Systrarna Graaf startar bokklubbspodd

Eftersom jag är en textmissbrukare av rang så tycker jag det är extra spännande med en bokklubbspodd av och med Hannah och Magdalena Graaf.
Jag har väl egentligen inte riktigt associerat dem med böcker och författare, men de kanske läser massor vid sidan av sina sociala medier, men som de bara inte skriver så mycket om.
Sociala medier är ju trots allt bara en liten del av vad en människa egentligen är – förhoppningsvis.
😉

Jag hoppas att de kommer ta upp en blandning av böcker i sin podd, både skönlitterära, böcker om historia och rena faktaböcker, och inte bara ”chic lit” som jag personligen tycker är ganska så trist.
Eller rättare sagt, de kommer inte högst upp på min lista över böcker att läsa, men jag har ju givetvis betat av de flesta av Marion Keyes böcker eftersom jag tar mitt textmissbrukande på största allvar. 😉

Just nu håller jag på med en av Anki Edvinssons böcker, ni vet hon som arbetade på TV4 innan. 
Den första jag läste var Snöängeln, som egentligen är bok nummer 2, och nu läser jag hennes debutbok ”Lust att döda”.
Även fast jag inte är klar med ”Lust att döda” så måste jag ändå säga att jag tycker att ”Snöängeln” var strået vassare än sin föregångare.
Jag skriver ”läser” trots att jag lyssnar på de flesta av mina böcker.
Har ni tips på bra, kanske liye okända deckare så får ni gärna tipsa om dem här. Jag börjar nämligen nästan känna som att jag betat av alla deckare värda att läsa på Storytel:-)

Vad tror ni om en bokpodd? 
Kan det vara något?

233 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Textmissbrukare? Men du lyssnar ffa? … okej

   Uppläst text?

   I en språkvetenskaplig mening räknas även ljudmaterial som text, så jag är beredd att hålla med Camilla om denna.

    Skulle också hålla med om att hon konsumerar text – men inte att hon läser! Tycker att man kan säga att man lyssnar på böcker istället helt enkelt.

     Jag förstår inte varför personer som lyssnar på böcker envisas med att säga att de läser böcker…

      De skulle nog förstå skillnaden mellan orden om de.. läste lite mer.

      Har själv noll intresse av att lyssna (så segt!) men förstår verkligen inte varför man bryr sig om vad andra använder för ord? Är det för att man är stolt över sitt eget läsande och tycker det är viktigt att dessa fuskare till boklyssnare inte jämförs med en själv?

       Nej för det är ungefär som att säga att man läst boken när man sett filmen. Att lyssnar inte att läsa.

     Ja och det var min poäng eftersom det kändes som C satte sig på en hög(re) häst än Graaf systrarna när hon ifrågasatte deras genuina litteraturintresse men i samma mening erkände att hon mest lyssnar på ljudböcker. Då kanske man inte ska titulera sig som ”textmissbrukare” eller slänga pikar omkring sig.

    Böcker är mysiga!

     Böcker är bästa! ❤️ Jag samlar Astrid Lindgrens böcker som originalutgåvor och det är så mysigt att läsa dom, speciellt de gamla böckerna från 1940-och 50-talen.

   Tycker också det blir konstigt när man påstår sig ”läsa” eller ”ha läst” en bok när man lyssnat på den. Nu är jag en sådan som absolut inte klarar av ljudböcker, tappar koncentrationen direkt. Tror det beror mycket på att man förlorar en viss ”interaktion” med texten när man lyssnar i stället för att läsa. När man (jag) läser så är ju en stor del att stanna upp, läsa om ett stycke, låta det landa, och sedan gå vidare. Eller bläddra tillbaka för att läsa om något lite snabbt. Det är ju i princip omöjligt med en ljudbok, man vet ju inte hur långt man ska spola liksom… Samt att när man *läser* så är det det enda man gör, medan när man lyssnar kanske man är ute och går, lagar mat, hänger tvätt m.m. Tror helt enkelt inte att koncentrationen och tillägnandet av innehållet blir samma sak.

    Man kan inte säga att man läser en bok om man har lyssnat på den. Jättekonstigt ju. Däremot har man tagit del av den.

     Eller bara säga att man lyssnat på en bok? ”Tagit del av den” låter ju lite märkligt haha

      Ja klart man kan säga det, menade inte att man skulle uttrycka sig så.

     Men hur djup blev den diskussionen? Man säger ”ja, den har jag också läst” och tillägger sen ofta ”eller jag menar att jag lyssnat på den” Spelar det någon roll?

      Det är ju bara av gammal vana man säger läser. Det handlat ju inte om att man vill ljuga.

    Håller inte med alls. Jag backar i princip aldrig tillbaka när jag läser en bok, och stannar heller nästan aldrig upp och reflekterar på så sätt. För mig blir skillnaden minimal av att läsa eller lyssna på en bok. Att lyssna på böckerna gör dessutom att jag kan göra något annat samtidigt, vilket minskar risken för mig att bli uttråkad, vilket jag annars lätt blir.

     Oj. Beror kanske på vilka böcker man läser.
     Uttråkad av läsning?

      Ja, jag vill kunna göra något fysiskt samtidigt. Tycker det är trist att sitta still helt enkelt. Det spelar ingen roll hur mycket jag tycker om boken, blir rastlös oavsett.

       Låter jobbigt att va så rastlös, det kan man säkert träna på och många behöver säkert göra det i dagens samhälle… Men det kanske inte är ett problem för dig och då är det ju fine.

        Ser nu att det ser lite drygt ut, det var inte meningen.

     Läs bättre böcker! Där man verkligen dras in i berättelsen, då blir man inte uttråkad.

      Har läst massor med underbara böcker, är bara inte en person som gillar att sitta still

     Låter som ett tråkigt sätt att läsa, att inte reflektera liksom. Kanske om man bara läser Läckberg och sånt typ? ??

      Haha men snälla du. Inse bara att personer är olika. Jag har läst massor olika böcker, tycker inte om Läckberg och liknande alls. Däremot har jag läst de flesta böcker som anses vara klassiker, på såväl svenska som engelska och spanska. Lovar att jag inte har tråkigt när jag läser (eller lyssnar), reflekterar bara mer efteråt istället för att bläddra tillbaka eller stanna upp.

       Ok, det var inte illa ment. Fick inte ihop det med att gilla att läsa men inte reflektera eller tänka samtidigt, oftast hör det nog ihop med lite enklare litteratur. Men även i en deckare funderar man ju ofta samtidigt? Men om du reflekterar efteråt förste jag lite bättre.

        De flesta bör väl dock ha förmågan att reflektera även samtidigt som de lyssnar? Du har aldrig reflekterat över vad som sägs på en föreläsning? Eller när du lyssnar till en väns berättelse?

        Ogillar själv ljudböcker och visst är det trevligt att tänka att att det nog är för att jag själv är lite extra reflekterande och intellegent men den tror tyvärr inte det stämmer.

        För övrigt finns det väl paus- och spola tillbakaknapp för ljudböcker.

        Vilken extremt fånig diskussion. Jag var en riktig bokmal som yngre, att krypa upp med en bok var bästa! Men numera lyssnar jag bara, ca 15 böcker i månaden och absolut inte Läckberg. Det funkar med mitt liv idag och att lyssna på böcker är lika givande, och guld att kunna göra när man inte har den tiden att bara sitta med en bok men älskar böcker.
        Samtal från en ängel av Guillaume Musso är mitt tips Camilla!

      Jag har läst i hela mitt liv och jag stannar heller aldrig upp när jag läser, och ”reflekterar”.
      Men man kanske behöver det om man har svårt att ta in vad man läser….?

       Nej men litteratur väcker ju ofta tankar och känslor? Antingen under tiden man läser eller efter brukar man väl tänka och reflektera? Jag gillar språk och berättelser och vill därför läsa om nåt extra bra/fint/tankeväckande/känslosamt eller stanna upp då och ”suga lite på karamellen ett tag”. Men alla är ju olika.

      Men varför måste du ens påpeka att det låter som ett tråkigt sätt? Uppenbarligen tycker ju inte personen som lyssnar det. Finns ingen anledning att vara dryg eller håna andra för att de gör något på ett annorlunda sätt än du ??‍♀️

       Men gud vad känslig. Man får ha åsikter.

     Jag är precis tvärtom, kan inte lyssna på ljudböcker utan att tappa koncentrationen, just för att det är så passivt. Lyssnar inte på poddar och sånt heller, känner mig ensam i detta i dagens samhälle, haha!

      Jag är likadan, har väldigt svårt för att hålla koncentrationen när jag lyssnar men när jag läser kan jag hålla på i timmar. Men jag försöker att lära mig för jag gillar podformatet och lyssnar på faktapoddar typ Hardcore History medan jag går.

     Vi är väl helt enkelt olika

    Jag läser både böcker i bokform och lyssnar på dem som ljudböcker. Jag väljer att läsa bra böcker i bokform och väljer sedan ut böcker som jag tycker verkar spännande men som kanske inte är någon direkt läsupplevelse och lyssnar på dem. Just nu läser jag Jane Eyre och lyssnar på Läckbergs nyaste bok. Jag lyssnar på ljudböcker när jag städar, lagar mat, är ute och går och när jag tar mig till och från jobbet. Jag läser när jag har tid över och på kvällen innan jag ska sova.

    För mig är det olika aktiviteter. Att lyssna på en ljudbok är som att lyssna på en podd.

     Det förstår jag helt.

    Framförallt är det ju åt andra hållet det är störigt – att man inte kan skumma eller läsa delar snabbare!

    Generellt sett så läser vi ju mycket snabbare än vi lyssnar, tror det gör att det är svårare att hålla kocetrationen.

    Kan dock tänka att det kanske hade varit bra mental träning att lära sig lyssna till en upplöst text utan att låta tankarna vandra iväg?

     Jag tror också att de som tappar koncentrationen når de lyssnar på en ljudbok har svårigheter med just koncentrationen. Att kunna göra två saker samtidigt är ju en tillgång. Jag lyssnar på ljudböcker i bilen på väg till jobbet, när jag städar, när jag påtar i trädgården, håller koll på barnen när de leker en bit bort. Det är ett helt underbart sällskap. Jag har lyssnat på ljudböcker i nästan 20 år (i början var de på kassettband, en lång bok kunde vara 12 band, både A och B sida) och kan till och med lösa soduko samtidigt som jag lyssnar på en bok. Det är nåt som imponerar på folk. Min bror däremot som har ADD och är en riktig bokmal är inte kapabel till att lyssna på ljudbok. Han tappar koncentrationen på en gång. Jag låser givetvis böcker också men när man kombinerar uppgifter hinner man definitivt plöja många fler böcker. Läser/lyssnar på det mesta förutom sci-fi.

   Haha eller hur.

   Vem är influencern som är i sälen på dygnbaggegalans Instagram story med sjuka barn?!

    Det kommer ett inlägg om det senare idag. =)

    MalinsHusochhem-
    Känner inte till henne sedan tidigare men googlade på texten

  Aah, de har ju grottbjörnens folk och mammutjägarna upplagda på bordet, så det verkar vara mjukporrsromaner från 80-talet som gäller ?

   Hahaha…känns modernt och fräscht.
   Vilka sköningar! Ska dom analysera och recensera tantsnusk?

    De är tanter. Såklart de läser tantsnusk

     Haha jag är tant och läser aldrig tantsnusk.

   Vi pratar ju systrarna Graaf. Varför ger dom sig in i det här?

    Har inte den ena en ny BFF. Kanske hon som kommit med förslaget. Ingen av dem har väl utbildning eller ett yrke och räkningarna ska väl betalas och de är ensamma försörjare.

     Ensamma försörjare?

      Båda har barn med förmögna ex-män. Dom bidrar mogen hel del.

       nog

       Ja precis. Knappast ensamma försörjare.

  Oj, nej inte lockande alls faktiskt. Blir det tantsnusk?

   Det måste ju bli något som Maggan kan göra sig lustig över och mycket ”rövord” som Hanna kan skratta åt så hon kissar på sig. Det är ju så det brukar gå till.

    Jaa,ingen här har ju hört podden ännu men systrarna Graaf har väl redan satt ribban ang.läsförståelse när de med läskunniga barn hemma glatt,gärna och ständigt visar upp kaffemuggar med sk.fula ord på.Tycker antl.att de är fräcka&sköna tjejer.Suck !

  Ja dom där två gör väl allt för att klänga sig kvar i rampljuset.

  Killen i bakgrunden ser riktigt olycklig ut… att behöva lyssna

  Kanske blir det några spännande analyser från systrarna Graaf om Dostojevskijs ”Brott och straff” och Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga.” Eller varför inte Strindbergs ”Röda rummet”. :-p

   Men varför detta kulturförakt? Får bara vissa personer ta del av litteraturen?

  Menar du Marian Keyes?

   Det är väl ganska självklart att hon skrev fel på en bokstav. Eller trodde du att det fanns en annan känd författare med endast en bokstav som skiljer de åt?

    Men wow. Ät en pepparkaka eller nåt

     Så att hen blir snabb i magen menar du?

  Jag tycker att man kan börja säga att man ”lyssnar på böcker” i så fall!

  Läsa är faktiskt något annat. Ljudböcker är fantastiska men tycker det är dags att samtiden börjar göra det tydligt om man faktiskt läst eller lyssnat! Lyssna på böcker låter inte ens konstigt att säga 2021 och alla vet vad man menar.

   Ka det är klart man måste säga.
   Inget fel med det men kalla det vad det är.
   Dock tror jag det är bra att faktiskt läsa också, det är en helt annan aktivitet. Särskilt om man är ung eller har svårt för språk, viktigt att se texten, stavning med mera.

   Möjligen bara mina fördomar här, meen…känns rätt ofta som att folk som säger att de ”läst” böcker de egentligen lyssnat på typ skäms för att de lyssnar istället för läser? Som att det ligger mer prestige i att ha läst, så därför säger de det istället för lyssnat.

    Det är ju bättre att läsa, tror de inte fattar skillnaden bara..

     Varför skulle det vara bättre?

      Det förstår du nog själv…

    Håller med! Antagligen för att det nog faktiskt ligger mer prestige i att läsa? Det kräver mer av en person att läsa (man kan inte göra andra saker samtidigt/man måste ha läsvana för att det inte ska bli för jobbigt/läsförståelse/förmåga att inte kolla instagram mellan varje mening osv)… men det har väl också mer ”status” rent allmänt? Det ger intrycket av att vara mer begåvad/intelligent (antar jag) om man sitter och läser hela kvällarna istället för att lyssna ljudbok och diska.

     Gissningsvis är det väl också därför så många (så som i detta kommentarsfält) slår vakt om att bevaka att det är ett skillnad – man vill inte att dessa lyssnare ska göra anspråk på att vara lika intellektuella som man själv är.

     Kan ibland önska att det låg lite mindre prestige i läsandet. Tycker det kan bli outhärdligt malligt i vissa läsande kretsar, med mycket fokus på att hävda sig själv gentemot de som inte läser eller de som läser sämre böcker. Jag saknar tiden när jag läste böcker utan att förstå att det var duktigt. Det var liksom renare glädje när det bara var själva läsupplevelsen som hägrade.

    Skäms för att man lyssnar? Menar du allvar?

   Fast vad spelar det för roll om jag har läst eller lyssnat på en bok? Jag har både läst och lyssnat på tusentals böcker, är väldigt intresserad av språk och litteratur och läser dessutom språk på universitetet. För mig är skillnaden mellan att läsa och lyssna på en bok minimal. Det är givetvis olika för olika personer men jag personligen minns i princip lika mycket oavsett sätt jag har tillgodogjort mig materialet. Varför är det då så viktigt att berätta exakt hur? Förstår det språkliga felet, men inte varför det är så viktigt.

    För att lyssna inte är läsa. Man kan inte säga att nåt är nåt det inte är, blir ju jättekonstigt. För många tror jag det är en skillnad.. Lyssna är så passivt.

     Det språkliga felet förstår jag, alltså att själva betydelsen av meningen blir fel. Men vad gör det för skillnad? Att lyssna behöver absolut inte vara passivt. Om vi ser tillbaka i historien så var alla berättelser muntliga. Det gör dem väl inte mindre viktiga? Även teater är en typ av litteratur, men den läser man oftast inte utan ser framförd. Är den då sämre?

      Är ju inte mindre viktigt, men det är ju olika upplevelser. Precis som att lyssna på en person som du har framför dig berättar något inte är samma sak eller upplevelse osm att lyssna på något inspelat. T.ex. att gå på en föreläsning är inte detsamma som att lyssna på en inspelad föreläsning. Så varför det kan spela roll är ju för att det är olika upplevelser. Om någon gått på en konsert vs. kollat på inspelningen av konserten är ju det väldigt olika saker och har betydelse.

       Hon skrev dock inte att det var samma upplevelse utan svarade på kommentaren om att lyssna är passivt.

        Men hon ställde frågan ”vad gör det för skillnad?” och mitt svar är att det gör skillnad för att det är olika upplevelser helt enkelt. Det betyder inte att det är nödvändigtvis mindre viktigt, men det är olika. Som exempeln jag gav, är ju väldigt olika upplevelser trots att på ytligt plan tar in samma info.

      Om du förstår det språkliga felet så borde det räcka som anledning? Finns ju massor av ord vi kan byta ut utan att det gör någon ”skillnad”, men det blir fortfarande fel.

       För mig räcker det inte som en anledning, och det beror på att jag har en misstanke om att anledningen till att vissa upprörs så mycket av att man säger att man läser en bok när man lyssnar på den, är att det ligger en värdering i att läsa versus att lyssna. Jag vill hävda att det ena inte är finare än det andra, och att ordvalet därav inte borde spela så stor roll. Jag förstår som sagt det rent betydelsmässiga felet, men språkbruk är inte så fyrkantigt och exakt att vi alltid använder det exakta ordet för vad vi menar. Det finns mängder av exempel på när vi säger något annat än vi menar, i strikt betydelsemening. Till exempel: ska vi ta ett glas, betyder inte att vi fysiskt ska ta (sno) ett glas, utan att dricka något. Det jag inte förstår är varför det inte går att tolka begreppet läsa på så sätt.

        Om du vänder på det: Varför är det så viktigt för dig att säga att du läser när du faktiskt lyssnar? Är det för att du tycker att det låter finare att säga att du läser?

         För mig är det inte viktigt, utan det jag ifrågasätter är varför skillnaden skulle vara viktigt. Jag erkänner gärna att jag lyssnar, men tycker att det är onödigt att man ska behöva definiera hur man tillgodogjort sig texten. Får jag frågan ”har du läst xxx” svarar jag inte ”Nej men jag har lyssnat på den.” för att jag tycker det är onödigt.

          Du fick ju ett svar ovanför som du ignorerade…olika upplevelser.

          Intressanta reflektioner. När jag läser svaren tycker jag dock de flesta missar målet – är det kanske läsförståelse som spökar….? 😉

           Haha tack, det kanske är de personerna som ska läsa mer??

         Troligtvis för att man sagt läsa i alla tider, om en bok. För mig är det en gammal vana bara. Tillägger sen att jag lyssnar. Hade ingen aning om att man är en bättre människa om man läser istället för lyssnar.

          Vem har sagt det?

        Nähä men då kan man ju använda alla ord fel? Förstår inte ditt problem faktiskt, använd bara rätt ord till rätt sak som man vanligtvis gör?

         Det gör man inte vanligtvis. Tvärtom är vi väldigt kreativa med hur vi använder ord, med alltifrån metaforer till omskrivningar.

          Du förstår inte skillnaden på metaforer och att använda ordet läsa istället för lyssna?

           Jo, jag förstår visst skillnaden. Att använda ordet läsa istället för att lyssna är bara ett annat sätt att använda ordet. Språk har en naturlig utveckling där betydelser av ord förändras. Det är fullt möjligt att ordet läsa kommer att genomgå en sådan förändring.

           Tvivlar starkt på det tyvärr!

           Gud, det hoppas jag verkligen inte. Läsa är läsa och lyssna är lyssna. Det är olika.

          Men om vi säger såhär då: Jag har ätit vatten idag. Det är fel ord men får samma mening, jag fick i mig vattnet i min kropp. Men det HETER dricka vatten och du kommer tycka det är konstigt att jag säger äta eller hur? Ord har betydelse.

           Ord har betydelse, men betydelsen är inte konstant utan föränderlig.

           Ja gud det vet väl alla men läsa kommer aldrig betyda lyssna och äta kommer aldrog betyda dricka, varför skulle det? Dumheter.

          Känns bara som om folk som bara lyssnar på böcker vill att det ska bli så. Så de kan få credden av att läsa men slipp anstränga sig… Hoppas de aldrig blir synonymer som du säger!

           Säger inte att jag tror de blir synonymer, men att det är fullt möjligt att betydelsen av läsa förändras till att även innefatta ljudböcker

          Så du skulle inte tycka att det vore märkligt om jag sa att jag hade läst alla Britney Spears låtar?

          Jag brukar läsa Spotify?
          Jag älskar att läsa Hannah och Amandas podd

          Jag var och läste en klassisk konsert i fredags…

      Haha snacka om att ni svalde betet om att skapa diskussion om vad som egentligen är att läsa eller vara beroende av textform…ja nu blir det mycket kommentarer om ingenting. Ka-ka-ching!

       Svalde betet? Det gör mig verkligen ingenting att Camilla tjänar pengar på sitt jobb. Om det stör dig så förstår jag inte varför du ens kommenterar?

      Jag läste en så himla bra låt på radion igår. Det är ju bara rent språkligt läsa och lyssna inte är samma. Eller?

       Jajamen, ”Det är bara ett annat sätt att använda ordet.”

    För att det krävs en del möda att ta sig igenom tunga böcker. Vem som helst kan ha på en ljudbok i bakgrunden när man pysslar med annat. Man tar faktiskt heller inte in materialet lika bra. Förstår inte svårigheten med att hålla isär läsa och lyssna?

     Ja, det krävs möda. Men man måste inte på något sätt ha ljudboken i bakgrunden. Dessutom visar forskning att vi tar till oss information bäst vid rörelse, vilket är betydligt lättare vid lyssning av en ljudbok än läsning av en fysisk bok.

      När du promenerar/diskar/whatever så får du ju intryck via ögonen också. Det är lättare att koncentrera sig när man bara använder det ena, alltså ögonen då om man läser.

       Det där stämmer inte riktigt. Man tillgodogör sig information bättre när man är fysiskt aktiv. Vidare finns det personlig variation i hur man bäst tillgodogör sig information. Vissa har väldigt lätt för att lyssna, och minnas, medan andra lär sig bättre via text.

        Är du säker på att du inte rört ihop det? Ja, de som är fysiskt aktiva (på övrig tid) har lättare att ta till sig information. Det handlar alltså inte om att du behöver vara fysiskt aktiv SAMTIDIGT som du mottar information.

         Jag har inte rört ihop det. Man har även lättare att tillgodogöra sig informationen samtidigt, givet att intensiteten inte är för hög på ens aktivitet.

          Prova att vicka på foten nästa gång du läser (läser) så kanske det går lättare?

           Der är nog fullt möjligt att det hjälper faktiskt.

     ”vem som helst” som i att man är bättre för att man läser en fysisk bok istället för att lyssna? Innebörden och betydelsen i boken är ju samma. Vi tar del av samma text. En läser med ögonen och en annan med öronen ?

      Man är ju inte en bättre människa men prestationen är ju betydligt mer imponerande.

       Varför är det mer imponerande?

        Har du läst en riktig tjock bok någon gång? Och har du lyssnat på en tjock bok? Det krävs liksom ingen insats av dig för att lyssna.

         Jag har gjort båda två otroligt många gånger, och tycker de är väldigt jämförbara. Dessutom tar ofta lyssning ännu längre tid (jag läser snabbare än uppläsaren).

          Jag tror de flesta är överens om att det är mer imponerande att aktivt läsa igenom en 1000 sidor tjock bok än att lyssna.

         En ” tjock” bok? Typ grottbjörnens folk?

         Kan vi inte prata om vi har läst någon intressant bok istället?

          En tjock bok kan vara intressant precis som en tunn 🙂

        Det förstår du nog själv.

       Det är exakt det här som skaver för mig. Jag läser helst vanliga böcker – men jag fullkomligt avskyr den här idén om att se det som en prestation.

       Så länge vi lämnat läsläxorna och grundskolan bakom oss kan vi inte, att rara, ha en lite roligare syn på vårt eget läsande?

        Håller med dig!!!

        Saker kan ses som en prestation utan att för den sakens skull vara en läxa haha. Du kan jogga för skoj skull men det kan samtidigt ses som en prestation.

    Om man är så van vid text som du är tror jag att skillnaden blir mindre. För personer som har läst typ en bok i gymnasiet och sedan aldrig något mer (jo, dom finns!) så blir det ju ENORM skillnad på att ta sig igenom en roman på 300 sidor eller lyssna på en ljudbok i några timmar.

     Det tror jag du har rätt i! Och där finns det en vits med att vänja sig vid läsning (ej lyssning).

      Du ser ju redan nu det jobbiga med att läsning betyder både läsning och lyssning (för vissa)??

       Ja, jag ifrågasätter inte på något sätt att läsning och lyssning inte är synonymer, det är inte riktigt det som är min poäng. Utan min poäng är att det inte borde vara så viktigt att ange om man har läst eller lyssnat på en ljudbok.

     Det tror jag också. För dem som.läst väldigt lite kan det vara svårt att ta sig igenom själva läsutmaningen när man läser en bok, och därmed även lärorikt att göra det. Är man en van läsare så är den delen av bokläsandet försumbar och självklar.

     Lite som att det kanske inte gör något om man använder miniräknare som matematiker, men däremot i andra klass.

  Magdalena Graaf fyller 46 år i år och Hanna fyller 43. Tror ni att dom kan jobba som influencers i 20-25 år till fram till pensionen?

  Hur mycket tror ni att dom får in på sina reklamsamarbeten? Handlar det om 50 000 – 100 000 kr per styck? Månadslönen lär ju vara väldigt hög. Hannah gillar ju att göra reklam för Oslo skin lab t ex och dom betalar nog väldigt bra.

  Dom kanske har möjlighet att spara en hel del inför framtiden. Men vilken stress det måste vara att hålla sig ung, smal och snygg då utseendet betyder så oerhört mycket i influncer- och kändisvärlden.

   Vad influerar de till egentligen?

    Dom gör reklam för allt möjligt på sina bloggar och på sina Instagramkonton.

   Vilka fantasisummor du gissar på, Ta bort en nolla.

    Har man så många följare som systrarna Graaf har i sina kanaler så är 5000-10 000 kr en väldigt låg ersättning för ett reklamsamarbete. Tror att det rör sig om betydligt högre summor än så.

   Känner stressen för deras skull.
   Man bör nog ha en bra backup plan om man byggt hela sin karriär på sitt utseende. Skönheten består inte för evigt.
   Tycker Hanna skulle passa bra inom vården, för hon verkar väldigt omtänksam och snäll.

    Känner du Hanna?

     Verkar kanske ska säga dig något…

    12:46 Nja, den oäkta ”skönheten” kan underhållas länge med botox, fillers, löshår, lösögonfransar, tatuerade ögonbryn, m.m.
    Tror faktiskt inte att de skulle klara av ett arbetspass inom vården 07.00 – 16.00, kvällspass och nattpass.
    De verkar bekväma av sig, vill bara visa upp sig i diverse tidningar och prata lite om ditten och datten, måste vara jobbigt att gör det fram till ålderspensioneringen. ?? Varför inte jobba i deras mammas kyrka som lokalvårdare, det vore bra med lite fysiskt arbete, istället för att bara sitta på en stol och prata…

   Tror det blir svårt men de har nog snart ngn annan som betalar igen.

    Vilken stress att behöva hitta en rik man, helst innan man fyller 50 för att trygga ålderdomens ekonomi, när man försörjer sig på sitt utseende…

    Annars kan ju Hannah börja jobba som nagelteknolog igen. Det gjorde hon ju ett tag på 00-talet. Och Maggan skulle ju kunna stå i receptionen på den salongen. Men blir det ju en vanlig knegarlön som gäller och det är nog inte så attraktivt när man är van vid feta inbetalningar för att göra reklam på sin blogg och Instagram.

   Spara till framtiden? Graafsystrarna?

  Är det någon som vet vem det är som har åkt till fjällen trots sjuka barn enligt dyngbaggegalan?

   Blondinbella lämnade väl kidsen hemma iaf

   Hugo och Paula?

   Någon med ett barn som heter Arvid? Blev såå nyfiken när jag såg Dyngbaggegalans story!! Tea please!

    Influencer är hon ju inte men det är Frida Boisen.

   Någon som känner igen rösten från klippet? ??‍♀️

   En ~vardagsbloggare~ från örebro med under 3k följare på instagram. Efter en snabb kik på hennes blogg verkar hon ha tillräckligt med problem redan.

    Hennes andra konto på instagram har nästa 90 k följare…

     Aha 🙂

     Men vem är det då??

   Gillar att hon i sin story säger att de får vänta med att åka skidor eftersom barnen är för hänging och sjuka. Istället väljer de att besöka Experium…

    Så sjuka människor. Inte konstigt att det är stor smittspridning och den aldrig tar slut…

   Om man googlar på första meningen i hennes blogginlägg som de lagt upp så hittar man henne snabbt.
   Det går att diskutera huruvida man ska åka till Sälen nu på sportlovet, men att åka till Sälen MED febriga barn samt ta med dem på aktiviteter och handla med dem, det går inte att diskutera ens.

  Jag rekommenderar verkligen Jenny Runessons debutdeckare Tolken. Jag hoppas bok nummer 2 kommer snart.

  Boktips:

  En halv gul sol
  De små tingens gud
  Illusionisten

   Tillägg: Kyssa sammet av Sarah Waters, en lesbisk kärleksroman från 1800-talets London.

  Systrarna Graaf slog väl igenom på 80-90talet?
  Och har de klarat att vara kvar i rampljuset tills nu så klarar de nog att hålla sig kvar till pension.
  Hoppas på en bra pod faktiskt, och att de inte är så flamsiga.

   Och jag ser nu att mitt inlägg skulle vara ett svar på en Anonyms inlägg lite ovanför här ?

   Har de inte kommit och gått?

  Hade någon kunnat ge mig tips på svenska författare/böcker? Läser nästan bara på engelska nuförtiden, men jag hade gärna velat läsa mer på svenska. Gillar det mesta, men brukar ofta läsa historical fiction.

   Peter Englund – det mesta är bra, men börja med Poltava
   Sven Delblancs Hedeby-kvartett: 1. Åminne, 2. Stenfågel, 3. Vinteride, 4. Stadsporten
   Stig Claessons böcker är ofta snabblästa och trevliga
   Göran Tunström
   Kerstin Ekman
   Torgny Lindgren

   Karin Wahlberg har skrivit en bokserie i tre delar. Än Finns Det Hopp är den första boken i serien och den är jättebra! Har inte läst de andra två än, men ska definitivt göra det. Rekommenderar verkligen!

  vad heter instagram-kontot Camilla visade på stories som ritade NIKE-märken på tröjor och sålde?

   Design by Steen, tror jag. ?

  Lyssna på böcker är inte att läsa böcker. Helt självklart. En bok som läses väcker fantasin, du ser personerna framför dig, föreställer dig. Att, på 1,5 hastighet, som ofta sker, lyssna på en uppläsare uppläsare är precis det: en skådespelare gör jobbet och inlevelsen, du behöver inte tänka. Det är som med poddar, de är faktiskt bara radioprogram där folk pratar på.

   Tack! ??

    Tror faktiskt riktig läsning är viktig för många, skulle förbättra stavning, läsförståelse mm…

   OK, så egentligen borde vi förbjuda ljudböcker, för det är ändå bara idioter som lyssnar, och dom förstår ändå inte vad dom hör?
   Inse att det finns många tillfällen som det är praktiskt att lyssna på en bok. Och för din information så väcker det fantasin, man ser personerna framför sig och man föreställer sig precis lika mycket när man lyssnar.
   Om du inte gör det, så innebär det inte att alla är som du.

    Men de sa ju inte att ljudbok inte kan vara värt i sig? Bara att det inte är likvärdigt att läsa en bok, för det är det inte. Men man kan ju fortfarande ha ett utbyte av ljudböcker för det.

    Framförallt borde vi lägga ner de här dumheterna med att försöka kommunicera genom samtal. Människor saknar ju tydligen totalt förmåga att t ex leva sig in i andras verklighet eller förstå saker mellan raderna när informationen tas in i form av ljud. Och fantasi kan man inte ägna sig åt annat än med utgångspunkt i skriven text. Så inte konstigt då med alla skilsmässor, hur många har egentligen förstått att alla vettig kommunikation sker i textform? Hela tolkningen av texten sker i själva avkodandet av bokstäver nämligen.

    En annan spännande fråga är varför människan utvecklat sin starka förmåga att visualiser, fantisera och dela berättelser? Textspråket är ju rätt nytt, men evolutionen måste på någon mysiskt vis ha förstått att det behovet skulle uppstå i framtiden. Annars hade det ju legat nära till hands att tro att berättarförmågan (jämte förmågan att ta del av berättelser) utvecklats via tusentals år av sagor och muntligt berättande, men så kan det såklart inte vara.

    Och de folkslag som inte har någon lång tradition av skriftspråk, ja de saknar nog helt enkelt kultur. Och fantasi. En del hade kanske kunnat uppfatta den åsikten som en aning kolonial, men så är inte fallet, för här får man faktiskt tänka på att gruppen ”bokläsare som ej vill beblandas med boklyssnare” är väldigt sköra och utsatta.

    För att inte tala om små barn! Alla vet väl att förmågan att visualisera och t ex leka rollekar uppstår i samband med att man börjar traggla läsläxor.

    Och det där med att barn som blivit höglästa för har tiodubbelt ordförråd jämfört med barn som inte blivit det, det måste väl helt enkelt vara en myt. Varför ska man ens högläsa för barn när nu allt det centrala i läsning kommer av att man läser orden själv? Bort med snack om att bästa läsfrämjandet är att högläsa för barnen, det enda som egentligen räknas är att börja tärna alfabetet tidigt för det är i det som hela läsupplevelsen sitter.

    (Ok jag förstår om någon känner att jag fick lite vän med inspiration här, men svårt att sluta när man börjat (det var nog alla skriva boksäver i den här bloggen som gjorde mig särdeles fantasifull))

  Men herrejösses vad mycket onödigt tjafs här.

  Så himla bra idé!! Önskar de verkligen lycka till.

   Haha bra idé? Vem vill lyssna på deras svammel?

    *läsa

    Jag skulle göra. Behövs mer poddar som uppmuntrar till bildning och läskunskap.

     Systrarna Graaf är verkligen synonymt med bildning.

      Jag är ganska säker på att de väldigt allmänbildade.

      Vad jag förstått läser de mycket böcker.

       Lättsmält kiosklitteratur gör en knappast allmänbildad.

       Tycker du det verkar så i t.ex. Maggans blogg? ?

        Hon har nog gått igenom mer i livet än du någonsin kommer göra. Säkerligen läst fler böcker än du också.

         ?????

         15:03 Alla människor går igenom både det ena och det andra genom livet, skillnaden är att alla människor inte blottar sitt liv i sociala medier för att tjäna pengar.

     ?

     Hahaha och det tror du de gör? ?

      Ja jag tror de bär på mycket livserfarenhet och är betydligt smartare än kanske deras rykte avslöjar.

   Idén i sig är inte dålig tycker jag, men uppstår ett problem. För det mesta vill man ju kunna delta i en bokklubb och diskutera för att få ut något av den, i en podd går ju inte det. Men jag skulle ändå kunna tänka mig lyssna på en podd, men då med personer som har någon slags tovärdighet i att diskutera och analysera böcker. Typ…jobbar på bilbiotek och är utbildad, seriösa författare jag gillar, annan utbildning inom litteratur, någon som läser för bokförlag osv. Alltså på något sätt ha en koppling till och referenser inom bokvärlden. Att sitta och lyssna på två random personer utan att kunna delta känns inte särskilt lockande…låter mest frustrerande.

    Kanske bjuder de in personer till samtal.

    Man kan ju ha interaktiva aktiviteter kopplat till podden. Tänk utanför poddlådan.

     Livesändningar där lyssnare kan vara aktiva, diskussionsforum runt avsnittet osv.

  En bokpodd blir första steget. Sen blir systrarna Graaf programledare för Babel.

   Ytterligare en anledning att inte titta på det.

  Över hundra kommentarer och nästan inga om systrarna… det säger rätt mycket.

   Med tanke på hur negativa och otrevliga kommentarer det oftast är här tänker jag att många säkert inte mår bra i dessa tider. Att de får utlopp för sin frustration här istället än att ta tag i sina liv.

    Men herregud, inte detta igen. Så tröttsamt.
    Så för att man inte tycker läsa och lyssna är samma sak eller att systrarna Graaf inte är några intellektuella giganter så mår man dåligt? Ok…

     Nä det har inget med systrarna Graaf att göra. Det gäller nästan alla inlägg. Kommentarsfältet är rena pesten!

      Och ändå är du här… ?

       Ja eftersom jag skrev en positiv kommentar om inlägget men kände mig manad att svara på alla oförskämda kommentarer jag sedan fick.

       Är du en vuxen person? Skulle du skämmas inför nära om de visste hur du beter dig här?

      Information till dem som läser här trots att det uppfattas som rena pesten: Du lider förmodligen av tvångssyndrom och om det på verkar ditt liv negativt bör du söka vård.

       Somliga kanske vill ha ett trevligare kommentarsfält.

       Just nu göder det mest idioter.

      Det är så himla synd att det är obligatoriskt att läsa här minst 3 timmar per dag. Hatar att den lagen gick igenom, var så himla skönt förr när man själv kunde välja vilka bloggar och kommentarsfält man ville följa och läsa, så man aktivt kunde välja bort ställen där man inte trivdes. Saknar gamla tiden då man kunde surfa runt på Internet och lägga tid på sånt man uppskattade!

    13:39 Hej Mona?

  Senaste bok jag läste va ” staden ” av Camilla steen. rekommenderar starkt! Drömde om den tom ?

  Graafsystrarna och Lina Bengtsdotter i podcast….NEJ TACK ?
  Maggan o Lina är lika vulgära och grova i munnarna…

   Fäääääääshion! Grrrrrrr…

    Usch ja. Men vad har hänt med Maggans röst, hon låter väldigt märkligt.

     Inte bara rösten som är märklig. Vad håller hon på med?

   Vem är Lina?

    Författare Lina Bengtsdotter…

  Anki Edvinssons bok Snöängeln var ju inte direkt ett litterärt mästerverk utan platsar väl i genren chic lit om man ska se till huvudkaraktären i boken.

   Det var väl heller aldrig ambitionen. Jag tycker Edvinssons böcker är läsvärda och spännande. Ljusår bättre än Läckbergs!

  Sorry men vad fan? Mest klyschiga jag läst. Förknippar dom inte med böcker? Eh. Du måste vara den enda som missat Maggans mycket populär självbiografi ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig”.
  Samt hennes andra bok ”Mitt perfekta liv”. Även den populär.

   Jättebra böcker. Men det är väl Maggan som berättat om sitt liv och någon annan som fått ihop det till en bok?
   För Maggan skriver sjukt dåligt.

    Ja, Magdalena skriver väldigt dåligt. Det har jag förstått på senare år. Jag skäms nästan för att jag tidigare försvarade henne efter det att hon påstått att hon skrivit Det ska bli ett sant nöje att döda dig helt själv och folk inte trodde på det. På den tiden valde jag att tro på ”författarinnan” Magdalena.

  Vad hände med din bok Camilla? Tråkigt att det inte blev något.

  En annan som startar podd är Mona, hon ska tydligen göra en podserie om pedofili med sin dotter. De kommer att intervjua folk (poliser, läkare etc) som kommer i kontakt med pedofiler samt försöka få tag på en pedofil som de kan intervjua. Jag vet inte om det hela är så bra idé.

   Hon har reda en ”podd” där hon sitter och gapflabbar och pratar smink med en likasinnad….

    Jo, jag har sett delar av den Youtubeserien, inget för mig. För mkt flabb och prat om smink för min smak. Tycker dock att Monas parhäst Bigge verkar smart och hon har ofta insiktsfulla kommentarer.

  Systrarna Graaf försöker skaffa sig en lite mer intellektuell profil nu efter åratal av yta. Det känns inte som att dom bottnar i det alls.

  Jag tycker att dom kan fortsätta med det ytliga spåret istället. Det passar dom bättre då dom ju förefaller vara väldigt utseendefixerade.

  Jag vill veta hur dom har förändrat sina utseenden. Injektioner i ansiktet? Operationer? Andra behandlingar? Båda har nästan inget fett på kroppen och har väldigt släta ansikten förutom några minirynkor vid ögonen. Och dom har inte ”hänget” som man får i ansiktet när man åldras naturligt.

   14:02 Botox och filler är mycket effektivt…

  Mer passade om en podd med tv-serier.

  Väldigt märkligt att du trackar ner på dem gällande ytligt leverne men ändå så vill du veta allt om vad de gjort?!

  Hur hänger det ihop?

   Svar till Anonym 14:02

   Jag är ambivalent. Å ena sidan hatar jag utseendefixering och utseendehets och gillar inte när influencers uppmuntrar till det.

   Har svårt för att influencers låtsas att dom är ”naturliga” och inte är ärliga med att dom gör ingepp, injektioner osv. Utan man ska tro att rätt kost, träning, vitaminer, krämer osv får en att se ut som dom.

   Å andra sidan är jag på påverkad av utseendehetsen och leker med tanken att förändra mitt utseende lite, t ex med hjälp av injektioner. Det är ju så normaliserat nuförtiden.

    Fast är de inte väldigt öppna med allt de gör? Inte att förglömma att det handlar om gener också.

     Dom är inte öppna med ev bantning, ev operationer (förutom bröstoperationerna) och ev injektioner. Jo, läppförstoring har dom sagt att dom gör/har gjort.

     Tror att det är fråga om en hel del injektioner i ansiktet.

     Enligt Hannah är det ju Oslo skin labs pulver som gör att hon ser ut som hon gör. Väldigt trovärdigt. :-p

     Och Maggans magra kropp beror bara på en kostomläggning samt träning…

     Och Hannah ”frossar” enligt bloggen ofta i godis, glass etc men går aldrig upp ett gram. Även Maggan. Visst spelar gener roll men i den åldern är det väldigt ovanligt att onyttigheter aldrig nånsin sätter några spår.

     Och Carolina Gynnings nya puffiga jätterumpa handlar också bara om träning…

  OT men dyngbaggegalan publicerade i sin instastory angånde någon som har sjuka barn men ändå skulle försöka ta sig till fjällen. Någon som vet vem det handlar om?

   Sök på första meningen i blogginlägget som hon lagt upp, så hittar du henne..

  Perfekt! Var ju en läsare här om dagen som önskade att någon influencer skulle göra något vettigt, typ starta en bokcirkel.

  Jag läste sexmissbrukare istället för textmissbrukare ! ?? Jag blev så överraskad , Tänkte oj ojdå Camila det väldigt ärligt att erkänna för så många människor. Sen läste jag en gång till. ?
  ( jag är trött där av mitt läsfel)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.