Att reklammarkera i efterhand

Flera influencers har varit i Åre under helgen och åt skidor. My Martens och Anna Book var två av dem och även Trettonbarnsmamman Mirka, vars blogginlägg jag kommer använda som exempel i det här inlägget.
Om det är någon som mot förmodan är ny här eller som bara behöver friska upp sina kunskaper vad gäller reklam och marknadsföring i sociala medier så kommer här en melodifestivalisk snabbrepris i två punkter:

1. Reklammarkeringen ska stå överst i inlägget och tydligt visa vem det är som betalat för marknadsföringen.
2. Ett reklaminlägg ska tydligt skilja sig från annat redaktionellt innehåll så risken för hopblandning minimeras.

Med dessa två punkter i färskt minne så kan vi nu titta på det här inlägget av Mirka Norrström på sin blogg www.trettonbarnsmamman.com
I skrivande stund ser inlägget ut så här.

Det framgår inte vem eller vilka det är som betalat för det här reklaminlägget, inte heller är inlägget utformat på det sådant sätt att det skiljer sig från Mirkas redaktionella innehåll för sin blogg.
Hur många av er hade noterat kategorin ”i betalt reklamsamarbete” bland de andra kategorierna om jag inte hade ringat in den?
Testa att gå in och skrolla bland inläggen på hennes blogg – hur tydligt framgår det att just det här inlägget är köpt reklam?

Men…
Det är tyvärr inte det enda jag ställer mig riktigt kritisk till när det gäller den här resan och Mirkas inlägg.
Den här minst sagt otydliga reklammarkeringen har nämligen lagts till i efterhand, när de flesta av Mirkas läsare redan läst inlägget.
Så här ser nämligen den cachade versionen av inlägget ut:

Så någon gång efter att den här cachen lagrades så har alltså Mirka gått in och i efterhand lagt till ytterligare en kategori i sitt inlägg.

Om den här resan var betald reklam för Mirka så borde väl det vara det för de andra kvinnorna som också var med på resan?
My Martens, Anna Book, Tanja Fylking och Christina Melin?
Christina Melin skriver dock på sin blogg att hon blev medbjuden av Tanja Fylking på den här resan och så vida det inte är Tanja som organiserat alltsammans och således bjudit med alla till Åre så vill jag sätta en liten brasklapp på Christina.

Tack för tips!

88 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  De är väl B-influencers, kanske tom C 🙈
  Jag läser ibland Trettonbarnsmamman men den är inte så kul.
  På nåt vis tror jag inte de här bloggarna är så väl insatta hur det ska markeras, pinsamt nog, då de hävdar att det är deras yrke.
  Men oavsett hur, pinsamt att reklam-markera i efterhand.
  Gänget som är där brukar väl umgås, utom Mirka, så såklart att hon är där på ’GRATIS- semester’

   My Martens dyker orimligt ofta upp i den här bloggen, är hon ens micro-influencer?

   Mirka var rolig förr, men nu är hon eller iallafall hennes blogg verkligen en snarkfest. Hon uppdaterar så sällan så funderade på hur hon kunde leva på bloggen med 13 ungar och en hund men såg nu att hon skaffat jobb så antar att det inte gick.

    När var Mirka ”rolig”?
    Tycker hennes blogg har gått på tomgång de senaste 5-6 åren iallafall.
    Nu har hon visserligen ryckt upp sig lite den senaste månaden men innan dess kunde det gå över en vecka mellan inläggen och när hon väl publicerade något så var det bara bilder och högst ett par meningar.

     Jag tyckte att hon var det. Vill du ha exakt datum och årtal jag tyckte hon var rolig?

   Alltså denna gratisresa är så rolig på så många nivåer. De enda som känns hyfsat naturliga är Tanja och Mirkka, varav den senare är VÄL unnad denna resa. Snacka om behövlig paus från alla 13 barn. Men övriga fake-morsor…med plastbröst, löshår, tatuerade bryn, botoxade osv osv…känns så otroligt malplacerade i denna miljö. Som att kasta ut ett gäng Hollywoodfruar på en öde ö med en yxa och ett par tändstickor. Lika naturligt.
   Hur dessa ska kunna ge bra reklam till resmålet är ju helt ofattbart. Fanns det verkligen inga bättre kändisar tillgängliga?! Eller har de bara förbaskat rolig humor de som äger hotellet? Som sagt, roligt på så många nivåer…

    Mirka har avlastningsfamilj till de yngre barnen, så hon får välbehövliga pauser.

     Varför skaffar man så många barn om man inte fixar det?

      För att man var två stycken från början och den ena sen drog från ansvar?
      Tycker hon verkar ha fixat det bra. Kan väl vara bra både för henne och stlrre barn om de får lite egentid ibland.

       Nej, faktiskt inte. Det där att bli lämnad kan man ta med i beräkningen. Lämna inte över ansvaret till andra.

        Vaddå lämna över ansvaret? Har hon fått avlastning så är det för att hon har rätt till det 🤦🏽‍♀️

         Jag har ändå ingen lust att låta mina skattepengar gå till det.

          Men din tröttmössa. Är det någon som är en bra mamma så är det Mirka.

           En bra mamma klarar av att ta hand om sina barn , inte att staten ska behöva gå in och betala för en avkastning familj åt henne. Då är man motsatsen till en bra mamma .

          Vad synd för dig för det har du ju inget inflytande över (mer än inderekt, genomatt rösta då det är val).

    Och Anna B självlysande leende 😱

     Fint.

    Anonym 16:25, Mirka har ju iofs också tatuerade bryn, botoxat sig samt plastikopat magen….

     Åh herregud, ja då passar hon ju också in i gänget på ett vis. 🙈

    Man förstår att du inte gillar dessa fakemorsor som du kallar dem. Känns nästan som du föraktar dem.

     Föraktar? Nej verkligen inte. Men jag gillar jordnära, äkta människor som inte låter allt kretsa kring konsumtion, yta och utseende. Tycker inte att vissa av dessa damer kvalar in där riktigt bara.

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  Var det någon som inte förstod att detta var smygreklam? 😂
  Ingen av dom, förutom Anna och My, hade umgåtts ihop så länge om det inte vore för ett samarbete.

   Om man läser Mirkas kommentarer finns det några som ifrågasätter de som hävdar att det är ett samarbete/reklam.
   Någon undrar varför man tar för givet att hon får betalt 😅
   Och att hon betalt sin semester själv med sina ’väninnor’

    finns alltid några skrumpna tomater i varje Ask 😂

   My ,Christina och Tanja har ju umgåtts förut?

  ”Vad finns det fler för ämnen som platsar på listan över extremt ”ältningsbara ämnen”?”
  Detta till exempel!

   Med den frågan syftade jag mer på ämnen som inte har något ”rätt eller fel” vilket detta har, men jag förstår din poäng. =)

  Gratis resor, prylar och andra personliga favörer bär det emot att reklammarkera förstås.
  Frånsett att företagen som bjuder naturligtvis ser att beröm och rekommendationer kommer från influencerns hjärta och inte från plånboken så verkar det inte finnas något som skrämmer en influencer mer än risken att behöva betala SKATT på förmåner.
  Risken är väl inte så där överhängande – jag känner bara till en och det är Alexandra (aka Kissie) som eftertaxerats för odeklarerade förmåner och inbesparade levnadskostnader på grund av hennes verksamhet som influencer.

   [Borttagen kommentar]

    [Borttagen kommentar]

    Om the real h inte får skriva här inne så kan väl ni som skriver till/om henne ta det inne på hennes blogg istället för här?

     [Borttagen kommentar]

      HOPPAS!!

      [Borttagen kommentar]

       [Borttagen kommentar]

     Det håller jag helt med om!

     Vill tillägga att TRH inte är blockad här inne, utan mer moddad – men jag kommer inte tillåta de långa munhuggardiskussionerna som hen ständigt är involverad i. Har man något viktigt på hjärtat så föreslår jag att man inte skriver det här utan hos hen istället.

      Varför envisas så många av er med att benämna trh med hen? Hon har klart och tydligt informerat om sin könstillhörighet.

       Noterat! Tack, ska göra det i fortsättning. Det gick av gammal vana att skriva ”hen”.

        Det här har jag noterar flera gånger. När jag inte har släppts fram med min kommentar, som den som jag skrev här tidigare ikväll lite innan kl 20, så kommer helt plötsligt en anonym och skriver samma sak. En otrolig slump.

        Och det kvittar vilket ämne utan helt udda saker som aldrig annars tas upp här skrivs helt plötsligt efter att jag skrivit något. Detta var under den tiden då du inte släppte fram något alls från mig, vilket jag räknar med kommer att bli kontentan i stort även den här gången.

        Vi får väl se.

         Vi får hoppas att du inte släpps fram i fortsättningen .

       Jag har ingen aning om trh könstillhörighet. Antagligen för att jag inte orkar läsa trhs orddiarréande. Trh tror ju att hon vinner en diskussion genom att aldrig sluta skriva , att trötta ut den andre. Innehållet av vad hon skriver ser hon som helt sekundärt .

  Menas det att tanterna åker på en resa ihop för att det är gratis ?

   Johanna Toftby var där med sin Janne, men inte med Tanjas gäng…

    Hon blir väl alltid bjuden till Sälen?

  Åh, drömmen för Anna, resa med Melin, är inte hon bästa homie med Läckberg?

  Synd att just Mirka ska få skit när Mygelmy och Booken är mycket värre när det gäller smygreklam och annat, men man vågar väl inte ge sig på dom antar jag, och att bara nämna deras namn ska ge många kommentarer gissar jag. Mygelmy och skrytbooken som ständigt gör smygreklam och ljuger om än det ena än det andra, snyft och skryt och My köper likes på sina instabilder – det gör väl inte booken iaf men i övrigt väldiga likheter, och My och C Melin är väldigt lika i utseende, ser ut som tvillingsystrar.
  Det är ju Tanja Fylking som har som ”jobb” tydligen att få åka till olika hotell o dylikt och bjuda med sig kändisar och bloggare för att det ska bli marknadsföring för ställena.

   Varken My eller Anna reklammarkerat sina inlägg i efterhand vilket Mirka gjort. Därför använder jag henne som exempel.

    Fast camcam, My har ju inte reklammarkerat sina blogginlägg öht, det tycker jag är ”värre” än Mirka.

    My ändrade efter påpekande från läsare att inlägget innehöll reklamlänk. Bara i det första inlägget från Åre framgår det nu.
    När hon åkte iväg gjorde hon reklam för mobilskal utan att reklam markera. Bloggat i många år utan att fixa att skriva i början av varje inlägget att det innehåller reklam. Då nästan alla inlägg innehåller reklam borde det inte gå att missas. Tror hon tänker går det så går det.
    Läsarna är kunnigare idag mycket tack vare Camillas information och att annan media börjat uppmärksamma fenomenet. Senast igår togs det upp på morgon TV hur stora influenser som delvis har bloggar o instagram som sitt levebröd medvetet struntar i att reklam markera.

  Varför satsat man reklampengar på detta gång?? Ofattbart

   Får motsatt effekt. Känns oseriöst att marknadsföra sig via ett gäng pajasar.

    Är väl bara två pajasar. Dom kanske var reserver och inte förstahandsval att få med dit. Vissa inbjudna kanske tackat nej, en del kanske inte kunde… inte så lätt att få med sig folk alla gånger kanske så får ta med sig dom som kan och vill.

  ”Flera influencers har varit i Åre under helgen och åt skidor”.

  Mm… skidor… nom nom nom.

  Så pinsamt gäng som ivrigt dokumenterar allt med mobiler. Helt försjunkna som en apskock som fått en klase bananer. Ramla i snön som om Colin Nutley varit med och regisserat. Se lyckliga ut och stå på kö för en bild med skidtränaren. Inget utrymme för spontanitet precis.

  Nej alltså det är ju inte så att Tanja betalar för de andra och bjuder dom men det är hon som får ”bjuda in” flera bloggare för att det ska marknadsföras, det är hon som organiserar en del och sätter ihop gänget gissar jag men hon bjuder ju inte dvs hon betalar ju inte för de andra eller sig själv utan det är ju spons.

  Postar om mitt inlägg från gårdagens Öppet Spår då det passsar bättre här, hoppas inte det stör någon!

  Bloggare vs. Influencers

  Nu tycker ju jag visserligen att ”Influencer” är något av ett hittepåyrke men om man nu ska kalla det för ett hederligt jobb så räknas väl knappast alla större kända bloggare som influencers?
  Kan man verkligen kalla sig influencer om man ligger på en portal och bara publicerar de reklaminlägg man får tilldelat sig och aldrig gör några egna samarbeten á Sandra Beijer/Elsa Billgren?
  Tänker här närmst på mammabloggar typ Mirka Norrström och Carola, där går ju samma trötta reklaminlägg från Jotex, Ellos, Cellbes, Nextory, Storytel, Kidsbrandstore, Matsmart o.s.v. runt runt utan slut.

   Och alla ger exakt samma rabatt Sonja själv får i mina mail från företagen.

    Som jag får

  Mirka brukar väl vara duktig på att reklammarkera, vissa andra däremot.. att markera i efterhand är väl bättre än inget.
  Kul för Mirka att komma iväg lite, hoppas inte två personer tjatat sönder öronen på henne bara med skitsnack, ljug, skryt o snyft. Kan tänka sig att Anna och My tävlat om uppmärksamheten, om vem som ska få stå i mitten på foton osv haha… Såg att Anna drog sig undan och var lite för sig själv…

   My har ju varit sjuk jättelänge och knappt orkat ur sängen…?

    Ja ena dagen orkar hon knappt gå, nästa dag skidåkning 😀

  Tanja gör väl ett samarbete med hotellkedjan precis som hon gjorde förra året. Drar ihop ett rövgäng som nämner kedjan i olika inlägg på soc media. Den här Åre-resan känns lite hastigt påtänkt därav medresenärerna. Tanja är väl inte känd för att reklammarkera sina inlägg direkt och iom sällskapet så slutar det så här.
  Book-skrället är glad som en speleman som vanligt (på ytan iaf) och resten är glada för ”alla dessa skratt, härliga stunder, mysigt boende och fantastisk mat” som veckoslutet innebär.
  Ikväll el senast mån f.m kommer alla dessa tack till Tanja på sociala medier med en slutkläm om att ”det här gör vi om”….

  Pocahontas i fjällen:

  https://postimg.cc/kVtkCtSv

  Fylking har ordnat massor av såna resor under epitetet petit hotels. Ytterst sällan de som följer med reklammarkerar. Här taggad ju väldigt friskt hotellet och skidlärare m fl. tror det alltid är gratisresa.

  Du får gärna kommentera att tre influensers (eller kanske fyra?) är med på Expressens lista över ”Sveriges kvinnor 2020”.

  Anna B kommer snart skriva ett syrligt inlägg på instagram om att hon minsann blivit bjuden av en vän och inte alls fått betalt.
  Hon kan aldrig pudla och bara göra om och göra rätt.

   Spot on 🎯🎯🎯 För hon gör ju ALDRIG fel! Hon bara ”lurar sig själv och ljuger för sig själv” *lol* Tänk vad stort för henne att hänga med dessa tjejer. För att inte tala om hur munnen måste ha gått som en symaskin (me, myself and I) med risk för att detta är sista resan hon får göra.
   Tiden får utvisa, men hon har ju noll självkritik och har nog iaf skrämt bort tre stycken i sällskapet vid det här laget.
   Denna PR får mig att aldrig vilja besöka hotellet – istället för tvärtom.

  Jag tillhör kanske inte just dessa ”influencers” målgrupp, men HUR kan ett företag vilja lägga pengar på att skicka detta gäng till Åre? Hur kan det vara värt vad det kostar? Finns det på allvar folk som ser upp till och influceras av Mirka och Anna Book?

  Jag förstår inte…

   Vad är det för fel på Åre nu då?

   Förstår inte heller någonting… det sista stället jag skulle besöka efter deras Instagram/ inlägg..

  Om man blir inbjuden mot att göra reklam ska man förmånsbeskattas då?

   Ja

  Det här kommer bli borttaget av Camilla men 🤷🏻‍♀️
  Dottern inkom med läkarintyg för att skjuta på rättegången.

  Håller så med här, jag förstår inte företag som på fullt allvar vill betala Mirka eller ännu värre, hennes kompis Carola Wetterholm (som nu inte var med på just denna resa, men ändå). De där företagen biter ju sig själva i svansen.
  Jag bojkottar de företag som använder sig av såna där c-influencers, nu läser jag inte just de där tvås bloggar pga så sjukt illa skrivna, men jag vet från förr att Carola gör reklam för Matsmart, så de handlar jag inte ifrån, jag har inget som helst intresse av att handla från företag som är så urskiljningslösa i vilka de köper reklam av.
  Häromdagen var jag inne på Cellbes och kollade på en tröja, men backade ut illa kvickt när Carola dök upp bland Instagramfotografierna, samma sak där, företagen tappar så enormt i trovärdighet, samt att man vet att priset man betalar innefattar en ersättning till en c-influencer och det vill i alla fall inte jag bidraga till.

   Jag slutade köpa Strongers kläder när jag såg Maggan Graaf i godis-varianten. Förstår seriöst inte varför något företag vill ha samarbeten med henne. Känner som dig, man backar och väljer annat märke

   Vad konstigt, att avstå från att köpa något man skulle vilja bara för att carola gör reklam för det? Wow! Vilken makt hon har!!

    Ja, på lite fel vis bara. Blir lite dumt för företagen när folk avstår från köp, det var nog inte så de tänkte sig. Gulligt av dig ändå 🙂

     ”Gulligt av dig ändå”? Vad vill du ha sagt med det?

      Jaa du, vad tror du själv?

   Vad är det för fel på Mirka??

  Vad har hänt?

  Vi gifte oss på Buustamon. Helt osponsrat dock. 😜 Så försöker återvända nån gång om året. Stället har dock blivit lite sämre för varje år tyvärr.
  Off topic men ändå.

   Jag har ÄLSKAT Buustamon och längtar tillbaka, men nu var det ett par år sen jag var där, tråkigt att höra att det blivit sämre.

  Vad är det för människor som intresserar sig av Mirka Norrström och hennes svans av ungar. När ’Familjen annorlunda’ sändes hade dom väl 11 och sen fick dom till 2 till och det kändes som om det var för att hålla sig kvar i TV-produktionen. Värt att nämna att pappa Peter har 3 barn från tidigare förhållande. Att läsa hur hon skjutsar runt ungar och lagar mat, helt obegripligt att kunna livnära sig på det. Att sen samhället ska stå för avlastningsfamilj medan hon åker runt på sponsrade event. Galet!

  Tänk att det blir och fler produkter ställen man inte vill ha eftersom du ödslar pengar på denna typ av marknadsföring. Sorry Buustamon ett av mina favvoställen men nu kommer ölen inte smaka lika gott där och att använda mina pengar för att köpa reklam hos dessa på B och C nivå känns inte rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *