Fint att se i coronatider

Hugo Rosas och Clean Drink åker mellan sjukhusen och lämnar av dryck till all personal som sliter som djur för att ta hand om alla som drabbats allvarligt av coronaviruset eller som är sjuka på annat vis.

Dasha Girine tipsar på sin blogg om saker hon gjort för att kunna bistå sina vänner och grannar om det skulle behövas. 

Handbollsklubben HIF Karlskrona var orolig för sin ekonomi efter att beslutet kom i torsdags om att spela inför tomma läktare. 
Då klev över 1600 av supportrarna fram och köpte biljetter till gårdagens match mot HK Torslanda som innebar att det förra publikrekordet på 1 507 personer tangerades.

Hur fint är inte det?

Tack för tips!

Fortsätt tipsa om liknande saker på kontakt@bloggbevakning.se

325 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så fint att se sånt här mitt i allt kaos där egoismen gör att folk handlar toapapper och tvål för en livstid och andra blir utan.. ❤

   Finns ingen som blir utan. Butikerna får påfyllning varje dag.

    Finns ändå ingen anledning att bygga ett jävla Fort Knox av toapapper..

     Har inte sagt något annat men det är löjligt att snyfta om offer som blir utan dasspapper när det inte stämmer.

      Jag behövde köpa blöjor till mina barn igår. Fick åka runt halva staden innan jag hittade två paket på en affär. Det är inte rimligt att man ska behöva lägga en hel dag på att handla just nu.

       [Borttagen kommentar]

       Jag hade blöjor hemma. Men även om man har hemma så måste man ibland fylla på. Två blöjbarn, då går det åt.

        (Jag skulle alltså köpa för att INTE bli utan hemma.)

         Då gör du ju exakt samma sak som alla andra

          Det är ju det bunkringen skapat, en ond cirkel. Blöjor/ersättning osv är sjukt viktigt att ha hemma. Hade folk inte bunkrat så hade inte allt behövt få panik. Men klart hon måste köpa hem nu när det börjar ta slut ??‍♀️

          Ja de flesta med små barn brukar köpa blöjor när de man har hemma börjar ta slut.

          Snacka om att vilja missförstå…Visa mig en enda förälder som väntar tills sista blöjan har gått åt innan man köper nya.

          Tror att de som köper 40 paket toapapper är i en minoritet. Förmodligen så är det istället miljontals människor som köper ”liite extra” och sen skapas en ond cirkel av att ”passa på”

        Köpte du båda paketen? I så fall blev någon utan. Inte roligt för hen.

         Jag orkar inte bråka med dig idag? kanske nappar någon annan.

          Så många Anonym som tjafsar med varandra, vem är vem?

          Jag är jag

          Alltså köpte du båda. Avslöjad!

          Omgiven av idioter

       Vad har du för duktiga barn som inte använder blöjor?! Behöver du aldrig fylla på någonting?!

       Hoppas du har samma härliga attityd när du står utan någonting du behöver.

       Även om man har hemma så kanske man inte har möjlighet att ha ett helt rum fullt med blöjor. Det tar slut någon gång och man måste fylla på.

        Ja och ska man alltid ha blöjor hemma så måste man någon gång också fylla på.

       Var då glad att du har många platser att besöka i din jakt. Bor du i glesbygden med 5 mil till närmaste butik och de har slut så kan man snacka om lite rimlig tid. Dessutom finns inga kommunala alternativ när det passar dig så nja, fast bra att du fick tag i blöjorna:)

       Köp tygblöjor. Bra reserv.

      Mina föräldrar behövde toapapper för deras har tagit slut och de har letat sen förra veckan. Igår hade butikerna de åkte till inte hunnit fylla på/det var slut igen. Så de fick köpa servetter

      Fast det stämmer dock att en del blir utan muggpapper. Det är långt ifrån alla butiker som får påfyllning av sådant varje dag. De kan vara glada om de får påfyllning av sånt en gång i veckan.

       Sant bor i en liten by o Ica får leverans 1/v här, än är hyllorna fyllda. Men Ica gansla tomt på människor

       Det beror för sjutton på om butiken gör fler beställningar.
       En av fabrikerna gick ju ut igår och skrattade och sa att ingen blir utan toapapper.

        Ja man kan ju faktiskt beställa hem också så detta hamstrande är löjligt

       Stämmer att det är slut ja…
       Just försatt folk köpt en massa utan att de hade behövt, eftersom det inte varit ngn risk att det helt skall ta slut. Och hur mycket papper gör man slut på?! Även om du stänger in dig införa veckor…

      Grattis! Du vinner de vänsterblivnas jakt på den det är mest synd om.

      (Bonuspoäng för användning av det könsneutrala ”en”.)

       Vänsterblivna.. vi fattar att ni tycker att ni är riktigt fyndiga som kunde komma på ett lustigt öknamn till alla som inte tycker som ni. Det var kul första gången. Nu är det bara löjligt. Men ganska effektivt om man har slut på argument men ändå vill ha sista ordet.

       Haha men fan om man kallar er för rassar. Då är det ”buuhuuuuu yttrandefrihet och censur” för hela slanten.

       Jag tyckte hen gav en bra illustration över hur det är för vissa, till den anonym som antingen är; aningslös, storskalig egoist, troll eller allmänt dryg. Sen bryr jag mig inte om hens politiska lutning, men har alltid tyckt det är irrelevant i sakliga diskussioner och tycker att de som tar upp politisk tillhörighet som något negativt i en diskussion om något helt annat både smutsar ner sin egen politiska tillhörighet samt inte har mycket att komma med, så de har per automatik förlorat diskussionen 🙂

       Ha det bra!

       Som vinnare av ”de vänsterblivnas jakt på den det är mest synd” om så vill jag förtydliga att jag är inte en 84-årig kvinna, även om jag ganska ofta undrar hur det kan finnas 84-åringar som är piggare än mig om dagarna.. För de finns ju, de också.
       Mig personligen är det för övrigt inte synd om alls, däremot är det viktigare att se till helheten precis som i alla typer av diskussioner. Och jag väljer att fokusera på de som blir extremt utsatta av bunkrandet, snarare än tänka ”det är chill för mig” och så är det inget problem alls 🙂
       På samma vis som att riskgrupper i dagens samhälle är just de som inte kan ha mentaliteten ”det kommer mer imorgon” för de ska hålla sig borta från andra människor så mycket som möjligt. Och riskgrupperna är påfallande ofta pensionärer eller sjukpensionärer (inte alla riskgrupper), vilket medför att deras ekonomi är begränsad, kanske även deras fysiska förmåga och definitivt deras immunförsvar, så de kanske inte kan åka och kolla av affären så som jag, 30 år gammal, barnfri och med bra lön samt stabil ekonomi och egen bil kan. Jag skulle kunna åka till annan stad för att köpa toalettpapper och jag kan förmodligen också slicka på alla dörrhandtag till offentliga toaletter (heck, jag skulle nog kunna slicka på någon MED corona) utan att känna oro för att dö i viruset. Men jag tänker på de som inte kan vara så bekymmerslösa som mig 🙂 Som måste tänka på att kanske inte ta i varor i affären hur som helst, som inte kan öppna dörrar utan behöver rota fram handskar eller dra upp ärmen på jackan, som kanske inte kan köpa frukten i butiken för att en medelålders man hostar rakt ut över fruktdisken etc.

       JAG är inte utsatt. JAG behöver inte oroa mig. MEN jag bryr mig om de som behöver oroa sig och tänka på varje grej de nu väljer att ta sig för som innebär att de måste lämna sina hem.

        Exakt!!! Och oroa sig för riskgrupper och försöka underlätta för dessa kan man göra oavsett vilket parti man röstar på. Eller bryr man sig bara om sin mormor om man röstar rött?

      Jag har inte kunnat köpa sen förra veckan. Butikens hyllor blev tomma igår lika snabbt som de fyllde på den.

     Kan någon förklara toapapper psykosen? Varför just toapapper. Handsprit kan jag fatta även om det är bättre att tvätta händerna med tvål och vatten. Någon?

      The Joker sammanfattade idiotin ganska bra redan 2008:

      ”See their morals, their code, it’s a bad joke. Dropped at the first sign of trouble. They’re only as good as the world allows them to be. I’ll show you. When the chips are down, these civilized people, they’ll eat each other.”

       Så jävla klockrent!!

       Jag kan förklara det för er. Det har inget med att behöva torka sig att göra utan vad de kan göra istället för att inte ha något att göra. Och alla håller inte med om att ni ska sluta handla. ?

        Ingen är nyfiken på dina förklaringar.

         Patriarkatet roffade åt sig av pappret de sitter i skiten

        Klart att du kan förklara det.

      Jag gissar på att det är alla videos som kommer från Australien som påverkat. De är extremt importberoende och just toapappret importeras från Kina. När de kinesiska fabrikerna stängde och leveranserna blev kraftigt försenade blev det ont om toapapper och folk började bunkra.

      Vad folk inte verkar fatta här är att vårt toapapper är till 100% från svensk skog, gjord i svenska pappersbruk, tillverkade i svenska fabriker och utskickat av svenska åkerier.

       Australiensiskt toapapper är till större delen producerat i Australien, varför det är absurt även där.

        Inte nu efter en sommar fullt med skogsbränder. De har liksom inte haft någon skog att göra toapapper av. Vilket i sin tur har lett till att de har varit tvungna att importera från Kina.

      Det är för ett av symptomen är diarré (låg chans). Så folk började köpa på sig och det triggade igång andra att köpa på sig ” för tänk om det tar slut”

       Nu ger du ändå människan lite för mycket cred. Ett sådant resonemang kräver att man tänker två steg längre. Dvs. Jag kan bli smittad (steg ett), då riskerar jag att få diarré (steg 2), då kommer det gå åt mer dasspapper (steg 3), bäst att börja bunkra! (steg 4).

       I själva verket är det folk som sett på Facebook att det någonstans i världen utbryter slagsmål om toapapper, människan får panik och springer genast ner till närmsta butik och köper på sig så många paket den orkar bära. Det utan att tänka det minsta lilla på någonting.

       Jag bajsar två gånger om dagen, utöver det kissar jag några gånger om dagen med. Min son gör detsamma. Det är klart det går åt toapapper fast vi inte har diarré.

      Jag tänker att det är en kombination av att riskera att bli utan pga det tR slut i affären och att om du eventuellt blir sjuk och alltså inte ska beblanda sig med andra på två veckor så vill man inte riskera att blir utan pga inte kunna åka och handla. Vi har ju vad jag vet rinnande vatten fortfarande så det är ju inte så att man inte kan rengöra sig efter toalettbesök i hemmiljö??

      Tack för alla svar!
      Intressant att läsa om hur toapapperhamstringen kom till.
      När våra hjärnor signalerar fara tar vår reptilhjärna över kommandot.

       Haha, det hade varit lämpligt att göra en meme av hon Cissi i Robinson som igår fightades på liv och död med en äldres starkare man över fyra toalettpappersrullar :’D

      Därför att toapapper alltid kommer att gå åt med tiden, är relativt låg kostnad, håller i evigheter och är lätt att förvara! Man har varit ”förutseende” men med låg risk.

      Många känner ett motstånd mot att lägga tusentals kronor på torrvaror och konserver som man kanske normalt inte äter i särskilt stor omfattning och man vill inte sitta där med 50 burkar köttsoppa och 40 burkar ravioli sedan om det visar sig inte innebära någon kris när det kommer till vanliga förbrukningsvaror/livsmedel.

      Psykologiskt beteende när folk känner att det tappar kontrollen och så ser man hur andra köper och läser att det hamstras och då hamstrar folk ännu mera utan att ha en tanke på varför.

     Samtidigt så vet du ju inte hur många grannar/vänner/familj som någon handlar till.

    I min stad har det varit slut på toapapper i 2 dagar nu när vi jagat runt, nu använder vi hushållspapper. Butikerna får inte varor varje dag, så ja, folk blir utan. Vet flera som söker febernedsättande på sociala medier för att det är slutsålt, och även slut hos leverantörer, så säg inte att folk inte blir drabbade av de som panikhamstrar för en livstid.

    Nej det där stämmer inte. Alla butiker får inte påfyllning varje dag. De två butikerna jag bor närmast får eventuellt in nytt toapapper någon gång i slutet på veckan. Vilket betyder att jag måste ta två bussar för att komma till en större butik som eventuellt får in papper tidigare.
    Just nu har jag en halv rulle kvar och det börjar bli lite panik här hemma.

     Jag är en sådan som använder wettex för sådant andra använder hushållspapper till. Och nej, allt i pappersväg är slut i butikerna, hushållspapper, toapapper, servetter. Tror faktiskt till och med att disktrasorna är slut de med, det skulle inte förvåna mig med tanke på folks helt galna prioriteringar.

     Alla använder inte hushållspapper nej.

     Eller så vet folk att hushållspapper inte löser upp sig på samma sätt som toapapper och skapar stopp i avloppet? Eller bryr man sig inte om sånt i stan, man ringer väl hyresvärden bara så får nån annan ta hand om skiten?

     Hushållspapper ska man dessutom inte under några omständigheter spola ner i toaletten. Det pappret löser sig inte upp så som toalettpapper gör. Vilket inte bara gör så att risken för stopp i ditt avlopp ökar med typ 30000% utan det blir också problem i reningsverken.

     Det funkar att använda sig av vatten å tvål. Du tvättar stjärten och torkar dig med en handduk- förslagsvis.. handduken kan du tvätta i tvättmaskinen. Bara ett tips?

      Eller så lånar man toapapper från jobbet

       Eller hör av sig till en granne, vän eller släkting? Jag skulle lätt skänka ett par rullar till någon i nöd.
       Trots att jag inte hamstrat utan har kanske åtta rullar hemma. Men känner ingen panik över att bli utan.

     Älskar alla som antar att jag spolar ner hushållspapper i toaletten med den enda frågan ?

     Hade ju varit bra då om du köpt in dig på en förpackning eller 2 för någon vecka sen.

    Där jag bor har ingen påfyllning gjorts. Gapar tomt sedan fredag…

   Tror det kommer från USA. Med tanke på hur folk ser ut där lär de gå mer på toa än vi.

    Vad menar du?

     Vad tror du?

      Eh va? Tjocka människor går inte oftare på toa, wtf ?

    Det blev faktiskt panik hos oss innan det blev panik i USA. Du tänker nog på Australien

     Otippat att det var en viss sorts människor:

     https://www.youtube.com/watch?v=DQv5PWMzI-w

      Baserat på EN video?‍♂️

       Måste vara jobbigt att alltid bli överbevisad av verkligheten.

        Jag kräver lite mer bevis än ett enstaka klipp, men det gäller det mesta som läggs fram som fakta.

      Ja, Australiensare. Inte amerikanare.

      Vad för ”viss sort” representerar dessa? Kvinnor?

       #inteallakvinnor

      Haha, alltså butiker borde på riktigt sätta ett maximun för antal toalettpapper som köps faktiskt. Folk är ju helt absurda och klarar tydligen inte av att tänka som civiliserade människor. Herre Jesus.

       På Malmborg närmst mig (Malmö) körde de max två paket per kund på flera varor. Toapapper, pasta ris bla. Det fanns toapapper men inte alla sorter. Fanns även på maxi igår men inte alla sorter.

      Kvinnor

   Det blir ju en ond cirkel tänker jag. Kommer jag till butiken och det börjar eka tomt på hyllan med toapapper och blöjor så tar jag ett paket extra för att vara säker på att inte bli utan. Sen kommer nästa kund och ser också tomma hyllor och ”bunkrar” för säkerhets skull.

    Så tror jag också. Men vill stolt berätta att jag kommer hålla fast vid mina principer och inte köpa mer än nödvändigt ändå. I will not be a part of these lowlifes.

   Snyta sig med det också kanske?

   https://photo013856712.imgfast.pw ­❤️­­­­❤️­­❤️

  Jag vill uppmana alla som har ekonomin för det att stötta era lokala restauranger! Där jag bor har många som inte redan varit kopplade till Wolt/Foodora börjat med hemkörning. Restaurangbranschen blir hårt drabbad av att folk stannar hemma!

   Här kan Cissi för en gångs skull göra nåt bra.

   Okej ifall ekonomin tillåter… Ja.. Men hur ska man börja köpa massa hämtmat o betala för konsert/matcher som man ändå inte ska gå på för att visa support. Samtidigt som man kanske kommer behöva stanna hemma med sjuklön för att du inte får jobba med lite hosta. Sen ska man vara hemma med barnen som inte får gå till dagis. Och företagen skär ner på anställda. Det blir ekonomiska problem för alla, inte bara företagen.. Alla anställda, alla människor med eller utan barn drabbas. Folk får gå hem från sina arbetsplatser med lite eller ingen lön alls. Man köper mindre på nätet för ekonomin blivit värre privat.. Folk sägs upp o ingen vågar röra sig i stan.. Hela ekonomin går helt åt helvete.

    Många jobbar ju hemifrån för full lön och kan gott unna sig en restauranglunch

     Många o många… Väldigt många människor som inte har ett jobb där man kan jobba hemifrån

      Okej? Man behöver inte jobba hemifrån för att kunna köpa restaurangmat.

       Det sa jag inte. Jag jobbar inte hemifrån och kan ändå köpa takeaway. Men sa att många i samhället påverkas ekonomiskt av allt som händer just nu. Och det är mycket snack om bidrag till företagen från staten och mycket snack på internet om att stötta företagen.

        [Borttagen kommentar]

         Har inte varit inne här på över ett år. Läst i några dagar utan att skriva kommentarer. Blev nu sugen på lite diskussion och säga vad jag tänker på. Plötsligt minns jag varför jag slutade läsa denna blogg då jag tidigare var inne varje dag och kommenterade en del. Ni som läser här inne är så jävla elaka. Första man blir kallad är trög. Jaha, tack för den. Jag vet vad AJ skrev. Jag försökte bara föra en diskussion med mina egna tankar! Eftersom man ser till höger och vänster att man ska stötta allt och alla, men jag tänker på de många människor som förlorar jobb, är hemma med barn mm och att detta med corona i de stora hela kommer drabba mångt o mycket med ekonomin! Mobbingsida för vuxna.

      Nej men de som inte får ekonomiska konsekvenser av att behöva stanna hemma med friska barn på grund av en snorkråka kan gott öppna plånboken och göra sitt bästa för att hålla igång samhället.

    Jag skrev ju ifall ekonomin tillåter? Folk som inte har råd ska givetvis inte köpa mat från restauranger. Men för att inte samhället ska kollapsa helt krävs det att man använder sig av den servicen som finns just för att ekonomin inte ska gå åt helvete.

     Ja det är bra. Ja jag såg vad du skrev. Men jag säger att många privatpersoner kommer drabbas hårt ekonomiskt av att vara hemma pga små oklara symptom och barn som inte får vara på förskolan och sänkta arbetstider och tex flygbranschen låter de flesta gå.. Osv..

      Men vad är det du inte förstår. Kan du bara sluta? Kommentaren var riktad mot de som har råd med det.

       Vad jag inte förstår? Jag vet inte. Lika som att AJ med er elaka anhängare vill säga sitt så ville jag prata för en annan sida av myntet. Varför ska jag inte få skriva vad jag tänker på? Ska man bara va tyst när man inte tänker likadant som annan?

    Vad positiv du var! Det var en kommentar om att DE SOM HAR EKONOMIN ska försöka stötta lokala restauranger, inget mer med det. Ändå var du tvungen att komma med tunga artilleriet om att det MINSANN finns de som knappt får någon lön och så vidare och så vidare. Det var inte en grön signal åt dig att bräka ut hur miserabelt allt kommer bli.

     Ok. Ursäkta mig. Så man får bara säga vad man tycker när ni andra säger att det är okej. Annars är det att sprida allt miserabelt. Försöker faktiskt bara lyfta ett faktum. Som jag funderat på idag en del. Och påbörjade mina tankar så AJs kommentar var på samma spår fast motsatt. Att stötta restauranger o stötta företag är bra. Men funderade även på hur jobbigt det kommer bli även för en hel del hushåll inte bara företagen. Tänk en pilot med hög lön, inte en tanke på att just denna epidemi ska komma. Ja livet tar en vändning snabbt ibland.

   Kan hålla med om att man ska stötta restaurangerna om man kan! Däremot tycker jag att det är helt absurt att uppmana folk till att beställa mat av gigföretag vars anställda inte har några som helst rättigheter i form av sjukförsäkringar eller sjuklön. Det tycker jag inte man ska stötta över huvud taget, men speciellt inte i rådande läge. Då kan man gå och hämta sin take away-mat själv i så fall.

    Jag håller med om att man ska undvika Wolt/Foodora i största möjliga mån. Många restauranger som inte är anslutna till dessa har ju dock börjat med utkörning i egen regi och det tycker jag känns okej!

    Mm ännu bättre att de som är beroende av gig-jobben får ännu mindre jobb nu? logiskt.

     Man ska konsekvent bojkotta gig-ekonomin eftersom den inte borde få finnas över huvud taget. Går inte att påstå att man ska använda sig av den för att stötta de som arbetar. Istället bör man göra det man kan för att främja bättre arbetsvillkor.

  Apropå Corona och influencers.

  Såg en del av Therese Lindgrens video från igår, där hon frågar en farmaceut från MEDS apotek frågor om Corona. Jag förstår att hon vill bidra med information i detta läge, men jag kände snarare att det stjälper mer än hjälper då det blir en information overload. Jag anser att det hade varit bättre att göra en kort video och tipsa vart man vända sig för information, t.ex folkhälsomyndigheten, krisinformation.se eller 1177. Tycker att det blir problematiskt att blanda in en farmaceut utan medicinsk utbildning in i denna informationsröran och kan bli väldigt förvirrande för de som kollar. Dessutom så känner jag att influencers behöver inte ge information eller åsikter om Corona, vet inte vad de har fått detta behov från?? Låt utbildade personer och statliga myndigheter göra det. Kan bli så jäkla fel med sådana här videor.

   Dessutom! Så kan det även ”lära” unga personer att inte vända sig till influencers utan ta ansvar över sin egna informationskällor men fortsätter det såhär så kan det lätt bli ”oj oj nu har det blivit värre, får se när Therese/annan influencer lägger ut nästa informationsvideo så jag kan få min information” om de fortsätter göra sådana här saker. Haha kanske jag som överdriver.. men blir irriterad och orolig.

   håller med, men för tydlighetens skull: RING inte 1177 med frågor, däremot är 1177.se en bra hemsida att söka information på. Men vill du ringa: ring 113 13 med frågor, ring 1177 om du behöver läkarvård.

   Farmaceut utan medicinsk utbildning? Jag har jobbat på apotek. Kan säga att apotekarna är väldigt utbildade i kroppen/anatomi, celler, hur allt fungerar och hur läkemedel tas upp och bearbetas. Skillnad mellan apotekare och receptarie också, men båda är utbildade. Vet inte hur många lunchrasten jag haft där de refererat till frontalloben, hypotalamus eller dylikt kul skit 🙂

   Skriv istället relevant medicinsk utbildning, om något. Folk går ju och frågar sina husläkare, medan den enda de bör lyssna på är experten, dvs regionens smittskyddsläkare + FHM.

    Att en farmaceut är utbildad i hur kroppen tar upp och omsätter läkemedel spelar väl exakt noll roll för dess expertis gällande ett virus för vilket varken läkemedel eller vaccin finns? Jag har läst till psykolog vid ett medicinskt universitet och har således många poäng i biologi och neurologi, men kunskaperna jag fått genom min utbildning är såklart främst relaterade till hur de påverkar psykologiska funktioner och sjukdomar. Skulle aldrig få för mig att uttala mig om corona avseende något annat än psykologiska aspekter. Hoppas farmaceuter överlag antar samma inställning och håller sig till sitt område av expertis.

     Du kan inte jämföra farmaci med psykologi? Psykologi har inget att göra med virus eller deras spridning etc. Den farmaceutiska utbildningen tangerar i hög grad den medicinska.

      Ja det smittar innan. Men de kan inte säga till precis alla att vara hemma utifall de är smittade, vårt samhälle skulle krascha, därför säger de att man ska vara hemma vid symptom.

   [Borttagen kommentar]

   Varför har inte Gabriella Joss satt sig själv i karantän efter sin resa?

    Därför att man räknas som inte smittsam så länge man är symptomfri

     Men jag hörde senast i morse, kommer inte ihåg om det var nyhetsmorgon eller morgonstudion. Av någon expert som sa att det visst smittar innan man har symptom…

      Ja vi vet inget helt säkert än. Men vid det här laget har vi samhällsspridning, så alla har potentiellt utsatts för viruset och kan vara i inkubationstid. Det rimliga är då att sätta gränsen för att få vara ute i samhället vid symptomfrihet. Alternativet är att isolera precis alla i samhället men det fungerar bara för kortare perioder och det går ändå inte att isolera precis alla (sjukvård och mat behövs bland annat). Det skulle bara skjuta problemet framåt.

   Förlåt men jag blir riktigt provocerad. Nej, apotekare kan inte liknas vid läkare som specialiserat sig i virolog eller epidemiologi. Men vi läser samma grund som läkarna gör. Om de sedan läser diagnostik läser vi annat. Vi har en medicinsk utbildning och farmaceuter finns på andra platser i vården än på apotek.

   Och att jämföra apotekare med psykologi är helt orimligt. Apotekare är trots allt en medicinsk utbildning och vi tar en masterexamen.

  En granne sålde toapapper från Lambi för 200 kr rullen till de som inte hade möjlighet eller råd att åka till affären. Tyckte jag var en jättefin gest, så omtänksamt.

   Sure.

   Åh herregud

   Of all the things that never happened, this never happened the most!

    [Borttagen kommentar]

     Och folk köper det.. ?

      Tydligen är folk mera rädd för att inte få torka sig i baken än att bli sjuk/föra smittan vidare. Snälla människor.

     [Borttagen kommentar]

      [Borttagen kommentar]

    Sök på blocket toalettpapper så kommer du hitta annonser. Hittade EN toalettrulle för 100 och en annan för 200kr. Folk är giriga och utnyttjar paniken som råder i samhället.

    Var ju även en man i usa som köpte på sig 26000(?) flaskor handsprit och sålde för ockerpriser innan amazon och eBay blockerade honom.

     Och nu får han skänka bort allt =) Karma!

     17.000

   ?

   Och ja jag var ironisk.
   Dock såg jag en på Marketplace som sålde en förpackning med 12 rullar för 500 spänn… Svårt att veta om han var seriös eller inte.

  Men guuud hur ska det gå för mig och mina extensions och botox nu?? Någon som vill sponsra med DET??/ Amanda

   Jag tänkte faktiskt på det här om dagen. Tänk så många naturliga (ok, lite mer naturliga då) ansikten vi kommer få se snart.
   Ingen kan göra fransförlängningar, hårförlängningar, naglar, de vars fillers och botox som redan börjat gå ur kroppen kan snart inte fyllas på. Osv.

   Eller så ser vi dom inte alls för de vägrar gå ut utan allt detta. Den som lever får se ??‍♀️

    So true haha. Jag sminkar mig inte nu när jag jobbar hemifrån och mest går ut för att handla eller gå en promenad i Vanadislunden så jag hoppas min hy blir riktigt fin!

  Vårt bandylag spelade för tomma läktare, fick in 289606kr av trogna fans, nu är vi i SM final Villa BK ?

   Motståndaren Bollnäs gjorde samma på sin hemmamatch. Och tror även Edsbyn gjorde det. Så himla fin uppslutning av alla supportrar! ♥

   Och grattis till vinsten då. *mutter mutter*… 😉

  I Australien har de stora matvarobutikerna infört en timmes öppentid enbart för gamla och funktionshindrade och folk som kan bevisa att de handlar åt någon annan som ej har möjlighet att ta sig ut. En timma på morgonen innan butikerna öppnar för allmänheten.

   Fint! Hur bevisar man att man handlar åt någon annan?

    Bra fråga. Kanske får man nån sorts fullmakt. Jag har inte varit en av de som panikshoppat och har inte behövt handla för någon äldre eller mer utsatt än, så jag har inte riktigt satt mig in i detaljerna.

     *åt någon äldre
     Min svenska är pinsamt dålig numera.

      -Ånej, jag tycker din svenska är jättebra!

    Om man inte är pensionär och handlar åt någon annan kan man ju gå och handla efter jobbet, man behöver ingen särskild tid.

   Fint. Finns i Stockholm också. ICA Bea i Svedmyra kommer ha öppet för äldre en timme på morgonen några dagar i veckan. Så bra!

    Ica i Årsta centrum också 🙂

     sa att de kan smitta varandra??

   Varför skulle någon som handlar åt någon annan behöva handla på specialtid?

  Det viktigaste är ändå att sportklubbarna får in pengar. Stackars alla spelare i SHL nu.

   Flertalet SHL-klubbar har gått ut med att de inte tar emot pengarna fansen samlat in.

   Stackars spelarna? Stackars oss fans som inte fick se något slutspel!

  Ni läser för mycket skit, det är inte kaos på sjukhusen. IVA platserna upptas inte av coronapatienter..än. det är vi utanför som skapar kaos. Åker till akuten med symptom, ringer ner sjukvårdsrådgivningen, är på jobbet trots sjukdom. Bunkrar mat som fylls på morgonen efter då leveranserna fungerar än så länge. Så skärp er. Stanna hemma, framförallt äldre och var en medmänniska och inget annat.

   Exakt detta säger min kompis som jobbar på nattakuten i Sthlm. Kaoset består av att mkt personal är sjuk/i karantän/frånvarande, samtidigt som ”allmänheten” inte kan bete sig. De har fått ta in extra vakter på nätterna och sätta upp skyddsbarriärer för att folk (män) blir så arga när de ej prioriteras – till slut fick de ”sortera” folk ute på gatan innan de ens fick komma in, bara för att det är så många icke akuta fall som dyker upp och härjar.

  Hahaha ingen tvingar dig att tipsa suris. Det är inte som att denna blogg är unik på det sättet, det är ett ganska vanligt journalistiskt arbetssätt att ta emot tips.

   Nja, det håller jag inte med om. Bloggar är en vanlig del av dagens journalistik, oavsett om de drivs av utbildade journalister eller inte.

    Nej det är inte journalistisk och journalister även om de läses av många.

     Nej, ”riktig” journalistik är som t.ex. Expressen, Aftobnladet och Breakit gör.
     Man skriver helt enkelt en rewrite av någon dagboksförfattares inlägg på nätet och vips har det blivit ”nyheter”.

      Haha ja, det var nog länge sedan Aftonbladet och Expressen sysslade med journalistik.

     Du vet att ”journalist” inte är en skyddad titel va?

      Ja det vet jag.

   Därför de kallas hornalister nuförtiden.

  Håll Sverige friskt och håll dig hemma!

   Varför ska man hålla sig hemma om man är frisk och inte i en riskgrupp? Om man känner av symptom, ja då får man stanna hemma. Men det är helt absurt att tro att alla, även friska, ska stanna hemma i någon slags karantän och hela samhället ska sättas på paus p.g.a. en influensa. Nya gör ju inget som går emot rekommendationerna.

   Jag kan också tänka mig ta in på hotell! Ska kolla med killen faktiskt. Finns ett hotell här i stan jag velat pröva länge 🙂

    [Borttagen kommentar]

     Snälla du, kom med ett bättre argument. Och gärna en utveckling på varför personen är en idiot. Annars kan du vara tyst.

     [Borttagen kommentar]

   Vecka 10 hade totalt 6660 fall av den vanliga säsongsinfluensan konstaterats i Sverige varav 125st fall krävt intensivvård. (Källa influensarqpport på folkhälsomyndighetens hemsida)
   I år ser dessutom säsongsinfluensan ut att vara mildare än senaste två säsonger (källa samma rapport på folkhälsomyndighetens hemsida)

   Någon allmän provtagning för säsongsinfluensan finns inte, vilket innebär att mörkertalet är stort, dom allra flesta ligger hemma med feber/förkylning ett par dagar.

   Har inte sett någon flippa över detta, någonsin…

  Vi ses på intensiven!

   Hon är nog inte i en riskgrupp och kommer säkert inte hamna på intensiven. Därför tänker hon bara på sin egen hälsa och liv.

    Nä hon tänker att folk ska ha arbete kvar när detta är över. Ni borde också oroa er mer för ekonomin är viruset men ni är väl unga människor som alltid levt i en högkonjunktur och inte ha varit med om en ränta om 500 procent.

     Blir ju ännu bättre när vi rensar ut alla gamla och sjuka som suger pengar ur skattekassan.

     Onödigt att dra ner 50% av smittorisken.

      [Borttagen kommentar]

       [Borttagen kommentar]

    Hon verkar inte veta att unga och friska människor dött av viruset i Italien.
    Men hon kanske hoppas vara immun, ungefär som jag som trodde jag var immun mot maginfluensa fram till i vintras ?

     Jag är ung och frisk och har aldrig trott mig vara immun mot något virus alls. Konstigt att du, DailyGreens, någonsin trott du är immun mot maginfluensa 🙂 Givetvis är inte unga människor immuna, men i majoriteten av fallen riskerar de inte sitt liv av ett influensavirus. Undantag finns alltid.

      Det finns ju faktiskt de läkare som hävdar att en del är genetiskt immuna mot magsjuka.
      Medan andra läkare hävdar det motsatta.

      Det är ju lite som viruset nu, ingen vet riktigt hur det påverkar oss förrän det gått en viss tid. Därför är det farligt att strutta runt och tro att man inte kommer drabbas av det alls. Och sluta tro att du inte kan dra runt på det och smitta andra. Du har ingen aning om vilka du stöter på.

       Men det är ju viktigare för riskgrupper att isolera sig. Visst, det är mitt ansvar att inte besöka personer i riskgrupp om jag vistas utomhus, men precis som med mycket annat ligger huvudansvaret på den som riskerar att utsättas.

       Detta virus har sannolikt ingen immunitet mot, då det är en helt ny variant.
       Man kan inte vara immun mot magsjuka generellt, däremot finns det flera som är immuna mot calici, vinterkräksjukeviruset.

  Är det bara ekonomin du tänker på?

   Ekonomi är viktigt för ett samhälle. Människor måste ha arbete så att de kan försörja sig och sin familj.

    Absolut.
    Men man kan dra ner lite på sina aktiviteter i en situation som denna. Man kan tänka på statsekonomin, samtidigt som man värnar om andra samhällsmedborgare.

    Man kan bry sig om samhällsmedborgare samtidigt som man vill bidra till statsekonomin.

    Sparar lite extra pengar i sin egen ekonomi i en kris gör man nog bäst genom att dra ner lite på sina kostnader.

     Ser varje människa enbart till sin egen ekonomi i den här situationen kommer vi ha ett land i ekonomisk kris om några månader.

   Jag har flera vänner som driver restauranger, pubar, bed and breakfast, mindre butiker. Det här är katastrofalt för dom. Självklart försöker också jag stötta de lokala ställena nu medan jag är frisk. Även dom ska ha mat på bordet och betala hyra.

    Take away?

     Ja det funkar ju på restauranger men det är inte den enda branschen som går under just nu.

      Det riktas insatser till företagare så att dom ska få det lättare ekonomiskt. Uppskjuten skatt och arbetsgivaravgifter, Korttidsjobb.

      Jag menar inte total bojkott. Men att halvera sina kontakter ute är bra, för att minska smittspridning och skydda människor som behöver skyddas.

      Dessutom har ju alla tjatat i många år om att sluta shoppa, åka mindre bil, flyg osv. Så det är ett ypperligt tillfälle att dra ner på t ex det.

       Och varifrån tas pengarna som krävs för alla dessa insatser?

        Överskottet i statskassan?

   [Borttagen kommentar]

  Tycker detta gått för långt. Jag är frisk och sitter inte hemma. Förstår om man tillhör en riskgrupp men annars ska man röra på sig och stärka immunförsvaret. Hoppas många tänker på tex grannar som är utsatta pga ålder eller annat. ❤

   Och om du blir smittad och samtidigt smittar några multisjuka barn och äldre hjärtsjuka människor?

    träffar inte jättemånga multisjuka barn eller äldre hjärtsjuka överhuvudtaget, så..

     Någon som du träffar och smittar ner, kanske träffar sådana människor som är i riskgrupp.

      Ja, så om man träffar riskgrupperna ska man hålla sig hemma. Det är ju de som träffar dem som smittar dem, inte jag.

       Du vet inte om du träffar någon i riskgrupp, dom kanske inte ens vet om det själva.

       Ego Nr1.

        Men det är väl ändå ens eget ansvar att ta reda på om man är i en riskgrupp och agera därefter??
        Ska jag hålla koll på alla andras hälsotillstånd menar du?! ?

        Vet man inte om man tillhör en riskgrupp?

         Jo det vet man

        Många argumenterar ju helt irrationellt. Riskgrupperna och de som har symptom är de som ska hålla sig hemma. Det är inget fel i att som frisk människa röra sig i samhället.

     Vet du, jag är inte ens 40 och räknar inte mig själv som en i riskgruppen. För jag anser mig vara frisk.

     Men jag har förmaksflimmer och opererades i buken för en tid sedan och läker fortfarande. Inget av det syns på mig, jag är inte gammal eller multisjuk och kan gå till jobbet och träna. Jag vill inte bli smittad bara för att du tror att det är multisjuka 90-åringar som riskerar att dö av viruset.

     Unga friska människor har dött av viruset m. En av de äldre som dog i Sverige häromdagen var kring 60 och hennes enda sjukdom var diabetes, hon var pigg och aktiv, inte heller hon multisjuk.

     Så snälla visa respekt för andra.

      De som är i riskgrupp borde ta störst ansvar för sin egen hälsa, och människor som är nära de i riskgrupp. Min mormor är över 80 år gammal men annars frisk. Vi besöker givetvis inte henne nu, men ringer henne desto oftare istället 🙂

       Solidaritet är det viktigtigaste i kris.

       21åriga fotbollstränaren dog i Corona, för att han inte visste att han hade luekemi.

       Det finns säkert många som inte vet om att dom är sjuka.

        Och hur ska alla andra veta det om de inte vet det själva..?

      Diabetes är en riskgrupp så….

       Jg sa inget annat? Däremot verkar en del tro att enbart multisjuka är en riskgrupp.

        ”Unga friska människor har dött av viruset m. En av de äldre som dog i Sverige häromdagen var kring 60 och hennes enda sjukdom var diabetes, hon var pigg och aktiv, inte heller hon multisjuk” jag tolkade detta citat av dig som att du inte var medveten om att diabetes innebär en riskgrupp.

     Hur vet du att du inte kommer att träffa på nåt sjukt barn/vuxen/äldre?

      MandelBecca,
      Hur agerar du i vanliga fall i influensa- och förkylningstider? Isolerar du dig alltid?
      Hur ser din arbetsgivare på att du isolerar dig augusti/januari/februari årligen, samt ev övriga tider om en förkylning går på arbetsplatsen?

       Men den återkommande influensan kan vaccinera sig mot.

       En förkylning är ju långt ifrån lika farlig för den aktuella riskgruppen vi pratar om här idag.

        Vaccinet beställs innan man vet vilken typ av influensa som kommer gå just den säsongen, vilket innebär att ibland träffar dom fel med vaccinet.
        Och folk blir sjuka trots vaccination.

        Dessutom hur vet du att förkylningen inte är en influensa? kan ju vara så att du hade tur och enbart drabbades av lindriga symptom.

        Endel som har Corona vittnar ju om lindriga symptom, typ halsont och snuva.

         Och nu sätter pollensäsongen igång…
         Snart blir det svårt för många att veta vilken snuva som är vad.

         Min man har redan börjat känna av lite pollenbesvär och ska till apoteket idag för att hämta ut nya mediciner.

       Nej det gör jag inte. Jag tror dock att det krävs lite mer just nu. Där jag bor har alla skolor och bibliotek stängd i en månad. Folksamlingar över 10 personer är förbjudna. Tror du regeringen bestämt det för nöjes skull, eller för att de tror att det är viktigt just nu? Vi behöver ALLA göra vårt yttersta för att skydda riskgrupper, eller åtminstone försöka undvika att alltför många behöver sjukhusvård på en gång. Håller du inte med?

    Jag undviker platser där barn och äldre vistas även i vanliga fall, so yeah

  Den där jäkla kemikaliedrickan behövs lika lite nu som annars.

   Kan hålla med men det är tanken som räknas och jag tycker den tanken är fin.

    Så lättlurad …

    Fast tanken är ju marknadsföring och ingenting annat. Fattar inte att alla går på den här skiten.

     Fint sätt att marknadsföra tycker jag. Istället för att som vanligt ha ett Event för andra influensers.

   I stil med att dela ut klubbor utanför tandläkaren.

    Haha!

  Ja så länge jag känner mig 110% frisk så sitter inte jag inlåst hemma.

  Jättefint! Men du använder ordet ”tangera” fel. Om man tangerar ett rekord betyder det att man uppnår exakt samma siffra, inte att man överstiger det.

  [Borttagen kommentar]

  Precis! Gå ut om ni kan, men besök inte personer i riskgrupper efteråt!

   Kan ju finnas personer som tillhör riskgrupperna på jobbet eller på andra ställen man är. Är ju inte bara ens anhöriga/personer man hälsar på som man riskerar att smitta.

    Folk i riskgrupp går väl knappast på restaurang nu?

    Men folk som är i kontakt med riskgrupper eller själv i riskgrupp får ta sitt ansvar. INGEN är eller kommer någonsin bli, fri från smittorisk. Som riskgrupp är det därför bra att själv minimera risken så gott man bara kan.

    Ja, det är sant. På min arbetsplats har riskgrupperna gått hem. Om en person är i en riskgrupp anser jag att den personen får ta sitt eget ansvar, precis som jag tar ansvar över andra aspekter i mitt liv. Självfallet hjälper jag till så gott jag kan ur mitt eget perspektiv. Jag vägrar dock se en större börskrash och samhällskrash än 1987 på grund av ett virus.

     Vad händer när hela vården kollapsar? Hur mycket kommer det kosta? När vårdpersonal smittas och inte kan gå och jobba. När förskolepersonal smittas så dom inte kan ta hand om barn som har föräldrar som jobbar i vården?

     Världen går inte under ekonomiskt för att man socialt distanserar sig en kortare period.

     Det blir däremot mer kostsamt om folk beter sig som du. Då smittspridning eskalerar enormt, och fort, och till slut inte går att få stopp på.

      Vilka tecken ser du på att vården kommer kollapsa? Är du en sådan som räknar med att 5 miljoner svenskar kommer vara sjuka om en vecka? Eller att alla blir dödssjuka?

     Jag vägrar också se det, men det känns som att vår vägran avslås av ekonomin…
     Jäklar vilken samhällskrasch och ekonomisk härdsmälta vi är på väg mot nu!!

     De flesta av oss kommer att drabbas enormt hårt en lång tid framöver.

  Finland tar i kraft undantagslagen idag, skolorna stänger imorgon för en månad framåt. Ta hand om er!

   Synd bara att virus inte följer lagar..

    Undantagslagen har ju tagits i kraft nu för att sakta ner spridningen, inte för att säga åt viruset att ajabaja, nu får du gå bort

   Beredskapslagen!

  Björklövens fans har köpt 20k biljetter under hashtaggen #fyllhallen. Publikrekord hade varit 10k. ?? Är lövenfan men sport öht känns inte som min prio just nu..

   Typiskt vänsterbliven kommentar, att alltid leta efter den som det är mest synd om.

    Jag röstade på moderaterna i senaste valet om det nu spelar någon roll?‍♂️

    Vänsterbliven är nog för övrigt det mest löjliga påhopp jag kan komma på. Men du kanske inte har argument nog för att diskutera sakfrågan.

    I sådana fall är jag stolt ”vänsterbliven”, om kommentaren nu skulle definieras som en sådan.

    Eller oj, hoppsan, du kanske hade för avsikt att vara nedsättande med ditt påstående.
    Ja, ja, my bad, du misslyckades.
    Puss

   Tråkigt att alltid någon måste klaga när någon/några gör något fint 🙂

   Läste igår om någon som frågade om vi inte borde låta de äldre dö så ungdomsklubbar kan vara igång ??‍♀️

  Jättebra men det kommer inte funka om alla skulle fortsätta som du för då kommer det vara massa folk överallt precis som vanligt och fler kommer smittas och fler i riskgrupperna kommer dö

   Inte om folk stannar hemma så fort de upplever minsta lilla symptom.

    Man kan ju smitta innan symptom visar sig. Det är ju det som är problemet. Jag är frisk, jag kan göra detta och detta. Jag bestämmer!!! Jag jag jag!

     Oftast är man dock som mest smittsam precis när det bryter ut, alltså inte innan symptom. Man kan inte heller leva ett liv på ”tänk om jag har virus nu fast jag inte känner något och tänk om jag smittar någon nu fast jag inte hostar”. Smittskyddsexpert i tv4 sa att man måste ta rimliga försiktighetsmått, man kan aldrig bli helt riskfri. Folk tänker ju på sin hygien mer än vanligt ändå; tvätta händer ofta och noggrant, inte ha närkontakt med någon, inte ta sig i ansiktet så mycket och inte hosta rakt ut etc. Inte mer än så att göra.

      Det viktigaste förutom hygienen är att hålla sig ifrån platser där det är mycket folk om man kan. Det är det bästa och effektivaste sättet att hindra smittspridning.

     Kan ni snälla sluta sprida sådana obekräftade uppgifter som bara förpestar kommentarsfältet gång på gång. All information om smittspridning finns på myndighetssidor på nätet. Vi behöver inga gissningar och spekulationer härinne om vad folk fått för sig och tror.

     Det är så mycket OT om sådant här heeeela tiden.

  Bor i en BRF med 35 lgh där vi nu har en maillista
  där vi frågar ALLA om det finns några behov av
  hjälp. Styrelsen kan köpa enklare varor i en närbutik
  och ställa utanför dörren och ringa på dörren. Alla
  kan göra något… Finns barnfamiljer till mycket gamla
  personer.

   Vilket fint initiativ!

  Om rekordet var på 1507 sålda biljetter och de nu sålde över 1600 så ”tangerades” ju inte rekordet, utan det slogs och det blev ett nytt rekord.

  Kan folk inte göra goda gärningar längre utan att lägga upp det på sociala medier eller ringa aftonbladet eller expressen och berätta om hur duktig man är? Blir ens gärning godare ju fler som vet om den?

   Jo såklart. Grejen är ju att du inte ser de som gör goda gärningar i det tysta 🙂 du ser bara de som lägger upp på sociala medier/media.

   En bra grej med det är väl att det inspirerar. Sen kan jag väl känna att det är struntsamma om personen lagt upp det för halva världen att se (ja jag tycker att det är lite fjantigt) för huvudsaken är ju att det blev gjort? Hugo Rosas gav ut drycker till de som sliter på sjukhusen, den äldre fick hjälp att handla mat, Cristiano Ronaldo gjorde om sina hotell till sjukhus osv. Svenska är inte mitt moderspråk men jag hoppas att du förstår hur jag menar. The deed is done oavsett liksom.

  Fast det är ett problem. Folk blir av med sina jobb, en del dör eller blir riktigt sjuka, intensivplatserna är inte obegränsade heller.
  Jättebra såklart för miljön och konsumtionen men kom inte och säg att det inte är ett problem!

   Problemet är ju att vi har skapat ett kapitalistiskt nyliberalt samhälle där vi är beroende av ekonomin. Om vi ändrade samhällstyp……

    Ja, vilken bra idé. Sovjet eller Venezuela?

  Det är så fint att se att vi faktiskt går ihop i tider som dessa och hjälps åt. Talesättet ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” har väl aldrig passat in så bra som nu 🙂

  Bor i en by med typ 125 hushåll och har en Ica Nära som nu har hemkörning till den som vill vare sig man är rädd att bli smittad, är smittad eller av ”bekvämlighetsskäl”. ❤️ (Bor tillräckligt långt från stan att det inte finns några affärer i vanliga fall som har hemkörning.)

  Själv beställde jag matvaror från Ica Maxi igår. Fick vänta 40 min pga högt tryck så de inte hunnit packa, men fick allt utom våtservetter och taco tubs! ??? Brukar alltid veckohandla på nätet och hämta, men märktes att det var många fler igår.

   Är flera småbutiker som kör ut eller så beställer du och de packar ihop så kan du komma och hämta. Service på glesbygden när den är som bäst!

  Känns som att antingen gör denna krisen oss till extra snälla medans vissa bara verkar bli otrevliga och söka bråk. Inte bara här, har märkt det på alla ställen på nätet som jag hänger på.

   Var på Ikea en snabbis igår. (det var ett tvunget besök, håller på att flytta)
   Aldrig träffat så trevliga människor som igår. Alla hjälptes åt, erbjöd vagnar åt folk som såg ut att bära tungt, skrattade och var bara allmänt trevliga och glada.?

    Och smittan florerade hej vilt! ??????

     Det kommer den att göra ändå, var så säker.
     Om det sker via Ikea eller Ica gör faktiskt ingen skillnad längre.

      Ja men vet du hur du smittas så är det givetvis lättare att undvika den. Att vara nära ”friska” människor är liksom ingen garanti längre.

    Om 5-6 dagar kommer hostan …

   Det gör väl att människor visa sina rätta sidor och inte håller upp en fasad.

   Tror inte alls folk vill söka bråk. Tror de är oroliga och rädda. Jag kan se till min egen ångest, har ångest att vara bland folk den tidigare, att världens ledare alla i princip skriker att man ska undvika folk gör det inte lättare liksom.

  Har en polare vara föräldrar varit i Italien för ca en vecka sedan. Hen bor hemma hos föräldrarna, borde inte hen också vara i karantän nu?

   Så länge hen är symptomfri räknas hen inte som smittsam.

    Precis som superspridarna var.

     Men nu har vi allmän samhällsspridning, i precis alla kan potentiellt vara smittade och i inkubationstid. Det rimliga är då att sätta gränsen vid symptomfrihet, även om man inte helt säkert vet om man potentiellt kan smitta då. Alternativet är att sätta alla i karantän, och då skjuter vi bara problemet framför oss. Och alla kan ändå inte vara i karantän, sjukvård och matleveranser måste fungera.

   Tycker inte att det här ska bli ytterligare en tråd förpestad av OT kring corona, men för att ändå svara på sin fråga tror jag man släppt det här med karantän pga resande nu eftersom vi redan har egen smittspridning som inte längre går att spåra. Så den allmänna rekommendation gäller: har man symtom så ska man hålla sig hemma.

    Detta inlägg handlar om corona.

     Nej, det handlar om vad influencers gör för att plocka godhetspoäng i coronakrisen. Inte om någons polare vars föräldrar…

     Ska alla börja skriva inlägg om sin mosters granne eller vad de hört någonstans så kommer C att behöva ha ett ÖS- coronaspecial om dagen.

    Eget ansvar får man också ta. Herregud, har man föräldrar som varit i Italien och bor med dem ska man stanna hemma.

     För det första borde väl dessa föräldrar se till så deras dotter kanske kunde bo hos någon annan när dom kom hem?
     Eller, att dottern själv, beroende på ålder bodde hos en kompis när föräldrarna kommer från Italien?

    Hur är det OT om själva inlägget handlar om corona?

     Ska alla börja dra sina egna historier om någon de känner…?
     Sådant kan väl ändå vänta till ÖS om det inte har direkt relevans till inlägget, som t ex vad folk gör för att hjälpa folk i sin omgivning. Vilket var det inlägget handlade om.

     C har också skrivit en riktigt bra Nota bene-ruta men som folk verkar skita totalt i och fortsätter sprida obekräftade uppgifter som om de vore sanningar.

      Jag tror att Camcam kan bestämma själv och ta till de åtgärder hon finner lämpliga. Tack för ditt tips men vad du TYCKER är helt irrelevant. Camcam raderar det hon inte tycker ska vara här, okidoki?

       CC HAR börjat radera en mängd coronainlägg som hon anser onödiga!
       Okidoki? ?

   Vad ska du göra om folk här inne svarar ja på din fråga? Släpa honom hem till sig med våld och låsa hans dörr från utsidan?

  Anonym 10:21
  Vilken totalt onödig och verklighetsfrånvänd kommentar.
  Alla åtgärder som tas nu skapar enorma och långvariga skador på vårt samhälle och kommer att leda till personliga katastrofer för många som nu går i konkurs, förlorar jobbet, förlorar sina pensioner och sparpengar. Fortsätter nedgången i den här takten kommer det att påverka bostadsmarknaden. Hur kan man förminska det till att folk skulle sluta köpa snygga lampor för 6000 kr? Och babbel om att jorden ska överleva?!

  Tyvärr riskerar vi nu att se självmorden öka bland småföretagare som förlorar allt de byggt upp. Folk som kommer att tvingas paniksälja bostäder och bli sittande med miljonskulder för lång tid framöver.
  Detta utöver att många kanske förlorar älskade anhöriga som kommer att finnas i dödsstatistiken.

  Hos övriga kommer det att bli motsatt effekt. När resandet väl kommer igång igen kommer det att finnas ett extremt uppdämt behov av både semesterresor och för att hälsa på anhöriga i andra länder. Så vi kommer att få se resandet skjuta i höjden som aldrig förr. Och konsumtionen kommer också att ta fart igen. Precis som efter alla andra lågkonjukturer, cykler och finanskriser i historien. Men innan dess kommer många att drabbas hårt och bli ekonomiskt lidande.

  Beredskapslarmet gick precis här

   Ok.
   Var är här?

    Förmodligen Jordbro.
    VMA har gått där.

     Ja, läste precis. Never mind me. Kopplade till corona direkt.

      Här hemma skojade vi om att alla kommuner borde göra likadant så blir karantänfrågan löst på ett enkelt sätt…?

   Utsläpp av ammoniak i Jordbro. Det hördes långt dock! Hörde sirenerna till Tyresö.

  Jag arbetar som undersköterska i en kommunal hemtjänst. Många av mina brukare är äldre personer med demenssjukdom som även har underliggande sjukdom. Jag skulle önska att matvaruaffärer/apotek kunde öppna någon timme/dag så att endast hemtjänstpersonal/vårdpersonal kunde få utföra sina inköp till brukare, utan att allmänheten också är där. Jag gör allt i min makt för att inte blir sjuk. Många av de jag är kontaktperson till kommer inte släppa in annan personal (endast ett fåtal de känner trygghet med). De kommer då inte få hjälp med handling, dusch, personlig hygien. Det har tagit år att bygga detta förtroende med vissa av våra brukare som har en demenssjukdom, så vi kan utföra den hjälp som de har behov av.

   Är matleverans till dörren ett alternativ?

   Håller helt med!
   Jag har både mamma och pappa som har hemtjänst.
   På Cafe Opera fick kändisar komma förbi kön OCH
   här borde hemtjänstpersonal/vårdpersonal behandlas
   på samma sätt av butiker. Jag står gärna och väntar!

   Ingen godhetsapostel utan bara vill väl och vara uppriktig.

   Skriv hur läget ser ut i en lokal facebook grupp och be om hjälp att handla åt dig istället. Finns folk överallt som ställer upp.

  Man smittar även utan symptom. Kul om ditt sociala liv orsakar någon annan människas död……

   Kapitalism, svält, cancer och avsaknad av rent vatten har idag dödat fler människor än coronaviruset. Garanterat.

   Fast för att kunna smitta någon annan så behöver ju ”någon annan” ha befunnit sig där den har kunnat bli smittad. Då får väl ”någon annan” ta sitt eget ansvar o va hemma så hen inte kan bli smittad.

  Är det nån här som läser Vimmelmammans blogg nu sen hon börjat blogga på heltid?
  Jag tycker hon är lite pinsam ibland och
  många av inläggen och bilderna känns som en vink till unga expojkvännen, som att han ska se vad han går miste om…

  Började läsa lite kommentarer men orkade inte, blev ledsen och lite bedrövad. Vilken ton i somliga inlägg. Camcam gör ett inlägg om hur folk ställer upp och hjälper varandra. Positivt och hoppingivande, men det verkar inte gå in hos somliga.

  Vi står inför en stor kris, personligen är jag inte så orolig för Coronan även om jag tillhör riskgrupp, men jag har full respekt för de som har det – så länge de inte drivs av panik. Panik brukar sällan leda till konstruktiva handlingar. Sköt hygienen, hålla sig hemma när man är sjuk och undvik att besöka riskgrupper/sjukhus/äldre tror jag man kommer långt med. Jag är möjligen naiv, men har stor tilltro till expertisen och till vården. Få länder i världen har exakt samma lika förutsättningar, det är olika sociala strukturer, olika synsätt etc vilket gör att det krävs olika typer av åtgärder i olika länder.

  Det jag är orolig för är hur vår ekonomi ser ut om några månader; hårfrisörskor, restauranger, mindre butiker, korvkiosker, föreläsare osv osv osv. Mindre bolag utan stor kassakista kommer att få lägga ned, arbetslöshet till följd och en lågkonjuktur ingen kunnat förvänta sig.

  Att då ägna ett kommentarsfält åt toapapper…… skrämmande. Väx upp, ta hänsyn och visa hänsyn så kan vi hjälpas åt genom krisen. Själv åt jag take away igår och kör en staycation idag, för jag har turligen nog den ekonomin. Det är mitt sätt att bidra om än i liten skala

   Jag känner precis likadant. Just nu är jag mer orolig för ekonomin och lågkonjunkturen. Jag kommer bli arbetslös och får ont i magen av ångest över detta.

    Borde inte vara så farligt om du är med i a-kassan och inte är högbelånad.

     ??‍♀️

     Vet du vad en ekonomisk kris innebär?

   Många yngre här som säkert bor hemma fortfarande och som inte förstår vad det här innebär för småföretagare och alla som nu blir arbetslösa, förlorar sina pengar och riskerar att tvingas sälja sina bostäder.

   Jag häpnar över hur verklighetsfrånvarande många här verkar vara som på fullaste allvar tror att detta är bra för att det minskar resandet och konsumtionen. De skulle behöva många fler år i skolbänken märker man.

    ”Bra” är ju ett relativt begrepp. Klart det som händer just nu är bra för miljön. Inte så bra för kapitalismen dock. För mig är det ok om vi inte längre kan äta mango och blåbär i januari…

    Det är ju ”skolbänken” som har gjort dem korkade. De skulle behöva komma ut i verkligheten.

  Jag ringde kyrkan och frågade om de ville/kunde förmedla kontakt med äldre som behöver hjälp. Tips i dessa tider, kyrkan har ju kontakt med många äldre.

   Jag fattar inte tipset, ska alla ringa till random kyrkor och be dem ta hand om äldre?

    Inte be kyrkan ta hand om.
    Fia skriver förmedla kontakt vilket innebär att Fia erbjuder sig att hjälpa till om kyrkan vet någon som behöver hjälp.

    Precis som Linnea förklarade 🙂 menade såklart att om tex kyrkan vill och kan vara mellanhand till äldre som behöver hjälp hjälper jag gärna till.

   Åh vilken fin tanke!
   Ska försöka ringa min kyrka och se vad som kan göras?

   Nej, Fia sökte efter äldre som behövde hjälp via kyrkan, det är tipset. Hon ville hjälpa alltså.

   Nej, Fia sökte efter äldre som behövde hjälp via kyrkan, det är tipset. Hon ville hjälpa alltså. ??

  Filmtips: Into the forest.

  Åh vilken fin tanke!
  Ska försöka ringa min kyrka och se vad som kan göras?

  Laura Ashley på väg att bli detaljhandels första coronaoffer.

  di.se

   Det har gått dåligt länge innan detta virus var aktuellt.

  – UK shutdown measures may have to be kept in place for 18 months or more.
  /Daily Mail 17 mar 20.

  https://www.dailymail.co.uk/home/index.html

   Det är numera bara Sverige och dr Tengele som vill smitta ner så många som möjligt. Lyssna inte på vad politikerna säger, se på vad de gör. Riksdagen har skickat hem merparten av ledamöterna.

  Alltså så himla fint när jag såg det med handbollsklubben häromdagen. Har mitt hjärta i idrottens värld så sånt där gör mig glad?

  Har skrivit till några av mina närmaste butiker om de inte kan göra samma sak som flera matbutiker utomlands, ha öppet endast för äldre och sjuka på morgonen! Hoppas det genomförs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.