Jessica Lauren anklagas för cultural appropriation

Det här inlägget handlar om cultural appropriation – förkortas CA. 
Om du känner dig osäker på vad det egentligen betyder så har ”Vardagsrasismen” aka Paula Dahlberg skrivit ett bra inlägg om saken. Klicka HÄR för att läsa det först, innan du läser resten av inlägget. 

Kommentarer om Cultural appropriation  Kommentarer om cultural appropriation Kommentarer om cultural appropriation

Influencern Jessica Lauren, som bland annat skriver mycket om föräldraskap och familj, har hamnat i lite blåsväder på Instagram efter att hon låtit fläta håret för att matcha med sina döttrar, som ärvt sitt lockiga hår från sin pappa.

Det börjar med att en följare skriver ” cultural appropriation borde alla ha kunskap om by now” varpå Jessica svarar ”ledsen om du tar illa upp”. En stund senare svarar hon även att hon ska läsa på om CA.
Delar av kommentarsfältet håller med CA-kommentaren och tycker att det Jessica gjort är både problematiskt, förminskande och ignorant medan andra är av motsatt åsikt.
Jessica Laurens sambo Fabio Ferreira skriver att han tycker hon är skitsnygg, att hon bara borde ta åt sig av de nödvändiga kommentarerna eftersom Afrika inte är en etikett. Han fortsätter med att skriva att han blir glad av att kulturen och kärleken sprids på detta sätt.
Fabio skriver också att hans döttrar växer i sina flätor av att se sin mamma i likadana, något som även tas upp i en annan kommentar som ni hittar här ovan.
Att det handlar om mer om att Jessica (och Fabio) bara tycker att det är snyggt på henne.
En person tycker att Fabio minsann visst har tolkningsföreträde här,  med tanke på att killar också kan ha flätor, men hur funkar det i så fall?

Rör sig detta om någon typ av sekundärt tolkningsföreträde, alltså där Fabio kan ”överföra” sitt tolkningsföreträde till sin sambo och på så vis ”okeja” att hon är en vit, privilegierad kvinna som tagit kulturella uttryck från andra och genom detta tillskansat sig socialt eller ekonomiskt kapital på bekostnad av den kultur yttringen tas ifrån. (Också från Paula Dahlbergs inlägg)
Man pratar om en maktdynamik där medlemmar av en dominerande kultur tar element från en kultur av människor som systematiskt har förtryckts av den dominerande gruppen och använder det lite som en billig modeaccessoar som närsomhelst kan bytas ut mot någonting roligare om andan faller på. 

I sitt inlägg skriver Paula Dahlberg om ett fenomen hon kallar ”vitfiltrering, och jag anar att det kanske kan vara just detta som följarna har i åtanke när de kritiserar Jessica Lauréns flätor.

En annan av hörnstenarna inom CA är hur olika kulturer måste gå igenom ett vitt filter för att accepteras. Det vill säga att i den ursprungliga formen ses kulturyttringen som undermålig, ofta ociviliserad eller för avlägsen för att kunna passa in i vita sammanhang. Därför tas uttrycket, görs om efter en vit standard och accepteras sedan. Således duger den vitfiltrerade yttringen som bara ytligt påminner om originalet, medan originalet fortfarande ses ner på. Skall då personer från ursprungskulturen kunna använda sin egna yttring måste de anpassa den efter den vittvättade versionen för att det skall accepteras. // Paula Dahlberg

Tankar och funderingar? 
Det är inte ett helt självklart koncept där gränsen mellan svart och vit är knivskarp, men en sak är jag säker på och det är att JAG inte har någon typ av tolkningsföreträde här, så jag ser mig själv som enbart en informatör i det här inlägget.

Vill du läsa på mer om cultural appropriation så rekommenderar jag, förutom Paulas blogginlägg, även den här sidan.
Den är på engelska visserligen men borde inte vara ett allt för stort problem för de allra flesta. 
Jag rekommenderar även den här sidan, som också är på engelska.
Texten skriven av skådespelaren Amandla Stenberg och det finns även en video på sidan för den som hellre använder sig av det. 

278 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker CA går till enorm överdrift. Varför är det inte en käft som rasar mot vår kulturminister?

  Svara

   Exakt!!

   Svara

    CA har en bra poäng när det används som en analys och kritik mot systematisk racism och strukturerna vi ser överlag. Det kan vara ett bra verktyg att se hur olika grupper blir diskriminerade för att de gör X eller har på sig Y vs. andra grupper som kan göra X och ha på sig Y men då år det okej. Problemet blir när man försöker ge sig på individer tycker jag. En enda individ kan omöjligen vara ansvarig för systematisk racism och de strukturer som orsakar CA – vilket inkluderar hur omgivningen bemöter och behandlar dem. Så det blir väldigt fel. Vore bättre att prata om CA som ett större problem och isåfall använda exempel på individer och hur de bemöts för att illustrera det.

    Svara

   För att hon har samma frisyr som vikingarna antagligen hade?

   Svara

   Va? Hur kan du ha missat det? Hon har fått mycket kritik! Google är din vän.

   Svara

   Cultural appropriation är ett stort problem i USA och afroamerikaner (bland andra) är utsatta för systematisk rasism på flera olika nivåer.

   Många som menar väl och har hjärtat på rätt ställe tar amerikansk diskurs om rasism och översätter till svenska, men Sverige har inte samma historia som USA. Det finns massa människor i Sverige som har rötter i andra delar av världen, blir de upprörda över exempelvis den här frisyren? Nej. De flesta som har rötter i andra delar av världen blir stolta om deras kultur eller tradition hyllas.

   I USA finns det de på sociala medier som tycker att det är fel att fira kinesiskt nyår, lära sig kinesiska, eller äta kinesisk mat om man inte har rötter i Kina. Det är CA enligt dem.

   Rasism i Sverige ser helt annorlunda ut än i USA där det var urbefolkningen och slavarna som verkligen fick lida, och som än idag är systematiskt drabbade av rasism. I Sverige var det romer och samer som diskriminerade pga ernicitet. Sen har det kommit andra olika invandrargrupper i vågor.

   Vilka blir upprörda över flätor i Sverige? Låt de personerna bli upprörda i så fall, jag förstår inte varför en person som jag antar inte har rötter någon annanstans än i norden sitter och ska bestämma vad som är rasistiskt eller CA.

   Svara

    Så jäkla bra skrivet! Tack!

    Något jag reagerat på är att det i USA verkligen finns ett svart-vitt tankesätt (japp, pun intended!) gällande hudfärg, vilket också är svårt att ”översätta” till oss i Europa. Här ser vi enorm rasism och diskriminering mot romer, som kan variera från att vara ”mörkare” till att vara blonda och blåögda. I USA skulle man ofta se dem som ”white passing” och priviligierade men det är ju inte fallet i Sverige eller de flesta delar av Europa. Detsamma sågs i förintelsen där mestadels judar mördades, som också oftast skulle ses som ”white passing” i USA men det har knappast hjälpt dem i Europa.

    Svara

     Precis! Konspirationsteoretikern i mig misstänker också det finns en kapitalistisk motivation bakom hela CA begreppet, vi i väst vill kunna dumpa billiga skitprodukter på afrikanska marknaden men gud förbjude om produkter med afrikanska influenser skulle få tillgång till vår ekonomiska marknad…jag tror det handlar om att tjäna pengar och bevara ett historiskt privilegium att låtsas ha respekt för ”CA”, inget annat.

     Svara

      Det låter väldigt logiskt faktiskt. :/

      Svara

     Det du beskriver är vår egen något tillrättalagda version av rasism som egentligen är rätt oskyldig i mångas ögon. Vår egen historieskrivning har helt glömt bort att vi till och med hade en egen slav ö i Karibien och att syftet med slavhandeln var att det fanns mycket pengar att tjäna till Sveriges kassakista. Vi var liksom resten av Europa sysselsatta med att kidnappa människor från Afrika och tvinga in dem i ett liv som slavar.

     Svara

      Ja, och givetvis ska vi lära ut detta i skolor m.m. men det är väl ändå snäppet mer relevant att romer utsätts för rasism, diskriminering, får sina hem nedbrända IDAG? Inte för hundra eller tusen år sedan. IDAG.

      Svara

       Jag håller med dig. Det jag försöker säga är att vi, etniska svenskar, har en väldigt glorifierad bild av vår egen rasism. Vi erkänner att vi är rasister men i vårt fall handlar det om en light version.

       Svara

      ”Är rätt oskyldig i mångas ögon?” Vems ögon då om jag får fråga? Vi i Europa har en historia av nazism, rasbiologi och rasism som är extrem- med förintelse och arbetsläger, tvångsstirilisering osv. Mestadels gentemot andra (vita) européer. Det är i den kontexten vi dessutom måste se rasism baserat på hudfärg (svart-vit) & kolonisering. Men med Europas nazistiska arv kan vi såklart inte ta över USAs analys, den passar inte här.

      Svara

       Vi svenskar har en glorifierad bild av oss själva när det kommer till rasism. Ja vi erkänner att vi har hållit på med rasbiologi, i det närmaste Mengele liknande försök på barn, tvångssterilisering mm men först när vi ertappas med handen i kakburken. Vi ställer oss gärna på läktaren och kritiserar USA för deras rasism och diskriminering mot svarta och höjer upp oss som bättre för vi har ju aldrig bedrivit slavhandel och hållit oss med slavar. Eller hur var det med det?

       Svara

       Precis, medan USA hade svarta slavar från Afrika, sen hade de apartheid fram till 1960-talet (”whites only”, ”no coloureds allowed”).

       Det är inte att förminska rasism i Sverige, men det var ”vita” som fick sina skallar mätta, fotograferades nakna, tvångasteriliserades, m.m. Rasismen i Sverige är inte uppdelad som i USA. Det är en annan historia.

       Svara

        Precis!

        Svara

        Det är ingen skillnad på rasism oavsett om det är USA eller Sverige. Vi vill gärna tro det för vi svenskar tycker det är jobbigt att erkänna för oss själva att vi är rasister. Det som skiljer USA från Sverige är att det är mycket enklare att förstå rasismen i USA och det har inte med slaveriet att göra utan att vi ser på det från avstånd. Vi lurar oss själva att tro att eftersom vi inte gjorde oss skyldiga till samma handlingar som de vita kolonisatörerna i USA är vi så mycket bättre. Ironin ligger i att vi gjorde exakt samma sak, och även om det var i mycket mindre skala höll sig aristokratin sig med slavar. Vi gjorde och gör fortfarande samma sak mot vår egen urbefolkning som de amerikanska kolonisatörerna gjorde. Det är dags för alla vi så kallade etniska svenskarna att inse att vi varken är bättre eller sämre än andra vita västeuropéer och nordamerikaner. Vi kommer att sitta där i toppen så lägne vi inte tappat vår ekonomiska och militära makt till kineserna.

        Svara

         Jag tycker att det är att förminska afroamerikaners lidande. Den transatlantiska slavhandeln var ett av världshistoriens största brott mot mänskligheten. Ja det finns rasism mot människor som är mörkhyade i Sverige, men de människornas ursprung är att de har invandrat till, flytt till, eller adopterats till Sverige. Sen finns det absolut rasism och hatbrott och diskriminering, men hatbrotten och diskrimineringen i USA var lagstadgad /sanktionerad. Dessutom finns det andra grupper som har drabbats av rasism som inte ryms inom CA-analysen. Exempelvis samer eller romer(just romer är än idag väldigt utsatta i hela Europa).

         Svara

   Skojar du?! Kan vi inte bara enas om att sluta kopiera all skit som kommer från USA & tro det ska vara giltigt för hela världen? USA har sin historiska kontext, vill de vägra flätor för vita så fine men vi har vår så lets not go there please, rasism och protektionism är inte bra- oavsett form.

   Svara

   Hon har ju fått en hel del kritik för sin frisyr just av denna anledning.

   Svara

   Är folk inte riktigt kloka? De ska väl skita i om hon har flätor för fan. Nån måtta på lättkränktheten får det väl ändå vara.

   Svara

   Jag håller med, varför plattar många färgade håret? Om vi inte får ha flätor får dom inte platta håret för att se ut som vi som har naturligt rakt hår.
   Så löjligt, låt alla ha vilken frisyr dom vill!

   Svara

    Läs på så förstår du att det inte handlar om att likna en annan etnicitet.

    Svara

     Nej tack, jag tycker inte att en frisyr kan ägas av ett folkslag.

     Svara

      Igen, du verkar inte veta vad det handlar om ens.

      Svara

       Vad handlar det om då?

       Svara

   Jag orkade inte läsa inlägget då jag tycker det är trams. Varifrån kommer alla lättkränkta människor ifrån? Herregud någon måtta får det väl vara? Vill kvinnan ha flätor, låt henne ha det. Man måste ja oändligt av tid om man orkar engagera sig så mycket i vad andra gör.

   Och vår kulturminister ser för jävlig ut med sitt fågelbo. Om hon nu är rasists borde hon genast kastat ut ur regeringen. Det skulle nog glädja de flesta.

   Svara

  Tänk om ditt inlägg om Emma Hallberg hade varit lika ”neutralt” 🙄 Med tanke på att hon har typ en halv miljon följare vs Jessicas 15k och tjänar pengar på sin CA och blackfishing är hon absolut mer problematisk. Gör om och gör rätt.

  Svara

  Är inte påläst men tycker det är sjukt att man inte får ha vilken frisyr man vill.

  Svara

   Det får man. Vad ett par upprörda tjejer på Instagram tycker är helt irrelevant.

   Svara

    Nä, hon ska brännas på bål!

    Svara

   Eller hur! Alltså folks reaktioner på detta?! Helt sjukt. Idag kan man fan inte andas utan att man kränker någon annan.

   Svara

   Problemet är att vita kvinnor kan ha vilken frisyr de vill men inte andra. Men framförallt i USA har afroamerikanska kvinnor öppet diskriminerats, hånats och straffats på olika sätt om de valt att behålla sitt naturliga hår som det är. Det har exempelvis tidigare funnits påbud inom delar av arbetslivet att kvinnor ska bära sitt hår på ett visst sätt, som kvinnor med afrikanskt hår inte kan. De har ist tvingats antingen bära peruker eller göra smärtsamma och skadliga behandlingar för att platta håret. Så att det pågår en rörelse i usa kring att få ha sitt hår såsom det är naturligt är väntat och positivt, och där blir det också mer problematiskt när vita kvinnor blir hyllade om de har flätor men svarta kvinnor fortfarande hånas och ses som oprofessionella om de har samma frisyr, trots att flätor traditionellt sätt har använts för att hantera väldigt lockigt eller krulligt hår.

   Svara

    Jessica är ju i Sverige. Supertrist att de har problem i USA – men det är ett väldigt annorlunda samhälle. Mycket större skillnader i kultur mellan en europe och en amerikan än en europe och en arab tex. Vilket man inte alltid tror pga att vi är ytligt lika amerikanarna (vi ser likadana ut som majoriteten där och många företag finns både där och här osv).

    Svara

    Har aldrig sett någon bära flätor i professionella sammanhang dock

    Svara

     Nu kommer jag få skit men jag tycker kulturministern ser oprofessionell ut. Det spelar liksom ingen roll vilken hudfärg man har, vissa frisyrer/kläder gör sig inte i professionella sammanhang. Om jag skulle träffa säg min bankman och hon hade pippi långstrump frisyr med såna där tofsar åt sidorna eller pippiflätor eller inbakade flätor hade jag som person inte brytt mig, men när jag tänker efter är det väl inte själva idealbilden av hur en professionell person ser ut på jobbet. Jag kan liksom heller inte se tänka mig en man som är advokat gå runt i byxor som hänger ner till halva rumpan. Så det kanske inte alltid handlar om hudfärg, trots att jag absolut VET hur mycket rasism förekommer, men att styra fokus till hår gör diskussionen väldigt barnslig och får ett väldigt viktigt problem att istället inte tas på allvar och avfärdas.

     Svara

      Exakt det här utför väl grund för diskriminering? Folks förutfattade meningar om vad som är professionellt utseende eller ej. Och dessa förutfattade meningar baseras ju på vad man är van att se, och om alla alltid vill se det dom alltid har sett så blir det status quo och några andra frisyrer kommer aldrig upplevas som professionella. Så unna dig gärna att utmana dig själv, och bedöm din banktjänsteman utifrån dens arbete och bemötande snarare än frisyr så kommer din världsbild att breddas. God fortsättning.

      Svara

     Kanske för att det inte ser bra ut att ha i professionella sammanhang

     Svara

      Varför inte?

      Svara

   Det får man visst ha. Men du får räkna med att personer på olika forum kommer att diskutera det och ha åsikter om det. Precis som vi har åsikter om någon som gör bbl eller sprutar ansiktet fullt i fillers eller slipar ner tänderna.

   Svara

  Men oj, jag har inte heller tolkningsföreträde här men jag undrar: är det inte en mamma som har samma hårfrisyr som sina barn? I så fall förstår jag inte varför folket behöver bli upprörda.

  Svara

   Ja, särskilt när det verkar komma från en person som inte heller har tolkningsföreträde.

   Svara

    Tolkningsföreträde är ett sinnesslött argument.

    Svara

     Nja skulle snarare säga att det är felanvänt i många fall. Tf handlar om att du inte kan tala om för mig hur jag ska känna och reagera. Jag som svart/kvinna/funktionsvarierad/whatever talar inte för hur hela den gruppen känner bara för att jag själv känner så. Det verkar folk missa.

     Svara

     Ja, de order får mig att vilja avsluta mitt liv. Vad har hänt i vårt samhälle egentligen? Tur att det endast är några få gaphalsar på sociala media som håller på med sånt här. Har aldrig träffat någon i riktiga livet som skulle reagera på att någon har flätor eller skulle gapa om tolkningsföreträde.

     Camilla, jag fattar inte varför du dras ned i detta tramseri. Du kan ju läsa i dins kommentarer, verkar vara merparten som inte håller med om att det här ens är något problem. Och hela tiden ska svaret då vara ”läs på”. Nej tack! Jag finner det så ointressant så det vill jag inte göra.

     Svara

    Men så är det ju ofta. Vita personer som gör sig själva till en hjälte för det svarta samhället. Helt sanslöst. Det är lika illa när vita försöker göra de svartas kamp till sin egen som när vita tar förtryckta uttryck och gör det till fashion. Svarta personer vill INTE att vita ska slåss för de. När ska man fatta? Stå brevid, stötta, förstå…men ta inte över debatten för sjutton!!!

    Svara

     Fast sålänge en vit är med i debatten och inte får det att handla om sig själv vad spelar det för roll då? Det är ju att stötta och säga ifrån. Precis som man gör irl, om någon beter sig som skit mot en främling.

     Svara

      Fast det är ju inte att stötta när man börjar gapa i debatten värre än en tuta.
      Då ta man över och det passar sig inte. Inte ens det kan svarta få ha ifred. Nej, vita ska höras och synas mest även där. Det kunde vi ju bevittna i Demonstrationerna för Floyd bla. Och vilka fick synas mest i bla media? Jo vita…chockerande verkligen (nej)…
      Vita klarar inte att bara sitta bredvid och lära sig utan de bara måste vara med, de lider ju också, kampen ska på ngt vis även inkludera de…och det ska börja dillas om tolkningsföreträde från folk som inte ens har tolkningsföreträde🤦🏻‍♀️…

      Svara

       Men herregud chilla. Snacka om att se på saker som ett tjurigt barn. Se det positivt att vita också är såpass illa berörda att dom också skriker sig hesa.

       Svara

        Nej varför skulle jag göra det? Vara tacksam som svart för att en vit vill ta de svartas parti? Ok tack? Wtf…snacka om att du missar poängen

        Svara

     Och män som är feminister, är det också fel?

     Svara

      Rent krasst så ja. En man bör även han stå bredvid och lära in samt börja spela med ist för att skapa instagramkonto ala Peter Rung och självutnämna sig till ngn slags ledare för feminismen…män kan stötta feminismen utan att för den delen ta över den

      Svara

       Tillägger ju dock att det inte är fel att män står upp för våld mot kvinnor! Det är inte alls det jag syftar på.

       Svara

        Jisses, kan man bli mer ängslig?

        Svara

         Jösses hur kan man inte veta vad begreppet ängslig betyder?

         Svara

        Vad är det för skillnad på att en vit person står upp för våld mot svarta och att en man står upp för våld mot kvinnor?

        Svara

       Peter ring har ju stort fokus på manlig idrott i sin debatt..
       Så med mångas bild av tolkningsföreträde får då heller inte en kvinna påstå att många manliga sammanhang är macho?

       Svara

       De kan stötta och inte synas! Helst inte finnas.

       Svara

     Men vad händer om Elaines vita blonda barn använder sig av deras väldigt mycket mörkare mormors prylar. Får de det?

     Svara

      Hur lyckas man få prylar till en rasfråga?
      Du ser inte skillnaden på äpplen och päron förstår jag…

      Svara

       Diskussionen handlar inte om frukt, förmodar jag.

       Svara

        Men snälla rara🤦🏻‍♀️

        Svara

  Detta kommer jag aldrig ta på allvar och jag tycker det är så fruktansvärt överdrivet och fjantigt.

  Svara

   Det handlar om att utöva makt.

   Svara

   När man ser Paula förstår man vad det beror på. Hon behöver kompensera.

   Svara

    Vad menar du? Paula Rosas?

    Svara

   Håller med dig. Blir arg bara jag ser ordet CA, och inte för att jag inte förstår debatten utan för att man dragit det till en sån nivå att det är helt absurt.

   Svara

    Absurd är kulturmarxismen som det här bygger på. BLM samma sak.

    Svara

    Håller med. Kan tycka att det finns betydligt mer viktiga debatter om strukturell rasism att hålla än huruvida någon har flätor i sitt hår eller ej. Det är saker som det här som gör att folk inte längre tar de viktiga debatterna seriöst.

    Svara

  Tänk att genus är en social konstruktion, men inte kultur? Hahah. Att inte appropriera någons kultur är oundvikligt i den globala värld vi lever i. Vi kan aldrig förespråka mångfald och mångkultur utan att vi accepterar att vi lånar från varandras kulturer. Är så jävla trött på ord som priviligerad, tolkningsföreträde och allt som kommer med woke-kulturen. Jag kommer fortsätta att ha på mig det jag vill och jag bryr mig absolut inte om någon blir kränkt. Det sjuka är också att vissa ska bestämma att det är kulturell appropriering medans andra människor från samma kultur tycker att det är fint att andra lånar från deras kultur. Ta av er offerkoftan ni som blir kränkta och jobba med självkänslan.

  Svara

   ”ta av er offerkoftan n som blir kränkta”. Haha ja läs ditt inlägg igen så ska du se att det nog inte bara är de som är emot ca som blir kränkta.

   Svara

  Amandla* Stenberg

  Svara

   …och hon är inte med i GOT.

   Svara

    … Utan i Hunger games bland annat

    Svara

   Camillas kunskap är väldigt ytlig. Hon lägger bara fram det hon tror läsarna vill ha.

   Svara

    Hon lägger fram det hon tror blir debatt…

    Svara

     Vad tycker du att hon ska lägga fram?

     Svara

  Men alltså det är en frisyr, som vilken frisyr som helst? Alla frisyrer kommer ju någonstans ifrån? Får svarta kvinnor välja vilka frisyrer de vill och vita kvinnor bara frisyrer som härstammar från vita kulturer? Eftersom CA inte funkar the other way around menar jag.

  Svara

   Just flätor har ju diskuterats hundra gånger om… Allt från cornrows till inbakade flätor vill enligt vissa förbjudas på vita för att det är CA.

   Jag vet att instagramfeministerna tror att de kämpar för den goda sakens skull, men de gör allting värre. Hur många vita är det här som för en svart kvinnas talan för att de tror att det är rätt?

   Svara

    Alltså jag var inte där men jag är ca 99 säker på att vikingarna kom på hur man gjorde tex inbakade flätor också. Det är bara hår.

    Svara

     Nej det är för komplicerat för den vita hjärnan, som med allt annat måste vita se adrs göra det först och kan inte vara innovativa och har aldrig uppfunnit nåt.

     Svara

      Men snälla det är ingen som uppfunnit håret, det har vi haft hela tiden. Det är som att slåss om en att ha en hästsvans, tror det flesta människor med hår kommit på att det är ganska fint att slippa ha allt hår i nyllet och såvida begript att se till att det håller sig borta.

      Svara

       Men snälla tror du på riktigt kommentaren var seriös? Hur går det med läsförståelsen.

       Svara

       Joo jag tror han som uppfann håret var kines faktiskt

       Svara

        😖

        Svara

        Gud vad jag skrattade åt detta! Tack! 😂😂😂

        Svara

      Hahaha har du sovit dig igenom hela skolan eller är du fem?

      Svara

      Men det där va väl ändå rasistiskt sagt gentemot vita? Tänk ditt mående om ngn skulle skrivit sådär om den ”svarta hjärnan”..

      Svara

   Fast problemet handlar om att svarta människor inte får se ut eller göra vad de vill, det blir inte accepterat föränn en vit människa gör detsamma. Att de har peruker eller plattar håret är just en konsekvens av att de inte är accepterat att ha deras naturliga hår.

   Just det här fallet tycker jag inte är CA men jag förstår de som blir upprörda.

   Svara

    Visst men i Sverige har vi aldrig haft det problemet. Varför importera usas problem hit?

    Svara

     And that’s on white privilege! Som en svart kvinna kan jag meddela dig att det Definitivt finns samma problem här. Bara det att ni vita inte ser det.

     Svara

  Har koll på vad CA är osv men tycker ändå att detta går till en extrem överdrift. Håller med om att man inte borde klä ut sig till exempelvis ”indian” eller göra black face etc etc eftersom det är fråga om en utklädnad. Här har ju Jessica denna frisyr, det är ju inget hon har klätt ut sig till. Tycker det är en markant skillnad vad frisyren/kläderna eller vad det nu är har för syfte. Är syftet att klä ut dig till en maskerad? Ja då kanske det är något att tänka över vad du väljer för utklädnad. Motsatsvis, är det en frisyr du gillar och tänker ha precis som vilken frisyr som helst? Ja då är det enligt min mening fullt rimligt att helt enkelt bara ha den frisyr man tycker är fin och trivs i.

  Liksom herregud man måste väl få ha vilken frisyr man vill utan att det ska anses vara en kränkning. Och om nu hennes barn har hår som traditionellt flätats så är det väl bara en fin grej att matcha mellan mor och dotter/son.

  Svara

   Precis detta!!! Så bra poäng! ☝️

   Svara

   Håller med!

   Svara

  Jag tycker detta var ett bra exempel på att saker och ting inte är tydligt ”rätt” eller ”fel”.

  Att med kärlek skaffa samma frisyr som sina barn och visa att man tycker det är vackert. Hur orkar någon ens leta fel i det egentligen?

  Svara

  Men herregud. Det måste väl finnas viktigare saker än att tjafsa om andras flätor. För man inte ner frågan till en väldigt låg nivå?

  Svara

  Texten ovan visar att svarta minsann kan vara minst lika rasistiska som vita, om inte ännu mer.

  Svara

   Eller inte. ”Om inte ännu mer” – nä.

   Alla kan göra rasistiska handlingar men detta skriver du som kränkt, inte utifrån fakta.

   Svara

    Att vara blond och blåögd är det ” fulaste” man kan vara anno 2021…

    Svara

     Mmmm … det var ju verkligen årets mest osanna statement.

     Svara

   Va? På vilket sätt visar det det?

   Svara

  Är inte heller speciellt påläst om ca och är en vit kvinna så kan absolut ha fel. Men. Blir det inte konstigt för barnen ifall deras mamma vill ha likadan frisyr som dem men skaffar inte det pga deras hudfärg? 🙄

  Svara

   Gumman tyvärr vi ÄR olika. Mamma vit du svart tyvärr. Det är skillnad.

   Svara

    Obegriplig kommentar. Det är hennes barn. Hon har likadan frisyr som sina barn. Om man stör sig på det så tror jag faktiskt att det handlar om något helt annat.

    Svara

     Märker att du missat poängen i kommentaren ovan.

     Svara

      Kommentaren är dåligt skriven om den ska vara ironisk. Funkar inte i anonymt kommentarsfält tyvärr, misslyckat.

      Svara

       Jag fattade direkt. Det är ni kränkta som är korkade.

       Svara

    Varför är barnen svarta om mamman är vit? De kan ju lika gärna identifiera sig som vita.

    Svara

    Det argumentet fungerar på utegrupper, dvs när man tittar på en grupp människor man inte känner. Men i detta fall handlar det om en innegrupp och då tittar man på fler faktorer som personlighet, släktskap, karaktärsdrag mm. I innegrupper är ytan underordnad personen bakom ytan.
    CA är ett verkligt problem och det finns så många exempel på det som de flesta vita västerlänningar inte ens är medvetna om. Samtidigt måste man ta hänsyn till individen. Människor gifter sig över kulturella gränser och skaffa barn över kulturella gränser. Hur ska man förhålla sig till den andra partners kultur och i vilket gränsland befinner sig barnen som står med varsitt be i bägge kulturer?

    Svara

     Du är populär på fester, va?

     Svara

      Jag tror hen är en mycket trevlig person att prata med och uppskattad festgäst när omständigheterna är sådana att fester kan hållas.

      Du borde fungera över hur du själv upplevs i kommentarsfält.

      Svara

      Svara

      Tyckte det var en rimlig kommentar som verkar komma från någon som reflekterat en del innan den skrev den. Något fler borde göra kan jag tycka, kanske även på fest.

      Svara

     Genuin fundering. Om en vit person flyttar, av olika skäl, till ett land utanför den vita kretsen och tar till sig kulturen,är det CA? Vissa anser att YogaGirl och liknande utövar CA, samtidigt känns dessa personer mer genuina i allting än till exempel Sheila.

     Svara

      Svår fråga. När man bor i ett annat land är det väldigt svårt att få saker att fungera om man inte anpassar sig till den kultur som finns i landet. Att kräva att allt är som hemma brukar uppfattas väldigt negativt i det nya landet. När det gäller Yoga Girl kan man kanske hävda att hon gör som de gamla kolonialmakterna gjorde på sin tid. Hon har hittat en nisch som hon tjänar mycket mer pengar på än vad hon någonsin kunnat göra hemma. Det skulle betyda att hela turistindustrin gör samma sak. Min uppfattning är att man måste titta till hur mycket av vinsterna stannar kvar i landet och kommer till nytta för landets befolkning och hur mycket pengar lämnar landet. Gör Yoga Girl något för sitt nya hemland som inte är en fördel för henne själv? Ett vanligt argument hos dem som försvarar Engelsmännens kolonialisering är att Engelsmännen lämnade efter sig infrastruktur i form av järnväg. Detta stämmer men det är inget som gagnar den inhemska befolkningen för järnvägen byggdes för att kunna skeppa ut produkterna till Europa och är helt värdelös för de som bor i landet.
      När det gäller Yoga Girls och Sheilas versioner av yoga vet jag inte hur väl de stämmer in på originalet men misstänker att de är tillrättalagda för att passa våra västerländska kroppar. Ja det är definitivt CA och minder trevligt eftersom anpassningen är gjord för att tjäna mer pengar än vad man hade gjort på originalet. Men samtidigt måste man ta hänsyn till att saker och ting utvecklas och förändras.

      Svara

    HUR kan en vit kvinna föda svarta barn? Om inte en svart kvinnas ägg satts in i hennes livmoder? Hennes barn är mixed. Biracial. 50% vita 50% svarta (om pappan är svart, känner ej till honom). Det är liksom helt orimligt att en vit kvinna skulle kunna föda svarta barn. Om de är 50/50 skulle du då kunna kalla dom vita lika gärna?
    De är mixed/biracial. Vet ej vad det korrekta ordet är på svenska. Det borde uppfinnas ett nytt ord pga att m-ordet som tidigare användes är fel att använda. Eftersom det tydligen är så viktigt att kategorisera människor efter ”ras” (felaktigt från början, då vi alla oavsett färg på huden är Homo Sapiens)

    Svara

   Varför skulle du ha mer fel för att du är vit?

   Svara

  Suck.

  Svara

  Amandla har aldrig varit med i GOT (game of thrones) men däremot i Hunger Games.

  Svara

  Om någon med afrohår plattar håret då. Är det CA? Fast åt andra hållet.

  Svara

   Jag undrar samma sak om en svart använder smartphone eller dator. CA?

   Svara

    Vad menar du, det är ju inte så att människor i Afrika inte har mobiler och datorer.

    Svara

     Uppfinningar gjorda av vita män.

     Svara

      Fast inte byggda av vita män? Lägg ner tramset

      Svara

     Men mobiler härstammar inte därifrån? Det är ju det det handlar om.

     Svara

     De antirasister som kritiserar CA menar att överlägsna kulturer som den vita inte ska kopiera saker från underlägsna kulturer.
     Låter ju jätteantirasistiskt. 🙃

     Svara

      Tack för bekräftelsen att den vita kulturen är överlägsen!!! Har alltid haft det på känn.

      Svara

      Så hur översätts det i just den här situationen? Jessicas flätor är inget som kopierats utan hon har tagit till sina barns och sin sambos kultur

      Svara

    Men svarta får väl använda löshår/extensions och peruk som är utformat som europeiskt hårfall?! Blir de kritiserade för CA?

    Svara

     Nej, de är offer för den vita dominansen som i USA har sett ned på svart hår.

     Svara

      Åh herregud 😅 låt folk ha vilka frisyrer dom vill

      Svara

    Vad har uppfinningar med ca att göra? Har du alls koll på vad ca betyder? Har inget att göra med vem som uppfann telefonen eller datorn. Spela inte dum nu. Ta ett exempel som är relevant om du nu vill göra en poäng. Kom igen, du kan nog tänka ut något.

    Svara

     Okej här är ett exempel. Afrikaner får inte käka lussebullar, för det är typiskt svenskt.

     Svara

   Ja och det är förbjudet.

   Svara

   Nu har ju inte vita varit förtryckta och utsatta i hundratals år.

   Svara

    Vita kvinnor, jo. Och det är dom vita kvinnors hår som svarta kopierar.

    Svara

     Så vi skulle kunna säga att allt skapat av vita män är okej för alla oavsett ursprung att använda, men saker skapat av vita kvinnor blir CA? I så fall, vilka får använda saker skapade av svarta män? Vem får använda made in China?

     Svara

      Jag drygar bara, jag tycker att alla får ha vilken frisyr dom vill och med min kommentar visa hur dumt ca egentligen är.

      Svara

       Jag förstod det 🙈

       Svara

        Och jag läste inte din kommentar🥴

        Svara

     Vita kvinnor har blivit förtyckta av vita män. Ingen rösträtt, ingen arvsrätt, fick inte studera på högskola/universitet osv. Så inte riktigt samma sak som det diskuteras om ovan.

     Svara

      Och det är därför vita transkvinnor är ca.

      Svara

       Gud vad löjlig diskussion.

       Svara

    Nej och så länge man skriker om rasism och CA för minsta lilla grej och gör dagens svarta människor till ett offer som det är så synd om för att dom är svarta och dom dumma vita snor deras frisyrer så kommer det knappast bli helt jämställt heller?

    Svara

     Hur blir det jämställt då? Har du några konkreta exempel på hur man får ett jämställd samhälle idag?

     Svara

   Eller blondera håret..

   Svara

    Ja och eftersom blont här är den mest ovanliga hårfärgen, endast ca 2% av världens befolkning, så är det ju en minoritet och därför bör det lagstadgas att de får ha ensamrätt på färgen.
    Alla frisörer som pysslar med slingor och valsystem. Lägg ner 🤷🏽‍♀️

    Svara

     men snälla. menar du att det att det finns ett förtryck mot de rikaste 2% i världen också för att de är en ”minoritet” då de bara är 2% också eller?

     Svara

      Jaa absolut! De rika är en väldigt utsatt grupp i samhället! Hört talas om förmögenhetsskatt? Förfärligt

      Svara

      Det är klart jag inte menade det..
      menade mest att hela resonemangen faller.

      Eller menar du att samer inte är förtryckta bara för att dom är uppväxta i Sverige/Norge/Finland. Några av världens rikaste länder?

      Svara

   Ja och om svarta vill bo i Norden eller vita i Afrika? Ska man förbjuda det? Och förbjuda kultur från andra länder att spridas i vårt svenska samhälle – det borde ju också va CA då? Alla borde ju isolerad från varandra för att skydda kulturer

   Svara

  Nyckelorden här är ”genom detta tillskansat sig socialt eller ekonomiskt kapital på bekostnad av den kultur yttringen tas ifrån”… Det är smaklöst att kommersialisera på andra etniciteters uttryck och kultur, men den ytterlighet debatten om CA dragits till är fullkomligt absurd.

  Svara

   ”genom detta tillskansat sig socialt eller ekonomiskt kapital på bekostnad av den kultur yttringen tas ifrån” – då borde, i jämlikhetens namn, svarta inte få använda uppfinningar gjorda av vita, eller?

   Svara

    nej för rasism och ca sker inte på det hållet. svarta kan inte utöva rasism mot vita, bara tvärtom

    Svara

     Så du tror att det är en kärleksförklaring när du blir kallad ”svenneh0ra”?

     Svara

      Så klart att det är det. Samma sak när förortsgangsters ger sig på och förnedringsrånar svenska killar. Hade det varit tvärtom att svenska killar valt ut utlänningar och rånat dem så hade det varit hatbrott. Men som det är nu är det bara synd om förortsblattarna.

      Svara

       Alla ni boomerkvinnor som tyr er till althögern är bevisligen långt mycket farligare än förortskids.

       Svara

        Ser inte dessa ”boomerkvinnor” råna folk och bränna bilar?

        Svara

     Grattis! Av alla dumma kommentarer här var din den dummaste.

     Svara

   EXAKT DETTA☝🏻 Folk har ju helt missförstått begreppet. Det handlar inte om ifall någon random tjej har flätor. Det handlar om hur en dominerande kultur mjölkar andra kulturer på uttryck för att tjäna pengar. När stora företag använder traditionella mönster utan att blanda in konstnärer från den kultur man vill använda uttryck från, när stora modeskapare åker snålskjuts på traditionella tekniker/material/plagg utan att kontraktera hantverkare eller kreatörer från den med kunskap om hantverket. Helt enkelt när företag för att tjäna pengar på att reproducerar kulturella uttryck där ingen yrkesverksamma företrädare för den grupp som kopieras får vara med i processen. De som utestängs helt från den ekonomiska vinning som görs med hjälp av deras kulturella attribut utaätta för CA.

   Svara

  Säger bara Bo Derek. Vem fan bryr som om hudfärg om man gillar flätor? Det ska tamigfan klagas på allt nu.

  Svara

  Men kan man inte få ha en frisyr eller vissa kläder om man tycker det är fint. Tycker att det låter läskigt om alla bara for hålla sig till sin egen tradition. Tradering och utbyte mellan kulturer är gammalt. Att en tjej tycker det är fint med flätor ser jag inte som något problem. CA blir ett problem först när nån gör stor profit på någon minoritets kultur. Te x om HM skulle börja sälja samekoltar.

  Svara

   Ja. Jag tänker också att kulturer och deras uttryck ständigt har förändrats och blandats under tidernas gång. Idag, med allt resande och allt minglande människor emellan, vore det orimligt och omöjligt att försöka frysa vissa kulturella uttryck för evigt. Det skulle gå tvärt emot all övrig förändring och all utveckling hos mänskligheten.

   Svara

  Jag försöker leva på ett sätt som är inkluderande, använder könsneutrala pronomen när jag refererar till någons partner (om jag inte vet vilken läggning), försöker skapa en bredd i ålder, kön och etnicitet när jag rekryterar etc. Har verkligen försökt sätta mig in i CA och jag förstår argumenten, men jag kan inte riktigt förlika mig med dem. Var ska vi dra gränsen? Måste jag som svensk rulla köttbullar och endast bjuda på inlagd sill om jag har middagsgäster? Varför är inte mat inkluderat när spiritualitet, kläder, traditioner, frisyrer och sminkning är det? Herregud, solarium eller brun-utan-sol skapar krig på instagram och youtube. Jag är vit, jag har inte tolkningsföreträde, men vår tid nu är enormt svårnavigerad och jag kan inte se vinsten i att aktivt öka klyftor.

  Svara

   Fyfan vad irriterande om nån kallade min man för hen 😂

   Svara

    Personen skrev ju tydligt att hen använder könsneutrala pronomen om hen inte vet en persons läggning, dvs om hen inte visste att du var tillsammans med en man?

    Svara

   Alltså. Svarta får inte ha vissa flätor på sin arbetsplats eller skola i USA. En del flätor har setts ned på som något opassande. Klart det då sticker i ögonen när vita har exakt samma frisyr och hyllas för den. Det blir en del av ett förtryck mot svarta och visar en tydlig ignorans hos oss vita. Alternativt så är en viss typ av flätning starkt förknippad med vissa stammar eller har ett starkt symboliskt värde. Såklart ska inte en vit då fläta håret likadant och använda frisyren utanför kontext. Det är som om jag skulle ta en samisk mössa med symbolisk innebörd (vet inte om den har ett speciellt namn) och använda på stan. Dels så kränker det samernas kultur men problemet ligger även i att jag som svensk kan göra det och hyllas för mitt mode medan en same hade fått glåpord och hets efter sig. Det har ju absolut ingenting med kulturutbyte att göra, det hoppas jag att du fattar.

   Svara

    Hon har inte hyllats för sin flätor. Hon bara… har dem!

    Svara

    Bor vi i USA? Nej, och då är det väl helt irrelevant vad en svensk kvinna väljer att ha för frisyr.

    Svara

  Så himla bajsnödigt att bli upprörd över en frisyr. Speglar verkligen vår samtid där man skapar en preudoproblematik man kan uppröras över och få godhetspoäng om man fördömmer. Finns så många andra problem i vårt samhälle man borde ta tag i än några artificiella flätor. Suck.

  Svara

   Det är så otroligt löjligt att jag inte ens orkar bli upprörd.
   Självklart får man ha vilken frisyr man vill och fläta håret precis på det sätt man själv vill ha det flätat. Det är bara att skratta åt dessa ängsliga godhetsknarkare.

   Svara

  Tur att de har instagram där de kan sitta och hålla på sådär. Moralisera över andras flätor, ordval etc.

  Svara

  Jag tycker personligen att just flätor är svårt att hänvisa till en viss kultur. Människor av alla kulturer och från alla delar av världen har flätat sitt hår. Det är väl lite orimligt att just flätat hår ska tillhöra en specifik kultur. Eller??

  Svara

   jo fast nu är ju inte detta två st helt vanliga flätor, det är skillnad.

   Svara

    Fast indianerna hade ”vanliga” flätor och rakt hår. Så det är nog bäst att vi slutar med det också.

    Svara

     Nej, för indianernas två flätor är inte något som är unikt för deras kultur, eller som i rastaflätors fall haft en särskild funktion för just den hårtypen. Om du däremot hade använt samma argument på huvudbonader med fjädrar så hade det funkat.

     Svara

      Källa på att inbakade flätor är unikt för afrikansk kultur?

      Svara

       Detta (på bilden) är inte inbakade flätor.

       Svara

    Jag tror ju inte att mänskligheten alltid använt sig av ”vanliga” flätor heller. Inbakade flätor har säkerligen förekommit sedan mänsklighetens begynnelse, eftersom de sitter bra och länge.

    Svara

     Bara att titta på gamla statyetter och figuriner från stenåldern och senare. Mängder med flätor på de kvinnor som är avbildade. Flätor handlar till en början om att få håret ur ansiktet så man kan jobba ordentligt. Inget annat. Sen har människan i alla tider prytt sig och sitt hår med flätor, band, fjädrar osv. Det är inget som uppstod i Afrika under slaveriet direkt.

     Svara

  Jag blir så trött. Det är sånt här som tar bort fokus från det som har betydelse.

  Svara

  Det här med att asiatiska kvinnor opererar sig för att se vita ut är det ca?
  Om en asiat gör cornrows är det ca då?
  Jessicas flätor är skitsnygga, punkt.

  Svara

   Fast i diskussionen ingår att en förtryckande grupp tar över en förtryckts grupp kulturella uttryck och profiterar/gynnas av den eller liknande. Exempel nummer två som du skriver kan vara det beroende på kontext, inte exempel nummer ett.

   Svara

    Masochist?

    Svara

    Men se det ur ett annat perspektiv, vi älskar deras kultur och lyfter upp den. Handlar det enbart att ta över förtrycka människors kultur?

    Svara

  Tyckte youtubrarna ”Aba & Preach” hade en del intressanta saker att säga gällande denna typ av situation (för de som inte känner till dem eller orkar kolla upp dem, båda är svarta). Detta är citat dragna från deras video med namn ”White guy banned from comedy show for having dreads”:

  ”My issue is more so with white people having this ’White savior complex’. Where these liberals will come out and think that they are doing minorities a service by speaking of their behalf, when actually they are speaking for a minority amongst minorities. Most black people look at this and like ’ Y’all are ridicules. We don’t care about what you are doing.’ So who are you really fighting for?”

  ”You can’t fight for marginalized people by marginalizing others. (…) You don’t bring people up by bringing people down, you know what I’m saying? Yeah, you might be evening it but you just made everyone’s social situations worse. It’s not by making other people suffer they way I suffered that we are gonna get along. I’m just causing them pain, how is that a good thing?”

  Svara

   Så trött på hela diskussionen bara.. går inte att göra rätt som
   Vit

   Svara

    Det är det som är meningen med kulturmarxismen.

    Svara

  Fast i diskussionen ingår att en förtryckande grupp tar över en förtryckts grupp kulturella uttryck och profiterar/gynnas av den eller liknande. Exempel nummer två som du skriver kan vara det beroende på kontext, inte exempel nummer ett.

  Svara

   Som svar på ”Det här med att asiatiska kvinnor opererar sig för att se vita ut är det ca?
   Om en asiat gör cornrows är det ca då?
   Jessicas flätor är skitsnygga, punkt.”

   Svara

    En hel del k-pop idoler har blivit kritiserade för CA för att ha burit cornrows… so I guess so?

    Svara

  Jag slår vad om Margauxs bok att om vi som anses vita helst och hållet ignorerade all annan kultur i världen skulle vi få skit för det med.

  Svara

   Självklart. Hela argumentet är riggat. Läs på om kulturmarxism.

   Svara

  Det är intressant att se hur en av kritikerna i inlägget samtidigt på sin instagram lyfter upp svårigheterna med att vara mixed (som ju Jessicas barn är). Då pratas det om hur någon kände självhat för att den inte såg ut som mamman, och en annan som tyckte att det var hemskt att ens egen mamman inte kunde ta hand om hennes hår. Båda dessa sakerna undgår Jessica, samtidigt som hon verkar stöda en s.k. black-owned bussiness. Och var är alla de ekonomiska fördelarna av CA i just detta fall?

  Svara

  Jag tycker att jag är ganska ”korrekt” i de flesta fall, men just med CA känner jag att jag antagligen är för gammal*, för det flyger helt över huvudet på mig. Jag fattar liksom inte. Vi har väl i alla tider inspirerats av olika kulturer, en kultur har väl inte äganderätt på en utseende-grej?
  Jag tycker verkligen det i många fall är att leta problem i något som inte bör vara det.

  *med det menar jag att jag kanske skulle tänkt annorlunda om jag var 20 istället för 40, inte att alla 40-åringar är lika tröga som jag.

  Svara

   Det blev populärt att prata om CA för några år sedan, men då med ursprung i USA där olika företeelser dök upp som stack i ögonen på folk. Oftast rika vita som hittade något uttryck hos andra som de tog och använde som att det var något spexigt, samtidigt som man inte reflekterade över att de som ser ut så varje dag blir förtryckta pga sitt utseende. Jag har inte hängt med men såg några exempel senare på internet. Kunde t.ex. vara bindi som rika tjejer målade på sig till festivaler, fjäderkrona som ”indianer” m.m.

   I de sammanhangen var det att man också tjänade pengar/fick likes/exotifierade nåt från en annan kultur, men det var bara en gimmick och sen nästa dag gick man över till nåt annat.

   I Sverige är det inte riktigt lika tydliga exempel som används men det är ett känsligt ämne och ändå br aatt känna till vart det kommer ifrån.

   Svara

  Men orka.. är väl värre att undvika en viss frisyr för att svarta har det.. typ nä det där ska jag inte ha för svarta har det oftast.. idiotiskt

  Svara

  Har jag fattat saken rätt? En vit kvinna har fått barn med en svart man och hon ses som rasistisk för att hon flätar håret på samma sätt som sina barn??

  Ju mer jag läser denna blogg och läser om influencers och framförallt influencers följare ju mer känner jag att jag måste minska på det inför nästa år……

  Svara

   Ja jag känner också det, jag mår inte bra av att hela tiden exponeras för sån här sjuk ängslighet! Nyårslöftet kirrat 😉

   Svara

  Otroligt viktig fråga ❤️ gällande frisyrer är det dock väldigt många POC som appropierar brun kultur. Inte lika uppmärksammat men lika stort problem. #dontusemyhair lyfter detta.

  Vi vita som klagar kommer dock aldrig förstå vad de övriga går igenom och vi måste acceptera det.

  Svara

   Men ska du som vit verkligen föra deras talan?

   Jag har sett hashtagen användas både för att be vita låta bli att föra andras kamp, och för att be vita sluta göra cornrows.

   Svara

  Tips är att se denna video https://youtu.be/yFGwmUCH9aI

  Svara

  Meeeen gud, kan en människa bara få fläta håret utan att bli rullad i tjära och doppad i fjädrar🤬🤬

  Svara

  Klart som korvspad att vita inte kan ha flätor. Vi ska ha rakt hår, och svarta ska ha bastkjol. Allt annat är förtryck.

  Svara

  Var det inte CA då när Drottning Silvia hade på sig en samisk traditionell dräkt på programmet kungahuset 2020 på fyran här om dagen?

  Svara

   Joo 😂
   Eller det var iallafall lite.. uppseendeväckande! Extra mycket med tanke på att det var kungligheter som var där..

   Svara

  Älskar hur folk här värnar om rätten att få ha flätor utan att bli lynchad. ”Låt folk ha den frisyr de vill utan att kasta era åsikter på dom!”

  Någon har gjort Botox eller opererar rumpan och folk kan inte låta bli att spy ur sin åsikt om det.

  Skillnad när man ska få göra vad man vill med sitt utseende.

  Svara

   Jag tror dock inte att 1 av 3000 som flätar håret dör

   Svara

    Pga flätorna alltså…🙄

    Svara

     Är väl inte därför folk har åsikter om någon gör Botox eller fillers eller hur fult det är med fejkrumpa. Man ska få tycka till om andras utseenden men rör fan inte vår rättighet till cornrows!

     Svara

    Jag lovar.. skulle någon hävda att Botox och bbl var CA så skulle varenda en här kräva sin rätt att få göra vad de vill med sin rumpa och sitt ansikte utan att få pekpinnar.

    Svara

     Jomen det finns kritik kring ffa rumpförstoring och läppförstoring av samma anledning – attribut som är typiska svarta kvinnor blir plötsligt åtråvärda på en vit kvinna men ses ner på hos den svarta. Ofta.

     Svara

  Detta är så jävla överdrivet och bajsnödigt. Blir så trött på folk som letar rasism i allt.

  Svara

  Men va.. fattar inte? Är det rasistiskt att ha flätor eller vad menar dom?

  Svara

  JISSES, vilka misslyckade människor min generation har skapat… Det är inte undra på att psykisk ohälsa ökat dramatiskt de senaste åren. Blir man kränkt för att nån har rastaflätor? Anses man ha kränkt någon då??
  Lugna er,LUGNA ER!!!!!
  Ska då en mörkhyad person inte få platta sitt hår? Ska man inte få färga håret svart, vitt, rött för vem har man då kränkt? Ska man inte få sminka sig med eyeliner på ett sätt som illusionen ger sneda ögon? Får man ha cowboyboots fast man inte är cowboy? Får man ha en rak fotvid klänning fastän det liknar en kaftan? Ni är många här inne som behöver psykistrisk hjälp!!
  Det är en SKYMF mot de människor som faktiskt blir diskriminerade.
  Skärp er!!!!!! (nästan alla i denna tråd)

  Svara

   Andas lite.

   Svara

   De handlar om rasism. De svarta/färgade vill trycka ner dig,

   Svara

  Grejen med flätor är att jag som liten också använde mig av dom för att det är praktiskt.

  Utan att ha blivit inspirerad av svarta, använt instagram, eller velat plocka coolhets poäng.

  Är vit som snö men med rötter från Sydeuropa så har VÄLDIGT mycket och fluffigt hår.
  För att hantera det gjorde jag ofta inbakade flätor i alla dess former, och på sommaren miniflätor!
  Man kan säga att jag vart flät-expert och den som flätade allas hår hela tiden 🙂

  Numera vågar jag inte ha dessa frisyrer för jag är rädd att någon svart ska skälla ut mig, vilket är så jäkla larvigt. Skulle vara så svalt och skönt när man jobbar på sommaren… luften behöver komma in till huvudet, därför är inte samma sak med en stor fläta eller tofs, det blir som ett lock.

  Svara

   Jag flätar håret hela tiden pga samma anledning som du. Är också kritvit. Ingen har någonsin sagt något om det till mig. Varken svarta eller vita. Tror detta är en grej man kritiserar på Instagram för att vinna någon typ av poäng. Fläta på!

   Svara

   Du hade absolut kunnat ha flätor, utan att bli lynchad för det. Om någon kommenterat det (troligtvis en vit yngre tjej som missuppfattat CA) så kan man bara säga att ja, jag fattar vad du menar men det här är inte CA, det här är bara mina flätor. Man ser ju skillnad på flätor och flätor, det är ju specifika frisyrer som är problemet, inte just flätorna i sig. Det vill säga, problemet ligger hos dig och din ängslan för att få kritik, inte att folk börjat diskutera CA. Ingen har sagt att vita inte får ha flätor så håller med, fläta på!

   Svara

    Fast om man inte tänker på hur man uppfattas av andra är man ju socialt inkompetent och gör livet väldigt mycket svårare för sig själv 😉

    Jag fattar också att folk kan bli arga för att jag har mössa och vantar i päls, men veganer känner jag att jag kan reta upp 🙂

    Vore så jobbigt om någon vart sur på mig på jobbet, och det spreds massa rykten och jag blev ”den personen” 🙄

    Svara

     Jo men du oroar dig för något som inte ens är ett problem. Du kan ha flätor, inbakta, i rows, småflätor, eller whatever. Tvivlar på att du flätar frisyrer som är symboliskt för svarta.

     Svara

  Fast vem är hon? Hon har liksom 330 likes på bilden.. hon kan väl inte vara en influencer värd att skriva om? Efter det här blir hon nog det.

  Svara

   Är inte hon en världskänd proffsboxare eller tar jag fel?

   Svara

    Är hennes syster som är boxaren

    Svara

  Men häromdagen hajade jag faktiskt till. Jag såg en nyligen släppt bok om Gunde Svan – ”Gunde Svan som ursprungsamerikan” – där han på omslaget poserar i bl.a. peruk med långa mörka flätor. Om ni inte sett den så Googla gärna på boktiteln. DÄR blev jag faktiskt rätt ställd. Nu har jag inte läst boken men omslaget var liksom … nä …. DET skavde.

  Svara

   Det är inte en bok om Gunde.

   Svara

   Du skojar va?
   Det är inte Gunde svan som ”poserar”. Jag tycker att du ska gå in på instagramkontot som heter samma sak som boken. Så får du se vad det där handlar om egentligen.

   Svara

    Hah! Tack. Jag såg bara boken uppställd på ICA Maxis bokavdelning och hajade till rejält. Nu ska jag Googla och förhoppningsvis få en vettig förklaring. 😉

    Svara

     Jag säger bara en sak, Karlsson på taket gillar naket och Mr. Bean som Queen 😉

     Svara

   Det finns ett talesätt som du säkert känner till som går såhär: ”döm inte boken efter omslaget”.
   Allt som krävdes var att du tog upp boken och öppnade en enda sida för att ta reda på att det är en skämtbok du sett som inte handlar om Gunde överhuvudtaget.

   Svara

    Så sant så…..

    Nu har jag åtminstone kollat Instagramkontot du (?) nämnde. 105 000+ följare, jisses! Jag är dock fortfarande inte helt såld på konceptet. Är det jätteroligt?? Och jag tycker fortfarande inte om omslaget… 😉 En sån märklig bok.

    Svara

   Måste ha kommit i ny upplaga, förr hette den Gunde Svan som Indian. Är en humorbok med rim på kändisars namn och roliga bilder, min favorit är ”Ulf Lundell som prinsessan Estelle”

   Svara

  Folk som reagerar starkt när någon nämner CA måste börja lära sig hantera kritik, oavsett om man håller med eller inte. Om en följare, som i detta fallet, säger att flätorna på bilden är CA så kan man lyssna på argumenten, utan att bli sur eller ta det personligt. Man kan bekräfta vad de säger och ha empati för att det rör upp starka känslor och reaktioner. Man kan sen antingen förklara hur man tänker (tex hon har samma flätor som sina barn och anser inte att de har samma laddade innebörd som i USA) eller bara svara att man tackar för kommentaren, man förstår vad de säger men att hon dragit slutsatsen att flätorna inte är CA. Vuxna folk 🤦‍♀️

  Svara

   Man kanske inte orkar, folk som gnäller om ”ca” kan i regel inte förstå så bra.

   Svara

  Men vad har hon gjort med läpparna???

  Svara

   Och ögonbrynen??

   Svara

  Jag är svart….om någon bryr sig och jag kan säga att varken jag eller någon svart människa jag känner bryr sig om detta eller ens vet vad CA är för något. Gör vad du vill med ditt hår, din hy, osv jag lovar att vi vanliga svarta människor, som inte lever på twitter, inte bryr oss.
  Det jag stör mig på är att vi svarta inte blir behandlade som individer. En svart person kan tala för oss alla. Vita skulle knappast vilja att Anna book eller honey boo boo talade för dem.
  Om ni vill hjälpa svarta människor på något sätt – behandla oss som individer. Säg åt er trötta demoniska media att lämna oss ifred!
  Innan jag åkte till uk trodde jag att landet skulle vara fullt med svarta människor pga deras media är typ besatt av oss. Men det finns fler as iater än svarta i hela UK!
  Sen är jag trött på att allt Ska Ras i fieras. Jag kan sakna 90 talet här faktiskt, känns som vi går bakåt i utvecklingen.

  Svara

   💚👍

   Svara

   Tack för att du tog dig tid att skriva, letade efter kommentarer från en svart person.

   Svara

  Seriöst, nu får kränkta Sverige ta och lugna ner sig. Låt henne göra flätor om hon tycker det är snyggt.

  Svara

  Efter att ha läst det här kommentarsfältet har bestämt mig. Det blir SD i nästa val.

  Svara

   Förstod inte riktigt kopplingen?

   Svara

   På vilket sätt skulle det förändra sakerna i den här frågan enligt dig?

   Svara

   Håller med

   Svara

   Ett kommentarsfält till hälften fyllt av korkade boomers som röstar på SD fick en annan korkad boomer att rösta på SD. Vilken överraskning.

   Svara

    Ok, boomer.

    Svara

  WTF? Detta är att tolka in för mycket i att hon flätat håret.

  Svara

  INGEN som vill kommentera hennes konstanta inlägg på instagram som saknar korrekt reklammarkering??
  Och att ungarna används till att göra reklam för det ena och det andra, och har gjorts sen dom var typ födda?

  Svara

   ”typ födda”? dom blev inte helt och hållet födda? höhö.

   Svara

  Jag har försökt hänga med i CA debatten men förstår fortfarande inte…
  Om jag fixar runt hemma på tomten och har två inbakade flätor för att det är praktiskt. Är det CA?
  Om jag är utomlands och köper en sarong i ett marknadsstånd och använder… Är det CA ??
  Om jag gör en tatuering inspirerad av en gammal kultur som har blivit förtryckt en gång i tiden. Är det CA ??
  Jag försöker förstå och läsa på men jag blir inte klok på debatten! Vissa skriker att vi vita måste hjälpa svarta i deras kamp. Andra skriker att kampen endast är för de svarta. Jag anser att det är omöjligt att göra rätt.

  Svara

   Om nån har några VETTIGA källor sår ni gärna länka. Dvs, forskningsartiklar, historiska artiklar som har en grund i sitt innehåll.

   Svara

   jag tror att CA från början egentligen handlar om att använda kläder och attiraljer som har vissa betydelser, kanske en religiös betydelse eller ett klädesplagg som enligt den kulturen bara får bäras av någon som exempelvis är präst, eller har uppfyllt vissa kriterier. Som fjädrar på huvudet i en sådan krona (vet inte vad det heter) som i ursprungsbefolkningen i amerika bara används av högt uppsatta. att ha flätor bör i sådana fall inte vara CA, men en sådan prick i pannan som indier har för att visa tillhörighet till vilken gud man tillber eller så, det kan vara CA. Att ha paislymönstrat är inte CA (Persiskt uråldrigt mönster) för det har ingen upphöjd betydelse, det symbolierar bara ett träd). En tatuering föreställande en indisk gud borde inte vara CA för sådana tatueringar i sig har ingen betydelse, men en maori-tatuering är CA eftersom den endast får bäras av vissa (inte varenda maorier)

   Svara

  Haha så jävla löjligt(av de som gnäller och säger att det är ca). Skit ner er kränkta människor hahaha

  Svara

  Hon får inte har flätor i sitt hår för att svarta varit förtryckta?
  Hur mycket jag än läser, så är det bara helt knäppt att flätor, som alla folkslag haft i alla tider skulle vara CA? Mot vem då? Alla med hår? 😂

  Svara

  Oh shit, jag som precis flätade min dotters skandinaviska hår! Måste genast reda ut hennes flätor!! Är det något mer jag missat? Kan hon bära färgen lila? Kan hon ha en T-shirt på sig? Kan hon äta en banan ? Så mycket att tänka på så man inte råkar vara en förtryckare 😔

  Svara

  Fundering att bero på CA.

  Min indiske fästman vill köpa mig en sari. Hans familj skulle uppskatta om jag bar sari ibland. Jag skulle gärna vilja bära sari ibland.
  Jag har dock varit tveksam pga CA. Han menar att man i Indien ofta uppskattar när västerlänningar anammar mode och kultur eftersom man ser det som en form av ”validering”.
  Jag vet inte hur jag ska tänka.

  Åsikter?

  Svara

   Skojar du?

   Svara

   skämtar du nu? du kan väl inte på allvar tänka att du ska gå emot din fästman och hans familj för att ”veta bättre än dem” då? Det är inte du som bestämmer om det är fel av dig att ha på dig en sari.

   Svara

    Skojar du? Tycker du det är konstigt att hon är tveksam när du ser tonen i det här kommentarsfältet? Hon hade formulerat en helt rimlig fundering och jag tycker man borde kunna svara och diskutera kring den utan att dumförklara den som har funderingen. Det handlar väl heller inte om att gå emot. Vill hon inte ha sari vill hon inte ha det oavsett anledning och det måste också hennes fästmans familj acceptera.

    Jag tycker också detta är jättesvårt. Jag har jobbat/vistas mycket i Bla Indien och Vietnam och det finns inga glasklara svar vad som är rätt och fel. CA kan inte appliceras på alla situationer. Det finns tillfällen när man kanske förolämpar någons kultur genom en ovilja att ta den till sig. Jag tror hätskheten i diskussionen skapar förvirring och den gör också anspråk på att tala för väldigt väldigt många människor.

    Svara

   Det är skillnad på att uppskatta någon annans kultur som man (tex genom giftemål) är en del av jämfört med att använda någon annans kultur som en trendig grej.

   Svara

  Det jag tycker är problematiskt är att man så ofta ser folk skriva att ”alla borde vara medvetna om X vid det här laget” I det här fallet är det CA men kan också vara ord man inte längre får använda mm. Sanningen är att det är en relativt liten klick som diskuterar detta över olika sociala medier, de använder mängder av förkortningar och blir sen jättearga när alla inte förstått eller är extremt insatta. Jag tycker det är ett verkligt verkligt problem att debatten är så hätsk. Denna Jessica kanske borde veta bättre vad vet jag. Men ALLA vet inte vad CA är vid det här laget. Så är det bara. Det är förmätet att tro det och jag börjar verkligen bli leds på samtalsklimatet, förändring tar tid och jag tycker det är obehagligt och se hur den forceras fram genom att dumförklara alla som inte kommit nog långt i sin analys eller kunskap.

  Svara

  På 70-talet höll dåtidens ”medvetna” ungdomar på med maoism och fördömde varandra för att de inte var tillräckligt socialistiska i sin övertygelse. När alla små vänstersekter splittrats tillräckligt många gånger så fanns det inte så mycket kvar, och en efter en insåg att de trott på ett vansinnigt system eller bara hängt med för att känna sig behövda.

  Om tio år kommer vi att se tillbaka på den här epoken på samma sätt. Många av er som skriker om ca och poc och att alla som tycker annorlunda ska ”läsa på” kommer att ta avstånd från det ni just nu gör, och flera vill inte kännas vid. Skillnaden nu mot då är bara att internet aldrig glömmer.

  Ni som vill att alla ska ”läsa på”, läs på om rebellrörelsen i Uppsala och tänk efter. Det ni sysslar med i sociala medier är bara en modern variant av samma galenskap.

  Svara

   Försök inte. Detta är inte jag!

   Svara

  Lol vilket kvalificerat vänsterdravel. Patetiskt blogginlägg också som är skrivet som om cultural appropriation är fakta och inte en åsikt. Om mannen är svart och han okejar det är inte hans åsikt mindre värd än nån annans. Orka

  Svara

  Gud, det blir ju vad man gör det till. Känner någon sig kränkt av detta, låt hen göra det. Ville nån bara känna sig fin i flätor och inte hade en intention på att kränka nån, låt så vara. Respektera varandra, är det så svårt. Det handlar ju om intentionen bakom agerandet.

  Svara

  Hade jag kunnat göra detsamma och fått min son att inte tycka illa om sin färg så hade jag glädjeämnen gjort det! Herregud världen är inte svart eller vit
  Detta är väldigt bra för barnen! jag tycker hon verkar vara en jättebra mamma!

  Svara

  Jessica tror att hon får ett free pass för att hon har bruna barn. Förklaringen om att hon vill ha samma frisyr som sina barn.. då borde hon bara flätat sitt eget hår.

  Det ligger så mycket mer problematik bakom och inget som en kan vifta bort med uttryck som en ”vanlig frisyr”, tyvärr inser inte mina vita medsystrar detta. Jag hoppas på att majoriteten av vita (Karens!) som kommenterar här kunde läsa på kring ämnet och förstå djupet och innebörden av CA.

  Svara

   Så vita personer får inte fläta sitt hår i flera flätor än 2?

   Svara

  Man borde få ha sitt hår som man vill, fattar inte hur det kan vara ett problem.

  Svara

  Å på vardagsrasismen läser jag att butiken Indiska är CA… Appropierar på Indisk kultur…De importerar från duktiga hantverkare och ger jobb i Indien, ger arbeten till vuxna och betalar barnens skolgång. Själva modet är inte direkt så att man klär ut sig i indiska folkdräkter utan ngn liten brodyr eller smycken med en elefant. Tror inte vardagsrasusmen varit inne på en Indiska butik på ett bra tag. Får man som svensk bars gå i folkdräkt eller får man ha en tunika med paisley-mönster? Så löjligt. Vi ska väl inspireras av varandras kulturer och hitta vad du gillar för stil, inte sätta in oss i små boxar.

  Svara

  Förstår verkligen inte hur detta kan vara något kränkande mot oss svarta? Vita som väljer att ha flätor gör ju detta inte tanken på att man ska vara kränkande eller förtrycka någon? Varför måste allt ha med ras att göra, har sett så många tjejer på sociala medier som får hat och hot pga de har svarta pojkvänner, nu förtiden så får folk hat om man ”blandar” hudfärger, det för mig låter det mer rasistiskt. Är trött på att vita ska säga vad som är
  Kränkande mot oss svarta

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.