När man gräver guld på Svalbard

Bild på fullt kylskåp och texten: What 6000NOK/700USB gives you in groceries on Svalbard - and the an explanation on some of the things in the fridge
Bildkälla: SejSejlija Instagram

DM mellan mig och Cecilia: Var är guldet? Enhörningstårarna? Ett kilo saffran? ??? ??? Blåbär och vindruvor typ  En mjölk kostar 40 spänn här ? Galet!!! Jag ska inte skälla på bonusbarnen mer när de äter upp alla blåbären för 79kr för 500 gr. ❤️  Hahha! Vi betalar typ 50nok för 20 blåbär!! Fan, jag har en halv förmögenhet i min frys. ❤️ ???

Ni som var med i somras minns kanske hur mycket blåbär jag och Selma var ute och plockade i skogarna på Värmdö?
Jag funderar på att ta vår lilla båt och segla över till Svalbard, för uppenbarligen har jag en mindre förmögenhet i frysen.

Note to self:
Tjäna pengar på Svalbard if all else fails – förslag:

Försäljning av blåbär – tumme upp
Försäljning av AC – tumme ner

Men helt ärligt…vilka summor?!
Jag undrar om man tjänar sådana summor på Svalbard eller om ”äta” bara är för de rika?
Vi i vår familj skulle säkert kunna komma upp i en månadskostnad på mellan 18 000-24 000 kr på en månad med tanke på hur mycket grönsaker som går åt här hemma.
Gudars skymning…

Inser att jag kommer glida runt inne på Willys grönsaksavdelning med andakt, nästa gång jag ska handla. 
??????
Tack som fan, liksom…
För fänkål. För fastland. För allt.

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men deras sälkorv (jag har ätit det i Norge, smakar fan) är säkert ganska billig.

      Det är därför Norge nu håller hårt stängt mot Sverige och övertalar deras befolkning att Sverige är ett vandrande Zombieland. De har insett hur mycket de tjänar av att ha norrmännen handla i matbutiker i Norge. Så därför särar de hellre på familjer vid gränsen och stänger ute de svenskar som arbetar i Norge. Betyder inget att de betalat skatt i Norge heller för de kastar ut dem ur det norska systemet helt totalt för att de inte ”möter upp på jobbet.” De tycker Sverige ska ta kostnaden istället.

      Om ändå Sverige haft mage att köra samma mynt tillbaka.

    Ja, för blåbär måste man ju ha. Det går inte att överleva utan?

      Gärna lite avokados också! Och glöm inte kokosolja!

      Har någon sagt att man inte kan överleva utan blåbär? Men man kanske föredrar att inkludera bär/frukt i sin kost

        Frysta?

        Har någon sagt att någon måste låta bli blåbär?

      Fråga dom i Robinson.

    De har typ 18% i inkomstskatt och en byggarbetare tjänar väl närmare 300 sek i timlön… Tror de har råd…

      Fast det är väl ingen hög timlön?

        De får ut cirka 32 efter att skatten är betald och då räknade jag på arbetsdag på 6.5h.. Jag tycker det är en ganska bra lön…

          Nä, den lönen är precis under genomsnittslönen här i Sverige. I Norge är lönerna ännu högre

            Nej, det är det inte. En skatt på 18 % och 32 ut efter skatt ger en lön på över 39 000. Genomsnittslönen är 31 700 i Sverige.

            32’ efter skatt är väl onekligen inte i närheten av genomsnittslönen i Sverige.

      Det är ju en rätt låg lön skulle jag säga? Men ja, mindre skatt än här.

        Hehe ok tänkte fel, förlåt. Det var inte en låg lön. Tänkte som konsult.

          Jobbar dessutom på advokatbyrå så är van vid snorhöga timpriser ?

            Slår man ut den timlönen på en månadslön är det 52 200 kr. Jag vet inte vad ni lever i för värld men mig för är det en jättebra lön?

    Blåbär?

      Blåbär är väl ganska dyrt här också, när de inte är i säsong.

        Under vintern kommer färska bär som säljs i Sverige från avlägsna platser som Chile, Argentina, Uruguay, Peru och Sydafrika.
        Senare under säsongen kommer de från mer närliggande platser som Spanien, Italien, Grekland, Turkiet och Marocko.
        Under sommaren finns bären förstås närmare t ex i Sverige, Holland, Belgien och Polen.
        Denna logistik gör förstås att priset på färska bär kan variera ganska ordentligt under året.

      Hallå där, köp …

    Med tanke på att det inte går att odla på Svalbard och att allt måste fraktas skitlångt med båt (kanske flyg också?) tycker jag inte att priserna är orimliga. Högre än här, så klart, men inte orimliga.

      Från början så har vi ju ett högt prisläge även i egentliga Norge så det är inte så underligt att det tillkommer kostnader när varorna ska fraktas till en avlägsen plats som Svalbard. Priserna på livsmedel i Norge ligger ca 30% högre än i Sverige redan i Oslo 🙂

        Hur mycket betalar ni i inkomstskatt?

          Inkomstskatten är ungefär som här, kring 30-33 %

            Beror väl helt på vad man tjänar. Jag har närmare 35% i skatt. Men så har vi ju halv skatt på lönen i december, så jämnar kanske ut sig. En liter (laktosfri) mjölk kostar ca 26-27kr.

            Skatt med gjennomsnittslønn i Norge er 26,2%. Om man har høyere lønn betaler man mer skatt, så for noen som feks tjener 1 mill i året vil inntektsskatten være 33%. Her er en oversikt over skattesatsene i Norge for 2021: https://www.smartepenger.no/skatt/653-skatteprosenter-pa-lonnsinntekt

        Ja, och snittinkomsten är väl ungefär 20-30 % högre i norge än i Sverige ?

          Precis som i Schweiz där maten kostar jättemycket. För att inte tala om vad det kostar att skaffa en bostad i Schweiz även på mindre exklusiva adresser.
          Men lönerna i Schweiz är sen två-tre gånger högre än i grannländerna Tyskland och Frankrike och skatterna betydligt lägre.
          Och i Sydamerika som vi har sett är t ex frukt och grönt väldigt billigt men lönerna är också låga.
          Så det finns inga platser där enbart fördelar finns 🙂

    ”Tack som fan, liksom…
    För fänkål. För fastland. För allt.”

    Bästa jag har sett :’)

    Är det verkligen rimligt att ha tillgång till hela frukt/grönt hela året om och överallt på jorden?

      Nej. Och om vi inte kommer på en klimatsmart lösning på transport och odling kommer vi inte att kunna äta som vi gör idag.

        instämmer, stör mig något enormt på sockerärtorna från Kenya… Kenya? för sockerärtor? Bättre att de köps och äts upp i närheten?!

          Det mest orimliga är ju ändå avokado. Inte minst för man får slänga varannan på grund av att den är dålig. En riktig miljöbov är den också. Bättre att käka grejer som vi kan odla i Sverige.

            Fin tanke, men hur gör vi sen? Klimatförändringarna går inte att hindra, vilket betyder att vi inte kommer att kunna odla här eller i andra områden av världen, odlingsytan kommer bli centrerad till en minimal yta och jaaaaa…. Kanske bättre att vi alla dör nu än att vi får uppleva den katastrofen?

              Låter ju lite dystert när du formulerar det så. 🙂

                Ah, jag fokuserar mina studier på klimaträtt som en mänsklig rättighet, blir lätt dystert då, förlåt! ?

              Här kommer vi kunna odla. Med klimatförändringarna kommer vi till och med få en längre växtsäsong, så vi kan kanske i framtiden odla grödor i Sverige som idag inte är härdiga här. Den ökade nederbörden är förstås ett problem, men med rätt metoder kan man hantera det (leda bort överskottsvatten från åkrarna).
              Problemet är att redan idag torra områden kommer bli ännu torrare. Så i områden där det idag är svårt att odla kommer det bli ännu svårare.

                Jag fantiserar alltid om vattenkanaler och pipe-lines till torra länder och områden – LångT bort. I Californien transporteras ju vatten från norra delen av delstaten hundratals kilometer söderut. Likaså vattenmagasin som jag öppnas och ta tillvara stora plötsliga nederbörsmängder. Min tanke går framförallt till södra Europa där Spanien nyligen hade stora översvämningar.

                Beror väl på om golfströmmen styrs om eller inte…

              Kommer man inte? Läste en utredning från. Jordbruksverket där de svårt om såg att vi skulle kunna öka vår produktion i Sverige om det blev lite varmare. Dock såg man risker för fler sjukdomar.

              Men du kanske talar om något mer dystopiskt framtida scenario där allt brinner och golfströmmen omlokaliseras?

              Mitt intryck överlag är att globala uppvärmningen kommer bli lite som med pandemier: långsiktigt jobbigare än folk till en början orkar inse, men mindre dramatiskt.

                Antingen pratar personen om uppvärmning och då kommer vi kunna odla i Sverige, då är det dem närmast ekvatorn som inte kommer kunna odla pga att det kommer vara för varmt där.
                Eller så pratar personen om en istid där Sverige kommer vara täckt av is och då måste alla leva nära ekvatorn.
                Svårt att veta vilken situation personen pratar om, men oavsett vilken situation det gäller så kommer det ske först om ca 1000 år i sånt fall.

              Fast om vi alla börjar äta närodlad och slutar med dessa långa transporter kommer skövlingen av regnskogen att upphöra, och transport kommer minska = mindre utsläpp, vilket är 1 stort steg i rätt riktning för att hjälpa miljön. Och då kommer vi kunna fortsätta odla i Sverige som tidigare.

                Det är viktigt för självförsörjningsgraden också. Ökad trygghet för framtida kriser.

              Vi kanske skulle kunna hålla oss till att importera mat med bra hållbarhet, som inte tar mycket plats, och odlas klimatvänligt. Lite skillnad på att importera typ bönor och avokado.

                Och Soja, vi måste sluta använda soja.

    Bor man på Svalbard och vill ha färska blåbär i mars månad så är jag inte förvånad att det är dyrt. Med tanke på all logistik som ska till, samma för övriga produkter.

      Jag bor i Skåne och äter inte färska blåbär nu, eftersom de inte är i säsong = dyrt och klimatosmart.

        Ändå försvarbart att man inte vill äta enbart lokalproducerat i säsong om man bor på Svalbard. Kan ju inte bli mycket man kan äta då? Men absolut, man kan hålla sig till frysta blåbär i mars både här och på Svalbard.

      Sjukt vad vi människor är bortskämda ändå. Färska blåbär i Arktis i mars liksom

        ?

    Man kan ju såklart inte bara jämföra priset på mat mellan länder utan att se på helheten. I Norge är lönerna högre och de betalar mindre skatt, det går alltså inte att jämföra deras priser med våra svenska löner.

      Så är det. Säkert dyrare ändå men som du skriver svårt att jämföra. Såg ”Älskar, Älskar inte” han från slummen i Brasilien. Han tyckte att vi tjänade jättebra här och att många verkade så rika. Tills han gick till affären och blev lite lätt chockad över priserna. Typ två apelsiner kostade som en säck med apelsiner hos dom. Osv

        Min sambo från Portugal plockade glatt körsbär på Ica när han handlade här första gången. Han trodde att hektopriset var kilopris, att de skrivit fel. Blev dyrt när han kom till kassan. Tror han köpte körsbär för typ 500 spänn. Han har bott här i 5 år nu och tjatar ännu om hur dyr frukt vi har.

          ?? Haha inte konstigt han tyckte det blev dyrt då.

      Precis. En stor del av vad som blir problematiskt med turism. När jag var på Filippinerna förra året var jag delvis överlycklig att choklad, vatten och liknade kostade typ 2kr. Sen i nästa sekund ser man barn som tigger (i Puerto Princesa, inte Manila) och slumområden man inte ens kan föreställa sig.

      I Norge betalar man en skatt på mellan 30 och 33%, så nej, man betalar inte lägre skatt.

        Inntektsskatt på gjennomsnittslønn i Norge er 26,2%. Om man tjener 1 mill i året er skattesatsen 33%.
        https://www.smartepenger.no/skatt/653-skatteprosenter-pa-lonnsinntekt

    Folk har för mycket pengar! ?

      Wow, visste inte att man måste vara kommunist för att problematisera tillgångar och global rättvisa ?

      Mog1

    Känns som att man hade kommit mycket billigare undan med frysta grönsaker, potatis och typ torkade linser. Att äta vindruvor och färska blåbär så här års, på Svalbard känns lite konstigt.

    OT, Ser ut som om hälsovårdsmyndigheten behöver göra ett besök i restaurangköket hos Maggans pojkvän. Nu är bilden på hundburen och hunden i köket borttagen från hennes blogg… Men klädseln? Arbetat som kock, så vet hur hårda regler det är…

    Verkar vara en person som bara äter frukost.

      Pengarna räckte väl bara till frukost.
      Ska man äta lunch och middag också behövs två kylskåp till och 12 000 nok extra.

      Samma här, igår åt jag bara yoghurt och musli. Och i förrgår bara spenatsoppa.

    Det räcker med att du bosätter dig ute i Stockholms skärgård för att dina matpriser ska rusa i höjden…. (ok. ”fastland” skrev du)

      Journalisten: ”Vad gör ni med all tid på sommaren?”

      Öbon: ”Fiskar och knullar.”

      Journalisten: ”Öhh. OK. På vintern då?”

      Öbon: ”Då fiskar vi inte.”

    Vad händer med inlägget om marmorborden? Företaget har raderat alla kommentarer som undrar var marmorn kommer ifrån. Hann se att de svarat på EN kommentar och då gällde det bordet ”como” eller liknande som man faktiskt ser är marmor. Där gick det bra att svara vad marmorn hette och varifrån den kom :))

      Men alltså jag fattar inte grejen. Det är väl deras kunder som är det viktigaste, eller säljer de bord som de påstår är marmor till kunden och när kunden får hem det blir det bara tyst? Fattar liksom inte. Har inte läst en enda kommentar där någon faktiskt fått hem ett bord och det visat sig vara Mdf och inte marmor, då hade det väl blivit en grej, men nu är alltså grejen att Camilla inte tror att borden är i marmor och…? Fattar inte

        De raderar och blockar alla som kritiserar eller ställer frågor om ”marmorn” så det är inte konstigt att du inte sett någon som klagat.

        Det är ingen som tror att borden är i MDF. Det finns stenmaterial som liknar marmor men är mycket billigare. Man får inte säga att det man säljer är nåt som det inte är. På samma sätt som man inte får marknadsföra en tröja i 100 % polyester som ”100 % bomull”. Eller sälja prosecco från Italien under namnet ”Champagne”. Det är jätterimligt att uppmärksamma ifall det fuskas med detta.

          Nu är ju prosecco också skyddat, men förstår din poäng ?☺

          Okej, men då förstår jag.

    Jag har kanske missat något, eller är det verkligen så att ingen kommenterat Cissis stories??

      Va? Nä? Tror ingen bryr sig. ??‍♀️

        Jag förstår inte alls varför hon väljer att just nu hacka på dig som fan. Du har liksom inte funnit i hennes redogörelse så mycket senaste tiden. Eller var det för att du skrev om Hipster?

          Vad menar Cissi att bloggbevakning gottat sig i för psykisk ohälsa?

            Hon menar sin egen eventuella hälsa.

        Kan vi alltså äntligen ha kommit dit? Att tillräckligt många inte längre tar henne på allvar? Tack gode gud.

    Skrattade när jag såg både Emilios och Åsas bilder på Instagram om nya stället de ska öppna. Trodde först det handlade om rättegången, för jag tänkte direkt på fängelsefönstret där DunderKarlsson och Blom alltid sitter och försöker såga sig ut ?
    (Jag kan behöva glasögon)

      Ska de öppna en till i Sverige?

        Fronta iaf.

      Nån undrade om nya restaurangen skulle ligga på Domstolsvägen…

        ??????

    Tycker grönsakerna här ökat i pris i gbg. Paprika för 80kr/kg wtf.

      Och ändå är det Spanien som står för paprika nu så det borde inte vara så dyrt kan man tycka.

      Paprikor är extremt priskänsliga. Inköpspriset varierar stort i princip vecka till vecka. Försäljningspris kan i min butik gå från 19 kr/kg till 99 kr/kg, typ. Vissa butiker väljer därför att lägga ett högre genomsnittspris pga. slippa ändra priset ofta, andra (jag bland annat) ändrar i princip var och varannan dag.
      // frukt och grönt ansvarig

      Va paprika är ju asbilligt på Ica Maxi, 3 stora gör 20 spänn

      Den billigaste paprikan jag köpt var när jag köpte Lidls matsvinnkasse för 20 kr som innehöll 3 kg paprika ? Annars brukar vara så dyrt.

        Vad gjorde du med 3 kilo paprika sen? Paprikasoppa? ?

    Jag växte upp på Grönland och det var väldigt väldigt sällan vi hade färsk frukt eller grönsaker hemma. Dels pga väldigt dyrt men det fanns inte alltid i affärerna. Det vqr frysta grönsaker som gällde och frukt fick vi väldigt sällan. Det låg förpackat 2 i en liten förpackning och de två frukterna kunde lätt kosta 50 DKK.

    Det ÄR dyrt att bo i Arktis.

      Ballt att växa upp där tycker jag ändå. Hoppas du har kunnat äta upp dig på frukt sen uppväxten

    tramsfrans instastorys ?

      Hoppas seminariet (?) var gratis.

    Det ar faktiskt det basta med att bo i Sydamerika, frukt och gront ar jattebilligt. Min veckohandling av frukt brukar besta av 2 papayor (ca 1kg styck), 2 ananas, 1/2kg jordgubbar, 25 apelsiner (dom saljs per 100 har sa man koper 1/1, 1/2, 1/4 eller 1/8) och 25 limes. Hela kalaset brukar ga pa ca: 35-40kr beroende pa sasong. Gronsaker ar ju annu billgare och du kan latt fa en veckoranson for 2 pers for under 10 spann. Senast jag var hemma i Sverige holl jag pa att do nar jag kom till kassan med det lilla jag handlat och det gick pa 300 spann, hade glomt hur dyrt det var! Pa Svalbard skulle jag ju behova samla ihop drygt 2 manadsloner for att fylla kylskapet.

      och det finns bär och frukter som inte finns till salu här i Europa. 🙂 Som denna: https://en.wikipedia.org/wiki/Jabuticaba

      Vad gör du med 25 limes/vecka? Nyfiken ?

    Ja lägger nog närmare 20 000 på Svalbardbutikken varje månad (familj på 4). Har dock blivit mindre i år då vi bara ätit ren och fisk som vi jagar/fiskar själv. Helt klart en kamp om det gröna och vita guldet (grönsaker och mjölk) ?. Innan kunde man iaf trösta sig med att alkohol och snus var billigt men nu är jag ju ingen storförbrukare av det direkt.

      Och ska tilläggas att det inte blir mycket färska grönsaker här. Mkt fryst och torkat.

      Berätta mer om hur ni lever! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.