Lösningen på alla sängkvalsterrelaterade problem & en upprättelse

Det är lite intressant hur många gånger den här frågan återkommer på sociala medier – den om hur ofta man byter sängkläder där hemma.
Den är gången är det Amir som ställer frågan till sina följare, och det hela utvecklas till en diskussion om hygien och kvällsdusch vs lakanbyte och om det egentligen spelar någon roll att man duschar innan man går och lägger sig eftersom man ändå svettas på natten när man sover.

Just det – att man svettas när man sover – tog jag fasta på och gav mig ut på nätet för att hitta löningen på detta problem.
Jag har valt att kalla det ”projekt kvalsterfri säng” och här nedan ser ni den.
Kanske borde jag ta in den till min webbshop? Det var längesedan jag uppdaterade den med nya varor.
Sätta ihop små kvalterfria sängkit som bara är att sprita av varje morgon?

Och på tal om hygien, så har Australien nu sett till att Egoina fått upprättelse i sin läskburkdiskar-diskussion där hon förfasades över att inte fler diskade läskburken innan de sätter den till läpparna.
Thank you, land down under.

207 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att byta lakanen mer sällan än en gång i veckan tycker jag är så jäkla äckligt. Jag byter minst en gång i veckan, har jag tex vaknat svettig byts de såklart ut i samband med det. De förlorar ju dessutom sin nytvättade krispighet efter några dagar. Har ju förstått att vissa låter flera veckor gå mellan bytena av lakan, och att de heller inte byter sina handdukar eller tandborstar tillräckligt ofta. Så oerhört äckligt.

  Svara

   Vad händer om man byter lakan två gånger i månaden? Alltså, vad tror du händer egentligen?

   Man skaver iof av lite hudceller men om man låter bli att bädda och låter sängen andas när den är ledig liksom så trivs inte kvalsterna.

   Du lägger ju dig ren, eller? Det är ju inte som man rullar sig i gyttja och gosar ner sig.

   Svara

    Precis. Låt sängen stå obäddad, det är det bästa 😊👍

    Svara

    Jag har bytt sängkläder kanske var 4de månad när jag var ung, dvs varje gång jag städade 🙂

    Gav mig en del ryggfinnar gissar jag, fast svårt att veta hur stor andel som berodde på det då jag hade acne.

    Svara

     Acne är ju kvalster som dör och inflammerar hårsäckar. Ju mer kvalster man kan eliminera, desto mindre acne, rosacea etc.

     Svara

      Tror du behöver dra ut huvudet ur röven om du tror att acne är döda kvalster?!

      Svara

       Relationen demodex-acne finns det flera vetenskapliga papper på. Personer med acne hade typ 30 ggr mer kvalster i ansiktet än de utan acne.

       Svara

      Haha va?

      Svara

      Hur kommer det sig då att t.ex. Isotretinoin eller vissa p-piller förbättrar akne?

      Svara

       Därför att de balanserar hormonerna, huden utsöndrar mindre sebaum vilket är mat för demodex i princip. Allt som eliminerar demodexpopulationen hjälper mot inflammationerna.

       Svara

        Känner till detta sen nån vecka tillbaka och använder nu soolantra mot rosacea (dödar djuren). Var däremot inte medveten om att det är sängkvalster det var snack om? Är du säker på att det är samma art liksom?

        Svara

         Det är olika arter av kvalster. Detta var bara en helt apropå kvalster och akne. Däremot kan kvalster i sängen t.ex irritera huden också. Förr la man ut sängkläder i solen. Dels för att vädra men även för att dagsljus dödar kvalster.

         Svara

    Jag lägger mig sällan ren men byter absolut inte varje vecka. Men det hade ju varit gött att orka med det, najs med nybäddat.

    Svara

     Har hört att man ska undvika att duscha på kvällen då huden behöver sina skyddsoljor mot kvalster och den återhämtning och uppbyggnad av huden som sker under natten inte ska göras med uttorkad hudlager

     Svara

      Har hört tvärtom. Att man inte ska duscha på morgonen då man sedan går ut i kylan och då torkar ut huden snabbare när den förlåt sina skyddande oljor (gäller uppenbarligen inte på sommaren).

      Svara

       Låter som att vi helt enkelt måste ta en dusch på jobbet! Mitt på dagen, då blir både chefen och huden glad! 😘

       Svara

    Jag struntar fullständigt i vad som eventuellt händer. Det känns så sjukt äckligt och ofräscht bara. Av precis samma anledning byter jag trosor och strumpor varje dag – känslan! Trots att ingenting lär hända om jag skulle gå i samma trosor flera dagar i rad eller kanske t.o.m en hel vecka. Men ändå. Skulle inte komma på tanken.

    Dessutom har jag varit hemma hos folk där den unkna lukten av otvättade sängkläder känns ända till dörröppningen när man går förbi. Människor som annars vill ha allt möjligt tipp topp och exklusivt. Men jag antar att de är ”hemmablinda” för sådant på samma sätt som folk med otvättat hår tror att det inte luktar om det.

    Svara

     Haha men sluta gå hem till dessa lortgrisar då så slipper du lägga din energi på att äcklas av dem. Lätt fixat.

     Svara

     Herregud att folk ens lägger energi på hur andras hem ser ut, luktar osv 😂

     Svara

      Lägger energi? För att man känner en odör när man passerar något som luktar? Hahahaha, herregud på dig också.

      Svara

     Oj, du har verkligen problem om du tror att det blir en unken lukt av sängkläder som har legat i sängen mer än en vecka.

     Svara

    Haha kränkt lortgris måste ifrågasätta att andra är renliga 🙂

    Svara

     Anna, är det du?🤔

     Svara

    Plus att vädra sängkläderna.

    Svara

   Jag sällar mig till skaran över alla som undrar om exakt vilka grader du tvättar dina lakan i, om du har egen tvättmaskin, torktumblare, och om du lufttorkar du ALLA dina lakan samt hur gör du med samtliga handdukar/badlakan/torkdukar/disktrasor/golvsvabbar/kökshanddukar/kuddöverdrag i soffor och andra platser du vidrör varje dag?
   Så många frågor – så få svar!!!???????

   Svara

   De människor som är naturligt äckliga, som tex svettas en massa under natten eller drar till sig mer smuts än andra, måste självklart byta lakan väldigt ofta. Vi som är mer renliga och fräscha av oss behöver inte byta lakan lika ofta. Vi är så rena i oss själva att lakan inte blir smutsiga så fort. Så det varierar nog väldigt från person till person hur ofta man måste byta lakan.

   Svara

   Hur ofta tvättar du kuddar, täcken, osv? för om du vaknar svettig så lovar jag att det gått igenom sängkläderna och svetten finns i täcke, kuddar och madrassen.

   Svara

  Lite skit rensar magen! men bäddar rent 2ggr i veckan och får endast 2 maskiner tvätt en i 60 och en i 40 då känner mig inte som en miljöbov ändå 😄 duschat varje kväll så ljuvligt 😍

  Svara

   Haha du är miljöbov som duschar varje kväll 😅

   Svara

    Om man tränar varje kväll är det rätt äckligt om man inte skulle duscha 🤷🏼‍♀️

    Svara

     Sluta träna och värna om miljön!🙏🏼

     Svara

      Men om man inte tränar så får man välfärdssjukdomar och blir en kostnad för staten, som då inte kan lägga pengar på att ställa om samhället?

      Var går break-even tro? Oo Vad är det optimala?

      Svara

       Får man även när man tränar. Så vafan, variera. Pizza och netflix sen gymmet. Kör varannan dag.

       Svara

       Nej då. Vi kan ta promenader och cykla osv utan att svettas. Vardagsmotionen ska inte underskattas! Träna intensivt får varje individ göra max 1 gång i veckan. Då bör man lämpligen ta en av veckans två duschar efter det träningspasset.

       Svara

        Svettas du inte när du cyklar gör du det fel!

        Svara

         Men rätt för miljön!

         Svara

          Touché!

          Svara

         Elcykel?

         Svara

     Är man ren när man börjar träna är ju inte lite svett så farligt. Det hjälper till att smörja huden. Det är ju när man är smutsig och svettas som det blir räligt

     Svara

    Jag duschar morgon och kväll och ibland mitt på dagen när jag tränar. Byter lakan minst en ting i veckan. Struntar fullständigt om jag är en miljöbov, älskar bara att vara ren.

    Svara

     Hur mår din hud av det? Seriös fråga alltså, min pallar knappt av en dusch om dagen utan att bli supertorr. Då använder jag ändå extrafettad oparfymerad tvål och smörjer in mig efter varje dusch.

     Svara

      Folk är väl olika helt enkelt, jag har aldrig torr hud på kroppen (bara ansikte och händer på vintern, ja de tillhör kroppen men ni fattar).

      Svara

      Mår prima och självklart smörjer jag in mig varje dusch och använde bra duschkrämer som är återfuktande inget billigt skit för 10 spänn som torkar ut huden 😄 Skulle du vilja bli vårdad av en uska som INTE duschar varje dag, skulle inte tro det va 😁

      Svara

       Helt ärligt så skulle jag inte bry mig om sköterskan duschade varje eller varannan dag. Och nu var det ju ett svar på en som duschade tre gånger per dag. Det kräver i alla fall inte jag av någon som ska vårda mig.

       Svara

       Jag är uska och duschar inte varje dag. Duschar varje dag efter jobbet men dagar jag är ledig duschar jag inte varje dag. Ingen patient har ännu klagat på mina hygienrutiner.

       Svara

        Det tar 6 timmar för en uniform inom vården att nå kritiska mängder med smittoämnen. Jag vill inte träffa en uska eller sköterska av något slag som inte tar den basala hygienrutinen på allvar.
        Googla basala hygienrutiner och uniform och tvätta er förfan, ni är största risken för smittspridning ut i samhället. Hört talas om vårdrelaterade infektioner? Det borde du.

        Svara

         Hur jag duschar på mina lediga dagar är ju inte relevant för hur jag sköter hygienen på arbetet. Basal hygien inom vården innebär inte att duscha hela kroppen tre gånger per dag. Jag duschar dagligen när jag jobbar och sköter min hygien ypperligt utefter arbetsuppgifter (spritar, tvättar händer, olika skydd osv).

         Svara

          (Och kläderna har jag inte ens nämnt…)

          Svara

       Ahh du är en uska då förstår jag…..

       Svara

      Grattis till företaget som lurat på alla en gång i tiden att man behöver lotion efter varje dusch. Har man väl börjat med krämkladdandet får man fortsätta. Men vi som aldrig smort in oss blir inte torra heller.

      Svara

       Behövs inte men jag älskar att smörja in mig med vaniljfoft 😍

       Svara

       Duschar man tre gånger per dag kan jag iofs förstå att man kan behöva fetta in huden dagligen…

       Svara

      Smörjer in mig med salva efter varje dusch. Nu när jag jobbar hemma händer det att jag hoppar över morgonduschen om jag ändå bara ska vara hemma. Tror min kropp vant sig men i perioder typ när det går från höst till vinter blir huden kaos.

      Svara

     Forskning visar dock att man inte är renare om man duschar varje dag. De som duschar varje dag är lika rena som de som duschar varannan. Så sjukt onödigt att duscha tre gånger per dag!

     Svara

      Men det är härligt!

      Svara

      Beror nog på vad man utsätter sig för. Skulle tippa på att en grisbonde och en vårdpersonal har lika skitiga kroppar men att den ena luktar värre än den andra.
      /sköterska; föredetta djurvårdare

      Svara

      Faaast jag har ett jobb som gör att jag blir smutsig varje dag. Alltså smutsig på riktigt. Jag är ganska mycket renare när jag dyschsr varje dag efter jobbet

      Svara

     Snälla ketchupälskare – det finns hjälp att få! Ge inte upp! Du är ingen miljöbov – du har en sjukdom!
     Detta är en diagnos och ditt tillstånd har ett namn så var inte förtvivlad! Det går att bli fri från dessa tvångstankar- oavsett om du jobbar inom vården eller rullar dig i vår lera 8 timmar per dygn (och ja, det finns jobb där man gör detta och enbart har möjlighet att duscha en gång per dygn!!!)!
     Kontakta din Vårdcentral/Hälsocentral – du behöver hjälp!!!

     Svara

    Jobbar i vården så självklart man duschar varje dag! Fatta vad baciller! Alla borde duscha varje dag nu!!

    Svara

     Ja det är väk dessutom ett krav du har att komma ren till arbetsplatsen

     Svara

   Bara varje kväll? Morgonen då? Fy fan så äckligt att du bara duschar en gång om dagen och inte tvättar dig efter att du sovit också.

   Svara

    Obs ironi.

    Svara

     Obs inte kul.

     Svara

      Obs. Beklagar.

      Svara

       Obs det är lugnt.

       Svara

    Jag duschar max var tredje vecka! Fatta hur mycket pengar jag sparar på både duschtvål och vatten men också på att slippa smörja in mig i tid och otid! Och fatta tiden jag sparar!!! Som jag kan ägna åt att istället ligga kvar i min obäddade säng!!!
    Enkel matematik – och jag är vinnaren! Punkt!

    Svara

  Har du lösningen för min sons kvalsterallergi. Ska jag säga till min 7-åring att han är ohygienisk.

  Svara

   Ja för det var ju precis vad hon menade 😒 Var skriver Camilla att detta handlar om hygien?

   Svara

    Eller rättare sagt, var skriver Camilla att det är ohygieniskt med kvalster?

    Svara

   Köp sexlakan till han.

   Svara

    Honom.

    Svara

     Du jobbar hårt idag du.

     Svara

      Jag är inte samma anonym som den du tänker på! 😄
      #drarmittstråtillstacken

      Svara

   Huh? Det har ingen sagt nåt om…

   Svara

  Åh snark denna tråkiga tävling i vem som är ”fräschast”…

  Svara

   Jag byter sängkläder 4 gånger per dag. Duschar efter varje gång.
   Tvättar snippa och stjärt minst en kvart efter minsta lilla fis.
   Byter trosor två gånger i timmen.

   Vinner jag?

   Svara

    Läste ”snippa och stjärtis” 🥺😂

    Svara

    Ja genom att vara knäppast 😂

    Svara

    Haha japp, din fräschet är ett heltidsjobb typ. 😉

    Svara

    😂

    Svara

   Vinnaren är alltid Anna Book!

   Svara

  Tänker spontant på Amishsamhällenas låga frekvens av allergier och jag tror inte att det är kvallstren som är boven i dramat.

  Svara

   Tror snarare det är sånt som ’projekt kvalsterfri’ som bäddar för allergier…

   Svara

  Så besviken att detta inte handlade om Anna Tooks tvångsbäddande..

  Svara

  Omg vilken lögnare Johanna T är. Läste på fb om vidriga saker hon skrivit om sin ”Älskade” mormor. Någon har skickat en länk där skärmdumpar om den konversation hon hade om sin ”älskade” mormor.

  Svara

   Inte förvånad…

   Svara

   Berätta mer!

   Svara

   Vadå?

   Svara

    Familjefejd deluxe. Svar finnes på FB.

    Svara

   Är väl ingen som är rädd för Toftan. Ingen som bryr sig bara.

   Svara

  Ett säkert ämne om man vill ha många kommentarer 🙂

  För min del finns det både personer som byter oftare än jag men även mer sällan.

  Hur mycket det svettas och kletas i sängkläderna beror ju på om man sover själv, svettas mycket eller lite, om man sover i pyjamas, vilken tid det är på året etc.
  Men vad är det som folk tycker är såååå farligt med svett?!

  Svara

  Minns ett inlägg där förvånansvärt många som kommenterade INTE aktivt tvättade sina fötter när de duschade.

  DET tycker jag är märkligare än att man väljer att byta lakan Max 2 gånger i månaden.

  Men så har merparten här kanske aldrig spelat fotboll och känt den härliga blandningen av benskydds-svett, liniment, nyklippt gräs och tåbira. DÅ tvättar man mellan tårna vill jag lova.

  Svara

   Tycker det är lite vanskligt att tvätt fötterna med tvål i duschen… halkrisk 🙂
   Har inga större problem med tåbira

   Svara

   Stor risk för fotsvamp om man inte tvättar fötterna ordentligt.

   Svara

    Eh nej… Det har inget att göra med hur ordentligt du tvättar fötterna.

    Svara

     Jo? Gå in på 1177 så får du se. Låt mig citera hur man förebygger fotsvamp: ”Tvätta fötterna varje dag och torka noga, även mellan tårna.
     Byt strumpor varje dag.
     Använd helst strumpor som inte är så täta…” o.s.v…
     Svamp är vanligt att komma i kontakt med men den fastnar inte om inte miljön är rätt på fötterna. En bra miljö för svamp att få fäste i är fint, smuts, svett, mörkt och varmt. Att hålla god hygien och lufta fötterna ofta hjälper.

     Svara

      Står det där _hur ordentligt_ man ska tvätta fötterna för att inte risken för svamp ska vara stor?

      Svara

       Nej men vad tror du själv? Skvätta vatten på fötterna i 3 sekunder eller tvåla in dem och skölja såsom man gör med händer när man tvättar dem? Eller du tvättar kanske inte händerna så noga heller?

       Svara

        Fötterna blir ju dock mer tvättade än tre sekunders skvätt om man tar en dusch. Eller ja… Jag vet inte hur andra duschar men jag duschar längre än att springa genom duschen bara.

        Klart jag tvättar händerna noga. De rör ju handtag, mat, knappar, mobilen osv. Fötterna chillar mest om dagarna.

        Svara

         Fötterna är ofta instängda i skor eller strumpor, du går på dem och de svettas mer än t.ex. ben och armar. Svetten stängs in i strumpor och skor och blir perfekt grogrund för svamp, bakterier o.s.v. Jag har haft fotsvamp så i alla välmening tipsar jag er om att tvätta fötterna ordentligt och lufta dem. 🙂 Det var riktigt trist att ha stinkande (trots tvätt, då svampen får dem att stinka!), flagande och kliande fötter i flera veckor.

         Svara

       Aldrig hört om fotbad?

       Svara

    Du menar att nästan ingen tvättar sina fötter? Då måste ju lika många ha fotsvamp… med din teori.
    Sluta tro att alla som inte gör som du, blir sjuka/är snuskiga på något vis.

    Svara

   Hahaha, denna kommentar fick mig att tänka på när Blondinbella var ihop med Nils och skrev ett blogginlägg där Nils hade informerat Bella om att fötterna INTE blir rena bara för att man låter duschvattnet rinna ned över kroppen och över fötterna 🤣 Hade (har?) alltså inte aktivt rengjort fötterna…

   Av någon konstig anledning kommer jag aldrig glömma just detta inlägg 🤣😂

   Svara

  Klart det är renare om nan duschar på kvällen även om man svettas. Om man inte duschar blir det ju svett + all skit man dragit på sig under dagen.

  Byter 1-2 gånger i veckan, beroende på hur lat jag är.

  Svara

  OCH älskar svenskans fantastiska kombon av tvärt om språk
  ”Mer sällan” = alltså väldigt mycket av lite.

  Finns massa exempel, ”det här var inte alls dumt” = det här var bra.

  ”Nästan helt säker” = Jag vet inte riktigt men det vet jag verkligen.

  😂😂😂

  Svara

   Eller nej, det blir ju ”Jag vet helt säkert att jag inte riktigt vet ”

   Svara

    ”Nästan helt säker” betyder väl ändå att jag är snäppet ifrån helt säker

    Svara

     Dvs väldigt säker

     Svara

   Jätteliten

   Svara

  På tal om Reginas burk, tror det sabbar mer än hjälper. Speciellt nu när man tvättar händer och spritar som aldrig förr. Lite bakterier är bra och ärligt talat hur många har fått problem efter att ha druckit läsk.

  Svara

   Du vet ju inte ifall förkylningsbacillen kommer från läskburken eller ett dörrhandtag?

   Svara

    Är ju bara bra att vara förkyld ibland. Skulle vi aldrig bli sjuka hade våra immunförsvar varit helt shit.

    Svara

     Fast vi är uppenbarligen aldrig sjuka?

     Svara

      Vad menar du?

      Svara

       Skulle vi aldrig bli sjuka…

       Svara

     Om vi aldrig skulle bli sjuka så skulle vi aldrig nli sjuka.

     Svara

      Exakt!

      Svara

      Då skulle vi aldrig bli sjuka.

      Svara

  Haha ang. burken – min sambo är polis och när dom åkte på en snattare i en matvarubutik så plockade snattaren upp en burk red bull ur kalsongerna 😂 Där har den alltså legat och gonat sig mot hans pung och sedan åker burken raka vägen in i butikskylen igen 🙄

  Svara

   fy faaaan

   Svara

   Oj, han fick inte välja att få den inslagen alltså.

   Svara

    Va?? Vad pratar du om??

    Svara

     Den klassiska scenen då någon välter en vas eller något i en butik 🙂

     ”Vill du få den inslagen?”

     Svara

    Nej, den fick någon lyckligt ovetande sluta läpparna kring sen 😁

    Svara

  Jag har sån sjuk bacillrädsla. Tvättar händerna över 100 gånger per dag (även innan covid), tar aldrig i dörrhandtag, räcken, stopp-knappen på bussen osv. Skulle aldrig ta min mun mot något som ej blivit rengjort innan. Skulle absolut ALDRIG stoppa ner en hand i tuggummipåsen ifall jag inte tvättat händerna innan. Oklart var denna rädsla kommer ifrån, den är inte särskilt logiskt och jag vet ju att jag utsätts för baciller ändå.
  Lösgodis är min maaardröööm, plockar bara godisar med papper då, och när jag sen äter ser jag till så att munnen inte nuddar pappret

  Svara

   Du har ocd.

   Svara

   Det bör du söka vård för eftersom det kraftigt begränsar ditt liv.

   Svara

   Det där med godis med papper på verkar lura folk asså. Här i kvarteret tror folk att det är Corona-safe att trick and treat om godiset är förpackat.

   Svara

   Vet du om att en fullt frisk människa består till största delen av celler med icke mänskligt ursprung, dvs mikrobiomet. Alla dessa sköna celler som huserar i det som håller dig vid liv och ger energi till din hjärna dvs bajstillverkningen. Utan alla dessa bakterier i mikrobiomet så försämras din hälsa drastiskt.

   Vad säger din bacillskräck om detta faktum?

   Svara

   Jag har ocd, du borde söka hjälp för det. Kan ge dig ett tips som fick mig att tvätta händerna mer normalt – Tvätta bara när du kommer hem, innan matlagning, efter mat om du blir kladdig typ tacos, efter toa och om du blir smutsig. Inte smutsig som i att du råkar ta i något din hjärna säger till dig är smutsigt, utan typ om du rensat kattlåda, målat, hållt på med jord eller whatever där det krävs att du tvättar dig.

   Svara

   Du vet om att folk pillar på godiset och lägger tillbaka igen, men skämt å sido lite skit rensar magen. Men nu i coronatider ska man inte äta lösgodis.

   Svara

    De har ju kommit fram till att det var lugnt, avråds inte från det.

    Svara

    Corona smittar inte via mag- tarmkanalen.

    Svara

   Usch. Jag är precis likadan. Har dessutom så länge jag kan minnas hållit andan när jag går genom trängsel, för att slippa riskera att andas in någons host/fis/dåliga munhygien. Avskyr när caféer har (hade) besticken i en öppen låda så att flera hunnit vidröra besticken man ska ta.

   I mitt fall beror det på att jag är sjuksyrra på en mottagning där allt ska vara sterilt hela tiden. Hela arbetsgruppen är liksom yrkesskadad, trots att vi alla förstår att det inte är ett rimligt beteende att ta med sig hem.

   Svara

    Varför skulle man bli bacillrädd för att man jobbar i steril miljö?

    /jobbar på operation och är inte alls bacillrädd privat

    Svara

    Men det där låter normalt tycker jag.

    Svara

   Tack för hobbydiagnoserna!
   Är fd elitidrottare och därför väldigt noga med handhygien för att undvika smitta. Ingenting som begränsar mig i min vardag- men tack för omtanken

   Svara

    Sluta skryt om din bacillrädsla! Så sjukt tråkigt med människor som ska berätta för alla hur extreeeema de är.

    Svara

    Är man så rädd som du beskriver så begränsar det dig.

    Svara

  Äsch, jag har överlevt hittills att dricka från burken, fortsätter med det.

  Svara

  Jag är deprimerad och har sovit i samma gulnande menslakan sen i somras :)))

  Svara

   Nää…

   Svara

   Men alltså om du orkar sitta och skriva här så orkar du väl gå upp och byta lakan? Har 5 min.

   Svara

    Hen kanske ligger ner?

    Svara

     Menslakan = gissar att det är en hon.

     Svara

      Eller hen 🤷🏻‍♀️

      Svara

      Eller han

      Svara

    Hon är deprimerad. När man är deprimerad är det mycket man inte orkar med, speciellt hygien.

    Svara

     Borde inte nån vän eller släkting gripa in? Eller har man hemtjänst eller nåt? Annars får sjuka människor bo i snusk, känns inte ok…

     Svara

      Förmodligen bjuder man inte hem någon och håller kanske skenet uppe inför de man känner

      Svara

       Men varför? Ta emot hjälp om det är så illa! Känns som man kan bli sjuk (fysiskt) av det där. Tänk ”lortSverige” förr i tiden..

       Svara

     Fast det är ju en ond cirkel. Känner man lukten av sitt eget piss, mens och svett så mår man ju bara ännu sämre. Att försöka planera in att varannan lördag bädda rent och varannan dag duscha gör under för psykiska hälsan.

     Svara

      Fast det handlar ju inte om någon som är lite nere utan deprimerad.

      Svara

       Alla de här enkla vardagssakerna som att duscha, borsta tänderna och gå utanför dörren för att få en nypa frisk luft är faktiskt det första man rekommenderar när någon är deprimerad. Och ja, även vid medelsvåra och svåra depressioner rekommenderas exakt det. Passivitet gör nämligen att man blir ännu mer deprimerad.

       Svara

      Men snälla!!! Känner man lukten av sitt piss ska man ju läggas in. Hur fan är det normalt??? Vidriga människa

      Svara

       Du verkar vara en omtänksam och empatisk person.

       Svara

   Urk. Du lär inte bli mindre deprimerad av att lägga dig i den snuskiga sängen!

   Svara

   Många har som aldrig har varit deprimerade märker jag- var tacksamma över det!

   Svara

    Depression är en allvarlig sjukdom och inte bara att man känner sig ”lite nere”. Depression kan i värsta fall sluta med döden, och då är nog inte att byta lakan prio ett på listan.

    Svara

    Man behöver inte ligga och gnugga sig mot flera månaders gammal mens bara för att man har varit deprimerad. Det yttrar sig på olika vis. Jag har haft depressioner men att sköta hygienen fungerade, däremot var det mycket svårare för mig att vara social. Blev extremt trött av 2 minuters konversation med någon annan. Vad råddes jag av Nå de psykiater och min terapeut? Jo att faktiskt prata med andra, vara social, och långsamt trappa upp den sociala biten. Att isolera sig gör bara livet ännu mörkare, precis som annat sjukligt beteende som att nonchalera hygien och tvätt. Det är skitsvårt att kämpa emot en depression men lägger man sig och gör ingenting så kommer det aldrig bli bättre.

    Svara

     Grattis till dig att hygienen fungerade! Synd att inte alla är som dig

     Svara

     Alltså du fattar att du inte är expert på depressioner bara för att du haft några själv? En depression kan ju vara självdestruktivitet, självhat, ångest, trauma, förlust av närstående etc. En person som hatar sig själv tar inte hand om sig – då den kanske inte ens anser att den borde få leva. En del har mist hoppet och kanske får grov ångest av att ens borsta tänderna. Andra måste sova dygnet runt för att det helt enkelt gör för ont att vara vaken. Ja, såklart, alla mår bättre av hygien, träning, socialt liv etc, men en depression kan vara mycket mer komplex än så. Jättebra att du kunde vara rationell men det är tydligt att du har stora okunskap i hur olika depressioner kan yttra sig.

     Svara

   Fast det är tur att du har humorn i behåll;)

   Svara

  Vi bäddar rent varannan vecka, både sambon och jag duschar varje kväll innan läggdags

  Svara

  Alltså svettig betyder ju inte smutsig? Dvs om man duschar på kvällen och svettas under natten så är man ju inte smutsig igen på morgonen. Svett på smutsig hud blir äckligt men svett på ren hud är väl fine.

  Svara

   Fast man blir aldrig helt ren av att duscha..

   Svara

  Jag dricker aldrig från burk, min hjärna säger stop, måste hälla o glas. Kan heller inte öppna dörrar/trycka på knappar osv utan nåt skydd (papper/skjortan/armbågen), tvättar händerna och använder extremt mycket decifieringsmedel för tillfället 🤦🏻‍♀️ men det med dörrar osv har hållit på sen tonåren (nu 35år)..

  Svara

   Jag är uppvuxen med att man inte fick dricka direkt ur flaska eller burk utan det skulle drickas ur glas. Inte av hygienskäl utan det var inte comme-il-faut. Så jag känner mig alltid så rebellisk när jag står och halsar en Loka 😊

   Svara

    Jag som är singel och bor ensam känner mig alltid så fri när jag öppnar kylen och dricker ur mjölkpaketet eller yoghurten. Började med det när jag va 27 kanske.

    Jag borde nog sluta med det igen🙄

    Svara

  OT
  Alltså Carolina Gynning i kvällens bytt är bytt… I festklänning, urringad och bara axlar med högklackat…
  Känns lixom bara helt malplacerat. Lite pinsamt och mest sorgligt att se. Även en influencer är mer värd än sin kropp och sexappeal. Stackars Carolina mfl….

  Svara

   Äsch, slappna av.

   Svara

   Verkligen! Man får väl klä sig hur man vill, men det känns så tråkigt på något vis, att gå omkring i kort kort, glittrig, urringad festblåsa som hon ständigt måste dra ner. Ser så obekvämt ut! Det stör mig! Bytt är bytt är mitt favoritprogram för slötittande, men tycker överlag deltagarna varit tråkiga detta år.

   Svara

    Ja, man ser att klänningen hindrar henne. Att den inte ska åka upp eller ner över brönen…
    Tänk vad befriande om hon stått där i blus och byxor och satsat på att försöka värdera konsten utan tanken på sin kropp. Så härligt!!
    Det är synd om kroppsfixerade influencers…
    Och det är synd om våra unga tjejer som tror att det är idealet…

    Svara

     På vilket sätt hindrar klänningen henne från att värdera föremålen?

     Svara

      Hon är hela tiden medveten om den, drar ner kjoldelen. Hämmar kroppsspråket, inga gester, återhållet.
      Ledigare och mer täckande klädsel hade gett henne mer frihet att röra sig.
      Tråkigt. Jag trodde Gynning var en begåvad tjej med skinn på näsan och affärssinne framför allt.

      Svara

       Gjorde klädvalet henne till obegåvad menar du?

       Svara

        Inte alls. Men den hämmar henne uppenbarligen. Medans hennes manlige partner står frodig i kavaj, skjorta och byxor och gestikulerar och pratar står Carolina stilla, hämmad i sitt lilla fodral till klänning. Perfekt och sexig. Just den kvinnobild som vi äldre feminister försökt jobba bort.
        Jag ser Carolina som en skärpt kvinna. Hade uppskattat att se henne i täckande kläder, omedveten om sin kropp, diskuterandes med sin manliga partner.

        Svara

         Hahahahaha

         Svara

       Spånar vidare…
       I det här ligger just det kvinnoförtryck som vi kämpat mot så många år. Att kvinnor inte bara ska vara sin kropp, klädd att behaga. Medan Mannen står bredvid klädd och frodig, uttryckande och gestikulerande.
       Jag ser Carolina som en skärpt och kompetent tjej. Hon är mer än en sexig kropp med klänningsfodral.
       Jag hade blivit glad att se henne i avslappnad klädsel, argumenterande, gestikulerande om antikviteters värde.
       Det är misstag att tycka att hämmande klädsel och perfekt kropp är kvinnokamp och visar på kvinnors uttrycksfrihet.

       Svara

        Men Carolina gestikulerade också i programmet. Vad kräver du? Att hon ska hjula runt medan hon bestämmer hur mycket en sko är värd?

        Och Anders Jansson var ju inte direkt någon sprattelgubbe under programmet.

        Svara

   Hennes rumpa är den sämsta bbl jag nånsin sett, fy vad dåligt gjord

   Svara

    Vilken kommentar. Är det konstigt att unga kvinnor blir osäkra och måste operera sig igen och igen och igen för att duga för männen – och kvinnorna.
    Tjejer – ni är mer än perfekta kroppar och ansikten. Ni har intellekt, personlighet och integritet! Låt det vara ledstjärnan!
    Var er själva, tag plats och visa er intelligens.

    Svara

  Antar alltid att alla som byter sängkläder ofta har egen tvättmaskin. Skulle jag byta 2 gånger i veckan skulle tvättkorgen vara full konstant.

  Svara

  Ott men hur tror ni bingo och Annica känner sig som är i Spanien nu med den nya restriktionerna ?

  Svara

   Hoppas de mår skit, välförtjänat!

   Svara

   Annica och Elias följer alla restriktioner som finns där nere. Och beblandar sig inte med alla andra.

   Svara

    Spelar väl ingen roll, och dem la upp en vlogg på någon fest för någon dag sedan

    Svara

  Tror ärligt inte att det där med kvälls- eller morgondusch spelar så stor roll. Min kille har ett skitigt jobb och duschar ibland på jobbet innan han åker hem för att sen kvällsduscha precis innan han går och lägger sig. Jag har ett jobb som jag vill vara fräsch på men inte blir vidare skitig av så jag duschar alltid på morgonen. Hans sida av sängen blir smutsig tre gånger så fort som min trots att han åtta kvällar av tio är helt nyduschad när han går och lägger sig.

  Svara

   Det är säkert väldigt individuellt. Jag blir galen på min tonårsson som svettas på nätterna (trots svalt täcke och fönstret öppet året runt). Hans sängkläder blir ofräscha mycket snabbare än någon annans i familjen. Och täcket och kudden blir snabbt missfärgade (gula) så att jag får köpa nytt hela tiden. Kan säga att jag gått från lyx till budget när det kommer till hans säng…

   (Obs! menade inte att din man svettas mycket eller är tonårspojksunkig. Bäst att förtydliga)

   Svara

    Men skaffa ett täcke med glaspärlor (vikttäcke) och det finna flera kuddar med olika innehåll som inte blir lika svettigt som budget-varianten med fetvadd. Sem tycker jag att du ska ta din aon till vården för att svettas onaturligt mycket är ju ett tecken. Alt använder han droger och får små avgiftningar på natten sol resulterat i svettningar

    Svara

  Jag hoppas att ni som håller på och flygskammar och konsumtionsskammar inte är samma personer med svett och smutsskräck; som tvättar, diskar och duschar aaalldeles för mycket…

  Svara

   Spoiler: det är det.

   Svara

  Är allergisk mot vatten (får nässelutslag) och det blir olidligt att duscha om jag inte tar en clarityn ca 30 min innan jag ska duscha. Då jag är konstant trött (kan nästa aldrig hålla mig vaken efter jobbet) så händer det ofta att jag bara duschar 1 gång i veckan. Men utslagen är så illa vilket gjort att jag nu HATAR att duscha… värsta som finns. Finns ingen lösning heller mer än att ”det nog går över med åren” och ta allergitabletter tills det går över…

  Svara

   Setiöst???

   Svara

    Yesbox… haft det så länge jag kan minnas men har senaste 2 åren kanske blivit såå enormt mycket värre. Klarar inte av att duscha utan att ta clarityn och vänta tills den kickar in. Hela jag blir full av stora röda fläckar som blir varma och kliar. Har jag riktig otur får jag små blåsor i mitten av utslagen som kliar ännu mer. Kortison hjälper knappt att smörja på.

    Svara

     Åh det kan förklara mina kliande röda fläckar som jag brukar få efter duschen!🤯

     Svara

  Såklart hon behövde upprättelse.

  Svara

  Tvättar alltid av burkar innan jag dricker! Vissa drycker är godare ur burk och ska de drickas så så är det antingen tvätt om det är här hemma, eller handspritsservetter om jag är ute och åker. Sängkläder tycker jag däremot att man kan byta när man känner för det. Ibland har jag både hund och barn i sängen och ibland sover alla på egna platser i huset, så det beror ju helt på hur skruttigt det blir i sängen

  Svara

  När min kompis som är biolog jobbade på labb i någon sorts sterilt rum fick de bara duscha kvällen innan jobb, absolut inte på morgonen för efter en dusch rasar det hudflagor etc från huden som kunde kontaminera det sterila rummet

  Svara

  Amir skulle dö hemma hos mig, haha.
  Jag byter sängkläder 1 gång/vecka. Men har både hundar och katter som sover i sängen, så varje kväll innan jag lägger mig skakar jag av lakanet för att få bort skit som djuren dragit med sig in under dagen tex barr, grus, päls, leksaker, osv.
  Så trots att jag byter sängkläder varje vecka tror jag absolut inte min säng är kliniskt ren i ens 1 dag. Men både jag och sambon duscha varje kväll innan vi lägger oss + lite skit är väl bra för allergi och immunförsvaret? 😉

  Ang burk är väl mitt problem att jag köper det bara när jag ska dricka det, jag dricker aldrig burkdricka hemma, så skulle bli svårt att diska innan jag dricker…
  Sedan tror jag det mesta är ohygieniskt, tvättar man av chipspåsen eller öppnar man den och äter med samma hand man öppnade? diskar man äpplen eller sköljer man bara av dem och sedan äter?

  Svara

  Jag har druckit 2-3 coca-cola burkar i veckan i flera år och inte varit sjuk på 2 år.
  Nu är jag förkyld men slutade dricka cola för 3 månader sedan när jag blev gravid så då är det knappast från en burk jag blivit smittad, haha!

  Svara

  Snacka om att skapa problem som inte finns. Vårdrelaterade infektioner har inget med hur ofta vårdpersonal duschar att göra. Det handlar om skydd och handhygienen när man går mellan patienter. Ha era tvångstankar kring dusch, men försök inte dra nån form av vetenskap eller logik över era fantasifoster.

  Svara

   Du menar att en person som inte duschar efter sitt vårdjobb alltså inte riskerar att dra med sig smittoämnen hem? Snälla, det är arrogans som din som är anledningen till att smittan är så vida spridd som den är.

   Svara

  Jag vet att jag är extrem men jag byter sängkläderna MINST en gång i veckan, hatar att sova i en säng som inte känns helt ren och fräsch….

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.