Thomas Sekelius kommer ut som transperson – byter namn till Tone
 

”Allt med mig påminner mig om det jag inte vill vara.
Känslan av hopplöshet, att inte se ljuset i slutet på tunneln, att berätta för mina föräldrar, varför kunde de inte fått ett barn utan issues, förnekelse och att inte vara redo för världen att få veta för världen kan vara en obehaglig plats att vara på som transkvinna”, är alla saker som Tone tar upp i sin ”Jag kommer ut-video”.

”Jag har slutligen kommit till en plats av förväntansfullhet inför att bara få berätta det här och leva mitt liv som jag vill leva det och påbörja mitt nya liv, och lämna Thomas bakom mig och påbörja mitt nya liv som Tone”, säger hon i klippet här ovan.

Hon är en av Sveriges största Youtubers. Men vägen dit har varken varit spikrak eller lätt. Vi följer Thomas fram till livets viktigaste beslut: hon är transsexuell. Thomas är Tone.
Bildkälla: Discovery plus

I videon här ovan så berättar Tone om hur det var att komma ut till sina familj, och jag fick på riktigt ståpäls på armarna när hon berättade om vad hennes mamma sa till henne.
Om hur hon redan hade bekantat sig med tanken om det nu skulle vara så, och är det inte så, så är det inte så.
De har känt Tone som sin son hela livet och hon förstår att det är en ganska omvälvande sak att få veta som förälder, men allt verkar ha gått bra där nere i Växjö och jag är så glad för Tones skull.
Att hon äntligen vågar visa världen vem hon är.
Det är givetvis tillräckligt stort för henne att bara göra allt det här för egen del, men jag kan bara ana hur viktigt det här kan komma att vara för någon annan som kanske befinner sig på en plats som Tone var på för ett år sedan, med allt vad det innebär.
Thomas Sekelius var en förebild för många, och så kommer även Tone Sekelius att vara, och inte bara för transpersoner, utan för alla som av en eller annan anledning inte vågar vara sig själva, eller som kanske inte ens vågar ta redan på vem de egentligen är.

Modiga Tone.
Tack för att du bjudit in oss till ditt nya liv.

På Discovery Plus så har det släppts en dokumentär som kan ses som en del 2 till den här videon från Youtube. 
Den heter ”Mitt namn är Tone” och ni hittar den här. 

De allra flesta av er vet att det så kart inte tolereras någon transfobi här inne, men ifall det ramlat in någon ny person som kanske missat det så förtydligar jag det. 
Jag kommer inte acceptera några som helst kränkande kommentarer vad gäller trans, att vara icke-binär eller att vara genderfluid.
Det är ett känsligt ämne, särskilt för någon som precis kommit ut eller är någonstans i processen, då ska ni diskutera, välj era ord med omsorg.
Tack på förhand.

285 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Wow wow wow ❤️

   Gripande video, verkligen. Så glad och lättad för Tones skull!

   En sak är jag dock konfunderad över… What’s up med att hon torkar av sig läppstiftet på underläppen på Discovery+ bilden? Vad är symboliken bakom det avsedd att vara?

   För mig, om man nu dels ska utgå från traditionella könsroller och vad jag av videon uppfattar att Tone VILL så blir det för mig väldigt bakvänt?

   Min hjärna tolkar in budskapet att det är någon som känner sig fängslad i den traditionella kvinnorollen som torkar bort det traditionellt extremt feminina attributet som en sorts frigörelse? Hade utifrån sammanhanget, om läppstift nu ska vara en del av uttycket, varit mer i linje med ämnet (en person född i en manskropp som önskar att han var född kvinna och som strävar mot kvinnliga ideal) att Tone istället smetar på sig läppstift på bilden?

   Hon (eller produktionen?) kanske har någon särskild tanke bakom det hela som bara flyger mig över huvudet, någon annan här kanske förstår? Upplys mig gärna i så fall, detta gäckar mig något oerhört, haha.

   Bara jag som har svårt att koppla bilden till innehållet?

    Spånar fritt, men kanske en referens till att ”ta av sig masken”, visa på att Tone inte är en ”man so använder kvinnokodade uttryckssätt”, utan faktistk ÄR kvinna. Även utan smink?

     Det var inte alls någon dum spåning. 🙂 Om än en lite ”långsökt” tanke vid första anblick, iaf om man inte känner till att Tone sminkat sig och klätt sig kvinnligt offentligt redan innan hon kom ut som trans, så är det ju en väldigt fin symbolik om så är fallet.

     Finns många män som använder smink, och många kvinnor som inte använder smink. Smink är inte feminint i sig. Det är bara smink, inget för ett specifikt kön.

  En jättefin och härlig förebild för både unga tjejer och killar…men även för oss ”gamlingar”.

  Skönt att få vara sig själv nu! ❤️

   Youtube-kanal.

   Det är en youtuber. Tror han är mer känd bland den lite yngre publiken

    Det tror jag också. Aldrig hört talas om honom?!
    Är han makeup-youtuber? Typ som Jeffree Star…

     Men hur svårt är det att skriva HON?
     HON har kommit ut som HON, ni kommenterar under det faktiska inlägget så kan OMÖJLIGT ha missat det. Inte hen, inte han, HON.

     Henne.

     Har du ens läst inlägget?

    Hon

   Youtuber

   Hon är en youtuber som är känd under sitt manliga namn Thomas (väljer att skriva ut det eftersom hon själv har med det i bannern ovan). Hon började sminka sig under 2015 och var normbrytande då det var ovanligt med killar som sminkade sig. (Då såg vi ju henne som en man).

   Oavsett om hon är känd sedan tidigare eller inte så handlar hela inlägget om att hon är just hon. Varför kallar du henne för hen?

   Hon har youtubat i mååånga år, mycket vloggar och beauty-relaterat content

   Jag tror att hon är känd från en okänd liten social media-plattform som heter nånting .. youturbe, youtooth, eller vad 17 det nu var. Där har Tone synts till några gånger genom åren.

    Nu var det inte jag som undrade ovan men jag hade faktiskt inte heller hört talas om honom tidigare. Och det har ingenting med trans att göra. Det händer regelbundet att namn som är okända för mig dyker upp på den här bloggen. Är det så konstigt? Håller alla reda på små mer eller mindre obetydliga youtubers/influencers som inte heller vänder sig till den stora massan utan är mer nischade?
    Som nu senast någon mammaprofil som åkt till fjällen med påstått sjuka eller var det icke sjuka barn – aldrig hört talas om?!

   Precis som för personer som inte är trans så kan man dras till kvinnor eller män eller alla möjliga kön. Det har inget med ens egen könsidentitet att göra.

   Gigi Gorgeous känd youtuber och trans är lesbisk.

    Gigi är en kille som vill bli tjej och hennes partner Nats är en tjej som vill vara kille – hej upp och nervända världen!!

     Kaka söker maka …

     Det hade ju varit världens winwin, om inte lesbiska Gigi slutar attraheras av Nats när han verkligen blir man (eller jag vet inget alls om huruvida det pågår ett riktigt könsbyte där)

    De enda transpersonerna som kan vara lesbiska är transmän. Transkvinnor kan inte vara lesbiska eftersom de är biologiska män, med manliga kromosomer och hormoner. Sexualitet är baserad på kön och inte könsidentitet.

     Förstår att ovan är rent fackmannamässigt, men emotionellt känns definitionen så irrelevant – dvs att definiera vem som kan vara lesbisk och inte.

      Det är inte irrelevant för oss lesbiska som anklagas för hatbrott för att vi vägrar suga kuk 🙂

       Anklagas lesbiska verkligen för hatbrott om de vägrar suga kuk?

        Japp

         Vill du berätta mer? Är det ett återkommande problem eller talar vi om någon enstaka händelse?

         Är det kukbäraren som i situationen blir upprörd eller andra människor som drar den kopplingen?

          Absolut. Det är både transpersonen och andra transaktivister som drar den kopplingen. Har de senaste kanske fyra åren fått höra att jag är transfobisk och att jag utövar våld mot transkvinnor för att jag inte attraheras av dem och vägrar ”ge dem en chans”. De anser att kuken inte är en faktor och att vi kan ha sex på andra sätt eller att jag inte har en ”ursäkt” om det handlar om en postoperativ transkvinna. Det är oerhört frustrerande att förväntas vara aktivist med sin kropp.

          Absolut! Mitt svar fastnade dock i modd och förväntar mig inte att den går igenom heller haha

   Gör du dig dum nu?
   Klart att det finns lesbiska transpersoner. Precis på samma sätt som det finns lesbiska cis-personer.
   Och den där frågan om hur transpersoner/lesbiska/bögar/etc har sex. Har vi inte lärt oss by now att det är en fråga vi inte ställer? Frågar du din heterosexuella granne hur hen har sex?

    Men varför så dryg?

     För att hbtq-personer är fucking trötta på den här frågan. Vi är inte aliens. Gör oss alla en tjänst och googla sånt här skit istället.

      Eller så struntar vi straighta i er eftersom ni alltid är missnöjda och alltid gnäller vad vi än säger. Damned if you do, damned if you don’t.

      Jag är HBTQ, inte trött alls på frågan och inte tar inte heller illa vid mig vid diskussionen ovan. Blir snarare irriterad på att du är dryg när folk bara är nyfikna och öppna, kontraproduktivt att ryta ifrån.

       Haha, är inte transperson själv men spontant skulle jag väl anta att själva sexandet går till ungefär som hos icketranspersoner, kanske något mer kreativt i vissa fall. På de flesta människor sitter ett könsorgan mellan benen och dessa brukas troligen mer eller mindre utifrån funktion precis som hos CIS-människor. Kan tänka mig att det kan finnas kvinnor som har penis som kanske inte blir tända av tanken på att stoppa in den i någons hål, och likaså att det finns män med vaginor som kanske inte blir tända av tanken på att få den penetrerad, precis som det finns de kvinnor och män med ovan beskrivna förutsättningar som inte har något emot att nyttja könet utifrån biologisk funktion. Oberoende av vilket så anpassar man troligen sexet utifrån de preferenser man har, finns ju oändligt med varianter av sett att roa sig med, traditionellt, oral, anal, och all möjliga varianter av icke-penetrerande sex, jag har nog inte fantasi nog att ens försöka beskriva alla möjligheter…. 😀 Vad jag försöker komma fram till är att det nog inte finns ett enkelt svar på frågan om hur transpersoner har sex, det är nog väldigt olika från person till person och beror vad man själv och ens sexpartner har för kroppsliga förutsättningar. 🙂

       Ingen är ”HBTQ”. Det är ett paraplybegrepp.

        Man kan väl identifiera som HBTQ (som uttryck för att man faller in under det paraplyet utan att vilja specificera närmare vilken kategori) likaväl som man kan identifiera sig som sjukvårdspersonal utan att specificera att man är undersköterska.

        En människa kan väl identifiera som HBTQ (som uttryck för att man faller in under icke CIS-paraplyet utan att vilja specificera närmare vilken kategori) likaväl som man kan identifiera sig som sjukvårdspersonal utan att specificera att man är undersköterska.

    Nej, det är inte nödvändigtvis självklart och även om du är upplyst och tycker att det är en dum fråga så är jag säker på att du kan svara trevligt om du vill. Jag tror inte Anonym ville veta ställningar (gör du dig dum nu?) utan just det som förklaras i efterföljande frågor.

    Du måste vara populär på fester.

   Det är väl helt självklart att det finns homo- och bisexuella transpersoner.

   Hur har du själv sex? Varför undrar du hur transpersoner har sex?

    Inte samma Anonym men min fundering kommer tillbaka till en diskussion där en person ansågs transfob av en grupp där X trodde att Y var en kvinna, men visade sig vara preop transkvinna. X ville då inte fortsätta med Y.

    Är som sagt inte samma Anonym men antar att det är en sådan situation personen tänker på.

     Risken för att anklagas för ”falsk marknadsföring” måste vara stor.

     Hur är man transfob om man är straight man men inte vill ha en kvinna med snopp (alltså en man)? Det är man inte alls. Jag är straight kvinna och skulle aldrig vilja va med en man som egentligen är kvinna, det är ju helt absurt att man ska kallas för transfob för att man säger sanningen

      Du är ju dock transfob. Eller, du uttrycker dig åtminstone som en transfob. Och det är antagligen det som oftast händer: Någon anklagas för att vara transfob pga att hen uttrycker sig transfobiskt, inte pga att hen bara vill ligga med folk som har snopp.

       Dock vill ju inte personen ligga med folk som har snopp endast. Utan med män som är födda män. Det är inte transfobiskt.

       Men jeez, överproblematisera mera?

      Fast du utrycker dig transfobiskt. Tänk lite utanför boxen. Om du ser personen och attraheras då ska det inte spela någon roll för vilket kön man föddes först till. Din uttalande gör så att personer som har gjort könskorrigering får en stämpel att de inte är tillräckligt manliga/kvinnliga och samtidigt sätts i ett fack, vilket dem inte vill!!

       Men vadå ”ska inte spela någon roll”? Man avgör själv vad som spelar roll. Man ligger med den eller dem man vill (och som vill ligga med en ”tillbaka”), du eller någon annan får aldrig ta sig frihet att avgöra vad som får eller inte får avgöra om man vill ligga med en person eller inte. Skärp dig.

       Vaddå ”det ska inte spela någon roll”? Vi har alla rätt till våra egna sexuella gränser och vår egen läggning. Jag är bi och öppen för att ligga med och dejta transpersoner (vilket jag också gjort). Idén om att alla skulle behöva vara det för att inte vara transfoba är bisarr. Att uppmana någon att ”tänka utanför boxen” angående sin egen sexualitet gränsar på konversionsterapi. Lägg av bara.

       Transkvinnor är inte identiska med kvinnor. Transmän är inte identiska med män. Könsorganen och mycket annat skiljer sig oerhört mycket åt, även vid de mest lyckade operationer är det en påtaglig skillnad (och de flesta får långt från perfekta resultat). Självklart kan både transkvinnor och transmän vara väldigt attraktiva både preop och postop, men alla tänder inte på det och det är inte fobiskt att ha egna sexuella gränser.

     Det har ju dock inget med transpersoners egna sexualitet att göra utan bara vad person X inte gillar. Alla har rätt att säga nej till sex, cis som trans.

    Fast man måste väl få lov att fråga? Föhoppningen är väl ändå att komma ut som trans skall vara helt accepterat i framtiden -men hur skall det hända om folk inte har förståelse för vad det innebär?

    Jag tycker personligen att det är en självklarhet att man skall få vara den man är: Men jag kan ha svårt att relatera till det då det är främmande för mig själv och ingen jag känner har öppnat upp sig för mig om de går i de tankarna.
    Därför är det viktigt för mig att lära mig mer: Och sex kan vara en av de saker som man blir nyfiken på. Det är ingenting negativt med det, eller transfobiskt. Det är en nyfikenhet och att fråga är ett sätt att lära sig.

    Det är uppenbart att många här inne är pålästa om ämnet. Jag tycker det hade varit schysst om fler av dem kunde förklara bättre och vara trevligare mot de som faktiskt uttrycker frågor. Man behöver inte gapa sig hes om någon råkar använda fel benämning eller undrar någonting som för andra verkar självklart – för gör man det riskerar man att människor slutar fråga och att de då tar ännu längre tid för folk att förstå och acceptera.

    Rant over.

   men vadå hur har du sex som trans? du behöver lära dig att skilja på kön och sexualitet.

  Hej Tone!❤️?????????️‍⚧️

  ❤️❤️❤️❤️❤️

  You go girl ?❤????

  Heja heja dig Tone, fan vad cool, modig och underbar du är!

  Älskar detta! Äntligen ? Så glad för Tones skull. ❤️?????

  Är så glad för hennes skull och jag tror inte folk fattar hur viktigt det är att hon berättar om det. Det kommer hjälpa så många??️‍??️‍⚧️

  Det är så himla fint att upptäcka att man kan känna en sån genuin glädje för någon man aldrig ens har träffat. ☺️

  Fortsätt leva ditt bästa liv, Tone! ❤️

  ❤️?????
  I’m beautiful in my way
  ’Cause God makes no mistakes
  I’m on the right track, baby
  I was born this way
  ❤️?????

  Starkt ❤️

  Youtuber. Men tror han är i 20års åldern, så är väl kanske mest folk i den ålderskategorin som har koll

   HON.

  Tone ❤️ Så fint namn hon valde, det passar verkligen henne. Jag är så glad att hon fått berätta detta nu, det har märkts att hon inte mått så bra den senaste tiden.

  Youtuber

  Ok.

  En youtuber. Hon har en blandad kanal som alltid inriktat sig mycket på smink.

  En ärlig fråga: vad är skillnaden mellan nu och förr när hon hela tiden klädde och sminkade sig som kvinna? Är det att hon nu identifierar sig om kvinna och förr identifierade sig som man? Undrar bara vad det är hon ”kom ut” med. Ingår det i att komma ut som transperson att man även meddelar att man kommer börja vidta kirurgiska åtgärder? Förlåt för min okunnighet.

   Hon kom ut som trans. Trans har inget med utseende eller intressen att göra. Hon är helt enkelt född i fel kropp och känner sig mer som en kvinna!

    HON identifierade sig fortfarande som man. Snälla googla lite, gör lite research. Förstår att du antagligen inte menar något illa men alla svar finns att få i Tones video, eller bara om du googlar vad trans innebär.

    Vad menar du med att hon förut klädde ut sig till kvinna? Hade väl kläder hon trivdes i bara..

    Men allt det där visste man ju redan. Jag förstår inte riktigt heller vad hon kom ut med.

    //annan anonym

     Nej det visste man inte. Du har isåfall bara antagit det. Tone har aldrig nämnt att hon är trans, att hon vill ha andra pronomen, könsdysfori eller något annat förrän igår. Hon har endast pratat om sin sexuella läggning.

     Att man sminkar sig, klär sig i typiskt ”manliga” eller ”kvinnliga” kläder betyder inte att att man är trans.

      Hon har väl tidigare identifierat sig som och använt pronomen för generfluid?

       Vet bara att hon inte velat ge någon titel på vilken sexuell läggning hon har

     Nej det visste du inte eftersom Tone inte kommit ut som trans. Du kanske antog baserat på något men du visste inte.

      Fast det är ju som att säga att man inte visste om att sitt barn är gay förrän barnet själv berättar det. Vissa saker är så extremt uppenbara att man vet det innan personen i fråga vågar erkänna det för sig själv.
      Verkligen ingen kan ju säga att det här kom som en direkt överraskning

    Ändå säger hon själv i artikeln att hon alltid dragits till ”kvinnliga” ideal och att det var en del i att hon förstod att hon var trans?

    Veteran om jag köper att de tär helt frikopplat.

     Jag har alltid dragits till det manliga idealet, klär mig typiskt manligt, har typiskt manliga intressen osv. Jag är inte trans för det. Fattar inte varför det är så svårt att förstå?

     Tone har identifierat sig som kille förut. Nu kom hon ut som trans.

    Hur känner man sig som en kvinna?

     Eller hur, undrar också!

      Är ni biologiska kvinnor som inte känner att ni är i fel kropp?

      Det är jag, alltså kvinna biologiskt och psykiskt, och jag tänker mig att det är något man bara vet, med mer eller mindre säkerhet.

      Ponera att någon berättar för er att er uppfattning om er själva är fel, och att ni egentligen är män. Det kommer kännas fel, typ ”nej, jag är inte man, jag är kvinna”. Antar att det är så transpersoner känner. Som att samhället och deras kropp säger till dem att de är något de inte känner att de är.

       Finns inget kvinnligt psyke. Vi är kvinnor biologiskt, that’s it. Alltid lika komiskt när män hävdar att deras omtycke för läppstift och färgen rosa gör att de känner sig som kvinnor haha. Unpopular opinion men transpersoner skulle inte existera om det inte vore för våra snäva könsroller ??‍♀️

        Med kvinna psykiskt menar jag att jag känner mig som en kvinna även i huvudet, oberoende av min kropp. Liksom, skulle min själ befinna sig i ett vakuum och jag skulle beskriva vilket kön jag har skulle jag ändå säga att jag är en kvinna oberoende av att mitt ”jag” inte befinner sig inuti en kvinnokropp.

        Vad du syftar på med ”kvinnligt psyke” vet jag inte, så vill bara beskriva vad JAG menar.

        Gällande det andra du skriver så är jag inte av samma uppfattning, även om jag håller med om problematiken angående de snäva könsrollernas exkludering. Även i en värld där alla människor går nakna och smink och andra socialt konstruerade könsroller inte finns tror jag ändå att man kan känna sig antingen rätt eller fel i den kropp ens person tilldelats.

         Du kan inte säga att du känner dig som en kvinna oberoende av din kropp för du tänker och existerar inte oberoende av din kropp. Så extremt hypotetiskt uttalande att det blir meningslöst

         Det går ju inte att bevisa att man känner sig som det motsatta könet. Man kan liksom inte ’känna’ sig som en 70-åring både psykiskt och fysiskt om man är 20, för man vet ju inte hur en 70-åring känner sig. (Även om man kan tänka sig hur de känner.)

         Man kan inte ’känna sig’ som en man, om man är kvinna, för man kan inte ’känna’ något som är fysiskt omöjligt att känna, eftersom en kvinna inte har en manskropp.

       Hur vet man att man är i fel kropp om man inte kunnat testa att vara i någon annans kropp?

     Hur känner du dig som det du definierar dig som? Så känner man sig som sitt kön.

   Jag tror mer att hon förut klädde och sminkade sig som sig själv, det hon gillade. Även om hon bar klänning så var hon en han och kände eller ville kanske inte vara kvinna för det. Hon berättar i klippet att hon inte insett att hon är trans förrän nu. Att vara trans handlar ju inte enbart om det yttre, det handlar om hur man är inuti. Som kvinna kan jag ju klä mig i skjorta och slips för att jag tycker att det är snyggt, men jag är inte trans för det.

    Jag fattar faktiskt inte heller helt. Vad är en hon och vad är en han om en hon kan vara en han och tvärtom? Är det inte lättare om alla bara är som de är, klär sig hur de vill, sminkar sig som de vill, gör vad de vill?

     Har du kollat på klippet och på dokumentären? Jag tycker att hon förklarar det bra.

      Nej, det har jag faktiskt inte. Ska göra det 🙂

       Hon berättar i alla fall hur hon själv känt och hennes väg till att komma fram till att hon är trans. Hon går kanske inte in på vad är en hon och vad är han i och för sig. Min sambo har haft mycket sådana frågor och han fick många insikter kring detta med trans när vi kollade igenom videon igår.

     Det är ju svåra djupa existentiella frågor. Många tycker att man kan känna sig som en hon eller han men det är ju fortfarande bara ens egen föreställning om hur det vore att vara en hon eller han. Om man aldrig varit ett av alternativen kan man heller inte veta hur det är. Det är ju som om jag känner mig som ett rådjur. Jag har egentligen ingen aning om hur det är att vara rådjur utan jag kan bara försöka föreställa mig det.

     Däremot tycker jag det är viktigt att respektera människors rätt att leva sina liv precis som de vill och få vara fria att uttrycka sig på vilket sätt de vill. Så givetvis får man klä och sminka sig hur man vill!

      För många år sedan läste jag boken ”The Danish Girl”, den gjorde ett djupt intryck men väckte också så många frågor.
      År 2015 kom den ut som film och vann Oscar. Såg den då.
      Bläddrade filmer på Netflix i fredags och hittade den. Såg den på nytt och blev lika fascinerad nu som då. Kan varmt rekommendera filmen man får så många svar i ämnet.

       Glömde nämna att filmen är inspirerad av verkliga personer. Konstnärer Lili Elbe och Gerda Wegener.

     Är det inte det som sker då? Hon är som hon är, klär och sminkar sig som hon vill, och gör vad hon vill. Jag tror att det du egentligen undrar är varför folk inte bara gör som du vill.

      Och man kan inte bry sig också.
      Man måste inte ha en åsikt om allt och alla.

      Nej, det menade jag inte, men du får tro vad du vill 🙂 Har absolut inget emot att hon är en tjej, men jag förstår däremot inte.

      Det jag menar är att det är väldigt noga att inte bara en tjej kan sminka sig, ha typiska tjejintressen, klä sig i klänning eller vad som helst. Det kan självklart killar också göra och det är precis lika okej = könet spelar ingen roll. Varför kan man då inte bara vara en kille (om man är född till kille) och göra det man vill. Vad blir skillnaden när man blir en tjej istället? Det tyder ju på att man visst tycker att det är skillnad på tjejer och killar, vilket i min hjärna motsäger det första jag skrev om att det inte spelar någon roll om man är tjej eller kille. För mig känns det ganska hyckligt, men jag förstår att det kanske bara är jag som är okunnig 🙂

       Ja du är okunnig. Det finns mång cis tjejer och killar som håller på med klänning och smink. Det finns också transpersoner som gör det. Ingen motsättning, hur är det så svårt att fatta?

        Ja det förstår jag, känns inte som att du fattar vad jag skrev 🙂

       Jag tror att jag fattar vad du menar! Typ att om det inte är nån skillnad mellan tjejer och killar, vad spelar det då för roll vilket man är (dvs varför skulle man behöva byta)? Men jag tänker att det är en sak att vara av åsikten att både tjejer och killar ska få göra vad de vill, och en annan sak att hävda att kön öht inte finns? När man säger att ”det borde inte vara skillnad mellan tjejer och killar” så menar man väl mest att båda könen ska kunna göra vad de vill (sminka sig/köra lastbil/whatever), man pratar väl inte om den existentiella upplevelsen av att vara man eller kvinna? Jag menar, även om könsrollerna vore 100% borta och jag ägnade mig uteslutande åt skogshuggeri, lastbilar och datorer så skulle jag fortfarande vara en kvinna som gjorde det, eftersom min könsidentitet är att vara kvinna. Så om min könsidentitet vore manlig så skulle jag väl fortfarande vilja byta kön, även om inget i samhället stoppade mig från att göra ”manliga saker” redan innan.

        Ja precis, du förstår vad jag menar 🙂

        men för mig blir det lite som att jag skulle känna att jag har ett annat ursprung, en annan ålder, tillhör en annan art eller vad som. Hur kan man känna det? Det är väl något man bara är.

        liksom, vad är den existentiella upplevelsen med att vara kvinna egentligen? Jag går inte runt och känner mig som en kvinna, jag bara vet att jag är en 27-årig svensk kvinna, det är inget jag känner. Däremot kanske jag känner tillhörighet med någon grupp med ett annat ursprung och anammar deras kultur, men det gör jag ju som mig själv oavsett vad jag kallar mig.

         Kan tänka mig att om du, som identifierar dig som 27-årig kvinna, vaknade upp med manliga könsorgan och kraftig skäggväxt imorgon så skulle du antagligen uppleva en exitentiell kris över din könstillhörighet. Nu är frågan såklart mer komplex än så, men jo jag tror att de flesta kan sätta fingret på att de känner sig som kvinnor, om de föreställer sig att vakna som man.

          Men det är ju ingen transperson som vaknar upp och är chockad över att man har skägg och snopp (tex)? Det *vet* man ju sedan innan. Är inte riktigt det som är att vara trans.

        Jag tänker att för att komma ut som trans så är det för omvärldens skull. För att av andra inte längre bli bedömd som kille som gillar smink, eller gaykille som gillar smink, utan som faktisk tjej.

        Hade Tone bott ensam på Antarktis hade hon inte behövt komma ut som trans, hon hade bara varit sig själv, men nu när hon lever i ett samhälle där man får fylla i ”Mr” eller ”Mrs” när man reser, använda särskilda toaletter och omklädningsrum pga kön osv så är det ett stort steg att byta till den sida man faktiskt tycker man hör till. Och för att bli placerad där av andra. Jag tror jag förstår skillnaden mellan gay/drag/trans, men är också ny på detta 🙂

         Tänker också lite så. Om inte samhället hade delat in oss i kön hela tiden så hade inte könstillhörigheten spelat lika stor roll.

   Tone har ett stor intresse för kosmetika, kläder och skönhet. Ett intresse som även män kan ha. Det är bara att se till de stora Youtuberna i USA där de flesta i skönhetsdelen av Youtube är män. Att antyda att Tone, under tiden hon var man, hade ett intresse för make up bara för att hon då var osäker på sin könstillhörighet och könsidentiteten känns bara märkligt. Intressen går inte att sätta på kön. Det är normerna i samhället som leder oss in på intressen efter kön vilket är förlegat.

    Ja, jag tänkte direkt på Jeffree Star när jag såg det här.

   Om man tittar på till exempel Jeffrey Star eller James Charles är de också intresserade av smink, peruker och klär sig ibland ”kvinnligt”. De är inte transpersoner, utan har bara den ”stilen”. Kläder i sig är ju inte könade och jag identifierar mig inte som man bara för att jag har kort hår och kostym ibland. Ens kläder och stil har ingenting med ens könsidentitet att göra.

    Precis, det är kläder och smink. Vilket ALLA människor kan använda. Mitt fysiska kön, och mina hormoner blir inte mindre kvinnligt/kvinnliga för att jag avstår smink till exempel. Jeffrey Star är inte en kvinna för att han använder smink.

  Jaha?

  Gud vad härligt Tone!! ??

  Ot- Isabella Lövengrip ska vara med i Malou efter 10 idag. Hon och Sheila ska prata om sin vänskap. Blir intressant att höra hur det blir. Skriv gärna tankar kring detta sen!!

   Vilken vänskap? ?

    Va?

    Precis. I promon på Nyhetsmorgon sa Malou att de skulle diskutera deras 10 år långa vänskap. Tyckte det var jätte märkligt ?

     Det är som vanligt en massa ljug och manipulationer. Inget B säger kan man lita på!
     Hepp!

      Men ge er nu, det är ju inget ljug i det. De har känt varandra i tio år, sedan de jobbade ihop, och sen varit nära vänner i sju år. En fin vänskap verkar de ha. Det är som vanligt en massa ljug och manipulationer här på er ang IL däremot och det är bara så tröttsamt och fånigt faktiskt.

     Skoj om Bellsis kommer med vänskapstips!

     Missar det kommer det i repris kanske?

      Tror det går att se på play, BB är dock en tittaremagnet så lär komma upp på youtube,.

      Nej det är inte värt att gå i repris.

  Modigt! ❤️

  Ok detta kan va min Asperger som talar men om nu transkvinnor är kvinnor precis som biokvinnor så blir det väl att kvinna berättar på internet att hon är kvinna?

  Jag har uppriktigt svårt att förstå sånna här frågeställningar och frågar jag irl så förstår folk inte att jag bara undrar för jag vill förstå inte för jag har något emot det. Jag är inte transfob jag har bara svårt att uttrycka mig smidigt och att förstå när man kommer ut i mer abstrakta plan ?

   Man måste göra en könskorrigering för att byta kön. Men trans är att man gillar att klä sig i kvinnokläder.

    Du tänker på transvestit.

    Oh jag visste inte att det fans en skillnad där. Jag lärde mig något nytt, tack! ?

     Fast nu lärde du dig fel.

     Tips är att läsa på lite själv kring trans, rfsl är ett bra ställe att börja på.

      men om det är fel, ge personen svaret då istället?
      Om ngn frågar ngt kan du ju svara så människan lär sig eller?
      Så jävla efterblivet, personen försöker ju lära sig.

       Jag hänvisar till rfsl. Det är ganska svårt att sammanfatta allt kring trans i en kommentar. Sen är jag inte expert själv så tycker att det är bättre att hänvisa än att svara.

    Trans är när man byter könsidentiteten eller könstillhörighet och har ingenting att göra med kläder eller attribut att göra.

    Transvestiter anser sig vara det juridiska kön man har men föredrar att ha motsatt attribut, i kläder och uttrycksformer.

    Crossdressing innebär att man bara har kläder som enligt samhället förknippas med motsatta könet.

    Drag i sin tur innebär att du i underhållningssyfte överdriver det motsatt könets attribut och de flesta som sysslar med drag uppträder i en persona men lever som sitt juridiska kön till vardags.

     Man ”byter” dock inte identitet! Identiteten är densamma. Vet inte om man byter könstillhörighet heller, det får någon mer insatt (eller någon som har tid att googla) gärna svara på.

      Nä det stämmer. Men i förenklade termer.

    Ja det har jag. Beror på vad det handlar om, men att lära människor fel saker och vara så självsäker på att det stämmer är inte vettigt. Speciellt inte när det går att dubbelkolla på 2 sekunder. Den här okunnigheten är ett jättestort problem när det gäller transfrågor.

    Att vara trans sitter INTE i kläderna! Man måste INTE göra könskorrigering för att vara trans!

    Nej det behöver man inte. Könskorrigering är den medicinska och kirurgiska behandling som man kan genomföra. Men man kan hoppa den/det och bara få igenom ändringen av juridiska kön där man ändrar sitt personnummer.

     Vilket jag personligen tycker är lite hyckleri. Om man är född man, men känner sig som kvinna m.m. och vill byta juridiskt kön men är OK med sin snopp…? Då är man la inte trans? Jag har en nära vän som brottats med könsfrågan och som beskrivit känslan på dåliga dagar som att vilka krypa ut ur sin egen kropp. Vi får inte glömma att många människor begår självmord pga att de är trans. Det är ett oerhört viktigt och känsligt ämne!

      Är en trans är en trans, det finns inget facit med grejer att checka av för att vara trans. Jag har många transvänner som inte har opererat sitt könsorgan av olika anledningar. Vissa är ok att ha kvar det de föddes med, andra inte. Vad anledningarna kan vara för att de INTE opererat kan jag inte svara på, men anledningarna är troligtvis olika för varje individ.

   Ja, det ligger något i det du säger. Dock så har samhället placerat in Tone sedan födseln som man och alla har tidigare använt pronomen han om honom. Nu har Tone dock valt att gå ut med att hon inte längre är Thomas utan Tone, en markering att Thomas inte finns längre utan att hon nu är Tone och har pronomen hon.

   Du har ju rätt! Hon har ju egentligen alltid varit kvinna och är lika mycket kvinna som cis-kvinnor, men eftersom Tone hade ett annat namn innan igår och använde andra pronomen så var hon ”tvungen” att komma ut för att ändra på det❣️

    Iof en sanning med modifikation. Könsidentiteten utvecklas under lång tid och hon behöver inte alls ha varit kvinna sedan födseln bara för att hon är det nu.

     Ja, kan man säga att hon alltid varit kvinna om hon insåg först nu att hon var kvinna och tidigare identifierat sig som man och intergender?

     Köper självklart att hon är kvinna nu, men vet inte om jag tycker det är en självklar slutsats att hon eller andra i samma sits alltid varit kvinnor/ män. Det får man nog fråga den personen om i varje enskilt fall.

      Nej. Man kan inte välja att bli ett annat kön. Tänk om man gjorde samma sak med ålder? ’Jag tror jag byter ålder till 15 och går högstadiet igen, för jag vill inte vara vuxen, det känns inte bra.’ Det funkar ju inte så.

      Bara för att en kille har smink och kallar sig själv för ett tjejnamn så blir denne inte helt plötsligt en tjej? Fysiskt omöjligt och emot all naturs lagar.

   Helt ok att fråga om man inte fattar! 🙂
   Ja rent konkret har du ju helt rätt! Sen är ju en viktig del att ens familj och de runt omkring också vet och säger rätt pronomen etc, så det räcker ju kanske inte med att bara bestämma det för sig själv 🙂 Därav att en person ”kommer ut”.
   Sen har ju Tone också en manligt kodad kropp, vilket också gör det svårare. Hade hon haft en kvinnligt kodad kropp och aldrig kunnat bli könad som en man hade hon kanske inte heller behövt komma ut på samma sätt.

    Kodad?? Vad är det?

     Det är så man brukar tala om kroppen. En manligt kodad kropp är en kropp som ser ut som en man och som alla runtomkring skulle tolka som en man. Kanske en person som är lång, inte har så mkt former, mer kroppsbehåring etc.

     Omskrivning för kön (inte genus, OBS!). Tone föddes som pojke och det är inget som går att ändra, vare sig med språk eller medicinsk behandling. Men språk och eventuell medicinsk behandling hjälper henne att vara mer bekväm med sig själv och det ska man såklart respektera och hjälpa henne med. Specialiserad vårdpersonal kan hjälpa med det medicinska, den enskilde individen med språket, dvs att kalla henne för Tone och referera till henne som ”hon” tex.

      En exempelvis manligt kodad kropp behöver inte ha något med hur man föddes att göra. En person som genomgått könskorrigerande behandling och då exempelvis fått mer kroppsbehåring, blivit mer muskulös och fått mindre kurvor etc är också en manligt kodad kropp. Dvs folk runtomkring tolkar personen som en man. 🙂
      Att jag säger kodad är för att ta bort fokus på könsorganet. Du behöver ju inte se vad personen har för könsorgan för att tolka som man exempelvis.

       Fast det handlar inte om tolkning, det handlar om könskromosomer. Man kodar inte en kropp vid födsel och därefter bestämmer kön. Kön avgörs alltid i moderlivet. Sen finns det personer som inte känner sig hemma i det kön man föddes med och då ska de få adekvat hjälp, förståelse och respekt. Men kön är och kan aldrig vara en ”kodad tolkning”. Genus kan däremot vara det, och är oftast det.

     Kodade attribut syftar på könsorgan och kroppen. En kvinnligt kodad kropp förknippas med slida, bröst, rundare höfter mm.

     En manligt kodad kropp förknippas med penis, kroppsbehåring, platt bröst, markerat adamsäpple mm.

   Transkvinnor är såklart inte precis som kvinnor. Då skulle de inte behöva ”komma ut” som trans. Det betyder givetvis inte att de inte ska bli bemötta med samma respekt och acceptans som personer som inte är trans. Tone ska bli kallad för just Tone, och hon ska benämnas som ”hon” därför att hon önskar det. Såklart finns det obestridliga skillnader mellan en född kvinna och en transkvinna.

    Att inte acceptera transfobi här inne innebär också att inte acceptera att någon felkönar med mening. Hur svårt är det att kalla Tone för henne?

    Tänker alltså på flera kommentarer ovan.

     Det är inte svårt, det handlar ju bara om just transfobi som du säger.

      Fobi betyder att man är rädd för något. Gissar att folk inte är rädda för att någon upplever sig vara född i fel utan att det mer handlar om att man inte kan förstå det.

       Du vet nog mycket väl vad transfobi betyder. Att använda fel kön på någon för att man själv anser att det är rätt, det är transfobi.

       Kolla upp definitionen av transfobi och homofobi. Det har inget med fobi att göra, det heter bara så.

       Ju mer man pratar om det och tar upp det i tex skolor så blir folk medvetna och det man vet mer om behöver man inte bli rädd för. Alla människor är lika mycket värda det är ens hjärta och själ som är viktigast. ?

        Alla människor är inte lika värda.
        Det ser väl alla som är ute i samhället.
        Det ser väl alla som är här på bloggen.

        I min sons skola har man mest pratat om det som förvirring och identitetssökande, att väldigt många ångrar könskorrigering m.m.

      Tror bara att det handlar om okunskap och att man inte tänker sig för. Jag hade säkertligen kunnat skriva han till henne, men absolut inte för att vara elak eller för att jag har något emot människor som är trans.

       (menar alltså att jag hade kunnat råka skriva han istället för henne, inte att jag hade kunnat skriva det för att medvetet va dum) 🙂

       Men har man precis läst ett inlägg om Tone som kallar sig för hon så är det inte okunskap eller att inte tänka sig för att sekunden efter kalla henne för honom.

   Jag tänker som dig, och jag undrar även varför det är viktigt att sätta etiketter på de olika upplevda personligheterna. Varför är det viktigt?

  Vad ska man använda för pronomen för henne när man pratar om dåtiden när hon hette Thomas?

  Vill inte trampa någon på tårna, så säger man han eller hon när man pratar om henne för ett par år sedan?

  Förlåt om frågan är dum…

   Man säger hon och Tone?

    Ok??

   Exempel:

   Tidigare när Tone kallade sig Thomas tyckte hon om att…

    De flesta vill dock inte att man nämner ens deadname, det är ju såklart individuellt. Men om man skiter i att säga Tones deadname och endast använda Tone och hon (som man pratar om vilken person som helst i dåtid) så kan man vara säker på att det blir rätt☺️

     Rätt och fel… Man orkar inte navigera när lotsen ändras hela tiden.

      Det är inte så svårt, du gör det bara svårt?

      Kanske inte, men att försöka kan rädda liv. Att medvetet använda fel pronomen och fel namn bidrar till självmordstatistiken bland transpersoner.

       Gör det? Var finns den statistiken? Vad jag vet är transpersoner inte överrepresenterade i självmordsstatistik över huvud taget.

        Det får vi lära oss på sjuksköterskeprogrammet. Det står i all kurslitteratur. Psykisk ohälsa, missbruk och självmord är vanligare bland transpersoner och ickebinära.

         Jag kan inte hitta nån info som styrker att självmord är vanligare bland transpersoner. Det jag kan hitta är att fler transpersoner har övervägt självmord. Kan du tipsa om var jag kan läsa om det?

     Ja det är sant. Nu tänkte jag dock i mediasammanhang. Om någon inte känner till Tones tidigare namn och man behöver förklara så är dock korrekt term detta. Och man pratar ju sällan med personen om dennes tidigare namn.

     Elliot Page, assessorer folk fortfarande med Ellen Page och därför innan folk har vant sig och kommer ihåg det nya namnet är det lättare att hänvisa till exempelvis: Elliot Page som tidigare hette Ellen Page har nu i veckan släppt en ny film….

     Alla som bytt namn har ett deadname? Vad är problemet?

     Haha samma

     Anonym 11:29 du äcklar mig!

      Skulle göra mina barn arvslösa om de började prata i termer av deadname.

       Sympatiskt.

  OT men Sandra Beijer ondgör sig över könsfördelningen på Spotifys spellistor. Alltför få kvinnliga artister i Greatest Hits Rock från 70-talet osv. Min kritiska kommentar kommer aldrig publiceras av henne och hennes största fan Camilla kommer inte heller nämna detta men det är så jäkla skavigt! Hon kallar sig feminist men under alla år jag följt henne har hon aldrig tagit upp hedersförtryck, något som bokstavligen förstör livet för tiotusentals svenska ungdomar. Ingenting om hur kvinnor ofta missgynnas i vården, eller usla förhållanden i kvinnodominerade yrken. Osv osv. Nej, hennes feminism handlar alltså om de elaka snubbarna på Spotify som inte kvoterar in tillräckligt med kvinnor?! Börjar verkligen förstå de kritiker som menar att hon är en bortskämd flicka som lever i sitt elfenbenstorn.
  (och ja, kvinnor på Spotify kan naturligtvis vara en feministisk stridsfråga. Men om det är det man väljer att lyfta de få gånger man uttalar sig om ämnet så lyfter i alla fall jag på ögonbrynen.)

   Men alltså, det är hennes blogg. Hon skriver om saker hon funderar på och träffar på i sitt eget liv. Blir så himla fånigt med all whataboutism. Bara för att hon inte skriver om en viss grej tar det bort legitimiteten för henne som feminist, trots att hon skriver om mycket annat? Nej, såklart inte. Hon är ju inte en politisk skribent som bara skriver om feminism, hon är en person med en personlig blogg.

   Att hon lyfter att kvinnor genom tiderna inte representeras jämställt är väl ändå inte dåligt. Jag kan själv bara hålla med henne. Det fanns massor med bra kvinnliga artister under 70talet men det kan man inte tro när man lyssnar på greatest hits, ja från någon tid egentligen. Om fler uppmärksammar det här så kan de själva hitta och lägga till låtar till en egen playlist. Bra initiativ tycker jag!

   Är själv dålig på att komma på låtar övh, namn och artist osv oavsett årtal.
   Har ni några tips på kvinnliga artister från förr som bör lyftas?
   Jag är redo med min spotify för extra aktion u kvinnors namn!

    I*

    Nej

    Joan Baez
    Kate Bush
    Karen Carpenter (Carpenters)
    Carole King
    Joni Mitchell
    Buffy Sainte-Marie
    Anne Murray
    Debbie Harry
    Cass Elliott / Mama Cass (The Mamas & the Papas)
    Dusty Springfield
    Emmylou Harris
    Patti Smith
    Dolly Parton
    Aretha Franklin
    Ella Fitzgerald
    Cyndi Lauper

     Flera av de du nämnt är ju otroligt kända och finns med i många spellistor! Att övriga inte är med lika mycket beror ju helt enkelt på att de aldrig slog igenom lika stort.

      Personen ville ha tips på kvinnliga artister verksamma på 70-talet. Ligger ingen värdering i den här listan på vem som är ”otroligt känd” eller inte, eller varför. Ingen på listan borde f.ö. vara helt okänd för någon.

      Inga tankar på varför vissa kvinnor ”helt enkelt aldrig slog igenom lika stort”?
      Kvinnor som fick låtar stulna av manliga artister, blev dumpade av skivbolag för att de inte var snygga nog eller ”ställde upp”, som inspirerade och hjälpte flera av de största männen utan att få varken kredd eller betalt, som sålde bättre men ändå bara fick vara förband eller kompartist?
      Mmmm: ”beror ju helt enkelt på att de aldrig slog igenom lika stort” – säkert….

   Blandar du ihop Sandra Beijer och LO? Den ena driver en personlig blogg utan någon skyldighet att ta upp förhållanden på arbetsmarknaden. För det intresserade finns massor av saker att läsa om de ämnena du nämner, varför ska Sandra behöva curla sina läsare och skriva allt om allting?

    Nej, det gör jag inte. Förstår inte argumentet ”det är ju hennes blogg”.Ingen ifrågasätter vems blogg det är men jag förbehåller mig rätten att tycka att hon är världsfrånvänd om detta är den enda feministiska frågan hon tar upp på år och dar.

     Hon personligen säger att hon är feminist men hon har väl aldrig gjort anspråk på att driva en politisk debatt eller vara en framstående feminist?

     Måste alla som t ex använder sociala medier också publicera politiska uttalanden?

     Tror inte det finns särskilt stort intresse bland folk i allmänhet att läsa.om. Sandra Beijers syn på arbetsvillkoren i vården. Är du själv ens intresserad av att läsa om det?

      Har ju inte påstått att hon måste. Men jag i min tur kan tycka det är otroligt tramsigt att lyfta denna frågan när man väl ska skälla på patriarkatet.

       Jag är inte feminist.
       Kan tänka själv (ständigt).

       Du förstår inte omfattningen av denna fråga. Då hade du inte rusat till Bloggbevakning för att gnälla.

   Hon har ju aldrig drivit en feministisk blogg? Hon tycker väl inte att debatt är hennes starkaste sida? Dina frågor hade passat bättre in hos Lady Dahmer.

    Lady Dahmer? Hon sysslar väl mest med att äta, kröka och röka och skicka nudes till seriemördare? Varför skulle hon vara lämplig att uttala sig i dessa frågor?

     Varför skulle du själv vara lämplig att diskutera feministiska frågor när du uppenbarligen ser ner på kvinnor som äter, dricker och röker? Och dessutom klankar ner på beslut tagna i 20-årsåldern?

   Men ang Sandra. Du vet man är i olika skeenden i livet. Vad som händer runt omkring en etc. I framtiden kanske hon är mer redo att ta upp visa ämnen. Sandra är en så bra bloggare och hon är mycket upskattad av mej och andra.❤

   Hennes inlägg var ju en intressant reflektion om skev könsfördelning på Spotify. Hur är det relevant att kommentera att hon aldrig skrivit om hedersförtryck? ? det finns massor av feminister som aldrig tagit upp X Y eller Z, alla personer måste inte driva alla frågor. Sen är väl just hederskultur ett svårt ämne att skriva om som utomstående. Jag har själv föräldrar från Mellanöstern och är mer insatt, men det är väl självklart att inte tex Sandra är det och då skulle jag ärligt tycka det var konstigt om just det var hennes hjärtefråga. Det är lätt att trampa snett i den debatten och kan därför vara bättre att lämna ordet till de som kan mer om det, finns ju många bra organisationer som driver frågan. Sen att Sandra kallar sig feminist är ju inte det samma som att hon påstår sig driva en feministisk blogg eller vara feministisk debattör. Hon behöver inte skriva om feminism för att vara feminist liksom. Och det hon skrev om Spotify var en intressant spaning tycker jag, jag använder inte själv Spotify och hade ingen aning. Såklart något är fel om en hel spellista som ska representera 40-talet har med EN låt av en kvinna. Osynliggörandet av kvinnors verk, skapande, uppfinningar och insatser är ett reellt problem.

    Forsätter på min kommentar: människor har ju olika intressen och ämnen de brinner för. Tex jag jobbar i vården och därför brinner jag extra för jämställdhet i vården. En person som jobbar inom idrott kanske brinner för jämställdhet inom idrotten. Sandra jobbar ju med kultur och därför kanske det inte är konstigt om hon brinner för jämlikhet i kulturen? Jag tycker att hon lyfter mycket kultur skapad av kvinnor, läser och rekommenderar mycket kvinnliga författare och ofta böcker med feministiska inslag. Tycker det är helt i sin ordning att en person som 1. är feminist och 2. jobbar med kultur lyfter frågor om jämställdhet i kulturen. Hur kan man ens tycka något annat?

     Hur man kan tycka annat? Är det otänkbart för dig att andra har andra åsikter och uppfattningar än du själv? Tyckte din kommentar var väldigt vettig i övrigt! Bra poänger.

   Men jag förstår inte vad du tror din kommentar tillför ett inlägg där det handlar om skev kvinnofördelning på spotifylistor? Jag är väldigt övertygad feminist och håller med om att hedersförtryck är ett problem, men det är väl inte Sandra Beijers uppgift? Det finns väl olika aspekter, och hon är inte förpliktigad att ta upp något överhuvudtaget.

   Och jag är f.ö. ganska trött på hela denna whataboutism-grejen. (Typ, ”du skriver om racial profiling, hur kan du då inte tänka på mikroplasterna i havet, bryr du dig inte om måsarna? jag avskyr dig”).

  Om du är kvinna och vill bli sedd som kvinna kan du ju testa lite make up och se hur det känns för dig. Annars kan du ju låta bli.

   Hamnade åt helvete fel.

   Smink är inte för män eller kvinnor. Det är för den som vill och inget måste för någon.

  Jisses. Sektbeteendet här inne …

   Va?

   Sektbeteende, hur då?

   Hur då?

   Känner du dig utanför? Du får vara med oss om du vill

    Jag tänker kritiskt, så du vill nog inte ha med mig. Här klarar ni ju bara av jasägare.

     Är det bättre i din sekt av enbart nejsägare?

     Vad är fel i ”att säga ja” till att en person får vara sig själv?

  Det handlar väl framför allt att visa stöd och ge kärlek i en värld där transpersoner inte sällan är jävligt utsatta. Om du tittar på Tones klipp, eller dokumentären om henne, så förstår du kanske att att inse att man är transperson och komma ut som det inte är en lätt resa, och då är det väl fullt rimligt och viktigt att omvärlden visar att ”hej vi stöttar dig! vi älskar dig!”

   Svar till ”Papegojan”

  Minns ett instagram inlägg som Lady dahmers kompis Anja la upp för länge sen där hon (han?) Kom ut som transperson. Har undrat hur det gick med det sen? Inte hört Anja nämna det något mer.

   Hen som gör f*ttkonst?
   @vulvagarity?

   Menar du att Anja kom ut som trans?

    Nej ickebinär var det.
    Hon skrev i något inlägg att hon ville berätta att hon numera identifierar sig som ickebinär. Det var flera år sedan.
    Sedan har iallafall inte jag hört något mer om det.

  Jag har sett upp till Tone hur hon tidigare som Tomas har sminkat sig och stått upp för det intresset och för sin person. Jag ser upp till henne nu som tar ännu ett steg och kommer ut som trans. Genom att stå upp för sig själv står hon också upp för andra transpersoner (och förut, killar som gillar smink), det är en viktig kamp att ta!

  Jag förstår inte varför man ska hyllas för att man är trans. Okej, Thomas blir Tone, kul för henne. Men vad är det att applådera? Det är ju fortfarande samma människa.

   Och fortfarande det kön som man föddes till.

   För att det fortfarande är en jättestor grej att komma ut som trans? Och komma ut öht?

   Kolla bara på all transfobi i kommentarerna här. Det är fortfarande så jävla vanligt och normaliserat.

    Vilken fobi? Allt ifrågasättande är ju förbjudet av bloggägaren. Det är i stort sett bara hyllningar. Som i en sekt.

     Du är ett bra exempel på varför det kan vara väldigt jobbigt att komma ut.

      Det är inte mig det är fel på utan personer som bara klarar av hyllningar. Typ värre än snöflingor.

       Varför ska man behöva ta emot kritik och hat av främmande människor?

        Det får man räkna med när man söker beröm av främmande människor.

         Du är ju helt hjärntvättad. Fyfan.

          Varför så arg?

        Hat ska ingen behöva ta men kritik är väl självklart att få när man fläker ut sitt liv till allmän beskådan som alla youtubers och influencers gör.

       Det ultimata vore ju om det inte var en stor grej över huvud taget. Men på grund av små snöflingor som bara bara måste kommentera (eller göra något värre) när personer kommer ur som trans är det inte möjligt, utan dom gör en stor grej när andra går utanför boxen. Att uppmuntra är då att väga upp för alla ”kritiska” kommentarer

   Man behöver väl inte hyllas, men det är modigt att komma ut.

   Det handlar förmodligen om pengar. Discovery råkar ju vara där med ett filmteam. Det är bara att samla in alla applåder, royalties och reklampengar. Sen om man ändrar sig om ett år? ”jag har kommit fram till att jag är något annat trots allt och alla som ifrågasätter är transfober”. Win-win och ka-tching!

    TACK! Skönt med någon som förstår!

   Det handlar väl framför allt att visa stöd och ge kärlek i en värld där transpersoner inte sällan är jävligt utsatta. Om du tittar på Tones klipp, eller dokumentären om henne, så förstår du kanske att att inse att man är transperson och komma ut som det inte är en lätt resa, och då är det väl fullt rimligt och viktigt att omvärlden visar att ”hej vi stöttar dig! vi älskar dig!”

   (kommentaren hamnade fel tidigare).

   Jag känner någon ännu modigare, ett barn i mellanstadiet som känner sig som en flicka och nu meddelat omgivningen att de ska kalla henne Lisa nu. Dock verkar inte Lisa vara ett dugg intresserad av klänningar o smink utan har stora jeans & tröjor och spelar mest videospel PRECIS SOM BÅDE KILLA & TJEJER kan vara/göra.

    Hade en klasskompis som använde manliga pronomen och var trans. ”Kom ut” också runt mellanstadiet-tiden. Som vuxen ändrade hon sig dock, och har idag barn och lever som kvinna. Jag är helt med på att man måste visa respekt och låta barn och vuxna göra som de vill, men man får inte heller glömma att det ÄR normalt att vara identitetssökande i den åldern.

  Du verkar sympatisk ❤️

  Om man anammat begrepp som osympatiska tyskar kom på förstår jag att man ser undergångar överallt

   Läs gärna vad Svante Nordin skriver om kulturmarxismen, han är gammal vänsterman.

    Har du något argument till varför Svante Nordins texter på ämnet ogiltigförklarar resten av historien? Om du nu menade det som en försvar för begreppet kulturmarxism. Annars får du nog läsa vad andra skriver om saken, vill du använda dig av ord är det väl bra att veta exakt vad dom betyder

     Jag tänker inte falla i den kulturmarxistiska fällan att diskutera begrepp i stället för innehåll. Här kommer lite läsning för alla som fortfarande kan tänka kritiskt:

     https://sv.metapedia.org/wiki/Kulturmarxism

     ”Ett kännetecknande drag inom kulturmarxismen är att sjukdomsförklara åsikter som är i strid med egna. Inte sällan uppfattas en avvikande politisk uppfattning som en fobi, det vill säga en irrationell rädsla för något okänt. Kulturmarxismen förespråkar ofta en tolerans mot olika uppfattningar, dock inte mot uppfattningar som är i strid med den egna.”

      Haha! Klart metapedia tycker så, gissa vad för åsikter personerna som skrivit det där har?

      Metapedia är ett nätbaserat uppslagsverk med högerextremistisk och åtminstone bitvis antisemitisk och nynazistisk profil som använder sig av wikiteknik.

      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Metapedia

      Är Svante Nordin delägare i metapedia?

       Bara kolla upp sidorna om andra världskriget! Auschwitz t.ex beskrivs nästan som ett glatt läger

  Åh ❤️❤️❤️❤️

  Apropå vad? Det kanske blir ramaskri på grund av tillfället du väljer att uttrycka dina åsikter? Jag har hur många preferenser som helst men berättar inte det i varje sammanhang då det kan uppfattas som stötande.

  Jaha? På tal om?

  Typiskt heterobeteende att behöva ta upp sånt här utan att någon frågade lol

   Det goda hatet …

   Är det okej att kalla något ”typiskt heterobeteende”? Och är det i så fall lika okej att kalla något ”typiskt homobeteende” eller ”typiskt transbeteende”?
   Eller är det bättre att inte generalisera – alls?! Vi är alla människor och individer.

    Hahah men lägg ner. Du har inte blivit mordhotad pga din läggning.

  Hur handlade detta plötsligt om dig?? Fyi ingen bryr sig så du kan vara lugn ?

  Det går ju alldeles utmärkt att tacka nej till sex oavsett vem personen är. Utan att behöva dra upp vad som finns mellan benen.

  Men hjälp??‍♀️

  Gör du dig dum på riktigt

   Nej, det tycker inte jag att jag gör.
   Jag är FÖR att man ska få operera sig till det kön man känner sig för, men ställer mig frågande till var man ska dra gränsen för att folk ska få känna sig för det man är.
   Ett exempel var åldersnoja och många mår fruktansvärt dåligt av detta. Ska de personernas känsla för vilken ålder de har ignoreras, det är bara att bita ihop?

  Ja! Verkligen. Man hyllar de som opererar sig, medan de som efter operation ångrar sig inte vågar berätta om det. Kroppen är liksom bara en kropp. Utöver de faktiska biologiska skillnaderna kan ju alla kroppar göra i princip samma saker (bortsett från fysiska begränsningar då). En operation kommer liksom inte ens åt det som mest skiljer kvinnors och mäns kroppar åt, som mens, spermaprosuktion osv, utan endast utseendet. Och det är ju där allt landar, ytan.

   Svar till en kommentar jag nu inte hittar…

   Vad vet du om hur könsdysfori känns och hur det är att leva med det? Och vad vet du om hur det känns att få könsbekräftande vård, och hur det påverkar måendet och den psykiska hälsan?

  Jag har träffat transpersoner som berättat att de klär sig enligt könsnormerna för att slippa bli felkönade. Felkönandet triggar könsdysforin. De hade älskat en värld där man inte antas vara kvinna bara för att man bär klänning. Andra jag pratat med har sagt att de från början har känt en dragning till det som samhället t.ex. kodat som feminint, för att det var ett sätt att utforska könsidentiteten och identifiera sig med andra flickor och kvinnor. Många cisflickor och ciskvinnor kan säkert relatera till det på något plan.

  Transrörelsen (transpersoner och allierade) förespråkar inte att folk ska operera sig för att de har intressen som bryter mot könsnormerna. Vad vi önskar är att man ska kunna få könsbekräftande vård när ens könsidentitet inte matchar ens kropp och/eller juridiska kön. Det är frigörelse.

   Ok, kommentaren jag svarade på är borttagen. Vilket är bra, för den var transfobisk.

   Det är frigörelse att genomgå stora, komplicerade kirurgiska ingrepp på i övrigt friska kroppar, för då mår man bra sen? Det låter väldigt likt den liberalfeministiska idén om att det egentligen är bra med plastikkirurgi. Frigörande vore att ha en värld där ingen kände att kön över huvud taget var relevant, utan bara ett biologiskt faktum som påverkar rent biologiska funktioner. Fullständigt oladdat liksom. Om ”kön” inte var någonting annat än en beskrivning av vilken reproduktiv funktion i den tvåkönade reproduktionen som kroppen fick bestämt vid befruktningen, så hade det varit irrelevant.

   Man kan inte både lägga en oerhörd vikt vid att andra ska uppfatta ens kön på ett visst sätt, och samtidigt motverka just fixeringen vid kön. Det vore ju också rätt najs om vi först och främst kunde relatera till varandra utifrån att vi alla är människor.

   ”Transrörelsen” pushade mig till HRT och operationer och jag är inte ensam om att ha upplevt det som att det förväntas av en, bara för att man inte passar in i könsnormerna. Det är inte frigörande att känna sig tvungen att genomgå stora operationer och ta hormoner med biverkningar, för att uppleva att man kan vara sig själv. Tvärtom, det är förtryck.

  Jag önskar henne all lycka till och menar inte att kritisera, men jag kan känna en liten sorg över detta. Älskar förebilder som bryter könsnormer och visat att man inte behöver vara tjej för att gilla smink etc. Det är ju ett sånt fritt samhälle man vill leva i, där det inte spelar någon roll om du är tjej eller kille, gör din grej och se ut som du vill! Den känslan försvinner lite nu, jaha det var visst tjejigt med smink i alla fall, synd… En tydlig signal till unga att uppfyller du inte ditt könsnormerna så ska du ha en etikett och komma ut, du kan inte bara vara du…

   Fint skrivet! Jag skrev ungefär samma sak men det blev borttaget … Det är tydligen helt fel att tycka att det är synd när manliga förebilder som bryter mot könsnormer försvinner, eller att vilja ha ett sådant samhälle som accepterar alla som de är oberoende av kön.

   Var inte heller okay att kommentera att transkvinnors kroppar inte är identiska med kvinnors efter operation … vad sjutton kommer detta hat mot fakta från? Vi gör knappast transkvinnor en tjänst genom att låtsas som att de blir omöjliga att särskilja från de som fötts som kvinnor, bara de opererar sig. Finns gott om transkvinnor som ångrar sina operationer och är bittra över att de lurades i att det skulle bli omöjligt att skilja, ”till och med för gynekologer”. Liksom människor mår inte bättre för att man döljer verkligheten kring ett såpass enormt ingrepp.

    Det är fel tråd att kommentera sådant på. Tone ska kunna läsa kommentarerna här utan att behöva må skit.

     Världen är inte någon form av safespace och människors möjlighet att diskutera väger högre. Om man mår dåligt av att läsa vissa saker så är det ens eget ansvar, som vuxen människa du vet, att inte läsa dem. Människor mår inte bättre av att verkligheten döljs, de gräver bara ner sig mer i förnekelse.

      Censur verkar bli allt mer vanligt i ’demokratiska’ Sverige.

  Det här får mig att tänka på Kaily Norell. Var tog hon vägen?

   Visby.

  Så fin video! Vet inget om den här människan men det är alltid upplyftande att höra livshistorier som är som väluttalade, djupa och starka. Jag vill önska och tro att jag ska kunna ge mina egna barn den här vänliga friheten som Tones mor verkar ha gett henne. Hejja alla som arbetar hårt för att leva sina sanna liv, hur svår vägen än må vara. ❤️

  Tycker det är lite löjligt med alla dessa som kommer ut som t ex trans/homosexuella eller vad de nu har för läggning måste gå ut i media och hyllas?
  Vi är nog många som har någon med en annan sexuell preference än vår egen i bekantskapskretsen som inte gjort någon stor sak av det,vi lever ju faktiskt inte på 1800-talet.
  Men,men,vad gör man som ung för att bli känd och hyllas,det mesta verkar det som.

  Min kommentar här inne som jag skrev för nästan tolv timmar sedan raderades.
  Jag skrev att jag är FÖR att transpersoner hittar sin rätta person.
  Men också att jag är nyfiken på vart gränsen går för samhället nuförtiden att hitta sin rätta person.

  Jag är snart 40, känner mig som 25. Mitt id säger att jag är mot de 40 och jag har sjukt mycket ångest för det.
  Om folk kan ändra sitt kön på pappret, varför kan jag inte få ändra min ålder? Och få operationer betalda för att försöka få mig se ut som 25?

   Men du måste skämta? Dina kommentar är endast ett jävla hån mot transpersoner.

   Jag identifierar mig väldigt starkt med pensionärer. Det har jag alltid gjort. Men inte får jag ta ut folkpension än. Jag får liksom låtsas vara pensionär. Jag tycker att jag som pensionär borde få leva som en pensionär. På riktigt.

   40 men känner dig som 25? Beter du dig som 25 också..? Lovar att folk runt omkring dig tycker att du är liiiiite patetisk. Act your age. Det blir löjligt annars. Tåget har gått.

    Hur är man som en typisk 40-åring? Vilka känslor är kopplade till den åldern? Vilka saker ska man ha gjort i livet för att uppnå kriteriet att vara 40?

  Vilken stor person du är Camilla ? så himla storsint att acceptera folk med annan läggning än dig

  A good opinion is one in which the beliefs give good justification to trust the conclusion is true. A bad argument is one in which the premises do not provide a good reason to accept the conclusion. Various ways to present a clear argument:

  Keep the argument simple as compared to lengthy.
  Be fair with an enemy.
  Clear assumption.
  Understand other opinions.
  Use information.
  Rest argument on solid opinion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.