Öppet Spår för Covid-19

Högt och lågt – diskutera på här, så behöver det kanske inte bli riktigt lika många diskussioner under andra inlägg. 

733 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Inte Covid-19… Men samhällsrelaterat i allra högsta grad. Hur sjukt är det inte att även vi som tjänar riktigt bra får barnbidrag? Det borde va något man får ansöka om ifall man behöver….

      Apparaten för att administrera det och identifiera fuskare etc. skulle kosta oss skattebetalare mer än vad det gör idag…

        Agreed

        Inte om det går med automatik via deklarationen.

        Alla blir beviljade barnbidrag tills man slår i taket i skattesatsen.

          Vill ni att vi firmaägare flyttar vår verksamhet utomlands? Jag betalar mer än gärna hundratusentals kronor i skatt årligen men när ni ska förbjuda det lilla jag får tillbaka i rena pengar då blir jag förbannad. Man vill ändå känna sig som ”en del av samhället” rent ekonomiskt.

          Sen så är jag HELT för att de med låg inkomst ska kunna leva över existensminimum. De ska kunna köpa en bil om det behövs, lägga undan lite pengar och kunna köpa bra och nyttig mat, hela och rena kläder samt kunna underhålla barnen utan att gå back ekonomiskt. Kanske att de får mer i barnbidrag så att de inte behöver stressa tillbaka till jobbet när ungen är 9 månader eller något sånt.

            Du, jag är helt övertygad om att just den biten inte kommer få höginkomsttagare att flytta. Det är det övriga skattetrycket som bidrar till det.

            Annars finns det andra faktorer som räknas in i var man väljer att biståtts sig, och där står Sverige högt i kurs. Bara det att du har fri sjukvård, gratis mediciner och fri skola hela vägen till doktorand är avgörande faktorer till varför folk vill bo i Sverige.

              Sverige är ett paradis i jämförelse med typ resten av värlen och vi är (eller bör) vara evigt tacksamma. Vi står i skuld till de som byggt upp samhället….men de med hög inkomst vill gärna känna att de är medborgare som uppskattas och inte bara kossor som mjölkas på pengar. Att få 1200 kr (när man betalar tiotusentals kronor i skatt) är ju lite som att betala sitt eget barnbidrag + grannbarnets. Typ. Jag vet att höginkomsttagare tar del av andra skattefinansierade fördelar men det skulle ändå få mig att överväga att flytta firman till ett skatteparadis om jag känner mig dum occh utnyttjad som stannar här. kanske låter dum och snål men det är en principsak.

                Säkert. Men menar du verkligen att ca 1500kr förändrar den känslan?

                  Om inte, varför tycker vi att de här barnbidragen är så viktiga att de måste dras in och att det är en prioriterad fråga? Jag förstår inte fokus på det här, är det inte en relativ petitess?

                    Men ändå, vore inte svårt att det utgår från deklarationen. Under en viss inkomst får den, samt separerade föräldrar, båda, upp till en högre inkomst. Finns inga fuskare att jaga då.
                    Underhållsstöd fungerar exakt så här så klart det inte är svårt att genomföra.

                Ja, det är en principsak. Intresseprincipen eller skatteförmågeprincipen. Jag kommer aldrig ha förståelse för andra höginkomsttagare som begär att låginkomsttagare ska uppskatta dem. Du och jag är de som utnyttjar systemet, inte tvärtom.

                  Det stämmer verkligen inte. Vi bidrar mest till systemet och andra (även de som inte alls bidrar) får ta del av det.

                Hulahup, jag hoppas du är vegan, du höginkomsttagare som inte gillar att bli mjölkad.

          Jag har inga barn. Jag har ingen lust bidra till vare sig låg- eller höginkomsttagares barnbidrag.

            Nej, och det gör du ändå via att betala för deras studier sjukvård etc.

            Blöjor och mat borde de flesta kunna stå för själva….

            Jag har ingen lust att bidra till din pension. Eller äldreomsorg.

              Jag försökte göra en sk poäng…om man börjar resonera som personen gör kommer andra börja resonera som jag och du…alla vill ha nåt för sina skattepengar.

      Om du inte är i behov av barnbidraget, öppna ett konto, till barnet, som är låst till barnet blir myndig.

        Vilket skapa ännu mer orättvisa i samhället för dessa barn får en stor grundplåt när de ska ut i samhället gentemot mot de som behöver använda sina barnbidrag. Och denna ojämlikhet skapas med hjälp av våra skattemedel.

        @ Hello: Tänker samma som du gör.

        Eller ännu bättre. När du hamnar i en skatteklass, tex börjar betalar skatt utöver kommunal, alltså även till staten, så dras automatiskt barnbidraget in. ??

          Men så kommer ju folk i ännu högre grad undvika att komma över den spärren, t ex genom att jobba mindre, köpa med prylar på företagskontot, pensinsväxla och allt vad det heter som folk håller på med.

          Men visst håller med om att det är skevt. Bättre att ge bidrag till dem som behöver än alla.

            För att under en begränsad tid få ca 2000kr i månaden men en sämre pension för resten av livet?

            Jag tror inte som du.

              Ja, alltså om man poff får in 2000 kr mindre i månaden om man får en höjning i lön på 2000 kr så kommer man inte vara lika intresserad av att jobba de extra timmarna.

              Det är ju en väldigt lång ”begränsad tid” i livet också med 15 år.

              Lägre pension kan ju kompensera lite, men försvinner pengar ur ens ekonomi när man gör ett val att jobba mer kommer man på samhällsnivå bli mindre intresserad av att gör det valet. Att ett barnbidrag försvinner syns ju tydligt och direkt också.

              Min pappa ringer alltid strax innan nyår och undrar om jag inte vill ha massa teknikprylar han kan dra av på företaget för att det är så surt att betala skatt (tydligen mindre surt än att köpa teknikprylar man ej behöver till höger och vänster).

                Det blir sällan frågan om timmar hit eller dit utan vilken lön man får för sitt jobb.

                Och din pappa gissar jag på inte har räknat på hela scenariot.

                Dessutom så är nog gruppen som ligger på gränsen relativt liten men det kommer ändå bli den mest rättvisa gränsen. Vill folk krångla låt dem. Tror att i det stora hela så kommer de bli försumbara. Framförallt i jämförelse med att betala ut barnbidrag till alla.

                  Tvivlar inte ett ögonblick på att hennes pappa räknat på hela scenariot. Vi har företag och ”måste” också köpa grejer på företaget för att slippa betala så mycket moms. Dessutom är det enormt förmånligt att betala med oskattade pengar istället för att köpa dem för lönen. Helt enkelt bättre att ta ut det i en ny dator eller andra grejer!

                    Ja. Idag. Men inte imorgon.

                    Men visst. Pratar vi om summan när du är förbi pensionsgrundande inkomster är jag med.

                    Mitt tak för barnbidrag satte jag betydligt lägre än det.

          Jajaja, du vet bäst tror du TrH. Så trött på dig och dina moralkakor. Ta dom inne på din blogg istället.
          Men du försöker bara få trafik dit. Trött-tönt.

            Jaaaaaaaaja vi har hört det förr släpp en fis och gå vidare, vi är trött på dig med.

            Ser iofs inga moralkakor tönt. Det är vettigt resonemang men du är uppenbarligen för korkad.

        Helt sjukt vidrigt att vissa människor går ut i vuxenlivet med barnbidrag för 18 år sparat på sparkontot. Vidrigt.

          Vidrigt är också föräldrar som köper bostadsrätter åt sina vuxna barn.
          Samt föräldrar som försörjer sina vuxna barn under studietiden så att de ska slippa ta CSN.

            Varför är det vidrigt?
            Av vilken anledning skulle människor inte få köpa bostadsrätter till sina barn? Och var drar du gränsen, är det okej att betala körkortet? Språkresan? Köpa en bil? En ponny?

            Snälla, ge mig en lista med vilka utgiftsposter som är godkända för jag är verkligen nyfiken.

            Varför i hela världen skulle det vara vidrigt? Vad vill du att föräldrarna gör av sina pengar?

              Det är vidrigt för det skapar så sjukt ojämlika villkor.

                Du menar att världen är orättvis? Ja det är den. Det är bra med transfereringar till allmännyttan men att ytterligare utjämna skillnader kräver skattesatser och höginkomsttagare vi inte har tillgång till i Sverige.

                Jag tycker det är så sjukt jävla vidrigt att alla svenskar har tillgång till sjukvård, tandvård, CSN och gratis skola och universitet jämfört med u länder sub Sahara. Det skapar så ojämlika villkor.

                  Håller med

                  Det betalar vi ju för med våra skattepengar! Sverige har högst skattetryck i världen, bl.a pga att trygga välfärden. Vad som är riktigt illa är väl att eu-”turister” kommer hit och får gratis vård och tandvård! Helt utan att de bidragit med en enda krona till vår sjukvård och skola, t.ex. Helt galet ju.

                    Ja precis, du får väldigt mycket gratis baserat på skattepengar. Varför det kan upplevas som väldigt bortskämt klaga på att en del föräldrar har råd dessutom hjälpa sina barn med bostäder men inte andra, miniminivån är redan hög. Turister från EU har inte rätt till gratis tandvård?

                      Ni ser seriöst inte problematiken i att en del kommer ut i vuxenlivet med allting fixat för sig, och andra inte? Och att det är skattepengar som finansierar denna orättvisa.. Är ni samma personer som inte tror att vi lever i ett klassamhälle?
                      Shit, inte visste jag att bloggbevaknings kommentarsfält var det samma som högerns intresseförening.

                Men herregud, ja alla ska ha det lika jävligt som du? Jag kommer från en fattig familj, idag är jag vuxen med 2 barn och ett bra jobb, jag sparar pengar till mina barn så jag kan hjälpa dom med allt från körkort till bostäder och allt därimellan när dom blir stora. Då får jag vara vidrig ? men mina barn ska ha det bra, oavsett om andra barn har det mindre bra.

                  Du menar att du ska curla och skämma bort dina barn och att du genom det bidrar till ett ojämlikt samhälle?

                    Du menar att DU också vill ha samma ekonomiska förutsättningar som hennes barn. Vad du helt glömmer bort i sammanhanget är att du redan är ekonomiskt privilegierad genom att bo i Sverige. Det är enkelt bara vilja ha vad andra har men många vill ha vad du har. Alla svenskar har gratis utbildning. Inser du hur stort det är?

                    Nej det menar jag inte, jag menar det jag skrev, jag kommer göra allt för att hjälpa dom, kommer såklart inte ha råd att köpa bostäder för flera miljoner till dom, men absolut hjälpa dom med insatsen till att ta egna lån. Om det är att curla, ja då är det väl det ?

            Väljer du att skaffa barn får du lov att försörja.

            Jag är 26 och min mamma handlar hem mat och annat nödvändigt till mig och min sambo och till min storasyster trots stt hon själv är pensionär.

            Älskar hennes tankesätt, att hon har valt att föda oss och det spelar ingen roll hur gamla vi blir, vi är hennes barn och så länge som hon kan så hjälper hon till med allt vi behöver även om det inte behövs just för att vi är hennes barn och man får räkna med att försörja livet ut.

            Med andra ord, man kan inte skaffa barn och slänga ut dom dagen dom blir myndiga eller tar studenten.

              Fint <3
              Själv fick jag betala hyra (mamma gick på bidrag så hon stoppade ned pengarna i fickan) när jag var 16. Fick inte heller behålla mitt csnbidrag. Mina barn ska inte få leva så. Är jag välsignad med ett långt liv och en stark hälsa, då ska jag hjälpa mina barn med allt.

              Du måste skoja?

                Vet inte om det gäller hen men många invandrarföräldrar (som vuxit upp i länder där barnbidrag, subventionerad skola, sjukvård etc inte existerar) resonerar så. Det här svenska välfärdstänket ”staten betalar” är ganska ovanligt utan man får klara sig själv. Så föräldrar räknar ofta med försörjningsplikt tills barnen gått ut universitetet och skaffar egna jobb.

              Räkna med att försörja livet ut?? Det räknar inte de flesta med kan jag säga… Känns som man misslyckats då…

          Nej det är inte vidrigt.

            Orättvist är ordet dom söker.

              Det här är lätt något av det sjukaste och mest kommunistiska jag läst. Så folk som har råd ska helt enkelt stjälas från? Jag har verkligen inte växt upp rikt och har inget sparat barnbidrag men varför i helvete skulle folk som betalar ännu mer i skatt än mina föräldrar tas ifrån det som de betalar för? Det är ju helt sjukt. Ska de betala skatt som någon form av välgörenhet eller?

          Bitter much? Jag kommer göra ALLT detta för mina barn. Spara deras barnbidrag, köpa lägenheter åt dem och uppmuntra dem till att INTE ta CSNlån om de inte måste.

          Min man och jag jobbar och betalar gladligen 40% skatt och ska fanimej ha nåt tillbaka också.

            Det låter som att du kommer få rejält bortskämda barn

              Mina föräldrar var arbetare. Jobbade hårt, slösade inte pengar på strunt. Gick aldrig på restaurang.
              De sparade ihop mitt barnbidrag och gav mig en grundplåt när jag blev stor. Jag behövde inte ta studielån. Nu har jag ett välbetalt jobb. Jag arbetar hårt, slösar inte pengar på strunt och kommer göra allt för att ge mina barn samma fina start i livet.
              Ser mig inte som det minsta bortskämd. Snarare förstår jag pengars värde och har en hög arbetsmoral.

                Skulle säga att det är definitionen av bortskämd. Du fick allt istället för att jobba för det själv.

                  Märkligt nog är det du själv som låter mest bortskämd. Gör vad du kan för att skaffa dig pengarna du tycker du är i behov av, sluta jämföra dig med de som har det bättre ställt & sluta gnäll…

                    Låter som typiskt högerlingo..

                      Vadå, har du inte bootstraps eller?

            CSN-lån är väl inte så farligt? Bra villkor och ränta, normalt att använda sig av.

            Men exakt! Här sitter vi och pluggar 5 år, tänker på vårt CV, accepterar positioner med sämst lön för att ”slapa ett nätverk och gott rykte i branchen”, gör de tråkigaste jobben, sitter 10 timmar framför en skärm, fattar beslut som vi kan stå till svars för, kämpar med workshops, interna utbildningar, övertid, jobba med män som trycker ned oss, väntar med att skaffa barn tills vi bytt till ett välbetalt jobb, skattar som fasiken, väljer att starta eget och lägga våra välförtjänta pengar och riskera konkurs, jobba ännu mer övertid, välja bort semestern, vänta med kärleken, vänta med resande, betalar av höga studielån och inte att förglömma: plugga 10 mattekurser medans kompisarna festar varje natt OSV…men när vi ÄNTLIGEN BÖRJAR SE EN AVKASTNING PÅ VÅR INVESTERADE TID, PENGAR OCH HÄLSA DÅ SKA VI INTE FÅ HJÄLPA VÅRA EGNA EFTERLÄNGTADE BARN MED BOSTAD?

            ETT TIPS, PLUGGA INTE GENUSKUNSKAP OCH ÖSTAFRIKANSK MUSIKHISTORIA OM NI VILL HA PENGAR. SÖK IN TILL STEM OCH ARMBÅGA ER FRAM!

            BLIR SÅ LESS!

              ???????

              Haha, amen & bra jobbat!

                Tack detsamma 🙂

              Vad är stem?

                Science, technology, engineering, math.

                  Jättebra tips, undrar varför inte alla gör det?

                    Kvinnor vill, överlag, hjälpa människor men glömmer lätt sig själva. Män är mer tekniska så de letar sig till STEM naturligt. Vi behöver träffa fler kvinnliga ingenjörer (det var så jag valde att bli ingenjör) och våga tänka själviskt ibland (ingenjörer hjälper ju också samhället men mer indirekt än tex vårdbiträden och lärare).

                      Hulahup, där fick du snyggt in lite klassiskt kvinnohat också ?

                    Ja…kanske för att det är enklare inte kämpa så hårt utan mindre komplicerat sätta sig på arslet och klaga på föräldrar som köpet bostadsrätter till ungarna.

                      Sverige är ett av få länder där vem som helst kan komma in på vilket utbildning de vill om man bara ger sig fan på det. Kolla vad som ger bra betalt i förhållande till arbetsinsats, gör lite efterforskningar. Satsa på lokförare/ elektriker eller annat mer mansdominerat. Men många har blivit så satans bortskämda och tror att man ska kunna försörja sig på sju a-kurser i antropologi och konsthistoria. Sen när du inte kan spara barnens barnbidrag gnälls det för att det är vidrigt av dom som gjort sin hemläxa. Tröttsamt! / mamma till två barn som kommer ha en mille var när de blir 18.

                      Visst, i teorin kan vem som helst göra vad som helst, men i praktiken syns även i Sverige en påtaglig social snedrekrytering till högre utbildning. Varför tror du att det är så?

                      Jag tycker livet verkar bra mycket enklare för de som får allting serverat för sig, från både föräldrar och staten..

                    För att en utbildning inte enbart är en förberedelse för arbetslivet. Alla vill inte bli räknenissar, även om det kanske är där degen finns.

                      Men vilka tror du ni är som söker utbildning inför jobb med bra betalt??
                      Arv, miljö..

              Bästa jag läst på denna blogg!

                <3

              Bästa jag läst på länge!!

            Fast, bättre att ta csn-lån och lägga de pengarna på hög. Låg ränta osv. Kan med fördel sparas till en kontantinsats. Så gjorde jag och betalar av ca 1000 spänn i månaden. Att jag sen kommer betala av i all evighet gör inte så mkt när jag sitter i vår sekelskifteslägga.

              Så du menar alltså att man ska låna pengar för att spara, för att sedan kunna låna igen?

              Alltså negativ ränta-på-ränta?

          Vidrigt är väl att alla inte gör det?

          Ännu mer vidrigt att folk som inte har ekonomi till det, skaffar barn.

            Vidrigast av allt är att empatistörda högermänniskor skaffar barn

      Man borde inte få barnbidrag alls, ha man inte råd ska man inte ha barn!

        ??

        Gäsp.

        Håller med!!

        Håller så med. Nä varför ska ni som skaffar barn få pengar. Helt obegripligt.

          Håller med. Vill att man ska införa återbetalning för alla oss som fått bidrag då vi vuxit upp som barn. Du och jag och alla andra borde betala tillbaka staten 200.000 kronor för de barnbidrag vi mottagit under vår uppväxt.

            Haha, folk här är ju heltossiga ?

              Haha i know?

          Jag har valt att inte skaffa barn och förstöra planeten ännu mera men vad får man för tack för det? ?

            Exakt. Varför ska vi utan barn betala skatt för nån annans barnbidrag, behovsprövade eller ej. Hur sjukt är inte det? Avskaffa barnbidragen helt.

              Varför ska jag med jobb betala skatt till alla utan jobb? Varför ska jag som aldrig haft behov av sjukvård betala skatt till sjukvården? Varför ska jag som inte kör bil betala skatt så vägar kan underhållas och byggas? Osv osv.. Sluta gnäll förfan, eller byt land.

                Jag vill inte heller betala skatt som går till:
                – rot/rut och faans moster
                – vård för skidolyckor
                – P1
                – rondellkonst
                – friskolor
                – socarbetare som behöver personskydd pga nån jävla misshandlande pappa som går bananas
                – rehab av sådana som skrivits om här innan

                Plus hundra andra saker. Men man kan ju inte välja vadskatten ska gå till.

                ”Skaffar man barn ska man ha råd”

                Jo, och:
                – åker man skidor ska man kunna betala röntgen
                – röker man ska man kunna betala cancervård
                – ska man renovera ska det betalas för
                – vill man att ens unge ska gå i en jävla friskola kan det betalas för

          Av samma anledning som du får studiebidrag, kostnadsfri utbildning och subventionerad sjukvård. För att inte tala om gratis tandvård till 23 års ålder. Och gissa vilka som betalar mest till det finfina systemet? Jo, vi höginkomsttagare!

          Herregud, folk här kan verkligen inte tänka ett steg längre…

            Långtidssjuka betalar ca 1000 kr mer i skatt/månad än dem som arbetar.

              Hur? Om jag tjänar tex 60000 per månad och betalar i runda slängar 25000 i skatt på det.

              (”De som arbetar”)

                P.g.a. jobbskatteavdraget.

                *) Nej, dem funkar utmärkt här.

              Fast långtidssjuka kostar. Finns inget plus i ngn kassa från dem.

                Långtidssjukskrivna är väl ofta medelklasskvinnor som gjort för mycket?

                  Nej, långtidssjuka representeras av alla kön. Antingen har de fått någon långvarig sjukdom eller skadat sig så illa att de inte kan arbeta.

                De flesta långtidssjuka har betalt till sjuk*försäkringen* plus skatt i x antal år innan de blev sjuka. Precis som att du får ut pengar från din bostad- eller bilförsäkring om något händer dem, har du rätt till pengar från din sjukförsäkring från Försäkringskassan när du blir sjuk.

              Nej.

              Haha, va? Vill du förklara hur du kom fram till den siffran?

          Säg det till kvinnan som inte får använda preventivmedel……..

            Vadå inte får?

        Egentligen rätt, men folk kommer ju göra det ändå. Barnbidraget är för barnens skull.

        Håller helt med!!

      Men skriv inte under covid-19 öppet spår då.

      Om man känner till något om välfärdssamhällets historia vet man att alla typ av bidrag härrör ur filantropin (den gode givaren till den värdiga fattiga som tacksamt förväntas ta emot gåvan). Socialdemokratins vision var att eliminera stigmatiseringen kring mottagandet av bidraget, genom att det ges till alla är det ett universell välfärdstjänst istället för en selektiv/riktad. Mottagaren av bidraget blir på detta sätt inte utpekad som fattig, och därmed stigmatiserad genom att skamfyllt behöva mottaga bidraget (jämför tex med ekonomiskt bistånd (socialbidrag) som är en selektiv välfärdstjänst = finns stigma kring det). Under Sveriges ”gyllene era” på 50 och 60 talet tog många ytterligare steg mot denna vision, men utvecklingen hämmades rejält av den ekonomiska krisen på 70-talet, och har inte repat sig sen dess.
      Det universella barnbidraget, tillsammans med införandet av gratis skollunch, var ett stort steg mot en vision om en stat där alla barn skulle ha samma förutsättningar och en mer ekonomiskt jämlik barndom.

        Ja, och detta var för 100 år sedan. Samhället har förändrats.

          Visionen lever!!

            Men varför den gör det förstår jag inte. Den har spelat ut sin roll.

              Du har rätt! Vi borde skippa obligatorisk sjukförsäkring, föräldraförsäkring, fri tandvård och skollunch för alla barn när vi ändå håller på. De har spelat ut sin roll!! Låt fattighjonen behöva gå med mössan i hand istället och snällt redovisa och argumentera för sina behov av hjälp från snälla goda välvilliga staten. Så kanske, kanske de kan visa sig barmhärtiga och förse vissa särskilt stackars fattiga barnfamiljer med resurser för en dräglig tillvaro.

                Men exakt!! Äntligen en vettig röst i det här. Blir galen på folk som inte kan se längre än näsan räcker.

                Se bara på hur välfungerande socialbidraget är i nuläget! Toppenmodell att sträva mot!

                  Nej! Också varför medborgarlön är att föredra.

                    Så en universell medborgarlön till samtliga medborgare är bra – men inte ett universellt barnbidrag till samtliga familjer med barn? Du förstår att båda dessa fenomen baseras på samma tro på fördelning och utjämning av tillgångar genom universella skattebekostade insatser?

                      Hahaha, fy fasen alltså. Det här är den mest underhållande tråd jag läst på länge. Barnbidrag ska slopas men medborgarlön för alla ska införas?!! ???‍♀️

                      Hörde ni den höga smällen? Det var min dumhetsbaromenter som sprängdes!

                      * dumhetsbarometer!!

                      Belle: Var det inte en rättvisa utan stigmatisering med behovsprövat bidrag som du var ute efter?

                      Dags att bestämma sig kanske?

                      Och nej, dessa idéer stammar inte från samma bakgrund. Som vanligt är det en rörelse som har approprierat på en annan och hävdat uppfinningen som sin när det inte är sant.

                      Belle: Samt, du missar, barnbidrag tilldelas inte alla utan vissa. Det är mer rättvist om alla får samma oavsett omständigheter.

                      Får alla medborgarlön så kan du välja vad du vill lägga det på. Barn, bostad, studier, jobba färre timmar….

                      Men visst behåll barnbidrag men inför istället redovisningsskyldighet hur pengarna kommer barnen till gagn istället för din charterresa två gånger om året…

                      Tror du folk går med på det? 😉

                Vem har sagt att fattiga inte ska ha barnbidrag? Inte jag iaf.

                Jag motsätter mig de som har råd att sätta pengarna på ett sparkonto ska få dem.

                Äpple och päron.

                  Varför just barnbidrag? Med det resonemanget kan du lika gärna stryka CSN?

                    Det är redan strukits för de som tjänar för mycket. Du kan inte jobba och få CSN samtidigt. Inte vitt iaf.

                      Men verkar det rimligt? Om vi låtsas som att det inte fanns ett maxtak för arbete med CSN och du tänker att skatt på inkomst ska avgöra, varför vill du skapa incitament för mindre arbete? Varför skulle jag ha större rätt till barnbidrag och CSN om jag är bitcoinmiljardär mot om jag tjänar 50 000 i månaden?

                      00:40

                      Förstår inte din fråga. Jag tycker det är bra.

                      Den andre anonym fick det att låta som att alla får CSN utan behovsprövning. Jag berättar att hen har fel.

                      Kanske jag som missförstår dig men jag fattar det som att du argumenterar som att årlig inkomstskatt ska avgöra rätten till barnbidrag. Dels förstår jag det inte iom att det inte säger nåt om din förmögenhet och dels förstår jag inte varför man vill ha ett incitament (CSN) till studenter att inte arbeta med ett maxtak. Även där kan du ju vara hur förmögen som helst utan att betala inkomstskatt.

                    Det kan du visst men det finns ett maxtak. Sluta ljug nu!

                  Du missar poängen om du tror att det var det jag framställde som det problematiska. Det problematiska menar jag är den strukturella stigmatiseringen kring behovsprövade bidrag/selektivt riktade välfärdstjänster (likt socialbidrag), det samhälle som den typen av individualiserade insatser genererar. Precis det gamla nyindustrialiserade fattigsverige vi ville bort från när vi blev en universell välfärdsstat.

                    Nej! Missade ingen poäng. Och just varför jag inte är för behovsprövat utan att det dras bort från de som tjänar över en viss gräns.

                      Hehe, men då blir det ju behovsprövat? Det är det som är definitionen liksom… Bara de med lägre inkomster än *detta* får det = behovsprövat. Precis som socialbidraget bara ges till de med under en viss gräns i inkomst och tillgångar

                  Men snälla, så höginkomstagare som redan bär vårt samhälle är dom som ska få minst tillbaka? Bra idé ?

                    Bär vårt samhälle? Snälla, ni klarar ju inte ens av att städa era egna hem

                      Ja precis, dom gör ju det och inte nog med det Så bidrar dom ju även med arbetsplatser då dom betalar folk att städa deras hem.

                  Jaha så de som bidrar mest ska inte få ha samma fördelar som alla andra?! Vad tror du det skapar för inställning gentemot staten då? Har, förakt, flytt? Jag hade dragit på tre sekunder om jag skulle behöva ge bort hälften av min lön men att mina barn inte skulle få ett sketet bidrag utan att det skulle tas ifrån mig för att jag helt enkelt tjänar lite mer. Men någon jävel som sitter hemma och vägrar lära sig svenska ska få det? Fan heller.

      Håller med! Men de flesta människorna i Sverige förstår inte att bidrag man får kommer från skattepengar som man själv betalat in tidigare. Många tror att staten bara har pengar som de delar ut.

      Det här tröttsamma tjatet om barnbidraget…
      Acceptera att det inte är ett behovsprövat bidrag, precis som studiebidrag eller subventionerad sjukvård. Och vi har otroligt höga skatter så man kan säga att höginkomsttagare finansierar sina barnbidrag själva.

        Det är dock inte sant att Sverige inte har behovsprövad vård. Titta på åldervården tex. Eller tandvården.

        Och varför ska man inte ändra på saker för att ”det är så”? Märkligt argument tycker jag.

          Sjukvård, inte vård…

          Tandvård är kostnadsfri till 23 års ålder men det tycker väl The Real Hum att vi kan slopa också då?

          Utöver det rekommenderar jag denne att googla det statliga tandvårdsstödet också, kan finnas lite matnyttigt att lära där också.

            Varför skulle jag tycka det?

        Bra poäng! Jag tycker att du satte en bra punkt på diskussionen ?

      Handlar om att alla ska känna att de ”får tillbaka” från skattepengarna. Det har visat sig göra att folk är mer positivt inställda till skatt tillskillnad från andra länder som t.ex. USA där de rika inte tar del av det skattefinansierade instanserna på samma sätt och då inte ser visten med skatt.

        Men snälla det får du ändå. Subventionerad barnomsorg, gratis sjukvård och skola till dina barn, mm mm.

        Detta är nog den mesta osanna ursäkten för att försvara det orättvisa barnbidraget.

          Nja. Det är ju en principfråga. Börjar du behovspröva barnbidraget vill nån annan behovspröva pensioner, högkostnadsskyddet, osv osv osv.

            Är inte för behovsprövat. Är för att när du tjänar över en viss gräns får du det inte och att det sker med automatik.

            Och det är exakt samma princip som varför inte alla får lika hög pension. Det baseras på hur mycket du tidigare tjänat och är inte en flat rate, en och samma för alla.

              Hnmm, jag förstår din tanke och brukar hålla med dig (och tycler om dig!) men hur tänkte du att detta ska funka i praktiken?

              Ponera att jag som förälder tjänade 1000000 2019. Då anser du säkert att jag, per automatik, inte godkänns något barnbidrag 2020. Ok. 1 jan 2020 fick jag sparken och har inga pengar sparade på kontot, de ligger i bilar, bolån och har ätits upp. Hur gör vi nu när jag är i behov av barnbidraget? Ska jag vara utan till 2021 så att de kan se 2020s deklaration och sen ”automatisk slå till den magiska räknaren och pengarna överförs”? Eller ska jag ringa in dagen jag fått sparken och tigga barnbidrag (och därmed belasta skatteverket)?

                Hula-hula:

                Hej på dig och tack!

                Enkelt fixat. Du rapporterar in och gör en skattejämkning för innevarande år. ?

                  Hulahup* ??

                  Ok, då vet jag hur du tänker 🙂
                  Jag kan erkänna att jag har noll koll på hur systemet kan byggas upp för att möjliggöra detta.

                  Vill fortfaramde att höginkomsttagare ska få barnbidrag av principskäl och för att andra inte ska vakna upp och börja tjaffsa om andra bidrag. Kolla idioterna som vill få ett bidrag för att de avstår från barn, eller de som inte vill bekosta andras sjulvår etc vi vill inte att det ska finnas utrymme för sånna livsfarliga åsikter. Lättare för oss alla att bara låta barnbidraget vara och istället jobba på att fördela skatten lite bättre så att alla får bra förutsättningar och information för att kunna leva i bättre standard än förgående generation.

                    Ok. Tack för att du förtydligar hur du tänker.

                    Jag tänker tvärtom. Att de som är låginkomsttagare kommer känna att det lönar sig mer att jobba svart än att utbilda sig och hamna i en mellanlön eller dålig lön så som lärare och sjuksköterskor.

                    Det och att barnen i förorten inte lika lätt har en sparad plåt till insatts för boende som de som kunde lägga undan barnbidraget. Eller ett körkort, vilket än så länge leder till bättre betalda jobb.

                    Just barn är dessutom något som alla inte får eller vill ha, och då bestraffas de ekonomiskt i fördelningspolitiken isf. Singlar är tex de som får minst utdelning på sina skattade pengar och har dessutom höst levnadskostnader så som hyra, bostad mm, och sämre chans till bostadslån mm. Var ligger rättvisan i det?

                    Just därför jag tänker medborgarlön och lika förmåner i sjukvård, skola, infrastruktur etc är mer rättvis fördelning. Samma för alla oavsett livsomständigheter.

                    (Jag bör väl också berätta att jag inte precis tillhör de som lever med lite pengar, och jag talar inte i egen sak alls i den här frågan utan helt utifrån min ideologi för rättvisa även om det drabbar mig själv ).

                      Tack för att du förklarar lugn och sansat utan påhopp och härskartekniker. jag förstår hur du tänker nu och får erkänna att jag är för dåligt påläst för att ha en åsikt i frågan som inte bottnar sig i hur jag känner och vad jag tycker. Vilket är irrelevant när vi pratar om nationalekonomi och levnadsstandard. Släng på politik på detta.

                      Tack själv och sov så gott när det är dags. ???

                  *Vilket du ändå ska göra, glömde jag att skriva. ?

              Det du nämner är i princip detsamma som att ställa sig positiv till behovsprövade (inkomstprövade) bidrag. I Sverige har vi i dagsläget två typer av bidrag; generella bidrag och inkomst- och behovsprövade bidrag. De senare har hög fördelningspolitisk träffsäkerhet då de enbart riktar sig till behövande grupper. Nackdelen med dessa är dock att minskningen av bidragen mot inkomst skapar marginaleffekter. Marginaleffekten är den andel av en inkomstökning som familjen inte får behålla pga. minskade bidrag, ökad skatt, höjda avgifter osv. Incitamenten att arbeta försvagas när förmånerna reduceras på grund av ökade inkomster av förvärvsarbete. Precis som Belle nämnt i sina kommentarer inkluderar nackdelarna med behovsprövade bidrag även att de kan uppfattas som stigmatiserande och att de administrativa kostnaderna är höga.

              Med detta sagt argumenterar inte jag emot behovsprövade bidrag, men inte heller för att barnbidraget ska ändras till att vara just det. Min kommentar syftar endast till att ge ytterligare perspektiv kring ämnet.

                Emma: Förstår vad du säger men håller ändå inte med iom tex att du aldrig skickar in en ansökan utan alla är beviljade det, men kan fråntas det = noll stigmatisering.

                Jag håller med om marginaleffekten och skulle väl egentligen vilja argumenterar för helt andra sorters gränser och villkor för att få barnbidraget, men det är inte Sverige redo för på lång tid än.

                Tack för input och trevlig ton. ?

                  Tycker att barnbidraget kan var kvar men flerbarnstillägget är ju galet!!!

                  Det svåra med att inkomstbepröva barnbidrag är ju att en förälder kan vara höginkomsttagare och en låginkomst. Ska den som har låg inkomst få bidraget när dom separerar. Barnet kanske bor växelvis osv kommer krävas massa pengar i administration

      Folk skulle bara argumentera för att det är orättvist de beskattas om de inte tjänar något på det. Ingen vill enbart betala skatt utan att få del i allmännyttan. Så nej, jag tycker inte det är sjukt.

      Vi ”som tjänar bra” skulle inte i längden acceptera bekosta andra människors barn. Det är en fin tanke men människan funkar inte så. Annars hade kpmlr haft majoritet i riksdagen och det har de inte.

      Jag tycker att man borde få bidrag om man INTE skaffar barn. Som en morot till att inte yngla av sig.

      Flerbarnstillägget tycker jag är ren dumhet och det borde tas bort omgående.

        Nja, tycker du kan få en klimatmedalj, men annars så är vi ju en befolkning med hög ålder och lågt barnafödande, så eftersom du inte skaffar barn så bidrar du inte heller med skattebetalare och arbetare som fortsätter att hålla upp samhället när våra pensioner ska betalas ut och när vi behöver hjälp som gamla. Så då borde du ju istället få en fet jävla bot ? men en klimatmedalj kan du få?

          Det föds ca 25-30 tusen fler än vad det dör varje år i Sverige.

          Källa: scb

            (Baserat på siffror från 2010 och framåt)

              Vet du vad, du har rätt.. Måste varit varit bra många år sen Sverige hade en hög ålder på befolkningen. Vi skippar boten!

      När inlägget handlar om Covid-19 men man måste scrolla förbi en roman av barnbidrag först ?

        Nu fick ni coronatjatare tillbaka?

      Jag minns när jag var barn och mina vänner med föräldrar med hög inkomst stolt berättade om hur mycket pengar de hade på banken (man hade ju en sådan där liten blå bankbok på den tiden). Deras barnbidrag gick oavkortat in på sparkontot. Frågade min mamma varför jag och mina syskon inte hade några bankböcker. I dag får jag ont i magen när jag förstår hur jobbigt det måste varit för mamma att förklara att vår familj behövde barnbidragen för att få vardagen att gå runt och inte hade möjlighet att sätta in pengarna på något sparkonto. Ska tilläggas att vi absolut inte var fattiga på något sätt, bara en helt vanlig arbetarfamilj där föräldrarna slet i kommunal vård- och omsorg.

        Så är det ju med allt, livet är inte rättvist.
        Som barn var jag oerhört avundsjuk på alla flickor som fick ha egen häst medan jag harvade runt på ridskola och fick vara glad om första- andra- och tredjeskötaren på min favorithäst lät mig rykta den eller pyssla om den i två minuter någon enstaka gång. Och min son som är väldigt bilintresserade önskar att vi hade en bilpark full med exklusiva vrålåk…

        Människor kommer alltid att känna avund för vad någon annan har, det är en del av livet.

          Att inte ha fått en egen häst är inte detsamma som att ha fått en sämre start på livet

    Tror ni vi någonsin kommer gå tillbaka 100% till hur allt var innan covid med allt vad det innebär? Skaka i hand på möten, stora folksamlingar, komma förkyld till jobbet osv.

      Åh hoppas verkligen att komma förkyld till jobbet fortsätter vara stigmatiserar även efter Corona! Så sjukt irriterande när folk kommer in och snörvlar och hostar och bara: ”jag kan inte vara sjuuk då kommer företaget gå uuunder”.

        Jaaa där håller jag med! Alltid kollegor som tidigare kommit sjuka till jobbet ?

        Ja verkligen! Det hände ju ändå titt som tätt förut? Hoppas också det försvinner.

        Haha jag har varit skyldig till det där! Trodde alltid att det sågs som ambitiöst att komma till jobbet sjuk. Att man var en mes som låg hemma och latade sig annars. Nu har jag dock ändrat mitt beteende, bättre sent än aldrig antar jag 🙂

          Jag med och förr var det oftast så att det var mer klapp på ryggen om man inte låg hemma om man inte hade feber. Mycket förändras och nu har väl de flesta fått det inpräntat att stanna hemma. Tror att det kommer att bestå tack o lov

          Bra jobbat! ??

        Eller de som kommer uppenbart förkylda gång på gång till jobbet för att sedan stoltsera med att ”jag är aldrig sjuk, har inte varit sjukanmäld en dag ens!” och väntar sig typ applåder. Eh, nä men du har sett till att 18 andra fick massa sjukdagar, bra jobbat!

          Mmm eller hur duktig idiot

          Jag har varit exakt en sån (förlåt) och det är nåt jag tycker är positivt med den här situationen. Alltså att man lär sig lyssna på kroppen och faktiskt får stanna hemma om man är sjuk.

        Men mina förkylningar brukar hålla i flera veckor mer eller mindre. Man kan ju inte sjukanmäla sig för förkylning då? Brukar ni göra det?

          Man är ju som mest smittsam första dagarna.

          Stannar inte hemma i 2 veckor men i 2 dagar.

          Innan covid då. Nu jobbar jag hemma oavsett.

          Om du stannade hemma och vilade kanske din kropp skulle återhämta sig fortare och du skulle slippa de veckolånga förkylningarna ?

      Inte på många år tror jag..

      Nja, kanske om några år isåfall

        Varför tror ni inte att det kommer gå tillbaka till som förut snabbare än så? Alltså flera år? Hur orkar man leva med den tanken? Jag mår så psykiskt dåligt nu och vet inte hur länge jag ska orka.

          Men vissa saker kommer nog gå tillbaka snabbare, vi kommer inte leva med ALLT det här i flera år, det tror jag nog inte. Och vissa saker kommer vi dras med i något år förmodligen. Du kommer klara det, men förstår att det känns tufft ❤️

          För att vi är i Sverige. Mångas våta dröm att slippa närkontakt med framförallt främlingar. Spyr på alla som ska kramas så fort man ses.

          Alltså inte en chans att vi klarar det i flera år. Folk börjar ju redan tröttna på isolationen och det har gått lite drygt ett halvår bara. Jag tänker gå tillbaka till mitt gamla liv när vaccinet kommer.

            Var glad att det ”bara” är en pandemi. Hade det handlat om krig hur hade du då tacklat det? Jag tror att de flesta mår dåligt men att vi också är snabba att se bara det negativa i situationen. Kanske skulle vi passa på att göra allt det vi inte hinner med annars? Läsa ett nytt språk kan ju alla ha nytta av senare i livet?

              Fast även i krig har människor strävat efter det normala livet, haft fester, blivit kära, skaffat familj. Dessutom känns inte covid som ett reellt hot för den yngre generationen, vilket minskar benägenheten att hålla ut över tiden.

                Innan nån missförstår, jag menar alltså att de inte upplever den som ett hot, även om det såklart är ett hot för unga med!

          Tror inte det kommer ta flera år. Tänk inte så länge framåt. Ingen vet vad som händer.

          Samma här Anna. Fattar inte hur jag ska orka psykiskt. Att vaccinera så många som behövs kan ta år 🙁

            Människan är väldigt anpassningsbar! Du kommer inte må så här dåligt hela tiden utan vänja dig vid situationen.

            Alltså vadå orka? Vad är det du inte orkar med? Jävla mes!! Så trött på er som ”inte orkar”. Med vad? Sover ni ute på gatan? Förlorat jobb? Eller är det att sitta hemma framför datorn och jobba hemifrån och behöva träffa vänner ute istället för inne som är så jobbigt? Herregud inte konstigt att var och varannan lider av depression i det här landet

          Ett vaccin finns! Man kommer börja vaccinera nästa år, i januari vad man tror nu. Inte yngre och så ännu men det kommer hjälpa. Vi kommer nog ha kvar vissa beteende, hålla lite avstånd och så men inte som nu. Det är ju därför ett vaccin har utvecklats 🙂 Oroa dig inte ❤️

            Hörde du inte presskonferensen idag? Man räknar inte med att vaccinet ger någon effekt förrän NÄSTA HÖST. Dessutom tog de upp att inget vaccin är godkänt och klart ännu. Så allt är bara gissningar.

            De sa idag att restriktioner kommer vara till iallafall hösten 2021.

              Minst

              ? ofrivilligt corona-celibat, hur många är vi?

              (Och ja, jag driver. Förstår att man måste ta ansvar under pandemin)

      Ja, det kommer troligen ett fungerande vaccin.
      Sedan kommer vi nog att inse hur mycket vårt immunförsvar behöver exponeras för en massa virus och bakterier för att verkligen ha ett bra skydd mot dem. Att inte exponeras för vanliga virus, eller att exponeras i mindre grad bör rimligen sänka motståndskraften mot dem. Vilket bör leda mot en återgång till tidigare mönster när väl Covidproblematiken är avklarad tack vara ett bra vaccin, gissar jag.

        Vad menar du? Att vi ska ta fler vaccin? Eller vara mindre försiktiga och sluta tvätta händerna så att vi drar på oss fler förkylningar generellt?

          När vi har ett fungerande Covidvaccin kommer vi nog också att inse fördelarna med en höggradig kontakt och därmed också en smittspridning av de virus vi kan hantera.

          Om vi inte exponeras för dessa torde rimligen vår motståndskraft sjunka.

            För att det fungerande så bra med covid-19? ?‍♀️

            Agnes Wold är den största bluffen.

        Gud så fel du har!
        För att sammanfatta allt felaktigt du skrev:
        – Man blir inte immun mot någon bakterier
        – Varje infektion SÄNKER ditt immunförsvar och gör dig mer mottaglig för följinfektioner
        – De flesta virus, typ förkylningsvirus och influensa och andra smittor blir man inte immun mot heller!

      Johan Carlsson sa idag på presskonferensen att vaccinet inte är lösningen på pandemin.

      Så det blir nog aldrig bra igen.

        Varför skulle det inte vara lösningen?

          De beräknar att det kommer ta 1-2år innan vaccin har gett effekt på pandemin. Du får tänka på att vi är 10 miljoner människor, riskgrupper och äldre går först. En del vill inte ta. En del väntar med att ta. Det tar tid att få effekt.

            Så länge riskgrupperna och vårdpersonalen är vaccinerade borde det väl vara lugnt att kunna röra sig i samhället igen? Om man inte vill ta vaccinet kan man ju fortsätta vara hemma tills det har gett full effekt på pandemin. Men jag tänker inte leva såhär i 2 år, aldrig i livet.

              Har du missat alla nyheter i år? Även annars friska personer blir väldigt sjuka med bestående men, tar upp platser på sjukhus osv. Och det är ju inte bara äldre och riskgrupper som dör även om de löper större risk att göra det.

                Ja men de belastar inte sjukvården på samma sätt. Dödligheten kommer gå ner.

                  Alla blir ju äldre och skröpligare med tiden. Dvs nya ”åldringar” uppstår hela tiden vilket talar emot att dödligheten skulle gå ner.

                    Alla ska vi dö

              Du har inte mycket till val.

                Jo jag kan välja att inte följa restriktionerna och ordna hemmafest i mitt hus

                  Var inte barnslig. Sverige har inga tunga restriktioner, föreställ dig de i lock down nu….

                    Svenskar verkar ”sköra” överlag. Hela världen sitter i samma båt men svenskarna tycker att det är de som lider mest. Ja verkligheten är tuff ibland och man väljer själv om man vill kämpa eller ge upp. Ju snabbare alla gör som det förväntas desto snabbare kommer vi till mer normala tider. Ja många mår dåligt men det blir ju inget bättre om man bara ser allt i svart.

                      Kommer vi dras med det här i flera år för att folk inte vågar vaccinera sig så kommer jag ordna hemmafest i mitt hus. Du är bjuden!

                      Haha ja verkligen! Invandrare här men hoppas verkligen det aldrig blir krig i Sverige, moralen hos gemene man är aldeles för låg. Folk skulle ge upp inför en ockupation på 24 timmar om de bara får festa lite.

              Alla riskgrupper KAN INTE TA VACCIN!!!
              De med genetiskt immunbrist funkar inte vaccin för och de med t ex autoimmuna sjukdomar får inte ta vaccin.
              De med cancer och andra väldigt utsatta tillstånd ska också undvika vaccin.

              Detta är anledning varför de är så viktigt att alla som är friska och unga tar vaccin för att skydda riskgrupperna.
              Vaccin funkar bara om så många som möjligt tar det!

        ”Så det blir nog aldrig bra igen”

        Well aren’t you a ray of sunshine.

          Perhaps he or she is just being realistic?

            Happy days

      Ja, det kommer vara precis som innan så fort covid är över. Sen när det bli är en annan fråga.

      Instessang fråga. Eftersom alla inte vaccinerar sig och vaccinera inte är hundraprocentigt kommer de ju ta lång tid innan en förkylning betraktas som helst ofarlig, så perioden när man är mer försiktig kan väl säkert pågå i många, många år.

      Skaka hand tror jag kommer tillbaka, vi har ju inte hittat någon vettig ersättare och hälsningsrirualen är så viktig. Men jag tror kanske det dröjer.

      Att träffa folk förkylda tror jag hela vår ”generation” (alla vi som formas av nutiden) kommer vara försiktigare med, alltså att vi fortsätter tycka det känns lite jobbigt hela våra liv. Iaf på jobb där man kan jobba hemifrån tror jag normen länge (alltid) kommer vara att man stannar hemma.

      Covid19 lär väl aldrig försvinna helt utan bara bli ovanligare och därmed inte orsaka så mycket död. Så jag antar att vi inte kommer betrakta det som ”bara en förkylning” på mycket länge.

      Tror och hoppas också att det kommer bli vanligare att distansjobba. Sitter man i öppna kontorslandskap så har det ju verkligen sin fördel att kunna jobba ostört ibland när man har den typen av uppgifter.

        Håller med om distansjobb. Tror hela synen på vart man fysiskt jobbar kommer förändras. Intressanta synpunkter!

        Välkommen i klubben säger jag bara, jag föddes med genetisk immunbrist jag har i hela mitt liv fått försöka undvika sjuka människor. Vilket är så sjukt svårt med alla egoister som går till skola, jobb och på stan när de är sjuka…

      Jag tror stenhårt på att det kommer att bli 100% som vanligt och det inom ganska snar framtid. Nästa år vid den här tiden kommer det redan ha varit 100% som vanligt ett tag.

        Hoppas!

        Vill alltid tillbaka till kontoret på heltid, så hoppas verkligen inte! Ps. Kontorsjobb.

      Jag jobbar inom vården och har en mamma som när jsg var sjuk för ett år sedan (typ två eller tre gånger på två månader kanske?) sa ”Men du kan ju ta Alvedon eller något och jobba!”. Då hade jag suttit på jobbet och snörvla, nysit och varit så jävla hängig. Jag skäms att jag har betett mej på det här sättet och kommer således inte göra det i framtiden självklart. Jag grät när chefen ringde och jag var sjuk för andra gången, för jag vet vilket helvete det är att hitta en ersättare.

        Ja det är problemet att många är så ansvarsfulla att det blir fel. Att ha dåligt samvete är en förbannelse och mammagenerationen (som jag tillhör) vi hade fått en annan uppfostran att vi skulle ställa upp men det visade sig med facit i hand att hur mycket man än försakat och hur mycket man än ställt upp så kommer inte tacket från arbetsgivaren och risken finns att du själv bränner dig i båda ändarna. Det är inte ditt ansvar att se till att de finns vikarier och mamma menar väl men det är andra tider nu.?

      Ja, självklart. Det här är inte tidernas första pandemi eller epedemi. Folk glömmer så inihelvete fort.

        Nej, men den första som inträffar i ett samhälle där vi har den här typen av inställning till död, risker och livets beständighet. Varför ställer man in grejer så som OS osv som aldrig ställs in förr? Det har heller aldrig funnits teknik för att kunna stänga samhällen förr med hemjobb osv, förr hanterade man pandemier på ett annat sätt, helt uppenbart.

          Men, vi rör på oss på ett helt annat sätt idag också. Under senaste pandemin för 100 år sedan så reste du inte från Malmö till Umeå över dagen direkt. Lite skillnad på spridningspotential nu jämfört med då tänker jag.

          Va? Nej det är det inte. Ebola? Svininfluensan? Varken den första eller sista i modern tid.

            Varken ebola eller svininfluensa var globala pandemier. Känner du många svenskar som drabbats av ebola?

      Det tror jag, men det kommer att dröja minst ett år, kanske två.

      Jag hoppas folk ALDRIG mer kommer förkylda till jobbet eller går ut på stan sjuka.
      Det är så jävla elakt och själviskt! De förstör livet för oss som har genetisk immunbrist och alla de som har nedsatta immunförsvar.
      Det går inte längre att gå på restauranger eller shoppa utan att riskera att bli sjuk redan innan covid. Folk fattar Inte hur mycket de förstör livet för folk…..

        Fast gå ut sjuka göra nog många fortfarande trots epidemi. Senast häromdan gick två föräldrar med sitt hostade barn på min lokala Hemköp och strosade runt. Själv försökte man klämma in att handla med bebis dagtid medan stora är på förskolan då min man jobbar på annan ort skulle aldrig falla oss in att gå båda två i nuläget och inte med ett hostigt barn då kan en vänta utanför med barnet om det är så att vi absolut behöver något.

        I våras kom en pappa och började gunga bredvid oss om sin supersjuka unge strax under året som hade typ krupphosta. Då sa jag att han skulle gå hem. Stackars ungen grät sönder för den ville ju fortsätta gunga. Men ett så sjukt barn ska inte vara ute, Corona eller ej liksom.

    Spaning: Jag tror marknaden för privatjet kommer öka i och med Corona. Rika kommer inte vilja sluta resa.

      Privatget

        Marknaden för privatgetter fortsätter blomstra

          Åh jag skulle verkligen vilja ha en get. Mest som sällskap.

      Absolut. Många i vår närhet flyger privat nu i större utsträckning än innan.

    Så jäkla deppigt med 100 inneliggande patienter på Sahlgrenska igen! Pallar inte detta en vända till! / vårdpersonal på SU

      Du är grym!! Tack för allt du gör! ❤️

        Tack! Bästa tacken är dock att stanna hemma och inte sprida smittan vidare.

          Vi är många som gör det❤️ Tack för att du orkar!

            Stort tack ni som stannar hemma! För dom allra flesta av er är smittan harmlös, men tjänsten ni gör oss är ovärderlig! ❤️

    OT du som frågade om pyjamasar. Kolla tIdningen Feminas hemsida . Många fler hade på sig munskydd i dag i Stockholm.

      Bästa!!! Tack ?

    Är gravida riskgrupp? Vad händer om man får Corona som gravid? ?

      Du blir sjuk. Det blir jobbigare eftersom det redan för de flesta är påfrestande att vara gravid.

      I Storbritannien ses gravida vara i riskgrupp och det verkar som att sverige ändrat inställning där? Man har bland annat kunnat se att risken att föda för tidigt ökar.

      Det är väl framför allt senare i graviditeten när lungorna blir reducerade som c19 kan vara extra belastande.

      Jag är gravid så har försökt läsa på men försöker hålla mig till ”stora” källor för att inte bli orolig i onödan. Dessa slutsatser har jag dragit:

      – Gravida som ”bara” är gravida (men friska i övrigt) anses inte vara en riskgrupp pga det blir inte mer sjuka än andra bara för att de är gravida.

      – Man har inte konstaterat att bebisar/foster skulle drabbas av Covid-19.

      – Gravida från en viss vecka (tror det var 36) uppmanas att hålla sig isolerade. Inte för att de är riskgrupp då, utan för att det kan vara mer påfrestande att föda barn med pågående corona OM man får symptom som sätter sig på lungorna.

      – Läste en forskningsrapport om att det konstaterats att gravida som fått andra typer av Sars-virus (kommer ej ihåg namnen) har haft ökad risk att föda tidigt MEN jag har inte hittat något om att detta skulle gälla för Covid-19 hos 1177, förlossningarnas hemsidor eller FHM.

      – Jag råkar stöta på många kommentarer på Facebook/kommentarsfält som slänger ur sig att Corona är farlig för gravida, att de är riskgrupp osv men har som sagt ej hittat belägg på svenska stora informationssidor. ”En studie från X-universitet i X-land” tycker jag inte att man ska ta på allvar medan man är gravid. Bara onödigt att oroa sig.

      Vem väljer att bli gravid mitt i en pandemi?
      Min partner och jag har valt att skydda oss igen. Barnmorskor gick ju till och med ut och sa VÄNTA, på grund av att vården inte klarar trycket. Plus att det inte funnits mycket forskning hur viruset påverkar fostret. Sen har vi allt efter förlossningen. Inte träffa någon, isoleras, inga mammagrupper, träffa andra barn osv. Inga kommenterar som ”råkade” bli gravida. Alla oskyddade samlag är planerade graviditeter, vi är ju ändå vuxna.

        Men gud lägg ner… tyst bara.

          Varför ska hon va tyst? Vettigt inspel. Hur vågar man riskera att partnern inte får vara med tex?

            Tycker inte att det finns någon anledning för anonyma personer i ett bloggforum att skuldbelägga folk som är gravida. Så oerhört oempatiskt och onödigt. Vad hjälper det? Ska de göra abort nu då? Eller vad tjänar det till att kasta skit? Är det inte bättre att vi gör samman och peppar och stöttar varandra, FÖRSÖKER se olika sidor av mynten, och kommer med konstruktivitet?!

            Om alternativet tex är att aldrig få barn, eller ”riskera” att partnern kanske inte får vara med på förlossningen – så är väl det varje pars eget val? Tror väldigt få med stark barnlängtan skulle välja bort möjligheten att få barn ”bara” pga det.

            Dessutom har de som kommenterar sådär ingen aning om vad graviditeten kom sig av. Det kan vara sista IVF-möjligheten, våldtäkt, gravid trots P-piller, gravid trots sprucken kondom…

            Slutligen; de som föder typ nu blev gravida runt februari. Vissa av er kanske hade stenkoll på hur läget med corona skulle utvecklas redan då, men tror jäkligt många inte förutsåg detta.

              Skuldbelägga? Hen ställde en fråga. Folk är alldeles för känsliga. Ska du inte använda ordet skamma också?

              Kommentaren är väl inte för att skuldbelägga någon utan för att en trådstartare frågade om graviditet och Corona. Tycker inte frågan är att skuldbelägga utan mer en fråga varför man planerar en graviditet under omständigheter där det pekar på att man ska vänta.

              Det är ju skillnad på att föda nu och planera att bli gravid nu och i kommentaren står det ju planerad graviditet eller medvetet oskyddat samlag. Tror inte det syftar på det du listar.

              Så frågan är: varför är det sådan tabu att ställa frågan: Varför vill man planera en graviditet mitt under en pandemi? Exklusive: sista IVF-möjligheten, våldtäkt, gravid trots P-piller, gravid trots sprucken kondom…

                Tror du på fullaste allvar att personen genuint undrade, så visst. Jag är dock relativt säker på att kommentaren var ställd för att ifrågasätta, precis som alla andra liknande ”hur kan man…” kommentarer på den här bloggen.

                TS frågade om huruvuda gravida är en riskgrupp. Inte så relevant då med att ifrågasätta ”hur man kan vilja bli gravid” i den tråden då kanske.

            Världen går inte under för att ens partner inte är med under förlossningen.

              Nä men då ska de inte gnälla sen då.
              Jag skulle aldrig vilja föda utan min partners stöd, sjukt läskigt!

              Exakt. Det är inte så farligt faktiskt.

                Där är vi olika…

            Personligen tycker jag inte att det är någon större grej att partnern inte får vara med på förlossningen. Klart att det är att föredra, men föder gör jag bäst själv. Det är såklart tråkigt för pappan, men inte ett skäl att avstå barn för mig.

              Oj, ja alla är olika. Själv vill jag inte föda barn, med den smärtan och stressen det kan innebära, utan mitt största stöd i livet ❤️

        Eller hur? Förstår inte hur man vill riskera att partnern inte får vara med på ultraljud, förlossning, bb.

          Nej det kanske inte du förstår. Men DET är väl knappast något du behöver ha en åsikt om? Det är väl upp till det paret om de tycker att det är värt? Ett liv med sitt barn, mot att kanske eventuellt missa förlossningen…..

            Får ha en åsikt om vad jag vill? ? Bara dessa personer inte gnäller och gråter ut i media sen så…
            Och vaddå ett liv med sitt barn? Det kan man få ändå, vänta att skaffa barnet bara?

              Precis, samma grej som de som åkte på charter och klagade att det inte fanns buffé och uteliv typ ? Håll bara käft sen.

              Att du bara skriver ”vänta med att skaffa barn bara” säger ju allt.

                Hur menar du? De flesta kan vänta.

                  1. Det vet man aldrig.

                  2. Läs övriga härliga kommentarer här. ”Vi kommer aldrig bli av med pandemin”, ”detta kommer pågå i flera år”. Hur länge ska de med barnlängtan vänta?

                    Lika länge som vi som saknar socialt umgänge måste vänta.

                    Det kommer ju inte hålla på för evigt. Eller så får man köra på då men ta riskerna med det och inte gnälla sen.

                      INGEN HÄR HAR GNÄLLT!! Det är ni som gnäller över att folk ÄR gravida! Vad kommer påståendet att vi gnäller ifrån?! Visst, nån influencer hade uttalat sig i något sammanhang men förutom det – vem gnäller?!

                      Föräldrar och gravida brukar va bra på att gnälla.. ? Och jo jag har sett en del ”vanlisar” som uttalat sig om det.

        Om det ändå vore så enkelt att man kunde välja. Kvinnor som är typ 42 har inte den lyxen att vänta. Om valet står mellan inga barn alls, eller att inte få med pappan på ultraljud och inte gå på mammagrupp (vilket alla inte vill), så är det klart att man fortsätter försöka.

          Mm men det är ju verkligen ett extremfall, de flesta tillhör inte denna grupp.

        Håller med dig! Att kritisera resande, restaurangbesök och liknande kan man göra (med all rätt självklart) men så fort man ifrågasätter dom som försökt blivit gravida i en pandemi så är det helt tabu. För barn är meningen med livet och barn ska man kunna skaffa ändå osv.
        Fast jag tycker resande är meningen med livet men gör det ändå inte i en pandemi.

          Resa kan du göra sen. Skaffa barn kanske man inte kan göra ”sen”.

            Vad vet du om det? Jag har en sjukdom som gör att jag troligen kommer dö långt innan dom flesta andra. Så nej! Jag har kanske inget ”sen”.

              Nehe men vad menar du att kvinnor som blev gravida tex i vintras ska göra åt det nu? Mår du bättre för att de skuldbeläggs och får skit i ett kommentarsfält? Nä juste.

                Men det är ju inte det det pratas om här? Utan de som aktivt valt att bli gravida när pandemin var känd.

            Men det är kanske viktigare att en sjuk person får överleva än att du får ett barn?

              Men gud vilken kommentar… gör nåt trevligt istället då för å sitta här å få andra att må sämre.

                Mår man sämre pga den kommentaren så är nåt fel…

                  Ja. På dig som måste lägga en sådan kommentar. Håller med dig: Något är VERKLIGEN fel när kommentarsfälten svämmar över av skuldbeläggande, pekpinnar, negativitet och så vidare. Är det inte skit som det är?! Blir mer deprimerad av att läsa kommentarerna här än av coronan i sig. Så ja, dags att sluta gå in här.

                    Oj, ja då borde du verkligen sluta läsa. Det är inte en rimlig reaktion.

              Det är i alla fall inte den som föder barn som är skyldig till att någon dör utan alla idioter som inte kan hålla avstånd och anpassa sig utan sprider smittan.

                Man tar upp resurser i vården som kan göra att någon annan inte får vård.

                  Det gör de som är tjocka, dricker alkohol, röker, etc också. Tääänk om alla individer konstant kunde vara helt perfekta och fatta helt perfekta beslut. Nejmen hoppsan det kommer visst aldrig hända. Du tar upp resurser genom att sprida huvudvärk.

          Lite skillnad på biologiska instinkter och egna preferenser/nöjen.

            Det är samma sak. Man behöver inte skaffa barn.

              Det är faktiskt inte samma sak. Suget efter barn hos den som har det är större än suget efter att resa för den som är sugen på det. Barn är inte ett livsstilsval vilket som helst utan en hormonellt driven drift, vilket man inte kan säga att reslust är.

                Sex är också en sån drift men det måste man ibland avstå… T.ex. nu om man är singel och vill följa restriktionerna eller om den andra inte vill.. Inte skyller man på drifterna då??

                Men det där är löjligt sagt. Vi är flockdjur och har stort behov av social kontakt, så då ska vi plötsligt inte följa restriktionerna för att det går emot våran natur och våra biologiska drifter?

              Exakt, vi är inte djur som inte kan kontrollera våra drifter. Man kan använda hjärnan och vänta med tills omständigheterna är bättre. Så konstigt med folk som behandlar barnlängtan som nåt som inte går att hantera intellektuellt?

                Har aldrig sagt att vi är styrda av våra drifter, men vi är påverkade av dem. Garanterat jobbigare att låta bli att ha sex om man är kåt än det är att avstå från att resa när man är ressugen t.ex. Min enda poäng är att längtan efter att få barn är starkare än längtan att resa. Man kan kontrollera både det ena och det andra, men jag tycker att det är löjligt att jämföra resande och barnafödande. Not the same thing.

                  Men sex och barnskaffande går att jämföra. Sex kan man och måste hålla sig ifrån ibland trots stark biologisk drift, då borde samma gälla att skaffa barn…

                  Men lägg bara ner! Om jag känner att längtan är starkare efter att resa än att skaffa barn så går det visst att jämföra. Om nån skulle säga att jag aldrig kan skaffa barn så skulle jag inte bry mig. Om nån däremot skulle säga att jag aldrig mer kan resa igen skulle jag inte se nån fortsatt mening med mitt liv och vilja avsluta mitt liv. Så lägg gärna ner med att förminska mina känslor.

        JAG väljer att försöka bli gravid. Du väljer inte själv när det är din tur på landstingsbekostad IVF.

        ”Alla” som fötts hittills (i fullmånen tid) under pandemin blev ju till innan man fattade att det var en pandemi i Sverige, då är det ju svårt att planera om man ska vara krass.

        Tycker att det är konstigt att man skuldbelägger kvinnor för att de blir gravida och överbelastar vården. Dock pratar man inte om alla puckon som skjuter varandra och överbelastar vården. Eller gör annat farligt som också överbelastar vården. Däremot kvinnor som blir gravida under en pandemi. De ska skämmas.

          Eh va? De skuldbeläggs ju tiden, med rätta. Ingen gillar väl sånt ?
          Sen vaddå kvinnor, de är ju par oftast som skaffar barn? Nä försök inte göra det här till en könsfråga…

        Men lägg ner….

        Fy fan vad okänsligt inlägg. Finns många ofrivilligt barnlösa som har kämpat för att få ett barn i flera år. Tror du att de ska ”välja bort” ett barn bara för att det är en pandemi? Du utgår liksom från att alla VÄLJER när de ska bli gravida. Bättre att icke-gravida håller sig till restriktionerna så att de gravida och deras partners får uppleva allt som har med graviditet och förlossning tillsammans.

          Ja just det aaaallt ska anpassas efter gravida och föräldrar och deras ungar, glömde det. Ni kan också ta ansvar faktiskt och inte bli gravida just nu.

            Men alltså jag fattar verkligen inte på vilket sätt det är att ta ansvar att inte bli gravid nu? Vad är det som blir bättre av att man inte föder barn? Läget ska nog bli väldigt, väldigt mycket mer desperat innan man tycker att det är en bra idé att låta alla barnmorskor övergå till intensivvården tex. De flesta förlossningar kräver ingen längre sjukhusvård, utan det är in, föda, ut som gäller. Jämför det med hur det skulle bli om inga barn skulle födas på 2-3 år. Vad tror ni får värst samhällskonsekvenser?

              Antagligen väldigt bra eftersom jorden redan är överbefolkad.??

              Jag vet inte, fråga barnmorskorna som gick ut och bad om det. ??‍♀️

          Fy vad överkänsligt inlägg. Skaffa lite skinn på näsan.

            22.13 alltså.

              Och ditt inlägg var inget annat än okänsligt? Vilka är ni att lägga er i om kvinnor blir gravida eller inte just nu?! Skaffa er ett liv så ni slipper bry er om andras.

        Herre min jesus. Att folk ska sitta och ha åsikter om när andra medmänniskor skaffar barn? Jösses skaffa en hobby eller en katt…..

          Har ni åsikter om mitt resande som är meningen med mitt liv så kan jag ha åsikter om ert barnafödande när barnmorskor tom. Gått ut och sagt stopp.

        En jag vet fick corona, gravid. De fick ta ut barnet i v 24. Själv hamna hon i respirator 4 v. Båda mår bra idag, detta var i april.

          Men gud så hemskt!
          Tur att allt gick bra till slut!

        Vem väljer? Alla har inte lyxen att kunna välja. Jag har försökt skaffa barn i fem år – och en pandemi skulle aldrig få mig att missa en chans att lyckas bli gravid. Blir jag gravid har jag väldigt tur – pandemi eller inte, det är absolut inget jag bara kan välja att bli o passa in det till en lämplig tidpunkt i mitt liv! För vissa får man ta chansen när den kommer även om den inte är optimal mtp omvärldssituationen. Tycker det är rätt sjukt att folk bara utgår från att alla kan välja om och när man ska ha barn.

          Fast du väljer att försöka. Säger inte att det är fel, men tror du missuppfattar ordet välja här.

        Fast att vården inte klarar trycket är ingen gravids fel utan alla puckon som inte fattar att hålla avstånd, vara hemma vid symptom och inte umgås i stora grupper! Hade folk haft lite vett hade vi inte behövt få en stor andra våg, men det är ju viktigare för folk att shoppa på HM, gå på restaurang, resa till gran canaria och ha släktkalas än att försöka förhindra att andra människor dör. Försök påverka de som inte följer restriktioner istället för att skambelägga gravida.

          Alla kan göra det de kan, onödigt att peka på det eller det.

          Ja, alltså vad är det för fel på folk här?! Som om barn är något man bara kan bestämma sådär?! Fruktansvärda och okänsliga inlägg från folk med 0 empati. Jag fick missfall förra året och har sen inte kunnat bli gravid och fick gå en ivf utredning (då man som kvinna ej får vara över 40 åt, vilket jag var nära). Vi lyckades till vår stora lycka bli gravida naturligt vilket vi är enormt tacksamma för. Men att ni sitter här och ska shamea oss för det finaste som finns är sjukt! Nej, alla kan inte vänta för man har inte tiden på sin sida. Så snälla, var bara tyst!

            Jag känner dessutom en som fick Covid som höggravid och det gick jättebra för både mor och barn och barnet föddes inte för tidigt.

            Blir frustrerad över att restriktionerna gäller för alla, utom folk som vill ha barn som tydligen kan göra som de känner för. Men jag förstår er absolut, jag hade också agerat själviskt i det läget.

              Finns inga meddelade restriktioner från FHM eller regeringen mot att skaffa barn eller vara gravid.

                ?

            På internet får man vara beredd på att folk har olika åsikter, man kan inte bara säga åt dem att vara tysta. Nu har ju du tagit detta beslut och är nöjd med det, stå för det då, du behöver inte ta åt dig? Uppenbarligen är det ett känsligt ämne för dig, vilket är förståeligt men det betyder inte att de som frågar/kritiserar i allmänhet är okänsliga. Läs inte om det gör dig upprörd är mitt råd, i all välmening.

              Absolut men man har ändå ett ansvar som medmänniska att inte bete sig som ett svin mot dom inte har gjort dig något! Det finns inget förbud mot att skaffa barn och samhället måste fortsätta leva. Jag som gravid jobbar redan hemifrån och gör min del. Kanske dags för er partypinglor att också göra det. Folk skiter ju fullständigt i restriktionerna så lite fel att skicka pekpinnar mot något som man kanske inte kan styra tidsmässigt.

                Men snälla! Att skaffa barn är ingen rättighet, lika lite som det är en rättighet att resa och ha kul för mig i en pandemi.
                Har du missat barnmorskornas vädjan om att stoppa sånt i Corona-tider?

                  Det finns inga sådana restriktioner så nej. Föds det inga barn så har barnmorskorna inget jobb sen.

                Men ingen har varit ett svin här i tråden?! Nån ställde en fråga och sen har folk haft åsikten att man bör vänta.
                Vi partypinglor? Jag följer alla restriktioner, inte sett nån indikation på att nån annan inte gör det som skrivit här?

                Graviditet kan man ju visst styra tidsmässigt dock…

                  Nej! Alla kan inte beställa bebisar när man vill. Många lider av barnlöshet och du får bara hjälp till en viss ålder.

            Sorry men du bestämmer inte vad som är det finaste som finns för alla. Att resa är det finaste som finns för mig. Så länge folk kan skuldbelägga det jag tycker är meningen med livet kan jag skuldbelägga det andra tycker är meningen med livet som tar upp en massa tid från sjukvården.

    Min bästa kompis mamma har just dött. ?
    Och min kompis är så jävla utbränd sen tidigare, fattar inte hur hon ska klara det här! Vad ska jag göra, vad kan jag göra, hur ska jag bete mig? Mitt hjärta går sönder! Jag har känt henne och hennes mamma i 34 år!! ???

      Jag beklagar ?

      När min pappa dog så kändes allt det praktiska som skulle göras övermäktigt. Ringa begravningsbyrå, rensa ur hemmet, säga upp abonnemang, betala räkningar, ordna med fullmakter mm. Sånt tänker jag att du kan hjälpa till med om hon inte har några andra nära anhöriga? Spara en checklista från nätet om vad som ska ordnas när någon dör och hjälp henne igenom den. Ring alla jobbiga samtal så hon slipper. Det är ju något man som vän faktiskt praktiskt kan göra. Man vill ju så gärna hjälpa men svårt att veta hur. Detta hade varit mitt ”hur” i samma sits.

        Vilka bra råd, det är det som är så läskigt att förr eller senare så måste man genomlida att mista någon i sin närhet. Ja det är många praktiska saker man kan hjälpa till med som underlättar?

      Beklagar. Det är sorgligt.
      Även om man inte kan träffas så kan du höra av dig. Ring. Svarar hon inte så messa och fortsätt messa även om hon inte svarar. Visa att du tänker på henne. Gå o handla för henne (o ev hennes familj), planera veckans mat eller beställ online. Lättlagade mat eller laga mat o ta till henne o lämna bakom dörren. Allt sånt som underlättar livet är guld. Jag tänker att det kan underlätta att ta vissa beslut för henne som just mat.

      Gör allt hon inte orkar ett tag, hjälp henne med matlagning, handla, enklare städ. Var stöd och visa att du finns när hon hör av sig. Det kommer gå bra, du verkar vara en väldigt fin vän❤️

      Tack alla för era svar. ?
      Jag är helt i chock här.

    Jag har en vän som i början av pandemin skrev att det är ju bara en vanlig influensa, och skrev att alla skulle sluta vara så oroliga osv.. så gick hon på finalen av mello tex.. medan nu så delar hon inlägg till höger o vänster om hur tufft vårdpersonalen har det o att alla måste lyssna på restriktionerna.
    Så tvärtom mot Zytomierska alltså ?

      Ptja tror nog just detta är ganska vanligt och hänt många.

        Ja det har du nog rätt i!
        Medan för vissa influensers verkar det varit tvärtom, först isolera sig i en stuga, sen ut o parta ?

      Men vadå det är väl bra att hon har insett och börjat ta ansvar? Jag var lite likadan i våras, hade svårt att acceptera hur verkligheten såg ut. Nu däremot har det sjunkit in och jag har förändrat mitt beteende helt.

        Jaa absolut, det är ju det bästa!! Att folk har tagit det på allvar!!
        Men vissa hånskrattade åt att detta i början att det bara var en vanlig influensa.

      Skrattretande absolut, MEN ur ett samhällsperspektiv så mycket bättre att hon vänt än om hon hade varit konsekvent och fortsatt i samma spår.

      Zytomierska gjorde ju dock en vändning åt andra hållet, jag vet inte vad som hände där.

        Jamen vad hände med Katrin? Har hon gett nån förklaring??

        helt rätt! Mycket bättre att folk tagit detta på allvar!!
        Gällande Katrin märks det ju verkligen hur vissa tänker helt annorlunda.. märkligt o tråkigt!

    Jag blir verkligen deppig nu. I våras hade man iallafall ljusare tider att se fram emot, till skillnad från nu. Nu är det mörkt, regnigt och julen är inställd.
    Jag HOPPAS verkligen att alla tänker en extra gång nu och faktiskt tar sitt ansvar på riktigt, så vi kan bromsa den här utvecklingen en gång för alla! Middagen i helgen kommer garanterat i n t e vara värd ytterligare två månader med hårda restriktioner!

      Men julpyntet är inte inställt!!!!!! ???️☃️??✨ Its a merry shmerry christmas

      Du får se fram emot sommaren.

        Men lugna sig med sommar det har ju nyss varit. Fuck sommar, Jul jul strååååååålande jul. Snö, julpynt, JULEKOKET (vatten och julkryddor, starta plattan varje morgon), täckbyxor, åka skoter och grilla körv, dricka starkglöggen, shoppishoppi nytt julpynt.

        Finns ju så sjukt mycket att se fram emot.

          Eller om man bor i södra Sverige, regn, plusgrader, regn, grått, regn, slask, underkylt regn, lera, regn och lite mer regn. Fram till april ungefär.

            Men julekoket, julpyntet, starkglöggen och shoppishoppi då? Köp såna där skoterskor, det är vinterns crocs, perfekt för slask och vidrigt väder.

              Shoppishoppi ??

            Hahaha, fantastiskt vad rätt du har!? även om jag fick lite feeling av anonym-julekokets mysinlägg! ?

              Hahaha jag också, speciellt shoppishoppi ??

            Personligen hatar jag minus 20 och 2 meter snö som ska skottas bort varje morgon man ska köra på jobbet. Vintern som kommer i oktober och försvinner i maj. Å vädret kan man inte göra något åt men man kan ju alltid flytta;)

        Redan före jul vänder vi mot ljusare tider och dagarna blir ljusare och längre. Håll ut det kommer i alla fall en vår vad det lider.

      Julen behöver inte alls ställas in, fira annorlunda bara. Jag tänker gå all in som vanligt.

      Håller med men det är ju fortfarande så att väldigt många har flertalet sociala möten varje dag. Alla som går i förskola, skola, jobbar i butik, jobbar i fabrik, på restauranger och snabbmatskedjor, handlar mat… Tror vi kan sakta ner spridningen men den kommer fortsätta :-/

      Julen blir aldrig inställd. Finns väldigt fina sätt att fira på utan att man måste vara stort kalas.

      Godjul i förskott!❤️

      Och jag känner mej så hoppfull. Nu kommer nog vaccinet snart. Jag haft tumöreroch det varit jobbigt. Nu ska jag fixa fint här hemma och mysa i soffan. Ta hand om er. ??

      Det har inte varit något ljus att se fram emot sedan januari…. o.O När det kommer till pandemin alltså. Framförallt inte i Sverige.

        Hen menade nog det fysiska ljuset som kommer med våren.

    Det här inlägget kommer att spåra till något himla Familjeliv där det till slut kommer att tipsas om att gurgla kolloidalt silver för att slippa viruset.
    En bra grej hade varit om Camcam hade länkat till hemsidor med konkret fakta i det här inlägget som FHM, 1177 Vårdguiden, regeringens med flera i inlägget så att alla som efterfrågar info kan få korrekt sådan, och självutnämnda experter kan ta det som en hint att för en gångs skull hålla snattran.

    Typ som frågan ovan om gravida är i riskgrupp: Sök info där det är störst chans att korrekt sådan finns – INTE på en blogg.

      Vad tur att du nämner 1177 och såna sidor, jag hade ingen aning om att det fanns information någonstans att tillgå.

        11313 är bättre

          Är 100% säker att personen menar hemsidan 1177 och inte telefonnumret

        @20.18 Eftersom din sköna raljanta ton tyder på att du vet var du ska leta information så kanske min kommentar inte huvudsakligen var riktad till just dig.
        Får uppfattningen att många istället för att leta korrekt information ställer frågor här eller på andra forum och får helt idiotiska svar, eller svar som bara är åsikter och noll faktabaserade.

          Du kanske förtjänade den tonen då du i din kommentar verkar tro att folk är så dumma i huvudet att dom inte fattar det själv om inte camilla eller riddaren real rosa kommer och räddar alla dumma osmarta medborgare där ute.

            @20.58. Wow.

              Thx

      Jag trodd på riktigt att alla klarade av att ta del av informationen från myndigheterna på nätet hur lätt som helst. DÅ en gammal tant som jag klarar av det borde det väl inte vara så svårt för unga som har vuxit upp med/ gått skola med nätet som arbetsredskap?

      FHM är inte en seriös myndighet, bättre lyssna på WHO eller ECDC eller CDC

    Jag jobbar ihjäl mig på jobbet, pga Covid. Blir typ avundsjuk på alla som jobbar hemma och har börjat med arton nya hobbies med all tid de spenderar hemma. Jag fattar att det inte är en dans på rosor heller och att man saknar sina rutiner, men ändå. Jag vill också vara hemma.

    Slut på ilandsproblem och klag.

      Samma här! Vad jobbar du med?

        Jag jobbar på förskola. Kollegorna är sjuka/vabbar/har symptom och vi har inga vikarier, för dom är sjuka/vabbar/har symptom. Men barnen är inte hemma, så vi har fulla barngrupper men ingen personal. Idag hade jag 17 barn under 3 år. Själv. Började klockan 07 och fick sedan reda på att personen som skulle stänga hade gått hem med hosta, så jag fick jobba till 17.30. Detta är inget ovanligt och drabbar även mina kollegor. Men så klart drabbar det främst barnen.

          Men gud är det ens lagligt? 17 barn på en person kan ju inte vara ett dugg säkert? Kan de inte ta in studenter som vikarier eller vadsomhelst?

            Det är inte säkert eller lagligt, nej. Men det finns ingen att ta in. Bokstavligt ingen.
            Vi har lite för feg ledning också, som vägrar be föräldralediga och arbetssökande hålla sina barn hemma, om möjligt. Förra veckan var två avdelningar helt utan personal, så vi fick portionera ut barnen på de andra avdelningarna. Jätterörigt för de små liven. Då hade vi barn från tre olika avdelningar hos oss. Inte optimalt när alla råd vi fått uppifrån är att inte blanda barn eller ha tvärgrupper. Och absolut inte optimalt för barnen, så klart.

              Men herregud säg ifrån. Och funkar inte det så byt förskola. Lovar att inte ALLA förskolor har lika pissdålig ledning. Så länge folk tillåter att bli behandlade som skräp under någons sko kommer det fortsätta.
              /Förskollärare

                Jag är nyanställd, så vet inte hur ledningen är när det inte är coronakris. Jag upplever dock att det är vanligt att det är småkaos hela tiden, oavsett förskola och kommun. Ständigt underbemannade och överarbetade. Jag kanske bara är övergnällig och trött idag dock. Ska sluta gnälla nu.

                  Ta kontakt med ditt skyddsombud.

              Gud vad sjukt. Som förälder hade man ju velat veta så man hade fått chansen att trixa och ringa runt bland släkt och vänner eller kanske samarbeta med andra föräldrar för att kunna lösa det.

              Visst behöver vi förskolan men tar hellre tjänstledigt från jobbet eller tar ut obetald semester än låter mitt barn tas om hand av en person med 16 andra.

              Helt omäsklig arbetsplats för dig. Ring Aftonbladet.

                Föräldrarna vet

                Trixa bland släkt och vänner, hallå, vad hände med ”umgås bara med dem du bor med? ” inte läge för mor/farföräldrar att se efter kids från förskola nu va? ???‍♀️

          Är du med i förskoleupproret på fb?
          Vi har bett vh ha barnen hemma i perioder

          Förskolan är tyngd sedan tidigare och toppar listor på utbrända sjukskrivna. Den nuvarande situationen lär inte göra saken bättre.

          Men det låter helt ohållbart! Men hur gör man då? Går sms ut till föräldrarna om att hämta barnen tidigare? Hade det varit så på min förskola där mitt barn går hade jag hämtat illakvickt. Jag har största förtroende för personalen men ingen kan rodda 17 barn under 3 år hur duktig man än är. Fy. Jag älskar förskolepersonal ✌️

            På andra ställen jag har jobbat har det under pressade situationer (till exempel en gång när 7 av 10 personal hade maginfluensa) gått ut info om att om man KAN ha sitt barn hemma eller kortare vistelsetider vore det bra om man gjorde det. För att underlätta för personalen, för de barn som verkligen behöver vara där och för att minska smittspridning.
            Det får vi inte be om eller gå ut med, enligt nuvarande ledning. Bättre då att barnen flängs runt på andra avdelningar de inte är bekväma med, med överstressad personal och alldeles för stor barngrupp. Verkligen barnens bästa…

              Huvudman har rätt att stänga

          Kan inte dom som e föräldralediga plocka hem sina kids, till att börja med

            Enligt ledningen får vi inte be vårdnadshavarna om det. Vilket är galet eftersom barnen hade haft det mycket bättre och tryggare hemma under sådana kaosdagar.

          Föräldralediga kan ju plocka hem sina barn till att börja med..

            OCH syskon till sjuka ungar kan också få stanna hemma.. helt HELT sinnessjukt att syskon med smitta i hemmet får lämnas på förskolan! Ska vi stoppa smittan eller föra den vidare? Snäll alla föräldrar, jag ber er, är ni hemma med ett sjukt barn, håll även de friska barnen hemma så jag slipper torka den näsan vid insjuknandet på förskolan! Börja tänk längre än näsan räcker! Tack!

        Ett längre svar fastnade i modd. Jag jobbar på förskola. Tyvärr.
        Själv då?

          Jag jobbar också på förskola och är så tacksam att ha ett jobb att gå till MEN HÅLLER MED DIG!! Vissa dagar är det ett rent helvete och föräldrarna tjafsar om att deras barn inte alls är sjuk. Som om dom tror att vi skickar hem för att jävlas ?

      Jag jobbade i butik tidigare och kände precis som du. Hade ångest varje dag att gå till jobbet men jag började plugga istället och är så tacksam över att jag får vara hemma nu.

      Det är väldigt bekvämt att jobba hemma, det ska jag inte sticka under stolen med. Men det börjar verkligen påverka psyket negativt av att inte träffa människor på flera dagar. Önskar att jag hade uppskattat det mer när jag hade chansen.

        Jag jobbar hemma 2 dagar i veckan och befinner mig på plats 3 dagar. Eftersom jag pendlar är detta guld. Jag uppskattar båda delar. Hade nog tyckt det varit riktigt jobbigt att jobba hemma 5 dagar i veckan.. har inte möjlighet att vara hemma alla dagar så det är en bra lösning. Har eget rum på kontoret så kan distansera mig.

      Samma här. Jobbat 10 dagar i sträck nu. Allt jag vill är att stänga in mig, ensam i min lägenhet! Så trött på människor! Munsår och blåsor i hela munnen, ständig molande huvudvärk pga lite för mkt stress i några månader nu. Men tog ut en semesterdag på fredag och det lever jag för just nu ?❤

    Orkar inte vara ensam mer 🙁 går sönder

      ❤️❤️❤️

      ❤️❤️❤️❤️

      Samma här, orkar snart inte mera. Det här året har varit skit

      Samma här. Vill inte leva längre.

        Du orkar! Du är starkare än du tror ❤️

        Jag ville inte leva i våras. Hade verkligen mörka självmordstankar. I dag mår jag bra! Jag vet att det känns som det aldrig kommer bli bättre men det kommer det. Du kommer se tillbaka på den här tiden som mörk och svår, men du kommer ta dig ur det. Våga berätta och våga be om hjälp ❤️

        Om du känner så på riktigt så ta kontakt med vården, eller en hjälplinje t.ex. mind eller suicidezero.

      För det första, så är du INTE ensam. Jag vill verkligen trycka på faktumet att den psykiska ohälsan i samhället ökar kraftigt och de drabbade är du, din kollega, grannen och tjejen i kassan. Det är en sådan tid vi lever i just nu och om du vill göra dig en tjänst på riktigt så börja anpassa ditt liv efter dagens verklighet. Det betyder inte på något vis att detta är förevigt eller heller är tidsbestämt. Men att anpassa sig och börja agera därefter, finna nya intressen, börja följa nya människor, sätta upp mål som kanske ser annorlunda ut från dina tidigare – men se det som en möjlighet! Allt gott som görs idag är bättre för framtiden, på ett eller annat sätt.

      Saker du kan göra och fokusera mer på är att öka känslan av en gemenskap i ditt liv idag, börja följa konton som livear(FB grupper, Instagram, Tiktok), facetimea med en vän och drick vin eller laga mat ihop, gå med i communities på sociala medier, skaffa en Tumblr och dela dina favoritbilder och skriv till konton som inspirerar dig.

      Om du bara förstod hur (o)ensam du är i din situation just nu. Vi är så många fler och det är OK. Låt det inte bryta ner dig, livet väntar fortfarande på dig älskade vän!

    Restriktionerna känns så jävla menlösa. Knappt någon som bryr sig. Det bästa hade varit om det blev kännbara straff för de som missköter sig, men givetvis blir det svårt att genomföra.

      Håller med. Har inte trott det innan men blir mer och mer övertygad om att en riktig lockdown behövs för att folk ska fatta och respektera riktlinjerna.

      Tror stenhårt på 1000 spänn i böter för folk och företag (något mer där) som missköter sig. rätt in till sjukvården ska pengarna gå!

    Det här inlägget är väldigt talande för den svenska corona-strategins brist på framgång.

    https://mobile.twitter.com/MaxCRoser/status/1328045594099724289

      Det visar ju dock bara att vi hittar fler fall eftersom vi testar mer. Vi vet ännu inte resultatet.

        Men snälla… Han trodde befolkningen skulle vara immuna.

        Och Sverige har fortfarande högre dödstal och antal smittade än de länder som har testat mycket och ofta hela tiden.

        Haha men va? Har du statistik på att Sverige testar mer än Finland? Sett till invånarantal då.

          Finns all statistik på nätet bara att klicka runt bland staplar och grafer. Tror att det är bättre att kolla där än att sitta och tro något annat.

      Klarar inte av att varken se eller höra honom längre. Jag vill inte ens se hans namn… och då upprörde han mig på daglig basis varje dag under hela våren. Nu är måttet rågat. Tegnell alltså.

        Ungefär som vi känner för dig.

        Du måste lyssna på dr albans låt om tegnell, you will love it! ???

          Tack för tips. ??

            https://m.youtube.com/ watch?v=vE-dIBOl3iQ

        Samma här

      Sverige har verkligen misslyckats katastrofalt med sin ”strategi”.

    Har precis blivit ”frisk” från covid, men saknar fortfarande luktsinne. Dock är tröttheten värst. Ta hand om er och håll avstånd!

    Tycker man borde ha hårdare restriktioner när man vet att ett vaccin är på gång. Smittningen måste bromsa upp rejält. Verkar vara flera som fastnar i antalet dödsfall och att det endast är äldre och riskgrupper som dör. Glömmer äldre som isoleras och dör ensamma. Isolerade sin sista tid i livet. Sjukvården som blir belastad flera år framåt. Protesoperationer som skjuts upp och innebär lidande i flera år. Utredningar som skjuts upp och cancervård som dras ut. Tycker Sverige har visat gång på gång att människor inte kan tänka själva. Att många behöver ha tvång för att agera, precis som resten av övriga världen har behövt. Svenskar är inte bättre än andra länder.

      Än är det inget vaccin som är ”riktigt på gång”.
      Lyssna på dagens presskonferens. Finns inget godkänt vaccin än och man vet inte när det kommer, det är bara vilda gissningar. Sedan kommer det att ta väldigt lång tid att vaccinera. De pratade om 1-2 år innan vi kan se någon effekt av ett vaccin.

        Tror vi har ett samhälle där det är väldigt svårt för oss att greppa att ett vaccin skulle kunna finnas – utan att vi kan klicka hem det med ett par dagars hemleverans till dörren.

        Men vi lär ju få inse det.

          Icke att förglömma att det inte bara är vi i Sverige som väntar på vaccin utan hela världen. Stor risk för internationella konflikter när det väl börjar produceras. Som tur var kommer galningen Trump inte stå på barrikaderna och hota med kärnvapenkrig om inte hans landsmän får första dosen.

    Jag blir något så extremt provocerad av folk som blir glad av pandemin för då slipper de ”tacka nej till fester de inte orkar gå på”.

      Kan med 99% säkerhet lova att dom inte är seriösa när dom säger så 🙂

      Fast det är en skön bieffekt av en hemsk pandemi. Jag älskar att vara hemma och slippa trycket att träffa andra och behöva planera sina helger för att hinna med sina sociala engagemang. Det här tempot passar mig mycket bättre.

      Jag upplever också en del fördelar rent personligen av pandemin.

      Önskar givetvis ändå att det var över. För hela vår världs skull. Men vad spelar det för roll vad jag önskar? Gör varken från eller till.

    Förutom att folk dör och att det är jobbigt för dom som jobbar i vården bla bla bla, vad är det ni tycker är så jobbigt med detta? Vet att många mår psykiskt dåligt av det, men av vad? Att det är typ ”oroligt” och inte som vanligt?

    Jag är ganska orolig av mig så förstår men med detta rycker jag bara på axlarna konstigt nog. Nätshoppar mer, men känner inte av världens största skillnad i mitt privata liv.

      För min del är det ensamheten som är värst (singel och har ingen kontakt med min familj), att livet står helt stilla, och att man inte har något att se fram emot. Är en väldigt social person så det har varit sjukt jobbigt. Och ovissheten, att man inte har något bestämt slutdatum man kan räkna ner till.

      Jag saknar att kunna vara social ibland, typ gå ut och ta en öl med några vänner efter jobbet. Saknar att fixa naglarna. Saknar att gå ut och äta middag på restaurang. Att ha en semester att se fram emot. Kunna ta spontan fika med någon.

      För mig är det den sociala distanseringen som är mest påfrestande. Jag har småbarn men mina tidigare barnvakter är i riskgrupp så får ingen avlastning där. Och även om jag skulle få tag på någon barnvakt, vad skulle jag göra? Går ju inte att gå ut och träffa folk!

      Innan detta var jag ändå ganska social. Så jag tror kanske att det beror på vilken person man är; introverta människor med ett begränsat, och mestadels bibehållet socialt liv, kanske inte påverkas lika mycket psykiskt av just det?

      Jag är van att göra väldigt mycket hela tiden. Träffar mycket vänner, min man och jag går ofta ut och äter, fikar, går ofta på stan, tar ofta AW med mina kollegor efter jobbet, har släktingar med barn som vi brukar träffa ofta, tränar mycket, etc. Omställningen från det till att nu jobba hemifrån och övrig tid sitta hemma i vår 2a i stan är jättestor. Vet att mina vanliga rutiner inte är livsnödvändiga men det är i alla fall det som jag tycker är jobbigt.

      Att inte träffa mina föräldrar (båda riskgrupp). Och övrig familj också för den delen. Inget kul att se framemot. Allt är inställt.

      Bor man ensam så är det ju inte så konstigt att man mår dåligt, dels den sociala aspekten men även att man inte har råd att vara sjuk. Jag tänker i alla fall på släktingar och mina föräldrar där en av de är i riskgruppen.

      Att jag riskerar att förlora jobbet. Annars i vardagen att jag inte borde gå till gymmet fast det är det enda som ger mig energi att orka lite till. Följa restriktioner vs psykisk och fysisk hälsa. Saknar såklart kompisar och att kunna gå på resturang och vara i stan, andra områden än där man bor. Att livet rullar på och inte är så komplicerat hela tiden.

      Men hörrni vi har varandra här iallafall! Ska vi säga vinkväll 20.00 på ös på fredag? Vi köper snacks (tipsa varandra om vad för snacks!! Jag kommer köpa tryffelsalami och rött vin) sen tänder vi ljus, ligger i pyjamas i soffan och hinkar wine wine???

      Vi startar en tråd så då så vi vet vilka som myst till det så vi får en gemenskap. Typ ”festkväll med brudarna-tråden ös 2020 hur full är du?”

        Jag är på! ?

          Vi kan ju tagga hela veckan som om vi skulle ut på riktigt, alla är ju här jämt ju? Som att tagga till en aw??

        Jaaaaaaa

        Låter ganska destruktivt att planera alkoholkonsumtion på det sättet

          Sluta vara så törr, drick vatten och ät luft då. Du är välkommen ändå, skål!

        Jag är på! Nykterist men julmusten är med mig! ?

        (Saknar för övrigt konserter helt galet mycket, när kommer man få höra en riktigt jävla bra låt live igen ❤️)

          Jamen det kommer ju grymma låttips på fredag också såklart! Yiiiiihaaaaa

      Att mina fritidsaktiviteter (kör och spanskakurs) är inställda, saknar särskilt kören! Att inte kunna göra andra intressen/sånt jag gillar – RESA, gå och fika med kompisar, gå på konserter… Även gå på restaurang känns lite osäkert även om man får (vet inte vilka som ordnat med avstånd mellan borden och så). Att hela tiden tänka på det här och förhålla sig till det, vill va mer ”care free”. Och jobbigt på jobbet (fritids) sjuka kollegor gör det tufft och vi måste vara ute mycket mer.

      För mig är det att jag inte kan umgås som vanligt med min mormor.. Och yngre blir hon inte. Mår så dåligt för att hon är ensam. Den finaste jag vet. Och livrädd för att hon ska bli dålig. Sen för egen del är det inga problem att avstå att gå ut eller låta bli att vara social. Men tycker att det är fruktansvärt tragiskt att folk blir av med jobben och att den rasar runt en på så vis. Ingen mår väl bra av det.

      Förlorade jobbet i första vågen. Mitt första ”viktiga” jobb inom min bransch (event) – ett sånt där som sticker ut på CV:t. Väldigt ledsen över det.

      Ensamheten och brist på närhet är värst. Är singel och bor ensam i en liten etta där jag spenderat i princip all min tid sen i mars. Minns inte om jag någonsin har känt mig såhär ensam, det tär verkligen på en. Saknar att dejta, gå på fester och träffa nya människor. Saknar att gå på konserter och andra tillställningar. Mina vänner bor en bit ifrån mig så det blir inte att vi ses speciellt ofta nu heller. Har även blivit av med mitt jobb pga corona och det suger ju rejält.

      Känns som att livet är på paus och jag blir stressad över det då jag framförallt inte har all tid i världen att träffa någon om jag vill ha familj osv. Tycker att det är vi singlar (och ensamma äldre) som drabbas värst. Är så avundsjuk på vänner och bekanta som har familj, de har ju varandra där hemma att mysa med. Även om jag såklart förstår att man kan gå varandra på nerverna också.

      Det är hövligt jobbigt att vabba sjukt barn, som inte är ett dugg sjukt men liiiiiiite fukt i näsan, samtidigt som ingen finns som att täcka upp för mig på jobbet, det stressar ihjäl mig! Men vi är hemma och myser!

        *jävligt jobbigt

      Så länge jag får träffa min familj så är jag egentligen mer än nöjd. MEN, jag saknar mina träningar som fan, jag vet liksom inte riktigt vad jag ska göra utan att få göra det jag älskar mest.
      Jag saknar att gå ut och äta, jag saknar att kunna vara fysisk med en kille utan att behöva tänka efter först.
      Och så saknar jag att åka tåg. Och att bo på hotell. Saknar nöjen helt enkelt. Ö

      Jag är ensamstående mamma till en ettåring och för mig är det jobbigt att aldrig kunna få avlastning och andrum. I normala fall hade ju mormor kunnat hjälpa till och jag hade kanske kunnat komma iväg någon kväll och bara få vara jag. Det tär på mig att inte ha haft någon egentid alls sedan mitt barn föddes och att det inte heller finns i sikte.
      Jobbigt är också rädslan för att bli sjuk. Dels rädsla för själva lidandet i sjukdomen men också för vad som händer om jag får sådana symptom att jag inte klarar att ta hand om mitt barn? Kommer jag behöva ringa kommunen och be om hjälp och vad för hjälp finns det att få? Min mardröm är att bli så sjuk att behöva lämna ifrån mig henom till någon hen inte känner, mitt i hens närmandefas och allt. ?.

      För mig har det sjukt nog blivit det här kommentarsfältet som är värst just nu. Blir deprimerad av att läsa här. Scrollar man upp lite här så blir några gravida lynchade för att de har mage att skaffa barn under en pandemi och ta vårdens resurser. Häromdagen skulle en kvinna sättas på plats för att hon hade lämnat barn på dagis. Något inlägg innan det var det någon som hade åkt till Rusta och fick skit för det – trots att hon inte ens hade gått in utan åkt hem (i egen bil) när hon såg att det var folk där!

      Det lyser verkligen fram hur otroligt mycket oempatiska människor det bor i det här landet, som inte för en sekund kan försöka tänka sig in i någon annans situation eller tänka att det kanske ger mer att säga något snällt eller stöttande, utan som bara ser allt svart eller vitt och ska gå på – anonymt såklart – så fort någon annan inte är perfekt.

      Lösningen är såklart att sluta läsa här. Är så himla trist bara för så värst många tidsfördriv finns inte när man själv försöker hålla sig hemma hela dagarna… men som sagt; blir helt orimligt nedstämd av att läsa allt skitkastande här. Hoppas att kanske någon tar åt sig och skriver nåt annorlunda :/

      Tacohej

        Ja det här kommentarsfältet är helt fucked up. Jag tror knappast att de är så perfekta som de försöker få det att låta som. Man får verkligen tänka några varv extra innan man säger det man vill säga om man inte vill få en arg anonym på sig.

        Det är många här inne som behöver en high five. Med en stol. I ansiktet…
        Skämt åsido, men det är lätt att leka duktig på internet, tror inte för fem öre att alla är så otroligt duktiga och följer ALLT till punkt och pricka.

    Idag kom det ännu en vårdnadshavare som berättade att familjen legat hemma i corona medan barnet har varit på förskolan. Vi som jobbar i förskolan har inte vetat någonting när vi varit i kontakt med vårdnadshavaren vid hämtning och lämning. Hur kan detta vara okej?!

      Frågade ni inte hur de tänkte?

      Jag slutar aldrig förvånas.

      Fy f*n vad förbannad jag blir på rikspuckon som dessa!

      Hej förskolelärare.
      Det är inte okej. När jag fick mitt covid-19-besked samt det man kan läsa sig till överallt säger att det är ok att lämna på fsk om man kan garantera att man inte har närkontakt med någon annan. Så om föräldrarna varit nära er har de gjort helt fel och borde kunna anmälas eller liknande. Ta upp det med er chef eller med facket.

      Ps. Mitt barn var hemma med mig under hela karantänen.

      Det är det inte. Man får lämna på förskolan när man har bekräftat covid OM det kan ske utan kontakt med någon pedagog eller annan person. Så de borde ringa och hämta barnen vid grinden.

        Jag fattar verkligen inte hur man har kommit fram till att barn inte sprider viruset vidare så mycket. Förutom då till gamla människor som ska undvika att umgås med sina barnbarn. Jag skulle totalvägra att jobba inom förskola om jag visste att covid-familjer skickar sina ungar dit.

          Då blir man nog uppsagd (arbetsvägran). Det har inte många råd med.

            Förmodligen, men jag hade tagit det då. Jag kan jobba med annat, men förstår om alla inte har den möjligheten. Inte värt att riskera hälsan eller livet för andras ungar, som ju också ska vara hemma i karantän med resten av familjen. Helt ologiskt att föräldrar är hemma men skickar ungen till förskolan.

              Ja det svåra kan ju var att få ett bytt jobb inom nåt annat just nu liksom… Håller med dig om det andra.

                Underlättar om mannen har ett eget företag, som i mitt fall. Jag kan börja jobba för honom i halvtid imorgon om jag vill. Det är brist på folk i byggsektorn.

                  Haha ja det låter bra ?

              Föräldrar är ologiska idag, egoistiska och saknar helt sunt förnuft.. sjukdom i hemmet, barnen är hemma, hur svårt ska det va? Detta ska alltid gälla. Oavsett sjukdom!

          Det har man inte. Man bara skiter i det.

        Nej inte om du själv är smittad utan då ska någon annan i familjen som inte har smittan lämna barnet https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-eller-nagon-i-familjen-har-blivit-sjuk/

      Förskolelärare: Jag tycker såååå synd om er. Också varför jag skällde ut Elaine Eksvärd redan i våras.

      Skickar er all min kärlek. ?

      jävla idioter, det är tyvärr tegnell som sagt att barn kan gå till skolan så länge vuxna är hemma i corona om de är symptomfria. Att han ska vara en läkare är för mig ofattbart :/

      Så jävla stört. Jag höll mitt barn hemma medan jag väntade på testsvar och tills jag kände mig frisk. Fattar inte hur folk kan med att lämna sina barn på förskolan. TÄNKER DE INTE?!?!?!

        Nej! Fråga Elaine.

    Har Zytomierska gett någon förklaring till varför hon helvänt ang corona och inte längre tar nåt ansvar? Från att ha flytt sthlm och sen varit livrädd med värsta masken?

      Nä inget svar på denna helomvändning?!
      Skulle vara väldigt intressant att höra hennes inställning idag.

      Så synd att hon tackade nej till ytterligare ett möte med läkaren från SVTs Mötet.
      Han som ifrågasatte hennes isolering!

      Och så sjukt när hon kom hem från Jämtland och hon gick in på Fältan med värsta superduper munskyddet, och nu ute på nattklubb.

      Nä hon som annars brukar skrävla med orden är väldigt tyst om just detta!

      Jo, hon gav en förklaring i podden. Dock en väldigt krystad förklaring…lika trovärdig som allt annat hon håller på med…

    Lite av det vi vet hittills om Covid-19 här i Sverige:

    ”Viruset verkar gillar barer, affärer och museum väldigt mycket, men inte restauranger, bussar och skolor. Jag måste nog ha varit korkad hittills, för jag har inte riktigt förstått att viruset har preferenser för när det väljer att titta fram och hoppa över till andra människor. Är det någon här som har kollat upp vilka intressen viruset har? Lite har jag lyckats lista ut efter ledtrådar:

    Corona verkar gilla Halloween, konst och att spendera pengar. Och att ägna sig åt sporter ihop med människor över 15 år. Åka tåg verkar det tycka bättre om än att åka t-bana och buss.

    Det jobbar hellre i kontor än i butik och absolut inte inom vården.
    Skulle vårdpersonal ändå smittas så sker det förmodligen på Ica. De som jobbar på kontor smittas däremot mer troligt på jobbet än när de handlar på Ica.

    Viruset gillar att hoppa från barn till vuxna i speciella situationer som när 70-åriga farmor sitter barnvakt och de pysslar tillsammans. Ett ganska åldersdiskriminerande virus, eftersom 64-åriga matteläraren Agnes absolut inte smittas när hon förklarar mattetal för ett barn.

    Viruset ger upp så fort det ser ett visir men vid blotta åsynen av ett munskydd blir viruset alldeles pilskt och börjar repoducera sig hej vilt!

    Det vet också att det inte får angripa ombord på flygplan.

    Viruset tycker framförallt om att fira jul med familjer. Ett genuint högtidsvirus med andra ord, en riktigt sällskapssjuk liten rackare.

    Men återigen: Framförallt avskyr viruset barn, och lokaler med barn är därmed säkra – om en mormor eller morfar finns i närheten förlorar dock barnen sin skyddande kraft.

    Viruset är särskilt förtjust i olika bilträffar utomhus. Men om bilarna står på Gekås parkering håller sig viruset borta. Även inne i varuhuset kan viruset inte föröka sig bland 3500 människor. Normalt släpper de in 7000 personer. Men efter att ha halverat antalet bröt viruset alla avtal med Gekås. Det var inte längre lönt att hålla till där. I stället uppehåller det sig numera i folksamlingar större än 50 pers. Under 50 är inte lönt. Bara på restaurang där det räcker med 9 pers för att viruset ska föröka sig. Oklart om det fungerar att de 9 personerna sitter ner dock, för viruset smittar ju inte människor som sitter ner.

    Tror inte vi har att göra med ett intelligent virus, eftersom det verkligen inte gillar att gå i skolan. Skolkar hela dagen för att hänga i köpcentrum och på konserter. Vad det tycker om julbord är ännu oklart”.
    ?

      En bekant delade denna på Facebook. Tyckte att den var löjlig då och löjlig nu.

        Jag tycker det finns en del poäng i den. T.ex. detta med barn och att de inte sprider smitta. Om det nu stämmer, varför får de då inte träffa äldre släktingar? Varför ska just lärarna utsätta sig för deras smitta varje dag?

          Precis. Finns ju ingen logik i det alls. Förmodligen har man tänkt att barn som går i grundskola ska ha rätt till utbildning, och att det är ur samhällsperspektiv viktigare än att rädda några liv. Men jag skulle uppskatta om ministrar och myndigheter skulle vara ärliga med det, och säga som det är. Om jag var lärare så skulle jag vägra att gå till jobbet om social distansering inte är möjligt. Jag vill inte bli smittad.

            Jag är lärare och jag kan säga att det är helt omöjligt att hålla avstånd till både elever och kollegor. Vi ges noll förutsättningar. Råden från FHM är verklighetsfrånvända. Har de varit i ett klassrum? Jag har 27 elever i mina klassrum. Vi har 28 bänkar i klassrummen. Det finns inte en möjlighet att hålla avstånd.

            Vi måste delta fysiskt på alla möten och konferenser och vi sitter 19 pers i ett kontor. Vi har cirka 40 cm mellanrum mellan våra stolar.
            Vi får inte åka hem och jobba hemifrån trots att vi skulle kunna.

              Att ni har fysiska möten och konferenser är ju helt sjukt! Det har vi på min skola. Känns ju inte som er rektor gör allt hen kan för att minska smittspridning då! Anmäl nånstans?

                Det är helt sjukt och nej, rektorn gör verkligen inte allt för att minska smittspridning. Jag vet bara inte vart jag ska anmäla. Jag vill vara anonym för jag är rädd att chefen ska få reda på att det är jag.

                  Har man inte fackligt tillitsvalda på skolan i Sverige? Tycker det lyser igenom att det inte fungerar speciellt bra på många av arbetsplatserna.

                    Jodå det måste man ha.

                  Facket? Kommunen? Googla och se, troligen man man va anonym också.

            Det finns väldigt mycket logik, som man dessutom är helt och hållet öppen med. Det finns ingen dold agenda hos Folkhälsomyndigheten eller regeringen.

            Anledningen till att förskolor och skolor är öppna är till stor del att barn har skolplikt. Det anses vara av största vikt att de fortsatt får en fullvärdig utbildning. Dock vägs det naturligtvis mot risken för smitta. Dock smittar barn i betydligt mindre grad än andra, vilket har lett till bedömningen att skolor fortsatt ska vara öppna.

            Kring barnbarn och äldre släktingar finns det även där en logik. Dels är barnet sällan ensamt med den äldre (ofta är barnets förälder med t.ex.), dels befinner sig äldre i riskgrupp (givet att de är över 70) och om barnet skulle bära på smitta är därmed risken större att det får allvarliga konsekvenser.

            Kring texten i övrigt finns det mycket mer att säga också. Det finns så mycket mer bakom besluten än vad det verkar här.

              varför har alla andra länder i europa distansundervisning tom de med sämmre ekonomi, levnadsstandard och socioekonomiska aspekter. de värnar mer om sina medborgare än sverige tyvärr 🙁

                Skolorna är ju öppna i större utsträckning nu än förr

              Corona verkar ju heller inte gå hårt på emot barnen… Huruvida de fungerar som smittbärare är ju svårt att säga, då folk inte verkar veta hur de smittas längre. Om det var svininfluensan som härjade på samma sätt så hade förmodligen skolorna stängt (hoppas jag)

      Det här var roligaste på länge ? Snyggt skrivet ?

    Har ni någon app i Sverige för att spåra coronasmittan? Om ja, fungerar den och används den?

      Inte vad jag hört om iaf?

        Det finns en men kmr inte ihåg vad den heter tyvärr. Har du testat att googla? Kanske kmr upp vad den heter då. Vet dock inte vad man ska söka på ?

      I Finland har vi Coronablinkern som verkar fungera och är populär!

        Finland har gjort det bra och ligger väl bland topp 3 bland länderna i världen med minst smittade. Grattis!

      Ja det finns! Den heter Covid symtom study. Dock är den anonym så syftar mer till att kartlägga smittan i grövre drag.

      https://experience.arcgis.com/experience/19fc7e3f61ec4e86af178fe2275029c5

      Den här finns men så dålig sajt! Sen kan man leta sig fram till regional och kommunal nivå

        Välj i fliken nere jag fattar knappt hur sidan funkar för den är så B… Men där ser du antal sjuka i områden

      Här kan man följa spridningen av covid-19 i Sverige: https://platz.se/coronavirus/?

    Jag är så fruktansvärt less på min lillebror som nyss fyllda 18 fullständigt skiter i corona och festar som om ingenting hänt. Jag har försökt tala vett med honom, förklara hur sjukvården belastas, men han struntar i det. Han träffar kompisar, tränar på gym, och går på krogen.
    Och det värsta av allt är att mina föräldrar stoppar huvudet i sanden och ba ’nä han säger att han inte alls träffar kompisar, han tar sitt ansvar!’ och han bor hemma hos mina föräldrar som jobbar inom vården dessutom. Känner att samtidigt som det inte är mitt ansvar eftersom jag inte är hans förälder, så blir jag så oerhört provocerad av denna naiva inställning!!

    Sorry för min okunskap, men varför är vaccin inte lösningen på pandemin? Någon som vill förklara?

      Om viruset är sådant att det muterar ofta så är vaccinet inte effektivt särskilt länge. Influensavaccinet är oftast 50-70% effektivt. (Jag har killgissat på siffrorna, kan inte exakt hur effektivt det varit genom åren) Alltså inte solklart att det kommer hjälpa så bra.

    Tror ni det kommer vara distans på universiteten under hela vårterminen?

      På socialhögskolan (SU) fick vi precis besked om att det blir distans iallafall halva vårterminen, andra halvan har beslut ej fattas kring ännu. Personligen tror jag att även den senare halvan av VT 21 kommer bli på distans tyvärr

        Skönt!!

      På mitt lärosäte har man tagit beslutet att ha distans fram till HT21. Så ja. Iofs så går det väl att ändra men planen är att ha all undervisning (eller det som går att ha) på distans. Det är lättare att gå från distansundervisning till campusundervisning än tvärtom.

      Själv tror jag det. Åtminstone första halvan men antagligen andra också.

      Göteborgs universitet har gett besked till oss att hela nästa termin är på distans också.

      Hoppas! Älskar att plugga på distans

    Sjuk i covid nu. Blev smittad på jobbet på förskola. Halva arbetsplatsen är sjuka nu i covid och förskolan är stängd. Otroligt med tanke på att förskolepersonal ”är immuna mot covid”…

      Krya ❤❤

      Har väl ingen sagt. Däremot har det ju hävdats att barn inte är lika smittsamma som vuxna. Att förskolepersonal skulle vara immuna eller att barn inte smittar alls har ingen sagt. Du kan ju också ha smittats utanför jobbet.

        Problemet är att föräldrar med smitta får ha sina barn på förskolan. Det är också problematiskt att tro att förskolepersonal drabbas mindre än ngn annan yrkesgrupp. Förskolepersonal tvingas träffa massor av vuxna utan att kunna skydda sig särskilt.

      Hur vet du att du smittades på jobbet?

        Om man följer restriktionerna till punkt och pricka är risken att smittas någon annanstans än på jobbet, skolan och i kollektivtrafiken dit, minimal.

    Vi kör en Facebook-insprerad undersökning;
    Kommer du ta vaccinet när det kommer?
    Gilla kommentererna under ???

      Ja det kommer jag

      Nej det kommer jag inte

      Inspirerad, förlåt!!

        Är bara inspirerad. Har inte tagit ett beslut än. Rösta ovan.

      Beror lite på. Om det är en vaccin i två eller flera dos så nej. Då är det inte ”en färdig vaccin”, tycker jag. Mildrar den bara symptomen? Nej, tar inte. Är det en dos som hindrar spridningen och inte bara mildrar symptomen så ja.

        Om du ”tycker” det är ett vaccin

        Vaccin i en eller flera doser har ingenting att göra med om det är färdigt eller ej. Antalet doser beror på hur immunförsvaret typiskt sett reagerar på det försvagade virusmaterialet i vaccinet.

      Jag blir seriöst arg på de som inte kommer ta det. Så själviskt.

        Kan du inte förstå att en del kanske är oroliga över biverkningar från ett snabbt framtaget vaccin? Samtidigt är det viktigt att många tar det såklart. Svårt tycker jag.

          Jag förstår oron, men tycker det är ett litet pris att betala för att rädda liv.

            narkolepsi och förlamning kan vara eventuella biverkningar.

              Det här vaccinerna som tas fram är säkert bättre och säkrare än många andra för hela världen jobbar nu med att få fram ett vaccin och alla har ögonen på det så det finns nog inte någon firma som släpper något där riskerna för svåra biverkningar är stora. Sen finns det väl ingen medicin/vaccin som är helt utan biverkningar?

            Det är definitivt inte något litet pris om det senare visar sig ha allvarliga biverkningar. Det har skett oerhört många läkemedelsskandaler genom åren med bland annat bedrägerier när det kommer till förfalskade och manipulerade labbrapporter för att få läkemedel godkända.

            Det har hänt så mycket, men jag förstår att gemene man inte är insatt i det.

            Fast om det skulle visa sig att det blir så allvarliga biverkningar att de som blir drabbade får ett ovärdigt liv? Chansen är liten (förhoppningsvis), men den finns.

      Nej, bara om jag verkligen måste.

      När människor inte tillåts flyga/resa eller gå på koncerter och liknande utan bevis på vaccin kommer vaccinmotståndet snabbt försvinna ?

        Det kommer inte att krävas bevis på vaccin.

      Vet inte än. Pendlar fram och tillbaka hela tiden.

    Läste att Petra Mede hoppar av Bonusfamiljen p.g.a. att hon drabbats av corona. De har redan hittat en ersättare. Det tyder, såsom jag tolkar det, på att det kan vara allvarligt eftersom de annars knappast skulle ersätta en bärande roll. Hoppas hon tillfrisknar snart. <3

    Har en bekant vars vän sjunger i kör. Tydligen var det såååååå längesen som dom träffades så dom bara var tvungen att göra det under en pågående jävla pandemi. Nu är 20 av 25 smittade. Idioter.. Några jobbar dessutom inom äldreomsorgen. Hur tänker folk egentligen? Kors i taket..

    Så hamnade vi i Late show med Stephen Colbert också …
    https://www.youtube.com/watch?v=aQ77auKIIAY

      Oh God. En amerikan som kallar andra människor dumma… Yikes, take a look at your people ?

    http://www.gp.se/1.37177525. Ett tänkvärt inlägg

      Väldigt bra skrivet. Håller med skribenten till fullo?

    Varför är det bara råd? Där jag bor fortsätter folk att gå på gym och stan…

      Jag tror att det krävs tvång alltså böter eller nerstäningar av gym och butiker för att göra skillnad. Jag går själv på gym än så länge, för min rygg och psykiska hälsa. Det är fel men jag behöver det. Tror många inte bryr sig eller förstår allvaret, eller som jag att man tycker att man har starka skäl. Och alla har ju sina skäl… tror du att de kommer stänga ner till slut? Kan väl inte vara helt omöjligt att få det lagstadgat.

        Tycker ditt argument är vagt. Jag behöver också träning för min psykiska hälsa har jag märkt och jag tränar hemma. Köp en matta på Rusta för 199 och sätt igång med program på YT. Gå ut och gå. Osv. Jag gick till gymmet innan restriktionerna men väljer att följa dem nu när man avråder från det. Man kommer ju må så jävla mycket sämre med covid i kroppen

        Fast det där är inga starka skäl som du har, ”för min rygg och psykiska hälsa”. Både min rygg och min psykiska hälsa är avsevärt bättre om jag får träna på gym – men det gör jag inte nu eftersom MAN INTE SKA GÖRA DET. Hur ofta säger regeringen och alla experter till dig att inte gå till gymmet? Aldrig förutom nu. Så sluta hitta på undanflykter och träna hemma under denna period istället.

          Det är väl oftast det som felar, man hittar på en ursäkt till varför man själv måste få medan alla andra ska låta bli?

      Inte på mitt jobb heller. Idag klockan 16.00 skulle en kollega åka till köpcentret och shoppa.

      De kan inte göra det pga lagar.

        Jo, det går att införa tillfälliga lagändringar precis som man redan gjort. Så det handlar inte om det.

          Som den tillfälliga lagen i somras ja. Kanske blir aktuellt snart, vi får se.

            Lite konstigt att man haft på sig ända sedan i mars med att få på plats en lag om man velat. Så trögt som de svenska samhället verkar vara i jämfört med andra länder gör det lite skrattretande. Andra länder tar grepp men i Sverige talar man i luddiga formuleringar och den ene säger så och den andre nåt helt annat. Se på de sista dagarnas pressträffar och kom sen och säg att det känns seriöst.

            I somras? Nej, redan från den 18 april.

      Det är INTE bara råd, det är RESTRIKTIONER!

    Ni som inte följer alla restriktioner; vilka följer ni inte och varför? Tycker det är intressant om det är pga att man bara inte bryr sig/ är rädd för egen del eller tycker man har ett bra skäl t ex psykisk hälsa. Jag följer allt utom att jag fortfarande går till gymmet ett par gånger i veckan. Det är för rehab för min rygg samt ger mig ork att ta mig igenom den här perioden rent psykiskt.

      Träffar min mamma, alltså en person som jag inte bor med (har sambo och en bebis) för att hon vill träffa sitt barnbarn och för att jag har behov av att få avlastning av en annan vuxen än min sambo som jobbar oregelbundna tider. Följer annars restriktionerna just nu, går endast ut på promenader eller för att handla. Är vanligtvis lärare så skulle ha jobbat ”som vanligt” nu om jag inte vore föräldraledig men nu när jag är föräldraledig känns det självklart att stanna hemma när jag kan.

        Så länge varken din mamma eller du umgås med andra än sambon(som inte heller få umgås med andra) och bebisenkan ni ju vara varandras karantänfamilj och då är det inga problem.

      Jag träffar andra utanför hushållet och låter också barnen göra det. Så länge ingen visar symtom eller känner sig hängig naturligtvis. Jag har också gjort ärenden i butiker som inte är apotek eller matbutiker. Det har varit paket som ska hämtas och en del annat som inte kan skjutas upp.

      Jag kan inte se att det är noga fara. Tycker det är värre med folk som åker med kollektivtrafiken i rusningstrafik (jag åker nästan aldrig kommunalt och har inte gjort det på evigheter) och överhuvudtaget trängs på platser där det inte är lika lätt att hålla avstånd.

        Och det har då varit nödvändigt att träffa andra utanför hushållet?
        Nödvändigt på vilket sätt?

        De som åker kollektivt får vi hoppas är de som inte har ngt alternativ.. likamed en nödvöndig resa till jobb t.ex

          Skrev jag någonstans att det var nödvändigt?
          Och ja, möjligen är det nödvändigt för min mentala hälsa.

          Jag svarade ärligt på frågan som TS skrev och det var ”vilka restriktioner följer ni inte?” och där stod ingenting om att det måste vara nödvändigt.

            Ok så du erkänner då att du bryter mot restriktioner trots att det inte är nödvändigt.
            Nä i frågan som ställdes står inget om nödvändighet, men det visar ju också hur du inte läst de allmänna råden som finns. (Ordet nödvändigt, onödigt används frekvent)
            Är inte förvånad att smittspridningen är så stor som den är nu då folk inte kan följa de enklaste råd.
            Men det ser ju inte du som någon fara.

            Den mentala hälsan är garanterat inte på topp hos de människor som har följt råd och restriktioner.
            Inte heller hos de som förlorat någon, som är drabbad av Covid.

            Men gott för dig att den mentala hälsa är bra. Låt hoppas att den får fortsatt vara det

        Ta inte del av sjukvården och sjukpenningnär ni får covid pga att du skitit i restriktionerna.

        Precis det tänket är jäkla dumt just nu. Du tycker att det är ok att träffa andra så länge de eller ni inte har symtom? Vet alla ni exakt vilka symtom man talar om? För mig kom det som ytterst minimala känningar i höften? och först fem dagar senare fick jag mer och andra symtom, jag smittade alltså som mest när jag inget I princip visste. Om du och dina barn blir sjuka idag kommer ni alltså Få tänka tillbaka På vilka ni träffade dygnen innan. Tänk då om de också träffat personer? Och ja, det är inte bra att åka kollektivt i rusningstrafiken men Du vet ju inte vad anledningen är? Folk kanske måste till sina jobb? Också orimligt tänk att göra ditt agerande mer ok eftersom du tycker att andra ändå struntar i det. Men Ditt ansvar då? folk skriver i tråden hur de lider av att vara isolerade och ensamma och så kommer du och dina barn och kan inte hålla er hemma fast ni har varandra?

        Har bara umgåtts med ytterst få, friska personer, jobbat mestadels utomhus, handlat på Ica men undvikit alla andra affärer, gym, restauranger etc. Jag är sjuk i covid nu ändå.

      Tinderdejtar. Pga min livmoder blir inte yngre hehe.

      Jag åker tåg för har liksom inget val.

      Jag följer nog det mesta utan att anstränga mig men det är för att jag är bekväm med att bara vara hemma och beställa hem allt sen innan. Om jag går ut och handlar eller så så följer jag nog inga. Går för nära folk i kön och i butiker. Om jag skulle åka på någon butik skulle det vara för att jag vill strosa och shoppa onödiga grejer.

      Gör säkert mer saker fel, kommer bara inte på dom.

      Jag pendlar 1 timme med tåg/buss dagligen, har inte direkt något val. Kanske vore vettigt att chilla med alla miljöskatter så man hade råd att ta bilen i dessa tider.

      Jag följer alla råd som ges, handlar tex online för att slippa trängas i butiken och är hemma varje dag.. Enda gången jag går ut är med mina hundar, träffar min mamma några gånger i veckan. Det enda jag inte följer är att jag gör fransförlängning hos en bekant/kompis, bor granne med henne och hon gör det inte som främsta inkomstkälla så har begränsat med kunder nu. Har tänkt flera gånger att pausa med det men det är svårt, det får mig att må lite bättre i en redan påfrestande situation som gör att min psykiska ohälsa kommer smygandes tillbaka. Men får nog kanske tänka om ändå, saknar att leva ”normalt”.

      Jag gymmar fortfarande, men jag har ändrat tid jag brukar gå och gymma så när jag är där är det som mest jag och fyra till. Känner mig mer säker där än i när jag handlar mat då folk skiter helt i att hålla avstånd bara de kommer fram till de det ska ha. Vet att jag gör fel men behöver träna pga min psykiska hälsa. Provade i våras att strunta i gymmet och köra hemifrån men det funkade inte för min del, har inte mått så dåligt på länge som jag gjorde då.

        Exakt samma här, tränar också bättre tider och mår så otroligt mycket bättre av att vara där ibland, psykiskt och fysiskt. Tycker också att det är lättare att hålla avstånd på gymmet än många andra ställen, stora ytor och man kan vänta med en maskin om det är folk i närheten osv. Omklädningsrummet är nog det som känns värst även om det sällan är mer än jag och någon till där. Även om jag är rätt snabb och såklart inte duschar.

    Kan inte alla bara avfölja alla dessa influensers som inte följer rekomendationerna?

    Så tröttsamt att se hur de använder sin plattform/inkomstkälla på ett sånt oansvarigt och respektlöst sätt.

    Det är inte av intresse att se dessa kramar, täta middag med kreti och pleti, och snälla är paddel en smittfri sport???

    Skulle de börja tappa följare, likamed inkomster så kanske det går upp för dessa influensers hur de istället kan inspirera på ett positivt sätt att följa rekomendationerna.

    Att idag tjänar du mer på att vara en coronaambassadör och skulle därmed slippa alla coronapoliser.

    Bara en tanke…
    Har redan tagit bort de värsta Pernilla Wahlgren, Katrin Z, Kenza, Margaux, Ankarman systrarna med många fler…

    Blir inte så många kvar då…

      Ja! Med en hashtag. Typ #bojkottaickerestriktivainfluencers. Eller något kortare bättre alternativ ?

    Kommer du vaccinera dig? Motivera gärna ditt svar 🙂

      Nej. Jag tar inga nya vaccin som stressats fram.

      Och ingen behöver försöka ”överbevisa” mig, jag har min ståndpunkt klar.

      Ja. Det är enda sättet att trycka tillbaka smittan.

        Effekten av ett vaccin kommer att märkas tidigast om 1-2 år.
        Så det hinner hända mycket innan dess…

      Ja. Jag vill kunna träffa mina föräldrar. Resonerar som att risken för biverkningar av vaccinet är mindre än risken att bli allvarligt sjuk eller långtidssjuk.

    Vad hittar ni på nu när man inte ska umgås utanför närmaste familjen?
    Vore fint med tips!

    Har själv beställt kokosvax och ska stöpa ljus. Sedan får det bli odling av örter. Har lagt otaliga timmar på tomten som nu är klar så kan även tipsa om att gjuta är kul. Gör en form av trä, i med armering och blanda betong:)

      Min familj är bara jag och min man, så vet inte om tipsen passar familjer med barn. Men vi spelar en del brädspel, till exempel The 7th continent, Arkham Horror the cardgame osv. En del tv-spel blir det också, och några onlinespel med vänner. Vi har även börjat springa tillsammans, bakar mycket och åker ut i naturen med all fika.
      Vi har mycket sex också, haha.

        Tips på onlinespel man kan köra med vänner?

          Among us är snabbt, lätt och väldigt socialt. Sen finns ju Boardgame simulator att ladda ner, så att man kan spela ”vanliga” brädspel. Det finns en hel del, men kommer så klart inte på några så här på rak arm 😛

          Jackbox. Massor av roliga spel

      Ska måla om mitt sovrum inkl gaderober som tanten som bodde här innan tapetserat i en ful tapet. Sen inreda. Eller inreda och inreda, tänkte mest byta ut detaljer som ramar och krukor och sånt.

    Mitt hår är tovigt med en massa knutor. Det får bli kökssaxen trots att jag skapade skitfula frisyrer som tonåring. Klarar mig bra utan sociala kontakter, men att ha svinto-hår suger. Ska jag ta en mössa eller kastrull som mall? Eller en 2-liters plastpåse?

      Beställ en frisörsax för ett par hundra så får du mycket bättre resultat! Och följ Brad Mondos utubevideo på hur man klipper sitt eget hår. Om du ändå ska göra det kan du lika gärna göra det snyggt ?

        Tack! Det var ett klokt tips. Bra grejer lär ju vara en bra investering.

        Nu jeflar är sax beställd. Ska jag tipsa Myggan och Booken? ?

      Använd inte kökssax, det ger split ends på en gång (tappat det svenska ordet). Verkligen på en gång, de delar sig pga bladet på saxen. Beställ hem en frisörsax istället.

        Tack!

        Kluvna toppar.

      Inget av de alternativen! Dela upp håret i små och tunna sektioner och klipp varje sektion i samma antal centimeter. Papperssax eller en sax av mindre modell är bättre än kökssax.

        Tack!

    Jag har en dotter som snart fyller 4 år. Jag har hela tiden velat ha ett till men känner mig så osäker och fram och tillbaka. Så här resonerar jag: på ett så känns det som att världen inte är vad den en gång var. Att sätta ett till barn till världen känns oschysst mot barnet, av flera anledningar, där covid är en av dem då. Jag tror nämigen att detta är något som kommer ske betydligt mkt oftare med tanken på hur globala vi är idag.
    Å andra sidan så tänker jag att jag borde skaffa ett till barn just pga hur världen ser ut, att min dotter inte ska bli ensam i världen och gå igenom allt ensam när vi (hennes föräldrar) inte längre kommer finnas (man kan ju aldrig vara säker om hon hittar en partner)
    Jag är därför nyfiken på hur ni andra resonerar. Vill också tillägga att jag inte kommer skaffa barn oavsett så länge situationen ser ut som den gör nu

      Tycker det där handlade väldigt lite om covid.

        Hur menar du? Jag skriver ju att det är rådande situation som gör mig osäker. Att det är covid i första hand som satt igång tankarna hos mig.
        Aja, hoppas att du har något vettigt att tillföra annars kan du ju alltid låta bli att svara

        Du tillförde mkt till diskussionen ?

          Du också.

      Team 1 barn här!?

    Funderar ännu hur Sverige kan ta hela pamdemin så lättsamt. Bor själv i Finland, största delen bär mask på i butiker, allmänna trafiken osv man tvättar händerna så de är fulla i sår snart samt handsprit var och varannan sekund. Restauranger går i konkurs pga att man ska undvika det och alla andra sociala grejer är avbokade. Barer är stängda.
    Många andra länder har också extremt strikta restriktioner där till och med vissa länder har stängt helt och hållet i 2 veckor.
    Och Sverige verkar leva på som vanligt.
    I don’t get it. Trots att jag är svenne som flyttat till Finland.

      Munskydd heter det! Mask har man på exempelvis halloween

      Du och jag båda.

      Nja. Majoriteten lever inte på som vanligt. Jag upplever att 80% sköter sig bra, 20% lever på som vanligt. Förstår dock att det ser ut som att ingen bryr sig i Sverige pga vår regerings extremt dåliga hanterande av det här. Men jag kan garantera dig att de flesta av oss sitter med fnasiga händer av all tvål och handsprit.

      Bor i Norge och förundras över mitt gamla hemland och vad det var som gick fel? Redan i april spådde jag att det skulle dö 8000 i Sverige om man inte tog sig i kragen och slutade leka världsmästare på pandemier. Det handlar i slutändan om att rädda liv och att skydda folk flest från att bli riktigt sjuk. Kanske inte den bästa tidpunkten att testa sin egen grej eller så har man bara en cynisk syn på att de som är gamla ändå snart ska dö? Ekonomiska fördelar eller ett frånskrivande från myndighetshåll så att man i slutändan kan påstå att det var folkets fel som inte tog sitt sunda förnuft till fånga? Ja vi får se men jag tycker synd om alla som mist en anhörig.

      I stockholm, Göteborg och Malmö lever folk som vanligt, inte vi lantisar tycker jag.

      Bor också i Finland i medelstor stad men här lever då folk inte riktigt så som du säger.. Restaurangerna är typ fulla på helgerna, folk på barer och caféer.. Munskydd används av ca 50% (min uppskattning ?) har haft en hel del ärende till olika vårdinstanser på sistone och det är så förvånansvärt mångs som ej bär munskydd och är dåliga på hålla avstånd ? så respektlöst speciellt på såna ställen! Men så har vi få konstaterade smittade här också, får väl se om det håller i sig när det verkar finnas så mycket idioter..

    Jag bor själv och jobbar inte sedan i våras. Jag försöker hålla så mycket social distans jag bara kan. Idag känner jag att det varit jobbigt. Är en ganska social person och ser inget ljus i tunneln. Har sett allt som finns att se, förråden är extremt välstädade, promenerat flera mil, pusslat och gjort flera handarbeten. Vad ska jag hitta på nu? Klättrar på väggarna snart. Blir så extremt förbannad på alla som fortfarande har mage att bara tänka på sitt egna nöjesliv. 2020 suger!

    Jag börjar må så jävla dåligt av det här läget.
    Jobbar hemifrån och har först och främst vänt helt och hållet på dygnet. Somnar vid 4-5 och vaknar efter 12.
    Går inte ut och tillbringar dagarna i sängen. Äter skräp och har verkligen inte energin för att få ordning på livet.

    Känner dessutom att tiden rinner iväg mer och mer. Är 34 och singel och ser att drömmen om en familj och barn försvinner mer och mer. Ser snart ingen annan utväg än att somna in för gott och hoppas på att jag får börja om någon annanstans.

    Är det någon som känner samma eller har några bra tips om vad jag kan göra?

      Ta kontakt med en psykolog eller kurator. Har du ingen sådan kontakt sedan tidigare är vårdcentralen ett första steg. Det finns även prykologappar, har jag hört. Inte testat dom själv dock.
      Det finns hjälp. Kämpa på.

        Jag har haft kontakt med en psykolog tidigare, för flera år sedan för en annan grej. Det kommer inte hjälpa, det är jag helt säker på. Det finns inte en enda grej som en psykolog kan säga som jag inte redan vet. Och det blir inte lättare att ”få prata ut med någon”.
        Det enda som skulle hjälpa någon som ligger bredvid i sängen när man vaknar, varje morgon.

        Men så länge man mår skit och ser ut som en träskpadda så kommer ju det inte hända.

      Gud det hade kunnat var jag som skrev det där! Exakt samma situation. Ligger bara och sover hela dagarna, när jag inte äter skräp då. Tappar kontakt med vänner pga jag mår dåligt och är tråkig och har inget att bidra med i samtal. Får panik över att jag förfaller. Vill bara somna och aldrig mer vakna.

        Visst är det en så extremt svårt? Man får ångest för att man får ångest och blir som förlamad. Man vet liksom inte var man ska ta vägen eller hur man ska få stopp på den här sjukt snabbt nedåtgående spiralen.

          Verkligen! Och så får man panik över hur långt det har gått och då hamnar man bara djupare i spiralen och äter mer skräp och sover längre. Jag har liksom 0 viljestyrka. Min hjärna säger åt mig att gå upp ur sängen men kroppen ligger kvar.

      Jag känner exakt likadant! Är 33 (snart 34), singel och har också varit hemma sen mars. Har längtat efter barn länge och har dejtat en del innan corona men nu står allt bara still?! Om det var svårt att träffa någon innan hur svårt är det då inte nu? Får sån stress och mår psykiskt dåligt av det här. Tror inte heller att det hjälper att prata med psykolog, de kan inte lösa det genom att ge betryggande ord om att det kommer att bli bättre. Jag hade behövt träffa en kille typ igår om jag någonsin ska få min familj som jag drömmer om.

        Nu får ni rycka upp er alla tre!
        Det ni gör nu, när ni vänder på dygnet osv. leder raka vägen till depression.
        Gör omedelbart ett aktivitetsschema som ni sedN följer slaviskt utan undantag.
        Ställ klockan och gå upp 7, ät frukost, duscha, klä på dig jobbkläder (mjukisbrallor osv är förbjudna före kl 18). Jobba dagtid alternativt om du saknar arbete, sök jobb eller arbeta på ditt CV. Ät lunch och middag på bestämda tider. Läggdags senast 23:30. Efter arbetsdagen kl 18 är det fritid, där du aktiverar dig. Promenad, utegym m.m. Ring minst 3 samtal om dagen till släkt och vänner. Ha det städat och fint hemma.
        Coronan är inte förevigt utan de kommer en normal tid igen.
        Kämpa!

    En sak jag funderat på.. Är det här med corona lite som svininfluensan 2.0? Tänker på paniken/rädslan som uppstod och hetsen att alla skulle prompt vaccinera sig för att skydda riskgrupper fast det ”bara” var som en kraftig influensa för de allra flesta.. Vi har ju lite samma grej kring detta virus..

    Och sen verkar ju inte asien ha några större problem med några undantag, är mer vi i västvärlden som blivit helt utslagna och drabbade.. Kanske hade varit lindrigare om vi bara kunnat respektera avstånd till andra, undvika vissa situationer, hållit oss hemma vid sjukdom/misstanke, varit noga med handhygien samt använd munskydd i mer riskabla miljöer..

      För det första vet vi inte vad som hade hänt utan ett vaccin. För det andra har vi bevisligen värre smitta nu. Se till dödstalet t.ex.

        Jodå det vet vi. Länder som inte vaccinerade hade höga dödstal i våg två av svininfluensan.

      Nej det är det inte. Det dog 18500 bekräftade fall då, i efterhand beräknar de att det var runt 250000-500000 som dog, de vet inte säkert då majoriteten var i Afrika och Sydostasien.
      Covid-19 är betydligt mer smittsamt och dödligare.

        Men det är ju som intressant hur stor skillnad det är rent statistikmässigt, många länder i asien verkar ju agera korrekt och håller ner sina dödstal även om många blivit smittad, de har ju även en vana kring smittsamma och farliga sjukdomar, varför kan vi inte försöka ta efter deras förhållningssätt istället för att försöka skapa egna som uppenbarligen inte fungerar? Är som så lustigt.. Men ja, corona är smittsamt och dödligt, det håller jag helt klart med om men kan som inte låta bli att fundera om det ändå inte blivit en höna av en fjäder så att säga, pandemi till trots..

      Asien har problem. Många länder helt nedstängda som Filippinerna och Malaysia eller Indonesien. Indien är hårt drabbat. Myanmar har 70 000 fall (och där har man begränsat med tester). Många länder har stängda gränser inklusive Thailand som nu långsamt börjar öppna upp.

    Bloggen har blivit as kass, att behöva starta om längst upp på sidan hela tiden försämrar upplevelsen enormt.

      Vadå starta om?

        Funkar det bättre nu?

    Jag börjar må så jävla dåligt av det här läget.
    Jobbar hemifrån och har först och främst vänt helt och hållet på dygnet. Somnar vid 4-5 och vaknar efter 12.
    Går inte ut och tillbringar dagarna i sängen. Äter skräp och har verkligen inte energin för att få ordning på livet.

    Känner dessutom att tiden rinner iväg mer och mer. Är redan 34 och singel och ser att drömmen om en familj och barn försvinner mer och mer. Ser snart ingen annan utväg än att somna in för gott och hoppas på att jag får börja om någon annanstans.

    Är det någon som känner samma eller har några bra tips om vad jag kan göra?

      Känner också att tiden rinner iväg till ingen nytta, men av andra orsaker än du.

      Jag tror vi är många som känner så. ?

      Haha det är typ ett vanligt dygn för mig, när jag vänder dygnet somnar jag runt 1w och går upp 20-21. ?

      Tänker att du inte behöver ta tag i ditt liv just nu. Fortsätt njut av skräpmat och jobba ifrån sängen. Känslan lär lätta så småningom när läget lättar.

      Angående mat så köp bara riktiga varor när du handlar, den ”skräpigaste” maten jag köper är fullkornsbröd.

      Sömnen fixar jag inte heller dock 🙂

        Vitkål måste jag tipsa om också. Enkel att äta rå och nyttigt.

          Vad gör man med en ? köpte en igår 10 kr kg men den liksom ligger som en boll i kylen

            Pizzasallad, passar till all mat nästan och håller länge i kylen?

            Råstuvad vitkål. Vitkål och köttfärslåda. Goggla. Gott! ?

            Rosta i ugn!

              Jaaaa, det är SÅ gott!!! Bästa!

        När jag handlar så är det egentligen bara nyttigheter som hamnar i korgen.
        Problemet är dock att ”riktiga varor” kräver någon form av beredning. Den energin har jag väldigt sällan.
        Som det ser ut nu så går jag och småäter massa frukt. Vilket inte är hållbart alls i längden.

      ?Inga tips tyvärr, men du ska veta att du inte är ensam. Känner precis som du.

        ???

      Jag har en man dock inga vänner. Men känner mig inte ensam. Har jämnåriga kusiner som jag brukar prata med ibland. Fast när det gäller karriär eller ens ett jobb det har jag inte. Och vet inte heller om jag ens kommer kunna jobba igen någonsin. Så jag försöker va tacksam att jag har någon men när det gäller jobb biten så känner man sig så utanför. Obehagligt att träffa nya människor dessutom.

      Jag befinner mig i ett fattigt land utan adekvat sjukvård och där viruset sprids snabbt nu. Jobbat hemifrån i åtta månader och jag mår dåligt av hur de som redan är fattiga lider. Jag funderar även på food security i regionen och i vilken omfattning landet är självförsörjande. Antagligen är vi nu knappt halvvägs och jag hade så gärna sett framemot en jul på stranden men vi får inte ens lämna staden som det är sedan två månader.

      Jag försöker ta kontroll över det jag kan kontrollera. Min diet mitt jobb min idrott. Jag läser massa böcker lyssnar på poddar, tränar i parken men en tränare som är utan jobb och nu kan tjäna lite extra, jag ger mig massa utmaningar och testar nya grejer. Syftet är att växa mig starkare genom detta. Jag kämpar även med en depression förresten..Slösa inte bort den här krisen. Använd tiden.

    Jag börjar må så jävla dåligt av det här året.
    Jobbar hemifrån och har först och främst vänt helt och hållet på dygnet. Somnar vid 4-5 och vaknar efter 12.
    Går inte ut och tillbringar dagarna i sängen. Äter skräp och har verkligen inte energin för att få ordning på livet.

    Känner dessutom att tiden rinner iväg mer och mer. Är 34 och singel och ser att drömmen om en familj och barn försvinner mer och mer. Ser snart ingen annan utväg än att somna in för gott och hoppas på att jag får börja om någon annanstans.

    Är det någon som känner samma eller har några bra tips om vad jag kan göra?

      Jag jobbar hemma varannan dag och försöker ge mig rutiner även om det går sådär. Går upp klockan sju och börjar jobba och checkar ut vid halv fem. Men jag spenderar arbetsdagen i myskläder eller pyjamas haha. Sedan käkar jag middag halv 5 och försöker gå och lägga mig senast klockan 11. Det är väldigt svårt att hantera pressen från olika håll utan rutiner så försök hitta din väg ❤️

      Jag är 33 och har aldrig haft en pojkvän i hela mitt liv men bryr mig inte alls. I den här osäkra och grymma världen är jag hellre ensam.

        Jag har försökt hitta min väg sedan mars nu och det funkar ju inte. Eller egentligen är det längre sedan än så. Typ snart 2 år.

        Jag har egentligen aldrig varit singel tidigare, det här är det längsta perioden och det tar fruktansvärt på mig.
        Men en sak kan jag säga och det är att det är 10000 gånger lättare att gå igenom den här osäkra och grymma världen tillsammans med någon. Ensam är definitivt inte stark.
        Jag hoppas verkligen att du får uppleva det snart 🙂

          Jag har varit ensam hela livet så jag vet inget annat.

          Men du kanske kan göra yoga eller något hemma? Det är väldigt bra för ens mentala mående och det finns en app som heter down dog som är perfekt. Det kanske kan vara något?

    När stänger högskolorna!! ?

      En del har ju redan gjort det. Vi är på distans sedan några veckor tillbaka och lär fortsätta vara det i några månader till, kanske hela vårterminen.

        Inte min skola förstår inte varför??

        Jag trodde alla högskolor och uni bedrev distansutbildning sedan mars?

          Nej, de fick lov att öppna igen i mitten av juni.

      [Borttagen kommentar]

        Test igen

        Högskolan jag jobbar på stängde för studenter idag. Känns så omotiverande alltihop.

    Någon annan som är trött på att Coronadiskussionerna är så svart eller vitt? Finns det NÅGON ANNAN där ute som lever lite mer i gråzonen?

    Som inte är så jäkla hysterisk men ändå följer restriktionerna? Som inte skäller/skrämmer andra i sociala medier men heller inte går på krogen eller träffar sin släkt/vänner?

    Jag har haft Covid (konstaterad) och jag var varken rädd före, under eller efter. Men har fortfarande stannat hemma (SJÄLVKLART) och inte skrivit ut på FB att jag ligger hemma sjuk och att det är så jävla synd om mig och tack för allt jag kanske dör nu.

    Tvärtom nämnde jag lite snabbt en gång att ”det har inte varit ett dugg synd om mig, till er som varit oroliga. Tack för omtanke!” Och fick direkt en käftsmäll; ”VA?! HUR KAN DU VARA SÅ OKÄNSLIG MOT FOLK SOM ÄR RÄDDA??!” (Eh? Jag skrev att det inte var synd om mig och folk behöver inte vara oroliga).
    Och det är den här synen som genomsyrar hela Coronadiskussionerna och jag är så trött på att det är såhär! Halva sidan skriker och är hysteriska och rent av arga, andra sidan skiter i restriktioner och rycker på axlarna och lägger ut bilder på ”bubbel med vännerna” ?

    Var är ni som kan hålla normal ton där ute och inte läser in en massa skit i folks tankar/åsikter? Finns ni? ?

      Tror de flesta är de som håller normal ton, dvs inte skriver så mycket alls utan fokuserar mer på sin vardag 🙂 Så utrymmet lämnas ju åt de två sidor du nämner.

        Du har antagligen helt rätt. Det är väldigt sällan jag själv skriver i sådana forum där det diskuteras Covid (oavsett om det är FB, Insta eller egentligen här). Men jag läser desto mer och ramlar ju över dessa rövhattar, oavsett ”sida” ?
        Så ibland tappar jag tron på att de som är sansade inte finns ?
        Men dessa människor kanske är mer förankrade i verkligheten (?), helt enkelt, och är kloka nog att lägga ned sin tid på saker som känns viktigare.

        Samtidigt är det skönt att kunna ventilera sina åsikter med folk som man vet kommer att möta dem på ett bra och skönt sätt ??‍♀️

      Jag kan bara instämma till fullo.
      Framför allt stör det mig att folk ser allt så i svart/vitt och att det är så mycket falska uppgifter som florerar. Att så många självutnämnda experter ska uttala sig hela tiden och deras åsikt ska vara den enda rätta.

      Som t ex att vi inte kan ha en lockdown på grund av vår grundlag. Absolut, vår rörelsefrihet ÄR grundlagsskyddad men vi har ju redan infört en del tillfälliga lagändringar och det går givetvis att införa fler. OM man vill. Det hotar ju regeringen med hela tiden också, ”om ni inte sköter er kan vi tvingas stänga ditten och datten”.

      Eller det här att ett vaccin kommer snart och det kommer att lösa allt. Har de inte lyssnat alls? Det finns inget godkänt vaccin än och alla uppskattningar är just bara uppskattningar. Dessutom kan det ta upp till två år innan man ser effekten av vaccinet.

      Jag är en av dem som tillhör gråzonen. Jag följer restriktionerna och vet mer än väl hur allvarlig situationen är. Men det leder ingen vart om jag är hysterisk viruset försvinner inte snabbare för det.

        Kan bara hålla med, det hjälper inget att få panik och dras med i den smått hysteriska rädslan som stundvis råder, men självklart gör man bäst i vara aktsam och hellre ta det säkra före det osäkra. Wn dos sunt förnuft och en smula eftertanke kommer man långt med 🙂

    Mitt Covid-test kom tillbaka idag. Positivt.

      Väntar på mitt.. känner sån ångest över att kanske ha smittat någon innan jag blev sjuk (om jag är positiv).

        Jag förstår inte ens hur, när eller var jag blivit smittad.
        Jag och maken jobbar hemifrån. Handlar _mat_ på tider när det nästan är folktomt (innan positivt test alltså). Annars är vi bara hemma.

        Jag mår ganska okej. Har ont i bröstet, halsen, huvudvärk, mat smakar inget, lätt illamående och lite temperturhöjning.
        Hoppas att det inte förvärras.

          Jag förstår inte heller hur jag blev smittad. Tror få varit så försiktiga som jag. Och ändå blev jag sjuk. (Bekräftat med antikroppar).

            Gröna knappen på kortterminalen i mataffären 😉
            Allt som krävs är en nagelbitare med smitta som varit där precis innan dig.

              Nej. Tar inte på något. Gjorde inte före den här pandemin heller…

              Använder en nyckel eller något annat för att slå koden.

              Tar inte i handtag, inga knappar, inga vred. Tvättar händerna.

              Min enda teori är promenad ute där joggare sprang trång förbi.

                Den teorin låter extremt osannolikt. Så länge den där joggaren inte spottade på dig dvs.

                  Håller med.

                  Jag har faktiskt en till men dock, men den är också osannolik…

                  Kommer aldrig få veta tror jag. Men otroligt smittsamt är det. Det är det enda som jag vet. Mer än vad ”de” tror gissar jag på.

          Ni borde gå ut i media(om än anonymt) och berätta att ni fått det trots extrem försiktighet. Jag, som är i riskgrupp och verkligen också lever isolerat och är jätteförsiktig när jag måste ut, blir rädd nu.

    Jag känner samma. Vet inte hur jag ska få in rutiner och ett hälsosamt levende. Antingen äter jag ingenting alls eller så äter jag skräp, vilket resulterat i att jag nu tappat väldigt mycket vikt och då var jag underviktig från början.

    Men jag tänker att på ett eller annat sätt kommer du/vi få en familj. Vet inte hur du känner för att skaffa barn på egen hand? När världen är som vanligt igen? För min del har jag kommit fram till att visst det vore trevligt att hitta kärleken men det är ett barn jag verkligen vill ha.

    Ska vi försöka få rutin på våra hemmaliv? Att vi lämnar sängen senast kl 8.30 varje dag? Försöker komma ut på en promenad. Laga mat så att vi fördriver tiden. Kanske bli queens på någon maträtt? Gå och lägga oss i sängen senast 22.30?
    Kanske vi kan få en grym hudvårdsrutin?

      Tänkte på dig häromdagen, Dumpad! Fint att höra från dig, kämpa på! ❤️

      Samma här. Äter inget eller skräp (oftast inget). Sov tre timmar inatt och har undvikit sova idag på dagen men likförbaskat är jag klarvaken vid denna tid. Men vad spelar det för roll för ute är det mörkt och dystert. Ingen ”Coronakrets” kan jag skaffa mig heller för alla jag känner har redan maxat sin umgängeskrets med närmsta familjen eller partner. Hur fan ska man kunna hålla ut?

    Vad har ni skaffat för nya intressen under pandemin? 🙂 Har börjat veckla proteiner.

      Jag lägger pärltavlor med pyttesmå diamantformade pärlor?

      https://diamanttavlor.se

        Wow! Vilket underbart pyssel.

        Verkar kul, men jag saknar bilder på hur de färdiga tavlorna ser ut?
        Dvs slutresultatet. Blir de verkligen bra (alltså tillräckligt för att sätta upp i ett barn/ungdomsrum) eller är det mest pysslet som är roligt?

          Om du googlar på Youtube på färdiga tavlor kan du se hur det ser ut, jag tycker att det blir jättefint. Det glittrar jättemycket men det måste vara minst 50×50 för att det inte ska bli för pixligt. Den jag gör nu är en barntavla med älvor som är 50×65
          Jag beställer på Aliexpress, men det finns företag i Sverige som har ett stort utbud.
          Varje pärla är som en pixel i en bild.

            Tack för alla svar! Ska googla och kolla yt ???

          Googla på Youtube, där kan du se färdiga tavlor?

          Du kan googla på Youtube så kan du se färdiga diamanttavlor?

          Du kan googla på nätet på färdiga tavlor, jag får tydligen inte hänvisa till vilka sidor. Prova googla finished 5 D Diamondpainting.

            Tack! ska genast kolla ??

      Sova?
      Eller för att få det att verka lite mer flashigt så säger jag drömtydning 😉

      Veckla proteiner? Vad är det? Eller är det autocorrect som ställt till det?

        Folding@home kallas det. Man lånar ut sin datorkraft när man inte använder datorn så att forskargrupper kan simulera coronavirus och annat för att forska fram patentfria läkemedel. Var störst innan sommaren.
        https://sverigesradio.se/artikel/7440230

        Finns annat att simulera om man hellre gillar astronomi eller fysik.

          Aha ok, aldrig hört talas om. Tack för förklaringen. Men är det ett intresse verkligen , om jag fattar rätt så gör man inget själv? Om man bara lånar ut sin datorkraft?

            Egentligen gör man inte mycket nej. Men byggde min första dator med det i åtanke med begagnade delar på tradera. Så energieffektiv som möjligt med så hög prestanda i just folding som möjligt. Så det var mer projektet i sig som blev ett nytt intresse 🙂

              Wow, coolt! Bygga en egen dator liksom.

    Testar att kommentera igen

    Hoppas det u blir mindre prat om Corona här. Man lever ju med det hela tiden genom restriktioner och nyheter etc. Jag sagt ifrån till kompisar att jag inte orkar prata om det mer.

    Det är ju lika bra att börja anpassa livet efter corona än att vänta tills ”allt ska bli bra igen”

    Kanske inte lika kul men man får ha lite fantasi..

    Göra om hemma
    Rensa!!
    Göra fotoalbum (så mycket roligare än att bara kolla i mobilen)
    Promenader utomhus med flera meters avstånd med en vän går väl bra om båda är symptomfria?
    Ha after work, fika, vad som helst via zoom
    Ha chattgrupper med familj eller nära vänner där ni delar dagens bild, ger varandra uppdrag typ vad man ska laga till middag, Göra på helgen osv (typ baka bullsr)
    Börja träna hemma. Typ yoga.
    Håll en veckorytm och gör speciella saker på helgen som markerar att nu är det helg.
    Skaffa en brevvän, kanske någon på ett ålderdomshem?
    Börja planera för vårens odlingar
    Fixa till dig även om du ”bara” är hemma om du trivs med att vara lite uppiffad
    Ha spelkväll över zoom med vänner eller andra par. Typ frågesport
    Avsluta veckan med bingolotto och goda tilltugg
    Maxa/ uppmärksamma årets ”temadagar” typ kladdkakans dag, fetaosten dag osv. Finns hur mycket som helst.

    Fyll på med mer förslag 🙂

    Jag och min lilla familj (man och 1 3åring) skapar stämning hemma. Hade tex halloweenfest bara vi tre. Alla klädde ut sig, godedjursdisco och spökpizza. Sen vin och bra musik då barnet somnat)

    Sluta inte leva! Gå inte bara och vänta!
    Tänk om bara.! Håll dig hemma och försök vara tacksam för de bra sakerna i livet!

      Gud vilket bra inlägg! Tack för att du skrev det. ❤️

      Åh. Vilket underbart inlägg. Jag sparar det!

      Slogs av det sjuka i att typ hela resten av världen gick igenom detta stadie i mars i år. Först i november sladdar svenskarna in. ?

        Tyckte vi var rätt kreativa i våras. Men sen började medierna rapportera mer om influensers än Corona och vips kände de flesta att faran var över.

    Vad tycker ni om att dejta i dessa tider? Jag är 30 år, singel och bor själv. Ni som är singlar, dejtar ni fortfarande?

      Jag försöker dejta. Men mår hur ruttet som helst just nu och kan inte hitta några rutiner överhuvudtaget.
      Så alla jag har träffat hittills har jag träffat max två gånger, sedan får jag alltid ett sms där killen skriver ”Tack för senast. Tyvärr kände jag inga gnistor som sprakade så jag tänker fortsätta mitt letande. Hoppas att du träffar någon som passar dig”. Om jag ens får svar tillbaka dvs.

      Det är verkligen ett moment 22 jag är i. Jag kommer inte bli glad förrän jag hittar någon och jag kommer inte hitta någon om jag inte är glad. Det suger verkligen!

      Nope! Men dejtar inte över huvud taget och har aldrig gjort. Mvh bränd 33 åring

      Jag dejtar fortfarande. Går ju att träffas utomhus.

        Men ni som dejtar var hänger ni? Tinder?

          Ja, oftast tinder. Har en profil på happypancake men där är mest män som vill gifta sig imorgon tycker jag.

      Tror det borde vara ok så länge man inte försöker beta av allt för många på kort tid.

      Aldrig dejtat själv dock på grund av mina komplex 🙂

        Vilka komplex?

      Är ju inte lämpligt nu, med tanke på restriktionerna! Utomhus i så fall, med avstånd.

      Dejtar inte. Har aldrig dejtat förr. 🙂 haha… Konstigt nog har jag blivit liiite mer nyfiken på det i år… o.O Men jag klarar mig utan.

    Allt känns så hopplöst. Jag tycker att jag har hållt humöret uppe sedan början av året men idag känner jag att jag har tappat det. Har inte träffat min pojkvän på snart ett år (han bor utomlands), allt roligt ställs in, det är mörkt och kallt och jag vill inte jobba hemma i höst. Skriver på min avhandling och de sista artiklarna och jag vet inte hur jag ska fixa tidsplanen om jag jobbar hemma. Börjar kännas tungt nu..

    Jag vet att man ska vara glad för att man är frisk och att ens nära inte är allvarligt sjuka men allt känns så deppigt och jag ser inget slut på det.

    Några konspirationsteorier kring pandemin här inne?

      Schyyy.. Inga foliehattar här inte! 😛

    Ni som gjort covid 19 självtest i Malmö och fått svar under de senaste dagarna, hur lång tid tog det att få provsvaren? Svara gärna bara om du gjort det alldeles nyligen.

    3-veckor sallad!

      fel ställe;=

    Minns när jag såg första avsnittet av Vår tid är nu, scenen när alla firar på Kungsgatan att kriget är över. Tänkte att en sån där kollektiv glädje kommer jag aldrig få uppleva. Men nu inser jag att det kanske jag visst får. När Corona officiellt är över. Kanske kommer jag då och kyssa en främling i lyckoruset. Som sen visar sig jobba på mammas restaurang och jag inleder en livslång, om än komplicerad, relation med.

      Så visar det sig att myndigheterna hade fel och coronan inte alls var över och han du kysste smittade dig och ni inleder visserligen en livslång relation, men den varar bara ett par veckor…

        Hahaha! Touché!

      Om Sverige tar brons i fotboll igen ksnske? ?

    PROVTAGNING STOCKHOLM någon som tog test slutet på förra veckan och fått svar än? Testade i fredags fm och har fortfarande inte fått resultatet än :/

      Labben är överbelastade av tester från folk som testar sig för sakens skull så de kan dricka bubbel. Därför det tar tid.

    Tycker mer och mer man kommer ifrån själva ”kärnfrågan” att få ner smittspridningen. Det handlar numera om vem som gör rätt och vem som gör fel, om tjafs, om åsikter som går isär osv. Det har blivit grupperingar i samhället men så är det ju i livet. Dock tycker jag detta även fört med sig positiva saker.

    Många som tvingas till att ”jobba” med sig själva – detta är ju typ terapi för många som behöver det. Missförstå mig inte nu – men jag tycker det är bra att vissa människor får upp ögonen för att allt inte är så självklart jämt och att man i livet pga olika omständigheter KAN bli ensam. Många är så rädda att ta itu med sina rädslor. Jag har förlorat närstående i sjukdomar och missbruk – de kommer aldrig tillbaka. De är döda. Jag förstår att många är ledsna över att de inte kan träffa sina släktingar – men det är ju bara ett tag. De har inte försvunnit.

    Sen dessutom kan jag tycka det även är bra att folk stannar upp och inte stressar sönder sitt liv. Corona tvingar folk att ta det lugnt, att hitta på saker istället för att jäkta sig framåt utan att inse att livet springer förbi.

    Mycket svammel! Tack och bock ?

    Hej alla,
    Detta är en mycket bra artikel och i den här situationen måste vi ta hand om oss själva.

    Blir irriterad på influensers som Helen och Mimi som idag lagt ut hur viktigt det är att följa råden osv men i deras videor från söndagen träffade de folk utanför deras hushåll.. dubbelmoral!

    Jag kan tipsa om https://målaefternummer.se/ . Finns massor av måla efter nummer kit! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.