Apan testar autoimmun kost

Så här beskriver dietisten Sofia Antonsson AIP i Expressen:

AIP står för det autoimmuna protokollet som beskrivs kunna vara gynnsamt vid autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tillstånd. AIP bygger vanligen på paleo eller stenålderskost och liknar den antiinflammatoriska kosten, men är mer restriktiv när det gäller specifika livsmedel. Nötter, frön, ägg, potatis och baljväxter är till exempel inte tillåtet att äta. Därför ställer det höga krav på den som ska följa den här kosten.

Det saknas evidens för AIP och det är därför inga kostråd som används inom vården. Däremot är det ofarligt att prova så länge som man är medveten om att det är en strikt kosthållning. Det gäller att läsa på och lära sig då det är mycket att förhålla sig till. För dig med reumatism kan du lättare utvärdera vilken effekt kostomläggningen har på dina besvär. Om du skulle känna dig bättre rekommenderar jag att du därefter diskuterar medicinering med din läkare.

Hälsningar Sofia

Det här ska alltså Anna Suvanna Deebang – Apan satt i granen – försöka sig på.
Många av följarna tipsar om Sanna Brådings konto, eftersom hon äter antiinflammatorisk kost.
Hon äter dock ej AIP då det innehåller animaliska produkter och Sanna själv äter en helvegansk kost men hon skriver ändå att man är välkommen till hennes konton om man vill få tips på antiinflammatorisk och vegansk kost.

Har ni någon erfarenhet av AIP-kost?

135 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Antiinflammatorisk kost är en stor fet bluff

   Förlåt, autoimmun* same same but different

    Det var ju faktiskt en svensk studie som kollade på detta, de följde 68k svenskar i 16år och de hade goda resultat efter ha följt en anti-inflammatorisk diet. Det är ju lite som “the Mediterranean diet” som är hyllad av läkare världen över.
    Ska se om jag kan hitta länken.

      Obs obs obs jag blanda ihop AIP med antiinflammatorisk kost. My bad!

   Någon som vet vilken influencer som kidnappats?

   https://www.expressen.se/nyheter/kand-influencer-syns-blodig-bilder-sprids/

    Kolla aktuella ämnen på fb

    Namnet står i Aftonbladet.

    Någon som precis har blivit villkorligt frigiven. Han har samma förnamn som en karaktär i Madicken.

     Linus-Ida?!?!

    Fy fan vad gött om det stämmer! Ett sånt as ska bara ha det!

   Inflammationer är en del av immunsystemet. Vi ska ha inflammationer för att slå ihjäl bakterier och rensa bort virus. Skulle vi stänga av dem skulle vi duka under i nästa influensa.

   Lyssna till Agnes Wold.

  Var det Apan som var väldigt nära med lady Dahmer förut? Hänger inte dom längre?

   Senast här om dagen med Läckberg och Stina Wolter. Tyckte det va lite udda att Läckberg hängde med dem.

  Är det inte väldigt konstigt att man tänker att man ska börja på en diet, sitter med en skål grönsakssoppa och har ingen aning om vad man kan äta mer än det. Känns inte så välplanerat..

   Allt kanske inte är 100% som man visar/skriver på insta. Hon har antagligen lite tankar…

   Det är som bäddat för att misslyckas.

   Hon har väl säkert lite fler rätter att välja på men vill ha fler förslag?

  Kör jag strikt Keto el karnivore slipper jag pollenallergi, kronisk UIV och återkommande hemorroider. Men jag älskar frukt för mkt för att orka hålla på resten av mitt liv.

   Strikt köttätardiet alltså? Alla som äter kött är ju karnivor så förstår inte riktigt hur det kan vara en strikt diet?

    Missade du att det står ”keto” också?

     Nej, jag ser att det står keto ELLER karnivore

    Nej alltså karnivor, inte omnivor

     Alltså endast kött? Hur funkar det i praktiken?

      Det är rätt trist? kött, fett, smör, grädde ägg etc. Motsatsen till vegan kan man tänka:) men det ska vara bra kött, gärna närproducerat med god djurhållning, gräsbetande djur etc.

       Aha, visste inte att smör och ägg räknades in. ?

       ?

       God djurhållning lol

      Och inälvor, men tycker det är jobbigt o äta så kör hellre inälvstillskott.. rå lever är OK, godare än tillagad

       Hjärta är å andra sidan väldigt bra kött. Men, mer muskel än inölva så kanske inte vad du menade ändå. Dock tycker jag vi alla kan äta mer av denna organdel

        Ska strax steka upp ett lammhjärta i kärnat smör. ?

         Älskar kycklinghjärtan själv. Hårt stekta tills de fått fin färg och hoppar runt i stekpannan! Lite vitpeppar och vitlök om man vill ha mer smak men annars vitpeppar och salt bara. Jag rensar bort fett och vener så de är torra med tuggmotstånd när de äts!

    Som Carnivore äter man enbart kött, eller kött och andra animalier, eller kött, andra animalier och animaliska produkter(typ mejerier). De flesta kryddar maten, men inte alla.

    Ja, alltså att bara äta kött är ganska strikt skulle jag säga. Dock inget fel med det!

   Äter du en orimligt stor mängd socker om dagen så gör det givetvis skillnad om du slutar göra det.

   T ex underlivssvamp, infekterat tandkött ledvärk med mera blev jag av med när ja slutade tok-äta just frukt. Kunde leva på frukt för det är så jävla gött.

    Det finns dom som gör det. Googla Dr Morse och/eller följ Body cleanse Sweden på Facebook ☺️

   Har du Interstitiell cystit??

    Ska faktiskt på utredning snart:)

     Okej! Jag har IC! Planerar att ta bort urinblåsan.. blev vegan ett tag men det hjälpte inte å fått allt sjukvården kan erbjuda! Hoppas du får hjälp!

      Har du provat membrasin och q10 tillskott?

       Har testat membrasin å typ alllllla andra tillskott! Dock ej q10, får testa!

      Hur funkar kroppen utan urinblåsa?

       Men gör en konstgjord urinblåsa (neobladder) utav din egen tarm!

  På vilket sätt skulle nötter, baljväxter, potatis och ägg vara dåligt? Är förövrigt väldigt trött på dieter

   Undrar detsamma.

   På ungefär exakt inget sätt. Att äta en varierad kost med b.la mycket potatis, nötter, baljväxter och ägg, det är det absolut bästa och hälsosammaste för gemene man.

    Men det måste ju finnas en anledning till att dieten utesluter detta? Vad är argumenten liksom?

     Ani-inflammatorisk diet eller Medelhavsdiet/kost är ju dock mer en livsstil än diet. Läsk, chips och helfabrikat är typ det enda en ska “hålla borta” ser inte varför det skulle vara dåligt. Pasta finns med i båda i olika mänger. Du kan äta lax, kyckling, potatis, yogurt. Det största är egentligen att äta mer färgglada grönsaker och frukter på tallriken.

      Medelhavskost innehåller större möngd mat från havet, fisk skaldjur och musslor och då mindre mängd rött kött

    Dagens skämt! 😀

  Maten vi stoppar i oss påverkar kroppen, så jag tror på vissa dieter el kosthållningsråd. Hoppas det funkar för henne.

   Är det sant??

   JA SÅKLART
   Hade ju varit totalt orimligt och livsfarligt om maten INTE påverkade oss. Om den liksom INTE bröts ner i kroppen så näring gick ut i blodet.

   ALLA dieter där du begränsar och plockar bort livsmedel som kakor, läsk, pasta, mjöl, socker, godis GÖR att du går ner i vikt (oftast) det beror INTE av vilken diet du väljer, utan för att du kapar energiintaget.

    Är det sant??

    Varför snackar du om vikt när det är läkning Apan skriver om?

  Vem är Johanna E Olssons nya pojkvän? Någon som vet?

   Vem är ens Johanna?

    En influensa. Med en halv miljon följare. Mest känd för att klippa in sig själv i bilder från Paris.

   Jag är också orimligt nyfiken. Låt oss ta upp det på öppet spår ikväll om vi hinner.
   Hennes syster har också ny pojkvän och de alla fyra verkar vara på samma resa till Dubai där det shoppas dyra presenter till systrarna Olsson.

   Hon är väl prostituerad?

  Vi får se hur länge det håller i sig, hon har en tendens att ändra sig väldigt fort. Tycker det låter som bullshit, baljväxter, potatis, nötter och ägg ingår ju medelhavskosten, som är vetenskaplig bevisat som den bästa kosten.

   Diet och kost är ju inte direkt samma sak. Vill du banta tex finns det bättre dieter än medelhavs, vill du ha det bästa för kroppens funktioner är medelhavs bra. Extremdieter är bra innan tävlingar i tex bikinifitness för att få höga resultat, men är dåliga för kroppen.

   Allt beror ju på vad det är du vill påverka i/på kroppen när man pratar om bästa diet.

   Ja, Apans infall varar i snitt i 11 dagar:
   – hund
   – cykla
   – flätat hår
   – vv
   – ny hund(?)

   ALLT är ”min nya grej” och ”bara detta för evigt”!

  Nötter har mkt omega 6 som i kombination med lågt omega 3 är mkt inflammatoriakt

   Vad menas med inflammatoriskt egentligen? Att man skulle få inflammationer?

    Antiinflammatoriskt är ju att det har en dämpande effekt på inflammation i kroppen. Och är det inflammatoriskt så skapar det eller förvärrar inflammation i kroppen.

    Bättre att googla 🙂

    Jag har endometrios tex. Vissa mår mkt bättre av att äta antiinflammatorisk kost, på mig spelar det ingen roll. Skiten är lika tuff ändå, tyvärr.

     Okej tack, men det måste tillhöra ovanligheterna att man har en inflammation i kroppen?

      Det hör snarare till vanligheterna nu för tiden, med den usla kost och livsstil de flesta av oss ligger inne med.

      Är ju snarare vanligt, eftersom det är så mycket som räknas in i inflammationer: inflammerade hårsäckar, acne, inflammerade muskler, neurologiska inflammationer, artros, sår, benbrott, allergier/astma, reumatism, diabetes, glutenintolerans, psoriasis……………
      T.o.m träningsvärk forskas det på om det är inflammation i musklerna.

      Skillnad på inflammation och infektion. (Du behöver inte vara sjuk för att ha en inflammation.).

  Inte för att vara elak men känns som hon går all in för massa olika saker hela tiden och sen rinner det ut i sanden.

   Med tanke på att hon har adhd så är det inte superkonstigt!

   Jag, som själv har diagnosen, kan störa mig på när folk kallar adhd för en ”superpower”, just för att ett väldigt typiskt symptom är just det som Anna (och jag) jätteofta gör! Alltså, man får värsta superbra idén och drar igång den med buller och bång. Det kan vara att starta en ny hobby, byta jobb, möblera om eller haka på en diet. Efter en kortare eller längre tid så är det något annat som fångar intresset, och man kör lika stenhårt på den idén istället. 🙂

    Tyvärr så tror jag inte på folk när de säger att de har adhd längre. Man ställer egen diagnos och använder den som ursäkt hela tiden. Så fort man inte tycker något är kul längre så är det praktiskt att spela adhd/annan valfri diagnos. Ld är ju ett lysande exempel. Sättet hon blåste de som beställt prints är exakt vad jag menar.

     Sen finns det ju folk som faktiskt har en diagnos och kämpar varje dag med att försöka ha struktur och klara av att göra saker som andra klarar trots det, mig själv inkluderat. Dra inte alla över en kam.

     Vad tråkigt att du ska dra alla över en kam.

      Undrar hur det funkande förr när ingen visste vad ADHD var

       Hur tänker du då?

       Det gjorde det inte 🙂

       Man har vetat om ADHD i åtminstone 200 år nu. Så vilken tid är det du syftar på egentligen?
       Början på 1800-talet när egentligen ingenting funkade?

       Man kallade ungarna för dampbarn och såg dem som problembarn.

     Är det bara psykiatriska diagnoser som du bestämt dig för att folk använder som ursäkt? Eller även intellektuella funktionsnedsättningar? Kanske även somatiska diagnoser? Jag har svårt att tänka mig att såna här inlägg skulle få några likes:

     ”Inte vet jag, men det där med Downs syndrom – det är väldigt lätt att skylla på det när man inte artikulerar ordentligt, eller har en långsammare inlärning än jämnåriga. Som ICA-Jerry till exempel. Blir kändis och får jobb bara för att han säger att han har Downs!”

     ”Jag är så himla trött på allt snack om vinterkräksjukan! Snacka om modediagnos! Lite feber och magont har väl alla ibland. Det är ju bara att låta bli att kräkas! Jag har hört flera som säger att de kräkts 10-15 gånger på en dag och nån försökte till och med lura i mig att hon hade diarré! Förr hade folk inte diarré, utan var på sin höjd lite oroliga i magen. Hur kan det ha blivit så populärt?? Säkert för att alla vill ha immodium!”

      Det är lugnt, du har definitivt någon form av diagnos.

       Jadå. Jag har flera diagnoser faktiskt. (Nej, du lyckas inte förolämpa mig med din kommentar, eller vad det nu var du försökte åstadkomma med din billiga oneliner.)

       Bara en av mina diagnoser har jag hört bli ifrågasatt och kallad hittepå. Det är såklart adhd-diagnosen. Det är otroligt vanligt att, som Anonym 15:59, säga att man inte tror på folk med diagnos, för att den används som ursäkt. Gärna med något tillägg om att det ju bara är att ta sig i kragen.

       Aldrig någonsin har jag hört någon misstro mina diagnoser astma eller björkpollenallergi. Varken inhalatorn, tabletterna eller ögondropparna ifrågasätts, utan det ses med större skepsis om jag inte tar medicin. Ingen säger åt mig att skärpa mig och bara andas normalt – det vore faktiskt jättelätt om jag bara ansträngde mig!

       Inte heller min livmoderhalscancerdiagnos ifrågasattes, och den kunde man ju inte ens se! Där tyckte folk istället synd om mig och ställde oroliga frågor hur jag mådde. Jag märkte ju ingenting alls av cellerna som betedde sig som små as i min kropp. (Bara av behandlingen för att bli av med dem.) Då är adhd’n väldigt mycket värre, som dels påverkar både arbete och privatliv, dels av många ses som trams och hittepå.

   Jag går ofta all in för nya grejer men följer det stenhårt under längre tidsperioder. Och det enda som fungerar om man vill ha förändringar är att vara consistent under en längre tidsperiod. Människor överskattar ofta vad de kan hinna med på en månad men underskattar vad de kan få till på ett år. All in under kort period ger typ ingenting….

  Höll inte hon på med Viktväktarna för ett tag sedan?

   Viktväktarna har en drive bland influencers. Wetterholm håller också på just nu från ingenstans.

  Jag ger det en vecka. Hon har samma koncentrationsförmåga som en treåring.

  NEJ
  Det finns inget som stödjer tesen kring dylik kost. Däremot finns det många som vill sälja kokböcker och dylikt.

  Sen måste de ju hitta nya saker. Är det inte efter hormoner så är det utifrån stjärntecken vi ska äta. Eller kanske som en stenåldersmänniska, fast inte som de åt på riktigt på stenåldern för det blir ju tråkigt så vi hittat på en egen kost och säger att de åt så.

  Eller så kan man äta efter färger eller kanske rent, ja rent är bra, det är lagom luddigt och oklart så vi kan sälja många böcker.

  Och ja just det, vi behöver rensa kroppen också för det löser den inte själv. Som av en slump har jag dyra vätskor att sälja som löser det åt er.

   Finns en svensk studie där de följde 68k personer i 16år som åt och/eller delvis åt autoimmun kost. Så att det inte finns något som stödjer det är ju falskt. Autoimmun kost kan även liknas med Medelhavskost som är välkänd av läkare och forskare världen över som en bra kost för hjärta och hjärna.

    Jag förstår faktiskt inte ens termen autoimmun kost.

    Att man kallar något för antiinflammatorisk kost kan jag till viss del köpa. Men autoimmun?

    Är det en kost som ska hämma produktionen av antikroppar?

    (Tycker mycket av detta är ren trams när vi pratar om rena matprodukter som inte är kraftigt raffinerade och utan artificiella tillsatser.)

     Fel

      Haha, är det fel att jag inte förstår logiken bakom namnet på den kosten. ?

     Tycker det är rätt kul att du å ena sidan meddelar att du inte förstår kosten, men å andra sidan vill förkara den som trams. Autoimmuna protokollet, som vissa kallar autoimmun kost, avser en diet som en del människor med autoimmuna sjukdomar följer. Protokollet har en uteslutningsfas, en återintroduktionsfas och en ”fortsättningsfas”. Tanken bakom är att det finns ett samband mellan många/de flesta autoimmuna sjukdomar och läckande tarm. Observera att uttrycket läckande tarm är rätt belastat inom västerländsk sjukvård eftersom det länge avskrevs som nåt hittepå inom alternativmedicin.

     Vad jag har förstått är läckande tarm nu också ett vedertaget begrepp inom västerländsk medicin eftersom man har kunnat fastställa att tarmar faktiskt kan läcka på sätt som är skadliga för kroppen. Forskningen kring sambanden mellan läckande tarm och autoimmuna sjukdomar är i ett tidigt skede jämfört med mycket annan medicinsk forskning. Det finns alltså inte jättemånga kliniska studier kring det här. Jag kommer inte att hänvisa till källor eftersom det var ett tag sedan jag läste dem och är för lat för att leta upp dem igen, men boken ”Autoimmun handbok” hänvisar till en del studier.

     Tanken bakom AIP är att en läckande tarm gör att ämnen från maten hamnar på fel sida om tarmväggen och att kroppens immunförsvar åtgärdar genom att ”städa upp”. Immunförsvaret lär sig vad som behöver städas undan, men eftersom ämnena (proteiner, tror jag det var) liknar kroppens egna ämnen kan immunförsvaret få för sig att attackera sådant som liknar det slunkit igenom den läckande tarmen. Plötsligt kan immunförsvaret alltså få för sig att attackera den egna kroppen och vips har man en autoimmun sjukdom. Då man äter en kost som läker tarmen behöver immunförsvaret inte längre städa undan grejer som hamnat fel och lugnar därmed ner sig och slutar attackera kroppen.

     I den första fasen av protokollet utesluts alla sådana livsmedel som man vet av erfarenhet att kan störa folks tarmar och tarmflora. Det är väldigt mycket som utesluts, t.ex. ägg, mjölkprodukter, alla spannmål inklusive ris och majs, nötter, baljväxter, potatis och andra nattskuggeväxter, tillsatt socker, växtoljor utom kokos- och olivolja… Den långa listan på saker att utesluta betyder inte att alla med en autoimmun sjukdom tar skada av alla livsmedel på listan. Däremot behöver man starta med att utesluta allt som man vet att brukar kunna bidra till läckande tarm för att liksom ha ett utgångsläge.

     På sikt, efter t.ex. 3-6 månader, är tanken att man ska ha lyckats läka tarmen så att man kan börja återintroducera uteslutna livsmedel. Man återintroducerar ett i taget för att kolla hur kroppen reagerar och hittar småningom en kost som funkar för en själv. Blir man inte bra eller bättre under uteslutningsfasen kan man behöva felsöka mer för att kolla om ens kost fortfarande innehåller något som gör att tarmarna inte läker.

     Uteslutningsfasen av protokollet är väldigt strikt. AIP är inget man gör för att gå ner i vikt eller bli vacker. Alla jag känner till som äter enligt AIP är rejält sjuka och gör det för att försöka må så bra det går. Vissa har blivit helt symptomfria, medan andra använder kosten för att öka sin livskvalitet, t.ex. för att i stället för att vara sängliggande stora delar av dygnet kunna jobba, sköta vardagssysslor och njuta mer av livet.

    Du får gärna stödja ditt påstående med relevant forskning. Och nej, bevisbördan ligger inte hos mig utan dig som hävdar att beviset de facto finns

     Läs högre upp i kommentarsfältet!

      Fast de har ju bara hittat på vilken kost som de vill kalla är inflammatorisk. De har inga evidens på att just den maten framkalla inflammationer. Maten som de har utesluter är vad jag skulle kalla för att inte vara mat då de uteslöt läsk och chips även om de blandade in helt ologiskt rent kött också.

      Jag vill kalla den studien för trams där de inte har någon aning om orsaken och verkan då de har blandat in för många variabler bara för att nämna ett problem. Finns fler.

       Fel!

        Faktiskt inte.

  Alltid intressant att läsa kommentarer till sådana här inlägg för det blir oftast väldigt svartvitt. Det verkar ju som att en viss typ av kost fungerar asbra för vissa och sämre för andra. Alla kroppar är väl olika och dessutom handlar det väl också om personlighetstyper, en viss kost kanske är toppen på pappret men svår att uppnå pågrund av andra omständigheter och då är den ju inte toppen i praktiken.

  Det som fungerar är väl i slutändan det som känns bra. Har man bra energi och känner sig tillfreds så gör man antagligen rätt!

   Det som är den BÄSTA dieten är den som du fullföljer.

   Det sätt du äter är en ”diet”
   Om du går upp eller ner beror av vad du har för mängd energi i din dagliga diet.

   Vi är olika som människor men har samma system att förbränna energi. Det fungerar olika bra för alla, men systemet är samma.

   Vissa får ibs eller har andra magprovlem . Vissa har en hög förbränning och vissa en låg. MEN alla har SAMMA SYSTEM att förbränna energi med.

    Också bara en aspekt av allt som gör att en viss kost fungerar för en viss person. Det blir ju väldigt fyrkantigt att bara säga ”ALLA HAR SAMMA SYSTEM” när man pratar om så kallad ”bra” kost och vad som ”fungerar” för varje enskild individ.

     Läste du ens vad personen skrev?

      Nej?

     Förstår inte hur din kommentar korrelerar till min.
     Kanske jag som är lite trög, är rätt hungrig… Blir inte bättre av att läsa om mat

  Jag tror att hon bara vill gå ner i vikt och döljer det bakom en massa svammel om balans.

  Det var en illa tillredd grönkålssoppa.

  Hoppas på roligare inlägg senare 🙂

   Vad han nu hette som hon var ihop med och gjorde slut och blev ihop med igen hade ju problem med att hon var modell större. Han sa väl något sånt i början? Anyways, nu är de ihop igen så det är väl för hans skull. Förra gången var det viktväktarna.

    Han sa väl typ att han inte hade varit kär i en större kvinna förut. Inte att han hade problem med hennes kropp.

     Mmm, tror han sa nåt om att han aldrig hade tänt på tjocka eller nåt sånt charmigt.

    Frippe? Kurre? Nisse? Svenne?

     Selle ?

  annahallensinsta

  Här står det massor om nån ”modern” kost.

  Det finns inga bevis att det är just enstaka livsmedel som är antiinflammatoriska utan det är oftast själva viktnedgången som gör att man får lägre inflammation i kroppen.

   Lägre inflammation i kroppen? Om du inte är sjuk så går du inte runt och är inflammerad.

    Fel. Inflammation är inte enbart sjukdom.

  Jag åt strikt AIP i 6 månader, har flertalet autoimmuna sjukdomar. Efter tre månader visade provsvaren på en i stort sett frisk kropp, jag som haft sanslöst dåliga provsvar i 25 år. Kunde sluta med alla mina starka mediciner. Men kosten är snäv och tung att hålla så idag äter jag endast glutenfritt. Ännu medicinfri dock ??.

   Skönt! Och intressant, vill du avslöja någon ah sjukdomarna du hade?

    Sjögrens syndrom & vaskulit bland annat.

  Det största experimentet är väl att äta som vi gjort de senaste årtiondena…

  Heja Apan!

   Vilka vi? Äter inte alla jävligt olika?

    Tror att vi alla äter för mycket kolhydrater, gluten, omega 6 m.m idag.

  Memento mori?

  Har Therese Lindgren fått helt nya läppar helt plötsligt?

   Tror hon bara sminkat sig så de ser större ut samt förändrat formen lite. I mitt tycke var det ingen hon borde fortsätta med

  Har kronisk sjukdom sen många år. Har ätit aip senare åren. När jag äter det så slipper jag värktabletter. Det gör mig inte frisk men det är guld värt att kunna sova utan värk som väcker mig natt efter natt.

   Vilken sjukdom?

    ME

  Kost/mat

  BÄSTA SÄTT att skära guld med smörkniv.
  För ALLA måste äta.
  MÅNGA av dessa ALLA vill haka på trender
  Endel vill ha snabba lösningar- detox, LCHF, medelhavsdiet, stenålderskost, fruktdiet, antiinflammatorisk diet.

  MÅNGA av dessa ALLA ä beredda att BETALA för att bli liksom lite lurade att det finns snabba lösningar för deras problem..

  Pengar pengar pengar

   LCHF är ingen snabb lösning och det har heller aldrig någonsin någon LCHF-förespråkare påstått. Man behöve heller inte betala till någon för att följa kosten. Det räcker att kolla upp innehållsförteckningen i det man tänker stoppa i sig.

   17.14 du vet inte vad du pratar om.

  Hjälper det mot eksem, någon som provat?

   Ta bort allt socker så får du se.

  Oj vad trött jag blir på okunskap.
  Jag har en autoimun sjukdom och har lyckats hålla mig frisk pga kostombyte. Troligen började allt med en läckande tarm. När man stressar och äter skit (som de flesta i västvärlden) så blir tarmslemhinnan tunnare och kan släppa igenom hårda proteiner och stärkelse, tex gluten. När den gör det bildas låggradig inflammation som i långa loppet blir riktigt allvarligt. (Inte att förväxla med den typ av inflammation som uppstår vid tex sårläkning) Man blir också mer och mer känslig för olika typer av mat ju längre man går med denna låggradiga inflammation.
  Det finns forskning på kostens betydelse men kom att Läkemedelsverket inte tjänar pengar på kost så får detta inget utrymme.

  Gissar att detta håller i sig max 10 dagar som alla andra hennes projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.