Jessica Lagergren om sin överviktsoperation

Jag får så otroligt många frågor varje dag hur det kommer sig att jag gått ner så mycket i vikt på så kort tid. Jag har gått ner massor. På väldigt kort tid! Alla som har skrivit meddelanden till mig på Instagram och frågat har fått det ärliga svaret. Det finns många anledningar till att jag har valt att inte dela med mig av min viktresa. En av dem är att jag inte på något sätt vill bidra till någon vikthets. Jag vet att jag har varit en del av det förut även om min tanke med min offentliga viktresa back in the days var för att inspirera till en sundare livsstil. Jag lyckades gå ner i vikt då och tappade 25 kilo, men det tog ett år. Sakta men säkert kröp sig vikten tillbaka och ytterligare några kilon efter graviditeten med Bonnie.
I höstas bestämde jag mig efter många års funderingar för att ta hjälp med vikten. Det har varit en lång resa fram tills idag med många möten och i mars gjorde jag en gastric bypass. // Jessica Lagergren

 

Tack snälla för er respons på det här inlägget om min vikt. Jag förstår att det kommer många frågor. Jag är ingen expert eller vet mer än det som gäller för mig. Det går att läsa massor om överviktsoperationer på 1177.se. Jag kommer som sagt inte skriva mer om min vikt för det vill jag hålla privat men jag mår som sagt bättre än någonsin nu. Jag mådde inte direkt dåligt innan men jag visste ju inte att jag kunde må som jag mår nu. Däremot svarar jag gärna på frågor från er via DM på Instagram. Det kom otroligt många frågor där igår och jag försöker svara er alla. Jag tycker att ni som hör av er är helt fantastiska och jag finns här för er som vill veta mer. // Jessica Lagergren

Vikt, viktnedgång och inlägg om det är alltid svårt och är ofta ganska känsligt.
Jag förstår Jessica som inte vill dela med sig av sin viktresa då den är lika individuell som myckt annat som rör kroppen. Att inte vilja bidra till vikthets tycker jag är beundransvärt, när det är ganska välkänt att sådant kan resultera i fler klick.
Se bara på koncept som ”16 weeks of hell” och tv-program som ”Biggest Loser” – folk vill gärna följa snabb viktnedgång vilket man får av en överviktsoperation och Jessica hade kunnat använt sig av det för sina sociala medier, men väljer att inte göra det.
Istället gör hon sig själv tillgänglig för sina läsare att svara på frågor i privata meddelanden, istället för att skriva inlägg och det tycker jag är att verkligen ta ansvar som influencer.

Tack för det, Jessica!

204 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ja hon har ju många gånger försökt gå ner i vikt och delat med sig på bloggen. och det har hon skrivit om på sin blogg…och misslyckats…Och hon lär väl sig av sina misstag.

   Ja och hon börjar sitt inlägg med att hon äter precis som vanligt fast mindre. Poängen är väl att ändra sina matvanor?

   Magsäcken lär ju sig ta större volym längre fram ändå. :/

    Med en gpb/sleeve är tanken att man ska kunna äta helt vanligt efter ett år. Dvs aldrig mer behöva banta utan kunna äta allt i små mängder.

   Studier visar på att majoriteten av personer som har gått ner i vikt går upp igen. Det samhället alltså i synnerhet behöver fokusera på är att se till att folk inte blir överviktig från första början. Övervikten bland barn ökar dock också markant, så det är en tuff utmaning.

    Jag har inte gått upp av min. Tur jag har..
    Det bästa bästa bästa jag gjort. Äter vad jag vill när jag vill och behåller vikten.

    Har du väl gått upp i vikt en gång har du kvar fettcellerna i upp till 10 år. Det är därför alla ”tjockisar är såååå misslyckade” och går upp allt igen hur enkelt som helst.

  Jessica Lagergren?
  Har hon haft en så pass stor övervikt så att det kan motivera en operation?

  Måste googla….. antar att hon inte hade blivit beviljad annars, men i min värld trodde jag personer som skall vara kandidater för en operation skall ha en övervikt som är så pass farlig att de i princip kan dö av en vanlig infektion.

  Well, well, tiderna ändras.
  Oavsett vilket så gjorde hon det bra precis som du skrev att hon bemötte frågor privat.

   Vet ingenting om detta fallet eller personen i fråga, men man kan ju bekosta operationen själv. Men däremot vet jag att ju snabbare en operation sker (ålders- och viktmässigt), desto större chans är det för individen att bibehålla en hälsosammare vikt. Det kan ju finnas olika anledningar som gör att någon går upp i vikt/har mycket svårt för att gå ned. Det innebär också färre risker, ju ”mindre” du är och färre följdsjukdomar kan vara ytterligare en fördel med att inte vänta på att individen är så pass överviktig att hen kan ”dö av en vanlig infektion”.

    Ja, det var faktiskt lite dumt av mig att ha åsikter om motiveringen till hennes operation. Det är mycket jag inte vet om henne, typ allt, och att bedöma en övervikt på en person utifrån en bild är faktiskt inte lätt och beror med vilket ”öga” man tittar.

    Man ser vad man vill se helt enkelt. Ingen kan se på mig att jag ligger nära ett för högt BMI eftersom jag är lång och har fettet väl fördelat.

    Tack för en bra förklaring Jo, ha en fin dag.

    Har aldrig hört talas om tjejen men gick in på hennes blogg via länken här. Nästan direkt ser jag foto från ett barnkalas. Herregud så mycket socker! Och palmolja, Mängder med billiga, färdiga kex och kakor. Massor av godis. Och tårta förstås.
    Så äckligt! Proppar man i sina barn sånt? Fy!

     Haha… låter som ett helt vanligt barnkalas. Det är nog inte vad som serveras på ett födelsedagskalas som är det viktigaste, utan vad man äter till vardags resten av året. Ja, de allra flesta har tårta, kakor och fiskdamm på sina barns kalas. Det är liksom för att det är KALAS. Inte vardag.

      Haha ja verkligen. Snälla det är inte farligt att äta tårta på kalas. Äter hellre det än några äppelbitar. Lev livet, mat är nice ?

       Inte när konsekvensen blir fetmaoperation…

        Konsekvensen blir inte en fettoperstion av att äta tårta på kalas heller

      Jobbigt bara när barnkalas en gång om året glider över till barnkalas en gång i månaden, mor-och farföräldrarnas födelsedagar, föräldrarnas födelsedagar, högtider som på nåt sätt stretchas ut tills den nästa högtiden börjar, småätande under hela dagarna, fredagsmys som räcker till lördagsmys och sen söndagsfika med sötsaker hos farmor. Det är otroligt vanligt att folk äter chips och popcorn som snacks oavsett veckodag och fikar med sötebröd varje dag på jobbet, eller på väg till jobbet, eller från jobbet.
      Det fanns inte när jag växte upp. Vi hade aldrig snacks hemma och och att åka i kollektivtrafiken med take away kaffe och bulle i näven fanns inte. Det var för dyrt. Mat är så sjukt billigt idag så folk har liksom inga gränser på hur mycket dom har råd att äta. Man har råd att ordna överdådiga kalas och småäta hela tiden.
      Hur inser folk inte att det är ett problem? Det skapar en osund bild av mat, vad som faktiskt är mat och hur mycket socker som är lämpligt att äta och hur ofta. För varje årtionde som går så förskjuts den bilden till det sämre.

       Tyvärr är det så också att många använder mat/godis som medicin… vi mår helt enkelt sämre idag och lite choklad kan ge tröst.

       Vet inte hur gammal du är men det fanns definitivt när jag växte upp på 90-talet. Är 32 år och alla jag känner i samma ålder har sunda matvanor. Vi fikar ibland, äter chips ibland, dricker vin ibland, springer en halvmil ibland. Livet ska vara gött!

        Jag är i din ålder men växte inte upp med take-away, fika varje dag, och godispåsen fick jag dela med syskonen på lördagar. Kanske var vi bara fattigare än genomsnittet och mamma prioriterade riktig mat. Eller ja, vi var absolut fattigare än genomsnittet, minns att vi åkte på solsemester utomlands två gånger under min uppväxt. Föräldrarna fick liksom spara pengar under många år för att ha råd med det, och då gällde det att inte lägga pengar på onödig skräpmat.

         Har du fått åka på solsemester 2 gånger under din uppväxt skulle jag tro att ni inte var fattigare än genomsnittet.

       Håller med dig där. Det är pannkakor med sylt å grädde på torsdagar, chips på fredagar, lösgodis lördagar å överblivet skit på söndagar. Å vips så har ungarna ätit skräp i fyra dar. Av sju. Förutom bröd m mkt socker, oboy, söt yoghurt, flingor. Folk sätter inga gränser o läser inte innantill på en förpackning. Mina två äldsta har begränsning på antal lösgodis. Men man ser ju hur andra, även yngre bara öser i. Nu är det ju iofs pandemi o lösgodis säljer ju inte. Men generellt

        Jag är inte ogin. Men måste allt vara sån frossa? Måste allt firas m godis o likn? Fredagsmys kan väl likaväl vara att man spelar spel ihop, äter extra god middag etc. Inte en Fanta o en påse chips. Jo ibland. Men varenda fredag?

     Men vilken osmaklig kommentar!

   Jag har vänner och bekanta som gjort det privat.

   Tänker precis som du. När jag tittar tillbaka på hennes bilder ser jag en ”mullig” tjej. En småbarnsmamma som lagt på sig lite efter att ha fött några barn på raken. Hon är inte på något sätt extremt överviktig utan skulle kunna bli av med de här extra kilona på ett naturligt sätt. Kan inte förstå att såna här medicinsk oförsvarbara operationer kan få förekomma när det är lång kötid för människor med andra allvarliga fysiska besvär.

    ”medicinsk oförsvarbara operationer” ??
    Vad yrar du om? Viktoperationer kan rädda livet på massor med människor…

     Ja om man verkligen lider av ohälsosam övervikt!!!

    Fast du har ingen aning om hon kunde bli av med sina kilon ”enkelt” själv. Isåfall hade hon antagligen gjort en operation om det hade varit så lätt.

     Inte gjort en operation*

    Handlar inte det dels om vilka bilder hon lägger upp, dels om att bilden av ”övervikt” har förskjutits? Att man inte uppfattar JL:s vikt som hälsovådlig eftersom man sett så många som väger 100 kilo till? För att uttrycka det krasst. Men ja, det är klart att det är en farlig och riskabel operation. Hoppas hon mår bra och att hon inte får skäl att ångra den.

     Definitivt. Normalviktiga anses ju vara ”för smala” idag, eftersom majoriteten av befolkningen är överviktig..

      Skitsnack

       Nä.

       Varannan svensk är överviktig!

       Jag har själv fått många kommentarer på sistone om att jag borde gå upp i vikt och då har jag ett BMI på 23, alltså normalviktig.

        Har för mig att genomsnittsvikten har ökat med 5-6 hos svensken sen mcd, coca cola och snabbmat blev en grej. Guidol på Insta har statistiken och forskningen på det

         5-6kg offcurse*

        Samma här! Och 23 är ju inte ens i nedre normalområdet (18,5-24,9)!

         Men inom normalspannet. Eller är det bara riktigt normalt ifall man är nära den nedre gränsen?

      Jasså? Så tex BMI 30 är det nya 25 typ?

       En ganska intressant sak är att fram till 1998 klassades ett BMI upp till 27,3 (för kvinnor och 27,8 för män) som normalviktigt.

    När jag vägde som mest såg jag också bara mullig ut, men jag hade ett bmi över 35 och hade således kunnat få en operation genom landstinget (om jag förstått saken rätt). Under den här perioden av mitt liv träffade jag flera läkare som sa att det var väldigt viktigt att jag gick ner i vikt av hälsoskäl, och att mitt liv stod på spel. Men min pojkvän at the time gissade att jag vägde runt 80 när jag vägde omkring 110. Så det kan vara svårt att se med blotta ögat, och övervikt är farligt även om man inte ser extremt stor ut.

    Betalar man själ ska inte andra ha åsikter om detta!

     Gäller detsamma alla ingrepp som influencers gör? Fillers, bröst, bbl osv..

    Om operationen som hon skriver gjordes i mars, just när vi stängde ner all sjukvård som kunde anstå så är jag ganska säker på att hon gjorde det privat och bekostade det själv.

   BMI över 40 eller 35 med underliggande sjukdom som kompliceras av övervikt är det som vanligtvis gäller, men det kan skilja sig en hel del från region till region. Detta då om man får den via landstinget och inte privat.

   Det kan vara svårt att se om en person har ett BMI över 40 ibland, eftersom fettfördelningen kan vara fördelaktig.

    Ett bmi över 40 syns.

   Var också tvungen att kolla upp vem det var.
   Även jag trodde att överviktsoperationer endast gjordes som absolut sista utväg, typ My 600 lbs life.
   Är det värt att aldrig kunna äta normalt, ta mediciner och kosttillskott hela livet och allt annat som en extremt liten mage medför? Tydligen för henne, men jag kan inte låta bli att undra.

    Svar ja

    Jag har gjort en operation och lever normalt. Äter två tabletter om dagen (jätn+multivitamin), kan äta allt om jag vill – bara lite mindre portioner. För min del var det värt det 100%. Det var sista utvägen för mig, har kämpat med min vikt sen jag var 7år, är idag 35år.

    Älskar det programmet!

    Det fick mig att reflektera över mitt periodvisa hetsätande, och varför jag tröståt sen jag var ett barn.

    På något konstigt vis så slutade jag med dessa beteenden, och varje gång jag känner för att tröstäta nu, frågar jag mig själv vad det är jag behöver tröstas för. När jag kommer på vad det är, så försvinner suget!

    Det började med att jag fortsatte dessa beteenden, men helt plötsligt gav det mig inget längre. Då funderade jag på varför, och det är nog för att jag lärde mig att trösta mig själv!

    /skadat barn

     Vill du anonymt dela med dig av dina tips?
     /en som äter för att hantera stress (och som älskar mat)

      Bara att verkligen känna efter och tänka på varför man vill ha det just då, och sen konstatera dom känslorna, och säga till sig själv t ex ”jaha, jag är stressad nu, (över det här och det här),det är inte så konstigt, det får jag vara… hjälper maten mig stressen? Hur hjälper den mig?”

      För mig handlade känslorna om att jag var ledsen, sårad, bortglömd, ensam, oälskad. Och sen dessutom blivit förbjuden att känna känslor, så när jag väl tillät mig att känna och våga ta orden i munnen, kunde jag även börja trösta mig själv.

      Som sagt så fortsatte jag beteendet ett tag, innan jag förstod varför det inte gav mig något längre, av gammal vana tror jag. Men till slut kändes det bara onödigt, det va inte ens gott. Orka gå och handla massa för ingenting?

       Håller också på jobba med mig själv varför jag äter fast jag inte vill. Vad är det jag vill döva? Tyvärr inte helt enkelt för det handlar inte bara om vad som sker i hjärnan utan också hur olika hormoner påverkar kroppen (t ex leptin).

        Försöker reda ut varför jag hetsäter me jämna mellanrum och varje gång jag vill äta utan att de är pga hunger eller för att de är läge för lunch/middag skriver jag upp varför. Det betyder inte att jag alltid skippar att tex tröstäta men de blir tydligare för mig VARFÖR jag äter. Också väldigt intressant att se hur ätandet påverkas runt mensen.

    Värt det ja!

  Tycker också det var väldigt bra och klokt upplagt av Jessica. Både att vara ärlig med att hon faktiskt gjort det men även att inte dela med sig exakt av hur mkt hon gått ner. Något jag däremot saknar generellt kring de som skriver om GBP är att det inte är alla det går bra för. Vissa får livslånga men t ex upprepade tarmvred, hål i tarmen etc ?

   Eller de som går upp i vikt igen för att de återfaller i gamla vanor…

   Sleeve op gör så att man inte riskerar tarmvred eller skada på tarm.

  Tycker synd om människor som känner sig tvingade att operera sig för att passa in i en värld som smalhetsar. Många kommer babbla om hälsan men smal betyder inte automatiskt frisk.

   Och viseversa

   Bara för att smal inte alltid betyder frisk- betyder inte fetma per automatik att du är frisk.
   Förstår inte din logik.

    Fetma medför alltid komplikationer på sikt.
    Det gör det däremot inte att vara smal/normalviktig, så förstår inte heller logiken…

     En operation medför också alltid risker. Vad är din poäng?

      Du kommer garanterat att få problem om du är överviktig.
      Du kommer inte garanterat att få problem av en operation.
      Enkelt.

       Övervikt ökar risken för vissa sjukdomar. Det är inte en garanti för sjukdom.

       Pratar du övervikt eller fetma? Du blandar hejvilt.

        Övervikt ökar risken, fetma ökar risken markant. Både övervikt och fetma medför komplikationer på sikt, det gör inte operationer. Vad är det du inte förstår?

         Övervikt är inte en garanti för komplikationer. Det ökar risken.
         Operationer är inte en garanti för komplikationer. Men det finns risker.

         Visa gärna källa på att övervikt med all säkerhet leder till komplikationer.

           Ingenstans i dessa länkar står det något om att du är garanterad problem. Vet du vad ökad risk betyder?

           @13:10

           Excess weight, especially obesity, diminishes almost every aspect of health, from reproductive and respiratory function to memory and mood.

           Obesity decreases the quality and length of life, and increases individual, national, and global healthcare costs.

           Måste jag läsa åt dig också?!

           13.28 förstår du själv vad du läser när du läser dessa studier?

           Och obesity är fetma. Inte övervikt.

           Läs dina kommentarer igen så ser du vad jag ifrågasätter och att dina länkar inte svarar på det.

       Vilka problem får man GARANTERAT om man är överviktig? Kan du hänvisa till fakta kring denna garanti?

        har länkat till flera, men verkar fastna i modd.
        Under tiden kan ni ju roa er med enkla google-sökningar..

         Visst.

         Och under tiden kan du ta reda på vad ”ökad risk” betyder.

     Din/er logik är inte baserad på fakta utan på fettförakt.

   Fast det handlar inte om samhället utan vad man själv känner. Är smal men gick upp massor under graviditeten. Kände hur jag tappade kontrollen över min kropp, fick om i knän å leder å mådde allmänt dåligt. Därför tror jag att många överviktiga vill gå ner i vikt. Samhället är ist ett problem då det skräpmat, läsk å godis oftast är väldigt billigt och skapar ett beroende. Det skulle man gärna få lägga en skatt på för att folk ska sluta trycka i sig skit.

   En annan sak med samhället som är problematiskt är att det typ är coolt att äta skräpmat å fjantigt att äta nyttigt. ”Bantar du eller” är en kommentar man kan få om man väljer en pizza ist för en sallad. Så jäkla fjantigt.

   Tycker det är jättebra med influensers som förespråkar hälsosam mat och träning. Speciellt nu när ungdomar är så extremt stillasittande.

   Fetma är inte bra. Det går inte att komma i från. Tom Corona viruset har ju visat på det då det just är feta människor som drabbas värst i alla kategorier.

    Det är väl inte alls coolt att äta skräpmat. Om man är 14 år kanske. I övrigt bantar ju exakt alla och de pratar gladeligen om sin 5:2 och lchf och ”unnar sig” en kaka på fredagsfikat på jobbet (eftersom man ändå ska på gymmet när man slutat).

     Jag tycker att det pratas överallt om att unna sig, hålla igen, inte äta kaka för snart är det strandsäsong, vara duktig osv.
     Hela tiden.

    Bantar du eller” är en kommentar man kan få om man väljer en pizza ist för en sallad. Så jäkla fjantigt.

    Tvärt om va, eller missar jag något?

  men alltså, jag vet hur svårt de är att gå ner i vikt, själv vägt 145 kg en gång i tiden, med rätt kost och motion lyckades jag ta mig ner till 75 kg,
  jag anser att via en operation som hon gjort är väldigt mycket att vara en latmask och ta den lätta vägen ut.
  de man/hon måste räkna med är att äta vitaminer och tillskott väldigt länge om inte resten av sitt liv så inte kroppen bryts ned totalt.
  sett för många i min omgivning må extremt dåligt psykiskt och fysiskt pga en sådan op.

   Bra jobbat! Verkligen. Sen vet jag inte om man är en latmask om man inte lyckas gå ner i vikt. Men det jag sett och läst,bland de som gjort en GB, så är det mycket psykologi bakom. De opereras men får de ingen terapi i samband med op så går de snart upp igen.

   JAG gjorde si och JAG gjorde så….
   Då MÅSTE det ju gälla alla, eller hur?

   Som svar på min egen retoriska fråga, NEJ och åter igen NEJ

    Hon kan ju uppenbarligen gå ned i vikt på egen hand som hon skrev.
    Ingen har sagt att det går fort eller lätt att gå ned i vikt.
    Jösses de tog väl säkert 4 år för mig att ha en sund viktnedgång.

     Du lägger värderingen ”latmask” i knät på den som inte lyckas lika fint och bra som du. Du till och med ANSER det.
     Vem är du att anse?
     Är du kung och enväldig härskare samt expertis inom fetmarelaterad problematik helt plötsligt.

      Ehm aldrig sagt att jag är expert. Vet inte vart du fått de ifrån (?)
      Som jag skrev, hon gick ner 25 kg på 1 år. Det är förövrigt as grymt!
      M.ao klarar hon av att gå ned i vikt utan operation.
      Därav jag tycker att en operation är att vara lat.
      Den snabba vägen är inte den rätta vägen.

     Hon säger ju själv att hon gått ner 25 kilo ”men det tog ett år”. Ja, vad fan tror folk? Att man ska gå ner 25 kilo på två veckor? Tro fan att de väljer att operera sig då.

   Anekdotisk bevisföring. Om du istället kollar fakta och statistik så ser du att 95% av de som genomgår stora viktnedgångar går upp allt igen och att det INTE handlar om lathet. Kul för dig att du tillhör de 5% vars kroppar inte desperat vill gå upp igen och som är en gåta för forskningen. Du har oddsen på din sida och att du har behållit den lägre vikten är alltså pga tur.

    Även de som genomgår en op går i många fall upp vikten igen. Räcker inte med att operera, man måste jobba med bakomliggande problematiken också. Att gå ner i vikt kräver ett stort jobb, även om man tar genvägen via operation.

     Så är det definitivt. Exempelvis barndomstrauman kan spela stor roll när det kommer till övervikt tex.

     Att genomgå en magsäcksoperation är inte en genväg utan ett verktyg.

      Många ser det som en genväg.

    Men snälla. De som går upp igen gör det för att de äter för mycket, inget annat. De har brytit den fysiska vanan att äta massor, men inte den psykiska.
    Övervikt orsakas av kaloriöverskott, inget annat (om man inte lider av typ Prader-Wiliis syndrom vilket är extremt ovanligt). Kroppen kan inte magiskt lägga på sig energi/fett om man inte stoppar i sig det på något sätt.

     Nope. Du kan argumentera för det precis hur mycket du vill men du har fel och är mycket okunnig och fördomsfull.

      Prove me wrong.

       Men forskningen motbevisar dig, det är bara att läsa den om du verkligen är intresserad (betvivlar det dock).

        Den forskning jag läst visar att det finns viss genetisk risk att lägga på sig 3-4 extra kilo, inget mer. Detta om man har två uppsättningar av FTO-genen. Men då är det ändå livsstil och miljö som står för majoriteten av övervikt/fetma-fallen.
        Så gener kan vara en liten faktor, men aldrig ensam orsak till övervikt.

     Läs på lite om sjukdomar i sköldkörteln. Dessa bidrar till ökad vikt om du har underfunktion.

   Bra jobbat av dig! Men kränk inte dem som har av någon anledning valt att göra en operation. Jag har ett antal personer i min direkta närhet som har haft problem med övervikt i princip hela sitt liv, en del av dem har verkligen försökt och kan till och med gå ned i vikt men har svårt att behålla den vikten och har då också mått mycket dåligt pga av detta Jag tycker inte de är en lat väg att gå när man som en person i deras direkta närhet är vad dem får gå igenom för att överhuvudtaget få göra operationen och vad som väntar dem efter. Som sagt bra jobbat av dig men alla människor är olika och alla kroppar fungerar olika.

    Det folk verkar glömma bort är att en operation inte är någon magisk lösning. Har man problem med att behålla vikten efter att ha bantat så kommer det bli tufft att behålla vikten efter en operation också. På samma sätt måste man ändra livsstil och alltid tänka på vad man äter. Man kan inte operera sig och tro att man kan leva på som innan.

    Många går upp i vikt efter en operation. Kanske just på grund av att man måste tampas med samma problem som efter en vanlig viktnedgång.

     Håller med dig de är ingen magisk lösning och de är extremt mycket arbete efteråt resten av livet som krävs från varje person som gör detta val. Vissa klarar av att leva som man borde efter en op och vissa inte. Men dem har iaf fått en chans till att göra något åt sitt liv och sin kropp och jag kan bara hoppas att många bibehåller inställningen till en sund vikt. Jag har fall i min omgivning som har klarat de bra och fall som har klarat de mindre bra och de som har klarat de mindre bra kan jag väl tycka har försummat det lite

   1) Även s.k. latmaskar förtjänar att leva lyckliga liv. Vad spelar det för roll om någon gör det den lättare vägen, det viktiga är väl att det blir gjort? Om något kan jag tycka att det låter smartare att välja den lättaste vägen, för det ökar chanserna att man lyckas.

   2) Om så många du känner som opererats mår extremt dåligt fysiskt och psykiskt, och risken att kroppen bryts ner totalt, så är det väl inte den lätta vägen ut? Hur ska du ha det?

   Så många ggr jag lyckats gå ner runt 40 kg. Problemet var att jag ALLTID gick upp igen. Trött på att ha bantat hela mitt liv och blev räddad av op.

  I England har de beslutat att stötta sin befolkning att minska i vikt pga av alla hälsorisker övervikt medför.
  Boris Jonson sa precis i ett uttalande efter sitt corona-insjuknande att: ’det va bara att sätta igång att gå ner i vikt för att göra sig starkare inför den här typen av sjukdomar’.
  De ska bland annat införa regleringar på reklam för ohälsosam skitmat.

  Mycket, mycket positivt.

   Fat shaming

    Att vidta åtgärd för att minska övervikt är inte fat shaming.
    Fat shaming hade varit om han hade sagt ”alla feta jävlar i det här landet är tröga latmaskar och måste skärpa sig.”

    Obs, tycker inte som det fiktiva uttalandet. Det är endast ett exempel.

     Här är det senaste i Johnson/Englands åtgärder för att minska fetma
     https://sverigesradio.se/artikel/7521946
     Över 60% av engelsmännen är överviktiga eller feta. I Sverige 50%. Man kan tycka vad man vill men de kostar skattepengar. Se text.

      Ska bli oerhört intressant att se när och om det genomförs.

       Svårt att se det i Sverige. Med tanke på hur influensers flyttat fokus, Mia, Stina m m.

        Gör som vi vettiga, sluta gnäll och flytta till England.

         ?

          Ja i Sverige är det mer, alla ska va’ tjocka!

           Så när flyttar du? Det finns plats för dig här.

         Det är en god tanke, det kanske kan bli ett av de bättre länderna framöver med tanke på eu-utträdet och nu det här?

      Jättebra förslag!
      De ska även införa kaloriinformation på restaurangmenyer vilket är toppen.
      Här kunde Sverige lära sig massor.

       Hur bra som helst ?

       Sverige kommer såklart inte haka på det här.

        Nä för då blir alla så kränkta att de går av på mitten ?

       Kaloriinformarion på restauranger tycker jag låter jättebra, oavsett vad man väger.

        Jag tycker att det låter jättedåligt med tanke på hur många som har ätstörningar.

         Man kanske kan ha menyer både med kalori-information och utan. Åt andra sidan känner jag att att den ätstörda har ett eget ansvar, som hen tar när hen väljer att äta på restaurang. Och så till sist så känner jag att det inte spelar så stor roll vad det är för maträtt som den ätstörda beställer, då restaurangmat generellt har högre kalori-innehåll än den hemlagade maten den ätstörda skulle laga. Kan väl knappast vara så att personen tar en titt på menyn och bara beställer en Ramlösa? Nånting måste hen väl äta.

         Inte i förhållande till hur många som är överviktiga..
         Och den eviga trigger-diskussionen är bara löjlig. Folk måste ta sitt ansvar och sluta skylla sina problem på omgivningen.

          Den som har ätstörningar ska absolut inte tänka att världen ska skydda en från alla triggers som finns, men kan samhället på något sätt förebygga så tycker jag att man ska göra det.

           Men eftersom övervikt/fetma är ett betydligt större problem i samhället än ätstörningar så bör ju samhället vidta åtgärder för att minska det stora problemet.

           Övervikt är många gånger också resultatet av en ätstörning. Ätstörningar är den dödligaste psykiatriska sjukdomen vi har. Det känns ju onödigt att ”göda” den i syfte att minska övervikt. Man borde kunna hitta ett mellanläge där tänker jag, där man preventerar övervikt utan att stjälpa för många ätstörda.

         Då behöver man inte läsa kaloriinnehållet om man inte klarar av det.

          Nej, precis. Menar att det borde iallafall finnas en valmöjlighet att läsa eller inte 🙂

        Står ju kalorimängd på alla livsmedel vi köper. ändå köper vi godis i mängder.

         Inte på saker man köper i lösvikt, t.ex. godis, potatis, grönsaker osv. Vill man ha kalorimängd så tycker jag så klart man ska kunna få reda på den men inte så att det är oundvikligt att se.

          Jo lösviktsgodis står. Allt godis vi köper på Ica och Coop har kalorimängd skrivet. Ändå köper vi.

           Okej, det har till och med jag som fd ätstörd missat ? Står det på lådorna? Blir helt blown ?

           Yes. Där innehållsförteckningen står.

   Det är alltid roligt när direktiven är ”gå ner i vikt” and that´s it.

   Ahaaa säger alla överviktiga dumma människor, är det BARA det man ska göra, varför sa ingen något om det tidigare.
   Studier har visat att det krävs fler åtgärder än endast information till folket.
   Läs gärna vad Jacob Guidiol skriver.

    Jag raljerade alltså när jag skrev ”överviktiga dumma människor”, det var ironiskt menat, som att överviktiga skulle vara dumma och inte fattat det titigare

    Vad är det fler åtgärder som behövs för att överviktiga ska gå ner i vikt?

     Att de överviktiga slutar äta mer än de gör av med..?

      Det är väl det åtgärderna ska resultera i?

      Jaaa…men hur då? Om överviktiga själva inte är dumma och vet hur dom ska göra, men inte gör det, så vilka åtgärder ska få dom att göra som dom borde gjort från första början?

       Det är ju en svårare nöt. Men man kan ju t.ex. reglera försäkringar (både statliga och privata) hårdare för folk över ett visst BMI och införa höga skatter på socker.

        Jag är helt för sockerskatt. Socker borde bli en lyxvara igen, som den en gång var. Men samtidigt är jag för personlig ansvar, särskilt när det kommer till människor som inte är dumma. Svårare med barn när dom inte kan välja sina föräldrar eller maten som serveras.

         Ja är också inne på den här linjen, skräpmat och godis bör bli dyrt medan man pressar ner priserna på mat som kroppen inte tar skada av.

  Ja det ska bli mycket intressant att se på vilket sätt dom mer ska ”stötta befolkningen”?

  Fast att då lägga upp bikinibilder med texten ”be you”. Var dig själv fast operera dig fram till ett bättre you?

   Ja. Det är ju fortfrande hon. Även om hon behövde hjälp med att gå ner i vikt.

   Givetvis är hon sig själv även om hon får hjälp att gå ner i vikt.

   Hur tänkte du där?

  Hoppas hon gjort denna operation privat och betalt varenda öre ur egen ficka!! Så tjock var hon inte ens… sjukt om vi skattebetalare fått stå för notan. Samt hur i h-vete kan man göra denna typer av operationer under en pandemi????

   Hur lång är hon och hur mycket vägde hon som mest?
   Vilka bakomliggande sjukdomar har hon?

   Nu vet ju inte jag vem den här personen är och hur stor övervikt hon har/hade, men en ’liten övervikt’ kan försämra hälsan avsevärt, som tex astma, värk i rygg, inte minst psykiskt.

   Mår man inte bra, ska man söka hjälp om man inte kan hantera det själv.

    Själv kan jag tycka att överviktiga borde få hjälp av dietist, samtal osv i stället för att bara boka in en operation. Speciellt om det är ”lite” övervikt.

    /en överviktig.

     Men hur vet du att de inte gjort det?

      Jag utgår bara från de vänner och bekanta jag har som har gjort operation.

     Man får samtala både med dietist och terapeut innan operation, iaf inom vården (vet ej hur det funkar om man gör privat).

      För att klara av livet efter op ja. Inte för att gå ner samma antal kilon på egen hand.

       Nu fungerar det olika i olika län men många får gå till dietist innan operation och föra matdagbok, reda ut ev matmissbruk etc.

        Du säger ju själv att det funkar olika beroende på län.

      Jag hade bokat tid för en gastric sleeve. Privat. Inga läkarbesök innan. Vägde 87 kg , 167 cm lång. I Sverige.

       Det låter ju oansvarigt att genomföra en sådan omfattande operation på väldigt lite övervikt? Är ju typ 10 kilo för mycket, ej något att ändra och stympa tarmsystemet för.

        Håller med. Privata läkare vill dock operera, det är så de tjänar pengar. Inte alltid bästa lösningen dock.

     Jag bad dietisten på min vårdcentral om hjälp, har kämpat med övervikt i ca 20 år. Hon kunde inte hjälpa mig sa hon, och rekommenderade en gbp, vilket jag aldrig skulle göra pga de näringsbrister som kommer efter några år när kroppen tömt depåerna. Och alla övriga biverkningar som blir efter en sådan operation.

   Ska feta människor som behöver hjärtoperation pga att de misskött sin hälsa också betala själva? Eller rökare? Var går gränsen där man får skylla sig själv?

    Ibland är medicinering orsaken till en persons övervikt, dvs något självaste sjukvården är orsak till som inte följer upp sin patient.

    Jag tror tyvärr det där är alltför vanligt.

    Det finns många orsaker till viktuppgång och en uppsjö av trådar att dra i.

    Men oj vad skönt om man ville göra ngt åt det här i Sverige, så som de börjat starta upp i England.

    Samma människor som grinar över narkomanvård för att ”det är självvalt att knarka” har inga problem med att låta skattebetalarna stå för notan när nån gubbe i femtioårsåldern åkt puckelpist och brutit benet.
    Att diskutera vem som har rätt till vad är inget man drar upp på en trevlig middag med vänner och släktingar.

   Ja det är fan sjukt att vi ska operera varenda en med något kilo övervikt. Är folk så lata att de hellre lägger sig på operation än går ner de kilona själv? Jag pratar alltså om de som är lite överviktiga nu och inte lider av fetma.

    Vården operarera de med dödlig fetma, inte de med övervikt. Då får man betala privat.

     De lägger sig fortfarande hellre under kniven än att gå ner i vikt på egen hand även om de gör det privat.

   Hakar du upp dig på en pandemi? Hon blev säkert testad innan. Min syster opererade sig för ett tag sen och henne testade dom innan.

   Alla överviktsoperationer har varit inställda under våren så det har inte skett några operationer under pandemin. En del privata aktörer har fortsatt att operera i väldigt liten skala.

   Hon skrev att hon gjorde den i Mars, inget datum. Gjorde själv en operation 9 Mars (annan typ av op) och då va allt som vanligt fortfarande.. några dagar senare började allt hända här i Sverige. Så hon kan ju ha gjort den i början av mars innan de va så mycket pandemi här i Sverige.

  Med tanke på att Angelica gjorde sin GBP redan 2010 eller 2011 så har ju Jessika haft möjligheten att se systerns viktresa och för- och nackdelarna under en lång tid!

   Har Angelica och Niklas gjort slut?

    Jaa

   Och A kanske ser fördelarna med att inte märka det efter Js hantering av saken..

  Hur ser det ut statistiskt efter överviktsoperationer, hur många håller sin nya vikt och hur många går upp?

  Försökte googla men hittade inga siffror.

   I USA är det mindre än 5% som håller vikten på lång sikt. Vet dock inte hur det ser ut i Sverige, men det är väl inte lika vanligt med sådana operationer här.
   Än…

   Tror det är 2/3 som behåller sin lägre vikt över en femårsperiod vilket gör operation till den överlägset mest framgångsrika metoden för viktnedgång på lång sikt, utan operation ligger siffran på de som behåller sin lägre vikt 5-10 procent. Källa dietisten jag träffade inför min egen operation.

    Ok tack för svar.

    Fem år låter som en ganska kort period att utvärdera en viktnedgång på. Tänker att det kanske är lätt att hålla vikten första åren men att det efter 10 år ser annorlunda ut. Men jag är ingen expert..

   Kollade lite i USA, de kör med siffran 5% av opererade ökar i vikt 12-18 månader efter op, vissa får tillbaka allt men där verkar inte finnas siffror. Eftersom det är en sådan business i USA – op görs privat – vill nog ingen skylta med att det finns risk för misslyckande. Hittar ingen svensk forskning, 5200 op gjordes 2018 dock, man hittar mer sådant som är kopplat till diabetes Etc efter op. Här en länk till Svenska obesitasregistret, en pdf som visar fördelarna m gastric bypass ur sjukdomssynpunkt
   https://www.ucr.uu.se/soreg/component/edocman/ny-kunskap-som-baseras-pa-data-fran-soreg/viewdocument/1456?Itemid=
   Gäller även de som går ner själva, får vi tro.

    Nej det är klart, en privat klinik lyfter inte gärna fram misslyckanden. Tack för länk, ska kolla vad som står där.

   Har ingen färsk statistik, men väldigt många går upp i vikt om man ser på en 5-10 års period. Väldigt många får komplikationer som tex tarmvred, sammanvuxna tarmar etc eftersom tarmarna inte längre får arbeta som de är gjorda för. De flesta får näringsbrister trots näringstillskott som leder till allvarliga följdsjukdomar när man ser på lång tid eftersom tarmen inte har en chans att hinna ta upp näringen i maten.
   Många är tyvärr inte medvetna om alla komplikationer man kan få efter ett antal år och uppföljningen på de här patienterna är också väldigt dålig. Dessutom är det vanligt att man utvecklar andra missbruk som substitut för mat

    Kan man inte tänja ut magsäcken igen? Lär ju va en risk

     Det kan man och det är en risk.

     Jag har läst att det är en myt, att man inte kan tänja ut magsäcken.

      Det är det, jag frågade specifikt min kirurg om detta. Man kan inte tänja ut magsäcken speciellt mycket efter en Sleeve-operation. Man opererar bort de ”flexibla” delarna och röret som blir kvar är inte töjbart. MEN man kan öva upp tåligheten mot att äta större mängder, i början ger det illamående, kräkningar och smärta att äta för snabbt eller för mycket. Plus att äter man för ofta och för kaloririkt så kommer man gå upp igen.

      Men typ alla jag pratat med om operationen har som första kommentar ”man töjer ut magsäcken igen”. Peppigt!

      Är man det gör man fel, opererar man så gör man fel.

     Har efter fem år inte kunnat tänja ut matsäcken iaf.

   Här finns svensk statistik:
   https://www.ucr.uu.se/soreg/

   20% får alkoholproblem efter operationen, dels pga betydligt känsligare rent anatomiskt, men också för att de inte bearbetar varför de varit överviktiga från första början och byter ett beroende mot nåt annat.

   Anekdotiskt bevis: min faster (vill inte gå in på detalj men det är inte vackert)

    Äsch, vad gör lite alkoholism så länge man är smal!?

    20%? Källa på det?

  När och om han känner för det…?

  Har han skyldighet att göra det?

  Tarmvred, check. Missbrukare, check. Men jag är ju smal iaf 🙁 sämsta spenderade 90tusen nånsin.

   Menar du att missbruket beror av en operation där du inte längre kan döva dina problem med mat eller beror missbruket på grund av att du dövar dina problem med vad helst du kommer över?

   Vem äger lösningen till det problemet i så fall?

    Jag säger bara att många i min AA grupp har samma problem efter en gastric. Jag hade inte problemet innan. Jag missbrukade inte mat heller. Men de är andra saker som ställt till det i livet också. Men tror det är lättare att fastna i missbruk efter en sån operation. Vet ej varför. Men forskning visar på samma.

   ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
   Kämpa på! Vi alla behöver förändra saker i livet, nu kämpar vi tillsammans!!! ?????????

  Vanligt? Nja, inte vanligt, men det finns en lite högre risk för att utveckla missbruk av alkohol etc. De flesta får inte heller näringsbrist eller tarmvred, även om det såklart finns fall. Majoriteten mår bra efter sin operation- annars skulle inte vården göra dessa!!

   Skulle vara som svar till Lisa ovan…

   Varför slåss du så hårt för operationer? Har du själv gjort en operation och blir kränkt när folk pratar om riskerna med det?

  Mycket bra skött av Jessica!

  Sen kan man ju ha åsikter om viktoperationer men det är ju en annan sak.

   ?
   Det var lite det som inlägget handlade om ja, ?

    Får man inte hålla med? Eller är det bara tjafs man får skriva? Tycker Jessica skött det bra och går hon in läser här så ger jag henne gärna denna feedback. Kan väl va kul läsa lite positivt?

  Min moster gjorde den här operationen och visst blev hon smal i början men hon fick väldigt mycket problem också.
  Hon åt konstant för mycket (spydde efter varje måltid) och de gånger hon inte gjorde det åt hon näringsfattigt utan att ta tillskott.

  Hon har varit överviktig och jojobantare sedan operationen för tjugo år sedan. Lång historia kort, psykiskt var hon inte beredd att gå ner i vikt så operationen var verkningslös.

  Jag är 170 cm long och väger 80 kg. Klassas som överviktig men har 36/38 i kläder – ytterst sällan 40.

  Jag ser inte överviktig ut, så vad är det som väger så jäkla mycket?

  Jag är 30 år och när jag var 20 så vägde jag 55 så det har smugit sig på de senaste 10 åren och det är först nu som jag vägt mig på många år och fick en chock….

   Wow! Jag är också 170 och drar stl 36/38 men väger runt 57 kg. ?

   Är strax över 170 cm och väger 70 kg och har 36/38. Tränar rejält så för min del är det muskler som väger ? Har tidigare i livet vägt runt 60 kg med samma klädstorlek så visst är det möjligt!

  Om någon är intresserad av en operation skulle jag ge rådet att läsa forskning och statistik via Soreg samt gå med i en grupp på Facebook med andra som funderar på eller har gjort operation. Då får ni mycket bättre information än i detta kommentarsfältet. Communityt som finns där är väldigt stöttande och delar med sig av sina erfarenheter, både bra och dåliga samt svarar på alla möjliga frågor man kan tänkas ha.

  Bra tänkt av Jessica som överlag känns som en klok person.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.