Linnéa Claeson är med och skriver nya Pippi Långstrumpboken

Mitt starkaste minne av Pippi Långstrump är från en filmatisering, den när hon går in och köper hela godisaffären till sina kompisar.
Jag kan väl knappast vara ensam om den?
Det MÅSTE ju vara alla barns dröm?
Alla vi, som en eller flera gånger legat på ett smutsigt golv i mataffären, ofta iklädd overall av någon anledning, och skrikit för att vi förvägrats godis.
Godis, denna, alla barns rättighet när det vankas inhandling av mat, visst visst? 😉

Bisse skapade en liknande godisaffär i somras, inspirerad av just Pippi Långstrump. 
Drömmen för ett barn som jag.
Adopt me?

Har ni några egna favoriter från Pippi och hennes värld? 
För mig var det alltså godis, godis och drömen om en prickig häst.

157 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Pippi i rymden när hon åker tunna och på en cykel utan hjul. Älskar att dottern på 3 år har Pippi som idol.

   På rymmen såklart. Inte rymden.. ?‍♀️

    Pippi i rymden lät ändå som ett roligt avsnitt?

    Haha jag ba vad har jag missat?!

   Tänk om det varit rymdkossor som åt upp kläderna!

  Jag kunde bara se godisaffär-avsnittet på fredagar när jag själv fick äta godis?

   Omg kan fortfarande inte se det som vuxen, godiset ser sååå gott ut!!!

  Ska bli spännande att se vad hon hittar på nu ?

   Vem?

    Ungefär a l l a utom Pippi som inlägget handlar om.

   Både Pippi och Linnéa ljuger ju ganska friskt.

    Mmmm… Men Pippi är typ 10 år…

  Det finns inget mina barn sett så mycket som Pippi. Det värmer i hjärtat, för det är ju ganska långsamt tempo och så, men ändå går det ff hem hos moderna barn. Fantastiska Astrid Lindgren! ❤️

   Pippi tar kontrollen på ett bra sätt.

  Linnea Claeson borde inte få nya uppdrag. Hon är en plagierande, ljugande hycklare

   Precis

   Ja HAHA! Den va bra den du. Redigt rolig den där.

   Bränn henne på bål

   Jag hoppas att ingenting intresserad av att läsa den boken. Vidrig person, förstår inte hur hon kan vara så överskattad.

    Måste blivit full på två klunkar vin, kan ju inte skriva. Jag hoppas att INGEN är intresserad och jag förstår inte hur hon kan vara uppskattad. Så, åter till vinet!

     Haha! ?

  Vad i helvete? Varför ska hon skriva en pippibok? Borde inte en riktig författare ha fått uppdraget istället?

   Men alltså, jag gissar att det inte direkt är ett nytt Pippiäventyr, utan typ en antologi med krönikor i Pippis anda eller så? Dom tycker väl att hon är en samhällsdebattör, typ?

   Pippi är ju dock en jävligt dryg och osympatisk figur så det passar väl LC..

    Tycker också att Pippi är rejält dysfunktionell unge. Förstår inte hur man kan välja att göra en hjältinna så svår att tycka om. Störiga unge!

  Ett, förstör inte Pippi.

  Två, när Pippi flyger en säng till en öde ö när de ska rädda Pippis pappa från piraterna.

  Pippi Långstrump är en rätt usel saga med en outhärdligt förnumstig ”kavat” flicka som ska verka stark men är typ en sociopat. Hemsk som förebild. Lindgren är extremt överskattad, alltid föräldralösa barn med frånvarande ellr ointressanta vuxna, typ Karlssons på takets (vidrigt elak person)mesiga föräldrar. Obegripligt att folk ville hon skulle få Nobelpriset.

   Djup, opartisk och nyanserad analys. Du har verkligen förstått Lindgrens litterära gärning.

   ???

   Ditt barnasinne har legat under en sten i skogen och ruttnat. Vad är du uppvuxen med?

    Snabba Cash.

    Jag vill gissa! Hen är uppväxt med ” Bloggbevakning Barnexperter”, ”Stora Curlarhandboken” och ”Mamma är en Martyr.” 1000 spänn!

   Lotta på bråkmakargatan är inte föräldralös. Slipa din analys tack.

    Nä precis, inte Emil eller Madicken heller. Eller barnen i Bullerbyn eller…

     Uääääck, massa kärnfamiljer!
     Viiidrigt, HUR kan någon tycka sånt är bra?!?!??

     Blev inte Emil jagad av sin pappa? Jag undrade alltid vad som skulle hända om han lyckades fånga honom.
     Jag har inte heller varit något fan av Pippi, jag tyckte mest att hon verkade jobbig när jag var barn.

    Men en jäkligt otrevlig unge.

     Lotta på Bråkmakargatan alltså

   Haha, Karlsson på taket har inga föräldrar.? Du har verkligen läst böckerna noga.

   Herregud det är barnböcker. Pippi är grym Lotta på bråkmakargatan och Karlsson på taket är vidriga.

    Har en teori om att folk som inte tål lotta på Bråkmakargatan är storesyskon (typ jag själv).

    Gillar Astrid Lindgren för övrigt men det betyder ju inte att man måste tycka hon hon skrivit om en värld av idel sympatisk karaktärer.

     Tror du är något på spåren, jag är sladdis och älskade LPBMG

     Ha! Stämmer säkert, lillasyster & sladdis- älskar lotta.

     Jag är äldst och älskar också Lotta! ☺️

   Låter som att du blir personligt kränkt av att inte alla lever mamma/pappa/barn kärnfamiljsstuket och verkar lyckliga ändå?

   Det var en djupare analys än den där kvinnan (?!) som analyserade Margaux bok om Arnold i Sydafrika.

    Du menar boken Arnold åker till Täby?

     Kolmården?

   Riddar Kato, är det du?

    Det var ingen hand. Det var en klo av järn ?

   Aldrig fattat folk som kallar sånt som är extremt populärt och uppskattat för ”överskattat”. Typ som att säga ”jag har rätt och alla ni andra har fel”.

    För att om man inte gillar Pippi tex och alla andra ÄLSKAR henne och har henne som idol, så är det svårt att tänka sig att det inte handlar om att man säger något som alla andra säger och så har det plötsligt blivit sanning. Jag är uppväxt utan Pippi och har svårt att se hur alla kan tycka att det är så fantastiskt förutom att det är nostalgi.

     Den rationella poängen var att om 90 % av befolkningen uppskattar något så är det per definition inte överskattat. Det är folkligt och kanske basic, men inte överskattat.

   Ha! Är det prussiluskan från socialtjänsten som förfasar sig ?

   Kanske det som är hela poängen med Astrid Lindgrens sagor? Att det inte är på riktigt?

   Sen undrar jag vad du menar med ej närvarande vuxna. Är ju konstant närvarande vuxna. Tommy och Annikas föräldrar? Prusskilusskan? Boken är ju skriven ur Pippis perspektiv så att föräldrarna upplevs klandervärda är ju för att berättaren är 10 år.

   Karlsson på Taket är också väldigt intressant och lärorik om tillit. Att man kanske inte alltid ska lita på underliggande människor som gör dumma saker. Sen att Karlssons karaktär är klandervärd lär bara barn vikten av att bara en bra kompis.

   Vidare skulle jag säga att det finns betydligt värre författare från före som haft klandervärda karaktärer. Lennart Hellsings Sjörövarbok beskriver både alkoholkonsumtion och prostitution på ett rasistiskt sätt.

    Fast ”klandervärd”? Jag tycker den här tråden är jättespännande! För det första kritiseras Pippi för samma sak som kvinnor kritiserats för i alls tider: hon är högljudd, hon är bråkig (hon är väl snarare en bamsebjörn, stark men snäll?), hon bryter mot normer för hur en kvinna ska vara & hon klarar sig själv! Alltså tycker folk hon är ”jobbig.” Sen det här med klandervärda figurer, världen är ju inte rättvis eller god?

     Hon bryter inte mot kvinnliga normer, hon bryter mot ALLA normer. Tex som hon betedde sig på kafferepet. Klarar knappt av att titta på den scenen. Hon struntar fullständigt i att hon förstör något som Annikas mamma lagt ner tid och energi på att ordna. Så respektlöst. Jag skulle ta Pippi och strypa henne med hennes egna flätor.
     Hade ett annat exempel också som jag glömde. Men hon kan inte bete sig runt andra manniskor och hon kan inte de sociala koderna. Hade aldrig pallat vara kompis med henne.

  Jag tyckte inte om Pippi som barn. Jag identifierade mig mer med Annika och tyckte att Pippi var jobbig, besvärlig och lite obehaglig.

  Ja, jag är fortfarande en ganska ochill människa 😛

   Du måste chilla

    DU måste ”chilla”.

     Har du inget chill eller?

   Haha, relaterar till 100%

   Tyckte Pippi kändes oförutsägbar och jobbig som inte ville följa några regler alls. Kanske befriande för vissa barn, men jag fick panik ?

    Precis så. Jag är 31 år gammal nu och tycker fortfarande inte om oförutsägbara människor eller situationer. Fulla människor är en mardröm, haha.

    Kontrollbehov? Jag? Näääääää

     VA!?!? Var Pippi FULL?!?!!?

      Det skulle faktiskt förklara en del… ?

      HAHAHA!

    Då hade du inte tyckt om mig. Möjligtvis när jag arbetar för då är jag uppstyrd och ganska ordentlig. Men galna upptåg, trotsa regler och vara gränslös är det roligaste jag vet.

     Usch så obehagligt.

   Haha jag tyckte precis tvärtom. Vilken tur vi inte lekte ihop på förskolan- vi hade avskytt varann ? Square children var det tråkigaste jag visste.

    ”Vad tror du mamma skulle tycka om det här?”

    Men ska inte barnböcker handla om att alla barn får vara som de är? Konstigt om alla måste vara frispråkiga, säga emot och vara tokiga. Jag identifierade mig med varken Pippi eller Annika men tyckte att deras relation verkar jobbig.

     Men det var väl vad vad böckerna handlade om? Alla barnen var ju väldigt olika men trivdes ihop ändå. JAG hade jättesvårt för såna här små Annikabarn som ville hålla nån vuxen i handen hela tiden som barn, Pippi var ju däremot väldigt snäll och förstående & en fin förebild.

      Ja men då gjorde väl inte böckerna så mycket nytta då med andra ord?

       Det vet du väl inte? Idag hade jag och ”ochill” säkert kommit jättebra överens tack vare Astrid Lindgren böckerna trots att vår instinkt som barn var att slå ner den andre? Litteratur sätter ju spår i människor. En del av vårt kulturarv ?

        Som barn alltså, menar jag.

      Jag hatade att vara barn för jag ville bestämma själv och att någon sa åt mig att jag inte fick göra ditt eller datt gjorde mig mest sur. Annika var ju en duktig lite moraltant. Men vad tur att vi alla är olika. ❤️❤️❤️

   Tänkte precis skriva samma sak ? Pippi är ju hemsk; högljudd och oberäknelig. Samma med Tjorven, jobbigare unge får man leta efter. Stod inte ut med någon av dem utan föredrog Barnen i Bullerbyn eller Madicken.

  Synd att folk fortfarande tycks se LC som någon slags feministisk förebild. Har alltid haft en dålig magkänsla kring henne. Hela hennes sommarprat skavde lite i mig. Sen att hon fakturerar sjuka summor för en föreläsning känns märkligt bara. Man ska absolut ta betalt för sitt jobb, men hon profiterar helt klart på att vara den modiga, roliga, starka feministen, men med historier som fan inte går ihop alltid.

  Nog för att jag älskade pippi som liten (kan idag inte förstå varför, har extremt svårt för Astrid Lindgrens verk förutom Barnen i Bullerbyn) men jag minns inget speciellt från nån film eller så. Det enda jag egentligen kommer ihåg är att jag fick en mardröm efter att ha sett Pippi när hon är på nån strand. Kanske därför jag är så otroligt lättskrämd idag..?

   Det märks att din pappa inte läste spökhistorier med inlevelse för dig.

   Haha nej men, helt förståeligt. Den Pippifilmen var min favorit, och de blir attackerade av lejon

    Och Pippi ropar med mansröst!
    Det är oerhört bra, och fullständigt bisarrt!
    Hellbom och Lindgren hade rökt kokosnötter när de kom på det där;
    OOOOOOSKAAAR! OOOOOOOOOOOSSSSSKAAAAAARRRR!

     Skrattar mer än jag borde göra åt den här kommentaren.

     Jag vill flyga min säng till en ö i Söderhavet… Lovar att vara i karantän i den!

     Min man heter Oscar. Herrrrrregud vad han har hört det i sitt liv.

      JONATHAN!!!

    Hahaha eller hur! Är verkligen inte uppvuxen med spökhistorier?

   Känns som att svära i kyrkan men jag tycker inte heller om Astrid Lindgrens sagor. Som barn var det bara ”Alla vi barn i bullerbyn” som jag tyckte var ok men resten gillade jag inte alls.

    Har du inte läst Bröderna Lejonhjärta?

     Jo, men det ändrar inte min åsikt. Var tvungen att läsa den på skolan men tyckte inte alls om den. Dessutom hatade jag serien Bröderna Lejonhjärta (klarade inte av att se hela).

     Usch, minns iofs inte om jag har sett hela, men det jag har sett hatade jag.

    Astrids gloria föll lite på sned för mig den dagen då jag förstod att hon hämtat många av sina berömda scener ur boken En rackarunge. Den gavs ut redan 1919 och är skriven av Ester Blenda Nordström. Då var Astrid 12 år gammal och tog säkert intryck av rackarungen Ann-Mari, som t ex provade att ”flyga” från taket med hjälp av ett paraply.

     Astrid stal som en korp, värre än Håkan Hellström. Men hon skrev grymt bra, det kan ingen ta ifrån henne.

   Tycker mycket om bröderna Lejonhjärta. ❤

   Åh, jag älskade Barnen i Bullerbyn! Läste boken och såg både den gamla och den nya inspelningarna om och om igen!

  Borde fått skriva en Madickenberättelse istället. Den kunde hetat The Mad Dick Pic.

   The Mad Dick Pic Chick snarare.

    ???

  Älskar när Pippi firar jul! Så mycket snö!

   Jag jobbar inom skolvärlden och vi såg Pippis jul med barnen för några år sedan. När hon sitter ensam och tittar ut genom fönstret och pratar med sin mamma och tror att hon ska fira jul ensam, men alla hennes vänner är på väg. Jag fick gå ut för jag började gråta. Blir lite fuktig i ögonen bara jag tänker på det.

    Jaaa! Så fin och sorglig scen. Älskar Pippi ❤️

   Røros ???

  Min favorit är när Pippi, Annika och Tommy ligger på gräset och äter smultron från strån. Tyckte det var så mysigt! Älskar såklart godisaffärscenen också, ALLT såg så gott ut.

   Precis så känner jag över Emil i Lönnebergas julbord. Jag gillar inte någon form av maten som serveras där (utom köttbullar) men just den maten vill jag äta alls av. Fattar inte hur det funkar.

   Men vem tar ostbågar när det finns godis? Tommy var inte riktigt klok.

    Ostbågar var nytt då.

   Åh tycker den scenen är så fin! Även den scenen när det är vinter och folk åker skridskor i stan, så mysigt 🙂

   Exakt! Tack!

  Godisaffären och Pippi på de sju haven! Bäst.

  Den fina drömmiga prickiga hästen lilla gubben dog av förgiftning pga de ditmålade prickarna. En fakta kanske inte många vet.

   Han var 25 år när han dig, hur länge tror du att stora hästar lever?

    Den FÖRSTA hästen blev inte 25 år. Men uppenbarligen så visste du inte att lilla gubben inte bara spelades av en häst, anledningen till det? Jo den första hästen dog av förgiftning pga prickarna.

     Hur vet du det? Gör man verkligen en obduktion för att veta dödsorsaken på en häst?

      För att det var min farfars häst. Och ja, självklart kan man göra en obduktion på en häst för att få veta dödsorsaken. Speciellt när det är en ung och frisk häst som dör.

       Hur kom man fram till att förgiftningen berodde på fläckarna och inte på något han fått i sig genom t.ex. maten? tänker att obduktionsrutiner för häst kanske inte var så utvecklade på 70(?)-talet. Att forskningen inom området gått framåt på 50 år är en fakta kanske inte många vet.

   Bunting var väl fem-sex år i de första filmerna och dog när han var 24 om jag minns rätt. Om han faktiskt dog av förgiftning är det väl mer sannolikt att det var av t.ex. botulism?

    Om hästen dog vid 24 dog han väl ändå inte av förgiftning av prickarna ? 24 är gammalt för en häst!

    Hahaha har du googlat Wikipedia? Den faktan är inte helt tillförlitlig. Medveten om att det fanns en häst innan Bunting övertog rollen? Den hästen blev inte 24 år.

     Googla Wikipedia nu allihopa

      ??

     Hahaha på dig själv. Min mamma red på ridskolan han gick på efter filmerna och vetskapen om att hon ridit den mest kända hästen i världshistorien (i mina tioåriga ögon) var något man minsann kunde skryta om i stallet, så varför skulle jag inte ha koll på ålder och namn?

     Det är en fakta kanske inte många vet.

      Min farfar ägde hästen som hade rollen innan bunting, det är oxå en fakta som kanske inte många vet.

       Bunting är med i alla filmer och serier de flesta relaterar till som Pippi, med Inger Nilsson i huvudrollen. Din farfars häst måste i så fall varit med i filmen från 1949, när Pippi såg ut så här:
       https://m.imdb.com/title/tt0041748/mediaviewer/rm3508167680/

       Den hästen hade troligen oavsett varit död 20 år senare när de riktiga Pippi-filmerna spelades in (start 1969), så troligen inte pga prickdöd den fick sparken.

        Nej det är inte från 1949 utan från 69. Vet inte riktigt vad du vill ha för att avsluta denna diskussion, kontraket som skrevs? Bilder?Veterinärutlåtandet? Börjar bli löjligt. Men men jag vet det jag vet och det räcker för mig. Önskar dig och alla andra en fin helg

         Finns precis ingen info om att en annan häst än Bunting användes, har du en länk? Stamtavlenamn på farfars häst eller så?

         Ja, det hade ju varit jätteintressant att få veta vilken film farfarshästen var med i, samt namnet på hästen (och farfar). Bunting krediteras samtliga Pippi-filmer och serier från 1969. Det anges också att Bunting medverkade vid ptovinspelningarna.
         Din farfar har kanske skarvat lite?
         SjörövarFabbe-farfarsfar?

   Sprid inte osanning är du snäll.

   Kanske för att det är fake fakta som många inte vet?

    Vill du tro det så varsågod

   Och Prusseluskan dog av sitt osynkroniserade tal!

    Hon fick spunk och hade inte råd med tio liter meducin. Faktiskt. En fakta kanske inte många vet.

     Hahaha.

   Kommandoran dog av att hon satte en kôrv i halsen. En fakta kanske inte många vet.

    Haha jag löste kommando-horan. Har inte ens öppnat vinet.

     Kommando-horan fick inte ens vara med i filmen! Blev sittande på Hultsfreds slätt.

   Ha, väldigt intressant måste jag säga. Claesson ljuger rätt av, boken kom i våras. Helt obegripligt.

   Oj, såg ditt inlägg nu, skrev detsamma i en egen kommentar.

   LC har väldigt svårt att tala sanning om någonting.

  Mitt starkaste minne är när jag lekte med skådespelarna som spelade
  Pippi Tommy och Annika vid Mörbybadet Färingsö Ekerö när dom spelade in
  film där i närheten. Hästen var också där minns jag och apan.
  Detta var innan de var kända och filmen kom ut. Måste varit runt 1965-68 eller så.

   De är ju helt fantastiska alla de tre barnskådisarna som spelar Pippi, Tommy & Annika. Ruggigt hur bra castade de är!

   Är det sant att Herr Nilsson onanerade i Tommys mun? Kan aldrig glömma att jag har läst det.

  Älskade Pippi som barn men nu står jag inte ut med ungen. Så jobbig. ?

   Samma ?????

  Fattar inte riktigt. Boken Pippiperspektiv kom om jag minns rätt ut i våras. Med tanke på tid för redigering, formgivning, tryck och distribution borde Linnea Claeson ha levererat sitt bidrag till den här antologin för ett knappt år sen. Lite märkligt att hon skriver detta på Insta NU, när boken har värmt bokhandelsdiskarna i åtta månader. Lite yesterday’s news över det hela. Och nån ”ny Pippi Långstrumpbok” är det ju knappast (gudskelov).

  Å håller med, min största dröm! Ler bara jag tänker på de scenerna med allt godis, magiskt!

  Blä för att visa tungan sådär hela tiden!
  Avföljer direkt när jag ser sånt

  Kopierat från aftonbladets recension av boken: ”Linnéa Claeson lyckas pricka in så många plattityder om samhällets orättvisor och nödvändigheten av att vara försiktig med makt och att Pippi ”sätter gränser och protesterar högljutt när någon kliver över dem” att jag undrar om hon egentligen inte skriver en aktivistisk bildtext på sitt Instagram”.

  Hatar Pippi.

  Gillar inte alls Pippi. Ouppfostrad snorunge. Tacka vet jag Ronja Rövardotter!

   Inte lätt att bli väluppfostrad och en lungt barn utan några vuxna förebilder i livet?

  Kul att en patologisk lögnare ska få förstöra pippi

  Ska vi gissa på att det blir en riktig PK-saga?

  linnea Claesson skriver pippi, vilket skämt

  Boken kom ut i april i. Varför presenterar Linnea Claeson det som nyhet nu?

  Jag har en dotter med ADHD som kunde bete sig exakt som Pippi när hon var liten. Vissa lärare hatade henne och andra älskade hennes charm. Precis som en del av er kommenterat att ni älskade Pippi medan andra störde ihjäl sig på henne. Det är typ så det är att ha en unge med ADHD…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.