Öppet Spår för Covid-19

Högt och lågt – diskutera på här, så behöver det kanske inte bli riktigt lika många diskussioner under andra inlägg. 

733 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Inte Covid-19… Men samhällsrelaterat i allra högsta grad. Hur sjukt är det inte att även vi som tjänar riktigt bra får barnbidrag? Det borde va något man får ansöka om ifall man behöver….

  Svara

   Apparaten för att administrera det och identifiera fuskare etc. skulle kosta oss skattebetalare mer än vad det gör idag…

   Svara

    Agreed

    Svara

    Inte om det går med automatik via deklarationen.

    Alla blir beviljade barnbidrag tills man slår i taket i skattesatsen.

    Svara

     Vill ni att vi firmaägare flyttar vår verksamhet utomlands? Jag betalar mer än gärna hundratusentals kronor i skatt årligen men när ni ska förbjuda det lilla jag får tillbaka i rena pengar då blir jag förbannad. Man vill ändå känna sig som ”en del av samhället” rent ekonomiskt.

     Sen så är jag HELT för att de med låg inkomst ska kunna leva över existensminimum. De ska kunna köpa en bil om det behövs, lägga undan lite pengar och kunna köpa bra och nyttig mat, hela och rena kläder samt kunna underhålla barnen utan att gå back ekonomiskt. Kanske att de får mer i barnbidrag så att de inte behöver stressa tillbaka till jobbet när ungen är 9 månader eller något sånt.

     Svara

      Du, jag är helt övertygad om att just den biten inte kommer få höginkomsttagare att flytta. Det är det övriga skattetrycket som bidrar till det.

      Annars finns det andra faktorer som räknas in i var man väljer att biståtts sig, och där står Sverige högt i kurs. Bara det att du har fri sjukvård, gratis mediciner och fri skola hela vägen till doktorand är avgörande faktorer till varför folk vill bo i Sverige.

      Svara

       Sverige är ett paradis i jämförelse med typ resten av värlen och vi är (eller bör) vara evigt tacksamma. Vi står i skuld till de som byggt upp samhället….men de med hög inkomst vill gärna känna att de är medborgare som uppskattas och inte bara kossor som mjölkas på pengar. Att få 1200 kr (när man betalar tiotusentals kronor i skatt) är ju lite som att betala sitt eget barnbidrag + grannbarnets. Typ. Jag vet att höginkomsttagare tar del av andra skattefinansierade fördelar men det skulle ändå få mig att överväga att flytta firman till ett skatteparadis om jag känner mig dum occh utnyttjad som stannar här. kanske låter dum och snål men det är en principsak.

       Svara

        Säkert. Men menar du verkligen att ca 1500kr förändrar den känslan?

        Svara

         Om inte, varför tycker vi att de här barnbidragen är så viktiga att de måste dras in och att det är en prioriterad fråga? Jag förstår inte fokus på det här, är det inte en relativ petitess?

         Svara

          Men ändå, vore inte svårt att det utgår från deklarationen. Under en viss inkomst får den, samt separerade föräldrar, båda, upp till en högre inkomst. Finns inga fuskare att jaga då.
          Underhållsstöd fungerar exakt så här så klart det inte är svårt att genomföra.

          Svara

        Ja, det är en principsak. Intresseprincipen eller skatteförmågeprincipen. Jag kommer aldrig ha förståelse för andra höginkomsttagare som begär att låginkomsttagare ska uppskatta dem. Du och jag är de som utnyttjar systemet, inte tvärtom.

        Svara

         Det stämmer verkligen inte. Vi bidrar mest till systemet och andra (även de som inte alls bidrar) får ta del av det.

         Svara

        Hulahup, jag hoppas du är vegan, du höginkomsttagare som inte gillar att bli mjölkad.

        Svara

     Jag har inga barn. Jag har ingen lust bidra till vare sig låg- eller höginkomsttagares barnbidrag.

     Svara

      Nej, och det gör du ändå via att betala för deras studier sjukvård etc.

      Blöjor och mat borde de flesta kunna stå för själva….

      Svara

      Jag har ingen lust att bidra till din pension. Eller äldreomsorg.

      Svara

       Jag försökte göra en sk poäng…om man börjar resonera som personen gör kommer andra börja resonera som jag och du…alla vill ha nåt för sina skattepengar.

       Svara

   Om du inte är i behov av barnbidraget, öppna ett konto, till barnet, som är låst till barnet blir myndig.

   Svara

    Vilket skapa ännu mer orättvisa i samhället för dessa barn får en stor grundplåt när de ska ut i samhället gentemot mot de som behöver använda sina barnbidrag. Och denna ojämlikhet skapas med hjälp av våra skattemedel.

    @ Hello: Tänker samma som du gör.

    Eller ännu bättre. När du hamnar i en skatteklass, tex börjar betalar skatt utöver kommunal, alltså även till staten, så dras automatiskt barnbidraget in. ??

    Svara

     Men så kommer ju folk i ännu högre grad undvika att komma över den spärren, t ex genom att jobba mindre, köpa med prylar på företagskontot, pensinsväxla och allt vad det heter som folk håller på med.

     Men visst håller med om att det är skevt. Bättre att ge bidrag till dem som behöver än alla.

     Svara

      För att under en begränsad tid få ca 2000kr i månaden men en sämre pension för resten av livet?

      Jag tror inte som du.

      Svara

       Ja, alltså om man poff får in 2000 kr mindre i månaden om man får en höjning i lön på 2000 kr så kommer man inte vara lika intresserad av att jobba de extra timmarna.

       Det är ju en väldigt lång ”begränsad tid” i livet också med 15 år.

       Lägre pension kan ju kompensera lite, men försvinner pengar ur ens ekonomi när man gör ett val att jobba mer kommer man på samhällsnivå bli mindre intresserad av att gör det valet. Att ett barnbidrag försvinner syns ju tydligt och direkt också.

       Min pappa ringer alltid strax innan nyår och undrar om jag inte vill ha massa teknikprylar han kan dra av på företaget för att det är så surt att betala skatt (tydligen mindre surt än att köpa teknikprylar man ej behöver till höger och vänster).

       Svara

        Det blir sällan frågan om timmar hit eller dit utan vilken lön man får för sitt jobb.

        Och din pappa gissar jag på inte har räknat på hela scenariot.

        Dessutom så är nog gruppen som ligger på gränsen relativt liten men det kommer ändå bli den mest rättvisa gränsen. Vill folk krångla låt dem. Tror att i det stora hela så kommer de bli försumbara. Framförallt i jämförelse med att betala ut barnbidrag till alla.

        Svara

         Tvivlar inte ett ögonblick på att hennes pappa räknat på hela scenariot. Vi har företag och ”måste” också köpa grejer på företaget för att slippa betala så mycket moms. Dessutom är det enormt förmånligt att betala med oskattade pengar istället för att köpa dem för lönen. Helt enkelt bättre att ta ut det i en ny dator eller andra grejer!

         Svara

          Ja. Idag. Men inte imorgon.

          Men visst. Pratar vi om summan när du är förbi pensionsgrundande inkomster är jag med.

          Mitt tak för barnbidrag satte jag betydligt lägre än det.

          Svara

     Jajaja, du vet bäst tror du TrH. Så trött på dig och dina moralkakor. Ta dom inne på din blogg istället.
     Men du försöker bara få trafik dit. Trött-tönt.

     Svara

      Jaaaaaaaaja vi har hört det förr släpp en fis och gå vidare, vi är trött på dig med.

      Svara

      Ser iofs inga moralkakor tönt. Det är vettigt resonemang men du är uppenbarligen för korkad.

      Svara

    Helt sjukt vidrigt att vissa människor går ut i vuxenlivet med barnbidrag för 18 år sparat på sparkontot. Vidrigt.

    Svara

     Vidrigt är också föräldrar som köper bostadsrätter åt sina vuxna barn.
     Samt föräldrar som försörjer sina vuxna barn under studietiden så att de ska slippa ta CSN.

     Svara

      Varför är det vidrigt?
      Av vilken anledning skulle människor inte få köpa bostadsrätter till sina barn? Och var drar du gränsen, är det okej att betala körkortet? Språkresan? Köpa en bil? En ponny?

      Snälla, ge mig en lista med vilka utgiftsposter som är godkända för jag är verkligen nyfiken.

      Svara

      Varför i hela världen skulle det vara vidrigt? Vad vill du att föräldrarna gör av sina pengar?

      Svara

       Det är vidrigt för det skapar så sjukt ojämlika villkor.

       Svara

        Du menar att världen är orättvis? Ja det är den. Det är bra med transfereringar till allmännyttan men att ytterligare utjämna skillnader kräver skattesatser och höginkomsttagare vi inte har tillgång till i Sverige.

        Svara

        Jag tycker det är så sjukt jävla vidrigt att alla svenskar har tillgång till sjukvård, tandvård, CSN och gratis skola och universitet jämfört med u länder sub Sahara. Det skapar så ojämlika villkor.

        Svara

         Håller med

         Svara

         Det betalar vi ju för med våra skattepengar! Sverige har högst skattetryck i världen, bl.a pga att trygga välfärden. Vad som är riktigt illa är väl att eu-”turister” kommer hit och får gratis vård och tandvård! Helt utan att de bidragit med en enda krona till vår sjukvård och skola, t.ex. Helt galet ju.

         Svara

          Ja precis, du får väldigt mycket gratis baserat på skattepengar. Varför det kan upplevas som väldigt bortskämt klaga på att en del föräldrar har råd dessutom hjälpa sina barn med bostäder men inte andra, miniminivån är redan hög. Turister från EU har inte rätt till gratis tandvård?

          Svara

           Ni ser seriöst inte problematiken i att en del kommer ut i vuxenlivet med allting fixat för sig, och andra inte? Och att det är skattepengar som finansierar denna orättvisa.. Är ni samma personer som inte tror att vi lever i ett klassamhälle?
           Shit, inte visste jag att bloggbevaknings kommentarsfält var det samma som högerns intresseförening.

        Men herregud, ja alla ska ha det lika jävligt som du? Jag kommer från en fattig familj, idag är jag vuxen med 2 barn och ett bra jobb, jag sparar pengar till mina barn så jag kan hjälpa dom med allt från körkort till bostäder och allt därimellan när dom blir stora. Då får jag vara vidrig 😅 men mina barn ska ha det bra, oavsett om andra barn har det mindre bra.

        Svara

         Du menar att du ska curla och skämma bort dina barn och att du genom det bidrar till ett ojämlikt samhälle?

         Svara

          Du menar att DU också vill ha samma ekonomiska förutsättningar som hennes barn. Vad du helt glömmer bort i sammanhanget är att du redan är ekonomiskt privilegierad genom att bo i Sverige. Det är enkelt bara vilja ha vad andra har men många vill ha vad du har. Alla svenskar har gratis utbildning. Inser du hur stort det är?

          Svara

          Nej det menar jag inte, jag menar det jag skrev, jag kommer göra allt för att hjälpa dom, kommer såklart inte ha råd att köpa bostäder för flera miljoner till dom, men absolut hjälpa dom med insatsen till att ta egna lån. Om det är att curla, ja då är det väl det 😜

          Svara

      Väljer du att skaffa barn får du lov att försörja.

      Jag är 26 och min mamma handlar hem mat och annat nödvändigt till mig och min sambo och till min storasyster trots stt hon själv är pensionär.

      Älskar hennes tankesätt, att hon har valt att föda oss och det spelar ingen roll hur gamla vi blir, vi är hennes barn och så länge som hon kan så hjälper hon till med allt vi behöver även om det inte behövs just för att vi är hennes barn och man får räkna med att försörja livet ut.

      Med andra ord, man kan inte skaffa barn och slänga ut dom dagen dom blir myndiga eller tar studenten.

      Svara

       Fint <3
       Själv fick jag betala hyra (mamma gick på bidrag så hon stoppade ned pengarna i fickan) när jag var 16. Fick inte heller behålla mitt csnbidrag. Mina barn ska inte få leva så. Är jag välsignad med ett långt liv och en stark hälsa, då ska jag hjälpa mina barn med allt.

       Svara

       Du måste skoja?

       Svara

        Vet inte om det gäller hen men många invandrarföräldrar (som vuxit upp i länder där barnbidrag, subventionerad skola, sjukvård etc inte existerar) resonerar så. Det här svenska välfärdstänket ”staten betalar” är ganska ovanligt utan man får klara sig själv. Så föräldrar räknar ofta med försörjningsplikt tills barnen gått ut universitetet och skaffar egna jobb.

        Svara

       Räkna med att försörja livet ut?? Det räknar inte de flesta med kan jag säga… Känns som man misslyckats då…

       Svara

     Nej det är inte vidrigt.

     Svara

      Orättvist är ordet dom söker.

      Svara

       Det här är lätt något av det sjukaste och mest kommunistiska jag läst. Så folk som har råd ska helt enkelt stjälas från? Jag har verkligen inte växt upp rikt och har inget sparat barnbidrag men varför i helvete skulle folk som betalar ännu mer i skatt än mina föräldrar tas ifrån det som de betalar för? Det är ju helt sjukt. Ska de betala skatt som någon form av välgörenhet eller?

       Svara

     Bitter much? Jag kommer göra ALLT detta för mina barn. Spara deras barnbidrag, köpa lägenheter åt dem och uppmuntra dem till att INTE ta CSNlån om de inte måste.

     Min man och jag jobbar och betalar gladligen 40% skatt och ska fanimej ha nåt tillbaka också.

     Svara

      Det låter som att du kommer få rejält bortskämda barn

      Svara

       Mina föräldrar var arbetare. Jobbade hårt, slösade inte pengar på strunt. Gick aldrig på restaurang.
       De sparade ihop mitt barnbidrag och gav mig en grundplåt när jag blev stor. Jag behövde inte ta studielån. Nu har jag ett välbetalt jobb. Jag arbetar hårt, slösar inte pengar på strunt och kommer göra allt för att ge mina barn samma fina start i livet.
       Ser mig inte som det minsta bortskämd. Snarare förstår jag pengars värde och har en hög arbetsmoral.

       Svara

        Skulle säga att det är definitionen av bortskämd. Du fick allt istället för att jobba för det själv.

        Svara

         Märkligt nog är det du själv som låter mest bortskämd. Gör vad du kan för att skaffa dig pengarna du tycker du är i behov av, sluta jämföra dig med de som har det bättre ställt & sluta gnäll…

         Svara

          Låter som typiskt högerlingo..

          Svara

           Vadå, har du inte bootstraps eller?

      CSN-lån är väl inte så farligt? Bra villkor och ränta, normalt att använda sig av.

      Svara

      Men exakt! Här sitter vi och pluggar 5 år, tänker på vårt CV, accepterar positioner med sämst lön för att ”slapa ett nätverk och gott rykte i branchen”, gör de tråkigaste jobben, sitter 10 timmar framför en skärm, fattar beslut som vi kan stå till svars för, kämpar med workshops, interna utbildningar, övertid, jobba med män som trycker ned oss, väntar med att skaffa barn tills vi bytt till ett välbetalt jobb, skattar som fasiken, väljer att starta eget och lägga våra välförtjänta pengar och riskera konkurs, jobba ännu mer övertid, välja bort semestern, vänta med kärleken, vänta med resande, betalar av höga studielån och inte att förglömma: plugga 10 mattekurser medans kompisarna festar varje natt OSV…men när vi ÄNTLIGEN BÖRJAR SE EN AVKASTNING PÅ VÅR INVESTERADE TID, PENGAR OCH HÄLSA DÅ SKA VI INTE FÅ HJÄLPA VÅRA EGNA EFTERLÄNGTADE BARN MED BOSTAD?

      ETT TIPS, PLUGGA INTE GENUSKUNSKAP OCH ÖSTAFRIKANSK MUSIKHISTORIA OM NI VILL HA PENGAR. SÖK IN TILL STEM OCH ARMBÅGA ER FRAM!

      BLIR SÅ LESS!

      Svara

       🏆👏🏻👏🏻👏🏻

       Svara

       Haha, amen & bra jobbat!

       Svara

        Tack detsamma 🙂

        Svara

       Vad är stem?

       Svara

        Science, technology, engineering, math.

        Svara

         Jättebra tips, undrar varför inte alla gör det?

         Svara

          Kvinnor vill, överlag, hjälpa människor men glömmer lätt sig själva. Män är mer tekniska så de letar sig till STEM naturligt. Vi behöver träffa fler kvinnliga ingenjörer (det var så jag valde att bli ingenjör) och våga tänka själviskt ibland (ingenjörer hjälper ju också samhället men mer indirekt än tex vårdbiträden och lärare).

          Svara

           Hulahup, där fick du snyggt in lite klassiskt kvinnohat också 👍

          Ja…kanske för att det är enklare inte kämpa så hårt utan mindre komplicerat sätta sig på arslet och klaga på föräldrar som köpet bostadsrätter till ungarna.

          Svara

           Sverige är ett av få länder där vem som helst kan komma in på vilket utbildning de vill om man bara ger sig fan på det. Kolla vad som ger bra betalt i förhållande till arbetsinsats, gör lite efterforskningar. Satsa på lokförare/ elektriker eller annat mer mansdominerat. Men många har blivit så satans bortskämda och tror att man ska kunna försörja sig på sju a-kurser i antropologi och konsthistoria. Sen när du inte kan spara barnens barnbidrag gnälls det för att det är vidrigt av dom som gjort sin hemläxa. Tröttsamt! / mamma till två barn som kommer ha en mille var när de blir 18.

           Visst, i teorin kan vem som helst göra vad som helst, men i praktiken syns även i Sverige en påtaglig social snedrekrytering till högre utbildning. Varför tror du att det är så?

           Jag tycker livet verkar bra mycket enklare för de som får allting serverat för sig, från både föräldrar och staten..

          För att en utbildning inte enbart är en förberedelse för arbetslivet. Alla vill inte bli räknenissar, även om det kanske är där degen finns.

          Svara

           Men vilka tror du ni är som söker utbildning inför jobb med bra betalt??
           Arv, miljö..

       Bästa jag läst på denna blogg!

       Svara

        <3

        Svara

       Bästa jag läst på länge!!

       Svara

      Fast, bättre att ta csn-lån och lägga de pengarna på hög. Låg ränta osv. Kan med fördel sparas till en kontantinsats. Så gjorde jag och betalar av ca 1000 spänn i månaden. Att jag sen kommer betala av i all evighet gör inte så mkt när jag sitter i vår sekelskifteslägga.

      Svara

       Så du menar alltså att man ska låna pengar för att spara, för att sedan kunna låna igen?

       Alltså negativ ränta-på-ränta?

       Svara

     Vidrigt är väl att alla inte gör det?

     Svara

     Ännu mer vidrigt att folk som inte har ekonomi till det, skaffar barn.

     Svara

      Vidrigast av allt är att empatistörda högermänniskor skaffar barn

      Svara

   Man borde inte få barnbidrag alls, ha man inte råd ska man inte ha barn!

   Svara

    🥱🥱

    Svara

    Gäsp.

    Svara

    Håller med!!

    Svara

    Håller så med. Nä varför ska ni som skaffar barn få pengar. Helt obegripligt.

    Svara

     Håller med. Vill att man ska införa återbetalning för alla oss som fått bidrag då vi vuxit upp som barn. Du och jag och alla andra borde betala tillbaka staten 200.000 kronor för de barnbidrag vi mottagit under vår uppväxt.

     Svara

      Haha, folk här är ju heltossiga 😂

      Svara

       Haha i know😂

       Svara

     Jag har valt att inte skaffa barn och förstöra planeten ännu mera men vad får man för tack för det? 😄

     Svara

      Exakt. Varför ska vi utan barn betala skatt för nån annans barnbidrag, behovsprövade eller ej. Hur sjukt är inte det? Avskaffa barnbidragen helt.

      Svara

       Varför ska jag med jobb betala skatt till alla utan jobb? Varför ska jag som aldrig haft behov av sjukvård betala skatt till sjukvården? Varför ska jag som inte kör bil betala skatt så vägar kan underhållas och byggas? Osv osv.. Sluta gnäll förfan, eller byt land.

       Svara

        Jag vill inte heller betala skatt som går till:
        – rot/rut och faans moster
        – vård för skidolyckor
        – P1
        – rondellkonst
        – friskolor
        – socarbetare som behöver personskydd pga nån jävla misshandlande pappa som går bananas
        – rehab av sådana som skrivits om här innan

        Plus hundra andra saker. Men man kan ju inte välja vadskatten ska gå till.

        ”Skaffar man barn ska man ha råd”

        Jo, och:
        – åker man skidor ska man kunna betala röntgen
        – röker man ska man kunna betala cancervård
        – ska man renovera ska det betalas för
        – vill man att ens unge ska gå i en jävla friskola kan det betalas för

        Svara

     Av samma anledning som du får studiebidrag, kostnadsfri utbildning och subventionerad sjukvård. För att inte tala om gratis tandvård till 23 års ålder. Och gissa vilka som betalar mest till det finfina systemet? Jo, vi höginkomsttagare!

     Herregud, folk här kan verkligen inte tänka ett steg längre…

     Svara

      Långtidssjuka betalar ca 1000 kr mer i skatt/månad än dem som arbetar.

      Svara

       Hur? Om jag tjänar tex 60000 per månad och betalar i runda slängar 25000 i skatt på det.

       (”De som arbetar”)

       Svara

        P.g.a. jobbskatteavdraget.

        *) Nej, dem funkar utmärkt här.

        Svara

       Fast långtidssjuka kostar. Finns inget plus i ngn kassa från dem.

       Svara

        Långtidssjukskrivna är väl ofta medelklasskvinnor som gjort för mycket?

        Svara

         Nej, långtidssjuka representeras av alla kön. Antingen har de fått någon långvarig sjukdom eller skadat sig så illa att de inte kan arbeta.

         Svara

        De flesta långtidssjuka har betalt till sjuk*försäkringen* plus skatt i x antal år innan de blev sjuka. Precis som att du får ut pengar från din bostad- eller bilförsäkring om något händer dem, har du rätt till pengar från din sjukförsäkring från Försäkringskassan när du blir sjuk.

        Svara

       Nej.

       Svara

       Haha, va? Vill du förklara hur du kom fram till den siffran?

       Svara

     Säg det till kvinnan som inte får använda preventivmedel……..

     Svara

      Vadå inte får?

      Svara

    Egentligen rätt, men folk kommer ju göra det ändå. Barnbidraget är för barnens skull.

    Svara

    Håller helt med!!

    Svara

   Men skriv inte under covid-19 öppet spår då.

   Svara

   Om man känner till något om välfärdssamhällets historia vet man att alla typ av bidrag härrör ur filantropin (den gode givaren till den värdiga fattiga som tacksamt förväntas ta emot gåvan). Socialdemokratins vision var att eliminera stigmatiseringen kring mottagandet av bidraget, genom att det ges till alla är det ett universell välfärdstjänst istället för en selektiv/riktad. Mottagaren av bidraget blir på detta sätt inte utpekad som fattig, och därmed stigmatiserad genom att skamfyllt behöva mottaga bidraget (jämför tex med ekonomiskt bistånd (socialbidrag) som är en selektiv välfärdstjänst = finns stigma kring det). Under Sveriges ”gyllene era” på 50 och 60 talet tog många ytterligare steg mot denna vision, men utvecklingen hämmades rejält av den ekonomiska krisen på 70-talet, och har inte repat sig sen dess.
   Det universella barnbidraget, tillsammans med införandet av gratis skollunch, var ett stort steg mot en vision om en stat där alla barn skulle ha samma förutsättningar och en mer ekonomiskt jämlik barndom.

   Svara

    Ja, och detta var för 100 år sedan. Samhället har förändrats.

    Svara

     Visionen lever!!

     Svara

      Men varför den gör det förstår jag inte. Den har spelat ut sin roll.

      Svara

       Du har rätt! Vi borde skippa obligatorisk sjukförsäkring, föräldraförsäkring, fri tandvård och skollunch för alla barn när vi ändå håller på. De har spelat ut sin roll!! Låt fattighjonen behöva gå med mössan i hand istället och snällt redovisa och argumentera för sina behov av hjälp från snälla goda välvilliga staten. Så kanske, kanske de kan visa sig barmhärtiga och förse vissa särskilt stackars fattiga barnfamiljer med resurser för en dräglig tillvaro.

       Svara

        Men exakt!! Äntligen en vettig röst i det här. Blir galen på folk som inte kan se längre än näsan räcker.

        Svara

        Se bara på hur välfungerande socialbidraget är i nuläget! Toppenmodell att sträva mot!

        Svara

         Nej! Också varför medborgarlön är att föredra.

         Svara

          Så en universell medborgarlön till samtliga medborgare är bra – men inte ett universellt barnbidrag till samtliga familjer med barn? Du förstår att båda dessa fenomen baseras på samma tro på fördelning och utjämning av tillgångar genom universella skattebekostade insatser?

          Svara

           Hahaha, fy fasen alltså. Det här är den mest underhållande tråd jag läst på länge. Barnbidrag ska slopas men medborgarlön för alla ska införas?!! 😂🤦🏻‍♀️

           Hörde ni den höga smällen? Det var min dumhetsbaromenter som sprängdes!

           * dumhetsbarometer!!

           Belle: Var det inte en rättvisa utan stigmatisering med behovsprövat bidrag som du var ute efter?

           Dags att bestämma sig kanske?

           Och nej, dessa idéer stammar inte från samma bakgrund. Som vanligt är det en rörelse som har approprierat på en annan och hävdat uppfinningen som sin när det inte är sant.

           Belle: Samt, du missar, barnbidrag tilldelas inte alla utan vissa. Det är mer rättvist om alla får samma oavsett omständigheter.

           Får alla medborgarlön så kan du välja vad du vill lägga det på. Barn, bostad, studier, jobba färre timmar….

           Men visst behåll barnbidrag men inför istället redovisningsskyldighet hur pengarna kommer barnen till gagn istället för din charterresa två gånger om året…

           Tror du folk går med på det? 😉

        Vem har sagt att fattiga inte ska ha barnbidrag? Inte jag iaf.

        Jag motsätter mig de som har råd att sätta pengarna på ett sparkonto ska få dem.

        Äpple och päron.

        Svara

         Varför just barnbidrag? Med det resonemanget kan du lika gärna stryka CSN?

         Svara

          Det är redan strukits för de som tjänar för mycket. Du kan inte jobba och få CSN samtidigt. Inte vitt iaf.

          Svara

           Men verkar det rimligt? Om vi låtsas som att det inte fanns ett maxtak för arbete med CSN och du tänker att skatt på inkomst ska avgöra, varför vill du skapa incitament för mindre arbete? Varför skulle jag ha större rätt till barnbidrag och CSN om jag är bitcoinmiljardär mot om jag tjänar 50 000 i månaden?

           00:40

           Förstår inte din fråga. Jag tycker det är bra.

           Den andre anonym fick det att låta som att alla får CSN utan behovsprövning. Jag berättar att hen har fel.

           Kanske jag som missförstår dig men jag fattar det som att du argumenterar som att årlig inkomstskatt ska avgöra rätten till barnbidrag. Dels förstår jag det inte iom att det inte säger nåt om din förmögenhet och dels förstår jag inte varför man vill ha ett incitament (CSN) till studenter att inte arbeta med ett maxtak. Även där kan du ju vara hur förmögen som helst utan att betala inkomstskatt.

          Det kan du visst men det finns ett maxtak. Sluta ljug nu!

          Svara

         Du missar poängen om du tror att det var det jag framställde som det problematiska. Det problematiska menar jag är den strukturella stigmatiseringen kring behovsprövade bidrag/selektivt riktade välfärdstjänster (likt socialbidrag), det samhälle som den typen av individualiserade insatser genererar. Precis det gamla nyindustrialiserade fattigsverige vi ville bort från när vi blev en universell välfärdsstat.

         Svara

          Nej! Missade ingen poäng. Och just varför jag inte är för behovsprövat utan att det dras bort från de som tjänar över en viss gräns.

          Svara

           Hehe, men då blir det ju behovsprövat? Det är det som är definitionen liksom… Bara de med lägre inkomster än *detta* får det = behovsprövat. Precis som socialbidraget bara ges till de med under en viss gräns i inkomst och tillgångar

         Men snälla, så höginkomstagare som redan bär vårt samhälle är dom som ska få minst tillbaka? Bra idé 🙈

         Svara

          Bär vårt samhälle? Snälla, ni klarar ju inte ens av att städa era egna hem

          Svara

           Ja precis, dom gör ju det och inte nog med det Så bidrar dom ju även med arbetsplatser då dom betalar folk att städa deras hem.

         Jaha så de som bidrar mest ska inte få ha samma fördelar som alla andra?! Vad tror du det skapar för inställning gentemot staten då? Har, förakt, flytt? Jag hade dragit på tre sekunder om jag skulle behöva ge bort hälften av min lön men att mina barn inte skulle få ett sketet bidrag utan att det skulle tas ifrån mig för att jag helt enkelt tjänar lite mer. Men någon jävel som sitter hemma och vägrar lära sig svenska ska få det? Fan heller.

         Svara

   Håller med! Men de flesta människorna i Sverige förstår inte att bidrag man får kommer från skattepengar som man själv betalat in tidigare. Många tror att staten bara har pengar som de delar ut.

   Svara

   Det här tröttsamma tjatet om barnbidraget…
   Acceptera att det inte är ett behovsprövat bidrag, precis som studiebidrag eller subventionerad sjukvård. Och vi har otroligt höga skatter så man kan säga att höginkomsttagare finansierar sina barnbidrag själva.

   Svara

    Det är dock inte sant att Sverige inte har behovsprövad vård. Titta på åldervården tex. Eller tandvården.

    Och varför ska man inte ändra på saker för att ”det är så”? Märkligt argument tycker jag.

    Svara

     Sjukvård, inte vård…

     Svara

     Tandvård är kostnadsfri till 23 års ålder men det tycker väl The Real Hum att vi kan slopa också då?

     Utöver det rekommenderar jag denne att googla det statliga tandvårdsstödet också, kan finnas lite matnyttigt att lära där också.

     Svara

    Bra poäng! Jag tycker att du satte en bra punkt på diskussionen 👍

    Svara

   Handlar om att alla ska känna att de ”får tillbaka” från skattepengarna. Det har visat sig göra att folk är mer positivt inställda till skatt tillskillnad från andra länder som t.ex. USA där de rika inte tar del av det skattefinansierade instanserna på samma sätt och då inte ser visten med skatt.

   Svara

    Men snälla det får du ändå. Subventionerad barnomsorg, gratis sjukvård och skola till dina barn, mm mm.

    Detta är nog den mesta osanna ursäkten för att försvara det orättvisa barnbidraget.

    Svara

     Nja. Det är ju en principfråga. Börjar du behovspröva barnbidraget vill nån annan behovspröva pensioner, högkostnadsskyddet, osv osv osv.

     Svara

      Är inte för behovsprövat. Är för att när du tjänar över en viss gräns får du det inte och att det sker med automatik.

      Och det är exakt samma princip som varför inte alla får lika hög pension. Det baseras på hur mycket du tidigare tjänat och är inte en flat rate, en och samma för alla.

      Svara

       Hnmm, jag förstår din tanke och brukar hålla med dig (och tycler om dig!) men hur tänkte du att detta ska funka i praktiken?

       Ponera att jag som förälder tjänade 1000000 2019. Då anser du säkert att jag, per automatik, inte godkänns något barnbidrag 2020. Ok. 1 jan 2020 fick jag sparken och har inga pengar sparade på kontot, de ligger i bilar, bolån och har ätits upp. Hur gör vi nu när jag är i behov av barnbidraget? Ska jag vara utan till 2021 så att de kan se 2020s deklaration och sen ”automatisk slå till den magiska räknaren och pengarna överförs”? Eller ska jag ringa in dagen jag fått sparken och tigga barnbidrag (och därmed belasta skatteverket)?

       Svara

        Hula-hula:

        Hej på dig och tack!

        Enkelt fixat. Du rapporterar in och gör en skattejämkning för innevarande år. 😊

        Svara

         Hulahup* 😊🌸

         Svara

         Ok, då vet jag hur du tänker 🙂
         Jag kan erkänna att jag har noll koll på hur systemet kan byggas upp för att möjliggöra detta.

         Vill fortfaramde att höginkomsttagare ska få barnbidrag av principskäl och för att andra inte ska vakna upp och börja tjaffsa om andra bidrag. Kolla idioterna som vill få ett bidrag för att de avstår från barn, eller de som inte vill bekosta andras sjulvår etc vi vill inte att det ska finnas utrymme för sånna livsfarliga åsikter. Lättare för oss alla att bara låta barnbidraget vara och istället jobba på att fördela skatten lite bättre så att alla får bra förutsättningar och information för att kunna leva i bättre standard än förgående generation.

         Svara

          Ok. Tack för att du förtydligar hur du tänker.

          Jag tänker tvärtom. Att de som är låginkomsttagare kommer känna att det lönar sig mer att jobba svart än att utbilda sig och hamna i en mellanlön eller dålig lön så som lärare och sjuksköterskor.

          Det och att barnen i förorten inte lika lätt har en sparad plåt till insatts för boende som de som kunde lägga undan barnbidraget. Eller ett körkort, vilket än så länge leder till bättre betalda jobb.

          Just barn är dessutom något som alla inte får eller vill ha, och då bestraffas de ekonomiskt i fördelningspolitiken isf. Singlar är tex de som får minst utdelning på sina skattade pengar och har dessutom höst levnadskostnader så som hyra, bostad mm, och sämre chans till bostadslån mm. Var ligger rättvisan i det?

          Just därför jag tänker medborgarlön och lika förmåner i sjukvård, skola, infrastruktur etc är mer rättvis fördelning. Samma för alla oavsett livsomständigheter.

          (Jag bör väl också berätta att jag inte precis tillhör de som lever med lite pengar, och jag talar inte i egen sak alls i den här frågan utan helt utifrån min ideologi för rättvisa även om det drabbar mig själv ).

          Svara

           Tack för att du förklarar lugn och sansat utan påhopp och härskartekniker. jag förstår hur du tänker nu och får erkänna att jag är för dåligt påläst för att ha en åsikt i frågan som inte bottnar sig i hur jag känner och vad jag tycker. Vilket är irrelevant när vi pratar om nationalekonomi och levnadsstandard. Släng på politik på detta.

           Tack själv och sov så gott när det är dags. 😊🌸💜

         *Vilket du ändå ska göra, glömde jag att skriva. 😊

         Svara

       Det du nämner är i princip detsamma som att ställa sig positiv till behovsprövade (inkomstprövade) bidrag. I Sverige har vi i dagsläget två typer av bidrag; generella bidrag och inkomst- och behovsprövade bidrag. De senare har hög fördelningspolitisk träffsäkerhet då de enbart riktar sig till behövande grupper. Nackdelen med dessa är dock att minskningen av bidragen mot inkomst skapar marginaleffekter. Marginaleffekten är den andel av en inkomstökning som familjen inte får behålla pga. minskade bidrag, ökad skatt, höjda avgifter osv. Incitamenten att arbeta försvagas när förmånerna reduceras på grund av ökade inkomster av förvärvsarbete. Precis som Belle nämnt i sina kommentarer inkluderar nackdelarna med behovsprövade bidrag även att de kan uppfattas som stigmatiserande och att de administrativa kostnaderna är höga.

       Med detta sagt argumenterar inte jag emot behovsprövade bidrag, men inte heller för att barnbidraget ska ändras till att vara just det. Min kommentar syftar endast till att ge ytterligare perspektiv kring ämnet.

       Svara

        Emma: Förstår vad du säger men håller ändå inte med iom tex att du aldrig skickar in en ansökan utan alla är beviljade det, men kan fråntas det = noll stigmatisering.

        Jag håller med om marginaleffekten och skulle väl egentligen vilja argumenterar för helt andra sorters gränser och villkor för att få barnbidraget, men det är inte Sverige redo för på lång tid än.

        Tack för input och trevlig ton. 🌸

        Svara

         Tycker att barnbidraget kan var kvar men flerbarnstillägget är ju galet!!!

         Det svåra med att inkomstbepröva barnbidrag är ju att en förälder kan vara höginkomsttagare och en låginkomst. Ska den som har låg inkomst få bidraget när dom separerar. Barnet kanske bor växelvis osv kommer krävas massa pengar i administration

         Svara

   Folk skulle bara argumentera för att det är orättvist de beskattas om de inte tjänar något på det. Ingen vill enbart betala skatt utan att få del i allmännyttan. Så nej, jag tycker inte det är sjukt.

   Svara

   Vi ”som tjänar bra” skulle inte i längden acceptera bekosta andra människors barn. Det är en fin tanke men människan funkar inte så. Annars hade kpmlr haft majoritet i riksdagen och det har de inte.

   Svara

   Jag tycker att man borde få bidrag om man INTE skaffar barn. Som en morot till att inte yngla av sig.

   Flerbarnstillägget tycker jag är ren dumhet och det borde tas bort omgående.

   Svara

    Nja, tycker du kan få en klimatmedalj, men annars så är vi ju en befolkning med hög ålder och lågt barnafödande, så eftersom du inte skaffar barn så bidrar du inte heller med skattebetalare och arbetare som fortsätter att hålla upp samhället när våra pensioner ska betalas ut och när vi behöver hjälp som gamla. Så då borde du ju istället få en fet jävla bot 😅 men en klimatmedalj kan du få😜

    Svara

     Det föds ca 25-30 tusen fler än vad det dör varje år i Sverige.

     Källa: scb

     Svara

      (Baserat på siffror från 2010 och framåt)

      Svara

       Vet du vad, du har rätt.. Måste varit varit bra många år sen Sverige hade en hög ålder på befolkningen. Vi skippar boten!

       Svara

   När inlägget handlar om Covid-19 men man måste scrolla förbi en roman av barnbidrag först 😂

   Svara

    Nu fick ni coronatjatare tillbaka😘

    Svara

   Jag minns när jag var barn och mina vänner med föräldrar med hög inkomst stolt berättade om hur mycket pengar de hade på banken (man hade ju en sådan där liten blå bankbok på den tiden). Deras barnbidrag gick oavkortat in på sparkontot. Frågade min mamma varför jag och mina syskon inte hade några bankböcker. I dag får jag ont i magen när jag förstår hur jobbigt det måste varit för mamma att förklara att vår familj behövde barnbidragen för att få vardagen att gå runt och inte hade möjlighet att sätta in pengarna på något sparkonto. Ska tilläggas att vi absolut inte var fattiga på något sätt, bara en helt vanlig arbetarfamilj där föräldrarna slet i kommunal vård- och omsorg.

   Svara

    Så är det ju med allt, livet är inte rättvist.
    Som barn var jag oerhört avundsjuk på alla flickor som fick ha egen häst medan jag harvade runt på ridskola och fick vara glad om första- andra- och tredjeskötaren på min favorithäst lät mig rykta den eller pyssla om den i två minuter någon enstaka gång. Och min son som är väldigt bilintresserade önskar att vi hade en bilpark full med exklusiva vrålåk…

    Människor kommer alltid att känna avund för vad någon annan har, det är en del av livet.

    Svara

     Att inte ha fått en egen häst är inte detsamma som att ha fått en sämre start på livet

     Svara

  Tror ni vi någonsin kommer gå tillbaka 100% till hur allt var innan covid med allt vad det innebär? Skaka i hand på möten, stora folksamlingar, komma förkyld till jobbet osv.

  Svara

   Åh hoppas verkligen att komma förkyld till jobbet fortsätter vara stigmatiserar även efter Corona! Så sjukt irriterande när folk kommer in och snörvlar och hostar och bara: ”jag kan inte vara sjuuk då kommer företaget gå uuunder”.

   Svara

    Jaaa där håller jag med! Alltid kollegor som tidigare kommit sjuka till jobbet 😝

    Svara

    Ja verkligen! Det hände ju ändå titt som tätt förut? Hoppas också det försvinner.

    Svara

    Haha jag har varit skyldig till det där! Trodde alltid att det sågs som ambitiöst att komma till jobbet sjuk. Att man var en mes som låg hemma och latade sig annars. Nu har jag dock ändrat mitt beteende, bättre sent än aldrig antar jag 🙂

    Svara

     Jag med och förr var det oftast så att det var mer klapp på ryggen om man inte låg hemma om man inte hade feber. Mycket förändras och nu har väl de flesta fått det inpräntat att stanna hemma. Tror att det kommer att bestå tack o lov

     Svara

     Bra jobbat! 👍🏻

     Svara

    Eller de som kommer uppenbart förkylda gång på gång till jobbet för att sedan stoltsera med att ”jag är aldrig sjuk, har inte varit sjukanmäld en dag ens!” och väntar sig typ applåder. Eh, nä men du har sett till att 18 andra fick massa sjukdagar, bra jobbat!

    Svara

     Mmm eller hur duktig idiot

     Svara

     Jag har varit exakt en sån (förlåt) och det är nåt jag tycker är positivt med den här situationen. Alltså att man lär sig lyssna på kroppen och faktiskt får stanna hemma om man är sjuk.

     Svara

    Men mina förkylningar brukar hålla i flera veckor mer eller mindre. Man kan ju inte sjukanmäla sig för förkylning då? Brukar ni göra det?

    Svara

     Man är ju som mest smittsam första dagarna.

     Stannar inte hemma i 2 veckor men i 2 dagar.

     Innan covid då. Nu jobbar jag hemma oavsett.

     Svara

     Om du stannade hemma och vilade kanske din kropp skulle återhämta sig fortare och du skulle slippa de veckolånga förkylningarna 🤪

     Svara

   Inte på många år tror jag..

   Svara

   Nja, kanske om några år isåfall

   Svara

    Varför tror ni inte att det kommer gå tillbaka till som förut snabbare än så? Alltså flera år? Hur orkar man leva med den tanken? Jag mår så psykiskt dåligt nu och vet inte hur länge jag ska orka.

    Svara

     Men vissa saker kommer nog gå tillbaka snabbare, vi kommer inte leva med ALLT det här i flera år, det tror jag nog inte. Och vissa saker kommer vi dras med i något år förmodligen. Du kommer klara det, men förstår att det känns tufft ❤️

     Svara

     För att vi är i Sverige. Mångas våta dröm att slippa närkontakt med framförallt främlingar. Spyr på alla som ska kramas så fort man ses.

     Svara

     Alltså inte en chans att vi klarar det i flera år. Folk börjar ju redan tröttna på isolationen och det har gått lite drygt ett halvår bara. Jag tänker gå tillbaka till mitt gamla liv när vaccinet kommer.

     Svara

      Var glad att det ”bara” är en pandemi. Hade det handlat om krig hur hade du då tacklat det? Jag tror att de flesta mår dåligt men att vi också är snabba att se bara det negativa i situationen. Kanske skulle vi passa på att göra allt det vi inte hinner med annars? Läsa ett nytt språk kan ju alla ha nytta av senare i livet?

      Svara

       Fast även i krig har människor strävat efter det normala livet, haft fester, blivit kära, skaffat familj. Dessutom känns inte covid som ett reellt hot för den yngre generationen, vilket minskar benägenheten att hålla ut över tiden.

       Svara

        Innan nån missförstår, jag menar alltså att de inte upplever den som ett hot, även om det såklart är ett hot för unga med!

        Svara

     Tror inte det kommer ta flera år. Tänk inte så länge framåt. Ingen vet vad som händer.

     Svara

     Samma här Anna. Fattar inte hur jag ska orka psykiskt. Att vaccinera så många som behövs kan ta år 🙁

     Svara

      Människan är väldigt anpassningsbar! Du kommer inte må så här dåligt hela tiden utan vänja dig vid situationen.

      Svara

      Alltså vadå orka? Vad är det du inte orkar med? Jävla mes!! Så trött på er som ”inte orkar”. Med vad? Sover ni ute på gatan? Förlorat jobb? Eller är det att sitta hemma framför datorn och jobba hemifrån och behöva träffa vänner ute istället för inne som är så jobbigt? Herregud inte konstigt att var och varannan lider av depression i det här landet

      Svara

     Ett vaccin finns! Man kommer börja vaccinera nästa år, i januari vad man tror nu. Inte yngre och så ännu men det kommer hjälpa. Vi kommer nog ha kvar vissa beteende, hålla lite avstånd och så men inte som nu. Det är ju därför ett vaccin har utvecklats 🙂 Oroa dig inte ❤️

     Svara

      Hörde du inte presskonferensen idag? Man räknar inte med att vaccinet ger någon effekt förrän NÄSTA HÖST. Dessutom tog de upp att inget vaccin är godkänt och klart ännu. Så allt är bara gissningar.

      Svara

      De sa idag att restriktioner kommer vara till iallafall hösten 2021.

      Svara

       Minst

       Svara

       😭 ofrivilligt corona-celibat, hur många är vi?

       (Och ja, jag driver. Förstår att man måste ta ansvar under pandemin)

       Svara

   Ja, det kommer troligen ett fungerande vaccin.
   Sedan kommer vi nog att inse hur mycket vårt immunförsvar behöver exponeras för en massa virus och bakterier för att verkligen ha ett bra skydd mot dem. Att inte exponeras för vanliga virus, eller att exponeras i mindre grad bör rimligen sänka motståndskraften mot dem. Vilket bör leda mot en återgång till tidigare mönster när väl Covidproblematiken är avklarad tack vara ett bra vaccin, gissar jag.

   Svara

    Vad menar du? Att vi ska ta fler vaccin? Eller vara mindre försiktiga och sluta tvätta händerna så att vi drar på oss fler förkylningar generellt?

    Svara

     När vi har ett fungerande Covidvaccin kommer vi nog också att inse fördelarna med en höggradig kontakt och därmed också en smittspridning av de virus vi kan hantera.

     Om vi inte exponeras för dessa torde rimligen vår motståndskraft sjunka.

     Svara

      För att det fungerande så bra med covid-19? 🤷‍♀️

      Agnes Wold är den största bluffen.

      Svara

    Gud så fel du har!
    För att sammanfatta allt felaktigt du skrev:
    – Man blir inte immun mot någon bakterier
    – Varje infektion SÄNKER ditt immunförsvar och gör dig mer mottaglig för följinfektioner
    – De flesta virus, typ förkylningsvirus och influensa och andra smittor blir man inte immun mot heller!

    Svara

   Johan Carlsson sa idag på presskonferensen att vaccinet inte är lösningen på pandemin.

   Så det blir nog aldrig bra igen.

   Svara

    Varför skulle det inte vara lösningen?

    Svara

     De beräknar att det kommer ta 1-2år innan vaccin har gett effekt på pandemin. Du får tänka på att vi är 10 miljoner människor, riskgrupper och äldre går först. En del vill inte ta. En del väntar med att ta. Det tar tid att få effekt.

     Svara

      Så länge riskgrupperna och vårdpersonalen är vaccinerade borde det väl vara lugnt att kunna röra sig i samhället igen? Om man inte vill ta vaccinet kan man ju fortsätta vara hemma tills det har gett full effekt på pandemin. Men jag tänker inte leva såhär i 2 år, aldrig i livet.

      Svara

       Har du missat alla nyheter i år? Även annars friska personer blir väldigt sjuka med bestående men, tar upp platser på sjukhus osv. Och det är ju inte bara äldre och riskgrupper som dör även om de löper större risk att göra det.

       Svara

        Ja men de belastar inte sjukvården på samma sätt. Dödligheten kommer gå ner.

        Svara

         Alla blir ju äldre och skröpligare med tiden. Dvs nya ”åldringar” uppstår hela tiden vilket talar emot att dödligheten skulle gå ner.

         Svara

          Alla ska vi dö

          Svara

       Du har inte mycket till val.

       Svara

        Jo jag kan välja att inte följa restriktionerna och ordna hemmafest i mitt hus

        Svara

         Var inte barnslig. Sverige har inga tunga restriktioner, föreställ dig de i lock down nu….

         Svara

          Svenskar verkar ”sköra” överlag. Hela världen sitter i samma båt men svenskarna tycker att det är de som lider mest. Ja verkligheten är tuff ibland och man väljer själv om man vill kämpa eller ge upp. Ju snabbare alla gör som det förväntas desto snabbare kommer vi till mer normala tider. Ja många mår dåligt men det blir ju inget bättre om man bara ser allt i svart.

          Svara

           Kommer vi dras med det här i flera år för att folk inte vågar vaccinera sig så kommer jag ordna hemmafest i mitt hus. Du är bjuden!

           Haha ja verkligen! Invandrare här men hoppas verkligen det aldrig blir krig i Sverige, moralen hos gemene man är aldeles för låg. Folk skulle ge upp inför en ockupation på 24 timmar om de bara får festa lite.

       Alla riskgrupper KAN INTE TA VACCIN!!!
       De med genetiskt immunbrist funkar inte vaccin för och de med t ex autoimmuna sjukdomar får inte ta vaccin.
       De med cancer och andra väldigt utsatta tillstånd ska också undvika vaccin.

       Detta är anledning varför de är så viktigt att alla som är friska och unga tar vaccin för att skydda riskgrupperna.
       Vaccin funkar bara om så många som möjligt tar det!

       Svara

    ”Så det blir nog aldrig bra igen”

    Well aren’t you a ray of sunshine.

    Svara

     Perhaps he or she is just being realistic?

     Svara

      Happy days

      Svara

   Ja, det kommer vara precis som innan så fort covid är över. Sen när det bli är en annan fråga.

   Svara

   Instessang fråga. Eftersom alla inte vaccinerar sig och vaccinera inte är hundraprocentigt kommer de ju ta lång tid innan en förkylning betraktas som helst ofarlig, så perioden när man är mer försiktig kan väl säkert pågå i många, många år.

   Skaka hand tror jag kommer tillbaka, vi har ju inte hittat någon vettig ersättare och hälsningsrirualen är så viktig. Men jag tror kanske det dröjer.

   Att träffa folk förkylda tror jag hela vår ”generation” (alla vi som formas av nutiden) kommer vara försiktigare med, alltså att vi fortsätter tycka det känns lite jobbigt hela våra liv. Iaf på jobb där man kan jobba hemifrån tror jag normen länge (alltid) kommer vara att man stannar hemma.

   Covid19 lär väl aldrig försvinna helt utan bara bli ovanligare och därmed inte orsaka så mycket död. Så jag antar att vi inte kommer betrakta det som ”bara en förkylning” på mycket länge.

   Tror och hoppas också att det kommer bli vanligare att distansjobba. Sitter man i öppna kontorslandskap så har det ju verkligen sin fördel att kunna jobba ostört ibland när man har den typen av uppgifter.

   Svara

    Håller med om distansjobb. Tror hela synen på vart man fysiskt jobbar kommer förändras. Intressanta synpunkter!

    Svara

    Välkommen i klubben säger jag bara, jag föddes med genetisk immunbrist jag har i hela mitt liv fått försöka undvika sjuka människor. Vilket är så sjukt svårt med alla egoister som går till skola, jobb och på stan när de är sjuka…

    Svara

   Jag tror stenhårt på att det kommer att bli 100% som vanligt och det inom ganska snar framtid. Nästa år vid den här tiden kommer det redan ha varit 100% som vanligt ett tag.

   Svara

    Hoppas!

    Svara

    Vill alltid tillbaka till kontoret på heltid, så hoppas verkligen inte! Ps. Kontorsjobb.

    Svara

   Jag jobbar inom vården och har en mamma som när jsg var sjuk för ett år sedan (typ två eller tre gånger på två månader kanske?) sa ”Men du kan ju ta Alvedon eller något och jobba!”. Då hade jag suttit på jobbet och snörvla, nysit och varit så jävla hängig. Jag skäms att jag har betett mej på det här sättet och kommer således inte göra det i framtiden självklart. Jag grät när chefen ringde och jag var sjuk för andra gången, för jag vet vilket helvete det är att hitta en ersättare.

   Svara

    Ja det är problemet att många är så ansvarsfulla att det blir fel. Att ha dåligt samvete är en förbannelse och mammagenerationen (som jag tillhör) vi hade fått en annan uppfostran att vi skulle ställa upp men det visade sig med facit i hand att hur mycket man än försakat och hur mycket man än ställt upp så kommer inte tacket från arbetsgivaren och risken finns att du själv bränner dig i båda ändarna. Det är inte ditt ansvar att se till att de finns vikarier och mamma menar väl men det är andra tider nu.🧡

    Svara

   Ja, självklart. Det här är inte tidernas första pandemi eller epedemi. Folk glömmer så inihelvete fort.

   Svara

    Nej, men den första som inträffar i ett samhälle där vi har den här typen av inställning till död, risker och livets beständighet. Varför ställer man in grejer så som OS osv som aldrig ställs in förr? Det har heller aldrig funnits teknik för att kunna stänga samhällen förr med hemjobb osv, förr hanterade man pandemier på ett annat sätt, helt uppenbart.

    Svara

     Men, vi rör på oss på ett helt annat sätt idag också. Under senaste pandemin för 100 år sedan så reste du inte från Malmö till Umeå över dagen direkt. Lite skillnad på spridningspotential nu jämfört med då tänker jag.

     Svara

     Va? Nej det är det inte. Ebola? Svininfluensan? Varken den första eller sista i modern tid.

     Svara

      Varken ebola eller svininfluensa var globala pandemier. Känner du många svenskar som drabbats av ebola?

      Svara

   Det tror jag, men det kommer att dröja minst ett år, kanske två.

   Svara

   Jag hoppas folk ALDRIG mer kommer förkylda till jobbet eller går ut på stan sjuka.
   Det är så jävla elakt och själviskt! De förstör livet för oss som har genetisk immunbrist och alla de som har nedsatta immunförsvar.
   Det går inte längre att gå på restauranger eller shoppa utan att riskera att bli sjuk redan innan covid. Folk fattar Inte hur mycket de förstör livet för folk…..

   Svara

    Fast gå ut sjuka göra nog många fortfarande trots epidemi. Senast häromdan gick två föräldrar med sitt hostade barn på min lokala Hemköp och strosade runt. Själv försökte man klämma in att handla med bebis dagtid medan stora är på förskolan då min man jobbar på annan ort skulle aldrig falla oss in att gå båda två i nuläget och inte med ett hostigt barn då kan en vänta utanför med barnet om det är så att vi absolut behöver något.

    I våras kom en pappa och började gunga bredvid oss om sin supersjuka unge strax under året som hade typ krupphosta. Då sa jag att han skulle gå hem. Stackars ungen grät sönder för den ville ju fortsätta gunga. Men ett så sjukt barn ska inte vara ute, Corona eller ej liksom.

    Svara

  Spaning: Jag tror marknaden för privatjet kommer öka i och med Corona. Rika kommer inte vilja sluta resa.

  Svara

   Privatget

   Svara

    Marknaden för privatgetter fortsätter blomstra

    Svara

     Åh jag skulle verkligen vilja ha en get. Mest som sällskap.

     Svara

   Absolut. Många i vår närhet flyger privat nu i större utsträckning än innan.

   Svara

  Så jäkla deppigt med 100 inneliggande patienter på Sahlgrenska igen! Pallar inte detta en vända till! / vårdpersonal på SU

  Svara

   Du är grym!! Tack för allt du gör! ❤️

   Svara

    Tack! Bästa tacken är dock att stanna hemma och inte sprida smittan vidare.

    Svara

     Vi är många som gör det❤️ Tack för att du orkar!

     Svara

      Stort tack ni som stannar hemma! För dom allra flesta av er är smittan harmlös, men tjänsten ni gör oss är ovärderlig! ❤️

      Svara

  OT du som frågade om pyjamasar. Kolla tIdningen Feminas hemsida . Många fler hade på sig munskydd i dag i Stockholm.

  Svara

   Bästa!!! Tack 😍

   Svara

  Är gravida riskgrupp? Vad händer om man får Corona som gravid? 🧐

  Svara

   Du blir sjuk. Det blir jobbigare eftersom det redan för de flesta är påfrestande att vara gravid.

   Svara

   I Storbritannien ses gravida vara i riskgrupp och det verkar som att sverige ändrat inställning där? Man har bland annat kunnat se att risken att föda för tidigt ökar.

   Svara

   Det är väl framför allt senare i graviditeten när lungorna blir reducerade som c19 kan vara extra belastande.

   Svara

   Jag är gravid så har försökt läsa på men försöker hålla mig till ”stora” källor för att inte bli orolig i onödan. Dessa slutsatser har jag dragit:

   – Gravida som ”bara” är gravida (men friska i övrigt) anses inte vara en riskgrupp pga det blir inte mer sjuka än andra bara för att de är gravida.

   – Man har inte konstaterat att bebisar/foster skulle drabbas av Covid-19.

   – Gravida från en viss vecka (tror det var 36) uppmanas att hålla sig isolerade. Inte för att de är riskgrupp då, utan för att det kan vara mer påfrestande att föda barn med pågående corona OM man får symptom som sätter sig på lungorna.

   – Läste en forskningsrapport om att det konstaterats att gravida som fått andra typer av Sars-virus (kommer ej ihåg namnen) har haft ökad risk att föda tidigt MEN jag har inte hittat något om att detta skulle gälla för Covid-19 hos 1177, förlossningarnas hemsidor eller FHM.

   – Jag råkar stöta på många kommentarer på Facebook/kommentarsfält som slänger ur sig att Corona är farlig för gravida, att de är riskgrupp osv men har som sagt ej hittat belägg på svenska stora informationssidor. ”En studie från X-universitet i X-land” tycker jag inte att man ska ta på allvar medan man är gravid. Bara onödigt att oroa sig.

   Svara

   Vem väljer att bli gravid mitt i en pandemi?
   Min partner och jag har valt att skydda oss igen. Barnmorskor gick ju till och med ut och sa VÄNTA, på grund av att vården inte klarar trycket. Plus att det inte funnits mycket forskning hur viruset påverkar fostret. Sen har vi allt efter förlossningen. Inte träffa någon, isoleras, inga mammagrupper, träffa andra barn osv. Inga kommenterar som ”råkade” bli gravida. Alla oskyddade samlag är planerade graviditeter, vi är ju ändå vuxna.

   Svara

    Men gud lägg ner… tyst bara.

    Svara

     Varför ska hon va tyst? Vettigt inspel. Hur vågar man riskera att partnern inte får vara med tex?

     Svara

      Tycker inte att det finns någon anledning för anonyma personer i ett bloggforum att skuldbelägga folk som är gravida. Så oerhört oempatiskt och onödigt. Vad hjälper det? Ska de göra abort nu då? Eller vad tjänar det till att kasta skit? Är det inte bättre att vi gör samman och peppar och stöttar varandra, FÖRSÖKER se olika sidor av mynten, och kommer med konstruktivitet?!

      Om alternativet tex är att aldrig få barn, eller ”riskera” att partnern kanske inte får vara med på förlossningen – så är väl det varje pars eget val? Tror väldigt få med stark barnlängtan skulle välja bort möjligheten att få barn ”bara” pga det.

      Dessutom har de som kommenterar sådär ingen aning om vad graviditeten kom sig av. Det kan vara sista IVF-möjligheten, våldtäkt, gravid trots P-piller, gravid trots sprucken kondom…

      Slutligen; de som föder typ nu blev gravida runt februari. Vissa av er kanske hade stenkoll på hur läget med corona skulle utvecklas redan då, men tror jäkligt många inte förutsåg detta.

      Svara

       Skuldbelägga? Hen ställde en fråga. Folk är alldeles för känsliga. Ska du inte använda ordet skamma också?

       Svara

       Kommentaren är väl inte för att skuldbelägga någon utan för att en trådstartare frågade om graviditet och Corona. Tycker inte frågan är att skuldbelägga utan mer en fråga varför man planerar en graviditet under omständigheter där det pekar på att man ska vänta.

       Det är ju skillnad på att föda nu och planera att bli gravid nu och i kommentaren står det ju planerad graviditet eller medvetet oskyddat samlag. Tror inte det syftar på det du listar.

       Så frågan är: varför är det sådan tabu att ställa frågan: Varför vill man planera en graviditet mitt under en pandemi? Exklusive: sista IVF-möjligheten, våldtäkt, gravid trots P-piller, gravid trots sprucken kondom…

       Svara

        Tror du på fullaste allvar att personen genuint undrade, så visst. Jag är dock relativt säker på att kommentaren var ställd för att ifrågasätta, precis som alla andra liknande ”hur kan man…” kommentarer på den här bloggen.

        TS frågade om huruvuda gravida är en riskgrupp. Inte så relevant då med att ifrågasätta ”hur man kan vilja bli gravid” i den tråden då kanske.

        Svara

      Världen går inte under för att ens partner inte är med under förlossningen.

      Svara

       Nä men då ska de inte gnälla sen då.
       Jag skulle aldrig vilja föda utan min partners stöd, sjukt läskigt!

       Svara

       Exakt. Det är inte så farligt faktiskt.

       Svara

        Där är vi olika…

        Svara

      Personligen tycker jag inte att det är någon större grej att partnern inte får vara med på förlossningen. Klart att det är att föredra, men föder gör jag bäst själv. Det är såklart tråkigt för pappan, men inte ett skäl att avstå barn för mig.

      Svara

       Oj, ja alla är olika. Själv vill jag inte föda barn, med den smärtan och stressen det kan innebära, utan mitt största stöd i livet ❤️

       Svara

    Eller hur? Förstår inte hur man vill riskera att partnern inte får vara med på ultraljud, förlossning, bb.

    Svara

     Nej det kanske inte du förstår. Men DET är väl knappast något du behöver ha en åsikt om? Det är väl upp till det paret om de tycker att det är värt? Ett liv med sitt barn, mot att kanske eventuellt missa förlossningen…..

     Svara

      Får ha en åsikt om vad jag vill? 😄 Bara dessa personer inte gnäller och gråter ut i media sen så…
      Och vaddå ett liv med sitt barn? Det kan man få ändå, vänta att skaffa barnet bara?

      Svara

       Precis, samma grej som de som åkte på charter och klagade att det inte fanns buffé och uteliv typ 😄 Håll bara käft sen.

       Svara

       Att du bara skriver ”vänta med att skaffa barn bara” säger ju allt.

       Svara

        Hur menar du? De flesta kan vänta.

        Svara

         1. Det vet man aldrig.

         2. Läs övriga härliga kommentarer här. ”Vi kommer aldrig bli av med pandemin”, ”detta kommer pågå i flera år”. Hur länge ska de med barnlängtan vänta?

         Svara

          Lika länge som vi som saknar socialt umgänge måste vänta.

          Svara

          Det kommer ju inte hålla på för evigt. Eller så får man köra på då men ta riskerna med det och inte gnälla sen.

          Svara

           INGEN HÄR HAR GNÄLLT!! Det är ni som gnäller över att folk ÄR gravida! Vad kommer påståendet att vi gnäller ifrån?! Visst, nån influencer hade uttalat sig i något sammanhang men förutom det – vem gnäller?!

           Föräldrar och gravida brukar va bra på att gnälla.. 😉 Och jo jag har sett en del ”vanlisar” som uttalat sig om det.

    Om det ändå vore så enkelt att man kunde välja. Kvinnor som är typ 42 har inte den lyxen att vänta. Om valet står mellan inga barn alls, eller att inte få med pappan på ultraljud och inte gå på mammagrupp (vilket alla inte vill), så är det klart att man fortsätter försöka.

    Svara

     Mm men det är ju verkligen ett extremfall, de flesta tillhör inte denna grupp.

     Svara

    Håller med dig! Att kritisera resande, restaurangbesök och liknande kan man göra (med all rätt självklart) men så fort man ifrågasätter dom som försökt blivit gravida i en pandemi så är det helt tabu. För barn är meningen med livet och barn ska man kunna skaffa ändå osv.
    Fast jag tycker resande är meningen med livet men gör det ändå inte i en pandemi.

    Svara

     Resa kan du göra sen. Skaffa barn kanske man inte kan göra ”sen”.

     Svara

      Vad vet du om det? Jag har en sjukdom som gör att jag troligen kommer dö långt innan dom flesta andra. Så nej! Jag har kanske inget ”sen”.

      Svara

       Nehe men vad menar du att kvinnor som blev gravida tex i vintras ska göra åt det nu? Mår du bättre för att de skuldbeläggs och får skit i ett kommentarsfält? Nä juste.

       Svara

        Men det är ju inte det det pratas om här? Utan de som aktivt valt att bli gravida när pandemin var känd.

        Svara

      Men det är kanske viktigare att en sjuk person får överleva än att du får ett barn?

      Svara

       Men gud vilken kommentar… gör nåt trevligt istället då för å sitta här å få andra att må sämre.

       Svara

        Mår man sämre pga den kommentaren så är nåt fel…

        Svara

         Ja. På dig som måste lägga en sådan kommentar. Håller med dig: Något är VERKLIGEN fel när kommentarsfälten svämmar över av skuldbeläggande, pekpinnar, negativitet och så vidare. Är det inte skit som det är?! Blir mer deprimerad av att läsa kommentarerna här än av coronan i sig. Så ja, dags att sluta gå in här.

         Svara

          Oj, ja då borde du verkligen sluta läsa. Det är inte en rimlig reaktion.

          Svara

       Det är i alla fall inte den som föder barn som är skyldig till att någon dör utan alla idioter som inte kan hålla avstånd och anpassa sig utan sprider smittan.

       Svara

        Man tar upp resurser i vården som kan göra att någon annan inte får vård.

        Svara

         Det gör de som är tjocka, dricker alkohol, röker, etc också. Tääänk om alla individer konstant kunde vara helt perfekta och fatta helt perfekta beslut. Nejmen hoppsan det kommer visst aldrig hända. Du tar upp resurser genom att sprida huvudvärk.

         Svara

     Lite skillnad på biologiska instinkter och egna preferenser/nöjen.

     Svara

      Det är samma sak. Man behöver inte skaffa barn.

      Svara

       Det är faktiskt inte samma sak. Suget efter barn hos den som har det är större än suget efter att resa för den som är sugen på det. Barn är inte ett livsstilsval vilket som helst utan en hormonellt driven drift, vilket man inte kan säga att reslust är.

       Svara

        Sex är också en sån drift men det måste man ibland avstå… T.ex. nu om man är singel och vill följa restriktionerna eller om den andra inte vill.. Inte skyller man på drifterna då??

        Svara

        Men det där är löjligt sagt. Vi är flockdjur och har stort behov av social kontakt, så då ska vi plötsligt inte följa restriktionerna för att det går emot våran natur och våra biologiska drifter?

        Svara

       Exakt, vi är inte djur som inte kan kontrollera våra drifter. Man kan använda hjärnan och vänta med tills omständigheterna är bättre. Så konstigt med folk som behandlar barnlängtan som nåt som inte går att hantera intellektuellt?

       Svara

        Har aldrig sagt att vi är styrda av våra drifter, men vi är påverkade av dem. Garanterat jobbigare att låta bli att ha sex om man är kåt än det är att avstå från att resa när man är ressugen t.ex. Min enda poäng är att längtan efter att få barn är starkare än längtan att resa. Man kan kontrollera både det ena och det andra, men jag tycker att det är löjligt att jämföra resande och barnafödande. Not the same thing.

        Svara

         Men sex och barnskaffande går att jämföra. Sex kan man och måste hålla sig ifrån ibland trots stark biologisk drift, då borde samma gälla att skaffa barn…

         Svara

         Men lägg bara ner! Om jag känner att längtan är starkare efter att resa än att skaffa barn så går det visst att jämföra. Om nån skulle säga att jag aldrig kan skaffa barn så skulle jag inte bry mig. Om nån däremot skulle säga att jag aldrig mer kan resa igen skulle jag inte se nån fortsatt mening med mitt liv och vilja avsluta mitt liv. Så lägg gärna ner med att förminska mina känslor.

         Svara

    JAG väljer att försöka bli gravid. Du väljer inte själv när det är din tur på landstingsbekostad IVF.

    Svara

    ”Alla” som fötts hittills (i fullmånen tid) under pandemin blev ju till innan man fattade att det var en pandemi i Sverige, då är det ju svårt att planera om man ska vara krass.

    Svara

    thedolcestories på insta kunde inte hålla sig har 3 pojkar och skulle till vilket pris som helst skaffa en till, nu väntar hon en flicka mitt i pandemin och reser glatt med spårvagn till jobbet.

    Svara

    Tycker att det är konstigt att man skuldbelägger kvinnor för att de blir gravida och överbelastar vården. Dock pratar man inte om alla puckon som skjuter varandra och överbelastar vården. Eller gör annat farligt som också överbelastar vården. Däremot kvinnor som blir gravida under en pandemi. De ska skämmas.

    Svara

     Eh va? De skuldbeläggs ju tiden, med rätta. Ingen gillar väl sånt 😄
     Sen vaddå kvinnor, de är ju par oftast som skaffar barn? Nä försök inte göra det här till en könsfråga…

     Svara

    Men lägg ner….

    Svara

    Fy fan vad okänsligt inlägg. Finns många ofrivilligt barnlösa som har kämpat för att få ett barn i flera år. Tror du att de ska ”välja bort” ett barn bara för att det är en pandemi? Du utgår liksom från att alla VÄLJER när de ska bli gravida. Bättre att icke-gravida håller sig till restriktionerna så att de gravida och deras partners får uppleva allt som har med graviditet och förlossning tillsammans.

    Svara

     Ja just det aaaallt ska anpassas efter gravida och föräldrar och deras ungar, glömde det. Ni kan också ta ansvar faktiskt och inte bli gravida just nu.

     Svara

      Men alltså jag fattar verkligen inte på vilket sätt det är att ta ansvar att inte bli gravid nu? Vad är det som blir bättre av att man inte föder barn? Läget ska nog bli väldigt, väldigt mycket mer desperat innan man tycker att det är en bra idé att låta alla barnmorskor övergå till intensivvården tex. De flesta förlossningar kräver ingen längre sjukhusvård, utan det är in, föda, ut som gäller. Jämför det med hur det skulle bli om inga barn skulle födas på 2-3 år. Vad tror ni får värst samhällskonsekvenser?

      Svara

       Antagligen väldigt bra eftersom jorden redan är överbefolkad.👌🏻

       Svara

       Jag vet inte, fråga barnmorskorna som gick ut och bad om det. 🤷🏻‍♀️

       Svara

     Fy vad överkänsligt inlägg. Skaffa lite skinn på näsan.

     Svara

      22.13 alltså.

      Svara

       Och ditt inlägg var inget annat än okänsligt? Vilka är ni att lägga er i om kvinnor blir gravida eller inte just nu?! Skaffa er ett liv så ni slipper bry er om andras.

       Svara

    Herre min jesus. Att folk ska sitta och ha åsikter om när andra medmänniskor skaffar barn? Jösses skaffa en hobby eller en katt…..

    Svara

     Har ni åsikter om mitt resande som är meningen med mitt liv så kan jag ha åsikter om ert barnafödande när barnmorskor tom. Gått ut och sagt stopp.

     Svara

    En jag vet fick corona, gravid. De fick ta ut barnet i v 24. Själv hamna hon i respirator 4 v. Båda mår bra idag, detta var i april.

    Svara

     Men gud så hemskt!
     Tur att allt gick bra till slut!

     Svara

    Vem väljer? Alla har inte lyxen att kunna välja. Jag har försökt skaffa barn i fem år – och en pandemi skulle aldrig få mig att missa en chans att lyckas bli gravid. Blir jag gravid har jag väldigt tur – pandemi eller inte, det är absolut inget jag bara kan välja att bli o passa in det till en lämplig tidpunkt i mitt liv! För vissa får man ta chansen när den kommer även om den inte är optimal mtp omvärldssituationen. Tycker det är rätt sjukt att folk bara utgår från att alla kan välja om och när man ska ha barn.

    Svara

     Fast du väljer att försöka. Säger inte att det är fel, men tror du missuppfattar ordet välja här.

     Svara

    Fast att vården inte klarar trycket är ingen gravids fel utan alla puckon som inte fattar att hålla avstånd, vara hemma vid symptom och inte umgås i stora grupper! Hade folk haft lite vett hade vi inte behövt få en stor andra våg, men det är ju viktigare för folk att shoppa på HM, gå på restaurang, resa till gran canaria och ha släktkalas än att försöka förhindra att andra människor dör. Försök påverka de som inte följer restriktioner istället för att skambelägga gravida.

    Svara

     Alla kan göra det de kan, onödigt att peka på det eller det.

     Svara

     Ja, alltså vad är det för fel på folk här?! Som om barn är något man bara kan bestämma sådär?! Fruktansvärda och okänsliga inlägg från folk med 0 empati. Jag fick missfall förra året och har sen inte kunnat bli gravid och fick gå en ivf utredning (då man som kvinna ej får vara över 40 åt, vilket jag var nära). Vi lyckades till vår stora lycka bli gravida naturligt vilket vi är enormt tacksamma för. Men att ni sitter här och ska shamea oss för det finaste som finns är sjukt! Nej, alla kan inte vänta för man har inte tiden på sin sida. Så snälla, var bara tyst!

     Svara

      Jag känner dessutom en som fick Covid som höggravid och det gick jättebra för både mor och barn och barnet föddes inte för tidigt.

      Svara

      Blir frustrerad över att restriktionerna gäller för alla, utom folk som vill ha barn som tydligen kan göra som de känner för. Men jag förstår er absolut, jag hade också agerat själviskt i det läget.

      Svara

       Finns inga meddelade restriktioner från FHM eller regeringen mot att skaffa barn eller vara gravid.

       Svara

        👆

        Svara

      På internet får man vara beredd på att folk har olika åsikter, man kan inte bara säga åt dem att vara tysta. Nu har ju du tagit detta beslut och är nöjd med det, stå för det då, du behöver inte ta åt dig? Uppenbarligen är det ett känsligt ämne för dig, vilket är förståeligt men det betyder inte att de som frågar/kritiserar i allmänhet är okänsliga. Läs inte om det gör dig upprörd är mitt råd, i all välmening.

      Svara

       Absolut men man har ändå ett ansvar som medmänniska att inte bete sig som ett svin mot dom inte har gjort dig något! Det finns inget förbud mot att skaffa barn och samhället måste fortsätta leva. Jag som gravid jobbar redan hemifrån och gör min del. Kanske dags för er partypinglor att också göra det. Folk skiter ju fullständigt i restriktionerna så lite fel att skicka pekpinnar mot något som man kanske inte kan styra tidsmässigt.

       Svara

        Men snälla! Att skaffa barn är ingen rättighet, lika lite som det är en rättighet att resa och ha kul för mig i en pandemi.
        Har du missat barnmorskornas vädjan om att stoppa sånt i Corona-tider?

        Svara

         Det finns inga sådana restriktioner så nej. Föds det inga barn så har barnmorskorna inget jobb sen.

         Svara

        Men ingen har varit ett svin här i tråden?! Nån ställde en fråga och sen har folk haft åsikten att man bör vänta.
        Vi partypinglor? Jag följer alla restriktioner, inte sett nån indikation på att nån annan inte gör det som skrivit här?

        Svara

        Graviditet kan man ju visst styra tidsmässigt dock…

        Svara

         Nej! Alla kan inte beställa bebisar när man vill. Många lider av barnlöshet och du får bara hjälp till en viss ålder.

         Svara

      Sorry men du bestämmer inte vad som är det finaste som finns för alla. Att resa är det finaste som finns för mig. Så länge folk kan skuldbelägga det jag tycker är meningen med livet kan jag skuldbelägga det andra tycker är meningen med livet som tar upp en massa tid från sjukvården.

      Svara

  Min bästa kompis mamma har just dött. 😭
  Och min kompis är så jävla utbränd sen tidigare, fattar inte hur hon ska klara det här! Vad ska jag göra, vad kan jag göra, hur ska jag bete mig? Mitt hjärta går sönder! Jag har känt henne och hennes mamma i 34 år!! 💔😢😭

  Svara

   Jag beklagar 💔

   Svara

   När min pappa dog så kändes allt det praktiska som skulle göras övermäktigt. Ringa begravningsbyrå, rensa ur hemmet, säga upp abonnemang, betala räkningar, ordna med fullmakter mm. Sånt tänker jag att du kan hjälpa till med om hon inte har några andra nära anhöriga? Spara en checklista från nätet om vad som ska ordnas när någon dör och hjälp henne igenom den. Ring alla jobbiga samtal så hon slipper. Det är ju något man som vän faktiskt praktiskt kan göra. Man vill ju så gärna hjälpa men svårt att veta hur. Detta hade varit mitt ”hur” i samma sits.

   Svara

    Vilka bra råd, det är det som är så läskigt att förr eller senare så måste man genomlida att mista någon i sin närhet. Ja det är många praktiska saker man kan hjälpa till med som underlättar🧡

    Svara

   Beklagar. Det är sorgligt.
   Även om man inte kan träffas så kan du höra av dig. Ring. Svarar hon inte så messa och fortsätt messa även om hon inte svarar. Visa att du tänker på henne. Gå o handla för henne (o ev hennes familj), planera veckans mat eller beställ online. Lättlagade mat eller laga mat o ta till henne o lämna bakom dörren. Allt sånt som underlättar livet är guld. Jag tänker att det kan underlätta att ta vissa beslut för henne som just mat.

   Svara

   Gör allt hon inte orkar ett tag, hjälp henne med matlagning, handla, enklare städ. Var stöd och visa att du finns när hon hör av sig. Det kommer gå bra, du verkar vara en väldigt fin vän❤️

   Svara

   Tack alla för era svar. 💚
   Jag är helt i chock här.

   Svara

  Jag har en vän som i början av pandemin skrev att det är ju bara en vanlig influensa, och skrev att alla skulle sluta vara så oroliga osv.. så gick hon på finalen av mello tex.. medan nu så delar hon inlägg till höger o vänster om hur tufft vårdpersonalen har det o att alla måste lyssna på restriktionerna.
  Så tvärtom mot Zytomierska alltså 😄

  Svara

   Ptja tror nog just detta är ganska vanligt och hänt många.

   Svara

    Ja det har du nog rätt i!
    Medan för vissa influensers verkar det varit tvärtom, först isolera sig i en stuga, sen ut o parta 😅

    Svara

   Men vadå det är väl bra att hon har insett och börjat ta ansvar? Jag var lite likadan i våras, hade svårt att acceptera hur verkligheten såg ut. Nu däremot har det sjunkit in och jag har förändrat mitt beteende helt.

   Svara

    Jaa absolut, det är ju det bästa!! Att folk har tagit det på allvar!!
    Men vissa hånskrattade åt att detta i början att det bara var en vanlig influensa.

    Svara

   Skrattretande absolut, MEN ur ett samhällsperspektiv så mycket bättre att hon vänt än om hon hade varit konsekvent och fortsatt i samma spår.

   Zytomierska gjorde ju dock en vändning åt andra hållet, jag vet inte vad som hände där.

   Svara

    Jamen vad hände med Katrin? Har hon gett nån förklaring??

    Svara

    helt rätt! Mycket bättre att folk tagit detta på allvar!!
    Gällande Katrin märks det ju verkligen hur vissa tänker helt annorlunda.. märkligt o tråkigt!

    Svara

  Jag blir verkligen deppig nu. I våras hade man iallafall ljusare tider att se fram emot, till skillnad från nu. Nu är det mörkt, regnigt och julen är inställd.
  Jag HOPPAS verkligen att alla tänker en extra gång nu och faktiskt tar sitt ansvar på riktigt, så vi kan bromsa den här utvecklingen en gång för alla! Middagen i helgen kommer garanterat i n t e vara värd ytterligare två månader med hårda restriktioner!

  Svara

   Men julpyntet är inte inställt!!!!!! 🥳🥂🌨️☃️🎄🎉✨ Its a merry shmerry christmas

   Svara

   Du får se fram emot sommaren.

   Svara

    Men lugna sig med sommar det har ju nyss varit. Fuck sommar, Jul jul strååååååålande jul. Snö, julpynt, JULEKOKET (vatten och julkryddor, starta plattan varje morgon), täckbyxor, åka skoter och grilla körv, dricka starkglöggen, shoppishoppi nytt julpynt.

    Finns ju så sjukt mycket att se fram emot.

    Svara

     Eller om man bor i södra Sverige, regn, plusgrader, regn, grått, regn, slask, underkylt regn, lera, regn och lite mer regn. Fram till april ungefär.

     Svara

      Men julekoket, julpyntet, starkglöggen och shoppishoppi då? Köp såna där skoterskor, det är vinterns crocs, perfekt för slask och vidrigt väder.

      Svara

       Shoppishoppi 😂😍

       Svara

      Hahaha, fantastiskt vad rätt du har!😂 även om jag fick lite feeling av anonym-julekokets mysinlägg! 😍

      Svara

       Hahaha jag också, speciellt shoppishoppi 😂😂

       Svara

      Personligen hatar jag minus 20 och 2 meter snö som ska skottas bort varje morgon man ska köra på jobbet. Vintern som kommer i oktober och försvinner i maj. Å vädret kan man inte göra något åt men man kan ju alltid flytta;)

      Svara

    Redan före jul vänder vi mot ljusare tider och dagarna blir ljusare och längre. Håll ut det kommer i alla fall en vår vad det lider.

    Svara

   Julen behöver inte alls ställas in, fira annorlunda bara. Jag tänker gå all in som vanligt.

   Svara

   Håller med men det är ju fortfarande så att väldigt många har flertalet sociala möten varje dag. Alla som går i förskola, skola, jobbar i butik, jobbar i fabrik, på restauranger och snabbmatskedjor, handlar mat… Tror vi kan sakta ner spridningen men den kommer fortsätta :-/

   Svara

   Julen blir aldrig inställd. Finns väldigt fina sätt att fira på utan att man måste vara stort kalas.

   Godjul i förskott!❤️

   Svara

   Och jag känner mej så hoppfull. Nu kommer nog vaccinet snart. Jag haft tumöreroch det varit jobbigt. Nu ska jag fixa fint här hemma och mysa i soffan. Ta hand om er. 😊😇

   Svara

   Det har inte varit något ljus att se fram emot sedan januari…. o.O När det kommer till pandemin alltså. Framförallt inte i Sverige.

   Svara

    Hen menade nog det fysiska ljuset som kommer med våren.

    Svara

  Det här inlägget kommer att spåra till något himla Familjeliv där det till slut kommer att tipsas om att gurgla kolloidalt silver för att slippa viruset.
  En bra grej hade varit om Camcam hade länkat till hemsidor med konkret fakta i det här inlägget som FHM, 1177 Vårdguiden, regeringens med flera i inlägget så att alla som efterfrågar info kan få korrekt sådan, och självutnämnda experter kan ta det som en hint att för en gångs skull hålla snattran.

  Typ som frågan ovan om gravida är i riskgrupp: Sök info där det är störst chans att korrekt sådan finns – INTE på en blogg.

  Svara

   Vad tur att du nämner 1177 och såna sidor, jag hade ingen aning om att det fanns information någonstans att tillgå.

   Svara

    11313 är bättre

    Svara

     Är 100% säker att personen menar hemsidan 1177 och inte telefonnumret

     Svara

    @20.18 Eftersom din sköna raljanta ton tyder på att du vet var du ska leta information så kanske min kommentar inte huvudsakligen var riktad till just dig.
    Får uppfattningen att många istället för att leta korrekt information ställer frågor här eller på andra forum och får helt idiotiska svar, eller svar som bara är åsikter och noll faktabaserade.

    Svara

     Du kanske förtjänade den tonen då du i din kommentar verkar tro att folk är så dumma i huvudet att dom inte fattar det själv om inte camilla eller riddaren real rosa kommer och räddar alla dumma osmarta medborgare där ute.

     Svara

      @20.58. Wow.

      Svara

       Thx

       Svara

   Jag trodd på riktigt att alla klarade av att ta del av informationen från myndigheterna på nätet hur lätt som helst. DÅ en gammal tant som jag klarar av det borde det väl inte vara så svårt för unga som har vuxit upp med/ gått skola med nätet som arbetsredskap😉

   Svara

   FHM är inte en seriös myndighet, bättre lyssna på WHO eller ECDC eller CDC

   Svara

  Jag jobbar ihjäl mig på jobbet, pga Covid. Blir typ avundsjuk på alla som jobbar hemma och har börjat med arton nya hobbies med all tid de spenderar hemma. Jag fattar att det inte är en dans på rosor heller och att man saknar sina rutiner, men ändå. Jag vill också vara hemma.

  Slut på ilandsproblem och klag.

  Svara

   Samma här! Vad jobbar du med?

   Svara

    Jag jobbar på förskola. Kollegorna är sjuka/vabbar/har symptom och vi har inga vikarier, för dom är sjuka/vabbar/har symptom. Men barnen är inte hemma, så vi har fulla barngrupper men ingen personal. Idag hade jag 17 barn under 3 år. Själv. Började klockan 07 och fick sedan reda på att personen som skulle stänga hade gått hem med hosta, så jag fick jobba till 17.30. Detta är inget ovanligt och drabbar även mina kollegor. Men så klart drabbar det främst barnen.

    Svara

     Men gud är det ens lagligt? 17 barn på en person kan ju inte vara ett dugg säkert? Kan de inte ta in studenter som vikarier eller vadsomhelst?

     Svara

      Det är inte säkert eller lagligt, nej. Men det finns ingen att ta in. Bokstavligt ingen.
      Vi har lite för feg ledning också, som vägrar be föräldralediga och arbetssökande hålla sina barn hemma, om möjligt. Förra veckan var två avdelningar helt utan personal, så vi fick portionera ut barnen på de andra avdelningarna. Jätterörigt för de små liven. Då hade vi barn från tre olika avdelningar hos oss. Inte optimalt när alla råd vi fått uppifrån är att inte blanda barn eller ha tvärgrupper. Och absolut inte optimalt för barnen, så klart.

      Svara

       Men herregud säg ifrån. Och funkar inte det så byt förskola. Lovar att inte ALLA förskolor har lika pissdålig ledning. Så länge folk tillåter att bli behandlade som skräp under någons sko kommer det fortsätta.
       /Förskollärare

       Svara

        Jag är nyanställd, så vet inte hur ledningen är när det inte är coronakris. Jag upplever dock att det är vanligt att det är småkaos hela tiden, oavsett förskola och kommun. Ständigt underbemannade och överarbetade. Jag kanske bara är övergnällig och trött idag dock. Ska sluta gnälla nu.

        Svara

         Ta kontakt med ditt skyddsombud.

         Svara

       Gud vad sjukt. Som förälder hade man ju velat veta så man hade fått chansen att trixa och ringa runt bland släkt och vänner eller kanske samarbeta med andra föräldrar för att kunna lösa det.

       Visst behöver vi förskolan men tar hellre tjänstledigt från jobbet eller tar ut obetald semester än låter mitt barn tas om hand av en person med 16 andra.

       Helt omäsklig arbetsplats för dig. Ring Aftonbladet.

       Svara

        Föräldrarna vet

        Svara

        Trixa bland släkt och vänner, hallå, vad hände med ”umgås bara med dem du bor med? ” inte läge för mor/farföräldrar att se efter kids från förskola nu va? 🙈🤷🏼‍♀️

        Svara

     Är du med i förskoleupproret på fb?
     Vi har bett vh ha barnen hemma i perioder

     Svara

     Förskolan är tyngd sedan tidigare och toppar listor på utbrända sjukskrivna. Den nuvarande situationen lär inte göra saken bättre.

     Svara

     Men det låter helt ohållbart! Men hur gör man då? Går sms ut till föräldrarna om att hämta barnen tidigare? Hade det varit så på min förskola där mitt barn går hade jag hämtat illakvickt. Jag har största förtroende för personalen men ingen kan rodda 17 barn under 3 år hur duktig man än är. Fy. Jag älskar förskolepersonal ✌️

     Svara

      På andra ställen jag har jobbat har det under pressade situationer (till exempel en gång när 7 av 10 personal hade maginfluensa) gått ut info om att om man KAN ha sitt barn hemma eller kortare vistelsetider vore det bra om man gjorde det. För att underlätta för personalen, för de barn som verkligen behöver vara där och för att minska smittspridning.
      Det får vi inte be om eller gå ut med, enligt nuvarande ledning. Bättre då att barnen flängs runt på andra avdelningar de inte är bekväma med, med överstressad personal och alldeles för stor barngrupp. Verkligen barnens bästa…

      Svara

       Huvudman har rätt att stänga

       Svara

     Kan inte dom som e föräldralediga plocka hem sina kids, till att börja med

     Svara

      Enligt ledningen får vi inte be vårdnadshavarna om det. Vilket är galet eftersom barnen hade haft det mycket bättre och tryggare hemma under sådana kaosdagar.

      Svara

     Föräldralediga kan ju plocka hem sina barn till att börja med..

     Svara

      OCH syskon till sjuka ungar kan också få stanna hemma.. helt HELT sinnessjukt att syskon med smitta i hemmet får lämnas på förskolan! Ska vi stoppa smittan eller föra den vidare? Snäll alla föräldrar, jag ber er, är ni hemma med ett sjukt barn, håll även de friska barnen hemma så jag slipper torka den näsan vid insjuknandet på förskolan! Börja tänk längre än näsan räcker! Tack!

      Svara

    Ett längre svar fastnade i modd. Jag jobbar på förskola. Tyvärr.
    Själv då?

    Svara

     Jag jobbar också på förskola och är så tacksam att ha ett jobb att gå till MEN HÅLLER MED DIG!! Vissa dagar är det ett rent helvete och föräldrarna tjafsar om att deras barn inte alls är sjuk. Som om dom tror att vi skickar hem för att jävlas 😫

     Svara

   Jag jobbade i butik tidigare och kände precis som du. Hade ångest varje dag att gå till jobbet men jag började plugga istället och är så tacksam över att jag får vara hemma nu.

   Svara

   Det är väldigt bekvämt att jobba hemma, det ska jag inte sticka under stolen med. Men det börjar verkligen påverka psyket negativt av att inte träffa människor på flera dagar. Önskar att jag hade uppskattat det mer när jag hade chansen.

   Svara

    Jag jobbar hemma 2 dagar i veckan och befinner mig på plats 3 dagar. Eftersom jag pendlar är detta guld. Jag uppskattar båda delar. Hade nog tyckt det varit riktigt jobbigt att jobba hemma 5 dagar i veckan.. har inte möjlighet att vara hemma alla dagar så det är en bra lösning. Har eget rum på kontoret så kan distansera mig.

    Svara

   Samma här. Jobbat 10 dagar i sträck nu. Allt jag vill är att stänga in mig, ensam i min lägenhet! Så trött på människor! Munsår och blåsor i hela munnen, ständig molande huvudvärk pga lite för mkt stress i några månader nu. Men tog ut en semesterdag på fredag och det lever jag för just nu 😄❤

   Svara

  Orkar inte vara ensam mer 🙁 går sönder

  Svara

   ❤️❤️❤️

   Svara

   ❤️❤️❤️❤️

   Svara

   Samma här, orkar snart inte mera. Det här året har varit skit

   Svara

   Samma här. Vill inte leva längre.

   Svara

    Du orkar! Du är starkare än du tror ❤️

    Svara

    Jag ville inte leva i våras. Hade verkligen mörka självmordstankar. I dag mår jag bra! Jag vet att det känns som det aldrig kommer bli bättre men det kommer det. Du kommer se tillbaka på den här tiden som mörk och svår, men du kommer ta dig ur det. Våga berätta och våga be om hjälp ❤️

    Svara

    Om du känner så på riktigt så ta kontakt med vården, eller en hjälplinje t.ex. mind eller suicidezero.

    Svara

   För det första, så är du INTE ensam. Jag vill verkligen trycka på faktumet att den psykiska ohälsan i samhället ökar kraftigt och de drabbade är du, din kollega, grannen och tjejen i kassan. Det är en sådan tid vi lever i just nu och om du vill göra dig en tjänst på riktigt så börja anpassa ditt liv efter dagens verklighet. Det betyder inte på något vis att detta är förevigt eller heller är tidsbestämt. Men att anpassa sig och börja agera därefter, finna nya intressen, börja följa nya människor, sätta upp mål som kanske ser annorlunda ut från dina tidigare – men se det som en möjlighet! Allt gott som görs idag är bättre för framtiden, på ett eller annat sätt.

   Saker du kan göra och fokusera mer på är att öka känslan av en gemenskap i ditt liv idag, börja följa konton som livear(FB grupper, Instagram, Tiktok), facetimea med en vän och drick vin eller laga mat ihop, gå med i communities på sociala medier, skaffa en Tumblr och dela dina favoritbilder och skriv till konton som inspirerar dig.

   Om du bara förstod hur (o)ensam du är i din situation just nu. Vi är så många fler och det är OK. Låt det inte bryta ner dig, livet väntar fortfarande på dig älskade vän!

   Svara

  Restriktionerna känns så jävla menlösa. Knappt någon som bryr sig. Det bästa hade varit om det blev kännbara straff för de som missköter sig, men givetvis blir det svårt att genomföra.

  Svara

   Håller med. Har inte trott det innan men blir mer och mer övertygad om att en riktig lockdown behövs för att folk ska fatta och respektera riktlinjerna.

   Svara

   Tror stenhårt på 1000 spänn i böter för folk och företag (något mer där) som missköter sig. rätt in till sjukvården ska pengarna gå!

   Svara

  Det här inlägget är väldigt talande för den svenska corona-strategins brist på framgång.

  https://mobile.twitter.com/MaxCRoser/status/1328045594099724289

  Svara

   Det visar ju dock bara att vi hittar fler fall eftersom vi testar mer. Vi vet ännu inte resultatet.

   Svara

    Men snälla… Han trodde befolkningen skulle vara immuna.

    Och Sverige har fortfarande högre dödstal och antal smittade än de länder som har testat mycket och ofta hela tiden.

    Svara

    Haha men va? Har du statistik på att Sverige testar mer än Finland? Sett till invånarantal då.

    Svara

     Finns all statistik på nätet bara att klicka runt bland staplar och grafer. Tror att det är bättre att kolla där än att sitta och tro något annat.

     Svara

   Klarar inte av att varken se eller höra honom längre. Jag vill inte ens se hans namn… och då upprörde han mig på daglig basis varje dag under hela våren. Nu är måttet rågat. Tegnell alltså.

   Svara

    Ungefär som vi känner för dig.

    Svara

    Du måste lyssna på dr albans låt om tegnell, you will love it! 👌🏻😜

    Svara

    Samma här

    Svara

   Sverige har verkligen misslyckats katastrofalt med sin ”strategi”.

   Svara

  Har precis blivit ”frisk” från covid, men saknar fortfarande luktsinne. Dock är tröttheten värst. Ta hand om er och håll avstånd!

  Svara

  Tycker man borde ha hårdare restriktioner när man vet att ett vaccin är på gång. Smittningen måste bromsa upp rejält. Verkar vara flera som fastnar i antalet dödsfall och att det endast är äldre och riskgrupper som dör. Glömmer äldre som isoleras och dör ensamma. Isolerade sin sista tid i livet. Sjukvården som blir belastad flera år framåt. Protesoperationer som skjuts upp och innebär lidande i flera år. Utredningar som skjuts upp och cancervård som dras ut. Tycker Sverige har visat gång på gång att människor inte kan tänka själva. Att många behöver ha tvång för att agera, precis som resten av övriga världen har behövt. Svenskar är inte bättre än andra länder.

  Svara

   Än är det inget vaccin som är ”riktigt på gång”.
   Lyssna på dagens presskonferens. Finns inget godkänt vaccin än och man vet inte när det kommer, det är bara vilda gissningar. Sedan kommer det att ta väldigt lång tid att vaccinera. De pratade om 1-2 år innan vi kan se någon effekt av ett vaccin.

   Svara

    Tror vi har ett samhälle där det är väldigt svårt för oss att greppa att ett vaccin skulle kunna finnas – utan att vi kan klicka hem det med ett par dagars hemleverans till dörren.

    Men vi lär ju få inse det.

    Svara

     Icke att förglömma att det inte bara är vi i Sverige som väntar på vaccin utan hela världen. Stor risk för internationella konflikter när det väl börjar produceras. Som tur var kommer galningen Trump inte stå på barrikaderna och hota med kärnvapenkrig om inte hans landsmän får första dosen.

     Svara

  Jag blir något så extremt provocerad av folk som blir glad av pandemin för då slipper de ”tacka nej till fester de inte orkar gå på”.

  Svara

   Kan med 99% säkerhet lova att dom inte är seriösa när dom säger så 🙂

   Svara

   Fast det är en skön bieffekt av en hemsk pandemi. Jag älskar att vara hemma och slippa trycket att träffa andra och behöva planera sina helger för att hinna med sina sociala engagemang. Det här tempot passar mig mycket bättre.

   Svara

   Jag upplever också en del fördelar rent personligen av pandemin.

   Önskar givetvis ändå att det var över. För hela vår världs skull. Men vad spelar det för roll vad jag önskar? Gör varken från eller till.

   Svara

  Förutom att folk dör och att det är jobbigt för dom som jobbar i vården bla bla bla, vad är det ni tycker är så jobbigt med detta? Vet att många mår psykiskt dåligt av det, men av vad? Att det är typ ”oroligt” och inte som vanligt?

  Jag är ganska orolig av mig så förstår men med detta rycker jag bara på axlarna konstigt nog. Nätshoppar mer, men känner inte av världens största skillnad i mitt privata liv.

  Svara

   För min del är det ensamheten som är värst (singel och har ingen kontakt med min familj), att livet står helt stilla, och att man inte har något att se fram emot. Är en väldigt social person så det har varit sjukt jobbigt. Och ovissheten, att man inte har något bestämt slutdatum man kan räkna ner till.

   Svara

   Jag saknar att kunna vara social ibland, typ gå ut och ta en öl med några vänner efter jobbet. Saknar att fixa naglarna. Saknar att gå ut och äta middag på restaurang. Att ha en semester att se fram emot. Kunna ta spontan fika med någon.

   Svara

   För mig är det den sociala distanseringen som är mest påfrestande. Jag har småbarn men mina tidigare barnvakter är i riskgrupp så får ingen avlastning där. Och även om jag skulle få tag på någon barnvakt, vad skulle jag göra? Går ju inte att gå ut och träffa folk!

   Innan detta var jag ändå ganska social. Så jag tror kanske att det beror på vilken person man är; introverta människor med ett begränsat, och mestadels bibehållet socialt liv, kanske inte påverkas lika mycket psykiskt av just det?

   Svara

   Jag är van att göra väldigt mycket hela tiden. Träffar mycket vänner, min man och jag går ofta ut och äter, fikar, går ofta på stan, tar ofta AW med mina kollegor efter jobbet, har släktingar med barn som vi brukar träffa ofta, tränar mycket, etc. Omställningen från det till att nu jobba hemifrån och övrig tid sitta hemma i vår 2a i stan är jättestor. Vet att mina vanliga rutiner inte är livsnödvändiga men det är i alla fall det som jag tycker är jobbigt.

   Svara

   Att inte träffa mina föräldrar (båda riskgrupp). Och övrig familj också för den delen. Inget kul att se framemot. Allt är inställt.

   Svara

   Bor man ensam så är det ju inte så konstigt att man mår dåligt, dels den sociala aspekten men även att man inte har råd att vara sjuk. Jag tänker i alla fall på släktingar och mina föräldrar där en av de är i riskgruppen.

   Svara

   Att jag riskerar att förlora jobbet. Annars i vardagen att jag inte borde gå till gymmet fast det är det enda som ger mig energi att orka lite till. Följa restriktioner vs psykisk och fysisk hälsa. Saknar såklart kompisar och att kunna gå på resturang och vara i stan, andra områden än där man bor. Att livet rullar på och inte är så komplicerat hela tiden.

   Svara

   Men hörrni vi har varandra här iallafall! Ska vi säga vinkväll 20.00 på ös på fredag? Vi köper snacks (tipsa varandra om vad för snacks!! Jag kommer köpa tryffelsalami och rött vin) sen tänder vi ljus, ligger i pyjamas i soffan och hinkar wine wine🎉👌🎉

   Vi startar en tråd så då så vi vet vilka som myst till det så vi får en gemenskap. Typ ”festkväll med brudarna-tråden ös 2020 hur full är du?”

   Svara

    Jag är på! 🎉

    Svara

     Vi kan ju tagga hela veckan som om vi skulle ut på riktigt, alla är ju här jämt ju? Som att tagga till en aw🎉🥂

     Svara

    Jaaaaaaa

    Svara

    Låter ganska destruktivt att planera alkoholkonsumtion på det sättet

    Svara

     Sluta vara så törr, drick vatten och ät luft då. Du är välkommen ändå, skål!

     Svara

    Jag är på! Nykterist men julmusten är med mig! 😅

    (Saknar för övrigt konserter helt galet mycket, när kommer man få höra en riktigt jävla bra låt live igen ❤️)

    Svara

     Jamen det kommer ju grymma låttips på fredag också såklart! Yiiiiihaaaaa

     Svara

   Att mina fritidsaktiviteter (kör och spanskakurs) är inställda, saknar särskilt kören! Att inte kunna göra andra intressen/sånt jag gillar – RESA, gå och fika med kompisar, gå på konserter… Även gå på restaurang känns lite osäkert även om man får (vet inte vilka som ordnat med avstånd mellan borden och så). Att hela tiden tänka på det här och förhålla sig till det, vill va mer ”care free”. Och jobbigt på jobbet (fritids) sjuka kollegor gör det tufft och vi måste vara ute mycket mer.

   Svara

   För mig är det att jag inte kan umgås som vanligt med min mormor.. Och yngre blir hon inte. Mår så dåligt för att hon är ensam. Den finaste jag vet. Och livrädd för att hon ska bli dålig. Sen för egen del är det inga problem att avstå att gå ut eller låta bli att vara social. Men tycker att det är fruktansvärt tragiskt att folk blir av med jobben och att den rasar runt en på så vis. Ingen mår väl bra av det.

   Svara

   Förlorade jobbet i första vågen. Mitt första ”viktiga” jobb inom min bransch (event) – ett sånt där som sticker ut på CV:t. Väldigt ledsen över det.

   Svara

   Ensamheten och brist på närhet är värst. Är singel och bor ensam i en liten etta där jag spenderat i princip all min tid sen i mars. Minns inte om jag någonsin har känt mig såhär ensam, det tär verkligen på en. Saknar att dejta, gå på fester och träffa nya människor. Saknar att gå på konserter och andra tillställningar. Mina vänner bor en bit ifrån mig så det blir inte att vi ses speciellt ofta nu heller. Har även blivit av med mitt jobb pga corona och det suger ju rejält.

   Känns som att livet är på paus och jag blir stressad över det då jag framförallt inte har all tid i världen att träffa någon om jag vill ha familj osv. Tycker att det är vi singlar (och ensamma äldre) som drabbas värst. Är så avundsjuk på vänner och bekanta som har familj, de har ju varandra där hemma att mysa med. Även om jag såklart förstår att man kan gå varandra på nerverna också.

   Svara

   Det är hövligt jobbigt att vabba sjukt barn, som inte är ett dugg sjukt men liiiiiiite fukt i näsan, samtidigt som ingen finns som att täcka upp för mig på jobbet, det stressar ihjäl mig! Men vi är hemma och myser!

   Svara

    *jävligt jobbigt

    Svara

   Så länge jag får träffa min familj så är jag egentligen mer än nöjd. MEN, jag saknar mina träningar som fan, jag vet liksom inte riktigt vad jag ska göra utan att få göra det jag älskar mest.
   Jag saknar att gå ut och äta, jag saknar att kunna vara fysisk med en kille utan att behöva tänka efter först.
   Och så saknar jag att åka tåg. Och att bo på hotell. Saknar nöjen helt enkelt. Ö

   Svara

   Jag är ensamstående mamma till en ettåring och för mig är det jobbigt att aldrig kunna få avlastning och andrum. I normala fall hade ju mormor kunnat hjälpa till och jag hade kanske kunnat komma iväg någon kväll och bara få vara jag. Det tär på mig att inte ha haft någon egentid alls sedan mitt barn föddes och att det inte heller finns i sikte.
   Jobbigt är också rädslan för att bli sjuk. Dels rädsla för själva lidandet i sjukdomen men också för vad som händer om jag får sådana symptom att jag inte klarar att ta hand om mitt barn? Kommer jag behöva ringa kommunen och be om hjälp och vad för hjälp finns det att få? Min mardröm är att bli så sjuk att behöva lämna ifrån mig henom till någon hen inte känner, mitt i hens närmandefas och allt. 🙁.

   Svara

   För mig har det sjukt nog blivit det här kommentarsfältet som är värst just nu. Blir deprimerad av att läsa här. Scrollar man upp lite här så blir några gravida lynchade för att de har mage att skaffa barn under en pandemi och ta vårdens resurser. Häromdagen skulle en kvinna sättas på plats för att hon hade lämnat barn på dagis. Något inlägg innan det var det någon som hade åkt till Rusta och fick skit för det – trots att hon inte ens hade gått in utan åkt hem (i egen bil) när hon såg att det var folk där!

   Det lyser verkligen fram hur otroligt mycket oempatiska människor det bor i det här landet, som inte för en sekund kan försöka tänka sig in i någon annans situation eller tänka att det kanske ger mer att säga något snällt eller stöttande, utan som bara ser allt svart eller vitt och ska gå på – anonymt såklart – så fort någon annan inte är perfekt.

   Lösningen är såklart att sluta läsa här. Är så himla trist bara för så värst många tidsfördriv finns inte när man själv försöker hålla sig hemma hela dagarna… men som sagt; blir helt orimligt nedstämd av att läsa allt skitkastande här. Hoppas att kanske någon tar åt sig och skriver nåt annorlunda :/

   Tacohej

   Svara

    Ja det här kommentarsfältet är helt fucked up. Jag tror knappast att de är så perfekta som de försöker få det att låta som. Man får verkligen tänka några varv extra innan man säger det man vill säga om man inte vill få en arg anonym på sig.

    Det är många här inne som behöver en high five. Med en stol. I ansiktet…
    Skämt åsido, men det är lätt att leka duktig på internet, tror inte för fem öre att alla är så otroligt duktiga och följer ALLT till punkt och pricka.

    Svara

  Idag kom det ännu en vårdnadshavare som berättade att familjen legat hemma i corona medan barnet har varit på förskolan. Vi som jobbar i förskolan har inte vetat någonting när vi varit i kontakt med vårdnadshavaren vid hämtning och lämning. Hur kan detta vara okej?!

  Svara

   Frågade ni inte hur de tänkte?

   Svara

   Jag slutar aldrig förvånas.

   Svara

   Fy f*n vad förbannad jag blir på rikspuckon som dessa!

   Svara

   Hej förskolelärare.
   Det är inte okej. När jag fick mitt covid-19-besked samt det man kan läsa sig till överallt säger att det är ok att lämna på fsk om man kan garantera att man inte har närkontakt med någon annan. Så om föräldrarna varit nära er har de gjort helt fel och borde kunna anmälas eller liknande. Ta upp det med er chef eller med facket.

   Ps. Mitt barn var hemma med mig under hela karantänen.

   Svara

   Det är det inte. Man får lämna på förskolan när man har bekräftat covid OM det kan ske utan kontakt med någon pedagog eller annan person. Så de borde ringa och hämta barnen vid grinden.

   Svara

    Jag fattar verkligen inte hur man har kommit fram till att barn inte sprider viruset vidare så mycket. Förutom då till gamla människor som ska undvika att umgås med sina barnbarn. Jag skulle totalvägra att jobba inom förskola om jag visste att covid-familjer skickar sina ungar dit.

    Svara

     Då blir man nog uppsagd (arbetsvägran). Det har inte många råd med.

     Svara

      Förmodligen, men jag hade tagit det då. Jag kan jobba med annat, men förstår om alla inte har den möjligheten. Inte värt att riskera hälsan eller livet för andras ungar, som ju också ska vara hemma i karantän med resten av familjen. Helt ologiskt att föräldrar är hemma men skickar ungen till förskolan.

      Svara

       Ja det svåra kan ju var att få ett bytt jobb inom nåt annat just nu liksom… Håller med dig om det andra.

       Svara

        Underlättar om mannen har ett eget företag, som i mitt fall. Jag kan börja jobba för honom i halvtid imorgon om jag vill. Det är brist på folk i byggsektorn.

        Svara

         Haha ja det låter bra 😉

         Svara

       Föräldrar är ologiska idag, egoistiska och saknar helt sunt förnuft.. sjukdom i hemmet, barnen är hemma, hur svårt ska det va? Detta ska alltid gälla. Oavsett sjukdom!

       Svara

     Det har man inte. Man bara skiter i det.

     Svara

    Nej inte om du själv är smittad utan då ska någon annan i familjen som inte har smittan lämna barnet https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-eller-nagon-i-familjen-har-blivit-sjuk/

    Svara

   Förskolelärare: Jag tycker såååå synd om er. Också varför jag skällde ut Elaine Eksvärd redan i våras.

   Skickar er all min kärlek. 💜

   Svara

   jävla idioter, det är tyvärr tegnell som sagt att barn kan gå till skolan så länge vuxna är hemma i corona om de är symptomfria. Att han ska vara en läkare är för mig ofattbart :/

   Svara

   Så jävla stört. Jag höll mitt barn hemma medan jag väntade på testsvar och tills jag kände mig frisk. Fattar inte hur folk kan med att lämna sina barn på förskolan. TÄNKER DE INTE?!?!?!

   Svara

  Har Zytomierska gett någon förklaring till varför hon helvänt ang corona och inte längre tar nåt ansvar? Från att ha flytt sthlm och sen varit livrädd med värsta masken?

  Svara

   Nä inget svar på denna helomvändning?!
   Skulle vara väldigt intressant att höra hennes inställning idag.

   Så synd att hon tackade nej till ytterligare ett möte med läkaren från SVTs Mötet.
   Han som ifrågasatte hennes isolering!

   Och så sjukt när hon kom hem från Jämtland och hon gick in på Fältan med värsta superduper munskyddet, och nu ute på nattklubb.

   Nä hon som annars brukar skrävla med orden är väldigt tyst om just detta!

   Svara

   Jo, hon gav en förklaring i podden. Dock en väldigt krystad förklaring…lika trovärdig som allt annat hon håller på med…

   Svara

  Lite av det vi vet hittills om Covid-19 här i Sverige:

  ”Viruset verkar gillar barer, affärer och museum väldigt mycket, men inte restauranger, bussar och skolor. Jag måste nog ha varit korkad hittills, för jag har inte riktigt förstått att viruset har preferenser för när det väljer att titta fram och hoppa över till andra människor. Är det någon här som har kollat upp vilka intressen viruset har? Lite har jag lyckats lista ut efter ledtrådar:

  Corona verkar gilla Halloween, konst och att spendera pengar. Och att ägna sig åt sporter ihop med människor över 15 år. Åka tåg verkar det tycka bättre om än att åka t-bana och buss.

  Det jobbar hellre i kontor än i butik och absolut inte inom vården.
  Skulle vårdpersonal ändå smittas så sker det förmodligen på Ica. De som jobbar på kontor smittas däremot mer troligt på jobbet än när de handlar på Ica.

  Viruset gillar att hoppa från barn till vuxna i speciella situationer som när 70-åriga farmor sitter barnvakt och de pysslar tillsammans. Ett ganska åldersdiskriminerande virus, eftersom 64-åriga matteläraren Agnes absolut inte smittas när hon förklarar mattetal för ett barn.

  Viruset ger upp så fort det ser ett visir men vid blotta åsynen av ett munskydd blir viruset alldeles pilskt och börjar repoducera sig hej vilt!

  Det vet också att det inte får angripa ombord på flygplan.

  Viruset tycker framförallt om att fira jul med familjer. Ett genuint högtidsvirus med andra ord, en riktigt sällskapssjuk liten rackare.

  Men återigen: Framförallt avskyr viruset barn, och lokaler med barn är därmed säkra – om en mormor eller morfar finns i närheten förlorar dock barnen sin skyddande kraft.

  Viruset är särskilt förtjust i olika bilträffar utomhus. Men om bilarna står på Gekås parkering håller sig viruset borta. Även inne i varuhuset kan viruset inte föröka sig bland 3500 människor. Normalt släpper de in 7000 personer. Men efter att ha halverat antalet bröt viruset alla avtal med Gekås. Det var inte längre lönt att hålla till där. I stället uppehåller det sig numera i folksamlingar större än 50 pers. Under 50 är inte lönt. Bara på restaurang där det räcker med 9 pers för att viruset ska föröka sig. Oklart om det fungerar att de 9 personerna sitter ner dock, för viruset smittar ju inte människor som sitter ner.

  Tror inte vi har att göra med ett intelligent virus, eftersom det verkligen inte gillar att gå i skolan. Skolkar hela dagen för att hänga i köpcentrum och på konserter. Vad det tycker om julbord är ännu oklart”.
  🦠

  Svara

   En bekant delade denna på Facebook. Tyckte att den var löjlig då och löjlig nu.

   Svara

    Jag tycker det finns en del poäng i den. T.ex. detta med barn och att de inte sprider smitta. Om det nu stämmer, varför får de då inte träffa äldre släktingar? Varför ska just lärarna utsätta sig för deras smitta varje dag?

    Svara

     Precis. Finns ju ingen logik i det alls. Förmodligen har man tänkt att barn som går i grundskola ska ha rätt till utbildning, och att det är ur samhällsperspektiv viktigare än att rädda några liv. Men jag skulle uppskatta om ministrar och myndigheter skulle vara ärliga med det, och säga som det är. Om jag var lärare så skulle jag vägra att gå till jobbet om social distansering inte är möjligt. Jag vill inte bli smittad.

     Svara

      Jag är lärare och jag kan säga att det är helt omöjligt att hålla avstånd till både elever och kollegor. Vi ges noll förutsättningar. Råden från FHM är verklighetsfrånvända. Har de varit i ett klassrum? Jag har 27 elever i mina klassrum. Vi har 28 bänkar i klassrummen. Det finns inte en möjlighet att hålla avstånd.

      Vi måste delta fysiskt på alla möten och konferenser och vi sitter 19 pers i ett kontor. Vi har cirka 40 cm mellanrum mellan våra stolar.
      Vi får inte åka hem och jobba hemifrån trots att vi skulle kunna.

      Svara

       Att ni har fysiska möten och konferenser är ju helt sjukt! Det har vi på min skola. Känns ju inte som er rektor gör allt hen kan för att minska smittspridning då! Anmäl nånstans?

       Svara

        Det är helt sjukt och nej, rektorn gör verkligen inte allt för att minska smittspridning. Jag vet bara inte vart jag ska anmäla. Jag vill vara anonym för jag är rädd att chefen ska få reda på att det är jag.

        Svara

         Har man inte fackligt tillitsvalda på skolan i Sverige? Tycker det lyser igenom att det inte fungerar speciellt bra på många av arbetsplatserna.

         Svara

          Jodå det måste man ha.

          Svara

         Facket? Kommunen? Googla och se, troligen man man va anonym också.

         Svara

      Det finns väldigt mycket logik, som man dessutom är helt och hållet öppen med. Det finns ingen dold agenda hos Folkhälsomyndigheten eller regeringen.

      Anledningen till att förskolor och skolor är öppna är till stor del att barn har skolplikt. Det anses vara av största vikt att de fortsatt får en fullvärdig utbildning. Dock vägs det naturligtvis mot risken för smitta. Dock smittar barn i betydligt mindre grad än andra, vilket har lett till bedömningen att skolor fortsatt ska vara öppna.

      Kring barnbarn och äldre släktingar finns det även där en logik. Dels är barnet sällan ensamt med den äldre (ofta är barnets förälder med t.ex.), dels befinner sig äldre i riskgrupp (givet att de är över 70) och om barnet skulle bära på smitta är därmed risken större att det får allvarliga konsekvenser.

      Kring texten i övrigt finns det mycket mer att säga också. Det finns så mycket mer bakom besluten än vad det verkar här.

      Svara

       varför har alla andra länder i europa distansundervisning tom de med sämmre ekonomi, levnadsstandard och socioekonomiska aspekter. de värnar mer om sina medborgare än sverige tyvärr 🙁

       Svara

        Skolorna är ju öppna i större utsträckning nu än förr

        Svara

       Corona verkar ju heller inte gå hårt på emot barnen… Huruvida de fungerar som smittbärare är ju svårt att säga, då folk inte verkar veta hur de smittas längre. Om det var svininfluensan som härjade på samma sätt så hade förmodligen skolorna stängt (hoppas jag)

       Svara

   Det här var roligaste på länge 😂 Snyggt skrivet 👏

   Svara

  Har ni någon app i Sverige för att spåra coronasmittan? Om ja, fungerar den och används den?

  Svara

   Inte vad jag hört om iaf?

   Svara

    Det finns en men kmr inte ihåg vad den heter tyvärr. Har du testat att googla? Kanske kmr upp vad den heter då. Vet dock inte vad man ska söka på 😂

    Svara

   I Finland har vi Coronablinkern som verkar fungera och är populär!

   Svara

    Finland har gjort det bra och ligger väl bland topp 3 bland länderna i världen med minst smittade. Grattis!

    Svara

   Ja det finns! Den heter Covid symtom study. Dock är den anonym så syftar mer till att kartlägga smittan i grövre drag.

   Svara

   https://experience.arcgis.com/experience/19fc7e3f61ec4e86af178fe2275029c5

   Den här finns men så dålig sajt! Sen kan man leta sig fram till regional och kommunal nivå

   Svara

    Välj i fliken nere jag fattar knappt hur sidan funkar för den är så B… Men där ser du antal sjuka i områden

    Svara

   Här kan man följa spridningen av covid-19 i Sverige: https://platz.se/coronavirus/?

   Svara

  Jag är så fruktansvärt less på min lillebror som nyss fyllda 18 fullständigt skiter i corona och festar som om ingenting hänt. Jag har försökt tala vett med honom, förklara hur sjukvården belastas, men han struntar i det. Han träffar kompisar, tränar på gym, och går på krogen.
  Och det värsta av allt är att mina föräldrar stoppar huvudet i sanden och ba ’nä han säger att han inte alls träffar kompisar, han tar sitt ansvar!’ och han bor hemma hos mina föräldrar som jobbar inom vården dessutom. Känner att samtidigt som det inte är mitt ansvar eftersom jag inte är hans förälder, så blir jag så oerhört provocerad av denna naiva inställning!!

  Svara

  Sorry för min okunskap, men varför är vaccin inte lösningen på pandemin? Någon som vill förklara?

  Svara

   Om viruset är sådant att det muterar ofta så är vaccinet inte effektivt särskilt länge. Influensavaccinet är oftast 50-70% effektivt. (Jag har killgissat på siffrorna, kan inte exakt hur effektivt det varit genom åren) Alltså inte solklart att det kommer hjälpa så bra.

   Svara

  Tror ni det kommer vara distans på universiteten under hela vårterminen?

  Svara

   På socialhögskolan (SU) fick vi precis besked om att det blir distans iallafall halva vårterminen, andra halvan har beslut ej fattas kring ännu. Personligen tror jag att även den senare halvan av VT 21 kommer bli på distans tyvärr

   Svara

    Skönt!!

    Svara

   På mitt lärosäte har man tagit beslutet att ha distans fram till HT21. Så ja. Iofs så går det väl att ändra men planen är att ha all undervisning (eller det som går att ha) på distans. Det är lättare att gå från distansundervisning till campusundervisning än tvärtom.

   Svara

   Själv tror jag det. Åtminstone första halvan men antagligen andra också.

   Svara

   Göteborgs universitet har gett besked till oss att hela nästa termin är på distans också.

   Svara

   Hoppas! Älskar att plugga på distans

   Svara

  Sjuk i covid nu. Blev smittad på jobbet på förskola. Halva arbetsplatsen är sjuka nu i covid och förskolan är stängd. Otroligt med tanke på att förskolepersonal ”är immuna mot covid”…

  Svara

   Krya ❤❤

   Svara

   Har väl ingen sagt. Däremot har det ju hävdats att barn inte är lika smittsamma som vuxna. Att förskolepersonal skulle vara immuna eller att barn inte smittar alls har ingen sagt. Du kan ju också ha smittats utanför jobbet.

   Svara

    Problemet är att föräldrar med smitta får ha sina barn på förskolan. Det är också problematiskt att tro att förskolepersonal drabbas mindre än ngn annan yrkesgrupp. Förskolepersonal tvingas träffa massor av vuxna utan att kunna skydda sig särskilt.

    Svara

   Hur vet du att du smittades på jobbet?

   Svara

    Om man följer restriktionerna till punkt och pricka är risken att smittas någon annanstans än på jobbet, skolan och i kollektivtrafiken dit, minimal.

    Svara

  Vi kör en Facebook-insprerad undersökning;
  Kommer du ta vaccinet när det kommer?
  Gilla kommentererna under 👇👇👇

  Svara

   Ja det kommer jag