.

    Men visst, koppel.. Vilket genomtänkt, inte alls dömande, svar på en enkel genuin fråga.

  Anledningen att vi landade i beslutet att ge honom just en ”Max” i storlek är flera. Först om främst för att han även använder mob ilen till att spela. Han har sin speltid, och den är begränsad. Med de spel som hans nya klasskamrater spelar ( där dom även möts online) Dessa spel tar plats ( = utrymme ) Detta innebär en minimum kvalitet i mobilen. Sen är en större skärm fördelaktig just vid spel som jag nämnder ovan. Men även vid andra appar så som ”Hej Albert” som är ett roligt sätt att jobba med mattematik. Men som sagt det behövs utrymme för hans spel, och en större skärm. iPhone XS max som jag skrev att han fått har utgått i sortimentet. Så han fick helt enkelt min gamla som jag haft i 1.5 år. MEN, den är ny då jag fick ut den på garantin. Så just därför landade vi i beslutet kring en ”max” . / My Martens
  http://www.mymartens.se

   Rent skitsnack, My. Det var just för de anledningarna som jag gav min son, 8 år, en 6S. För att kunna spela exempelvis Fortnite samt ha tillgång till appar som kräver kapacitet. 6S klarar allt det du beskriver. Är det så att du vill att han ska ha den coolaste telefonen nu när han ska bo i Stockholm? I sådana fall är du nog lite utanför skolvärlden. Inget barn jag känner har en så dyr telefon, lärarna och pedagogerna har redan så sjukt mycket jobb, så jag hoppas verkligen inte att du lägger det på skolans ansvar om den kastas i marken eller råkar släppas från hög höjd. helt sjukt att släppa iväg ett barn till skolan med en sådan telefon. Och jag är inte avundsjuk, vi har all Mac-utrustning här hemma.

    Varför så otrevlig?

    Sen kommer säkert info på blogg och insta när han ska gå själv till o från skolan. Fritidsaktiviteter ska väl också läggas ut. Sånt ska inte random människa veta.

   Sluta ”landa” 😂 pöss

   Läste du inte igenom kommentaren eller?? Ska hon köpa en ny telefon när hon redan har en begagnad att ge sonen bara för att det finns andra modeller som går att spela på?

   ”Så han fick helt enkelt min gamla som jag haft i 1.5 år. MEN, den är ny då jag fick ut den på garantin. Så just därför landade vi i beslutet kring en ”max”.

    Alternativt behålla den gamla, som hon fick ny på försäkringen själv. Och köpa en bättre begagnad
    som funkar till sonen.

   Håller My:s blogg lika låg språklig nivå? Hur orkar folk läsa bloggar skrivna av människor som knappt behärskar sitt modersmål?

  Många som har dyra abbonemang… tipsar därför om Vimla! De har fria mess och samtal, ingen bindningstid. Deras billigaste just nu kostar 25 kr i två månader, därefter 100, för 2 gb. Data upp till 100 gb sparas. Det blir ännu billigare om du tipsar folk och de öppnar abbonemang, – 10 kr per person. Lägger in min tipslänk 😀 vimla.se/?201708081725148491

   2 GB? Hade 30 till sonen som gick åt i ett nafs när det är Pokemon Go och Fortnite. Här krävs obegränsad datamängd

    Vem bestämmer i er familj?

     Jag. Och jag begär obegränsat även på egna abonnemang.

    De har självklartt fler abbonemang. T.ex 100 gb för 77 i två mån, därefter 340. Sedan finns fler fördelar som jag räknade upp. Men har ni billigare abbonemang med fri data så tipsa självklart gärna, är inte den som är den, byter från vimla om jag hittar bättre 🙂

     Du jobbar som säljare där?

      Du missade rabatt vid tipsning? Riktigt envetna personer kan få 0 kr i räkning, Jag är inte så enveten, passade bara på här.

   2 GB??? Vi gör åt mellan 50-150GB i månaden. Spel, netflix, kopplar upp dator mot det och allt annat som drar.

    Finns självklart fler abonnemang ,:D Och andra fördelar. Men vad betalar ni? Jämför med vimla, har ni något billigare så tipsa mig hemskt gärna istället.

    Våra ungar klarar sig med 2-4 gb per månad, tror många precis som vi har Wi-Fi hemma och inte kör ex Netflix på mobildata.

  Men My köper väl vilken mob hon vill till sonen.

   Jo men varför känner hon sig tvungen att berätta att hon köpt en dyyyr telefon o märke, reklam? Räcker väl att skriva att hon och pappan nu har kommit fram till att sonen har behov av en egen telefon. Och att man vill förmedla det till alla.bloggläsare.

    My i ett nötskal. Kan inte tänka långsiktigt.

  Om man vill att barnet ska bli rånat av ett ungdomsgäng så ska dom självklart ha en iPhone X! Annars kan dom få en avlagd iPhone SE eller liknande som funkar ungefär lika bra, minus rånrisken.

   De rånar ju för fan innan de ens vet vad du har på dig, eller i en väska 😏

  Nu fick jag scrolla länge för att kunna kommentera😜
  Min dotter på drygt 8 år fick en iPhone 5 innan jul. (Hennes första mobil)
  Den var begagnad, hel och fin👍🏼
  Vi är Apple-familj, (iPhone, iPad och Mac) så självklart för oss att minsta dottern har samma modell telefon som resten av oss👍🏼
  Så enligt mig, ska barn ha dyra och nya telefoner får man lite stå sitt kast när barnen tappar, glömmer och slarvar bort mobilen🤷🏼‍♀️
  Köp en begagnad!! Finns hur många som helst! Min dotter var helt överlycklig över sin ”nya” telefon😃

   Det var typ det jag skrev också ovan, en 6S räcker till allt för en 8-åring som spelar spel online

  Tar med mig hur abonnemang ska skrivas

   Drygt. Det gick bra att skriva men inte tipsa om dina bra abonnemang? (!)

  Många Sofie här nu

  TACK CamCam och Bloggbevakning för detta inlägg. Jag har i kväll haft några vänner på besök där vi kom in på mobilanvändandet hos barn som det ofta blir hos oss föräldrar och även mobilanvändandet hos oss vuxna. Nu har inte jag så unga barn men i alla fall så är ämnet aktuellt. Vi var 7 vuxna här som har barn, 5 i åldern 10-15. Vi var rätt överens, mobil till sina barn, MER än OK, med spårning och allt. En sådan dyr och avancerad som han nog inte ens själv förstår. NOPE. Att ens skriva om det? Nää. Då det handlar om barn, för My´s son är ett barn, finns det inga gråzoner. Jag kan förstå att hon vill ge honom en skitfin mobil och ge honom det bästa som man kan få som barn då han nyligen flyttat till henne osv. Men det bästa för honom till en början med trygghet och att skaffa sig vänner osv. kanske inte är vad som är bäst för henne?

  Jag har en bekant som har gps på sin sons (15 år) telefon utan dennes vetskap. Mitt under en middag tog föräldrarna fram telefonen och kollade att sonen var där han sagt. Jag blev lite beklämd och tyckte det var otroligt nedlåtande och taskigt att spåra honom utan att han vet om det. Att man har gps fattar jag, men inte utan att den spårade vet om det? Är detta normalt bland tonårsföräldrar? Jag själv hade inte uppskattat det även om jag varit 100% ärlig med vart jag hade befunnit mig.

   Hade jag kommit på mina föräldrar med det i tonåren hade jag skaffat en extra telefon och börjat lämna telefonen de spårar på ett ställe medans jag gjorde annat. Typ ”Ska se film hemma hos Sara” sen dumpa min telefon där. Hade ljugit mer än man redan gör som tonåring bara för att.

    Det är det jag menar, snacka om att bara skapa en större klyfta mellan sig själv och barnet. Då känns det som man inte har en vettig dialog med sitt barn och att tilliten inte finns där alls… Jag kommer aldrig spåra min dotter utan hennes vetskap om det absolut inte skulle finnas uppenbara skäl till det. Vilket jag vet att det inte gör med denna kille, bara föräldrarna som vill ha kontroll.

   En 15 åring är ett barn och det är ansvarsfullt av föräldrarna att hålla koll.

    Absolut, vi har samma koll men vårt barn är medvetet om att vi kollar, Vi har diskuterat igenom varför och vi kan stå för vårt beslut gentemot henne. Tycker det är respektlöst mot barnet att göra det i smyg.

  Jag som vuxen klarar knappt att hålla i min vanliga iphone Xs,… och köpa en så dyr telefon. asså. suck.

   Det är ditt val, andra gör sina val.

  Undrar vad det tagit åt alla i det här kommentarsfältet egentligen. Hugger på allt, spydiga kommentarer som svar på allt… Varför?

   Kul

    Kul ??? det är inte friskt

  Mina barn är 10 och 12 år. Inga mobiler ännu och många vuxna undrar vad det är för fel på mig.

   I princip alla unga lever sitt sociala liv genom mobilerna idag, så jag kan förstå varför folk undrar över denna begränsning

    Det betyder inte att det är bra. Vår nioåring som blir 10 i vår har inga sociala medier, hon lever sitt sociala liv genom att ringa sina kompisar och hänga med dem irl. Det hon har är discord som gör det lättare att prata när man spelar men det har hon bara på datorn.

  här hemma har vi valt att barnen fått en mobiltelefon när det blev dags att börja årskurs tre, just för att ha telefonen och kunna meddela sig med oss i och med att de då får gå hem från fritids själva vissa dagar om de vill.

  ang val av telefon; personligen tycker jag att det är galet att ge en ny telefon i den prisklassen till ett barn. Vår nio-åring och vår 14-åring har fått våra gamla telefoner mao nioåringen vandrar glad och nöjd runt med storebrors gamla iPhone 6 istället för en iPhone 5 som han fick i höstas, och storebror fick just överta en sjua när jag bytte telefon.

  Finns många anledningar till varför tänker jag; rånrisken, sker mkt rån just mot unga just nu och det är telefoner, jackor och väskor som är målet i vår del av sthlm.
  Sen är de inte stora nog att ta ansvar för en sån dyr sak. Jösses, båda skulle kunna glömma huvudet bakom sig om det inte hade varit för att det satt fast på huvudet. Hörden en mamma på tuben som var upprörd eftersom sonens nya iPhone pajat efter att ha legat ute i regn i en ryggsäck. Han hade haft friluftsdag och tänkte inte på den saken. De är barn, de glömmer saker, de har inte ett fullt utvecklat konsekvenstänk. Sen kan jag rent krasst tänka att det idag är många föräldrar som vänjer sina barn vid en livsstil som många av dem kommer ha svårt att upprätthålla när de ska bli självständiga unga vuxna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *