Rekommendationer i utkanten av Bloggbevakning

Det här inlägget handlar inte om influencer per se, men liknande inlägg har varit uppskattade tidigare eftersom kommentarsfältet ofta fylls med bra tips och rekommendationer från er läsare.
Gränsen mellan podd och annat inläst material är hårfin, ta exempelvis P3 Dokumentär, som räknas som en podd trots att innehållet skiljer sig markant från exempelvis influencerpoddar som mest handlar om influencerna själva.

Så det här inlägget är kanske på gränsen för vad Bloggbevakning normalt handlar om, men jag tänker att många är hemma mer än vanligt just nu och välkomnar kanske tips på saker att lyssna och titta på – så därför skriver jag det här inlägget med mina bästa fakta/dokumentär tips i alla dess former.

 

Vipeholms sjukhus var en gång Sveriges största så kallade sinnesslöanstalt. Där skulle de som inte passade in någon annanstans förvaras. De kallades svårskötta, obildbara och sinnesslöa. Men vad hände egentligen bakom de låsta dörrarna på anstalten?

Ekots grävande reporter Randi Mossige-Norheim fick se sin egen farbror Inge Torkel på en förteckning över hjärnor som skickats från anstalten i Lund och började kontakta fler anhöriga på listan. Efter över ett års undersökande, där nya fakta om anstalten presenteras, kommer nu berättelsen om Vipeholmsanstalten i fem avsnitt.

Jag lyssnade själv på P3 Dokumentären om tandexprimenten som ägde rum på Vipeholms sjukhus för flera år sedan, och förfasades redan då.
Det som framkom i den är chockerande att lyssna på, men känns, med facit i hand, som toppen på isberget.

Ekots grävande reporter Randi Mossige-Norheim har nu gjort en dokumentär i fem delar om människorna som tvingades leva sina liv på Vipeholm, som andra klassens medborgare – helt utan vare sig mänskligt värde eller rättigheter.
Det är helt sjukt hur det här sanktionerades av svenska staten, som höll Vipeholm öppet ända fram till 1982.

Här hittar du den.

De hjälper de skadade. De tröstar efterlevande. De försöker förstå. Detta är en dramaserie om några av de människor som genom sitt arbete kom i kontakt av Utöya-attentatet.

Den norska serien 22 juli är en dramatisering av Anders Behring Breiviks terrorattentat, men utan direkt fokus på honom.
Istället fokuserar serien på Norge, före, under och efter dådet och människorna som, på ett eller annat vis, fick sina liv extremt påverkade av dådet, de flesta utan att vara direkta offer eller nära anhöriga, men som ändå fick dådet inpå livet.

Man tittar närmare på den högerextremism som fanns i Norge vid tiden för brottet, med den bloggare som inspirerade Breiviks gärningar. Man får även en inblick i sjukvårdspersonalens situation på ett annorlunda sätt, och hur människor tänkte och kände under tiden som alla fortfarande trodde att dådet var utfört av islamistiska fundamentalister.
Slutligen får man även följa några journalister och deras jakt på sanning vad gäller polisens katastrofala agerande i anslutning till skjutningen på Utöya.

Här hittar du den.

Att komma till Knutby var att komma hem.
Linnéa Kuling och hennes familj välkomnades in i en kärleksfull och varm gemenskap och kunde för första gången på länge andas ut.
De såg det inte. De anade aldrig att de var pjäser i ett spel där de vändes mot varandra och att reglerna de troget följt långsamt ledde dem till splittring.
I den självbiografiska ljudboken Knutbyflickan ger Linnéa Kuling en unik insyn i en av Sveriges mest omtalade sekthärvor – genom barnets ögon.

Linnéa Kulings bok ”Knutbyflickan” berör ytterst lite de mord som satte Knutby på kartan, utan fokuserar mer på Åsa ”Kristi Brud” Waldau (idag Jakobsson) och den makt hon utövade över församlingen och som förvandlade en öppen och trevlig församling till en fruktansvärd sekt där människor misshandlades, både psykiskt och fysiskt.

Boken avslutas med den rättegång som ägde rum i början av 2020, där flera högt uppsatta församlingsmedlemmar dömdes för olika brott. Åsa Waldau dömdes för 8 fall av misshandel, bland annat av Linnéa Kulings mamma, men även av den person som skrivit boken jag kommer tipsa om här nedan, trots att jag inte läst den än.

Jag har lyssnat på Linnéa Kulings bok på Storytel men finns ju så klart även i tryckt form. Enklast är att googla så blir ingen nämnd, ingen glömd. 🙂

Josefine Frankner var Kristi bruds allra närmaste tjänarinna, på pass dygnet runt. Hon skötte allt från hennes kroppsvård till hushållet.
För första gången berättar hon nu sin historia. Redan som tonåring flyttade hon hemifrån till Knutby och Filadelfiaförsamlingen där.
Men det som började med optimism och gemenskap i en idyllisk by urartade totalt. Josefine blev misshandlad, psykiskt nedbruten och hjärntvättad.
Under 25 år förvandlades hon från en trygg och framåt tonårstjej till en robot, vars största skräck var att hamna i onåd. Hon fråntogs rätten att vara mamma till sina två barn, rätten till samliv med sin man och kontakten med sina föräldrar.
Hon förlorade också sin värdighet och identitet. Först när det kom fram att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp lyckades hon och familjen bryta sig loss.
Josefine frågar sig: Hur kunde jag lära mig att tåla så mycket smärta? Jag var en slav, en slaskhink. Värst av allt var att den här vardagen blev helt normal. 

Josefine Frankner (fd Waldenvik) är den kvinna som i Linnéa Kulings bok kallas ”Camilla” och vars dotter blir sexuellt utnyttjad av Knutbysektens manliga pastor, och som även fälls för detta i ovan nämnda rättegång från 2020.

Jag har nämnt det som hastigast tidigare, men jag lärde känna både Åsa Waldau och Josefine Frankner när jag var i tonåren och hälsade även på dem i Knutby. Detta var långt innan Helge Fossmo gjorde entré, morden 2004 utspelade sig och församlingen förvandlades till en sekt.
Jag hade svårt att förlika mig med bilden av Åsa som en maktgalen sektledare, särskilt så länge ”Jossan” tog henne i försvar, men inser nu att tonåriga Camilla, och resten av den församling jag var medlem i på mitten av 90-talet, blev manipulerad av den karismatiska Åsa, som på den tiden använde sin karisma till någonting bra.
Josefines bok är liksom sista spiken i kistan för den gamla bilden av Åsa, eftersom jag vet vilken relation de båda haft.

Så vill du på djupet veta vad som hände i Knutby efter att Helge Fossmo hamnade bakom lås och bom – läs Linneás bok, håll ögonen öppna efter Jossans bok när den släpps och faktiskt också – se de sex avsnitten av Uppdrag Granskning där alla, till och med Åsas son Viktor, ställer upp för intervju.

Fy fan vad det är farligt när folk slutar tänka själva och blir totalt livegna i händerna på maktgalna människor med minst sagt problematiska agendor.

134 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Rättegångspodden

  Svara

  Lästips:

  https://stoppapressarna.se/svenskt/centertoppen-lever-med-domd-pedofil

  Vad säger Annie Lööf om det här?

  Svara

   Kanske därför Federley lämnar politiken med kommentaren ”jag har fallit i bitar”. Fruktansvärt att upptäcka det om sin sambo i efterhand….

   Svara

    Svagt att inte kunna vara ärlig då …

    Svara

     Mest troligen faller man i bitar när man får veta det. Så kände han inte till det tidigare så är det en fullt rimlig reaktion och har ingenting med ärlighet att göra.

     Svara

      Säpo har nog berättat det för honom.

      Svara

       Ja, jag tar tillbaka min kommentar (16:51).
       När hjärnan fick gå ett varv till insåg jag att han måste haft kännedom om detta hela tiden. Min första reaktion var spontan och jag fastnade i tanken att man givetvis bryter ihop när man får veta något sådant.

       Men att FF vetat och låtit mannen flytta in är ju totalt obegripligt. Han har ju en dotter också, hur kunde han utsätta han henne för detta? Vem vet vad som hänt henne.

       Svara

        22 fall av grov våldtäkt mot barn. Domen finns på FB.

        Svara

         Vidrigt. Hur tänkte Federley när han lät honom flytta in?!
         Föräldraansvar, hallå? Kände dotterns mamma till detta eller undanhöll Federley detta för henne…

         Svara

    I efterhand stämmer väl inte redigt 🙄

    Svara

    Fast lämnar han politiken? Förstod det som att han sjukskriver sig med full betalning. Låter mer som damage control.

    Svara

   Läste precis Fredriks inlägg på Facebook, många är upprörda här i kommunen. Fattade ingenting om varför men nu förstår jag. Helt chockad. Tack för länken!

   Svara

    Han lär få svårt att skylla på okunskap. Säpo har med all säkerhet informerat honom om sambons brottslighet.

    Svara

     Han visste alldeles säkert.

     Svara

   Fyfan. Fyfan att denna man endast döms till 9 års fängelse. Fyfan att han kommer ut efter 6 år. Fyfan att psykologer på anstalten ansett att han har en narcissistisk störning, inte förstår allvaret i brottet eller sitt behov av att förändra sig samt att han löper stor risk för återfall. Fyfan att han TROTS detta släpps TRE ÅR tidigare. Fyfan för att låta en pedofil bo under sitt tak ”tills han hittar eget”. 🤢🤮🤢

   Svara

    Samtidigt blir ett sånt här inlägg förödande:

    https://www.facebook.com/189892183097/posts/10159947796168098/

    Svara

    Tills han hittar eget?
    De var ett PAR.

    Svara

     Var fick jag det ifrån, att det enl FF ”bara var tills han hittat eget”?

     Kan någon förklara deras relation till mig? Kände FF denna man innan han blev dömd och hamnade i fängelse? Efteråt? Hur kan han inte ha vetat? Hur kan man veta och bli ihop med en dömd pedofil, när man själv dessutom har ett barn?

     Detta måste det verkligen grävas mer i.

     Svara

      Dom:
      Brott som den tilltalade döms för
      1.Grov våldtäkt mot barn, 6 kap 4 § 1 st och 3 st brottsbalken -2013-09-11 — 2014-01-14 (22 tillfällen)
      2.Grovt sexuellt övergrepp mot barn, 6 kap 6 § 1 st och 2 st brottsbalken -2013-08-07 — 2013-09-08 (2 tillfällen)
      3.Sexuellt ofredande, 6 kap 10 § 1 st brottsbalken -2013-07-27 — 2013-11-07 (6 tillfällen)
      4.Grovt barnpornografibrott, 16 kap 10 a § 1 st 1 p och 5 st brottsbalken -2013-07-08 — 2014-01-15 (33 tillfällen)
      5.Grovt barnpornografibrott, 16 kap 10 a § 1 st 2 p och 5 st brottsbalken -2013-11-25 — 2014-01-13 (5 tillfällen)
      6.Barnpornografibrott, 16 kap 10 a § 1 st 5 p brottsbalken -2014-01-16

      Ingen ängel direkt.

      Svara

    Det här tycker jag media ska sätta tänderna i. Paolo Roberto synades ordentligt, det bör man göra här med.

    Svara

    Ja hur fan kan man få bara 9 år för upprepade våldtäkter på barn??? Borde vara livstid.

    Svara

     Av ett psykologutlåtande utfärdat vid Riksmottagningen i Kumla den 12 september 2014 framgår bland annat att mannen bedöms uppfylla kriterierna för pedofili samt personlighetsstörning UNS med narcissistiska och tvångsmässiga drag.

     Flickorna var 6 respektive 9 år när de våldtogs av mannen vid ett stort antal tillfällen. Mannen dömdes till nio års fängelse och efter sex år släpptes han ut i januari i år.

     Svara

    den svenska modellen

    Svara

   Synd att den andra tråden stängdes. Det var bara ett år sedan CUF ville legalisera pedofili:

   https://twitter.com/cuf/status/1157351495790202881

   Nu börjar man förstå varför.

   Svara

   Från FB:

   Enligt en polare till ”EU-Johnny” (Federleys tidigare man som han har barnet tillsammans med och som han skilde sig från 2019), så var Federley medveten om Jonas pedofilidom så länge de var tillsammans. Skälet till att det tog slut hade med andra saker att göra. Byborna i Björbo (600 personer) var också medvetna om att en pedofildömd Jonas häckade på Federleys gård i Holarna, en bit utanför kyrkbyn. Framför allt barnfamiljerna störde sig på detta.

   Vän till vän till vän till EU-Johnny antyder att skälet till uppbrottet är att Jonas ”på något sätt” gjort något ”otillåtet” mot Federleys och EU-Johnnys barn. Det är därför som Federley nu får psykologhjälp, hans värld har rasat samman, han själv har gått i bitar. Han visste alltså vad Jonas var kapabel till, men trodde att han ”kunde lita på honom” och lastar nu sig själv för det inträffade (med all rätt om det stämmer).

   Hur som helst är det här mycket, mycket allvarligare än om Federley blivit kär i en person som hemlighållit sin pedofili och sina domar.

   Mina uppgiftslämnare säger att ”det kommer mera”.

   Svara

   Ja, vad säger Annie? Om jag känner henne rätt så skickar hon styrkekramar till Fredrick.

   Svara

  Min lärare i psykiatri hade jobbat på vipeholmsanstalten och berättade många hemska saker därifrån. När vi var på vipeholmsanstalten med klassen hade han med sin nyckelknippa från när han jobbade där, för den behövde han tydligen aldrig lämna tillbaka, och han kunde låsa upp flera av låsen i ”utställningen”. Det blev så verkligt då att han faktiskt varit med och torterat människor där, även om man då trodde, eller försökte intala sig, att det var behandling. Ska genast lyssna på vad som sägs i dokumentären

  Svara

   Av nyfikenhet, när var du på studiebesök på anstalten? Tänker att det var ett ganska kort fönster innan det byggdes om till gymnasieskola.

   Svara

    Vi var där efter att det börjat användas som skola, långt efter. Måste varit i början på 00-talet.

    Svara

   Men asså ALLA som jobbat där har ju inte torterat människor!

   Svara

    ”Jag visste, men följde bara order.”

    Svara

     Nej, alltså på den tiden tror jag att de flesta inte ens reflekterade över det. Det var bara så det var. Med det sagt så fanns det många anställda på Vipeholm och liknande ställen som var varma och bra människor som inte torterade eller misshandlade någon. Lite perspektiv måste man ändå ha. Alla som jobbade där var inte monster.

     Svara

      Det är ju just det som är problemet! Att människor blint följer order och ursäktar det med att ”alla” gör så.

      Hur tror du förintelsen gick till? Var det okej av de som jobbade med att leverera mat till koncentrationslägren? Dom gasade ju ändå inte ihjäl folk.

      Alla människor har ett eget ansvar att följa sin egen moral och att säga nej även om det blir obekvämt.

      Svara

       Ja, det är ju just därför ”jag följde order” inte är ett hållbart försvar i Sverige längre.

       Svara

        Men kanske när Vipeholm var i drift?

        Svara

         Ja, därav ”längre”.

         Svara

       Ja fast det är ju det som är problemet, det som var accepterat då är det inte nu. Samma med slaveriet, man tänkte verkligen att svarta var lägre stående, det var inte så att folk sket i sitt eget ansvar utan det var lika förankrat som att man inte ska slå barn idag (vilket man fick back in the days och det var helt normalt). Min poäng: vad som anses vara ok är föränderligt, liksom allt annat. Det betyder inte att folk var barbariska bestar utan att det var så samhället såg ut. Med det sagt tycker jag såklart inte att det var ok med hur man behandlade människorna på Vipeholm, det är ngt av det mest tragiska och sorgliga jag lyssnat på. Men återigen – de som städade och bäddade sängar och lagade mat var inte monster. Man måste se komplexiteten i det och inte bara skrika att de var barbarer.

       Svara

   Utan att för den skull försvara sockerförsöket på Vipeholm har det fört med sig att nästan alla i landet har god tandhälsa. Innan hade svenska folket i gemen fruktansvärt dålig tandhälsa och man viste inte vad som orsakade hål i tänderna. Dock misstänktes att socker var en bov i dramat. Därför startade Medicinalstyrelsen (nu Socialstyrelsen) detta försök med de läskiga vipeholmskolorna. Kan vara bra att veta. Det är lätt att döma företeelser i historisk tid och kontext. Skulle vara intressant att veta vad våra efterlevande kommer att förfasa sig över och fördöma från vår tid.

   Svara

    Det vet jag redan och det försvarar absolut ingenting!

    Svara

    I vår tid är det förbjudet att utföra experiment på människor.

    Svara

   Känns ganska osannolikt med tanke på att det är en gymnasieskola och har varit det i många många år. Har själv gått på den skolan.

   Svara

   Känns ganska osannolikt med tanke på att det är en gymnasieskola och har varit det i många många år. Har själv gått på den skolan, många år sedan jag tog studenten.

   Svara

    Samma här, gick där på 90-talet och där fanns inte tillstymmelse till att hitta några gamla lås. Om det nu var en sån skamfläck har jag väldigt svårt att tro att man fick till att ta in skolklasser på studiebesök…

    Svara

  Hej Camilla!
  Om man upptäcker företag som köper följare på Instagram, är det något som är relevant att tipsa dig om?
  Jag förstår varför influencers köper följare men VAD får ett företag ut av att ha massa fejkföljare? Används det till något?

  Svara

  Suveränt, Vipeholm och godisexprimentet förtjänar verkligen mer uppmärksamhet. Liksom dödsstatistiken under den perioden.

  Svara

  För den som vill veta mer om Knutby, och sektlika sammanhang i allmänhet, så är Sektpodden ett hett tips.
  Den görs av Emma Gembäck, fd pastor i Knutby, och Rigmor Robert, läkare och psykoterapeut, som under lång tid försökte få upp samhällets ögon för vad som pågick i Knutby.
  https://www.dn.se/kultur-noje/catia-hultquist-mysteriet-knutby-klarnar-och-blottlagger-nagot-an-mer-skrammande/

  Svara

   Jag har lyssnat på ALLA avsnitt. 🙂

   Svara

  Fy fasen sådant här ger mig mardrömmar.

  Svara

  Det här inlägget uppskattas så mycket! Tack Camilla 🥰

  För er som har PodMe rekommenderar jag podden Slutna sällskap. De första avsnitten handlar om en journalist som låtsas bli intresserad av scientologi (heter det så?) och undersöker hur processen går till att bli värvad osv. Man får följa med från första mötet till dess att hans riktiga identitet kommer fram. Otroligt spännande och då är jag kräsen 😅

  Svara

   Finns på Spotify med 😊

   Svara

    Jaha men vad bra! 😀

    Svara

    Heter podden samma på Spotify? Slutna sällskap alltså?

    Svara

   Vad roligt!
   Tack!!!

   Svara

  To live and die in LA – en av mina absoluta favoriter. Så bra gjord, så många vändningar. Så intressant att den började sändas redan innan en utredning påbörjades.

  The orange tree – en podcast av två journaliststudenter på University of Texas som gräver sig ner i det groteska mordet som tog plats på samma campus 2005. Man blir så bestört av det amerikanska rättssystemet (som ofta i Amerikanska crime podcasts) och börjar verkligen betvivla vem det var som faktiskt utförde mordet (personlig åsikt: tror inte att det är han som dömdes för det och som nu avtjänar ett 55-årigt straff).

  The butterfly effect OCH last days of August – Jon Ronson dyker in i porrindustrin med flera infallsvinklar, hur porrindustrin förändrats, vem som tjänar på det, hur det påverkar unga människor, hur det påverkar aktörerna, osv. Intressant! Last days of August går mer specifikt in på en porraktris som begår självmord efter att ha mottagit en massa hat på social medier för att ha uttryckt hur hon inte ville spela mot någon som även gör homosexuella scener.

  Svara

   Klarade inte av att lyssna klart på vipeholmsanstalten, spelar ingen roll vad det gjorde för munhälsa efteråt, sättet dessa människor blev behandlade på är så fruktansvärt att jag inte klarar av att ta in det, och det va nog inte bara på denna anstalt man behandlade funktionshindrade så.

   Men tycker det är en jätte viktig dokumentär som alla borde lyssna på, för att verkligen förstå vilken fruktansvärd människosyn som fanns då och som hos vissa fortfarande lever kvar.

   Svara

  Fler såna här inlägg Camilla 🙂

  Svara

   Ja tack!

   Svara

   Vad kul, tack! 🙂

   Svara

    Kör filmtips, boktips, serietips.. Egna inlägg. Så man kan gå tillbaka till ett inlägg när fantasin tryter.

    Svara

   Gärna! Behövs i dessa tider

   Svara

  Jag får en fundering.
  Tror ni att sådana här extremt karismatiska människor, som t.ex. Åsa är maktgalna människor från början? Eller är det någonting de blir med tiden? Och de problematiska agendorna, är det något de har från början eller kommer det också med tiden?

  Svara

   Dom tror sig vara mer änn andra. Och att det är helt naturligt att dom ska dyrkas. Det är skrämmande.

   Svara

    Ja, men kommer det från födseln eller är det något som utvecklas med tiden allt eftersom de upptäcker att de får mer makt och när de får en förståelse för vad de kan göra med makten?

    Svara

   De har det i sig från födseln men beroende på uppväxt så kan det hämmas eller förstärkas.

   Svara

    Så du tror att de har det här maktbegäret från födseln och har onda avsikter från modersmjölken?

    Svara

     vissa saker är medfödda, och till och med genetiska.

     Svara

      Nu är ju frågan om maktbegär och problematiska agendor är något som är medfött och genetiskt.
      Om det är det, innebär inte det att det finns onda bebisar?

      Svara

       Vissa persolighetsdrag växer fram med åldern (utvecklingen) tänker jag. Alla bebisar har ju ett arv (DNA) som kodar för vem dom kommer bli. I mina ögon finns det inga onda bebisar eftersom en bebis inte är kapabel till att tänka så mycket. Men jag tror nog det finns bebisar som kommer bli onda när dom är större på grund av att dom har det genetiskt…Men det är bara mitt egna sätt att se på det, inte fakta. =P

       Eller jag läste iförsig en gång om en forskare som hade gjort en studie om psykopati och den forskaren kom fram till att personer som är psykopater föds sådana. Men så finns det väl fler grader av ondska också, alla är ju såklart inte psykopater som begår onda handlingar.

       Svara

        Yttre faktorer såsom uppväxtmiljö spelar en betydande roll för vilka drag en människa utvecklar. Om om det från början finns en genetisk sårbarhet hos ett barn kan egenskaper, beroende på omgivningsfaktorer, bli mer framträdande eller inte alls.
        Det genetiska och sociala arvet går hand i hand.

        Svara

       Dahmer tror jag var ond redan som bebis. Han började så extremt tidigt med att döda djur.

       Svara

   Narcissistisk personlighetsstörning och psykopati, som är vad nästan alla karismatiska sektledare ”lider” av är medfött och kan observeras redan när de är små barn. Typiskt är att de plågar djur, är elaka mot mindre barn och ljuger samvetslöst, samtidig som de kan vara utstuderat charmiga och ”goda” om det gynnar deras mål. Sen kan egenskaperna förstärkas eller försvagas beroende på uppväxt och miljö, men i huvudsak är det något de är och inte något de blir.

   Svara

    Narcissism är inte medfött, utan något man kanske kan ha mer eller mindre anlag för men som i allra högsta grad uppstår på grund av ens uppväxt. Jättevanligt dessutom med narcissistiska drag, förekommer hos en stor andel av befolkningen. Psykopati anses vara medfött och är en störning där hela känsloregistret är annorlunda från början. Narcissism är ju ändå en affektiv störning som grundar sig i en reaktion på något som inte varit optimalt i barndomen, medan psykopati snarare handlar om en med född brist på förmåga att känna vissa känslor.

    Svara

  P3 Dystopia om modernt slaveri (40 milj slavar finns idag) var bra. De flesta P3s poddar är lyssnarvärda tycker jag: Dokumentär, Dystopia, ID, Serie.

  Svara

   åh älskar p3 dystopia!

   Svara

  Här kommer tips!

  Serier som kanske inte alla har sett:
  The Leftovers – tre säsonger. Plötsligt förvinner människor från jordens yta, ena sekunden är de där och andra borta. Varför? Spännande och sorgligt, om de som blev kvar. Mycket mystik också!
  The night of – miniserie om en kille som vaknar upp efter en partynatt med en död kvinna bredvid sig. Vad hände egentligen? Thrillerdrama, bra skådisar.
  Hart of Dixie – mys-serie i stil med Gilmore Girls. Ung snygg kvinnlig läkare från storstan flyttar till liten håla, där det finns en het bartender. Förvecklingar uppstår! Rolig och mysig.
  Virgin River – typ som ovan fast kanske lite mer seriös.
  Designated survivor – en politiker lågt ner på rangordningen blir plötsligt president då alla över honom dödas i en attack. Lite vita huset-light, spännande drama och inte så komplicerat. Mycket familjeliv och sånt blandat med att lösa världsproblem.
  Snowpiercer – dystopi där jorden är nedfrusen och de enda överlevande finns på ett 1000 vagnar långt tåg som cirkulerar på jorden utan att stanna. De fattigaste bor längst bak och överklassen längst fram. Det blir förstås problem.

  Böcker:
  Slutet av Mats Strandberg – dystopi där vi har en månad kvar att leva eftersom en komet är på väg mot jorden. Handlingen rör sig kring två tonåringar. Sjukt bra men varning ångestframkallande. Otroligt väl beskrivet och realistiskt.
  Där kräftorna sjunger av Delia Owens – spännande, vackert, gripande och liksom lite eget? Handlar om Kya som växer upp ensam i våtmarken. Om att klara sig själv, kärlek, ensamhet. Och så ett mord!
  Institutet av Stephen King – sjukt spännande och hemsk bok om en pojke som kidnappas och förs till ett mystiskt forskningsinstitut. Lite Stranger Things/Eldfödd. Barnen där visar sig ha olika krafter som staten vill kontrollera. Så bra!

  TV-program:
  Lego Masters – nya uppdrag varje program där de ska bygga efter ett tema. T ex Astrid Lindgren, minigolfbana etc. Fantastiskt att se vad de kan få ihop!
  På spåret (börjar imorgon) – bästa frågesportprogrammet! Ganska svåra ledtrådar, man lär sig mycket.
  Alla mot alla – perfekt kvällsprogram när man känner sig lite slö och inte orkar koncentrera sig på en serie. Frågesport med Filip och Fredrik som värdar, och så två lag med roliga deltagare. Lagom nivå på frågorna, otippade ämnen! Älskar Idiotfrågan!

  Poddar:
  Creepypodden – bästa podden med spökhistorier från Internet, mystiska händelser från verkligheten osv. De läser upp olika skrivna berättelser.
  Flashback Forever – sjukt kul om man har lite koll på flashback. Liksom gjort med kärlek! De går in på djupet i olika trådar, gärna om väldigt smala ämnen. Ina är så bra och rolig!

  Nyhetsbrev:
  Matmejlet av Lisa Blomqvist – mysigt och matigt mail varje vecka. Vad är i säsong, tips på olika goda grejer att äta, frågor från prenumeranter osv. Inspirerande och inte krångligt.
  Bra Spam av Nille af Ekenstam och Anna Sahlin – ett mail varje vecka med roliga länkar från nätet, sjuka twittertrådar, videos, memes osv. Lättsam underhållning och förströelse blandat med bok- och filmtips.

  Svara

   Superbra tips, tack!

   Svara

   Tack! Vad snäll du är som tar dig tid att dela med dig av tips 😍

   Svara

   Gillar Lego Masters väldigt mycket! Sjukt kul, och ibland råkar allt falla i bitar (pun intended) …

   Svara

   Kanontips😍

   Svara

   Så himla bra med kort beskrivning tillsammans med tipsen, tack! 🙂

   Svara

  Orkar inte med Randis släpiga röst och ständiga vältrande i mänsklig misär (”socialporr”). Däremot rekommenderar jag gärna ”The Queen’s Gambit”, bästa miniserien på länge.

  Svara

   Minns när hon blev avklädd av Janne Josefsson.

   Svara

  Tack Camilla! Verkligen bra tips.
  När jag letar efter något att lyssna på, så drunknar jag i utbudet av poddar och har hittills bara lyssnat på Haveristerna.
  Jag älskar dom. Jag gillar att dom svär och är allmänt fula i mun och något så förbannat envisa.
  Känner mej hemma då för jag är likadan.

  Svara

  Jag vill hitta fler lättsamma snack-poddar som man kan ha i bakgrunden medan man gör annat. Gärna roliga så man får sig ett gott skratt! Lyssnar just nu endast på ”Ursäkta” och JLC men vill ha fler!

  Svara

   Jag lyssnar på Morgonpasset i p3 i podform (utan musik) och Hanna Hellquist, Ines och Jörgen Lötgård i p3 (också utan musik). Om du vill ha skratt blandat med feelgood och bra gäster!

   Svara

    Rekommenderar också podden Kvällspasset, med den första and the och and only Ledarsuggan Hanna
    (det är en komplimang till Hanna och hon älskar sitt smeknamn)
    och Christer (och Moragn när han kommer tillbaka från barnledigt.

    Svara

     Blinkning till Haveristerna där? 😉

     Svara

      Japp. 😅

      Så fult att sno. Heter dessutom Sanna (Hanna-Sanna). 😛

      Svara

       Hade Hanna Hellqvist också tagit sitt från Anna Björklund? 😯 för det är väl därifrån haverierna tagit det. Isf har de ju snott rakt av

       Svara

        Inte en aning. Hanna har hetat det i över 10 år (ge och ta några år).

        Svara

        Men jag tror inte det. Hanna har alltså hetat så sedan tiden med Christer i P3. Tror det var efter ett samtal som ringde in…

        Svara

         Jaha, men då har dom nog inte snott det, de tog namnet ledarsuggan efter en väldigt absurd intervju med Anna Björklund för några månader sen typ 😅 sjukt sammanträffande dock!

         Svara

   Tombola Podcast!

   Svara

   Om man gillar lite lättare poddsnack så har Martin Melin startat en. Utgår från x antal bilder från gästens instagram. Har bara lyssnat på avsnittet med Babben och tyckte den var ok

   Svara

   Tack för kaffet podcast!

   Svara

   The double cleanse!

   Svara

   Hemma hos Mark och Jonas
   Tombola
   Så funkar det

   Svara

   Flashback forever.

   Svara

   Jag gillar Josefinito pod med Josefin Johansson. Underhållande och lättlyssnat

   Svara

  Tyckte mycket om P3 serie, spännande radioteater! Någon som har tips på liknande?

  Svara

   Vet att de gjorde en julkalender förra året men minns inte nu vad den hette.. Googla så borde det komma upp. 🙂

   Svara

  Dr death! Fyfan vilken soppa.

  Svara

   Så otäckt.

   Svara

  Rekommenderar P3 Historia, Cecilia berättar på ett bra sätt, gör det roligt, spännande, ett modernt perspektiv och dramatiserande 😊

  En annan bra podd är Mytologier!

  Svara

  Poddar:
  Nördigt! Om man gillar spel, serier, serietidningar, film och böcker. Över 300 avsnitt finns ute.
  Nörden och jag. Liknar nördigt men de är bara två som pratar
  When we were kings fantastisk fotbollspodd med Erik Niva
  Quizza med P3 sänds inte längre och har gett en dålig eftersmak pga av kringlan. Men satan vad rolig den är! Spelat alla Quizz minst två gånger när vi åker bil.

  Serier
  Greys anathomy – 16 säsonger på Viaplay
  Orange is the new black på Netflix
  The Queens gambit på Netflix
  LegoMaster Sverige – på TV4

  Svara

   Klarar inte av Erik Nivas röst, annars hade jag älskat att lyssna på When we were kings, men det blir bara ett störningsmoment och kan trots brinnande fotbollsintresse inte koppla bort honom 🙁

   Svara

  Jag skriver ett nyhetsbrev med bl a poddtips (boktips och mycket annat också). I senaste brevet tipsade jag bl a om poddarna Bed of lies, Wennstams vrede och Verified. En annan bra podd är Spotify Dok om Kidnappningen.

  Svara

  Kan absoluta rekommendera alla att lyssna på Raseriet podden! I senaste avsnittet slaktar de dessutom Rebecca Stella och Margaux och gör det så intelligent, roligt och on point!

  Svara

   Läste rederiet. 😂

   Svara

  Jag klarar inte av att lyssna/titta på dokumentärer om hemskheter. Hur orkar ni ta in alla grymhet och misär?

  Svara

   Det mesta påverkar mig inte nämnvärt, om jag ska vara helt ärlig, tycker bara att det är spännande, intressant och fascinerande att lyssna på. Jag ser det som ett lärotillfälle.

   Jag har däremot svårt för peppoddar, pratpoddar och liknande jag anser vara trams 😊

   Svara

    Tänk så olika man kan vara. Jag blir otroligt illa berörd, får ångest och tänker på det hemska i flera dagar. Ibland veckor. Jag klarar inte heller av fiktion som innehåller barn som far illa, våldtäkt eller liknande.

    Är väl en överkänslig och skör lite skit, helt enkelt 😛

    Svara

     Du kanske inte tycker att det är intressant helt enkelt? 🙂 Mitt intresse för utredningar och sen eventuell rättegång tar ju fokus ifrån själva caset.

     Svara

      Jag tycker allting som rör true crime och dylikt är jätteintressant men jag klarar inte av att läsa/höra/titta på barn, djur eller andra utsatta eller försvarslösa i samhället tex funktionsnedsatta som far illa, även om det bara är fiktion. Då kan jag tänka på det och må dåligt i flera veckor efteråt. Upplever att detta blivit mycket ”värre” sedan jag fick egna barn. Har lärt mig att undvika dessa ämnen då jag bara mår dåligt av det. Man är väl olika känsliga, helt enkelt!

      För övrigt kan jag rekommendera historiepodden, två gymnasielärare som diskuterar historiska händelser. Väldigt mysig att lyssna på och man lär sig alltid något nytt!

      Svara

     För mig har det blivit ett slags verktyg att hantera de hemskheter som jag själv varit/är med om.
     Jag kan ”finna tröst” (kanske fel ordval?) i att hemska saker sker i världen, jag är inte ensam i denna världen att vara med om obeskrivliga, hemska, smärtsamma, helt sjuka saker.

     Att världen är orättvis och mörk och jag kan inte och vill inte blunda för det.

     Men jag förstår hur du resonerar och jag kände samma och det sitter väl fortfarande kvar den där mörka känslan, men då är det åtminstone inte mitt eget mörker som gnager mig…

     MEN jag det det också som ett utbildningstillfälle och att det ger mig mer insikter och bredare perspektiv!

     Svara

   Det påverkar mig inte. Jag lär mig mycket, dels från överlevare, men också om polisarbete och rättssystemet. En del fall sätter sig, jag följde tex golden state killer i många år och läste/lyssnade/kollade på allt och när de grep han var det helt sjukt, jag blev så enormt glad.

   Svara

    Jag med blev överlycklig.

    Svara

   Jag vet faktiskt inte om jag ska vara ärlig. Har sett många hemska dokumentärer om seriemördare bland annat Ted Bundy och Jeffrey Dahmer och fler med dem och ser ofta på Investigation Discovery där folk blir mördade och torterade titt som tätt. Egentligen borde jag må dåligt av det men det gör jag inte. Jag antar att jag bara ser det som något som händer eftersom vi lever och alltid har levt i en grym värld.

   Svara

    Jag mår sällan dåligt över lite äldre case av någon anledning medans mordet på tex Lisa Holm kan påverka mig mer. Skulle inte säga att jag mår dåligt, men det rör upp känslor i mig på ett annat sätt. Äldre case speciellt väldigt kända seriemördare är jag mer intresserad av och då runt varför blev de sånna samt polisutredningen.

    Svara

     Ja samma här. Jag tror olika fall berör mig mer än jag vid kännas vid.

     Svara

  P3 dystopia har blivit min favoritpod. 🙂 Läser annars en hel del manga, dock inte lika mycket som förr som i gymnasiet då man hade en massa dötid.

  Svara

  Såg att någon rekommenderade Delia Owens bok Där kräftorna sjunger, så tänkte rekommendera den här artikeln om hennes bakgrund! https://www.google.se/amp/s/slate.com/culture/2019/07/delia-owens-crawdads-murder-africa.amp

  Svara

  På svenska:
  Mord mot mord
  Flashback forever
  P3 dokumentär
  En mörk historia
  David Batras podcast

  Engelska:
  Thinking sideways – tar upp olika saker, ibland mordfall men också olyckor, försvinnanden, konstiga fenomen och diskuterar kring det. 2 män och 1 kvinna. Väldigt bra podcast.

  My favorite murder – Dah, Karen och Georgia. ❤️

  Casefile – Extremt välgjord crime podcast.

  The generation why podcast – True crime.

  Mysteries and urban legends podcast – Kvinna och man som kör varannan vecka. Vartannat avsnitt riktiga case varannan vecka urban legends.

  Svara

  Dateline NBC (true cime)
  Crime Stories with Nancy Grace (true crime)
  Forensic Files (true crime)
  Trace Evidence (true crime)
  Jensen and Holes (true crime)
  Do no harm (true crime)
  Serial Killers (true crime)
  Foensic Tales (true crime)
  48 Hours (true crime)
  Snapped: Women Who Murder (true crime)
  On the Case:True Crime
  Do no harm
  Fallen jag aldrig glömmer
  Radiopsykologen (SR)
  Det mörka psyket
  Älskade psykopat
  This is 40!

  Svara

   *Forensic Tales

   Svara

  I brottets spår och mycket från P1 Dokumentär

  Svara

  Åh, gillar detta inlägg!
  Mina podd-tips:
  You’re wrong about
  Går till botten med händelser eller personer alla tror de vet allting om, som t ex uttrycket going postal eller Anna Nicole Smith
  They walk among us
  True crime som enbart tar upp brittiska fall
  Ear Hustle
  En podd gjord av intagna på San Quentin. Så otroligt intressant!
  You must remember this
  Filmpod som behandlar Hollywoods 100 första år, t ex Charles Mansons koppling till Hollywood eller kvinnliga skådisar som idag är mer kända för hur de dog än för sina karriärer

  Svara

   Men åh Charles Manson !!

   Svara

   You’re wrong about är fantastisk! Älskar amerikanska poddar med smarta, rappa personer som pratar initierat om popkultur och samhällsfrågor. 👌🏼

   Svara

  Men folk!!!!!
  True Crime Obsessed !!!!!!!
  Gillian o Patrick !!!!!!
  Lyssna!!!!!

  Svara

  Mina poddtips:
  Skäringer & Mannheimer
  P3 historia
  Mytologier

  Svara

  Vipeholms podden är jätte intressant är på sista delen nu ska bli spännande och höra fall jag minns något av allt lyssnade igår/natt xD

  Hemskt att människor varit så/kan vara så än i dag

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.