Hur det kan bli när ett influencerbarn växer upp

Jag fick det här TikTok-kontot skickat till mig av en läsare och jag är så tacksam för det.
I de följande 60 sekundersklippen så berättar den här personen om hur det var att växa upp på en mamma-blogg. Barnet var omkring 8 år gammal när mamman började blogga och har idag ingen kontakt med någon ur sin närmaste familj.
Givetvis behöver det inte gå så här illa, men jag undrar om någon av alla de föräldrar som exponerar sina barn på sociala medier, ens tänkt tanken att de kan skada sina barn så här mycket?

Varje klipp är 60 sekunder långt och jag hoppas att ni kan ta del av dem. 

 

@throughandlou

New series about being the subject of a Mommy Blog growing up. In summary: it sucked. A lot. #tiktokparents #mommyblogger

♬ original sound – ThroughAndLou

 

@throughandlou

when you’re constantly filming at home, private space becomes public and precious moments are performance #tiktokparents #mommyblogger

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

Pt 2: what it was for my mother vs what it was for me. #mommyblogger #Bye2020 #tiktokmom

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

Pt. 3 When the “Get me a drink” mom is normalized.

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

Tldw I was unsafe and a worse person so I dipped out

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

Some FAQ’s answered #mommyblog #tiktokmom

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

Reply to @dizzymizlizzie blame my mom or heal? Both? Both. Both is good. Let’s also throw in loving her but removing her from my life too. Both’s good

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

You can’t screen your entire potential audience and know that they’re above board.

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

Reply to @throughandlou I can cope with it, but the helpless feeling is reoccurring

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

Will the real slim shady please stand up? They/them pronouns plz ❤️

♬ original sound – ThroughAndLou

@throughandlou

And before you speak like you expect literal children to have the facility to speak up and question it: don’t.

♬ original sound – ThroughAndLou

https://www.tiktok.com/@throughandlou/video/6924793124220931333?lang=sv-SE&is_copy_url=0&is_from_webapp=v1&sender_device=pc&sender_web_id=6934721404839691781

105 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har inte tiktok och får inte videorna att fungera. Skulle någon kunna punkta ner någon av sakerna hen tar upp?

   Jag har inte heller Tiktok, men det fungerade för mig.

    Vad bra för dig!

   Har inte heller tiktok. Videona fungerade inte när jag kollade på bloggbevakning från mobilen, men funkar när jag tittat på datorn. Kand et vara något sådant för dig också?

    Testar att punkta ned det jag kommer ihåg;
    – När hon växte upp så kunde hon inte känna att en situation var privat, allt hon sa eller gjorde kunde komma upp på bloggen, vilket påverkade henne väldigt mycket (även idag).
    – Hon lyfter risken/sannolikheten att det finns ”predators” därute som kan använda bilderna på henne i fel syfte, och hur det skrämde henne när hon insåg det.
    – Hon och hennes mamma hade olika relationer till bloggen, för hennes mamma var bloggen en positiv sak, en belöning, medan det för henne både kunde ha den positiva eller negativa aspekten beroende på hur hennes mamma framställde henne. Hon kunde både bli hyllad och straffad via bloggen.
    – Hon mådde dåligt när totala främlingar höll med hennes mamma när hennes mamma sagt eller gjort elaka saker. Exempelvis när mamman skrivit att hon behövde alkohol för att stå ut med sina barn (hon kritiserar också alkoholkulturen).
    – Bloggen var vinklad, så att föräldrarna alltid framstod i positivt ljus (förutom de fall då det kom kritik mot pappan), medan barnen beskrevs ur mammans perspektiv.
    – Situationer som skett inom familjen upplevdes olika och vinklades ofta i bloggen (se föregående punkt) vilket gjorde att hon ibland kände sig förvirrad (kanske fel ord, minns inte vilket hon använde), då hennes egna intryck och tolkningar med situationen inte stämde överens med mammans. Hon hade dessutom vuxit upp med inställningen att föräldrar är ofelbara, vilket gjorde hennes förvirring värre.
    – När människor, både okända och folk i hennes närhet, pratade med henne så upplevde hon att de pratade med hennes ”blogg-jag” istället för den hon egentligen var d.v.s. människor trodde att de kände henne och bemötte henne så som hon framställs i bloggen.

     Menar inte alls att förminska hennes upplevelse, tänker dock att åtminstone de sista punkterna är ganska generella och gäller de flesta? Dvs ens föräldrar återberättar enbart sin sida av händelser även till människor i ens närhet, kommer mest troligt framställa sig själva som felfria för de upplever genuint att de hade/har rätt, de flesta ser sina föräldrar som ofelbara/allsmäktiga till en viss ålder och att… alla är bara människor dvs det är ofta en situation kan uppfattas olika? Tex Bianca och Pernilla verkar ha helt olika uppfattningar om hur Biancas uppväxt varit. Det går väl egentligen aldrig att få rätt bild av en person förrän man lär känna den på riktigt. På samma sätt går det inte att säga att ”Isabella är såhär som person” baserat på det hon skriver just för att det är selektivt.

     Däremot blir det en extra aspekt när fler än ens närmsta omgivning vet saker om en, såklart. Och att någon annan konstant tillskriver en olika egenskaper/händelser, oavsett positiva eller negativa, är knappast önskvärt.

      Skillnaden är här att det var en blogg som nådde ut till en massa okända människor så det är inte samma sak.

      Just därför är integritetsfrågan sjukt viktig! Om du som inte vuxit upp i sm känner dig kränkt, hur tror du då att det känns att inte ens ha kontroll över vilka som vet saker om dig? Förälder berättar för 1 person vs förälder berättar för 10 000 personer. Inte jämförbart, även om kränkthetsupplevelsen kan finnas i båda fallen. Att mentalt acceptera att en eller några få personer vet, är helt annorlunda mot att inte ens ha koll på vilka som vet och att hantera det.

      Skillnaden är väl hur intensivt och storskaligt det sker. Alla föräldrar bör fundera över sitt barns integritet även innan man t ex berättar privata saker för grannen. Men bakom influensers finns ekonomiska drivkrafter och en helt annan intensitet i att gå över barnens gränser.

      De flesta av oss har väl t ex fått bilder på oss spridda i t ex skolkatalogen. Kanske varit med i lokaltidningen någon gång. Kanske har vår mamma berättar något om oss vi inte ville skulle spridas. Jämför med hur de skulle vara om det var gånger 100 000, ? Det blir en helt annan sak.

      Men tycker absolut man ska fundera nogrannt över sitt barns integritet, även om man lever ett tält vanligt liv och inte har sociala medier.

      Tack för hjälpen!

     Väldigt bra sammanfattning!

      Tack! 🙂

   jag kunder öppna ny flik i webläsare genom ”spela nu”. sen fick jag söka efter användarnamnet. Har inte heller tiktok

   Tips från coachen: skaffa Tiktok

    Dåligt tips.

    Kommer aldrig i hela mitt liv skaffa tiktok.

   Du tittar ju här, inte i tiktokappen. Så spelar ingen roll om du har den eller inte. Måste vara något annat som är fel om det inte funkar för dig

   Om du inte redan gjort det, se till att öppna i en webbrowser i telefonen. Funkade inte för mig när jag öppnade i inbäddat läge på insta men när jag öppnade i safari istället går det fint.

   Har inte heller tiktok med det funkade ändå. Kolla byta webbläsare kanske.

  Inbäddningen av Tiktok-klippen funkar inte på min mobil. Går ej att spela upp och ser ut att vara fel ”mått” på inbäddningen, klippen fortsätter utanför ramarna för blogginlägget åt höger. ?

   https://www.tiktok.com/@throughandlou?lang=en

   Du kan se alla hens videor där (behöver inte ladda ner appen)

  Hade uppskattat om du istället skrivit ihop en sammanställning av innehållet. Jag minns även hur du hånat din styvdotter här inne. Hur ser hon på det idag några år senare?

   Hånat?

   Ett inlägg som togs bort. Är knappast att jämställa med att växa upp på en blogg.

   Har inte C flera gånger bett om ursäkt, sagt att det var fel och fördömt sitt eget beteende egentligen?

   Tror inte att hon mår bättre av att du tar upp det nu.

    Vad hände?!

     Vet inte, men om någon insett sitt misstag bör vi låta händelsen falla i glömska.

  De första videorna funkade för mig, men sen slutade de fungera och bara står och snurrar.

  Till stjärnan/pudel
  Det är något som är fel på inbäddningen, jag har Tiktok men funkar ändå inte.

  Oavsett ämne så tycker jag det är kul att något från Tiktok är med. Gärna något inslag i veckan från Tiktok.

  Jag kan se klippen. Tänkvärda! Även för mig som inte är en influenser. Har stängda konton med bara 100-tal följare men det är lika viktigt att tänka på hur jag lägger ut mitt barn där.

  Lyckades spela två vilket räcker för mig för att förstå att det handlar om en 26 åring som mår dåligt av att ha vuxit upp med en gränslös mamma som aningslöst fläkt ut delar av hennes liv till fullständiga främlingar.
  Kan inte föreställa mig hur det måste kännas att veta att det finns främlingar som vet saker om mig som jag antagligen inte ens skulle berätta för min bästa vän.

   Och nu gör hon själv content av det..

    Hon berättar sin historia så att andra kan ta lärdom av hennes situation, det är ju jättebra!

     fortfarande content som hon tjänar på.

      Hon tjänar inga pengar om hon inte har annonser? Dessutom sa hon att hon kände sig obekväm med att hon nu bara fick uppmärksamhet pga denna serie så hon bad att de följare som bara ville kolla på den serien att avfölja eftersom hon skulle fortsätta med sitt vanliga content.

      Hon berättar något som är förbaskat viktigt men avslutar med att det inte är något hon mår bra av att fläka ut, att kanalen inte kommer att handla om det och att hon inte kommer att ställa upp på några intervjuer om det.

      Nu uppfattar jag det inte som du. Tycker du att hon bara ska hålla tyst och inte berätta om hur det känns att vara barn till n influenser bara för att hon själv gör content?
      Märkligt resonemang.

      Har du tittat på klippen? Tydligt att hon inte mjölkar, och hon avslutar ju även med att be alla som följer henne pga detta att avfööja för att hon inte kommer prata mer om det (utan fortsätta med sin konst).

  Jag tycker det är ointressant då den här tjejen är helt okänd. ”Influenserbarn” jasså verkligen?!! Sedan att hon inte har kontakt med någon i sin familj beror troligen på liiiite fler orsaker.

   Hon är väl inte välkänd i Sverige, betyder inte att bloggen inte var stor där hon bor.

   Hon säger ju att hon inte har kontakt pga detta. Har du ens sett klippen?

   Spelar väl ingen roll att tjejen är okänd. Det är budskapet i klippet som ska fram.

   Alltså, Hen ber specifikt folk att respektera hens pronomen. Är det så jävla svårt?

    Hörde inte det faktiskt

     Hen säger det aldrig, däremot så står det en liten text om det.

      Då är det väl kanske inte så konstigt om någon har missat det?

    Alltså nej. Helt med på att man vill kunna bestämma om ens pronomen är feminint eller maskulint. Men plural? Nej. Hur ska språket kunna användas om vi skapar andra betydelser.

    Polisanmälan:
    ”Jag såg dem springa härifrån, åt vänster”
    ”Hur såg dem ut?”
    ”Svart jacka, blå jeans, vit toppluva”
    ”Allihopa?”
    ”??? Nej. Dom hade det. ”

     På engelska används they/them. På svenska används oftast den eller hen.

     Det är ungefär så i tyska med fenomenet Sie/sie/sie som kan betyda Ni/hon/de. Och tysktalande klarar av det uppenbarligen. Ang nya betydelser så skapas de ständigt i ett levande språk.

   Om hon kände sig exponerad på en någorlunda liten blogg, hur exponerad kommer inte dem som växer upp med en stor Youtubekanal känna sig?

   Sen behöver ju bloggen inte bara stor för att det ska vara utlämnande. Om jag bloggar för 100 Pers men dessa är.mitt barns kompisar, grannar, lärare och kompisars föräldrar så är det väldigt många personer i barnets närhet som präglas av vad jag skriver. Hela barnets värld, praktiskt taget.

  Åh snälla… hTR Tiktok

  Det där kan ju vara något för vissa nuvarande influenser mammor att se. ”hosthost Margaux”

   Finns fler svenska influencers. My baby dolls, trettonbarnsmamman/Mirka, Ilmrud och Carola tex så ligger hon i lä. My baby dolls bygger HELA kontot på sina barn. Finns inte ett enda blogginlägg eller insta bild som inte är om barnen. Mirka och Carolas arkiv är fyllda med inlägg med känsliga uppgifter om sina barn. Ilmrud skriver utan konstigheter om varenda sjukdom barnen drabbas av. I detalj. Och nya grejen bland föräldrar med barn som har cancer, att man ska ha insta konton och uppdatera med bilder och texter om hur det går för barnet… Jag äcklas.

   Jag var tidig tonåring när de första sociala medierna kom, skunk, lunar osv. Det var ändå saker jag la ut själv, men jag är evigt tacksam över att det är begravt någonstans, går säkert hitta om man verkligen vill men är inget som tusentals personer har följt. Fatta om man skulle bli igenkänd för något man la ut som 12åring.. Och de här barnen har inget val, är inte ens de själva som gör valet att lägga ut saker.

    Jag är speciellt intresserad av att höra i framtiden vad dessa barn i familjer där det finns massivs med barn som exponerats har att säga om sin barndom.

    Fast inga av barnen är lika kända som Arnold

    Du glömde familjen lundell…

    Och gabriella j

     Och Sanne Alexandra

    Carola Wetterholm och Ilmrud är så sjukt läskiga, stackars deras barn som ska hängas ut på det där viset!

    Och malinshusochhem eller vad kontot heter. Jag gick in och kollade efter den där fjällhistorian med sjuka barn, hade ingen aning om vem hon var innan. Hon är fullkomligt gränslös i hur hon lämnar ut sina barn ( och sig själv). Hon får massiv kritik för detta men fortsätter dag efter dag. Stackars dessa barn som inte bara lever i en skilsmässa vilket är jobbigt nog utan också får sina reaktioner uthängda för världen tillsammans med målande beskrivning om hur hemsk deras pappa är. Plus mammas info om överdosering av tabletter som föranledde inläggning på sjukhus. Allt beskrivet i Booklånga inlägg på bloggen. Kan ingen stoppa denna människan??

    För att inte nämna Malinshusochhem (?). Vidrigare uthängning av barnens integritet är svårt att finna. Plus hatiska inlägg om fd mannen. Undrar hur länge hon kan hålla på innan någon stoppar henne.

    Jag tycker att en av de värsta är Bingo som ofta filmar Rambo som gång på gång ber om att han inte ska filma och lägga upp men bingo gör det ändå. Senast idag hände detta men det är relativt ofta han säger åt bingo att INTE filma.

     Bra saklig kritik. Kanske något att lyfta för Camilla?

   Tänkte också på margaux när jag lyssnade (kan ju inte så många mammabloggare dock pga ointresserad). Hon är ju verkligen gränslös i hur hon delar med sig. Och bara det som hennes följare och pappan till Arnold reagerat på, att Arnold säger att hon ska filma eller att han ska ”göra om det” (eftersom tagningen inte blev bra?) är ju ett riktigt oroväckande tecken. Tänk att som barn vara så indoktrinerad att du vet att du ska dela med dig av ditt liv till en massa främlingar, och att du ska l e v e r e r a content. Smaklöst.

    Margaux har ju tappat det totalt.

     Jag tänker så här:
     Barn kan vara fruktansvärt elaka mot varandra. Särskilt tjejer då de ofta trycker ner varandra psykiskt genom olika sätt.
     Tänk att då vara en tjej som exponerats/exponeras på många olika sätt och i många olika situationer på mammas blogg. Det blir rena guldgruvan för de ”onda” barnen som vill trycka ner andra. Bilder som kan sättas upp på skolan, historier man kan skvallra om etc.
     Detta är bara EN nackdel med att barn exponeras som de gör i vissa bloggar.
     Ändå är det influencers som inte förstår hur det påverkar och kommer att påverka deras barn. För det kommer att påverka dem på ett eller annat sätt tyvärr.
     Det bästa vore om vissa kunde börja tänka till vad de faktiskt utsätter deras barn för!

      Sluta sprid myten om hur elaka tjejer är mot varandra !

       Myt? Hahaha.

        Men killar/ män är snälla mot varandra? På Flashback får man bara kamratligt stöd?

         Nej killar är inte snälla mot varandra heller, det som skiljer är hur. Killar tar konflikten de burrar upp sig och i värsta fall slås. Tjejer snackar skit bakom ryggen och den som blir skitsnackad om har ofta ingen aning om det.

       Myt!? Lever du under en sten eller vad? Ledsen att göra dig besviken men världen är full av elaka människor. Särskilt när många själva mår dåligt så ska de trycka ner andra och få andra att må lika dåligt.

      En kompis tittade i våra familjealbim och skrattade åt mina kläder när vi var Tweenies. Kommer ihåg att det kändes jobbigt för mitt känsliga tonårsjag som liksom blev felstämplad fast jag varit med familjen i skogen.

      Sånt som händer och en del av att växa upp, men ofta tacksam att man inte på varje familjeutflykt behövde känna att mamma skulle kunna knäppa en bild och lägga upp som hon tyckte var fin men kompisarna hade skrattat åt, så som situationen är idag. Då hade det aldrig känts som man fick vara ifred med sin familj, eller fortsätta vara lite ibland hemma.

      Som en som växte upp som ”en av grabbarna”, trots att jag är tjej, så måste jag bara informera om att killar kan vara jäkligt elaka mot varandra. Så fort någon visade rädsla, empati, gillade skolarbetet, var dålig på sport eller liknande så fick han höra att han var bög och/eller fjollig och/eller en kärring. Han som var lite rund fick hela tiden utstå skämt om sin storlek. Gängets hackkyckling kunde få byxorna nedragna mitt på skolgården. Och han blev antingen inte bjuden till filmkvällarna, eller så blev han bjuden men bara för att de ville ha någon att pranka och skratta åt. De prankade också hans pappa, som var alkoholist, vilket gjorde pappan arg, inte bara på dem, utan också på sin son.

      Det värsta var att ingen fick bli ledsen. Den sociala pressen att bara skratta och ta emot var stor. Att i det läget gråta eller prata med en vuxen var att begå socialt självmord. Så från utsidan såg det kanske ut som att alla var överens. Många av dem skulle säkert än idag påstå att det som pågick bara var harmlösa pojkstreck. Bilden av vad det innebär att vara pojke, och hur man blir en man, lever antagligen kvar hos många. Min pappa stängdes in i en jordkällare i flera timmar när han var liten, och är fortfarande kompis med snubbarna som stängde in honom. Han skrattade när han berättade det, trots att han samtidigt sa att han hade gråtit när det hände och fortfarande kan känna obehag av trånga och mörka utrymmen.

  Så intressant! Katastrofalt. Och då var det en blogg som började 2004 eller nåt sånt när hen var 8 år ( dvs äldre än de flesta influencerbarn nu) och när bloggar inte var så stort i samhället. Ändå fick det så stor påverkan. Konsekvenserna för om man växer upp med det sen dag 1 är säkert mångfalt större. Någon skrev här att det handlade om en gränslös mamma, som om det i sig inte skulle vara gränslöst att sälja ut sitt barn för pengar? Kände igen det personen i klippen tog upp från många influensers, att hemmet inte är fredat utan allt kan hamna på bloggen, även problem, konflikter eller pinsamheter för barnet.

  När man ser detta finns det ingen fråga om att det skulle vara förbjudet att exponera sina barn för kommersiella syften, eller t.o.m. även som hobbybloggare.

  Det jag tänkte när jag såg detta är att pga att den här tjejen utsatts för fruktansvärda integritetskränkningar så skulle iaf inte folk i min omgivning som hejdlöst delar ”content” på sina barn dra kopplingen att de kanske utsätter dem för liknande behandling.

  För trots att det inte är att hänga ut, att kränka, att göra intrång på deras privatliv så kan det vara skadligt för barnet. Oavsett om kontot är privat, så kan det vara skadligt. Oavsett om en har 5 följare eller 5 miljoner följare så kan just DET barnet ta skada av någon av ovan nämnda anledningar (integritetskränkning och därmed i förlängningen inte kunna dra egna gränser, att en dag inse att människor hen inte känner har bilder på hen som hen inte har kontroll på, en skev verklighetsuppfattning eller kanske rentav börja ifrågasätta hela sin verklighetsuppfattning för att föräldern delar en redigerad variant av ngt som hänt) – och det handlar ju inte om antalet följare föräldern har utan om vad föräldern delar. Och när föräldern delar så släpper de kontrollen på vad som händer sen. Privat konto? Jaha, men om en enda person där delar ngt vidare då? Skickar en skärmdump? Du har inte kontroll bara för att du är privat.

  Då sitter många föräldrar och tänker att ”men jag delar inte saker som kan kränka barnet” – dvs negativt innehåll. Men likväl kan det vara minst lika skadligt för barnet att jämt ha en kamera i ansiktet, eller att känna att hen bedöms på ett foto, en video, ett samarbete eller whatever. Som Arnold som tyckte att saker behövdes tas om. Att inget hen säger eller gör är heligt, som beskrivs ovan, för allt kan komma ut. Och de får aldrig chansen att berätta sin historia.

  Och alla föräldrar som gör detta säger ”men det är barnet som vill. Jag har frågat och hen tycker det är kul. Ibland ber hen mig till och med”. Det ligger i de flesta barns natur att vilja få bekräftelse, och här är en superstor källa till just det. Men barnet kan inte FÖRSTÅ alla de andra aspekterna av att läggas ut på det här sättet, de kan inte förstå att ALLA har tillgång till det, att människor använder det i annat syfte än att beundra, skratta, tycka om. De förstår inte att 5000 följare är mer än deras skola/förskola gånger xxxx. Vafan sånt kan inte ens jag wrap my head around och jag är 30 år! Barn förstår inte mer än den omedelbara bekräftelsen och ingen kan förvänta sig nåt annat heller för de ÄR BARN.

  Varför kan inte alla få äga sin egen historia bara? Berätta den när de vill göra det utan att ngn annan ska redigera bort delar av deras liv? Blir så fruktansvärt förbannad för föräldrar som inte kan tänka längre än näsan räcker, som använder sociala medier och följare som nån form av jävla gratisterapi. ”Men jag delar för att hjälpa andra”. MEN DU KRÄNKER DITT BARN PÅ VÄGEN, fatta det!!!! Mitt ena barn kmr inom kort få en diagnos och jag följde en förälder som har barn med samma diagnos. Den här föräldern ansåg sig alltså ha rätten att kränka barnets integritet och privatliv för att hon tyckte att hon gjorde en ”god sak” genom att dela med sig. Och jag är absolut tacksam för insikterna men det är tamejfan inte min jävla rättighet att få dem insikterna på det här barnets bekostnad. Om vi kokar ner det till det så kmr nog de flesta hålla med – inget barns integritet och privatliv är värt att offra för att vi ska få tillgång till någons livshistoria, få hjälp, tröst. Nej.

  Och nä, jag är ingen perfekt förälder, verkligen inte, men i det här avseendet är jag både stolt och säker över beslutet att inte exponera mina barn, trots att det är en impopulär åsikt.

  BLIR SÅ FRUKTANSVÄRT PROVOCERAD ALLTSÅ, herrrgud…

   Ping Carola Wetterholm! Inte nog med att exponera barnen, hon hänger ut deras pappa helt galet också. Sjuk människa!

   Vet inte riktigt om jag håller med om att det inte någon roll om man har 5 eller 5 miljoner följare. Ja bilder kan spridas, men om du skickar en bild på sms till 5 Pers kan ju även den spridas. Här får man faktiskt som förälder föröka ta och göra en bedömning av potentiell skada det kan orsaka.

   Tycker det blir konstigt att formulera sig som att kvantiteten inte spelar någon roll. Fråga Arnold om kvantiteten spelar roll om några år? Omfattande exponering är givetvis värre, allt annat förringar de barn som exponeras intensivt.

   Sen ang att dela för att stötta andra så bör det ju gå utmärkt att göra avidentifierat och anonymt Isf. Tycker även att folk kan behöva tänka till där innan man t ex publicerar en fråga i en facebookgrupp för autistförädörar med 10 000 medlemmar. Det är.också exponering.

   Man vet aldrig hur ens barn kommer påverkas, men man får göra en bedömning och väga fördelar mot nackdelar.

   Ska man vara helt konsekvent med att inga barn på något vis får exponeras pga att se inte kan ge samtycke innebär det ju dock även t ex att vi inte bör ha barnskådespelare alls. Jag tycker nog att man behöver vara lite mer mångsidig än så när man ska dela upp i rätt och fel.

    Menar ej att det inte är sämre för att en har fler, menar mer att en inte måste ha 5 miljoner följare för att det ska bli potentiellt skadligt för barnet. Kunde absolut gjort en bättre liknelse! Och finns massa föräldrar som har privata konton med 1000-tals följare. Det är inte att ha kontroll.

    Och jag håller 100% med om fb-grupper. Var med i en grupp där en tjej duschade sitt nakna barn i en live inför 80 000 potentiella tittare. Tkr absolut inte att det är bättre, minst lika illa.

    Barnskådespelare ställer jag mig kluven till. Jag tkr inte barnet kan avgöra i låg ålder om det vill eller ej i och med att hen sällan förstår konsekvenserna av det, eller känslorna som konsekvenserna kan leda till. Men jag tkr det är värre med föräldrar som aktivt söker sig till exponerande situationer. Alla föräldrar tkr att deras barn är de sötaste, roligaste och finaste som finns och jag skulle i vissa situationer vilja visa mina barn för heeeela världen. Men att skylla på att barnet vill tycker inte jag är ett fullgott argument för att utsätta barnet för den kränkning exponeringen innebär.

    Jag tycker att när de flesta väl börjar exponera barnen för en bredare publik så pushas gränserna hela tiden. Till slut syns knappt gränsen längre. Så även om många exponerar sina barn i minsta laget så är det enligt mig ff problematiskt för att de flyttar gränsen för vad som är ok och inte. Och vissa verkar helt oförmögna att förstå att även om DERAS intention inte är att lägga ut bilder som är material för förövare så kan förövarna GÖRA bilderna till det. Inte så att en förövare ba ”åh nej, hon la ju inte ut bilden i syfte att sexualisera, då kan ju inte jag använda den.” Det funkar inte så.

  Hon ville ju inte att folk skulle veta vad den heter.

   Så jag tänker att vi kan väl ge henne den kontrollen och respekten tillbaka, att vi inte går in på bloggen. Den kontrollen hon inte hade som barn.

  https://www.reddit.com/r/AmItheAsshole/comments/evqd98/aita_my_mom_is_an_influencer_i_am_sick_of_being_a/

  Även denna tar upp ämnet. Paniken när hela ens liv finns på internet! Själv känner jag skam för sånt jag la ut själv för 10 år sen… Och då är det inte i närheten av lika mycket som de här kidsen exponeras.

  Fru reinhold och hennes två bortskämda barn…

  Bara för mig som det här inlägget laddar i en evighet idag och det laggar när jag skriver kommentarer? Har adblock. Är det pga alla tiktokvideos?

   Jag har också Adblock men den där sidan ”stannar” aldrig upp utan typ ”rinner” ner hela tiden så jag får scrolla upp den hela tiden. När jag skriver denna kommentar får jag scrolla upp sidan konstant för att kommentaren rör sig uppifrån och ner så att jag inte ser den till slut. Sjukt irriterande.

    Det är för att fler bilder ovan laddas på.

   Ja, det är pga videos tror jag. För mig funkar inte filmerna när jag går in på bloggen, de är inte korrekt inbäddade och i fel storlek, men när jag ska in på kommentarsfältet börjar filmerna ladda som de ska och i riktig storlek. Därför laggar det och kommentarsfältet ”flyttas” i samband med att filmerna laddas upp ordentligt och tar mer plats uppe i inlägget.

  Tack!??

  Får väl se vad Lunabelle kommer tycka om sin uppväxt. För övrigt så har Jocke och Jonna AB hamnat hos Kronofogden (kolla merinfo.se)

  Jag delade bilder av mitt barn när hen var mindre. Ganska tidigt började hen opponera sig mot att bli fotograferad och om man fick ta en bild fick man absolut inte skicka den till någon eller lägga upp den online. Det har jag respekterat. Jag tänker att även de här barnen borde komma till en punkt när de inte vill vara med längre? När de börjar bli igenkända osv.

   Har du reflekterat över det faktum att du innan ditt barn hade möjlighet att opponera sig så gjorde du som du ville med hens integritet och det var först när barnet kunde formulera sig som du fick lov att backa?

   Det är INTE upp till barnet att sätta dessa gränser – det är deras vårdnadshavare, de som ser till att barnen skall skyddas mot omvärlden tills de är mogna nog att ta egna beslut.

    Men såklart all kred (ej ironi) till dig som respekterar ditt barn nu.
    Var inte min mening att låta så hård vilket jag nu insåg att jag gjorde, men många som lutar sig på att ”mitt barn har oK:at” eller som i ditt fall ”mitt barn säger nej” kanske inte riktigt tänker tanken att barnet faktiskt inte själv skall BEHÖVA ta det ansvaret.

     Absolut! Hen är född när Facebook var ganska nytt och instagram kom först efter några år. Jag har en helt annan syn på det nu och önskar att jag hade haft det redan då. Jag tar inte illa upp. Det var okunnigt och dumt helt enkelt.

  Tänker just nu på Malins hus och hem. Började kolla iom när hon åkte till fjällen med ”sjuka” barn eller hur det nu var… Lider verkligen med hur ledsen och dåligt hon mår. MEN att hänga ut barnen, barnens pappa och smutskasta honom… Även om han är världens största skitstövel så skadar det ju barnen att hon skriver så. Att två vuxna inte ska kunna hålla upp masken för barnens skull. ”Pappa vill inte leva med mig” ”att han gör så här mot oss”. Hoppas hon kommer på fötter snart och att barnen inte behöver vara oroliga för sin mamma.

   Jag håller helt med! Barnen är ju dessutom så pass stora att de säkerligen får höra från klasskompisar om vad mamman skriver på bloggen (då mamman enligt egen utsago försäkrat sig om att barnen inte läser bloggen eller hennes instagram). Fruktansvärt för alla inblandade.

   Reagerade exakt som du. Hon skriver som om bloggen är någon slags terapisida eller dagbok ibland. Tankar som ingen utomstående (eller närstående!!!!) ska behöva läsa. Fruktansvärt utlämnande. Hur kan vissa ha noll integritet? Hon borde sätta sig på händerna och gå till en terapeut istället. Kan man inte utfärda sociala medier-förbud?!

  Detta var skrammande lyssning! Mest skrammande var anda att bloggen i fraga ar valdigt nedtonad jamfort med vad som laggs ut idag (men konstanta videos etc). Vissa av hennes minnen fick mig att tanka pa Lady Dahmer och hur hon ibland skriver om sina barn (som hon saklart verkar alska jattemycket, men ibland anvander pa osmakligt satt for att, som det verkar, vilja gora ’feministiska poang’).
  Om detta paverkat denna tjej sa negativt kan man undra hur dagens ’Truman’s shows’ paverkar uppvaxande barn. Dock verkade det i och for sig ocksa ha funnits valdigt manga andra problem i hennes familj/slakt/uppvaxt, sa man kan nog ej generalisera for mycket utifran detta.

  Jag har 117 följare på instagram (alltså inte många). Men jag fick en tankeställare. Ska rensa ännu mer bland mina följare och tänka till några extra ggr om vad jag lägger upp. Fick rysningar av vissa saker hon sa.

  På Bingo Rimérs story just nu. Ena sonen ifrågasätter varför han ska filma och meddelar att han inte tycker det är kul, varpå Bingo svarar att han dokumenterar till folk i framtiden….

  Det finns ett konto på IG där en mamma lägger ut konstanta stories på sitt barn. Hon har stängt kontot pga ”creepy folk” men ändå är ju många följare helt okända personer. Hon var med i ”Min mage och jag” på SVT och blev väldigt poppis. Jag har funderat lite på var gränsen går…

  Jag har följt en småstads wannabe mamma influenser, mest för att hon började följa mig men avföljde igår efter att hon la upp ett album med bilder när hennes kanske 1.5 åriga son pottränas. Vet inte om jag överdriver men kändes lite övergränsen ändå, hon har dessutom helt öppet konto och ändå 4000 följare, jag hade personligen inte gillat om min mamma hade haft såna bilder på mig på sin öppna Instagram för vem som helst att ta del av…

  Minns fortfarande när jag hängde på familjeliv för säkert 12-13 år sedan. I forumet om tonåringar så var det en mamma som skrev väldigt öppet om vilka problem hon hade med sin dotter E. Hon hade dessutom en blogg som länkade från sin profil och genom den fick man ju veta både det ena och det andra. Nu flera år senare känner jag igen denna tjej (dottern) när hon livear i en stor tjejgrupp… helt sjukt egentligen. Nu är jag noll intresserad av henne men om jag ville så skulle jag nog kunna återberätta mycket av vad hennes mamma skrev.

  Tycker inte hon uttrycker sig särskilt bra och framkommer väldigt ”oprofessionell” med sitt gosedjur vilket gör det hela lite svårt att ta in. Men håller såklart med om att minimera oönskad exponering av barn på sociala medier. Hade bara resignerat bättre med en bättre leverans av poängen!

   Tycker i och for sig att det ar tecken pa att det ar mer akta om det ej ar ’professionellt’ och regisserat.

  vad heter hennes mammas blogg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.