Jenny Svedberg Freéd insamling till misshandlad kvinna

Jenny Svedberg Freéd är enligt Instagram en influencer, tyngdlyftarcoach, PT, föreläsare och inspiratör som delar med sig av sina erfarenheter av psykisk ohälsa.
Under helgen delade hon en story om en bekant till henne, som blivit så misshandlad av sin pojkvän att käken slagits av – framför hennes son – som var den som slutligen ringde 112.
Kvinnan fördes direkt från sjukhuset till ett skyddat boende, så hon kom dit utan en enda ägodel. Samtidigt ska pojkvännen ha lagt beslag på alla pengar så hon kunde inte ens köpa sig rena underkläder.
Den lokala tidningen har skrivit om misshandeln HÄR.
Mängder av människor delade inlägget på Facebook, som skrivits av en gemensam vän till kvinnan och Jenny, och kommentarsfältet ska ha varit fullt av styrkekramar och ”Jag tänker på dig”, men ingen hade lyft ett finger för att faktiskt hjälpa kvinnan i fråga.

Jenny vände sig då till sina Instagramföljare och startade en insamling till kvinnan, och har själv även lämnat av kläder till henne.
Hon är så otroligt tacksam över all hjälp som kvinnan nu fått av följarna, samtidigt som hon är både ledsen och frustrerad över att ingen hade hjälpt kvinnan förrän hon gjorde det.
Jenny meddelar nu även på Instagram att hennes följare räddat livet på den här kvinnan, men även att delar av de pengar som kommit in kommer gå till en kvinnojour.

Nej, så klart ”inte alla män” men de allra flesta kvinnor som blir misshandlade i sina relationer, blir det av män.” 
Och om vi struntar i det för en sekund, alltså i könet på förövaren, och istället fokuserar på hur mycket många av oss faktiskt kan hjälpa en medmänniska, med bara oss själva och en smula empati.
Att de allra flesta av oss faktiskt kan göra lite, vilket ofta är mer än vad vi själva tror.
Det kan vara att stötta en familj via Giving People, skänka pengar till en kvinnojour, till Ellas hjältar, till Hundstallet, till Ung Cancer, Barncancerfonden eller till någon annan människa eller organisation som hjälper utsatta människor.

Vi kan mer än vi tror, särskilt när människor går samma, som hos Jenny Svedberg Freéd. 
Bara för att det finns några få rötägg som missbrukar människors förtroende och empati, så får det inte få oss att inte vilja fortsätta hjälpa, att göra gott.
Så tänker jag i alla fall…

74 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bara för att det finns några få rötägg tex Universum Mona som missbrukar människors förtroende och empati, så får det inte få oss att inte vilja fortsätta hjälpa, att göra gott.
  Så tänker jag i alla fall…

  Mona hade kunnat sälja sin bil om hon inte haft tillräckligt med slantar.
  Haft råd med en billigare variant och sluppit be sina naiva godhjärtade läsare om hjälp.
  Tanten vill både äta kakan och ha kvar hela kondiset…och läsarna sväljer betet med hull och hår pga det handlar om något som berör starkt.

   Läst hennes ”försvar” i hennes kommentarsfält idag, hon är så sjukt manipulerande. Hon svarar aldrig på vad som skrivs utan går istället igång i en a4 text om hur utsatt och synd det är om henne.

    Och tar bort kritik för att folk inte använder äkta mailadress? Hur vet hon det? Mailar hon alla? Jag har en gammal hotmail adress jag använder på bloggar, vill man nå mig kan man det även att den är i stil med coolgirl90. ??‍♀️

   Jag tycker det är sorgligt med tanke på Monas följare som skänker pengar till hennes skadestånd. En del trots att dom inte riktigt har råd.
   Det känns som om dessa följare på något vis tror att dom blir Monas vänner, när dom hjälper henne att betala en skuld till Kronofogden.
   Det verkar också som att många av dom inte förstår varför Mona måste betala det här skadeståndet.

    Det är inte en skuld TILL kronofogden. Som privatperson tar man hjälp av kronofogden för att driva in privata skulder. Förstå skillnaden.

    Annars håller jag med dig helt och hållet.

    Ja, de har knappast samma materiella /ekonomiska standard som Mona, men de kanske utgår ifrån sig själva och tänker hur betungande ett så stort skadestånd vore för dem själva. De tänker inte på att: 1.Mona kan dra ned på lyxkonsumtionen ett par månader och åka på en mindre semester så är det där skadeståndet betalt. 2. Hon har redan fått in donationer för att täcka hela det skadeståndet.

     Ja! Fattar inte hur hon ens kan med att be om pengarna en gång till? Det är som att man skulle be chefen om att få lönen en gång till för att man slösade upp den.

      Jag googlade lite på Mona, herregud vilken hemsk soppa det är. Stackars alla indragna.

      Fast hon bad inte om pengar, det var så att flera skrev att de ville skänka och hjälpa och stötta, för att visa att de står bakom henne och alla som drabbas av liknande, så därför skrev hon sen ”vill ni hjälpa så får ni” typ så och lade ut sitt swishnummer efter att folk bad om det.

       Kanske var det hon själv som skrev den kommentaren bara för att få igång helarklacken? Inget skulle förvåna mig mera.

        Det anar jag också & hon bad om det!

    Vem vill vara vän med Mona? Lika manipulativa människor kanske?
    ?‍♀️

     Måste vara många som är manipulativa då för hon har många vänner, hon verkar ha många nära äkta vänner och många vänner/bekanta så något rätt och bra verkar hon göra. Tycker hon verkar vara en fin och hjälpsam vän, hon ställer upp för sina vänner och hjälper till i Vid din sida. Hur mår du Nina, har du vänner?

      Hon ser till att lägga upp sina goda gärningar på sociala medier i alla fall. Inte lika meddelsam om de mindre goda.

      Ja hon har ju de bästa, snyggaste och kulaste av alla kompisar man kan ha. Dessutom kan hon handla billigt av dem… Fast vem vill inte vara kompis med en så godhjärtad och snäll människa som hon hävdar att hon är ?

    Men skänker folk utan att ha råd kan de dock skylla sig själva.

   Mona har skrattat så hon kissat på sig hela helgen skriver hon. Inte läst kommentarer. Hon skrattar nog mest åt oss idioter som tror att vår kritik betyder något.

    Fast lite jobbigt kanske det ändå är. Bloggbevakning är Sveriges största blogg. Även om Mona inte själv läser här så har väldigt många fått en ny och mindre smickrande bild av Mona.

     Hon finns även på Flashback. Där de skriver vad hon har gjort och även vad hon gör för dumma saker mot andra människor.

      Jag läste det idag. Så otroligt obehagligt.

  Man kan aldrig gå helt säker om man är medmänniska – någon gång blir man lurad.
  MEN – det är värt det när jag tänker på alla de gånger hjälpen går fram till rätt person!!

  Som det står i inlägget, alla kan alltid hjälpa någon. Och alla väljer själva vem/vad och på vilket vis.
  OM det så är att hjälpa en granne med hunden när hen (grannen) är sjuk, eller swisha en slant till en insamling för whatever.

  Det är inte någon annan som kan eller skall värdera varje enskild gärning – gör vad DU kan vill och förmår för andra

   När man donerar pengar behöver man inte bli lurad dock. Vill man ta risken kan man donera till privatpersoner.

    Det beror på vad du anser gränsen går för att ”bli lurad”.
    Finns de som anser att det är större chans att hjälpen går fram om de skänker t ex kläder till en person som själv åker ner på plats och överlämnar, än att ge pengar till stora organisationer där 70% går till admin och lön.

     Om du på fullaste allvar tror att 70% av donationer i insamlingssektorn går till löner och administration blir jag mörkrädd på riktigt.

      Kolla inte upp det i så fall, lovar du blir mer mörkrädd när du ser sanningen…

  Bästa Jenny <3 Hon verkar så otroligt genuint snäll.

  Vad har fått dig att ändra åsikt angående Mona? Du tyckte ju att hon var så transparent i ditt första inlägg. ?

  Eftersom homosexuella utgör 1-10% av befolkningen så är det rätt logiskt att de flesta fall av misshandel av kvinnor i relation sker av män..

  Jag ger gärna pengar direkt till behövande och organisationer, men börjar få avsmaka på insamlingar via influencers. Litar helt enkelt inte på dem. Skulle rekommendera alla kvinnor/män som behöver hjälp att göra en gofundme istället som det kan hänvisas till. Man väljer själv vilket namn man vill ska synas så man kan göra det anonymt.

  Sen undrar jag lite över vem som tar skatten på det? Enligt skatteverket så ska influencers som tar emot donationer av följare skatta på pengarna.

   Oj då, det kanske var därför Mona blåste av det hela. Men då har hon ju lite att betala efter den förra insamlingen då.

   Jag har inte ändrat åsikt om Mona?

  OT: I det senaste avsnittet av podcasten Öppet Fall tar de upp vilka uppgifter som är olagliga att sprida.
  ”År 2012 spred två unga flickor starkt kränkande och förolämpande uppgifter om jämnåriga via ett anonymt Instagramkonto. Deras brott: grovt förtal. Men vad krävs för att man ska göra sig skyldig till förtal? Sedan dess har de nya brotten olaga integritetsintrång och kränkande fotografering införts i brottsbalken. Reglerna riktar sig bl. a. mot spridande av uppgifter på sociala medier – men vilka handlingar är därmed olagliga idag?”
  https://poddtoppen.se/podcast/1478626548/oppet-fall/instagrammalet-del-12

   De tjejerna kom ju lindrigt undan. De publicerade bild, namn och kränkande texter om de utsatta. Att de sen försökte få en kille att åka fast för det. Usch.

  Finns det inga medel hos kvinnojourer? Tänker som kläder osv. Eller är det olika från var och en. Hade gärna skänkt kläder till kvinnojour vid behov.

   Kan tänka mig att det är en bristvara om många kvinnor söker dit ?

   Det går bra att skänka till kvinnojourer, beror på vart i landet du bor men prova att googla så kan du nog finna information om att skänka kläder/saker.

   Vill tipsa om att följa gömda kvinnor både på Facebook och instagram. Det är fruktansvärda berättelser om alla dessa kvinnor och barn som lever gömda och får flytta hela tiden för att vara säkra från deras män..
   När det gäller kvinnojourer så är många av dessa beroende av donationer så ta gärna reda på var närmsta finns och stötta dom

   Jag tror att det finns lite särskild hjälp att få genom socialtjänsten, om man är våldsutsatt och försöker lämna relationen.

  Bästa bästa Jenny! Hon är det överlägset mest inspirerande i mitt flöde. Alltid sunda tankar om kropp och vikt och träning och mat och verkar därtill vara en helt genomsnäll person. Fint att hon får synas här <3

  Jag blev också glad att du lyfte upp Jenny här, så himla fin och genuin människa! En stor förebild för mig och många andra ♥

  OT fayme har bett följarna att ”ventilera”. Det är helt sjuka saker som folk berättar om? Någon har legat med sin bror, någon berättar om hur mamman och styvpappan dödade hennes syster osv osv.

   Man kan inte veta vad som är sant, men är det verkligen bra att upplåta sin plattform för information man kanske inte kan hantera? Efter metoo var det flera som ångrade att de hade delat med sig så öppet och publikt. Någon kanske ångrar att de delar med sig, andra kanske inte fick det stöd de hade förväntat sig. Det är ett ansvar att be folk dela med sig!

    Jag känner mig ganska tveksam till detta med att man ska berätta sina djupaste hemligheter till influencers iallafall….

     Henrik wahlströms hemlisparad är bättre då och han har jag betydligt mer förtroende för.

    Fayme är en ganska omogen och bortskämd tjej. Det är inte hennes fel, hon gick direkt från att vara barn till att bli föräldraledig/försörjd av maken, man märker att hennes värld är väldigt liten och att hon inte behövt ta ansvar för något ensam. Tror inte hon riktigt kan tänka sig in i vad ansvar för en plattform är.

   Tänkte skriva samma.
   Det var det obehagligaste jag läst på länge, slutade läsa innan jag var framme vid sista.
   Är det verkligen ok att locka fram såna hemska berättelser och publicera dem på sitt konto? Usch. Oavsett om vissa är påhittade. Riktigt vidriga saker.

   ”Sjukt kul att läsa” tycker Fayme själv…
   Jag önskar hon tog ner alltihopa. Så negativt och deprimerande.

    Lite märkligt kommentar i förhållande till vilken typ av berättelser folk delade.

     Så himla destruktivt.

  Inte alla män, men alla män har ett kollektivt ansvar.

   Nej. Ingen har ansvar för någon annans handlingar.

   Verkligen inte. Lika lite som att kvinnor har det. Eller går du runt och känner skuld över vad Johanna Möller gjorde?

   N, vilket svammel.

   Nej det har de inte. Lika mycket som jag som kvinna inte har ansvar för kvinnor som beter sig dåligt. Trött på den här retoriken.

   Det beror nog på vad vi menar med ansvar ? ingen annan kan ju ta ansvar för ett enskilt övergrepp, än just förövaren. Dock håller jag med om att alla män har ett ansvar att stå upp emot våldet och arbeta för allas trygghet och säkerhet. Det känns snett att män på något sätt verkar tycka att det bara är kvinnornas kamp!

    Vadå kvinnornas kamp? På vilket sätt är det min kamp bara för att jag är kvinna?
    Är det någons kamp så är det ju de som är närstående till folk som är i sjuka förhållanden.
    Hur ska jag, en helt vanlig morsa som aldrig blivit slagen, aldrig slagit och har barn som aldrig slagit, kunna påverka främmande idioter till att inte slå???

     Genom att förmedla sunda värderingar kanske? Till dina barn exempelvis? Trevlig sköt dig själv och skit i andra mentalitet du har!

      Läs igen. Det är ju uppenbart att jag redan förmedlat sunda värderingar till mina barn. Hur påverkar det idioter som slår?

  Det är klart att det är bra för den här kvinnan, men på samma sätt som att det är bra för en enstaka kvinnojour att företag skänker pengar en enstaka gång så är det viktigt att vi ser över samhällsstrukturer.

  För vad händer med de kvinnojourer som inte får bidrag från företag? Eller de kvinnor vars situation inte uppmärksammas i medier och som inte har kontakter?

  Det ska inte vara ett lotteri om man får hjälp, utan det ska vara en rättighet! Samtliga kommuner behöver se till att det finns skyddade boenden och ekonomiskt stöd att få, och det här behöver samordnas nationellt.

  Kom ihåg att för varje fall vi hör om finns det tiotals eller hundratals vi inte hör om…

  Ingen kritik mot influencern, utan bara en önskan om ett bättre samhälle och en önskan om att vi alla driver den här frågan! ?❤️

   Skänk en tanke till alla som blir utsatta för våld. Oavsett kön och sexuell läggning.

  Vart kan man läsa inlägget? Vill gärna swisha!

   Tryck på instagrambildenni inlägget så kommer du till hennes IG

  Så trött på alla såna här moraliserande inlägg

   Är du samma morsa som inte tycker att det här berör någon annan än de drabbade ovan? Du måste vara rolig att umgås med ? din attityd och ditt sätt att uttrycka dig förmedlar bilden av en riktig bitterf*TT*.

  Vem är hon?

   Hon var med i bonde söker fru för några år sen… en cool tjej. Fick ingen bonde men blev influencer och gör allt det Cam nämnde… tyngdlyftning tex

  Lyssnar precis på ”I händelse av min död” som är så ruskigt bra och informativ, verkligen en ögonöppnare.
  Just det där med barnen var chockerande, att det är så vanligt att mamman dödas framför ögonen på barnen (ca 90 fall hade de lokaliserat i boken).

  I beskrivningen:
  En isande skildring av dödligt våld mot kvinnor i Sverige, skriven av två av landets främsta journalister på området.

  Journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom har i tio års tid dokumenterat vartenda fall i Sverige där en kvinna blivit dödad av sin partner. De samlar rättegångsprotokoll, domar, dagböcker, fotografier och brev i en rullvagn på Aftonbladets redaktion som de kallar kuvösen.

  I kuvösen finns hundratals livsöden. Kim som var säker på att hon skulle mördas och gömde undan ett avskedsbrev. Ayten som slutade bry sig om att täcka för blåmärkena i ansiktet och socialsekreteraren Linn som försökte hjälpa Ayten att komma ur en farlig relation. Systrarna som måste hälsa på pappa i fängelse. Och elvaåriga Jonathan som önskar att det fanns en trappa till himlen så han kunde se mamma ibland.

  I händelse av min död handlar om hur kvinnor dör i Sverige, men ännu mer om hur de lever. Weigl och Edblom berättar nära och känsligt om människor som har förlorat en älskad och hur samhället inte förmår höra kvinnornas rop på hjälp. Fram växer en berättelse om förlust och förtvivlan, livskraft och läkning – och om samhällets syn på brotten som privata familjetragedier.

   Tack vad bra att du skrev detta! Jag blir riktigt irriterad på en av kommentatorerna här som inte tycker att det här berör andra än de drabbade och är trött på ”moraliserande inlägg”. Jag hoppas verkligen att är samma person och inte flera som tycker att det är skit att lyfta ämnet!

  Så jävla synd bara att såna som Mona har förstört viljan för många att skänka pengar.
  SKÄMS MONA, SKÄMS!!

   Men ge dig. Skäms på dig själv!!

    Vi är rätt många som tycker som Annonnymm

  Snälla inlägg idag efter all kritik igår, som det brukar, och nu ett välgörenhetsinlägg precis så som det brukar vara efter mycket kritik. Och så lite fjäsk för storheter i dag istället för att påpeka smygreklamen. I dag haglar det kritik från flera håll har jag sett.

  Jag skänker till hundstallet som tyvärr verkar rusta för att ta hand om massa överblivna ”pandemihundar” framöver när folk har tröttnat (insett vilket jobb det är att ha hund) Så viktig verksamhet! Sedan bidrar jag lite här och där när jag kan.

  För mig är det en självklarhet att ge lite av mi lön till något bra, men jag blir häpen när jag märker att många inte ger en krona med argumentet att de inte har råd men istället vräker pengar på nikotin, kläder etc.

  Hej! Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) erbjuder en gratis webbkurs om våld. Det är en introduktionskurs som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Jag gjorde den i samband med min utbildning och den tar ca 3 timmar. Mycket värdefull information för både yrkesgrupper och privatpersoner.

  Tänkte bara tipsa om den! 🙂

  Eftersom lesbiska kvinnor har lika mycket våld i sina relationer som heterosexuella kvinnor, var det med i utb?

   Lika grovt och omfattande våld?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.