Är det lämpligt att en 6-åring har ett Youtubekonto?

Dessie skriver om hur hennes sexåriga son vill ha ett Youtubekonto och hur hon känner att hon är den som krossar hans drömmar om hon säger nej.
Det känns det kanske som att hon gör, men vid sex års ålder är man inte kapabel att inse riskerna som ligger till grund för att sociala medier har en åldersgräns.

Anledningen till Youtubes åldergräns på 13 år är att det är lagstadgat i USA där de flesta servrar ligger, och då gäller amerikansk lagstiftning. 
The COPPA law eller  Children’s Online Privacy Protection Act stipulerar att det är olagligt att samla in användarinformation av alla som är under 13 år utan föräldrarnas tillstånd. (Vilket Google, som äger Youtube gör)
För att slippa allt krångel som det faktiskt innebär att få föräldrarnas tillstånd så har de flesta sociala medier valt att sätta en åldersgräns på minst 13 år.
GDPR har fått Whatsapp att ändra sin gräns till 16 år för sina europeiska användare.

Givetvis finns det fler anledningar än ålder att neka sitt barn en egen Youtubekanal, men nu vet ni i alla fall att gränsen är satt vid 13 år, enbart för att följa relevant lagstiftning.
Det har alltså ingenting att göra med att barn anses redo och mogna nog att skaffa ett Youtubekonto vid 13 år, vilket många verkar tro.
Det är upp till varje förälder att besluta kring, även efter barnet fyllt 13 år.

Dessie är orolig att hon ska krossa sonens dröm genom att neka honom ett eget Youtubekonto, men frågan är om problematiken inte är lite mer komplex än så.
Sonen vill ha en Go Pro-kamera för att kunna skapa häftiga videos, och det finns ju ingenting som hindrar honom från att göra det.
Varför måste hans filmer nödvändigtvis ut på Youtube när han är så här ung?
Är det inte bättre att istället förklara för honom hur det inte spelar någon som helst roll vad främlingar på nätet tycker om hans videos.
Fastna inte i ATT han vill publicera videos på Youtube utan fråga honom istället VARFÖR han vill göra det.
Varför är det så viktigt?
Likes definierar inte vem man är, om man duger eller hur bra man är på någonting, och det gäller alla, oavsett hur gammal man är.
Trots det så är det skrämmande många vuxna som lever sina liv, upptagna med att jaga likes för bekräftelse, där mängden likes är direkt avgörande för det egna värdet.

Låt en sexåring slippa det.

143 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bara tanken är så dum att klockorna stannar. Borde vara 18 års gräns med bank ID för att få ha någon form av sociala medier.

  Svara

   Sluta!

   Svara

   Instämmer med dej, anonym 05:44.

   Vad Anonym J vill att du skall sluta med vet jag dessvärre inte.

   Svara

   Smart idé med BankID faktiskt. Annars struntar ju man fullkomligt i åldersgränsen

   Svara

    Det är jättebra att du struntar i åldersgränsen, men problemet ligger i att tyvärr gör inte alla det. Det är ändå en föräldrars uppgift att skydda sitt barn från alla hemskheter som finns på internet …

    Svara

     Jag förstår inte riktigt ditt svar här? Det är väl inte bra att strunta i åldersgränsen? Då är det ju bra med bankID 🙂

     Svara

      Inser nu att jag missförstod ditt inlägg. Trodde du menade mer att du struntar i åldersgränsen, men inser nu att mina 5 tim sömn kanske satte sina spår 😂

      Svara

   Iallafall med offentlig profil.

   Svara

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   Svara

   Nu har youtube höjt till 17 år…

   Svara

  Jag hör ju mina barnbarn hålla på och kolla hur många gilla de får. Vad folk skriver osv. Nu är de LITE äldre än den här gossen men jag tycker det är hemskt.
  Det har jag framfört till deras föräldrar OCH att hos mig ska inga mobiler med. DET finner de sig i.
  Än så länge.
  Men jag har försökt förklara att livet går inte ut på att andra ska gilla det man gör.
  Men vad får barnen för förebilder egentligen när ju vuxna är likadana.
  Jag anser att man skulle inte få öppna konton utan att föräldrarna har en registrerad telefon i sitt namn och att de ska få skriva på ”på heder och samvete” när det gäller barnens ålder.
  Ingen skulle få öppna ett konto vare sig på Facebook, Insta, youtube osv utan ett registrerat nummer. Då skulle man slippa alla sk troll och tonen skulle nog bli bra mycket trevligare om man finge lov ”vara sig själv ”

  Svara

   Jag tänker att barnens föräldrar vet vad som är bäst för sina egna barn.

   Svara

    Så är det verkligen inte i många fall!!!

    Svara

     Nä, se bara på Dessie i detta fall…

     Svara

    Jag tycker att det är alldeles utmärkt att far-/morföräldrar som är mindre stressade och har ännu större livserfarenhet än föräldrarna säger ifrån och sätter regler som gäller hemma hos dem. Så önskar jag att våra föräldrar gör till vårt barn. Heja dig 05:44!

    Svara

     Jag blir galen på mina barns mor- och farföräldrar, för där ska det fram med telefoner och surfplattor typ så fort barnen kommer innanför dörren. Den ena är 2 år och den andra 5 mån dessutom, så inte som att de vägrar göra något annat… Hemma kör vi nästan skärmfritt och ska vänta så absolut länge som möjligt med att köpa egna telefoner

     Svara

    Då tänker du fel. Många föräldrar tar åt helvete felaktiga beslut när det gäller barnen. Självklart har M. Vall rätt att ha åsikter, hon kan dessutom ha alldeles rätt.

    Svara

    Javisst. Som den där mamman från England som drog på solsemester med sina vänner en hel vecka och lämnade sin 3 åring ensam hemma.
    När mamman kom hem hade 3 åringen dött av svält. Toppenbeslut av föräldern!

    Svara

     Ska man därför utgå från att alla föräldrar tar beslut som direkt skadar barnet?

     Svara

      Nej men inte heller att alla föräldrar tar beslut som är bra för barnen.

      Svara

       Men man får väl ändå anse att majoriteten av alla föräldrar vet sina barns bästa. Alla exempel som rabblats upp här är ju extremfall och inte något som speglar samhället i stort. För er som inte fattar det så är det inte särkilt ”kul” nyheter om det skulle rapporteras om föräldrar som tar bra beslut för sina barns skull. Vilket sker varje dag hela tiden.

       Svara

        Jo jag förstår precis vad du menar och självklart skriver inte media om alla duktiga föräldrar. Men sanningen är också att ALLA föräldrar inte ser till sitt barns bästa, många gör men långt ifrån alla. Och vi har en generation med väldigt curlade barn som växer upp där föräldrarna inte sagt ifrån tillräckligt mycket och då tycker jag att man brustit i att se till sitt barns bästa.
        Och kommentaren ovan handlade om sociala medier med en, vad jag tycker väldigt vettig kommentar från den äldre generationen, där motargumentet var att föräldrarna vet bäst. Och där håller jag inte med. För när det kommer till just sociala medier tycker jag man ser hur det är väldigt gränslöst från föräldrarnas sida.

        Svara

         Den äldre generationen tyckte att hårdrock var skadligt när jag växte upp. Så nej, den äldre generationen vet inte heller alltid vad som är bäst.

         Svara

         Absolut att äldre generationer kan ha in-out utifrån sina erfarenheter av att uppfostra barn och levt ett långt liv osv. MEN som i det här fallet som handlar om sociala medier och skärmar så tycker inte jag att den äldre generationen vet bättre. Jag tror att dagens barn och unga måste lära sig och växa upp med sociala medier och hur man ska förhålla sig till det. På samma sätt som äldre generationer har tyckt att hårdrock och discodans har varit skadligt.

         Svara

       Jämför ni allvarligt att lämna en 3 åring själv hemma med att hennes son ska få en youtube konto? 😂

       Svara

    Men det där är ju joooordens största bullshit
    Om nu alla föräldrar ”vet bäst” varför mår så många barn piss? Varför går folk i terapi pga sina föräldrar och barndom?
    Den där klyschan verkar vara något föräldrar klamrar sig fast vid för att rättfärdiga egoistiska val och konstiga livsbeslut

    Svara

     För att vi har det så bra att vi har möjlighet att sitta och älta detaljer i vår barndom.

     Svara

      (Och neeeej #inteallasomgåriterapi)

      Svara

      likade båda kommentarer för de är lika sanna båda två

      Svara

    Ja lägg ner soc genast, det är föräldrarna som vet bäst det är sen gammalt.

    Svara

     😂😂

     Svara

  6 år är för ungt, men de finner sina vägar ganska snart att göra det bakom ryggen så det gäller nog att försöka ha en bra dialog.
  Inte helt enkelt att vara förälder till våra små idag och vi skall inte döma.
  En balans efterfrågas och hur den skall se ut har jag inte en aning om:(

  Svara

   Ja att vara förälder idag verkar för de flesta vara mycket svårt då det för de flesta verkar omöjligt att vara förälder och den som både bestämmer och sätter regler och gränser. Allt för att inte kränka de små liven… tack och lov var man barn på 70 talet och visste att när mamma och pappa sa nej så var det ett nej och det som gällde. Tjatade man så fick man först en blick som hette duga och hade man inte vett att fatta då så var det utegångsförbud som gällde. Klara tydliga regler utan massa mjäkande.

   Svara

    Det var även tillåtet att slå sina barn i typ alla länder över jordklotet, barnen hade inte ens ett eget skydd i lagen.
    Så sluta glorifiera den tiden.

    Svara

     I Sverige var barnaga förbjudet på 70-talet.

     Svara

      79 blev de väl förbjudet om jag inte minns fel. Tur det.

      Svara

     Släng inte ut barnet med badvattnet.. 😉

     Svara

     Att inte ge sina barn tydliga regler är också en form av försummelse/misshandel. Barn behöver riktlinjer att förhålla sig till för att bli trygga; fri uppfostran är galenskap.

     Svara

   Jag tycker inte det där argumentet håller. Barn gör saker vi föräldrar inte vet om för att vuxna inte längre pratar med varandra. Men istället för att göra det är tydligen grejen nu att rycka på axlarna och säga ja till allt barnen vill för ”annars gör de det iaf, bakom ryggen!”.

   Svara

   Ja det är väl bara att lassa upp alkohol, droger osv för barn hittar sina vägar. Sex år är kanske lika bra att köra, varför vänta.

   Svara

  3, 6, 9, 12. (13 nu då) Ungarna ska vara ute och leka med varandra, inte stirra ner i skärmar av olika slag. Och föräldrar borde vara bättre exempel för sina barn. Nu när jag går till en lekplats eller dito sitter åtta föräldrar av tio och tittar ner i sina ”smartfåns”. Barnen får inte den uppmärksamhet som de behöver!

  Svara

   De får kanske uppmärksamhet resten av dygnets timmar då du inte ser?

   Svara

    Fast man kan väl lägga undan telefonen när man umgås med sina barn, även om det är tråkigt att sitta i lekparken? Telefonen finns fortfarande kvar när barnet sover.

    Svara

     Håller med dig, Jag leker alltid med barnet i lekparken (hon är fyra) och nästan varje gång kommer det fram andra barn också som vill leka med oss för deras egna föräldrar sitter bara och grejar med telefonen..

     Svara

      Jag låter mitt barn leka själv massor av tid, medan jag håller lite koll.

      Förstår problemet om man är så försjukten i telefonen att man zoomar ut och inte håller uppsikt eller ger respons när barnet söker kontakt, men annars är det ju inget konstigt med att låta en fyraåring leka runt själv utan att föräldern tar någon aktiv del i det? Eller kanske leta upp ett annat barn. Jag tycker inte det är dåligt, varken hemma eller på lekplatsen.

      Svara

       Samma här. Jag är inte mitt barns lekkamrat, lekar i parken får hon sköta själv med andra barn, hemma får hon använda fantasin.
       Vi spelar jättemycket brädspel och dataspel tillsammans, men leker gör jag inte.
       Med det sagt sitter jag inte med mobilen i parken när de leker, lägger mig inte i men har koll på allt de gör på håll :p

       Svara

        Varför vill du inte leka med ditt barn?

        Svara

         Står i kommentaren!

         Svara

          Nej det gör det inte. Det står att hon inte vill vara barnets lekkamrat och jag undrar varför hon resonerar så.

          Svara

         Barn är skittråkiga att leka med! Och jag hatar att leka så jag är också tråkig att leka med. Bäst de får leka med varandra.

         Svara

        Hur kul är det att leka själv medan en vuxen tittar på, vad gör du själv under tiden? Varför inte passa på att få lite motion samtidigt😉

        Svara

         Själv? Finns det inte andra barn i lekparken?

         Svara

          Det finns inte alltid andra barn i lekparken, och alla barn söker inte upp andra barn.

          Svara

         Av allt att döma väldigt kul 🙂

         Svara

      Är väl ganska bra för ett barn att få leka själv och på så sätt hitta andra barn i lekparken. Men förälderns uppsikt så klart.

      Svara

       Är ju det som är problemet. Föräldern har ju inte koll när sen glor i telefonen. Barnet kan ramla och slå sig utan att föräldern märker och så får jag trösta istället och sen leta upp föräldern. Såna slappa föräldrar ser jag ner på, sorry not sorry.

       Svara

     Fast lekparken är ju det tråkigaste som finns! Går aldrig dit utan en annan vuxen, men alla har inte den möjligheten.

     Svara

      Du är främst där för barnets skull, inte din egen… Hur fanken ska vi lära våra barn att det bara är att acceptera att det är tråkigt ibland (för att motivera den egna fantasin istället för tjat om platta eller mobil), om vi själva inte ens fixar någon timme utan skärm i lekparken?

      Svara

  Visst var det kul att spela in sig själv och sjunga, göra intervjuer med mera på ett blandband när man var liten.
  (Och är idag evigt tacksam att dessa band inte kablades ut i etern. )

  Med det sagt, det räcker kanske med att precis som C föreslog, få filma och kanske visa närmst sörjande. Nästa vecka vill han kanske bli astronaut eller gruvarbetare. Tror inte hon skickar honom ner i jorden eller ut i rymden bara för det.

  Svara

  Den knappa 6-åringen har tydligen en egen telefon… I mina ögon är det alldeles, alldeles för ungt. Dels ser jag ingen anledning till det (jag förstår verkligen inte syftet!) och dels är det svårt för ett så litet barn att hålla koll på en så dyr pryl.

  Hur tänker ni andra kring ålder och telefon? När är det lagom för ett barn att få en egen telefon?

  Svara

   Om syftet är att leka med den i hemmet – när som helst.

   Om syftet är att släppa ungen vind för våg bara för att citat: ”han har ju en telefon så jag kan nå honom näääär som helst och han kan höra av sig när han behöver hjälp” – så skulle jag säga typ 12-13 ish

   Men där finns ju ingen lag eller rätt/ fel utan bara masssssa tyckande. Och bias.

   //hej hopp

   Svara

    Och lite forskning som man kan luta sig mot 🙂

    Svara

   Jag läste för snabbt och tolkade ”knappa” som ”knäppa”… Den ”knäppa sex-åringen”, vad fan skriver människan, liksom! Sen läste jag igen och min hjärna hann ikapp.
   🤪🤯😁

   Svara

    Och för att svara på din fråga som jag glömde mitt i alltihop… 🤓 Så tycker jag att det är lagom att barnen får en egen telefon när de börjar kunna röra sig vissa sträckor på egen hand. Min son fick en när han fyllde åtta för då började han cykla själv till skolan och till kompisar som bodde lite längre bort. Då var det bra med mobil så vi/han kunde ringa om det skulle vara nåt.

    Svara

   Alltså jag tycker det där är svårt. Jag tror jag var 13 eller 14 när jag fick ärva min pappas Nokia med antenn 😅. Jag tycker det var en lagom ålder. MEN. Jag skämdes mycket i mellanstadiet framförallt för mina kläder. Jag ärvde mycket av mina syskon och när det köptes nytt var det så töntiga kläder att jag gömde tex gummistövlar innanför byxorna osv. Jag blev väl lite ”men alla andra barn har ju såna byxor” tex, men mina föräldrar fortsatte tönta till mig tills jag kunde köpa egna kläder. Så en del av mig kan känna, men om HELA KLASSEN har en mobil vid 9 år, ska jag verkligen stå fast vid att min unge får vänta på sin i typ 3 år då? Jag vet inte. Tycker det är svårt 😬

   Svara

  Vill han verkligen det eller är det hon som vill det……..

  Svara

   Eller hur?! Blir oerhört provocerad och frustrerad här för jag tycker det är så TYDLIGT vad DESSIE vill och att det snarare är HON som vill att han ska ha sin egen youtube-kanal (med förhoppningen att han blir känd?). Leva genom sitt barn etc. Förlåt, men jag menar… HANS DRÖM???????????!?!?!?!?!?!?!?!??!? Han är SEX ÅR GAMMAL. Inte för att förminska barn och deras viljor, men hon får det att låta som att det är hans stora dröm att han vill kämpa så mycket för för att skapa sig en karriär, typ. NEJ: Han är SEX ÅR. Han ska inte sitta vid telefon och dator så pass mycket i den åldern att han vill ”jobba med det”. Och precis som CamCam så väl skriver så borde Dessie (även om jag tvivlar på att hon är kluven; hon vill ha ska ha youtube med en förhoppning att rida på hans kändisvåg) i så fall fråga sig VARFÖR ungen vill ladda upp sina filmer till allmän beskådan? Det är ju bara helt sjukt. Om det är fallet så borde hon genast försöka förändra den riktning som de tagit där till och med ett barn alltså verkar lägga vikt vid att bli sedd och få likes. Det låter ju allt annat än sunt.
   Låt i alla fall barnen bli tonåringar innan de släpps lösa på sociala medier.
   Usch. Som sagt, riktigt provocerad och faktiskt illa berörd över hur Dessie ens kan argumentera såhär.

   Svara

    Exakt! Hade ungen sagt att han stora dröm är att bli elektriker, hade hon då låtit honom börja pyssla med elkablar *för annars krossar hon hans dröm*? Man kan vara stöttande och uppmuntra deras intressen utan att för den delen säga ja till allt. Dessie säger alltså att hennes son kanske får men för livet om hon säger nej, själv skulle jag nog säga det motsatta.

    Svara

    Inte svårt att förstå ”VARFÖR ungen vill ladda upp sina filmer till allmän beskådan”: han har uppenbarligen fått se på YouTube och istället för att vilja bli brandman, fotbollsproffs eller konsertpianist, så vill han ju bli det som idolerna på skärmen är. Han vill göra som dem. Jag har suttit i bil med en 6-åring i baksätet som med någon leksak i handen låtsades filma sig själv och prata med tittare (hej allihopa, idag ska vi åka till en annan stad … bla bla bla). Problemet är väl egentligen att de ens fått se på YouTube vid den åldern.

    Svara

     Precis det jag menar. Jag fattar att tider förändras och att barn får nya idoler etc, och det måste ju inte vara något dåligt. Men när barn så små som sex år tjatar om att vara på youtube och föräldern faktiskt funderar på att gå med på det, så blir jag orolig. Av den enkla anledning att detta är ett steg in i den sociala medier värld och allt vad det innebär med att skapa ett behov av bekräftelse från andra, like-hets och andra faror. Tycker det är helt sjukt att utsätta sitt barn för sådant så tidigt. Barn som förr ville bli artist som sin idol fick på sin höjd uppträda för släkt eller skolan i nån anordnad kabaré eller barnkonsert – de fick inte skapa ett varumärke av sig själva och lägga ut till offentligheten med allt vad det innebär. Barnen kommer ha det svårt nog i dagens samhälle att inte bli negativt påverkade av sociala medier.

     Svara

  När jag gick på mellanstadiet på 00-talet så gjorde jag och mina kompisar väldigt många filmer med digitalkameran. Det klipptes och redigerades och vi hade superkul. Brukade visa kompisar våra filmer på datorn. I bästa fall kunde någon bränna ut sin film på en dvd och visa klassen. Går jättebra att låta yngre barn vara kreativa och leka med skapande men ALLT MÅSTE INTE UPP PÅ SOCIALA MEDIER!

  Svara

   Jag gjorde också så med mina kompisar. 2006 skapade vi en youtubekanal… föräldrarna visste så klart inte vad det var på den tiden och vi frågade inte ens. Sjukt pinsamma videos, de flesta fick knappt 100 klick men en fick nästan 10 000 och fick många onödiga hatkommentarer om mitt utseende, min brytning (videon var på engelska) och hur kass jag var. Det kom som en chock för mig som 13-åring och jag mådde väldigt dåligt. 13 känns nästan gammalt idag för att vara ny på sociala medier men av erfarenhet är det ungt, 6 år är ännu yngre!

   Svara

    Han är inte ens 6 än..

    Svara

   Precis. Varför kan inte Dessie själv se detta och istället lära honom att det är jättebra om han vill skapa och vara kreativ, men att han ska göra det för sin egen skull? Att han inte behöver bekräftelse utifrån för att känna sig stolt eller ha roligt. Att det räcker med att han, hans familj och kanske någon vän ser videon. Att man inte får lägga upp på sociala medier förrän man är äldre för det är helt enkelt så reglerna ser ut.

   Svara

  Nej!! En 6-årig unge ska inte ha en egen YT. Vara med i förälders filmer, Visst! Men en egen Nej! Det är bara löjligt.

  Svara

  jag tycker hon gör för stor grej av det här. det är inte som att han kommer ha så många tittare ändå väl? kör på! internet är ju jättekul!

  Svara

   Håller med dig. Har själv en sexåring och han hade definitivt inte gjort ngt som nån hade tittat på.

   Svara

   Hon skjuter sig ju i foten också som berättar om det. Det blir ju en slags marknadsföring och det är kanske det som är tanken?

   Svara

    Det är förmodligen exakt vad hon vill. Det har blivit så ”inne” med roliga, söta barn på sociala medier som har sina egna kanaler och följare. Att låta sitt barn ha en egen YT känns lite som motsvarigheten till de föräldrar som har sina små barn i skönhetstävlingar där de helt enkelt lever ut sina egna drömmar genom sitt barn. Där de frodas över att få bekräftelse på sina egna barns förträfflighet. Ack, så sorgligt.

    Svara

   Är internet verkligen jättekul sofia?

   Svara

    haha ja? min favoritsak

    Svara

  En 6-åring nu och en 6-åring för 25 år sedan lever såklart i två olika världar. Men ett Nejj! Från en förälder är samma nu som då. Vaddå ”krossa hennes drömmar”!? så dumt! I morgon drömmer ungen om enhörningar! Get a grip!

  Svara

   Ett nej idag är dessvärre inte samma nej som för ex 20 år sedan …

   Svara

   Eller hur, så löjligt det här med att ”krossa hans drömmar”… han är sex år gammal, hon kan inte ”krossa” hans dröm. Och vadå ”skapa men för livet” om hon inte stöttar honom? Hon får det att låta som att han är sexton år och verkligen vill satsa på att bli balettdansös typ.

   Svara

  Är väl som att säga nej till att ungar vill äta glass till middag. Man krossar deras dröm, men i längden vinner de på det.

  Svara

   Också, ”krossa hans dröm”, såå dramatiskt.. 😄

   Svara

    Kan en 6-åring ens ha en ”dröm” på det sättet vuxna människor med mål och förhoppningar har? Känns mer som att sexåringar VILL någonting som ger belöning och är kul för stunden.

    Svara

     Nej en sexåring kan inte ha drömmar och mål på samma sätt som en vuxen. De vill saker för stunden och kan ändra sig lika fort igen. Jag kan fråga min sexåring vad han vill jobba med när han blir stor och först säger han en sak, en timme senare en annan.
     Sen kan de klart längta efter saker tex åka på semester osv men att ”krossa en dröm” för att man inte vill att ens barn på 6 år ska vara på youtube….nja

     Svara

   Det går alldeles utmärkt att äta glass till middag! Även chokladpudding funkar fint.

   Svara

   Men precis! Våga vara förälder för f*n. Sätt gränser.

   Svara

  Tycker det känns lite skumt att hon ber följare på instagram om uppfostringsråd… Liksom, du är föräldern? Känns så osäkert av henne, särskilt med tanke på hur hon skriver.

  Svara

   Hon är rätt omgogen. Bara kolla på hur hon beter sig i trafiken..

   Sen tror jag också som nån skrev att det är hon som vill detta lika mycket, och att hon mest vill känna av ett gensvar innan de sätter igång.

   Svara

    Precis. Hon vill visa att hon minsann våndats över detta beslut sååå länge då han haft denna dröm sen har var ett år och lärde sig gå, men nu…. nu blev hans dröm för stor, som sex år gammal. Nej, nu måste hon vara en stöttande förälder här och låta honom jaga sin dröm! Dags att ge honom en kurs i filmredigering, en gopro, ljussättning, en bra kamera och lite ny rekvisita såsom kläder och prylar han kan visa upp sig i.

    Svara

    Jag tänker på alla de fem åringar som hon refererar till.
    Det är ju föräldrarna som regisserar och redigerar på heltid för att sedan ladda upp. Det är också föräldrarna som fixar reklam. Så
    Dessie får väl fråga sig själv om hon ska ge upp mäklarkarriären för att hjälpa Theo uppnå sin dröm.

    Svara

  Hade jag varit förälder hade min unge inte fått en telefon förrän den var fjorton, stora restriktioner på Internet och ingen padda. Sjuka samhälle.

  Svara

   Jaja alltid lätt att säga innan man får egna barn vad man inte skulle göra, vad man skulle göra osv.. tror de flesta har en sån lista och när man väl får barn så ja då ändras den listan helt enkelt. Man växer, mognar, ändrar åsikter bla.

   Svara

    Jag tänker aldrig skaffa barn och man mognar och ger sina barn en mobiltelefon och en padda i tidig ålder? Ehm okej.

    Svara

     Fast det är ju inte så svart-vitt och enkelt som du verkar tro. Du kan absolut tycka att 14 år är den rätta åldern för när ett barn kan få ha en smart phone. När ditt barn är 13 år så har alla andra barnen i klassen redan fått en smartphone och de håller kontakten med varandra under kvällar, helger och lov via telefonen. Ska ditt barn då vara helt utanför det? Missa massa grejer som bestäms i någon chatt. Det är enkelt att tycka och tänka, men alla tycker och tänker inte likadant vilket gör att man ibland får kompromissa med sig själv.

     Sen får man såklart ta de strider som man verkligen tycker är viktiga. Tycker man verkligen att barn under 14 år under inga som helst omständigheter ska ha smart phone så ska man såklart stå på sig, men det betyder inte att det kommer att vara smärtfritt för barnet hur man än väljer att göra.

     Svara

      Har en 8åring. 39 elever i klassen. 38 st av dem har egen mobil.

      Svara

       Mest anmärkningsvärda här är väl storleken på klasserna.

       Svara

  Just. Say. No.

  Svara

  Får bara känslan att hon är helt okej med det men vill se hur andra tänker så att hon vet om hon kan promota hans kanal på sina egna. Iom att hon pratar om att världens mest kända YouTuber är 5 år osv. Får inte känslan av en orolig mamma som söker råd. Vad är det att råda om. Antingen är du okej med eller inte.

  Svara

   Exakt. Så uppenbart.

   Svara

  Är det inte en stor del av att vara förälder? Att säga nej till saker de drömmer om som är helt orealistiska eller dumma. Själv hade jag avancerade planer på att bygga ett delfinarium, de planerna höll i sig i många år kan jag säga. Mina barn (10 och 6) har båda drömt om saker (och gör fortfarande) som vi säger nej till. Antingen för att de är direkt olämpliga eller för att de är farliga eller bara dumma.

  Svara

   Börjar mer och mer känna att barn och sociala medier är en ny version av Hoppa Högst.

   Svara

   Ahahaha jag hade också stora delfinplaner som barn!! 😂 min ”dröm blev krossad” när jag inte fick fortsätta gräva gropen i trädgården till min delfin men jag har kommit över det nu. 🐬

   Svara

    Jag skulle leva med delfiner och vara veterinär till paddor. Är lyckligtvis en helt ok vuxen nu ”trots” att min dröm blev krossad haha!

    Svara

  Väldigt vettigt inlägg CamCam!

  Många som kommenterar verkar stanna vid att ”föräldern bestämmer, säg nej!” och visst är det så, men klokt att ta tillfället i akt att diskutera detta med likes, internet och sociala medier med sitt barn. Även om man så förbjuder internet till 18 årsdagen så lever ju ens barn i en värld präglad av sociala medier och jakt på likes, eftersom det verka vara vad som står högst i kurs. Och varför likes från främlingar är viktigt är det ju fler en barn som kan behöva fundera på.

  Också intressant detta med 13-årsgränsen och att den kommit att betraktas som någon sorts myndighetsrekommendation trots att det inte finns något underlag för att det skulle vara en bättre ålder än någon annan….

  Svara

  Har en 6 åring som också vill göra Youtube videos, hon ser på Youtube videos av andra barn och vill så gärna göra hennes egna kanal, jag låter henne spela in videos med min telefon, hon är ganska rolig.. Inleder videosarna med ”hey guys” sen visar hon sina leksaker och beskriver dom, så avslutar hon alltid med engelska ”press de lajk botton and dont forget to baj my merch” bye guys” 😅 ganska harmlöst endå. O jag har inga planer på att skapa en kanal åt henne, men ja dagens barn…

  Svara

   Hahaha så söt ju!!

   Svara

   Mina barn brukar leka Youtube för sig själva ibland.. Speciellt om vi ska göra något extra kul kan man höra från deras rum: ”hej heeej (ja de gillar The swedish family..) idag ska vi åka till ett lekland som är superroligt! Där kan man åka rutschkana, klättra, spela spel och massa roliga grejer! Och NI hänger väl meeeeed??!” 😂 så gulligt! När jag va liten lekte jag ofta tv-reporter, lite samma sak egentligen..

   Svara

  Krossa hans dröm?! Ha! Föräldrars jobb är ju att se till att inte barnen far illa. Är det att krossa deras drömmar att säga att de inte får cykla mitt på vägen, testa att dricka diskmedel eller hoppa från taket som Madicken bara för att de vill det? Så urbota dumt.

  Svara

  Vimmelmamman meddelar att hon ska börja blogga mer professionellt. Minst två inlägg per dag ska det bli och fler reklam och samarbeten utlovas. Halleluja. Eller bara huja?

  Svara

  Det känns otroligt ungt och jag tycker mig läsa mellan Dessies rader att hon vill ge honom ett youtube-konto men är rädd för vad andra ska tycka.
  Vi har en familjegrupp på Messenger, men alla syskonen, fastrar, morbröder, mormor osv. Där får vår äldsta skicka roliga videos och bilder. Hon är lika gammal som Theo och jag anser att det är helt galet att ens fundera på att låta ett barn i den åldern ha en youtube-kanal.

  Svara

  Vad är detta? Så dumt att klockorna stannar. Människan är ju inte frisk. Camcam, du inte sluta skriva om denna idiot? Det blir ju mest tragikomiskt/sorgligt.

  Svara

   Sättet du skriver är sorgligt..

   Svara

  Men herregud han är 6 år?! Fattar inte ens problemet, hon är föräldern, bara säg nej? Att säga nej ibland är ju INTE samma sak som att krossa drömmar. Dessutom kan han ju göra det när han blir äldre. Hon om någon borde väl veta hur mycket hat och sjuka människor det finns på nätet.

  Svara

  Krossa en sex-årings drömmar? Låter så dramatiskt. När jag var sex år så drömde jag om att gifta mig med Michael Jackson och käka tårta till middag, fick inte göra något av det och gick vidare. Finns andra sätt att uppmuntra barn att vara kreativa än att slänga ut dom bland alla troll på YouTube.

  Svara

  Snälla, vi ser ju hur vuxna människor påverkas av sociala medier när det kommer till antalet likes, skönhetsingrepp etc. Varför utsätta ett barn för detta? Idiotiskt! Och sen så vet man inte vilka som kollar på videon på ditt barn. Finns skumma människor där ute…

  Svara

  Att ha ett Youtube-konto är inte liktydigt med att man lägger upp videor. Med ett Youtube-konto kan man också spara favoritkanaler, gilla videor, spara videor som favoriter, skapa spellistor, kommentera på videor m.m. Därmed inte sagt att det är lämpligt för en sexåring att ha ett konto .

  Svara

   Hon pratar ju om att han vill ha ett konto för att lägga upp filmerna.

   Svara

  Våran idag 14-åriga dotter ville ha en youtubekanal när hon var ca 10 år. Vi sa nej. Vi diskuterade med henne och försökte förklara och hon accepterade, men tyckte inte om vårt beslut. Idag är hon SÅ tacksam att vi sa nej då hon inser att hon enbart skulle ha skämts för sej själv och de idéer hon hade som 10-åring. Man krossar inte drömmar när man säger nej som förälder; man hjälper sitt barn att inse sina begränsningar (så länge man förklarar VARFÖR man säger nej).

  Svara

  Oj… Min ena dotter, som snart fyller 16, har en YouTube-kanal men jag vill fortfarande inte att hon ska visa sig själv. Hon lägger upp filmer från ett spel hon spelar och har drygt 2000 prenumeranter och filmen med flest visningar har drygt 30 000 visningar. Ser ingen anledning till att alla dessa människor ska se vem hon är då jag vet att det finns så många hat-troll där ute.

  Svara

   Du kan hälsa din dotter att det går att göra karriär utan att visa sig själv. Min favorit på Twitch har streamat spel i nästan 10 år och använder fortfarande inte kamera. Ethos på YT har lagt upp Minecraft filmer i över tio år och ingen vet hur han ser ut. Båda två är stora i sin genre och tjänar multum…

   Svara

  Om det verkligen är ett intresse och en dröm hos han så kan hon ju köpa en kamera och ett redigerings program till han och låta han utforska och lära sig att göra och redigera videos, och låta han klara av det först och främst. Om han äter alla sina grönsaker och sköter sig. Varför inte lixom? Klart hon ska bejaka hans intressen, men att lägga ut videos på internet kan ju väntas lite med.

  Svara

  Min unge är också 6 år och kollar inte ens på YouTube. Trodde att det var normalt men när jag läser här förstår jag att många i den åldern gör det. 😏
  Om han nu är intresserad av att skapa filmer så kan han väl göra det och skicka till släkt och vänner privat som någon här ovan föreslog. Det borde ju vara skapandet som är det viktiga och det kan man göra utanför YouTube. I den åldern tycker jag att man borde skydda dom från ”like-hetsen”. Den kommer de ändå att uppleva senare i livet tyvärr.

  Svara

   Inte min 6-åring heller 😊

   Svara

   Jag har en 6-åring och en 8-åring, och de kollar inte heller YouTube. Vi hade det på deras padda för något år sedan, men trots barninställning så dyker det upp mycket som små barn inte ska se. Vi pratade om detta, och om de filmer som dök upp, och de är helt med på varför de inte ska titta på YouTube.

   Svara

   Jag har en 6 åring och en 4 åring. Vi har raderat youtube helt från skärmarna. Känns som att den appen kan återinstalleras tidigast när de börjar högstadiet 😬

   Svara

  Låt barnet spela in häftiga filmer om han vill, men absolut inte lägga ut på Youtube. En sexåring som tror att någon bryr sig, han har väl sett sin mamma lägga ut allt och tror det ska vara så.
  Ur led är tiden…stackars barn!

  Svara

  Skulle jag fått en krona varje gång min mamma ”krossade mina drömmar” när jag car liten hade jag varit en rik människa nu. Som vuxen förstår jag naturligtvis att hon inte krossade några drömmar hon satte bara gränser. Tack mamma!

  Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

  Riktigt bra inlägg, C.👌🏻

  Svara

  Tänker att hon kan ju låta honom spela in videos osv men hon behöver ju inte lägga ut det så alla kan se.

  Svara

   Då är det garanterat inget roligt längre. För dessie

   Svara

  Alltså det är väl ändå förelderna roll att ”krossa drömmar” om det inte är lämpligt för en 6åring? Vad ska hon mer påstå, att hon ”krossat hans drömmar” om han inte får hoppa av skolan i 9an? Det finns ju lagar och regler av en anledning.

  Svara

  När ska människan förstå sig på EVOLUTIONEN… ”så här var det inte för barn för 20år sedan”. Nej men för 20år sedan var det inte samma som för barn för 40år sedan. Osv osv. För bara några 100 år sedan så var inte barn barn alls, då behövde barn bli vuxna nästan vid födseln för att hjälpa till i hushållet, på gården, med djuren osv osv. Och tänk att människan funnits i hundratusentals år. Evolutionen går framåt och inte bakåt och då får man göra det bästa av situationen. Min största dröm som BARN, var att få vara med i typ bolibompa, REA, vi i femman och alla barnprogram som fanns då. Det var ju så jäkla ”coolt”. Det var inte en jäkel som pratade om hur ”farligt” det var att exponeras för halva Sveriges befolkning då. Förr så räknade man ”coolhet” baserat på hur många pokemonkort, gogos, hockeykort, bokmärken, fotbollskort, leksaker osv osv man hade i sin samling. Idag har mängden prylar bytts ut mot mängden likes. Se det från den ljusa sidan, idag slipper man köpa och slänga massa leksaker och annat skit 🙂

  Svara

   Tror att du behöver läsa på lite om vad evolution betyder…

   Svara

   Evolutionen…?🤔

   Svara

   Wtf. Det var det mest ogenomtänkta jag nånsin läst.

   Svara

   Ehh okej, i princip hela influencer ”yrket” går ut på att förespråka massa skitprylar..

   Svara

  Paste:ar in mitt svar som jag skickade till Dessie ang detta

  Jag tänker så här, det går ju att låta honom filma, klippa och skapa, utan att ladda upp det någonstans. I alla fall till en början. Ni kan ju lösa det genom att han får visa det för dom han vill, mor- och farföräldrar, kompisar, era kompisar osv (det kan ju dessutom bli roligare, eftersom han får se alla som ser det han skapat och hur de reagerar.) Det är en så hård miljö på nätet stundtals, och jag tänker att det kan bli väldigt tungt för en sexåring om någon börjat på att vara elaka. Så tänker jag, men ni gör ju självklart exakt vad ni tycker känns bäst och rätt för er. ❤️

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.