Fler och fler influencers marknadsför vegetarisk mat

I morse skrev jag om bloggen Husligheter, där Maria Soxbo skrev om att klimatberäkna influencers påverkan.
Jag tänkte fortsätta lite på den inslagna linjen och lyfta fram en trend jag noterat på Instagram.
Fler och fler influencers marknadsför vegetariska alternativ till kött, även om alla inte är uttalat vegetarianer/veganer utan bara vill äta mer klimatsmart.
Vi har en vegetarian i familjen men jag tror än så länge att jag inte testat Peas of Heaven än. Har ni?
Är det gott? Jag är riktigt nyfiken på deras falukorv – snälla, den kan väl få vara riktigt god?

Jag har fortfarande färskt i minne när jag skulle äta helvegetariskt och familjen åkte ut i skärgården för en helg.
Med mig hade jag en vegansk ”grillkorv” som redan, innan jag ens öppnat förpackningen, såg både grå och ledsen ut.
Den var täckt i en någon typ av gelé och jag var tvungen att hårdgrilla den, för utan en knaprig yta föll den sönder.
Vad den smakade? Trolldeg blandat med blodpudding.
Det fanns ingen ketchup i världen som kunde rädda upp den måltiden. Jag har lovat mig själv att aldrig mer testa en vegetarisk korv utan att någon annan gått i god för den först, så är det någon som provat det här företagets ”kåååååååååv”?

Michaela Forni gör ett samarbete med Maria Nila där hon försöker leva en vegansk livsstil, och det är inte det lättaste alla gånger. Där handlar det ju om så mycket mer än mat och i hennes omröstning är det bara 6% som lever helt veganskt, men att äta lite vegetariskt är ju bättre än att inte gör det alls, eller hur?

210 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker att trenden var starkare för några år sen. T. ex var både Janni och Margaux vegetarianer men har nu börjat äta kött igen.

  Svara

   Håller med, vegotrenden känns väldigt 2018 :). Nu är det fler och fler som går åt det närproducerade hållet (typ kött från en ekologisk gård i Sverige).

   Svara

    Förstår att det är bättre för miljön att äta närproducerat. Tycker det är så svårt att veta vad man kan äta som egentligen är ”bäst” för miljön. För halloumi är tydligen en riktig miljöbov. Helst ska man väl äta typ bönor och baljväxter enbart, men hur kul är det?

    Känns som en köttbit från en ekologisk svensk gård är ”bättre” än typ en måltid baserad på halloumi, eller till och med sojaprodukter? Eller? Om man bara pratar miljö, inte hur djuren har det.

    Vill gärna äta mer miljövänligt men tycker det är svårt att veta vad som är rätt!

    Svara

     Men ni som bryr er om miljön så mycket, varför bryr ni er inte om djuren? Helt sjukt tankesätt alltså.

     Svara

      Inte så förtjust i djur men vill att mina barn ska växa upp på en planet som inte är totalförstörd 🤷‍♀️ Alltså klart jag inte vill att djur ska lida i onödan, är ingen djurhatare, men det är verkligen inte min hjärtefråga.

      Svara

       Vad ledsen jag blir av denna kommentaren.. Jag tycker att det är sorgligt att människor bestämmer vilka liv som är så pass mindre värda att de FÅR bli dödade. Alla är individer och ingen vill bli dödad. Jag tycker att den etiska punkten i vegetarisk kost är minst lika viktig som den miljömässiga, och man kan kämpa för båda. Vi måste inte äta kött, det är våra smaklökar som vill det.

       Svara

        Alltså nånstans är det ju en naturlig del av världens system, att djur dödas av andra djur. Det är ju så allting fungerar, vissa djur är köttätare och vissa är det inte. Däremot håller jag med om att det är fruktansvärt med de stora industrierna där djur lever under hemska förhållanden hela sina liv för att sen bli slaktade men det är stor skillnad på det och på tex älgkött från en älg som skjutits i skogen och dött direkt.

        Nej människor behöver inte kött för att överleva men om man vill tillgodose både miljöaspekten och den etiska aspekten så gott det går så tycker jag att lokalt kött från djur som haft det bra är betydligt bättre än veganska alternativ som skadar miljön i stor utsträckning

        Svara

         ”älgkött från en älg som skjutits i skogen och dött direkt.”

         Efter att älgen har sprungit genom halva skogen helt panikslagen och rädd.

         Svara

          För miljön är det bättre att äta närproducerat kött (speciellt vildkött) än att importera tex exotiska frukter eller sojaprodukter som skövlar regnskog och annat. Så om man bryr sig om klimat, ät hellre viltkött o annat kött som är från Sverige, och köp bara mat från Sverige i säsong, än att köpa veganskt som transporterats runt halva jorden.

          Svara

           Det är ju bättre för klimatet att äta tex kidneybönor som fraktats hit än att äta nötfärs från gården 3 km ifrån om man ser till hela kedjan.

           Minst 75% av världens sojaproduktion blir till djurfoder.
           90% av den soja som importeras till sverige går till djurfoder.
           Det som skövlar regnskogarna är sojaproduktion till just djurfoder.

          Känns inte som att du vet riktigt vad du pratar om. Varför skulle man jaga en panikslagen älg genom skogen? Man ligger och vakar och när älgen visar sig lugnt och strosande skjuter man den. Pang, död. Den hinner inte få panik eller fatta.

          Svara

           Så att inga jakthundar används för att hitta älgar?

          Alltså det märks att du inte vet hur jakt fungerar

          Svara

          Men vad har hänt med Annica??? Det ser ju inte ut som hon???

          Svara

         Fast det är ju också en ”naturlig del av världens system” att vi människor dödar varandra, har sex med så många som möjligt för att reproducera oss och göra fler saker som vi gjorde först när människor utvecklades. Men det anser vi ju idag är fel etiskt så det där argumentet låter också ologiskt.

         Oavsett om det är en industri eller en bonde på en egen gård så utnyttjas och dödas djuren, det går inte att komma från.

         Nja, det bästa vore att satsa på att odla fler vegetabilier i Sverige och inte stöda kött pch mjölkindustrin alls.

         Svara

     Jag har läst att man ska vara försiktig med sojaprodukter då de kan vara hormonstörande i stora mängder.

     https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera

     Svara

      Och just nu är klimatrådet att inte äta räkor då de är värre klimatbovar än biff-kött. 🙄

      Är inte trött på Svensson, de kan omöjligt hålla reda på allt och vara instuderade för det försöker bara överleva, men är trött på journalisters om inte gör sitt jobb ordentligt och på forskare som säger vad som helst för att få anslag (pengar) till sin forskning.

      Äta bör man annars dör man.

      Svara

       Äter gör man ändå dör man.

       Svara

        Haha, sant. Men det går lite fortare om man låter bli att äta. 😉

        Svara

         Det beror ju på vad man äter

         Svara

      Det finns hormonimiterande ämnen i soja och antagligen i alla baljväxter. Samtidigt finns det minst lika mycket i kött (där det faktiskt är rent estrogen tex). Det är ju ett fytoöstrogen och inte samma som vårt hormonella östrogen. Det är absolut inte farligare att äta soja än att äta kött och troligtvis samtidigt ingen fara alls.

      Tycker det är lite halvlustigt att de som pratar nedlåtande om soja många gånger äter kött som är fullproppat med antibiotika etc… om man nu ska tala om hormonstörande och onyttigt. Det handlar nog överlag helt enkelt om att inte överdriva konsumtionen, variera sig osv….

      Svara

       Tycker inte det är lustigt alls att du inte vet vad du pratar om när du far fram med rena felaktigheter.
       Djuren i Sverige får inte antibiotika om de inte är sjuka! Om de varit sjuka och fått antibiotika får de inte gå till slakt innan de är friska igen och antibiotikan gått ur kroppen.
       Soja är hormonstörande, det är inte kött.

       Svara

      Här har du bättre källa som behandlar ämnet soja.

      https://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

      Fytoöstrogener som du finner i soja fungerar inte som de östrogener vi producerar. Läs på!!

      Och är du rädd för hormoner i mat så hopps jag att du undviker mjölk. Vad tror du att det innehåller ahha?

      Svara

     Om man ska äta bönor och baljväxter så är det ju viktigt att de är producerade i Sverige. Närproducerad mat är bäst att satsa på för miljön. Även för djur och människor eftersom Sverige har hårda restriktioner gällande djurhållning och även arbetsmiljö. Vilket inte finns i alla länder.
     Leta efter den svenska flaggan (producerade i Sverige) så är det enklare att äta klimatsmart 🙂

     Svara

     Som någon skrev så går det mesta av exempel sojan till djurfoder. Tänk hur mke kg mat som vi egentligen skulle kunna äta, men som bara blir till 1kg kött. Böner och sånt tråkigt går att krydda upp Osv precis som kött, elr du kanske bara steker och äter?

     Svara

      Nej, det gör den inte!

      Svara

    Gårdssällskapet. Det är så smidigt att få hem sin köttlåda som räcker hur länge som helst. Ekologiskt, fint styckat och packat. Deras julskinka är fantastisk och helt nitritfri. Vi har haft den tre år i rad nu och snart blir att beställa igen.

    Svara

    Att det är 2018 håller jag inte med om. Veganutbudet fullkomligt sputar ut, dock hoppas jag att det blir renare varor som de slänger ut.
    Mkt skit i. Citronsyra o massa e-ämnen.

    Svara

   Gluten- och laktosfritt är väl det trendigaste nu?

   Svara

    Det är väl snarare 2015, eller ännu tidigare.
    Den trenden kom strax efter att LCHF slagit.

    Svara

     Precis, det var flera år sedan. Alla mina bekanta som gick all in på gluten- och laktosfritt började igen 😁
     Och mina två mest nitiska LCHF-fanatiker gav också upp. Sådana där kortsiktiga dieter och kostlösningar brukar folk inte orka hålla i längden.

     Svara

      Du vet att människan föds i ketos va?

      Svara

    Öhhh det är 2020. De som är smarta går från laktorsfritt till möjlkfritt. Där är den nya trenden om ngt.:)

    Svara

   De flesta vegetarianer/veganer återgår till att äta animalier. 🙂

   Svara

    Källa på det? Ett tips: ditt tyckande duger inte som en källa.

    Svara

     Givetvis är det min personliga uppfattning efter att ha levt ett liv där jag mött många vegetarianer och veganer. Annars hade jag väl hänvisat till forskning. Snälla nån.

     Svara

     Genomsnittsveganen är vegan i 3 månader. Mina egna och vänners erfarenhet är att de flesta börjar äta kött igen pga hälsoproblem.

     Svara

      Man är inte vegan om man enbart äter växtbaserat i 3 månader. Men man får äta riktigt jäkla dåligt om man får hälsoproblem utan kött efter 3 månader…. Det enda som är svårt att få i sig utan djur är B12, vilket tar många år att lämna kroppen.

      Svara

  Peas of heavens chorizo är riktigt god att grilla! 👌🏻

  Svara

   Håller med! Den som heter ”perfect chorizo” och säljs i 3-pack är lätt bästa vegokorven!

   Svara

   Deras chorizo är den enda produkten ur deras sortiment som smakar gott.

   Svara

    Baconet är gott om man steker det hård med typ grillkrydda!! Blir så knaprigt <3

    Svara

   Polisen behåller sitt jobb och ingen fängelse, fy faen

   Svara

  Man kan äta en jäkla massa kött om man struntar i en utlandsresa. Eller inte har bil, båt eller fler kvadratmeter än man behöver. Så klimatvinsten är inte så stor jämfört med allt TJAT om vegetarisk mat. Jag äter gärna vegetariskt med massor av grönsaker och baljväxter, men avskyr alla konstiga substitut.

  Svara

   Det är ju inte bara klimatet man bör tänka på. Utan också hur djuren man äter har mått. Den stora industriella produktionen på kött vi har idag är inte hållbart, eller bör vara accepterat, för någon

   Svara

    Har du varit på en bondgård någon gång? Hur djur har det i Sverige bär man inte uttala sig om om man inte varit på en bondgårs… Just saying… // heltidsbonde…

    Svara

     Ja, jag har varit på en bondgård. Jag har till och med jobbat på en.
     Där bestod mitt jobb bland annat av att gå i en stor byggnad och söka av kycklingar. De kycklingar som inte såg ”tillräckligt bra ut” tog man upp i nacken, gjorde en snabb sving så att de dog snabbt och så slängde man iväg dem.
     I och med det jobbet kom jag också i kontakt med kalvuppfödning och grisgårdar.
     Och jag kan säga att det är ganska fruktansvärt även här i Sverige, även fast de svenska bönderna försöker intala sig själva om motsatsen.

     Svara

     Hej heltidsbonden,
     Jag slutade äta kött efter att ha besökt både grisfarmar, hönsfarmar och framförallt slakterier (och slakttransporter) i egenskap av assistent till distriktsveterinär.

     Svara

     Jag är imponerad av er bönder. Har många gånger kört förbi åkrar tidigt på morgonen kl. 05, och sett en bonde köra sin traktor och göra sånt som bönder gör (jag vet alltså inte exakt vad dom gör), för att köra förbi igen på kvällen efter mörkret och se bonden fortfarande köra runt med sin traktor med strålkastarna på. Snacka om långa dagar! Som en hobbyodlare så har jag fått slåss med bladlöss, sköldlöss, mögel, sniglar, fåglar… och jag kan inte tänka mig hur mycket kunskap och jobb det kräver att odla någonting storskaligt och få allting att gå ihop ekonomiskt.

     Svara

      Fast samtidigt så kör ju inte bonden på åkern varje dag från tidig morgon till sen kväll. Det är ju vissa perioder som är mer hektiska än andra.

      Svara

       har varit ihop med en bonde i tre år.. väntar fortfarande på dom lugna perioderna……

       Svara

     Hej heltidsbonden! Dina djur har det säkert fantastiskt hos dig men oavsett hur bra du behandlar dem så är det ett faktum att det går rätt illa till på slakteriet. Jag jobbade flera år på ett slakteri (inte i själva slakten dock men var där några gånger) och det är FRUKTANSVÄRT att höra alla panikslagna djur.

     Svara

   Man kanske inte bara äter vegetariskt för miljön?? Jag gör det bara för det äcklar mig med att äta ett djur men jag har inga klassiska veganska/vegetariska värderingar,och jag tycker det är ett plus om det hjälper miljön men det är inte min ”agenda”

   Svara

   Eller struntar i att skaffa barn då barn är det absolut ”smutsigaste” för miljön. Förresten, i Sverige binder skogen 5 gånger så mycket kolfioxid än vad jordbruket släpper ut varje år. Samtidigt som dieselförbrukningen vid växtodling är galet mycket högre än vid köttproduktion.

   Svara

    Bara för att sveriges skogar binder mycket koldioxid betyder inte det att jordbruket släpper ut för mycket. Tänk hur det skulle se ut om skogen band 50 gånger så mycket koldioxid än vad jordbruket gjorde.

    Jag har dock en fråga här. Hur har man räknat på diselförbrukningen? För vårt kött lever också på växter från dess att det föds tills dess att det slaktas, styckas och läggas på vår tallrik.

    Svara

   Bryr mig inte någon nämnvärt om de sakerna, äter veg för att jag blir så äcklad av tanken på att äta djur.

   Svara

   Jag tycker att ni miljökämpar är helt galna. Ni tycker ni är ”empatiska” och goda människor för att ni bryr er om miljön, men ni skiter fullständigt i de som påverkas direkt av människors köttätande, alltså djuren. Hur kan man spela moraliskt överlägsen när man skiter i de som direkt lider av köttkonsumtion?
   Jag äter kött ibland men har minskat men inte fan är det för miljöns skull utan för att jag vet hur djuren har det.

   Svara

    Så de som inte äter kött alls på grund av miljöskäl tycker du är helt ”galna”? Men du själv äter kött ibland? Du kanske inte skulle skita i de som direkt lider av köttkonsumtionen själv då tänker jag och inte spela moraliskt överlägsen..

    Svara

     Tycker det är sjukt att miljöfånar tycker det värsta som finns är folk som skiter i miljön, något som egentligen inte går att ta på, och därför avstår de kött. Men de skiter i det lidande som det faktiskt står för, men bryr sig om typ träd och eventuella klimatförändringar? Skitmönniskor

     Svara

   Jag undviker kött pga av hälsoskäl.
   Kör bil!

   Svara

    Jag äter kött, av hälsoskäl och att för att det hör till vår artegna föda.

    Svara

   Tack! Känns bra för mig som bor i en liten etta, inte äger någon bil, nästan aldrig åker kollektivtrafik eller taxi, inte har några barn och reser väldigt sällan 🙂 Är inte vegetarian och tänker inte på klimatavtrycket när jag handlar men då väger resterande livsstil upp den delen då förhoppningsvis.

   Köper dock givetvis inte exempelvis danskt kött men det är en självklarhet för de flesta hoppas jag.

   Svara

    Fast det är mycket mer än så som spelar in. Sättet du värmer upp din lägenhet på, hur mycket matsvinn du har, hur du konsumerar. Om du handlar mycket, återvinner rätt, mängden sopor du producerar. Om du i första hand köper begagnade saker, ger bort saker du inte behöver istället för att slänga det osv osv.

    Dessutom har kosten en väldigt stor påverkan. Varje kg Nöt- eller lammkött som konsumeras orsakar utsläpp på 15-30 kg CO2e. Det är mångdubbelt högre än övriga proteinkällor (fågel, fisk, fläsk, ägg, mejeri, baljväxter) som har ett avtryck på 1-6 kg CO2e per kg mat. Medelsvenskens klimatavtryck från mat ligger på ungefär 1,7 ton CO2e per år. Vilket egentligen är max för hela totalen om vi ska komma ifrån miljöhotet. Med en helt vegetarisk kost kan detta nästan halveras.
    Så nej, att du sällan reser, bor litet och inte har några barn väger faktiskt inte upp för det.

    Svara

     Bor i hyresrätt, styr inte uppvärmningen. Slänger i princip ingen mat någonsin. Sopsorterar. Handlar det som går lokalproducerat, för min del exempelvis alla mejeriprodukter från norrmejerier. Ger kläder till myrorna och köper sällan nya möbler etc. Köper visserligen något nytt klädesplagg i månaden och en del skönhetsprodukter men det är väl det.

     Det icke-vegetariska jag äter är främst kyckling, fisk och ägg. Självklart lokala ägg och svensk kyckling. Så ja med min livsstil så tycker jag faktiskt att det är okej att också äta köttfärs ibland och att få ha skinka på mackan.

     Svara

      Bara för att du inte styr över uppvärmningen betyder ju inte det att du inte förbrukar någon, eller el heller för den delen.
      Det är klart att det är okej att äta lite kött. Det säger jag inget om.

      Men faktum är att genomsnittsvensken äter 83,5kg kött per år. Det motsvarar ett utsläpp av CO2e på 1.2-2.5 ton CO2e på ett år. Om vi ska komma någonstans och förbättra miljön så kan vi inte komma över 2 ton per år per person. Då har du som max 800 kilo utsläpp kvar i potten, vilket inte räcker till speciellt många kläder.
      Du ser själv att den där ekvationen inte alls går ihop.

      Svara

       Nej klart jag förbrukar el och uppvärmning. Jag lever i Sverige liksom så att inte förbruka det är inte möjligt. Har inte lampor tända ”i onödan” och har inte särskilt varmt inne. Har varken tvättmaskin eller diskmaskin.

       Självklart måste alla hjälpa till för att minska sina koldioxid-utsläpp och jag är fullt medveten om att köttkonsumtionen är en del av det. Jag har också en i mina ögon relativt liten konsumtion av nöt- och griskött även om det inte är något som skett medvetet. Äter kanske 500g nötfärs och ett paket skinka i månaden plus någon köttbit då och då.

       Min poäng är iallafall att om man i övrigt lever på ett väldigt bra sätt miljömässigt så är det inte jordens undergång att man samtidigt äter kött. Jag tycker många nuförtiden utmålar det som att äter man kött så spelar inget annat som man gör för miljön någon roll och det tycker inte jag är rimligt. Självklart bra att inte trycka i sig en massa kött till alla måltider men man är inte en ”dålig miljömänniska” bara för att man konsumerar kött.

       Svara

    Folk tror typ att de kan göra en bra grej för miljön och sen skita i resten..

    Svara

  Sååå goda produkter! Tycker att smakerna och texturen är det som är bäst. Ingen konstig bismak, gott att tugga. Ett stort plus är att de inte innehåller varken gluten eller soja – passar min känsliga mage. Tycker även näringsinnehåll är bättre än ex oumph som jag tidigare åt mycket av.

  Svara

   Du pratar om en hederlig korv va? 🌭 😏

   Svara

   Du låter som Peas of Heavens marknadsavdelning. Deras chorizo är den enda produkten ur deras sortiment som smakar gott, t ex deras färs är så äckligt.

   Svara

    I wish, är arbetssökande så hade ju tydligen passat mig bra. Chorizon är min favorit med!

    Svara

    Neeeej smaka deras Roast peef på mackan!!! Så fruktansvärt gotttt☺️☺️☺️🤤

    Svara

   Haha hej du som har placerat det här samarbetet

   Svara

  Jag tycker vegetariska produkter är jättegoda många som inte tycker det är gott har knaprat på något och sen gått tillbaks till kött. Jag började äta vegetariskt innan det ens var ”coolt” som cirka 14 ingen jag kände var då vegetarian (i min ålder) jag är närmre 30 nu. Jag har alltid gillat det. Tycker det är en tråkig fördom att det bara skulle vara äckligt, en köttbit kan vara torr och äcklig med. Allt är relevant 🙂

  Svara

  Såg 8 veganska korvar på Ica igår. Falukorven är populär i vegankretsar.

  Svara

   Då är det ju inte falukorv

   Svara

    Jo, köttfri falukörv mohahah
    Fast den heter inte falu, du som nu märker ord.;) fast det gör jubibte alla köttiga falukorvar heller, heter falu. Och ändå vet man vad som menas.

    Svara

    Tror du fattade vad jag menade. Syftade på CAMs fråga.

    Svara

     Just falukorv är väl dock skyddad om jag inte missminner mig? Vilket innebär att enbart falukorv får kallas falukorv. Är den vegetarisk är det inte falukorv, likaså räknas det inte som falukorv om den inte görs traditionellt (oavsett om det är med kött eller ej)

     Svara

  Falukorven finns på Ica i mölnvik. Så smakar den lite som falukorv m låg kötthalt men är väldigt mjuk i konsistensen, när den gick i ugnen blev den dock hård som vanlig falukorv men tappade lite smak. Helt OK dock å funkar i typ stroganoff

  Svara

  Tar gärna emot tips på ”bacon”. Får aldrig till den där rökiga smaken man vill åt. Hur gör ni?

  Svara

   Använder rökt tofu, massa olja, lite sojasås och lite liquid aminos!!

   Svara

    Liquid aminos, det låter så äckligt

    Svara

     Kalla det för soja då!

     Svara

   Har du testat eldorados vegobacon? För rökig smak är rökt paprikapulver, rökt salt eller liquid smoke bra

   Svara

   Testat Eldorados? Jag tycker att de är riktigt bra, särskilt om man steker dem riktigt knapriga 😍 Men har varit vegetarian i ett antal år så minnet av hur vanligt bacon smakar kanske sviker.

   Svara

   Jag kör med Eldorados klippta vegobacon, riktigt gottmoch rökigt!(https://vegohjalpen.se/produkter/eldorado-vegobacon/) Den är dock lite åt det dyrare hållet, runt 17 kr (120 g paket) på Willys där jag brukar köpa den, men värt pengarna.

   Svara

   Svara

   Jag brukar krydda alla baconalternativ med lite liquid smoke.

   Svara

    Jag äter kött sällan och det tänker jag inte sluta med.

    Svara

  Jag tycker att det är tråkigt att om man vill äta veganskt men ”normalt” så får man äta så mycket halvfabrikat. Jag vill göra min mat själv från ingredienser. Jag rullar mina egna köttbullar, gör egna hamburgare, till jul gör jag egna korvar. Jag vill äta mat utan metylcellulosa, guarkärngummi, tillsatt nitrit osv.

  Svara

   Men metylcellulosa som är så gott!! *skoja*

   Svara

   Du kan ju laga all din veganska mat på färska råvaror. Det kommer inte smaka som kött dock, om det är det du menar med ”normalt”?

   Svara

    Ja alltså, ska jag äta suovasgryta med pressad potatis och rårörda lingon, så förväntar jag mig att maten smakar som det. Jag äter inte dålig mat, och jag älskar suovas.

    Svara

     Fast smakerna sitter i kryddningen. Du kanske tänker på konsistens.

     Svara

      Nej, renkött har en särskild egen viltsmak, som dom flesta vilt har. Om man tycker att ingenting smakar någonting utan kryddor så äter man dålig mat. Jag har också torkat älgkött i frysen, bara kryddat med salt. Inga andra kryddor behövs.

      Svara

      Håller absolut inte med om att kött är som en smaklös bit mat på egen hand och allt smakar likadant om det bara har samma kryddning? Lax har ju en väldigt specific smak på egen hand t.ex.

      Svara

   Men alltså, man behöver ju inte vara rädd för en ingrediens bara för att den har ett långt namn som du inte förstår dig på? Rött kött är ju mycket mer ohälsosamt än methylcellulos och guargummi. Tror inte någon av de två är lika dåligt för hälsan som kött är? Konstigt att äta onyttigare bara för att man vill äta ”rent” liksom. Sen kan du ju vara säker på att djuret du äter inte ätit ”rent” under sin livstid. 😂

   Nitrit däremot används ju bara i köttprodukter och är skitdåligt men ingen säger nåt pga kött är gött. 🤷‍♀️

   Svara

    Jag tror inte att halvfabrikat är bättre för hälsan än kött, nej. Jag går inte med på det narrativet. Det är inte ens logiskt ur evolutionär synvinkel. Dessutom är det ingen som säger att man måste äta flera kilo rött kött i veckan. Kyckling och fisk klassas inte heller som rött kött och jag har inte hittat några studier som kommit fram till någon av dom är onyttiga. Och bara för att man är vegan så betyder det inte att man äter vettigt eller nyttigt. Jag vågar påstå att fiskgrytan som jag åt igår med röding, torsk och ekologiska rotfrukter är nyttigare än en valfri vegansk fryspizza.

    Svara

     Finns inte heller några studier som visar på att rött kött i är dåligt. Alla studier som haft svaga indikationer åt det hållet har i efterhand avskrivits.

     Svara

      Du som förr var så bra på att googla fram fakta, din lilla rättshaverist.

      https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/cutting-red-meat-for-a-longer-life

      Svara

       Du vet att Harvard ofta är i blåsväder ang just deras studier ang både socker och kött

       Studien baserade s på detta… ”a team of Harvard researchers looked for statistical links between meat consumption and cause of death.”

       Sen kan du fundera på orsak och verkan i det här stycket.

       ”People in the study who ate the most red meat tended to die younger, and to die more often from cardiovascular disease and cancer. These people also tended to weigh more, exercise less, smoke tobacco more, and drink more alcohol than healthier people in the study. Yet even when the researchers compensated for the effects of unhealthy lifestyle, mortality and meat remained associated.”

       Hur kunde de kompensera för de effekterna?

       Dessutom, detta är alltså en studie. Inte forskning på medicinska orsaker.

       Svara

        ”Hur kunde de kompensera för de effekterna?”

        Tänk på det, du. För svårt för dig att tänka själv när du inte lyckas googla fram det 🙁

        Svara

         Du kunde inte googla fram nått som sa emot, så att, eh!

         Svara

          Mvh/Trh

          Svara

      Då får du lära dig att avända div. forskningsartikeldatabaser. Det finns hur mycket forskning som helst som slår fast att rött kött är inte bra för hälsan. Varför tror du att det finns rekommendationer på hur mycket rött kött man ska max äta/vecka? Du kan tjata hur mycket som helst men du har fel som vanligt.

      Svara

    Kött är inte per automatik ohälsosamt.

    Svara

     Nej, såklart inte. Det blir ohälsosamt först när det äts

     Svara

      Vi människor hade aldrig blivit så intelligenta om vi inte hade ätit kött. Läs på, vännen.

      Svara

   Det är väl bara att göra ärtbiffar eller falafel själv från grunden?

   Svara

    Ja. Men jag kan inte krympa min kost till ärtbiffar och falafel. Falafel är gott, men det ersätter inte julköttbullar i min värld. Jag äter mycket av det som veganer äter, har liksom inga problem med baljväxter eller så, men dom är inga köttsubstitut.

    Svara

     Vad i tex anammas färs är det du anser är så dåligt? 🤔 Vatten, SOJAPROTEIN (26%), rapsolja/-olie, lök, salt, kryddor, naturliga aromer, karamelliserat socker.

     Funkar kanon till julköttbullarna.

     Svara

      Det där är ju halvfabrikat. Jag vill ha ren färs som jag själv kryddar och gör vad jag vill med. Alltså jag tycker om matlagning, och jag serverar inte halvfabrikat på julbordet. Är färsen ens ekologisk?

      Svara

       Swedish Tacos gör en grymt god ”färs” med blomkål, ring och hör med dem om receptet.;)

       Svara

       Du kan krydda sojafärsen som du vill, så gör jag. Att den är kryddad betyder inte att den är sönderkryddad, jag smakar t ex ingen lök i anammas färs. För övrigt tror jag inte att du inte äter nån halvfabrikat. Det är bara at tänka på vad som ingår under det begrepppet. Så ditt tjat om halvfabrikat när det kommer till vegoprodukter är ganska tröttsamt.

       Svara

        Men inte så tröttsamt att du inte fortsätter att svara. Jag borde nog säga att anammas färs är helfabrikat. Den ser ju färdigstekt ut också. Bara att värma typ, kanske går att ätas kall. Nåja, nu måste jag lägga ärtorna i blöt för imorgon blir det ärtsoppa, med KRAV-fläskkarré. Alla ingredienser ekologiska och inget halvfabrikat.

        Svara

         Svaret kl. 14.30 var första gången jag svarat för dig nånsin. För övrigt märker jag att du har ingen susning alls om vad som är hel-/halvfabrikat.

         Svara

         Klart du kan käja den kall, det säger ju dig självt. Den innehåller ju typ bara vatten, grönsaker/baljväxter, olja och socker. Nu ska jag kila ner till zucchinin jag köpte tidigare och berätta för den att den är helfabrikat, den ska skivas och käkas rå nämligen

         Svara

       Det låter mest som att du, Henrietta, letar ursäkter till att fortsätta äta kött…. Jag är är vegan och matnörd och min upplevelse är att man som kock blir rejält mycket mer utmanad i sin matlagning när man slutar bygga alla sina måltider kring kött och mejerier. Klart du kan göra köttbullar på egenmald nötfärs till jul, det är inte ens det som är grejen. Poängen är att sluta slentrianmässigt bygga sina måltider kring animaliska produkter till vardags. Och klarar du inte av att hitta några alternativ till köttet och fisken som du kan godkänna så är du inte mycket till matnörd…

       Svara

        Jag har inga ursäkter för att sluta med kött. Och jag har aldrig sagt att jag är matnörd, jag vet inte ens vad det betyder. Är det typ som en foodie som bygger sitt liv kring kulinariska upplevelser, reser runt Jorden och recenserar fancy restauranger, som en låtsas-matkritiker med ett Instagramkonto? Inte visste jag heller att veganska matnördar har det facit på vem som får vara matnörd och inte. Vad betyder ens bygga sina måltider kring någonting? Om grytan innehåller mer rotsaker och grönsaker än fisk, har jag då byggt måltiden kring fisk? Ska jag kalla grytan för rotsaksgryta med fisk? Och visst kan jag säga att jag inte har en susning om hur jag ska gå tillväga för att ersätta suovas i en måltid, och jag har ingen aning om jag orkar laborera mig fram till en lösning för det är inte mitt yrke, och även om jag tycker om matlagning så är inte det hela mitt liv.

        Svara

         Du har inte gjort annat än hitta anledningar och ursäkter till att fortsätta äta animalier…

         Svara

          Jag behöver inga ursäkter för att äta nånting som jag vill äta. Anledningar däremot finns det många av.

          Svara

      Naturliga aromer kan vara precis vad som helst. Förjävligt att företag kommer undan med den benämningen.
      Ringer man o frågar vad det är så säger de att de inte behöver svara på frågan.

      Det kan vara riktig jävla skit.
      Vaniljarom är exempelvis mögligt träd, om ni nu inte visste det. Eller är, kan vara i många fall.
      Är man då överkänslig för mögelsporer kan man på sikt få inflammerad tarm, eller oförklariga allergiska reaktioner, torr hud, klåda, etc

      Svara

      Soja är skit, rapsolja är skit, naturliga aromer är skit, socker är skit…

      Svara

     Jaha så du äter bara julköttbullar annars? Vilken logik

     Svara

      Nej. Jag äter allt möjligt, bara det är vettig mat samt gott. Är inte alls lika begränsad i min kost som veganer är. Men du kan inte komma och säga till mig att rulla egna falaflar istället, när jag säger att jag gillar att rulla egna köttbullar. Där kan vi prata om bristande logik.

      Svara

       Ehh, det var inte jag som skrev kommentaren om falafel, tyckte bara dina svar till personen var skitskumma. Vet liksom inte vad du är ute efter, ät dina julköttbullar så låter du andra äta vad de vill.

       Svara

       ”Begränsad kost”. Henrietta, för att vara så påstått matintresserad så är du ovanligt dåligt påläst….

       Svara

        Jag är vegan och min matsedel den här veckan består av pizza, koreanska ”kyckling”, curry, ramen, pad thai, burrito och så en krämig tomat och kronärtskockpasta. Utöver tofu, någon kryddblandning och nudlarna så är allt lagat från grunden. Men sure, jag som är vegan äter ju inte lika varierat som Henrietta….

        Svara

         Jag kan äta allting som du äter plus alla animalier som finns att tillgå. Jag har inte heller matallergier så ja, jag är helt obegränsad i min kosthållning. Jag tror nog att min kost varierar mer under ett helt år.

         Svara

          Jag kan äta animalier också men väljer att inte äta det för min hälsa, miljön och djuren. Och jag tvivlar starkt på att den svenska husmanskost du så ofta pratar om är lika varierad som min multinationella veganska kost.

          Svara

           Okej. Nu är jag av sorten som tycker att vi borde äta mer saker som odlas och växer i Sverige, men med det sagt så har jag även egengjord kimchi i kylen. Idag är det ”rester” dag, där vi har att välja mellan gårdagens fiskgryta, italiensk hönsfärslimpa eller japansk lax, som kan ätas med blomkålscouscous, nakenhavre, kimchi eller kantarellrisotto, plus färska grönsaker. Jag är inte orolig över variationen i alla fall. Inte för att det egentligen behövs. Människan kan faktiskt överleva med bara potatis, lök och smör, eller nåt sånt. Säkert supermiljövänligt och allt, men jag tycker om mat så det känns inte aktuellt för mig.

       Begränsad? Är själv vegan och känner mig aldrig begränsad. Äter mer varierat än någonsin. Men det är klart, köttätare har sällan koll eller hänger med i utvecklingen…

       Svara

     Vi äter vegabsk hela familjen. Nästan inget halv eller helfabrikat men vi köper havremjölk ibland och flingor.

     Blrja med att köpa kokboken Det veganska köket, så kan du laga en massa gott från grunden.

     Svara

      Tre rätter från Henrietta, alla baserade på animalier. Så varierar var det…

      Svara

       Hur är det inte varierande att variera sina animalier, med varierade spannmål, rotsaker och grönsaker? Fisk och fågel är väl vitt skilda saker. Inte så att matlistan står mellan fläskkotletter, fläskkorv och fläskfärs. Tror fan att kikärter och linser är mer släkt med varandra. Om en vegan äter tofu ena dagen, böngryta andra, linstacos den tredje så har väl hen inte ätit så varierat heller, för alla är ärtväxter. Du kan inte klumpa ihop alla animalier och säga att man inte äter varierat om man äter animalier.

       Svara

        Men jösses. Jag tycker inte linser och kikärtor smakar likadant. Sen kryddar man för bövelen sina maträtter olika.

        Svara

    Hur många tror du orkar, kolla alla unga, köper allt färdigt! Tec Therese inte ofta hon lagar nåt från grunden

    Svara

     Fast Therese äter ju jättedåligt, så var ju inget bra exempel.

     Svara

     Hon har ju ocksa enorma problem med sin mage och halsa.

     Svara

  åt denna igår, helt magisk och SÅ enkel att tillaga!! https://oumph.se/recept/oumph-tikka-masala/

  Svara

  Svara

   Tack för tips! Ser fram emot att testa

   Svara

  Dessa flunsor gör bara detta för pengarna, nog hugger de in på en biff eller pasta med köttfärssås då och då. Tror inte ett ord på dom.

  Svara

   Troligen, men de gör även reklam för pengar för Chimney, Ideal of Sweden, den där fittdeon som Bianca är galen i osv. Det här är i alla fall reklam för en produkt som människor behöver alltså mat. Men människor behöver inte fittdeo eller en hel hög med solglasögon och mobilfodral gjorda i plast.

   Svara

    Testade såna servetter på skoj, lukta inte gott och lukta fiffi ändå. Vatten som vanligt! Vanessa gör ju reklam för dom oxå , så bortkastade pengar.

    Svara

  Falukorven är skitäcklig! Saknar astrid och aporna 🙁

  Svara

   Men Astrid och Aporna har ju kommit tillbaka? De finns iaf i mina butiker.

   Svara

   De har ju kommit tillbaka.

   Svara

  Är själv ”pescatarian” och äter väldigt lite köttsubstitut, men ska jag äta något är det anammas formbara färs, anammas chorizo eller Linda McCartneys red onion & rosemary sausages.

  Svara

   Var kan man köpa Mccartneys produkter i Sverige?

   Svara

    Tror det

    Svara

    Ingen aning tyvärr, jag bor i Frankrike och köper dem på en brittisk matbutik 🙈

    Svara

  Vill bara tipsa om quorns vegetariska pytt! Perfekt om man inte orkar laga något avancerat!

  Svara

   Idiot-kvinna. Och varför måste hon prata som hon gör, det går inte att ta henne seriöst när hon pratar sådär.

   Svara

    Hahaha ja, hon putar med läpparna samtidigt som hon pratar. Så jävla störande

    Svara

  Vad hände med astrid och aporna?

  Svara

   De gick i konkurs och återuppstod sen med hjälp av nya ägare.

   Svara

   Sjukt dyra är de. 50 kronor för några små bitar, liksom…

   Svara

  Äter inte så mycket köttsubstitut, tycker många är lite läskiga med tillsatser och ingredienser jag inte förstår. Exakt samma sak som när jag åt kött dock, litar ännu mindre på halvfabrikat med animalier 🙂 (Vet att tillsatser inte är farligt, men vill ha ”kontroll” själv)

  Svara

   Fast så är det ju inte. Tycker många veg produkter är tvärtom, står exakt vad som är i.

   Svara

  Jag äter mycket vegetariskt, har familjemedlemmar som är vegetarianer så det blir mycket vegmat här hemma. Jag äter gärna mat gjord med linser, bönor, grönsaker osv men köttsubstitut som peas of heaven, oumph, quorn och hälsans kök är ju förjävla äckligt. Föredrar att äta mycket veg, men när jag ska äta hamburgare t ex så vill jag ha dem gjorda på riktigt kött.

  Svara

  Istället för halvfabrikat kan man ersätta kött mot något annat. Istället för köttfärs kan man använda linser t.ex. Tacos med linser är supergott! Eller göra lasagne med kikärtor och aubergine istället för färs funkar också.
  halvfabrikat kanske inte påverkat klimatet lika mycket som köttproduktion men betydligt mer än råvaror…

  Svara

  Är inte vegetarian men lagar väldigt mycket (lakto-ovo-)vegetarisk mat. Är från en typisk korv-och köttfärssåsfamilj så för mig har det blivit många nya smakupplevelser. Mina favoriter just nu är morots-och linsbiffar från portionen under tian och gnocchi med tomat och mozzarella från vegokäk.

  Har testat fler av anammas färser och tycker dom har en tråkig bismak, speciellt den formbara. Min favorit bland halvfabrikaten är lätt Änglamarks tandoorinuggets. Herregud vad goda dom är.

  Svara

  Finns massa bra veganska halvfabrikat nu, om man söker efter det.
  Anamas korv, men framför allt Vegmes korvar är kanon!

  Svara

   Gud så man fiser av det märket, anamas, aldrig mer. Särskilt färsen

   Svara

    Är ju för att kroppen inte är van om man inte brukar äta så mycket bönor. Jag som ätit vego i många år har noll problem men om min familj äter min färs pruttar de non stop hela kvällen sen.

    Svara

    Prova ngt annat då.:) Svårare än så är det inte.

    Svara

     Sojabönor däremot. Kan man tydligen aldrig vänja sig vid. Pruttarna luktar kloak

     Svara

     Ja kött 😊

     Svara

  Undrar om de är så nöjda med att samarbeta med ett företag som blivit kritiserad för rasistisk reklam samt att de ägs av en köttproducent..

  Svara

  Alltid ska alla köttätare komma med argumentet att veganer/vegetarianer äter så mkt halvfabrikat? Fastän MÅNGA dagligen äter mamma scans köttbullar, korv som är mest slaktavfall m.m. Är inte vegetarian men äter sällan kött. 1 gång i veckan äter jag ngt med sojakött eller substitut annars gör jag mycket grytor med bönor och baljväxter, färska grönsaker mm. Det går alldeles utmärkt att skippa köttet för att äta bäxtbaserat utan ”läskiga” halvfabrikat. Att man inte anser kött som ett halvfabrikat är ju märkligt med tanke på vad djuren får äta samt hur de tas om hand/slaktas..

  Svara

   Men exakt! För deras massproducerade kycklingfiléer är sååååå mycket bättre än valfri ärtproteinkorv….

   Svara

   Fast troligtvis är väl de som är negativa till halvfabrikat samma personer som inte själva äter så mycket halvfabrikat. Som till exempel jag själv: jag äter inte gärna halvfabrikat (främst då det är trist då jag älskar att laga mat). Dessutom har jag flertalet matallergier som tyvärr begränsar min möjlighet att äta veganskt massor. T.ex. är jag känslig mot soja, allergisk mot nötter med mera.

   Kött är inte halvfabrikat. Jag säger absolut inte att det är särskilt nyttigt, men halvfabrikat är det inte. Dock kan väl många vegatariska substitut närmast beskrivas som helfabrikat.

   Svara

    Det finns dock inget som säger att man som vegetarian eller vegan är utelämnad till att äta halvfabrikat. Gillar man inte halvfabrikat så behöver man inte äta det. Men att avstå från vegetarisk och vegansk mat för att man inte vill ätahalvfabrikat är världen sämsta ursäkt och det är många som drar den ursäkten här.

    Svara

  Jag undrar hur de som äter kött kan anse att det är okej att bestämma vilka som får dödas och inte dödas? Varför är det okej att vi inseminerar kor och grisar, grisar som är lika intelligenta som hundar, tar kalvarna från sina mammor och tar deras mjölk, dödar kalvarna och dödar korna efter några år när kor kan leva upp till 20års åldern? Varför är detta okej? Eller orkar ni inte engagera i er detta? Är det för bekvämt att fortsätta få äta vad man vill? Känner ni så pass trygghet till er mat att ni inte vill förändra er? Jag mår så dåligt över hur vi människor fungerar. Ingen vill dö.

  Svara

   Nu är det ju så att kor och grisar och så vidare är boskapsdjur och så har det alltid varit. Om du försöker jämföra det här med vad de äter i Kina så borde du själv kunna se skillnaden och gör du inte det så ber jag dig googla.

   Mvh en som jobbar med djurvälfärd

   Svara

    Så bara för att samhället varit på ett sätt länge ska det fortsätta att vara så? Så har vi aldrig tänkt med andra orättvisa ocj inhuma områden där individer utnyttjats och dödats? Så varför är det ett vra argument?

    Jag vill inte jämföra hur Kina och Sverige behandlar djur för det ger oss inget här. Jag belyser hela frågan i varför människor vill bestämma att vissa individer ska uynyttjas, ätas och dödas.

    Svara

     Det är väl upp till varje enskild individ tänker jag?

     Svara

      Det är inte upp till varje individ att avgöra vad som är etiskt försvarbart inom andra områden så varför ska det vara det här? T ex anser ju alla att mobbning är fel, eller att det är fel att låsa in en katt i ett mörkt rum en hel dag. Du förstår vad jag menar. Och nej, jag likställer inget utan jag jämför för att visa min poäng i att det där var en konstigt argument.

      Svara

     En annan anonym)

     Jag förstår inte riktigt argumentet att vi inte ska äta kött baserat på att vi dödar djur. Människan är ett rovdjur, vi gör det vi gör för att vi mår bra av det och vill överleva och det handlar inte bara om mat utan hur vi producerar varor etc. (visst överkonsumtion men de är en annan diskussion).
     Du ser djuren som individer som utnyttjas, köttätare ser boskapsdjur som mat. Det handlar inte om att vi inte orkar engagera oss som du uttrycket dig utan att vi helt enkelt inte håller med i vad du säger.

     För övrigt, blir så trött på veganer som inte tror att köttätare kan hålla två tankar i huvudet samtidigt, bara för att jag äter älgfärs betyder det inte att jag inte vill hjälpa organgutanger i Amazonas genom att undvika palmolja, det är liksom inte svart eller vitt.

     Svara

      Precis så. Jag jobbar med djurvälfärd och kämpar dagligen för djurens rättigheter – även boskapsdjur. Jag äter kött för att jag tråkigt nog inte har någon annan utväg men jag är väldigt mån om var köttet kommer ifrån. Vi köttätare är inga monster.

      Svara

       Hur kan du jobba för djurens rättigheter när du samtidigt stödjer att djuren får utnyttjas och dödas? Klart att ni inte är monster men ni är inga djurvänner, ni vill att djur ska utnyttjas och dödas. Helt i onödan dessutom.

       Svara

        Du är ingen djurvän, isf hade du inte varit vegan. Du borde veta hur många djur som får sätta livet till innan du har din ärta på tallriken.

        Svara

    Där kom den! ”Så har det alltid varit” – och därför ska vi fortsätta vara lika j*vliga som vi alltid varit.

    Svara

     Fast du tycks inte se poängen. Vart ska djuren ta vägen? Ska alla grisar och kor självdö? Ska alla som inte kan äta vegetariskt vara tvungna att göra det ändå och bli sjuka?

     Svara

      Det är ju inte så att man kommer föda upp djur i lika stor skala som nu om fler folk drar ner på köttätandet. Det där är ju en ganska snabb självreglering med utbud vs efterfrågan liksom.
      Så det kommer inte finnas några problem med självdöende djur och boskap som inte har något hem att ta vägen till.

      Svara

      Det är ju självklart en omställning som tar tid. Ju färre som stödjer kött och mjölkindustrin ju lägre är efterfrågan- vilket leder till mindre uppfödning. Det är som vilken annan omställning som helst 🙂

      Svara

   Djur har inga skyldigheter, alltså har dem per definition inga rättigheter. Betyder det att man ska plåga djur för sakens skull? Nej, naturligtvis inte. Det är därför vi har djurskyddslagar som säkerställer att djurhållning går till på rätt sätt med så minimalt lidande som möjligt. Kossor och grisar har varit boskapsdjur i tusentals år. De är numera anpassade till detta liv. Vad är alternativet? Att vi släpper ut dem i det fria och dömer dem till utrotning? Livet i det fria och döden i det fria är knappast ”humant” för ett djur, särskilt inte djur som är totalt oanpassade för den miljön. Självklart kan man ha synpunkter på vissa aspekter av köttindustrin men att vilja avskaffa hela industrin är ett naivt och fullkomligt orealistiskt ställningstagande som bottnar i ignorans.

   Att hävda att ingen ska äta kött är ett oerhört privilegierat och narrow-minded synsätt. Det kanske funkar för dig, men verkligen inte för alla. Jag som själv äter ketogen kost och av olika anledningar mår dåligt av att äta kolhydrater, behöver dagligt köttintag för att hålla mig mätt och frisk. Mitt liv och människors liv ÄR viktigare än djurs liv. ”Alla varelser är individer och lika värda”-folk ger mig lite kalla kårar och signalerar empatilöshet gentemot sina medmänniskor. Om någon på allvar skulle mena att den har svårt att välja mellan att rädda ett djur eller rädda en människa, skulle jag bli ganska rädd för den personen.

   Svara

    Du glömmer en väldigt viktig faktor i det här. Ja, vi har haft boskapsdjur i tusentals år, men djurhållningen vi har i dag är en extremt modern företeelse och djuren har på långa vägar anpassat sig till ett liv för detta.
    För bara några decennier sedan så levde djuren relativt fritt (i hage) och det var långt ifrån en lika stor industri som det är idag. För bara två människogenerationer sedan så ansågs kött som en lyxvara och det var sällan som man hade sådant protein på tallriken. Tänk själv, två generationer, vilket inte är tillräckligt många ”djurgenerationer” för att dessa ska ha kunnat anpassa sig.

    Mitt synsätt är som sådant att man inte behöver avskaffa hela köttproduktionen, men jag anser att vi behöver gå tillbaka till hur vi gjorde förut. Vi behöver respektera jordens resurser och vi behöver börja respektera djuren vi föder upp och börja behandla dem som just djur (alltså lite som husdjur) och inte produkter som inte har något medvetande. Vi behöver gå tillbaka till när vi var tacksamma över köttbiten på tallriken och inte ta den för given.

    Svara

     Det är helt rimliga invändningar och en åsikt som jag respekterar. På många håll i världen är djurhållningen inom köttindustrin oerhört tveksam. Därför bör man som konsument av kött utbilda sig och göra ett medvetet val, t.ex köpa närproducerat kött från svenska gårdar där man kan lita på att djurhållningen har varit god.

     Svara

      Exakt! Problemet vi har idag är att folk är alldeles för lata och alldeles för snåla.
      Att ha en god djurhållning innebär småskaligt (i dagens ögon mätt) och det är dyyyrt. Idag är de flesta inte villiga att betala för det, eller ta sig tiden att läsa på.
      Utan vi har liksom blivit vana vid att kunna gå till ICA och köpa en stor köttbit från Argentina som kostar under 100kr/kilot.

      Svara

    Jag väljer djuret alla gånger. Människor orsakar ständig ondska och du kan inte lita på en människa. Djuret älskar dig villkorslöst oavsett vem du är eller hur du mår. Så det är klart att jag räddar djuret över människan.

    Svara

     Wow. Prova att befinna dig själv i en hage med en argsint tjur, promenera på savannen och stöta på ett lejon eller simma i en flod med krokodiler så kan vi se hur mycket dessa djur ”älskar dig villkorslöst”. Det kan räcka med att befinna dig för nära en schimpans (som delar stor del av sin arvsmassa med människan) för att du ska få ansiktet brutalt avbitet. En av de allra mest grundläggande skillnaderna mellan djur och människa är nämligen förmågan att känna empati och ha en uppfattning om moral. Djur har ingen moral oavsett om de är tama eller inte. De för inga logiska resonemang utan reagerar på instinkt.
     Hoppas att du trollar, annars är din världsbild och din syn på andra människor väldigt skrämmande…

     Svara

      Du överdriver så det har slagit slint i hjärnan på dig.

      Svara

  Sett Ellen Bergström samarbete med Espresso house? En take away-mugg med ”hållbarhet i fokus”, som man nu under Corona inte kan köpa sitt kaffe i. Greenwashing?

  Svara

   Men skriv så man förstår! Vad menar du?

   Svara

  OT men vad är grejen med Bingo och Julia Franzén? De verkar inte vara ihop, och dejtar man verkligen på det där viset: med i alla kanaler och på resa med alla barn plus Katrin? Eller är hon med som barnflicka? Fattar ej

  Svara

   Hon bor ju där

   Svara

  Det är omöjligt klimatsmart att äta den hittepå vegetariska maten som odlas långt bort från vårt eget land där regnskog eller annat skövlas. Det är mycket mer klimatsmart att äta svenskt och närodlat, det gynnar dessutom våra medborgare ekonomiskt med jobbtillfällen osv. Att låtsas att du äter klimatsmart enbart för att maten inte är baserad på kött är ren idioti.

  Svara

  Gjorde en snabb google sökning. Enligt djuren rätt finns det 1,4 miljoner kor i Sverige. Enligt Arla äter EN mjölkko ca 20-30 kg foder per dag…. Det är 28-42 miljoner kg mat PER DAG som endast går till kor (Och ja, inte under sommarmånaderna, men resten av året). De dricker även 50-100 liter vatten per dag, 14 miljoner liter vatten PER DAG går till kor i Sverige. Så mycket av jordens resurser går till en helt onödig industri.

  Svara

  Jag är allergisk mot baljväxter och då även sojaprotein. Eftersom jag vill äta mer vegetariskt eftersöker jag tips. Vad kan jag äta som tillgodoser mitt behov av protein och järn?

  Svara

  ” Vi har en vegetarian i familjen men jag tror än så länge att jag inte testat Peas of Heaven än.”

  Allvarligt talat. Om man arbetar med att skriva och det här är vad man producerar, då är det dags att skärpa sig.

  Svara

  De flesta som har skrivit kommentarer här måste lära sig om evolutionen innan ni yttrar er i ämnet igen.

  Svara

  Pärsons veg falukorv MYCKET godare.
  Ur hälsa- o miljösynpunkt kan jag ej uttala mig.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.