Ändrad diagnos för My Martens

Kommentar från detta inlägg.

Det är kopplat till min andra diagnos. ADHD.

Det kom som en chock…. Men ändå inte.  Jag har aldrig känns mig som en ”sån där” adhd person som inte kan sitta stilla tex.

Det har ingenting med att just sitta still att göra har jag förstått nu. Det finns dessutom en hel drös med olika typer av ADHD. stunden. […]

Nu måste jag lätta upp detta tunga men samtidigt befriande inlägg, Nu ska jag föröka göra som Viktor Frisk, jag ska omvandla mina diagnoser till min SUPERKRAFT!// My Martens 2018/04/24/

I april 2018 avslöjade My på sin blogg att hon blivit diagnostiserad med ADHD, någonting som kom som en chock för henne.
Igår fick hon en fråga på sin blogg om huruvida hon medicinerar för ADHD, och då svarar My att hon fått en felaktig diagnos och faktiskt inte har ADHD och hänvisar till ett tidigare inlägg som jag tyvärr inte kan hitta, men varför skulle hon ljuga om det?
Det som styrkte diagnosen var resultatet av hennes utbrändhet och ingenting annat.

Jag undrar hur många människor som går runt med felaktiga diagnoser? 
Jag vet inte varför My fick genomgå en andra utredning men det känns inte som någonting som är så där väldigt vanligt förekommande, eller?
Tänk att gå runt och medicinera för en diagnos man egentligen inte har?

158 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Låter mycket märkligt att gå igenom hela långa processen för att få en felaktig diagnos..

   Hon hittade ju på att hon hade adhd för att få uppmärksamhet. Hon hade ju inte fått någon diagnos då.

   Jag tror ju definitivt att hon har både adhd och annat…. Men hon hittade ju på det själv. Alltså hon ? ?

   Om du gör en adhd-utredning samtidigt som du har en utmattning, depression eller annan aktiv (psykisk) sjukdom så kan adhd-utredningen bli missvisande eftersom det är de andra symtomen som talar. Kanske kan det vara så för My?

    Nej var nog inte så för My…. men bra försök.

   https://img1305712.free-pick.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  Ja, det finns folk som både får felaktiga diagnoser när det gäller sånt här samt sjukdomar. Det är ju trots allt människor som sätter diagnoser och människor gör fel ibland. Skönt iallafall för My att det upptäcktes!

   Inte bara att professionella gör fel utan kriterier och utredningsunderlag förbättras.

  Det är My det. Brukar vara märkligt med henne.

   Som när hon måste åka ambulans för extra drama. Influensa och temp på över 41 grader. Jätteont i kroppen, men har träningsabstinens. Ungefär som att längta efter mat samtidigt som migränen får en att spy.

    Och prata i telefon mitt i feberyra….? Vem orkar det?

     Och fota akutentren… Hon svarade en kritisk kommentar i ambulansinlägget att hon var medvetslös. Hon gillar verkligen att spetsa till det. Ju mer extremer desto bättre. Förresten, när var hon halvkroppsförlamad ?

      Det var hon nog inte, mer än kanske någon dag eller timme, kanske ena kinden som var lam eller halva munnen, inte helt ovanligt men då kallar hon det halvkroppsförlamad för extra krydda och drama, för sympatier och uppmärksamhet. ”Tyck synd om mig, hylla mig….” Sovit i sju månader är ju inte heller sant, väldigt överdriver det också, eller vilka månader skulle det ha varit.. och svävat mellan liv och d.. Men asså snälla. Hon är så genomskinlig, lätt att se hennes strategier och mönster när hon tappat och när hon vill nå ut med reklam och tjäna pengar. Sanslös människa.

       Hon är F. N inte riktigt klok. Sanslös är att vara återhållsam. En äkta stolle är hon.

    Det konstigaste är väl att hon är så snabb med att fota och blogga när hon är ”sjuk”, och att hon orkar skriva så många och långa blogginlägg när hon är sjuk. Det är då hon är som mest aktiv med att blogga, det är nästan som om hon vill vara sjuk för att det ska ge bra content och klick. My är dramaqueen och överdriver det mesta och vill gärna göra drama av saker så mycket som det går. Hon vill gärna få sympatier och hyllningar.

  Låter konstigt. Det brukar vara väldigt lång väntetid på att få göra en utredning. Både jag och min dotter har gjort utredningar och fått stå i kö i flera år. Sen har iaf våra utredningar varit väldigt omfattande med information som sträcker sig enda från graviditet/födsel. Min mamma blev intervjuad om mig och jag och min sambo fick fylla i väldigt mycket papper och gå på flera möten ang vår dotter. Dom ville veta allt. Är man utbränd så kan det säkert ge en missvisande bild men låter konstigt att det skulle varat hela livet.

   Hon fick diagnosen VÄLDIGT fort precis när väntetiden i stort sett överallt var väldigt lång. Sen teamet som jobbar omkring henne? Låter det inte som väldigt lyxigt med ett helt team? Jag har följt bloggen sedan start och hon har aldrig skrivit ett inlägg om att hon blivit feldiagnostiserad. Något sådant har aldrig skrivits.

    Ja mycket märkligt. Hon pratade om att hon hade Sveriges bästa läkarteam runt sig eehh… men ändå feldiagnostiserar dom, jo men visst eller hur. Uppenbart att hon ljög om vissa läkarbesök och terapefter och läkare hon påstod sig ha kontakt med och träffa – det stämde liksom inte… Blir nästan rädd för henne, obehaglig. Inte så konstigt att vissa vänner vänder henne ryggen kanske. Hon verkar inte tänka på att många följt henne genom åren. Pinsamt.

    Jag fick en diagnos snabbt jag med och i vården så har man ibland ett team som har möten om en, jag har blivit feldiagnotiserad med ADHD, det är liksom inte alla gånger så helt korrekt men väldigt snarlika symptom till andra sjukdomar.

    Tröttsamt att det alltid ska finnas personer som ifrågasätter och utgår från att det alltid är som det var för en själv.

     Handlar inte om att utgå från sig själv.. men du har nog inte så stor koll på My, på hennes metoder, strategier och mönstret… Eller så är du ..

     Fast det kanske vore bra med samma riktlinjer över hela landet. Sen antar jag att det är större risk för feldiagnoser vid snabba utredningar. Jag tycker att det är konstigt att sätta en ADHD diagnos på en person som har utmattningssyndrom, då man enligt min erfarenhet går väldigt långt tillbaka. Hon har ju knappast haft utmattningssyndrom från födseln. Sen att det är många diagnoser som har samma symptom visar ju bara på att det är bra med en ordentlig utredning för att det ska bli så lite fel som möjligt.

      Fast hon hade troligtvis inte fått någon utmattningsdiagos då heller, om hon ens någonsin fått det. Det är något hon kan använda för att få sympatier och liksom skylla på och dra fördelar av. Hon ljuger så mycket, överdriver och kryddar på.

  Men hon hittade ju på att hon hade adhd, ingen diagnos hon fått då. Hon ljuger ju om allt. Så osmakligt nu att hon söker sympatier och uppmärksamhet och vill sälja genom att påstå att hon varit nära d*den och såå hemskt utbränd – NEJ hon har inte varit svårt utbränd, hon vet inte vad det är. Nej hon har inte pendlat mellan liv och d*d och nej hon har inte sovit i sju månader och nej inte varit halvkroppsförlamad – var det en dag då, en halv dag, en timme, en hand som domnade bort eller ena kinden? Nej du var inte utbränd när du flyttade till Sigtuna. Du hamnade förvisso på sjukhus med blindtarm och njursten, troligtvis pga för mycket pulver som du konsumerade och förespråkade då. Fattar inte hur du kan med att ljuga och spä på så när det finns folk som följt dig och vet, även dina vänner vet ju, men nya läsare lurar du säkert. Du ville nu ha sympatier och uppmärksamhet (och det fick du tyvärr), besöken hade sjunkit igen och du vill försöka sälja flera träningsböcker.

   Och hon hade inte råd att sjukskriva sig. Vem fan tänker på pengar om man är så sjuk som hon beskriver? Och hur vet hon att hennes utmattning var allvarligare än andras?

    Hahahahaha råd att sjukskriva sig…. Jag blev så dålig under min utmattning att jag hade svårt att resa mig upp ur sängen. Första två veckorna klarade jag inte av att duscha själva. Blir så trött på folk som tror att de är coola för att de är ”svårt utmattade” men jobbar på för cashen måste in…..

     Precis. En utmattning är en utmattning. Reserverna är uttömda, man står på noll.

      modd, så irriterande…

     Jag blev sjuk samtidigt som My och har förvånat följt hennes snabba återhämtningar. Minns när jag kommit halvvägs var hon helt plötsligt VD. När jag tagit några myrsteg till så hade hon det jobbet, samt reste fram och tillbaka på träningsresor. Jämförde mig såklart och kände mig misslyckad. Tog upp det med min läkare som sa att en ”riktig” utmattning har inte den snabba konvalescensen som hos My. Det är omöjligt.

      Nej ingen som är svårt utbränd hoppar då på en utbildning och sen en till och blir ”VD” och diverse titlar satta på sig själv, flyttar inte heller in hos någon man knappt känner mitt i en svår utbrändhet osv osv…. My vet inte vad utbränd och utmattning är och det ska hon vara glad för – det är inte att vara deppig el trött några dagar, inte heller att få feber eller njursten. Nej utbränd är något annat. My verkar nästan vilja vara sjuk, hon vill gärna beklaga sig och att folk ska tycka synd om henne, kanske för att det ska ge henne vinning på olika sätt, det går att använda för klick, få sympatier och sälja genom det. Tröttsamt med det gnället, lögner och tyck synd om mig. Usch

     Precis. Jag blir irriterad av att folk slänger ur sig att de har drabbats av utmattning men kan ändå jobba på som vanligt. Det fungerar inte så. Har själv fått utmattningssyndrom och kan säga att jag orkade ingenting. Började bygga upp mitt liv igen med hjälp av stressmottagning efter jag legat apatisk hemma i 3 månader. Detta var över 2 år sen och jag kommer säkert aldrig klara av samma tempo som förut. Min stressnivå är väldigt låg.
     Alla kan ha mycket att göra, uppleva extremt stressiga perioder och man blir extra trött men att kalla det utmattning är fel då om du drabbas av det så blir du som ett vrak som orkar inte ens äta mat eller umgås med någon. Minsta ljud kan ge stresspåslag

      Men precis! Och My hävdar i en kommentar att hon inte är mer stresskänslig efter sin svåra nära-döden-utmattning. Däremot påverkas hennes immunförsvar… Mmmm… Och VAD tror hon gör att immunförsvaret ballar ur då?

     men egentligen kan ju alla säger att de int orkar duscha sig… hur vet man att man är utbränd? Vem gillar jobba hela tiden?

      Många gillar att jobba!

     16:04 är i precis samma läge idag. Eller var, har börjat kunna gå normalt och klarar typ max 1 km. Bloggar knappt alls längre för jag orkar verkligen inte.

     Att rida på en falsk våg av utmattning är så fruktansvärt mot oss som faktiskt är eller har varit där. Det är en fruktansvärd sjukdom.

     Nu följer jag inte My mer än via BB men ljuger hon om såna saker blir jag uppriktigt FÖRBANNAD.

     / Sjuk sedan 31 januari 2019

    Spot on ? När jag blev sjuk hade jag inte heller råd, men kunde inte jobba. Fick ta ett banklån och vara hemma i 6 månader, då FK ansåg att jag var arbetsför trots att benen inte bar mig.

     Också utsatt för FK:s metoder. Skyldig min mamma en stor summa pengar.

  Patologiskt lögnsyndrom gissar jag på 😀

  Hallåååå kommentarer fastnar

   Business as usual då.

  Om man självdiagnostiserar sig kan man ha vilken sjukdom som helst.

   Jag brukar ha hjärntumör emellanåt. Det är inte så kul att vara döende 🙁
   Men som hypokondriker tar man ju alltid till något riktigt farligt och oftast dödligt. Cancer är alltid effektivt.
   Ingen hypokondriker oroar sig särskilt mycket för en förkylning t ex.
   Det funkar dåligt som projektionsyta för ångesten.

   Och det blir så lätt att variera då. Bara att få nån krämpa som är inne. Snart beror senaste sjukhusbesök på Corona.

   Jag har rabies. Man har inga symptom från början…

    Du får vara observant om du börjar tugga fradga.

    Om du lovar att stanna inne så lämnar jag en säck foder vid ytterdörren 😉

     ?

  Utredningarna som görs är inte alltid jättebra (jag har utretts tre gånger för autism och adhd och utredningarna varierade väldigt mycket). Däremot är det inte så vanligt att man gör flera utredningar. Men jag tror absolut att många som diagnosticeras med mindre utförliga utredningar har felaktiga diagnoser – dels för att utredande psykologer gör felaktiga bedömningar, och dels för att många faktiskt vill ha en adhd-diagnos (för läkemedel eller för att det är en identitetsskapande sak, eller av andra orsaker) och anpassar sitt beteende vid utredningarna utifrån detta.

   Samma här, diagnoser kastas lite hit och dit, någon tycker det ena och nästa nått annat eller stör sig på definitionen av orden… eller försöker få en diagnos på en så man kan bli överflyttad till en annan del av psykiatrin. Citerar min senaste så kallade ”läkare” ’om jag vetat att du var så krånglig hade jag inte kallat dig’ (utan hade fått ägna ännu längre tid i vårdlimbot där man tillhör en avdelning men dom har inte tid/lust men man kan heller inte få hjälp av någon annan, för dom första har vårdansvaret) mvh adhd, autism/Aspberger, ev bipolär beroende på vilken läkare det är den dagen (så alla tre ska ev göras om och sen göras igen)

  Men ge henne ingen uppmärksamhet! Det är äckligt hur hon ljuger, osmakligt att ljuga om vissa saker som hon gör för att få uppmärksamhet, sympatier och att sälja. Man ser mönstret också – när hon blivit ovän med någon så kommer snyft och det kryddas på och överdrivs ååh så synd om mig varit sååå dålig och utbränd – och likadant när hon tappat läsare då ska det komma ett långt snyft-inlägg som hon då kallar personligt – och så avslutas inlägget med reklam för att sälja – gå inte på det!
  Så mycket lögner i senaste inlägget. Många av hennes ”klienter” använder träningsdagböckerna skriver hon MEN hon har inte haft några klienter ännu i sin träningsstudio och online har hon inte många. Asså ?

   Det är verkligen osmakligt att hon ljuger om vissa saker, hur hon överdriver ljuger och brer på. Hon är så genomskinlig, så lätt att se hennes strategier, desperation och mönster. Tänkte direkt när jag såg senaste snyft och skryt-inlägget att vem är hon ovän med nu, har hon förlorat läsare så hon måste ragga genom snyft igen…. och sen såg jag reklamen på slutet, det är så hon brukar göra, snyfta och sen reklam. Snyft, skryt och ljug. Återkommande tjat. Hon är så tröttsam och obehaglig, blir nästan förbannad.

   Hon är sin fars dotter så att säga. Är hon ovän med honom numera förresten, har hon ingen kontakt med honom längre? Och den äldre mannen som hon började kalla ”sin extrapappa” när han fick en stroke….

  Alla influencers har ADHD verkar det som. Har en teori dock. De måste vara uppkopplade hela tiden och uppdatera sina sociala plattformar så ofta det går. Därför blir det säkert svårt att koncentrera sig på annat, man tänker enbart på material som ska publiceras och allt kretsar kring sociala medier. Man kan inte gå 5 meter utan att ta 150 bilder på sin outfit, 100 bilder på maten etc. Och allt detta ska redigeras (har man videon så leder detta till ännu mer jobb) –> ”de har” ADHD (de som självdiagnostiserar sig iaf) eftersom att de blir rastlösa när inget laddas upp.

  Konstigt att vi inte fått läsa om när hennes ADHD diagnos som var fel upptäcktes, hon som ältar om samma saker i inlägg efter inlägg borde skrivit om det. Eller kanske en länk till det inlägget.

  Jag har inte läst henne mer än sporadiskt under något år, men hon skriver gärna långa inlägg om tidigare insikter som hon uppenbarligen inte lärt sig något av…hon fortsätter att köra på som vanligt. Speciellt när hon misslyckats med något projekt så håller hon på att gå i väggen, sedan börjar hon om med nya projekt som inget hänt pigg och frisk igen på några veckor.

   Finns helt enkelt inget sånt inlägg. My är ältandets urmoder. Tre steg fram, ett steg tillbaka. Prioritera sig själv är heller ingen nyhet.

  Men CamCam can you PLEASE spill the tea om Isabella Löwengrips senaste veckor. Anar att du vet mer än vi andra får ta del av om påstådda behandlingar, livsomvälvande beslut, rekreationsdagar i Gbg(?), kommande fjällvandring och hela grejen om hur kapitalet gick så snabbt ifrån att behöva köpa ut sitt livsverk från partnern till att helt plötsligt kunna ta några år off och ”bara vara” (sic).

   Och?

    Ja och exakt vaddå???

   Inväntar med spänning kommentatorn ” men snälla, men sluta!”

   ??‍♀️

    Huvudvärk?

   Vet du vad sic betyder och hur det används?

    Skulle någon här som kommenterar inte ha minst en doktorsexamen menar du?
    Jag har för mig att forskarutbildning och därutöver är ett krav här på denna blogg 🙂

     Tar det som ett nej.

     Varför slänga in ”sic” när man inte vet vad det innebär?

    Jag skulls gärna vilja veta vad (sic) innebär. Ser det i artiklar hela tiden och har alltid undrat.

     Om du citerar något som exempelvis innehåller ett stavfel, grammatiskt fel etc så visar sic att _du_ inte har stavat fel när du har citerat utan du har citerat precis som det stod. Källan innehöll alltså detta felet.

      Åh då förstår jag, tack så mycket! ?

      sic är början på frasen ”sic erat scriptum” som betyder ”så var det skrivet”.
      ”Mordet på Olof Palme 1987 (sic!) har länge varit ett nationellt trauma”

       Fast nu använder du det fel. Sic används för att visa att det du läser är rätt men att vanligtvis är det inte så. Tex användes det ofta för av läkare när de föreskrev dosering av medicin som inte var en vanlig ordination men skulle vara ordination i det specifika fallet. I ditt fall blir det fel för Olof Palme mördades 1986.

        Mitt exempel var ett citat som återgavs som det var skrivet alltså med ett felaktigt årtal. Det är ett korrekt sätt att använda sic! när man citerar t ex i en artikel, avhandling eller bok.
        Ditt exempel gäller när någon vill betona att det som står verkligen är korrekt skrivet och inget misstag. Det är ett annat sätt att använda sic! även om principen är densamma. Korrekt citerat eller korrekt förskrivet ?

   Är IL och ES tillsammans igen? Varför skulle hon annars hänga i Gbg?

    Ja, vad skulle man göra i göteborg om man inte har pojk-/flickvän där? ?‍♂️

     Nu spelar du förhoppningsvis dum?

      16.49 undrade ju varför hon annars skulle vara där om de inte var tillsammans.

     Man kan åka spårvagn bl a.

    Jag brukar åka till Göteborg och jag är inte tillsammans med ES.

     Och jag brukar åka till gbg för att ligga med ES!

  Jag blev diagnostiserad med en sjukdom och fick flera olika mediciner som jag tog dagligen, efter 10 år och besök hos många olika läkare visade det sig att jag inte alls hade den sjukdomen och hade tryck i mig massor av mediciner helt i onödan.

   Samma här, så onödigt

   Samma här. Jag fick veta att jag hade astma som tonåring samt gjorde en utredning för ADD.
   Inget av det ”finns spår av” vid vuxen ålder.
   Antingen gjordes det stora fel när jag var tonåring eller så gjorde läkaren fel när jag var vuxen. Så hon kan ha rätt, vi kan inte avgöra det.

    Astma kan växa bort eller komma och gå lite beroende på vilken typ man har.
    Så helt fel behöver läkaren inte ha.

     Det vet jag men det var inte så i det här fallet enligt läkaren som hävdar att jag aldrig haft det.
     Givetvis genomgick jag undersökning och en rejäl utfrågning gällande astman, han tog det bara inte ur luften.

  Kan kanske den som har bipolär sjukdom ibland få felaktig ADHD-diagnos eftersom den maniska fasen bör innehålla en hel del symtom och beteenden som även observeras vid ADHD?
  Tänker på en viss influencer som nyligen behandlats för depression vilket ju också ingår som en av faserna i bipolär sjukdom.
  Kanske diagnosen i det fallet egentligen är bipolär sjukdom snarare än depressioner varvade med maniska perioder tolkade som ADHD?
  Tänker högt. Jag är inte fackman så någon kan kanske komma med synpunkter på min fundering?

   Man märker en stor skillnad på någon som är manisk och en person med ADHD.

    Finns många som feldiagnosticeras tyvärr. Och nej det märker man inte alltid 😉

    Nej det gör man inte då alla är olika.

   Hade en bekant som fick tvärtom, hon var diagnostiserad bipolär men visade sig ha ADD. Tog säkert 15 år innan det uppdagades.

    Konstigt att ADD (alltså utan hyperaktiviteten) kunde förväxlas med depressioner och episoder av mani.
    Borde väl åtminstone ha varit ADHD?

     Nej inte alls konstigt, som bipolär kan man enbart ha depressiva perioder, alla bipolära har alltså INTE maniska perioder. Man kan ha både och eller utan mani, imorgon i olika grader.

      Åtminstone en episod av mani (typ I) eller hypomani (typ II) måste man ha haft.

       Hypomani är ju vanligt ogt förekommade bland både add och adhd.

   Bipolär sjukdom (som jag själv har – ospecificerad), EIPS (fd borderline) och ADHD/ADD är släktdiagnoser. De är ibland svåra att skilja på och många har mer än en av dem.

   Bipolär kan mycket väl tolkas som ADHD + depression, men görs oftare om man har bipo typ 2 än bipo typ 1. Typ 2 ger lindriga manier och kan lätt blandas ihop med ADHD, fullblommade manier är dock rätt enkelt att skilja från ADHD.

  Kan ni vettiga här hjälpa mig reda ut; Angelica Blicks nya satsning ”Ad Confident”. Hon skriver ”let us ad confident” i caption etc. Borde det inte vara Add?? Eller har jag missat något

   Om de ska betyda att man ska öka självförtroendet så ska de vara ”add confidence” men tror att ad i detta fallet syftar på angelica och denise.. låter konstigt hursomhelst

   Kanske ”ad” som reklam?

  Låter helt osannolikt

  Många med dyslexi har adhd-liknande svårigheter.

  Låter inte så troligt att hon under så kort tid genomgått två utredningar, först där man gett diagnosen och sen tagit bort den?
  Visst kan man göra två utredningar men om det är seriöst bör det gå ett par år emellan utredningarna, det finns väl ingen som gör en ADHD utredning varje år? Speciellt inte när man fått en diagnos…

  Jag gick igenom en sån märklig ”utredning” på vårdcentralen, där jag fick träffa en psykolog, svara på lite frågor, min mamma fick svara på frågor, fick göra ett koncentrationstest, sedan fick jag diagnosen Adhd. Det var nog inte mer än 3 besök.
  Jag tvivlar dock inte på att det är felaktigt då jag har stora koncentrationsproblem.. Allt i min vardag är kaotiskt, men den där diagnostiseringen gnager i mig..

   Men vadå, hur tycker du att de borde ha gjort för att diagnostisera dig då? Låter inte märkligt alls om du frågar mig, och du säger ju själv att du verkar ha diagnosen.

   Vad är det som gnager menar du?

    Har hört av andra att utredningarna tar mycket längre tid och är mer omfattande.
    Detta var bara 2 besök sedan satt hon där och tittade på mina tester och sade: ja du har nog adhd.

     Vet inte hur gammal du är men det låter som en väldigt ”hafsig” utredning. Men med vår dotter så var det väldigt många besök och tester. Först flera träffar och tester via skola och skolpsykolog. Sen 2 samtal på bup. Sen själva utredningen vilket var flertalet träffar med psykolog och läkare. Sen fick vi även fylla i en mindre bok med svar. I princip samma med mig som vuxen. Inte adhd men asberger/autism osv.

     Om man inte har andra symtom som tyder på samsjuklighet med annat ( typ AST, depression, biolaritet, EIPS mm) så går det ganska ofta snabbt till diagnos. När man väl fått tid för utredning alltså. Så du kanske hade väldigt tydliga symtom på ADHD helt enkelt.

   Jag har dyslexi. Dom gjorde utredning på mig som liten för det. Då kom dom fram till att jag inte hade det. Gjorde ny utredning vid 25års åldern och då kom dom fram till att jag hade det. (Har vetat de hela livet) ?
   Visade sig att jag har koncentrationsstörning också. Dom vill skicka vidare mig för utredning för adhd. Men jag tackade nej. Kände att jag inte har behovet av det 🙂

   Visste inte att man kunde utredas på vårdcentralen. Jag utreddes på psykiatrin och mitt barn på BUP. Flera års väntelista. Verkar vara olika i landet.

    Beror kanske på vad de har för kompetens hos just de som jobbar där. Har man god tillgång på psykologer på vc och lyckats få tag på läkare som har specialistkompetens, eller åtminstone intresse av psykiatri så kanske det blir så att utredningar görs där.

  Jag fick diagnoserna ADHD och asperger när jag var 10 år, gick en utredning sju år senare där det visade sig att de var fel och jag inte har någon diagnos alls. Mådde väldigt dåligt som barn och varför därför väldigt utåtagerande, men istället för att prata med mig och fråga hur det egentligen var hemma satte läkarna bara en diagnos på mig ??‍♀️ Visade sig sen att läkaren som gav mig diagnoserna tydligen ”var väldigt glad i att diagnosticera folk”. Behövde som tur var aldrig ta några mediciner.

  Om ADHD behandlingen (medicinsk eller psykologisk) inte fungerar är det sjukvårdens plikt att omvärdera den tidigare ställda diagnosen. Att diagnostisera Npf är väldigt komplext och utgår mycket från utredarens kunskaper och tidigare erfarenhet, det finns liksom inte mätbara konkreta prover att ta utan det mesta är anamnes (samt div själv-skattningar och intervjuer) . Tittar man på symtomen för utbrändhet stämmer dem väl överens med symtomen för adhd och utredningen handlar ofta om orsaken till att man blev utbränd från första början. Det finns evidens för att personer med adhd symtom löper en högre risk för att drabbas av utbrändhet än andra och att utredningen tar en adhd inriktning är nog inte helt ovanlig. Utredningen (för adhd/add) av en person med deppresion eller utbrändhet blir ju då väldigt svår och är något som debatteras.
  Jag vet inte om det är aversion mot personerna som omnämns i samband med npf i den här bloggen, men det verkar finnas en stor kunskapslucka hos många vilket verkar leda till misstro. Många av grejerna/handlingarna (ex. Tyra Isabella) personerna med uttalade diagnoser gör är ju rätt så typiskt för respektive diagnos. Typ snabba ogenomtänkta beslut, svart vitt synsätt, känslostormar, att leva precis nu och inte tänka varken framåt eller bakåt. Det är en hård ton bland kommentarerna vid dessa tillfällen vilket känns lite deppigt med tanke på hur många som faktiskt har dessa svårigheter. Känner ni samma sak och oförståelse för personer i er vardag?
  Peace out

   Tonen blir hård när uppenbara lögner kommer upp till ytan. Att ständigt ljuga är ingen smickrande egenskap.

   Jättebra skrivet!

  På tal om diagnoser.
  Jag börjar snart bli lite skraj. Idag fick jag veta att ett stort event som jobbet skulle vara med på har blivit uppsjutet till sommaren, ett annat har blivit skjutet på till hösten. Är vi ute och flyger måste vi arbeta hemifrån i minst två veckor efter hemkomst.
  Är det läge att bli orolig?

   Oro är meningslös. Det är bara att följa de riktlinjer som ges av ansvariga myndigheter. Tyvärr (ja, tyvärr) verkar en del arbetsgivare lätt hysteriska och vill att man ska jobba hemifrån. Det är inget vi i sjukvården kan göra, vem ska då göra jobbet? Eller polisen, sophämtning, ica-affären etc.

    Det handlar väl om att minska risk för smittospridning? Såklart att ett yttre befäl Eller sjuksköterska måste handskas bland folk när de jobbar. Men jag tvivlar på att någon som jobbar i hemtjänsten och precis varit på sportlovsresa i Lombardiet får jobba alls de kommande två veckorna.

     Jo du det får vi

      Förlåt för språket nu, men det låter som en helvetes förjävla skitoansvarig arbetsgivare. Hade jag fått veta det och det hade varit en av mina äldre närstående så hade jag gått bärsärkargång på din chefs kontor.

   Nej. Vad ska du vara orolig över?

    För att bli smittad och i sin tur smitta andra? Att min hjärtsjuka morfar ska bli smittad av mig etc etc

     Ja, men var hemma då? Det är ju upp till dig vad du gör och inte gör. Varför ska någon behöva tala om det för dig?

      Grejen är ju att den är upp till två veckors inkubationstid på eländet. Och imorgon är folk i Stockholm tillbaka från sportlovsresor. Om jag då på vägen till jobbet blir smittad av någon som varit nere i Italien, men som ännu inte uppvisar några symptom så kommer jag att gå i tupp till två veckor och vara en smittohärd, utan att jag vet om det. Detsamma gäller för personen som smittat mig.

      Nu är jag tack och lov vid god hälsa och är övertygad om att smittan inte är dödlig för mig. Men jag har närstående som ligger i farozonen och de vill jag verkligen inte ska bli smittade pga folk som inte har vett att själva stanna hemma fastän de vet att de kommer från ett drabbat område.

  Om ni bara visste hur många människor som fått en bokstavskombination diagnos som inte har det.

   Och du vet exakt antal eller?

   Hur många är det?

   Du klarar av att skriva ihop bokstavskombination men inte bokstavskombinationsdiagnos…?

  Har inte haft tid att läsa inläggen men har själv erfarenhet av personer i min närhet som gjort bedömning fler ggr och antingen fått tillägg och borttag av diagnoser. Kan ställa till en hel del för en.

  Dessutom så stod det ju i media senat för några veckor sedan om ett center för utredningar som feldiagnostiserat flera hundra barn Med adhd och autism. Så jo det händer. Tyvärr.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=7410761

  Bianca beklagar sig på sin senaste vlogg. Hon börjar tröttna på att jämt bli filmad? ??‍♀️

  Well surprise! Det är ditt jobb liksom och anledningen till att du ligger och gnäller i en lyxrenoverad våning på Östermalm.

   Hon är nog 100 % ensam om att vara trött på vissa delar av sitt jobb…

   Som att hon skulle klara av att INTE bli filmad.

  Inte så konstigt att de flesta vill ha ADHD diagnos som vuxna, man får ju amfetamin som medicin. Det är ju typ bara elvanse (missbrukare snortar elvanse ifall de inte får tag på riktig affe) som duger enligt dom.
  Sen tycker jag det är skumt att intervjua en familjemedlem, den kommer ju säga det som passar ist för att va objektiv kanske tillåme är en missbrukare och vill att barnet får mediciner.
  Bättre om man letar upp en lärare eller soc för man bör ju hamnat där nån gång under sin barndom om man har ADHD obehandlat för det märks tydligt och gör det inte det så behöver man ingen medicin.
  Det är så många som ljuger/vinklar och har sig för att verka speciella men det är inget kul alls med den sjukdomen speciellt när de är så illa att man måste medicinera sig för att ens klara av att titta på tv.

   Man BÖR ha hamnat hos Soc någon gång som ungdom? Verkligen inte. Spä inte på stereotypen om att det endast är utåtagerande pojkar som klättrar på väggarna som har ADHD, tack. Framför allt hos flickor tar sig ADHD oftast helt andra uttryck.

    Känner många med ”ADHD”, gemensamma nämnaren är missbruk.
    Har ett barn med diagnosen och det märks att han är hyper. Det va dagis som uppmärksamma att han inte va som andra och BUP fick intervjua personalen. Flickor märker man också på men förr i tiden så uppfostra man barnen efter könet men båda könen klassades som dumma i huvet istället, knappt någon fick diagnos eller medicin.
    Flesta som får diagnos i vuxen ålder knarkar i smyg och vanligtvis så brukar ADHD om du har det på riktigt lugna ner sig med åldern när man mognat så man behöver inte mediciner.
    Varför tror du att det är ritalin/aderall/elvanse som är mest poppis?
    Svar: dom är närmaste receptbelagda tjacket du kan komma åt.
    Det är fåtal som egentligen har ADHD och fåtal som egentligen behöver medicineras.

     Sen får man inte glömma att många barn som lever i dålig miljö kan få NPF liknande symtom fast de egentligen är vad man kallar normala. Hur ofta tror du mammsen och pappsen är ärliga hur det är i hemmet om de skadar barnet?
     PTSD och ADHD har samma symtom.

     Du som verkar ha sådan stor koll på detta borde väl också veta att elvanse är ett läkemedel som omvandlas i magen och genom det ger en neurologisk effekt..? Dvs – det händer absolut ingenting vid snortande.

   Så många fel i det du skriver. Adhd är inte en sjukdom, jag upprepar inte en sjukdom.

   Ska man få diagnosen adhd så ska symtomen ha ställt till problem i minst två områden av livet, t ex skola och hemma. Därför pratar man med syskon/föräldrar. Symtomen ska också ha visat sig i tidig ålder, vilket är ytterligare ett skäl att prata med familjen.

   Det du skriver om soc visar att du har noll koll på adhd. Man kan självklart ha adhd utan att hamna hos soc. Det är inte alla som är utåtagerande alls. Det är heller inte alltid man tar medicin för att bromsa ett utåtagerande, impulsivt beteende. Oftast tar man medicin för att kunna koncentrera sig och faktiskt få något gjort t ex i skolan.

  Det kan ju vara så att hon gjort en basutredning och fått misstanke om ADHD, och att hon antingen tolkar det fel eller överdriver vad det betyder. Att få en diagnos är en lång process, och koncentrationssvårigheter kan bero på annat

   I en ADHD utredning lägger man stor vikt på hur barnet agerat och reagerat de 5 första levnadsåren. Hur man kan blanda ihop den diagnosen med att bli utbränd som vuxen?
   Man kan förstås bli utbränd om man har en ADHD diagnos men att man felaktig ger en ADHD diagnos på en utbränd vuxen måste vara sällsynt.

    Jag var till en specialist vid ett tillfälle. Min mamma var med och ADHD uteslöts direkt. Skulle haft en mängd ”egenskaper” som barn om det skulle utredas.

  My ljuger värre än en häst travar.

   Värre. Galopp från ett fullt stall 😉

  Jag hade HELT fel diagnos i 13 år, nu har jag kanske rätt diagnos men det vet man ju inte till 100%. Däremot var den första helt galet fel!

  Själv lider jag av DUM-syndromet, men jag är glad ändå.

  Med eller utan diagnos så kan man misstänka att My har ADHD. En faktor som man tittar på när man ställer diagnos är om man kan slutföra det man påbörjar. Ser möjligheter inte problem och konsekvenser, hoppar därför lätt på olika projekt, utbildningar och byter ofta jobb som man har svårt att slutföra.
  Svår att hänga med i det My skriver. Tidigare fått diagnos ADHD, ändrades senare till utmattningsdepression och nu lider hon av utbrändhet? Har inte läst att hon skrivit att läkare,psykiatrin eller någon annan ändrat hennes diagnos. Verkar vara My själv som ändrar det hon skriver efter vad hon tycker passar bäst in.
  Hon skriver mycket om balans och hur viktigt det är för alla. Att hon tidigare haft svårt att finna balansen och bromsa i tid. Nu har hon blivit så bra på det. Tja ställer mig tveksam.

  Jag arbetar som socionom och har varit med om att klienter som haft en diagnos i 10-15 år (och regelbundet ätit medicin för diagnosen), får göra en ny NP-utredning. Oftast beror det på att en ny läkare kommer in i bilden och anser att man antingen behöver titta efter fler diagnoser eller att den gamla dokumentationen/utredningen har brister. Har också varit med om att barn som fått diagnoser utreds ganska nära inpå en förgående utredning, eftersom man ibland misstänker ytterligare diagnoser, men att barnet varit för ung för att screenas för de diagnoserna tidigare.

  18,32 Men i det här fallet så kan vi vara övertygade om att My skojar lite med oss! Det känns som My håller på att bli influencernas Anna book. My känns inte stabil som Alban skulle ha sagt.

   Anna Book verkar inte heller stabil.
   Ooo som hon läspade med sina nya tänder

    Nya igen? Eller de som bekostades av bajs och tonfisk?

     ?

     Bajs och tonfisk?

    A B Cheee

  Precis som om hon begärt second opinion o fått igenom det…det händer inte efter knappt två år. Ren lögn, hon har förmodligen aldrig utretts för något…var tveksam till det där med ADHD när hon gick ut med det, tror inte på ngn neurologisk diagnos. Mer på de där som slutar på pat. O inte naprapat då?

   Tror exakt som du. Var också tveksam då och tror precis som du, det där sista också. Håller helt med.

  Det är skitsvårt att få genomgå en andra utredning. Min man blev felaktigt diagnostiserad (läkarna erkände det) försökte få bort adhd från alla papper men är nästan omöjligt ?

   Till Bloggbevakning:

   Då detta är ett känsligt ämne för mig, men också de som relaterar till psykisk ohälsa, ångest, depression och utmattning m.m.

   Så vill jag poängtera att du glömde länka in mitt inägg, efter ANDRA utredningen.

   Där jag berättade öppet om att man gjort om utredningen, och dragit allt en runda till, och utifrån denna utredning då tog tillbaka diagnoseringen ADHD, trots tidigare utlåtande.

   Två olika team, samma metod och med liknande upplägg.

   Jag berättade även i inlägget om hur jag under en period testat medicinering som slog helt fel, och fick mig att må väldigt, väldigt dåligt .

   Vissa medicinerad mot adhd , andra inte.

   ( Det var nog det som var en av anledningarna till att det blev ytterligare en utredning).

   Jag berättade även att jag gjort flera utredningarna, i samband med detta.

   Då man även behövt utesluta bla bipolaritet som finns i familjen, och som är ärftligt.

   Så efter turer av utredningar, testad medicinering så konstaterade man just att utbrändheten står för många ev de biverkningar som jag behandlades för.

   ( depression, ångest, tröttheten osv) .

   Jag delar med mig av detta öppet, så denna information var ju inte ny, utan flera år gammal.

   Om du ska skriva om mig, och ämnen som kan vara just lite känsligare så känns det sjystast att du då delar med dig av helheten.

   Annars blir det ju mer än konstigt framställt….

   Jag mår mycket bättre idag… ( Tack för omtanken ?)

   Jag äter ingen medicin, men jobbar aktivt med mig själv.

   Träningen, KBT och min ökade medvetenhet är min ”medicin” .

   Jag gör fortfarande i KBT, lämnar regelbundet blodprover ( för att ha koll på mina värden, då en biverkning är att immunförsvaret är kraftigt försämrat) och är omgiven avsett grymt team som är med i rehabilitering tillbaka.

   Att bli 100% återställd ifrån utbrändhet tar tid. Det tar år. Det går upp och ner likt en bergodalbana! Jag har krigat mig fram x-antal år och kommit ut på ”andra sidan” därför kände jag för att skriva denna kommentar för att ge en mer rättvis bild av situationen.

   Med vänlig hälsning,

   / My Martens

    Hej,
    Jag kunde inte hitta de andra inlägget om den andra utredningen, så du får jättegärna länka till det här så lägger jag in det i inlägget.
    Med vänlig hälsning,
    Camilla

  April 2918 skriver du att du fått diagnos ADHD. Knappt 2 år sedan.
  När gjordes den utredningen nr 2 ? Kan väl inte ha startats upp direkt efter den första? En utredning brukar ta flera månader att göra. Jag kan inte heller hitta när du skriver om den.
  Flera år sedan skriver du? Det är det som du skriver My som gör att det känns konstigt och förvirrande.
  Bra att du mår mycket bättre idag och hoppas att du lyssnar på ditt team då du skriver att du har svårt att leva som du lär.

  My rader frågor på sin blogg om länk till hennes andra utredning. Där det framkom att hon inte har ADHD.
  Så någon länk till den kommer nog inte. Verkar som att det inte finns något att länka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *