Malin Berghagen spår om framtida resande

Vi båda tror att turistresor inte kommer att komma tillbaka på samma sätt som förut utan att fler kommer välja att resa mindre men då vara borta lite längre när de väl reser och då jobba från den platsen de kommer till. Vilket vore så mycket bättre för miljön.
[…]

En vacker solnedgång hälsade mig välkommen tillbaka till medelhavet och jag lovade att jag skulle ta varje tillfälle till att njuta så länge jag är här. För även jag har valt att trappa ner radikalt på mina resor som en gång var och istället vårda de jag får. // Malin Berghagen

Malin Berghagen begrundar och kontemplerar kring sitt resebeteende som varit, och hur hon tänker att det kommer vara i framtiden. Både för egen delen även för andras resor. 
Hon tror att antalet resor kommer vara betydligt lägre i framtiden, men att man kanske är borta lite längre och även arbetar från sitt resmål eftersom vi kommer ha helt andra typer av digitala möjligheter ”tack vare” pandemin.
”Tack vare pandemin” låter lite märkligt att skriva, men det här får väl vara en av de där ”silver linings, if your reeeeeally wanna see it” à Chandler Bing.
En i blåsten byggd väderkvarn, tequilan man beställer till sin citron och motvinden som den förbannade draken lyfter i.

Har ni funderat över era resebeteenden?
Eller var de fullt rimliga redan före pandemin och att den här nya filosofin bara kommer appliceras på influencers och annat löst kändisfolk?
En annan variant skulle väl vara att planera för att vara borta lite längre och göra kortare resor mellan resmålen, istället för att harva fram och tillbaka till Sverige mellan varje resmål?
Det är inte optimalt men alla bäckar små är väl bättre än inget?
Ja, inte om du frågar Greta Tunberg, men någon annan kanske?

118 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Reser mycket med nattåg ute i Europa och det är det mysigaste jag vet. Älskar att ligga och sova i sin egen lilla kupé och samtidigt färdas långa sträckor. Jag är borta länge när jag väl reser och har fördelen att kunna jobba vart i från som helst och på vilka tider jag vill, så för mig och min sambo är det ett perfekt sätt att resa på. Längtar tills det är dags att börja planera sina resor igen.

   Vad härligt det låter!

   Wow det låter verkligen het fantastiskt. Önskar så att jag hade möjligheten.

   Låter så mysigt! Har du något bra tips på sträckor om man reser med barn? Lagom sådär ?

    Tippa, sök runt inne gruppen Tågsemester på Facebook. Jättebra grupp med mycket inspiration ?

  Om våra utsläpp ska minska med t ex 50 % eller något i den storleksordningen så kommer det inte hända genom ”många bäckar små”. Om alla i hela världen minskar sina utsläpp lite, så kommer de totala utsläppen minska just lite

  Tyvärr behöver allas utsläpp minska mycket. Tråkigt men sant! Små åtgärder kommer inte lösa våra problem.

  Jag skulle tro att privatflyg på sikt kommer förbjudas om man inte hittar miljövänliga alternativ (eller bli orimligt dyrt för majoriteten pga klimatskatter) och då kommer folk anpassa sig och resa på andra sätt. Önskan att resa har alltid funnits där. Kanske det blir mer vanligt att ta ett reseår eller liknande just för att kunna resa med långsammare färdmedel. Och att folk i Europa reser mer i Europa osv.

   Flyget (inklusive frakt) står för cirka 2,5 procent av människans utsläpp av växthusgaser. Det kan vara användbart att ha perspektiven klara för sig innan man börjar fantisera om förbud.

    Precis. Köttindustrin står för mer.

     Och våra boenden står för det allra mesta.

      Precis. Vår livsstil i det här klimatet är otroligt energikrävande. Vi behöver artificiell värme och ljus i stort sett året runt. För att inte tala om infrastrukturen vi alla nyttjar såsom vårdapparat, kommunikation osv osv.
      Vem som väljer bort kött, flyg eller bil gör en högst marginell skillnad ovanpå det vi i övrigt förbrukar.

       Mmm fast att t ex skapa värme miljövänligt ligger betydligt närmare tekniskt än miljövänliga flyg.

       Men visst är det alltid trevligast att komma fram till att man har frikort att göra allt man tycker är trevligt.

     Fast om man ser på alla fantastiska förbättringar som skett i luften, vattnet och miljön nu under pandemin, trots att folk ätit kött i samma utsträckning som tidigare, så betvivlar jag på att köttet är det stora problemet.

      Fler och fler har väl gått över till veg-mat? Varför skulle siffror om köttets påverkan vara falska?

    Och just fraktflyget är helt bisarrt i dessa köpgalna tider. Kollar jag i flyg-appen i mobilen är det tidvis fler fraktfklyg än passagerarflyg, helt klart. China Cargo och andra kinesiska fraktflyg går kors och tvärs över vårt hus dygnet runt, oavbrutet. Nere på kontinenten är det mest DHL etc. De flesta kinesiska landar i London och shippar väl grejerna vidare sen.

    Jag, personligen, ser hellre att folk fortsätter att resa MEN drar ner på sitt shoppande, av billigt jox som flygs hit från Kina.

     Håller med dig. Kommer aldrig glömma när jag var med i en Facebooksida för bröllop och flera skrev hur de hade beställt 2-3 brudklänningar från Kina i hopp om att någon skulle passa och skulle slänga de som inte passade eller var felsydda eller inte såg ut som på bilden. Lever i en bubbla av bekanta som inte heller är shoppinggalna så det blev en chock hur vissa tänker.

      Samma sak i föräldragrupper, köps så otroligt mycket saker som sen bara står och skräpar hos folk sen.

     FAst det är ju långt i från ”all onödig shoppande” som fraktas. Allt från mat, sjukmateriel, apple datorer, möbler, hydralborrar ja du fattar allt fraktas hit och dit.

     Tycker det är sjukt viktigt att se saker lite mer holistiskt. Dessutom är ju ett land som Sverige helt beroende av vår export.

     Jag väntar mig fortfarande att hitta allt jag vill ha i en butik MEN tycker det är dags att man forskar i mer miljövänliga drivmedel och miljövärnliga alternativ.

      Ja visst är det så! MEN vi har just nu ett nästan hysteriskt shoppingbeteende – inte minst påhejat av dessa influencers som pushar för kläderkläderkläder i det oändliga. Står jag i postkön på ICA Maxi ser jag alltid jättevagnar med både inkommande paket och utgående (gratis)returer – och 99% kommer från/ska tillbaka till företag som säljer superbilliga modekläder från Kina. Det är ett helt nytt beteende som garanterat ställer till med mer miljö-elände än den som reser till Italien en gång om året eller två.

      Om vi nu ska prata om flyget.

      Däremot kan man påverka även importen, tex måste vi köpa saker från just kina? finns det verkligen ingen liknande produkt närmare som man kan köpa istället och därmed inte behöver fraktas lika långt? oftast köper vi saker som fraktas långt för att det är billigast

       Precis! Vore ju toppen om det kunde vara så att ju längre bort desto dyrare frakt 🙂

    Om vi slår ut utsläppen på alla jordens befolkning så står flyget för en liten del per individ. MEN om vi tittar på utsläppen orsakade av oss rika (och ja, även om du inte är höginkomsttagare med svenska mått så räknas du globalt till höginkomsttagarna) så står flyget för så mycket mer. En internationell flygresa och du har förbrukat flera års utsläppsbudget. Så de där pyttiga 2,5% globalt sett är betydligt mer om man ser till hur stor del av vår kaka de utgör. Om man nu tror på nån slags utsläpps/klimaträttvisa alltså. Man kan ju också skita i det och tänka att nån annan (i nått fattigt land) får dra ner på sina (nästintill obefintliga) utsläpp eftersom det (not) är en mänsklig rättighet att flyga kors och tvärs (och billigt ska det va!) utan dåligt samvete.

    Min poäng: Ska vi komma tillrätta med utsläppen så räcker det inte med att göra en sak. Vi måste sluta flyga (eller göra det kanske 1 gång per 10 år), sluta äta kött, sluta se det som en rättighet att ha bil (om man inte bor på landet och måste) osv osv. Utsläppen måste helt enkelt ned och det går inte att sitta och tänka att ”men det är en sån liten del totalt sett” och räkna med att någon annan ska dra ner.

     Vi måste bo mindre, i bättre isolerade hus, och använda mindre el. En 300kvm villa kan delas upp till två så kan två familjer bo där istället för en. Folk behöver utnyttja sina kvadratmetrar mer effektivt och sluta vilja ha så mycket saker, och fokusera på vad dom behöver istället (vilket inte är mycket). I en tid där folk inte ens ser på tv längre kanske vi kan utnyttja vardagsrumsytorna till nånting annat, bara som ett exempel.

      Ser folk inte på tv? Kanske inte linjär så mkt längre men Netflix och sånt? Särskilt året som gått.. ?

       Man behöver väl inte både tv och dator nuförtiden. Jag ser på Netflix på min laptop.

        Jaha ok. Jag tittar sällan på nåt där, för liten skärm tycker jag. Använder typ bara datorn till att skriva texter då och då, som när jag söker nya jobb t.ex.
        Och osmidigt att kolla tillsammans på en laptop i soffan känner jag. De flesta jsg känner använder nog sina vardagsrum.

      Inte så många som bor i 300 kvm villor?

     Exakt. Enda orsaken till att flyg är en liten del av de totala utsläppen är att få människor flyger. Det är heller inte nödvändigt, så som t ex mat är.

     Helt uppenbart att folk som kommer dragandes med de där sifforna om 2,5 procent aldrig genuint har försökt fundera över vad de själva släpper ut och hur de kan minska det utan bara letar legitimet till sin egen livsstil.

      Verkligen! Det är ju såklart skönt att ursäkta sitt beteende, men med en helt ihålig förklaring.

    Du kan omöjligt hålla dig inom ramarna för att lämna ett hållbart fotavtryck om du flyget regelbundet.

    Vi kommer behöva ändra livsstil på massor av punkter, och flyg är ett av dem (köttätande är givetvis ett annat).

    Det är inga fantasier och inget jag hittat på, du kan ju googla själv.

    Ja visst står flygens utsläpp för liten del totalt, men JÄTTEstor del per capita. Blir alltid lite upprörd när jag läser sånt här, för det tyder på hur många som inte förstår.
    Utsläppsmålet är ju max 1 ton CO2/år och person. EN flygresa till Spanien släpper ut 1 ton CO2. En resa till Thailand släpper ut 2,5 ton CO2.

    Förstår ni då? Att flygresor är totalt ohållbart.

  Tror tvärtom resandet kommer explodera efter pandemin. Känns som alla vill iväg. Och dom flesta kan ju inte dra iväg flera veckor och jobba på plats. Vill man få ner resandes miljöpåverkan är det nog dags att fixa snabbtåg och se till att dom inte är dyrare och krångligare än flyg.

   Exakt så tror jag också, många har nog längtat och känner att ” de har rätt ” till en utlandssemester nu när de har varit instängda så länge.

    Ja folk är superaggressiva nere på stan. Armbågas och trängs. Vi hadr nyöppning av en butik och jag trodde fan det skulle bli slagsmål vid entrén. Jag skjutsade min syrra till butiken bredvid så satt kvar i bilen och bevittnade skådespelet. Helt otroligt. Det är så jag inbillar mig att det kommer bli på charterorterna när resandet släpps på..
    Så jag väntar glatt ett år extra innan jag reser. Vill gärna till italien

  Malin Berghagen lever som vanligt på sin egen lilla planet. Så vi småföretagare som har Max tre veckors semester på ett år och absolut noll möjlighet att arbeta utomlands skulle
  sluta resa och skita den enda veckan som ger garanterad sol? Finns ingen som lever mer ibland molnen än hon

   Helt övertygad om att hon har fel.

   Hon är en av de värsta hycklarna!

    Ja mycket snack där.

  Tycker att folk reste hysteriskt mycket innan pandemin och hoppas att det inte går tillbaka till det igen. Nästan så folk hade glömt hur fint Sverige kan vara att semestra i. Känner många som tyckt det varit skönt att ”slippa resa” och att ledigheterna känns längre när en inte reser någonstans. Själv tycker jag att någon längre resa typ vart fjärde år är lagom, om inte till och med det är för mycket ???‍♀️
  /Hemmaälskaren

   Håller med. Jag tänker också att det ses som lite ”finare” att åka utomlands än att resa i Sverige.
   Jag känner mig dock både lite provocerad och avundsjuk när jag ser en del resor folk gör..

    Ja detta känner jag igen, att det ses som bättre på något vis att åka utomlands. Nr kollegor frågar vad man ska göra på semestern och man ”bara” ska vara i Sverige får man tillbaks ”jaha så ni ska inte göra något särskilt… Eh kan ju vara skönt och vilsamt med…” men så ska man på alla möjliga utflykter bara inte utanför Sveriges gränser suck.

   Alla är olika…

    Menar att andra tycker om att resa och inte gillar att bara vara hemma. Själv tycker jag också ledigheten känns längre om jag rest och upplevt nåt ordentligt, i Sverige eller utomlands.

  Om det är något som pandemin visar så är det att trots att hela världen slutade att resa mer eller mindre helt och hållet, så har koldioxidutsläppen minskar högst marginellt.

  Att ge dig på den lilla individen med platspåseskatt och skam att resa är enbart signalpolitik som inte kommer påverka våra giftiga utsläpp något nämnvärt alls och syftar enbart till att skapa en falsk trygghet att något görs.

  Innan de stora ekonomierna och industrierna tvingas att agera så finner jag ingen orsak att ge sig på turismen som bidrar med mer gott än dåligt.

   Det är löjligt när köttätande, kina-beställande, shoppinggalna, bilkörande översittare skammar folk som reser när de själva belastar miljön 24/7. Det är pinsamt att vara så o-påläst och sakna självinsikt. Pinsammare än att flyga.

    Ok

    Så antingen äter man kött, beställer från kina, shoppar massor och kör bil eller så flyger man, det finns liksom inte mitt emellan?
    Kanske dags att kliva av din höga häst och sluta skamma folk som inte lever som dig?

    Fast de flesta som inte flyger har ju troligen först dragit ner på köttkonsumtionen, handlar second hand osv? Det är i alla fall min bild.
    Jag är ”en sån” som inte vill flyga men det är ju inte så att jag äter kött och shoppar varje månad för det.

   Plötsligt händer det, jag håller med Hmm.

   Fast de stora ekonomierna och industrierna existerat inte i ett vaccum utan påverkas självklart av konsumenterna!
   Se bara på de senaste årens markanta ökning av vegoprodukter i affären, det är ju för att svenskar äter allt mindre kött och allt mer vegetariskt. Det är inte ”industrierna” (vilka är de?) Som drivit på förändringen utan den enskilda konsumenten.
   Att helt frisäga sig andvar och tycka att ”någon annan” ska förändra samhället funkar inte, alla måste göra sitt bästa för att minska effekterna av klimatkrisen!

    Förutom då att äta allt vegetariskt och noll kött ska vara = bäst för miljön är också en bluff.

    Och visst, konsumentmakt i alla ära, är för den, men när det kommer till giftiga utsläpp kommer det inte ske mycket med hur va 25% i Sverige väljer att konsumera eller inte konsumera. Det påverkar alldeles för lite. Att du rätt upp och ner sitter och andas har en större effekt på miljön än det.

     Jag skrev ingenting om att äta vegetariskt ska vara bäst för miljön, utan konstaterade helt enkelt att det är tack vare konsumenternas efterfrågan som tillgången på vegetariska produkter ökat markant på kort tid. Dvs om folk är villiga att betala för hållbart producerade varor så kommer dessa varor att produceras. Anledningen att det finns produkter som bidrar till miljöförstöring är inte för att industrierna tycker det är kul utan för att det finns en efterfrågan.
     Så det bästa sättet att förändra vad som produceras är att använda sin makt som konsument!

     Varifrån får du att det skulle vara en bluff att det är bättre för miljön att äta vegetariskt. Det är ju helt enkelt inte sant. Jag har inte hört en enda klimat/hållbarhetsforskare som inte säger annat än att vi, för att komma tillrätta med utsläppen, måste dra ner drastiskt på vår köttkonsumtion.

      Nej det är inte så enkelt att det är bättre för miljön att äta helvegg. Det stämmer långtifrån. Det är inte ens nära sanningen när man tittar på ALLA parametrar.

      Om vi sedan läggar till vad det kostar människokroppen så får via nya ekvationener att studera närmre på.

     Allting måste handla om utsläpp per capita. Svenskar har inte rätt att förbruka 4,2 jordklot bara för att vi är få?

   Mysig bubbla ni lever i ni som tror att tvi kan välja och vraka om vilja miljövänliga åtgärder vi kan ta till. Njaaa inte den här, kanske den här istället.

   Det finns ett svar och det är att vi kommer behöva göra en jävla massa. Allt.

   Btw ursprungsidén med plastpåsekskatt är fortfarande inte att minska klimatpåverkan utan hur mycket plast som hamnar i haven, på EU-nivå.
   Och ja, varsågod att promenera längs en random.landsväg om du inte tror att skräp i Sverige hamnar i naturen. Det gör det.

    Så metall burkar, McDonalds påsar, cigg, snus, osv, kommer inte hamna i naturen tack vare plastskatten? plastskatten gör inte ett skit, vi måste få ordning på folk som slänger skräpet istället.

     Instämmer helt! Dessutom alla de saker som nu nämner som varit majoriteten av skräpet de snedaste 10 åren. Och tuggummi. Kampanjen håll Sverige rent borde rullas ut igen.

    Plastpåsarna i Sverige på ständerna kommer inte från svenska konsumenter, de återbud och blir till värme.

    Idag så tvingas folk köpa miljövidriga plastpåsar på rulle från Kina så naturen i Sverige har förlorat flera gånger om.

    PS Bor vid vatten. Det är inte plastpåse än som är släpet här. Utan take away matensbehållar och deras papperspåsar servetter med mm samt aluminiumburkar. Plastpåsen i svenska naturen var aldrig ett stort problem om det inte blåst in från havet = ett annat land.

   Det där stämmer inte, koldioxidutsläppen minskade kraftigt under pandemin. Luften blev renare i flera städer, vattnet blev renare i bl.a Venedigs kanaler, mm. Detta trots att vi ätit kött i samma utsträckning som tidigare.
   Däremot är dessa förbättringar bara tillfälliga, ju mer folk återgår till det normala, ju mer kommer utsläppen öka igen och förstöra miljön igen.

    Det stämmer inte om du tittar globalt istället för lokalt.

    Att vattendrag blev klarare i Venedig berodde på att bottenslammet fick tid att lägga sig igen. Inte att vattnet blev renare eller mindre giftigt.

  Jag har ett sådant jobb att jag kan jobba hemifrån ngr dagar i veckan, men inte flera veckor i sträck. Så några långresor med arbete är inte att tänka på. Men vi är väldigt sugna på en bilsemester (två vuxna) när Europa öppnat upp!

  Kan vi snälla diskutera hur Alice Stenlöf duckar för all kritik? Inte svarat på något, inte visat att hon sett något. Festar på och låtsas som ingenting.

  Jag gissar på att hon kommer ta en paus sen för hon fått så mycket ”hat”, sen kommer hon tillbaka (kanske ber om ursäkt, säger hon gjort fel och inte ska göra om det. Igen) och allt är bortglömt.
  För tydligen kan influencers göra vad som helst utan att förlora massa följare, samarbeten eller något.

   Från imorgon har krogarna öppet till 22.30, vi har vaccinerat 50 % av befolkningen (en dos) och sommaren drar ner smittan naturligt. Antalet IVA-inlagda har minskat med 50 % på en månad i Stockholm. JA man ska följa råd och restriktioner, MEN personligen är jag ganska obrydd gällande influencerfester nu vs t ex för två månader sedan!

    Va? Senaste siffran jag läste, tror det var två dagar sedan… så hade vi vaccinerat 10%?

     Då har du läst fel

      Står ju 13.3 % som är färdigvaccinerade i sverige

       Läs Bonnies inlägg igen. Vad skriver hon egentligen?

    Tja, jag är inte övertygad om att allt kommer att gå enligt planerna och att vaccinationerna är lösningen på allt. Det behövs så lite för att det blossar upp med nya mutationer som vi kanske inte ens i nutid har hittat. Om alla klarade av att vara tålmodiga skulle det antagligen gå snabbare att komma tillbaka men alla ska ju ut och umgås, resa och ”unna” sig allt som de inte fått göra. Vi får väl se.

   Men när ska ni fatta, influencers BEHÖVER inte svara på kritik bara för att ni skriver den. De kan leva på att vara influencer just för att ni följer och engagerar er. Är du missnöjd? Sluta följ personen, sluta gilla saker, sluta kolla på storys så siffrorna sjunker.

   Sen får det här skammandet när folk gör tillåtna saker sluta snart. Man får resa. Man får festa. Det är skitsamma vad du tycker att man bör och inte bör göra, de gör inget fel.
   Vill du ha hårdare regler ligg på politiker.

    Kunde bara gilla en gång, så: ???

    JA!!!!!!!!!!! Äntligen en till som säger detta!

  Nä, jag var fattig redan innan pandemin så jag reste ingenstans. Lär fortsätta så även efter.

   Att resa behöver inte vara superdyrt. Har såklart dålig koll på dina personliga marginaler, men du kanske kan spara ihop till någon utlandsresa per år iaf – man lever på det ganska länge under resten av året ❤️

    Fattar att du bara menar väl, men det är helt jävla sinnessjukt att folk tror fattig är synonymt med ”någon utlandsresa per år iaf”, vilken värld lever du i? Hur mycket verklighetsförankring anser du dig ha? Vet du vad fattig och låginkomsttagare har eller vad existensminimum är för summa?

    ”Iaf en utlandsresa per år kan väl den fattiga ändå spara till?”

     Fattig är ju ett högst subjektivt uttryck som används lite hur som helst. Du behöver inte flyga i taket för att någon definierar det annorlunda än du? Andas!

      Andas? Kan du BLI mer nedlåtande?

       Oh ja.

      Jag förutsätter att Bonnie inte ville trampa någon på tårna så ingen kritik mot henne, men Prisonbeauty har en poäng. Hon behöver inte andas, däremot behöver många inse att resor är en lyx som alldeles för många inte har någon chans att spara ihop till.

       Jag tänker att alla inte har råd att spara till en utlandsresa. Men att många har råd att spara till en tågbiljett, åka till nån skog och tälta en vecka. Resa blir så snävt ibland

        Tågbiljett kostar. Mat på plats kostar. Färdkost kostar. Engångsgrill/gaskök kostar. Tält kostar. Liggunderlag kostar. Sovsäck kostar.

         Men snälla. Ni bloggbevakningsfattiga låter som att ni bor i en skokartong under bron. Allt det ovan går alldeles utmärkt att införskaffa billigt, gratis eller låna även på existensminimum. Och färdkost? Äter du inte hemma eller?

          Så man ska slita i att äta om är ute och tältar tex och därmed inte äta på hur många dagar man är borta? Eftersom man har mat hemma?

      Men personen skriver ju uttryckligen att hon INTE kan resa? Hur svårt kan det vara att fatta? Det är snarare så att den som svarade lever i sin egen bubbla där denne tror att alla kan spara till en resa, ”bara man vill”…

       Inte bara spara till en resa, utan en utlandsresa per ÅR. Herregud asså. Vi har det gott ställt men en resa per ÅR kostar ändå ganska mycket för ett par/familj. Inget som någon som lever på marginalen enkelt kan spara ihop till. En gång per ÅR.

  Alla resor är inte pga att man vill turista. Väldigt många personer som bor i Sverige reser utomlands för att träffa familj och släkt i sina hemländer.

  Jag hoppas att jag ska kunna resa & jobba digitalt någon gång framöver, men max 2 veckors arbete & resten semester tror jag att jag kan få till i så fall & det blir ju inte någon superlång resa direkt & kanske känns det lite stressande att jobba/ha semester i början. Iofs halvtid jobb & halvtid semester i 4 v hade kanske fungerat. 8- 17 på en härlig semesterort känns lite dystert!

   Jag tycker tvärtom, låter härligt. Hellre det än hemma på vintern och hösten.. Man har ju kvällarna fria och lunchen!

    Håller med dig!

  Jag tror, baserat på vad ngn expert sagt ngn gång, att vi framgent kommer få dras med dylika pandemier titt som tätt.

  Jag tror därför inte världen kommer bli densamma efter detta.

  Och därför tror jag inte heller att resandet kommer bli på samma vis. Jag reser sällan och kommer minska ytterligare på resandet.
  Just nu i alla fall, det känns liksom inte så lockande.

   Hoppas inte, pallar inte… ?

    Då får vi spränga bort Kina först.

     Ja för det är ju enbart i Kina dem håller på med vilda djur…

    Du pallar. Det är ingen mänsklig rättighet att resa för resandets skull och antagligen överlever de allra flesta att stanna hemma under en period även om så många verkar trivas borta bättre än hemma.

     Nä, jag pallar faktiskt inte att ha det som det varit detta år. Inte bara resandet utan instängdheten. Inga av mina fritidsintressen, kunna gå på restaurang och barer fritt och säkert, träffa familj och vänner i andra städer som man vill, konserter och andra evenemang. Restriktioner och risk att bli sjuk.
     Jag.Vill.Inte!

      Och ändå har vi inte haft en seriös lockdown som många andra länder…

   Väntar på alla mumsiga virus som ligger i isarna som nu smälter kommer.

    Men…. ett virus kan väl inte bara hamna helt random i en isklump. Det måste väl ha existerat någon form av värddjur till viruset, det kan ju inte uppstå och sen existera i tomma intet.

    Eller hur tänker du alla virusar hamnat i vattnet för miljoner år sedan och sen fryst? Undrar på riktigt, jag är skitkass på virioligi eller vad det nu kallas.

     De hittar forntida djur i isarna konstant. Mammutar, däggdjur, bergslejon osv. Även människor btw, även om det är betydligt ovanligare.

      Dock är dessa uråldriga virus med våra immunförsvar mätt rätt primitiva så jag tror inte vi behöver oroa oss jättemycket. ?

    Tveksamt om vi kommer bli sjuka av dessa virus, för att bli smittade måste ett djur komma nära den smältande isen, och sen måste det djuret föra smittan vidare till människor (vilket inte är så lätt, utan kan behövas upprepade kontakt emellan olika smittade djur och olika människor innan smittan kan överföras)

   Pandemier är inget nytt, det kommer olika pandemier regelbundet, har gjort i tusentals år och kommer fortsätta på liknande sätt i framtiden.

   Så har du inte oroat dig innan covid-19 behöver du inte oroa dig efter heller.

  Planen är att fortsätta på samma sätt dimmig gjorde innan pandemin. Vi bor i södra Tyskland så semester är oftast i Sverige hos min familj. Nu kommer jag faktiskt kunna jobba därifrån också så vi kommer nog vara hemma längre än innan. När vi åker inom Europa så är det alltid tåg som gäller. Vi har ingen bil och flyga är dumt av så många anledningar. Det kostar det dubbla och än lite mer nu när vi reser med barn; vi kan inte ta med oss så mycket packning; jag kan inte ens föreställa mig att spänna fast dottern i en flygplanstol ens de 2-2,5 timmar som det tar för oss att flyga till Sverige; det går inte så mycket snabbare, 14 timmar från a-b med tåg, 7-9timmar eller mer vid byte med resa till flygplats, incheckning, bagageinlämning tåg till närmaste hemstad (b alltså) osv. och sist men inte minst dåligt klimatsamvete.

  Så sparar vi våra flygmil och reser kanske vart 5-6 år någon annanstans i världen där vi stannar längre. För några år sedan var vi i uzbekistan, Kazakhstan och Kirgistan i ungefär en månad.

   På samma sätt som vi ska det såklart stå 🙂

  Saknar vår familj som vi inte sett på 1,5 år. Dom har inte ens fått träffa vårt barn som snart är 1 år. Helt sjukt! ? hoppas verkligen det öppnar upp för vi typ skypar och gråter lite omvartannat ?

   Vilket land är det? Det mesta är ju öppet?

    Jag är inte den som skrev men jag bor i Kanada o mina föräldrar kan inte komma hit – har också ny bebis. Hotellkarantän på egen bekostnad när man kommer hit så allt är inte öppet.

  Om inte Skatteverket ändrar sina regler så kan vi inte arbeta utomlands som Malin skriver. Arbetet ska utföras i det land man är anställd i annars blir både arbetsgivare och anställd skatteskyldiga. Bra tanke annars.

   Fast va? Det här är väl inte hela förklaringen till hur det kan funka. Var du är skriven betyder ju mest, eller?

    Nej det stämmer inte att var du är skriven är det avgörande, framförallt inte om man tänker på de risker som kan uppstå för arbetsgivaren. Jag jobbar på en global koncern och vi tillåter inte att folk sitter i något annat land och jobbar pga alla problem med skatter och försäkringar som kan uppstå, både för arbetsgivaren och individen.

     Fast just internationella koncerner gör så hela tiden ofta så skickar de iväg sina medarbetare flera månader i stöten. Känns som att vi inte har all information här. ?

      Jo men då skickar man ut folk under ordnade former. Det där att jag som anställd i Sverige plötsligt ska jobba för mitt företag ett par veckor från någon exotisk plats, kombinerat med semester (eller ej) kan bli en mardröm för företaget. Redan jobb hemma från gatan i stan kan bli knepigt om det blir oklart var som är den huvudsakliga arbetsplatsen.

       Exakt, väldigt stor skillnad på att bli utskickad till ett land som expat eller via en lokalanställning jämfört med att på eget initiativ ta din dator och sätta dig i ett annat land och jobba. Det har ju inte bara med svenska skatteregler att göra utan även med andra länders skattelagar.

  ”Tack vare pandemin” ja det var verkligen ett märkligt sätt att uttrycka det. ”På grund av pandemin” hade väl passat bättre.

  Kanske att några människor kommer resa mer på det sättet men knappast att det blir någon jätteströmning av folk som är borta länge och jobbar. Dels så är det ju långt ifrån alla som kan jobba från valfri plats men också att inte alla vill eller kan lämna det man har hemma någon längre tid; partner, barn med skolplikt, husdjur, andra åtaganden utöver jobb etc. Blir det krångligare att resa med karantän, testning och dyrare tror jag absolut att typ möhippor i Barcelona kommer minska men just turistresor är ju inte allt. Om jag själv reser är det antingen för att träffa vänner och familj alternativt verkligen maxa resmålet, inte bara skönt klimat eller vila. Så skulle inte sluta resa helt.

  Min egoistiska tanke….jag är över 40 och har aldrig varit utomlands, nästan aldrig utanför min småstad. Min livs stora önskan har varit att få se andra ställen, havet…kultur, arkitektur. Precis nu har jag helt oväntat fått möjligheten att resa var jag vill…och då är det pandemi. Så rent ego hoppas jag att snart kunna resa. Vad gäller alla andra mer normala ;p människor så tror jag alla kommer börja resa precis som vanligt. Många konsumerar som vanligt trots vetskapen om miljöpåverkan.

  Cam finns det inget tidig-morgon inlägg?

  39 år, aldrig varit utomlands (mer än bilat till Norge med familjen när jag var liten och Finland), flög sist 2005. Känner att jag inte behöver känna nån ”flygstress”

  Tror det finns få saker som upprör svenskar så mycket som just flygresor.
  JA, flyget står för en liten del globalt sett, men hur många reser? Jo 2-3% av världens befolkning reser. Det är ingen rättighet.

  Allting måste handla om vad vi släpper ut PER CAPITA. Svenskar släpper i genomsnitt ut 8 ton CO2/person och år. Det ÄR totalt ohållbart. Oavsett hur mycket jättar som Kina, industrier osv släpper ut. Men visst håller jag absolut med om att politikerna måste lägga stor vikt vid dessa.

  Om du reser en gång till Spanien släpper du ut 1 ton CO2. Målet 2050 är att utsläppen ska minska till 1 ton CO2/person och år. Och ju längre tid vi släpper ut så här mycket, desto värre kommer klimatkrisen att bli.

  Jag är ingen perfekt människa men jag tror att vi måste prata siffror och vara konkreta för att faktiskt kunna närma oss målen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *