Amilia Stapelfeldt lär dig argumentera med ”anti-vaxxers”

Är du trött på konspirationsteoretikernas argument om varför man inte ska vaccinera sig mot covid-19?
Amilia Stapelfeldt ger dig alla fakta du behöver för att kunnat argumentera emot dessa människor, vars högsta önskan verkar vara att förbli i den coronaverklighet som vi kallar ”nuet”.
Hon har SÅ rätt i att det här är en SJUKT i-landsbeteende – att inte vilja ta ett vaccin när det erbjuds.
Hur överpriviligierade är inte vi som ens kan komma på tanken att tacka nej till ett vaccin mot covid-19?
Vet ni hur många doser vaccin Guinea i Västafrika fått?
25.
TJUGOFEM!
Och så sitter det människor här i Sverige,  med allt sitt ”white privilege” och tackar NEJ?

Alltså, se den här videon om du vill ha verktyg att argumentera ner ”anti-vaxxers” med!
Amilia gör ett dunderjobb med det här klippet och en sammanfattning skulle inte göra den rättvis.
Dock kan jag berätta att hon tar upp allt från 5G och mikrochip till pandemrix och narkolepsi så nog täcker hon in de absolut mest utbredda konspirationsteorierna?
Eller finns det fler?

Om jag kommer vaccinera mig?
Så fort jag får chansen. Så klart.
Kommer inte alla det? (Foliehattar exkluderade då)

408 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Om man inte vaccinerar sig och sedan blir svårt sjuk, så låter man någon annan få vårdplatsen. Skriv ner det på en lapp och lägg den i plånboken, du som inte tänker vaccinera dig.

  Svara

   Det köper jag inte. Varför ska det bara gälla för covid o inte tex mässling?

   Svara

    EXAKT.

    Svara

    Borde såklart vara så för alla sjukdomar man kan vaccinera sig mot.

    Svara

     Även rökare. Och folk som missbrukar socker.

     Svara

      Yes, och alla som inte korrigerar sin d-vitaminbrist och zinkbrist!

      Svara

       Och bara för alla som betalar skatt i det här landet och inte lever på bidrag…

       Svara

      Nä. Man ska inte FÖRTJÄNA vård. Det räcker att vara människa. Att existera. Det är därför vi betalar skatt, för att alla – vare sig de ”bidrar eller inte, är lika viktiga.

      Tycker det är ett sjukt sätt att resonera på. Om man inte äter rätt, motionerar, sköter sig på ”rätt” sätt så ska man inte få hjälp, eftersom man får skylla sig själv.
      Det speglar så tydligt hur hjärntvättat höger vårt samhälle har blivit.

      En rökande alkis i parken som suttit inne och livnär sig på skräpmat ska också få hjälp. Människovärdet är lika oavsett.

      Svara

       Jag håller med dig men undrade snarare om TS – som menade att folk som avstår vaccin isf måste avsäga sin vårdplats om de blir smittade – tycker att det gäller alla människor som tagit dumma beslut i livet och som kan behöva vård? Som ex rökare och folk som tryckt i sig skräpmat.

       Svara

        Ja, man borde iaf få betala en självrisk om man skulle bli sjuk och inte tagit det som erbjudits preventivt. Detsamma om man t ex skitit i sina cellprov och får cancer som kunde upptäckts tidigare. Vi fattar inte vad vi får om/när vi blir sjuka.

        Svara

       Alla människor är dock inte lika mycket värda… Vi föds med lika värde, men våra beslut under livets gång avgör vårt värde som människa.

       Därmed inte sagt att alla inte ska få hjälp, men det är stor skillnad på att säga att alla människor ska få hjälp i nöd och att alla är lika mycket värda.

       Svara

       Alla människor är inte lika mycket värda. Det där är skitsnack som man tutar i barn från ung ålder tyvärr. Pedofil-Bertil har inte samma värde som Greta som jobbar på IVA. Så sluta snacka skit om att människor är lika värda

       Svara

     Men hallå, förstår du hur mycket skatt vi rökare betalar, jag betalar säkerligen både för din och min vård. Jag gör det gladeligen dock och på mitt jobb där vi är 80 anställda har jag, rökaren, minst sjukfrånvaro, jag är 45 och rökt i 30. Om jag vill sluta? Absolut men inte så lätt.

     Svara

      Min erfarenhet av rökare på arbetsplats är att de springer ut och röker i tid och otid. Det tar mycket av deras arbetstid. Tänk om alla kunde hålla så där mycket raster som dom?

      Svara

   Gäller samma för de som håller på med sport där du kan skada dig?
   De som kör påverkade?
   Gäller samma om du valt att ej vaccinera dig mot lunginflammation etc?

   Svara

    Kan du stava till pandemi? Pucko.

    Svara

     Men du tar upp en vårdplats, din skidolycka gör så att en planerad operation ställs in och den som skulle operera sig får fortsätta att leva ett bra tag till med sin smärta för att ett pucko promt skulle åka skidor.
     Eller så kanske den där fiktiva mormodern precis fått en hjärtattack och för pga att den enda ambulansen är upptagen med att skjutsa en klantig skidåkare till akuten.

     Vaccinerar du dig ej mot lunginflammation så kan du ju smitta någons mormor med det och hon dör.

     Det jag menar är att försöka få att de som väljer att ej vaccinera sig ska skämmas och ej få vård är ett fånigt argument, svårt att tro att det biter på folk.
     Använd fakta istället och inte hitte-på saker som ej kommer att ske.

     Jag kommer vaccinera mig, men inte ännu, vill bla veta mer om biverkningar

     Svara

      Charmig attityd att se om de dom som får först blir dåliga…

      Svara

      Okej, så din lösning är att låta andra dra lasset och uppnå flockimmunitet, sen kan du tänka sig att ta en spruta? Empatiskt.

      Svara

       Är annars faktiskt väldigt empatisk av mig, men gällandes min kropp så sätter jag mig själv först.
       Mitt beslut att vänta med vaccinet bla för att se mer om biverkningar har inget att göra med hur jag är som person.
       Biverkningar är bara en orsak till att jag avvaktar, har även andra orsaker/anledningar men det har som ingen att göra med.

       Svara

        Det har allt att göra med hur du är som person. Dina handlingar är ett direkt uttryck för din personlighet.

        Svara

         Har inte det minsta att göra med hur jag är som person.
         Jag kommer som sagt ta vaccinet men längre fram.
         Jag har mina anledningar till att vänta.

         Som person är jag bla den som sätter stopp för slagsmål när ingen annan öppnar munnen, jag skänker mat till vänner som har dålig inkomst, ställer upp när vänner behöver hjälp så gott jag kan, jag kämpar aktivt mot nätmobbning har vid flertalet tillfällen kontaktat föräldrar till yngre barn som uppfört sig illa mot sina medmänniskor.

         Så att jag avvaktar med vaccin säger inget om mig som person

         Svara

          Du behöver inte förklara eller försvara dig❤️

          Svara

          Kommer också avvakta. Skittråkigt att en pga det sätts i samma fack som antivaxxers och flat-earthers. Det är ju inte jag som bestämt att NU är det säkert nog att vaccinera hela världen? Att det ska bli nödgodkännanden, ist för att vänta ett halvår till för att få mer på fötterna. Har jag ett exakt svar på vad jag skulle tycka var bra nog? Nej, det har väl ingen? Det är en otroligt svår situation och ingen har exakta svar.

          Tror mrRNA är riktigt bra grejer som vi kommer ha enorm nytta av framöver. Men det HAR gått snabbt. Det har gått rätt till, men det är helt nytt och det finns inga långtidsstudier. Jag är för rädd. Grattis till alla som inte är det, tack som fan till alla som vågar och som har varit först ut med att testa detta under studiefaserna. Fantastiskt. Jag gör mycket annat bra för mina medmänniskor, men detta kan jag inte göra. Ber inte om ursäkt för det.

          Och jag går inte runt och är hatisk mot människor omkring mig som inte följer rekommendationer och riktlinjer. Tycker det är otroligt dåligt men helvete vad arg jag skulle vara hela tiden om jag skulle släppa fram det. Om folk klarade av det skulle vi inte vara i en så pass ansträngd situation nu.

          Svara

           Sars-vaccin började framställas redan 2003

           förstår vaf du menar, jag är också rädd men försöker se fördelarna med vaccinet istället. Jag tycker att långtidssjukdom i Covid och långvariga lungskador/ärrvävnad eller försämrad kondition och förlorat smak- och luktsinne är läskigare än vaccinet

           Sjukt ändå att du VET om hur sjuk man kan bli av covid och att detta även kan ge långsiktiga skador på exempelvis hjärnan och att det troligtvis kan ge skador vi inte ens upptäkt än. Ändå vågar du inte ta ett vaccin som är testat på fler människor än vid vanlig vaccinframställning, som bygger på sars-vaccin som utvecklades för snart 20 år sedan. Vi har fortfarande inte sett någon allvarlig biverkning och ändå väljer du att utsätta dig för att få covid, Mycket märklig argumentation.

         Exakt!

         Svara

          Menade att det visar vilken typ av person du är, rätt tydligt. Att hjälpa andra eller att sätta sig själv först.

          Svara

        Jag känner likadant. Ett vaccin som vi inte vet någonting om vilka ev långtids biverkningar man kan få vill jag gärna avvakta med. Jag dömmer ingen om hur de vill/inte vill ta vaccin. Jag ser det som en självklarhet att det är upp till varje person att välja vad man vill spruta in i sin kropp och vilka risker man vill ta.

        Svara

         Är det då lika självklar att du väljer åt mig hur nära du ska få stå mig i kön på ICA eller bussen? Om det nu är så att det är upp till var och en att få välja vilka risker man vill ta med sin kropp.

         Svara

          Men om du har vaccinerat dig själv behöver du ju inte vara orolig?

          Svara

           Det var inte detta som min fråga gällde. Läs den igen och tänk dig hypotesen att det inte finns eller aldrig kommer finnas ett vaccin.

           Alla kommer inte kunna ta vaccin. Mycket sjuka och sköra kanske inte klarar det. Alla vi som kan måste ta vaccin för att sjukdomen inte skall få fäste. Det är så det funkar. We before me.

         Hur gör du med andra risker i livet? Åka bil till exempel?

         Svara

         Vad mer behöver du veta?

         Svara

        Håller helt med. Som en person med historik av anafylaktiska chocker av lite allt möjligt vill jag vänta. Jag håller mig borta från folk i den mån jag kan, håller mig i bra form och äter d-vitamintillskott så jag inte ska bidra med extra belastning hos vården.

        Svara

         Ja låt andra vara kanonmat bara.

         Svara

        Håller med. Skambelägga och köra med grupptryck för att tvinga folk till vaccin är inte okej.

        Svara

         Och att vara ego och skita sina medmänniskor är inte heller okej. Eller?

         Jag förstår rädsla för det okända. Men kan ni då inte kontakta någon som ni litar på som ni vet är sakkunnig för att utbilda er så att ni tänker mer med hjärnan än hjärtat, och då tänker ni inte med den empatiska delen av hjärtat utan den rädda ego-delen. 🌸

         Svara

          Det är klart det är ok att tänka på sig själv. Rejäl skillnad också på att välja att avvakta, och fortsätta hålla avstånd och hänga för sig själv hemma, eller att strunta i det för j”ag tänker så fan heller ta nån jävla skit jag inte vet vad det är, covid är inget farligt ändå OCH jag tycker om att slicka folk i ansiktet så det tänker jag göra när jag vil!!!”

          Bara tråkig retorik det där med ”vadå, skiter du i dina medmänniskor?”

          Jaså, du volontärarbetar inte, skiter du i dina medmänniskor?
          Vaddå, du handlar på H&M, bryr du dig inte om tillverkarna i Asien?

          Svara

           Men folk kommer inte stanna hemma, de kommer börja röra sig precis som alla andra när samhället väl öppnar upp. Vaccinerar man sig inte och stannar hemma helt isolerad är det helt okej.

           ”Det är klart att det är ok att tänka på sig själv”. Just det citatet är typisk antivaxxer retorik. Dags att slå tillbaka mot den rörelse som ligger bakom antivaxxers. Om du som lättlurad vaccinmotståndare för ett ögonblick tror att antivaxxers bryr sig om lilla dig, tänk en gång till. Du är bara en liten bricka i ett mycket större spel som handlar om något helt annat än vad du tror.

        Jag kommer inte att ta vaccinet. Inte under några omständigheter. Har läkare i familjen som inte heller tänker ta vaccinet. Det är faktiskt väldigt få i min närmaste omgivning som tänker ta det och det är uteslutande högutbildade människor så snacket om knasiga foliehattar biter inte på mig.

        Tvärtom ska det bli oerhört intressant att se statistik över antal vaccinerade eftersom jag hört från två olika ställen nu (ett av storsjukhusen + ett stort vårdbolag) att det är väldigt många som avsäger sig vaccinet. Alltså vårdpersonal. Vårdbolaget har skickat ut brev till de anställda, men det är många som har tackat nej.

        Svara

         Har för mig att du skrivit detta i tidigare inlägg.
         De jag känner kommer att ta vaccinet. Även en läkare i 40-årsåldern.

         Läkare överlag kommer inte avsäga sig vaccinet.
         Någon läkare sjukhuspersonal här som kan berätta om era tankar kring vaccinet?

         Svara

          Japp, har skrivit det tidigare. Därför att det är sant och för att det behövs i debatten eftersom de flesta vaccinförespråkare här vill tro att det bara är riktiga antivaxxers som vägrar ta vaccinet (sådana som inte vaccinerar sina barn och som tror att örtte ska bota cancer). Och så är det uppenbarligen inte.

          Att så många inom vården tackar nej till vaccinet har ju blivit ett problem för staten som hoppades kunna övertala i stort sett hela befolkningen att vaccinera sig. Och istället blev motståndet mycket större än vad man räknat med.

          Det är oerhört intressant eftersom man inte vill lyfta fram det problemet av rädsla för att ännu fler då kommer att haka på och tacka nej.

          Svara

           Du har helt fel ang läkare och sjuksköterskor de kommer vaccinera sig och det är för att de förstår att risken att inte vaccinera sig är större än att vaccinera sig. Däremot finns det skillnader i preferens vad gäller val av vaccin. Pfizers och AstraZenecas vaccin skiljer sig åt i hur de angriper viruset och hur det kan komma att påverka det egna immunförsvaret.
           Jag har läst dina kommentarer tidigare och jag kan inte låta bli att fundera om du inte själv är en antivaxxer. Du presenterar inget av substans och jag undrar om du överhuvudtaget har någon kunskap om hur vaccin fungerar samt vilka riskerna är om man inte vaccinerar sig. Dessutom förstår du konsekvenserna för samhället?
           Jag förstår att folk blev rädda efter svininfluensa vaccinet. Det som dock är trist i debatten är att okunskap ofta tystar fakta.

          Jag är läkare på ett sjukhus i Stockholm och har jobbat främst med covid-patienter senaste året. Kommer vaccinera mig när det erbjuds (troligen första dosen inom de närmsta 2v). Ingen sjukvårdspersonal jag pratat med har tackat nej till vaccinering.

          Svara

           Jag jobbar på ett sjukhus i Norge och på min avdelning har ca 20 av 80 pers tackat ja till vaccin. Alla andra har tackat nej.

          Läkare på ett sjukhus i Skåne. Jag kommer inte att vaccinera mig.

          Svara

           Camilla, kan inte du kolla hur många av de här ”läkarna”som inte vill vaccinera sig är samma person? 🙈

         TACK! Håller med, är själv högutbildad inom både farmaci samt molekylärbiologi och arbetar inom forskning, kommer även ha en PhD inom ämnet inom snar framtid för att tillägga. Många högutbildade inom medicin resonerar precis som du beskriver. Vi vet hur en process för att framställa läkemedel går till, en process som kräver många måååånga steg av pre-kliniska tester för att säkerställa dess verkningsmekanism, toxicitet, effektivitet och långsiktig verkan. Dessa tester har helt hoppats över i denna framställning.

         Dessutom är jag mycket skeptiskt till tidsramen för framställningen, vi fick för nästan exakt ett år sedan vetskap om viruset, sedan dess har man alltså hunnit identifiera viruset, framställa ett vaccin, och testa på människor där man ansett att det är säkert. ETT ÅR?! Det är OMÖJLIGT att under ett år både identifiera, framställa, testa, och se ett resultat. Hade de kliniska prövningarna hållit på fram till sommaren hade jag ändå kunnat känna mig mer säker på vad läkemedelsbolagen säger. Dom har inte ens kunnat rapportera in långvariga biverkningar, eftersom dom inte ens kan ha gett utryck i den vaccinerade personen ännu.

         Så nej, jag litar inte på ett bolag som inte tar ansvar för möjliga biverkningar.

         Dessutom, så är det flera vaccin på markanden. Hur kan ALLA bolag ha vaccin klara vid samma tid? Hur kan vi veta ifall ALLA bolag har effektiva vaccin? hur kan vi veta att ALLA bolag har lika säkra vaccin? Vaccinen skiljer sig åt mellan bolagen, gör effekten och biverkningarna också det?

         Kan fortsätta denna diskussionen, men trött på människor med noll kunskap inom vare sig medicin eller biologi kalla oss kritiker för antivaxxers. Jag är absolut ingen ”antivaxxer”. Vaccin är det bästa vi människor framställt. Jag är endast oerhört KRITISK till processen för DENNA framställning, vilket är VIKTIGT att vi är. Vi kan inte alltid lita blint på varken läkemedelsbolag, media eller en regering.

         Svara

          Dels har ju forskningen på SARS-vaccin pågått sedan minst 2003 när det första stora SARS-utbrottet ägde rum, dels har forskare världen runt samarbetat och delat med sig av sina resultat för att öka chansen för att snabbt kunna framställa ett fungerande vaccin.

          Svara

           Att sars vaccin är beprövat sedan 2003 är icke relevant då mRNA vaccin är helt obeprövat. Sen går min kritik främst till mängden av olika vaccin, vad gör vi om det visar sig att ett av dessa vaccin är osäkert? Ska det vara slumpen som avgör vilket jag får?

           Vad pratar du om? Du vet att Google må va din vän men det ersätter inte utbildning och riktig kunskap.

           Utvecklingen av mRNA vaccin startade 2014 i samband med ebolautbrottet så den har pågått länge. Älskar personen ovan som är phd och ifrågasätter hur vi kan veta att alla bolag har ett säkert vaccin. Jo FORSKNING och vetenskapliga bevis. Alltså exakt det personen i fråga sysslar med. Tror inte personen ovan är någon phd i ämnet. Låter som en faktaresistent person. Hahaha.

           Anonym 23:11 jobbar du som apotekstekniker? Undrar eftersom du använder ordet farmaci som är ett yrkesområde som utövas av personal som jobbar på apotek. Hade du verkligen varit den du utger dig för att vara hade du vetat att term du borde använt är farmakologi.

          Anonym 23:11 du utrycker dig på ett sätt som får mig att tro att din sk kunskap är snabbgooglad. Det är bedrövligt att människor som du utger dig för att vara sakkunnig för att driva på din egen antivax agenda.
          Tyvärr lurar du säker för många med din förespeglade kunskap.

          Svara

           Tänkte exakt samma sak. Inget phd där det kan jag lova. Hahaha

          EXAKT SÅ!!! Så skönt att en vettig människa äntligen uttalar sig! Är inte heller ”antivaxxer” Men så trött på alla PK människor som kör häxjakt på människor som väljer att inte vaccinera sig. Jag tänker inte lägga mig i vad andra människor väljer att göra. Vaccin är som sagt bland det bästa som hänt mänskligheten. MEN det få vet om är att många av våra vaccin innehåller flera olika tungmetaller samt aluminium och formaldehyd. Och nej det är ingen konspirationsteori! Bara kolla ex FASS själva. De innehåller även cellinjer från aborterade foster. Men detta tror provaxxer också är ett påhitt från de så kallade konspirationsteoretikerna. Jag tycker att det är jättebra om en icke levande varelse kan komma till hjälp i sådana här avseenden. Det jag däremot inte gillar är att gemene man oftast inte har någon aning om detta utan sväljer allt media, läkare mm mm säger med hull och hår! Jag undrar även hur man kan vilja lägga över 4,5 biljarder (bara i sverige på ett vaccin där överlevnaden är över 98-99%. Det är något som är galet här???

          Svara

           Åh det gamla tungmetallsargumentet! Snacka om faktaresistent och foliehatt på. Det finns mer tungmetaller i 2 liter bröstmjölk än i en vaccindos. Men då drar väl du formalin-kortet. Och då kan vi döda det argumentet med att du får i dig mer formalin genom att leva i en bostad eftersom flera byggmaterial så som spånskivor avger formalin. Du lyssnar uppenbarligen på anti-vaxxers eftersom man känner igen deras uttjatade argument.

           Att folk tycker att det är läskigt att vaccinet innehåller aluminium och andra metaller men glatt kletat deodorant under armarna varje dag utan att fundera närmare på det….

          Men snälla, berätta gärna var och vad för forskning du jobbar med, vad doktorerar du i? Känns otroligt oroväckande om du talar sanning…

          Vad är det du är mest kritisk till när det kommer till framställningen/testningen av de olika vaccinen? De har alla gått igenom phase 1/2/3 trials. Pfizer, AstraZeneca och Moderna som är godkända där jag bor har alla publicerat sina studieprotokoll för allmänheten, antar att du har läst dem? Du menar att du som PhD student har mer kunskap och erfarenhet än forskare som jobbar med att framställa, testa, och godkänna vaccin?

          Dessutom, ja det är klart att vaccinen kommer vara olika effektiva, det har ju redan visats i kliniska studier och framtida forskning kommer avgöra vilket vaccin som är ”bäst”. Det är ganska troligt att framtida vaccin kommer vara bättre än ”första generationen” av vaccin som nu har blivit godkända, men det betyder ju inte att de är osäkra. Vad för biverkningar är du rädd för? Med din utbildning så vet du ju att alla läkemedel kan ge biverkningar men det handlar ju om att väga fördelar mot nackdelar. I detta fallet är det ju en stor fördel om vi kan vaccinera en stor del av befolkningen och på så sätt (förhoppningsvis) stoppa smittspridningen.

          Är genuint intresserad av varför du och ”Många högutbildade inom medicin” i din omgivning är så skeptiska? Har dagligen kontakt med framstående forskare och professorer (pluggat biomedicin och nu farmakologi på ett top uni i UK) och min erfarenhet är helt tvärtom.

          Svara

          Att alla vaccin är klara samtidigt är ju inte särskilt konstigt eftersom det gick mycket snabbt att ta fram själva vaccinet med de enorma resurser de fick från hela världen. Det som tagit tid är ju den långa testprocessen, det finns lagstiftningar om hur länge man måste testa vaccin och läkemedel innan de får godkännas och den lagstiftningen är samma för alla läkemedelsföretag så självklart blev alla vaccinen godkända ungefär samtidigt.

          Svara

          Kunde inte sagt det bättre själv❣️

          Svara

         Kommer säkert till att ändras om man behöver visa att man har vaccinerat sig för att kunna resa utomlands. Antar att dina högutbildade släktingar behöver en utlandsresa eller två varje år. Ska vi slå vad😉

         Svara

          Kommer finnas möjligheter att få till ändå, genom att fuska 😉 hoppas verkligen du tar vaccinet och blir sjuk så ska vi se vem som skrattar sist

          Svara

           Vilken otroligt hemsk människa du är som säger sådär. Skulle kunna kontra med att jag hoppas att du får covid och blir långtidssjuka av det, men kommer naturligtvis inte göra det

           Fy vilken helt omotiverat vidrig kommentar.

           Verkligen en genomtänkt kommentar. Jag själv blev covid-sjuk förra våren och det kostade mig nästan livet. Idag, sex månader efter jag blev utskriven från sjukhuset håller jag fortfarande på att rehabiliteras tillbaka till livet. Blir uppriktigt både ledsen och skrämd över att se den nonchalans som finns här (och på andra ställen på internet) där man alltså är MER rädd för ett vaccin än detta virus. Verkligen inte verklighetsförankrat någonstans…

          Visst är det intressant med den typ av vaccinationsintyg som antagligen kommer att krävas av flygbolag, för inresa i vissa länder etc. Det är ingen utopi det är inte så länge sedan man förvarade sitt gula kort med uppgifter om vaccinationer (polio t ex) i passet.

          Svara

       Jag skulle gärna få covid och bidra till flockimmunitet på DET viset.
       Jag är mellan 40-50 och ej i riskgrupp så chansen att jag dör är minimal.
       Självklart skulle jag isolera mig då.
       Det FINNS många sätt att uppnå flockimmunitet.
       Det här vaccinet vet vi faktiskt INTE hur det påverkar.
       Och jag har tagit andra etablerade vacciner så är inte emot vaccin generellt.

       Låt hatstormen börja.

       Svara

        Du vet lika lite om hur sjuk du blir av covid eller om du kommer att dö. Du vet inte heller om du får covid och blir frisk hur viruset påverkat din kropp och om dessa skador påverkar din livslängd.
        Det vi vet idag är att riskerna med att få covid jmf med att vaccinera sig är högre.

        Svara

        Som sagt… jag är i din ålder, jag var fullt frisk och är inte i riskgrupp men covid tog nästan mitt liv. Jag fick njursvikt, proppar i tunntarmen, jag fick en blödning i hjärnan, min vänstra lunga slutade att fungera. Jag spenderade 2,5 månader på sjukhus, varav 3 veckor i respirator. Om jag ska ta vaccinet? Absolut. Utan någon som helst tvekan. Jag skulle inte sticka ut hakan på det sättet om jag vore du.

        Svara

      Biverkningar står i FASS, hela studien finns där på sidan för vårdpersonal. Ansiktsförlamning som uppstod efter 37 dagar efter att vaccinet var taget är en av biverkningarna

      Svara

       Fast de vet ju ingenting om långtidsbiverkningar än.

       Svara

        Vi vet ju dock en del om covid och biverkningarna av det. Långa och korta. Handlar ju om att ställa riskerna mot varandra och risker för samhället men även den enskilde med covid är antagligen mycket större än ev risker med ett vaccin. Inte så svårt att välja då tycker jag.

        Svara

         Vad skönt att det känns lätt för dig att välja! 🙂

         Svara

         Nej, vi vet inte alls så mycket om långtidsverkningarna efter covid. Mycket är teorier, och inte ens verifierat att det handlar om covid.
         Folk har fått MS och låbgtidshosta långt innan covid.
         Många människor har ångest i detta land, en miljon äter psykofarmaka, många är utbrända.
         Är det konstigt att folk upplever sig utmattade efter en covid-diagnos?
         Ge dem rätt hjälp istället!
         Sedan att virus kan ge långtgående effekter i vissa fall får vi räkna med, det gäller influensa, lunginflammation osv också.

         Svara

          Har du sett hur det ser ut i vävnad som angripits av Covid? Antagligen inte. Virus generellt förstör cellen och covid verkar vara ett mycket effektivt virus som lyckas ödelägga stora områden.
          Dessa områden är döda och du går runt med ärr i din kropp som aldrig läker. Hur tror du att detta kommer påverka ditt allmäntillstånd? Det är väl helt självklart att viruset kommer att ge långtgående effekter.

          Svara

        Nej och du vet inte heller något om covids långtidspåverkan. Det är ett elakt virus och flera som drabbats kan räkna med att deras liv kortats.

        Svara

       Jag har fått ansiktsförlamning flera gånger i samband med bedövning. Släpper efter ett tag och biverkan i FASS var inte bestående den heller.

       Svara

      Du behöver inte oroa dig. Studier visar få och lindriga biverkningar. Men visst, vill du leva med restriktioner, öka arbetslösheten, belasta sjukvården och riskera att smitta äldre och riskgrupper så var ett inskränkt ego.

      Svara

    Men om du utövar en sport och skadar dig så riskerar du väl inte att smitta någons mormor så att hon också bryter benet och dör? Tänk. Ett. Steg. Längre.

    Svara

     argumentet med sport och trafikolyckor tycker jag är ganska b. Jag menar, hade det funnits ett vaccin som skyddade mot sportrelaterade skador eller mot trafikolyckor kanske argumentet hade fått lite mer tyngd i sammanhanget men det gör det som bekant inte varför de inte kan eller bör jämföras

     Svara

      Skulle gärna se ett vaccin mot dumheter också.

      Svara

      Fast du gör ju ett val att utsätta dig för skada genom att sporta. Precis samma argument som man använder mot dom som väljer att inte vaccinera.

      Svara

    Lunginflammation smittar inte i sig.

    Svara

     Va ’? Skämtar du? Lunginflammation är en mycket smittsam sjukdom! Men du kanske inte är utbildad och har noll koll.

     Svara

      Beror väl i allsin dar på varför man fått den?

      Svara

      Beror på vilken slags lunginflammation du dragit på dig… sa du att du var utbildad?

      Svara

      Det jag skrev var kanske inte helt korrekt. Det kan smitta, men det måste inte det. Det beror som sagt på vad tidigare person skrev, varför man fått den. Den måste inte alltid utvecklas av bakterier eller virus. Det måste alltså inte alltid vara en infektion. Men egentligen är det ju inte själva inflammationen som smittar utan viruset eller bakterierna. Lunginflammationen är ju något som utvecklas av att få in bakterierna eller viruset. Men vederlaget säger man ju att det är lunginflammationen som smittar.

      Men det är så intressant hur människor beter sig, hur de skriver. Hur du skriver, varför denna hårda taggiga attityd, vad är problemet med er egentligen. Jag fattar inte. Liksom härskarteknikerna. Om man vill nå människor, få de att ändra sig, lära dem ny kunskap kan man inte ha detta beteende. Det skapar bara ilska. Jag tar inte åt mig egentligen utan inser att jag hade fel till viss del och borde kanske tänkt till lite innan jag skrev men det är liksom överlag i detta kommentarsfält och bland människor överlag. Allting är så skevt och det säger så mycket om vilken nivå många människor är på. Man tappar hoppet verkligen.

      Svara

     Pneumokocker idiot.

     Svara

      Mysig attityd. Du måste vara en joy att umgås med.

      Svara

   Om man röker, dricker alkohol, intar narkotiska preparat, åker bil, flyger, äter socker, mjöl och onödiga tillsatser o.s.v. och sedan blir svårt sjuk låter man någon annan få vårdplatsen…

   Svara

   Då hoppas jag att samma argument gäller även för de som tex röker eller struntar i att ta hand om sig genom att äta skräpmat och strunta i motion. Dessa om något kostar samhället enorma pengar och resurser varje år genom sina följdsjukdomar de väljer att pådra sig genom att totalt ignorera FAKTA om hur man lever hälsosamt. Och innan någon drar argumentet att dessa sjukdomar inte smittar så verkar det ju faktiskt så att vaccinet mot Corona skyddar dig mot att bli svårt sjuk men man antar att man fortfarande kan göra smittan vidare trots att man är vaccinerad….

   Svara

    Ja det är ju en droppsmitta??? Jag kan ju har smittan på mina händer sen tar jag dig i handen och du pillar dig i näsan och eftersom DU inte vaccinerat dig så blir du sjuk. Inte jag för jag är vaccinerad därför ska du vaccinera dig, jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att förstå?

    Svara

     De allra flesta kan väl tänka själva och vet vilken risk de tar i så fall om de förblir ovaccinerade. Du kan fortfarande inte tvinga människor att vaccinera sig för att du har gjort det. Äldre och de inom riskgrupperna bör enligt mig absolut överväga vaccinering eftersom att riskerna med covid-19 överstiger riskerna med ett vaccin.

     Svara

   Så trött på hetsen och hatet. Tror att många som är rädda skulle fundera på att ta vaccinet om man visade studien som står i FASS, statistik över hur många av testpersonerna som fick biverkningar osv. Hets, hat och ”du är dum i huvet” hjälper ju inte. Visa empati och förståelse för andras rädsla och försök ha ett konstruktivt samtal. Inget är svart eller vitt, det finns fog för rädslan för vissa, alla bär vi på olika erfarenheter. Mer kärlek i världen

   Svara

    Vill du hjälpa oss med länk till FASS så att vi kan dubbelkolla vad du säger?

    Svara

     Really, Googlemaster Flex?

     Svara

      Nope. Jag suger på att googla, samt har inte tiden att leta efter något som jag inte tror finns.

      Men hen behöver inte länka. Jag frågade bara snällt om hen ville.

      Svara

       Vaddå inte tid? Du har väl ändå tid om du ist för att skriva här inne valde att googla på den info som du ber om här? Eller? Tid…jojo

       Svara

       ”Nope. Jag suger på att googla, samt har inte tiden att leta efter något som jag inte tror finns.”

       Dagens skämt! 😀

       Svara

     The r hmm vet du ens vad FASS är? Fass.se och skriv in läkemedlets namn, välj knappen ”för vårdpersonal” sen bara att läsa faktan från vetenskapliga studier från vaccinforskningen

     Svara

      Vad exakt är det som ska läsas menar du? Ni pratar om massa olika biverkningar och ansiktförlamning? Ja det stämmer och har framkommit att man kan få tillfällig ansiktförlamning, det är en mycket sällsynt biverkning som setts på 1 av 1000 personer. Jag råder alla som blir rädda av detta att läsa andra sällsynta biverkningar som man kan se på 1 av 1000 på några av våra absolut mest använda läkemedel.

      Svara

       Fast 1 på 1000 är rätt många ändå.

       Svara

        Ja kanske det är. Det intressanta är att just samma förhållande passerade vi för någon dag sedan när det gäller antal döda i covid. 11 000 av 10 miljoner. Gör man matten blir det samma förhållande. 0,1 procent. Jag tar ju en tämligen ofarlig biverkning som dessutom försvinner vilken dag som helts mot att riskera att dö i covid.

        Svara

       Om ni vill gotta er riktigt i biverkningar så kolla på valfritt smärtstillande preparat i FASS. Men ni som är så rädda om er kropp skulle väl aldrig drömma om att stoppa i er en Alvedon.

       Svara

      Om det är så lätt för dig, ge mig en länk.

      Tack på förhand!

      Svara

       Trh förstår varför alla kräks på dig

       Svara

    Det bästa jag läst! Empati och förståelse för att det finns osäkerhet och rädsla.

    Svara

    Nej tror verkligen inte att fler vaccinerar sig med den retoriken, tvärtom. Fakta, fakta, fakta. Tillgängligt och lättförståeligt.

    Svara

    Håller totalt med dig. Människor är så inställda på att bara ha rätt och visa hur ”duktiga” de är och trycka ner andra istället för att faktiskt göra skillnad och nå människor istället. Lyssna på dem, ta in vad de säger och sedan komma med fakta på ett lugnt och sakligt sätt. Inte säga hur korkade och vidriga de är och hur goda se själv är. Det är så ledsamt detta förhållningssätt och man ser det på så många plan som exempelvis miljörörelsen där det mer upplevs som att man mer gör allting för miljön för att visa hur ”god” man är och sedan spy galla över de som inte gör som en själv. Känns som denna blogg i sig utvecklats väldigt mycket till detta. Camilla har verkligen de senaste åren blivit allt mer och mer sådan. Jag minns i början när jag läste denna blogg, Camilla hade totalt andra åsikter men känns som hon hängt på denna ”godhetsvåg” där man ska hata på alla som inte hänger med på godhetsvågen eller som kanske bara har okunskap och upprepa samma åsikter som andra sagt utan att tänka själv för att få godhetspoäng.

    Svara

   Och jag hoppas att du skriver en lapp där det står att du avstår från all vård och kompensation som kommer av biverkningarna av vaccinet. Nu och för resten av livet. För ingen vet hur det kommer att påverka framöver.

   Svara

    Alltså det här är så dumt. ”Ingen vet hur det kommer påverka…” man släpper ju inte ett vaccin utan att veta någonting om hur det kommer påverka. Snälla.

    Svara

    Om dina föräldrar/förfäder hade resonerat som du hade du varit antingen ofödd, handikappad eller död.

    Svara

   Jag tänker inte vaccinera mig och det är för att jag vägrar bli sjuk för att skydda idioter er härinne, främst Camilla (:

   Svara

    Du tänker inte vaccinera dig för att du vägrar att BLI sjuk?

    Vet du hur vaccin funkar? 😉

    Svara

    Haha okej vilket roligt liv du kommer ha om du inte vill bli sjuk.🤣

    Svara

   Jag jobbar inom vården och har fått mina 2 doser vaccin, men har kollegor som inte ”vill” vaccinera sig. Utan att ha uppenbarliga skäl till detta. Förstår inte hur de tänker.

   Svara

   Någon som tänker på djuren som plågas något fruktansvärt för att främställa ett vaccin åt oss människor? Hur många veganer här tänker vacciner sig?

   Svara

    Känner flera veganer som kommer vaccinera sig. Antagligen för att de är välutbildade och vet hur de prekliniska studierna genomfört.

    Svara

   Jag är sjukt trött på coronapoliser! Hur vi än vrider och vänder på den här frågan så kan ingen bestämma över en annan människas kropp.
   Vi kan gnälla hur mycket som helst för att vi vill att andra ska göra som vi tycker, dock bara slöseri med energi.

   Jag respekterar till 100 procent de som inte vill vaccinera sig. Att tvinga någon till att spruta in främmande kemikalier i kroppen mot dens vilja är ett övergrepp.

   Svara

  White privilege? Really?
  Sluta importera begrepp från USA som inte har någon relevans här 🤦🏼‍♀️
  Bokstavligen ingen i det här landet kommer få vaccin för att de är vita.

  Svara

   👏

   Svara

    Inte inom Sverige som land, nej, det stämmer. Men om du kollar på ett större perspektiv av hela världen och vilka länder , så är det generellt ”vita” länder som har möjlighet att få vaccin. Nej, det betyder inte att alla de länderna är 100% vita förstås, men historiskt sett – och idag i de flesta fall – är det länder med mestadels vita människor jämfört med andra länder som inte har möjlighet att få vaccinet, där vita generellt är en minoritet istället. Därav kommer uttrycket ”white privilege”, det syftar liksom inte bara till personer på instagram som använder det när de tjafsar om diverse saker.

    Svara

     Europa och USA får vaccinet först eftersom att vi tillsammans har tagit fram det och betalat för det. Inget annat.

     Svara

      Och du förstår inte att det är just detta privilegie det pratas om? Vi har pengar, och vi har ”råd” att vägra ta vaccin.

      Svara

       Fast nu handlade ju frågan om vilka länder som får dom allra flesta doserna, och inget annat. Du tycker att vi ska ge alla våra doser till u-länder och fortsätta låta folk dö på våra äldreboenden, och låta ekonomin förstöras eller?

       Svara

       Nej, det är inte det som white privilegie syftar på. Om ni inte menar att hela Sverige är ett land med bara vita….? Det är ju inte så att du som svensk nekas vaccin om du är brun eller svart. Begreppet är inte applicerbart, ni får läsa på om postkolonial teori istället.

       Svara

   Jag är lite orolig för 5G. Vad gör jag?

   Svara

    Skaffar en foliehatt.

    Svara

     Nja, det har visat sig att foliehattar inte ger ett fullgott skydd. Kanske kan man kombinera dem med något

     Svara

      En keps med propeller på.

      Svara

      Drick kolloidalt silver?

      Svara

      Vaccin?

      Svara

      Lite örter och kaffe. Och avstå från gluten.

      Svara

    Redan 2018 fanns ett testnät i Sverige. Forskning och utveckling inleddes långt innan dess. Tidigt 2019 var två stora kommersiella när i bruk (USA, Sydkorea). Det skulle alltså ha lett till ett nytt virus. I Kina? Sent 2019?

    Svara

     Testnät! Och 2020 körde de produktion i stor skala.

     Svara

   Vadå, tror du inte att white privilege finns i Sverige? 😂😂 är du såpass priviligerad att du blir irriterad bara du läser begreppet? Skämt

   Svara

    Jaså? Hur många kommer att få vaccinet i Sverige för att de är vita? Kommer svarta att hamna längre bak i kön?

    Svara

   Nu är det ju ett vedertaget begrepp som syftar till en generellt privilegierad grupp i ett samhälle. Dessutom ligger det även en poäng i det bokstavligt när man ställs inför det makabra faktum att det finns länder i tex Afrika där man inte erbjuds vaccin. Så nog stämmer det att vi är överpriveligierade i Sverige.

   Svara

   White privilege är relevant över hela världen, om du inte tror att det finns i Sverige så är du en som inte fattar hur privilegierad du är.

   Svara

   Hahah ingen relevans här i Sverige? 😅 öppna ögonen

   Svara

    Om du tror att du kan applicera ett amerikanskt fenomen i sin helhet på Sverige behöver även du stanna upp och tänka om ett antal gånger. För trycket mot icke-vita i Sverige kan inte jämföras med USA p.g.a. historiska perspektiv och nutida perspektiv. Det finns även perspektiv inom samhällskritik att ta i åtanke som inte är applicerbara på Sverige och svenska fenomen som inte är applicerbara på andra länder. Fenomenet förtryck mot svarta, samer, araber och andra personer vi inte anser som ”ariska” ”vita” ”svenska” och liknande är mer komplicerat än så.

    Svara

     *förtrycket

     Svara

     Inte inom Sverige som land, nej, det stämmer. Men om du kollar på ett större perspektiv av hela världen och vilka länder , så är det generellt ”vita” länder som har möjlighet att få vaccin. Nej, det betyder inte att alla de länderna är 100% vita förstås eller att just vita inom. andet är de som får vaccin, men historiskt sett – och idag i de flesta fall – är det länder med mestadels vita människor jämfört med andra länder som inte har möjlighet att få vaccinet, där vita generellt är en minoritet istället. Därav kommer uttrycket ”white privilege”, det syftar liksom inte bara till personer på instagram som använder det när de tjafsar om diverse saker eller vad syftar på med amerikanskt perspektiv. Vi har white privilege i Sverige också, inte på samma sätt som USA, men ur ett internationellt perspektiv – absolut.

     Svara

      Det tänker jag inte argumentera emot. Världen lider av ett västerländskt liberaldemokratiskt ideal som skadat och skadar andra på tok för länge.

      Svara

       Ja, problemet blir väl delvis att med globalisering så förändras demografier (även om de mest priviligierade länderna idag generellt är mestadels vita fortfarande) så att på internationellt plan endast prata om ”white privilege” riskerar missa en hel del viktiga aspekter och mer komplexa förhållanden. Och att det, enligt mig iallfall, antyder en mer passiv roll på något sätt – att vi i vita länder liksom endast har allt vi har pga att vi just är vita. Men som du säger, när det egentligen rör sig om aktivt, systematiskt utnyttjande som skadar andra. Östeuropeiska länder är ju rätt vita också (beroende på hur du definierar ”vit” då) men har ju inte upplevt samma nivåer av privilegier. Så får väl lov att hålla med i stort ändå om att ”white privilege” inte direkt är bästa sättet att beskriva detta på, lämpar sig mer för t.ex. hur man (framförallt i USA då) som vit generellt är mer skyddad från våld jämfört med icke-vita – alltså händelser man själv inte riktigt påverkat utan där du har en större/mindre risk/chans för olika saker baserat på hudfärg.

       Svara

        Fantastiskt MS och Teolog! Kloka analyser båda två (jag är, inte helt oväntat av samma uppfattning). Snyggt jobbat att reda ut det i ett kommentarsfält utan missförstånd! Trevlig helg 😊

        Svara

         Men tack 😊 trevlig helg 😊

         Svara

       Så du menar alltså att österländsk kommunism är bättre?!

       Svara

     Något kan vara relevant utan att betyda ”samma/lika till 100%”

     Svara

      Det är sant, Jen. Det gör inte ett amerikanskt fenomen applicerbart i Sverige på det sättet många (och troligtvis du) använder termen. Detsamma gäller rasism och förtryck. Sverige delar inte i USA:s historia och har en helt annan tradition av övergrepp, förtryck och strukturell rasism som inte alls är applicerbar på svarta som den är i USA.

      Svara

    Exakt hur många svarta svenskar kommer få vaccinet senare än vita?

    Svara

     Men Gud… Det är ju inte det som är poängen alls? Inga såklart. Men hur många vita kommer få vaccinet före svarta eller bruna, om vi kollar på hela världen? MÅNGA.

     Svara

   Ja white privilege var verkligen fel uttryck här. Det är självklart att stater skyddar sin befolkning först och främst. Och jag tycker människor har rätt att själv bestämma om vaccin och uttrycka oro. Det är inte lätt att förstå hur vacciner funkar för gemene man.

   Jag bor i ett fattigt land. Pandemins långsiktiga konsekvenser kommer bli ödesdigra. Vi har precis fått 1.5miljoner doser i gåva från Indien (Oxford-vaccinet) och rika företag typ storbanker i landet donerar pengar så att regeringen kan köpa in mer vaccin. FNs covax kommer tillhandahålla 2 miljoner doser men landet har 53 miljoner invånare plus massa inbördeskrig så lång väg att gå. Då infrastrukturen är svag kommer det ta 2-3 år tills alla blivit vaccinerade. Jag är ok med att vänta även om jag i stort litar på forskningsvärlden här.

   Svara

  Har så svårt för den människan.

  Svara

   Hade jag i BB också men hör har definitivt en poäng. Dock visar erfarenheten att fakta inte fungerar på hardcoreantivaccare. Inte heller argument som får dem att känna sig dumma. Typ att motbevisas genom logiskt ställda motfrågor. Knappt något fungerar för att få denna grupp att ta in andra argument än de de redan bestämt sig för. För att öka vaccinationstäckningen behöver man istället lägga resurserna på att informera de som är tveksamma. Det är en grupp som kan ta in fakta och inte baserar sina beslut på anekdoter eller på känslomässiga grunder.

   Svara

   I feel you :/

   Svara

  Problemet med anti-vaxxers är ju tyvärr att de är totalt faktaresistenta. Det är som när man avfärdar en människa som galen: allt den personen säger kan då avskrivas med hänvisning till att personen är galen och därför säger galna saker. Så fungerar anti-vaxxers; vetenskapen och faktan är i deras ögon korrupt och köpt av ”big pharma”, styrs av ”new world order” etc, och därför kan alla argument viftas bort med hänvisning till att faktan är falsk och korrupt. Moment 22.

  Svara

   Det är så sjukt vilken värld vi lever i😔

   Svara

   Drar du alla över en kam? Jag brukar inte emot beprövade vaccin, är själv vaccinerad mot Hepatit, Mässling osv. Men Covid-19, nej tack!

   Svara

    Hur mycket mer tycker du att dessa vaccin ska beprövas för att du ska ta det då?

    Svara

    Men Covid-19 ÄR inte ett nytt och obeprövat vaccin. Man har jobbat på covid-vaccin i decennier. Bara inte just den här typen av Covid.

    Svara

     Men snälla. Hur kan det inte vara obeprövat när forskare inte ens själv vet exakt hur vaccinet fungerar och hur länge?

     Svara

    Men det är beprövat, och det är fakta.

    Svara

     Självklart är det till viss del beprövat. Men påstår du att det finns fullständiga vetenskapliga studier om de covidvaccin som finns gällande verkan, biverkningar, effekt etc?

     Svara

   Dra inte alla anti-vaxxers över en kam #inteallaanitvaxxers

   Svara

  Hehehe

  Svara

  Jag kommer absolut ta vaccinet och hoppas att hela min familj får göra det så fort som möjligt.

  Det är bra mycket större risk att dö av covid än att ta vaccinet. Är väldigt rädd för att bli svårt sjuk i covid.

  Svara

   Glöm inte att det är stor risk att folk också skadas/dör av konsekvenserna av Covid. Konkurser, utebliven motion och inställda canceroperationer. Folk som inte tar vaccinet förskjuter hela bromsningsprocessen och är direkt ansvariga till att detta händer.

   Svara

    Ja det är sant. Ju fortare folk tar vaccinet desto mer gynnar det hela samhället som kan återgå till det normala igen.

    Svara

     Fast du kan fortfarande bli sjuk, trots vaccin. Du kan fortfarande smitta, trots vaccin. Enligt folkhälsomyndigheten måste du ändå fortsätta följa deras rekommendationer, så hur tänkte du då?

     Svara

      Hur kan jag bli sjuk i covid menar du efter vaccinet?

      Svara

       Läs på hemsidan hos vaccintillverkarna

       Svara

      Ja, eftersom du fortfarande kan smitta och alla inte kan vaccineras samtidigt – eller vilja! vaccinera sig – måste du ju självklart fortsätta följa restriktionerna? Men om de som kan vaccinera sig också gör det kommer ju samhället kunna öppna upp? Viruset kommer ju inte dö ut av sig själv bara sådär. Tanken är ju att du ska ta vaccinet för att kraftigt minimera risken att bli allvarligt sjuk. Färre som blir kraftigt sjuka = färre som belastar vården = samhället kan öppna upp

      Svara

  Folk är dumma i huvudet helt enkelt. Okunniga. Läser ingenting. Vet ingenting. Värst är det i vården. Dumskallarnas sammansvärjning. Häpnadsväckande faktiskt. Gnälla om nån narkolepsi som inte ens behöver ha med tidigare vaccin att göra. De har för fan forskat på detta vaccin i flera år. Det är tom värre än de som inte vill vaccinera ungarna mot mässling/vattkoppor. Skärp er snarast. Läs på. Säkert såna som vill föda barn hemma ”nsturligt”. Idioter.

  Svara

   Förlåt men vad har hemfödslar med vaccinfrågan att göra? Jag är inte anti vaccin men helt för kvinnors val att föda vart de vill och hur de vill. Tycker förövrigt att det är helt skilda frågor och de borde inte buntas ihop i detta sammanhang.

   Svara

    Det är precis så dessa AGgresSsIVa vaccinförespråkare jobbar(själva har de dock noll koll på fakta). Släng in att de även påstår att alla som är tveksammma till detta vaccin är Svärjisar, älskar Trump, tror att jorden är platt så är du hemma…

    Svara

     Fast det sista du fräste ur dig sammanfattar de som ligger bakom antivaxxrörelsen.

     Svara

   Din retorik och ditt sätt att argumentera skvallrar om att du själv inte läser och vet så mycket.

   Svara

   Assisterade hemfödslar är säkrare än sjukhusfödslar för friska mammor. Men absolut dra in det här. https://www.fodelsehuset.se/hur/forskning/

   Svara

    Synd bara att ”Frisk mamma” inte garanterar friskt barn, sammarbetsvillig livmoder och moderkaka som släpper i rätt tid…

    Svara

    Min syster var frisk men höll på att dö av blodförlust. 🤔. Otroligt glad att hon var på sjukhus för hon snabbt kunde tas till operation.

    Svara

   Det är så historielöst att inte vaccinera sina barn mot barnsjukdomarna. Det är vaccinen som gjort att mänskligheten är där den är idag.

   Svara

    Mest är det förbättrade hygienen och rent vatten.

    Svara

     Det har också bidragit mycket, ja. Men sluta spela ned vaccineringens roll

     Svara

      Det gjorde hen inte. Hur många skulle inte få infektioner och riskera att dö osv om inte bra hygien och rent vatten fanns? Ingen sa något om att vaccin inte har hjälpt haha

      Svara

  Titta på SVTs dokumentär Vaccinkrigarna!! SÅ BRA!

  Svara

   Och inte alls vinklad dokumentär…. 🤪

   Svara

    Varför har antivaccarna hittat hit, så obehagligt! Fyyyyyy på er

    Svara

    På vilket sätt vinklad menar du? Vilka fakta missar de att ta upp? Vad har du som stödjer antivaxxarnas linje?

    Svara

     ALLT! På SVT är vinklat. Ni är så jäkla hjärntvättade. Antar att ni röstar vänster också? Haha chocker………

     Svara

      Och Samtiden, Avpixlat och Fria Tider är heeeelt objektiva ja…

      Svara

      Ja du är ju inte hjärntvättad själv va? 🤣

      Svara

    Det är ju svårt att snacka bort vad antivaxxaren själv säger om tex förintelsen mm. Hur snett man än skulle vinklat så att säga.

    Svara

     Hon sa det inte som sin åsikt, utan berättade att det fanns andra med den åsikten. Sen klippte de programmet som de gjorde för att få fram det de ville med programmet, vilket var att misskreditera alla som är tveksamma till vaccin och promota vaccin.
     Förövrigt är det förkastligt att påstå att man Wallraffat, då det innebär att man granskar uppåt, inte neråt. Lika förkastligt är det att ljuga om att man representerar Svenska Kyrkan när man inte ens är anställd där.

     Svara

      Det sättet att presentera sin åsikt är ganska vanligt när man vet att man säger något som folk kan uppfatta som stötande

      Svara

  Denna vecka (måndags) blev min kollega svårt sjuk i covid, en sån där hurtbulle som kör långa cykellopp som svennebananen bara skrattar åt.

  Hon samlade ihop lite krafter och skrev idag ett mail till oss kollegor där hon skrev att hon inte önskade den här sjukdomen för sin värsta fiende. Hon hade då genomlidit två dygn av hög feber och var helt muskelsvag. Svårt att bara hålla i ett glas vatten. Beskrev att hon hade en så sjuk ångest och gråtit igenom dygnen. Bemärk att hon, lyckligtvis nog, inte haft svårt att andas eller de symtom som skulle kunna framkalla ännu mer ångest.

  Jag är 26 år och helt frisk. Det är ändå en självklarhet för mig att vaccinera mig, jag längtar dit. Har anhöriga i riskgrupp som fått första sprutan och fick lite ont i armen typ. Jag vaccinerades även mot svininfluensan och ångrar det inte.

  Jag hoppas att du som läser det här övervinner eventuella tvivel och tar ditt ansvar. Det är större chans att få en stroke av ipren (1 på 1000, källa: FASS) än att få en biverkning av de vaccin som tagits fram hittills. Inget du tänker på när du tar en huvudvärkstablett, eller hur ?

  Svara

   bästa jag läst idag. hoppas din kollega kryar på sig! 🥺

   Svara

    Det blir nog bra. Hoppas jag. Men jag vill verkligen att man överväger vilka otroligt onödiga risker man utsätter både andra och sig själv för om man inte tar vaccinet.

    Ha en fin helg Rebecka!💛

    Svara

     tack detsamma 💛 vaccinerar mig på måndag! utan tvivel!

     Svara

      Åh, grattis. Själv kan jag knappt vänta tills det är min tur. 🌸

      Svara

   Den typen av hurtbullar sliter tyvärr ofta ut sina kroppar, med dåligt immunförsvar som följd, så jag är inte ett dugg förvånad att en sån blir hårt drabbat av Covid-19.

   Svara

    Men sluta…det där stämmer inte. Möjligen sliter de ut annat, men inte deras immunförsvar.

    Svara

     Bästa/Värsta hittills:

     En kollega – ”Jag kommer inte vaccinera mig!!

     Jag: ”Men du kanske inte kan resa om du inte vaccinerar dig, och ni har ju hus i Florida”

     Kollega: ”Ja men då tar jag vaccinet om det blir så”

     Kan det bli mer egocentriskt?!

     Jag vaccinerar mig och min familj för min pappas skull, för min morfars skull, för min cancersjuka väninnas skull, för mina barns lärares skull och för oss själva.

     Svara

    Trams

    Svara

     Det är sorgligt att se hur dåligt pålästa ni är.

     Svara

    Immunförsvaret stärks väl av träning?

    Svara

     Inte överträning

     Svara

    Dåligt immunförsvar får man av olika sjukdomar. Och för bra immunförsvar skapar autoimmuna sjukdomar. Så hurtbullar har alldeles lagom immunförsvar, vilket inte har något med förslitning på kroppen att göra.

    Svara

   Inte för att låta sådan men – för två år sedan fick jag influensan. Aldrig varit så sjuk i hela mitt liv. Just sayin….

   Svara

   Har också en kollega som mår riktigt dåligt. Helt frisk och sund på alla sätt. Varit sjuk i flera veckor och har varit tvungen att tillkalla ambulans 2 gånger för att skrivas in och få andningshjälp. Man vet aldrig vem som drabbas riktigt svårt.

   Svara

    Hur definierar du sund?
    Hur lever kollegan? Vad äter hen för typ av kost? Motionerar hen? Har hen kanske brister av vissa vitaminer och mineraler? Detta kan man inte kolla upp i den offentliga vården i Sverige. De mäter bara förekomsten av det i blodet och det är ointressant, då det ä vad som finns i cellerna som betyder något.

    Svara

     Han äter mestadels vegetarisk kost. Inget rött kött men han kan äta fisk och kyckling då och då. Hans arbete gör att han är i rörelse mycket. Ingen överdriven gymkille men han har en god grundfysik. Smal, röker ej osv osv. En person som jag tycker är definitionen av sund.

     Svara

  Svenska medier hjälper ju inte direkt till med att bidra till att folk VILL vaccinera sig. Varenda liten biverkning eller negativ nyhet trycks upp i stora(gärna missvisande) rubriker.
  Jobbar i butik och hör ofta kunderna prata om pandemin och vaccin.
  För ett tag sedan var det ju någon som dog i hjärtinfarkt dagen efter att ha tagit vaccinet, och då pratades det runt om i butiken att ”vi absolut inte vågar ta vaccinet nu när folk dör av det! ”

  Vill typ ge en liten infolapp till alla kunder som pratar och sprider rykten om saker som inte ens stämmer, är så FRUKTANSVÄRT trött på att leva i den här verkligheten…
  Rekommenderar alla att titta på Amilias klipp 🤩

  Svara

   Och inte tala om alla ba: Nä, jag vill inte ta vaccinet, man vet aldrig vad man sprutar in för farligt i kroppen.
   Samtidigt: *röker* *dricker massa alkohol* *äter halvfabrikat och godis alldeles för ofta* *äter treo och Alvedon dagligen* osv osv 🙃🙃🙃

   Svara

    Det är inte alls min erfarenhet, tvärtom de flesta vaccinkritiska är väldigt hälsomedvetna.
    Men det är ett hittepåargument som vaccinförespråkarna gärna drar till med när de inte har några andra argument. Dessutom är det de själva som äter sån skit dagarna i ända.

    Svara

     Att vara emot vaccin är obildat och trashigt, lågutbildade människor är har oftast sämre kosthållning och leverne. Så det finns ett samband!

     Svara

     Kolloidalt silver är ju verkligen superhälsosamt. Man får ett sånt fint blått glow

     Svara

    Så sant! Alla pratar om biverkningar av vaccinet men som du säger, gör massa annan skit som påverkar kroppen dåligt. Folk som gör sina buttlifts som är helt onödiga är aldrig rädda för biverkningar för de ”kommer så klart inte hända mig” men när det handlar om ett nödvändigt vaccin som ska stoppa en pandemi så blir det plötsligt allvarligt med biverkningar och ”det är inte nödvändigt med vaccin och jag är rädd för biverkningar” . Alla mediciner har risk för biverkningar, ska vi sluta med all medicin då?

    Svara

    Jag såg en kommentar på Twitter om att man borde ge vaccinet som vaping, då skulle ingen ifrågasätta det och tveka att ta det!

    Svara

   Åh, instämmer så mycket. Ville slänga något i väggen när jag såg artikeln om att kvinnor skulle få fler biverkningar, men när man väl läste bortom rubriken så fanns där inga belägg om någonting och hela artikeln handlade om luft och borde aldrig skrivits än mindre publicerats.

   Rubrik 👇

   ”Majoritet kvinnor med misstänkta biverkningar”

   Vad där verkligen står….

   ” Myndigheten tror inte att kvinnor löper en större risk utan misstänker bland annat en högre benägenhet att rapportera sina symtom…. Viktigt att komma ihåg är att det handlar om just misstänkta fall, och att symtomen inte behöver bero på vaaccinet.

   Artikeln är dessutom från SVD 😩

   Svara

    Ja men precis, nån måtta får det väl ändå vara!
    Eller är det så att journalister inte bryr sig ett skit då dom bara kan jobba hemifrån? 🥴

    Svara

    Såg också det där. Började gnissla tänder direkt då jag insåg hur många som inte kommer att läsa bortom rubriken utan sprida det som fakta till varandra.

    Svara

    Eller så kunde det stått ”kvinnor känner efter mer än män” …..

    Svara

   Ja, precis. Media har också ett ansvar när de skrämmer upp folk och hur konsekvenserna blir. Men de tänker väl bara på att sälja.

   Svara

  Här är en som fortfarande, trots videon och era fördömande kommentarer, troligtvis inte kommer ta vaccinet . Eller åtminstone inte förens typ all andra gjort det.
  Svininfluensa vaccinet sas också vara ofarligt, säg det till de som nu har livslånga biverkningar ..

  Svara

   Helt okej om du låter bli att träffa människor igen.

   Svara

    Vaccinet skyddar DIG mot att bli svårt sjuk i covid-19, men du kan fortfarande föra smittan vidare!

    Svara

    Men snälla, läs på.
    Även om man vaccinerar sig så kan vi inte gå tillbaka till ”det normala” då man fortfarande kan bli sjuk, och föra viruset vidare!!!! Jag tror att väldigt många tänker att de vill vaccinera sig för att de inbillar sig själva att ”då får vi träffa alla nära igen, festa, ordna stora bröllop etc..”.
    FEL! Dessutom, något som alla dessa PRO-vaccin också verkar glömma är att detta virus utvecklar sig. Så om man vaccinerar sig och viruset muteras så kan du ändå bli väldigt sjuk och i värsta fall dö. Det finns redan muterat virus som sprids.
    Vaccinera er, gör vad fan ni vill. Men sluta inbilla er att ni kan börja hänga med folk hursomhelst!!!!!

    Svara

     Jo, till slut väl? Det är ju meningen att skapa en flockimmunitet o att det ska dör ut.

     Svara

      Dö ut kommer det nog inte göra, men kraftigt minska i omfattning till att det bara kommer vara några enstaka fall samt inte bli lika dödligt.

      Svara

      Nej , det är inte det som är meningen med detta vaccin. Läs på!

      Svara

     Men sluta inbilla att dig att man inte inom sinom tid kan börja hänga med folk hursomhelst!!!!!

     Svara

     Klart man förstår att vi inte kommer kunna leva som vanligt sekunden efter man tagit vaccin. Men det är ett steg i rätt riktning. Utan vaccin skulle vi fortsätta leva i denna bubbla mycket längre.

     Precis som hon säger i videon tar man inte vaccin säger man ja till att fortsätta leva såhär.

     Svara

     Vi MÅSTE återgå till det normala så fort läget ser bättre ut. Vi kan inte vänta flera år innan vi börjar umgås och öppna upp allting som normalt.

     Svara

   Svininflunsan ökade risken att drabbas av narkolepsi precis som vaccinet gjorde.
   I Kina för man inte vaccinerade mot svininfluensan gick också antalet narkolepsidrabbade upp pga att de haft svininfluensa.

   Svara

   Det räcker inte med de antal miljoner som redan gjort det eller? De som fick de långtgående biverkningarna av vaccinet för svininfluensa hade fått dessa om de fått sjukdomen också.

   Svara

   Så jävla egoistiskt

   Svara

  Jag längtar till den dag då jag kan slicka på alla människor igen.

  Svara

   Bara det är en anledning till att vägra vaccin.

   Svara

    Ha ha!!

    Svara

  Det är många sjuksköterskor som inte vill ta det. Gjordes en poll i deras facebookgrupp där 30% av 6000 röstade nej till att ta den. Gruppen har över 30 000 medlemmar och totalt är det ca 110 000 legitimerade sjuksköterskor i Sverige. Vad säger ni nu om vaccinmotståndare? Fortfarande foliehattar?

  Svara

   Läkare är inte särskilt benägna att ta det heller.

   Svara

   Att sjuksköterskor sällan är de smartaste människorna?

   Svara

   Förvånar mig inte alls att vi har 1800 korkade ”sjuksköterskor” i landet, det finns säkert fler. I övrigt säger det ingenting om hur sjuksköterskor ställer sig till vaccinet eftersom en fråga i en fb grupp är vansinnigt biased och inte går att dra några som helst slutsatser från.

   det går tex inte att kontrollera att de som svarat på frågan faktiskt är sjuksköterskor. Det är gissningsvis en hel drös undersköterskor, sjuksköterskestudenter osv med i den där gruppen.

   Sen får man tänka på att eftersom frågan bygger på att de själva aktivt väljer att hitta den och svara på den så kommer folk med starka åsikter vara överrepresenterade

   Osv osv

   Svara

   Något som man har lärt sig av pandemin och vaccindiskussionen är att många högutbildade inom vården inte är de skarpaste knivarna i lådan. Kvaliteten på universitetsutbildningarna bör ses över ordentligt, det är skrämmande att sådana korkskallar lyckas ta sig igenom hela utbildningssystemet och ta en prestigefull examen.

   Svara

   Jag är sjuksköterska och tog vaccinet här om dagen, precis som ALLA andra sjuksköterskor jag känner. Men ja, vi har också foliehattar i får profession, tyvärr.

   Btw: biverkningar jag upplevde: trötthet och värk i armen.
   Biverkningar mina patienter på covidavdelningen upplevde av Corona: andnöd, ångest, död, osv..

   Svara

  OT: https://www.expressen.se/kvallsposten/harva-av-rykten-i-hassleholm-efter-stoppade-sexkronikan/

  Tankar hos Camcam eller chefred om inlägget om startelvan efter detta? 👆

  Svara

   Läst. Spontant tänkte jag att journalisten känner nån av killarna eller nån i deras närhet. Det var en helt meningslös artikel, gav inget nytt, fanns ingen twist förutom att ursprungsartikeln om killarna avpublicerats.

   Svara

    Haha ok. Det får stå för dig.

    Svara

    Ja min spontana känsla är att hela grejen är grovt överdriven och kantats av massa rykten. Män kan vara svin, men det behöver man knappast ljuga om för att komma fram till.

    Svara

  Jag kan inte se hennes film. Länken här på BB verkar vara trasig.

  Svara

   Nej, länken är inte trasig. Försök istället gå in själv på ig då om det inte funkar ist f här.

   Svara

    Jag har inte ig, så det är omöjligt för mig.

    Svara

     Nej, det är det inte, använd en sån sajt där du kan se ig utan att vara inloggad. Googla!

     Svara

      Jag har bara länkar för jag kan se stories. Inte vanliga inlägg på ig, och nuförtiden så blockar ig en även från lomma konton om man inte är inloggad 9 gånger av 10.

      Tack för din ”vänliga” ton. 🌸

      Svara

       Suck…

       Jag har bara länkar där jag kan se stories. Inte vanliga inlägg på ig, och nuförtiden så blockar ig en även från öppna konton om man inte är inloggad 9 gånger av 10.

       Tack för din ”vänliga” ton!

       Svara

      Thr kan inte googla någonting!!!

      Svara

       Ändå Googlar hon allt hela tiden…

       Svara

        Han

        Svara

     Sluta ljuga, du käftade ju med Isak Griplööv på Insta.

     Svara

  Tagit alla vaccin men kommer ej ta covid vaccin då den ej skyddar. Är man foliehatt?.

  Svara

   Ja

   Svara

   Ja, du är på väg att bli en foliehatt. Vaccinet skyddar visst, sluta bladdra lögner. Läs på.

   Svara

   Varför tror du inte att det skyddar?

   Svara

   Vaddå inte skyddar?

   Svara

   Berätta gärna mer om hur vaccinet inte skyddar 🙂

   Svara

   Jo vaccinet skyddar DIG mot att bli svårt sjuk – dessutom bra visar ju studier. Det vaccinet inte skyddar är andra! Hela solidaritetstugget fallerar där eftersom man tror att även om man är vaccinerad så kan man fortfarande bli sjuk(men du blir inte allvarligt sjuk) och föra smittan vidare.

   Svara

    Ja för att smittan fortsätt kommer existera eftersom vissa grupper inte kan vaccinera sig. Så ju fler som avstår vaccin ju större risk, alltså faller inte alls solidaritetstugget.

    Svara

     Detta virus kommer finnas kvar i nån variant oavsett hur många som vaccinerar sig eftersom viruset muterar. Kommer med stor sannolikhet bli en variant av säsongsinfluensa. För att citera FoHM: ” Ett nytt pandemiskt virus konkurrerar ofta ut tidigare säsongsinfluensavirus och etablerar sig efter några år som en variant av säsongsinfluensa.”

     En av säsongsinfluensorna vi har nu är tex rester från det som var Hong Kong-pandemin.

     Svara

      Återigen, kommer fortfarande minska risken. Vacinet har även visat sig fungera på den största muterade varianten så mycket tyder på att det kommer fungera på andra också.

      Svara

  Vet att det är fel, men jag önskar så himla mycket att alla som inte tar vaccinet blir svårt sjuka eller dör. Står inte ut med folks idioti. Ca 350 st av över 5 miljoner vaccinerade fick narkolepsi av svininfluensavaccinet, som dessutom var ett helt annat vaccin… Hur FAN kan folk se det som en stor risk? Jag är gravid och får inte vaccinera mig. Är livrädd för att få covid.

  Svara

   Så där resonerar bara någon som aldrig behövt uppleva en tragedi. T.ex behövt uppleva en olycka med låg sannolikhet eller att någon nära dött i en ovanlig sjukdom. 350 Pers med narkolepsi som fick sina liv förstörda är 350 st personer för många. Hoppas varenda jävel som tar vaccinet inte kommer och gnäller sen om det visar sig att det medför oförutsedda biverkningar. Ps. Jag var också gravid under större delen av förra året. Men det gick finfint så det löser sig ska du se.

   Svara

    Det är jättesorgligt att de 350 st fick narkolepsi. De hade troligen fått det av att få svininfluensan också.

    Svara

    Så där resonerar alla som HAR upplevt en tragedi. Tro mig! Jag har stött på min beskärda del av idioter genom livet, och om det är något man har lärt sig så är det att det är synd att dödsstraffet avskaffades.

    Svara

   Hoppas DU dör av vaccinet, när du tar det sen efter ungen är ute.

   Svara

   Usch hoppas karman tar dig🤢

   Svara

   Det är helt fruktansvärt att du önskar livet ur folk som inte resonerar som du… Bara för att jag är rädd att ta ett vaccin skall jag behöva dö.

   Svara

  Men vad är poängen när man fortfarande kan smitta andra och bära viruset?

  Svara

   Obs har redan haft Corona och för min del var det inte så farligt. Jag är ej rädd för det och jag kan ju fortfarande smitta andra…

   Svara

    Mycket mindre troligt att du smittar någon efter vaccinering.

    Inget som inte säger att du inte kommer bli allvarligt sjuk andra gången. Och mest troligt kommer du bli sjuk igen när dina antikroppar försvinner och du utsätts för en muterad variant. Vaccinet som det ser ut idag skyddar även mot mutationerna.

    Svara

     Märks att du bott utanför Sverige @therealhmm de plaskar på i sin ankdamm men du har vettiga svar ! Gillar skarpt att du står på dig. Noll ironi kanske tyvärr måste påpekas.

     Svara

     Antikroppar säger inte allt om immuniteten eftersom att det är T-cellerna som kommer ihåg viruset och sätter igång att bekämpa det. Efter en naturlig infektion kan antikropparna försvinna fort men ger (oftast) ett väldig gott skydd i och med de sk T-mördarcellerna. Ja, du kan bli sjuk av en muterad variant av covid-19 men sannolikheten är EXTREMT stor att du blir väldigt lite sjuk, tänk vanlig förkylning, för att du nu har sk kryssimmunitet.
     Ja, vaccinet verkar fungera på de mutationer som nu finns, men om ett år eller två då? En naturlig infektion ger ofta en bredare immunitet i dessa celler än ett vaccin gör. Hur det är med det nya vaccinet låter jag vara osagt än så länge…

     Det kan kanske bäst förklaras med när du tex får en ordentlig influensa så har du ett naturlig skydd i uppåt 10år mot de andra varianter som kommer följande år tack vare den sk kryssimmuniteten medan influensavaccinet måste du ta VARJE ÅR för att det inte bygger upp immunförsvaret på samma sätt som en naturlig infektion. Detta är känt oss alla immunologer och Annika Linde som vara statsepidemiolog under svininfluensan tog vare sig pandemrix eller de årliga influensavaccinerna eftersom de, som hon sa i en intervju med Ulf Elving, ”förstörde hennes eget immunförsvar”. Hon menade att dessa vacciner var för de inom riskgrupperna där en influensa kan betyda allvarlig sjukdom.

     Svara

      För att förtydliga så betyder det alltså inte att du inte kan bli sjuk kommande år efter en rejäl influensa. Men du kommer istället uppleva det som att du bara blir lite förkyld tack vare kryssimmuniteten istället för att du är däckad i 2-3 veckor. Kroppen och immunförsvaret är fantastiskt! Precis lika fantastiskt tycker jag att vaccinet är för de som vet att en infektion är potentiell livsfarlig….

      Svara

      Äntligen någon som vet HUR det fungerar!! Gissar att de kommer kalla dig knäpp, antivaxxer mm mm. Men det här är faktiskt sanningen. Ingen konspiration och går lätt att kolla upp för de som är intresserade!:)

      Svara

   Detta är ett stort problem med media.

   Hur stor sannolikhet tror du det är att du kommer bära och smitta andra efter vaccinering?

   Och i vilket fall skyddar det dig själv mot att bli allvarligt sjuk eller ens sjuk alls.

   Och om tillräckligt många inte blir sjuka pga att de är vaccinerade, ja då blir hela samhället immunt i största möjliga mån, och då slutar alla att sprida viruset.

   Svara

   Svininflunsan ökade risken att drabbas av narkolepsi precis som vaccinet gjorde.
   I Kina för man inte vaccinerade mot svininfluensan gick också antalet narkolepsidrabbade upp pga att de haft svininfluensa.

   Svara

    Felpost

    Svara

  Hur vet man om det är farligt att ta vaccin om man redan har en autoimmun sjukdom som struma (giftstruma)? Jag vill inte ha fler sjukdomar än jag redan har om vaccinet utlöser det. Ser man svar som experter svarar om autoimmuna sjukdomar ska man fråga sin läkare, vilken läkare som inte är expert kan svara med säkerhet om det är farligt.

  Det kanske är därför en del tvekar att ta vaccinet när dom är osäkra.

  Svara

   Fråga din läkare.

   Själv förstår jag inte varför det skulle vara farligt för att du har en autoimmunsjukdom, även om jag har läst om spekulationer om att om man tar multipla sorter av vaccinerna så skulle det kunna utlösa en autoimmunreaktion. Vad dessa tankar grundar sig i vet jag inte, och känns väldigt långsökta, men som sagt, fråga din behandlande läkare.

   Svara

    Jag har ingen behandlande läkare längre, jag är utskriven från medicinkliniken sedan några år tillbaka. Läkare på VC kan mindre om min sjukdom än jag, dom kan inget om detta så jag vågar lita på dom.

    Svara

     Ah, förstår ditt dilemma. VC hade jag inte heller litat på.

     Finns det någon docent eller professor på ditt närmsta sjukhus som du kan kontakta och fråga?

     Svara

     Sök specialist. Du kan remittera dig själv via 117 eller be KRY om en remiss (många klagar ju på KRY men i såna lägen när du behöver specialist och inte har en är de outstanding).

     Svara

      Tack det ska jag göra.

      Svara

  Jag kommer att ta vaccinet när jag känner mig trygg i att det inte kommer oväntade biverkningar. Svininfluensan fuckade upp mitt huvud och tyvärr är jag nojig sen dess.

  Svara

   Hur lång tid tar det innan du blir säker då? Några månader? 1 år? 10 år? Du har ju ingen aning om långstidseffekter t.ex.
   Obs! Är själv inte säker på att jag vill ta vaccinet pga rädsla för biverkningar därför jag undrar hur du resonerar. När vet man?

   Svara

    Man vet inte, det är svaret. Precis som det är så otroligt mycket man inte vet just nu när framtiden är oviss. Så vad man får göra är att lyssna på dem som vet lite mer än vad man själv gör: Kunniga läkare och andra som studerat medicin. Och till sist får man läsa Bröderna Lejonhjärta, vara lite modig och ta vaccinet även om man är rädd.

    Svara

     Fan Anna, det är nästan så du gör en tårögd här på fredagskvällen!

     Svara

     Jag kommer aldrig att ta ett vaccin om jag känner inom mig att det inte känns rätt. Min kropp, mitt val.

     Det är synd att Pandemrix (?) gick som det gick och att det gör folk nojiga. Ju äldre jag blir inser jag också att man inte kan lita på farbror Staten så mycket som jag tidigare trott.

     Svara

    När man vet vet jag inte heller haha. Men det är något som kommer tänker jag.

    Svara

    Så länge läkare inte ens kan hjälpa en med o man brister på vitaminer o mineraler o ändå mår skit. Så länge! Får tjata sig till prover

    Svara

  Fick första dosen i onsdags! Visst känns det lite nervöst över ev långtidsbiverkningar, men kändes ändå självklart när jag jobbar i vården. Hade nog inte tagit för mig själv, men kändes självklart som ”en för laget”

  Svara

  Okej snälla folket. För det första är inte detta ens samma typ av vaccin som svininfluensan var. Då skickade man in en aktiv substans. Nu skickar man in mRNA som talar om för kroppen vilken typ av substans den ska skapa för att skydda sig mot corona-viruset. Och eftersom kroppen identifierar detta protein som främmande skapas antikroppar.

  ALLA läkemedel vi tar har biverkningar. Här kan ni läsa om biverkningarna hos ipren (https://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=19851206000022#side-effects). Bland annat hudutslag, diareé, sömnlöshet, anemi mm. Och innan ni säger att ”ja men dessa är ju jätteovanliga att man får”, det var narkolepsi vid svininfluensan också! Ca 400 av 5,3miljoner, dvs 0,0075%.

  Svara

   Stort tack, älsk på att nån kan sina saker i det här kommentarsfältet.Trevlig helg på dig, S!

   Svara

   Heja dig S!! 🥳🥳🥳

   Svara

   (mRNA gäller dock inte alla sorters vaccin mot covid-19. Tex Astras är inte ett sådant.)

   Svara

    Man får inte välja vaccin. Så man kan inte säga att man endast tänker ta Astras.

    Svara

     Va?

     Svara

      Vadå va? Vad är det du inte fattar?
      MAN FÅR INTE VÄLJA VILKET VACCIN MAN SKA VACCINERAS MED. Man kan inte kräva att få Astras eller Modernas osv. utan får vackert ta det som erbjuds.

      Svara

       Jaaaa? Och varför säger du det till mig?

       Svara

        Eru full?

        Svara

         Always.

         Svara

   Heja! Man har ju också en överhängande känsla av att väldigt många länder faktiskt kommer kräva att man är vaccinerad för att kunna resa in framöver. Sannolikt kommer ju inte vaccinvägrarna vilja sitta och trycka på sin kammare för evigt direkt (vi är ju så vana att kunna röra oss fritt i världen med vårt svenska pass) så med lite tur löser sig vägra vaccinera sig-problemet per egen maskin så att säga… Jag ska ta sprutorna såklart! Är en vaccinförespråkare i alla lägen 🙂

   Svara

    Flera länder vill införa vaccinpass men det är fortfarande oklart hur och vilka som eventuellt kommer att göra det. Och från när det i så fall skulle gälla eftersom alla länders vaccinplan ser olika ut. Och jag har hört att det kommer att göras undantag med intyg och negativt PCR-test. Därför att man inte kommer att kunna diskriminera folk som av olika anledningar inte kan vaccinera sig. Och det av medicinska men också etiska skäl. Så… vi får väl se!

    Svara

     Det är inte så länge sedan det krävdes vaccinintyg för inresa i vissa länder. Ni som är lite äldre kanske minns det gula kortet man hade i passet med vaccineringar inskrivna.

     Svara

  Du får gärna ta den först!

  Svara

  Men låt folk göra precis vad dom vill med sina kroppar. Så trött på denna debatt nu.

  Svara

   Nej, inte när det gäller vaccin, då får inte folk göra”som de vill med sina kroppar”. Vaccin bygger just på solidaritet, det är inget personligt val. Finns ett antal länder där det är tvingande med olika vaccinationer och även länder där du inte får tillgång till vård, social etc om du inte vaccinerar dig. Önskar vi gör samma i Sverige, borde inte finnas personligt val för vaccineringar alls.

   Svara

    Okej. Ta det lugnt. Jag kommer inte spruta in vad som helst i min kropp utan att se att det verkligen inte ger biverkningar. Jag har haft Corona. Jag dog inte. Märkte det knappt. Och jag sitter mer eller mindre isolerad. Jobbar hemma. Beställer hem all mat. Träffar nån enstaka utomhus ibland. Så varför MÅSTE jag vaccinera mig?!
    Ni är verkligen helt galna.

    Svara

     Nej folk ska verkligen inte få göra vad de vill med sina kroppar när det kommer till vaccin. Finns ett starkt stöd för vaccinering i allmänhet och så ska det fortsätta vara. Att skippa vacineringar ska inte normaliseras.

     Svara

      Att ’tvinga’ folk vaccinera sig med ett nytt vaccin som vi inte vet långtidseffekterna på skulle kunna bli rena döden för vanliga vaccin också om vi får en ny narkolepsiskandal.

      Är det värt det? Varför så bråttom? Antalet fall går ju ner redan nu så snart är andra vågen över oavsett.

      Svara

       Narkolepsiskalndalen hahaha..går inte att diskutera med foliehattar så jag avstår.

       Svara

      Haha ni har verkligen blivit helt galna.

      Svara

      Så vi ska skita i vår grundlag och strunta totalt i de mänskliga rättigheterna? Du låter som en Hitler.

      Svara

      Flytta till Nordkorea då, där tvingar de hela in befolkning att vaccinera sig.

      Svara

    Denna pandenmin har visat hur osolidariska de flesta är. I princip ingen har brytt sig om dem i riskgrupp genom att hålla avstånd. Folk har fortsatt resa och festa som om det inte finns någon morgondag och nu vill ni att VI ska ta ett jävla vaccin så att NI ska kunna fortsätta ert egoliv?!!!

    Svara

     Ursäkta men är du helt puckad eller? Det är för i helvete för de i riskgrupper och folk med allvarliga sjukdomar som inte kan ta vaccinet som vi andra ska ta det. Nej, det är ni som är egoistiska som gör att dessa människor kommer vara rädda för att leva sina liv när alla andra börjar göra det.

     Svara

      Du din puckade djälva jubelidiot, jag ÄR i riskgrupp och sådana som du har inte brytt sig ett skit om oss under pandemin! Ni har inte hållt avstånd, ni har hånat oss när vi bett er, ni har fortsarr festa och resa. Så ta du bara och dra åt helvete med ditt skitsnack!

      Svara

       Anonym 01:52//
       Hört talas om ödmjukhet o respekt? Bete dig

       Svara

      Anonym 21.07//
      Hört talas om ödmjukhet o respekt? Bete dig

      Svara

    Men ursäkta? Bygger på solidaritet och ”inget eget val”. Lägg ägg. Så ska man vaccinera sig av solidaritet eller av tvång menar du?

    Svara

  Jag hoppas att senare i vår/sommar, när alla blivit erbjudna vaccin, att allt öppnar upp igen. Så kan dom sin vägrar vaccin själva få gå runt och va oroliga och rädda för sig och sina familjer. Få bli svårt sjuka. Vi andra som gör det vi kan för att skydda varandra, vi vill gärna börja leva ett normalt liv igen.

  Svara

   Du kan ju fortfarande blir sjuk i det, bära smittan, föra det vidare. Så nej, du kan inte hänga med folk som tidigare oavsett.

   Svara

    Orkar inte…

    Svara

    Ja fast om alla som vill vaccinera sig har fått göra det, får väl dom som inte vill vaccinera sig skylla sig själva om dom blir sjuka.

    Svara

     Läs min kommentar igen.
     Man kan fortf bli sjuk samt smitta någon trots vaccination. Det är ingen garanti att du inte blir sjuk/ jättesjuk/ dör!
     Orkar inte….

     Svara

      Men risken blir ju mindre. Man kan få otaliga sjukdomar eller vara med om vilken olycka som helst och dö.

      Svara

      Fast det skyddar ju mot att bli allvarligt sjuk. Och smitta vidare? Absolut, men då får ju dom som vägrar vaccin skylla sig själva när dom blir allvarligt sjuka 🙂 🙂

      Svara

    Men vad ska vi göra då? Isolera oss i fem år?! Vi MÅSTE öppna upp samhället så fort läget ser bättre ut.

    Svara

     Det kommer inte ta 5 år innan den har muterat till en vanlig säsongsinfluensa, precis om alla andra pandemi-viruset gjort innan…

     Svara

      Vilka pandemin-virus syftar du till? Eller drog du nu bara ett argument från hatten?

      Svara

       Va? Det är ju allmänt känt att pandemi-klassade virus muterar till mildare varianter. In och läs på Folkhälsomyndigheten. Bland annat Hong-kong influensan och svininfluensan cirkulerar än idag som säsongsinfluensa; dödar fortfarande äldre och sköra alltså.

       Svara

  Barnuppfostran
  Hunduppfostran
  Veganer
  Anti-vaxx
  Är det någon som fortfarande inte tror att Camilla medvetet fiskar så många kommentarer som möjligt?

  Svara

   Såklart hon gör. Camilla vill tjäna pengar precis som alla andra i världen.

   När och var kommer boken?

   Svara

  Jag saknar tiden när vi inte blev tvåvingad var och varannan persons tankar och åsikter om samtiden, forskning och liknande. Det är definitivt internets baksida.

  Och ironin i det hela är att jag uttrycker en samtidskritik på internet.

  Svara

  Men lyssna på de som kan något om det känns så osäkert??? Sitter ni så varje gång ni är hos läkaren också? Måste ha exakt all info på pricken om varje recept läkaren skriver ut?

  Svara

   Japp!

   Svara

   Med tanke på att jag allt som oftast hamnar på fel sida i procentsatserna om biverkningar så ja, jag ber om utförlig information. Därmed inte sagt att jag inte ska vaccinera mig.

   Svara

  Jag och mina barn har tänkt att prova på det här med urinterapi istället.

  Låt inte big pharma lura er till att vaccinera! Allt naturliga finns redan i er kropp! Gör er egna research!

  Svara

   Troll? 🙏

   Svara

    Du är ett falskt troll TRH. Du orkar ju inte ens kolla sanningen själv..

    Svara

   Ska du kissa på dina barn?

   Svara

    Nej dom dricker sitt eget urin.

    I den utsöndrade urinen samlas alla kroppens upplevelser – fysiska och psykiska -. Återinförandet av urinen i kroppen tvingar kroppens immunförsvar att konfrontera samma erfarenheter en andra gång, vilket ger det ett andra incitament att hantera problemet.

    Urin fungerar som en nosod, en liten sjukdomsimpuls som, när den introduceras i kroppen, utlöser immunförsvarets helande egenskaper. Från homeopati är principen om ”helande som med som” välkänd. Dagens vaccinationer arbetar enligt samma princip: En liten impuls av en sjukdom introduceras i kroppen för att utlösa sin massiva försvarsmekanism. I fallet med immuniseringar kan man få skydd som varar i årtionden

    Svara

     Då lär nån ringa soc hörru…

     Svara

  I länder som Nordkorea och Kina till vissa delar finns ju tvångsvaccinering. Där måste man vaccinera sig och genomlysningen av vad man får i sig finns inte heller. I en demokrati kan man själv välja såna här saker så även för oss som vill vaccinera oss får vi förstå att andras åsikt också har ett ”värde” och att dom får bestämma själv. Det är farligt/dumt/synd/riskabelt osv allt vi vill kalla det men så är det i vårt land. Det man kan göra är t.ex. att säga att man inte kan/får flyga itll vissa länder, med vissa bolag osv om man inte har ett covis-vaccinbevis och kanske inte heller kan ta alla jobb (om arbetsgivaren får rätt att bestämma sånt, vet ej). Ett samälle är ju bara så starkt som dess svagaste länk och det är i såna här tillfällen som vi har nu som det blir extra tydligt. Vi ska absolut vaccinera oss men jag tycker samtidigt man ska akta sig för att dumförklara dom som inte vill t.ex pga narkolepsi eller annat dom är rädda för.

  Svara

   Tack! 🙏 Jag blir faktiskt mörkrädd när jag läser om folk som ropar förbud och tvång till höger och vänster. Jag tycker de tar vår fina demokrati som vi har för given.

   Snälla läs på historien och inse hur skör vår demokrati är – det börjar med olika intrång ’för folkets bästa’ och sen är snöbollen i rullning…

   Svara

  Man ska ta vaccinet annars är man bara en liten lort!

  Svara

   Man ska fatta ett eget beslut angående den egna kroppen. Som tur är har vi en stark grundlag som skyddar oss mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Så skönt att få ha kroppslig integritet och välja själv!!

   Jag kommer inte att ta vaccinet.

   Svara

    Problemet är att ditt val påverkar fler än dig.

    Svara

    Tönt.

    Svara

  En anektot jag vet, men värt att notera:
  På ett äldreboende någonstans i Sverige lyckades man hålla Covidsmittan stången i tio långa månader(varken personal eller de boende blev smittade)…tills man började vaccinera de gamla och tog strax därpå in vikarie direkt från en annan(covidsmittad) avdelning, Vikarien arbetade under ett par timmar bara, med både visir, munskydd och handskar… visade sig sen vara smittad och ”lyckades” smitta ner en nyvaccad boende trots att h*n knappt var nära denna person…

  Svara

   Inget konstigt, eftersom att man inte har fullt skydd förrän efter man tagit andra sprutan.

   Svara

    Under hela pandemin har det sagts att visir, munskydd och handskar(+ en god hygien) är ett fullgott skydd.

    Svara

    Tycker det är konstigt iom att de använt skyddsutrustning och inte varit nära.

    Svara

   Så länge det inte finns en lag på att alla måste vaccineras så finns det två valmöjligheter. Helt enligt lagboken.
   Ni är många som inte verkar fatta det.
   Om jag ska vaccinera mig – BIG NONO!

   Svara

  Det positiva med vaccin är att covid försvinner snabbare.
  Dock är det ca 0,6% av befolkningen som dött av covid. Av dessa skulle majoritet sannorlikt validitet av annan sjukdom.
  För de flesta är det alltså ”helt onödigt” att ta vaccin. Förstår dem som inte vill.

  Svara

   Fel.

   Svara

    Vad är ”fel” i detta då? The real hmm?

    Svara

     Att de skulle dött ändå.

     Du kan inte blanda ihop statistik med inviduella öden. Den personen som dog i covid kanske skulle dött flera år senare av något annat och den som har överlevt covid skulle kanske dött i influensan i år. Det är inte samma personer som vi pratar om och ingen kan säga något om när någons tid är utmätt såvida de inte har en dödlig sjukdom från början, vilket fåtalet av de som dött i covid har haft.

     En person är inte en siffra som du kan jämställa rakt över.

     Svara

      E, jo? Man kan verkligen blanda ihop statistik med individuella öden. Annars kan man ju bara blanda ihop lite känslomässiga argument huller om buller, som du gör.

      De som tar vaccinen och får biverkningar då?räknas inte dem i sitt känslomässiga resonemang?

      Och FYI; det dog totalt 97000 i Sverige 2020, och 92000 året innan. Det är inte ens en stor skillnad.
      Majoriteten av de som får Covid kommer inte dö, sen finns det självklart undantagsfall. Men majoriteten av de som tar vaccinet därimot, kommer göra det utan att egentligen behöva.

      Därav att jag menar att jag förstår de som inte vill.
      Hur kan jag ha fel i detta?

      Svara

  Fick första sprutan igår! Är vårdpersonal. Pratar inte ryska än 😂

  Svara

  Borde man vaccinera sig även om man är frisk, relativt ung, utan underliggande sjukdomar? Jag fattar att det isf inte är för sin egen skull utan mest för andras skull.. eller?

  Svara

   Även för din egen. Även de som får milda symtom när de blir sjuka kan drabbas av lång-covid. Kanske men för livet.

   Svara

    haha drabbas av lång-covid? Nej friska unga människor kommer inte drabbas hårdare av covid än en vanlig säsongsinfluensa.

    Svara

    Hahah nej, eller nja. Det KAN såklart hända, men risken är minimal.
    Kom med logiska/faktabaserade argument och inte bara känslomässiga, tack

    Svara

     Den är 10%

     Svara

      10%?

      Källa?

      Svara

      Vad är 10%

      Svara

      Tappade du bort din låtsaskälla?

      Svara

   Jag skulle inte göra det. Eller rättare sagt, jag kommer inte att göra det!
   Till och med Spanska sjukan dog ut efter två år så jag avvaktar och väntar ut coronaviruset.

   Svara

  Tänker att de som isolerar sig på allvar bör ju vänta tills de som rör sig mer ute i samhället har vaccinerat sig. 🙂

  Svara

  där sjönk du i mina ögon..

  Svara

  Efter att läst innehållet=NEJ

  Svara

  Finns ganska extensiv forskning som visar att
  argumentera med ngn som är konspirationsteoretiker eller liknande är menlöst. Man gör det bara värre.
  Fråga istället för att informera.

  Svara

  HUR kan man vara så naiv att man frivilligt vill ta ett vaccin som inte ens testats och beprövats? De vill mest tjäna pengar på folks rädsla. Hur många som helst fick narkolepsi av svininfluensavaccinet. Och vaccinet ger inte ens 100% skydd mot att få corona???
  Foliehatt eller korkat får som bara livlöst följer strömmen? Hur kan ni ens lita på myndigheter och läkemedelföretag? De är KORRUPTA.

  Svara

   hur kan man vara så korkad som du… vaccinera dig inte då, kanske vi kan rensa ut lite sämre gener när sådana som du dör bort. hårt men det finns en poäng

   Svara

  Jag följer en tråd på flashback om detta och tyckte någon som postade en kommentar där hade en intressant synvinkel.

  Den personen skrev att: Hade det inte varit smartare att vaccinera alla unga först? Det är ju trots allt de unga som är mest sociala och sprider därför lätt smittan omkring.

  Och jag har tänkt lite på detta… Stämmer inte det? Varför vaccinerar man alla på äldreboenden först? Kan det vara då att dom famla är lite av försökskaniner? Tänker mig att det hade varit svårare för de som bestämmer om vaccin och sånt att hantera en situation där massor av unga personer får konstiga biverkningar, medan det är ”enkelt” att sopa undan spår när det gäller dom gamla? Kan vi ens veta vilka eventuella biverkningar folk på demensboenden har? Dessa personer är ju sinnesförvirrade i vanliga fall, och det är alltid enkelt att skydda / vinkla situationen när det gäller folk som inte är tillräckligt pigga och friska för att själva yttra sig eller komma med svar..

  Svara

  Trist ändå när debatten tas ned till den här nivån som om diskussionen om covid vaccin ska föras mellan ”vetenskapen” & ”ufo skådare.” Det gör ju att man inte orkar engagera sig. Hade väldigt mycket hellre sett en debatt om risker mellan människor som faktiskt vet vad de pratar om, dvs ”vetenskapen” & ”vetenskapen” men om risker med oprövat covid vaccin inte kan tas på en seriös nivå finns ju ingen anledning engagera sig. Tror inte att viljan att avfärda alla skeptiker som 5G fobiker direkt ökar vaccineringsbenägenheten bland folk heller.

  Svara

  Tror du missuppfattat termen white privilege lite, Camilla… Den är absolut riktig men används i fel sammanhang här. White privilege hade det handlar om ifall alla de 25 människorna i Guinea Conakry som fått vaccinet är vita. Här handlar det snarare om västerländsk imperialism, eller vit imperialism. Också RASISM, men inte specifikt white privilege-tropen.. har större grund i kolonialism.

  Svara

  Så är det mer all vaccin tyvärr. Kolla bara på de som tror vaccin i vaccinationsprogrammet ger autism. Det bevisar vara vilket hat det är mot autism. Att folk hellre se sina barn sjuka och dö än att de får autism.

  Vaccinet mot covid har studerats sedan 2003 sen viruset från då brast ut. Den grunden och forskningen är anledningen till att det kunnat gå fort fram idag när covid uppstod. Det är vad folk inte förstår. De litar heller på en medelålders person hemma på toa än en utbildad biomedicinsk analytiker.

  Svara

  Ger gärna min vaccindos till vem som helst som vill ha den.

  Svara

  Undrar lite hur man tänker när man tror att hat och hot ska få fler att vaccinera sig? :s
  Folk är olika, alla har olika erfarenheter. Kom med fakta istället.. Att skriva att folk som är oroliga för eventuella biverkningar är osympatiska foliehattar som inte förtjänar vård etc hjälper ju ingen😂 kan garantera att inte en enda orolig människa som läser detta inlägget tänker ”oj, nu jävlar måste jag ta sprutorna.. Annars blir jag så hatad & det är viktigare att folk jag inte känner tycker att jag gör rätt, än att jag eliminerar risken för eventuella biverkningar av vaccinet!!!”. Kom igeeeen! Vill man försöka föra någon slags kamp mot de som ej vill vaccinera sig, så får man nog hitta en bättre taktik än att hata & bete sig som barnrumpor.
  Tack & kramis

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.