Matbloggspriset anklagas för rasism

I veckan som gick så gick plötsligt Matbloggspriset ut med att de raderade alla röster och startade om omröstningen i ”folkets val” och ändrade upplägget för att de fått in klagomål på att det var orättvist:

Problemet som uppstod i år är att några av deltagarna har fått röster på grund av fel orsaker, dvs inte på grund av att de som röstar tycker att bloggen är fantastisk, maten välsmakande, bilderna smakfulla eller recepten välskrivna. Eftersom vårt regelverk inte omfattade denna typ av begränsningar vid finalens start, har ingen av finalisterna brutit mot någon regel, men tävlingen känns ändå skev. Därför har vi i juryn beslutat att avsluta den pågående omröstningen och göra en omstart, med nya tydliga regler.

När detta skedde var det matinfluencern Khadijas kök, som drivs av en muslimsk kvinna från Somalia som ledde omröstningen med STOR marginal, och beslutet orsakade en mindre storm på sociala medier där beslutet anklagades för att vara rasistiskt. Speciellt på Facebook var stämningen så pass hätsk att Matbloggspriset tvingades till en pudel. De flesta ansåg dock att skadan redan var gjord och att de minsta de kunde göra var att publicera en offentlig ursäkt till Khadija och ge henne priset som hon så väl förtjänade eftersom hon hoppat av tävlingen.

Att arrangörerna nu pudlat spelar ingen roll för henne, hon har varit jätteledsen och tycker att händelsen tagit all glädje från henne vad gäller det här priset.
Matbloggspriset ska nu komma på en konstruktiv lösning tillsammans med finalisterna men de felsta verkar anse att det är aningens försent för det.

Tidigare har man röstat på Matbloggsprisets hemsida, men efter att röstande botar upptäckts så ändrades sättet till att röstningen bestod av att gilla en bild på Matbloggsprisets Facebooksida.
När röstande botar upptäcktes gjorde man ingenting åt själva omröstningen, men när en person fick röster baserat på nätverk, popularitet mm så startade omröstningen om på noll.
Mycket märkligt…

Man kan med andra ord säga att Matbloggspriset skitit i det blå skåpet och frågan är väl om det kommer finnas något ”folkets pris” att dela ut överhuvudtaget nu?
Vem vill vinna det NU?

För övrigt så hittade jag en kommentar på Matbloggsprisets facebooksida som sammanfattade exakt det jag tänkte på.


HÄR hittar du Khadijas Kitchen om du besöka hennes sida.

125 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    De har förstört hela tävlingen. Alla tävlingar blir popularitetstävling.
    De borde istället ha valt en jury av vanliga människor som får laga maten från alla bloggarna och sen får de rösta på den som hade godast/lättaste att laga osv osv.

    Blev så galet arg hur de ansvariga behandla detta

      Ja att de som röstar åtminstone ska ha smakat recept från alla borde vara självklart. Jury blir ofta bättre än random pga att det är så extremt lätt att fuska/manipulera när det gäller likes och speglar ofta inte alls kvalité. Denna typ av tävlingar är värdelösa och visar inget om tex kvalitén på mat och recept.

        Så klart, de skulle ha kallat till en helg eller dylikt då de fick laga mat och sedan fick en jury bedöma den. Vem som fuskat och inte – who knows. Många, förmodligen. Upplägget var ju dömt på förhand att misslyckas.

      Det här är beyond pinsamt!
      Vem kom på denna ”geniala” idé att ändra om reglerna?
      Jag har inte ord för vad jag känner just nu mer än skämmes – gör om gör rätt!

    Alltid detta förbannade tjafs. Det är som om rikshaveristen Cissi Wallin har förgiftat alla som har ett konto inom valfri sociala media-kanal. Alla gapar, nu om något jävla C-pris om mat. Håll käften eller gör revolution, men gråt inte på nätet. Ingen bryr sig.

      Ja visst är det jäkligt tråkigt när folk tar upp fördomar och försöker jobba mot dem.
      Vi borde alla hålla käft och vara nöjda, det är så vi kommer framåt!

        Gråt ut i dina sociala media, det är så man förändrar världen!

    Riktigt pinsamt. Det här var nog den sista tävlingen från deras sida

    Är trött på rasistsnacket…ta av er offerkoftan.

      Hir sitter din egen offerkofta undrar jag? ? ”Buhu, folk är rasistiska och jag ORKAR inte att folk reagerar på det”.

      Allt är rasism, hela tiden. När något inte går som man tänkt sig = rasism. När livet känns orättvist = rasism. Snyft.

        Jaja, tillbaka till flashback med dig nu.

        Ja, världen är jäkligt rasistisk. Det är det vi försöker ändra

          Vilka vi?

        Har du någonsin upplevt rasism eller är du vit med ljust hår och blåa ögon? Vid sistnämnda tillfälle ber jag dig att bara vara tyst, på riktigt. Folk tror att det är en offerkofta men det är fan inte enkelt att vara mörkhårig med mörka ögon och olivfärgad hud i ett samhälle där man med typer som Donald Trump och Åkesson accepterar främlingsfientlighet mer och mer. Gränserna dras liksom längre. Jag har upplevt massor skit som jag aldrig snackat högt om, men ge på riktigt f-n i att påstå att rasism inte finns i Sverige. Du kan troligtvis inte ens uttala dig om något som du aldrig ens kommer att uppleva.

        Mvh blev knuffat hårt på av en äldre man som ansåg att jag ”ej hörde hemma här” (Sverige är mitt enda hem, född och uppvuxen här) samt blivit anklagat för att ha stulit parfymer på grund av ”sånt gör folk från era länder”, enbart under senaste månaden.

          Eh… Jag är ljushårig med ljusa ögon. Så vad säger det, att jag är svensk? Nej det är jag inte. Inte född i Sverige. Har ett utländsk namn och så fort folk hör mitt namn börjar det skojas och antydas och påpekas ”jaha, ja då är du ju inte riktig svensk”… så jag ska hålla tyst menar du

            Ja, du ska bara hålla tyst. Uppenbarligen kan du inte snacka för andra som utsätta för rasism (inte heller pga ditt namn inte är svenskklingande). ??

              Utsätts*

                Samma som du inte kan snacka för mig och andra då?

              Och vad gjorde du när denna ”äldre man knuffade” dig? Stog du upp för dig själv eller skrek du rasist som enda argument,gick hem och grät på en blogg? Han hade nog bara en fördom om dig. Det är inte rasism.

                Fördomar kan vara rasistiska, det ena utesluter inte det andra.

                Du är ju helt flängd.

      Exakt. Visa lite fucking tacksamhet för en gångs skull.

        Tacksamhet för vad? Och VEM ska visa tacksamhet? Alla utrikesfödda? Alla urrikesfödda med en viss inkomst? Är det de som ska vara tacksamma? Hur ska dem uttrycka den tacksamheten? I vilken skala? Kanske lika bra att vi alla bara proklamerar vår inkomst – brutto och netto, och skriker tack så fort någon tilltalar oss. Blir det bra?

          För uppehållstillstånd, passerkort förbi bostadskön, gratis sjukvård, gratis skola, socialbidrag, bostadsbidrag …

            Som född och uppvuxen i Sverige så får man då heller inte höja sin röst eller? Eller är det okej att ha en åsikt om ens förälder betalt skatt? Räcker det om ens förälder gjort det eller hur långt tillbaka måste man bott i Sverige för att få höja sin röst?

            Flerbarnstillägg, bidrag till lokala föreningar som står och tittar på när någon stackars förbipasserande för stryk när han sneglat litet för många sekunder på de lokala knarklangarna, frikort att misshandla folk på tunnelbanan utan att någon lägger sig i, fria SL-resor.

              Förutom de uppenbara orimligheterna i vad du säger – HUR är det relevant i den här frågan?

            Hemspråksundervisning istället för att lära sig svenska ordentligt. Liksom ett krav när man söker jobb.

              Du är så korkad att det gör fysiskt ont i mitt huvud.

              Vet du ens hur hemspråksundervisning fungerar? Det ersätter inte svenska lektioner utan är något efter skoltid som eleven själv väljer att göra. Bara för att de väljer att stärka sina kunskaper i sitt egna språk så betyder det inte att de skiter i svenskan. Du låter så oerhört bitter. Så trött på att svenskar ska kunna få leva på bidrag, vara kriminella men så fort en icke svensk säger ifrån nej då tusan, då är man otacksam. Hade en svensk granne som sa upp sig för det mer soft att leva på akassa. Betyder det att jag ska per automatik tro att alla svenskar är så eller? Här har vi en somalisk kvinna som lägger ut recept på SVENSKA och sen anklagas för att folk röstar på henne pga etnicitet. Det fanns andra kvinnor med en annan etnicitet och hur vet matbloggspriset att folk inte röstade på dem pga etnicitet? Är så trött på att man inte får säga ifrån utan att var-tacksam-att-du-ens-får-vara-i-Sverige-gänget dyker upp.

                De kan ha hemspråk för egen maskin. Helt och hållet privat. Så funkar det i många andra länder. Ingen betalar för mina barns svenskalektioner här i landet jag bor i. Det vore pinsamt.

                  Är det argumentet det enda du kan komma med? Ska vi slopa då de andra språken barn får lära sig i skolan för att det kostar pengar? Om barn får lära sig och det skapar en jobbmöjlighet så förstår jag inte problemet förutom att du är en bitter person. Det är dessutom inget som föräldrar med annan bakgrund har krävt utan det är något som har införts av respektive skola.

                Svenskar har ett annat arv att kamma in, än en nyinflyttad. Våra förfäder skapade landet.

                  Och matbloggarna!

              En bra hemspråksundervisning ökar kunskapen i svenska. All forskning visar samma sak, har du en god grundförståelse i ditt modersmål så är det lättare att plocka upp ett andra språk.

            ”Förbi bostadskön”? Vet du hur nyanlända bor? 5-6 pers på 30 kvadrat! Gud, denna utbredda uppfattning att invandrarna får leva nåt slags lyxliv! Tror du inte att de själva skulle ha velat stanna i sitt eget land om det gick? Tror du folk lämnar allt bakom sig bara på kul? Lite jävla empati och ödmjukhet inför svårigheterna folk i den här världen går igenom borde inte vara för mycket begärt.

              Shhh, förstör inte deras lilla fantasi om att alla nyanlända får bo i 5-rummare på Strandvägen och blir öveösta med pengar från staten, det blir så jobbigt för de små Flashbackrasisterna då. Livets Hårda Skola förberedde inte dem för det.

              Kurt-Sunes med Berit ❤️

              Hehe ändå kul med obildade ”verklighetsfolk”. Jag skrattar såååå mkt åt dessa idioter. Hahaha! Visst, det är sorgligt att folk har så litet intellekt, men också sjukt kul!

              Fast det där stämmer inte heller, här i stan går de större lägenheterna i den kommunala bostadskön till dem som får sin hyra betald av staten. ??‍♀️ Och detta har gjort att det området inte är direkt roligt att bo i, det är ett sånt jävla liv sent in på kvällen från deras ungar men ingen bryr sig när man klagar. Speciellt inte föräldrarna som knappt kan svenska. ??‍♀️

        Kan du inte svenska? Varför använder du ord som ”fucking”?!?

          Kan du inte engelska? Förstod du inte vad som stod?

      Så intressant när vita människor säger att man ska sluta spela offer för när någonting inte går rätt till för dem, eller om en mörkhyad har en annan åsikt – då dras rasistkortet fram illa kvickt! Men mörkhyade kan inte göra detta då spelar de offer.

    Fan vad gott allt ser ut. Injera är så sjukt mycket godare än vad jag trodde också.

    Vad är din förklaringsmodell då? Varför tror du att matbloggspriset gör såhär?

      Det här skulle till anonym 18.17 men det gick ju inte så bra…

    Du glömde att alla nominerade i priset har hoppat av och vill inte ha något med tävlingen att göra!

      Bra, eloge till dessa.

    Vad är det för kränkta satar som klagat då? Påminner lite om när Lady Dahmer vann en tävling som Gilette anordnade och de nollställde hennes röster. Omröstningar handlar alltid om popularitet och inget annat.

    Välkommen till klankulturen.

      Exakt. Klankulturen är ett enormt problem. Den får våra barn att sitta inne vid datorerna, vända på dygnet och ägna sig och socialt nedbrytande våldsbejakande extremism såsom Counter Strike och Fortnite. Det är klaner som SK och NIP som ligger bakom samhällets problem.

        fnatic då? De har ju ensamma sett till att knivattacker ökat markant.

        IQ fiskmås på dina kommentarer, men jag antar att du inte har vett nog att skämmas.

      Är matbloggspriset en klan? Hur?

      Sluta använda begrepp du uppenbarligen inte har förstått. Eller är veganer också en klan? LCHF:are?

    Luktar diskriminering och rasism. ☹️

    Alla tävlingar i den stilen blir populäritetstävlingar. Det är oundvikligt.

      Eller fusktävlingar. Det nämndes ju i inlägget bottar tex (angående annan tävling) och det är ju också vanligt i Internets värld.

    Denna typ av tävlingar är ganska värdelösa eftersom de inte visar något om kvalité utan bara visar hur många som är engagerade i att någon från deras community ska vinna. Det blir grupperingar. Kanske ger en hint om hur framtiden kommer att se ut, där folk klumpar ihop sig i olika grupper, lite liknande klanröstning, där varje grupp lobbar för sina likar, de de identifierar sig med? Om man tänker efter är det denna typ av lojaliteter, familje/klan/grupplojalitet där grupper kämpar för sin representant, som är det absolut vanligaste i mänsklighetens historia. Vi nutidsmänniskor har vant oss vid något som egentligen är en anomali, att tro att någon slags neutral bedömning skulle kunna vara möjlig. Så är det dock inte, när allt kommer till kritan då handlar allt om lojaliteter. Visst skulle du, random läsare, hellre se din vän/ditt barn/din landsman vinna, än någon random okänd? Var för hejar vi tex alltid på just Sverige i fotboll? Egentligen är det samma sak med allt, i större eller mindre grad.

    men gud vad hemskt!!!! att detta ens existerar 2020? sjukt. stackars henne.

      Lugna ner dig

      Hela hennes klan röstade på henne på grund av hennes bakgrund, det är orättvist mot de andra deltagarna! Varför är det synd om henne??

        Jaha så hennes ”klan” består av 7000+ människor?

          Som när hela ”klanen” av hästfolk gick samman och röstade fram Rolf-Göran Bengtsson till jerringpriset menar du? Ska vi ta tillbaka hans pris också?

          Inse att dessa ”folkets omröstningar” alltid fungerar så här, mer eller mindre.

            Hade Rolf-Göran fiskat efter dom rösterna hos de av samma etniska bakgrund som han själv?

        Som när veganklanen röstade fram Jävligt Gott till att vinna det här priset för några år sedan? Eller är det bara klankultur när personen har en annan hudfärg än vit?

          Går INTE att jämföra. Vegansk mat handlar om mat, alltså relevant faktor att ta med vid matröstning. Hudfärg handlar inte om mat, alltså irrelevant faktor.

    Camilla Läckberg gjorde väl ett instagraminlägg om detta?

      Och många med henne med samma argumentation om melodifestival osv.

    Khadija (inget mot henne personligen) utlyste en tävling som man hade chans att vinna något i utbyte mot en röst, lite sisådär njaaaa.

    Dessutom har de flesta hoppat även efter ursäkten.

      Gjorde hon? Inte snyggt i sådana fall.

        Men va? Brukar inte influencer göra så när det kommer till deras egna nomineringar? Varför ska inte hon kunna göra det?

          Låt säga i mello, om en av deltagarna på sin insta tex skriver att rösta på mig så lottar jag ut att två av er får följa med mig till mallorca i två veckor och vinner pg av att folk röstat på denna artisten enbart för att ha chansen att vinna en resa med idolen. Ruskigt fuskigt

          De brukar väl inte muta sina följare med gåvor/priser för rösterna?

            Man kan även, om man vill, köpa (indiska) röster precis som man kan köpa likes och följare på IG. Möjligheten finns, för alla.

        Jag är jätteglad att jag hittade Khadijas blogg! Vill prova flera av hennes recept snarast möjligt.

          Jag också, och jag gillar egentligen inte att laga mat, men maten ser verklugen god ut, och recepten verkar inte svåra heller.

      NEJ, det gjorde hon inte. Det var någon (obs: vit person) som gjorde det förra året. Sluta sprida osanningar.

        Är du obildad? Vit person?? Så äckligt sagt, sedan när har hudfärg någon som helst betydelse?

          Sen när blev ”JaG sEr iNte FäRg”-crowden bildad? Har jag missa nåt?

          (Inte Anonym som skrev första kommentaren)

          Det har betydelse för att förra året blev personen varnad men röstningen nollställdes inte. I år nollställdes räkningen och skillnaden (vad vi vet då det verkar som att Khadija fiskat röster på ett sätt som inte är enligt regelboken) är hudfärgen.

      Det gjorde hon väl inte alls?!
      Förra året var det en finalist som lovade gåvor till de som röstade och blev varnad, i år har detta inte skett.

      Stämmer inte. En av finalisterna i förra årets tävling erbjöd folk presenter i utbyte mot att de skulle rösta på henne. Hon fick endast en tillsägelse och inget mer.

    Inget fel av arrangörerna tycker jag. Väljer man att ”köpa” röster på sitt bidrag så ska man diskas.

      Fuskar. Blir påkommen. Drar rasistkortet.

        Klassiker som alltid funkar? Är ju ändå så synd om vissa.

        Fast drog hon kortet eller var det andra som gjorde det åt henne?

      Kan nån länka till detta? Hon menar ju att hon inte gjort det men om det finns bevis är det ju inget att snacka om.

      Hon har dock inte köpt röster, vad baserar du det på?

      Alltså förlåt men är du helt dum i huvet?

    Skippar helst mat från länder där man bara får äta med ena handen eftersom den andra ska användas till att torka rumpan.

      Ja, äter man med ena handen här i Sverige är det lag på att du ska torka rumpan med den andra. Brott mot denna lag innebär att man hugger av rump-torkarhanden.

      Helt klart rätt beslut! För när du lagar och äter maten själv hemma i ditt kök i Sverige så måste du såklart också bara äta med en hand – bestick funkar ju inte!

      ANONYM 20:14 Nu lär du tillhöra det lyxiga gäng människor som tvättar dina prydliga händer i dricksvatten. Inte alla i världen har den lyxen. Inte alla världen har tillgång till att dricka rent vatten ens. OM det vore så illa att det blev omöjligt för oss att spola våra händer med ens någon typ vatten efter toabesök så tror jag nog också att du skulle tycka att det var rätt fräscht att äta med en hand som du inte använder till personlig hygien efter toabesök, eller?

      Riktiga sverigevänner äter bara systemkalops.

    Fast problemet var ju att 2 av finalisterna gjort ”reklam” på islamistiska fb sidor för att fiska röster och på så sätt fått tusentals fler röster än de andra som har väletablerade bloggar (vilket ena tjejen gick ut och bekräftade på Instagram) Vilket juryn då ansågs som ej ok och därmed nollade rösterna då de ansåg att rösterna de fått inte har med deras matlagning att göra.

      Om det stämmer att hon gjort reklam på islamistiska sidor kan hon skylla sig själv:)

      Islamistiska eller sidor med/för muslimer? Är viss skillnad

        Oavsett så har de inte röstat på grund av hennes mat/recept/matbilder utan pga hennes tro.

          Precis som folk tidigare år sannolikt har röstat på en veganblogg enbart för det är en veganblogg, inte för att man gillar maten. Eller så har man röstat för att man gillar själva bloggaren, inte maten. Typ som när Linnea Claeson fick pris för Årets Jurist – inte fan var det för hennes bidrag till juridiken.

            Går INTE att jämföra med veganblogg- veganskt mat har ju 100% med mat att göra, så det är en relevant faktor. Vad har hudfärg eller etnicitet med mat att göra? Det inser du väl, hur orimligt det är att bara rösta på en MATblogg pga att någon har en viss hudfärg eller etnicitet? Att lobba för sin ”klan” börjar ju bli vanligare och vanligare- frågan är om vi ska låta det ske okommenterat. Om vi tycker att den viktigaste faktorn i alla tävlingar (även de som har noll med hudfärg/etnicitet att göra) är vilken etnicitet/klan/hudfärg man representerar, kan vi ju bara kolla hur många det finns av denna etnicitet/klan/hudfärg och ge priset till den representanten direkt. Eller så kan vi försöka tänka om och ha relevanta röstningsförfaranden som tex juryröstning och/eller blindtest där man inte får veta vem som gjort vilken maträtt utan bara bedömer matens välgjordhet och smak. Om man nu tycker att mat är en relevant faktor för att utse en mat-blogg.

      Matbloggspriset borde ju ha gått ut med detta om det är sant. Som det är nu verkar det bara som hon diskades pga hennes hudfärg och religion utan att hon gjort någonting aktivt.

      Och på vilket sätt skulle en nollställning hjälpa då?!

      Folk fiskar röster i alla olika typer av facebook-grupper de är med i. Såg en annan tjej berätta om hur hon såg en av de andra deltagarna (inte någon av muslierna) fiska röster i en mammagrupp.

      Grupperna som de *annonserade om tävlingen* i var dessutom inte islamistiska. Den största gruppen jag såg det annonseras i var ”muslismka kompetensportalen”, där det inte ens är någon teologisk diskussion tillåten. Snälla nån. Använd begreppen rätt.

      Du ser folk göra reklam för dessa typer av tävlingar överallt. Veganer annonserar i vegangrupper mm. Folk kommer alltid göra reklam där de finns och där de har deras egna målgrupp. Detta var inte specifikt för de muslimer som var med i tävlingen. Det bröt heller inte mot reglerna.

      Hur kan man garantera att någon röst har med matlagning att göra?

        Man kan i alla fall se lätt att en röst INTE har med mat att göra om den baseras på hudfärg. Vad har mat med hudfärg att göra?

          Kan du bevisa att folk röstat på henne pga hennes hudfärg?

    Är det verkligen bara jag som känner att det är något som inte stämmer här…?

      Som vaddå?

        Ja, känns som att det finns något mer som inte framkommit…

          De som håller i tävlingen är bl.a. öst européer. Där har du något att tugga på. (De är ökända för sin rasism).

    Konstigt dock att ett konto med 4000 följare hade ca 7000 fler röster än alla andra tävlande? Där det fanns dom med typ 20.000 följare som var nominerade

    Dock skrev en av de stora tidningarna (Expressen?) att khadja har 50 000 följare på insta, vilket inte stämde innan detta blåstes upp. Hon hade snarare ett par tusen. Så nu har hon blitt känd och en hyfsad stor profil, och hon kommer att tjäna på detta. I slutändan tror jag hon gynnas av all uppståndelse.

    Så himla otroligt trött trött trött på rasist hit o dit hela tiden !!!skärp er herregud!!!!!så otroligt uttjatat ush

      Andas Berit…

      Inge-Lisa, du har ingen rätt att uttala dig om vad andra anser för att vara rasistiskt.

    Tyvärr blir ju aldrig sånna där likesomröstningar rättvisa. Det blir ju den som lyckas nätverka mest som vinner.
    Men om de bara är ute efter flest röster/vem som är populäraste bloggen så får de väl gå efter antal följare.

    Fattar inte varför det gnälls. Okej, rövigt att starta om en tävling mitt i, men det är ju inte därför folk klagar. Det är för att den startades om när det var en muslimsk kvinna som ledde. Jaha, och? Så om t.ex om en vit kristen kvinna hade varit i ledningen, då hade det inte varit lika illa? Eller gud vet vad, en vit man! Varför är det värre nu än om vem som helst hade varit i ledningen?

      Eftersom att de aldrig någonsin startat om den förut. T.ex. bottarna eller en annan tjej ett år alla pratar om som skulle ha lovat priser/presenter eller liknande för de som rörstade. Det är väldigt suspekt att man helt plötsligt, just i år, startade om tävlingen, trotts att deltagarna följde reglerna mind you, men inte de andra åren.

        Hur vet du att reglerna har följts?

        Både Zeina och Hamid har ju också varit med/vunnit (?) tidigare, vad är skillnaden nu? Att den somaliska kvinnan är mörkare?

    Det här kommentarsfältet behöver städas upp. Så mycket osanningar och allt för att dra ner khadija och få henne att framstå som en lögnare och bedragare.
    Hon har följt alla regler! hon har varken köpt röster,fuskat,lovat dyra gåvor, o fan allt vad idioter påstår.
    Hon har skött sig utmärkt, lägg av med era jävla lögner om henne!

      Säger du det, Khadija.

        Oväntad kommentar ? förvånad att du inte kallade mig stollis också.

    Klanröstande såklart, titta bara på leila ali elmi, helt okänd blir hon framröstad till riksdagsledamot…

    https://www.expressen.se/gt/kampanjen-som-gav-riksdagsplats-riktad-mot-somalier-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.