Öppet Spår


Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

730 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Håller på dööö.. jag har ilningar i 4 tänder på nedre delen av munnen ett stort djupt hål i tanden som är i käken.. ilningar även tänderna där uppe.. jag klarar inte av o prata utan att de ilar som fan.. min tandkött är väldigt känslig o det känns konstigt när jag borstar tänderna. Jag är 27 år gammal timanställd men jobbar inte så ofta då de inte vill boka in en om det inte är akut pga av corona , sökt jobb för jag vill ha en heltidsjobb.. har sökt väldigt länge , hamnat i djup depression och småätit väldigt mycket och är ohälsosam.. socker är som en drog för mig. Jag har ej gått upp i vikt men bara problem med tänderna. Jag har inte råd att gå till tandläkaren:( jag gjorde en undersökning sist när jag hade pengar och de skulle kosta mig 8.000 för att få den djupa tanden lagad m.m 🙁 lån vill ja absolut inte ta. Vad hade ni gjort?.??!??!?!? Jag ska försöka sluta med allt socker o skit iallafall.

  Min partner jobbar men tjänar inte så mycket då de är han som betalar allt o de blir nästan ingenting över efter räkningar, mat blöjor m.m. vi snålar med pengarna men endå räcker de inte så mycket

  Svara

   Tanden kommer inte laga sig själv, så ta lån. Alternativet är väl att dra ut tanden.

   Svara

    Ta ett lån! Det blir bara dyrare ju längre du väntar då skadan ju förvärras över tid. Alternativet är att dra ut den onda tanden helt. Blir billigare…

    Svara

   Dra ut tanden med det djupa hålet. Skölj med flour efter lunch och middag. Använd tandtråd för tandköttets skull. Hoppas på det bästa.

   Svara

   Finns kanske någon fond du kan söka pengar från?

   Svara

   Men ta lån o laga skiten!! O sluta ät socker, drick vatten, floura och ta tandtråd.

   Svara

   Rösta rätt så att vi nån gång äntligen kan få fri tandvård också! Inte klokt att de ska kosta så mycket.

   Svara

    Vilken parti ska man rösta på isf?

    Svara

     AFA

     Svara

     V.

     Svara

      Hur ska det bli mer pengar till tandvården för svenska om vi röstat V som vill ta hit miljoner flyktingar och deras anhöriga? Deras behov av betald tandvård lär gå före både dina och mina tänder.

      Svara

       Finns det något annat man kan flytta på i statsbudgeten tro… Eller består den av endast två grupper : etniska svenskar med hål i plånkan & utlandsfödda med hål i plånkan. Endast två svaga grupper som enbart kan ställas mot varandra. Är det alla möjligheter en stadsbudget har tro? Bara de två? Känns det inte väääääldigt bekant på något vis…? 🤔

       Svara

       Hahaha det är ju två helt olika frågor som egentligen har noll med varandra att göra. Sedan är det uppenbart att du inte har koll när du påstår att V till ”ta hit miljoner flyktingar och deras anhöriga”. Skrämmande fördomsfull är du.

       Svara

        Miljoner flyktingar och anhöriginvandring HAR tagits upp av flera partier. Det är redan bevisat att sjukvård samt annan vård blir mer belastad av flyktingar med stora behov. Så en högst relevant fråga som tas upp här ovan. Varför vill man krasha välfärden och importera konkurrens till arbetarklassen i Sverige?

        Svara

        Annie Lööf gjorde ett uttalande 2019 att hon mycket väl kan tänka sig att ta in ytterligare 30 miljoner flyktingar. Det finns dokumenterat!

        Svara

         30 miljoner flyktingar till Sverige? Källa på det tack…. och din rumpa räknas inte.

         Svara

          Googla ”Annie Lööf 30 miljoner” bara

          Svara

           Ja, jag såg intervjun och ingenstans säger hon att vi ska ta in 30 miljoner flyktingar. För det första pratar hon om arbetskraftinvandring, inte flyktingar. För det andra kommer siffran 30 miljoner från journalisten som gör en jämförelse med Kanada. Och för det tredje säger hon att det inte är realistiskt i ett kortare perspektiv.
           Argumentet hon driver är att Sverige kan och bör ta in fler invandrare som kan starta företag, har rätt utbildning för att komma i jobb och betala skatt.

           Men det klart, jag ser ju vilka bakomliggande åsikter du har som medvetet vinklar det till ”Lööf vill ta in 30 miljoner flyktingar ”….

       Jo men om sisådär 7-8 år när flyktingarna kommit in i det svenska samhället och lärt sig svenska språket och börjat arbeta, det kommer gynna svenska staten enligt Stefan L. Hoppas då på skattefinansierad tandvård, om inte annat.

       Svara

        😂

        Svara

    Tändernas hälsa är viktig-inte bara estetiskt utan har man tex en ledprotes så kan en tandinfektion orsaka benhinneinflammation vid protesen. Och det är allvarligt.

    Svara

     Finns även en länk till alzheimer och tandbakterier. Hjärnan hos döda individer med Alzheimers har visats innehålla höga nivåer av tandrelaterad bakterie.

     Svara

   Kolla runt bland andra tandläkare. Speciellt utanför storstäder. Har en bekant som var tvungen att dra visdomstand i Stockholm som var galet dyrt. Han hörde av sig till hembyn och då gick det på en spottstyver

   Svara

    Vad kostade det? Jag gick till en i Sthlm, mitt i stan, för att dra ut min visdomstand och besväret gick på ca 900 kr. Inte särskilt dyrt enligt mig.

    Svara

     What när jag drog ut en kostade det 3000 😶 vilken tandläkare gick du till jag vill ha den

     Svara

     Hallå hallå! Priserna för att ta bort en visdomstand kan variera mellan 900-5000 beroende på tand och vilka förberedande röntgenbilder som behöver tas inför ingrepp samt om det är en vanlig tandläkare som utför ingreppet eller om man behöver ha röntgenspecialist som tar bilderna och käkkirurg som utför ingreppet. Och varför priset och vem som utför det beror på svårighetsgrad. Så om kostnadskullnaden mellan era ingrepp är stor beror troligen inte orsaken på tandläkare/klinik utan på tanden. Mvh Tandläkare

     Svara

   Varför har du ingen tandförsäkring? Jag har en och betalar typ 61 kr i månaden..

   Svara

    Men de problem TS har brukar försäkringen ligga på en galen summa, det blir oftast billigare i längden att betala på plats.

    Svara

     Jag har haft stora problem med mina tänder. Min tandförsäkring går på 125 kr per månad. Överkomligt ändå tycker jag!

     Svara

    Finns inte i alla regioner, så kanske inte är ett alternativ

    Svara

     Oj det visste jag inte 😳

     Svara

    Alla kan inte teckna frisktandvårdsförsäkring av olika skäl samt att innan försäkringen börjar gälla skall man vara ”nollställd” alltså färdigbehandlad. Därför är försäkring inte aktuellt i nuläget för hen. Mvh tandläkare

    Svara

   Skulle laga tanden och se till att fixa allt. Börja använda tandtråd. Sen skaffar du sig avtal via typ Folktandvården, låg månadskostnad och fixar sånt där när det väl händer. Lätt värt.

   Svara

   Först har du tandvårdsbidrag på 300 per år, lite olika beroende på hur gammal du är. Har du inte varit hos tandläkaren på två år har du 600 innestående. Sedan så om du hittar en tandläkare som inte ligger över försäkringskassans priser så betalar du de första 3000 kronorna själv, nödvändiga kostnader som lagningar därutöver betalar du 50% av kostnaden för om du gör detta inom 12 månader för att tillgodogöra dig ersättning från fk. Över 15 tusen som man betalt själv ersätter fk 85 % av den summan. Överstiger din tandläkares priser fk referenspris.betalar man själv även den mellanskillnaden

   Svara

    Tandläkarens pris och fk referenspris skiljer många gånger med tusentals kronor. Fri prissättning gynnar inte patienterna däremot tandläkarna. Ett referenspris borde gälla hos samtliga tandläkare.

    Svara

   Hej! Tandläkare här 🙋‍♀️ Sök till folktandvården för bäst pris (de håller sig hyffsat till referenspriserna), det kan vara lite kö men vi jobbar i princip som vanligt. Gör all behandling inom loppet av ett år och sköt dig därefter!! Under ett års tid har du en karensperiod, eller en rabatt-trappa vilket innebär att första behandlingen är svindyr men därefter blir det bara billigare och billigare! Efter 3k betalar du 50%, och skulle du komma över 15k betalar du bara 15%. Så välj den långsiktiga och dyra behandlingen om du kan.

   Svara

    Det borde inte alls vara så dyrt😔

    Svara

    I min kommun har folktandvården två års kö, de rekommenderade mig att gå privat. Fick tid samma dag 😱

    Svara

    Fast folktandvården har ju höjt sina priser rejält så att just de blir billigare är verkligen inte säkert längre… Dock har de ofta tydliga prislistor så det blir lätt att jämföra iaf.

    Svara

    Gäller det i slutet bara folktandvården?
    Fick betala sammanlagt 5.500 för en rotfyllning…

    Svara

    Långa väntetider till ft pga att flyktingar prioriteras, dessutom fri tandvård. Sök privat tandläkare betydligt kortare väntetid.

    Svara

   Gå till den kyrka du tillhör och prata med en diakonissa. De kommer bevilja dig de pengar som de kostar för att laga din tand!:)

   Svara

    Eller inte. T ex i min församling kan man ansöka pengar för tandläkare, glasögon och liknande 1-2 gånger per år (vid jul och ev. i juni.) Man måste fylla i blanketter, redovisa inkomster m.m. Dessa pengar räcket inte för alla utan en del får de beviljade, andra inte.

    För övrigt så brukar inte diakoner vara några bankautomater som kan bara ge pengar åt folk hur som helst. De har inte en massa cash som de delar ut höger och vänster. Det är en missuppfattning som foök har.

    Svara

     *folk

     Svara

    Är hon inte i en riskgrupp så kommer även kyrkan att tycka att hon kan arbeta i coronatider. De har inte någon skattkista att ösa pengar ifrån då dessa bidrag grundar sig på andra bidrag som kyrkan har fått i sin tur. Svenska kyrkan i sig går back, sparkar folk och säljer fastigheter.

    Svara

   Mina ilningar var inte hål som jag trodde, men du kanske hade fått de bekräftat? De hjälpte för mig att gå från colgate till sensodyne, trodde inte alls på reklamen men det funkade. Finns de ingen i din närhet att låna ifrån?

   Svara

    Jag hade också ilningar ett tag för att jag gnisslade tänder tydligen. Bettskenan jag fick gjorde mig galen men sen gick det hela över tack och lov. Jag gjorde qigong ett tag, det hjälpte säkert. Mot karies hjälper faktiskt oil-pulling (ayurveda), munsköljning med olja, det minskar kariesbakterierna enligt forskning och stärker tandköttet upplever jag det som. Det ska tom. gå att bli av med små hål (inte det stora skulle jag tro, det borde nog lagas …).
    Jag hade en obehaglig känsla i tandköttet pga. vitaminbrist (B12) men även efter virusinfektioner. Krya på dig!

    Svara

     Det där vill jag se en studie på hörredudu! Finns ingen olja som hjälper mot karies! ( om den inte råkar innehålla 0.2%NaF) . Jag är så trött på kvacksalvare som dej! / Tandläkare

     Svara

      Då ingen kan tjäna stora pengar på det finns det troligtvis inga studier, men värt att testa som ett alternativ till att inte göra någonting alls tills hon har råd att gå till tandläkaren. Att kalla någon för kvacksalvare som ger TS alternativ i en hemsk situation är lite väl magstarkt, men du som tandläkare kan ju erbjuda dig att behandla henne gratis istället. Det hade säkert uppskattats.

      Svara

      Duger British Dental Journal 2012, „Coconut Oil inhibits karies“? Kokosolja funkar som naturlig antibiotika … du kan googla själv, det tror jag skulle vidga din vyer.

      Svara

      NaF är rena rama giftet. Kokosolja är milt och samtidigt effektivt.

      Svara

     Även kokosolja är bra att skölja munnen med.

     Svara

      Också coca cola!

      Svara

       Ja, Coca Cola är mycket effektivt om du vill få kariesangrepp i dina tänder.

       Svara

   Det är värt att laga alla gånger. Kan bli inflammation… det vill man inte ha. Vill du ändå stå ut med smärtan och eventuellt döda tanden med hål i; använd sprit som munskölj. Men behåll spriten i munnen och sitt så, så länge du behöver. Spotta sedan ut. Upprepa vid behov. Ta dubbla Ipren (ja man kan ta två, läkares ordination, men gör det inte för många dagar!).

   Svara

    Att skjuta upp tandproblem blir oftast bara en dyrare historia. Att laga ett litet hål landar på i snitt 1400-2000 kr – väntar du för länge resulterar det i en rotfyllning (om du vill behålla tanden) vilket går på minst 4-6000 kr – bara för att ta ett exempel. Sen tycker jag du ska fokusera på att ta hand om dina tänder ordentligt hemma dagligen. Man kan inte bara skylla sin dåliga tandstatus på att man inte besöker tandläkaren regelbundet (även om det självklart är viktigt), det allra viktigaste är att du tar hand om dina tänder resten av årets dagar. Tänk på kostfrekvens och egenvård av tänderna så är du en god bit på vägen. Det lagar inte dina befintliga hål, men hindrar nya från att uppstå.

    Svara

     Jag håller med om att det är viktigt att sköta tänderna men att få hål i tänderna beror inte bara på skötsel. När jag var yngre var jag LIVRÄDD för tandläkare och gick inte dit. Jag borstade tänderna 2 ggr per dag men använde aldrig tandtråd. Gick till tandläkaren efter 10 år och hade lite tandsten men inga hål och superfina tänder. Min man som är sjukt nitisk, tandtrådar, borstar och flourar inte äter godis och går till tandläkaren osv hade hål.
     Fick förklarat att det har med saliv att göra ☺️

     Svara

     En del får lättare hål pga mindre salivproduktion tex. Tycker inte man ska skuldbelägga någon för dålig tandstatus då det kan bero på andra saker än att man äter fel eller borstar tänderna för lite.

     Svara

      Det handlar inte om att skuldbelägga utan att få personer att inse att tandhälsan till största del har med aktiva val man själv gör som kost och munhygienvanor. Tufft att höra kanske men så är det. Salivens kvalite och mängd kan absolut påverka kariesrisk och hur snabbt hål utvecklas men äter du inte mediciner eller har sjukdomar som påverkar saliven så är det inte en tydlig ”orsaka faktor”. Att borsta sina tänder med fluortandkräm och begränsa sockerintag kommer man väldigt långt på, så ta ansvar för det och lägg inte fokus på faktorer ni inte kan påverka /tandläkare

      Svara

       Jag vet redan det-bägge mina föräldrar är tandläkare. Men många är så kvicka att ta upp kostvanor och förutsätta att vederbörande inte borstar eller använder fluor. Depressioner och andra psykiska sjukdomar som är så vanliga idag(samt medicineringen som ges för dessa) kan också öka risken för dåliga tänder i unga år.

       Svara

        Jag började äta antidepressiva, men hade ingen aning om att de kan göra tänderna sämre. Efter att jag ätit antidepressiva ett tag märkte jag sämre kvalitet på tänderna, och nu vill jag aldrig mer äta antidepressiva. 🙁 Mina tänder var så mycket finare innan jag började äta antidepressiva. Men nu är det försent, mina tänder blir fulare och fulare. (Fast jag äter inte antidepressiva längre) Jag är så ledsen.

        Svara

       Msm pulver borstar jag mina tänder med någongång i veckan, har blivit av med ilningar och tänderna har t.o.m. blivit lite vitare.

       Har faktiskt blivit av med kronisk värk av att dricka msm blandat med askorbinsyra varje morgon, vilket betyder att jag inte behöver äta starka beroendeframkallande värktabletter i resten av mitt liv.

       Det är fantastiskt att det finns alternativ😀

       Svara

    Vad är det för skit du skriver?! Lyssna inte på den här personen! Skölj inte munnen med sprit. Det har ingen som helst effekt på varken hål eller tandvärk. Kanske lite vodka lindrar smärtan men orsaken/problemet kvarstår. /Tandläkare

    Svara

     😂😂😂

     Svara

   Du kan prova att söka ekonomiskt bistånd också!

   Svara

    Hon kommer inte få det då sambo eller make/maka har försörjningsplikt.

    Svara

   I region norrbotten kan man delbetala, först får du hem fakturan och det brukar oftast stå ett nummer på den (för oss är det till Boden) där du förklarar läget. Många patienter söker efter den lösningen. Vissa privata kliniker har den lösningen på plats. Ring runt och kolla.
   Du kan även förklara läget för tandläkaren och tandsköterskan, så kan de göra ett kostnadsförslag på olika behandlingar, och som många säger det billigaste är att dra ut tanden.
   Obs! Jag har inte sett/mött dig personligen så kan inte ge dig individuella tips, men här är några iaf som du får fundera på ❤️
   Kör mkt fluorskölj, använd inte listerine (!!) eftersom den innehåller alldeles för lite fluor och alkohol, som även tar bort de goda min bakterierna. Kolla efter munskölj med 0,2% NaF. Flux med aloe Vera kanske skulle vara bra för tandköttet också. Kör inte munskölj direkt efter tandborstning, eftersom tandkrämen redan innehåller fluor och det ger inte speciellt mkt genom att skölja med fluor igen… 😅 Ta det efter lunch/middag så du fördelar det under dagen.
   Kör en kort behandling med paradontax om du har blödande tandkött (ps, smakar inte gott…)
   Klorhexidin om ditt tandkött är svullet och irriterat
   Under dagen, ta en klick med sensodyn tandkräm där det ilar, för extra fluor.
   Försök använda tandtråd varje dag, om det inte är möjligt, är 1/2ggr i veckan bättre än inget!
   Om kanske några år har din ekonomi blivit bättre och du kanske kan göra implantat (dock är det väldigt dyrt!)

   Hoppas några av tipsen kommer till användning. / tandsköterska

   Svara

    Testade paradontax en gång, fick kväljningar och spydde nästan upp frukosten. Den tandkrämen går fan inte att använda🤢🤮🤮🤮

    Svara

   Tappade en j*vla fyllning igår och har redan en innan som behöver bytas😫 Är 46 så det är väl väntat…Tur det finns temporärt fyllningsmaterial på apoteket i nödfall…känner med dig. Bor du i närheten av Stockholm, Göteborg eller Malmö kan man få rabatterad behandling på tandläkarhögskola. Kan vara värt ett försök. Hoppas det löser sig.

   Svara

   Tandtråd vännen! Börja där! Ju mer det blöder desto mer nödvändigt. Kanske gå till tandhygienist (ca 1000:- +/- bidrag).

   Svara

   Testa att borsta tänderna med msm-pulver, finns bl.a på svensk hälsokost, gratis och snabb leverans.
   Ett tips utöver att du nog bör gå till tandläkaren.

   Borsta tänderna med det någon gång i veckan.

   Svara

   Utge dig för att vara papperslös. De måste ge dig akut tandvård, och du pröjsar 50 spänn. Åk till andra sidan stan/en annan stad och gör det.

   Svara

  Hej alla! Skulle vilja ha Instagramtips, mina två favoriter på Instagram är Hanapee och Julia Frändfors och vill hitta andra med liknande humor! Tips? ☺️

  Obs efterfrågar alltså inte anledningar till varför ni tycker att Hanna och Julia är tråkiga eller dåliga så det kan ni hålla för er själva.

  Svara

   Dimbitch! Hon är ”snäll” men rolig på stories. Kanske lite för intern ibland kan jag tycka eftersom att jag inte känner henne, men annars jätterolig.

   Svara

   Dom är mina favoriter också! Skönt m människor som bjussar på sig själva lite!

   Svara

   @linneaelisabeth
   @smulsex
   @amiethekid
   @linneawikblad
   @johannanordstrm

   !!

   Svara

   @annazzzahlin

   Svara

   Julia och Hanna är bäst på insta, så svårt att slå dem. Men här är tre tips i alla fall:
   Gokidgo
   Isaboll.pdf
   Moaromanova

   Svara

   @fannyomnes
   Grymt rolig tjej som uppdaterar ofta, skrattar typ jämt? Hon har även en podd som är kul

   Svara

  Tycker ni Tom och Jerry är dåligt för små barn?

  Svara

   Ja, akta dig.

   Svara

   Ja, dom kommer bli mördare om dom fortsätter på detta sättet :/

   Svara

   Inte värre än något annat

   Svara

   Talar vi om tv-serien: Nej. Talar vi om kexen: Ännu mer nej.

   Svara

    Exakt, kexen innehåller socker son gör barn till monster och om do samtidigt äter kexen och kollar tv- serien blir det katastrof!

    Svara

   Är uppvuxen med Tom och Jerry rullandes på TV för jämnan. Och det har visat sig att jag inte fått några vidare men 😊😊 så kör.

   Svara

  Alltså något som jag funderat orimligt mycket på. Hur ser barnfamiljers vardag ut vad gäller sovtider i sydeuropeiska (och många andra) länder?

  Det jag är nyfiken på är främst hur små barn, typ förskoleålder, hinner få sin sömn. Generellt går de ju och lägger sig betydligt senare än i vår del av världen (är ju inte ovanligt att små barn uppe vid 23-tiden på vardagar), men de verkar ju ändå börja förskolan och skolan vid typ senast 9. Alla kan ju inte sova middag i typ fyra timmar på förskolan? Och ett lite skolbarn klarar sig ju inte heller med 7 timmars nattsömn, men inte vilar barn i skolorna en massa mitt på dagen?

  Jag vet att många barn får åka hem mitt på dagen och sova/chilla, men det tar mig till min nästa fundering! Många yrkesgrupper kan väl knappast åka hem på en tre timmars siesta mitt på dagen?! HUR GÖR DE?! När sitter italienska föräldrar och kollar på Netflix och viker tvätt? Mitt på natten? Och sen upp kl 7 kanske 8 för att jobba? Får inte ihop det 😂

  Svara

   Jag är också nyfiken på hur människor från andra länder, men som bor i Sverige gör. Jag ser ofta småbarn uppe sent på kvällarna, ibland långt in på nätterna. Här har vi ju inte siesta och de flesta jobb börjar ju runt 7 eller 8. Barnen måste ju vara snortrötta?

   Svara

   Det där med sömnen vet jag inte men med föräldrarnas tid för annat så tror jag att det är vanligare att man lever nära sin familj och liksom alla tar hand om barnen.

   Svara

   Har varit aupair i Frankrike i familj med barn i förskoleåldern. De hade förskola ca 9-11.30, sen hem på lunchrast (därav aupair eftersom föräldrarna inte kunde åka hem mitt på dagen), sen tillbaka igen 13.30-17.00. Förskolan hade ofta onsdagarna lediga eller onsdag eftermiddag ledig så då behövdes barnpassning. Förstår verkligen inte hur familjerna fick det att gå ihop utan någon hjälp, med lunchen mitt på dagen.. min familj hade skolbuss men om de inte haft det skulle de ju hämtat/lämnat barnen också, stressigt värre. På lunchen hann barnen hem, äta lunch, typ chilla lite och kolla på tv eller leka, men hann inte sova så den yngsta vilade i förskolan.

   Svara

    Och ett tillägg till detta: tror tyvärr det är ganska vanligt i andra länder att ena föräldern inte arbetar, så de får väl ihop det på så sätt. Finns ju också en del länder med sambeskattning där det typ inte lönar sig att båda förälderna arbetar.

    Svara

     Sambeskatning =kvinnofälla så det sjunger om det. Direkt tillbaka till 50-talet bara. Man blir mörkrädd när visa politiker snackar om att återinföra det. Varför tog man bort det till att börja med? Jo, för att kvinnor inte skulle behöva vara beroende av sina män, vara kvar i äktenskap enbart pga ekonomiska skäl, bli fattigpensionärer osv osv. Skrämmande 😱

     Svara

      Eller hur! Jag hoppas alla kvinnor tänker på det när det är dags att rösta! De så kallade Sverige-vännerna är inte så vänligt inställd till kvinnor heller…

      Svara

   Häri Sverige går det inte ihop för dom.

   Mina gamla grannar från Chile lät barnen vara uppe till 01.00 på vardagar, barnen va så trötta så 6åringen skolkade från förskoleklassen minst 2dagar i veckan.

   Den största fick svårt i skolan, med koncentration och ännu värre blev det med läxor eftersom hon däckade på eftermiddagen tills på kvällen.

   Stackars barn.

   Svara

    Jo då. Mina grannar som också var från Chile gick det utmärkt för. Tur att jag fick hänga där, och med kidsen från Iran några trapphus bort, för de hade 🍐 som var naturvetare så jäklar vad det gick bra för dem i skolan, och mig som fick haka på vid läxläsningen 😊

    Svara

     ??

     Svara

     Dom kanske inte lät er barn vara uppe till 01.00 på skoldagar och ni kanske inte skolkade för att ni inte orkade med skolan?☺️

     Svara

      Precis så. Alltså finns det alla sorter, även avseende familjer från Chile 😉

      Svara

       du läste nog in lite för mycket i min kommentar. jag hänvisar till min första mening, hur det fungerar att leva som i chile här i sverige 🙂 Förstår du nu?

       Svara

   Läste nyligen på instakontot vildabarn att vi nordbor har andra sömnmönster än många andra (kanske pga den eviga solljusjakten) och att i många andra länder är det helt normalt att sova fyra timmar här och tre timmar där. Att det är vi som är avvikande med 8 timmars-standard 😊

   Svara

    Jag läste också det och förstår att det kan vara ett utmärkt fungerande sätt i vissa befolkningar där det fungerar rent praktiskt! Men typ Frankrike, Spanien, Italien m.m, har ju ett snarlikt upplägg som oss i Norden med arbete (ändå rätt ofta båda föräldrar som jobbar, även om det såklart är vanligare med mammor som går hemma) och västerländsk skolgång osv. Var får de in de där fyra timmarna här och där liksom?! Är fortfarande så konfunderad och oskäligt nyfiken!

    Som vi fick höra ovan av hon som beskrev hur det var att vara au pair i Frankrike var det ändå bara två timmar barnen var lediga mitt på dagen. Lägg till lite pendling på det och när hinner franska sexåringar sova?! 🤯

    Svara

     Aupairen här! 👋🏼 Barnen nattades runt 20 på kvällen, sov senast 21 och upp ca 7-7.30. Har inte barn själv så vet inte vad som är normalt på vardagar haha. Kan ju tilläggas att förskolan (som de kallade école=skola) var ganska lik skola med uppgifter, omdömen/gradering (yes, även den yngsta hade färgkod grön/gul/röd på olika moment). Svårt att se någon vila för sexåringen där.

     Svara

   Som förskollärare så stöter jag på många familjer med annat ursprung som låter sina barn vara vakna till kanske 22-23 (mellan 1-3 år). Barnen är i regel snortrötta på dagen och många har så bestämd sovtid på max en timme. Vi låter givetvis barnen sova längre för att väcka ett barn som gråter resten av dagen innan föräldrarna hämtar cirka 4-5h senare är orimligt och barnmisshandel.
   Händer juh ofta att barnen somnar typ en timme efter att de blivit lämnade på förskolan eller mitt i frukosten/fruktstund för de är så slut.

   Svara

    Går denna info vidare till päronen? Att deras kids somnar mitt i frullen? Hur är reaktionen isf på det?

    Svara

     Ja då. Föräldrarna får information om hur trött de är och att de ibland somnar vid frukost. Oftast får vi till svar att ungen sovit väldigt dåligt under natten, kanske max fyra timmar vilket är på tok för lite för ett litet barn, och ibland får vi till svar att vi måste leka mer med det. Ja. Vi hänvisar så gott vi kan till sömnstudier etc.

     Svara

   Haha har undrat detsamma! Har bott i Spanien och där var ju familjer ofta ute och käkade middag vid typ 22. Hur orkar småbarnen? (Vågade aldrig fråga någon)

   Svara

   Men om barnen somnar vid elva så borde dom vara utsövda vid 7 på morgonen då dom fått 8 timmars sömn. Sen börjar ofta kindergarden vid 9 i många länder vilket ger gott om tid på morgonen. Dom har senare kvällsrutiner men även senare morgonrutiner.

   Svara

    Bara det att barn 1-3 år sover ca 12-14 h per dygn..

    Svara

    Fast barn har ju behov av 10-12 timmars sömn, inte 8 som vuxna.

    Svara

    Fast åtta timmar räcker ju inte för ett barn i förskoleåldern. Kanske för någon men fe flesta sover 10-12h

    Svara

  Varför är kvinnor tillsammans med män, när män i värsta fall är livsfarliga och i bästa fall självupptagna och extremt tråkiga?

  Svara

   Bra fråga!

   Svara

   Man behöver dem för familjebildning.

   Svara

    Varför bildar kvinnor familj med män när män i värsta fall är livsfarliga och i bästa fall självupptagna och extremt tråkiga?

    Svara

     För att män har spermier, vilket än så länge krävs för att skaffa barn.

     Svara

      Så kvinnor lever tillsammans med män för att män har spermier?

      Svara

       Yes, anledningen till att kvinnor hellre lever med en man än utan är för att de behöver männens dna. Ska man få spermier donerade är det ett jäkla meck och det ska ansökas och insemineras och gud vet vad. Sen är det ju guld att vara två när man ha barn, det är knappt möjligt att vara ensam.

       Svara

      Hatar det.. att man ska behöva stå ut med män för spermierna.

      Svara

       Det finns ju spermier på spermabanker?

       Svara

   Tur att smaken är som baken då. Jag föredrar män framför kvinnor på alla sätt och vis.

   Svara

    Varför?

    Svara

     Funkar bäst ihop med killar och har mest gemensamt med dem. Och sen attraheras jag inte av tjejer så därför föredrar jag män på alla tänkbara sätt.

     Svara

      Vad har du gemensamt med dem?

      Svara

       Allt. Sportintresset, humorn, jargongen, väldigt ofta åsikter och värderingar.

       Svara

   Vad hemska erfarenheter du måste ha om du tänker så om män överlag 😔
   Men vilken tur då att det finns ett till kön att vända dig till 🌺

   Svara

    Vad har du för positiva erfarenheter av män som motsäger mina påståenden?

    Svara

     Min man är varken livsfarlig, tråkig eller självupptagen. Han är snäll, omtänksam och har mycket av allt annat jag dras till. Och då dras inte jag till ”bad-boys” 😆
     Sen har jag manliga vänner som är väldigt bra människor utefter mitt perspektiv.
     Männen i min familj är ”bra” män.
     Men alla har ju olika erfarenheter.
     Men finns också riktigt manipulativa kvinnor, farliga kvinnor, tråkiga kvinnor och väldigt många självupptagna kvinnor. Så jag tror det går åt båda hållen 🤷🏼‍♀️
     Som tur är kan man ju välja vem man vill vara med, man behöver ju inte välja den självupptagna nöttan som dessutom är livsfarlig 😅

     Svara

      Många män visar sig vara farliga efter att relationen redan är påbörjad. Många kvinnor mördas varje år av män de är tillsammans med och försöker göra slut med.

      Svara

       Fast det är fler kvinnor som inte mördas av sina män. Vi har statistiken på vår sida med råge.

       Svara

        Ja, skönt så länge minst 50% överlever!

        Svara

     Alltså några av mina allra bästa vänner är män, och några är kvinnor. Uppskattar samma ting hos dem allihop. Främst lojalitet, hjälpsamhet, medkänsla, humor och självdistans. Lägg där till ett par gemensamma intressen och voila 💕 Jag dras väl till en viss typ av människa helt enkelt, oavsett kön.

     Svara

   Jag är inte tillsammans med män i allmänhet, jag är med en specifik man som varken är våldsam eller tråkig 🤷‍♀️

   Svara

    Hur är han då?

    Svara

     Han är omtänksam, snäll, generös, rolig, intelligent, varmhjärtad och en skön person att hänga med. En najs människa, liksom.

     Svara

      Hur är han omtänksam och snäll?

      Svara

       Vänligen sluta spela dum.

       Svara

       Ja du, som de flesta andra är omtänksamma och snälla. Ställer alltid upp för vänner, främlingar och så klar för mig. Tänker på andra, både i handling och tal. Jobbar hårt för att vara en vettig manlig förebild för yngre kollegor, är noga med att vara extra snäll och ”mjuk” eftersom han är stor och skäggig och inte vill skrämmas. Visar hänsyn för alla, till och med spindlar och getingar tas vänligt om hand och släpps fria.

       Hur är du själv omtänksam och snäll?

       Svara

        Låter som du har en superfin man 😊😊

        Svara

         Tack, det tycker jag också 🙂

         Svara

   För att övervägande delen av det manliga könet inte är ärkeknölar.

   Svara

    Har du bevis för det?

    Svara

     Har du bevis för motsatsen?

     Svara

      Ja

      Svara

       Är du personen bakom kontot Mansbebisar på Insta? Du verkar ha en egen agenda.

       Svara

   Du är ju bra korkad. Finns riktigt bra män som bara är en bonus för kvinnor.

   Svara

    Hur menar du?

    Svara

   Om männen du träffat i bästa fall är självupptagna och tråkiga tycker jag synd om dig

   Svara

    Varför tycker du synd om mig?

    Svara

     Att du har haft såna upplevelser i livet, att du idag har sådana förutfattade meningar kring hälften av jordens befolkning.. Jag kanske har levt ett ganska skyddat liv utan några större missöden, men jag tycker det är intressant med nya människor oavsett kön. Och ja jag har varit tillsammans med en och samma man i 16 år nu och är långt ifrån uttråkad!

     Svara

      Det är inte min personliga erfarenhet att leva i ett patriarkat.

      Svara

       Mycket tid över?
       Och som svar på din fråga du nu kommer att ställa:
       ”Varför undrar du det?”
       Så svarar jag: jo, för din retorik är sunkig och provokativ.

       Svara

        Hur är min ”retorik” sunkig och provokativ?

        Svara

         Haha, du är värre än ett gäng treåringar. ”varför, hur, när, varför varför varför varför?”

         Svara

       Hur är din personliga erfarenhet då?

       Svara

        Att leva i ett patriarkat är ett faktum mer än en personlig erfarenhet

        Svara

   För att man gillar snopp.
   Och män.

   Svara

   Som att kvinnor är så vansinnigt intressanta?

   Svara

  Någon annan som tänkt på faktum att LD och Fayme plötsligt försöker få barn samtidigt? Jag gillar båda så det är ingen kritik men känns som att det kommer väldigt hastigt och har tänkt på några saker. LD sa i samband med barn 3 att hon fick övertala hennes man länge för att få en 3e, nu så verkar det ha gått snabbt. Jag vill minnas också att hon för länge sedan sagt att de inte ligger längre men nu säger hon att de har legat varje vecka sedan 2011. Känns som att hon ändrar sina uttalanden för att det ska låta bättre nu. Tänker också på att båda säger att de har svårt att bli med barn nu samtidigt som de röker i varje story.

  Svara

   Håller helt med dig och reagerat på samma. Dessutom var hans reaktion ”nej nej nej” till ett till barn. Men hon skiter i det, för han kommer älska barnet när det är här ändå.. Och att det är hon som bestämmer att dom ska ha barn och han ska bara finna sig i det.

   Och allt detta kom under en natt känns det som. Mittiallt ska dom båda ha barn?! Men ändå ska dom också ha mycket egentid med sina drinkar, och sitta och klaga på barnen.

   Svara

   Hon svarade på de här frågorna i instastory igår. Tror hon även sparar dem under en höjdpunkt som heter frågor/frågestund. Där finner du svar på dina funderingar

   Svara

   Har för mig att hon skrev att hon ”höll på att dö” i samband med tredje förlossningen och att det var färdigt med barn.
   Tycker hon är självisk.

   Svara

    O nu ska givetvis fayme också ha en septum :))

    Svara

     Såklart hon ska. Förlåt men dom börjar bli väldigt barnsliga.

     Svara

     Orka. Jag är glad för deras skull att de hittat varandra för det är så jävla svårt och ha äkta relationer med andra kvinnor

     Svara

      Ja! Jag skulle älska att ha det dom har! Hoppas båda lyckas med sina graviditeter 🥰

      Svara

       Du vill leva på en man samtidigt som du sitter och hatar på män?

       Svara

        Exakt! Missunnar ingen en vänskap, men allt detta börjar bli riktigt löjligt.

        Svara

        Var skrev jag det? Jag syftade på deras vänskap. Märkligt att det var så svårt att förstå, tyckte inte mitt svar var så lätt att feltolka.

        Svara

  Jag vill jobba med allt möjligt? Någon mer????

  Jag vill bli målare, ha ett eget företag, vill ochså bli POLIS, vill jobba på fängelset, vill bli psykolog/ beteendevetare, specialpedagog, undersköterska på BB , bagare, jobba på flygplats med kontroll , vill jobba på kontor , jobba på fritids..

  Svara

   haha samma här! pluggade brett och hoppas att livet blir långt så att man hinner skola om sig om man får feeling 🤓

   Svara

   Samma! Skulle vilja göra massa olika saker… Får inte ihop det alls 🙊

   Svara

   Bli skådespelare, så får du låtsas ha olika jobb 😀

   Svara

  Jag har inte läst på Griplöv kontot tidigare men gick in nu efter senaste inlägget. Men allvarligt, människan verkar vara sjuk på riktigt, helt rabiat och med en massa trollkonton som sitter och svarar sig själv. Riktigt obehagligt faktiskt.

  Svara

   Du är obehaglig!

   Svara

    Nej, det är du som är obehaglig. E har alldeles rätt, det är ett fruktansvärt konto!

    Svara

     Hur orkar du?

     Svara

      Lol, är det du som är kontoinnehavaren eller varför tjatar du såhär?

      Svara

       Nej det är jag inte. Undrar bara varför ni tar så hårt på ett satir konto?

       Svara

    Det handlar inte om man gillar IL eller inte, vi måste kunna vara objektiva i alla fall. Jag är tex. Inte så förtjust i CC arbetssätt men vissa människor som hoppar på henne är lite väl maniska. Och det här ett antal steg upp, känns som personen i fråga är på väg att brista och göra något riktigt dumt.

    Svara

   kollade upp och vafan är det för skit?
   Men kan ju inte vara en vuxen person som håller i kontot eller någon med en skruv lös. Han lär väl tröttna någon dag när han inser hur värdelös han är. 😂

   Svara

  Hur disponerar ni er inkomst? Jag lägger 1/3 på fasta kostnader, 1/3 till sparande och resten lever jag på.

  Svara

   100% leva!!

   Svara

   Sparar ca 1/4, fasta kostnader 1/4 och lever på hälften. På ett ungefär 🙂

   Svara

   Typ 2/4 sparande, 1/4 fasta kostnader, 1/4 leva på.

   Svara

   Vad menar du med spara? 1/3 av ens lön lät mycket, om du sparar i aktier/fonder och inte rör dem borde du ju lätt va miljonär? 😏

   Svara

    Beror på hur mycket jag tjänar efter skatt ju 😉 jag sparar på min nuvarande lön 13 000 i månaden, men har precis stigit lite i lön så har inte sparat så mycket i en lång period.

    Svara

   Just nu har vi (2 vuxna + 2 barn) låga omkostnader iom att vi inte reser, semestrar hemma och undviker att röra oss ute. Vi disponerar inkomsten ungefär enligt följande: 1/4 boende, transport och andra fasta kostnader, 1/4 rörliga utgifter (mat, shopping, nöjen) och 1/2 sparande. Vissa månader gar vi högre kostnader eller lägre inkomst (tex om vi vabbat mycket) och då kanske vi sparar runt 1/3 istället.

   Svara

   Sparar 40%, betalar räkningar/lever på 60%.

   Svara

   Allt går åt till räkningar och mat. Vi är sparsamma men tjänar ganska dåligt för tillfället. Sparar max någon hundring varje månad.

   Svara

    Vi har dyr hyra och en normalkostade bil. Normala löner (28 och 29 innan skatt) lägger en lön på fast kostnader. Så 1/2 på fasta kostnader. Sen 3/8 på leva med och Kanske 1/8 på spara. Det innebär ca 5000 kr så inte dåligt sparande men mer realistiskt än ovan.

    Svara

  Är det någon vanlis med övervikt som testat lace labratory? Är de så revolutionerande som alla kroppspositiva influencers påstår?

  Svara

   Skulle de inte få dessa trosor gratis i utbyte mot positiv reklam skulle de inte köpa dem.
   Tro inte på (allt) som influencers skriver och säger.
   Finns massor med andra trosor som är både bättre och billigare.

   Svara

    Jag har några par (som jag köpt och inte sponsrats med) och gillar dem faktiskt väldigt mycket. Vet dock inte hur de sitter med övervikt..?

    Svara

    Har du testat? Vilka är bättre? Eller missade du att jag undrar just av den anledning som du beskrev? 🙂

    Svara

   Jag ”gick på” en influencers reklam o positiva ord och köpte ett par. De va helt okej, typ likadana som cubus likande som brukar vara rullade vid kassan. De är ju elastiska/stretchiga men inte ”150%” som de marknadsförs som, och de korvade sig i höfterna för mig såå absolut inte värda det priset!

   Svara

    Tack!! Då vet jag att det inte är värt 😘

    Svara

  Har ni någongång sett en person ta sista andetaget innan personen dött? Hur såg personen ut? Hört att vissa ser rädda ut som att dom ser något och andra ser helt vanliga ut.

  Svara

   Jag såg min farmor ta sitt sista andetag.
   Vakade vid hennes sida under hennes sista timmar.
   Ofta får en döende person en form av ångest/ rädsla och den kan vara lite olika hur den artar sig vad jag förstått. Min farmor svamlade och va rädd i ögonen. Lite panik. Hon fick morfin för att lugnas och även för smärtan hon kände. Hennes hud slätades ut, nästan så att rynkorna försvann, och benen blev blåare och blåare allt eftersom tiden passerade- kroppen stängde ner.
   Sista timmarna så hade hon väldigt långt mellan andetagen och nångång tänkte jag att nu minsann är hon borta, så vips tog hon ett djupt andetag igen. När hon väl gick bort så kunde man höra ett annorlunda andetag och en väldigt djup suck.
   Där somnade hon in.

   Svara

    Vilken fin skildring. Tack för att du skrev den.

    Svara

    Ja verkligen. Har aldrig upplevt det men fick göra det genom din text 🌸

    Svara

   Fått berättat för mig om de som verkat förvånade och glada och nästan som försökt sträcka sig framåt, som om någon kommit mot dem. Då tänker jag mig att de har sett in i det som kommer efter att livet här på jorden är slut. En dag kommer vi ju alla att vara i den situationen, livet tar ju slut för alla förr eller senare, spännande tycker jag! 😀

   Svara

    Min pappa var död en kort stund (de fick igång hans hjärta igen i ambulansen.) Han berättade att man ser ett ljus och känner i hela kroppen att det är dit man ska, så förmodligen är det kanske detta ljus som de sträcker sig emot?😊

    Svara

     Va härligt att du får ha din pappa kvar en tid till ♥️ Vad tror du ljuset i tunneln är?

     Svara

     Min mamma är död men var innan med om en händelse. Hon var dålig och gick in i en tunnel och såg hela hennes liv rullas upp.

     Svara

      Typ liknande med min pappa. Var på g att gå bort i cancer. Men ryktes upp av något. Han berättade senare att han såg en brunn, kan ju vara tunnel med. Med sina barnbarn där borta som han ville till. Var säkert de som ryckte upp honom.

      Svara

     Exakt samma känsla har min man upplevt när han var död en kort stund. Att han sett ett ljus och att han kände att han bara ville dit.

     Svara

      Jag har ”upplevt samma.” När jag fick hjärtstopp såg jag ett ljus och ville bara dit typ, kände ett lugn och blev glad. Var nästan besviken när jag vaknade upp igen

      Svara

    Min vän har berättat om en gammal dam som undrade var den vackra musiken kom ifrån, när hon somnade in. Var på sjukhus, så det fanns inte någon orkester där!

    Svara

   Jag såg min mamma dö. Hon hade varit nästintill medvetslös i flera dagar och hon försökte verkligen hålla ut så att min bror skulle hinna hem. När jag insåg att han inte skulle hinna sa jag åt mamma att det var okej, att hon fick släppa taget.
   Någon timme senare låg jag och sov (det var mitt i natten och en fantastisk sköterska hade rullat in en säng till mig ❤) och vaknade i panik och sa”nu dör hon!”. Jag satte mig bredvid henne och höll henne i handen. Hon rosslade och lät väldigt obehagligt och sen blev hon tyst.
   När hon dog, dog en del av mig. Jag trodde jag visste hur det skulle kännas att förlora min mamma men det här var verkligen annorlunda. Jag kände så himla många andra saker, jag oroade mig t ex för vad som skulle hända med hennes kropp.

   En läkare kom in och dödförklarade henne och sen fick jag ta farväl. Jag minns inte hur hon såg ut, mer än att hon såg lugn ut. Jag visste att hon hade kommit hem till himlen, att hon slapp plågas mer.
   Jag trodde att någon skulle öppna fönstret för jag har hört att det är så man gör, för att själen ska få flyga ut. Det gjordes inte då men jag hoppas det gjordes när jag gått eftersom jag tyckte det var en så fin gest.

   Nu blev det mycket off topic, men ja. Det jag mest ville säga var att jag är glad att jag fick se henne ta sitt sista andetag. Hon var ju med när jag tog mitt första. Lilla mamma. ❤

   Svara

    💕

    Svara

    Sista orden, hon var ju med när jag tog mitt första, så fint 😭💔

    Svara

    Jag beklagar verkligen sorgen. ❤️ 😔 Starkt av dig att vilja dela

    Svara

    ❤️❤️❤️

    Svara

    Åh, det här gick rakt in i mitt hjärta. Jag var inte med när min mamma dog. Hon var inte kontaktbar den sista dagen och sen dog hon morgonen därpå. Hennes sambo som var där sa att hon tog ett sista andetag och att en tår rullade ner för hennes kind.

    Det sista hon sa till mig och min syster var ”Ta hand om varandra”.

    Svara

   Fridfull. Andetagen kom glesare och glesare i slutet. Jag kunde höra tre ”ja” precis innan hon tog sitt sista andetag. Om det var för att svara på det jag bett om (bad henne vaka över tre ställen på jorden) eller om det var för att det hon såg på andra sidan var tilltalande vet jag inte. Det var min farmor.

   Svara

   Jag var med när min pappa tog sina sista andetag

   Svara

  Läskigaste ni varit med om?

  Svara

   Bloggbevakning

   Svara

    Ha-ha, fan vad rolig du är…

    Svara

     Ja.

     Svara

      🤣😂

      Svara

   Män

   Svara

    Kvinnor

    Svara

     Människor

     Svara

     Instämmer

     Svara

   En störd kvinna som blev helt galen för jag sa till gällande hennes barn som var katastrofala. Hade dessutom mina småbarn. Hon börjar skrika en massa svordomar och säger ”kom så ska vi slåss”. Kunde inte tro att det faktiskt finns fullvuxna kvinnor som beter sig på det viset. Var så jävla läskigt då jag var själv med mina småbarn. Tack och lov grep andra in. Annars vet man ju inte vad galningen hade gjort.

   Svara

    Man förstår ju varför hennes ungar var katastrofala 😳😢

    Svara

     Ja men ellerhur! Blev uppriktigt sagt riktigt riktigt rädd. Men så jäkla ledsen för att alla barn fick se en vuxen kvinna bete sig på det viset.

     Svara

   När min mammas farmor precis gått bort började en speldosa spela på hennes rum

   Svara

    Nen det med speldosan tycker jag var jättefint.

    Svara

   Våldtäkt. Att jag hade tumörer i kroppen. När jag stoppade in handen där gångjärnen sitter och mamma kom efter och stängde dörren. Vilken smärta.Lillfingret gick av och en bit av andra fingret.

   Svara

    Skriker

    Svara

    AJ SOM FAEN

    Svara

   En bilolycka. Frontalkrock.

   Svara

   En fruktansvärt hemsk och långdragen förlossning. Jag ville bara dö och få slut på lidandet.

   Svara

   Den här LK känns läskig..

   Svara

    Kränkt man?

    Svara

   Fluortanten

   Svara

  Tror ni att (unga) tjejer som ser bra ut klickar snabbast med andra tjejer som ser bra ut? Jag menar, när man ser tjejgäng som är populära känns det som att många av dem är snygga. Varför kan de inte lika gärna klicka med en tjej som ser mycket sämre ut?

  Svara

   Lika barn leka bäst

   Svara

   För att de är utseendesfixerade bimbon.

   Svara

   De har väl samma intressen som typ fixa sig, gå på klubbar där snygga killar hänger, träna för att se bra ut osv. Tjejer som är snygga lägger ofta mycket tid på att vara snygga. Jag har till exempel slutat platta mitt hår och bära högklackat hela tiden och blivit ca 20% fulare.

   Svara

    Älskar att du skriver ”20 %”, så specifik hahaha

    Svara

     Haha ja men jag har det! Tidigare gick jag in på tunnelbanan en trött måndagsmorgon i högaklackar, nyfönat svall och en perfekt sminkning. Nu kommer jag in och ser ca ut som alla andra i ett par sneakers och en knut på huvudet. Hade helt klart en annan pondus tidigare som gjorde mig 20% snyggare 😉

     Svara

      Så ditt självförtroende sjönk som en sten när du slutade platta håret?

      Svara

       Självförtroende och pondus är inte synonymer.

       Svara

        Har jag inte påstått.

        Svara

         Men du insinuerade det.

         Svara

          Att hennes självförtroende sjönk, ja.

          Svara

        Jag förstår vad du menar Klara, jag kände också att jag hade mer pondus när jag klädde upp mig (gjorde det alltid innan men nu orkar jag inte hehe) 🙂

        Svara

    😂

    Svara

    Haha same. Lägg till osminkad På det också så är jag 78% fulare 😂

    Svara

   För att många mindre snygga kvinnor är för avundsjuka för att umgås med snygga kvinnor (obs vissa). Umgås man istället med någon snygg så får ofta personen lika mycket uppmärksamhet och det funkar därmed bättre att umgås.

   Svara

    Behöver inte ha med uppmärksamhet göra. Jag har umgåtts med typiska bombnedslag i perioder (är själv en typisk girl next door). Blir typ lättad av att inte få lika mycket uppmärksamhet för att det verkar jobbigt. Men dessa snygga personer är oftast utseendefixerade och det påverkar mig negativt. Jag gillar att klä mig snyggt, men fixar mig när jag orkar. Är alldeles för bekväm för att gå upp tidigare och göra hela proceduren med dusch smink och hår varje morgon och mår inte dåligt över att inte bry mig. Mår inte dåligt över hur jag ser ut, min kropp eller något sånt. Men när jag umgås med någon som bryr sig så mycket om sitt yttre som snygga människor gör så får de mig att bli så himla medveten om mig själv. Jag börjar känna att ”jag borde bry mig mer”, ”jag kunde sett bättre ut om jag bara…” och vips har jag plötsligt både ångest och komplex. Så numera försöker jag hålla mig borta från typiska snyggisar.

    Svara

     Jo, jag förstår helt. Jag menar bara att det är jobbigt åt båda hållen så det är lika bra att man vet vad som får en att må dåligt. Jag klär mig väldigt tight och får extremt mycket uppmärksamhet för min kropp och en vän tyckte jag inte skulle ha så tighta leggings och blev liksom irriterad på mig av alla män som höll på och det blev bara jobbigt för mig då jag trivs i min kropp och liksom vill kunna ha tränigsleggings när jag umgås med mina vänner utan att de blir arga för det. Så det är bra att du vet vad som triggar igång dig.

     Svara

      Ah jag fattar hur du menar. Helt sjukt att en vän blir sur för att du har på dig det du vill ha på dig? Inte ok.

      Svara

     Men det är ju också en form av avundsjuka. Att du liksom mår bättre när du inte umgås med en riktigt snygg person.

     Svara

      Nej det skulle jag inte säga att det är. Avundsjuka handlar om att man vill ha något någon annan har. Jag vill inte ha deras snygghet. Jag vill bara umgås med personer som inte triggar dåliga tankar hos mig. Inte samma sak.

      Svara

    håller med helt. Vissa kvinnor är så avundsjuka att de inte klarar av att umgås med en snygg människa. Snygga tjejer vet det här och uppskattar därför oftast tjejer som inte är avundsjuka såå mycket, just för att de helt enkelt är snygga själva och redan upplever allt den andra snygga tjejen gör och behöver därför inte vara det.

    Svara

     Det här gör mig så ledsen. Jag har inte många vänner och får hela tiden komplimanger för mitt utseende och anses vara väldigt ”snygg”. MEN, en av mina närmsta vänner är så vacker så att klockorna stannar, seriöst, finns inte en man som inte glor på henne när hon är ute och så vidriga andra tjejer kan vara mot henne är otroligt. Jag hade inte trott det om vi inte umgåtts dagligen sedan vi var i tonåren. Hon är typ övertrevlig just eftersom hon så gärna vill att alla förutom män ska bemöta henne trevligt men tjejers beteende mot henne är vidrigt. De tittar snett, är otrevliga när hon frågar något i butiker, kan komma fram och fråga hur hon fått en sån kropp med riktigt elak ton (hon har typ en instagram-kropp naturligt). Hon har blivit utskälld av tjejer när deras killar vänt sig om efter henne. En tjej puttade henne så det blev en polisanmälan. Så det här om att ”tjejer är såå snälla”, nä , jag köper inte det då jag sett med egna ögon hur hon behandlats och tror absolut att de flesta mindre snygga tjejer inte skulle klara av att umgås med henne. jag är inte alls lika snygg som hon är men är såpass självsäker och nöjd i mig själv att jag inte känner minsta avundsjuka gentemot henne då hon är världens bästa, snällaste, vackraste människa och vän. Men fy vad arg man blir på andra kvinnor ibland.

     Svara

      Jag känner verkligen igen det där. Tjejer kan vara regelrätt vidriga mot varann. Du verkar för övrigt som en jättefin vän! 🙂

      Svara

      Tror dig helt då jag upplevt samma sak med min syster. Men hade de själva skrivit ett sånt här inlägg i ”jag-form” hade folk typ hoppat på dem och typ sagt ”vem tror du att du är, du kanske bara är otrevlig!?” när det i själva verket handlar om ren och skär kvinnlig avundsjuka då även min syster precis som du beskriver är överdrivet trevlig för att kvinnor förhoppningsvis ska vara trevligare mot henne. Sorgligt

      Svara

   Har man ett väldigt starkt intresse för just utseende och allt som hör där till klickar man väl med andra som har samma intresse. Vissa går verkligen upp i naglar, hår, fillers etc. Det är liksom en livsstil deør helt i sugna i. Då vill man ju gärna hänga med folk som delar det. Vissa har dessutom så taskig självkänsla att de hela tiden behöver göda sitt ego med ”rätt” saker. Rätt kläder, rätt hotell, rätt bil, rätt nattklubb, rätt adress, rätt polare. Ett hål som aldrig kan fyllas. Synd om dem ju… 😔 Blir ju också väldigt jobbigt att hänga med folk som primärt är intresserade av andra ting om man lägger en stor del av sitt liv på ”fix”. Så ja, kaka söker maka. Tror inte det är mer komplicerat än så.

   Svara

    förlåt men snygghet sitter inte i kläder, klackar eller fillers. Finns tusentals tjejer som håller på med sånt men inte faller inom ramen för ”snygg” ändå. Riktigt dåligt att anta att folk som bryr sig om sitt utseende inte har något annat att prata om än utseende. Det är just såna fördomar som gör att snygga tjejer ibland har svårt att umgås med vissa andra tjejer då vissa tror att det enda snygga tjejer bryr sig om är utseendet.

    Svara

     Du missade det där med ”vissa” va 😉

     Svara

  Hur hanterar man storebror (snart 3) som slår sin lillebror (1) i princip hela tiden?? Vi har testat med att prata, förklara, skrika, be han gå till sitt rum m.m men inget funkar. Någon som har något mirakeltips?

  Svara

   Å det är jobbigt, så hade vi det förut. Det som funkade med våran (då 3-åriga tjej) var att kasta oss över lillebror och trösta, ignorera henne till en början. Efter en liten stund , typ när lillebror slutade gråta så bar vi in henne på hennes rum, sa att man får inte slåss, men skällde inte (svårt att behärska sej ibland!). Det funkade faktiskt, hon ”fick inte vara med” och det var det värsta hon visste.
   Annars- det går över. Nu har våran tjej precis fyllt 4, och hon slåss aldrig.
   Lycka till!

   Svara

    Tack 💜

    Svara

   Har man valt att förstöra sitt liv för att producera barn så får man genomlida helvetet. Skyll dig själv.

   Svara

    Oj, Hejsan hoppsan.

    Vad fint att just du tog dig tid att knåpa ihop ett litet svar. Synd bara att ditt svar inte hjälpte ett endaste dugg utan endast var genomgående småaktigt och elakt.

    Men du, bättre lycka nästa gång- jag lovar, du får nog till det förr eller senare.
    Styrke kramar

    Svara

    Haha, men hej på dig 🙂 gulle!

    Svara

   Har haft det likadant med våra barn och det är ett helvete, jag vet. Sökte hjälp hos vårdcentralen och fick utökad tid på dagis för den äldsta och samtalshjälp på BUP för oss föräldrar så vi fick veta vad vi skulle göra. Framförallt var det att försöka fånga hand eller ben just i slaget/sparken och säga ifrån på skarpen då i stunden. Har nåt med impulskontroll att göra och att vår äldsta var lite sen med talet. Tog tyvärr ett år innan det värsta lade sig. (Började när den lille var 8veckor.)Kämpa på och lycka till!

   Svara

    Barnet behöver mer tid med sina föräldrar inte mer tid ifrån familjen. Det handlar ju ofta om svartsjuka mot nya syskonet och det löser man inte genom att sätta barnet på förskolan fler timmar så det känner sig ännu mera utanför.

    Svara

   Låt dem inte leka obevakat! Jag menar det. Jag och min bror hade den dynamiken (jag var den dumma) när vi var små och det är banne mig inte ok. Han är skadad för livet (vår relation med) och jag var alldeles för liten för att åläggas det tunga ansvaret att reda ut vår relation själv. Jag var helt enkelt inte kapabel utan gjorde det som funkade för att få honom att gå bort. Detta utvecklades till ett mönster och ja, han fick verkligen lida. Känner till två vuxna syskonpar till som har exakt samma story (dock är det bara bröder i de syskonparen). Kan ni inte få stopp på det, ta proffshjälp utifrån. Och tänk på att detta är ett lidande för båda. I framtiden kommer det sannolikt att magnifiers utan vuxnas hjälp… Lycka till 💕

   Svara

    Blir nyfiken. På vilket vis är han skadad för livet? Vad gjorde du med honom för att er relation skulle bli skadad för alltid? Vad var det för ålder på er när detta begav sig?

    Svara

     Han känner att han varit mobbad av mig (med rätta). Och vem fan känner tillit till sin mobbare. Jag var själv mobbad på lågstadiet och även om jag sprungit på den tjejen som var ”mobbing-ledaren” som vuxen, och hon varit väldigt trevlig etc så skulle jag aldrig frivilligt hänga med henne. Aldrig i livet.

     När vi var små handlade det mest om att vi var olika, min bror och jag. Han var väldigt ”på” konstant och ville ha mycket aktivitet och uppmärksamhet. Jag var rätt lugn med mycket fokus och ville bli lämnad ifred för att göra mitt alternativ ha mamma för mig själv någon gång emellan (han hade radar, om jag ens närmade mig mamma kom han som ett spjut och gick emellan, även mitt i natten 😄). Så när vi var som yngst ”tog jag bort” honom från mig med fysiskt våld. När vi blev äldre blev han starkare än mig men då hade jag mer styrka mentalt och verbalt istället så då använde jag det språkliga övertaget till att trycka ned honom. Kan än idag märka att han ibland säger negativa saker om sig själv, som att han inte är bra på det ena eller andra, inte duger vissa saker till osv, som är mina ord rakt av. Det är inte förankrat i verkligheten, utan i vad jag matat honom med i alla år. Mina nedtryckande ord har blivit hans begränsande sanning 😥

     Han kan aldrig riktigt slappna av med mig. Känner alltid ett behov av att hävda sig när jag är i närheten, av att ”bevisa sitt värde”, för jag har ju hela barndomen fått honom att känna sig värdelös, med flit…(höll på i ca tio år, sedan blev jag tonåring och allt fokus riktades mot mig själv). Helst slipper han umgås med mig alls men ibland blir det ju svårt när man ingår i samma familj. Jag är så ledsen för detta och har bett om ursäkt flera gånger men det är liksom för sent. ”Han säger ”äsh, det är lugnt” eller ”skit i det nu” men jag märker ju att taggen sitter i honom, och den sitter hårt. Jag visste ju inte vad jag gjorde som barn. Det började så tidigt och sedan satte det sig, som ett mönster. Vi hade inget annat sätt att vara med varandra. Här hade det ju behövts vuxen vägledning men vuxna varken ser eller vet allt. För hur ska man se och förstå något man helt saknar referensram kring…

     Som vuxen har jag stött på två fall till med exakt samma upplägg. Alltså två vänner som haft samma grej med sitt syskon, och där det aldrig läkt ihop helt. De är dessutom två par med bröder så där var det fysiska våldet ännu starkare, och höll på betydligt längre, än det gjorde med mig och min bror. Så ledsamt, och så onödigt. Om de vuxna bara lagt sig i mer, och kanske tagit hjälp, liksom lättat barnens ansvar, så hade det aldrig behövt gå så långt. Men ingen av våra föräldrar (alltså jag och mina två kompisars) har någonsin märkt allvaret i det hela. Det tyckte bara det var jobbigt med syskon som ”bråkade hela tiden”. De fattade inte den vidare konsekvensen.

     Svara

      Tack för att du delade med dig, Trh.

      Svara

   slå till honom (inte så hårt) så löser det sig.

   Svara

    Det löser sig på så vis att barnen inte få bor kvar och man på det sättet slipper problemet, menar du?

    Svara

     Haha men lägg av, vadå inte bo kvar? Jag pratar inte om ren misshandel men en lätt örfil eller liknande. Det är alldeles för många barn som beter sig som idioter i skolorna, jag tror att många av dem hade betett sig bättre om de haft ordning och reda hemma. Om ditt barn redan slår ditt andra barn och du inte kan göra något åt det, hur kommer ditt barn då bete sig mot andra barn i skolan?

     Svara

      Så du lär ett barn att inte slåss genom att slå det?

      Svara

      Tror du har missat varför barnaga förbjöds i Sverige för ett par decennier sedan. Låt mig upplysa dig: För att den samlade internationella forskningen pekade på en enda sak : Att det inte funkar! Barn blir inte mer välartade vuxna för att de får stryk, inte ens lite lätt stryk, istället blir det över lag tvärt om. Jämför hur aggressionsnivån ser ut bland vuxna i Sverige med i länder där barnaga är legio, så förstår du förhoppningsvis vad jag menar. Syftar naturligtvis inte på enskilda individer utan i medeltal.

      Svara

    Är du helt jäkla galen?? Eller var du ironisk?

    Svara

     Nej, jag är inte galen. Men om en förälder ”gör allt” diplomatiskt och ungen beter sig som en galning så är det på sin plats med lätt våld.

     Svara

      🤯🤯😳

      Svara

      Det är ett OÅTERKALLELIGT övergrepp att som vuxen använda våld, fysisk som psykisk, gentemot ett barn.
      Måtte du ALDRIG få barn eller jobba med barn med den inställningen du har.

      Hoppas så innerligt att du är en av alla som ”knasar runt” lite här i fältet och faktiskt inte tycker så egentligen, blir helt mörkrädd av samtiden.

      Svara

   Bildstöd! Det är guld. Kontakta bup kanske för samtalshjälp.

   Svara

  Hur överlever man bäst på försörjningsstöd (socialbidrag)?

  Mvh utförsäkrad av FK

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

    Ja för det lätt i dessa tider🙄

    Svara

    Utbränd. Jobb och plugg har jag när jag är frisk nog.

    Svara

   Snåla så mycket det går och sedan snålar man ännu mera.

   Svara

    Jo, det har jag märkt är ett tvång 😅

    Svara

     Handla efter reklamblad och extrapriser.
     Köp inte skräpmat
     Gör allt själv.

     När räkningarna är betalda tar jag summan som är kvar och delar på dagarna tills nästa utbetalning, och håller mig till den gränsen. Vill jag göra något så sparar jag en del av dagskvoten.

     Fyll frysen med mat, och håll den någorlunda full hela tiden, två första månaderna är svåra, men man får mer pengar att röra sig efter den är full😛

     Se till att du får utbetalt samma datum varje månad, inte senare än så.

     / en i samma sits

     Svara

      Tack för tips! 💕 Måste inte du skicka in en ny blankett för varje månad? Blir väldigt olika utbetalningsdatum för mig pga det 🙂

      Svara

       Skriv blanketten samma datum varje månad och skicka in den samma dag också

       Svara

       Nej jag fyller inte i blankett, han gör ansökan, pratar/har möte med min handläggare en gång i månaden. Och vi har bestämt ett datum varje månad när utbetalning ska ske.

       Så skicka in blanketten i tid. Pengarna ska bara räcka 30 dagar, får du utbetalt 4 dagar senare gör det stor skillnad för dig.

       Svara

   Beklagar att du är utförsäkrad. 🙁 Finns det något du kan ”dra ner” eller ändra på? Billigare bostad (vet det är en ”long shot” med tanke på bostadsmarknaden)? Noga planering av matinköp? Man kan ansöka om bidrag/stipendier från fonder/stiftelser för specifika ändamål (om du behöver göra större inköp till exempel).

   Svara

    Tack, det är ett helvete, särskilt då jag egentligen ska ha studiemedlet kvar (bråkar med CSN och FK om det än och har gjort i ett halvår) 💕

    Jag bor hos mina föräldrar och betalar bara 2000kr för mat och husrum, ändå är det svårt att få ihop det. Förstår verkligen inte hur man ska ha råd med kläder och annat på den lilla pengen man får 😬

    Vet att jag har det extremt bra som har hjälp av mina föräldrar men det är som sagt en konstig och skev situation. Hade inte som socionomstudent räknat med att själv gå på bidrag 😅

    Svara

     Apropå kläder. Sellpy funkar för allt utom underkläder. Så go nuts där när du verkligen behöver. Handla också off season. Alltså vinterjacka nu, shorts och sandaler i januari. Då blir det ännu billigare. Dessutom gör du planeten en tjänst och utbudet är närmast obegränsat. Lycka till 💕

     Svara

     Jag skriver in alla mina utgifter i en budget app, så fort jag köpt något (den jag använder heter 1Money). Detta är till hjälp för att spåra mitt ekonomiska beteende,vilket hjälper mig tweeka mina budgetar så som jag vill. Jag är iof löjligt intresserad av att tracka mina utgifter. Inte alla som är såklart. Men att ha full koll känns verkligen som en superkraft. Särskillt när man har lite pengar eller ambitiösa sparmål. Hejja dig. Det kommer att gå vägen ❤️

     Svara

      Tack snälla! 💕 Har köpt en bok jag kan anteckna alla utgifter i, har inte hittat nån app jag gillar än 🙂

      Svara

       Är kanske allt för sent på det för att du ska se detta svar men försöker ändå. Vet du, jag hade ett år som du en gång. Kanske värre t.o.m för jag hade ett berg av skulder också, utan päron att luta mig emot, och samtidigt en inkomst som var som din är nu. Det var hemskt i starten men i efterhand är jag otroligt glad för det året. Lärde mig life-skilz som är ovärderliga, rensade ut, både mentalt och materiellt och lyckades röna ut vad som verkligen är viktigt, och vad som bara är ”brus” avs det liv jag mådde bra av och ville leva. Har blivit en mästare på att göra rätt livsstilsval p.g.a. det och lever idag ett liv jag älskar, i medgång och när det är lite motigare. Finns faktiskt inte en enda kotte jag skulle vilja byta liv med. Inte en enda. Så, om du inte har tänkt på följande kommer här ett litet tips. Gör denna tid till ett ”projekt”.

       Hur skulle du kunna använda denna tid till att ”höja” dig själv, samtidigt som plånkan får vila? Lära sig meditation (kurser i vipassana är gratis, utmanade som 17, men gratis). Bli en fena på att läsa snabbt så du kan läsa mera på kortare tid? (Peter Kump har skrivit en självkurs i bokform kring detta som du kan låna på bibblan, heter Break Through Rapid Reading och jag gick själv från 250 ord/minut till ca 850 ord/minut på ett par månader, fem år senare har jag inte tappat ett dugg, snarare ökat lite). Kanske skulle ett år med köpstopp vara en grej att pröva? Tips här: https://minimalisterna.se/5-tips-infor-kopstopp/. Jag hade ett sådant och det var verkligen toppen. En ögonöppnare på så många vis (dock var jag inte så strikt som många andra utan undisar och annat nödvändigt var okej för mig). Tycker Marie Kondos bok (konsten att städa tror jag den heter) är en bra start på ett sådant här år. Den handlar inte om detta men när man läst den tycker jag man får ett bättre mer tydligt förhållande till sina saker, vilket underlättar avs suget att köpa köpa köpa… (eller unna sig som man ju ofta kallar det 😉). Kanske blir gå en prommis en gång per dag ditt mål (en jättebra app för att finns nya ”prommisar” i närheten är AllTrails). Jag vet ju inte vart du befinner dig med dig själv, din hälsa osv så dessa tips är bara exempel. Men jag tror verkligen att det går att se denna tid som ett ”äventyr” (även de jobbiga stunderna).

       När jag pluggade sade en designlärare till mig en gång att ”begränsning är kreativitetens moder”, efter att hela klassen blev helt perplexa inför uppgiften: designa & bygg prototyp av en pall utan skruvar och beslag som är ihopfällbar, där alla delar är gjorda i 12 mm plywood och bara med dessa maskiner och verktyg (sedan kom en uppräkning av typ fem maskiner/verktyg). Ni har två veckor på er. Vi ba whooot? Kaos bröt ut. Men… 90% av klassen klarade uppgiften till slut, och de som inte kom hela vägen var supernära. Så sedan dess har jag levt efter det mottot, ”begränsning är kreativitetens moder”. Och vet du, det har gjort livet superkul och hjälpt mig jättemycket, även i motiga stunder (det och meditation är riktiga ”superpiller”).

       Hejjar på dig och tror detta kan bli toppenbra. Du har ju redan fått en hel del kanontips. Det där med att dela upp pengarna i ”dagpenning” är verkligen guld värt, och helst vill man alltid ligga en eller ett par dagar efter i budgeten (så att man alltid har några ”dagpenningar” till godo). Blir så otroligt mycket mindre stressande och pressande då. Detta blev ju ett superlångt svar och så sent på bollen att du antagligen inte ens kommer att se det. Men jag fick feeling när jag läst ditt svar så jag var tvungen att försöka. Lycka till 💕

       Svara

   Levde på 700kr/veckan förut, och den största boven är verkligen maten. Är bara mat hemma, och planera verkligen! Så du slipper slänga mat, göra sportanköp osv. Du kommer på fötter snart igen❤️

   Svara

    Tack snälla för tips! Jag måste nog se över lite mer vad jag verkligen lägger pengar på och inse att jag inte kan leva som alla andra.

    Jag har världens bästa föräldrar som låter mig bo hemma och få mat serverad varje dag för bara 2000kr. Men det är tufft ändå. 💕

    Svara

     Vad är det som är tufft? Du har ju boende och mat för 2000 kr i månaden. Resten är ju egentligen grejer som man överlever utan. Visst att det är tråkigt, men du har ju båda tak över huvudet och mat. Bättre än många andra i världen redan där

     Svara

      Det säger jag inte emot! Jag vet att jag har det bättre än måååånga som går på försörjningsstöd, men det betyder ju inte att det blir mindre jobbigt för mig för det.

      Det går åt mycket pengar till t.ex. glasögon, viss vård, mobilräkning osv.

      Svara

       hur gammal är du?

       Svara

       Det är klart att det är minsta jobbigt för dig än för folk som inte har råd att betala hyra eller mat?

       Svara

   Har inte så mycket tips att komma med för jag skötte det inte så exemplariskt. Jag brukade ofta gå och lägga mig tidigare på kvällarna för att jag inte hade råd att laga middag och använde samma tepåsar i veckor.
   Att vara fattig och (samtidigt sjuk) är något av det värsta som finns. Omgivningen tycker det är obekvämt, jag blev liksom ”osynlig” och fick sämre självförtroende. Att vara fattig är dessutom väldigt dyrt eftersom man inte kan handla saker av bra kvalitet, skippa att gå till tandläkaren och sen behöva gå dit ett tag senare i alla fall och betala hur mkt som helst. Idag är jag i en helt annan situation och är oerhört tacksam var jag tagit mig. Önskar dig all lycka och att du kan fokusera på att bli frisk och må bra <3

   Svara

    Vad fin du är, tack för stödet 💕

    Ja, att vara sjuk samtidigt är ett helvete. Måste hushålla med min energi ständigt. Orkar med max 2 vårdbesök i veckan, kan inte köra bil längre sträckor, inte städa och laga mat varje dag, så man känner sig verkligen som en parasit som behöver hjälp med allt. Men jag har gjort framsteg åtminstone.

    Svara

   Hur mycket har du att röra dig med per månad? Beklagar, been there myself.

   Svara

    4000kr ungefär. Har dessutom skulder på 26 000 pga privat vård och att jag inte sökte bidrag tidigare.

    Tråkigt att höra, men det är inte förevigt som tur är 💕

    Svara

     Vad är dina utgifter? Om din hyra och mat kombinerat är 2000 och du har 4000 kvar att röra dig med? Vill verkligen inte förolämpa dig men någonting stämmer ju inte när du säger att det är svårt att få ihop det. När jag gick på bidrag hade jag 500 kvar när jag betalat hyra, mat och el. Även jag hade skulder men man får ordna upp avbetalningsplaner med minimumbelopp eller bortprioritera det tills man är tillbaks på fötterna igen.

     Svara

      Jag har ca 4000kr (strax under) varav 2000kr går till hyra och mat. Därutöver går minst 600kr till fasta räkningar, så redan där är jag nere på 1400kr. Det går åt en del till mediciner, vård som jag behöver som inte ingår i högkostnadsskyddet osv.

      Svara

       Förstår att du reagerade när du tänkte att jag hade 4000kr ”över”, det var jag som misstolkade frågan 😅

       Svara

       Vet du, jag läste just på om försörjningsstöd och jag tror att du får lite för lite. Det verkar som att du får det man kallar för riksnormen (4160kr/mån) men denna ska inte täcka bostadskostnad, den är bara tänkt att täcka livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien samt dagstidning och telefon. Utöver detta har du rätt till ersättning för boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring samt medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa. (”skäliga kostnader utanför riksnormen”). Nu bor du hos dina föräldrar men att de tar ut en hyra borde absolut räknas som underlag för att du ska få täckning även för denna bit (samt el som väl i ditt fall gissningsvis är en klumpsumma ihop med hyran). Allt detta regleras av socialtjänstlagen. Det lagrum som framför allt används vid biståndsbedömningar är 4 kap 1 § SoL, liksom Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd (läses här: https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/foreskrifter-och-allmanna-rad/konsoliderade-foreskrifter/20131-om-ekonomiskt-bistand/ ).

       Under rubriken ”Skälig boendekostnad” står det särskilt vad som gäller för barn som bor hemma hos föräldrarna när dessa inte längre är försörjningspliktiga för sitt barn. Du är i princip att likställa med en inneboende och 2000kr/månad är en mycket skälig hyra så denna bit borde du absolut kunna få ersättning för. Håller på dig och hoppas det löser sig 💕

       Ps. Skrev en jättepeppig och låååång kommentar nyss om att se det som ett ”äventyr” osv. Detta var innan jag läste att du är sjuk och behöver hushålla rejält med din energi. Så skit i den när den väl kommer upp. Just nu är den nog fast i modd men jag skäms verkligen för att jag skrev den. Den var inte menad till en person i ditt tillstånd. Jag var lite sen på bollen bara.

       Svara

   Vill bara säga att jag har så mycket respekt för dig och andra människor i samma sits. Det kan fan inte vara enkelt!

   Svara

    Kärlek till dig ❤

    Svara

   Kombinera med prostitution

   Svara

    Gå och dö.

    Svara

     Alltså menat till prostitutionskommentatören, inte Sofia. Så djävla vidrigt.

     Svara

    Tack för tipset, att jag inte tänkt på det tidigare. Ska genast ut på gatan och hora 😀

    Svara

  Vad tycker ni om Torey Haydens böcker?

  Svara

   Tycker att de är bra på många sätt och läser dem gärna. Inte minst som en beskrivning av hur man förr såg på barn i skola och vård som var avvikande. Några av de barn hon skriver om hade säkert fått helt andra diagnoser nu än vad de fick då. Sedan är det lite tröttsamt att hon alltid blir den där hjälten i alla böcker. Kanske inte så hon avser att porträttera sig själv, men det är ju ändå så det blir.

   Svara

  En del här i kommentarsfältet behöver psykolog.. så otrevliga som i helvetet. Kan ni inte vara snälla så skriv inte!

  Svara

   Håller med!!!

   Svara

   Vad tycker du har varit jobbigt här?

   Svara

    Vet inte vem du frågar men jag har exempelvis blivit utskälld för att jg är för trevlig 😂

    Svara

     Jag har alltid gillat att du är trevlig iallafall 🥰

     Svara

      Tack 😍

      Svara

   Du tycker bergis att världen ska vara ett tryggt rum.

   Ledtråd: Det är det inte.

   Svara

    +1000
    Och att kräva fred och rosa fluff fluff på en blogg om sociala medier.

    Svara

  Hej
  Ni som har barn som har blöja. När man sla ut på stranden och barnet har UV kläder. Ska man ha blöja under eller? Om barnet ska bada i sjön och leka i sanden. Badblöja? Ingen blöja alls?

  Svara

   Alltid badblöja i pool, i havet utan. Mina barn har nästan alltid bajsat på samma tider så ändå vart 99 att ingen olycka kommer ske men just i pool vill jag inte chansa 😅

   Svara

    Sjöar och hav blir tyvärr övergödda (skämtar inte, googla) av bajs och kiss i vattnet. Dessutom, hur jävla äckligt att bada på stranden och så helt plötsligt har en unge fått sprutbajs precis bredvid? Skulle alltid ha blöja om jag hade barn.

    Kommenterar om att jag som barnlös (men inte hjärnlös) ska hålla käften om 3…2…1

    Svara

    Fast de blir ju lika äckligt i havet/sjön om barnen bajsar där. Vattnet blir till slut förorenat. Så på med badblöja, eller lär barnet att gå på toa.

    Svara

     förorenat är nog fel ord men de blir iallafall farligt att bada där

     Svara

  Hur ser ert matschema ut? Hur många gånger äter ni per dag och är ni noga med mattider och så? 😀

  Svara

   Äter när jag är hungrig. Blir oftast typ två eller tre mål mat om dagen, ibland lite frukt som mellis typ. Ibland lite popcorn på kvällen, men det är ju inte för att jag är hungrig, så klart.
   Lite olika beroende på aktivitetsnivå, dagsform, vilken mat jag äter osv.

   Svara

   Äter bara på kvällen. Dåligt för sömnen men hatar att äta under dagtid.

   Svara

   Periodisk fasta, äter mellan 09-17, funkar super för mig 😊

   Svara

    Nyfiken på periodisk fasta! Tycker du inte det är jobbigt att inte gå ut och käka med vänner osv. runt 8-tiden som många går ut och äter? Det är typ det jag skulle ha svårt för tror jag.

    Svara

     Jag är inte personen ovan, men ägnade mig åt periodisk fasta förut. Det är inte skrivet i sten, så om vi skulle ut och käka kunde jag helt enkelt skjuta lite på schemat, eller bara äta ”utanför schemat”. Mitt ätfönster var vanligtvis mellan 11 och 18, men jag flyttade på det utan problem.

     Svara

      Tack för svar! Flyttade du fram tiden du åt dagen efter för att kompensera?

      Svara

       Lite olika. Var det något spontant åt jag ibland senare dagen efter, men var det planerat kunde jag ju flytta ätfönstret samma dag, så att säga. Jag var som sagt inte superduperstrikt och hade inga problem med att gå utanför fönstret ibland.

       Svara

   Vardagar: frukost 8/8.30, lunch 11.30/12, mellanmål 14, middag 16.30, kvällabit 19.30! Och sedan småsnack genom hela dagen 😅

   Svara

   När jag gör en särskild satsning eller har ett särskilt mål i träningen, sex ggr per dag (frukost, lunch, middag + två mellanmål + en proteinshake på kvällen). Annars när jag blir hungrig, brukar vara två ggr per dag typ. 😊

   Svara

   Jobbar skift och har därför olika tider.

   Dagvecka: Frukost 05.45, mellis 8.45, lunch 11.00, mellis 15.45, middag mellan 18.00-20.00

   Kvällsvecka: Frukost ca 10.00, lunch 14.00, mellis 17.20, middag 19.30, mellis 00.00

   Svara

   Äter frukost, lunch och middag. Oftast typ vid 8, 12 och 18. Äter oftast mellanmål eller frukt på förmiddagen och ibland nåt på kvällen, typ kvällsfika eller lite snacks.

   Svara

   Pluggat tre år, då har jag typ bara ätit frukost och middag.
   Nu när jag jobbar under sommaren är det typ:
   Frukost 07-08 (beroende på om jag ska till kontoret eller jobbar hemma)
   Lunch 11:30-13 (beroende på om jag är på kontoret eller jobbar hemma)
   Middag 17-18.

   Om jag är på jobbet tar jag någon frukt antingen mellan frukost och lunch eller lunch och middag, men när jag är hemma så äter jag inger mellanmål (tyvärr, skulle behöva bli bättre på det)

   Svara

   Frukost 8.00, lunch 12.00, mellis på eftermiddagen, middag antingen runt 18-19 om jag jobbar sent eller 20-21 om jag kommer i tid från jobbet. Om jag tränar morgon eller lunch så blir det senare frukost och lunch.

   Nu på semestern har det blivit standard med lunch typ kl 15, hehe oops..

   Svara

    Vissa dagar frukost kl 08, ibland 15.30
    Noll rutiner på matintag men det funkar för mig!

    Svara

   Äter lite frukt och te vid 10.00. Ingen lunch, för jag är oftast inte hungrig. Middag runt 19.00. Emellan dricker jag en massa vatten och kanske äter lite frukt eller grönsaker som snacks.

   Svara

   Måste äta någorlunda regelbundet, blir så ”hangry” och omöjlig att vara med annars – även för mig själv. Samma sak gäller för maken och barnen. Blir omkring fem – sex mål per dygn, frukost, frukt, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål.

   Svara

   Vardagar: Frukost runt 07. Lunch runt 11.30/12. Middag runt 18. Sen brukar jag ta någon frukt eller liknande runt 20.

   Helger: Frukost runt 10. Ingen lunch, ev. något mellanmål om jag är hungrig. Middag runt 18

   Svara

   Äter typ 6 gånger om dagen.. helt sjuk jag vet. Men något är fel på min ämnesomsättning tror jag 😅

   Svara

   Jättedålig på rutiner när jag är ledig. Äter frukost och middag. Kvällsfika eller nåt gott.

   När jag jobbar äter jag ingen frukost men lunch och middag. Kanske kvällsfika men helst inte då det gör mig hungrig på morgonen och på vardagar prioriterar jag sömn.

   Svara

  Kanske dum fråga. Men om man har sex med kondom och den går inte sönder/spricker, och man gör som man ska när den ska av -kan man ändå bli gravid?

  Svara

   Nej

   Svara

    Ja

    Svara

   Ja

   Svara

   Inget skydd är 100% säkert

   Svara

    😂🤡

    Svara

     ?

     Svara

   Har den inte gått sönder och killen ska hålla i den när han drar ut ska du inte behöva oroa dej.

   Svara

   Ja. Men chansen är pytteliten. Har man sex och är fertil finns alltid en pytterisk att bli gravid, vilket preventivmedel man än använder. Men det är verkligen en pytterisk. Själv är man ett spiralbarn & jag känner ett till 🤷‍♀️

   Svara

   Fråga Ross ifall det inte råkar stå på förpackningen.

   Svara

  Ni som har flextid och jobbar hemifrån nu iom corona.. Har ni tummat på era arbetstider? Dvs börjat senare/slutat tidigare utan att rapportera till arbetsgivaren, och därmed ändå fått full månadslön?

  Svara

   Ingen som vågar svara kanske? Jag har iaf gjort det och har liite dåligt samvete men ändå inte

   Svara

    Nä, jag har hållit tiderna ganska bra. Hänt ibland att jag slutat tidigare, men då har det handlat om max 30 min.

    Svara

     Hahah, det är ju ganska mycket!!

     Svara

   Vi klockar alltid in och ut, till och med lunchen, har gjort det på jobbet sedan alltid, och då vi börjat jobba hemifrån fungerar det på samma sätt. Vi har ett program som vi ska klocka in och ut med, så inget annorlunda där. Och kan inte slöa med arbetet då de kollas hela tiden att man jobbar aktivt 🤦🏻‍♀️

   Svara

    Hur kollas det?

    Svara

     Vi har alla möjliga sätt, chefen följer med att man tex är grön på Skype, man måste få X mängd arbete gjort per dag annars kommer det förfrågan vad hänt, varför för lite.. och andra sätt ännu..

     Svara

   Tvärtom, jobbar mer då jag nu jobbar det som var restid.

   Svara

   Nu har ju jag oreglerad arbetstid, så min arbetsgivare kräver ingen in- eller utstämpling så länge jag får det gjort som behöver göras. Det innebär att jag ibland jobbar mer än min arbetstid och ibland mindre. Men ja, jag har jobbat färre timmar vissa dagar. Samtidigt så går ingen tid bort till att fika eller prat med kollegor, så på många sätt jobbar jag effektivare än på kontoret och då finns inte behovet av att jobba samma minutantal.

   Svara

   Har jobbat hemma sedan början av mars och har nog gått ned någon timme per dag, det är ingen som märker och jag har absolut inte dåligt samvete. Klockar inte in eller ut men min chef kan se på Skype när jag är borta, hon ifrågasätter dock inte då hon vet att jag sköter tiderna med komptimmar och dylikt i vanliga fall och vet att jag absolut gör det jag ska och som förväntas av mig. Har inte dåligt samvete, innan corona var jag ganska stressad pga jobbet men nu har jag kunnat träna och sova mer, slippa åka kommunalt vilket svalde sammanlagt 2 timmar per dag (till och hem från jobbet), har mer fritid efter jobbet i och med den uteblivna restiden. Har inte dåligt samvete, jag mår bättre av det här och kommer prata med min chef om att jag vill jobba hemma mer även när kontoret öppnar igen. Jag älskar mina kollegor och är en väldigt social person. Mitt välmående ur ett socialt perspektiv är dock inte beroende av att jag sitter och snackar skit med några kollegor i 2 timmar per dag när jag hade kunnat göra annat, vi kan ses utanför jobbet och ha en bra relation i alla fall. Älskar det och vill aldrig mer gå tillbaka till att jobba på kontoret haha.

   P.S har fått mindre jobb iom corona då mitt jobb är kundberoende av andra företag som permitterat väldigt mycket personal i början. Nu har nästan alla mina kunder tagit tillbaka personalen men istället är många på semester = mindre jobb.

   Svara

    Haha skrev ”har inte dåligt samvete” tre gånger, som ett mantra. Hoppas det hjälper någon annan att inte heller ha dåligt samvete för att man mår bättre!

    Svara

  Vilken ögonfärg tycker ni är finast? Ni som har gröna ögon, LYLLOS ER

  Svara

   Jag tycker att blåa ögon är de finaste. Själv har jag gröna ögon med små bruna prickar.

   Svara

   Blå ögon är finast!
   Jag har ljusa ögon och svart hår, googla Jesus Navas så har jag typ samma färger. Det gillar jag också, men en kille med riktigt blå ögon och jag smälter.😍

   Svara

    Sjukt fina ögon!

    Svara

    Wow vad fina ögon! Såg ut som Megan Fox male version. Hade dock aldrig velat ha en kille som var snyggare än mig, haha.

    Svara

   Jag tycker kontraster är fint! Så mörkt hår blå/gröna ögon eller ljust hår bruna ögon 😍

   Svara

   Jag har gröna men de är ganska mörka så ingen ser färgen om man verkligen inte ”tittar”. Min dotter har ljust, ljust blå ögon. Så avis.

   Svara

    Jag gillar mina gröna ögon dom är mot det mörkare hållet. Sen är dom stora.

    Svara

   Alltså jag har haft komplex för mina gröna ögon typ hela livet, de är verkligen mossgröna typ, för alla mina vänner hade blåa eller bruna ögon. Men nu har jag typ fått berättat för mig att det är en väldigt unik ögonfärg??? Så nu känns det lite coolt.

   Men har en kompis med isblå ögon och det är så jääävla snyggt.

   Svara

    Japp, endast 1-2 % av jordens befolkning har gröna ögon.

    Svara

   Gröna!! Min mamma har sjukt vackra gröna ögon, smaragdgröna nästan.. Fick inte dem tyvärr, bara vanliga gråblå 🙁

   Svara

    Gråa ögon är de mest ovanliga i hela världen.

    Svara

   Jag har gröna med lite brunt i. Men finast är blåa ögon som min mamma och syskon har men jag fick pappas jag 🙄😅.

   Svara

    Sådana där ljusblå ögon kan lätt se ut som döda fiskögon, tycker det är oerhört fult faktiskt. Jag dejtade en kille som typ skröt om sina ”himmelsblå” ögon men jag tyckte de såg så livlösa ut och äckligt blöta. Vet inte hur jag ska beskriva det men nä tycker mest om gröna,mörkgråa och riktigt bruna nästan svarta så de glittrar och reflekterar ljus.

    Svara

   Jag tycker typ gröngula och ljusblå är finast. Dock tycker jag inte en människa med just dessa är finare om jag säger så. Alltså, tycker inte ögon gör någon snyggare. Man måste ha annat. Själv har jag tråkiga svenneblå ögon haha.

   Svara

   Jag har blå/gröna men har alltid velat ha blå då mina oftast ser mer gröna ut än blå ut.

   Svara

   Isblåa ögon är det vackraste jag vet

   Men min man har ett isblått och ett grönt öga. Det är sjukt coolt! Vår son fick isblå ögon med gröna prickar i.
   Själv har jag tråkiga bruna ögon

   Svara

   Har bruna ögon i samma nyans som mitt rödbruna hår, men hade gärna haft knallblå ala Carolina Gynning! 🦋

   Svara

   VIlket sorgligt inlägg TS. Nu är det ok att vara ledsen pga ögonfärg. Finns kliniker utomlands som sprutar in . Var beredd på att kan bli blind

   Svara

   jag har gröna/gula/bruna/blåa ögon beroende på ljus men också ärligt talat beroende på humör – inbillar jag mig eller kan det vara så?

   Svara

    Nej min mamma säger att mina ögon blir mörka när jag blir arg. Hur de kan bli det är oklart för de är så ljusa annars, men hon har kommenterat det många gånger.

    Svara

   Många rasister här. Ingen som tycker om mörka ögon …

   Svara

    Men gud.

    Svara

    Hahah varför är man rasist för det? Är man de också om man är pepparkaka i ett luciatåg? omg.

    Svara

     Men hen trollar ju fattar du väl herregud..

     Svara

  Vad tror vi om Paul och persikan?!

  Avsiktligt röstar jag på! 🙈

  Svara

   Hahhaha jag med!

   Svara

   Va?

   Svara

  Jag blev förvånad över att flera här verkar ha valt partner med hjärna före hjärta. Är det vanligt? Blir man lycklig i och med att kärlek växer fram?

  Svara

   Det är väl ett smart val?

   Svara

   Min syster valde med hjärna istället för hjärta. Det höll inte och till slut var hon tvungen att krossa hans hjärta (antar han valde henne med hjärta?). Nu är hon tillsammans med mannen hon valde med hjärta och de ska ha barn tillsammans.

   Svara

   Vill tro att man inte måste välja ett av dem.

   Svara

   Jag behövde inte välja och visst det är lite svårare att hitta någon om man följer både hjärna och hjärta men så värt det. Tråkigt att bara följa hjärnan och typ oansvarigt och naivt att bara följa hjärtat. Hur många gånger har man inte varit kär i en idiot liksom?

   Svara

   Jag har valt min partner för att jag är kär i honom och för att vi delar samma verderingar och vill samma sak i livet. Om jag hade varit stormförälskad i någon som jag inte delar samma värderingar som så hade jag valt bort den människan i alla fall. Jag är inte ute efter att förändra någon, jag har fullt upp med mitt. Jag har helt enkelt valt em partner som det kommer fungera med i längden och jag är väldigt nöjd över mitt val.

   Svara

  Hur ofta duschar ni? Alltså kroppen, tänker inte i första hand på hur ofta man tvättar håret. Ni dom inte duscha varje dag; tvättar ni er i handfatet istället?

  Svara

   Jag kan börja: duschar endast efter träningspass dvs 4 dar i veckan. Tvättar håret max 2 dar i veckan!

   Svara

   Varje dag.

   Svara

   Duschar minst en gång om dagen.

   Svara

   Vid behov

   Svara

    Samma här, ibland kan det gå en hel helg 😅

    Svara

   Julafton

   Svara

   Har jättetorr hy så duschar max varannan dsg om jag inte har tränat/blivit svettig på annat vis. Om jag skulle behöva tvättar jag punkttvättar jag mig.

   Svara

    Duscholja är bra och skönt för torr hy.

    Svara

     Men vatten torkar ut så det bästa är ändå att hålla sig borta från duschen 🙂

     Svara

   Varje dag såklart. Om jag skulle råka träna en tidpunkt då jag redan duschat så duschar jag såklart igen

   Svara

   Varje dag! Kropp och knopp.

   Svara

   Varje dag. Folk som inte tvättat håret efter träning 🤢

   Svara

    Folk som bryr sig om vad andra gör med sina kroppar 🤢

    Svara

     Så om folk i din närhet inte duschar så är de helt ok?

     Svara

      Varför ska jag lägga mig i vad andra gör? Bara de inte luktar så kunde jag inte bry mig mindre, men ingen som har sitt på det torra går så långt att de börjar lukta för att de inte duschar. Sedan sa du TVÄTTAR HÅRET vilket är en helt annan sak än att DUSCHA.

      Svara

   Jag tycker det är jättebökigt att tvätta mig i handfatet, lättare att vara gå in i duschen. Som regel varje dag!

   Svara

   Varje till varannan. Om det är varannan så tvättar jag mig inte emellan. Luktar aldrig illa. Knappt ens vid gym, använder Absolut torr och det är fan guds gåva till svettningar. Luktar aldrig, får aldrig svettringar. Underlivet klarar en dag utan tvätt, luktar inte där heller.
   Såklart duschar man alltid efter träning dock. Men om man bara jobbat/haft helg så är det inte hela världen om det går 1 dag.

   Svara

   Typ varannan-var tredje dag. Är det illa kan det gå typ fyra, fem dagar.

   Svara

    Men vad skönt man nån mer som inte duschar varje dag 🙈 börjar känna mig riktigt äcklig som duschar varannan- var tredje.

    Svara

   Duschar när jag behöver tvätta håret vilket blir varannan dag oftast. Tvättar mig absolut i handfatet när jag inte duschar.

   Svara

   Hygien, hygien. Har du eksem så tvätta inte för ofta ex streptokocker kan fastna. Försök få släta händer o att just duscha är inte alltid bästa renligheten.

   Svara

   Duschar typ var tredje dag om det inte varit varmt och jag suttit på buss utan luftkonditionering 🙃 tvättar håret en gång i veckan, men kör med rengörande balsam emellanåt om det behövs.

   Svara

   Snabbdusch varje dag dvs underliv armhålorna o sådär. Längre dush med skrubb rakning etc var tredje dag och tvättar håret en gång i v. Hade gärna tvättst oftare men har lockigt hår som jag fönar och plattar och det orkar man inte varje dag..

   Svara

   Varje kväll. Hade jag inte haft så smutsigt jobb så hade jag kunnat duscha varannan.

   Svara

   På vardagarna två gånger dagligen. Cyklar en mil till jobbet och är svettig efteråt. På morgonen cyklar jag till gymmet som ligger nära jobbet och duschar där, och så duschar jag hemma när jag kommer hem. På helgerna duschar jag bara på kvällen.

   Svara

   Duschar morgon och kväll.

   Svara

  Någon som testat Oslo skin labs kollagen? Vill höra erfarenheter från vanlisar.

  Svara

   Testade i ett halvår, fick produkten gratis av en vän som jobbar inom skönhetsbranschen. Hände absolut ingenting tyvärr och då är jag ändå en beauty junkie med extrem koll på nya finnar, linjer osv. Glad att jag inte betalade för det. Har dessutom läst att forskare gått ut med att collagen inte kan tas upp på det viset så det är i princip verkningslöst.

   Svara

   Mina celluliter minskade efter några månader av användning

   Svara

   Nej men har testat kollagen från andra märken. Har tagit i pulverform sedan 1,5 år tillbaka. Det första jag märkte var att ärr från typ bölder jag vid en period fick på kroppen pga lågt immunförsvar/stress försvann efter två-tre veckor. Ärren var jättefula och lila liksom, tänkte att ”ja ja, jag tar väl bort med laser eller nåt i framtiden eller tvingas acceptera dem bara”. Men sedan en morgon såg jag att de börjat blekna och sedan försvann de helt. Tycker hyn blev mer ”plumpad” och fick mer glow. Men bästa resultatet har jag definitivt fått på hår och naglar. Håret växer mycker snabbare nu och mina naglar som ALLTID varit svaga/gått av, alltså det var helt sjukt så dåliga de varit, går aldrig av längre, är superstarka och växer som ogräs 😊 Låter som att jag gått med i en sekt, alternativt blivit sponsrad haha, men jag kommer aldrig sluta ta kollagentillskott. Tycker Oslo Skin Lab verkar dyrt så testa istället att köpa kollagen i pulverform från typ Bodystore eller Svensk hälsokost

   Svara

    Som fortsättning på det ovan: alltså köp en billigare variant ifall du inte skulle bli nöjd med Oslo Skin Lab.
    Men man får ha tålamod med tillskott och detta är ju inget undantag. Som sagt så började jag inte märka skillnad förrän efter 2-3 veckor. Vill OCKSÅ lägga till att mina ögonfransar är superlånga nu också, haha. Mycket som hänt!

    Svara

  Min syster har svår anorexia. Hon har själv varit på besök hos läkare men vill inte bli inlagd så då blev hon hemskickad utan åtgärd. Vad gör jag? Hon vet att hon är sjuk men vill inte ha hjälp och är omöjlig att prata med. Hon går bara och säger att hon inte tänker träffas om man försöker prata. Hon är vuxen så det är inte som att jag har möjlighet att tvinga henne till något hon inte vill. Någon som har erfarenhet och kan ge tips om hur jag kan hjälpa henne?

  Svara

   Är hon riktigt dålig kan hon bli tvångsinlagd. Annars så finns där, stötta varje tanke eller försök till bättring hon visar. Håll koll på om hon blir värre, isåfall skjutsar du henne till psykakuten och åker inte därifrån förrän hon är inlagd.

   Svara

    Tack. Vi ses inte så ofta så det är inte helt lätt. Jag förstår inte hur hon inte kunde bli tvångsinlagd när hon var på läkarbesök. Jag har inte sett henne äta annat än grönsaker men hon säger i telefon att hon bättrar sig vilket jag tror är lögn. Planen nu är att övertala henne till att gå till läkare tillsammans med mig.

    Svara

   Skriv egenremiss till ätstörningsmottagning. Hon måste ju vilja det själv också dock men det är ett alternativ iaf..

   Svara

  Ni som har fött barn ellet jobbar på föelossningen vill höra era input:

  Jag födde mitt barn vintern 2019 och fick ganska kort därefter en depression som jag tror orsakades av min upplevelse på bb. Jag låg hemma med värkar i 24 timmar och sov kanske bara 2 timmar i små stunder mellan värkarna den natten. Sen var jag utöver det 12 timmar på förlossningen utan att sova innan bebisen ville komma ut. Jag var så trött att jag knappt kunde ta in någonting alls.

  Jag blev ihopsydd och de satte på mitt barn blöja utan att fråga oss föräldrar om vi ville pröva eller ens visa hur man gör (dock visste jag sen innan, men tänkte mer på min sambo som inte visste) och sen bara lämnade alla barnmorskor oss utan nån info om något alls, (visste inte ens om jag fick duscha) om vad som skulle hända nu, medan vårt barn bara skrek. Jag försökte ge bröstet men fick inget grepp och ingen mjölk kom. Efter ca 1,5 timme så ringde vi efter hjälp för jag visste inte vad jag skulle göra då kom en student in och försökte visa hur jag skulle amma men det hjälpte inte mycket. Vi blev ensamma igen och jag var så stressad att jag inte fick i mig nåt från matbrickan.

  Helt plötsligt kommer alla in och säger att de ska köra upp mig till BB nu, klockan är ca 02 på natten. Jag ligger fortfarande i min nerblodade skjorta och får en ny. Min sambo försöker tafatt packa ihop alla våra saker och jag sitter helt förlamad av allt i stolen upp. Jag hade knappt fått i mig någon vätska sen barnet kommit ut, jag hade varit så fokuserad på att lugna bebisen som nu äntligen hade somnat efter nästan 3 timmars skrik. Väl på vårt rum så säger jag att jag är orolig för min sambo och mig då vi inte sovit på två dyng nu och vi känner oss handfallna. Då visar hon snabbt hur jag ska liggamma och bara går sen. Ingen som kollar så att min mjölk kommer eller fortfarande inget om hur man byter bölja. Min sambo somnar av trötthet men jag kämpar med amningen hela natten igenom och byter blöjor, jag hade fortfrande inte ens duschat eller ätit.

  Resten av dagarna grät jag bara av hormoner och utmattning och kände mig så ensam och önskade typ tillbaka bebisen i magen. Amningen fungerade aldrig för mig och efter 1,5 dyng fick bebisen ersättning och sov första gången flera timmar i sträck.

  Min poäng – är det normalt att det är såhär? Jag förväntade mig såklart inte att någon annan tar hand bebisen, men hade faktiskt trott att man skulle få mer stöd av personalen. Kan typ bli helt gråtig fortfarande när jag tänker på det och hur ensam jag kände mig. Min sambo försökte stötta, men han var ju lika lost som jag.

  Svara

   Tyvärr så är det så att bli förälder, första dagarna (och veckorna) är hemska!! Vad hade du förväntat dig? (Menar inget illa, undrar bara vad du hade önskat annorlunda)? Det är ditt barn, som DU ska ta hand om…

   Svara

    Jag hade inte förväntat mig något, det var mitt första barn så jag visste inte alls om att de bara lämnar en utan att ens visa hur man ska ge bröstet etc. Jag hade väl kanske trott att det skulle vara lite mer stöd i allt det nya första timmarna i alla fall. Men med det sagt så var jag väl införstådd med att bebisar är krävande och att man gör hästjobbet själv.

    Svara

     Det är ju lite märkligt, att de inte såg till att du började amma, det tror jag att de har gjort båda gångerna, redan på förlossningen. Pappan fick sätta på blöja och klä barnen, har jag för mig. Sedan får man vara ganska ”i fred” de tittar in då och då för att höra hur det går. Även på BB. Men som många skriver, är man både trött och omtöcknad och lite panikslagen. Jag drabbades också av depressioner efteråt. Vet inte om det var något särskilt som utlöste dem utan tänker att jag är en person som lätt drabbas av det. Men det är jättejobbigt när man är mitt i det, särskilt som nyförlöst. Hoppas att du får rätt hjälp och att det rätar på sig!

     Svara

    Grejen är att efter en jobbig och/eller lång förlossning så känner man sig liksom sjuk, svimfärdig, uttorkad och otroligt trött. Var rädd att jag skulle tappa barnet ur sängen ner på golvet för att jag inte kunde hålla ögonen öppna och mitt barn kunde inte liggammas. När man är sjuk så förväntar sig ju ingen att man ska ta hand om andra men efter en förlossning ska man direkt ta hand om ett nyfött barn, vilket man dessutom har noll erfarenhet av. Men det är ju så olika hur man mår direkt efter en förlossning.

    Svara

   Jag kan delvis känna igen mig i din berättelse. Spenderade 33 timmar på förlossningen och två dygn hemma med värkar och innan ungen väl kom. Jag var helt utmattad då jag under dessa dygn sovit enstaka timmar. Mådde psykiskt dåligt under förlossningen och tyvärr var barnmorskan i sista teamet hemsk. Epiduralen tog bara på ena sidan etc. Minns dock att de direkt efter blev sydd och sen bad de mig gå på toaletten och skölja av mig i duschen. Sen sattes jag i en rullstol medan min sambo packade ihop våra saker och vi kördes till BB hotellet. Dit kom en ny barnmorska, men det gick väldigt fort. Sonen helammades 2 veckor tills han inte gick upp i vikt, fick ersättning och när han fyllde 1 månad åt han enbart ersättning. Jag mådde inte bra av att amma heller så blev bättre efter att vi gick över helt till ersättning. Däremot tog det lång tid innan jag kände någon anknytning och den där kärlekskänslan många pratar om. Jag är fortfarande osäker såhär snart 4 år senare att skaffa fler barn pga min förlossning.

   Svara

    Har tagit mig lång tid att känna anknytningen också. Nu är hon 6 månader och nu äntligen känner jag den där starka kärleken alla pratar om ❤️

    Svara

   Du skulle verkligen sagt till på skarpen men vänligt att du behöver mer stöd. Jag förstår dej.

   Svara

   Kram ❤️

   Hade en lång latensfas hemma och sov inte ordentligt på flera dagar. Var så sjukt trött och sliten när allt sen kom igång på riktigt men lyckades hitta kraft och positivitet någonstans ifrån. Förlossningen gick jättebra och barnmorskorna på förlossningen var hur underbara som helst. Tyvärr mådde jag inte lika bra på BB sen. Jag fick ingen bra hjälp med att få igång amningen vilket stressade mig så sjukt mycket. Det var heller ingen som riktigt sa till mig heller att bebisen verkligen vill snutta HELA TIDEN. Lyckades inte liggamma så satt upp i en fåtölj dag och natt tills vi sen åkte hem. Amningen funkade ännu inte. Efter några dagar bröt jag ihop av att bebisen aldrig blev nöjd (mätt) och vi gav ersättning. Hon blev äntligen nöjdare. Jag hade varit så upptagen av detta med amningen att jag helt glömt allt annat. Typ att andas. Då small det till ordentligt och jag bara grinade av utmattning. Det nya livet är verkligen sån tvärvändning. Nu är dottern 7 månader och äntligen känns det kul!!! 💪🏻

   Svara

    Tack för ditt svar ❤ Det känns ändå ”skönt” att man inte är ensam om att känna så. Nu vet man i alla fall mer vad man vill ha från sin omgiving och sin partner. Åh, kan lova dig att ju äldre de blir desto roligare blir det 🙏

    Svara

   Jag tror det är rätt normalt. Minns också hur jag kände hur vi liksom blev helt ”övergivna” så snart bebisen fötts och konstaterats må bra. Det känns konstigt, efter att ha gått på alla BVC-besök där man får all uppmärksamhet och så en massa personal under själva födseln (hade lite komplikationer där) men så snart bebisen är ute så poff är man lämnad själv i en helt ny situation. Jag hade absolut väntat mig mer hjälp, men så är det nog inte, helt enkelt. Var också helt färdig efter födseln och mådde inte så bra och så hormoner på det. Jag förstår till 100% att de prioriterar de som är inne i aktiv förlossning men jag hade önskat vara mer förberedd på det, att det inte kommer att finnas någon hjälp direkt efter. Där jag födde fanns inte heller sängplats till partner så var ensam på nätterna. Det känns som att de förbereder en på det mesta men att just det här tas för givet att man ska fatta. Men när jag väl klarat mig igenom det så är det ju som det är, kanske inte den bästa starten men inget att göra något åt, bara att göra det som måste göras liksom. Fick en jäkla baby blues 3 dagar efter förlossningen vilket jag tror hela upplevelsen bidrog till men det gick tack och lov över fort. Om jag vore du skulle jag försöka att inte tänka på det, om du kan, försök att stoppa tankarna om de kommer. Den första tiden behöver inte vara bra, du och ditt barn har hela livet på er att skapa fina minnen tillsammans. Skulle du föda igen vet du vad du har att vänta och är dessutom van, det är inget som behöver bearbetas inför framtiden. Hoppas du mår bättre snart.

   Svara

    Exakt det du säger, man blir ju totalt överasskad och var noll förberedd. Man får ju annara så mycket info om allt annat.

    Ja alltså nu är min dotter 1,5 år så det är inte så att jag ältar det eller att det påverkar min vardag, men fick mer en flashback idag av en ren slump bara och ville lyfta ämne då det ändå påverkade hela vår start tillsammans. Ville väl bara veta spontant om jag var ensam om attt ha känt så här 😅

    Svara

   Oj, det låter som en riktigt tuff start. För mig var det tvärtom med andra barnet, jag fick till sist be barnmorskan gå ut för jag och maken ville bara få vara ifred med bebisen. Hon var på mig hela tiden med tips på hur amningen skulle komma igång, tog till och med tag i tutten och började handpumpa (då fick jag nog). Upprepade flera gånger att jag har ju gjort det här en gång tidigare.. Med första barnet var de lite mer normala, lyhörda för mina behov och rädslor men lät mig ändå få sköta det själv, båda på förlossningen och sen på BB.
   Försök tänka att förlossningen är en sån pytteliten del i moderskapet, det största äventyret har börjat nu när din bebis är här och kommer att pågå resten av ditt liv. Självklart vill man ha en fin förlossning man kan tänka tillbaka på och minnas med glädje, men du verkar ha fått ett friskt och välmående barn, var tacksam för vad livet gett dig istället 💜

   Svara

    Mitt barn är 1,5 år idag så jag har kommit över det, men var nyfiken på hur andra upplevde första dagarna på bb. Vilket är intressant att få höra allas upplevelser ❤ Jag hade en superbra förlossning i övrigt och föder gärna barn igen.

    Mem som sagt så ville jag bara veta om detta var normalt då det påverkade vår start tillsammans

    Svara

   Hade liknande upplevelse. Min förlossning var hemsk…Fick inget stöd alls från bb eller barnmorskorna.. Glömdes bort, mitt barn vägdes inte tills flers h efter när jag själv sa till. Utstod rasism
   ingen hjälp med amningen, trots kejsarsnitt fick jag ej smärtstillande bara alvedon fastän jag grät av smärta…4 dagar med värkar och hade ej gått på toa på lika länge.. Bad om att få laxeringsmedel för mina kraftiga kramper och fick som svar att det var normalt,alla mammor upplever det så därför behövde intr jag tömma. 🤣 Vi fick ingen såndär bricka med mackor som. Alla. Pratar om.

   Kände mig så liten på bb.

   Svara

   Födde barn för ett år sedan. Hade fyra personal inne i rummet efter barnet var fött. De visade min man hur man satte på en blöja, kollade att amningen kom igång, pratade med oss, sydde mig. Sedan hjälpte en av dem oss upp till bb, visade var det fanns mat och frågade om jag ville duscha. Vi var på bb nåt dygn och de kom regelbundet in på rummet oc( frågade om vi behövde hjälp eller hade frågor. Ville mest vara ifred men bad om några amningsråd. Hade säkert känts annorlunda om barnet hade skrikit konstant. Din upplevelse låter inte så rolig 🙁 Kanske var det stor personalbrist och stress just det här dygnet?

   Svara

    Oj vad tryggt det låter och kanske lite det man trott att det skulle vara. Det handlar ju inte om, som någon antydde, att jag trott att någon annan ska ta hand om barnet! Vi hade ”otur” med allt, skrikig bebis, ingen mjölk, lång förlossning etc. Hm kan vara så men inget jag märkte av i stunden.

    Svara

  Nån som vet nån billig version av stringhyllan? 🙂

  Svara

  Ni som har menskopp! Jag ska flytta till korridor och då kommer köket vara gemensamt. Hur ska man koka den efter mensen på ett smidigt sätt? Vill ju inte att ändra ska behöva se min kopp när jag kokar den 🤔

  Svara

   Det finns typ ”brustabletter” som man kan rengöra dem i. Googla tex MonthlyCup cleaning tablets 🙂

   Svara

    Tack för tipset!

    Svara

   Köp en vattenkokare

   Svara

    Men den ska ju koka i typ 10 min så då blir det lite mekigt att sätta på den om och om igen?

    Svara

     Va! Ska man koka dom i 10 min?! Det har jag missat, jag kokar min i typ 2 😬

     Svara

   Varför vill du inte att andra ska se den?

   Svara

    Det är väl mer att andra kanske inte vill se någon annans menskopp.

    Svara

     Varför?

     Svara

      Alltså jävlar vad jobbig du har varit i dagens öppna spår ”lk”. Varför kan du inte föra en normal diskussion utan stället bara barnsliga följdfrågor som du förväntar dig att folk ska ta sig tid att svara på?

      Svara

      Enkelt svar: Gemensamma kastruller. Skulle bli galen om någon kokade sin vidriga jävla menskopp i en kastrull som vi andra ska använda.

      Svara

   Man behöver inte koka dem, räcker att skölja av dem.

   Svara

    Hej bakteriehärd.

    Svara

   Vattenkokare på ditt rum som enbart används till det?

   Svara

   Skaffa en vattenkokare eller kokplatta till ditt rum?

   Svara

   Göm den bland en massa ägg och säg att du kokar ägg

   Svara

    Ja, man för röda ägg på köpet! Festligt!

    Svara

     Haha, man kokar givetvis inte en blodig kopp.

     Svara

     Tror du att man tvättar en blodig menskopp?

     Svara

   Lägg på locket på grytan?

   Svara

   Svara

  Fick underkänt på uppkörningen idag.. Vet att det lätt händer men orimligt besviken. Hur många gånger behövde ni köra upp?

  Svara

   En 😄

   Svara

   Första blev underkänt, han sa att jag körde för fort, 35 på 40 🤷🏻‍♀️, nästa vecka ompånytt och kom igenom!

   Svara

   En gång. Jag började på

   Svara

   En gång. Det tog mig tre veckor att fixa körkortet, jag hade visst talang.

   Svara

    Samma här

    Svara

     Samma här med..

     Svara

   3 gånger! Varav andra gången så körde en bil in i mig. Men idag kör jag bil som en gud!

   Svara

   Glöm inte att de som bedömer körprovet ibland måste underkänna folk, det är ju så de får in mer pengar. Tror det är därför många blir underkända pga de mest betydelselösa saker. Sen är det ju självklart så att de allra flesta inte anses ha den körförmåga som behövs för att köra säkert och därför är det bra att bli underkänd så att man kan öva mer och bli en säker förare. Du klarar det tids nog! 🤗

   Svara

    BS.

    Svara

     Vad är BS med min kommentar?

     Svara

    Trafikverket drivs av staten och är (som allt annat statligt) en icke-vinst drivande verksamhet. De kuggar folk för att folk inte respekterar trafiken och kommer till proven oförberedda. //ex- Trafikverkare

    Svara

   2!

   Svara

   En.
   Man ska nog ha tur med den man kör upp med.
   En fråga kompis tog fel avfart i en rondell och gjorde något annat fel på sin uppkörning men fick ändå godkänt.
   Jag hade han som kallas för ”kuggar’n” för han har ryktet om sig att han hellre kuggar än godkänner, men jag klarade det. En annan kompis hade honom också men blev kuggad, minns inte vad hon gjorde för fel dock.

   Svara

    Hahah jag hade min stads ”kuggar’n”, ”kugg-Linda”. Var jättemånga av mina vänner som kuggat med henne (på rimliga och mindre rimliga grunder), så blev pissnervös när jag såg den enda kvinnan på stället kliva ut och jag förstod att det var hon. Men det gick hur bra som helst!

    Svara

   En
   Provet tog fyra ggr

   Svara

    Hjälp.. hur kan man kugga teoriprovet 4 gånger?

    Svara

   Kan trösta dig med att det tog mig 5 uppkörningar innan jag satte den. Pappa var lika glad som jag pga körkortet kostade MULTUM. Nu har jag dock haft det i 12 år och har ingen prick eller ngt.

   Svara

   4.

   Svara

   Tog allt på första.. i sthlm… som privatist

   Svara

   En. Men då lade jag 110000kr på körlektioner innan. Var helt värdelös på att lära mig köra bil. Min lärare misstänkte mig stundtals att jag var ett hopplöst fall… 😔

   Svara

   Klarade på andra. Hade en ny trafikinspektör (?) och hennes mentor första gången – visste att det gått åt helvete när de blev sura för att jag inte kunde sätta mig i bilen då grannen parkerat för nära 🤷🏽‍♀️

   Klarade det på andra utan några problem och har tävlat i rally sedan dess så oroa dig inte – det kommer gå super nästa gång! 🙂

   Svara

   Tog det på fjärde😅

   Svara

   En gång. Hade tydligen Stockholms suraste uppkörningsgubbe. Vet inte om körningen var bra eller om han bara gillade mig. Sura personer brukar gilla mig.

   Svara

  Vilka väntar på svar i morgon? Lycka till i så fall😊

  Svara

   Vad för svar?

   Svara

    Säkert andra rundan på högskoleurvalet.

    Svara

    Klamydiatest

    Svara

  Har ni förbjudna och extremt skamfyllda tankar ni ibland tänker, men aldrig aldrig aldrig skulle kunna yttra till någon annan? (förutom anonymt på internet)
  Jag har en:
  Jag upplever att folk blir obekväma av min skönhet. Jag är så vacker att det medför många nackdelar i mitt akademiska yrkesliv; jag blir typ inte tagen på allvar. Känner att jag måste bevisa min kompetens mer än andra för annars upplever jag att de tänker att jag bara har kommit dit jag gjort p.g.a. mitt utseende. Det är på riktigt ett lite jobbigt problem, men skulle som sagt aldrig aldrig aldrig kunna prata med någon om det.

  Svara

   Jag tycker att jag är smartare än typ alla jag träffar. Extremt jobbigt.

   Svara

    Å jag förstår känslan, jag är både snygg, smart och skitrik dessutom, det suger :/

    Svara

    Haha samma här! Jag måste liksom lägga mig på en lägre nivå för att folk ska förstå mig och det är jättestörande. Så när man hittar nån som ligger på samma nivå är det så skönt att kunna vara som man är.

    Svara

     Hahaha älskar detta! Känner inte igen mig men kan du inte berätta mer och ett exempel på hur du lägger dig på en lägre nivå? Så spännande att höra om

     Svara

   Jag vill vara hela världens härskare.

   Svara

    Det vill fan min läkare ned han har storhetsvansinne 😂 hjälp!

    Svara

   😂😂😂😂😂😂 okeeeeeeej

   Svara

   Vilket lyxigt problem du verkar ha.
   Jag är ful som stryk och dessutom inte alls särskilt begåvad. Oönskad redan vid födseln och nu jobbar jag gratis med att ringa i kyrkklockor.. Men hey, det ska ju någon göra 👻

   Svara

    Tycker du verkar trevlig och intressant person!

    Svara

   ”Förbjudna tankar”: All the time. Skamfyllda: Aldrig! Varför gå runt och skämmas för sina tankar. De är ju autogenererade så man kan inte göra något åt att diverse tankar poppar upp. Det är vad man gör med dem som är det viktiga. Detta definierar ens person. Självdistans är en så undervärderad egenskap. Den goda nyheten är att med träning så blir den starkare. Självdistans en alltså, Alla skulle må bättre av att fästa mindre vikt vid sina tankar. Ofta är det bara brus utan värde. Inte alltid, men ofta. 🕊️

   Svara

   Jag tycker det är tvärtom. Alla är mycket trevligare, mer respektfulla och mer intresserade av vad jag har att säga när jag är snygg än när jag är lite mindre snygg.

   Svara

   Jag känner exakt samma sak ärligt talat… Men aldrig som sagt kunnat prata om det för det är ju rätt sjukt att tänka så 😅

   Svara

   Tänker då och då att fler människor borde göra aborter, både specifika människor och bara generellt överlag. Med det menar jag förstås inte att folk ska tvingas till aborter, mer att jag önskar att sättet vi pratar om aborter var mycket mer kliniskt och inte så emotionellt. Mer baserat på vetenskap och ett praktiskt beslut. Såklart det inte löser hela ”problemet”, men tror att det skulle ändå leda till att färre barn föds in i misär.

   Svara

  Vilken är den läskigaste skräckfilmen ni har sett?

  Svara

   Halloween från 1979. Blir så rädd att jag mår illa. Fick se den med ljudet av, i köket mitt på dagen.

   Svara

   Hereditary!

   Svara

  Efterlyser bloggare/namn på bloggare:
  Tjej född runt 95 gissar jag på? Som var att runt 2009 plus/minus några år. Hade mycket färgglada wct-jackor, rastafaritröjor, isblå ögon, sidecut (kanske dreads också nu när jag tänker efter), piercing typ i läppen tror jag och åkte longboard vad jag minns. Någon som känner igen beskrivningen och tro sig veta vem det kan vara?
  Tyckte hon var sååå cool!

  Svara

   Klara Kassman/Djamila är den första jag tänker på (älskade henne) men hon har inga isblå ögon hehe.

   Svara

    Har hon Instagram eller blogg kvar? Inget namn som jag tycker mig känna igen men alltid kul att se om det är hon 😊

    Svara

     Nevermind, tror jag hittade henne och det är inte hon Men tack ändå😊 Tjejen jag tänker på hade mer hiphop(?)-stil och bloggen räknades nog om alternativ.

     Svara

   Caty eller Catty minns jag någon hette som hade liknade som du beskriver men dock inte sidecut. Sen va väl dom ett gäng med keela och kan det va någon som hade bloggen Hofh? Kan va helt ute och cykla…

   Svara

    Tack men hon var inte en av dom 4(kickback-pack tror jag dom kallade sig? Nostalgi 😂)
    Detta var nog en lite mindre blogg. Ser henne verkligen framför mig. Blont hår för det mesta, oversized färgglada tröjor och alltid stora hörlurar runt halsen. 😁

    Svara

   Om det är hon jag tänker på så hette hon Martina! Men kan tyvärr inte minnas efternamn, har för mig att hon var från Grekland eller åtminstone reste dit ofta…? Kanske inte är samma 😅

   Svara

    Inser nu att det enda som stämde in på den tjejen jag tänkte på var de blå ögonen och longboarden så är nog inte samma 😁 hon jag tänker på hade mörkt, brunt hår och ej blont.

    Svara

     Herregud, inser nu hur många bloggare jag läst genom åren 🙈 vet precis vem u tänker på men är dock inte hon heller. Antar att du tänker på Martina/rikauteliggare?😊
     Hennes läste jag också! Men att jag inte kan minnas denna tjejs namn som jag kopierade i stilen rakt av under typ ett år stör mig..😂

     Svara

      Jaaa precis henne tänkte jag på, tack!! Haha tyckte att hon var sååå fin

      Svara

       Jag med!! Hon finns fortfarande på Instagram @martinafabretto. Fortfarande cool 😍

       Svara

   Efter en del googlande hittade jag en bild som jag tror är hon men måste vara lite efter bloggens tid, iaf är jag läste de . https://www.pinterest.com/amp/pin/174584923027312227/
   Någon som känner igen?😊

   Svara

    Åh känner igen henne! Tyckte också att hon va så cool! Tyvärr kommer jag inte ihåg vad hon heter eller vad bloggen hette 🙁

    Svara

    Känner också igen henne men minns tyvärr inte vad hon heter 😟

    Svara

   Sanna Holm! sanna.c.h @ insta

   Svara

    Tusen tack!! Kan äntligen släppa tanken på det efter alla år😄synd att hon inte verkar blogga längre 😊

    Svara

  Vilka nicks kan ni utantill här? Alltså är det några ni känner igen och har ”koll” på…?

  Svara

   Anonym

   Svara

   Nej nu har tjat helena slutat skriva 😊😊😊

   Svara

    🎄

    Svara

    Var det hon som var gravid i typ 2 år?

    Svara

    Men lägg ner.

    Svara

  Vad finns det för hemsidor med (designer)märken på inredning? Typ ljuslyktor, ljusstakar, vaser.
  Jag har kollat Royal Design, Rum21, Nordic Nest, även Cervera. Kan ha glömt någon, men det borde finnas fler?

  Svara

   Det finns ju billigare inredning Typ rusta och H&m och Ellos tycker dom har mycket snyggt.

   Svara

    Ja dessa vet jag, men just i detta fallet är jag på jakt efter ett par ljusstakar som jag såg på en persons instastory. Vet att personen i fråga enbart har märkesprylar så därför jag letar efter såna sidor.

    Svara

     NK och åhlens.

     Svara

      Åhléns, ja just det, där har jag tittat. NK har jag inte i närheten men de borde väl ha listat på deras sida vilka märken som finns där, ska kolla iaf. Tack!

      Svara

     Ta bilden o gör en Google bildsök.

     Svara

      Smart, det var dock några dagar sen så bilden är inte kvar🙈