Att ge bort sponsrade presenter?

 

Antonija Mandir gjorde ett samarbete för att kunna ge bort en barnvagn i present till vänner som skulle få barn och visade glatt upp överlämnandet på sin story med en film inifrån affären. 
Och hon är inte ensam om detta.
Dasha Girine har just nu en lång story om ”den bästa present hon någonsin givit bort” – ett samarbete med Memira, där hennes sambo fått refraktiv kirurgi i julklapp för att korrigera ett synfel.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här typen av presenter.
Kan det ens kallas för en present, när gåvan är villkorad så till vida att mottagaren måste ställa upp i reklamen för att överhuvudtaget få ta del av den?
”Får jag presenten för att givaren tror att det är någonting jag önskar mig, eller får jag den för att givaren redan rott i land ett samarbete som i slutänden kommer gynna hen och hens varumärke ekonomiskt?”
Så skulle nog mina tankar gå i alla fall….

Hur tänker ni kring det här?

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad spelar det för roll på vilket sätt betalningen av presenten går till? Mottagaren är väl nöjd hursom för att den får (en så pass dyr) present. Influencers betalar med sin tid och energi som de lägger ner på att skapa materialet, tkr absolut det är likvärdigt med andra betalningar.

   Ja, det är ju ett jobb. Man jobbar ju för att få lön som man sen kan köpa presenter för. Här gör de ett jobb som resulterar ingen present. Samma sak egentligen men olika vägar

  Douglas är nog rätt nöjd med att få en sponsrad ögonoperation skulle jag tro!

   Eller hur? Varför skulle det vara sämre på mågpt sätt bara för att det är spons..

  Jag trooooor att de samarbetena isf är planerade. Dvs han behövde det, så hon skaffade samarbete. Så hon överraskar inte honom egentligen, utan är väl medveten.

  Det är väl ingen present om influencern får betalat för samarbetet.. . Då är det väl snarare jobb

   What..? Är ju fortfarande en present för mottagaren.

   Om utfallet av jobbet är en present ist för pengar, vad är skillnaden? Ser verkligen inte problemet här

   Min målare till kompis kom och tapetserade min hall som födelsedagspresent (jag har velat gjort det länge men inte hunnit/kan inte så bra). Är det då ingen present eftersom det är personens jobb. I alla fall den bästa presenten på länge enligt mig.

    Det jag tror Camilla snarare syftar på är att Influencer gör ett samarbete som gynnar en vän men tar samtidigt betalt för att genomföra samarbeten. Utöver det tvingas vännen att ställa upp på exponering vilket inte hade skett om Influencer själv betalat för presenten som en vanlis. Om din målarvän fått betalt av någon annan för att tapetsera din hall (vilket gynnar hens företag) hade det varit en present till dig då?

     Är det inte snarare som att målaren i present tapetserar hallen men tar också en bild på resultatet till sitt företags hemsida eller instagram?
     Vännens hall är fortfarande fin och företaget får kanske bra publicitet?

  Barnvagnar är svindyra. Hej influencers! Jag ställer gärna upp på bild/video om ni vill ge mig en barnvagn i present. ??

   Går också fint att handla begagnat, köpte typ inget nytt när mina barn var små?

    Handlar också bara begagnat men hade ändå gärna tagit emot sponsrade vinteroveraller av valfritt kvalitetsmärke. Inte blivit kränkt alls 🙂

  Jag tycker det är härligt, oavsett om personen är med på det eller inte! Hade varit sjukt glad om min kompis eller partner fixade något åt mig via sin plattform. Gör mig inget om hen får det bra ekonomiskt på köpet 🙂

   Ja vad spelar det för roll. Finns ju inga andra tillfällen man skulle bli arg för att få något/få billigare bara för att ens vän tjänar på det. Pappa har en bra personalrabatt samt provision på sitt jobb, men ska kanske tacka nej till presenter i fortsättningen, han får ju extra lön samtidigt……

  Det kanske är utlåningspresenter som väskorna etc.

   En ögonoperation till utlåning? Nja

    Sådär ja Pula, nu har du haft perfekt syn i 30 dagar. Nu är det Camillas tur så vi måste lasra bort synen i morgon!

  ?

  Är det ens en present om mottagaren av presenten är med i reklamen? Är det inte ersättning för arbete då och man ska skatta för gåvan?

   Tänkte det samma, inte present utan snarare ett tack för en motprestation.

  Hade älskat om jag haft influencervänner som gav mig saker. Win-win tänker jag

  Verkar som att Sindy börjat med NuSkin om man kollar hennes storys på Instagram

   Det skänker ju ändå det företaget och den där Annica som också höll på med det en hel del trovärdighet, Sindy har ju ordning på torpet och bra koll på grejer. Känner mig genast lite mer positivt inställd till NuSkin.

   På tal om nuskin, kan du snälla luskar Sara Tjulander? Anar ugglor i mossen…..
   Varje gång jag går in på hennes youtube har hon olika antal följare. Bara ikväll har det stått 37.000 1.61 MILJONER och nu noll? Har aldrig hänt med någon annan på yt. Sen googlade jag köpa följare på youtube och fick upp en vide där företaget man köper följare av förklarar hur det går till(när man köper från dom) och då säger han att antalet subs kan variera beroende på hur deras olika servrar ligger till olika dagar. Fattade inte riktigt men låter ju precis som det som händer när jag kollar på Saras kanal….

   Det är dessutom konstigt om hon nu har nästan hundra tusen på insta att hennes videos bara har några tusen views…

    jag kollade nu, hon hade 214 000 prenumeranter(men bara 2000-8000 views på sina videos. SKUMT!

    Nu syns inte hennes prenumeranter? Bara för mig? Står bara hur många videos hon har ?

     Ser inte heller! Ser bara hur många wiews varje video har!

  Hon är gravid! Såg henne på stan och det är omöjligt att dölja. Så kul för dem!!!

   Vem är gravid?

   Dasha?

  MY’s sambo bortrest o hon inte vet när han kommer hem.
  Slut mellan dem kanske?
  Med tanke på M deppighet

   De var väl precis iväg till fjällen, men skenet kan givetvis bedra.

  Skattefusk. Kompisen borde betala förmånsskatt och/eller inkomstskatt minst

   Varför skulle inte influencern kunna göra det? Om någon får lön som ersättning för arbete och skattar på den och sedan köper en present till någon annan så är det ju klart sen. Om en influencer får en produkt som ersättning för arbete och skattar på den och sedan ger saken vidare i present, så borde det ju också vara klart sen. Om lönen eller saken inte skattas på borde ju det ansvaret ju rimligen ligga hos den som ingick i kontraktet för att få lönen/saken som ersättning för arbete?

  Tänker att en present är en present, som hade kunnat säljas annars.

  Eller så utnyttjar man sin kompis för att få publicitet och visningar? JLC är väldigt duktiga på just det. Nej tack för mig, tycker sällan det känns genuint.

   Min dotter har kollat mycket på tv/iPad & hon pratat hur mycket som helst. Mer än andra i hennes ålder.. så behöver inte alls bero på det. ????

  Så jävla synd om Dashas unge som bara stirrar ner i paddan hela tiden. Varje story på honom! Och hon skrev för ett tag sen att han inte pratar ännu, inga ord alls. Det 100 % pga paddan, fattar hon inte det??

   Jag försvarar inte att han verkar sitta med paddan mest hela tiden, men tvåspråkiga barn kan vara senare i tal än enspråkiga barn.

    MYT!

     Också läst att det är en myt eller iaf saknas stöd för att det skulle vara så.

   Härligt med lite klassisk momshaming såhär på morgonkvisten!

    Buhu, grina då din tönt!

   Hur vet du att det beror på plattan till 100%?

   Det är väl kanske lite att ta i att hävda att det är ett 100 % samband, kan såklart bero på annat också, fanns barn som var sena i talet innan det fanns skärmtid.

  Ser inga problem med det. Mottagaren vet ju lika väl som du och jag att presenten inte var betald av henne. ?

  Present?
  Nja. Snarare en möjlighet för ”flunsa” att få lite goodwill o samtidigt betalt för det. Kompisarna behöver/vill ha något gratis o ställer gärna upp. Båda får de facto betalt. O nån vinner visningar o följare…
  Normal affärstransaktion i den världen skulle jag säga

  Skatteverket svarar: Sponsrade presenter förmånsbeskattas om ingen betalning/ersättning har skett, därefter kan man göra vad man vill med varan/produkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.