Influencers som tar de nya restriktionerna på största allvar

Till alla er som skrek ”FÖR MYCKET TEXT” eller ”FÖR MÅNGA ORD” efter statsminister Stefan Löfvens presskonferens igår – this one is for you. 

Sammanfattningsministrarna Sara Songbird och Johanna Kajson har båda sammanfattat det här, i två olika varianter så att det ska finnas något för alla. Förstår man inte den ena så förstår man kanske den andra. Bra va?

Vad tror ni det ska krävas för att deras influencerkollegor ska förstå allvaret och ta in informationen?
Kan man kanske ha ett litet event med avokadomackor, färskpressad juice i små glasflaskor, chiapudding och overnight oats där man bokstavligen trycker ner informationen i halsen på dem i form av små goodiebags?
Kan kanske Dasha och Petra Tungården ha en liten smyglansering för det nya vaccinet på Hallwylskas innegård?
Samtidigt som de tjuvsmakar på julbordet och dricker bubbel tillsammans med sina allra bästa flunskollegor?

Tänk att det skulle krävas en pandemikris för att locka fram mina allra mest kreativa sidor vad gäller events?
Jag har fler på lager, så det är bara att höra av er till mig, ”mina älsklingar och favoriter”!

321 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra äntligen!
  Man behöver inte vara idiot trotts att man är infliuencer. Bra med lite bevis.

  Svara

  Alltså bra att de tar ansvar och utnyttjar sina kanaler.

  Synd att du alltid måste skriva så jäkla nedlåtande om andra. Totalt onödigt och särskilt när ett viktigt ämne tas upp.

  Svara

   Men ja exakt!! Varför denna Trump-aktiga ton mot andra? Bidrar till ett sånt tråkigt och hetskt diskussionsklimat här (och i förlängningen i samhället).

   Svara

    Alltså ni som kör ”men du dåå” när någon påpekar den taskiga tonen som Camilla kör med som att personen själv är taskig för att den påpekar att någon annan är taskig är bara så sjukt beteende. Om någon påpekar att nån annan har en dålig ton, då har hen det själv? Herregud

    Svara

   O du har ju en sån jäkla positiv och inspirerande ton i dina kommentarer.

   Svara

    Vet du, jag försöker på riktigt att välja mina ord. mig veterligen har jag aldrig skrivit något nedlåtande om någon annan i kommentarsfältet eller om någon influencer. DÄremot har jag flera gånger ifrågasatt Camillas ton i inläggen, om de verkligen behöver vara så hårda.

    Svara

     Men varför får inte camilla slänga en känga mot dom dumma idioterna som inte följer restriktionerna staten ger för att eventuellt rädda liv? Låt henne ha vilken jävla ton hon vill, då din mormor dör kommer du inte klaga på nån ton precis.

     Svara

   Vad gör du här om tonen inte passar? Försöker du dirigera någon som du anser är omusikalisk? Varför gör du inget bättre själv? Varför kräver du att andra ska anpassa sig efter din smak?

   Varför kan du inte hålla dig till ämnet?

   Svara

    Fast det här med att man inte ska vara här om man inte sväljer allt med hull och hår köper inte jag. Man måste ju kunna få ifrågasätta saker?

    Svara

     Nej, du får bara ifrågasätta IL, Book, Paow och ibland Kenza. Eller nej, du får ifrågasätta plankare och folk som går utanför hemmet också. Ifrågasätter du något annat är du en snöflinga.

     Svara

      Kanske är det dags för ett inlägg om Camilla, då en del verkar ta för givet att Camilla ska kunna ifrågasättas i varenda inlägg. Tjatigt som fan tycker ja.

      Alla ifrågasättanden av Camilla är annars helt OT, känns mer som om en del bara måste ifrågasätta tvångsmässigt och pissa av sig lite på någon annan.

      Svara

     Javisst har man rätt att ifrågasätta, det är precis det jag gör ju!
     Jag ställde flera frågor och har jag fått svar på en enda fråga? Frågorna är:
     -Vad gör du här om tonen inte passar?
     -Försöker du dirigera någon som du anser är omusikalisk?
     -Varför gör du inget bättre själv? Varför kräver du att andra ska anpassa sig efter din smak?

     -Varför kan du inte hålla dig till ämnet?

     Svara

   Människor som skiter i att följa myndigheternas rekommendationer och därmed orsakar svår sjukdom, död och ekonomisk ruin för andra människor förtjänar en nedlåtande ton. Jä*la egoister.

   Svara

    Ja alltid har ni någon anledning till att man ska vara elak mot andra

    Svara

   Dr. Honda du får jättegärna berätta för mig vad det är du tycker är nedlåtande. Är det rubriken, eller de två instainläggen, eller är det beskrivningen av vad man äter på ett influenser event, eller är det att man med influensers måste vara väldigt tydlig med budskapet, eller är det anspelningen om att en influenser gör content av allt så länge det ger pengar?
   Är jag också nedlåtande när jag säger att jag tycker att influensers helt saknar trovärdighet, tillför inget av värde och har ett tröttsamt behov av att hela tiden stå i centrum för uppmärksamhet?

   Svara

  Människor som fick skjuta upp sina operationer i våras pga covid har fått skjuta upp dem igen. Så jäkla vidrigt jobbigt för många.

  Svara

   Ja, och samtidigt görs skönhetsoperationer som t ex bröstförminskning (t ex Monas Universum).

   Svara

    Skönhetsoperationerna ska ha ökat under pandemin. När folk jobbar hemma passar de på att göra ingrepp och operationer, då behöver de inte ta ledigt för att inte komma till jobbet med svullnader osv. Ingen källa på detta mer än att jag har hört att det är så.

    Svara

    Vad har det med saken att göra? En bröstförstoring påverkar inte en operation inom sjukvården.

    Svara

     Klart det gör. Alltså det kommer ju med en risk för komplikationer den vanliga vården måste ta hand om på bekostnad av nån annan stackare som inte självvalt opererat sig. Kunde gott undvikas under pandemin.

     Svara

      Och att personalen vid den privata kliniken behövs (och kan bli inkallad) till den offentliga sjukvården. Jag skulle i alla fall tycka att det kändes fel att ta sjukvårdspersonal i anspråk samtidigt som canceroperationer ställs in i brist på personal.

      Svara

       Om du är läkare och har en privatägd klinik, så kan du väl inte bli ”inkallad” att jobba på tex Karolinska?

       Svara

     påverkar det tillgången av narkosmedel? för det var det ju brist på i våras och man fick ju t o m be veterinärer att vara sparsamma.

     Svara

    Bröstförminskning är ju inte enbart kosmetiskt. Jag får till exempel stora problem med rygg, axlar och nacke av min stora byst.
    Vet ingenting om just Monas fall. Men ja, man kan kanske vänta ett år eller så med ickeakuta grejer.

    Svara

     Håller med dig här, behovet finns absolut men man kan förmodligen vänta just i dessa tider.

     Svara

    Har hom gjort det nu?

    Svara

  Tror inte Dasha kommer bry sig ett smack om råden. Eller hon bryr sig inte. Inte Forni heller. Äckliga pack! Egon.

  Svara

   Jag tycker det är lite märkligt att kalla människor man inte gillar, för äckliga.
   Det syns ganska ofta här. Undrar om det är samma människa som tycker väldigt många är äckliga?

   Svara

  Gud vad jag är trött på influencers som leker coronapoliser.

  Svara

   Gud vad jag är trött på egoister som förstör andra människors hälsa. Tröttare än på influencerpoliser faktiskt.

   Svara

    Och att världens ekonomi kommer gå i botten, miljontals människor svälta, människor begå självmord mm på grund av lockdown och restriktioner är inte egoistiskt av riskgrupper?

    Svara

     Om såna som dig kunnat ta ansvar hade inte lock downs behövts. Sverige har haft en väldigt liberal inställning. Problemet är att egoisterna i vårt samhälle inte lyckats följa enkla rekommendationer. Då måste man tvinga dem.

     Svara

     Det är ju inte riskgrupperna som bestämmer sånt så de är inte egoistiska nej.

     Svara

     Följ restriktionerna då och sluta gnäll!! Var glad att du lever i Sverige och slipper lockdown. Trött på alla egoister som skiter i allt och alla.

     Svara

     Vi har ju ingen lockdown. Och för att alla skall slippa det så är det ju bra om folk som kan hålla sig borta från folk gör det!! Umgås med så få som möjligt men kanske inte säga upp allt umgänge (om man bor själv och jobbar hemifrån)

     Svara

   Tur för dig att de är extremt få då. De flesta verkar ju mest bryta restriktionerna…

   Svara

   Att vi är ”coronapoliser” kan bero på att vi vill överleva den här pandemin. Hörde en läkare på TV som specifikt sa att vi alla borde säga till, när folk inte beter sig som de faktiskt ska. Så du kan vara hur trött du vill på coronapoliser, men så länge du inte fattar att jag kan dö för att du inte bryr dig, så kommer du få höra att vi säger ifrån.

   Svara

  ”Det här är mer regler än rekommendationer” vill gärna veta vart det kom ifrån, hörde inte det alls på konferensen. Det är fortfarande rekommendationer men Stefan trycker extra på att de ska följas. De pratade ju mest om alkoholförsäljning så allt det där andra är ju sen tidigare. Nja, inte jätteimpad över personens försök ovan till bra kommentarer på insta

  Svara

   Här kan du läsa en förklaring om det ska vara så svårt att förstå skillnaden på rekommendationer och rekommendationer.

   https://www.isof.se/om-oss/vara-bloggar-och-poddar/sprakradsbloggen/inlagg-sprakrad/2020-04-03-ord-i-coronans-spar-rekommendation.html

   Svara

    Jag vet vad rekommendationer är… men regler är inte en rekommendation. Annars skulle det vara tex en rekommendation att inte samlas mer än 50 pers, nej det är en regel och kan resultera i böter om den bryts. Inte Sälja alkohol efter en viss tidpunkt är en regel osv. Jag får inte böter om jag går till jobbet för att jobba även om det är rekommenderat att jobba hemifrån. Min arbetsgivare får inte heller det. Regler kan bli lagar om de anses så pass viktiga, rekommendationer inte riktigt.

    Svara

   Alkoholstopp för krögarna är ju tvingande och ingen rekommendation längre. Vad som avses alltså.

   Svara

    Ja det vet jag men det var inte ser jag kommenterade ens.

    Svara

   Jag stör mig på att hon skriver ”nu”. Det har alltid varit så. Enligt vår lagstiftning kan de inte tvinga oss, ge böter osv. Men rekommendationer betyder i den här kontexten inte ”ett råd” utan just ”såhär ska du göra”, regler alltså.

   Svara

    Lena Hallengren var också extremt tydlig. Inga fester! Det är inget du kan välja, du ska inte!

    Svara

     Lena Hallengren har jag iof full förståelse för om folk zappar, hon brukar uttala sig så himla dumt. Men det finns ju många andra som talar.

     Svara

      Hur menar du dumt? Oavsett vad man tycker så är hon en av de som bestämmer så..

      Svara

       Och det hon sa är det som gäller.

       Svara

        Gäller! Hahaha Det är inte lag, var inte ett får.

        Svara

         Man kan välja att följa regler trots att de inte är lag. För att man vill att ens samhälle ska fungera och att andra inte ska behöva lida mer än nödvändigt.

         Svara

         Jag vet att det inte är lagar.. men det är regler, det är vad som gäller.

         Svara

         Fåret här är du, som inte verkar fatta vad rekommendationer från myndigheter faktiskt innebär.

         Svara

         E, är du så här korkad?

         Svara

       Jag brukar stänga av öronen när hon snackar, kan bli så pinsamt. Men det går ju bra lyssna till FoHM eller statsministern.

       Svara

        Eh ok…

        Svara

        Då förstår vi att du inte riktigt är med….

        Svara

    Sveriges regering är så svag så det finns Inte. Det är inte bara kriminella som ser Sverige som ett skämt, även vanliga människor gör det med tanke på att de verkar tänka att rekommendationer är något man torkar sig där bak med.

    Svara

   Stefan Löfvén sa: det här är inga goda råd eller rekommendationer, det här SKA följas. Så jo, det är inte ”rekommendationer” i sin vardagliga betydelse.

   Svara

    Nu är det ju så med maktfullkomliga människor att dom vill gärna framstå som viktigare än dom är.

    Statsministern har såklart makten, om han får riksdagen med sig, att lagstifta om det där, tills dess är det helt vanliga rekommendationer.

    Svara

     Kan inte ens fatta att man argumenterar om betydelse här. När människor dör. När sjukvården går på knäna. När operationer ställs in. När folk blir långtidssjuka till följd av covid. Då ska vi faktiskt argumentera om vi behöver ta till oss vad Stefan Löfven sa eller inte om det inte är lagstiftat. Att han ens måste stå och säga det är ett skämt! Ingen tycker att detta är kul! Jag väntar barn och är orolig om min partner kommer få följa med till förlossningen (när han inte får följa med på något annat) om det eskalerar, om min mamma som jobbar som lärare och är i riskgrupp kommer bli smittad på jobbet. Att det då finns folk som dig som skriver så världsfrånvända och oempatiska saker är det som är skrämmande med Sverige idag. Det är inte så svårt! Håll avstånd, håll dig hemma, avstå onödiga kontakter och ta ansvar så det inte påverkar fler! Det kommer komma fler saker som just detta om vi inte börjar samarbeta. Jag gör mitt! Dags att alla egoister som tycker att livet är tråkigt nu och att man kan tänja lite på gränserna för sin egen skull börjar tänka på alla andra också.

     Svara

      Jag håller helt med! Bra skrivet!!

      Svara

      Fast det ÄR relevant. Jag förstår din frustration; jag väntar också barn, sitter hemma och har skittråkigt och är självklart också orolig. Uppgiven och arg över de som är ute och festar och reser och allt vad de gör.

      Men jag tycker att det är ett jättestort problem att orden ”rekommendation”, ”regel”, ”får” ”får inte”, ”råd” osv slängs med hej vilt. Både bland politiker och bland oss i sociala medier. Allt som tar fokus och tid från huvudfrågorna är ett problem.

      Tex om någon vrålar ”men man fåååår inte ha fester” så blir ju det helt irrelevant och fel fokus. För jo, man FÅR ha fester. Man BÖR inte ha fester. Det ÄR skillnad. Sen att det i sig är ett problem, dvs att vi kanske behöver ett förbud så att det BLIR så att man inte FÅR ha fester, kan man ju tycka. Men den diskussionen kommer liksom aldrig till sin rätt för det hela fastnar redan i kommentaren ”man får inte ha fester, sluta, dumma!”

      Jag tycker att det är dumt att sprida osanning och tex säga ”man får inte”. Däremot tycker jag att att det är jättebra att tex offentliga personer som gör saker de inte BÖR blir uthängda och får kritik. Jag tycker också att det är bra att man lyfter frågan och diskussionen om vad som kanske borde BLI otillåtet, väga det mot konsekvenserna/fördelarna, etc.

      Svara

       Om vi ska vara ordpoliser och lägga fokus på fel saker, absolut! Men i en tid när folk lider och alla som inte dör kommer få lida i lång tid framöver (i form av arbetslöshet, annan sjukdom när man inte uppsöker vård, psykisk ohälsa) då tycker jag att man inte har det rätt ställt i huvudet om man sitter och anmärker på fel saker. Vuxna människor ska inte behöva ”förbud” för att förstå att har jag fest nu och bjuder massa människor så kan de sen gå och smitta mig, varandra eller någon på stan. Eller har jag lite rinnande näsa men vill ändå ta mig ut för det är trist att sitta inne. Eller vaddå, en AW kan väl inte skada? Det vi dock kan ta till oss efter allt detta är att Sverige är extremt byråkratiskt och det är svårt att skapa förbud mot saker rent lagmässigt. Vi värnar om vår frihet men sen det där med ansvar för att vara solidariska är svårt. Så i mina och många andras ögon så ”får man inte”. Man får inte för att det är det som räddar liv. Är inte så svårt.

       Svara

       Man SKA inte. Bara för att man inte får ett straff betyder det inte att det är valfritt. I vår lagstiftning just nu så kan de inte förbjuda. Men jag tycker det är onödigt att tjafsa om ord, folk ska inte ha fester, räcker inte det? Vad är det för puckon som gör sånt de absolut avråds från (för att stoppa en skenande smittspridning) bara för att det ”inte är lag”???

       Svara

       Fast det ÄR samma sak. Rekommendationer på myndighetssvenska betyder att du inte FÅR. Du kan dock inte bli åtalad & straffas om du gör det ändå (skillnaden) men du SKA inte ha fest.

       Svara

        Håller inte med. Sorry. Det är inte samma sak. Du får ha fest, men du borde inte. Skitdumt om du har det, men ingen kan stoppa dig.

        Handlar inte om att vara ”språkpolis”. I vissa länder får man böter om man går ut och umgås med andra. Det får man inte i Sverige. Klart att det blir skillnad då.

        Svara

         Vad. Spelar. Det. För. Roll. Tänkte du ha fest eller?

         Svara

         Tycker du är töntig och lägger energi på fel saker. Även om du fattar problemet med ska sitta och argumentera för att orden är förvirrande. Då kanske alla förvirrade puckon ska läsa på lite. Så de inte blir så förvirrade när de sen sitter och planerar nästa fest eller AW. Ha det!

         Svara

          Tyck det då. Jag tycker själv att alla ni är lite knasiga som verkar tro att ni kan påverka enskilda individer genom att kritisera dom och skuldbelägga dom. Lite världsfrånvänt och naivt tycker jag.

          Svara

           Fast vaddå kritisera och skuldbelägga? Massa här har gett bra information och upplysning. Och ja, så tror jag man kan påverka folk.

           Jag hoppas du förstår nu iallafall att rekommendationerna ska följas och du inte ska gå på fest, träffa massa folk och gå i onödiga butiker?

           Gick inte att ”svara” Anonym nedan.

           Anonym 15:18 – Jag menar inte kritisera och skuldbelägga mig eller min kommentar, jag menar kritisera och skuldbelägga de som tex äter på restaurang eller träffar vänner etc.

           Anonym 15:20 – Onödig kommentar. Jag har skrivit flera gånger att jag själv tycker att rekommendationerna är bra och vettiga, att jag själv följer dem och att jag tycker att de som går emot dem borde tänka om. Jag orkar inte förklara ytterligare en gång vart jag ville komma med min kommentar från början. Ni verkar inte vilja läsa det…

           Om det bara handlade om att du dör om du festar/träffar folk mm så skulle vi nog alla strunta i att säga något. Men det du inte verkar förstå är att du ju riskerar andra människors liv, genom att skita i hur du lever.

     Det är INTE vanliga rekommendationer, läs länken högre upp här.
     Rekommendation på myndighetssvenska är inte som en rekommendation om en bra bok eller vin från en kompis. Oroväckande att vissa efter alla dessa månader fortfarande inte vet detta.

     Svara

      Det kan ju vara bra att ha iaf. grundläggande kunskaper i samhällskunskap.

      Myndigheters rekommendationer har ingen mer tyngd än mina eller dina, rent juridiskt.

      Svara

       Givetvis har det det. Problemet dock att iom att de urholkas av såna som dig så kommer de inte räcka så då får väl undantagstillstånd utlysas så att man kan tvinga dig juridiskt. Nöjd så?

       Svara

        Fast det är ju du som inte fattar. Klart det spelar roll. Handlar ju inte om att någon ska ”bli nöjd”. Om rekommendationen inte HAR någon påföljd om man bryter mot den, så KAN man ju bryta mot den. Sen att det moraliskt är fel och jättedumt, det är en sak. Men hen har ju helt rätt i att det juridiskt saknar relevans.

        Svara

         Nej det saknar inte juridisk relevans. Googla på ”normativa föreskrifter.” Du borde också kunna hitta info på regeringen eller riksdagen.se . Annars samhällskunskapsböcker och sånt.

         Svara

       Måste det vara juridiskt för att du ska följa? Läs samhällskunskap själv! Nej, de kan inte tvinga oss genom lag som den ser ut nu men rekommendation betyder ändå inte ”gott råd” och väger tyngre än vad din kompis Kalle kokar ihop.

       Svara

        Hur ”väger det tyngre”. Kan du motivera? Och inte ur moraliska aspekter, utan konkret.

        Svara

         För att han är statsminister kanske??? Läs bara länken där uppe om vad myndighetssvenska är, kan inte fatta att du är på riktigt. Varför inte följa det vår regering och folkhälsomyndighet säger?

         Svara

          Men lugn i stormen. JAG följer det. Jag säger bara att jag tycker att det är lite naivt av personer i den här tråden som verkar tro att de kan påverka vad typ Kenza eller Margaux eller Rut Svensson gör, när de gör saker som är tillåtet (men självklart dåligt!!). Om en influencer sitter på en restaurang så blir hen kallad idiot och ni här inne skriver ”kan hen inte fatta att hen ska stanna hemma”. Och då menar jag att nej det fattar hen inte för hen MÅSTE inte stanna hemma och hen skiter i vad ni säger här i bloggbevakning. Så energin kanske borde riktas någon annanstans. Typ så som det har föreslagits nu nyligen, med alkoholförbud från 22.00. Det är väl ett jättebra steg på vägen.

          Svara

           Men då slösar du allas vår tid och energi! Sluta bara argumentera en massa dumt. Du har dessutom fel.

           Och ja, jag tror man kan upplysa folk till att göra rätt, inte alla men men vissa.

         Här hämtade den åt dig. Svårt för vissa att ta reda på lite info när man egentligen inte vill veta kanske?

         https://www.isof.se/om-oss/vara-bloggar-och-poddar/sprakradsbloggen/inlagg-sprakrad/2020-04-03-ord-i-coronans-spar-rekommendation.html

         Svara

          Men nu får ni väl läsa vad jag skriver? Haha börjar bli absurt. Jag är på er sida! Jag följer rekommendationerna! Jag sitter hemma och klickar hem mat på nätet. Jag träffar inte mina vänner. Jag har inte varit på restaurang på hundra år. Jag tycker att influencers som är ute på Spybar är skitdumma.

          Det enda jag säger är att det inte kommer att hjälpa att det sitter personer i influencers kommentarsfält och skriker om att influencersana inte får gå på restaurang och att de ”måste förklara sig” när de har rest till Maldiverna, för så som Sverige ser ut idag så behöver de inte det. Det kommer inte hjälpa. Kritisera och belys och ifrågasätt – ja. Men förvänta er inte att ni kan ställa krav eller att de behöver bry sig om vad ni säger för det ser inte ut så idag.

          Nu har jag läst din länk. Kalasfint. Jag känner till det där, tro mig. Men som du ser i slutet av den där texten så står det såhär: ”Sammanfattningsvis väger rekommendationer från myndigheter vanligtvis tungt i Sverige. Tiden får utvisa om det har fungerat även denna gång, om vi i Sverige är tillräckligt lydiga och visar god regelefterlevnad, det som ibland kallas för följsamhet”. Det är ju precis det jag menar.

          Vi HOPPAS nu på att det ska räcka med rekommendationer och uppmaningar. Vi hoppas att folk ska respektera det och följa de RÅD som ges. Men uppenbarligen gör de inte det och vad gör man då? Skriker i sociala medier? Förstår du vad jag menar? När vi nu har testat att ”bara” gå ut med rekommendationer och så pass många skiter i det, vad gör vi då? Vad är nästa steg?

          Svara

           Nej, jag förstår inte vad du menar. Är inte säker på att någon kan det. Vi ska inte leva som vanligt. Folk dör. Man kan upplysa folk om att det de gör är fel. Man kan skapa förändring genom att påpeka fel. Både hos influensers, politiker, vänner och folk på stan. Annars hade vi varit kvar i samma gamla skit för alltid oavsett samhällsproblem. Tänker inte argumentera med dig för det går inte. Du verkar vara en sån som alltid har rätt.

         Alltså, det är en vild sammanblandning av begrepp som inte betyder samma sak här nu (lagar, föreskrifter, allmänna råd, rekommendationer och normativa föreskrifter; ska och bör, osv.).

         Det som rent konkret ger en sådan rekommendation ”mer tyngd” är att den bygger på ett empiriskt underlag, dvs. forskningsläget och experters tolkningar av detsamma. Du kan inte heller bortse från moraliska aspekter eftersom dessa inte går att separera från rekommendationens innehåll. Det finns så klart moraliska avvägningar i själva rekommendationen.

         Att en myndighetsrekommendation inte direkt kopplad till en påföljd betyder inte att den saknar juridisk mening.

         Svara

   What? Stefan stod och bokstavligen sa att det inte är råd utan att det är vad som gäller, vilket man kan tolka som regler. Hur kunde du missa det?

   Svara

  Jag undrar om Margaux tänker ändra sig något 🤔

  Svara

   Hon var ju ute på någon slags ”dejt” eller middag senast igår enligt story 🤔

   Svara

  Får panik på Sara dock som inte kan hantera kritik. Skriv inte felaktig information och påstå att det är från regeringen om du inte kan hantera när folk påpekar det sedan. Självömkan i story sen är ju bara för mycket

  Svara

   Ja det var ju en god tanke, men det är nog bättre att bara länka direkt till FoHM/regeringen/krisinformation istället så att det är förstahandskällor och inte bara lite sammanfattat av en själv.

   Svara

  Det är fan inte klokt att detta ska behöva upprepas.
  Önskar det fanns en lag om att omhänderta idioter…innan kunde jag ha en viss empati men nu blir jag bara rasande arg…i samma stund som DU väljer att festa, bjuda till middagar och kalas så har du bidragit till andra inte får uppleva jul med sin familj, att sjukhus står platt fall inför det här, att samhället faller. HUR kan man ta sig den rätten?

  Svara

   Exakt, vem fan tror folk de är som står över restriktioner och andras rättigheter?

   Svara

   men du skulle ändå inte fått fira jul med tjocka släkten!! sluta dra det kortet.

   Svara

    Det var ett av flera exempel. Kanske kan restriktionerna i år och resten av nästa år leda till att vi får fira en mer ”normal” jul 2021? För så länge, om inte ännu längre, kan den hör pandemin pågå. Det är det folk inte verkar förstå.

    Svara

  Tyvärr bra med alkoholstopp. Hade ju inte behövts om folk hade skött sig. Men tycker man kan ta i ännu mer nu, svenskar är bevisligen dumma i huvudet och frihet under ansvar har tyvärr inte funkat.

  Svara

   Jag håller med. Jag är räddare nu än i våras. Jag har sett effekterna av corona och vad det kan göra med kroppen. En av min sons arbetskollegor fick avsluta sin tjänst som brandman efter att ha fått corona då lungorna angreps. Otäckt och tragiskt 😕

   Svara

   Ja tycker stoppet kunde varit tidigare, från halv nio-nio kanske? Blir verkligen inget party då.

   Svara

   Människor är tyvärr dumma i huvudet. Jag vet faktiskt inte vad som ska krävas för att folk ska fatta allvaret. Människor dör och ändå verkar inte polletten trilla ned. Jag tycker tyvärr att denna pandemi ÅTER har bevisat att människor är totala egoister.

   Svara

    Så nu kommer människor sluta dö?

    Svara

     Nej tyvärr inte i tillräckligt stor mängd. Men dödstalen kommer minska mot att man bara låtit alla egon flockas.

     Svara

      Dödstalen kommer alltid vara 100%, utslaget över 2019-2020 så kommer överdödligheten vara obefintlig som en följd av just det här.

      Svara

       100% av vaddå? Pajas.

       Svara

       Men det är ju bara inte dödlighet av corona som är problemet. Allvarligt sjuka, överbelastad sjukvård, utbränd sjukvårdspersonal, inställda operationer, sjukfrånvaro på viktiga jobb mm.
       Dessutom så är det detta som gäller nu, varför sitta o hitta på egna regler, oavsett vad man tror/tycker?

       Svara

    Många är nog det tyvärr ja… Men många tar också sitt ansvar, man får försöka tänka på det om det känns tungt. Men blir helt matt ibland.
    Hör många som säger att det bara är gamla som dör, de som redan är sjuka och så. Är ju inte bara så men visst majoriteten. Dock handlar det ju om belastning för sjukvården och personalen där. Klarar den/de en till situation som i våras? Även andra operationer mm behöver skjutas upp.

    Sen tänker jag att vem är JAG att ifrågasätta rekommendationerna? Experter och myndigheter har kommit fram till att detta är strategin vi ska ha, är väl bara att följa då? Jag väljer ju inte annars vilka lagar och regler jag tycker är rimliga och vilka jag kan skita i? Förstår inte hur folk tänker…

    Svara

     Tänkande intelligenta människor funderar självklart över vilka lagar som är rimliga att följa.

     Annars får vi krigsrättegångar och liknande där människor säger ”Jag gjorde bara mitt jobb, jag följde bara reglerna..”

     Svara

      Lagar är till för att följas annars blir det anarki. Tänkande intelligenta människor lägger sin tid på saker som kräver uppmärksamhet, inte sådant som redan fungerar.

      Sedan förstår jag inte vad krigsrättegångar har med att följa lagen att göra.

      Svara

       Så du går aldrig mot rött, cyklar utan lyse, laddar ner film..? Är det verkligen så orimligt att själv tänka vilka lagar som är rimliga att följa?

       Svara

        Helt seriöst nej. Dina exempel är lagar som är otroligt simpla att följa och känns helt rimligt att följa något så enkelt. Det är faktiskt skrattretande att du väljer just de som exempel för att understryka hur viktigt det är att människor ifrågasätter lagstiftningar som leder till förtryck och folkmord.
        Upprepar det Sofia sa: Tänkande intelligenta människor lägger sin tid på saker som kräver uppmärksamhet!
        och själv kan jag tillägga att,
        Tänkande intelligenta människor kan även filosofera i duschen över hur rimligt det är att vänta på grön gubbe i enskilda fall!
        Tänkande intelligenta människor kan även skilja på vilka duschfilosofier som kräver uppmärksamhet ute i samhället och de man lämnar kvar vid badrummsdörren.

        Svara

      Ok, så du jämför med typ Hitler och diktaturer? Rimligt.
      Det här är inte alls samma sak.

      Svara

      Kanske är lite skillnad mellan rekommendationer under en pandemi och att vara medlöpare till ett systematiskt folkmord.

      Svara

       Haha exakt! 😄

       Svara

  Jättebra att hon lyfter rekommendationerna såklart, men det blir ju lite onekligen dumt och fel när hon skriver att man ska hålla sig hemma om man inte har ett samhällsbärande arbete, för det har hon ju ”hittat på” själv. Än så länge ska vi gå till våra arbeten allihop.

  Svara

   Ja alla som kan och får ska ju jobba hemma men en industriarbetare kan ju inte säga till chefen ”sorry, kommer inte”. (Förlåt att jag inte räknade hen som samhällsbärande yrke men ni fattar). Man får gå till jobbet och handla sin mat och mediciner, det var så de sa.
   Men man får ju gå även ut, vara utomhus, man måste inte ”stanna hemma” som vara inne i sitt eget hem endast. Det är inte som i England och Italien t.ex. (när de har lock down).

   Svara

   Även att man inte ska gå ut om man inte ska handla mat eller liknande. Det stämmer inte heller, man får mer än gärna gå ut för att motionera så länge man håller avstånd. Det ses bara som positivt för folkhälsan att vi rör på oss.

   Svara

   Förstår vad du menar, dock är ju rekommendationerna att dom som kan ska jobba hemifrån.

   Svara

   Man ska väl vara rätt försiktig med att sitta och klottra ned egna tolkningar av restriktionerna. Bättre då att länka till restriktionerna i sitt originalformat, typ på FHMs hemsida.

   Svara

    Anonym 12:46 – Jag jobbar faktiskt på just en industri och det är heelt lugnt, vi räknar inte heller vår verksamhet som samhällsbärande 😉

    Clara – Ja, absolut! Men det är ju inte vad Sara skrev. Jag menar inte att måla ut Sara som nån jäkla bov här, men jag håller med Anonym 12:49 – bättre att hänvisa till FHM än att sprida egna tolkningar av restriktionerna. Det är ju då det blir luddigt och besvärligare för folk att veta vad som gäller.

    Svara

     Hehe tack. Är ju en svår gränsdragning, allt kan ju räknas som samhällsbärande, vi behöver ju massa grejer och ekonomin ska gå runt osv. Men man brukar ju snacka om vissa grupper ändå när man säger så. Men skönt att inte ha kränkt någon 😉

     Svara

     Fast är inte det sara vill göra att ”översätta” restriktionerna från myndighetssvenska till ungdomar på nätet-svenska. Att bara länka till deras sida skulle inte göra någonting, alla vet var man kan hitta den infon, att skriva en egen post om det är vad som ger det tyngd hos hennes följare.

     Svara

      Men då blrde hon skriva dem korrekt…

      Svara

  Sa Löfvén verkligen ”inga restaurangbesök”? Jag såg presskonferensen men är sjuk så kanske missade nåt (luddig i huvet).
  En av dem som tas upp här skriver ju så medan den andra skriver max åtta i sällskap på restaurang. Säger ju emot varann.

  Svara

   Alltså det känns så bakvänt det där med max 8 personer vid ett bord. Vi är 15 stycken på mitt jobb och hade bokat julbord på ett ställe med chambre separee, så att vi skulle få sitta helt själva i ett rum (detta var innan de nya restriktionerna). Sedan kom detta med att man bara får servera ett bord på 8 stycken, då blev vi flyttade ut till stora matsalen med resten av alla gäster för att vi skulle kunna sitta vid två bord? Needless to say att jag bokade av. Hur är det säkrare ur en smittsynpunkt?

   Nu blir det inget julbord för oss oavsett, men känns som massa poänglösa restriktioner som sätts in, too little too late.

   Svara

    Men alltså… hur kan man ens tänka att julbord är nåt som är smart att genomföra från början ärligt talat?

    Svara

     Vi är 15 personer som ändå träffas varje dag, hade tänkt ha ett eget rum som sagt och promenera till restaurangen. Jag tycker det är fortsatt viktigt att stötta alla industrier. Vet inte varför detta skulle vara sämre än att vi typ gick dit och hämtade upp maten för att stötta restaurangen.

     Svara

      Det låter som en mer egoistisk handling än att ni vill ”stötta” än restaurang?

      Svara

     Alltså som sagt, detta var INNAN de nya restriktionerna. Nu tycker vi inte heller att det är en bra idé att gå på restaurang alls. Jag vill helst isolera mig hemma men får inte.

     Svara

      Men vad är så svårt att förstå? Redan i våras så var det inte bästa iden att gå ut tillsammans ett stort gäng.
      Julbord? Pandemi!

      Svara

    8 personers regeln vid restaurangbesök är ju dessutom satt för att man ska kunna äta tillsammans med dom man BOR med (8 personer om man har en stor familj) Inte till för nån jävla jobbmiddag liksom?

    Svara

  OT, men kanske någon ligger hemma sjuk som jag och nyligen testat sig för Corona.
  Hur länge fick du vänta på ditt provsvar, denna veckan, Skåne? Gjorde självtest på drive in igår.

  Svara

   2 dagar tog det för min son innan han fick svar.

   Svara

   Ett par dagar max. Du borde få det inom tre men tror du hittar exakt gräns på vårdguiden för din region.

   Svara

   Testat 2 gånger. Båda svar på ett dygn.

   Svara

   Lägger även till en fråga om någon haft ryggvärk nere i svank och ner mot benen som symtom, och haft konstig nästäppa där man lixom är fri i näsan och kan andas men ändå täppt långt uppe…

   Svara

    Nästan alla konstiga symptom kan egentligen vara covid. Ta det lugnt nu och vänta in ditt svar ❤️

    Svara

    Ja, har ryggvärk och värk i nacken. (Fast kan bero på att jag sitter helt oergonomiskt och jobbar hemma). Har exakt det där med nästäppan du beskriver också. Testade mig positivt igår.

    Svara

     Hur många dagar gick det från att du fick symtom tills du testade dig?
     För mig började det fre kväll/lör men tog inte test förrän igår ons, så orolig att det gått för många dagar emellan. Känner du lukt och smak?
     Ja konstig nästäppa, uppe i näsan men kan andas fritt. Sticker lite uppe i näsan men har inget att snyta ut. Börjar dock släppa nu efter 6 dagar…

     Svara

      Två dagar ungefär. Fick små symptom söndag, testade tisdag. Fick provsvaren igår.

      Svara

   Står att det är lång väntetid och kan ta upp mot 4 dagar. Då har jag redan hunnit bli frisk, är inne på min 7e dag nu från symtomstart och känner mig nästan bra igen.

   Svara

    OM det är covid du har så ta det lugnt. Symptomen gick mycket upp och ner för mig i början, trodde jag var helt frisk sen blev jag sjuk igen så höll det på så.

    Svara

     Usch låter inte roligt. Jag tappade lukt och smak i fredags, och en konstig nästäppa. Sen haft låg feber, trött, varit i en dimma, ryggvärk och bensmärtor två dagar, dålig mage, ingen aptit och tappat flera kg. Men nu orkar jag vara uppe på benen och man vill ju bara veta vad det är man har. Är orolig för mitt barn att han ska bli sjuk.

     Svara

      Förstår varit i precis samma sits! Hade covid men du måste ju inte ha det. Kom ihåg att även om du har det så kommer ni klara det bra ❤️

      Svara

     Om det påstås inte vara covid ska du ändå ta det lugnt. Symptomfri 2 dagar. Helt symptomfri.
     Självtesten är ju inte helt att lita på.

     Svara

      Nej, läs på 1177 och FHM. Får man negativt provsvar kan man gå och jobba när man känner sig frisk och orkar.
      Har man fått ett positivt svar eller inte testat sig kan man gå till jobbet om man varit hemma i minst 7 dagar, varav de två senaste varit feberfria (och gott allmäntillstånd enligt FHM, nämns inte på 1177.) Symptom som lätt hosta eller lätt snuva kan vara kvar då men är ok.

      Att testen inte ska gå att lita på vet jag inte var du fått ifrån.

      Svara

       https://www.svd.se/smittskyddslakare-risk-att-sjalvtest-blir-felaktiga
       https://nllplus.se/For-vardgivare-inom-halso–och-sjukvard/Handbocker/Labhandbok/–Provtagningsanvisningar/Lab-dokument/–MIKROBIOLOGI/Sars_CoV-2/

       ”Med PCR uppnås generellt både hög känslighet och specificitet. Ett positivt svar på PCR ska betraktas som sant. Men ett negativt svar på PCR utesluter inte att patienten har covid-19. Man bör beakta att ett falskt negativt svar kan påverkas av flera saker; tex kan känsligheten i testet variera beroende på när i sjukdomsförloppet provet tas (sent taget prov kan vara negativt), dålig provtagning kan påverka analysen, patientens virusmängder i övre luftvägar kan också vara så lågt att analysen inte kan detektera dem. Vissa patienter kan helt sakna virus i övre luftvägar, men ha rikligt av virus i nedre luftvägsprov. I båda sistnämnda fall bör prov tas från nedre luftvägar.”

       Min syster testade sig negativt på sjukdag 3. Men hade ändå antikroppar vid ett senare test (och hon har inte varit sjuk i övrigt).

       Svara

        Ojdå. Inget som informeras om när man beställer eller tar testen. Inget som 1177 eller FHM tar i beaktande heller.

        Svara

        Men nej, inte kul om testet visst fel. Detta visste jag inte, hade isåfall försökt få tid via vårdcentral istället. Usch nu blir jag ännu mer nervös.

        Någon som fått positivt svar på ett självtest?

        Svara

         Det är väl samma test där. Plus att det är väl jättesvårt? De vill väl inte smittas? Tror inte du behöver vara orolig. Bara stanna hemma tills du är frisk som det står ovan.

         Svara

          Ja men tänker att på vårdcentralen är det vårdpersonal som gör testet. Och jo, här går det tydligen att få test på vc, en bekant som jag fick reda på testat sig idag och ringde dit igår, så det var snabbt. Men, finns inget mer att göra nu än att vänta ut provsvaret….

          Svara

  Varning för rant! Men jag blir så otroligt jävla förbannad och less på människan. För att komma till mitt arbete passerar jag ett café och jag ser hur folk installerat sig i sofforna som finns där som att det vore deras hem?! Sparkat av sig skorna och halvligger i sofforna och läser böcker och dricker kaffe. Jag stannade upp och stirrade på dem. Va? Hur kan man vara så urbota korkad? I butiker står människor packade på varandra trots otroligt tydliga uppmärkningar om VAR på golvet du ska stå för att undvika trängsel. Vi kan inte ens läsa instruktioner och utmärkta platser på GOLVEN längre. På Arlanda sätter sig tusentals idioter i flygplan på väg mot semester, för det är ju en mänSKLiG räTTigHet att få åka utomlands mitt i en pandemi. Några dagar senare kommer artiklar om svenskar som gråter ut för att de inte får åka hem från Gran Canaria pga nedsläckning av flighter. Det här är ju människor som AKTIVT torkar sig i rumpan med restriktioner som finns till för att begränsa en pandemi – med andra ord – rädda liv. En rekommendation borde vara att skamma sönder de idioter som struntar i allt och bara bryr sig om sig själva.

  Svara

   Jag arbetar på förskola och vi har STORA lappar på dörren om att det endast får vara EN vårdnadshavare i hallen åt gången. Man får vänta på sin tur och försöka vara snabb i hallen. (Tider då många barn lämnas och hämtas är vi utomhus.)
   Det är tydligen extremt svårt att förstå. ”Men jag har bråttom”, ”jag ska bara” osv. ”den infon har inte jag fått”. Nej, det är ju bara överallt på nyheterna, samt två lappar på dörren, står i månadsbrevet, mejlet, smset och jag påminde dig igår.

   Sorry för rant. De allra flesta vårdnadshavare är fantastiska, men det finns alltid någon som är informationsresistent.

   Svara

    En stor andel av befolkningen verkar tyvärr vara insmorda i teflon, allt rinner bara av dem – instruktioner, rekommendationer, restriktioner… you name it.

    Svara

  Tycker ni man kan ha ett litet barnkalas? Min dotter fyller nio snart. Kanske kan vi vara utomhus.

  Svara

   Nej

   Svara

   Tror nog hon är stor nog att fatta om du förklarar för henne varför ni inte kan ha kalas nu.

   Svara

   Kalas=fest, så tyvärr inte. Ett litet kalas utomhus kan funka, trist väder såklart men hoppas ni kan komma på nåt roligt ute.

   Svara

   Nej. Det kommer fler kalas. Planera något extra roligt för henne när vi kan leva hyfsat normalt istället. Pandemin blir vi inte av med på väldigt länge, men ljusare tider kommer.

   Svara

   Utomhus kan du arrangera nåt trevligt, kanske i connection nåt hon och hennes kompisar gör ändå? Men regelrätta barnkalas ska nog undvikas.

   Svara

   Har samma situation. Vi har hyrt ett lekland en timme då födelsedagsbarnet får härja med sin lillebror. Sen ska vi ha zoomkalas med släkten och jag bakar tårta som vanligt. Vill att det ska kännas speciellt även om vi inte kan göra som vanligt.
   Barnkalas känns omöjligt nu. Kanske kan ni göra något mysigt utomhus med ett barn dottern ändå träffar i skolan?

   Svara

    Smart!

    Svara

   Att bli svårt sjuk, långtidssjuk, utförsäkrad från FK, arbetslös, eller dö av covid är hemskt. Att inte kunna ha barnkalas är inte hemskt. Så svaret blir ”nej”.

   Svara

    Men lägg av

    Svara

   Tack för alla svar. Jag tänkte nog ändå inget kalas, men har samtidigt så dåligt samvete.. Men nu känner jag att jag kan säga nej i alla fall.

   Svara

    Går man förbi en skol-/fritids-/dagisgård så myllrar det ju med barn som klättrar och klänger på varandra. Att plocka en handfull av de barnen och sätta dom på en annan utomhusplats och säga att de nu är där för att fira födelsedag och slänga åt dem lite varmkorv – varför inte? Varför är alla så anti det?

    Svara

     Det verkar vara betydligt mer farligt om de klättrar på varandra för att fira ena ungen än om de gör det som en del av den pedagogiska verksamheten. Fråga mig inte hur viruset vet skillnad🤷‍♀️

     Svara

    Klart ni ska ha kalas! Ni bjuder väl ändå bara barnen i klassen typ och dom ses varje dag. Sen kan man ju vara ute och då är det väl minimal risk oavsett.

    Svara

     Är du läskunnig med ngt sånär bra hörsel? Vad är det som inte går att förstå?

     Svara

   Om det är med klassen och utomhus ser jag inga problem (om alla är friska). Samma barn träffas ju ändå inomhus många timmar varje vecka.

   Svara

   Vänd det till någonting positivt åt ett annat håll. Prata med henne om det där roliga ni ska göra på hennes födelsedag så att hon ser fram emot det. Se alla hennes favoritfilmer, köpa allt hennes favoritgodis, sjunga kareoke i timmar eller vad hon nu gillar att göra.

   Svara

   Min dotter fyller 7, vi kommer att ha ett knytiskalas i parken istället med kusinerna.

   Svara

   Om det är samma barn hon träffar i skolan om dagarna så varför inte? Varför säger ni alla nej? Vad är skillnaden mot att träffas på vardagar eller träffas på ett kalas en helg?

   Svara

    För att man måste gå till skolan och då automatiskt träffa folk. Däremot måste man inte gå eller hålla i ett kalas. Förstår inte hur det kan vara så svårt att förstå logiken i det.

    Svara

     Men det är ju samma grupp ungar som spenderar 8 timmar per dag i famnen på varandra. Om de då spenderar två timmar till i en park tillsammans gör väl knappast från eller till. Det reser ju inte in nya ungar från Australien och Kina för att delta på kalaset utan ungarna träffas dagligen.

     Svara

      Påminner lite om min chef som vill att vi inte sitter för många samtidigt vid lunchbordet. Det må ju vara men efter lunchen går vi alla ändå upp till det gemensamma kontoret och sitter instängda 4 timmar till tillsammans.

      Men det är klart. Har man tagit bort varannan stol vid lunchbordet kan man ju peka på det när man ska prata om vilka åtgärder man vidtagit.

      Svara

     För att det inte kan vara så stor risk om samma ungar ses 40 timmar eller 42 timmar. Förstår inte hur du inte kan förstå logiken i det.

     Svara

   Klart dom ses väl ändå i skolan?

   Svara

  Nej

  Svara

  Och Elaine Eksvärd fortsätter glatt att gå och få sina naglar fixade samt spela paddel med grannarna…. Seriöst. Av allt som inte är nödvändigt just nu att göra så borde att få sina naglar målade av någon annan vara överset på listen och det första som ryker.

  Och när man påpekar något om att restriktionerna gäller henne också och att den som fixar hennes naglar inte är en i hennes hushåll som hon bor i blir hon trotsig som en treåring och nämner sina naglar en gång till i nästa blogginlägg….

  Svara

   Padel verkar ha blivit en jättestor grej i Stockholm på bara kort tid. Vet att bland annat Zlatan står bakom etableringen men vem förutom han?

   Svara

    Måns Zelmerlöw

    Svara

  Kan inte du skriva ett inlägg om Filip Dikmens senaste video? Han är en av de få vettiga influencers vi har därute som är ett gott föredöme för sina unga följare. Tycker det är viktigt att hylla och lyfta sånt, i förhoppning att andra tar efter 🙂 Videon handlar om hungerpandemin som har förvärrats sen corona kom, och hur vi kan göra för att hjälpa till.

  Svara

  Varför fatsnar ca 2/3 i modd nuförtiden?

  Svara

   Ingen aning, jag har inte ändrat någonting.

   Svara

    Det är riktigt irriterande när man är inne i en diskussion i alla fall.

    Svara

     Japp, särklit på ÖS när det tar nästa 12 h innan ens svar kommer fram.

     Det är inte något som du ändrat de senaste månaderna pga hen som inte gillar dina inlägg om Bella?

     Svara

      Nä, ingenting förutom enskilda ip-nummer.

      Svara

       Hmmmm, tråkigt.

       Svara

        Jag gick in och dubbelkollade i listan och det fanns lite grejer jag kunde rensa bort. Hoppas det gör någon skillnad.

        Svara

   Men The real…. hur kommer det sig att du tycker att just du hela tiden hamnar i modd?

   Svara

  Meanwhile.. Margåå skaffar nytt pass till sonen. Undrar vad dom ska gör? Idiot.

  Svara

   De ska resa någonstans. Det har hon pratat om i sin Podd. ÄR man verkligen en ”idiot”? Börjar bli lite less på det här enorma otrevliga hatet som växt upp kring corona. Jag anser själv att jag ”sköter mig” så att alla coronapoliser i det här kommentarsfältet skulle klappa händerna. Och visst, jag suckar lite och tycker det kanske inte är optimalt när folk reser. Men samtidigt… hallå. Sen när blev jordens befolkning nåt jäkla mass-helgon? Folk kommer alltid på ett eller annat sätt tänka egoistiskt, vissa mer än andra. Om man FÅR resa och då vill göra det för att tex träffa sin familj i ett annat land, är man verkligen en IDIOT då?

   Svara

    Det handlar inte om att vara ett helgon, det handlar om att läsa ett antal punkter på en lista och göra allt man kan för att följa dem. Väljer man aktivt att inte försöka begränsa smittspridningen och i förlängningen också begränsa dödsfall, så är man faktiskt en idiot.

    Svara

    Fast varför ska man resa just nu? Varför? Så ja, man är en idiot om man springer på gymmet, olika restauranger och spelar padel varje dag och nu dessutom ska ut och resa.
    Vad är det ni inte förstår?

    Svara

   Va? Det är väl bra med pass och identitetshandlingar.

   Svara

    Till ett så litet barn? Vad ska han med det till nu om dom inte ska ut och resa?

    Svara

  Någon som sett Uppdrag granskning om ”Den Svenska strategin” Gud vad hon Hallgren skyller ifrån sig bara. Har hon inget eget snavar alls?

  Svara

   De andra gjorde det väl inte bättre… usch och fy!

   Förminska någon att hon inte har hela bilden och att det är mer komplicerat så hon förstår inte lill-flickan, när det var hennes jobb. Hon var den som var samordnaren och hon var den som hade bäst översikt på vad alla regioner gjorde eller inte och varför de följde FoHM riktlinjer och inte det som de nu försöker hävda var deras eget ansvar. Bara gå ut och peka med hela handen om det var så ni kände (vilket det inte var) och sluta upp med att skjuta över ansvaret nedåt. Ytterst så har Löven ansvaret. Inte någon liten regions-chef som är lätt att slänga hudhuvudet på.

   Svara

    hundhuvudet*

    Svara

    Lill-flickan??? Vem säger så om en vuxen kvinna, så jävla förminskande! Tappat all respekt för dig nu.

    Svara

     Haha, läste du vad jag skrev? Det var inte jag som ser så på henne utan hur jag uppfattar att Johan Carlson vill få det att låta om Harriet Wallberg. Det är Johan som avfärdar Harriet som om hon vore en lill-flicka.

     I övrigt kan jag inte med ord beskriva hur otroligt besviken jag blir om du, anonym, tappar respekten för mig (som om du någonsin har haft det). 😭😭😭

     Svara

      Det framgick inte alls faktiskt..

      Svara

       Jo det framgick om man (sett dokumentären eller) tog sig tid att läsa kommentaren ordentligt.

       Svara

       Nä, kanske om du hade sett programmet först så hade det nog hjälpt. 😉

       Svara

        Nej jag har inte sett den och då var det faktiskt inte så tydligt att det inte var du själv som kallade henne det.

        (Men det var inte heller jag som skrev 14.10…)

        Svara

         ”De andra gjorde det väl inte bättre… usch och fy!

         Förminska någon att hon inte har hela bilden och att det är mer komplicerat så hon förstår inte lill-flickan, när det var hennes jobb….. ”

         Son svar till… ”Gud vad hon Hallgren skyller ifrån sig bara. Har hon inget eget snavar alls?”

         Ok!

         Svara

          Jo det var ju precis det jag läste 😆 nu när du förklarat förstår jag ju

          Never mind. Strunta i mig😜

          Svara

        Ska man behöva se ett program för att förstå en kommentar? Nä, skriv lite tydligare.

        Svara

         Det var otroligt tydligt för den som jag svarade till, och den hade uppenbarligen sett programmet redan.

         Svara

          Nej du har fel, det är jag som svarade dig och som tyckte det var otydligt. Har inte sett programmet, det var nån annan.

          Svara

          Nej du har fel, det är jag som svarade dig och som tyckte det var otydligt. Har inte sett programmet, det var nån annan.

          Svara

      Aha, det var väldigt otydligt skrivet faktiskt…

      Svara

      Hur vet du om jag haft eller inte haft respekt för dig?? Du vet inte ens vem jag är.

      Svara

       Haha, var det just det du tog med dig av det stycket!?! 😅

       Svara

        Jag skrev att det var otydligt skrivet också.

        Svara

   Jag fattar inte vad hallengren gör i regeringen. Det är så absurt, nu är jag inte sosse men nog fan måste de ha nån mer kompetent än just henne? Jag skäms varje gång hon uttalar sig om något. Hon passar som influencer (kanske..) inte politiker- så sjukt oseriös.

   Svara

  Kan inte relatera till hur otroligt viktigt det verkar vara med barnkalas idag. Som liten firades varenda födelsedag så klart, någon gång med klasskamrater, någon gång med släkt, men allt som oftast endast med den närmsta familjen (boende under samma tak). Minns att vissa vänner ofta hade kalas medan andra aldrig hade det. Ingenting jag ens reflekterat över förrän nu när jag upplever att det är näst intill livsviktigt. Någon mer? / 90-talist

  Svara

   Jag är också 90-talist. Hade alltid kalas när jag fyllde år. Och det hade typ alla mina klasskompisar också. Sen var det ofta inte på nåt ”Leos lekland” utan kanske hemma eller utomhus i någon trevlig park med lite medhavd tårta. Men kalas var det!

   Svara

    Men snälla Camilla, varför modd?!

    Svara

   Känner igen mig. I min familj fick vi välja om vi ville ha present eller barnkalas. Vissa år valde jag kalas, andra någon present som jag jättegärna ville ha. Minns också att det absolut inte var något måste med kalas.

   Svara

   Helt ärligt så minns jag inte 😄 Minns inte jättemycket specifika händelser från barndomen (har inget trauma eller nåt sånt).
   /80-talist.

   Svara

   60-talist och hade alltid barnkalas och släktkalas, så också mina barn som är 80-talister.
   Nu däremot, under pandemin passar det inte med inomhuskalas för någon, men en rolig utomhusaktivitet med kompisar man ändå träffar i skolan gör ingen skada. Det kan tvärtom bli jättemysigt och förhoppningsvis kanske de fortsätter med liknande aktiviteter även efter pandemin. 🙂

   Svara

   Så länge jag kan minnas har vi alltid haft ett barnkalas och ett släktkalas. Jag hade blivit jätteledsen om mitt kalas hade ställts in. Man väntade ju typ hela året på att få fylla år och ha kalas. /90-talist.

   Svara

  Ja här har ju Kenza något att fundera över. Hon svarar inte ens på kritiska frågor angående Maldiverna. Så nonchalant.

  Svara

   Hon har väl ingen skyldighet att svara på ”kritiska frågor”? Hon har ju redan tydliggjort vilka regler som fanns för att FÅ resa till och in i Maldiverna, förklarat hur det gick till och hur de gjorde. Sen förklarat sin inställning till resan och varför hon kände sig motiverad att göra den. Man behöver ju inte hålla med, men vad mer menar du att hon ska säga? Hon tyckte att hon gjorde rätt och hon bröt inte mot några lagar. Jättebra att hon får kritik av de som tyckte att hon gjorde fel, men herregud man kan ju inte kräva att hon ska ”svara” på kritiken.

   Svara

    Älskar att alla nu verkar tycka att så länge saker inte är förbjudet i lag så är det fritt fram!

    Svara

     Tycker verkligen inte att det är ”fritt fram”. Det är dåligt. De ska få kritik. De är dumma. Men det är ju en annan sak. Hon är ändå inte skyldig att besvara följares frågor.

     Svara

     För en som jobbar i ett köpcenter så kan jag tycka att du behöver inte gå in i en full butik,men att undvika är bara löjligt och vi behöver väl inte än en ggn skapa ännu mer arbetslöshet.

     Svara

      Vet du vad jag tycker. Jag tycker att regeringen ska gå in och stänga alla köp-centra etc och annat som inte är nödvändigt för att överleva för dagen i några veckor framåt.

      Och om de gjorde det så skulle de också bli tvungna att gå in och kompensera för butikers bortfall och betala din lön, iaf i nivå av en sjuklön.

      Så detta är orsaken till varför de inte gör det. Det blir för dyrt tycker det, och skapar istället folk för att de shoppar vilket leder till att det blir gratis för dem om du förlorar jobbet eller butiksägare förlorar intäkter pga av att folk väljer att stanna hemma istället för att de tvingar butiker att stänga.

      Hellre låter man folk riktar att dö än att öka sina kostnader för skyddsutrustning inom skola äldrevård etc samt kompensera verksamheter eller annat.

      Också orsaken till varför de stretar mot att rekommendera munskydd.Inte behöva betala sina anställda och andra inom komun och landsting för dem. Alla deras invändningar är bara trams och att omyndigförklara folk.

      Här har ni orsaken till Sveriges strategi. Att slippa sätta landet i mer ekonomisk skuld än minimum. Kostanden blir istället i människoliv.

      Svara

       …och ”skammar” istället folk för att de shoppar *…

       Svara

       Detta! 👏🏼 Tycker det är helt galet att de säger åt folk att inte besöka shoppingcenter och butiker. De borde säga åt de att stänga och istället hjälpa affärerna och de anställda. Speciellt om det handlar om 3-4 veckor.

       Svara

   Du har inga frågor. Du har kritik. Finns inget att svara på.

   Svara

  Ärligt talat svenskar, det är inte hela världen att behöva ställa in några restaurang- och krogbesök, ni kommer att överleva. Lovar att det är att föredra framför att de stänger ner hela landet och ni tvingas vara inomhus.
  Sen äter ju alla middag kl 18, så att de inte serverar alkohol efter 22 är ju inget att klaga på…
  Tro mig, jag satt instängd hela våren utan att få gå ut och nu är alla restauranger, gym mm stängda igen.

  Svara

   Personligen väljer jag restaurangbesök alla dagar i veckan framför att vara utomhus!

   Svara

  Angelica blick ställde in sin 30årsfest pga restriktionerna. Hon skulle tydligen ha en liten fest med sina närmsta vänner men valde att ställa in. Om ändå fler hade tänkt så! Och då är det ändå hennes 30-årsfirande..

  Svara

  Svara

   Vettig artikel. Jag har blivit deprimerad igen under pandemin och känner mig helt handfallen, allt jag hade byggt upp bara raserades.

   Svara

  Kan vi inte diskutera underbara Clara. Även om hon verkligen inte har varit ute och festat så har hon ju verkligen haft ett stort och spretigt umgänge både på hemmaplan och runt om i landet. När man på ett försiktig vid påpekat att det kanske är snyggt när man har många följare att ligga lågt så blir man avstängd att kommentera. Jag kan tycka att influensers borde ta större ansvar för hur de påverkar andra överlag.

  Svara

  Men Dasha och Petra har juuu antiiikroppar nuuuu. Så då kan man ju flänga runt hur mkt man vill och träffa andra människor. 🙄

  Fan, kommer aldrig mer besöka Hallwylska så mkt dessa jäkla flunsor håller på promota det stället.

  Svara

  Hur gör ni som inte bor ihop med er partner nu under coronakrisen? Min kompis är tillsammans med en tjej som bor i studentkorridor. De träffar varandra som vanligt men de verkar göra det med dåligt samvete. Jag fick frågan om vad jag hade gjort, men jag visste inte vad jag skulle svara.

  Svara

   Självklart träffar jag min kille. Vi bor båda ensamma på gångavstånd till varandra. Hade träffat honom även om det innebar en tågresa och att han bodde i kollektiv. Har noll dåligt samvete över det.

   Svara

   Min pojkvän bor 1 timme bort med tåg och vi träffas på helgerna som vanligt. Kan inte säga att jag har dåligt samvete över det.

   Varsågod, här nedan kan ni kalla mig idiot om ni vill⬇️

   Svara

   Man får ju välja ut en ”karantänfamiöj” om man bor ensam. Få människor som man väljer att umgås med (man är varandras umgängespersoner och man byter inte ut dem). De kan ju ha varann. Men de borde undvika andra i korridorsboendet.

   Svara

  Tips kanske? Och OT, ursäkta för det men detta måste bara läsas!

  Upptäckte just något intressant när jag nyligen satt och kollade på fotokonst via google bildsök, och kom att tänka på inläggen kring saker som är för likt eller inte..

  Magnus Widén Photo på instagram, inlägg från 25 oktober.. Jämför den bilden med Jonna Jinton Mystic Forest.. Fotona är ju i princip kopior av varandra??! Slump eller helt ok?

  Svara

   Nä, de är inte ”i princip kopior”.

   Svara

  Och NU kan inte svenskar längre dra till Spanien utan ett 73 timmar gammalt negativt covid-19 test heller! Så jävla bra. Och flera är ju strandsatta i Spanien efter indragna flygningar. Jag förstår inte hur folk tänkt när de rest? Det här är ju precis det som kunde hända.

  Svara

   Det är en av riskerna man tar om man väljer att resa nu. Blir man strandsatt får man gilla läget och inte springa till Aftonbladet och gnälla.

   Svara

    Eeeexakt!

    Svara

     Nja. Aftonbladet behöver konstiga svenskar som gjort korkade grejer utomlands och vill ha statligt skattefinansierat stöd för det. Det ger klick.

     Svara

   Hoppas bara de tar de testerna privat och betalar för dem. Svårt att få tag i tester för sjuka personer som det är redan..

   Svara

    Dom testerna görs väl bara på speciella ställen? Det ska skrivas ett papper som ska gälla vid resa och det görs ju knappast på vanliga testställen.

    Svara

  Jag är med i något som heter Citypolarna. En ”kompisgrupp” för att lära känna nya människor. De finns representerade i flera städer. De flesta är mellan 40-50 år och alltså inga ungdomar som ”bara gör det influencers gör”. Jättebra idé normalt sett, men nu under pandemin funkar det sämre.
  Tror ni att folk bryr sig? Naturligtvis inte!
  Det har varit träffar hela tiden, bla hemma hos vissa då de lagat mat ihop och festat, restaurangbesök, caféträffar, pubträffar och museiebesök. Allt med så gott som nya människor varje gång. De lägger dessutom ofta upp bilder så man verkligen kan se hur tätt ihop de är. Några har visserligen dragit ner antalet som får komma på träffarna till tex 8 st i sällskapet om det är restaurangbesök. Vad de inte fattat är att de 8 personerna isf ska vara från samma familj. Att de flesta dessutom åker kollektivt till träffarna gör inte saken bättre.
  Jag blir så jäkla förbannad!

  Svara

   Sjukt…

   Svara

   Tycker det är lite orättvist det här. Många singelhushåll lider jättemycket av ensamhet och isolering just nu då man kanske jobbar hemifrån och bor långt ifrån familjen. Alltså ja, man ska såklart inte ut och hänga med nya människor 24/7. Men om man är ensam och kan träffa någon vän eller två att hänga med under hösten tycker jag det är HELT OKEJ. Finns verkligen andra delar av samhället som är större bovar än ensamma människor som vill träffa en vän.

   Svara

    Du kan ha en s.k. karantänfamilj, INTE träffa nya olika människor varje vecka!

    Svara

    Det är inte det jag skriver om, så lägg ner dina löjliga ursäkter.
    Du får ha en karantänfamilj. Nöj dig med det!

    Svara

     Men om man inte har en jävla karantänfamilj då? Då måste man ju få skaffa sig det. Är du född igår?

     Svara

      Hörru Gaphals: Det är du som måste skaffa dig läsförståelse och dessutom lyssna på presskonferenserna om C19 och de restriktioner regering och myndigheter ålägger dig att följa.

      Svara

  Blir lite irriterad när man läser monas universums blogg där hon skriver att hon testar sig regelbundet för antikroppar för att kunna gå på apoteket mm, och använder de gånger hon är vid soppköket som skäl. Hon lunchar, fikar, träffar folk och anser att hon inte behöver bry sig om reglerna. När man läser att det är svårt för folk att få testtid, så använder hon sig av tester för sin egen skull, och tyvärr så är det många som tänker så egoistiskt.

  Svara

   Tycker hon ska betala för dem själv i så fall… Det är väl fan inte så de är tänkta att användas. Restriktionerna gäller dessutom även för de med antikroppar!

   Svara

   Det skrev Pernilla W också om. Hon jobbar med att spela in, vad det nu är, och inför varje nytt besök någonstans så testas hon….

   Svara

  Oh, vilken öööööööverraskning. Lock down fungerar…… 😉 (Som om att man inte vetat det hela tiden, att det fungerar).

  https://www.dn.se/varlden/smittkurvorna-plattas-ut-i-flera-lander-i-europa/

  Svara

   Frågan är väl hur man ska göra när man tar bort lockdown. Klart det funkar att isolera folk men sen då?

   Svara

    Jag menar.. se på England, Tyskland osv. Varför behöver de gå in i en andra lockdown nu? Det funkar ju uppenbarligen bara så länge den pågår men inte sen.

    Svara

     Det är ju hela poängen. Man inför lock down när behov finns och tar bort när trycket släpper, osv. Vad menar du? Klart det inte är nåt du kan göra bara en gång så länge pandemin pågår.

     Svara

      Exakt, de planar ut kurvan, sjukvården hinner med, man hinner forska fram bättre mediciner och behandlingar samt är ännu en dag närmre att det finns ett vaccin tillgängligt.

      Man öppnar och stänger i flera omgångar.

      Om de inte hade stänget ner så hade de haft samma ohållbara situation som förmodligen är omöjlig att vända, som de har i USA. 1 000 000 smittade. Bara i Texas.

      Svara

       USA hade ju också lockdown…?

       Svara

        Nej. USA är en federation.

        Svara

      Verkar ju funkat bra….

      Konstigt att inte alla experter i det här forumet jobbar på fhm och i regeringen i stället. Expertisen kring virus och smittspridning är verkligen överrepresenterad här inne.

      Svara

       Ja det har ju funkat oerhört bra i Tyskland tex. Vad menar du nu?

       Svara

        I just Tyskland är det knappast bara strikt lockdown man kan tacka för det, eller hur!?

        Svara

         Det fungerade i Danmark också. De håller också på att stänga ner igen.

         Svara

         Det är givetvis en kombination av vettiga åtgärder varav lock down var en. Jag förstår fortfarande inte vad du menar eller vill ha sagt?

         Svara

     Det är ju i princip den strategi framför allt Storbritannien valde: hammaren och dansen. Att man fler än en gång kommer behöva stänga ner fram tills ett vaccin (eller annat som signifikant hämmar spridningen) kom, för att man annars inte skulle kunna mäkta med. Låg smittspridning–>alarmerande tecken/smittspridning–>lockdown och så om igen fram tills det inte behövs mer. Man kan så klart ifrågasätta strategin men jag blir förvånad över att så många är förvånade över att nya lockdown införs.

     Svara

   Ingen har väl argumenterat mot att smittan går ned vid lockdown, problemet är ju när man ska öppna upp samhället igen

   Svara

    Tänk om ett vaccin finns tillgängligt om 3 veckor….??

    Och nej det är inget problem med att sakta öppna, och fort stänga vart eftersom det behövs.

    Sverige ligger i topp 5 i Europa med flest döda. Vem tycker du har skött sig bäst?

    Svara

     Det är klart att det är ett problem när man öppnar upp. Kolla på de länder som haft lockdown bara. Börja med England.

     Ingen vet än vilken metod som är bäst i slutändan, vi är ännu mitt upp i det.

     Svara

     Skönt att du även har tagit på dig statsepidemiologhatten!

     Svara

     Inget problem att öppna? Vad vet du som inte (de riktiga) experterna vet? Hoppas du delar med dig av din kunskap till de som verkligen behöver den i den här frågan.

     Svara

     Så du tror inte att människor tröttnar snabbare om man stänger och öppnar samhället lite av och till? Att det gör att människor kanske inte lyssnar till restriktionerna lika mycket när det händer för tredje gången?

     Svara

      Jag gissar bara men jag tror tvärtom faktiskt. Här i Sverige som haft väldigt snälla regler ser vi hur folk skiter i dem. Tror lock downs för med sig en psykologisk effekt dvs att man sköter sig för man vet att lock down är jobbigt. I Sverige vågar folk gnälla om studentfirande och barnkalas, så bortskämd är man nog inte i andra länder.

      Svara

       Så tycker jag också att det verkar vara.

       Svara

       Det är inte den erfarenheten jag har från att bo i ett land som varit i lockdown. ”Gnälls” även här om kalas, bröllop och andra firanden som inte blir av. Folk ”passar på” att umgås för de vet inte när de blir helt isolerade igen.

       Svara

        Uppfattning skulle jag skriva, inte erfarenhet..

        Svara

         Jag (som skrev) bodde också i ”lock down land” så det var min personliga erfarenhet jfrt med Sverige. Men såklart svårt veta hur det ligger till iom att Sverige inte testat ett lock down.

         Svara

     Åttonde plats i Europa om man räknar dödsfall per 100 000 invånare.

     Svara

     Men smittan gick ju ner här också. För att sen öka. Precis som i Europa.

     Svara

      Fortfarande fler döda än de flesta andra länder oavsett om kurvan långt om länge gick ner.

      (Och nej, det är en 5:e plats per 100’)

      Svara

  Så du tror inte att människor tröttnar snabbare om man stänger och öppnar samhället lite av och till? Att det gör att människor kanske inte lyssnar till restriktionerna lika mycket när det händer för tredje gången?

  Svara

   Nej. De som har störst problem följa regler är ju svenskar som knappt haft några restriktioner. Folk här fattar ju inte allvaret iom att mycket rullat på som vanligt.

   Svara

  Hjälp!

  Jag har barn tillsammans med mitt x som inte verkar ta Corona på något allvar alls. Han vill ta med vårt barn till en annan stad och bo på hotell över en helg och frågade mig om jag kan lämna ifrån hen på min helg. Jag svarar nej att de är inte så smart i dessa tider och verkligen inte innan jul. Vi har varannat år med storhelger och detta år är det min tur. Då blir han sur och tycker att jag är taskig som inte låter hen följa med honom, och om de ska va hemma så kan även vi också stanna hemma över julen. (Min familj vi tänkt fira jul hos bor på annan ort) – givetvis försvinner inte restriktioner men min tanke var att försöka hålla oss isolerade innan jul för att kunna fira jul med familjen på ett säkert sätt. (4 Familjemedlemmar vi träffar en gång i månaden) så det är ju inga nya okända människor. Är ju ändå skillnad mot att åka och bo på hotell på en annan ort med en okänd miljö? Men han anser att detta är samma sak. Nästa argument var ”men om ni ska åka iväg för att fira jul, då riskerar du ju smitta hen inför nyår när jag ska ha hen” – så snälla? Tänker jag helt åt helvete? Eller hur ska man få människan att förstå? Hur hade ni resonerat?

  Svara

   Jag tycker varken att hotellresan eller julresan är rimlig just nu.

   Svara

    Och han kanske vill att ni håller er relativt isolerade över jul för att kunna fira nyår med barnet precis som han menar. Du tycker så klart att julen är viktigare och han tycker att nyår är viktigare om det ska ruckas på restriktioner.

    Svara

     Fast hon kan ju gå med på det, dvs vara ”relativt” isolerad över jul.

     Svara

      Genom att träffa familj man inte träffar dagligen? Ok.

      Svara

       (Som dessutom kommer från annan stad för att fira…)

       Svara

   Svårt…jag skulle försöka köra på argumentet att jul och nyår är stora familjehelger, han ska ju uppenbarligen också hänga med barnen under nyår och komma ”överens” om att undvika allt annat.

   Svara

  Tycker ni är det är okej att jag lagar omelett till middag idag trots de nya restriktionerna?

  Svara

   Bara om du bor ensam, håller två meters avstånd från äggen och har mask på när du äter.

   Skämt åsido, följ restriktionerna och var inte så lallish.

   Svara

  Socialminster @sarasongbird?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.