Har det gått inflation på kränkthet?

Båda bilderna här ovan är från samma tillfälle, en skärmdump från en video och en från den faktiska looken på Alice Stenlöf som brunett.
Inte för en sekund tänkte jag att Alice skulle vara ute och ”blackfisha” på den bilden när jag la upp den i det här inlägget, gjorde ni?

Hon anklagas i alla fall för att ha en på tok för mörk hudton – så kallad ”blackfishing – på ett nytt Instagramkonto som verkligen, verkligen går all in för saker att bli sekundärkränkt för.
Är det inte Alice som sminkats lite mörkade för att ackompanjera det bruna håret så är det Therese Lindgren som anklagas för ”vit feminism” eftersom hon tjänat så mycket pengar.
Det är alltså lite blandad kränkthet bland inläggen, men ett tema är stadigt återkommande . You guessed it –  ”blackfishing”.
Till och med att spraytanna sig kallas ”blackfishing”och jag kan inte låta bli att tänka att det är just sådant här som urvattnar seriösa begrepp som ”blackfishing”.
I fallet med Emma Hallberg kan jag mer förstå kritiken, men vad gäller Alice? Inte ett dugg, särskilt inte när jag ser hur annorlunda hon faktiskt såg ut jämfört med videon.

Jag undrar en sak.
Är det blashfishing om man blivit brun av att ha varit ute i solen?
Det är ju trots allt en ”naturlig” färg man fått och ingenting som är påmålat.

Ta den här bilden som exempel.
Den föreställer mig, 1997 på Cypern och jag har inte en tillstymmelse till smink på min hud utan jag blir så här brun naturligt.
Borde jag ha dragit en pressenning över mig någonstans halvvägs till den här brännan för att inte riskera att ”blashfisha” någon?
Jag menar inte att raljera (eller jo, kanske lite) utan att är genuint nyfiken på vad som räknas som ”blackfishing”.

Någon av er som vet och vill ge en förklaring?
Helst från någon som har tolkningsföreträde i den här frågan, if you don’t mind?

Har det gått inflation på kränkthet?

263 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad heter instagramkontot?

   Bangladesh_pearl kolla gärna hennes pedagogiska svar när någon ifrågasätter eller undrar något.
   En god tanke och ett urviktigt ämne. Men i mina ögon blir det mer skada än nytta.
   Men så är jag vit. Vilket borde vara målgruppen för kontoinnehavaren, hon borde vilja utbilda, utveckla mig. Inte som nu.

    hon är ju helt f*cked i huvudet. hon hoppade på massa modellagenturer också, som enligt henne var ”rasistiska”, men förmodligen för att hon själv inte blivit antagen 🙂

    Tycker att hon verkar vara ett barn. Med all den tvärsäkerhet och övertygelse som kommer med att vara i den åldern. Då när man antingen skämdes för det som gjorde en unik eller gjorde det till det enda som definierade en och det blev viktigare än allt…

    Hon har ju knappt några följare ens… 100 st typ så hon verkar inte kommit långt med hennes konto direkt..

    Problemet är att folk direktimporterar teorier och analyser om rasism från USA pga att de är lättillgängliga eftersom att de är på engelska. I USA är rasism svart/vit pga USA:s historia.

    I Sverige ser rasismen annorlunda ut. Sverige var ett av världens fattigaste länder som svenskar utvandrade från. Historiskt sett har rasism (och rasbiologi) drabbat romer och samer eftersom att det var de grupperna som ”avvek”.

     Håller helt med. Tyvärr finns idag en väldigt snäv åsiktskorridor i många svenska media som enbart släpper fram en åsikt. Den grupp människor som företräder synen att är du vit är du automatiskt en förtryckare även om det in stämmer på individnivå och är du svart är du per definition förtryckt även om du inte själv upplever det så.

      Håller med. Tycker att det är viktigt att kunna diskutera känsliga ämnen också och att kunna se fler perspektiv och sidor av olika saker. Saker som blir bättre, som att rättigheter blir bättre, att grupper blir lyssnade på – det känns som det ofta slår över åt andra hållet.
      Nu ska inte vita ha rättigheter? Män kan inte vara offer?

       ”Nu ska inte vita ha rättigheter”. Med handen på hjärtat, tror du verkligen det?

        Jag vet inte i vilket idealsamhälle du lever i kanske en gated community. Den postmodernistiska simplifieringen av verkligheten är inte applicerbar. Det finns så många grupper i samhället som inte har en röst oavsett geografi.

         Jag tror du måste läsa på vad postmodernism betyder och vart det kan användas.

          Det platsar endast på återvinningscentralen i containern för farligt avfall.

      Ett systematiskt förtryck mot olika grupper av människor går inte att diskutera på individnivå. Anledningen till att vissa försöker dra ned det hela på individnivå är för att försöka osynliggöra förtrycket. Självklart har svarta människor, judar, kvinnor, samer, homosexuella osv blivit förtryckta, föraktade och diskriminerade genom tiderna. Den största gruppen förtryckta är kvinnor som är halva jordens befolkning. Det innebär inte att varje individ i dessa grupper har blivit förtryckt – det innebär bara att ett systematiskt förtryck mot grupperna som sådana, existerar och har existerat samt att de givetvis riskerar att behandlas, inte som jämlika människor, utan som ”de andra”, de som anses avvika från andra.

       Din kommentar är som tagen ur en lärobok om postmodernismen som helt förkastar det modernistiska narrativet. En totalitär filosofisk inriktning som är ett av våra större hot mot demokratin. Tyvärr har den fått för mycket plats i vetenskapsteorin på våra högskolor dess metod som går ut på att svaret känner man till på förhand och beviset anpassas för att verifiera det önskade svaret. Din kommentar illustrera detta väl.

        Cilla, vill du neka till att svarta, judar, kvinnor mfl grupper diskrimineras och förtrycks? Och att det givetvis inte är demokrati.

        Sänk nivån lite så alla kan förstå, tack.

       Svar i mod

       Har du någonsin funderat över varför dina vänner med samma åsikt som du blir kusligt tysta när hedersförtryck kommer på tal?
       För det passar inte in i ekvationen. Eller Nigerianer luras att tro att de kommer att hemsökas av onda andar som ett sätt att kontrolleras av inhemska kriminella gäng?

        Pratar du med Cilla eller mig?

       Ja precis, människor förtrycks och behandlas sämre på grund av hudfärg religion, etnicitet, övertygelse, läggning, kön och så vidare. Och jag kan inte riktigt se förtrycket i att vilja ha attribut som av många tillskrivs någon av dessa grupper, eftersom attributen ses som något positivt. Jag håller med dig om att det istället motverkar sina syften och istället skapar skillnader och vi – och dem.

       Ingen människa kan veta exakt hur någon annan känner och upplever sin situation. Men de allra allra flesta människor besitter empati/empatisk förmåga och kan försöka föreställa sig hur det är att bli behandlad sämre på grund av exempelvis hudfärg. De allra flesta människor har varit med om enstaka situationer då de känt sig illa behandlade och kan utifrån det försöka bilda sig en uppfattning. Och därutöver tro på vad de som verkligen upplever förtrycket och den sämre behandlingen berättar åt oss.

        Jag tänker att det viktiga är att visa på strukturerna som missgynnar människor för att vi ska lära oss och göra rätt. Men att neka människor att vilja ha attribut som ses som något eftersträvansvärt bara för att man inte delar upplevelsen är inte riktigt att belysa det.

    Jag är opedagogisk? På vilket sätt då? Det är upp till vita att utbilda sig inom antirasism. Mitt konto är till för att kritisera människor som beter sig rasistiskt.

     Ditt konto är till för att skapa rasism o hat. Inget annat. Din hudfärg gör inte att du kan yttra dig hur som helst och hävda att du har rätt och har kunskap. Följer många konton som du rekommenderar men som till skillnad från dig har kompetens och pedagogik.
     De sprider kunskap och välvilja. Inte hat.

      Din kommentar är ett exempel på whitesplaining. Vem är du som vit att bestämma om mina upplevelser av rasism och dessutom kalla mig för rasist för att jag vill krossa WHITE SUPREMACY. Det är pga hatare som dig som gör att en som brun kvinna till slut ger upp sin antirasism. Bra för dig att du följer andra konton du tycker passar din nivå på vad som passar din ”antirasism” Dessa konton är säkert mjuk ton för att göra dig och andra vita bekväma. Men att göra vita bekväma har väl aldrig fått ett slut på rasism? Jag kommer fortsätta med min antirasism på en annan plattform än Instagram då den mest styrs av vita män som motarbetar mig.

      Det jag menar är att Instagram mest styrs av vita snubbar som tror att omvänd rasism existerar. Jag kommer söka mig till andra plattformar eftersom jag upplever Instagram som en hatisk plats. Jag förtjänar människor som är mottagliga för mina antirasistiska budskap. Ha ett bra liv och fortsätt leva det i självförnekelse om du nu mår bra utav det.

  Stina var e du? Hahaha

   Trodde det var Stinas❤️ Instakonto.

   Jag är glad att ämnet ändå belyses. Flera här kommer sluta med brun utan sol ❤️jag har tro på er ❤️

    Jag ska nu börja med BUS!?

  Blackfishing handlar inte om solbränna. Det handlar om att ta till sig delar av rasifierades utseendedrag – större läppar, större rumpa, krulligt hår, etc. – men ändå behålla så mycket vithet att du fortfarande passerar som ”normsnygg” – ex. smal näsa, ljusa ögon, rakt hår, etc.

   Krulligt hår? Du är medveten om att vissa vita får lockigt hår naturligt, till och med 3C lockar? Ska personer med lockigt hår förstöra sitt hår med plattång?

    Ellerhur. Lockigt hår är ju något man kan födas med oavsett hudfärg.

    Givetvis menar hen afro-liknande hår, inte så svårt att räkna ut. Tänk lite.

     Jag hade en väninna förut som hade sånt hår naturligt, hon var vit och från Skandinavien. Hon fick gå till salonger som specialicerade sig på den typen av hår.

     Vad ska alla som är blandisar göra då? De som är ljusa men har ärvt den mörka förälders afro? Är ni medvetna om att dessa personer utsätts för rasism av både vita och svarta i USA?

      Det är också så sjukt på något sätt. Samt att kalla någon husblatte. Man borde utbilda, lära och minska förtrycket. Ist blir det bråk mellan min.grupper eller så fokuserar man på brun utan sol. Blir helt paff och ledsen.

       Ja det är ju i de begreppen förtrycket och nedvärderingen ligger.

     Vad händer med dom som har afrohår och rakpermanentar?
     Heter det något speciellt?

    Extremt korkad kommentar. Jag har jättelockigt hår, men vet ända skillnaden på ett vitt lockigt hår och ett afrohår.

    Men herregud är ni så efter och upprörda över att hen inte specificerade att vita kan ha lockigt hår att ni inte tog er en extra sekund för att räkna ut att hen självklart menade afro?? Och jaaaa vita kan också ha stora läppar och rumpor innan ni börjar gråta om det också.

     Varför kallar ni det afro? Jag tycker att det låter nedvärderande, snarare än människors vilja att ha så lockigt hår.

   Eller så tycker man bara stora läppar, stor rumpa osv är fint. Det har ju ingenting att göra med att man vill kränka mörkhyade.

    Har du inte förstått att vi som är vita alltid har platta rövar, är likbleka, har inga läppar och inga bröst?! Vi ska hålla oss till det, annars kränker vi folk om vi väljer att ändra på något! Gud förbjude att man lockar sitt hår eller använder bus för att man känner att en solbränna Passar en samtidigt som att ”brännan” (för det ska se ut som en solbränna) nästan suddar ut mörka ringar.

     Det handlar inte om det. Alla dessa saker som ni räknar upp är saker som poc personer blivit hånade för och saker som ansetts fult. Problemet ligger i att när vita personer nu tar dessa saker som vart typiskt poc anses det coolt, snyggt trendigt osv.

      Okej, då ska jag avslöja en liten grej. Jag är från ett land som gränsar till Mellanöstern. Är kritvit och har rätt så ljust hår, tråkigt nog har jag skitplatta bröst. Varje gång jag är med vänner, spelar ingen roll vilket land de är ifrån, så tänker jag: åh, vad jag önskar att jag hade haft större bröst. Kanske även snäppet större läppar. Inte en enda gång tänker jag på en svart UTAN på personen som är vid mig eller som jag har som närmsta vän. Det kan även vara en svensk. ??

       Okej, ingen bryr sig om ditt avslöjande tbh

        Jo, jag gör det. Du har fel.

        tbh?

        Vad står det för?

         to be honest

      Men det är väl bra för poc att det anses coolt eller vad är grejen?

      Men fortfarande är det attribut som ni tillskriver kvinnor som härstammar från Afrika, som nu ses som något positivt. Nu vill vita kvinnor se ut så, som ”afrokvinnor”. Och det är alltså negativt?

     Så en vit som födds med stor rumpa, stora läppar och stora bröst måste förminska dem så dem passar in i den ”vita-mallen”
     Och svarta som födda med liten rumpa, små läppar och små bröst måste förstora dem så dem passar in i den ”svarta-mallen”

     99% av alla svarta bryr sig inte om att vita förstorar rumpan, läppar eller bröst. Dem bryr sig inte heller att vita solar.
     Ett större problem är när folk använder ”blackfish”, eller när dem blir utsatta för rasism.

      En detalj. Orkar inte kommentera själva innehållet i kommentaren, hela diskussionen är för dum.
      Men storleken på brösten har väl inget med blackfishing att göra? Stora bröst är väl inget som typiskt associeras med poc? Eller är jag ute och cyklar?
      Vad vet jag, har både stora bröst, stor rumpa och krulligt hår. Små läppar dock. Är Balkan.

       Ja hela diskussionen är ganska absurd. Fortfarande är det kvinnor vars utseende kommenteras! Män som bygger muskler då? Är det blackfishing, eftersom män med afrikanskt ursprung (oavsett hur långt bak i tiden vi går) verkar ha större förmåga att bygga upp sin kropp än andra ”raser”.

    Och ibland har man bara en stor rumpa oavsett om man tycker det är fint eller inte.

    Jag har en rätt saftig rumpa och stora läppar. Har inga utländska rötter i mig, i alla fall inte de senaste 300 åren. Bör jag då raderas från jordens yta för att inte kränka nån? Gillar dessutom att sola å bli brun ???

     Förstår verkligen inte varför ni leker så pass dumma att ni behöver skriva ”jag har stor rumpa ska jag behöva gå och dö????”. Liksom kan ni chilla lite och inte ha taggarna utåt? Eller är ni seriöst så pass tröga att ni tror att ni inte får existera om ni har stor rumpa eller läppar och är vita? Ännu en gång ska ni sätta på er största offerkorftan och skrika ”men jag vill kunna sola”. VARSÅGOD, blackfishing handlar inte om det era idi.

      Instämmer. Jag försöker förstå fenomenet blackfishing men alla barnsliga kommentarer här där folk medvetet missförstår och tramsar förstör hela debatten.

       Oj då oj då oj då, blir det förstört för dig…

       Jag håller med, skulle också vilja förstå ordentligt. Om en vit person har naturliga drag som i många fall skulle förknippas med en person med poc-bakgrund. Tyder inte det då på att personer med olika hudnyanser och nationell härkomst kan ha liknande attribut som poc naturligt? Var går isf gränsen för vad som är blackfishing? Och vad som är ett skönhetsideal som uppskattas av många? Snarare än att det tex en stor rumpa är ett sätt att kränka poc?

       Min undran är genuin för jag tycker att detta är superintressant men inte alltid så lätt att förstå.

       Ett exempel på självklar blackfishing, om jag får göra den tolkningen, är hon Rachel Dolezal. Det kan jag omöjligt förstå mig på. För de av er som inte vet vad det handlar om föreslår jag en googling. Finns även en dokumentär på någon av streamingtjänsterna.

      bla bla bla bla

      Idi kan du vara själv. Ingen med offerkofta här. Vi alla vill bara visa hur svinfånigt det här är.

   Jag tror inte riktigt du vet vad rasifierad betyder?

    Jodå 🙂

     Jag menade K. Ifall du är K och skrev det inlägget trots att du vet vad rasifierad innebär blir det ännu mer obegripligt är jag rädd. ?

      Aha oj, nej det var inte jag ?

    Förklara du då istället!

    Att bli rasifierad är att få olika egenskaper eller idéer påtvingade sig baserat på sitt etniska ursprung och utseende. Man har historiskt rasifierat t.ex. svarta som grupp för att exempelvis försöka få slaveri att framstå som ”naturligt”. Begreppet har på senare tid slarvigt börjat användas som en term på alla som inte är vita, ofta i identitessyfte, typ ”jag är rasifierad”, men det tror jag är på grund av en språklig brist. Man vill ju inte säga att man är en annan ”ras”, eftersom man inte skriver under på rasbegreppet eller idén om att raser ens existerar (aka rasism), samtidigt blir det svårt att prata om vad man utsätts för utan att förklara att man är rasifierad.

   ”Framtidens fascister kommer att kalla sig antifascister”

    Yes, det är så övertydligt att det är skrämmande hur de inte kan se det själva. Inte ens när man förklarar det lååååångsamt och pedagogiskt för dem så….nix, det går inte in. Det är tvärstopp.

    Men det är väl en del av hjärntvätten.

    Kollade förresten på ett klipp precis på yt hur antifacister står och jublar på en demo – över hitler-citat.
    Så pinsamt obildat folk så, nä det finns inga ord.
    De skriker rasist utan att veta varför.

     Så fascister är bättre då enligt ditt tycke?

      Du fattade inte va?

      Läs om.

   Men kan vi inte bara hylla varierande utseenden istället för att leta fel hos varandra? Jag tänker att det blir svårare att komma till kärnan – att vi alla är människor – om vi även under motiveringen att vara mer jämställda bara fokuserar på en viss kategoriserande typ av utseende.

   Jag har bara väldigt svårt för denna typen av ängslig aktivism/antirasism som enligt mig bara är rent trams. Vita personer som gillar Amerikansk svart kultur- hur är det ett problem?
   Uppenbarligen gillar personen den stilen för att hon gillar, respekterar den och att den tilltalar henne.
   Varför ska en framstående aktivist/feminist som t.o.m fått sommarprata i radio göra show av detta när det finns riktig och allvarlig rasism att ta itu med.

   Problemet är väl de människor som ser ner på svart kultur,, som utsätter svarta i yrkeslivet för diskriminering pga deras naturliga hår,hatar och diskriminerar pga etnicitet osv…
   Detta känns bara som likt med feminismen att extrema tolkningar inom BLM kidnappar de viktiga frågorna med nonsens. Fokuset hamnar på att putsa på en inbillad fläck i hörnet när det ligger en stor hög med bajs, mitt i rummet. Nej detta är fan ren sörja.

   Vita kan ha krulligt hår, många har det, likaså stora läppar. Vi har flätat hår i den vita kulturen också likaså feta rövar. Istället för att särskilja hudfärger och kulturer borde vi sammanfläta dessa. Förstår inte varför man vill söndra istället för att förena.

    Jag förstår inte. Menar se på riktigt att vita inte har röv läppar och bröst? Herre!! Med den logiken borde ju transvestiter bannas eftersom de stjäl allt som vi kvinnor har naturligt men aldrig upplevt baksidan med att vara kvinna

   Åh herregud. Detta är fan det sjukaste jag hört. Kvinnor är också tex en utsatt grupp i samhället. I en del länder ses vi tom likväriga med boskap. Så om en man nu tar på sig klänning eller vill ha feminina drag, vad kallas det då? Womenfishing?
   Alltså så jävla löjligt. Det är inte såhär man driver en kamp framåt.

   Och vad är det för fel med det? Är det fel att som vit att Vilja ha större läppar, lockigare hår, mörkare hy? ?

  Stina, berätta nu! ❤

  Tycker det är väldigt magstarkt av dig att lägga upp ett sånt här inlägg utan att ens försöka dig på att utbilda dig innan!
  Nej du, gör om gör rätt och ta dig tiden att utbilda dig själv. Informationen finns där ute, dina följare ska inte behöva ge dig den. Du som vit får faktiskt ta ett ansvar att lära dig om detta.

   Klart hon kan ha denna åsikt oavsett ??‍♀️

   Är det jobbigt att folk kan ha en åsikt ”trots” sin hudfärg?

   Vilken utbildning krävs?

   Trodde inte det låg så mycket (ut)bildning hos får… (trodde iofs inte de kunde bli kränkta heller).

   Får läsa på om får, helt enkelt.

   Du lät dig provoceras! Har du inte fattat att de handlar om att skapa debatt. Är du ute efter att lära dig fakta är du på fel plats.

   Nä det ska inte kräva att man utbildar sig. Sunt förnuft räcker – från allas håll. Vill man däremot kämpa för fel och orättvisor så finns det väldigt många kvinnor och barn som blir förtyckta på denna jord. Där har ni som gillar att jobba för förtryckta människor massor att göra.

   Ditt inlägg är farligt. Ska en ha en viss nivå av utbildning för att få ställa frågor och undra angående olika ämnen?
   Att skuldbelägga människor på det sättet och nedvärdera är inget annat än härskarteknik. Vi måste våga prata, debattera och på så sätt utvecklas.
   Att tiga skapar klyftor, försommar och troll/rasister.

    Ni som tror att jag syftade på AKADEMISK utbildning är verkligen helt ute och cyklar. Det jag syftade på var att utbilda sig om svartas förtryck, om strukturer i samhället, om orättvisor och hur det är att leva som rasifierad och uppenbarligen så behöver ni utbildas i blackfishing.

    Det finns jättefina instagramkonton som lär ut om detta på ett bra och tydligt sätt så att vita kan förstå och BACKA när det behövs.

    Det är så jävla löjligt när VITA ska uttala sig om vad som är blackfishing eller inte, sitt ner i båten och lyssna till de som är rasifierade och hör vad som sägs!

    Följ dessa instagramkonton och ta tid varje dag att lära er om de förtryck POC lever i och har levt under i århundraden.
    – svarthistoria
    – ensvartfeminist
    – raserietpodden
    – blacklivesmattersweden
    – action4humanity_se

     Vi andra förstod mycket väl vad du menade med utbildning. Vissa ville inte förstå eller så saknar de några hjärnceller.

      Suck

     Instagramkonton? Vad hände med att läsa en bok?

   Fast jag fattar inte. Vad finns det att utbilda sig om? Att bronzer är blackfishing? Seriöst? Jag har stor röv bröst och läppar. Använder bus för jag hatar att vara vit. Är det här fel eller? Jag försöker inte se svart ut alls och även om jag badade i bronzer hade jag inte gjort det, så jag fattar verkligen inte denna diskussion.

  Oj jag blir en pepparkaka varje sommar måste sluta ”blackfisha” jösses vilka nötter det finns!! Vissa har mycket pigment och är ute och njuter av sommaren!

   Ingen bryr som att du att blir lite brun på sommaren, det är inte dig det handlar om.

   Det handlar om vita tjejer (väldigt ofta på
   Instagram) som ”cherry pick aesthetics” som stereotypiskt förknippas med svarta kvinnor och kapitaliserar på detta utan att behöva utstå den skit svarta kvinnor behöva utstå på en daglig basis..

   Hur svårt kan det vara att förstå?

    Det handlar inte om att folk förstår, dom vill helt enkelt inte förstå. Ingen idé att lägga tid och energi på vissa människor!

     Eller så håller man bara inte med. Bara för man vill vara brun så behöver man inte överanalysera och få det till något rasistiskt.

      Nää, folk vill inte förstå

       Strunta i det!?

       Jodå men man måste inte vilja förstå varje nytt påhitt. Jag tycker rasism är helt fruktansvärt men tycker man ska fokusera på det riktiga problemet – de som behandlar andra fel pga ursprung/uttrycker sig rasistiskt. Tycker inte man behöver börja hoppa på människor som solar/spraytannar sig, förstorar läpparna eller har tränat till sig en större rumpa ??‍♀️

       Du har helt rätt, jag har inte minsta intresse i att förstå sån här idioti.

       Jag vill däremot vara hjälpsam nog att föreslå en psykolog om man ser såna elaka rasistiska hjärnspöken överallt.

        Det är ju oförmågan att ens vilja försöka förstå andras livsvillkor och perspektiv som är problemet med hela vår värld. Att direkt avfärda andra människors argument som trams eller idioti är ingenting annat än ren arrogans, högfärdighet och tyder inte på någon högre intelligens eller empatisk förmåga. I vår nya värld krävs mer kvinnliga ledaregenskaper, som tex intresse för andra människor, empati, medmänsklighet, förmåga att ta in andras perspektiv (utan att för den skull behöva instämma), omsorg, kommunikation, renhårighet, moral, etik, ärlighet, icke-våld och osjälviskhet.

         Håller helt enkelt inte med dig. Du tror att det bara finns ett perspektiv utifrån en fråga.

         Rasistfrågan används (också) som ett vapen att ge sig fördelar. Va inte så naiv och blind.

         Därmed inte sagt att det inte finns rasism.

         Haha, tusen ursäkter men du måste vara kraftigt dum i huvudet. Vad är det du skriver?? ??

    Och det är störande för att….? Eller jag kan förstå att man retar sig på orättvisan i det hela, men så till den milda grad att man vill påpeka och ”förbjuda” det?

    Visste du att folk från Mellanöstern, Latinamerika etc. också har alla dessa attribut som du nämnde? Eller är det enbart svarta?

     Svarta har tolkningsföreträde.

    En sak till, vad tycker du när mörkhyade opererar sig för att ta bort sina ”svarta drag”? Eller som färgar håret blont, har blåa kontaktlinser, minskar näsan osv? Ett exempel: https://www.cosmetictown.com/journal/news/discover-the-secret-beauty-procedures-of-nicki-minaj

     Ingen som vill svara på detta tydligen? svaret hade väl varit att dom är förtryckta och vill se ut som sina förtryckare för att bli accepterade eller nåt. Och det är normalt. Ungefär samma sak som dom som blackfishar minus förtrycket. Man vill se ut som det som syns och är populärt. Svarta vill se ut som vita och vita vill se ut som svarta.

     Nja alla vill se ut som en blandning iofs.

     Fint. Då var det löst.

     Jäkla vitfiskare… ?

    Du har rätt i det du skriver, men om du besöker kontot inlägget handlar om så ser du att hon likställer det du beskriver med folk som solar eller använder spraytan/bus.

    Tar det som att både inlägget och en hel del kommentarer utgår från nivån den tjejen lagt det på.

    Fast hur är stora bröst något som hör till svarta? Hur är timglasfigur något som bara tillhör svarta? Det är verkligen inte det. Ska man då säga att svarta tjejer som är smala whitefishar eller vadå? Att folk just nu tycker det är snyggt med större rumpa och bröst och höfter har inget att göra med svarta.

     Och det gör ju inte något om så vore fallet, tänker jag. Det måste väl vara mer rasistiskt att säga att man inte gillar de dragen för att de är ”typiskt svarta” än att erkänna att man tycker att det är vackert. Jag förstår faktiskt inte. Jag tycker att det är vackert att ha färg på sin hud och jag tycker särskilt att svarta människor kan vara så vackra. Är jag rasist då ?

    Vill du ge ett exempel på ett konto el person att kolla in? Jag vill gärna se det för att förstå hur det kan se ut.

    Exakt så!!! Tack.

  Svenskar måste sluta vara så lättkränkta. Man ska hellre tänka ”rätt än fritt” vilket är en mycket farlig väg att gå om man önskar ha en levande demokrati. Alla PK poliser måste skola om sig och lägga tiden på annat än att tillrättavisa varenda person som inte är lika suverän som en själv.

   Vi är inte lättkränkta.

    Jo, svenskar är otroligt lättkränkta i jämförelsevis med folk från andra länder. Väldigt lättkränkta

  Så jäkla trött på detta trams.

  Dagens anti-rasister är de riktiga rasisterna.
  De ska bestämma vilka som får ha vilken frisyr/hårfärg/hudton/läppstorlek/kläder utifrån personens etniska ursprung.

  Har för mig att några tyskar testade detta under 30/40-talet och det gick inte så bra.

   Lika trött på det som du, låt människor se ut som dom vill. Svart, vit, röd eller gul vi får göra precis vad vi vill utan att andra ska lägga sig i!!!!!

   Eller hur? Snacka om att separera folk och bestämma hur folk i olika etniska grupper ”får” se ut. Jävligt creepy.

    Och att ens använda uttrycken ”svart” och ”vit”?? What the Fuck? Vill varken bli kallad det ena eller andra eller för den delen kategoriserad. Det är två uttryck som skapar klyftor och separerar människor från varandra.

     Fast enligt folk är det jätte viktigt att dela in oss i svarta eller vita, för annars skulle man ju inte kunna säga black lives matter, då skulle man säga all lives matter, och det är tydligen fult/fel att säga all lives matter

      Det är väl däri svårigheten ligger, att belysa missförhållanden utan att skapa klyftor. Men det som diskuteras här känns inte som rätt väg att gå. Jag håller också med om att det känns helt galet att använda uttryck som svart och vit och afro och så vidare. Jag har nog aldrig gjort det så frekvent som i kväll.

  Svarta har inte ensamrätt på stora läppar, rumpor, eller krulligt hår utan det finns många många vita som också har de attributen naturligt. Vilket gör hela begreppet blackfishing totalt meningslöst eftersom det antyder att alla svarta ser ut på samma sätt och alla vita ser ut på samma sätt, vilket självklart inte är fallet.

   Inte ”många många”?

    Jo, många många.

     %

     bråkar ni om detta blir jag kränkt

    Jo det är helt normalt. Folk ser olika ut. Alla vita har inte samma kroppsform eller drag.

     Oh herregud är det verkligen sant???
     Ser vi vita inte likadana ut.?

      Ja det är heeelt sant ??‍♀️?

       Idag lärde jag mig något nytt!

   Såklart svarta inte har ensamrätt. Vem fan har sagt det? Du behöver läsa på lite!

    Men dåså. Vad är problemet? Fokusera på de som faktiskt är rasister istället. Jag har läst på men håller inte med om att det skulle vara rasistiskt på något sätt att förstora läpparna, ha stor rumpa eller vara solbränd/spraytannad.

    Ta det lugnt!

    Vem fan har sagt det? Jo, alla som säger att det är blackfishing när en vit person förstorar läpparna, rumpan, lockar håret etc. Jag behöver inte läsa på, jag vet precis vad blackfishing står för och tycker det urholkar debatten kring rasism som är viktig eftersom rasism i allra högsta grad är ett reellt problem, blackfishing är dock inte det.

  Äsch vad löjligt. Älskar brun utan sol, känna mig lite solbränd och fin samtidigt som man minskar risken att man får hudcancer då man inte pressar i solen för att få till färgen.
  Tycker överlag att det blivit för mycket tjafs om det lilla.

   På tal om cancer, tänk på vilka kemikalier som du sprutar på ditt största organ. Solen är nog hälsosammare.

    Men livet är inte till för att överlevas. Ingen har någonsin överlevt!

     Viktigast är att kvinnor blir snygga lik.

  Haha va? Vita kan ju också bli bruna? Man kan då se rasism i allt om man verkligen försöker.

   solen är rasistisk!!!?☀️

    Rebecka gå o lägg dig

     Men lägg dig själv istället ? Hon får ha en åsikt precis som du.

  Blackfishing:

  Du som vit väljer att överdrivet spraytan, solarium, opererar läppar, bröst och rumpan för att försöka se ut många svarta gör naturligt.

  Blackfishing handlar inte om en spraytan som blivit lite galen eller att man tycker att en stor rumpa är snygg utan det handlar om att en person helt gått från att kunna identifieras som vit nu helt plötsligt ser ut som någon som inte är vit. Folk som inte vet hur hen såg ut innan de gjorde förvandlingen kan därför tro att denna personen tillhör en rasifierad grupp den inte gör.

  Samtidigt så kan många bli förbannade över blackfishing eftersom många rasifierade hånats genom historien för sina utseenden men när en vit känd person gör det då väljer folk att kopiera det och göra det till en trend.
  Cultural appropriation och blackfishing går hand i hand.

  Exempel: skulle Jonna Lundell helt plötsligt välja att börja bära samisk folkdräkt på sina sociala medier hemma skulle folk som inte vet vem hon är kunna tro att hon är same. Andra personer kanske tror att det är okej för en icke same att börja bära samisk folkdräkt. Hade hon däremot åkt upp till en samisk by, träffar samer och på ett samiskt evenemang blivit inbjuden av samer att få bära en av deras dräkter, lagt ut på sociala medier och berättat om hur de fick uppleva en kultur, så hade det varit okej.

  Hade Jonna Lundell systematiskt börjar sola sig mörkare, färgat håret mörkare och förstorat rumpan och profilera sig med en ny ”identitet” hade det varit blackfishing.

  Carolina Gynning sysslar ofta med solklar CA medan Jackie Ferm inte riktigt förstår gränsen mellan CA och cultural appreciation.

   Jag tror du talar för döva öron!

    Jag svarade Camilla som rasifierad med tolkningsföreträde.

     Tolkningsföreträde? Du och dina gelikar sprider totalitära idéer utan att ni ens är medvetna om det. De som ska läsa på är ni. Vad begrepp som demokrati och åsiktsfrihet betyder.

     Världen ser inte ut som ni inbillar er i bubblorna ni hänger i hela dagarna.

      Hänger på Kungsholmen.?

      ”Hänger”

      Vadå gelikar? Vem har sagt någonting om att jag tycker en viss sak? Jag svarade på vad Camilla var ute efter. Däremot så har jag inte skrivit. Jag tycker si och så här. Om du läser igenom alla mina texter igen.

      Jag har inte sagt min mening i någonting. Däremot svarade jag på hennes fråga.

   Vad var egentligen grejen med Jackie? Hon valde en brudklänning som var specifik för landet/regionen, är det bara landets invånare som ”får” ha sådana?

    Nej. Det är skillnad där. Hon åkte dit och kläddes upp som brud av personer som bor där. Hade hon däremot haft samma dräkter här i Sverige, ej tillhört den kulturen och haft sitt bröllop på samma sätt i Sverige som i Bangladesh hade det blivit CA.

    Däremot väljer Jackie att ofta bära bindis mm när hon inte är där, utan att tillhöra kulturen mm vilket kan sticka i ögonen på folk.

    Jag är rätt liberal rörande CA så länge folk som tenderar att göra det förstår och accepterar när någon annan säger ifrån eller blir ledsen och inte direkt går i försvarsställning. Jag blir mer provocerad av folk som vägrar lyssna.

   Men varför får inte alla bara göra som dom vill med sin kropp och sitt liv?

   Detta är ju som att vi kvinnor skulle säga så om killar som opererats till tjejer… att dom typ ”kvinno-fiskar”…?

    Jag tror att i princip inga killar opererar sig till tjejer. Det du menar är kanske transkvinnor, alltså personer födda med manligt biologiskt kön som känner sig som kvinnor och som därför genomgår kirurgi för att få kroppen att överensstämma med det upplevda könet. Poängen är väl hur som helst att sådan kirurgi inte är omedelbart reversibel. Man tar inte av och på ett par bröst när de passar, de sitter där de sitter. Man skaffar dem inte heller för att det är ”snyggt” utan för att man faktiskt är kvinna och vill ha de bröst man inte fötts med.

    ”Blackfishing” handlar om att vita människor lånar typiskt svarta attribut för att det råkar vara trendigt, medan de samtidigt åtnjuter alla samhällsfördelar som vita människor gör. Det handlar INTE om vita människor med naturligt lockigt hår, stora rumpor osv, utan om personer som Emma Hallberg. Med det sagt tycker jag att kritiken mot just Alice är svår att förstå. Tycker att hon ser ut och poserar som vilken solbränd vit tjej som helst.

     Jaha och vita kvinnor ens naturligt stora läppar tar av och på dem på kvällen??? vem kan ens diskutera med någon som säger att män som vill vara kvinnor ”faktiskt är kvinnor”. Noll logik.

      Det är ju exakt det jag skriver, att det INTE handlar om vita kvinnor med naturligt stora läppar. Transkvinnor är kvinnor, inte ”män som vill vara kvinnor”.

   Om jag nu vill operera min rumpa större så gör jag ju INTE det för att svarta har stora rumpor! Jag gör det för att jag vill ha en större rumpa bara.

    Men fundera då på var idealet med stora rumpor kan tänkas komma från. Ledtråd – det är inte från Inga från Sweden.

     Idealet kommer från en kvinnlig kropp som varit ideal som kommit och gått genom tiderna. En klassisk kvinnokropp är timglasformad med stor byst, smal midja, breda höfter och större rumpa.

     Det härstammar inte från svarta.

     Har du sett en zornmålning nån gång?

    Ja och varför vill du det? Förmodligen idealet då det är nya trenden. Fråga dig sen vilka kvinnor som vanligtvis har så stora rumpor och kurvor som tjejer opererar sig till? Är det svenskar? Spanjorer? Asiater? Nej eller hur? Även fast det självklart finns människor från dessa länder/kontinenter som har stora rumpor. En stor attribut hos svarta är just stora rumpor och bröst som idag är trendigt. Så är det bara.

     Det har alltid varit trendigt med timglas figur och stora bröst. På 1800 talet använder man korsett för att få bröst uppåt och midjan smal så höfterna såg större ut.
     Idag opererar folk istället brösten större, och rumpan större så höfterna ser större ut, så man får timglas figuren.

      Exakt.

     Nä latinos har stora rumpor, så då snor ju vita av dem. Orkar ej

   Tack ? Bra förklarat med bra exempel ??

   Men alltså det sjuka i det du beskriver är ju att man inte ska dela upp människor i raser, men det är exakt det du gör när du skriver såhär. Hur ska ni ha det egentligen!?

    I en utopisk värd hade människor inte delats in i raser. Men nu lever vi inte i en Utopi. Hur mycket jag än skulle försöka ”göra mig vit”, kommer jag aldrig kunna göra mig vit.

    Genom historien har det bleka idealet varit det som har varit mest åtråvärt. I många länder och kulturer där det är mestadels mörkare befolkning har de flesta hudkrämer blekande effekt. Då kan folk få för sig att jämföra det med ”ja men vi använder brun utan sol”. Brun utan sol är något som med tiden försvinner, det tvättas bort. Blekningsmedel är något som bleker huden är för det mesta permanent.
    Jag var i Indien på en studieresa som yngre och jag var förvånad över hur ljusa alla kvinnor var på reklambilder och i reklamfilmer. De flesta indier jag träffade var verkligen inte så ljusa och de som var de tillhörde kast som eller mindre är vår överklass eller ännu rikare.
    I Indien på många ställen är ljusare hud = hög status.
    Samma gäller många afrikanska länder, desto ljusare du är som kvinna, desto mer attraktiv är du för det manliga ögat.

    Så kortfattat handlar det om en historia som genom århundraden har gett ta vitt attribut den ledande makten. Den dagen raser försvinner är den dagen maktbalansen mellan vita privilegier och svarta har försvunnit.

     Jamen ljusare hud är ju status pga fattigdom. Man blir mörk i hyn om man jobbar utomhus vilket ofta är jobb som betalar dåligt. Haha vafan.

   Tack för att du tar dig tiden att skriva så pedagogiskt som möjligt för dessa vita idiotkvinnor som skriker ”JAG FÅR VÄL SE UT SOM JAG VILL, SVARTA ÄGER INTE STORA LÄPPAR OCH KRULLIGT HÅR!!!”. Jag förstår helt ärligt inte hur svårt det kan vara att förstå vad begreppet innebär men det är tydligen för komplicerad för 90% av alla som kommenterar här. De bryr sig endast om sig själva och vägrar ta in ny information.

    ”Vita idiot kvinnor”? Jävla rasist uttalande.

    ??‍♀️??‍♀️??‍♀️

   Töntigt svammel…men ett ’gott’ försök att ’låta bildad’.

   Vad spelar det för roll vad andra tror? Går det inte diskussion om att inte ha förutfattade meningar? Hur ska ni ha det?
   Ni trasslar in er i era egna resonemang precis hela tiden.

   Om man opererar läppar, bröst och rumpan för att man själv tycker det är snyggt, och solar för att man gillar att sola. Är det okej enligt dig?

   Enligt mig är Blackfishing när man försöker få sig att se ut som en annan rasifierad grupp. När man medvetet försöker efterlikna någon annan.
   Jag har aldrig hört någon som velat ha större läppar, bröst eller rumpa för att dem vill se ut som en svart person, utan för att dem personligen tycker dem får snyggare kropp och form genom det.

   Tack Vivi för ett utbildande svar!
   En genuin fundering och fråga, kan det finnas fördelar med att det som tidigare ansågs vara fult utseende nu är de utseenden som är mest åtråvärda? Jag tänker, kanske naivt, att det är ett sätt att andra balansen. Historien är fruktansvärd men framtiden kan kanske annorlunda. Vet du hur och om man diskuterar detta?

    Diskussionen finns säkert. Jag är rätt liberal när det kommer till frågan rörande Blackfishing och Ca. Jag lägger inte in så mycket mina egna värderingar utan bara förklarar. Just för att jag jobbar i ett yrke där det ska vara nyanserat rörande kultur, etnicitet mm.

    Det stora problemet är väl att utseende trender förändras så snabbt pga sociala medier. Ena dagen är man inne andra dagen ute. Nu i samband med att många rasifierade influenser utomlands får tillåtelse att få mer utrymma och det accepteras har det blivit en konkursens på vilka som är trendsättare.

    Rasifierade har inte automatiskt vita influensers att bara se upp till, vilket har resulterat i att många vita influensers vill anamma de trender som finns bland tex svarta, influensers som bär sjal, bindis mm för att kunna nå ut till den publiken de har ”förlorat”.

    Svenskar anammar de trender som görs i USA och England utan att läsa in så värst mycket om vilka kontroversiella diskussioner som blivit över pölen. Dessa diskussioner har dykt upp mycket senare när när folk har blivit mer pålästa.

    Jag tror inte folk som gör övertramp menar något illa. Däremot gör de fel när de vägrar lyssna och förminskar upplevelser hos den som drabbas. Det är de de flesta med sunda resonemang anser och blir förbannade över. Bristen på att folk bryr sig eller försöker bekräfta när fel uppstår och säger ”oj jag hör fig, jag ska tänka på det till nästa gång.”

    De senaste åren har stor rumpa varit hett på tapeten samtidigt som för ca 20 år sedan var det gigantiska bröst som gällde. Att en rasifierade attribut skulle bli ideal över det vita idealet (nu pratar vi inte utseende) kommer nog inte ske under vår livstid. Utseende jo visst, men du kommer fortfarande vara vit om du föddes vit oavsett hur rasifierade du försöker uppföra dig och tvärt om.

   Så med det resonemanget får jag som invandrare i Sverige absolut inte ta på mig en svensk folkdräkt på midsommar och dansa runt stången? Får jag ha svenska flaggan vid mitt hus när det är flaggdag, får jag byta religion och hänga i svenska kyrkan? Eller ska jag hålla mig till den kultur som råder i det land/region/stad/by jag föddes i?

   Som sagt. Vi bör förena oss och utbyta kulturer som vi alltid gjort istället för att bryta upp och separera.

    ❤️❤️❤️❤️❤️

    Nej det är ju inte riktigt det som Blackfishing eller CA handlar om. Det handlar om att göra göra en minoritet kultur till en trend, något man tjänat pengar eller kan profilera på när personen som tillhör den kulturen inte får ett öre för att göra samma sak.

    Du som invandrare har flyttat hit och vill så klart ha de seder, nya traditioner och vanor som finns här. Varför skulle du inte få göra det? Däremot hade din vita granne Bettan nere på hörnet bredvid helt plötsligt från ingenstans gjort en BBL har det knappast att göra med att det är en svensk tradition, BBL det är en trend hon har sätt som hon vill kopiera.

    Brasilian But Lift heter ju det eftersom brasilianska kvinnor är kvinnor som är kända för att ha stora rumpor. Brasilianska kvinnor är för det mesta rasifierade och skulle i de flesta ögon inte ses som vita.

    Jag håller fullt med om utbyte av kulturer, men då måste en person som inte tillhör en kultur vara påläst och backa när någon som faktiskt lever i kulturen förklarar vad den andra gör eller säger fel.

    Många pratar om lättkränkthet hit och dit. Många rasifierade vågar inte ens påpeka felen med rädsla för att kallas lättkränkt eller hånas samtidigt som vita inte får möjlighet att lära sig mer. Okunskap skapar hat. Jag tror på en bredare kulturell och mångfaldig utbildning i skolan, historia från andra länder än bara Sverige, Norden och Eruropa. Historier från dem som inte van alla slag och vikten av att visa nyanserade människor från alla platser på jorden,

     Men VARFÖR är detta ett problem? Är det inte bra att svarta attribut helt plötsligt blivit trendiga? Jag förstår på riktigt inte varför det skulle vara bättre att folk såg ner på svart kultur och svarta attribut? Eller se ner på andra kulturer heller för den delen? Varför är det så viktigt att man ska vara påläst för att få tillstånd att gilla andra kulturer och kopiera delar ur den?

   Ok du nämner att man inte vet vilken ras någon tillhör och att det då klassas som blackfishing för att sen nämna Carolina Gynning och påstå att hon håller på med ca? vilket skämt. Ja, det är verkligen svårt att se om cg har sina rötter i Afrika eller Norden ? visst.

    Carolina Gynning har lagt upp bilder där hon bär en urbefolknings huvudbonad. Jag tror knappast att hon har rötter i en stam i USA, att hon har förfäder som vunnit under strid och på sätt fått sina fjädrar i håret pga av ära.

    Hade hon haft denna huvudbonad tillsammans med ättlingar till urbefolkning hade inte en jävel brytt sig, nu har hon det på en kräftskiva… inte konstigt att folk blir irriterade.

   Varför varför varför är det ens ett problem att man kan råka missta någon för svart? Varför är det inte bra att man nu börjar tycka att svarta drag är vackra? Om man nu historiskt hånat svarta drag, och inte gör det längre, är inte detta framsteg? Jag förstår inte på riktigt vad problemet är. Hur kan det ens vara ett problem att vita nu vill se ut som klassiska svarta? I min värld kan det väl bara vara positivt att svarta attribut och kultur ses på ett positivt sätt.

    Det är inte svarta drag man hyllar eller strävar efter. Det är drag från mixade. Vit och svart. Så helt ärligt förstår jag inte problemet. För ingen opererar sin näsa bredare och läpparna större. Fattar verkligen inte. Vi tar det finaste från båda. Ytligt som faaan. Men inte ett dugg rasistiskt.

  Trodde att det var Jessica Folcker på sista bilden.?

  Säger bara Maxida Märak. Där har vi blackfishing deluxe.

   Hon är same…?

    Men gud, har du ens bildgooglat hur samer ser ut?!

     Hur ser samer ut? På riktigt?

     Och alla samer finns på bild i Google? Hon ser väldigt samisk it, finns många samer med svart hår och mörk hy och detta vet jag för att min släkt på min pappas sida är samer och har samma färger som Maxima. Jag själv har mörkt hår, stor rumpa, stora bröst, smal midja och höga kindben, tur att jag har rakt hår och inte krulligt.

      Glömde, blir riktigt mörkbrun med svart underton när jag solar.

      Hon har anamat det svenska nationalromantiserandet av en samiskt utseende.

      https://mobile.twitter.com/milksheikhman/status/1060599852797714434

  JA. Det har gått inflation i kränkthet. Den gränsen passerades för längesen. Nu tassar alla på tå för att inte råka hamna i blåsväder eller råka ha ”fel åsikt”.
  Tycker det märks tydligast i dagstidningarna, vilket är ett stort problem då vi måste kunna lyfta ämnen och se saker för vad de är. Utan rädslan för att de ska kränka någon. Det skapar bara fler problem.

  Kolla in Martina Bigoch hennes man så kan man få ett väldigt tydligt exempel tror jag. Hon och mannen tror dessutom att eventuella biologiska barn de får tillsammans kommer att födas svarta. Kan ej länka, men googla Martina Big eller sök på youtube.

  Jag undrar mest varför hon ligger och krälar på golvet?

  Tja, det fins ju lite gränser och de får ju inte bli för snäva.

  Såg för länge sedan en film med Cary Grant eller Gary Cooper, den var väl gjord på -50 talet. Där var han/de sminkade till kineser…
  Det är väl där min gräns går.

   hon kanske känner sig svart 🙂

    Om jag kunde känna mig vit för en dag och kommit undan med det hade jag gärna gjort det.

     Du kan nog komma undan som hyffsat mixad om du vill. Bara att operera dig, precis som vita opererar sig mixade. Vi strävar efter samma ideal, vivi.

  Men till slut blir ju allt ca? Vart går gränsen? Det blir ju väldigt begränsat om bara de som tillhör en ursprungskultur får bära viss hatt, vissa klädesplagg, se ut på ett visst sätt eller göra vissa saker. Eller är det ok att bara barn i sjal på ryggen och ha hatt så länge man inte gör det för att framhäva sig själv som Bolivian? Man får inte ha bindi men yoga och äta dahl?

  Om vita kändisar gör att ett utseende som tidigare haft negativa associationer blir trendigt – är det dåligt då? Visst det är säkert solklar ca – men jag som same tycker det är bättre för samer att dräkten uppfattas som vacker och kulturen som ngt som bör bevaras än att de enda som hörs är de som kallas oss lappjävlar.

  De flesta framhäver ju läppar, flätar hår, har hatt eller bindi eller näbbstövlar för att de tycker att det är snyggt och för att de förknippar det med ngt de gillar.

  Min rätt att utöva min kultur urholkas inte av att ngn har dräkt eller tennarmband utan av vindkraftverk och turism. Det var ett reellt problem med rasism när mina föräldrar inte fick prata samiska. Det är inte ett reellt problem om Joanna Lundell har dräkt på sig på Instagram.

   Perfekt inlägg! ?

   Tack tack tack för denna kommentar. Känner själv att om en kultur och kulturella attribut kan glädja fler människor så ja tack gärna. Mångfald, öppenhet och frihet (utan att det sker på bekostnad av andra människor eller tvingar människor att ändra på sig pga normer).

   Ja det är skillnad på att uppskatta en kultur och försöka ta över en kultur. Man uppskattar en kultur om man kan försvara varför man bär eller har på sig någonting med konkret fakta.

   Jag är svart och väldigt intresserad av Japansk kultur, jag är så pass intresserad att jag har läst på mycket om detta och är villig att resa dit och lära mig mer utav den kulturen. Tar jag med mig en kimono hem som jag vill spara som minne, då uppskattar jag den kulturen. Hade jag däremot beställt hem en kimono från Japan för att jag tycker den känns lite cool och fin utan att överhuvudtaget veta något om kimonons ursprung eller intresserat mig av varför den bärs hade det bara varit nonchalant.

    Ok, då tycker vi olika. Jag kräver inte att folk ska sätta sig in i min kultur och veta vilken historisk betydelse alla delar har för att få uppskatta eller ta del av.
    Sakers betydelse ändras ju också. Den betydelse ett plagg eller dyl hade för 100 år för min farfars far är ju inte den samma som för mig. En kimono betyder sannolikt inte samma sak för en 15 årig Tokyobo som dess historiska betydelse.

   Om du framförallt ondgör dig över turism och vindkraftverk så är du en oerhört tacksam narr för svenskarna. Du urholkar din egen kultur utan att de som varken förstår eller bryr sig behöver lyfta ett finger.
   Samisk kultur är mer än rennäringen. Att allt ska vara centrerat runt renskötselrätt är något som i allra högsta grad dödar den samiska kulturen och exkluderar de samer som står utanför samebyarna.

   Renskötsel är otroligt viktigt men det går inte att göra avkall och släppa andra delar av den samiska kulturen till förmån för den.
   Den hierarki, med renskötsel (hoppas att du är fjällsame då. Ingen smutsig skogis, va? Heh) högst upp är skapad av svenskar.

    Hey jag vet. Även om jag skulle vilja säga att renen är en rätt stor del av vår kultur…. Det var exempel på saker som jag ser som större problem än att en influenser skulle ha samisk dräkt på sig utan att vara hundra insatt i vad alla delarna betyder. Men visst hade jag kunnat lyfta andra/fler exempel.

  För 60 år sedan var det ingen som tyckte det var konstigt med n-ordet.
  Idag är det förstås helt otänkbart att framföra denna sång med originaltext.
  Men likt ”Tintin i Kongo” så är det viktigt att känna till historien för annars kommer den att upprepas som man säger.
  https://www.youtube.com/watch?v=dchcg_rf3Pc

  Har försökt att sätta mig in i fenomenet blackfishing men…? Vita kvinnor (blackfishing verkar bara kunna utföras av kvinnor?) blir rika på att försöka se ut som svarta kvinnor? De skor sig på svarta, menar man och det handlar inte så mycket om själva utseendet utan mer om att de anses kapitalisera på svarta och svart kultur? Finns det då inte vita män som skor sig på svarta och svart kultur, t.ex Elvis Presley som gjorde ”svart” musik? Eller Michael Jackson som gjorde ”vit” popmusik och även försökte operera sig vit? Varför är det bara vita kvinnor som anses kunna blachfisha? Hur tänker man kring svarta kvinnors och mäns ”whitefishing”?

   Det kretsar väl mer kring rasism. Eftersom svarta mer eller mindre har blivit piskade till att göra vad vita människor alltid gjort och hånats när de gjort som svarta alltid har gjort. Kanske det inte är så konstigt att vita influenser finns i svart kultur. Svarta hade ju inget val.

   Michel Jackson hade en hudsjukdom.
   Elvis Presley levde i en tid innan svarta människor vågade säga ifrån om orättvisor utan att riskera att bli dödade (vilket svarta fortfarande gör i viss grad)

    Det finns ju vita män, Eminem tex och flera andra som har anammat svart kultur, musik, klädstil osv. Michael Jackson är känd för att ha hatat sitt svarta utseende och av den anledningen opererade han näsan, plattade ut afrokrullet, gjorde ”vit” popmusik osv. Elvis Presley tog sig in på de svartas musikområde. Exemplen är många, åt båda håll. Asiater opererar ögonen för att se mer västerländska ut eftersom de anser att det gynnar deras karriärer om de flyttar till väst.
    Jag förstår alltså inte varför endast vita kvinnor anses kunna blackfisha när vita män bevisligen gör det också? Eller varför inte asiater westfishar och svarta whitefishar?

     det handlar ju om rasism och strukturellt förtryck. Idealet har alltid varit att bli så vit som möjligt.

      Fast nu, enligt er, är idealet att bli så svart som möjligt. Varför jobba emot det? Världens möjlighet finns här till makt men nej nej nej. Det blir lite damned if you do damned if you dont va.

  Oj kontoinnehavaren verkar ju inte lite knasig

   Hon är inte speciellt pedagogisk eller saklig. Det är ett tydligt.

    Har storleken på bröst med blackfishing att göra? Rumpa, läppar, krulligt hår det har jag hört och fattar. Men storleken på bröst? Fattar inte? Har jag helt missat att det skulle vara ett svart attribut?

  blackfishing är väldigt allvarligt. Med eftersom det knappt talas om det så blir det motargument när det väl görs. Förstår själv inte ens varför man ska bli brunare (som kallas ”fräschare” som om ljus är en sjuk människa) för att ta bilder eller videor. blackfishing är allvarligt och det har inget med kränkthet att göra.

   För man tycker det är snyggt? Är man vit så kan man ju (inte alla dock) bli brun av solen. Helt okej att tycka att man blir snyggare då ?

   Ironin i att ni som tror att ni är vidsynta och toleranta och anti allting är de verkliga rasisterna som gör skillnad på människor och delar in dem i grupper. I framtiden kommer många av er att bittert ångra att ni lät er hjärntvättas av dessa perversa idéer. Fråga era föräldrar vad sektvänstern var för något så kanske ni kan se paralleller så småningom.

    Det här låter mer som sekthögern. Som vill göra skillnad på folk och som tycker att det är viktigt med någon form av nationalism och gränsdragning mellan grupper av människor.

    Underbart att läsa att det finns friska och vakna skribenter här inne.

   Ursäkta min okunskap, Emelie men vad är det som anses vara väldigt allvarligt med blackfishing? Tror man att det ökar rasismen mot svarta människor och i så fall – hur då?

  Problemet är väl inte blackfishing, problemet är rasism! Rasismen försvinner inte för att vita kvinnor slutar ta efter färgade kvinnors attribut; jag är kanske både blind och döv men i skrivande stund tänker jag snarare att det är tvärtom – det som är ”typiskt” färgade kvinnors attribut ses som vackert och attraktivt. Vilket det inte var tidigare. Eller??

   Nu ses det som det ja. Efter att många vita influensers enligt många anammat och accepterar det.

    Men vad är problemet med det? Och vad är alternativet? Ska vi gå tillbaka till att håna och se ner på svarta attribut istället?

   Instämmer, det här verkar lite… ogenomtänkt. Förr i tiden hånades svarta som ville försöka se vita ut eller uppföra sig som vita, av andra svarta. Man svek sin egen grupp och förnekade sitt ursprung, hette det då. Men nu när vita (kvinnor) försöker se svarta ut så handlar det inte om att de sviker sin egen grupp och förnekar sitt vita ursprung – de blir kallade rasister? Borde det inte snarare vara en höjning av de svartas status, att vita försöker efterlikna dem och beundrar deras kultur och utseende?

    Det hela är bara barnsligt. Det känns lite ”men åååååååh härmas inteeeeee” ”jag köpte min tröja fööööre diiiig och då retade alla mig men nu gillar AAALLLAA tröjan men jag var ju fööööörst och ingen ger mig creeeeddd”

   Förlåt men den här diskussionen är ett skämt. ”Vita kvinnor tar efter svarta kvinnors attribut”. Som att vi vita aldrig haft läppar, bröst och rumpa. Det har varit ett återkommande kvinnoideal med timglasfigur och stora bröst, så denna diskussion är åt helvete

  OT! Men är det någon annan än jag som är orimligt exalterad på Hanapees bebis? Går in för mycket på blogg/instagram för en uppdatering… är han t om redan här ??

  /Not even a baby person

  Ljushyade personer blir solbrända. Bara ett privilegium vi inte kan göra något åt, det är naturligt. Vi behöver D-vitaminet från solen.

  Men man solar hur länge man vill. Jag var förut brun som en pepparkaka. Nu är jag försiktigare.

  Men folk har ju absolut ingen aning om vad kulturell apropriering är. Det har dragits ner till att endast gälla saker på individnivå, när det är ett så mycket större begrepp.
  För att tydliggöra:
  INTE KULTURELL propriering: Turist köper samiskt hantverk på en marknad i Kiruna och bär sitt flätade armband eller lilla läderväska till vardags.

  KULTURELL APROPRIERING: Stor kedja producerar en filt med samiska mönster i traditionellt samiska material och säljer dyrt över hela världen. Inga samiska konstnärer, formgivare eller hantverkare är inblandade i designprocessen eller produktionsprocessen. Kulturarvet norpas av ett företag som tjänar pengar på en estetik utan att upphovsmännen och förvaltarna av kulturarvet är iblandade eller får tjäna något på sina talanger och expertiser.

   Äntligen en vettig förklaring, detta kan jag absolut förstå. Men om vi då talar om blackfishing som det beskrivs – vem har upphovsrätt till svarta kvinnors utseende, undrar jag då? Finns det någon upphovsman till stora rumpor, afrokrull, brun hy osv?

    Det skulle isåfall vara *~GuD~*

     Som sagt. Jag tycker att det verkar väldigt ogenomtänkt, detta med blackfishing. Särskilt då det främst verkar handla om svarta kvinnors utseenden som om alla svarta kvinnor tex skulle ha stora rumpor. Man drar alla svarta kvinnor över en och samma kam. Lei förklarar det annars väldigt bra ovan men vad utseende skulle ha med någon slags upphovsrätt eller kulturarv att göra, det begriper jag då sannerligen inte?

   Ok och hur tjänar vi solbrända vita tjejer på att vara solbrända? Nej ingenting precis tack.

  Det stora problemet jag ser är att medan anti-rasister och feminister tjafsar om vem som är mest PK, vem som är rätt sorts anti-rasist eller feminist eller vem som har rätt till vilken frisyr så växer sig extremhögern allt starkare. Allt internt tjafsade gynnar bara en enda grupp och det är inte anti-rasister eller feminister. Kom ihåg vem den riktiga fienden är!

  Okej, tack för klargörandet! Tänker att det blir väl samma sak om exempelvis en japan gifter sig med en svensk i Sverige och då väljer den lokala folkdräkten som brudklänning?

   Ej CA i mångas mening då hon gifter sig in i hans kultur. Andra däremot hade tyckt att det hade varit mer okej om hon hade japansk brudklädsel i Japan och västerländsk här.

   Men nej, jag hade inte sätt det som CA. Utan snarare kulturell uppskattning.

  Ironin i kommentarsfältet ä r ?.

  Inte jätteotippat att C, en Kristdemokrat, skrev detta inlägg

  Alltså denna lättkränktes och detta pk samhälle har gått över alla gränser. Är allt jag har att säga. när man börjar påstå att bronzer på en vit brud är rasism kan jag inte ta diskussionen på allvar längre. Finns så många riktiga problem pga rasism som bör diskuteras istället för såna här korkade saker

  OT men i Isabella’s senaste podd säger hon att Paul inte kommer byta blöjor på deras framtida barn för att han anser att det ej är ”manligt” och inga ”män i hans släkt har gjort det”. Så sjukt?!

  Och iom att hon pratar om det i podden måste hon väl förstå att folk kommer kommentera det … för det är rätt sjukt …

   Glöm inte bort att han är en annan generationens man och förr var det inte vanligt med ”pappablöjor”?

    Nja, SÅ gammal är han inte! Min 40-talistpappa bytte blöjor på oss barn, även om mamma gjorde det oftare. Men han skulle aldrig sett det som omanligt och det tror jag få av hans vänner gör/gjorde heller.

    Fast så gammal är han inte..

    Jo i den generationen så var det det! (Jag är ännu äldre.)

    Men alltså, herregud, han är född 1967, inte på stenåldern. Han är lite över 50, det är väl ingen ålder.

  Ingen vill väl se ut som Pamela Anderson gjorde i Baywatch nu? Silikonbröst, blond och pinnsmala ögonbryn. Ingen eftersträvar barbieidealet för att det inte är trendigt nu. Ingen eftersträvade stor rumpa, fylliga läppar eller buskiga ögonbryn på 80-90 talet. Samtidigt som svarta människor har blivit utsatta för rasism och hånade för deras stora rumpor, fylliga läppar och sitt hår etcetc sedan urminnes tider. Nu är det okej att se ut så för att det är trendigt och för att Kardashians ser ut så. Blackfishing

   Kortfattat och tydlig förklaring.

   Haha fast man eftersträvade buskiga ögonbryn, stora läppar, smal midja, stora bröst, fyllig röv och permanentat hår på 50talet. En av dom största jävla sexsymbolerna var fan Marilyn Monroe haha vafan???? Allt går i cykler. Efter detta blir det herion chic igen, hur kan ni inte fatta detta? ALLT GÅR I CYKLER.

    Allt går i cykler låter som något en boomer eller klimatkrisförnekare skulle säga. Allt går faktiskt inte allt i cykler, världen är även i ständig förändring. Och eventuella cykler i trender innebär inte att man ska acceptera något, rätt vag anledning. I t.ex. Iran går exempelvis kvinnoförtryck i cykler, men bäst att sätta sig ned och acceptera cyklerna för de ÄR JU CYKLER. Obey the cykel.

  Tillägg: Barbie har aldrig blivit hånad för sitt utseende.

   Svar: Jo, nu.

  Jag tycker väldigt mycket om hur jag ser ut när jag är solbränd vilket inte alls påminner om hur afrikaner ser ut i huden. Min solbrända färg är en helt annan kulör.

   Ja?

  Hej!
  Jag har läst alla kommentarer. Dessutom har jag gjort ett inlägg kring detta på mitt Instagram konto där jag besvarar kritiken kring inflationen om lättkränkthet. Jag vill påstå att bloggbevakaren som vit kvinna är lättkränkt över att jag kritiserar Alice Stenlöfs mindre skala av blackfishing. Ni kan läsa mer om det på mitt instagramkonto: bangladesh_pearl

   04.28 skriver du ett inlägg om detta. Det säger en hel del om dig, hur mår du? Har du tappat det?

    Oj, vad provocerad du blev av tidpunkten på mitt inlägg ? jag är en nattuggla som har mitt skriv flow om nätterna. Du får gärna läsa om min kritik på mitt instagram konto. Det mesta skriver jag under nattid då jag är som mest produktiv. Men om du vill påstå att jag är störd för den sakens skull så är det snarare du som har problem.

   Oj, kanske bättre att sova på nätterna?

    Var det allt du hade att säga om det?

   Sån ångest att det dumma tonåringar gör nuförtiden hamnar på internet till allas beskådan.. förr kunde man iaf lindra sin ångest med att inte alla var där och man skulle ändå flytta osv…

   Men gud är du samma person som den där galningen som härjade i Sandra Beijers kommentarsfält för ett tag sen? Som tyckte att man typ var rasist bara för att man var vit.

  Vem vill ge sig in att svara seriöst under ett sånt raljerande inlägg? Seriöst? Har det gått inflation i kränkthet undrar du o hoppas sen att ngn med tf – dvs svarta personer? Ska palla ge sig in i det ha av vithet som lockas fram av den frågeställningen? Mysig utgångspunkt för samtalet! Förresten alltid kul när vita är så himla oroliga över att urvattna uttryck om rasism. Önskar de vore en bråkdel så oroliga över rasismen vi upplever dag ut och in…. nej juste, det viktiga är ju att de absolut inte behöver ändra sitt beteende. Suck. Gör om, gör rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.