Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

623 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ringde och smsade en vän utan att få svar. Flera dagar senare hör vännen av sig och skriver om något annat. Utan att ens kommentera mitt sms/samtal. Är det rude eller överanalyserar jag?

  Svara

   Absolut otrevligt!

   Svara

   Beror väl på vad sms:et handlade om.

   Svara

   Kan vara otrevligt. Dock har jag och jättemånga i familj och vänner problem med att man inte alltid får notiser om nya sms efter senaste uppdateringen i iPhone. Kanske kan vara så? Då märker man ju inte att man fått något. Dock oklart eftersom du ringt också.

   Svara

    Har också haft problem med detta! Notiserna syns inte alltid längre av någon anledning. Vid ett par tillfällen när jag gått in i messenger-appen för att skriva till en person har jag sett att någon annan har skrivit till mig utan att jag sett det innan.

    Svara

     Samma här. Får inte notiser om meddelanden eller samtal via Messenger sen mer än ett år tillbaka.

     Svara

     Här är en till, både sms och Messenger! Sjukt irriterande!

     Svara

    Helt ärligt så kan det vara bra att utmana sitt ego ibland och inse att folk helt enkelt inte VILL svara en alla gånger. Nästa steg är att smälta att det faktiskt är helt okej. Andra är inte skyldig en någonting.

    Svara

     Och tänk så massa tid man får till annat om man slutar lägga energi på hur/vad/varför någon gjorde/inte gjorde och vad det betyder EGENTLIGEN!

     Svara

     Fast såna vänner kanske man inte vill ha?

     Svara

     Så det är ett normalt beteende vänner emellan i dina kretsar alltså? Du ignorerar dina vänners meddelanden för att sen höra av dig om något helt annat och låtsas som ingenting?

     Svara

      Haha eller hur? Så märkligt.

      Svara

      Nej, jag vill inte umgås med sådana människor. 🙂 Så vänskapen brukar rinna ut i sanden. Men jag förstår att de inte är skyldiga mig någonting = stor skillnad.

      Svara

    Samma här. Så sjukt störigt. Varför fixar de inte den buggen? Många verkar ju ha samma problem.

    Svara

    Det är en grej, som de tydligen jobbar med men inte så pass att det rättas till med nästa uppdatering 😟
    https://www.theverge.com/2020/12/11/22169881/apple-iphone-ios-14-text-messages-no-notifications-bug

    Svara

   Personen kanske inte var vid sina sinnes fulla bruk då de läste sms:et och glömde sedan bort det?

   Fråga igen 🙂

   Svara

   Hade antagit att det var ett misstag 🙂 om det är en person som tar kontakt med dig på eget initiativ vill ju personen ta hand om er relation, så d hade jag tänkt på det och försökt släppa olustkänslorna.

   Svara

    Tack, jag tänker bara att hon inte svarade innan nyår för att inte behöva diskutera ev planer…

    Svara

     Det verkar rimligt! Låt henne hellre slippa undan isåfall än att tjura för det.

     Svara

     Och det är väl helt okej isåfall, om det nu var så att hon inte ville göra upp några planer. Eller så övertänker du bara 🤷‍♂️

     Svara

     Ok, så du frågade henne vad hon skulle göra på nyår? Om hon då inte väljer att svara så är det för att hon inte vill berätta det, det har hon all rätt att slippa.

     Svara

      Nej det handlade inte om nyår. Menade bara att hon svarade först efter nyår!

      Svara

   Jag tänker att man ska anta att folk inte vill illa. Det är lätt att missa ett sms/glömma att ringa tillbaka.

   Svara

   Tycker inte du ska ta åt dig om det händer någon enstaka gång. Jag tycker det är mer irriterande med personer som alltid tar extremt lång tid på sig att svara, flera veckor eller så. Som att man ständigt är längst längst ner på priolistan..

   Svara

   Släpp det, personens värld kretsar inte kring dig. Att någon inte svarar på samtal eller sms är liksom inget personligt. Man kan vara påväg in i duschen, ligga med migrän eller vad som helst och sen glömma bort det bara.

   Svara

    Nä man glömmer inte i flera dagar,

    Svara

     Kan man visst.

     Svara

      Handlar inte om att glömma utan om att ignorera meddelandet när man sedan hör av sig.

      Svara

       Fast beror väl på vad meddelandet handlade om.

       Svara

     Jag har glömt bort det typ 3 minuter efter jag swipeat bort det. Om jag står och diskar till exempel och bara kollar snabbt.

     Svara

     Har jag glömt det efter tre minuter pga kör/gör något/sitter i möten eller whatever så har jag definitivt inte kommit på det tre dagar senare.

     Svara

     Jo. Jättelätt att glömma i flera dagar. Inte som att man har ett inbyggt alarm i huvudet som bara plötsligt påminner en

     Svara

    Otrevligt svar! Det är ju klart att man kan glömma, men när man sedan väl skriver ett sms så ser man ju den tidigare konversationen? Då är det konstigt att helt ignorera det.

    Svara

     Är det väl inte alls! Man svarar väl när man vill och orkar. Det är snarare otrevligt att förvänta sig ett svar genast. Brukar ofta öppna meddelanden och glömma bort ett par dagar. Inget konstigt. Vad needy ni verkar vara.

     Svara

      Va? Läste du kommentaren? Handlar inte om att svara snabbt. Diskussionen gäller om det är otrevligt eller inte att ignorera tidigare meddelanden när man hör av sig.

      Svara

     Håller med 21:09

     Svara

      Jo men du hör ju till gen z iofs. Ingen idé att förvänta sig normala reaktioner av er.

      Svara

       ????

       Svara

   Ska ni ses snart? Någon gång kan jag ha glömt att svara, sen påmints om det när jag behövt ta kontakt och då tänkt ”bättre att jag tar upp det hon skrev när vi ses på lördag så att vi kan prata om det ordentligt”. Typ för att det känns så oengagerat att svara och sen direkt följa upp med sin egen agenda… Rörigt förklarat men, det kanske finns en liknande baktanke ☺️

   Svara

   Hänt mig en gång men då råkade jag smsa ett gammalt nummer så hon hade inte fått meddelandet ”rätt”. Hon kunde se det på dator någon dag senare! Kan ha lätt hänt dig med!

   Svara

   Min kompis frågade mig vad jag skulle göra på nyår. Vi brukar fira ihop men iom corona så blir det inget och vi har inte setts på länge.

   Men hon frågade vad jag skulle göra. Så jag svarade, hon blev sur för att jag har planer med annan (corona-kompisen). Hon har inte ens bjudit mig till deras firande (tur det, för hade ändå fått tacka nej och då hade hon blivit sur för det), så fattar inte varför människan blir sur.

   Så jag försökte prata om annat. Människan läste, men svarade inte och har inye svarat än. Kul människa 🙃 Tappar bara lusten ännu mer att ens försöka då. Detta va inte första gången.

   Svara

    Vill du fortfarande vara vän med henne bör du kanske överväga att konfrontera henne gällande hennes beteende gentemot dig. Vuxna människor bör förstå att man inte straffar varandra. Förstår man inte det så är det kanske inte en person man vill ha i sin närhet.

    Svara

     Nä jag har gett upp faktiskt. Orkar inte att min 33-åriga kompis är sur för nåt sånt 😂 Håller fullständigt med dig!

     Och hon har fortfarande inte svarat – tre dagar efter. Hon vägrar även kolla min instastory och gilla/kommentera bilder. Det gjorde hon aaalltid innan men nu är det slut med det. Jag bryr mig inte om det eg, men det är hela grejen. Så jävla löjlig så det finns inte.

     Svara

   Det kanske inte kom fram? Har haft flera sms som inte kommit fram

   Svara

  Tips för torr hud!!
  Har ni något mirakeltips för extremt torr hud, speciellt runt ögonen? Blir så torr att huden flagnar och är rödflammig runt ögonen. har tidigare fått kortison utskrivet av läkare att smörja med, men tycker inte det gjort någon skillnad. Blir torr i övrigt i ansiktet med, men inte så extremt som runt ögonen. Endast på vinterhalvåret jag har dessa problem.

  Svara

   Kokosolja eller mandelolja. Ta lite kokosolja eller mandelolja runt dina ögon innan du ska sova. Använd gärna ett örngott du inte är så rädd om för det kan bli fläckar.

   Svara

    Kokosolja är uttorkande för många.

    Svara

    Kokosolja är för tungt runt ögonen.
    Se till att äta riktig mat med naturliga fetter och drick mycket vatten, minimera kolhydraterna.
    Köp en fet creme eller salva till kroppen och en ögoncreme av bra märke(tex Clinique), men det viktigaste är kosten.

    Svara

   Locobase repair och Avenes serie ”xeracalm” särskilt ”a.d” är suverän för torr o känslig hud..!

   Svara

   Kotalg!

   Svara

   Ett tips är att exfoliera (ej runt ögonen, finns speciella för det området) bort torr gammal hud först och sedan smörja med fuktgivande och närande kräm, tex som annan rekommenderat.
   För att få bästa effekt med fuktgivande är det alltid bäst att exfoliera.

   Svara

   Locobase Repair. Speciellt framtagen för extremt torr och känslig hud. Den är parfymfri, billig och finns på apotek. Jag tror till och med att du kan få den utskriven på recept. Jag använder den själv på läppar och runt ögonen och på händerna så här i vintertid.

   Svara

   Hade samma problem som du. Hade röda, kliande torrfäckar på ögonlocken. Använde Elisabeth Arden 8 hour cream och….. puts väck!

   Svara

   Jag har massor av produkter! Kolla in min sida på nuskin!

   Svara

    Ingen vill ha ditt skräp 😂

    Svara

     It was a joke

     Svara

   Säger bara PROPYLESS. Sjukt billig sjukt effektiv. Har fått tips av hudläkare efter att ha sökt för problem med acne och går på behandling med en kräm som gör mig extremt torr. Är inte ett dugg torr längre, och det bästa med den är att den är så lätt och tunn trots väldigt effektiv. Så man smörjer lätt på flera lager och blir inte kladdig vilket jag kan uppleva med locobase repair som också är en grym kräm! Använder jämt på mina barn typ torra händer osv men just kring ögonen o i ansiktet kör jag bara propyless och tycker det räcker alldeles utmärkt.

   Svara

    Ageed! Bästa som har hänt min hud var att jag glömt min ansiktskräm och lånade denna från barnet. Så mycket pengar jag plöjt ner på krämer och så finns detta mirakel för typ 50 spänn på apoteket!

    Svara

   Hade nyligen problem med det, blev till slut en ögonlocksinflammation. Fick råd att inte använda ögonkräm men vaselin gick bra. Köpte en burk vaselin och applicerade lätt med fingrar. Funkade super!

   Svara

   Estelle & Thild BioCare Baby All Weather Cream
   Snor alltså min bebis kräm när jag är torr. Jag behöver den mer än honom 🙈

   Svara

   Kolla ”Q for skin”. Hade för många år sedan samma problem och fick bra hjälp av dem. Tricket var att först, innan man tvättar med vatten i ansiktet så tar man på olja runt ögonen. Därefter tvättar man sig. Då skyddar man huden. Finns många andra bra produkter. Lite dyra kanske men sååå,dryga.
   https://www.piggabutiken.se/kroppsolja-massageolja/1364-q-for-skin-olja-q-sensitive-blackcurrant-oil–7350045310071.html

   Svara

   Be om remiss till hudläkare som kan utreda varför du är torr och flagar samt förskriva något som fungerar för dig.
   Smörj ofta/flera gånger om dagen med mjukgörare, be apoteket om råd att hitta en som du gillar. Undvik parfymerade produkter. Ju tråkigare förpackning – ju bättre produkt..
   Exfoliera och laborera inte om du inte vet orsaken till dina problem.

   Svara

   Eucerin AtoControl Facecream verkar vara räddningen för mig!

   Svara

   Min lillebror har haft det problemet och MiniDerm har hjälpt honom när han har tagit det regelbundet. Även Locobase har varit bra.

   Svara

   Weleda – skin food. Mirakel för mitt torra ansikte!

   Svara

   Cosrx snail mucin essence precis efter tvätt. Räddade min när jag gick på roacuttan. Använde på huden runt ögonen, hela ansiktet boch läpparna

   Svara

   Svar i modd.

   Svara

   Har samma problem i omgångar, gärna under vinterhalvåret och det bryter ofta ut under stressiga perioder. Lider med dig! Mitt tips är stressa mindre, undvik smink så gott det går, finns en salva som heter ficortril eller nåt som du kan få på recept (den enda som hjälpt bra för mig och jag har haft problemet i 10 år) och däremellan bepanthen som är receptfri och egentligen är till för blöjeksem, men den är hur bra som helst för det känsliga området runt ögonen. När du har en lugnare period och du börjar märka att det kommer tillbaka, testa endast bepanthen och se om det räcker. Lycka till! 🙏🏻

   Svara

  Jag har fett och torrt hår. Fett i hårbotten och snustorrt i längderna. Och mjäll. Tar gärna emot tips på vad jag ska göra, har testat att tvätra både ofta och sälkan, testat olika schampon, med och utan balsam osv men inget hjälper, har varit så här något år, innan var håret jättefint.

  Svara

   Mot det feta hsr jag egentligen inget råd. Men apropå det torra så tänker jag inpackning men att du bara har i det i längderna? Alltså där du har problem med torrhet.
   Så kanske typ mjällschampo och sen inpackning i längderna och balsam kanske bara i längderna?

   Svara

   Hur använder du balsam? Det ska enbart appliceras i längderna, applicerar du det för högt upp får du fett hår.
   För det första sluta testa olika saker. Håret, precis som hyn om man har problem hy, blir gärna konstigt och reagerar på olika sätt om man byter rutin för ofta.
   Om jag var du skulle jag köpa ett återfuktande shampoo, balsam och inpackning. Jag gillar serien från r.e.f men det återfuktande från tresemme tycker jag också är bra. Tvätta håret med shampoo och balsam varannan dag till att börja med, kör inpackningen någon gång i veckan mellan shampoo och balsam. Kör på med den rutinen i en och en halv månad eller längre iallafall och se om ditt hår ”mår” bättre. Upplever du fortfarande mjäll byt till ett mjällshampoo, men ganska ofta beror både ”mjäll”liknande och fet hårbotten på att man är torr. Vill du tvätta mer sällan kan du sen skjuta på tiden mellan tvätt, var tredje dag tex och gör det i några veckor.
   Undvik att ha massa produkter mellan tvätt, det gör håret fett och alkohol som finns i de flesta produkterna torkar ut dina längder.

   Svara

   Jag har exakt samma problem som du har. För mig funkar det att endast tvätta med schampo i hårbotten, när jag behöver använder jag mjällschampo. Balsam och inpackning i längderna. Jag tvättar håret tre gånger i veckan, jag använder torrschampo vid behov (vilket är varje dag jag inte tvättar håret).

   Svara

   Undvik schampo med sulfater. Jag tycker att Maria Nilas Heal är superbra. Håret känns rent och fräscht men schampot är ändå skonsamt både hårbotten och torra längder. Dock måst man se till att övriga hårprodukter man använder är kompatibla med sulfatfria schampon.

   Svara

    Beror helt på hur man tvättar håret. Om du bara tvättar en gång i veckan behöver du sulfater för att få bort alla lager skit du får i hårbotten. Tvättar du varje dag är det bra att undvika sulfater. / Frisör.

    Svara

     Haha, ja det var ju ett tips! 😂

     Svara

     Herre gud.. jag tvättar en gång i månaden typ, utan sulfater
     Ser toppen ut, eller ja, helt normalt 🙂

     Svara

      1 gång i månaden? Seriöst? Nej. Människor som inte tvättar håret TROR det ser bra ut. Sen tror de att det inte luktar heller….

      Svara

     Jag tvättar mitt hår med bara balsam, kanske 1 gång varannan/var tredje vecka. Funkar finfint! Blir typ aldrig fett längre som innan när jag använde schampoo med sulfater och annat skit.

     Svara

    Är avis på alla det funkar för? Avskyr verkligen Maria Nila, aldrig haft så fult hår som av deras heal-serie. Testade därefter soft-serien med samma värdelösa resultat. Hår som helt plötsligt behövde tvättas varannan dag istället för en till två gånger i veckan. Såg helt dött ut och sabbade mitt självfall.

    Rekommenderar Sachajuan scalp schampoo, joico moisture-serien för inpackning/balsam. BC sealed ends leave in conditioner i handdukstorkat hår. Föna håret med fönkräm, upplever att håret håller sig renare längre när man fönar ordentligt och lägger lite tid på det. Inte för att jag själv gör det nu i pandemitider när jag har mitt eget i en konstant smutsig knut på huvudet, men jag minns en tid när jag gick till kontor och på den tiden fönade jag faktiskt håret. Good times.

    Svara

     Sachajuan scalp schampoo och Oribe scalp är nog det bästa jag använt någonsin.

     Svara

     Samma här när jag testade det. Insåg dock att det beror på att schampot innehåller silikon, och för att få bort silikon ur håret måste sulfater användas. Det blir således lite bakvänt med Maria Nila. Jättebra att det är sulfatfritt men inte om det finns ej vattenlösliga silikoner i som bara byggs på och skapar ett lager av silikon till slut.

     Svara

     Tack, exakt samma här med Heal-serien! Fattar inte alla hyllningar och känt att det bara är jag som får så fett och tungt hår av den. Ska också testa dina tips 😀

     Svara

      Jag har samma erfarenhet av Maria Nila Heal. Gjorde mitt ofettiga hår katastrofalt fettigt. Jag tvättar bara en gång i veckan vanligtvis men med Heal behövde jag tvätta hela jävla tiden och var ändå flottig.

      Svara

       Samma här! Plus att jag upplevde att även längderna blev flottiga och inte bara kring rötterna. Kändes som att man inte hade sköljt ur produkterna trots att man hade sköljt noga

       Svara

        Precis jag var också flottig i längderna! Schampot åkte i soporna.

        Svara

   Massera enbart in schampot i hårbotten om duvunge redan gör det. Använd bara balsam i längderna och tvätta håret när det behövs. Många säger ju att man bara ska tvätta håret Max två gånger i veckan men det passar inte alla. Jag har haft liknande problem och tvättar håret varannan dag, det fungerar för mig.

   Svara

    Duvunge ❤️

    Svara

   Så hade jag med, alltså snustorrt i längderna och fett i botten. Gick helt över när jag började använda enbart balsam, alltså balsammetoden. Nu är det varken fett eller torrt.

   Svara

    Samma här.
    Har ett tyngre balsam till längderna och ett lättare cleansing conditioner som jag masserar in i hårbotten.

    Svara

   Mitt tips är att se över schampot du använder. Byt ut det ett tag. Jag har perfekt ofettigt hår och behöver bara tvätta en gång i veckan men även mitt hår har fettats igen HELT av fel schampon så det blir fettigt till och med ända ner i längderna. De schampon som orsakat det för mig har varit de väldigt vårdande varianterna för tex färgat hår (har inte färgat hår själv) eller väldigt fuktgivande schampon tex Shu Uemuras orangea serie. Dessa schampon funkar ett tag men sen fettar de igen håret och jag måste byta till typ…diskmedel. Inte riktigt, men ett schampo som tvättar ut håret och återställer det, utan vårdande egenskaper. Då blir håret normalt igen efter en-två tvättar. Ett annat schampo som gjort mig väldigt flottig är Maria Nilas heal. Hemsk!

   Svara

    Du nämner schampon som du inte rekommenderar men inget tips på vad som funkar för dig?

    Svara

     Ja jag nämner schampon som kan vara orsak till fett hår. Inget konstigt med det.

     Svara

     Allt funkar på mig, utom de jag nämnde.

     Svara

   Jag har haft samma problem i åratal. Kör nu med Redken all soft (schampo i hårbotten och balsam i längderna). Jag har också köpt en plast ”borste” med piggar som typ masserar hårbotten vid schamponering. Tvättar numera 2 gånger i veckan och det blir inte fett emellan

   Svara

   Vad använder du för hårsnoddar om du använder det? Mina längder blev mycket bättre sen jag slutade med schrunchies och andra hårband i tyg, det suger åt sig den naturliga oljan från håret.

   Svara

   Jag har haft problem med torr hårbotten med kliande mjäll, men ändå fett, varje vinter innan jag för två år sen upptäckte Bioderma Nodé fluid schampo. Helt fantastisk. Den tvättar skonsamt och lämnar en återfuktad känsla på längderna. För mig räcker det bara med liiiite balsam efteråt. Det enda som är lite knepigt är den vattniga konsistensen som gärna vill rinna iväg från handflatan, så man får vara snabb med att få det in i håret.

   Svara

   Tack alla för era tips! Jag ska kika lite mer på dem så får jag se vad jag gör.

   Svara

   Kanske detta schampoo kan hjälpa. Det är till för fet hårbotten och torra längder.
   https://www.bangerhead.se/kerastase-specifique-bain-divalent-250ml

   Svara

   Kokosolja! Hela huvudet! Låt sitta i någon timme.. tog bort min mjäll direkt!

   Svara

  Hur står jag ut med min partners snarkningar? Upplever det mer eller mindre som tortyr sedan min partner börjat snarka sedan en tid tillbaka. Vill bara så gärna få sova.
  Vi bor för litet för att kunna ha separata sovrum. Och öronproppar är svårt för mig pga att jag haft diverse problem med öronen sedan barnsben, och det gör helt enkelt för ont.
  Min partner har provat snarkspray men tycker inte att det gör någon egentlig skillnad.
  Någon som har något tips?
  Jag är väldigt känslig för dålig sömn och är tyvärr väldigt lättväckt.

  Svara

   Sov i ett annat rum eller se till att somna först.

   Svara

    Bra råd till någon som skriver att det inte finns möjlighet till skilda sovrum.

    Svara

     Kanske finns ett annat rum än ett till sovrum. Vardagsrum tex

     Svara

     Oftast har man väl soffa tex?

     Svara

    Vi bor För litet för det som jag skrev. Spelar ingen roll om jag somnar först, det gör jag nästan alltid. Men jag vaknar varje natt pga snarkningar.

    Svara

     Men funkar verkligen inte sprayet? Funkade utmärkt på min partner. Vaknade så fort man sprayade.

     Svara

      Behöver egentligen inte ens vara något dyrt snarkspray. Funkade lika bra med en sprayflaska med vatten.

      Svara

      Hahahha

      Svara

   Tips ifall du har problem med öronproppar är att köpa formbara silikonöronproppar. Har också problem med att vanliga gör ont. Funkar bra för mig å finns på apotek.

   Svara

    Tack! Ja men kan prova det! Allt är värt att prova, tack.
    Men jag kan till exempel inte ha hörlurar som är inear och som är såna där i gummi/silikon. Men detta kanske inte är riktigt samma upplevelse?

    Svara

     Nej det är helt annat enligt mig då.
     Kostar inte mycket så kanske kan va värt att prova? 🙂 Har aldrig ont i öronen längre. Förut fick jag små sår och skav, väldigt obehagligt… hoppas du hittar något som funkar 🌸

     Svara

   Var inte sambo överhuvudtaget. Inte bra för hälsan.

   Svara

    Men det brukar vara bra för plånboken 🙂

    Svara

    Haha. Att de här ”råden” alltid ska kunna.
    På riktigt så är det enda problemet jag har med min partner att han snarkar, alltså ett fysiskt problem som han inte kan hjälpa. I övrigt är han den bästa som finns.

    Svara

     Men om man måste vara sambo så kanske man får sova i separata rum då 🙂

     Svara

     Kan han inte söka hjälp då? Min man snarkar alltid när han gått upp för mycket i vikt, det är inte ovanligt. Eller om man har problem med näsan. Kanske ska utreda problemet?

     Svara

   Somna Innan Honom . Be han bunkra upp med kuddar bakom huvudet så han ligger högt(kan hjälpa mot snarkning)
   Ruska Till honom när han snarkar så han byter sovställning, bruka hjälpa några min iaf… har samma problem med min o om jag inte somnar innan han sover jag inte. 🙃

   Svara

    Ja eftersom jag är helt slut pga sömnbrist brukar jag somna innan honom men det hjälper liksom inte. Kanske får 3-4 timmars ordentlig sömn men sen är det kört oavsett vilken sovställning han har och om jag buffar på honom.

    Svara

     Jag har efter flera år av tjat och sömnbrist fått min man att ta tag i sina snarkningar. Han gick till vårdcentralen och fick låna en maskin som mätte hans sömn. Efter det fick han en bettskena, specialgjuten. Nu är snarkningarna helt borta! Han mår bättre. Mindre huvudvärk och trötthet och jag mår bättre. Synd bara att han var så jävla envis att vi förlorade år på att han vägrade söka hjälp för lite snarkningar.

     Svara

      Men gud vad bra! Ska definitivt ta upp detta som förslag om det fortsätter. Vad skönt att du får sova nu.

      Svara

   Jag har formgjutna öronproppar gjorda hos en audiolog kostar ca 2000 kr men det är helt klart värt. Har som du problem med öronen och kan inte använda vanliga öronproppar. Lycka till!

   Svara

   Har ni koll på varför han har börjat snarka? Har han gått upp i vikt eller är förkyld till exempel? En annan sak som kan göra att man snarkar är att man har polyper i näsan, vilket går att operera bort. Försök komma på varför han har börjat snarka så kanske ni kan lösa det.

   Svara

    Jag tror att det kan vara en kombination av viktuppgång och ny medicin. Det där med medicinen har han uppföljning på om någon vecka. Och viktmässigt så har vi ett nyårslöfte att äta mer hälsosamt så förhoppningsvis kan det bli en liten minskning på midjemåttet också ifall det är det som är orsaken.
    Ska be han ta upp det ordentligt när han träffar en läkare.

    Svara

   Har han gått upp i vikt? Finns det någon anledning till att han börjat snarka? Be honom gå till läkare och kolla upp det. Seriöst det går inte att ha det så 🙁 Sömnbrist sliter så enormt på en! Tills han löst det, skaffa formbara silikonproppar som någon sa. Är som en ”smet” fast fastare som du kan forma som sitter mycket bättre än vanliga.

   Svara

   Läste att ni använt spray redan men använd samtidigt såna där grejer som sätts i näsan på sambon så att näsan hållaäa öppen. Det fick jag som tips på apoteket. Så både spray o de där näsgrejerna som jag tyvärr inte kommer på just nu vad de hette.
   O sen som en annan sa, snarkning kan ha med vikt o göra så att sambon ska gå ner lite i vikt om sambon är överviktig.

   Svara

   Be honom söka vård! Min man snarkade också och jag sover lätt. Visade sig att han hade fått polyper, blev så mycket bättre efter en rätt liten operation.. Kan tillfälligt hjälpa att få sambon att sova på sidan också.

   Svara

   Se till att han får prova ut en snarkskena, inte de billiga skitvarianter som säljs på nätet, utan utprovad av expert
   Det fixade vårt problem

   Svara

   Prova näsplåster som man sätter på näsan. Finns olika fabrikat osv, och enligt dem jag känner som har problem med snarkningar kan ett märke funka perfekt utan att ett annat funkar alls (individuellt) så gäller att ta sig igenom hela sortimentet i så fall tyvärr.

   Svara

   Min skaffade bettskena hos tandläkare och snarkningarna upphörde.

   Svara

   Har han problem med sina mandlar? Att de är för stora? Sen min gubbe tog bort sina, så har han slutat snarka!

   Svara

   Prova en snarkskena från apoteket (speciell bettskena, kan vara lite obekväm i början). Se till att han sover på sidan!
   Om den funkar är det värt att gjuta en riktig. Gå via vårdcentralen och kolla om ni har någon försäkring som täcker en del av den. Lycka till!

   Svara

   Be han gå en utredning för att få snarkskena! Sen kan man alltid skaffa utanför försäkringen om hans snarkningar inte är nog ”dåliga” för sjukvården.
   Tandvården scannar/tar avtryck och skenorna i mjukt plast görs i Frankrike enligt en ny metod som många av patienterna uppskattar! Den gör så att underkäken skjuts fram, prova själv att snarka med underbett! 😉

   Svara

   Jag säger som flera andra, din sambo behöver ta ansvar för sin snarkning och söka hjälp. Min man fick en CPAP, en andningsmaskin, och det räddade vårt äktenskap. Jag får sova på nätterna och är inte fullt så grinig på dagarna, medan han känner sig mer utvilad och har mer ork. Win-win! Tyvärr förlorade vi ett antal år på att han inte prioriterade mitt välmående och dröjde med att ta tag i det. Det är ju väldigt frustrerande att vara den som lider mest av snarkningarna men som inte har möjlighet att göra något åt dem. Kräv att din sambo tar sitt ansvar och gör sitt yttersta för att lösa detta!

   Svara

    Då har han ju sömnapné och inte bara snarkningar.

    Svara

     Det stämmer! Men det visste vi inte förrän han blev utredd.

     Svara

   Vi åkte till snarkkliniken.. å ja den finns faktiskt, iallafall i Kristianstad! Min sambo hade andningsuppehåll med (sömnapné)! Så han fick snarkskena, men den använder han inte så han sover i källaren sedan ett år tillbaka!

   Svara

   Kirurgtjep på munnen funkar utmärkt och att undvika alkohol hjälper oxå

   Svara

    Kirurgtejp? Hur då?
    Ja alkohol brukar han inte dricka så drt är inte därför iaf.
    Skönt att höra att så många fått bra hjälp genom vården.
    Detta har ju hållit pp cirka en och en halv månad bara och kan ev ha att göra med en ny medicin han fått då. Så tänker att det kanske är för tidigt att söka hjälp kring? Eller är det det? Han kommer ju absolut gå till läkaren om jag lyfter fram det som alternativ. Han är ungefär 0 % envis när det gäller sånt här.

    Svara

    Ja, tejpa över munnen när vid sovdags. Då andas man bara via näsan. Bra, man slipper även muntorrheten.

    Svara

  Hur kommer det sig att så få sitter på grundläggande kunskaper om vaccin? Och nu menar jag inte full kunskap om just covid-19 vaccinet, utan i allmänhet. Typ folk som tror att de får livslångt skydd av det här vaccinet på samma sätt som mot polio, mässlingen osv? Grundläggande saker man lärde sig på biologin. Jag häpnar.

  Svara

   Har aldrig diskuterat vaccin på biologin i skolan iallafall…

   Svara

    Inte jag heller

    Svara

    Skojar ni? Ingick ju i undervisningen på högstadiet.

    Svara

     Som att man minns alla detaljer därifrån 🤣 Men fortsätt du att känna dig överlägsen med din kunskap, det är oerhört sympatiskt.

     Svara

      Överlägsen? Är ju helt sjukt om man inte har koll på det. Tex kan du fortfarande smittas och smitta andra trots att du är vaccinerad, bara att du själv inte kan bli allvarligt sjuk. Är ju ändå ganska viktig kunskap att ha nu när tex gravida inte får vaccin.

      Svara

       ”Jag häpnar” ”Skojar ni!” Det är att tro sig vara överlägsen. Ett tips: förklara vad det är du tycker att andra bör veta som du inte tror att de vet, istället för att skriva fördummande kommentarer.

       Svara

        Det är inte att vara överlägsen.

        Svara

         Det är att dumförklara folk, vilket inte är särskilt trevligt.

         Svara

          Fast om du tror att alla har fått lära sig samma sak i skolan som du har fått dumförklarar man inte. Nu är du bara känslig och försöker provocera om ingenting. Släpp det och gå vidare om du nu känner dig dumförklarad.

          Svara

           Jo det gör man.

           Jo det är raljerande och dumförklarande och inte sympatiskt.

          Ni är ju dumma, det är fakta.

          Svara

        Bra saker att veta.
        1. Covid-19 vaccinet räknar de ger dig skydd i ett år ungefär. Det ska alltså inte jämföras med vaccin mot mässlingen, polio och liknande där livslångt skydd ges.

        2. Det krävs att alla vaccineras för att vi ska kunna återgå till ett någorlunda normalt liv. Vaccin skyddar bara personen som vaccinerats, men den personen kan fortfarande bära på smitta och smitta andra. Därför de tjatar om att vi måste hålla ut långt in på 2021. P.s krama inte era närstående som inte fått vaccin även om ni själva har fått det.

        3. När vaccinet avtar kan vi bli smittade av covid-19 igen. Det är därför det är debatt om att yngre än 18år ska vaccineras eftersom de kommer hålla covid-19 viruset levande.

        4. Det går inte att få ett livslångt skydd av en sjukdom som du kan smittas av flera gånger och det är därför det här vaccinet inte kommer att ta bort covid-19 utan vi kommer få leva med det. Sjukdomar vi utrotat med vaccin har varit sjukdomar man bara kan smittas en gång av.

        Svara

         Fast det där stämmer ju inte riktigt.

         Svara

          Det där stämmer jo. Vad är det du tror inte stämmer?

          Svara

         Ungefär alla de där punkterna är för tidiga att uttala sig om när det kommer till covid-19.

         Svara

         1. Helt felaktig. Evidens saknas.

         2. Nej, krävs inte att alla vaccinerar sig. Flockimmunitet brukar uppnås mellan 50-70% vaccinationsgrad.

         3. ?

         4. Helt fel 🙂

         Svara

          2. INTE om den vaccinerade kan vara smittbärande (utan att själv bli sjuk).

          Svara

     Vilken årgång? Vi pratade inte vaccin, högstadiet mellan 2005-2008.

     Svara

      (Vilket jag minns eftersom den läraren var något man inte glömmer)

      Svara

      Inte 2008-2011 heller! Ej heller på gymnasiet.

      Svara

     Vilken läroplan och vilket år?

     Svara

      Någon gång mellan 2000-2004.

      Svara

       Såhär ser läroplanen ut idag: https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/laroplan-och-kursplaner-for-grundskolan/laroplan-lgr11-for-grundskolan-samt-for-forskoleklassen-och-fritidshemmet?url=1530314731%2Fcompulsorycw%2Fjsp%2Fsubject.htm%3FsubjectCode%3DGRGRBIO01%26tos%3Dgr%26p%3Dp&sv.url=12.5dfee44715d35a5cdfa219f

       Som du kan se så är vaccin inget som nämns specifikt. Hur kan du anta att alla bara automatiskt ska komma ihåg en detalj från en delfråga i en delfråga i ytterligare en sub-punkt i en kategori i en delpart av ett ämne? När man dessutom hade 29 andra ämnen som man läste.

       Svara

        Har ju varit mängder av debatter om vaccin sista åren och särskilt i år också dock. Någon borde man ju snappat upp kan man ju tycka.

        Svara

         Om man är intresserad ja. Själv är jag så sjukt ”coronamätt” att jag vägrar läsa några nyheter kring det något mer.

         Svara

          Då förutsättter jag att du inte heller diskuterar vaccin(eller Covid-19) och inte heller ifrågasätter dem som är tveksamma eller emot detta vaccin.

          Svara

           Vad är det du försöker säga? Att jag inte är berättigad att diskutera någonting runt vaccin bara för att jag inte vill läsa några nyheter om corona?
           Inte ens den frågan på vilket sätt ämnen vaccin finns med i läroplanen och hur rimligt det är att komma ihåg något man hörde för 20 år sedan och inte var intresserad av vid den stunden?

           För övrigt så skulle jag ifrågasätta båda parter, både de som är tveksamma och de som är säkra om det ämnet skulle komma upp bland kompisar och liknande. Just för att jag känner mig så oinsatt och neutral och jag vill höra båda sidors argument.

     Rätt varierande kvalitet på undervisningen i detta land. Idag på 90 – 00 talet. Vissa år hade man ambitiösa lärare som höll hög nivå, andra år lallades det igenom. ”Forskade” exv hela mellanstadiet vilket bestod i att man hittade på grejer och ritade lite bilder, om t ex godis.

     Dock att vi fick lära oss mycket biologi på gymnasiet vilket jag tyckte gav bra grundkunskaper om bland annat vaccin, men det var ju bara tur mer lärare…

     Svara

      Är det så? Jag blir rädd när folk tror att de inte kan smitta andra och att allt är lugnt så fort de själva tagit vaccinet en gång. Trodde alla lärde sig hur vaccin fungerade.

      Svara

       Vi hade mycket ’självstudier och grupparbeten’, då skulle man i princip välja ett ämne och sedan själv sätta sig in i det. Resultatet var väl inte så imponerande dessvärre. Detta var i mellanstadiet. Det var viktigt att lära sig bli självständig hette det.

       Svara

     Det var 20 år sedan jag gick i högstadiet. Kommer du ihåg allt du fick lära dig om din kommuns historia?

     Svara

      🖐🏻 Det mesta faktiskt, men så har min kommun en rätt intressant historia.

      Svara

       Är du väldigt ung, har du fotografiskt minne eller är det verkligen på riktigt saker du kommer ihåg från lågstadiet och inte saker du läst om senare?

       Kommer du ihåg alla perioderna från big Bang och vilken ordning de kommer i?

       Svara

        Lågstadiet? Högstadiet. Slutade högstadiet för 15år sen. Minns nog ganska mycket faktiskt. Inte av franska och matte dock. Aldrig fattar varför jag ska räkna med x, y, och b osv.

        Svara

         De gick ju igenom vitsen med ekvationer både på högstadiet och gymnasiet. Hur kan du inte minnas det? Det är skrämmande med sedan ignorans.

         Och tänk på fransmännen!

         Svara

         Ja, sin kommunhistoria läser man enbart på lågstadiet. Man börjar med historian i hemorten, i mellanstadiet läser man om sveriges historia och på högstadiet läser man resten av världens historia, men mest om europa.

         Svara

      Vi fick inte lära oss något om vår kommuns historia. Kan mer om kommunerna runt omkring.😁

      Svara

       Det har alltid ingått i läroplanen att man lär sig om sin hemorts historia mellan årskurs 1-3. Om du inte kan något är för att du helt enkelt inte minns att du gick igenom det. Gå igenom gamla skrivböcker från den tiden så ska du få se 😉

       Svara

        Nej alltså grejen är att vi inte gjorde detta för att min klass var så otroligt bråkig och vi missade massor pga det. För sen slogs vi ihop med en annan klass som hade gått igenom mycket som vi inte hade någon aning om så jag har missat mycket i skolan från de åren. Men har historie- och geografiintresserade föräldrar + att jag har lätt för att lära mig saker, så mycket kan jag ändå. Kommunen jag bodde i har ändå inget värdefullt att veta om, det är en liten håla som knappt finns på Google.

        Vi gick igenom vårt landskap dock, och de största kommunerna här, men inte den vi bodde i.

        Svara

     Nej, inte vad jag minns?

     Svara

     Har absolut inte minne om att vi pratade om vaccin på högstadiet.

     Svara

   Tror inte att de flesta känner till skillnaden mellan olika vaccin faktiskt.

   Svara

    Det enda jag vet om vaccin är att jag måste ta en stelkrampsspruta om jag kliver på en spik eller liknande. Men det har ju min läkare koll på om jag behöver ta en. Jag vet att några ger typ 50-70 års skydd, men jag har ingen aning om vilka det är.

    Svara

     På riktigt??? Vet du inte ens varför du tar vaccin???

     Svara

      Jo, jag vet varför jag tar de flesta vaccin. Vet inte du det???

      Svara

      Tror du på riktigt att folk inte vet varför man tar vaccin???

      Svara

     Det är vaccin som är mot sjukdomar du bara smittas av en gång. Du får ju sjukdomen i och med vaccinet och är därför skyddad sen. Influensan och nu covid-19 är sjukdomar man kan smittas av flera gånger och därför går det inte att göra ett livslångt vaccin. Troligen blir det som influensa vaccinet att man får ta det årligen om inte covid-19 blir mildare av sig själv och inte gör oss lika sjuka.

     Svara

      ”Du får ju sjukdomen i och med vaccinet” Är ju extremt förenklat…tangerar i princip ”lögn”

      Svara

       Stämmer inte det (lite i alla fall) när det gäller levande vaccin?

       Svara

       Det är ingen lögn. Ett vaccin är antingen levande eller döda smittämnen av ett virus som immunförsvaret skapar ett skydd mot sjukdomen med. Du stimulerar immunförsvaret att tro att du har sjukdomen.

       Svara

        Att uttrycka det som att man blir sjuk av vaccinet är lögn. Men jag skrev också att det skulle kunna sägas vara en väldigt förenklad förklaring.

        Svara

      Influensavaccinet tar man varje år för att det kommer en ny influensa, du kan inte bli smittad flera gånger av samma influensa

      Svara

     Det är helt meningslöst att ta stelkrampsspruta i efterhand. Dessutom, om spiken du trampat på inte legat i jorden, faller stelkrampsrisken redan där.

     Svara

   Vi lärde oss också på högstadiet.

   Svara

    Något man också lärde sig på högstadiet var hur man gör en parallellkoppling och en seriekoppling.
    Kan du det idag? Vad är ett fyrledarsystem och hur ser man skillnaden på de olika kablarna?

    Svara

     Hur är gener uppbyggda, och vilka par går till varandra? Vilken blodgrupp får barnet om mamman och pappan inte har samma blodgrupp? Vem är boktryckarkonstens skapare? Hur skriver man SOS i skogen? När föddes Selma Lagerlöf?

     Fler förslag på saker TS och vi alla borde kunna.

     Svara

      Jag vet hur gener är uppbyggda! Det är dock inget som jag vet från skolan, hade jag inte haft en translokation hade jag aldrig varit tillräckligt intresserad för att veta det.

      Svara

    Saker vi lärde oss redan i mellanstadiet är vad europas längsta flod heter. Hur många stjärnor som finns i EU-flaggan. Vem som var kung i Sverige under Stormaktstiden. Vad verbformen heter som beskriver en uppmaning. Vad den påhittade staden i boken Cirkeln heter.

    Det är inte för inget som det skapats ett helt TV-underhållningsprogram med namnet ”är du smartare än en femteklassare” Det finns extremt mycket saker som vi lärde oss i grundskolan som vi glömt bort efter några år.

    Svara

   En anledning till varför många inte har koll på detta vaccinet (än) är ju för att ingen kan säga hur varken sjukdomen eller vaccinet verkar efter en viss tid, t.ex. ett år. Covid-19 har ju inte ens kunnat observeras så länge, än mindre vaccinet.

   Svara

    Fast inte bara covid-19 utan mer grundläggande vad vaccin är och hur det fungerar. Läst allt ifrån att de tror att de behöver ta vaccinet en gång sen kan de aldrig mer få covid-19 till att de inte vet om att man blir smittad när man får vaccin..

    Svara

     Men som sagt, detta vaccinet har ju bara funnits i några månader, så klart inte folk har koll på det ännu.

     Svara

     En del vaccin varar ju i princip hela livstiden efter man tagit visst många doser så så långsökt är det väl ändå inte?

     Svara

      Trodde vi fick två doser för att få ett starkare skydd…

      Svara

   Jag är mest förundrad över att det i grundskolan lärs ut så lite om människokroppen och immunsystemet.
   Till och med på läkarprogrammet utgör immunologi och immunsystemet en väldigt liten del.
   Hade varit fint just nu om det hade prioriterats..

   Svara

  Någon som blev för full igår och gjorde något man har ångest för idag?

  Svara

   Gav en person en kram 😱

   Svara

   Ångrar ordentligt bara att jag inte gick och la mig i tid igår. Höll för tusan på att missa På Spåret nu för att jag somnade i soffan! The horror!

   Svara

    Heja Ankan!

    Svara

     Jag älskar Ankan!

     Svara

      Har du hört podden, Så funkar det med Anders och Måns? Så rolig😂 Ankan som gör hela podden imo

      Svara

       Ja, han är fantastisk! 😄 och han verkar så snäll också.

       Svara

     Neeej, han är hemsk!

     Svara

   Drack grogg och hade analsex. Ångrar ingenting.

   Svara

    Blev för full, spydde på toaletten, fes och somnade

    Svara

    Analsex är illa nog att höra talas om men att göra det är ännu värre.
    Förlorade min anala oskuld i det katolska Irland… Never again!

    Svara

   Ångrar inget jag gjort.
   Bara det jag inte gjort.

   Svara

    Starkt.

    Svara

    Aha? 🙂 Jag ångrar: När jag betett mig illa mot andra. Ett jag gjorde ett närmande som jag visste var ovälkommet. Att jag lekte med andras känslor i gymnasiet etc.

    Så jag har svårt att tro på de som menar att de aldrig ångrar något. 🙂 Jag menar något finns det väl. 🙂

    Svara

     Att jag*

     Svara

   I sitt hushåll? Nja va.

   Svara

   Var nykter men fick äntligen lite sexigt gensvar från en vän jag flörtar med i.. Några år. (Via messenger) ångrar att jag inte la in en hård jävla smash istället för att bara försiktigt odla lite frön. Lär väl ta 5 år till innan jag får test köra människan om vi ska fortsätta så här.

   Svara

    🙂 Borderline flirting på messenger kan man aldrig vara säker på. Vill inte misstolka.

    Kanske bara jag som är dålig 🙂

    Svara

  Ni med barn som har keratosis pilaris! Hur har ni kunnat hjälpa dom?
  Har en son på 1 år som fått på kinder och överarmar. Vet att det inte är något ”fel” osv men det är ganska rött på prickarna och ser ut att klia.
  Tips? Vi smörjer med fet kräm 2 ggr/dag

  Svara

   Be om en annan kräm på recept.
   Alltså inte Canoderm eller liknande som BVC rekommenderar.
   Min son hade besvär i 1års tid och BVC envisades med receptfria krämer.
   Gick till slut till vårdcentralen och fick recept på en annan kräm och vips så försvann det direkt.
   Minns inte namnet dock!
   Lycka till.

   Svara

    Tack för tips! Ska faktiskt ta och göra det så att det kanske blir bättre för honom.

    Svara

   Ahaaaaa måste vara det min svågers son har i ansiktet. Försvinner aldrig trots smörjande!
   Förlåt för att jag inte har tips!

   Svara

    Ja förmodligen. Är ganska vanligt bland både barn och vuxna!

    Svara

    Din svågers son?
    =’ditt syskonbarn?

    Svara

     Eller så har han ett barn från tidigare förhållande.

     Svara

   Denna: AMELIORATE Smoothing Body Exfoliant Multi-Action. Utvecklad spec. för detta och har hjälpt mig – som fick KP i vuxen ålder.

   Svara

    Obs! Vet inte om barn kan använda den, läs om detta innan.

    Svara

    Obs! Vet inte om barn kan använda den, läs om detta innan du lägger en ev beställning.

    Svara

    Tack för tips! Ska kolla om barn kan använda det också! 😁

    Svara

  Har så himla tråkigt idag. Är väl ganska vanligt tror jag. Känner att jag har gjort ”allt” som går att göra, haha. I-landsproblem.

  Svara

   Varför? 🙂 Du kan underålla dig själv via internet. Kolla på serier, lyssna på musik. Eller så kan du laga mat.

   Svara

   Tycker alltid att 1 januari är årets tråkigaste dag, oavsett vad man gör. Är väl för att gårdagen alltid är speciell, oavsett vad man gör så finns det ju något speciellt med att lämna ett år bakom sig.

   Svara

    Äh. Gårdagen var inte speciell. Jag var bara hemma.

    Svara

     Var glad att du har ett hem.
     Jag har 24 m2 på Östermalm
     men det kunde vara ett tält i skogen.
     Men jag är rätt liten så det känns
     inte så litet. Hyran är under 3000 kr i månaden.
     Det är litet…

     Svara

      Jag är glad att jag har ett hem. 🙂 haha! sade aldrig att jag inte var det.

      Svara

      Eh, det är ju också ett hem? 😄

      Svara

      Har också 24 kvm på Östermalm 🙂

      Svara

    Ja 1a januari är svintråkig normalt sett. Idag har jag egentligen inte gjort ett skit, somnade framför Ivanhoe men ändå känns inte denna dagen så tråkig som den brukar🤔😅

    Svara

    Jasså? Lugn och skön dag bara tycker jag.

    Svara

  Ni som tränar på gym, är ni fullt fokuserade på vad ni själva gör eller tittar ni på andra? Jag är överviktig och skulle så gärna vilja börja gymma (inte just nu utan när det är tillåtet såklart) men jag har dålig självkänsla och är väldigt osäker. Det känns jobbigt att folk kanske kommer att titta på mig och tycka och tänka massa saker pga min vikt. Ja, det kan man strunta i men det är inte så lätt. Är det någon annan som har varit i samma situation?

  Svara

   Ska jag vara helt ärligt så brukar jag kolla runt lite för jag mår bättre när det finns någon annan som är större än mig själv, och jag är ändå normalviktig.

   Svara

    Samma.

    Svara

    Det enda man ser om man kollar runt är ju alla som är mer vältränade och lyfter så sjukt mycket mer. Inte värt det, skapar bara stress. Är smal och svag.

    Svara

    Men fy.

    Svara

     Till 20.13 inte 20.41.

     Svara

    Hahah åh herregud, sjukaste jag hört. Ni kan inte må bra ni två som gör så? Har ni ätstörningar?
    Jag har aldrig kollat runt om någon är fetare än vad jag är på gymmet. Jag gör min grej sen drar jag därifrån.
    Om andra glor på dig säger det mer om dom än om dig.
    Tyvärr är nog inte detta kommentarsfält det bästa att gå efter då jag gissar att många är ensamma, mellan 35-40, barnlösa och partnerlösa med extremt dålig självkänsla.

    Gymma! Och skit i alla andra.

    Svara

     Höll med din första del men säg inte att folk är elaka för att de 35-40 och barnlösa. Antingen är det självvalt eller så är det en sorg, brukar inte leda till otrevligt beteende faktiskt.

     Svara

   Inte i den situationen, men jag hade gymkort och de gånger jag var där visste jag inte vad jag skulle göra så det kändes som att många tittade på mig men tror att sånt där bara sitter i ens eget huvud.

   Annars kan du ju börja med promenader och konditionsträning utomhus nu så kanske du märker skillnad i din kropp och känner dig tryggare tills du kan gå på gym 🙂

   Svara

    Dagens bästa!!!

    Svara

    Så kände jag också. Sedan vänner man sig konstigt nog.

    Kollar aldrig/ser ner på svagare eller överviktiga. Är snarare att jag kan bli imponerad eller tycka en kille är het.

    Svara

   Jag fokuserar bara på mig själv. Ibland kanske man fastnar på någon som gör en speciell övning som ser intressant ut, men då är det ju övningen och rörelserna jag kollar på och inte personen i sig.
   Jag har aldrig uppfattat eller hört att folk skulle störa sig på eller uppfatta större människor på gymmet negativt. Kör på om du vill, att gymma är skitcoolt! Att kunna lägga på mer vikt, slå ett personbästa och i vardagen känna att konsumkassarna känns lättare är världens skönaste känsla. 🙂 Lycka till!

   Svara

    Till Anonym / 20:15

    Vad fint skrivet…och peppande.
    Jag håller med dig helt i det du menar.
    Grym känsla när man märker att man får resultat som gör vardagen lite lättare. 🙂

    Till TS – kör bara kör, jag tror på dig! <3

    Svara

   Jag kollar runt, gör man ju nästan automatiskt. Men inte under tiden jag tränar, då lyssnar jag podd eller på musik. Ser jag någon överviktig brukar jag tänka typ ”Fan vad starkt av den personen”. Blir liksom motiverad på något märkligt sätt, lite kan den personen så kan jag.

   Svara

    samma här, blir inspirerad!

    Svara

   Jag tittar runt. För inspiration; på människor som nått längre med sin träning än jag gjort. För hjälp: på folk med bra teknik. På de som är glada nybörjare som jag själv: för motivation. Kan dom, kan jag! Och särskilt om någon är överviktig så brukar jag verkligen känna glädje för att den personen är där och gör vad den kan för att förbättra sin hälsa.

   Tips, som ovanstående skrev så tittar jag mer och oroar mig mer då jag själv inte är så säker på vad jag ska göra eller om jag hör rätt. SÅ: investera i en PT 2-3ggr så du går ett upplägg anpassat efter dig, dina behov och din förmåga, så känner du dig trygg. Kör på det i 8-12v och köp sedan två nya PT-timmar med nytt upplägg. Så gör du så tills du känner dig trygg att klara dig på egen hand.

   Och. Styrkelabbets kompisgrupp på FB. Samt deras app Styrkelabbet/Strenghtlog har riktigt bra gratisprogram med upplägg och tydliga instruktioner. Loggar direkt i appen.

   YOU GO! ❤️

   Svara

   Innan jag blev en soffpotatis och gymmade så stirrade jag alltid ut snygga tjejer. Såna som såg ut som jag önskade. Tittade vilka övningar de körde osv för inspo och motivation. Ja man tittar runt. Såg jag någon i sämre form så tänkte jag alltid ”good for u!” aldrig negativt eller så och jag tror den sortens personer som tränar tänker likadant.

   Svara

   Det här kommentaren kanske kan få folk som tycker det är problematiskt med kroppspostivism osv att tänka till. Lättare att ta tag i sina ev. häsloproblem om man inte är upptagen med att skämmas för sin kropp.

   Svara

   Jag kollar runt mellan övningar. Kollar hur folk ser ut, vilka träningskläder (nåt jag vill köpa), vad de gör för övningar (om de gör fel tänker jag att de är pinsamma annars för inspiration om jag vill göra samma). Du kommer inte undan folks blickar någonstans tyvärr, försök fokusera på dig och inte titta om nån tittar på dig. Folk tänker redan massa saker pga övervikt det kommer man inte heller undan tyvärr men som sagt så länge de inte säger något (vilket aldrig hänt mig iaf) så är det bara att ignorera.

   Svara

   Jag gymmar ofta och kollar nästan aldrig på andra, fokuserar på mig själv. Använder keps också för då blir det lättare för mig att inte fokusera på vad som händer runtomkring. Tänker endast positivt när jag ser överviktiga personer på gymmet så kör på!

   Svara

   Det finns alltid personer som de som skrivit ovan, som kollar runt efter större personer för att de får dem att ”må bättre” kring sig själva. Men det säger ingenting om dig, TS, det säger bara väldigt mycket om vilken typ av person de själva är. De är de som är dåliga människor, inte du. Samma med folk som fäller kommentarer, skrattar eller stirrar. Jag brukade bli upprörd över folk som stirrade på mig eller kommenterade min vikt, men jag har insett att detta är åsikter och tankar som förpestar människorna de kommer ifrån och inte har så mycket med mig att göra. Dessa människor kommer antingen inse att de gjort fel, och leva med känslor av skuld och ånger. Eller så kommer de aldrig inse vilka fel de har begått i livet och därmed kommer de egentligen aldrig leva ett fullt liv, enligt mig. Självrannsakan och insyn i sitt eget känsloliv är en viktig del av livet och är essentiellt för att någonsin komma fram till de insikter som man brukar få under livets gång. Ursäkta för ett långt inlägg med massa pladder, men det här är ungefär så som jag resonerar. Det är inget botemedel, men det har hjälpt mig en bit på vägen.

   Svara

    👏🏻👏🏻👏🏻
    ❤️U!

    Svara

   Det enda man tänker när man ser en tjock person kämpa på gymmet är ”fan vad starkt att ta sig hit!”. Jag tänker bara positiva tankar om en sån person.

   Svara

    Jag med!

    Svara

   Jag kollar alltid på andra, men mestadels för att se om de vet vad de gör eller inte, dvs. om de har god teknik. Tittar inte på andra för att de är överviktiga/stora, snarare tänker jag isf ”Bra! de bryr sig om sin hälsa”, jag dömer inte. Men det är för att jag inte behöver göra det för att må bättre själv, tänker snarare ”SÅÅÅ skönt att andra bryr sig om sin hälsa och tycker om att träna” känner att jag tillhör ett sammanhang då.

   Svara

   Nej jag fokuserar bara på mig själv.

   Svara

   Nej. Har bara fokus på mig.

   Svara

   Nej, jag kollar aldrig på andra på gymmet.

   Svara

   Kollar sällan runt medvetet men man ser ju folk och känner igen dem till slut. Om det kommer någon ny maskin eller jag råkar få syn på någon som gör en övning med vikter jag inte sett förut så kan jag ibland kolla in övningen/maskinen, ex hur de byter vikter och hur de gör övningen (särskilt om jag har sett personen många gånger och de verkar vara erfarna när det kommer till gymmande). Är sjukt osäker/ny själv så behöver typ den hjälpen.

   Svara

   De gånger jag ser en överviktig person på gymmet blir jag bara glad för den personen för jag vet hur jobbigt det kan vara att gå till gymmet. Men tror också att det är rätt jobbigt eftersom man är nybörjare och inte riktigt hittar alla saker och kan alla övningar och då känns det som att alla stirrar. Så blir man bara lite varm i kläderna så tror jag den känslan släpper.
   Lycka till!

   Svara

   Samma som många här. När man lyfter är man ju super fokuserad på det man gör, men i pauserna kanske man kollar ut över lokalen för att inte bli uttråkad liksom.
   Inte så att jag kollar efter något särskilt.
   ”Jaha där marklyfter någon” ”cool tröja” ”sån där frisyr kanske man skulle ha imorn”.
   Typ som man gör på andra platser som mataffären eller ett café..

   Dom enda jag tittar snett på är folk som bara är där för att ta rumpbilder 😉

   Svara

   Nu tränar inte jag på gym. Men hade jag sett någon större person på gymmet så hade jag tänkt ”Så himla roligt att personen vill ta tag i sin hälsa och investera i sig själv”. Jag hade ALDRIG tänkt något negativt eller ”Skönt att någon annan är större än mig”. Kanske kan du gå dit med en vän om det känns bättre? Jag hoppas du vågar för din och din hälsa är värt det <3

   Svara

   Om jag ser någon som är större än mig själv är min enda reflektion att jag tycker de är så jäkla grymma som försöker göra något åt sin övervikt! Jag blir alltid så himla imponerad! Klart du ska gå till gymmet! ❤

   Svara

   När jag tränade på gym tittade jag lite runt för att se hur folk gjorde övningarna på maskinerna för att jag var sjukt osäker på om jag gjorde rätt. Kände mig så fånig där eftersom jag inte är en träningsmänniska riktigt. Men jag tittade aldrig på folks storlek eller dylikt.

   Svara

   Ser ingen skillnad på smala eller överviktiga eller normalviktiga. Vi är där för att träna, inte visa upp våra kroppar.

   Svara

    👏🏻👏🏻👏🏻

    Svara

   Som fysioterapeut så tänker jag alltid ”fy fan vad denna persons kropp kommer må bra!” när jag ser lite större personer på gymmet. Blir alltid glad och ser verkligen bara det positiva i det.

   Svara

   Jag fokuserar mest på mig själv och kollar bara om jag blir inspirerad av någon ny övning. Ett tips är att ladda ner någon app som exempelvis fitplan. Där är övningar med instruktionsfilmer. Då vet man hela tiden vad man ska göra så slipper man känna sig vilse 🙂

   Svara

   Jag tittade lite på andra men det var för att jag var osäker på maskinerna och ville se hur man skulle använda dom haha. Sen när jag lärt mig alla maskinerna så gick jag bara till gymmet och gjorde min grej och gick hem. Folk som tittar dömande på andra på gymmet kan ju dra åt h-vete ärligt talat.

   Svara

  Om det inte fanns några konsekvenser på en dag á la The Purge, vilken flunsa hade ni gjort er av med först?

  Svara

   Fan vad sjuk i huvudet du är. Jag hade inte gjort mig av med någon. Skulle aldrig mörda någon annat än i självförsvar typ någon dödar mig om jag inte dödar personen först, spelar ingen roll om man inte kan bli straffad för det.

   Svara

   Ingen flunsa men lite pedofiler, barnmördare och annat skräp hade nog rykt.

   Svara

    Men oj, vad duktig du är då….

    Svara

   Haha – flunsa? Jag trodde du menade vilken influensa jag ville slippa mest.

   Svara

    Jag med. Man är lite Corona skadad.

    Svara

   Inte helt friskt att undra vem man vill döda.

   Svara

   Den där vidriga kvinnormördaren. Kan inte ens skriva äcklet namn. Om man nu kan kalla honom flunsa

   Svara

  Svara

   Ja faktiskt. Läste den i somras och den var oväntat engagerande.

   Svara

    Jag kunde knappt sluta läsa.
    Fick tom läsa i slutet för att lugna mig 🤣.
    Ska läsa hennes andra bok med.
    Har du läst den? Renoveringsobjektet.

    Svara

     Inte ännu, men har funderat på det.

     Svara

  Kan inte ni berätta lite solskenshistorier om roliga dejter ni varit på? Behöver inte lett till livslång kärlek men gärna nåt som inte slutade i katastrof eller nästan ännu värre pyste ut till ingenting. Börjar tröttna nåt oerhört på dejtingappar men tyvärr är det lite det enda alternativet just nu, vill ha pepp!

  Svara

   En kille jag skulle träffa tog med kaffetermos på promenaden. Hade haft riktiga skitdejter innan verkligen, riktiga bottennapp… Hade så låga förväntningar på män så blev helt förvånad när han hade köpt med ett litet mjölkpaket på vägen dit ”ifall du inte dricker svart”. Då fick jag hopp igen 😂 Hade lite fler trevliga dejter och han var genuint intresserad av mig som person och ställde alltid spännande frågor och var rolig, men visade sig tyvärr att vi ville leva helt olika liv så vi bestämde att det inte var någon idé att fortsätta och avslutade. Guldkorn! lyx den tjejen om har samma livsstil som honom och får gifta sig med honom 😉

   Svara

    Förlåt men nu blev jag så nyfiken, på vilket sätt levde ni helt olika liv? 🙂

    Svara

     Han jobbade utomlands i perioder och var mycket borta, jag vill arbeta i sverige nära min familj och vänner (detta var precis i början på corona så då var han hemma). Han ville antagligen inte ha barn och det vill jag 100%. Jag vill ha hästar i framtiden (uppväxt med hästar) och han var typ rädd för djur osv 😅

     Svara

    Vilken låg standard.. herregud, mjölk? Han ska ju ha med sig en halv restaurang ifall du vill ha. Stackare

    Svara

   Jag var ute på krogen med en kille. Vi käkade lite och tog en öl typ. Vi satt på uteserveringen och det var trångt, så borden stod nära. Bredvid oss satt ett överförfriskat tjejgäng. Plötsligt lutar sig den ena tjejen mot oss och säger ”är ni ihop?” det var vår första dejt, så vi skrattar lite awkward. Svara nej. ”då borde ni bli det, hon är jättesöt” fortsätter tjejen. Heh, pinsam stämning. ”gillar du honom? Ska ni ligga? Ni kommer bli ett asgulligt par!” fortsätter tjejen. Nu är det obekvämt på riktigt. ”fatta kul historia det här kommer bli att berätta för era barnbarn!”

   Senare hamnade jag bakom tjejen i toakön och hon fortsatte. Haha!

   Senare den sommaren träffade jag snubben som nu är min man.

   Svara

   Det mesta slutar i ingenting för mig, men jag har ändå haft dejter som varit bra där och då.

   1) En kille var så olik det jag någonsin hafe varit med om innan. Han bokade bord på en sportbar och hade ringt restaurangen och frågat om de kunde sända fotbollsmatchen med mitt favoritlag.❤

   2) En kille kom hit, vi skulle laga tacos. Innan hade vi pratat om vin och att jag inte dricker rött vin så han bara ”jag har en present till dig!” Och fiskade upp en flaska vin ur en påse, ”det här är ett riktigt gott vin, det kommer du gilla”. Ett vin för över 500 spänn?! Minns inte vad det heter nu, men vem köper vin för 500 spänn till nån den inte känner😂
   Iaf, vi hade en supertrevlig middag och gick ut på min balkong sen och det var så mysigt där. Vi gjorde inget men det fanns något i luften. Sen gick vi in igen, spelade ett spel tills klockan blev typ 04.
   Några timmar senare spelade vi tennis I två timmar. Fantastiskt bra dejt, trots att det inte blev något mellan oss.

   3) Den bästa är nog ändå med en som jag egentligen inte ville träffa, träffade honom för att vara snäll. Jag var otaggad som hejsan men dejten blev fantastisk. En middag som aldrig tog slut, skratt och snack som pågick i evigheter. Sen gick vi och la oss och hade det bästa sex jag någonsin haft.

   Svara

    Vad hände med nr 3??

    Svara

     ”Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men det är något som saknas”, hahaha🙃

     Svara

      Haha förlåt men det är just sånt som gör mig otroligt deppig, att även de bra dejterna pyser ut till ingenting…

      Svara

   Tips: skit i apparna och skapa en profil på happy pancake, match.com eller liknande. Blir mer seriöst. Träffade min kille så, första personen jag stämde träff med. Vi snackade inte så jättemycket på internet innan utan ”sparade det till verkligheten”. Vi gick till en bar, drack vin o snackade i några timmar. Sen var det vi. Allt gick så lätt, var aldrig några spel o jag är världens lyckligaste med honom idag 7 år senare!! Så skapa en profil på en mer seriös dejtingsida (då är ni båda mer redo o har redan erkänt det) ta nån du fattar tycke för snabbt o bestäm träff o döda inte all spänning genom att chatta för mycket. O våga vara öppen o rak! Lycka till!!

   Svara

    Happy Pancake levererar idioter och folk som saknar läsförståelse 🙂
    Men testa kan man ju göra.😁

    Svara

     Träffat tre män där.två var riktiga lögnare…. En var vettig..
     Men jag hade väl bara maximal otur på HP…

     Svara

     Jag har träffat min parter där o även min syster gjorde likadant efter mig!! Vi och våra respektive är alla högutbildade (läskunniga helt klart) o väldigt normala människor iaf 😂

     Svara

      Haha ja man har väl hört att folk lyckas hitta kärleken där, men av någon anledning förstår inte folk att jag sökt någon inom 27-33, eller vad man nu kan ställa in. Var nästan alltid 35-47 som skrev till mig.
      Ibland kunde jag få ett meddelande från tjejer också ”jag ser att du söker en man, men jag måste bara chansa och skriva till dig”. Ehm, nej tack, jag har inte och kommer inte tända på tjejer. Förstår inte varför man inte läser :/

      Svara

    Testat HP men inte match, får väl bli det i år.

    Svara

   Följde med min kompis till en fest där hon skulle träffa en kille på nån slags blinddate anordnad av en gemensam bekant. Hon ville inte åka dit själv och tjatade med mig som egentligen ville stanna hemma och ta det lugnt. Väl där visade det sig att hon var helt ointresserad av killen och inte sugen på att dejta. Men hon ville stanna på festen och hamnade snart i samtal med några andra. Då började jag prata med killen istället och han var jätterolig, söt och trevlig. Tiden flög iväg och vi bytte nummer innan vi skiljdes åt. Vi har varit tillsammans i 20 år nu och kompisen som jag följde med var tärna på vårt bröllop.

   Svara

    Wow! 😍

    Svara

   Bodde utomlands fram till nyligen, tindrade MYCKET och var på såå många dåliga dejter. Hade dejtat en del i Sverige innan också, trevliga dejter men inget seriöst. När jag kom hem så gick jag på EN tinderdejt (det var i Maj, inte helt covid ansvarigt, men ändå). Vi gick en promenad som blev 9 timmar lång, han är bäst och vi är tillsammans nu

   Svara

  Någon som har tips på hur man behandlar dessa små finnar under huden, såna slutna komedoner? Basiron, någon som har testar och kand dela med sig av erfarenhet? Differin gör allt värre (har testat), salicylsyra? Azalainsyra?

  Svara

   Paulas choice BHA syra och Jojobaolja löste allt för mig (googla!)

   Svara

   Du måste gå på porrengöring hos en hudterapeut.

   Svara

  Måste börja äta efter GI-metoden då jag fått graviddiabetes och min dietist rekommenderade just GI.
  Har ni några konkreta tips? Hur gör ni när ni äter borta tex?

  Svara

   Mindre mängd snabba kolhydrater och mer annat just den måltiden, ex 1 slev pasta istället för 3 och mer grönsaker istället. I övrigt kan du ju vara mer strikt hemma 😊 vad bra att du tar det på allvar och vill göra ”rätt”

   Svara

  Vad vill ni göra i år? Behöver inspiration!

  Svara

   Om vi bara tänker bort pandemin och önskar att året kan börja återgå till det normala igen så vill jag göra allt som jag inte kunde göra förra året, samt några nya saker.

   Jag vill
   -Gå på Håkan Hellström på Ullevi
   -Gå på fotboll
   -Att mina träningar ska dra igång igen så att jag kan utvecklas ännu mer inom min idrott
   -Åka till Båstad, Halmstad och Stockholm
   -Gå på fler konserter än Håkan Hellström
   -Springa Göteborgsvarvet, kanske även ett marathon
   -Få plats i världens snyggaste byxor
   -Hitta kärleken, gärna få min crush att inse att det är mig han vill ha
   -MÅ BRA
   -Utforska Sverige, naturen vi har här

   Annars ligger fokus bara på att fortsätta må lika bra som jag gjort senaste halvåret.

   Svara

   Ärligt? Bara en go dag på stan med mamma. Fika, shoppa, gå i någon galleria utan plan och inte tänka pandemi. Jag saknar verkligen vanliga vardagslivet. Springa in på h&m och bara glo ett tag.

   Svara

   – Träffa min dotter, nu 28.
   – Köpa en cykel som det inte blir punka på.
   (Lära mig laga en punka, om…)
   – Träffa min brors 2 barnbarn som bägge är flickor.
   De är 1 och 3.
   – Börja spendera pengar eftersom jag är så snål och bara sparar…

   Svara

   Åka till fjällen på sommaren och fota berg och renar 🥰

   Svara

   Flytta utomlands, hoppas verkligen att det ska gå snart!

   Svara

  Har absolut ingen matlust och är gravid i v34. Minns inte detta från förra gången men behöver tips på vad man kan göra? Om man nu behöver göra något dvs.

  Svara

   Men får du i dig så du inte går ner i vikt? Så länge du får i dit vätska och måltider så är det ingen fara. Ät bara sånt som du tycker är gott och som går ner lätt.

   Svara

    Ja har inte gått ner ännu iaf, men det har bara pågått en vecka ungefär.
    Tack för tipsen!

    Svara

   Tänk att bebisen vill ha näring och ät ändå bara för näringens skull! Funkar för mig.

   Svara

   Jag hade också så runt de veckorna! (Är i v 38 nu). Det släppte för min del och jag fick tillbaka matlusten. Det jag gjorde var att dricka mycket smoothies som jag fyllde med nyttigheter + goda bär etc. Då får man i sig mycket näring utan så stor ansträngning. Sen åt jag liksom alltid frukost, lunch och middag tillsammans med min man. Vi lagade ju de rätterna ändå och höll ”rutinen” så det var inte så mycket att känna efter kring. Bebisen växte på toppenbra ändå! 🙂

   Svara

   Jag dricker mycket, tycker att det är lättare att få i mig. Tycker att fil, yoghurt och mackor är lättade att få i mig. Kex brukar också funka bra. Jag tappar matlusten av att laga mat, så om jag blir sugen på något ber jag min partner att fixa det åt mig.

   Svara

  Tack alla som tipsade om låtar igår! Slocknade innan jag hade svarat alla, tycker liksom om att återkoppla. Hur som har det blivit många fina upptäckter detta första dygn på nya året. Bloggbevakningslistan på Spotify kan aldrig bli för lång så tipsa vidare om ni vill det.

  Låtar jag själv lyssnar mycket på nu:
  Strålande död – Hanna Hirsch
  Imorgon – Hanna Hirsch
  Sad Child – Sandro Cavazza, Brother Leo (tydligen är det gamla Idol-Ola, otippat)

  God fortsättning!

  Svara

   Seventeen – Clap

   Svara

   Consider me av Allen Stone. Mjuk, fin och härlig.

   Svara

  Någon som har erfarenhet av exempelvis Priorin?

  Svara

   Nej, men vet bara att när Pernilla Wahlgren gör reklam för det så drar hon sig riktigt hårt i håret och ler. Om det säger dig något?

   Svara

   Jag använder det i perioder. När jag slutar/tar ett uppehåll så börjar jag tappa hår. Så jag tar aldrig långa uppehåll.

   Svara

   Innehåller gelatin från halalslaktad nöt så skulle aldrig i livet stödja det.

   Svara

  Läste här för ett tag sedan en diskussion om hur ointressant det är när folk lägger upp bilder på sina bebisar/barn. Fick mitt första barn för några månader sedan och har tänkt på att inte lägga upp för många bilder pga jag vet sen innan att folk tkr det är dötrist, MEN sen när jag väl lägger upp en bild på ungen så får jag sjukt mycket mer likes än vanligt? Why? Ni som ogillar bilder på söta barn, vad är det som gör att ni tkr det är så ointressant? 😊

  Svara

   För att barn ganska sällan faktiskt är ”söta” 🤷

   Svara

   Jag föredrar bebisbilder framför bilder på vinglas, solnedgångar och lunchtallrikar! Förutsatt att jag har en koppling till bebisen eller åtminstone bebisens föräldrar. Älskar även när mina vänner skickar kul bilder/filmklipp på sina barn till mig. Så det är nog olika det där.

   Bilder på vuxna katter är för övrigt bland det tråkigaste jag vet.

   Svara

    Då har du inte sett min Theo.

    Svara

    Ser hellre 50 bilder på en vuxen katt än en bild på ett äckligt dreggligt barn.

    Svara

     Varför så tråkig ton? Det är helt okej att inte vilja se bilder på andras barn, men varför kalla dem äckliga? Och varför kommentera så trist under en kommentar där någon säger att den gärna ser bilder på barn? När man skriver den typen av kommentarer sätter det på sätt och vis tonen och standarden för hela kommentarsfältet. Hade det inte räckt att skriva ”jag tycker inte det är kul med bilder på andras barn, utan föredrar bilder på katter”?

     Och nej, jag är inte kränkt, sekundärkränkt, bitter, avundsjuk osv. Jag tycker bara det är så onödigt att välja att skriva en elak kommentar.
     Och nu kommer någon påpeka att man får skriva vad man vill och att min kommentar minsann är lika onödig, om inte mer onödig, än den jag svarade på och ja- må så vara. Men jag är så evinnerligt trött på allt huggande och alla elaka tjuvnyp i detta kommentarsfält. Och absolut- jag kan välja att läsa en annan blogg. Men vet ni en sak alla ni tråkmånsar och surpuppor som bara letar fel- det kan ni också göra. Ingen tvingar er att läsa heller.

     Svara

      Instämmer till fullo!

      Svara

   Det är väl förmodligen folk du känner som gillar? Min gissning är att de flesta säkert absolut tycker att det är värt att gilla, men jag tror att många också bara gillar för att gilla.

   Jag tycker inte att barn är söta och allt som rör barn är ointresserad. Jag är inte där så jag finner inte barn intressanta alls.

   Svara

   Just för att du lägger ut sällan och folk inte hinner tröttna. Man pallar inte se 150 bilder på folks ungar men en då och då är kul att se.

   Svara

   För att barn är helt ointressant för mig🤷🏻‍♀️

   Svara

   Bilder på söta barn gillar jag! Men folk har verkligen inte alltid söta barn. O de lägger ut bilder där de är kladdiga och äckliga! Då blir det inga likes! Men då får man kanske säga grattis till en gullig unge!

   Svara

    Får hoppas på att folk talar sanning som säger att han är sjukt fin bebis och att det är därför folk likear. 😅 Håller med om kladdiga bebisar, ej så najs.

    Svara

   Det kan väl bli tjatigt helt enkelt oavsett om de är söta eller inte. Som förälder tycker man nog att allt de gör är supergulligt och nytt. Samtidigt känner jag att ens sociala medier är ju ens egna att bestämma över och till för ens egen skull. Folk får väl blocka eller avfölja om de inte gillar (brukar jag tänka när det blir mycket katt- eller resebilder hos mig…) 😄

   Ett tips är dock att aldrig lägga matkladdiga bilder eller bajsbilder, sånt vill ingen se…

   Svara

    Haha, sant ang att för en förälder är allt nytt och gulligt. Vill ju egentligen lägga upp allt sonen gör för han är SKITSÖT (opartisk jag vet 😉). Men lägger inte upp äckliga bilder för det tkr jag själv inte är najs att se! 👍

    Svara

   Klart man får lägga upp bilder på sitt barn, jag hade nog gjort det mycket om jag hade barn men det är rätt ointressant just nu att se bilder på barn jag inte är bekant med när jag själv inte är mamma. Det värsta jag vet är dock när folk lägger upp bilder på kladdiga barn, typ med köttfärssås i hela ansiktet 🙈 Det är ditt konto, lägg upp vad du vill 😊

   Svara

    Fuck det gjorde jag förra veckan… på just köttfärssås.

    Svara

     Oj, ja det gillar folk i regel inte. Ser inte fräscht ut (menar inget illa).

     Svara

   Ser inte det intressanta med att glo på en unge? Vi vet att du har ett barn och vi kan räkna ut själva att barnet har ett ansikte.

   Svara

    Det kan man säga om allt, konstig kommentar. Jag vet att min kompis har ett ansikte, jag vet att cykeln är röd, jag vet att byggnaden har en fasad. Då kan vi ju inte lägga ut bild på något med den logiken. Ett ansikte är dessutom mer unikt än ett vinglas/spagetti/möbler vad du nu tycker är intressant att titta på.

    Svara

    Hahha näehe och vad lägger dina kompisar ut för.otroligt oväntade bilder då? Selfies? Bilder på glas med vin i?

    Tips om man inte vill se förutsägbara bilder ur ens kompisars liv är att inte använda Instagram.

    (Det enda som jag skulle kalla oändligt tråkigt är btw folks bilder på sig själva med filter i form av typ kaninöron)

    Svara

  Är 23 år och har enda sen jag var 15 haft förhållande. Både korta och långa. Förra hösten blev jag tillsammans med en kille som behandla mig illa, var otrogen osv. Men jag lämna honom till slut i oktober. Efter det så har jag insett att jag inte ens vet vem jag är utan någon. Har alltid anpassat mig efter pojkvänner, umgåtts med deras vänner, tagit efter deras intressen och satt mig själv i andra hand. Nu har jag varit singel i 3 månader och är helt lost. Jag känner mig så ensam och det känns som att ingen bryr sig om mig. Gråter varje dag och saknar närhet. Har inte så mycket vänner och jag håller ofta saker för mig själv. Och jag har inte ork att träffa vänner varje dag. Har tänkt mycket på det här senaste 2 veckorna då jag har varit sjuk och inte gått ut. Vad konstigt det känns att ingen kan komma med en kopp te eller laga mat. Att inte ha någon att dela alla tankar med.
  Har träffat några killar under tiden, men det känns inte rätt. Så nu känner jag att jag vill bli stark i mig själv. Men hur? Hur hittar man sig själv? Och sätter sina egna behov i första hand?
  Uppskattar alla tips❤️

  Svara

   Att kunna vara själv och må bra i det är något som är viktigt att öva på. Lägg ner dejtandet i minst ett halvår och fokusera på dig själv. Öva på att göra saker själv, tex gör saker du vanligtvis gör tillsammans andra skälv istället. Hade det inte varit pandemi hade jag rekommenderat att resa själv, gå på bio/konsert själv osv. Nu kanske du får gå promenader själv istället och till våren kanske det iaf går att resa i Sverige.

   Sätt dig ner och fundera på vad just du är sugen på att göra, vad du vill. Kanske är det att plugga på universitet, lära dig kinesiska, börja träna kampsport. Gör det sedan, genomför även om det är läskigt eller inte ens tilltalande att göra själv. Att du gjort saker själv, för din skull och ingen annans kommer stärka dig.

   Inse att att om du vet att du klarar dig emotionellt utan en relation så kommer det att ge dig bättre relationer i framtiden. Då kommer du veta att du är i relationen för att du vill, 8nte för att du är rädd att vara ensam.

   Svara

   Du fortsätter vara ensam! Även om det är jobbigt. Sen hade jag uppmuntrat dig att ha kontakt med dina vänner. Jag hade aldrig klarat mig utan dem.

   Svara

   För mig är det tvärtom, vill ha en pojkvän men kan absolut inte föreställa mig hur det faktiskt skulle vara att ha nån som liksom alltid finns där. Har ju vänner men alla lever sitt egna liv med separata mål. När man är singel spenderar man till syvende och sist massvis med tid själv, alla kvällar man inte har planer (majoriteten), alla morgnar, alla tid man spenderar för att förbereda sig för olika saker. Har svårt att se hur det skulle gå till att ha någon där samtidigt i alla de små stunderna. Måste vara tufft att vara van vid att vara två och sen plötsligt bli själv. För egen del är det ju inget konstigt, bara så det alltid varit liksom.

   Svara

   Har tyvärr inga svar. Har inte samma bakgrund som dig när det kommer till förhållanden, har nog varit sammanlagt hälften av tiden mellan 15 och 30 i förhållande (3 olika) och hälften av tiden som singel. Men hatar verkligen att vara ensam. Hatar att äta frukost ensam, göra hobbies (aldrig haft någon seriös hobby men spelat lite spel, sytt i småprojekt osv) ensam, inte ha någon att prata om dagen med. Tycker allt är roligare att dela med någon. Känner mig ensam rätt mycket med. Har alltid hela mitt liv haft 1-2 kompisar (varav en då ofta varit pojkvän) åt gången och stått dem riktigt nära, men ofta är man inte deras enda kompis så känns som man blir bortvald ofta, inte har någon att resa med (ens inom Sverige) osv. Vill absolut inte resa ensam då jag vet att jag aldrig skulle njuta av det. Tyvärr inga tips men ville mest säga att jag tror att detta är rätt vanligt faktiskt. Väldigt tråkigt om du inte känner vem du är dock, men du vet ju om du tyckte deras hobbies var kul medan du joinade ändå? 🙂

   Svara

   Gå i terapi.

   Svara

  Ni som jobbar på förlossningen, kan ni berätta om roliga/fina händelser under eller efter förlossning? 🙂

  Svara

  Någon som har erfarenhet av att arbeta som röstmottagare? Är sugen på att ansöka om det till nästa val. Berätta gärna lite om hur det är! Och så undrar jag om man jobbar hela dagen (och inpå natten), eller om det är skift så att man hinner gå och rösta själv?

  Svara

   Är väl bara att förtidsrösta?

   Svara

    Jo, men vill helst rösta på valdagen i alla fall!

    Svara

   När jag var röstmottagare fick vi dela upp dagen som vi själva ville så första gruppen började kl 8 och jobbade till kl 14 då andra gruppen kom och bytte av. Kl 20 när rösträkningen börjar var alla på plats och så jobbar man till alla röster är räknade.
   Jag tycker att det var enklare att förtidsrösta men jobbar du i närheten av din vallokal så hinner du rösta under dagen om ni jobbar som vi gjorde.

   Svara

    Okej, tack! Ja, jag bor nära min vallokal så det skulle fungera.

    Svara

   Det var kul att träffa så mycket människor, dom man jobbar med hinner man ju prata en del med när det är lugnt.
   En glad dag liksom, bra betalat för mig iallafall.
   Behövde inte räkna så långt inpå natten eftersom det var eu val, annars kan det bli en riktigt lång dag.
   Inte så svårt, du har alltid en ansvarig gruppledare att fråga om du är osäker eller oväntade problem uppstår.

   Svara

  Följer Michaela Forni på sociala medier, men är det bara jag som upplever att hon ganska ofta på högtider o helger festar hårt? Hon verkar dessutom ha barnvakt ganska ofta för att gå på hemmafester. Som nyår, firande med barnvakt 🤔

  Svara

   Inget nytt att hon beter sig så

   Svara

    Kanske inte, men tycker hon är ganska extrem numera

    Svara

   Hon har varit ganska transparent med hur jobbigt hon tycker det är att ha småbarn (och just deras barn verkar ju vara det mest krävande någonsin), mellan raderna har hon antytt att hon är ganska olycklig av det livet. Men festandet med vänner och barnvakt är det som ger henne kraft att palla

   Svara

    Det är just det här jag blir så ledsen av när det kmr till influensers som fått barn. Tänk att som barn/tonåring komma över en sån text av sin förälder. När rationalitet kanske inte är ens starkaste sida. Det är som att de sätter sig själva och sina känslor framför barnets. Bara utelämna det? Nej det är inte ballt att va förälder alla dagar i veckan, alla veckor i månaden eller för vissa är Ens någonsin. Men kan de ta så fruktansvärt lite ansvar för sina barns, som de själva satt till världen, känslor och ta det i ett privat rum och inte basunera ut det för hela världen? Det är skillnad på att lyfta att det inte alltid är en dans på rosor och att någonstans dokumentera att en hellre festar eller gör annat än att vara just förälder. Blir ledsen. Hade aldrig velat födas i den här eran där allt ska delas i tid och otid. Vi får väl se hur det ser ut med psykisk ohälsa om sisådär 10-20 år när de här barnen som är vana vid att exponeras på det här viset börjar förstå vad det innebär för deras egen integritet och deras egna individ.

    Svara

     Finns en poäng i detta. Tror att man absolut kan fixa att höra det när man är typ 20+ och förstå sin mamma helt och håller då och inte på ett barns sätt tänka att morsan inte älskar en bara för att man var en tvärjobbig unge. Jobbigt att läsa sådana inlägg när man är 12…

     Svara

      Ja för vissa kan det nog gå att höra, men då kanske i ett privat samtal mellan barnet och föräldern. Inte genom att läsa gamla inlägg på förälderns sociala medier. Det tycker jag gör allt så mkt värre. Visst, tyck det är jobbigt, prata av dig, men de har ju helt tappat greppet kring vad som är rimligt att dela med sig av. Barn är inte objekt, de är människor. Men de flesta personer som öppet exponerar sina barn på bild och/eller i text på sociala medier verkar tro att barnen aldrig skulle kunna se det.

      Svara

   Ja gud ja. Hon festar på som vanligt trots ett litet barn. Tycker synd om ungen som dessutom verkar ha mycket problem.

   Någon annan som läste henne story precis om kvinnorna som ropade ”invandrare” och tycker att det låter påhittat?

   Svara

    Nej, det låter inte påhittat. Tror du att Sverige är fritt från rasism eller?

    Svara

    Låter ju som Blondinbellas exceldokument. Nu har Forni festat utan barn på nyårsafton mitt i en pandemi och lagt ut det på Instagram. Då lägger hon ut ett snyft-inlägg som ändå inte handlar om henne?

    Har väldigt svårt för henne, känns som hon skaffade barn för likes och samarbeten. Stackars barn

    Svara

     Tyckte om henne förut men ärligt talat så har jag svårt för henne nuförtiden. Förstår att hon har det tufft med sitt barn men hon får hjälp konstant av sina närmaste med avlastning. Och ofta på helger och då väljer hon att festa. Lite märkligt att man i sådana fall inte använder den tiden till att vila ut…

     Svara

      Är också en småbarnsförälder och tror inte att hennes barns sömnproblem blir bättre när han sover borta flera gånger i månaden, börjar på förskola innan han fyller ett år och är ofta mer med andra släktingar än sina föräldrar. Obs ingen kritik till oss som måste få hjälp/avlastning för att jobba – jag pratar om en influenser vars ”jobb” är att spela in samarbeten och gå på presslunch men ändå måste hon meditera en halvtimme varje morgon och ha barnfri nyårsafton

      Svara

       Stackars barn! Låter som han känner sig otrygg.

       Svara

       Tycker det låter som hon fått en så kallad High need baby. Been there done that. Det blir bättre om man hittar sätt att ge dom ännu mer trygghet. Finns stödgrupper. Skitjobbigt men vem sa att småbarnsåren var kul? Dock mitt ansvar som förälder att härda ut och göra det så bra som möjligt för barnet. Kanske lite anti-depressiva kan hjälpa Forni att hitta lite ork?

       Svara

   Är så avundsjuk på hennes oändliga tillgång till barnvaktande släktingar! Att ens gå ut och äta middag med min man vore OTROLIGT men vi har i princip ingen barnvakt, har varit utan vårt barn på ledig tid typ 2 timmar på 3 år. Vilken dröm att ens föräldrar tog ungen kanske en kväll varannan månad eller nåt. Kalla mig hemsk 🙂

   Svara

   De kunde ju istället dela upp det ibland någon helg. Att pappan kan vara hemma ifall hon vill gå ut och vise versa.
   Barnvakt för att fira nyår tex har vi aldrig gjort, men då älskar vi att bara få vara hemma

   Svara

    Så märkligt att fira nyår utan sitt barn. Låter som nåt från typ 50-60talet, nåt man ser på Mad men eller Crown

    Svara

     Haha va? Man kanske vill festa t.ex. och för små barn är ju nyår inte speciellt, de förstår inte.

     Svara

  Någon som bor i (eller haft ett längre besök i) Kenya, Tanzania, Rawanda eller Sydafrika? (Helst de tre förstnämnda).

  Har en romantiserad bild av färgglada kläder, röd sand, mycket natur och exotoska byar. Sånt finns på resorterna men har ni tips på vart man kan leva lite safariliv en längre period i dessa länder?
  Är emot kolonisering såklart men lite britiskt safariliv i Afrika är min drömdestination (tänk Ace venture when nature calls).

  Tips på platser?

  Svara

   Åh, följer! 🥰 Drömmer om bröllopsresa till Kenya eller Tanzania då jag skulle vilja volontärjobba på ett djurskydd eller liknande medan vi är där men blivande mannen är rädd för att det ska vara för farligt att åka dit. Vore kul att höra om någon varit där och om deras upplevelser!

   Svara

    Exakt samma här. Exakt exakt! Vill också gifta mig där (är gift men hade inget bröllop). Sen vill jag så gärna jobba med djur där nere (kanske lite med barn/i byar också). Min man är också rädd! Haha!

    Har du barn? 🙂

    Svara

     Ett bröllop har man alltid när man gifter sig men kanske ingen fest.

     Svara

      Vigsel heter själva ceremonin. Bröllop är ett övergripande begrepp som inkluderar vigsel, fest och allt runtomkring.

      Svara

       Nej skulle jag inte säga. Vigsel blir ett bröllop, behövs ingen fest.

       Svara

        Spelar inte så stor roll vad du tycker, för det stämmer inte.

        Svara

         Handlar inte om vad jag tycker.

         Svara

     Men vad kul att man hittar sin tvilling såhär första januari 😄 Vi har inga tvåbenta barn men ett par fyrbenta. Brinner för djur och deras rättigheter och har hela livet drömt om att öppna ett ”center” i Afrika för elefanter, gorillor ect. Det kanske man inte hinner under sin smekmånad men skulle vilja stödja de som redan finns 🥰

     Svara

   Jag bor i Nairobi periodsvis. Vad vill du veta? Obs, är inte från ”landet”…. så jag kan inte ge tips om safari mer än att det är svindyrt, och livsfarligt att försöka ge sig på själv utan hotell + guide.

   Svara

    Va kul!
    Vi ska självklart kolla upp vaccinationer och sånt innan men jag ubdrar lite om:
    -Hur behandlas man som ljushyad kvinna/familj?
    -Utbud på vegetarisk mat?
    -Hur säkert känns det om man håller sig till dyrare områden och tar taxi överallt?

    Vad menar du med livsfarligt, djuren eller folket? Tack 🙂

    Svara

     Gula febervaccin är obligatoriskt, men rekommenderar hepatit och alla vacciner man tar till tropiska länder.

     Det bor en stor grupp vita i Kenya, så inget anmärkningsvärt direkt. Men ett stort problem med säkerhet där är rån och inbrott osv, och är man vit så är det inte ovanligt att man sticker ut och eventuellt har pengar. Men håller du dig till vissa områden, är noga med att inte röra dig sent på nätterna själv, inte när dyra accessoarer och har en medvetenhet så år det nog inga problem. Men skulle tex inte gå på random tinderdejt där tex, det är ett vanligt sätt att lura turister.

     Utbud av vegetarisk mat är stort eftersom mycket inhemsk kenyansk mat är vegetarisk (många lagar kött separat, så lätt att undvika) och det finns en stor hinduistisk diaspora som inte äter kött, dock är utbuden smalare på landsbygden generellt. Men känner många vegetarianer som har haft noll problem.

     Kenya är lite ”hårdare” ställe, jag upplever som Tanzania hade mindre problem med stöld och rån, men de är lite sämre på engelska, och det är allmänt tråkigare där om man ska vara där en längre tid och vill ha lite storstadspuls.

     Mitt tips är resa till Kenya, spendera de tusenlappar som krävs för några nätter på tex keekorok på masai mara med guide. Åka till kusten, Malindi/Lamu/Diani, snorkl, sola, bada, besöka gamla stan i mombasa. Om man vill se Nairobi, gå till David Sheldrick elefantbarnhem, giraffe center, åka linbana i limuru, åka på dagsutflykt till Naivasha. Men Nairobi i sig borde inte vara huvudresmålet.
     Hoppas det svarade på vissa frågor

     Svara

      TUSEN TACK! Ska spara dina tips i mobilen och förhoppningsvis kan vi åka dit när världsläget blivit lite lugnare.

      Svara

   SAMTLIGA länder i regionen
   är dåliga demokratier.
   Antingen korrupta eller börjar likna enpartistater.
   Brottsligheten är skyhög.
   Avrådes starkt!!!

   Svara

    Jag förstår, och det är så himla hemskt och tråkigt men jag tänker att vi inte ska straffa befolkningen för att deras politiker är så korrupta. Om det är farligt/livsfarligt då åker vi inte ned men om ”det värsta” är rån då kan jag tänka mig att åka ned dit.
    Vet massa som blivit rånade i Rom, Paris och London (och Göteborg) så sånt folk finns överallt och de förstör för alla.

    Svara

    Du vet att tex Kenya räknas som medelinkomstland enl världsbanken. Alltså samma som tex Italien. Så du borde uppdatera din världsbild.

    Svara

    Har bott i Sydafrika + Europeisk storstad och rest mycket. Skulle inte jämföra Afrika med valfri storstad i Europa. Hade flera kollegor som blivit knivstuckna, någon hittade sin inneboende bakbunden och medvetslös hemma osv brutaliteten är så mycket värre i Afrika än här, mycket på grund av lättillgängliga droger. Med det sagt.

    Sydafrika är fantastiskt vackert. Men safari måste man åka på säkert och arrangerat av någon som har mycket goda rekommendationer. Finns dessutom massa annat roligt utbud som att åka på valsafari, dyka med hajar, klättra upp för taffelberget. Köra till Cape point där vilda strutsar och babianer går fritt. Kapstaden är för mig den bästa kombinationen av storstad/storslagen natur!

    Svara

   Jag bodde och jobbade i Kenya ett tag. Vad vill du veta?

   Svara

    Anonym ovan gav väldigt bra svar, har du något att tillägga? Något du tycker att vi bör tänka på?
    Vi kommer att vaccineras, kolla upp områden innan vi åker ned och såklart vara försiktiga (inte bära massa märkesprylar, pengar, kameror osv) men ALLA tips uppskattas verkligen 🙂

    Svara

   Var ca 20 år sedan jag var i Tanzania men ngorongorokratern var otroligt vackert safariområde tyckte jag 👌🏼❤️

   Svara

   Jag har spenderat månader i Tanzania i flera omgångar, otroligt vackert land ☀️

   Svara

    Låter fantastiskt! Behöver man vara rädd när man kommer fram? Alltså hur illa är det? Enligt min m2b så blir man rånad direkt på på flygplatsen typ 😃 Och på tal om det, hur är flyget ner?

    Svara

     Flyg:
     KLM tex är bästa valet om de flyger när du planerar att åka ned.
     Sthlm, Gbg har bra anslutningar med KLM. Brussels Airlines,
     British Airways och Lufthansa samt Swiss kan vara alt också.
     Kenya Airways? Kan vara en prisfråga.

     Svara

    Tycker du inte att det är ett problem att T är närmast en enpartistat 20/21?

    Svara

  🩸NIDBLÖDNING🩸
  Jag ska ha mens om 1v, har idag fått en mycket sparsam ljus blödning (några har varit slemmig röda) som enbart märks när jag går på toa och torkar mig. Har samtidigt en molvärk (ej typisk mensvärk)…. Är detta ”positivt” och kanske en nidblödning? Aldrig någonsin haft mellanblödningar tidigare och min mens är alltid regelbunden.
  Någon som varit i samma sits ?!?❤️

  Svara

   Så hade jag det också i december, men sen kom mensjäveln ändå…

   Svara

    Faaan…. vi får se va detta blir 😥 Hoppas så mycket

    Svara

     Håller tummarna för dig ❤️

     Svara

   Så har jag haft båda mina graviditeter, lycka till! 👍🏻❤️

   Svara

  Är Bianca och Phillipe fortfarande tillsammans? Nån som vet?

  Svara

   Tror inte det. Han har inte lagt upp något på sociala medier från hennes födelsedag, lite märkligt om det nu skulle vara tillsammans….

   Svara

   Tror det är detta som hon grät över i vloggen hur dom klippt henne o se ut, att det kommer fram i Wahlgrens värld att de gjort slut

   Svara

  Sitter här med ångest pga förlossningsrädsla. Grejen är dock att jag inte är gravid, och inte har några direkta planer på att skaffa barn inom den närmaste tiden. Har varit rädd sen jag var typ 13 år, men det har ändå blivit lite bättre med åren då jag inte får panik varje gång jag ser en bebis längre. Jag är inte rädd för smärta eller för det naturliga förlossningsförloppet, utan mer för de komplikationer, skador och ingrepp som ofta sker inom vården. Kejsarsnitt är ingen direkt lösning, jag vill helst föda vaginalt och dessutom finns det aspekter med snitt som jag också fruktar. Jag tycker också att hela processen kring barnafödande känns så sjukt förnedrande. Någon som känner igen sig?
  (Obs, vill inte höra att det ”alltid är värt det”, jag fattar att det är väldigt ovanligt att ångra de barn man redan fött)

  Svara

   Sjukaste jag hört. Mitt råd – Släpp det tills du faktiskt är gravid. Är ju sjukt onödigt att ha ångest över något som inte ens är aktuellt.

   Svara

    Fattar grejen, även om ”släpp det” är ett ganska värdelöst råd att ge. Men när man väl är gravid har man max 9 månader på sig att göra något åt problemet, innan tiden tar slut. Jag känner ändå att det är bättre att försöka börja bearbeta dessa tankar så tidigt som möjligt, så man inte går in i nån sorts chocktillstånd.

    Svara

     Fast alltså ungen ska ut, spelar ingen roll hur rädd du är så kommer kroppen lösa det. Varför ha ångest för det nu? Räcker väl med att ha det i 9 månader då om du får det?

     Svara

      Med all respekt tror jag inte du förstår hur ångest funkar. Jag tror inte heller du är medveten om vad som kan hända i värsta fall; typ förlossningsdepression, psykos eller PTSD. Sen har jag ju skrivit att det främst är komplikationer och medicinska ingrepp jag är rädd för, det är ju inte direkt någonting som ”kroppen löser”?

      Svara

       Exakt, KAN hända.. men allt det där du tror ska hända, KAN också INTE hända… tycker du borde gå och prata med någon.. du kan omöjligen veta nu hur en framtida förlossning kommer bli, så även om det är svårt, försök att inte slösa bort år av att tänka på det, en förlossning blir som den blir! Sen kommer du under nio månader hinna bearbeta mycket.. och är du så rädd för att föda, välj kejsarsnitt om du kan! Jag har gjort båda och hade gärna gjort ett snitt igen, trots en bra komplikationsfri enkel förlossning, snittet va ändå lättare på något sätt.,

       Svara

      Nej det ”löser” sig bara inte. Man kan få jättestora problem om man föder med sån rädsla.

      Till ts, det finns samtal att gå på om man är rädd, aurorasamtal. Men då måste man va gravid först. Men kanske kan du lösa detta med en psykolog redan nu?

      Svara

    Men hallå, kan man bara ”släppa” alla problem och rädslor man har? Inte riktgt så det funkar va?

    Jag är fan förlossningsrädd fast jag inte ens vill/ska ha barn haha! Min värsta skräck är att råka bli gravid (trots noggrannhet med kondom) och av någon anledning inte kunna göra abort, och vara tvungen att gå igenom det där hemska..

    Mår fysiskt illa då jag hör eller läser om förlossningar, speciellt om skador och allt som kan gå snett. Sådant som andra bara rycker på axlarna åt.

    Svara

   Vill bara säga att du inte är ensam! Jag har haft förlossningsfobi sedan jag var 4 år (min mamma var barnmorska) och har hela mitt liv kämpat med att titta på barn utan att få panik. Tycker hela grejen med graviditet och barn är läskigt och ”onormalt” men min sambo vill ha barn. Vi ska snart fylla 37 så jag måste ju komma över detta på något sätt men terapi har inte fungerat. Jag skulle vilja ha snitt beviljat innan jag ens är gravid men förstått att det är typ omöjligt att få… Inte för att jag egentligen vill ha snitt (också galet läskigt) men känns snäppet bättre än vaginalt för mig. Vet inte varför detta kommer så naturligt för alla runt omkring… 🤔😒

   Svara

    Tack! Det känns skönt att inte vara ensam, även om inte önskar dig fobin. Jag tycker mycket av det är så orimligt, och ibland känns det som att alla andra bara låtsas att allt är normalt för att man vill att mänskligheten ska överleva, typ. Jag är inte ens så nära att jag har en partner att skaffa barn med, men ändå är det något som skrämmer mig. Det är så himla svårt allting, känns som att det inte finns nån bra lösning. När jag var tonåring hoppades jag att det skulle bli något stort genombrott inom forskningen så att man skulle ha en bättre chans att klara sig igenom med sin mentala och fysiska hälsa i behåll, men jag har insett att det inte kommer hända. Problemet är ju att man inte vet vad som kan hända och inte kan planera; det kan ju gå bra men också inte.

    Svara

     Men verkligen! Det känns inte normalt för mig heller. Jag förstår inte hur andra kvinnor bara ”köper hela paketet” så att säga, allt är tydligen så fint och normalt och bra och jag står där som ett fån och funderar på om det är jag eller andra som är lobotomerade 😅 Jag hade helst av allt använt en surrugat (någon som vill och inte är tvingad) men det kommer ju inte ske i det här landet… Önskar verkligen att jag kunde vara som andra just gällande detta men icke.

     Svara

    Jag fick snitt för några veckor sedan. Kan säga att vara vaken och ha någon grävandes inuti ens kropp är typ mer obehagligt än all förlossningsrädsla folk jiddrar om hala tiden. Känns som ett i-landsproblem för att alla tror att det är lättare att snittas. Det var svinjobbigt, men jag hade inget val. Så en vanlig förlossning är vidrigt men den är snabbt över, ett snitt lever med dig hur länge som helst, ibland så har man redan genomgått hela förlossningsprocessen innan de bestämmer att gå in akut. Sverige är sjukt snåla med planerande snitt, så get over it om ni vill ha barn.

    Svara

     En sfinkterruptur går väl knappast snabbt över?

     Svara

      Absolut, jag glömde nämna att jag menade en normal förlossning såklart. Och en ruptur av grad 3 eller 4 sker hos enstaka procent enligt min BM. Grad 1-2 räkans som en vanlig förlossning.

      Svara

       Men det kan man ju inte veta innan, man tar ju alltid på sig risken. Och vad jag har hört ligger den siffran på cirka 5 %, beroende på var man bor. Förlossningar med sugklocka är cirka 15-20 %, osv

       Svara

        Min poäng är att snitt inte är bättre än en ruptur, speciellt inte om man redan genomgått en lång och utdragen förlossning innan. Läkningstiden på snitt jämfört med vaginalförlossning säger allt. För att inte tala om riskerna man tar när någon snittat dig, flyttar på tarmar och urinblåsa, snittar livmodern (som är en muskel) och sen syr tillbaka allt lager för lager, när man är vaken. Man är bedövad, men jag glömmer aldrig känslan när de drog ut min unge ur magen. Tom med man sade att man såg det i mina ögon precis innan barnet började skrika.

        Svara

        Min dotter kom med sugklocka.
        Dr drog och drog och var helt svettig.
        Det var ångest 100 % för mig.

        Svara

     Äh, älskade mitt snitt! Uppe på benen direkt morgonen efter, passerade alla kvinnor i korridoren på väg till kaffet. Kvinnor som knappt kunde gå på grund av smärta.

     Svara

     Jag fick snitt för ett år sen (pga förlossningsrädsla) och kan säga att vara vaken och känna någon ”gräva” i min kropp var bland det ballaste, mest spännande jag varit med om. Det gör ju inte ont och ”grävandet” känns ju mer som små buffar. Förstår inte heller vad du menar med att snitt lever med en länge. Visst jag hade svinont första tre dagarna som såret läkte, men det gick ju över. Men ok, jag har ett ärr vid bikinilinjen som knappt syns. Om det är det du menar så visst, det blir ju kvar. Men jag bär det med stolthet som en trofé, för att jag kämpade och fick igenom mitt snitt, och födde ett barn utan skador på varken honom eller mig.

     Svara

      Att det gick över på 3 dagar för dig betyder ju inte att det gör det för alla (men seriöst, glad för din skull!).
      Snittades för snart 6 år sen, har fortfarande inte känsel runt snittet men däremot fantomsmärtor och kli till och från.

      Stör att snitt ofta framställs som en enkel lösning eller något som passar alla. Min personliga upplevelse av snitt är kraftigt negativ, vaginal förlossning har jag däremot en väldigt positiv erfarenhet av. Det är ju personligt.

      Svara

    Det här är väl lite varför unga tjejer/barn inte ska vara med på förlossningar och se riktiga förlossningsfilmer. Det kan skrämma upp dom i onödan och sätta djupa spår.

    Svara

    En kvinna borde få rätten att bestämma över sin egen kropp. Förstår självklart att kejsarsnitt är riskfyllt men att det ska vara SÅ svårt att få det beviljat. Någon som vet de största riskerna med kejsarsnitt vs. vaginalt?

    Svara

    Men vill DU ha barn då?

    Svara

     JA

     Svara

      Menade ”Asfalt och alkohol” som skriver att hennes sambo vill.

      Svara

       Alltså, jag vill vilja ha barn. Är typ där jag är just nu. Hade det inneburit att man fick ett barn klippt och färdigt i famnen så hade jag inte tvekat. Men så magiskt är ju inte livet tyvärr…

       Svara

        Ok, skaffa inte bara pga att din sambo vill! Men det kanske du inte tänkte. Kan bli så fel bara.

        Svara

         Eller vänta, läste slarvigt. Omdu vill ha själva barnet så kan det nog vara värt med graviditet och förlossning. Förstår precis vad du menar. Men det är ju du som får ta konsekvenserna av det liksom, livet är orättvist…

         Svara

   Läs Ina May Gaskin!
   Guide to Childbirth – jättefin, både medicinskt men framför allt de olika personliga berättelserna. Ger perspektiv på hur mycket som kopplas till födandet, vad som kan blockera osv.

   Svara

    Tack! Har hört om henne men har inte vågat mig på att läsa någon bok än.

    Svara

     Gör det!
     Boken behöver inte läsas rakt igenom, utan man kan plocka och hoppa lite, ta det som passar en.

     Svara

    Men det är ju bara på skämt! Cmon! Var inte namnet ett tips?

    Svara

     ?
     Skämt?
     Namnet?
     Va?

     Svara

   Detta är något man kan få stöd med inom vården, MVC. Vill du ändå kunna få biologiska barn, så föreslår jag att du kontaktar en mvc och frågar om hjälp vart du kan vända dig.

   Svara

    Även innan graviditet? Nu är det väl svårt i och med covid, men annars?

    Svara

     Är inte helt hundra. Men tycker absolut du ska höra av dig för att få råd. Kan inte just de hjälp innN en graviditet tänker jag att de kan ge råd om vart du kan vända dig.
     Du är inte ensam om att känna så. Det kanske kan va skönt att veta iaf att när man är gravid finns väldigt mkt uppbackning och stöd inför förlossningen om man har förlossningsrädsla.

     Svara

   Orkar inte läsa eller svara mer här, men tack för alla svar!

   Svara

   Jag hade med en doula under min andra graviditet som var ett fantastiskt stöd under hela graviditeten och förlossningen. Sjukvården hade inte mycket att erbjuda mer än 2 aurora samtal bara veckor innan förlossningen. Men min doula hjälpte mig verkligen att hantera förlossningsrädslan och hon var fantastisk under förlossningen. Så bra stöd finns! Jag skulle söka det stödet utanför vården. Kolla upp tex doulapodden som pratar kring det mesta om förlossningar/ graviditet och tipsar om vart man kan finna mer info. Jag förstår verkligen din oro och det är inget konstigt att vara rädd även om du inte är gravid. Såklart kan man vara rädd ändå! Man får föda var och hur man vill så du kan verkligen ta egna beslut kring din förlossning om den dagen kommer.

   Svara

   Hej!
   Hade samma rädsla som du. Utbildade mig sen till barnmorska och var lika rädd ändå. Det är ju tyvärr så att man inte kan kontrollera vad som kommer hända under en förlossning. Det är ju det som är läskigt…
   För mig hjälpte det att gå i aurorasamtal och verkligen bena ut exakt VAD som jag var så livrädd över.
   Fick ett ”snittkontrakt” med rätt att avbryta min vaginala förlossning. Fick också en planerad igångsättning. För mig var igångsättning ett bra alternativ eftersom jag redan var öppen. Säger inte att igångsättning är lösningen för allt och det kommer med nackdelar det också såklart. Gav iaf mig en känsla av kontroll att få vara på plats innan allt drog igång. Det slutade med att jag födde vaginalt. Hade med mig min man och en helt fantastisk doula. Jag kände mig trygg och det gjorde mycket för själva upplevelsen.
   Mitt bästa tips är att inte fokusera på det du inte kan kontrollera, utan på det du faktiskt kan kontrollera.
   Jag var också rädd att känna mig förnedrad och ”blottad”, men när det väl var dags och jag hade värkar, var det inget jag tänkte på. Var så inne i värkarbetet. Men det är såklart olika från person till person.
   Hoppas du hittar någon att vända dig till med tankar och funderingar.

   Svara

   Alltså det hade kunnat vara jag som skrev exakt detta. Jag var till och med inne på att adoptera för att slippa föda. Men de tankarna försvann ju äldre jag blev, likaså tankarna om att ”ska jag föda någongång så ska det vara kejsarsnitt”.
   Under min första graviditet gick jag på Aurorasamtal och det hjälpte mig mycket! Är en katastroftänk-människa och tänker alltid det värsta. Men kom till en punkt där jag bara kände att va fan, detta fixar jag! Min man och jag pratade mycket och han var väl medveten om min rädsla för komplikationer. För mig var det viktigt att veta att jag hade honom som drivande och stöttande om det skulle uppstå några komplikationer och sjukvården inte skulle ta mig på allvar (vilket var en av de stora rädslorna).
   Och nu är detta väldigt individuellt, men allt gick bra för mig, både första och andra förlossningen. Hade fortfarande kvar rädslan inför andra förlossningen och tankar som ”eftersom första förlossningen gick så bra så måste något gå fel denna gången..?”. Men för min del så var det mitt sätt att hantera en kommande förlossning, tänka alla dessa katastroftankar. Man behöver inte vara peppad som många är. Det är ok att vara rädd, det är ok att tänka dessa tankar. Det handlar bara om hur du hanterar rädslan och tankarna. Rädslan försvann aldrig för min del, men jag hittade ett sätt att hantera den.

   Svara

   Det finns en bok som heter ”Föda utan rädsla” rekommenderar alla mina patienter att läsa den!
   /Barnmorska

   Svara

   Lyssna på förlossningspodden!

   Svara

  Efter att ha fått missfall en gång har jag varit hos läkare och gjort lite tester (blodprov en vecka innan mens). Läkaren ringde i veckan och sa att allt såg bra ut och att hon tolkar resultaten som att jag kanske är gravid. Min mens är beräknad till på måndag. Tycker ni jag ska testa imorgon (97% tillförlitlighet) eller vänta till måndag eller tisdag och testa då om mensen inte kommit?

  (Snälla, var snälla, är lite sårbar just nu)

  Svara

   Spelar det någon roll när du testar? Är väl bara att testa imon? Är du gravid då är du…?

   Svara

    Jag tror inte du förstår hur skör man blir av att få missfall och att sen försöka igen. Varenda negativt test skär i ens hjärta, samtidigt som man vill veta NU om man är gravid. Orkar inte ens förklara för dig.

    @mg Tack för ditt svar ❤️. Jag ska se om jag vågar testa imorgon eller om jag ska vänta.

    Svara

    ”Snälla, var snälla” – va det sista hon skrev. Varför kan man inte bara vara lite mer trevlig då 🙄

    Svara

    Imorrn.

    Svara

     Inte ”imom”. Hör du inte r:et där?

     Svara

   Testa imorgon om du vill men ta inte svaret på för stort allvar. Testa igen på måndag ❤️ Lycka till!

   Svara

  Har fått fullt med plitor på baksida lår och rumpa senaste tiden, röda och några med vit mitt – är över 40 och aldrig haft speciella hudproblem eller acne i övrigt. Någon som vet vad det är och vad jag kan göra?

  Svara

    Ok, tack för tips.. men:
    Går aldrig runt i svettiga träningskläder.
    Har ca aldrig tighta kläder, ALDRIG syntetmaterial.
    Byter trosor, ja.
    Har relativt stillasittande jobb, men rör mig mycket generellt. Går och cyklar dit jag ska, yogar etc.

    Så då är allt jag ”ska göra” för att bli av med prickarna sånt jag redan gör… din artikel hjälper tyvärr inte så mycket.

    Svara

     Kan vara hormonerna som är i obalans. Hoppas du hittar svaret på ditt problem iaf!

     Svara

   Finnar handlar väl en hel del om hormoner. Du skriver att du är över 40 så jag tänker att det kan vara klimakteriet som sakta men säkert börjar visa sig?

   Svara

   Det kan vara keratosis pilaris. Jag har det på de områdena och använder syrapeeling för kroppen från Jan Marini två ggr i veckan och blir slät på ett par veckor.

   Svara

    Tack!
    Ska testa.

    Svara

  Ärligt nu, visst luktar ens egna fisar gott?

  Svara

   Egna fisar luktar alltid godast

   Svara

    Ja absolut. Jag brukar fisa i handen för att riktigt fånga in den. Sen luktar jag i handen hehe 😏

    Svara

   Nej, luktar inte gott. Men inte äckligt heller.

   Svara

    Jo, man lyfter ju alltid på täcken och vädrar upp dom.

    Svara

   Japp, speciellt om man ätit lök

   Svara

  Fyfan vad jag hatar att vara bakis, såhär illa som det varit idag har det inte varit på länge! Usch usch

  Svara

   Ta en slurp vin så blir det lite bättre

   Svara

   Skyll dig själv🤷🏻‍♀️

   Svara

   Det är jävligt skönt att vara nykter. Jag var ensam på gymmet 7.30 i morse. Sällan värt att förstöra en hel dag med att dricka alkohol dagen innan. När jag var yngre var ju festerna roligare, och då hände det att det var värt en baksmälla. Det var många år sen nu.

   Svara

    Du låter kul…

    Svara

   Håller med. Drack två flaskor bubbel igår, räknade iskallt med en dag på soffan då jag kanske dricker 3 gånger/år men vaknade i fin form och har haft en toppendag idag 🙂
   Det känns som lotteri och den här gången fick jag högvinsten!

   Svara

  Är det någon som följer Annica på instagram?
  Hon hade för någon dag sen någon frågestund där man kunde välja mellan 2 svar! Jag tryckte på något av alternativen? Och hon skickade ett dm. ALLTSÅ hon håller på och lurar människor med sitt nuskin skit!
  Hur många fler har hon skrivit till?

  Svara

   Samma här! Jag testade från mina två konton med olika svar och man fick DM oavsett vad man svarade om där hon försökte kränga produkter!

   Svara

   Skyll dig själv om du tryckte.

   Svara

    Amen snälla! Bryr mig inte om att jag tryckte? Tycker mer att hennes sätt och lura unga tjejer är fult. Det är många unga som inte har något jobb pga pandemin. Många är desperata efter ett jobb och ser det som en bra grej! Men hon lurar folk. Fult.

    Svara

     Lite får man faktiskt skylla sig själv om man inte gör lite egna efterforskningar.
     Men de flesta ser bara dollartecken framför ögonen och tror de ska tjäna stora pengar.

     Svara

  hur tidigt kan man göra abort? finns det nån gräns för hur ”litet” embryot får va? är nog gravid i 3e veckan och vill få det gjort i veckan som kommer. ingen risk att jag ombeds vänta???

  Svara

   Ring och boka tid så får du ju svar då?

   Svara

    I 3:e veckan är det inte ens säkert eller troligt att du kan få ett positivt gravtest
    Men så snart du fått det så bör det inte vara några problem att få en tid för abort. Det är ju inte förrän måndag du kan ringa och boka ändå så vänta tills dess och ta ett gravtest, ring om det är positivt.
    Hoppas allt går bra

    Svara

     Jag hade pos gravtest v3. Gjorde abort v 5. Barnmorskan på ungdomsmottagningen trodde inte på mig när jag sa att jag testat pos men tji fick hon!

     Svara

      Vecka 5 för mig med.

      Svara

   Ring till sjukvården! Där får du svar när du kan göra abort och om det eventuellt finns tider redan nästa vecka.

   Svara

   Måste väl ta ett positivt gravtest först? Och i vecka 3 har du ju inte ens missat mensen, så du kommer inte få ett positivt resultat.

   Svara

   Jag ville också göra abort så snabbt som möjligt. Var inne på vul i v.5 och då kunde de knappt se om det faktiskt var något där inne. Så jag fick vänta ett par dagar och komma tillbaka och göra vul igen och då kunde de konstatera att det var ett embryo. Först då fick jag tabletter för abort.

   Svara

   har tagit tusen stickor och dom ska ringa på måndag, bara rädd att dom säger att v 3/4 är för tidigt.

   Svara

    Har du fått positivt test?
    För ett positivt test är ett positivt test oavsett hur tidigt det är.
    Då kan du få en tid bokad.

    Svara

     ja jag har fått tusen positiva stickor, men är
     rädd att de ej kommer se nåt på ultraljudet pga så tidigt och då inte vilja ge mig pillret. dom ringer på måndag, fick reda på det igår och pga röda dagar helt stängt. 🙁

     Svara

      jag har köpt hela apotekets lager av gravtest och alla är positiva

      Svara

      När jag gjorde undersökningen inför abort (vecka 4) så fick jag kissa i en mugg också för att dom skulle kunna testa ifall ultraljudet inte visade nåt 🙂 har du en positiv sticka tror jag det är helt lugnt.

      Svara

   Till mig sa dom att dom alltid väntar till minst vecka 4 eftersom fostret kanske inte syns på ultraljudet innan det (och kan därför inte bekräfta graviditet)

   Svara

   I tredje veckan är du ju inte ens gravid ännu.. är ju bara en vecka efter äl!

   Svara

    alltså jag räknar 3-4 v efter befruktning om man räknar från senaste mensen

    Svara

   De kommer inte fråga dina orsaker. De kommer göra ett VUL sen om du vill får du tabletter för en medicinsk abort.

   Svara

  Jag fick ett nytt jobb 😊
  Med nästan 4000kr mer i lön!
  Ni som kämpar med att söka jobb, ge inte upp, er tid kommer!

  Svara

   Grattis! Kul att höra 🙂 🎉
   Jag ska själv på intervju nu i början av året.

   Svara

    Lycka till! 😊

    Svara

   Grattis! 🙂

   Å jag är också i tankarna på nytt jobb men känner mest ångest över referenserna. Vill ju inte ta någon från mitt nuvarande jobb i onödan så då måste jag hålla på å typ ringa folk som jag inte har haft någon kontakt med på flera år (= stelt = ångest!)

   Svara

    Men det vanliga är väl att ta sin nuvarande chef? De behöver ju ändå få veta att du söker nytt.

    Svara

     Även om man bara söker för att se om nåt bättre dyker upp? Kan ju dröja ett tag innan man hittar nåt som klaffar, och många tar ju referenser innan jobbet är helt säkert. Blir det inte awkward att gå till jobbet när chefen vet att man ändå är på väg att sluta…?

     Svara

      Ja, det brukar jag göra. Referenser har alltid lämnats vid en intervju, då vet man ju om man är intresserad av jobbet. Tycker inte det varit awkward, folk byter jobb, sånt händer och det vet chefen om. Har t.o.m. berättat det men sedan fortsatt jobba kvar, inget blev konstigt.

      Svara

  Så den här videon där Bianca gråter om ett avsnitt som ska visas i Wahlgrens värld där hon anser att dem bara visar hennes dåliga sidor… o berättar hur dåligt hon mår av det osv
  Jag tror det bara är ett sjukt PR-trick? De finns väl inte en CHANS att hon får uttala sig sådär av kanal5, att smutskasta, pga hennes kontrakt? Om hon får det så är det ju jätte skevt. ”Hej skriv ett miljonkontrakt med oss PS du får hänga ut oss som idioter för dina miljoner följare”
  Nja. Inte övertygad

  Svara

  1. Helt felaktig. Evidens saknas.

  2. Nej, krävs inte att alla vaccinerar sig. Flockimmunitet brukar uppnås mellan 50-70% vaccinationsgrad.

  3. ?

  4. Helt fel 🙂

  Svara

  Beställde från England 16 december, paketet skickades 17:e. Läste nu om moms/tull på Postnords hemsida, kan det vara så att jag blir tvungen att betala för att få ut paketet trots att jag beställde innan allt var klart med brexit? Någon som vet? 🙂

  Svara

   Jag såg en notis idag i någon dagstidning att om besällningen är gjord före årsskiftet så skulle det hanteras enligt gamla reglerna. Om det stämmer eller inte
   Vet jag inte.

   Svara

   Från Tullverket

   Brexit – vad innebär det för dig som privatperson?

   Den brittiska regeringen och EU-kommissionen kom den 24 december överens om ett handels- och samarbetsavtal. Avtalet börjar tillämpas den 1 januari 2021.

   Avtalet innebär att Storbritannien kommer att behandlas som ett land utanför EU när det gäller tullfrågor. Det påverkar dig som privatperson om du till exempel reser till eller från Storbritannien eller om du beställer varor eller tar emot andra försändelser som skickats därifrån.

   Om du handlar på nätet
   All distanshandel med länder utanför EU beskattas med svensk moms oavsett värdet på varorna. Köper du en vara före årsskiftet och den skickas från Storbritannien senast den 31 december 2020 betalar du ingen importmoms även om varorna kommer hit efter årsskiftet. Däremot får du betala importmoms om en vara du beställer från Storbritannien skickas först efter den 31 december, även om du beställt och betalat för varan före årsskiftet.

   Om du handlar varor som kostar mer än 1 600 kronor kan du, förutom momsen, behöva betala tullavgifter. Om du har en ursprungsförsäkran där säljaren intygar att varorna har ursprung i Storbritannien kan du slippa betala tull även om varan kostar mer än 1 600 kronor.

   Läkemedel, vissa livsmedel och vissa växter får du inte föra in till Sverige via post eller paket från ett land utanför EU.