Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

786 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  [ Vart kan man hitta cheeseburgare bröd? Ni vet dom glansiga utan frö? Sugen på göra cheeseburger

  De flesta hamburgare bröd är torra och äckliga

  Svara

   Tycker eldorados är så där blanka och ofröiga. Men kanske torra… du kan fräsa dem i lite smör i pannan innan 👍

   Svara

   Om du hittar en butik, tex Coop eller ICA, som säljer MAXs egen hamburgerbröd så kan du köpa tex deras goda briochebröd.

   Svara

    Är sesamfrön på dem.

    Svara

     Tänker inte du på Friscobröden?

     De kanske inte säljer brioche i butik längre?

     Svara

   Garants är goda och blanka 😄

   Svara

    De finns på Willys

    Svara

     Och hemköp

     Svara

   Tricket är att ångkoka dem.

   Svara

   Det jag undrar är vart man kan hitta kebab med bröd som säljs i tjocka bröd och med supersmala breda långa hyvlade kebab bitar.. Fanns när jag var yngre nuförtiden är det tortillabröd och små tjocka bitar av kebab.. Wtf?

   Svara

    Var bor du? I Stockholms är det det första du beskrev som gäller, på alla ställen jag sett.

    Svara

    Supersmala breda 🤷‍♀️

    Svara

     Det gäller att gardera sig. 😀

     Svara

      Wtf

      Svara

    Turkiska kebaben i Hötorgshallen, herre jösses vad god den är 😋

    Svara

   Vet inte vart du bor men via polarbröd beställer jag bistro brioche bröd och potato Burger bun till Ica butiken jag jobbar i. Dom är sjuuukt goda båda två 😍

   Svara

   Förr kunde man köpa dem på McDonalds, kanske fortfarande funkar

   Svara

   Potato bun skulle jag rekommendera! Finns att köpa i matbutiken bland hamburgerbröden

   Svara

  Kan inte fatta att Bente ska bli morsa 😍

  Svara

   Vem

   Svara

    The Bentish på YouTube

    Svara

     Vem

     Svara

    Bente bent och Katja Kaj

    Svara

   Hoppas verkligen hon besitter förmågan att skärpa till sig. Som det framstår nu vill hon bara ha barnet för att kunna tjäna pengar på Youtube och bli relevant igen.

   Svara

    Hon gjorde en video där hon förklarar allt

    Svara

     Fast vadå förklarade ”allt”? Hon förklarar absolut ingenting. Det enda jag såg var att hon – återigen – skyller ifrån sig på yttre omständigheter. Hon besitter inte förmågan att ta ansvar över sina egna handlingar och gör allt i sin makt för att avskriva sig ansvaret för saker hon gör. Jag HOPPAS som sagt att hon faktiskt kan skärpa sig, men just nu känns det inte som världens mest lyckade koncept.

     Hon hade ju slutat med Youtube, men nu så kommer hon tillbaka bara för att hon VET att folk blir intresserade av en graviditet och för att hon, enligt henne själv, aldrig kommer kunna få ett annat jobb för att hon ”inte passar in i PK-Sveriges mallar”. Allt snack om att hon ”inte passar in” på Youtube och ”inte tycker det är kul att försöka passa in längre” osvosvosvosv var ju bara för att hon dalade i popularitet. Varenda gång hon sagt att hon ska sluta med Youtube kommer hon tillbaka efter några veckor för att hon är för lat och bekväm för att söka andra jobb. Inte så jättestabil inställning när man samtidigt ska kunna försörja ett barn i x antal år.

     Svara

      Bente har Aspergers Syndrom och förstår man inte vad det innebär i vardagen så kan det vara lätt att kalla någon lat. Det är vad vi fått höra genom hela livet när vi egentligen har fått kämpa så mycket hårdare för allt det vardagliga som neurotypiska människor tar för givet och gör utan någon tanke bakom.

      Svara

       Bente ligger inte i sängen hela dagarna för att hon har asperger, utan för att hon är lat.

       Svara

        Har ingen aning om hur många timmar per dygn hon spenderar i sin säng det är ju helt upp till henne. Har aldrig följt hennes kanal då hennes content inte passar mig men hon har väl cirka 180 000 följare och har jobbat med youtube under många år så det är ju jättebra att hon kunnat tjäna pengar och försörja sig på ett sätt som passar henne. Att hon hittade en plattform där hon kunde göra det hon tyckte var roligt och samtidigt tjänade pengar på sitt arbete. Redigera videos kan man ju göra i sängen som jag har förstått.

        Svara

         Fast hon kan ju inte försörja sig på det. Hon har fleeeeera gånger bett sina följare swisha pengar, hon gnäller konstant på att hon inte får tillräckligt med visningar och inga företag vill samarbeta med henne längre (= inga pengar där). Hon har sagt själv, senast bara för någon månad sedan, att hon MÅSTE hitta ett annat jobb. Men innan har hon använt ”ingen vill ändå ha en som mig på sin arbetsplats” som anledning att inte söka jobb.

         Börja följa hennes snapchat-story för att se att det inte framstår superlämpligt att hon ska få barn i nuläget.

         Svara

          Jag tänkte att hon har jobbat på YouTube så länge och fick uppfattningen att det hade gått ganska bra under åren hon var populär bland sin följarskara. Hon har väl rätt till föräldrapenning som alla andra i det här landet har och barnet har också en pappa så fattar verkligen inte vem som ska berätta om det är lämpligt eller inte. Hon sa väl att dom ska behålla barnet och då är det ju så. Ser vissa som skaffar 14 – 15 barn och vägrar jobba utanför hemmet så tycker inte hennes val är något speciellt att ifrågasätta.

          Svara

   Hoppas för hennes och barnets skull att hon växer upp och tar sig i kragen kommande månader. Just nu kan det verkligen uppfattas som att hon behåller barnet bara för att kunna tjäna pengar och bli relevant på Youtube igen.

   Svara

   ??

   Svara

   Vem är det?😶

   Svara

  NÅGON som lyckats få bort nagelsvamp med det där skitet man skall pensla på?

  Det som man får utskrivet (och till och med apoteksfolket suckar uppgivet över hur verkningslöst det är..😭)

  Svara

   Vill oxå veta! Ringde vc och fick inte komma dit nu (Corona och semester) och skulle återkomma till hösten. Sjuksköterskan sa dock att de är restriktiva med att skriva ut medicin då njurarna tar stryk… vet inte om det är något man liksom får leva med?

   Svara

    Jo men har läst (Tror det stämmer) att man tillslut kan förlora naglarna.

    Har ingen källa på det iof…

    Svara

    Njurarna? Det är levern. Är det nagelsvamp på foten eller på händerna?
    Tånaglar ska alltid behandlas systemiskt.

    Svara

   Har hållit på sedan februari.. fortfarande inte helt borta. Och då var det bara ett litet hörn på nageln som var infekterat. Tydligen måste nageln växa ut helt igen innan det försvinner. Fan vad segt det går!

   Svara

   Har hållit på i över ett år vid ett tillfälle- och NEJ , har inte slarvat (som de gärna vill hävda) och har inte fått bort. Tog prover på VC för att få läkemedel istället, men hon so tog proverna hade en liten liten docksax och fick liksom karva ut lite. Och proverna visade inte nagelsvamp 🙄🙄🙄.
   Nu har det spridit sig så här typ endast tv å friska naglar kvar, är rädd att jag skall tillslut förlora anlaget för naglar eller vad det nu heter.

   Ringde VC för något år sedan och de hade iiiinte tid för sådana trivialiteter 😭😭😭

   Svara

   Använda laser? Det tänkte jag testa till hösten på min lilltå.

   Svara

    Vart?

    Svara

     På sin lilltå skrev väl personen? 🤷🏻‍♀️

     Svara

      Skrattar! Det finns särskilda fotspecialister som använder laser. Dödar svampen som ställer till det.

      Svara

   Badda med ättika morgon och kväll, då försvinner det efter några veckor. 🙂

   Svara

    Har du personligen lyckats med att få bort nagelsvamp på flera av dina tånaglar med hjälp av ättika? ?

    Svara

     Ja. Hade en riktigt äcklig tå som blev helt återställd. Jag glömde såklart säga att nageln måste växa ut också och det tar ju lite längre tid än några veckor.

     Försökte få min pappa att testa, men nej då, han fortsätter med sin svindyra kräm som ändå inte funkar. Själv använde jag en deciliter ättikssprit för ~5 kronor.

     Svara

    Äppelcidervinäger brukar också finnas bland huskurerna mot nagelsvamp.

    Svara

   Hej!
   Jag åt en riktig medicinkur efter 10 års problem, efter sex månader (och två blodprovstagningar för att kolla att levern mådde bra) så är den helt borta. Jag är två år senare fortfarande svampfri. Mitt nagelsvampsprov visade negativt då behandlingen skulle startas men läkaren valde att köra på ändå. Sedan visade det sig (iom effekten) att det var svamp. Så glad att jag tog tag i det… fyfan vad jag mådde dåligt över mina fötter innan.

   Svara

   Jag ville inte ta det där som man penslar för de sa att det inte fungerade så bra ändå och jag var nära att gå en såndär penicillinkur på 6 mån men lät bli och hoppades att det skulle bli som de sa åt mig, att det skulle växa bort med tiden. Jag skämdes oerhört för mina tjocka gula naglar, ville aldrig ha flipflops och sandaler och hade rött nagellack i något år. Så en dag beslöt jag mig för att ta bort nagellacket för att se hur de såg ut och jag hade ingen nagelsvamp kvar. Så för mig gick det helt enkelt bort av sig själv. Har hört att tea tree oil ska vara bra men det är inget jag själv har testat 🙂

   Svara

   Hört att badda med ättiksprit och att ha i fotbadsvattnet ska hjälpa mot nagelsvamp.

   Inte förvånad då ättiksprit är ett undermedel till en massa saker! 🤗

   Svara

    Jag fick bort både nagel- och fotsvamp (samtidigt) med fotbad med ättika.

    Efter fotbaden såg tårna rätt läskiga ut, och jag kunde pilla bort stora, hårda flagor. När det inte längre blev så av fotbaden, så fortsatte jag med drm lite till. Det var något år sen, och det har inte kommit tillbaka.

    Svara

     Jag gjorde samma sak. Jag filade med en nafelfil ovanpå nageln för att liksom rugga upp det värsta. Baddade sen med ättika.
     Fortsatte med det varje kväll och tack och hej nagelsvamp. Sen förstår jag självklart att alla funkar olika men det hjälpte för mig iallafall.

     Svara

   Beställ tee tree oil och behandla med istället. Det enda som hjälper mot fotproblem i längden, såsom nagel och fotsvamp.
   Blöt en tops och ta en droppe olja på och pensla på nageln.

   Svara

    Se även till att slänga gamla skor efter påbörjad kur, så du inte återinfekteras. Och tvätta strumpor på hög värme + torka i torkskåp eller tumlare.

    Svara

    Men OM det nu verkligen fungerar, VARFÖR i hela fridens namn tror du de skriver ut läkemedel med risk för leverpåverkan? Tror du också att läkarna bara vill luras och tjäna pengar kanske?

    Svara

     Pengarna styr. Tro aldrig att läkemedelsbolagen driver någon slags välgörenhet.
     De vill tjäna pengar och tar patent på olika läkemedel för att kunna göra det. Om de är overksamma eller rent av farliga är mindre viktigt.
     Naturliga grejer, som Tea Trea Oil kan de inte ta patent på och därmed inte heller tjäna några pengar på.

     Svara

   Jag hade nagelsvamp på ena stortån till en början, tillslut hade jag på ALLA tånaglar på båda fötterna, den stora tån där det började hade dessutom nästan helt lossnat, smulats sönder typ.. inget receptfritt fungerade, gick till vc, dom tog prov från naglarna som odlades, sedan fick jag svampdödande tabletter på recept utskrivet, alla tånaglar växte ut som nya! Varit fri sedan dess, några år nu så RING VC!!!!!

   Svara

   Jag fick nagelsvamp på alla mina tår tillslut, inget receptfritt fungerade och naglarna lossnade tillslut. Jag gick till vc och fick tabletter utskrivna, starka svampdödande tabletter som dödade svampen och helt nya naglar växte ut! Fick gå mitt i kuren och kolla levervärde men det gick bra! Har varit fri från svamp sedan dess, några år nu! Skulle inte tveka på att kontakta vc om det skulle komma tillbaka, nagelsvamp är SÅ äckligt!!!

   Svara

   Testa med Tea Tree Oil.

   Svara

   Läste nånstans att Vademecum ska vara effektivt mot nagelsvamp.

   Svara

   Hej,
   Jag jobbar som Fotterapeut i Skåne. Som ni säkert märkt kan det ta lång tid att få bort nagelsvamp.
   Jag använder något som heter Yavatop till mina kunder. Droppar. Mycket effektivt. Kan dock bara köpas hos fotterapeuter.
   Mvh
   Malin

   Svara

    Hej Malin!

    Tack för svar!!
    skall googla yavatop

    Svara

   Jag använde ren lavendelolja och det fungerar. Efter en månad var svampen död.

   Svara

  Tänkte fråga för e nyfiken – vad tittar ni på för slags porr? Jag är tjej och hetero men tittar bara på lesbisk porr. Jag skulle dock aldrig kunna röra en tjej i verkligheten för är noll attraherad av det. Men just för att tillfredsställa mig själv kan jag bara göra till lesbisk porr. Är inte det lustigt ändå?hur är det för er?

  Svara

   Jag har hört att de flesta tjejer tittar på lebbporr för att det är den enda som fokuserar på tjejen, kan det stämma?

   Svara

    Ja med 100% kvinnligt deltagande så är ju chansen mycket liten att fokus hamnar någon annanstans.

    Svara

    Jag tittar nästan bara på bögporr då jag som kvinna vill se så mycket snopp som möjligt i action, aldrig på bara tjejer så det är nog väldigt olika vad man tittar och tänder på.

    Svara

    Inte för min del iaf. Jag vill se k*k!

    Svara

     Samma här. Jag kollar sällan på bögporr, tänder inte på hål nr 2 direkt. Men killar som kör solo.

     Ibland även på heteropar.

     Svara

    Nja jag kollar på vanlig hetero eller bögporr. Går igång på män! <3

    Svara

   Jag går igång på BDSM, Bondage, DP och Gangbangs. Helst i en kombination och med element av tvång.
   Är verkligen inget jag skulle vilja uppleva i verkligheten.

   Svara

   Har tänkt på en sak. Hur vet man 100% vilken läggning man har? Jag är precis som du hetero och har aldrig haft ett intresse för tjejer. Typ det enda då att kunna säga att någon är snygg och så men det hör ju inte till. Men ingen av oss vet hur framtiden ser ut och vem vi kommer att träffa. Tänk om du träffar en av samma kön och blir upp över öronen förälskad?

   Svara

    Fast.. det vet man väl? Jag blir inte enbart kär i en person utan jag vill ju bli attraherad också, och det blir jag inte av tjejer.

    Svara

     Man kan träffa nån som det bara tänder till med. En del har ju upplevt det, de tror de är straight men träffar sen en speciell person. En del är säkert tvärsäkra heteros men många är det inte.

     Svara

      Säkert. Jag har svårt att förstå det i alla fall.

      Svara

       Ok.

       Svara

    Man kan väl inte till 100% veta hur man kommer känna i framtiden. Man vet väl bara hur man känner nu och kan göra mer eller mindre sannolika antaganden om framtiden.

    Svara

   Haha japp jag med 🙃 Har svårt för män i porr, de är så skräniga

   Svara

   Jag kollar också på nåt som jag absolut inte vill i verkligheten. Vilket är en tjej och typ 2-5 killar, i alla hål 😂😂 och ja, det är fel att kolla på porr blabla men ibland vill man bara att det ska gå fort och man orkar inte ta fram leksakerna och tvätta efter och hålla på. So sue me.

   Svara

   Föredrar där de är otrogna och gärna lite tvång. I verkligen tycker jag det är så otroligt avtändande med otrogna människor så vet inte varför jag gillar det där.

   Svara

    Mitt ex har varit otrogen mot sin nya med mig. Och hur jävla vidrigt det egentligen är och jag tycker det är ett äckligt beteende. Så kan jag typ tycka det är lite hett ändå. Fy fan vad det sitter djupt att erkänna. Känner mig som en vidrig person nu.
    (Har inte gjort något sen detta uppdagades, han har dock hört av sig)

    Svara

     Förstår vad du menar. Ibland är det förbjudna spännande och hett även om det är fel.

     Svara

      Tack 🙈 Shit jag skäms över att ens säga det. Och jag är rädd att nästa gång kräket hör av sig, så är jag så sugen att jag låter hnm. Hoppas inte. Tryggheten att vara med nån man känner med.

      Vet inte vem tjejen är, varken namn utseende eller ngt. Så för mig är hon ju inget. Men självklart är det fel ändå. Meeeen tanken gör mig sugen. (Som sagt, detta sitter långt in att erkänna)

      Svara

   Amatörer alla dagar i veckan!
   Och bara heteroporr eller killar som runkar och stönar högt!
   Har dock börjat kolla lite på dogging och pinay på senare tid. 👌

   Svara

    👍🏼

    Svara

    Amatörporr är ju så dåligt filmat + dålig upplösning. Haha vill se ALLT i hd 😆

    Svara

    Jag gillar inte heteroporr för allt är typ bara deep throats och tjejen som tar emot jättehårt. Aldrig tex en man som slickar en tjej njutningsfullt plus att jag inte tänder på män alls på porr, de beter sig så konstigt

    Svara

     Det kanske inte är så jävla njutningsfullt att slicka en tjej… Verkar sjukt äckligt, men vi är väl alla olika. 😁

     Svara

      ”Verkar sjukt äckligt”: STARKT vittnesmål

      Svara

       Va?
       Tycker det verkar äckligt att äta bajs också. Inget jag tänkte prova liksom… 🤣

       Svara

        Haha men prova det inte då? Tyckte det var en sjukt onödig kommentar när någon beskriver vad de tänder på 🤷‍♀️

        Svara

         Ok Karen.

         Svara

          Ok Bob.

          Svara

           Calm down nu boomers😉

          Folk som inte vet vad en Karen är….

          Svara

           Folk som inte bryr sig om trender i usa och skiter blanka fan i vemfan karen är

      Inte äckligare än att suga k*k… 🤷🏻‍♀️

      Svara

      Håller med. Oralsex överlag känns äckligt, inget jag vill prova, varken att ge eller att få.

      Svara

       Tråkigt sexliv. Oralsex är livet, både att ge och få.

       Svara

        Vilken tur att du och jag aldrig kommer ligga med varandra då. Mitt sexliv är inte alls tråkigt utan oralsex. Det blir vad man gör det till.

        Svara

        Oralsex är en vattendelare helt klart.

        Svara

         Älskat att få, hatar att ge (mest pga kräks av allt i munnen 😩)

         Svara

      Nej jag själv som skrev kommentaren tycker det verkar vidrigt att slicka en tjej men när dom ligger där så tänker jag att det är jag som får ”behandlingen”, och tittar inte ens på den som slickar. Men när killar slickar i porr så ser det bara ut som han har noll koll på vad han gör

      Svara

      Gött me fetta.

      Svara

       Värmlänning?😄

       Svara

        Låter som typ skövde😂

        Svara

       Och dolme.

       Svara

     ”allt är bara deepthroats och tjejen som tar emot jättehårt.”

     Haha va?
     Ja kanske om du kollar på VHS filmer från 1997…

     Svara

      Hahaha exakt, men helt ärligt, det är ju just därför man bara kollar på amatörporr.

      Svara

       Men var hittar man amatör? Hottr bara fejkamatör..

       Svara

        Jag börjar helt ärligt bara på att söka på wet pussy, sen scrollar jag mig vidare med related videos tills jag hittar nåt bra. Ju längre man scrollar ju mer hittar man som passar en själv.

        Svara

      Nej pornhub bara haha

      Svara

       Då väljer du väl sånna klipp. Urvalet är ju enormt, tycker du kan hitta precis allt.

       Svara

   Du räddade precis min märkliga ångest över detta. I do the same, men skulle aldrig vilja vara med en tjej. Men det känns fräschare? De ggr jag kollat ”heteroporr” så är det alltid nån sunkig gubbe typ. Eller sprut o slem. Alltså nej usch😬

   Svara

   Porr borde bannas.

   Svara

    Kommentera på något annat och förstör inte tråden snälla.

    Svara

     Porr och prostitution är samma skit. Utbilda er snälla.

     Svara

      suck

      Svara

       Sug själv

       Svara

      OK Karen.

      Svara

   Lesbisk porr med Julia Ann i huvudrollen.

   Svara

   Ser klart mest analt.
   Noll lebbporr.

   Svara

    Tycker att det är lite olika också. Man kollar ju inte bara på.en och samma sak resten av livet. Kollade på mycket analt förut också, även mycket typ kvinnliga amatör onani videos, men nu kollar jag mest på amatösr heteroporr med cumshots.

    Sen kommer man väl tillbaka i en period med analt. Eller är det bara jag?

    Svara

   Tittar helst på lesbisk porr. Men är ju iofs bi så kanske inte är så konstigt att jag tänder på de.

   Svara

   Tittar man som tjej på lesbisk porr är man lesbisk men i förnekelse

   Svara

    Äh kryp tillbaka under din sten 😄

    Svara

    Tittar man som tjej på bögsex borde man ju då vara bög enligt din logik för hur tänder man annars på en snopp i mansrumpa ? 😅

    Svara

   Känner precis likadant! Plus heterosex med fokus på tjej med jättestora sillisar 🤔

   Svara

   Kollar på interracial porr. Lever själv med en svart man och älskar att fantisera om att det är han som knullar mig. Med sin stora härliga k…

   Svara

  Vad menas med att ha ett magnetisk utseende och en magnetisk personlighet egentligen?

  Är igång med mina konstiga frågor igen men många av er här är så kunniga och förklarar saker på ett väldigt bra sätt.

  Svara

   Aldrig hört.
   Du tänker inte på karismatisk ?

   Svara

    Är det synonymt? Jag hade heller aldrig hört det tills nu i veckan då jag hört det flera gånger.

    Svara

   Att man dras till utseendet, som en magnet, oftast för att det är vackert/speciellt

   Svara

   Förmodligen ingenting eftersom att inte ens google ger några träffar på det kopplat till utssende.

   Svara

   Fråga killen vad han menar istället

   Svara

    Ingen kille inblandad här. Varför ens anta det.

    Svara

   Tilldragande, karismatisk, förtrollande

   Svara

  Bra present till en kille som fyller 11 år? Han önskar sig bara pengar, men jag vill gärna ge något också. Jag (som är hans faster) brukar ge honom upplevelser som vi gjort ihop men nu funkar det inte har tid just nu (pga egen bebis). Så förslag på grej som barn i hans ålder gillar runt några hundra?

  Svara

   Utespel, typ kubb eller fotbollskricket? Eller vattengrejer som är roliga att ha med sig på stranden?

   Svara

   Luftgevär och ett kilo ammunition.

   Svara

   En rejäl vattenpistol. Vill fortfarande ha! Mvh 28

   Svara

    Lika gammal och vill också ha ett! Tänk att smida vattenpistolsplaner och spruta på sin partner eller nåt som helt ovetandes bara ligger och har det gött i solen…😏

    Svara

    Haha jag med. Vill ha en att kunna ha vodka i på efterfesterna, haha.

    Ja jag är en omogen festprisse!

    Svara

   En bra bok?

   Svara

    Precis läst exciting times. Feelgood bok. Bra.

    Svara

   Min elvaåring vill bara ha V-bucks (valuta i spelet Fortnite. Annars kanske ett fint mobilskal, en spännande bok (vi läser Harry Potter atm), en snygg keps eller hoodie, godis gärna nåt annorlunda/amerikanskt, något till en sport han gillar/håller på med.

   Svara

   Men om han bara önskar sig pengar så ge honom enbart pengar, istället för att spendera en del av pengarna åt honom?
   Kommer ihåg när jag var ung och önskade mig pengar men folk envisades med att köpa saker som jag inte ville ha ändå ”för att det ju är så tråkigt att ge pengar”. För det är ju viktigare vad givaren tycker är roligt :)))))

   Svara

    Känns så himla konstigt att önska sig pengar, vet inte varför men jag tycker det och skulle tycka det kändes konstigt att ge bort också. Kanske för att det då blir så tydligt vad man anser att personen är värd.

    Svara

     Fast när man är 11 år har man ju inga egna pengar. Det är väl kul att kunna gå till kiosken osv själv? Skillnad att ge till en vuxen som har lön osv.

     Svara

   Ett mikroskop 🔬

   Svara

   Om han vill ha pengar så ge pengar. Det är det de vill ha i den åldern (min son fyller 12 snart).
   Gör något roligt av dem och lägg dem till exempel i en burk med godis eller gör en sån där tavla, typ den här:
   https://www.picuki.com/media/1645051827051595808
   Finns en massa olika varianter.

   Svara

   Gör ett pengaträd!
   Ta en gren, borra hål precis så stora så att tior får plats i dem och pilla ner.
   Eller gör pengafjärilar. Ballonger med pengar och konfetti.
   Ta en tom chokladask och lägg pengar i olika valörer där chokladen har varit.

   Det finns hur många olika kreativa sätt som helst att ge bort pengar på.

   Svara

   Pengar. Seriöst, så jobbigt när man är tydlig med vad man önskar sig och så ska någon köpa något annat ändå. Han kanske sparar till något särskilt.

   Svara

    Varför inte önska sig det särskilda då?🙄

    Svara

     Fast många ungar vill ha pengar för att kunna köpa den där specifika saken själv.
     Känslan att gå till affären och betala med egna pengar de samlat ihop slår högre än att få grejen.

     Svara

   Biobiljetter, så han kan bjuda med några kompisar.

   Svara

    Funkar ju extremt bra nu…

    Svara

     Det är öppet och fritt att gå dit. Dessutom smittar inte barn lika mycket och blir inte lika sjuka som vuxna så bio är en alldeles utmärkt aktivitet för dem.

     Svara

   Nåt presentkit med duschtvål och deo/parfym kanske? I den åldern kan de ju börja lukta svett 😆

   Svara

  Hej! Vill ni ta ställning? Jag blir galen på att min pojkvän iaf någon gång i veckan går ifrån middagsbordet när jag fortfarande äter. Alltså ok om man måste göra något men han kan sätta sig framför tv:n, typ. Han tycker att det är lugnt så länge det inte är någonting särskilt vi äter, typ halvfabrikat: okej att gå. Jag håller ej med och tycker det är supertråkigt att sitta och tugga ensam med halva tallriken kvar, men jag kanske överdriver?

  Svara

   Håller med dig!

   Svara

   Håller med dig! Man stannar tills alla ätit upp 😊

   Svara

   Inte okej tycker jag. Jag hade samma problem med min partner, så jag sa att det inte känns okej för mig så han slutade göra det. Om han vill börja plocka undan efter middagen är det okej då det är i samma rum, men inte gå iväg och göra något annat förens alla är klara.

   Be honom att sitta kvar tills du är klar från och med nu? Om han protesterar mot det är han knäpp. Dels är det ett normalt krav, och dels behöver han respektera dina känslor och kunna bete sig på ett sätt som inte sårar dig, även om han skulle vara okej med att du lämnar bordet när han äter.

   Svara

   Hade samma problem med min kille förut, han äter VÄLDIGT snabbt vilket innebär att han alltid är klar långt innan mig. Sa till honom någon gång att jag inte tyckte om att han gick ifrån bordet innan jag var klar, och han bad om ursäkt och har efter det alltid suttit kvar tills att jag också är färdig. Ibland kan han fråga om det är lugnt att gå innan jag är klar om det är något särskilt han ska göra, vilket det såklart är 🙂 så mitt tips är att bara prata med honom, troligtvis är det någonting han gör utan att ens tänka på det!

   Svara

   Tycker du borde göra samma sak i sängen.
   Kom.

   Gå därifrån.

   Karma!

   Svara

    Problemet är ju att killar inte bryr sig om man går så du kommer inte få nåt resultat. Var rak istället, det funkar bättre på killar.

    Svara

   va GÖTT att ha folk på min sida, hehe! har såklart tagit upp det med honom för er som kommenterar det, det är ju så jag fått fram halvfabrikats-måttet 😉

   Svara

   Jag blir lite ställt, för jag kan också lämna bordet när mannen äter. 😕 Blir liksom rastlös och när jag inte riktigt känner att det finns mer att prata om, då plockar jag mina grejer. Lägger det i disken och sätter mig i soffan (matbord och soffa är dock 2 meter från varandra – max), så man kan fortfarande prata. Men ska fråga honom imorgon om det stör/stört honom 😄

   Svara

    Med 99% säkerhet så tror jag inte att din man känner sig störd av det. Tror faktiskt att han inte ens reflekterat över det.

    Svara

  Min mens är 1 månad sen , har 0 graviditets symptom, negativ test ( testat med en billig ) men tror ej ja är gravid. Sen så har jag ALDRIG haft min mens så sen någonsin, äter ej tabletter eller något. Även fast jag haft stressigt innan har mensen aldrig vart sen.

  Någon som haft liknande?

  Svara

   Ja flera gånger men oroar mig aldrig. Vet att kroppen inte är att lita på när ser gäller mens, i alla fall inte för mig.

   Svara

   Har du haft corona? Hört att vissa kvinnor liksom ”hoppar över” en mens efter att de haft corona…

   Svara

   Jag hade tre veckor försening i januari och nojade sönder. Söker man på 1177 skulle man inte oroa sig förrän man inte haft mens på 6 månader eller vad det var haha, lång tid iaf. Men i mitt fall blev det nog så för att jag var ångestfylld över andra grejer. Tydligen kan det bli så när man är orolig (obs jag hade ingen jätteångest). Har varit betydligt mer stressad eller ångestfylld tidigare i mitt liv utan att något liknande hänt.

   Svara

   Men gud. Jag hade kunnat skriva detta! Billiga test visar negativt och har inga Gravidsymptom.

   Min mens är 3 veckor sen. Kan det bero på stress för oss kanske? Någon skrev om Corona längre uppe. Jag hade ofantligt ont i huvudet under 7 dagar för snart 5 veckor sedan – undrar om det kan ha varit Corona? Hade dock inga andra symptom alls.

   Svara

   Ibland, oftare ju äldre man blir, har man en anovulatorisk cykel. Det innebär att du inte haft ägglossning denna cykel och mensen kan då utebli helt en månad eller bli flera veckor sen.

   Svara

  hej har blivit nickelallergisk. köpte en ny klocka igår, en tissot. någon som har någon erfarenhet av det märket? den ska iaf vara nickelfri

  Svara

   Tissot är bra👍

   Svara

    tack för svar

    Svara

  Vilka svenska namn gillar ni?

  Jag älskar

  Alma
  Esther
  Alva

  🙂

  Svara

   Hjördis! Om jag någon gång får en dotter ska hon heta det 🙂 Precis som min gammelmormor.

   Svara

    Perfekt namn som barnet kommer älska när det är dags att säga sitt namn på engelska…

    Svara

     ”Hi, my name i Hjördis! :D”
     ”He…uuuoour…?”
     ”HÖÖÖÖHHHJJÖÖRDIS! :D”
     ”Heeeuuuuooowwwwdaiiis?”

     Svara

     Mitt namn är ännu värre på engelska men det är inget jag har lidit av 🙂

     Svara

      Jerker?

      Svara

       Fanny?

       Svara

       Hahahahahaha

       Svara

       Det hette en fd kollega till mig på ett stort internationellt företag där många skypemöten med bland annat amerikaner ingick. Han hatade varje gång vi påpekade hur våra engelsktalande kollegor förmodligen garvar ihjäl sig efter varje möte

       Svara

        heter* han lever fortfarande så vitt jag vet.

        Svara

       Simen är vanligt att heta i Norge, kan ju gissa vad det låter som för engelskspråkiga xD

       Svara

      Isak?

      Svara

       Vad menas? Missar helt vad det är med det namnet på engelska? Är det stavningen? Kan någon snälla förklara

       Svara

        Säg Isak min broder på engelska. 🤗

        Svara

         Fast det är ju helt annat uttal…

         Svara

      Gun vore ju lite kul

      Svara

       Haha en butik här I Sthlm heter ”Guns tobak” 🔫 🚬

       Svara

       Det heter jag i andranamn., 🤪

       Svara

      Dick?

      Svara

      Isak..haha

      Svara

       Isak Dick.

       Svara

     Men man säger väl aldrig sitt namn på engelska? Man säger sitt namn bara. Engelsktalande kanske får svårt dock men det bryr sig inte alla om, inte säkert barnet flyttar till ett annat land.

     Svara

     Kom och tänka på en skröna om forne sossen Göran Johansson. Han var på den tiden fackbas på SKF.
     På en konferens skulle han presentera sig på engelska och det lät: My name is Goran, with two pricks and
     I’m the leader of the Swedish Fack Union.

     Svara

   Agnes
   Ines

   Svara

   Ursvenska namn eller namn som är vanliga i Sverige och därmed låter svenska?

   För jag kommer bara på Carl-Johan, Nils och Julia men vet inte hur ursvenska de är direkt.

   Svara

   Maj

   Svara

    Heter min dotter.❤️ Finaste namnet.

    Svara

   Orkar inte googla ursprung hehe så med reservation för att jag bara tar namn jag tycker låter lite småsvenska: Henny, Hillevi, Villemo, Vidar.

   Svara

    Älskar Villemo! Ville att dottern skulle heta det men blev nedröstad av sambon 😫

    Svara

   Irma-Gerd. Enbart för att det kommer att uttalas Ir my görd på engelska 😀

   Svara

   Adolf. Kanske att grannarna reagerar när man ropar ”Adolf, kom in och ät!”.

   Svara

   Valdemar,Signe,Alma,Otto

   Svara

    Ville

    Svara

   Judith

   Svara

  Vän med BPD?

  Har en extremt krävande vän med ”högt temperament”. Hon kan lätt rusa upp. Bliv irriterad om man tyckte annorlunda. Ignorerande mig om jag gjorde något annat utan henne, t.ex umgicks med någon annan (vi bodde ihop några år). Körde mycket silent treatment om man gjorde något hon blev arg över. Om man bråkade med henne blev det som sagt ignorerande och att hon stängde in sig eller gick ut och ringde en vän för att snacka skit om mig.
  Var sjukligt medberoende och trippade på tå när vi bodde tillsammans för att jag inte orkade bråka med henne. Och det var inga småtjafs utan riktigt eldigt + att hon är mycket bättre med argument så man fick förbereda sig om jag någon sällan gång orkade ta upp ett problem med argument. Umgicks nästan bara med henne och undvek t.ex att umgås med andra för jag mådde dåligt av att bli ignorerad när jag bodde tillsammans med henne. Knappt att jag märkte själv att jag blev mindre och mindre social från att ha flera vänner till färre.
  Det var mycket svart och vitt, antingen hatade hon en person eller så var personen ”godkänd”. Om man tyckte annorlunda blev det dålig stämning. Visste aldrig vilket mood hon var på. Kändes aldrig hur mkt jag än försökte som att jag var enough och en schysst vän till henne.
  Hon är annars i sociala sammanhang bland folk hon inte är nära väääääldigt social, karismatisk och charmig. Älskar att stå i centrum. Folk blir som förtrollade av henne, vilket jag också blev.
  Men att vara nära henne inkluderar det höga temperamentet och manipulation med hennes silent treatment. Om jag åkte hem till föräldrarna en helg blev jag ignorerad, undvek in i det sista att berätta att jag kommer vara borta den och den helgen. Som att hon är livrädd för att bli lämnad ensam. Hon har skämtklagat mycket på att ingen man kommer någonsin älska henne/orka med henne.
  En annan vän hon bodde med tidigare och hon skrekbråkade mer eller mindre varje dag. Börjar misstänka borderline när jag läser på, vad tror ni med bättre koll?
  Hon är i övrigt fullt funktionell med jobb och rutiner.
  Får känslan att hon alltid ville ha makten på sin sida. Först nu år efter att jag bott med henne och nu bor i en annan stad känner jag att jag är en fri människa som börjar hitta tillbaka till mig själv och äntligen kan göra vad fan jag vill och känner för i livet.

  Svara

   Låter troligt. Säg det till henne. Är ju en störning och ingen diagnos riktigt så, så med terapi kan hon ju jobba bort det. Är nog jobbigt för henne med.

   Svara

    BPD kallas idag EIPS och är definitivt en riktigt diagnos. Förminska inte personlighetsstörningar!

    Svara

     Nä men det är skillnad på en personlighetsstörning som eips och bipolär tillexempel. En personlighetsstörning kan vara tillfällig och går att bli av med.

     Svara

      En personlighetsstörning är dock inte tillfällig och ofta mycket svårbehandlad, det var det jag menade med att man inte ska förminska den typen av diagnoser 🙂

      Svara

       Visst att den är svårbehandlad, men den kan behandlas och du kan bli kvitt den. Det handlar inte om att förminska den alls. Du kan bli kvitt den samt utveckla den, jämfört med adhd.

       Ju tidigare du blir varse om din personlighetsstörning ju lättare kommer den vara att behandla och förhoppningsvis bli kvitt den. Därav mitt råd till ts att berätta för vännen.

       Svara

        Du ”blir inte av” med adhd…

        Svara

         Nej det är ju det jag menar. Du blir inte av med adhd men du kan bli av med en personlighetsstörning som eips.

         Svara

          Jaha ok, tolkade annorlunda.

          Svara

        Förstår att det egentligen är det bästa. Bara det om jag skulle nämna det skulle det bli hus i helvete minst sagt. Ett säkert kort att bli avklippt helt från hennes liv iallafall.

        Svara

         Ja jo men då har du åtminstone sått ett frö som är för hennes bästa. Men allt beror ju på hur mycket du bryr dig om henne och om du vill att hon ska söka hjälp. Är det så att du verkligen vill hjälpa henne här, och hjälpa eran vänskap så är det vän att föreslå att lägga fram det snyggt. Men är det så att du inte vill ha med henne att göra så förstår jag givetvis.

         Svara

          Ingen kontakt nu men då blir det ett ”Du kanske borde gå och prata med någon och ta hjälp med ditt temperament?”

          Svara

           Nja, men var rak isånnafall. ’har du läst på om borderline? Du som är så sjukt upp och ner, det låter ju som du, har du funderat på det någon gång?’ sen kanske du ska, eftersom att hon kanske kommer bli sur om du nämner det (hon kan uppfatta det som negativt och att hon är dålig) nämna att folk med borderline typ har mycket energi och är charmiga.

           Så kanske hon löser om det och kommer till någon liten insikt och känner igen sig. Sen är det ju upp till henne.

   Det spelar ingen roll om hon hade Borderline personlighetsstörning eller inte. Oavsett vad problemet var så förstörde hon ditt liv och det är inte ok. Just att du blev så kraftigt medberoende kan vara en erfarenhet att lägga på minnet inför framtiden så du är mer vaksam och undviker den typen av dominanta personligheter, inte minst i förhållanden. Ingen ska behöva gå på äggskal i sin vardag i rädsla för omotiverade utbrott.

   Svara

    Verkligen! Det svåra är bara att man inte märker de personlighetsdragen i början på nya människor. Varningstecken isåfall om personen är FÖR charmig eller att man rätt och slätt märker att personen är mer dramatisk än snittet.

    Svara

   Didde?

   Svara

   Åh herregud vilken käftsmäll jag fick, för du beskriver precis min syster ut i minsta detalj. Har alltid tyckt att hon är svårhanterlig men inte velat fundera på en diagnos. Är på riktigt helt i chock över att det finns andra som henne. Är mållös.

   Svara

    Blev din syster väldigt curlad som barn? Funderar på om det inte är borderline om det då bara är att hon är ett jäääävligt curlat ensambarn.

    Svara

     Borderline har ofta samband med trauman i barndomen.

     Men ensambarn kan också allmänt vara svåra att umgås med då de i vissa fall kan ha svårt med relationer till jämnåriga. Jag har behövt göra slut med en vän som inte kunde hantera minsta lilla konflikt, hon istället för att försöka lösa saken stängde hon av och det var som att 10 år av vänskap inte var värt någonting från hennes sida. Jag har insett att trots att jag trodde vi var nära vänner är de enda hon på riktigt är nära hennes föräldrar. För jag är inte den enda som fått samma typ av behandling från henne.

     Svara

      Asså det där med ensambarn är en sån jävla lögn dock? Skulle man ha svårt med relationer för att man inte har några syskon? Svenska barn börjar väl dagis vid ett års ålder så det är ju inte som att man inte blir utsatt för sociala relationer under sin uppväxt

      Svara

       Ja, det är rent BS! De som säger så är bara avundsjuka på dem som fick odelad kärlek av sina föräldrar.

       Svara

        Haha jag tycker synd om ensambarn? Kärleken till och barndomen med mina systrar hade jag aldrig bytt bort.

        Svara

   Jag hade en vän som jag också misstänker har instabil personlighetsstörning. Så mycket skulle kunna förklaras i så fall, och när jag berättat om henne till både min terapeut och en annan vän med diagnosen har de båda tagit upp det, utan att jag ens nämnt det.

   Hon var paranoid, trots att hon bodde i en annan stad blev hon otroligt svartsjuk om vi som bodde kvar hittade på något. Hon kunde inte se att om jag umgicks med någon annan så gjorde vi det för att vi hade en egen vänskapsrelation och ville träffas, i hennes ögon träffades vi bara för att få henne att känna sig utanför och må dåligt. Hon var säker på att vi snackade skit om henne varje gång hon inte var med. Det spelade ingen roll hur många gånger vi försökte säga motsatsen, och vi umgicks ju med henne också. Men av någon anledning blev jag hennes syndabock och jag började känna att jag inte mådde bra av henne. Hon erkände ifjol att hon vid flera tillfällen ”testat om jag skulle bli sårad”, alltså att hon hämnades på mig, över något som jag inte ens gjort. Det var sista droppen och jag insåg att jag inte kan ha folk i mitt liv som inte vill mig väl. Mår så mycket bättre utan henne!

   Svara

    Låter som det…
    Var med om liknande, en vän som hälsade på mig i min stad som hon också är vän med. Det gjorde henne jätteledsen och blev först silent treated. Märkte direkt att hon reagerade konstigt i sättet hon skrev på som reaktion. Medberoende som jag är skrev jag att du får ju jättegärna komma hit med! Saknar dig! etc.

    Svara

  – Projektledare –
  Någon här som jobbar som projektledare eller projektmanager och vill beskriva hur ni fick det jobbet? Tänker främst på vilken utbildning som ni har, tidigare jobb som varit till er fördel, och övriga tips om hur man landar ett sådant jobb.

  Tack på förhand.

  Svara

   Du får nog specificera dig lite mer. Är stor skillnad beroende på bransch!

   Svara

    Hör gärna från alla möjliga branscher! Men själv studerar jag en kandidat i ett vetenskapligt ämne just nu och funderar på hur jag ska gå vidare sedan.

    Svara

   Pluggade till civilekonom. Har en ganska senior roll som projektledare idag och tjänar runt 70 000 kr i månaden.

   Svara

    Tack för svar! Nu i efterhand funderar jag på om man kanske skulle ha pluggat något liknande! Men insåg två år in i utbildningen vad jag var sugen på. Kanske kan komplettera i framtiden 🙂

    Svara

     Jag är nog den enda av mina kollegor med en så pass ”lång” utbildning. Många har utbildningar inom kommunikation eller kommer från Berghs eller liknande. Personligen kan jag tycka att utbildning är mindre viktigt än personlighet och driv. Givetvis är även tidigare arbetslivserfarenhet viktigt men jag intervjuar många juniora projektledare som söker jobb hos oss och fäster ingen gigantisk vikt vid vad de pluggat.

     Svara

      Tack för utförligt svar, väldigt uppskattat.

      Vilka tidigare erfarenhet anser du står högt i kurs? I tidigare arbeten har jag arbetat varit ansvarig för mindre projekt men med anställning som administratör för diverse företag. Så inte supermycket erfarenhet av just projektledning i dagsläget.

      Svara

    Får man fråga vad det är du projektleder?

    Svara

  Vad stör ni er på när andra föräldrar gör?

  Jag stör mig på små barn får titta på skärmar.

  Svara

   Jag stör mig mest på när föräldrar inte gör någonting

   Svara

    Var vid en slags badplats/hamn tillhörande ett bostadsområde. En unge sprang och hoppade i och simmade, badade (djupt vatten) vid mig och mina vänner som är 20-30 år. Föräldrarna var låååångt borta på andra sidan och höll ett halvdant öga på sin unge på (kan hon ha vart 4-5 år?).

    Liksom de verkade ta för givet att vi skulle hålla koll på deras unge eftersom att vi ändå var här nära. Deras nonchalans gjorde att jag (som inte ens gillar barn) höll ett extra öga på den lilla flickan eftersom hennes föräldrar hade roligt med deras vänner borta hos sig.

    Svara

     Livsfarligt.. så lätt att drunkna. 😢

     Svara

   Jag stör mig på föräldrar som ska lägga sig i vad andra föräldrar gör. Så länge inte barnen far illa så sköt du ditt.

   Svara

    Nja va… Andra kan störas/fara illa om de inte gör rätt saker också.

    Svara

     Absolut. Men ett problem är också att folk väver in personliga åsikter i vad som är rätt och fel. Och då blir det bara pajkastning.

     Svara

    Små barn far ju illa av att titta på skärm

    Svara

     Hur då? Snälla berätta mer och länka till all relevant forskning som du vill bekräfta ditt påstående med. Och jag söker inga uttalanden från någon läkare som tycker till lite i pressen etc, inte ens om det är en professor, utan jag vill se studien som bekräftar det.

     Svara

      Älskar när Sillicon Valley’s kids inte får varken ha sociala medier eller sitta framför skärmen så som resten av västvärldens ungar gör. You never eat where you shit, do you.

      Svara

       Vem då? Eller är det ännu en myt?

       Svara

      Du får väl GOOGLA på det??

      Svara

      Du som är så duktig med att Googla gör det själv, latmask. Och så kommer du med ett svar.

      Svara

       1 Det är ni som har hittat på att jag är duktig på att Googla. Faktum är att jag suger på det. Jag vet bara hur jag ska hitta saker som jag redan vet var de finns annars hittar jag inga på nätet. Tyvärr. 🙂

       2. Jag bad snällt. 🙂

       3. Fullständigt omöjligt för mig att Googla fram något som inte existerar. 😉

       Svara

        Vi menar nog inte duktig på det sättet, snarare att det är vanligt förekommande beteende från dig.

        Svara

         Fast för att du ska få den teorin att fungera så måste jag ju vara duktig på att Googla då jag alltid kan ge fakta som överensstämmer med det jag säger. 😉

         Du kan inte få det att passa på båda sätten. 🙂

         Och sedan så har du glömt en annan devis som är min som jag tjata om. Google är INTE din vän utan oftare än inte så hittar du inte korrekt fakta och du kan inte ens hitta det man söker, för allt finns inte på det öppna nätet.

         Svara

          Visst visst, du är jääättedutti. Gå och lek nåt annat nu.

          Svara

           Slut på argument?

           Nja, slut på ork.

           Ork till vadå? Att tjafsa om trh kan eller inte kan googla?

           Jäkla tramsigt av dig redan från början. Säg som det är istället. Du hade fel. Det är inte dåligt.

           Nej jag har inte ”fel”. Han brukar googla och klistra in massa grejer, samt skriva meterlånga inlägg och aldrig fe sig. Tröttsamt. Men fortsätta slicka hans r*v du.

           Berätta du istället hur jag har fel. Hur är en skärm dålig för en vuxen eller ett barn mer än vad en bok är? Du får lov att ta google till hjälp om du vill. 😊

         Fast det går ju inte ihop med att jag alltid har fakta att ge som stämmer med det jag säger. Du kan inte få det på bägge sätten.

         Och sedan så glömmer du att mitt största motto är att google INTE är din vän. För allt finns inte ute på det öppna nätet och , mängden dessinformation är minst lika stor om inte större.

         Så nej, att googla är inte ett vanligt beteende från mig. 🙂

         Svara

          Ja ha, sorry. Trodde att jag inte tryckt på skicka på den första kl 20:51. 😜

          Svara

           #sistajävlaordet

           #slutauppdittdummadrygajävlasistaordetbaraförattdu harblivitutmanövrerad

          Ok vi säger det ”gumman”.

          Svara

           Vem snackar du med?

           The real tröttsamma googlaren.

           Jag ser bara en som är tröttsam här och det är inte The real Hmm.

      Synsam har släppt en ögonhälsorapport, innehållandes information om det skadliga blå ljuset som kommer ifrån skärmar. Barn upp till 3års ålder bör inte utsättas för skärmar öht.

      Svara

       Har du tillgång till den studien?

       För faktum är att det man utsätts för betydlig större exponering av blått ljus när man vistas utomhus än det avges från en skärm.

       Dessutom om du nu är, vilket du inte borde vara, orolig för det så kan du alltid slå ifrån det blå ljuset på skärmen men var då noga med att inte sätta skärmen framför någon på kvällen då det gula ljuset signalerar till melatoninet att det är dagtid vilket är fakta motsatsen till vad just optiker satt och hittade på på kamera förut men som de presenterade som fakta och studie.

       De fick för sig att det var bättre med gult ljus på kvällen. Men det var bara en teori som de aldrig mätte på och när det väl mättes av riktgt forskare så visade det sig att det hade helt fel. Det gula ljuset väcker dig. Det blå signalerar skymning och dags att gå och lägga sig.

       Jag är ledsen, men optiker kan inget om fysik och det de kan om biologin i ögat räcker inte till.

       Svara

        ”When you stare at a screen for hours at a time, whether it is a computer, TV, phone or tablet, you are exposed to blue light from the device. But there is no scientific evidence that blue light from digital devices causes damage to your eye.

        The discomfort some people have after looking at screens is most likely digital eye strain. Most of us blink less when looking at screens, causing eye strain and dry eyes, says Rahul Khurana, MD, a spokesperson for the American Academy of Ophthalmology.”

        ”Although people often associate blue light with computers and phones, the largest source of blue light is sunlight. Other sources include fluorescent light, compact fluorescent light bulbs and LED light. Blue light exposure from screens is much less than the amount of exposure from the sun. It’s also no more damaging than blue light from the sun.

        Jag antar att du tycker att barn bör leka ute i solskenet?

        Svara

      Läs Anders Hansens bok ”Skärmhjärnan”

      Svara

       Nu blandar du, och Anders, ihop mjukvara med hårdvara. Eller är det så att du inte har läst boken själv?

       Och varför fördömer du inte alla vanliga böcker när en del har olämpligt inhåll?

       Du behöver inte svara för vi vet båda att det inte finns en vettig orsak att skylla alla böcker för att en del innehåller skräp samt olämpligt innehåll för tex barn.

       Inte ens internett eller att vara uppkopplad är dåligt för dig men,… valet av appar du laddar hem kan vara det. De som är designade för att vilja ha din uppmärksamhet 24/7 så som Facebook och Instagram eller som de flesta spel är upplagda att gå direkt på ditt belöningssystem i hjärnan. Precis så som like fungerar på insta och fb. Samma komponenter som vill belöna och göra dig beroende.

       Men det är inte teknikens fel. Det är ditt eget val av hur du valde att använda ett verktyg.

       Tar du en hammare och slår in en spik med den så är den ett vänligt och användbart verktyg.

       Tar du samma hammare och slår den i huvudet på någon så har du förvandlat den till ett dödligt vapen. Men det är inte hammarens fel hur du väljer att slå med den.

       Samma sak gäller för datorer. Ladda inte hem skadliga appar som tex sociala media om du inte vet hur du ska navigera runt på det. Ladda hem saker som är produktiva och värdefulla som tex spel som går ut på att köra dig eller appar som förkovrar dig.

       Och för jösse skull, om du inte klarar att slira dig från datorn, likt många inte kan slita sig från en god bok, ställ en timer och var stenhård med att följa den. Men skyll inte på skärmen.

       Svara

       Dessutom…alla håller inte med Anders. 🙂

       ”När jag är runt och föreläser om psykologin bakom skärmanvändning händer det att folk blir förvånade. Jag får särskilt ofta frågor av personer som läst Anders Hansens nya bok Skärmhjärnan – hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. De har ofta en bild av att skärmtid i sig är något dåligt som man bör begränsa så mycket det går. De blir förvånade när jag berättar om studier som visar att det också finns positiva hälsoaspekter av skärmtid, och ger råd kring när skärmtid kan vara bra. Jag har läst boken och tänkte ge min bild av hur den relaterar till forskningsfältet.”

       https://www.sirihelle.com/blogg/2019/4/2/skev-forskningsbild-i-skarmhjarnan

       Svara

     Handlar inte det om att barn bör röra på sig och inte sitta framför tv/dator?

     Svara

      Ja precis. 😊👍 Det är det det handlar om.

      Men det kunde lika gärna handlat om att pärla på en platta, vilket är mycket sämre för ögonen, eller spela monopol, kort eller vad som. Barn idag rör för lite på sig. De cyklar och går inte ens till skolan idag och sitter inne på rasterna. Men att skylla TV och mobil för det är inte rätt. Och det har inget att göra med åldern på barnet heller.

      Det är inte skärmen som är fel. Det är vad vi väljer att göra med den och hur mycket. Vuxna som barn.

      Svara

       Tex, om man väljer att låta sitt barn ha en interaktiv app istället för en bok som låter mu eller bä när man rör på den så är det minst lika bra och många gånger ofta ännu bättre för att lära en problemlösning, kodning etc. Så små barn som på 2-3 kan lära sig grunderna till att koda plätt lätt och blir till det språk som vi alla kommer att behöva lära oss mer än tex engelska i framtiden. Nyttigt och inte alls farligt. 🙂

       Svara

   Låter barnen härja fritt på restauranger, köpcentrum, kollektivtrafik m.m.
   Tar med för små barn på flyg!
   Låter barn spela fotboll och springa inomhus i lägenhet.
   Inte stoppar barnen när de är taskiga mot djur, jagar eller kastar sten på fåglar och ekorrar t.ex.

   Svara

    Springa inomhus? Stör du dig på det? Hahava

    Svara

     Eh ja? Har du bott o lägenhet nångång? Dunk dunk dunk, som en hävla elefantjord. Ta ut barnen och aktivera dem. Springa gör man inte inne. Men uoofostran och regler är inte så modernt nu för tiden. (Nej är inte boomer, 90-talist).

     Svara

     Ja men barn springer, även om du varit ute med dom. Låt dom eller flytta till hus.

     Svara

      Jag bor i hus nu, tack så mkt. Men alla andra stackare. Då får man stoppa dem? Vad är det med er människor som inte ens försöker uppfostra era barn??

      Svara

       Men uppfostra? Herregud, har du varit barn själv? Man älskade ju att leka, inomhus som utomhus.

       Svara

        Leka ja. Men fick inte springa inomhus, herregud. Tänker ni inte alls på att andra människor BOR där??

        Svara

         Åh herregud, barn ska inte tyglas på det sättet. Låt dom leka om dom vill. Fyfan för föräldrar som inte låter sina barn vara barn. Sörjer med dig och din uppväxt.

         Svara

          Haha ge sig. Hade en bra barndom där jag lekte i skogen och cyklade UTOMHUS. Inne var det lugna lekar. Barn ska ”tyglas” i viss mån aka uppfostras. Barn lider inte av regler och gränser.

          Svara

           Gjorde jag med. Hämtade grodyngel och gjorde grodbon, byggde träkojor, lekte i lekparker och höll på med sport. Jag gillade också att springa i trappen hemma, spela innebandy inomvus(även fast man blev tillsagd ibland) bolla med fotboll, jaga syskonen på skämt etc.

           Är glad över att mina föräldrar inte var så strikta att jag inte fick röra på mig inomhus också.

           Ok då förstår jag. Dina föräldrar var slappa och nu är du det med.

          Dina barn är säkert små vildar som lever helt utan lagar och regler, stackars lärare som senare får handskas med dem.

          Svara

      Eh, tycker spring- och skrikfamiljerna kan ”flytta till hus”. Bo med andra djur.

      Svara

       Eller till skogen, bo med andra djur ska det stå.

       Svara

       Ja tack!

       Svara

      Ah du en säkert en sådan förälder som bor i högsta våningen och därför inte bryr dig när dina elefantbarn kutar runt dag som natt och stör de stackars grannarna👍🏻

      Svara

      Det kanske är ni med era äckliga barn som ska flytta till hus om ni inte kan se till att de inte springer inomhus?

      Svara

     Jag är väldigt mån om att uppfostra min son. Han är 1 och säger ursäkta mig och ja tack nej tack när han får ngt osv MEN vadå inte springa inomhus? De är BARN. inte röja konstant eller vissa tider har jag förståelse för men ska dem inte få leka?! Blir det för mkt kan man föreslå en lugnsre aktivitet, mot kvällen är det ändå vila och lugn lek för att varva ner som gäller i de flesta barnfamiljerna hur orkar man störa sig på att barn… Existerar?

     Svara

      Men leka är inte synonymt med springa? 1 år kanske är lite litet men försök att göra andra aktiviteter och håll springandet utomhus. Hur man orkar? Ja man har inte så mkt val? Svårt att ignorera såna ljud?? Spelar väl ingen roll vad de störiga ljuden kommer från?

      Svara

       Fast vi gör massa andra aktiviteter. Vi är ute minst 2 h dagligen, när vi är inne målar, degar, bygger, pysslar osv aktiviteter som för fet mesta inte innebär spring så sluta anta saker, 😂 men ibland gömmer hab sig bakom gardinerna, springer iväg när man kmr, busar, etc det gör väl alla barn? Mensr ni att jag ska förbjuda honom från att vara barn? Så konstigt.

       Ja min farmor blev jättearg om vi tjejer skrattade utomhus. Skratta fick man bara göra hemma tydligen om man var född med vagina.. Idiotiskt.

       Svara

        Om ungen springer några meter då och då är ju svårt att motverka. Jag snackar om de som dundrar fram och tillbaka hela tiden och ingen bryr sig (som flera stolpskott här i tråden som tror att barn ska få göra vad de vill när de vill).

        Svara

      För en generation sedan sprang barn ALDRIG inomhus. Inte i butiker, inte i lägenheter, inte i skolor. ALDRIG inomhus.

      Springa gör man utomhus.

      Svara

       Tack! Hoppas ni vettiga här har barn 😄

       Svara

      Man kan leka UTAN att springa runt 24/7 herrejösses….

      Svara

      Uppfostran är inte bara att kunna vissa fraser…

      Svara

     Inte springa inomhus! Inomhus kan man leka lugnt, har du spring i benen så ut! Detta är sedan gammalt.

     Svara

      Exakt. Men verkar helt bortglömt.

      Svara

      Eller hur?!

      Svara

      Mitt barn är under ett år, ska uppmana honom till att springa inomhus efter denna tråd. Fram till 22.00 får man föra väsen, va? He He He He.

      Svara

       Fy fan hatar dig. Hoppas alla dina grannar hämnas fett på dig. Hehe får väsnas till kl 22. *Spelar Punkmusik dagen lång. *

       Svara

        Åh då kan jag dåna på med kinesisk opera hela dagen lång ju! Det måste ju grannarna uppskatta😄

        Svara

        Äh, det gör dom redan. Det är så det fungerar i ett hus där många bor. Jag är inte den som knackar på dörren i ilska direkt för att ungdomar har fest precis. Eller om folk renoverar. Sånt är livet. Jag har också varit ungdom och levt om, samt renoverat.

        Man måste också acceptera att man delar byggnad med folk som lever sitt eget liv. Som en själv gör.

        Svara

         När dina grannar haft fest till halv sex på morgonen(kanske flera gånger i veckan) och hoppat på ditt tak och skränat med till skithög musik och varken du eller din ettåring har fått sova en blund, då kan du komma tillbaka och snacka om att acceptera att man delar byggnad med folk.

         Svara

          Det har dom ju dock. Och gamlingarna har tvn på skithög nivå hela dagarna för att dom är halvdöva. Alkisgrannen har folk som kommer över på natten och gormar, par som bråkar och skriker,andra.människors barn som springer runt och lever om. Alltså så är det bara.

          Är det så att jag hör ett barn som skriker på natten har jag också förståelse. Det gör små barn. Det gjorde du med som spädbarn.

          Så som det är nu finns det säkert en hel del du gör som dina grannar hatar att du gör också.

          Svara

           Men tycker du det är rimligt? Vill du leva så? Låter som ett kaosliv, trashigt ställe.
           Flera av de störningarna är inte ok och kan anmälas och hyresvärden har skyldighet att ta tag i det.

           Tackar gud att jag bor i ett hus på landet när jag hör sånt här!

       Moget.

       Svara

    Med föräldrar som är djupt försjunkna i sina mobil. Hur ska dom ha tid att uppfostra sina avkommor?

    Svara

   När de låter barnen härja och störa andra.

   Svara

   Asså föräldrar som inte säger till sina barn som uppenbarligen stör andra?? När världsmästerskapet i illvrål pågår på en restaurang/strand/tågvagn/buss och barnet är så stort så det typ går i skolan.
   Säg till ditt barn att knipa igen mvh alla runtomkring dig?! Du gör inte ditt barn några tjänster direkt?? Hjälp.

   Svara

    Omg hahaha skrattade högt åt detta! Håller dock med dig på alla punkter!

    Svara

    Barn har en egen vilja, jag tror att alla föräldrar vill att ens barn ska sluta skrika om det har ett utbrott och hade det hjälpt med ett ”tyst” så hade inga barn skrikit.

    Svara

     Man kan göra nåt dock inte bara skita i det.. Distrahera dem, ta bort dem från platsen…

     Svara

   Jag stör mig på föräldrar som har barn som jag anser är för gamla för att ha blöja. Treåringar behöver inte ha blöja. Var inte så jävla bekväma, föräldrar! Se till att göra era barn torra. NU!

   Mvh hon som precis haft besök av fyraåring som bajsat i blöja två gånger under middagen 🤢

   Svara

    Oj!

    Svara

    Eller så kanske det är dags att inse att alla barn är olika. Likaså i sin utveckling!

    Svara

     snarare efter i utvecklingen isåfall

     Svara

    Måste få ut mig bara. Jag är så besviken på min bästa vän som inte finns för mig när mitt förhållande tagit slut. Hon resonerar att han ”han är så bra för dig”, ”jag ser vad han betyder för dig”, ”det ordnar sig” men det är slut!!? Kommer nog inte vilja ha henne kvar öht. Ganska svårt att va helt ensam och det hjälper inte att han VAR bra. Ah random kommentar men ville lätta hjärtat i min ensamhet 🌼

    Svara

     Det var ett konstigt beteende.. som att strö salt i såren? 😢

     Svara

    Min son fyller 2 i aug och jag skäms över att han har blöja. Jag började potträna vid 1,5 men att vara höggravid och pottröna barn var inte lätt.. Att sedan potträna med en bebis, lika svårt..

    Men tsr gätna emot tips på hur ni gjort! Vill att han ska vara blöjfri. 😭 Han säger till när han kissar och bajsar redan

    Svara

     Men shit, kanske skulle du skyddat dig tilla första ungen kan klara sig lite bättre på egen hand. Basic saker som toalett osv… aja nu har du två blöjbarn. Kul för dig.

     Svara

      Mja livet händer, ha inte så höga krav. ingen jävel är perfekt, heller inte 21.49.

      Svara

      Hahaha att du orkar ❤️ hur mår du?

      Svara

     Jag läste boken ”Blöjfri på tre dagar”. Tog för vår dotter exakt tre dagar (eller ja, nätter då 😉) att bli torr på natten, 1 vecka att bli torr på dagen. Rekommenderar! Vi hade dock satt henne på pottan innan det så den var inte obekant för henne. Började när hon var 2 år och 2 månader.

     Stå på dig med förskolepersonalen är ett annat tips, av egen erfarenhet 😆

     Svara

     Fast varför är det viktigt för dig att han blir blöjfri? Två år är extremt tidigt för ett barn att bli blöjfritt, en kille dessutom som oftast är något senare med att bli torra.. jobbar på förskola med just dessa åldrar och barn runt tre år brukar börja bli torra så chilla du och ta tag i detta nästa sommar., och är han själv inte redo kommer det inte gå..

     Svara

      Extremt tidigt var väl att ta i. Bägge mina blev blöjfria nästan på dagen då de blev två år och i princip alla mina vänner fick sina barn blöjfria vid aamma ålder.

      Svara

       MEN ALLA BARN ÄR OLIKA, SLUTA JÄMFÖRA!

       Svara

       Nej, en tvååring är inte ett stort barn! Dom har rätt mycket annat som sker i utvecklingen så om dom he blöja ett år till spelar väl fan ingen roll! Men förstår ju dig där då om ALLA vännernas barn va torra så pass tidigt, då kunde ju inte ditt barn va sämre.. SUCK! 🤮
       Chilla alla ni föräldrar som pressar era barn till saker de inte är redo för! Dom blir blöjfria tids nog,

       Svara

     Min äldsta blev blöjfri när han var 1,5 år. Vi tog helt enkelt av blöjan och satte aldrig på någon igen (fick ha kalsonger). Första veckan blev det olyckor på golvet men andra veckan vände det och han lyckades både kissa och bajsa på pottan de flesta gånger. Vi satte honom på pottan när han hade sovit, lekt och ätit. Det underlättade att det var sommar och ledigt från förskolan. Så det tog ca två veckor att potträna. Hade också en lite bebis samtidigt, vilket gjorde det lite krångligare men det var så skönt att bara ha ett blöjbarn sen!

     Svara

    Håller med! Självklart finns där undantag men va fan ta er tiden att få barnen blöjfria!

    Svara

    Stör mig på föräldrar som trycker in napp i käften på ungen titt som tätt och sen blir förvånad över att ingen förstår vad ungen säger.

    Svara

     En sak till. Föräldrar som pratar bebisspråk med sina ungar och sen inte förstår att ungen inte heller då kan göra sig förstådd hos andra.

     Svara

   Föräldrar som inte har pli på sina barn och ens gör ett försök samt föräldrar som är otrevliga för att man säger åt dem.

   – Satt i tyst kupé en gång och en mamma med sin 3-åring kom in och satte sig. Han var extremt högljudd och när jag artigt sa åt kvinnan att detta var tyst kupé så gjorde hon en ful grimas åt mig och gick ut med sonen. Liksom va?

   – En annan gång satt jag på ett tåg från Kiruna-Stockholm och en ung mamma halvsov med hörlurar i medan hennes 4 ungar i 8-10 årsåldern sprang mellan sätena och kollade på sina iPads på högsta volym utan hörlurar, I FLERA TIMMAR. Det var hemskt, jag fick ont i huvudet, kunde inte sova och efter ett tag började andra omkring att sucka och vrida på sig. Mamman bara satt där, åt godis och halvsov/lyssnade på musik medan hennes barn bar sig åt som apor på ett zoo och klängde på sätena. Ingen sa åt henne och jag ångrar att jag inte gjorde det, även om hon skulle bli förbannad på mig. Det var fullt på tåget och alla hade sina specifika platser så det var inte bara att flytta på sig.

   Mammor verkar tro att man attackerar dem som mamma och menar att de inte gör ett bra jobb. Well, nej där för stunden gör du faktiskt inte det och det får du fan ta annars skulle jag gå så långt som att säga att du är nog inte mogen att ha barn.

   Svara

    Helt sjukt. Vem bokar ens tyst kupé med ett så litet barn? 😄 Går ju inte?!
    Och det där med att ”checka ut” har man sett ett antal gånger. Ja det är jobbigt med barn, men DU har valt att skaffa dem. Då får du ta ansvar för dem.

    Svara

     Nja det var vanligt pågatåg i Skåne där man inte åker så långa sträckor och bokar plats utan tar vad som finns och folk sätter sig var de vill typ. Till otrevliga mammans försvar, haha. Och ja jag håller med dig!

     Svara

    Men asså OH my god, skrek rakt ut åt alla punkter!!!!

    Svara

    Du måste ha åkt tåg med Ladydahmer. Hon skiter i sina barn och är stolt över det. Sätter på sig hörlurar och låter dom hållas.

    Svara

   Låter sina barn åka i bilen utan bälte eller cykla utan hjälm. Inte tittar på sina barn när de badar på stranden.

   Svara

   Varför stör du dig på det?

   Svara

   Varför stör du dig på det???

   Svara

    Oj förlåt, BÅDA mina kommentarer hamnade fel

    Svara

   Föräldrar som låter sina barn göra precis vad de vill. Är själv mamma och vet att man ibland måste välja sina strider osv men föräldrar som är PASSIVA och låter sina barn vara små rövhål.

   Hade en sån kompis. Hennes barn fick kom hem till oss och slog mitt barn och hund, tog EN tugga av all frukt. Spottade i andras mat, slog mamman, sprang 50 meter i förväg när vi var ute och var påvät och bli överkörd. Mamma blinka inte ens. Asså ja ibland gör barn sånt men då ska man ju försöka leka barnet rätt. Typ nu tog du ett äpple så vi äter upp den först sen kan du få en banan.. Eller oj vad hände nu? Och löser konlikten när den slår ett annat barn inte bara SKITER I 😂

   Svara

    Vad i hela friden….?! Vilket monster! Pratade du med henne efteråt?

    Svara

     Jag brukade säga typ men du får förklara för han att han kan ta en frukt till ocj börja med
     ”jaaa han gör så hemma med”
     Eller) det är farligt att du låter han springa iväg sådär. Du måste lära honom o stanna vid övergångsställen och hålla han i hand
     ”ja jag vet men han skriker bara”

     Min son som då var 2 stannade alltid upp och väntade på att man skulle hålla handen innan han gick över. Hennes son var 4…
     … Till slut pallar man inte säga mer

     Svara

      Socvarning…

      Svara

    Mmm han kommer bli underbar i skolan… Kommer få en reality check också som heter duga!

    Svara

    Oh god…

    Svara

    Jag vill mörda såna barn. Usch vad äckliga dom är.

    Svara

   Jag stör mig på föräldrar som är passiva och tittar på medan ungarna beter sig, men stör mig också på föräldrar som är superpedagoger och ger 2-åringen hela menyn vid middagen ”vad vill du haaa lilla Nils?” Som servitris blir man g a l e n. Ge ungen det du vet att den äter. Punkt slut.

   Svara

    Åh, blir galen!!

    Svara

    Det där har ingen med pedagogik att göra, det är curlande av rang.

    Svara

   Stör mig på föräldrar som inte tror att sina barn kan göra andra barn illa. ”Nej men min lilla Kalle skulle aaaldrig göra nåt sånt”

   Föräldrar som låter barnen bete sig som rövare på restauranger. Och speciellt i mataffären! Tror att vissa föräldrar tycker mataffären är en lekplats för barnen att springa runt och få utlopp för energin. Medan alla andra lider av både skrik och springande barn..

   Hua

   Svara

    Jag och min sambo bråkar om det här hela tiden. Jag anser att vår son ska sitta i vagnen i butiken, han har inget på golvet och göra (för då springer han bara runt) och min sambo släpper lös han så. Fort. Han. Får. Chansen.

    Han ser absolut ingrt fel på det.

    Svara

     Ja din mans sätt kommer lära barnet att bete sig, det är tufft i början men sen lär sig barnet. Hon eller han kommer aldrig att lära sig hur man beter sig bland folk om det får sitta i vagnen hela tiden. Mina barn är 4 och 2och vi har inte vagn när vi gör något. Ibland kan det bli sura miner från 2 åringen men 4 åringen vet hur det går till. Barn vill lära sig bara man ger dom chansen.

     Svara

    Hänt flera gånger att jag fått lämna korgen/vagnen och gå ut från butiken för att barnen lever rövare/har skriktävling. Tål inte höga gälla ljud. Och föräldrarna måste vara döva för de gör inte ett skit åt det.

    Svara

     Känner med dig!

     Svara

   Stör mig på föräldrar som ”ber” sina barn att till exempel vara tysta eller inte skrika. Satt på tåget bredvid en barnfamilj där mamman gång på gång sa ”snälla hjärtat kan du sluta skrika” när barnet fick utbrott och skrek så hela vagnen hörde. Barnet var väl 4-5 år och konstant trotsade sina föräldrar. Såklart fortsatte barnet skrika utan att bry sig om mammans bedjande.

   Svara

   Daötar med sin barn och låter dem ha blöja eller amma fastän de är alldeles för stora för det. Obehagligt.

   Svara

    Daltar*

    Svara

    Och när är barn för stora för att amma? Bättre att ge dem komjölk än människomjölk?

    Svara

   Föräldrar som röker i närheten av sina barn 🤮

   Svara

   Stör mig på föräldrar som tror att deras ögonsten (hoho, autocorrect ville skriva ”monster” istället😏) är allas ögonsten.

   Svara

  Era erfarenheter av fluoxetin och oxascand? Dela gärna med er

  Svara

   Oxascand är läskigt beroendeframkallande

   Svara

    Är de beroendeframkallande?

    Svara

     Ja verkligen. Håll dig borta.

     Svara

      Hur lång tid tar det att bli beroende? Tar bara Max en om dagen nu när jag börjar med anti depp

      Svara

       Försök sprida ut det, att du bara tar vid behov. Tar du det dagligen går det rätt fort. Det kommer suuuuuuuuga att sluta. Alltså det är benzo. Det tar liksom folk för att inte känna några känslor om dom ska mörda någon eller typ råna banken kallblodigt haha.

       Alltså googla benzo avtändning och läs folks historier.

       Svara

        Bensodiazepiner. Inte ”benzo”.

        Svara

         Slang, så man skriver. Men du kanske inte har så bra koll på det fina tjejen.

         Svara

        Det kända skräckexemplet på vad som kan hända vid missbruk av Bensdiazepiner är ju Thomas Quick.

        Svara

    Jag tog oxascand i tre månader. Märkte inte av något alls när jag slutade och då slutade jag tvärt (rekommenderas dock ej). Så det är väldigt olika.

    Svara

   Den kassa sanningen är att alla har olika erfarenheter av dessa mediciner. Något som funkar skitbra för någon kan vara riktigt rävgift för någon annan.
   Det enda man kan göra är att själv testa.

   Svara

    Är det narkotikaklassade så ska du alltid ha i åtanke att det är just det. Narkotika.

    Svara

     Och det är också därför dom fungerar så bra.

     Svara

      därför som de är så vidriga, rekommenderar inte.

      Svara

   Oxascand = jättebra mot ångest. Effektivt och stannar inte så länge i kroppen. Dock varning att det är beroendeframkallande.

   Fluoxetin = Gift. Bör undvikas. Påverkar kroppen och hjärnan på lång sikt.

   Svara

    Höll på att bli en dreglande zombie av fluoxetin, det är rent rävgift. Kunde bara sitta och stirra in i väggen.

    Svara

     Själv har jag ätit Fluoxetin i 13 år och mår toppen!

     Svara

     Förstår dig. Alla mina känslor och mitt samvete försvann på Fluoxetin. Jag betedde mig otroligt jävligt mot vänner och bekanta men kände NOLL dåligt samvete över det. Otroligt obehaglig känsla.

     Svara

   Har testat fluoxetin. De funkade bra för mig. Tog låg dos bara en tab/dag. Var svårt att sluta. Trappade ner i 2-3 veckor med en tab varannan dag. Sen var de ett par jobbiga veckor efteråt. De gick över när barnet föddes 😏
   Är fluoxetine narkotikaklassat?

   Svara

    👆 Åt det under ett år och tyckte INTE de var rävgift. Jag mådde bra av de. Satt inte å stirrade in i väggen.

    Svara

    Gift är det iallafall som mixtrar med hjärnan, men ni kanske gillar äggröra i huvudet?

    Svara

   Har haft recept på Oxascand i 2,5 år nu. Tar vid behov. Ibland kan det bli flera dagar i rad. Ibland typ 1 på en månad. Har funkat mycket bra för mig. Inte blivit beroende.

   Svara

  Hade ni kunnat vara med en foliehatt?

  Svara

   En som är med en foliehatt är säkerligen själv foliehatt dvs helt omedveten om sitt foliehattsbeteende och med det sagt så kan du nog inte få ett vettigt svar på den frågan.

   Gaaaah vilken ohemult lång mening.

   Svara

    Jag hade nog inte kunnat vara med någon som tror på månlandning och det. Hade känts som en alldeles för ”blind” människa för mig. Liksom, lika ”efter” som majoriteten av västvärlden. Min partner och jag hade alldeles för ”kul” med att investera i aktier då vi alltid kan ligga steget före och se vad som händer istället. 🙂 Jag tröttnade för längesedan att försöka få folk ”lyssna” så istället använder jag mig av kunskapen till egen nytta, aka blev ekonomiskt fri.

    Svara

     Hahaha 😄

     Svara

      Kul att Al hade rätt i sin analys.. 😉

      Svara

       20.21. Skål på dig med! Tyckte för ca 10 år sedan folk var dumma i huvudet som är så som jag är nu, så jag kan ändå se objektivt nog att förstå att man skrattar åt mig. Men det är OK.
       Okunskap är okunskap.

       People only understand from their level of perception.

       Svara

        Hoppas hatten sitter bra!

        Svara

     Jag lyssnar.

     Lär mig hur jag kan bli ekonomiskt fri!!

     Svara

   Nej. Har en svärfar som är det. Ibland iaf även om han ofta är det för att provocera. Det går inte att diskutera med en sådan person. Jag blir frustrerad för att det hittas ”samband” o ”bevis” om vad som helst och allt som är vedertagna sanningar är det big pharma eller government eller något annat liknande bakom o därför går det inte att veta att jorden är rund. Eller liknande.

   Svara

   Inte frivilligt. Hade varit nog så svårt med mer accepterat mumbo jumbo.

   Svara

    Du menar LCHF-are..?

    Svara

     Lågkolhydratkost är godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt och diabetes typ 2.
     I USA behandlar man epilepsi med ketogen kost och det är alltså godkänt där.

     Svara

   Det är ju en definitionsfråga vem som är foliehatt? Vissa tycker ju religiösa är det och jag har stor tolerans för folks andliga tro. Men någon som tror på chem trails och att wifi orsakar cancer? Hell no. Paranoia är obehagligt.

   Svara

  I-landsproblem!
  Berättade för mamma i julas att jag var gravid, men den graviditeten slutade i abort och hon vet att jag satte in spiral.
  Däremot så vet hon inte att mycket förändrades för mig i våras, så har tagit ut spiralen och är gravid nu igen. Tycker det ska bli super jobbigt att berätta för henne, vet inte varför?
  Kanske någon annan som också har upplevt att det varit jobbigt att berätta och har tips?

  Svara

   Hade inte en liknande situation förutom att det var jobbigt att berätta att jag var gravid pga att jag o min man är äldre så vårt första o enda barn är en sladdis o för att hon redan några år sedan sa att vi inte skulle skaffa några barn längre, att det är bara dumt. Bättre att njuta av medelåldern istället för att lida igenom jobbiga småbarnsåldern. Det kändes inte som att hon skulle vara stödjande och skulle tycka att vi gjorde något dumt. Men det gick bra. Vi skulle på bröllop och vi pratade om hur vi skulle ta oss dit, om vi skulle beställa taxi osv. Jag sa att jag kunde köra o det tog några upprepningar om att jag skulle köra för att jag var gravid. Sen skulle vi inte fira det just då för vi skulle göra nipt-testet. Så hon fick fundera på det i lugn o ro innan hon visste att vi faktiskt skulle behålla barnet. Vid kromosomavvikelser hade vi avslutat graviditetet. Så när hon väl fick veta att allt var ok o hon fick ytterligare barnbarn blev hon jätteglad o stödjande o tyckte att det var det bästa. Så roligt att jag fick uppleva barn trots allt. Menade hon.

   Svara

    Första och enda barnet en sladdis…..? Sladdis är ett barn som har betydligt äldre syskon, en eftersläntrare så att säga.

    Svara

   Är du över 20 och har ett jobb och möjlighet att försörja sig och barnet? Då ska du inte gräma dig!

   Är pappan med i bilden? Är han snäll? Om. Han är farlig så tycker jag att du ska skydda dig och barnet, men om han är snäll så är det ju bra!

   Prata med din mamma, hon vill säkert finnas där för dig!

   Svara

  Någon här som bott eller bor i Gränna? Så himla sugen på att flytta dit och bilda familj med min sambo hehe(vi har vänner + familj där) men vill höra andras erfarenheter!

  Svara

   Aldrig bott där men ÄLSKAR Gränna! Är där varje sommar. Världens mysigaste ställe och kan inte tänka mig annat än att det är ett toppenställe för att bilda familj.

   Svara

  Hur ska jag tänka nu efter examen??

  Har precis pluggat klart efter 5 år. Är trygg och trivs okej här i staden där jag pluggat men vill inte bo här för alltid, max 1-2 år till. Har vänner här, ett socialt liv. Har dock social ångest och hatar nya sociala situationer. Samtidigt har jag ett stort behov av att upptäcka nytt och ta vara på livet. Är 28 år, har bott utomlands flera gånger men i stora städer. Har hittat ett väldigt kul jobb nu i en liten stad på östkusten.
  Hur ska man tänka?? Stanna här i trygghet med något kul jobb och ha ett aktivt socialt liv, eller flytta till något helt random ställe där det kanske inte ens finns så många att umgås med men ha ett roligt och mer utvecklande jobb?
  Jag vill ju träffa någon, känner mig plötsligt stressad över biologiska klockan, att hitta rätt, hinna bo på olika platser och upptäcka nytt, ha roligt och leva. Vill inte fastna någonstans men vill inte heller känna mig ensam och isolerad i en ny liten stad. Och inte träffa någon pga litet utbud av killar i en mindre stad…

  Help hur gjorde ni andra?

  Svara

  Bra inflyttingspresent till par i 25-års åldern som redan har allt till hemmet? Inte alkohol för de planerar att bli gravida, men det vet ingen annan om så kan inte vara bebis-grejer heller.

  Svara

   De kanske hinner dricka upp en flaska vin eller två innan hon är gravid? 🙂

   Svara

    Hon har ägglossning i nästa vecka och tänker inte dricka när de försöker, dvs slutar dricka nu, inflyttningsfesten är om några veckor.
    Jösses, såg själv hur konstigt det såg ut att jag vet när hon har ägglossning men inte vad de önskar sig i present 😂 Men men, så är det 😅

    Svara

     Förstår 🙂 (och inget konstigt med att veta det tycker jag, sånt pratar jag och mina vänner också om. Samt ingående gällande mensflödet hehe)

     Svara

   En fin vas, exempelvis cooe.

   Svara

   En storstädning av städfirma!

   Svara

    Kan ju också uppfattas lite förolämpande…

    Svara

   Vet att du sa att de har redan allt men lyxiga lakan? Växter? Eller förbrukningsvaror som ljus inför hösten. Eller olika servetter. Eller mat. Det blir uppätet o hamnar inte längst ner i skåpet o sen till slut till återvinningen. Typ ingredienser till en god frukost för dagen efter festen. Frukt, gott bröd, jos…

   Svara

    Jos?

    Svara

     Är inte Jos han hantverkaren Jocke och Jonna hade, haha

     Svara

      Jaaa ge bort han i ett rum utan fönster och tappa bort nyckeln…

      Vart 17 tog lilla josen vägen btw?!

      Svara

   Jordglob? Fin affisch/poster om du har koll på deras stil.

   Svara

   Förbrukningsvaror! Typ någon finare handtvål och handkräm till badrummet kanske? Eller ”lyxigare” städ/tvätt produkter från t.ex Washologi eller Ren Logik? Blir ju alltid lite roligare att städa med härliga produkter, tycker jag, men sånt unnar en aldrig sig själv.

   Svara

  NÅGON mer som är livrädd för åska? Ni som tycker det är mysigt, är ni inte rädd för att bli träffade som sitter i trädgården och njuter ?

  Svara

   Nä gud, vi springer och öppnar några fönster och piper av förtjusning jag och dottern när det brakar loss. Det bästa är när det kommer störtregn samtidigt så det bara skvätter ute. Så sjukt gott det luktar efteråt med när det varit sådär tryckande kvavt innan med. Har alltid älskat åskoväder och tydligen har det smittat av sig på nu vuxna barnet med ⚡️⚡️⚡️⚡️

   Svara

    Haha jag håller med dig! Det mullrar så trevligt och det är häftigt när himlen lyser upp av blixtarna. Tycker det är vackert! Däremot drar jag ut ev. laddningssladd till telefon och dator när det händer, vet inte om det är en myt att det kan skada men gör det ändå 🙂

    Svara

     Haha vad pratar jag om, klart det inte är en myt! Vet inte varför jag skrev så haha.

     Svara

    Svara

   Så ovanligt att bli träffad av blixten så nej, inte orolig. Brukar dock inte sitta ute i trädgården då, oftast regnar det ju samtidigt 😄

   Svara

    Men det är väl inte så ovanligt?

    Svara

     Men hur många träffas av blixten vs hur mkt det blixtrar varje år? Har aldrig hört talas om nån jag känner, ens avlägset som detta hänt. Då är det rimligare att oroa sig för en bilolycka eller diabetes t.ex.

     Svara

      Jag är inte orolig och jag gissar bara. Det känns bara så. Orkar inte googla, ni får lita på mig bara här tjejer.

      Svara

       Det är ovanligt.

       Svara

        Jaja

        Svara

     Jo det får man väl ändå säga att det är, haha. I snitt 6 stycken per år och då är det mellan 10 000-40 000 blixtrar ”per oväder”.

     Svara

      Oj,gud så vanligt.

      Svara

       😄

       Svara

      Menar du att det då är vanligt??

      Svara

       Syrrans man fick en blixt i styret på cykeln på väg till jobb. Så läskiga röda spindelnätsmönster på armarna nu.

       Svara

        Coolt han blev typ spiderman, eller flashspider😀

        Svara

   Jag 🙋🏽‍♀️ men jag har slutat berätta det för folk för att jag blir så jävla dumförklarad jämt.

   Får alltid bara ”JAG tycker det är JÄTTEMYSIGT!!!! HUR kan du vara rädd för åska som är SÅ HÄRLIGT!!!!”, ”HUR kan du vara rädd för något som inte är farligt ALLS” samt ”väx upp” tillbaka.

   🙂

   Svara

    Obs jag är inte rädd att bli träffas av blixten, min rädsla grundar sig i andra saker.

    Svara

   Var rädd när jag var liten men nu är det bara mysigt, brukar sätta mig på balkongen när det åskar.
   Veckan när jag skulle ta studenten 2011 var det flera åskoväder och en natt åskade det så mycket att det var obehagligt på riktigt, det t.o.m skallrade i köksskåpen och då var det ändå inne i civilisationen. Och åskan var precis över oss typ för det åskade och blixtrade på samma gång.

   Mysigt men obehagligt på samma gång.

   Svara

   Skulle aldrig sitta i trädgården och njuta när det är åska😐 Men tycker att det är skitmysigt så brukar sitta framför ett fönster och njuta av det, senaste gången slog blixten ner precis utanför. Det var magiskt😍💕

   Svara

   Jag är livrädd!!! Får panik när det åskar och följer väderrapporten noga varje sommar sant håller koll på lightningmap för att se ifall det ska åska/åskar

   Svara

    Haha jag är exakt likadan. Följer väderappen noga och kan ställa in planer pga av att det står att det ska åska. Underlättar dock inte att min man inte är ett dugg rädd och skulle typ bada när det åskar om inte jag hade sån panik. Varje år när vi är i Kroatien går jag in i lägenheten när det åskar medan han badar kvar eller ligger kvar och läser en bok. ÄR Det riktigt illa oväder går han in men sitter på balkongen. KOMMER.ALDRIG.FÖRSTÅ.

    Svara

  råd”?
  Har en vän som den senaste tiden börjat ge mig stiltips och är vi i en affär kan hon visa plagg som skulle vara fina på mig, dvs löst sittande. Jag brukar inte kommentera varken min eller andras kroppar och har aldrig uttryckt att jag är missnöjd med något, men nu känner jag att jag börjar påverkas av vetskapen om att andra personer ser mina brister och att jag borde göra något åt dem. Jag blir så obekväm och vet inte vad jag ska svara på sånt?
  (Jag är 24, klär mig rätt så klassiskt och inte i för små kläder som visar mycket hud direkt och mitt bmi är inom det normala, ifall det spelar nån roll men mitt fett sitter ju där det sitter oavsett om jag klär på mig ett tält!)

  Svara

   Hur hanterar ni oönskade ”goda råd”? Ska första meningen vara. 🙂

   Svara

    Svara bara nja inget för mig va, jag gillar ju inte pösiga kläder hehe.

    Svara

    Säg bara att det (som synes) inte är din stil men att hon skulle passa jättebra i den.

    Svara

     Hahahaha!

     Svara

   Fråga henne nästa gång- vad är det med denna tunikan du tycker skulle passa mej? Eller något sånt, be henne precisera vad hon tycker plagget skulle framhäva hos dej. Så får du vet vad hon tycker om hon nu tycker något.

   Svara

   Om hon hade föreslagit nån tröja som är pösig så hade jag nog sagt typ ”oj haha nej gud va ful. Inte min stil alls” skrattandes. Så förhoppningsvis fattar hon hinten och slutar. Annars får du säga att du tolkar det som att hon tycker att du ska dölja dig vilket du inte vill. Men att du kanske missförstått vilket hon säkert kommer svara på att det var och säga förlåt. Om hon följer manuset i mitt huvud iaf 😅😄

   Svara

   Varför ger hon dig råd om pösiga kläder tror du? Nyfiken på varför man gör det. Menar hon att du är tjock eller vulgär eller vadå? Haha

   Svara

    Jag antar att hon tycker att jag är småfet och bör klä mig mer smickrande. 😀

    Svara

   Kan ju säkert vara avundsjuka också? ”Om du klär dig ”fulare” (Dvs på ett annat sätt) blir vi mer jämlika”?

   Svara

  Jag kollar också på nåt som jag absolut inte vill i verkligheten. Vilket är en tjej och typ 2-5 killar, i alla hål 😂😂 och ja, det är fel att kolla på porr blabla men ibland vill man bara att det ska gå fort och man orkar inte ta fram leksakerna och tvätta efter och hålla på. So sue me.

  Svara

   Oj, hamna fel 😅

   Svara

    Fel hål.

    Svara

  Skriker på barn som skriker. Alltså inte i uppfostringssyfte, kan ingenting om det, men om man är typ på Ica och ett barn skriker och så kommer föräldern och skriker ännu högre om att de faktiskt inte får skrika bland folk. Ologiskt! Å andra sidan bodde jag i ett land där barnaga är lagligt och accepterat för några månader sen, då var det ett barn som skrek på ”Ica” som fick en örfil. Det var faktiskt ännu mer störande.

  Svara

   Nejmen grattis till min första kommentar som hamnade fel

   Svara

    🥳🥳🥳🥳

    Svara

  Har ni något bra dokumentärtips? eller serietips?

  Svara

   Mindhunter, serie med dokumentär bakgrund.

   Svara

   White lines

   Svara

   Icarus.

   Svara

   Athlete A på netflix

   Svara

   falsk identitet på SVT!

   Svara

   Preacher! På Amazon! Ahh.

   Svara

   Brukar ofta titta på PBS Frontline. Finns på Youtube,
   https://www.youtube.com/user/PBSfrontline

   Svara

  Någon som har erfarenhet av tear trough? Blev det bra? Hur länge varade det? Vad kostade det? Var det värt det?

  Är jättesugen, men det är ganska mycket pengar ändå.

  Svara

   Jag har gjort det för andra gången, har gått 2,5 är sedan sist. Är supernöjd även om det inte är den mest skönaste behandlingen.
   Däremot skulle jag vara väldigt kräsen med val av behandlare, fillers så nära ögonen känns inte kul om det går fel.

   Svara

   Jag gjorde det när det var nytt. Minns bara att det var jättedyrt och knappt syntes. Gjorde det hos Stockholms mest meriterade behandlare.

   Svara

   Bästa jag gjort. Gjorde det för fem år sedan och det är kvar.

   Svara

  BPD kallas idag EIPS och är definitivt en riktigt diagnos. Förminska inte personlighetsstörningar!

  Svara

  Någon här som har erfarenhet av dagen efter piller. Tog mitt för två veckor sen. Hade då precis haft mens. Fick sedan mens en vecka efter som är en mer rinnig mens. Har nu blödit i nästan en vecka och har spända bröst +att dom gör lite ont när jag tar på dom.
  Är detta normalt?

  Svara

   Ingen aning, jag tog ett en gång och fick inte mens på tre månader efter det. Känns som det är olika från person till person hur kroppen reagerar på ett sånt?

   Svara

   Det fuckar upp menscykeln tillfälligt så är det ju. Skulle däremot ringa gynekolog ändå.

   Svara

   Jag fick liknande en gång när jag också tog direkt efter mens (de andra två gångerna jag tagit var det iaf någon vecka eller två efter mens, och då fick jag bara värk). Har för mig att det stod i bipacksedeln att man kunde få mellanblödningar, påverkan på cykeln, värk osv, som i att det var vanligt. Jag tålde inte riktigt samma medel (i lägre dos dock) som preventivmedel varken som piller eller spiral, så kan ha varit känslig. Stod dock att man ska ta graviditetstest efter några veckor. Jag fick som sagt mens fort efter jag tog dem, och sedan kom nästa mens en typ en månad efter ”extramensen”. Med andra ord flyttade jag min cykel pga pillret bara 🙂 Lät som sagt ganska vanligt på bipacksedeln.

   Svara

  Hon har ägglossning i nästa vecka och tänker inte dricka när de försöker, dvs slutar dricka nu, inflyttningsfesten är om några veckor.
  Jösses, såg själv hur konstigt det såg ut att jag vet när hon har ägglossning men inte vad de önskar sig i present 😂 Men men, så är det 😅

  Svara

   Detta skulle hamna högre upp!

   Svara

  Är så sjukt less på min son idag. Trots, trots, trots. Känns som att han har skrikit och vrålat hela dagen. Sen så fort pappa kom hem blev han värsta solstrålen. Då tar man det personligt, även jag vet att jag inte borde. Nu sover han äntligen. Håll tummarna att det blir en bättre dag för oss imorrn.

  Svara

   Samma här 🙃 hemskt är det, men vi får hoppas på en bättre dag imorgon!

   Svara

   Brukar de inte säga att ju mer trotsig ungen är mot en person ju mer bekväm och trygg är denne? Alltså att din son vet att du finns där för honom trots trots och utbrott. Jag kanske pratar strunt mitt barn är än så länge bara 1,5 så den riktiga trotset har inte riktigt börjat än😅

   Svara

   Feel you. Min 3.5-åring är stundvis ett monster som sparkas och slåss när han inte får som han vill. Har hållit honom hemma en längre tid pga covid-19 på förskolan, sen fick han gå tillbaka några timmar under tre dagar och vips var vi sjuka igen. Spenderar därför 24/7 med honom och det är slitsamt, speciellt när man själv är sjuk. Man känner sig som världens sämsta förälder när man själv får utbrott för att man inte orkar.

   Dagen efter en sådan dag kan dock vara super och han är jättegullig mot en. Det enda som funkar för oss är att överösa med beröm när han gör något bra. Då lyssnar han mer på vad man har att säga än när man kommit in i en dålig spiral.

   Det är lätt att tänka att det alltid kommer vara såhär, men i själva verket kommer det gå över.

   Svara

  Alltså, Lovette som driver action4humanity, har fått flera frågor om ifall hon redovisa sin insamling till Libyen. Varenda person som vill se bevis på att pengarna gick dit de skulle, blockas. Någon som är insatt som vet att pengarna faktiskt gick dit?

  Svara

   Det är därför jag endast ger till 90-konton som måste redovisa.

   Svara

  Ni som hamstrade tre, fyra balar toalettpapper när Corona-paniken låg som en fjärt över nejden, har ni skitit upp allt dasspapper än?

  Svara

   Man märker att hysterin är över nu när det finns gott om handsprit i butikerna 🙄

   Svara

    Har kvar 1 bal. Bästa jag gjort, ska fortsätta med detta. Handla sjukt mycket basvaror så man slipper småspringa på Ica hela tiden.

    Svara

     Men vilka är ni som kom på det nu?! 😂

     Svara

      Alltid handlat basvaror. Men inte i sådana mängder att jag klarar mig 4 månader, är det vanlig menar du?

      Svara

   Ja jag drabbades ironiskt nog av en sjuhelvetes magsjuka och bodde på toaletten ett tag, haha.
   För övrigt har det bara gjort att vi inte behövt handla just toalettpapper på ett tag 😀

   Svara

    Karma 😉

    Svara

     Åt mina föräldrar möjligtvis, bor hemma och det var de som storhandlade! 🙂

     Svara

   Det fick mig att börja undra hur mycket toapapper som är normalt att göra slut på. För jag köpte 12pack lambi samma vecka som det typ gick från 0-100 i kaos, och jag tog sista rullen förra veckan. Bor ensam så det förklarar väl saken, men 12 rullar på 3 månader kändes så lite🤔 även om jag jobbar på dagarna men ändå haha

   Svara

    Haha jag är fan imponerad. Vi köper 18-pack, räcker i 1-2 veckor. Två vuxna… kanske är oss det är fel på.

    Svara

     Hahaha va, 18 rullar på ca 2v?😂 vad gör ni med toapapper hahaha!

     Räknar jag på mitt nu så blir det väl ungefäär en rulle/vecka och det känns väl rimligt tänker jag🤔

     Svara

     Haha, jag är likadan! Använder ett nio pack på två veckor (bor själv). Hade en diskussion med en vän om detta I och med corona och kom fram till att jag nog går på toa ovanligt mycket….

     Svara

  Någon som ska resa utomlands i sommar? Jag och sambon åker till Spanien om två veckor, men det känns som att vi är de enda i hela Sverige?

  Svara

   Det är ni med all säkerhet inte, vore konstigt om planet lyfte med två passagerare.

   Svara

    Nu var du rolig

    Svara

   Så sugen just nu. Vilket bolag åker ni med? Vart i Spanien?

   Svara

   Kommer absolut inte resa någonstans, du vet pandemin typ…. det längsta vi åker är 1,5 timme till min förälders landställe. Att det ska va så svårt att stanna hemma eller åtminstone i Sverige 🙄😩

   Svara

    Ibland undrar jag om det bara är de som ändå inte skulle kunna resa pga jobb eller ekonomi som använder den här retoriken?

    Svara

     Nope.

     Svara

     Kan bara prata för mig själv, har både ekonomi och möjlighet.

     Svara

   Tycker det är både korkat och naivt att resa.

   Sorry not sorry.

   Svara

    Förstår inte hur man vågar. Tänk om man blir allvarligt sjuk i ett annat land? Om läget förvärras och gränserna stängs? Och att folk ska börja resa och möjligen sprida smitta mellan länder? Att sitta på ett flygplan med massa främlingar??

    Svara

     Dom har väl sjukvård i andra länder också eller? Du är säkert en sån som vaccinerar dig när du ska till Tallinn.

     Svara

      Och den sjukvården är okej att belasta då, eller?

      Svara

       Ja? Det är väl bättre än att belasta vår sjukvård. Den är ju redan överbelastad.

       Svara

        🤦🏻‍♀️

        Svara

        Det är den ju inte. Då hade de behövt öppna fältsjukhuset i Älvsjö. Jag jobbar inom vården men bara 50%, behöver inte gå upp i tid. Så den är absolut inte överbelastad.

        Men absolut, åk till Spanien. Där är det tipptopp har jag hört!

        Svara

      Nej men det kan vara kommunikationssvårigheter, man belastar dem som en annan sa, inte så kul att va allvarligt sjuk i ett annat land, man kan inte åka hem när man tänkt.
      Jag reser ganska mycket i olika delar av världen vanligtvis, anser mig inte onödigt rädd men smart.

      Svara

      Jag har fått superbra sjukvård utomlands när det vart akut, men det är andra saker som språk, igenkänning, besök av anhöriga som gör att det är mer än kvalitet på vård som gör att det kan bli en pissig, läskig, hemsk upplevelse. Dessutom ska du många gånger hem när det inte är akut men fortfarande jobbigt.

      Svara

      ”Tallin? Jag tyckte du sa Thailand”

      (Sorry, kunde inte låta bli)

      Svara

       Hahaha.. Men Roland inte hade du behövt ta alla dom här sprutorna då 😂 😂

       Svara

     Jag har bott i Spanien och deras sjukvård är… usel. Känns som att söka vård i ett U-land.

     Svara

   Japp, om ca tre veckor drar vi också mot Spanien! 16 dagar i mina pärons lägenhet utanför alicante, can’t wait!

   Svara

    Härligt! Känner ni någon oro? Hur har andra reagerat?

    Svara

     Ja, det ska bli riktigt nice. Känner ingen oro för egen del, vi är båda runt 30 och friska i övrigt så peppar peppar. Vi har tillgång till egen bil där nere och vi får se hur det blir med ev restaurangbesök, det verkar inte vara obligatoriskt att ha munskydd när du sitter ner på restaurang, men om du t ex ska på toaletten så måste du i princip ”räcka upp handen” för att få klartecken att gå upp från din stol och gå på toa (iklädd munskydd då såklart).

     Andra har inte reagerat nämnvärt utan mest frågor om vi fått tag på munskydd, om flighten i övrigt etc. Kanske för att vi båda jobbar i en bransch som är beroende av ett öppet Europa. Det är så jag själv resonerat huruvida vi ska åka eller ej, Europa är öppet med restriktioner och länder i sydeuropa är beroende av turism så ja, jag kommer åka.

     Svara

   Förhoppningsvis Maldiverna om 3 veckor.

   Svara

   Jag vill till Kina 😭

   Svara

   Har du kollat din reseförsäkring?
   Var på Aktuellt igår. Många fallgropar, t ex får man inte vart det minsta sjuk de tre sista månaderna för att den ska gälla osv.

   Svara

    Jag frågade om försämringen gällde som vanligt och dom svarade ja. Men ska definitivt kolla upp det där!

    Svara

     Försäkringen*

     Svara

   Absolut. Åker till Amalfi-kusten på fredag i 2 veckor. 🇮🇹 ☀️☀️

   Svara

   Vi åker till Mallorca nästa vecka. Har hus där. Blir vi fast kan vi jobba därifrån likväl som hemma.

   Svara

   Nä ni är inte ensamma, Mona ska också åka😂

   Svara

  Frågade i tidigare inlägg om man som cis vit kan identifiera sig som svart och fick nedan svar :

  ”Om du behöver ställa en sådan fråga är du enbart dum i huvudet.

  Läs på innan du öppnar käften nästa gån”

  Men googlar jag så hittar jag två vita som identifierar sig som svarta?

  Svara

   Du är fortfarande dum i huvudet. Ledsen. Att läsa på betyder mer än att lägga 5 min på att googla.

   Svara

    Så svaret är nej eller? Förklara gärna varför. Seriös fråga. Om det finns ett självklart svar vill jag gärna veta ❤️

    Svara

     Svaret är nej. Att läsa på är faktiskt ett seriöst förslag. Läs några böcker. Lägg några timmar på websidor om rasism/transfrågor. Då kommer du att förstå själv. Folk säger inte att du ska läsa för att vara taskiga, det är bara för jobbigt att skriva en roman här.

     Svara

      Så om man verkligen känner att man egentligen är svart och inte alls kan identifiera sig som vit, vad är man då? Om man verkligen mår dåligt att folk förutsätter att man är just vit privilegierad.

      Finns det forskning på detta?

      Svara

       Man är vit.

       Svara

        Transracial heter det. Man kan visst vara annat. Glad att jag hittade detta ❤️

        Svara

        Men man får ju identifiera sig som annat man inte är utan att ngn får säga något om det…

        Svara

       Hur känner man sig svart? Och från vilket land? Eller stad? Är man svart från Gambia eller svart från Jamaica? Hudfärg får man från sina förfäder

       Svara

        Man kanske inte identifierar sig som vit bara? Och att man istället är svart? Fortfarande född i Sverige med vita föräldrar. Det påverkar inte

        Svara

         Kanske och kanske. Om det ska vara en grej borde man väl veta varför man bara identifierar sig som en hudfärg men inte resten som kommer med det? Vad har du läst sen 20:25 som gör dig så säker på vad ”transracial” innebär

         Svara

          Jag såg klipp på twitter och Youtube där transracial nänniskor förklarade

          Svara

   Man kan väl identifiera sig som en dalahäst om man vill.
   Finns inga regler för det där…
   Och när folk säger ”läs på” så betyder det egentligen ”jag har slut på vettiga argument nu men vill få det att verka som att jag har en moralisk/kunskapsmässig high ground”.

   Så ta inte åt dig av sånt.

   Svara

   Ja, det finns folk som identifierar sig som en annan hudfärg, men det är ingen riktig grej.

   https://medium.com/verve-up/transracial-is-not-the-new-transgender-why-race-and-gender-are-not-synonymous-b2c688ef0fae

   Svara

    Wikipedia säger annat

    Svara

     Tycker wikipedia säger samma? Det finns folk som identifierar sig som det. Men att det ska vara något kritiseras också på wiki.

     Svara

      Du skrevs att det inte riktigt är en grej. Finns MASSOR som är transracial.

      Svara

   Om män kan identifiera sig som kvinnor och vice versa kan man väl få identifiera sig som svart, vit eller whatever…

   Och som någon kommenterat: när folk arg skriver läs på, betyder det just att de inte kan komma med några vettiga argument men hoppas att gammal hederlig härskarteknik is gonna do the trick. Tyvärr är det väldigt många här inne som använder sig av sådan retorik. Ser framför mig en 20-årig tjej som precis upptäckt feminism, socialism, tycker ”alla kroppar är vackra” och anser sig vara en vardagshjälte när hon går emellan när en kille raggar på en tjej och som med andan i halsen vill hjälpa hela världen – tills hon inser när hon mognat lite att det är rätt nice att vara borgerlig ändå.

   Svara

    Men kvinna/man har väl ändå med gener att göra? Såna sorts gener styr inte hudfärgen liksom..

    Svara

     Fast jo, det har ju med gener att göra. Du föds ju som caucasian om dina föräldrar är det?

     Svara

     Hudfärg styrs väl för fasen av gener?!
     Vad trodde du? Den psykosociala miljön?

     Svara

      Ja det är klart det gör men inte på samma sätt. Eller menade jag hormoner? Trött. Svårt att fröklara hur jag menar men jag tror ni fattar. Det är ju skillnad. För trans så är det väl nåt med x/y kromosonerna som man kommit fram till?

      Svara

       Du kan inte se på ngns blodprov om de är transkvinnor eller ej. Samma med transracial.

       Svara

        Ok, men nåt har de ju upptäckt. Det finns väl en fysisk anlednkng?
        Men visst, gå ut o säg att du är svart inners inne, blir nog populärt.

        Svara

         Nej det finns inget fysiskt man kan kolla. Det är därför du får gå till psykolog så pass länge om du vill byta kön ex

         Svara

         Att komma ut som transracial är såklart inte lätt. Vågar inte göra detta nu. Kanske aldrig. Men vet nu.

         Svara

      Haha ”Jag rökte och fick ett asiatiskt barn”?! Märkligaste kommentaren ikväll 😂

      Svara

   Jag identifierar mig som äkta WT, och det är ingen som gnäller över det.

   #traktorkeps4ever

   Svara

    Jag identifierar mig som multimiljardär.
    Folk får börja ge pengar till mig snart, annars tänker jag skriva till kungen att jag är #diskriminerad och #kränkt

    Svara

   Fråga j-roc från trailer park boys

   Svara

  Har ni hört talas om appen Randonautica? Vad tänker ni kring den? Är det något skumt på gång? Nån kriminell koppling? Dark web? Något spirituellt?

  Svara

  Är det någon här som testat Ida wargs bus (dark). Jag satte precis på den för första gången och tycker den är väldigt röd i färgen. Blir man röd av den eller ser det bra ut dagen efter?

  Svara

   Jag ääälskar den! Tycker färgen blir så fin just för att den är mer röd än orange som många andra busar. Upplever att det blivit väldigt naturligt på mig, inte alls för rött liksom

   Svara

  Tror ni camcam får någon damsugare via sitt instakonto?

  Svara

  DARK SÄSONG 3!!!

  Någon som har sett klart den, och vill förklara något för mig?
  Vill inte spoila något för er som ej sätt än.. men funderar över en grej.

  Skriver inget än då jag först vill kolla av om någon sett klart.

  Svara

   <