Ebba Kleberg Von Sydow om kritiken efter medverkan i tv-programmet ”Alla mot alla”

c

”Ni hade ju ärligt talat inte en chans”. ”Pinsamt att se”. ”Oerhört DÅLIGT beteende av er, rakt igenom alla matcher”. Och sådär har det låtit i kommentarer, meddelanden och till och med brev. Jo, brev. Inte helt trevligt sådant, fick jag höra efteråt. Johan öppnade tack och lov och slängde på direkten. Men vet ni vad, jag väljer faktiskt istället en annan strategi – jag väljer att se till något annat… // Ebba Kleberg Von Sydow

Alla mot alla med Filip och Fredrik har – enligt Wikipedia – delvis lånat formatet från SVT-programmet På spåret, men beskrivs av programledarna som en ”punkigare” version.
Kort och gott är det ett kunskapsspel och i omgång 2 av säsong 5 tävlar bland andra Ebba Kleberg Von Sydow tillsammans med Olof Lundh, som dessvärre inte riktigt fick till det den här gången.
Enligt Ebbas blogg så har hon fått ta emot mängder med kritiska och negativa kommentarer, från människor som är allt annat än nöjda med duons (eller enbart Ebbas?) prestation.

Ja, jag gör helt enkelt det man ska göra oftare här i livet: Bär med mig det härliga, ljusa, glada och peppen och borstar av mig det där andra.
Visst, visst, ibland måste man givetvis ta till sig av kritiken och nålsticken. Den berömda feedbacken. Tro mig, DET är jag bra på. Det vet alla som känner mig. Men nej, den här gången tänker jag faktiskt inte göra det. Ska se om jag lyckas hålla i detta hela måndagen, ja kanske faktiskt hela veckan.
För mig är detta en rejäl utmaning men värt ett försök?! // Ebba Kleberg Von Sydow

Jag blir SÅ fascinerad av människor som sätter sig och plitar ner sin kritik – särskilt på analogt pappersbrev – köper kuvert och frimärke OCH faktiskt både frankerar och lägger på lådan till en offentlig person.
FÖR DENNES PRESTATION I ETT LEKPROGRAM!?!?!?
Man kan ju undra hur en sådan här person agerar i andra högst triviala situationer i livet om hen känner sig förorättad?
Delade hen månne ut gula respektive röda kort på gympan i skolan när någon bröt mot reglerna i spökboll?
Gapar hen om högerregeln i mataffären om det uppstår en situation med tre eller fler kundvagnar?
Tisdagens avsnitt av Morden i Midsomer slutade på ett minst sagt upprörande sätt – dags att skriva nya arga brev till TV4!

Dag tre på min ”släng sura / elaka kommentarer i papperskorgen”-vecka och jo, det går ju. Ska inte säga att det går BRA. För det vore en lögn. Men det går. Sedan fick jag också idag lära mig en spännande grej på temat: Att våga vara i känslan. Våga ta in det där obehaget med kritik, som gör dig arg, ledsen, skamsen eller skör. Stanna där en stund, känn in läget och låt det passera. Himla spännande ju. Lite läskigt! // Ebba Kleberg Von Sydow

Ebba verkar ha haft rejält svårt att skaka av sig kommentarerna och skriver här ovan på sin blogg, om hur hon känner dag 3, särskilt vad gäller de kommentarer som ifrågasätter varför hon inte är med sina barn, som hon enligt sitt inlägg, längtar så mycket efter.
Istället för att skaka av sin kritiken och lägga den bakom sig så testar Ebba i stället en ny taktik för att hantera den – nämligen att våga vara i känslan.
Våga ta in det där obehaget med kritik, som gör dig arg, ledsen, skamsen eller skör. Stanna där en stund, känn in läget och låt det passera.

Frågan är väl hur enkel den här taktiken egentligen är? 
”Stanna där en stund, känn in läget och låt det passera” enligt Ebba.
Hur många tror ni det är som fastnar på steg ett, och som inte kommer förbi ”stanna där en stund”?
På tok för många skulle jag säga.

Brukar ni bli upprörda över tv-sända lekprogram?
Kanske Spökboll?

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Blir inte ett dugg upprörd, eftersom det är underhållning. Syftet är att skapa känslor och nöje.

  Man får ta det för vad det är, annars så finns det ju faktiskt en avstängningsknapp…Det är ingen som tvingar en att titta på spektaklet.

   Jättekul program, hur orkar folk vara så gnälliga?

  Nämen, alltså så sjukt att skicka den typen av ”kritik” personligen till, som du säger, en deltagare i ett lekprogram. Dessutom är ju Ebba och Olof duktiga jämfört med många andra lag. Sedan kan ju inte alla vara allas favoriter, men att pga det gå till personliga påhopp är lågt.

   Verkligen!
   Och det nödiga beteendet säger mer om personens psyke än om Ebba och hennes medverkan i ett lekprogram.

  Är ingen enkel taktik men får man den att fungera så gör det livet lättare ?

  Oj skönt att han äntligen är ex och inte faktisk pojkvän… ? var jag ensam om att verkligen inte förstå vad som finns kvar att hålla fast vid efter att allt hände? Kanske borde läsa inlägget men är också förbannat trött på äckliga män

  Hur är det starkt? Hon stannade med honom hela tiden efter sexköpet fram till nu. Och dom har inte bara ”tränat tillsammans”

   Exakt! Hon hängde kvar ett helt år. Först efter hans senaste intervju blev trycket för hårt. Det hon skriver som skäl på IG visste hon redan för ett år sedan.

    Alltså jag har aldrig varit med en sexköpare så jag kan inte med säkerhet säga hur jag skulle reagera, men ni får det att låta som att det är så lätt att bryta med en person som man älskar. Jag tror inte det är så enkelt. Jag menar det finns ju en anledning till varför kvinnor är kvar med män som slår dem och behandlar dem som skit.

    Tycker det är positivt att Elin kommit till insikt, även om det tog ett år.

    Men hon är ju öppen med varför hon stannade? Känslor raderar man bara inte. De tär otrolig tlätt att blunda för saker när man älskar någon. Var inte så hårda om ni inte gått i hennes skor.
    Jag har älskat någon som både mördat någon och som sen slog mig. Jag älskade honom en lång tid efter det.

    Man vet inte hur man reagerar förrän man är där. Det är skitlätt att peka och säga ”du borde vetat bättre”.

     Hon skrev ett liknande inlägg när sexköpet uppdagades och hon sa att hon hade lämnat honom. Sedan har hon i börjat träffa honom igen men förnekat det öppet vilket jag tycker är fel, då vet hon ju att det är fel? Och nu när han återigen visar vem han är så skriver hon ett inlägg i hopp om sympatier osv när ingenting egentligen har ändrats

      Kvinnor som är tillsammans med någon som slår henne vet nog också att det är fel. Men man får inte underskatta vissa mäns manipulativa sidor och kraften i ens känslor.

      Elin vet ju hur ”vi” kommer ta det att hon sen blir tillsammans med Paolo igen. Självklart berättar hon inte det då?! Det är ju som att gräva sin egen grav. Hon kanske t.o.m. skämdes över att hon tog tillbaka honom? Vem vet vad han sagt och hur han betett sig mot henne?

     Ledsen men man älskar inte någon som slår en. Det är inte kärlek då. Kärlek fungerar inte så.
     Om du blev slagen av en man och efteråt trodde att du älskade honom så var du manipulerad, kanske sexuellt attraherad, kanske rädd för förändring och ensamhet och kanske beroende av den känslomässiga berg och dalbanan i slag-ömhet-slag, men du älskade honom inte.
     Kärlek är något helt annat och det är farligt att vi lurar i unga att kärlek kan vara att bli slagen och stanna kvar.

      Men du verkar ju inte förstå? Det är ju precis det jag menar. Manipuleras man så älskar man i blindo. Man förlåter helt sjuka saker tills man själv vaknar upp och inser vad fan man håller på med. Eller i vissa fall sker det försent, det har vi ju sett.

       Kalla det inte älska. Kalla det att vara beroende för det har inget med älska att göra.

        Älska är individuellt för alla och du sitter inte på facit om vad ordet innebär för någon annan än dig själv.

         Så du tror att ett misshandelsoffer älskar den som slår?

          Om man istället tänker t.ex. en pappa som slår sitt barn, menar du att det barnet inte har kunnat älaka sin pappa?

          Det går inte att jämföra familjekärlek med kärlek till en man. På svenska använder vi samma ord men det är ju inte samma sak. Med en pappa finns ingen erotisk spänning och inget försoningsssex. Det är två saker som mina vänner som blivit misshandlade tyckte gjorde det svårt att få upp ögonen och bryta. De hamnade i en sjuk loop, det var ett beroende men det var inte kärlek.

       Håller med dig. Också älskar en man som var hemsk. Tog lång tid att förstå, men nog älskade jag honom där och då.

    ”Min enda förklaring är att jag hamnade i någon slags överlevnadsbubbla… för att ens orka ta mig upp på morgonen.

    Förblindad av kärleken har det tagit tid för mig att förstå.
    Men nu, ett år senare har allt kommit ikapp mig och han gör det väldigt enkelt för mig att förstå. Jag ser nu vad det är han står för och vad han faktiskt tycker, tänker och vilka värderingar han har. Det är dags att göra min röst hörd, precis som jag ser er göra.”

    Jag tycker hon beskriver rätt ärligt hur läget var och är. Hur kan ni ens läsa in nåt annat??

   Jag tycker att folk som aldrig har levt med den här sortens person bör backa ett steg i skuldbeläggandet av den som stannar och istället läsa på lite om vad som händer hos en person som utsätts för manipulation och psykisk misshandel i nära relationer. Ni förstår väl att någon som utnyttjar människor så som Paolo gör, även begår samma sorts övergrepp i sin relation…

    Det vet vi ingenting om faktiskt. Det finns män som beter sig mycket normalt med frun och tar ut sina mörka sidor på prostituerade.

   Alltså USCH vad ledsen jag blir av att ni tycker att hon borde ha lämnat tidigare och att hon varit feg. Tycker ni samma sak om alla kvinnor som inte vågar lämna sin partner som misshandlar också då? Ni kanske istället borde vara glada för att hon till slut insett vilket val hon måste göra för att må bra. Så lätt för er att sitta här helt anonymt och kasta ut er kommentarer som inte är något annat än hemska. Elin har väl inget ansvar gentemot er att lämna direkt? Fattar ni inte att alla har olika strategier för att hantera en sån stor chock som det måste ha varit? Vissa blundar, vissa försöker ta sig igenom det och vissa kanske orkar lämna direkt men ingen av dessa alternativ är ”starkare” och ”modigare” än någon annat. Ni borde ta er en funderare över den människosyn ni har för i mina ögon verkar ni totalt se ner på andra. Hur orkar ni ens

    Nu skriver du som om hon är ett bekräftat offer för misshandel. Det vet vi ingenting om. Han har köpt sex, det är vad vi vet. Alla sexköpare är inte per automatik hustrumisshandlare också.

     Det har jag inte alls antagit? Jag anser dock absolut att Paolo köpt en våldtäkt med tanke på att han sa ”hon var säkert dittvingad, hon hade det inte jättetrevligt”. Men tänker inte spekulera om vad han gjort mot Elin, om han ens gjort något. Menar bara att om man är kär i en person är det extremt svårt att bryta kontakten på 1 sekund eller ens några månader.

  Inte starkt någonstans. Hon stod ju kvar vid hans sida efter sexköpet som om ingenting hade hänt.

   Stod hon verkligen kvar som om ingenting hade hänt? Nej, det gjorde hon inte. Relationer och hjärnans mekanismer är inte enkla att förstå sig på, det finns en anledning till att så oerhört många stannar för länge i destruktiva relationer. Även om det tar längre än vad du tycker så händer det saker under ytan som du inte ser. Det är en process och ibland tar det tid.

  Jag finner Olof Lundh väldigt sexig. Exakt vad det är vet jag inte för han verkar rätt dryg. Samma med Sigge Eklund.

  Kära bullen, är det något fel på min smak?

   Tycker också Olof är lite sexig men så tycker jag också att han verkar snäll i grunden. Sigge Eklund håller jag dock inte med om för han verkar dryg i grunden. Samt orkar inte med hans snobbiga sätt att prata ?

    Plus att Sigge i rask takt håller på att förvandlas från hyfsat normal jämställd man, till någon form av svenskifierad Trump-supporter med ganska bruna värderingar.

     Olof Lundh är det sexigaste vi har!! Tror skägget bidrar starkt

      Skägg går bort!

     Jag har i ärlighetens namn aldrig lyssnat riktigt på Sigge. Av det lilla jag hört stämplade jag honom som dryg och då vill jag inte lyssna mera.
     Brunt är inte min favoritfärg så jag fortsätter nog med att inte lyssna. Jag går på ditt ord där.

  Vad kritiseras Ebba alltså för?

   Fattar inte heller, vore bra om Camilla kunde sammanfattat vad hon egentligen kritiseras för?

   Hennes och Olofs beteende när de inte vunnit eller andra lag svarat rätt. Har inte sett programmet men tydligen är hennes ansiktsuttryck fel och hon får absolut inte ställa sig upp och vara ”för mycket”

    Olof gick väl ut ur studion jämför med det betedde sig Ebba sportsligt

    Aha, tack! 🙂

  Se där vad man kan tycka olika om saker. Oavsett om hon lämnade honom samma dag eller efter ett år tycker jag att det var bra gjort och skrivet.

  Hon får väl göra som hon vill. Starkt är det dock inte att gå nu, när drevet går igen så att säga. Det blir ju omöjligt för henne att vara offentlig/synas i media om hon inte bryter, så att bryta nu är ju något hon gör för att det blev nödvändigt. Tidigare har han ju legat lågt så att säga, så hon kunde kanske hoppas på att det skulle glömmas bort.

   Du skriver i tidigare kommentarer att vi ”inte vet någonting” om det Paolo gjort. Vi vet heller inte vad som försiggått hos Elin. Tycker det är helt sjukt att det är fritt att kasta paj på Elin baserat på enbart spekulationer, medan det inte är okej att spekulera kring hur Paolo varit i deras förhållande?

  Att stanna kvar i en jobbig känsla tror jag är bra, det är det meditation går ut på. Men tar tid att träna upp att orka vara i jobbiga känslor och kunna ta ett steg tillbaka.

  Tycker det är otroligt att släppa händelser där jag blivit illa behandlad OCH jag inte fått upprättelse.

  Till exempel subtil systematiskt mobbing på jobbet som ingen annan noterar, som är så svår att hantera för det sker från ens chef.

  Hur går man vidare från det, så fort jag tänker på det så knyter det sig i magen och jag tänker ut en uppsjö av kommentarer som jag aldrig kommer att säga.

  Att lägga energi på en sak som skett och passerat gör ju att händelsen fortsätter att göra skada – förstår verkligen att det är bättre att gå vidare men har så svårt för det – just när jag inte fått upprättelse.

   *otroligt SVÅRT skall det stå såklart 🙂

   Elaine Eksvärd har bra enkla basala råd för hur man kan hantera härskarteknik. Kolla in vad hon tipsar om. Det är egentligen lätt, men ofta behöver man få ”färdiga fraser” så slipper man tänka ut ett svar i stunden.

   Jag hade en chef som var riktigt otrevlig ”i smyg” och körde med härskartekniker. I nästan 3 år stannade jag kvar då jag hade väldigt bra kollegor. Därefter bytte jag jobb och det var ett av de bästa beslut jag tagit, så om det är ett alternativ hade jag provat det! <3

  Nej men vad fan är det med folk. Stäng av, byt kanal, vad som helst om man inte gillar något eller någon?! Jag fattar verkligen inte detta behov av att alltid behöva uttrycka hat och/eller kritik. I alla fall inte när det gäller skitsaker, som man ändå får säga att något som bara görs för nöje är. Skaka av sig och rycka på axlarna åt något kan inte vara så jäkla svårt!

   Lite som när folk klagar här. Gillar man inte inlägget så är det faktiskt bara att scrolla vidare ?

    Ja verkligen, det är omöjligt för alla att gilla allt. Förstår inte vad det är folk förväntar sig när de sätter på tvn eller går in på nån blogg eller nåt, förväntar de sig att allt innehåll ska passa dem?

  Äntligen! Dömer henne inte för att det var en process efter hans prostitution-köp för henne att verkligen se hurdan han är. Tyckte det var synd från början att hon blev ihop med honom en flåbusegubbe. Hon är värd så otroligt mycket bättre.

  Såg att Hanna H la ut en bild när hon och Jonathan åkte ut och skrev typ ”vi åkte iaf inte ut mot ebba och olof” Har inte sett den här säsongen så fattade inte varför hon skrev så men antog att ebba/Olof varit dryga eller nåt. Någon som faktiskt sett och vet?

   Går väl inte att vara värre än Läckberg säsong 2019?

   De började anklaga det andra laget för att få fördelar osv.

   Jag har sett. Kritiken de har fått går ut på dels att Olof visar humör när han har fel/förlorar. Blir sur, sparkar till saker osv. Ebba har fått kritik för att hon ger ett osympatiskt intryck i buren: säger yes när de andra har fel, hurrar överdrivet mycket när hon har rätt osv. De är riktiga vinnarskallar och folk tycker att de överdriver vikten av att vinna och borde vara lite mer chill och ödmjuka.

    Tänker att du blandar ihop Ebba med Kakan här.

    Ebba ropade yes när de hade rätt, inte när andra hade fel.

     Nej, Ebba ropar ”yes” när andra lag svarar fel. Lägg därtill knytnävar i luften och ansiktsuttryck som är allt annat än sympatiska när motståndarna tabbar sig. Den dåliga känslan kommer snabbt även om man är tävlingsmänniska.

      Du menar att hon ropade yes när de själva hade fel, dvs både hon och motståndaren, för hur kan du annars avgöra om yes var för att de hade rätt eller om det var för att andra hade fel.

      Kakan och Hanna däremot var väldigt öppna med att de var nöjda när andra hade fel och blev arga när andra kunde saker som de själva missat.

      (Jag tror inte jag har missat ett enda avsnitt)

       Kan det vara att Hanna och Kakan har roligare leverans överlag och kommer undan med det? Ebba är ju lite mer stiff i sin vinnarskalle-anda.

   Ja tänkte att det var rätt allvarligt menat då hon inte taggade dem. Men jag vet inte, jag har verkligen inget emot Olof och Ebba, de är ett av mina favoritlag.

   Jag har sett och uppfattat Ebba som väldigt vinstsugen och kanske har visat det på ett inte alltför skönt sätt. Sedan har hon väl varit den deltagare som bjudit minst på dig själv och egentligen inte tillfört ngt. Deltagarna är mkt av programmet och långt ifrån deras kunskapsnivå.

  Har stört mig på Olof och Ebba hela säsongen. Nog för att man kan skratta åt när några är tävlingsinriktade men deras beteende är ju inte ens roligt längre. Trodde att det var ett spel i början men märks tydligt att det är blodigt allvar från deras sida vilket jag tycker är väldigt ocharmigt. Sparkar, kastar saker, skriker. Löjligt. Hoppas att de inte är med nästa säsong, de har gjort sitt.

  Dock skillnad på att tycka och att skicka hat.

   Jag tycker däremot de varit det absolut roligaste laget på grund av det du beskriver. De har inte skadat någon, de gör liksom underhållningstv i ett filip och Fredrik-program. Vi är nog många som roas av att vissa deltagare blir sura osv. Man får helt enkelt acceptera att man tycker olika, men det är ju MÅNGA olika lag med så finns ju något för alla.

    Ja jag älskar Olof och Ebba, till exempel! Blir sur om de försvinner.

  En del människor har ju (faktiskt) inget bättre för sig än att sitta på internet dagarna i ända och störa sig på folk. Det är den bistra sanningen. Då är nog inte steget långt till att faktiskt ta till papper och penna och även skicka ett brev för att vara riktigt säker på att budskapet går fram till mottagaren. Det blir deras dagsverke. MEN som tur är, vilket jag tycker fler influencers verkligen borde tänka på, så är dessa människor i minoritet. Jag skulle faktiskt våga påstå att av 100 följare så är det en eller två stycken som beter sig dåligt och även skriver flera kommentarer så att man tror att de är många fler. Varför bry sig om vad en eller två personer tycker undrar jag, varför ta åt sig av dessa fåtal? Tycker influencerna borde lära sig detta. Sen är det skillnad på konstruktiv kritik och elakheter såklart, men generellt tycker jag att de borde lära sig att borsta av sig trollen lite bättre.

   Jag tror att anledningen till att Ebba och andra flunsor tar åt sig är att dom som kritiserar berör något som flunsorna själva tycker är oskönt beteende hos dom.
   Jag kan själv relatera till att om jag får kritik på ett medarbetarsamtal som jag inte känner igen är jag helt oberörd men om jag får kritik för något som jag vet är en svag punkt tar jag väldigt illa vid mig.

  Jag förstod nog inte riktigt, handlar de negativa kommentarerna om att Lundh/v Sydow presterade dåligt rent kunskapsmässigt eller var det något annat?

  Jag tycker att det är så oika från program till program. Postkodmiljonärens Heta stolen fascinerar mig för att så många kan så lite men också för att det rätt som det är dyker upp någon som är bara så grymt duktig. På spåret är ju speciellt, där är ju kunskapsnivån extremt hög genomsnittligt, man gapar ju av beundran. Alla mot alla har jag sett bara en gång, just då tyckte jag att det var lite flamsigt, men det kan ju ha varit tillfälligt.

  Men lekprogram handlar det väl ändå inte om? Man mäter ju faktiskt kunskap.

  En gång i hela mitt liv har jag skickat ett hatbrev. Det var sent 1990-tal och mitt fjortonåriga jag var SÅ upprörd över att TV4 inte bara en utan TVÅ veckor på raken hade mage att ställa in sändningen av Dr Quinn för att visa något jäkla slutspel i hockey. Tror dessutom att Sully och Michaela var i trubbel så jag blev tvungen att vänta i TRE veckor på att få veta hur det skulle gå. Det kunde jag helt enkelt inte acceptera så jag skrev ett argt brev till TV4. Jag är lika delar stolt som skamsen över mitt hatbrev.

   Det här minns jag! Det var tuffa veckor

   En miljon gullighetspoäng på den här 🙂

  Har följt typ alla säsonger och det är nästan outhärdligt att se när Olof och Ebba tävlar. Det skriks, sparkas, hetsas och gnäller om att det är orättvist (vilket det inte är) som småbarn kan göra när de förlorar i spel. Båda blir svinsura när det går dåligt och beter sig osportsligt när det går dåligt för motståndarna, typ ler och knyter näven och väser yesss. Till slut orkade jag inte kolla när de var med för jag fick sånna triggerpåslag i puls av att se beteendet efter att ha varit ihop med hetsig & våldsam pojkvän förut.
  Så jag kan verkligen förstå att de fått kritik. Båda har bjudit noll på sig själv och inte kunnat skämta eller borsta av sig nederlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.