Oacceptabelt!

Man kan ha åsikter om och synpunkter på vad människor publicerar på sociala medier och man kan uttrycka dem till personen ifråga.
Uttrycker man sig otrevligt så riskerar man att blockeras, och det är varje människas rätt att göra det på sina egna konton.

Vad som däremot INTE är okej är att använda orosanmälningar som ett vapen för att göra en person illa.
Att slösa på samhällets resurser, att på ren jävelskap göra en orosanmälan mot en annan människa, när det finns barn där ute, som riskerar att falla mellan stolarna pga att tid och pengar tas i anspråk för att hantera den här typen av anmälningar är fruktansvärt.
Det är att missbruka det skyddsnät som finns i vårt samhälle och som tagits fram för att skydda de barn som lever i utsatthet och misär.

Det ska aldrig, FÅR aldrig användas som ett vapen för att jävlas med människor man stör sig på.
Aldrig!

Jag har flera gånger lyft fram att Marcelo fipplar med mobilen när han kör bil, någonting jag å det grövsta motsätter mig då det både är farligt och förbjudet, men inte en enda gång har tanken slagit mig att jag borde göra en orosanmälan mot honom och Emilia.
Absolut inte, och jag hoppas verkligen att det inte är någon av mina följare som gjort det här.

Det är skillnad på att kritisera en handling och att göra en orosanmälan till socialen och det hoppas jag att alla som följer mig förstår.
Jag har inte publicerat ett enda kritiskt inlägg på Bloggbevakning sedan starten, där jag ansett det befogat att göra en orosanmälan och jag tror inte att jag någonsin kommer göra det.

Så snälla ni, slösa inte på samhällets resurser för att jävlas med någon ni stör er på – vare sig det är på sociala medier eller i verkligheten.

199 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fast om han fipplar med telefonen när dottern är i bilen så är väl orosanmälan väldigt aktuellt?

   Är ju skickat till mamman. Och nej den där videon är inte ”tillräckligt” för att göra den typen av anmälan.

    Däremot skulle han såklart fått böter om polisen hade sett det. Men att göra orosanmälan till soc är att ta det hela e steg för långt.

     Jag tycker definitivt inte att möjligheten att orosanmäla ska missbrukas. Dock finns ju ingen mall för när man inte ska anmäla, det kan man ju göra så fort oro finns. Sedan är det socialtjänst som avgör om de behöver gå vidare eller inte. I ovan nämnda situation, skulle de förmodligen inte göra det.

    Orosanmälan görs på barnet och det är vårdnadshavare som får den. Emilia är antagligen den enda vårdnadshavare just nu. Kan ta ett tag att få pappan på papper.

   Jag kan nog hålla med om det. Anledningen till att han inte ska hålla på med telefonen samtidigt är ju för att undvika en olycka. Inte helt konstigt att vara orolig för att dottern kan skadas om han kör samtidigt som han håller på med telefonen.

   Orosanmälningar behöver väl ändå inte bara att föräldrarna misshandlar barnet?

    Låt Socialtjänsten lägga sina resurser på barn som verkligen FAR ILLA. Fattar ni inte att det använder upp tid och pengar att utreda fullt välmående barn till alldeles tillräckligt bra föräldrar? Vilka hamnar i kläm? Jo de barn som verkligen behöver hjälp.

   Det är givetvis upp till var och en bestämma, men jag kommer inte ställa mig bakom en sådan anmälan och det vill jag göra väldigt tydligt.

    Jag tycker att det är märkligt att ni är kritiska till att denna orosanmälan gjort. Känner ni paret privat? Vet ni vad som händer bakom stängda dörrar? Denna anmälan är sannolikt relaterad till familjens närvaro i sociala medier, men den behöver inte vara det. Tänk på det.

     Soc valde att ställa in mötet. Hade det varit information som de misstänkte kom från någon som har riktig insyn hade det inte hänt.

      Och hur vet du att mötet ställdes in? För att E hävdar det?

       Tror inte det räcker med att grina och hävda sin oskuld för att slippa. Så gör nog de flesta som får en sådan anmälan på sig.

        Jo det kan räcka jag har själv fått ett flertal anmälningar som absolut inte stämmer som har lagts ner efter 1 telefonsamtal

       Läs socialtjänstens svar i Aftonbladet.

       Soc uttalade sig om saken i fråga igår i Aftonbladet.

      Jättekonstigt att de gjorde det (om det är så). Det ska inte gå att ringa och gråta och slippa, då skulle alla kunna göra det…

       Gissar nu bara, men skulle tro att samtalet (förutom gråt) handlat om att förklara varför det inte är ok att köra osäkert med barnet i bilen och om föräldrarna säger ”vi har förstått, det ska inte hända igen” som svar så läggs det med största sannolikhet ned. Sägs detta på telefon så går det lika bra som ett fysiskt möte. Det enda jag kan tänka mig skulle kunna leda till att socialtjänsten går vidare i ett sådant här fall är om föräldrarna inte bryr sig, säger ”skitsamma, jag gör vad jag vill” osv.

        Vet man att det handlar om just det då?

         Ja 🙂 Hon la ut en story som hon rätt snabbt tog bort, där hon skrev att den anonyma anmälaren anmälde pga videon när Marcelo filmar med dottern i bilen.

          Då låter det ju som att både en orosanmälan och polisanmälan vore på sin plats.

        Dom tar sällan anmälningar som är hemliga på allvar, just för att många anmälar andra för att vara elaka. Gör man en anmälan och menar allvar i sin oro är man inte hemlig.

         Skulle inte säga att det här stämmer, alls. Det som däremot händer är att om en anonym anmälan inte är så utförlig så blir det svårjobbat då man inte kan återkoppla till anmälaren för att få mer information. Klart det tas på allvar.

      Kom ihåg att det också kan vara livsfarligt att bara gå på vad föräldrarna säger och inte bilda sig en egen uppfattning (exempelvis genom ett möte). Jag säger definitivt inte att soc har gjort fel bedömning här, men det är klart att även hemska föräldrar bedyrar sin oskuld. Kolla bara fallet med Esmeralda.

     Om du läser vad Emilia publicerat på Instastory så förstår du.

    Fast meningen med att orosanmäla är att man INTE ska bestämma själv, då blir godtyckliga bedömningar gjorda, man kanske undviker att anmäla pga rädsla att ha fel. Men det är aldrig fel att anmäla om man misstänker att allt inte står rätt till, sedan är det socialtjänsten som ska göra den kvalificerade bedömningen. Jag tycker att det är problematiskt att avråda folk från att göra en anmälan, hellre en för mycket än en för lite! Det är såklart jobbigt att få en anmälan på sig men det handlar inte om förälderns känslor här. Låt fokuset ligga på barnet som kanske far illa istället, gör allt man kan för att inte missa om så är fallet… Detta lärs ut på universitetsutbildningar där man kommer i kontakt med barn, sprid hellre ”rätt sätt” än detta ”hålla varann om ryggen även när man inte vet om man borde”.

     Ja om man känner genuin oro att barnet far illa ska man anmäla, annars är det bara elakt.

    Men ingen har väl bett dig att ställa dig bakom anmälan? Det jag blir nyfiken på är varför du utan att veta mer än någon annan tar avstånd från den.

    För övrigt tar du ju själv upp en mycket allvarlig sak – om det stämmer att pappan kört bil med barnet i den och samtidigt hanterat sin mobiltelefon är det ju allt annat än bra. Jag skulle själv inte anmäla till just socialtjänsten av den orsaken, deras hantering ska handla om ännu allvarligare saker, men jag skulle absolut tipsa polisen och till och med följa upp att de agerade på det. Har du alltså sett att pappan verkligen gör så blir jag alltså snarast undrande till varför du inte själv agerat?

    Inom vården är vi direkt skyldiga att anmäla om vi misstänker att ett barn far illa och det är ju utmärkt. Jag skulle vilja påstå, med min ändå stora erfarenhet i bagaget, att problemet i Sverige inte är att för många anmäler utan att alldeles för få gör det. Det finns en oerhörd, svårförståelig och för barnen katastrofal tendens att bagatellisera hur barn har det.

    Jag förstår att det finns grader av oro, men att anmäla att en förälder kör bil vårdslöst är faktiskt sådant vi på Socialtjänsten får anmälningar på även när det gäller privatpersoner som inte är offentliga. Hade Marcelo stoppats pga ex vinglig körning hade polisen förmodligen också orosanmälningar om han förklarat det med att han suttit och filmat med telefonen. Det är inte en felaktig anmälan och att säga att det är fel användande av resurser skickar fel budskap. Har man oro SKA man anmäla. Ett bra annat exempel på det här är att tandvården skickar orosanmälningar till oss om ett barn uteblir flera gånger. Kan tyckas ofarligt men just det är faktiskt en stark indikator på annan brist i omsorgen.

    Med största sannolikhet så var det här bara ett ogenomtänkt och dumt agerande av Marcelo och i ett samtal med Socialtjänsten skulle de förmodligen bara ge honom en tillsägelse om att det inte är ok och sedan lägga ner ärendet, men det är igen inte heller fel. Socialtjänstens arbete är inte bara att utreda svåra situationer utan fyller även en viktig funktion i att ha rådgivande samtal så som ett sådant samtal förmodligen skulle vara.

    Snälla gör inte det här till att det automatiskt skulle handla om ”hat” eller att någon bara vill jävlas, uppenbarligen har Emilia ju själv berättat om vad som stod i anmälan och det var varken påhittat eller felaktiga uppgifter att anmäla på. Igen, med största sannolikhet är Marcelo och Emilia fantastiska föräldrar och det här var en dum grej, men det är viktigt att komma ihåg att även influencers kan göra fel mot sina barn och jag är orolig över att allt nu ska kunna avskrivas som påhitt så snart en offentlig person hamnar hos Socialtjänsten. DET är farligt för barn.

    Vill också understryka för de som läser det här och kanske inte har så mycket insikt i hur Socialtjänsten jobbar och vad som gäller kring orosanmälningar: kom ihåg att en felaktig anmälan inte är samma sak som en påhittad. Du behöver inte veta att barnet far illa eller riskerar att fara illa, du behöver bara vara orolig/tro att det kan vara så. Det är inte samma sak som att ljuga och hitta på, naturligtvis ska ens oro vara verklig, men anmäl hellre en gång för mycket än en gång för lite.

   Alltså soc.anmälan kan även innebära att föräldrar får stöd i sin föräldraroll. Så inte just att ”barnen blir tagna från sin familj”, som många verkar tro. I många fall där barnen skulle behöva omhändertas, händer inget och barnen bor kvar. Man kan anmäla att tex barn inte är rena, får ordentlig mat (näring är sjukt viktigt) eller när föräldrarna inte kan ta hand om sitt barn och se till deras bästa precis som föräldrar som misshandlar tex.

   Genom detta kan föräldrarna alltså få stöd i sin roll som förälder. Och föräldrar som medvetet lägger upp där de kör samtidigt, oklart. Är ju en del i att utsätta barn för risk.

   DOCK ska man absolut inte anmäla nån som en ”kul grej” för att man ogillar personen. Det är däremot jätteviktigt att anmäla när barn far illa, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt ❤️ Det du ser, kan rädda ett barn på många sätt.

    Vad bra skrivet 🌷🌿 jag misstänker att jobbar med barnskydd. Jag tror att det är farligt att prata om vilka situationer som ska anmälas, finns oro räcker det för anmälan. Dock ska anmälan inte göras för att ställa till problem för någon man ogillar!

     Precis 🙏🏽

   Hade du följt personerna i fråga hade du också antagligen sett att pappan aldrig kör och håller på med mobilen samtidigt som hans familj åker med

    Aha så han utsätter bara andras barn för livsfara. Då är det ju okej.

    Elin:
    Det finns film på när han kör med barnet i baksätet och filmar samtidigt. Det la han upp på story för alla att se.

   Men man orosanmäler inte för att en pappa har fipplat med telefonen. Hur många kör inte över hastigheten med sina barn i bilen? Jag blir ofta omkörd och ser då ett barnhuvud sticka upp eller ett babyskydd. Hur många chansar inte och kör mot gult? Hur många kör inte när de är trötta? Skiter i blinkers? Ska jag ta allas regnummer och anmäla dom?
   Jag följer inte Emilia men gick in och kollade och min tanke var ”har de anmält att barnet alltid har rena kläder? Får kärlek? Har ett fint välordnat hem? Ligger i en säng med krispigt nya lakan?”
   Jag tycker fruktansvärt synd om Emilia och tänker på hur jag själv hade tagit det med en nykläckt och förlossningsdepression (säger inte att hon har det!!) och jag hade blivit helt förstörd.

    Låter som riktiga puckon du beskriver!

     Många i trafiken är puckon, oavsett barn eller inte.

      Då kanske de borde skärpa till sig eller inte ha barn.. Ja puckon finns men du verkar normalisera det? Ingen big deal?

       Vadå normalisera det? Jag tycker att alla som har barn i bilen ska köra ansvarsfullt och lagligt men det händer inte men det är ändå inte en anledning till att orosanmäla.

        Jo det är ju det…

    Förlossningsdepression är inte ett frikort för att få brista i sin föräldraförmåga.

     Hur läser du? Var skrev jag det? Hon fick en orosanmälan för att pappan använde telefonen när han körde med sin dotter i bilen.

   Kanske är någon som sett och hört mer än vad bloggbevakning vet och att flippa på mobilen under tiden man kör är absolut en grund till orosanmälan och dessutom ett lagbrott

    Är du frisk?? Vill du att föräldrar som fipplar med telefonen i bilen ska bli av med sina barn? Det har ingenting o göra med hur bra förälder man är. Sluta vara så jävla bajsnödig och straffa BARN på detta viset. Barn förjänar att ha sina föräldrar om det inte är tydligt att barnet inte mår bra och inte tas hand om.

     Nu är det ju ingen som blir av med sin barn pga att man pillar på mobilen när man kör bil.
     Jag har själv blivit anmäld till soc flera gånger (mest av pappan till barnet ifråga men även av skolan), pga att dottern hade hög frånvaro då hon var sjuk i flera veckor, en dotter som självskadade och därför hade hög frånvaro, pappan anmälde mig pga att barnen inte ville vara hos honom osv. Och mina barn bor kvar hos mig!

      Ja men varför vill de inte det? Alla barn vill vara med sina föräldrar om de inte utsätts för föräldrapåverkan. Inget bra sätt du beskriver dig själv på.

   Nej. Vad ska socialen göra tycker du??

   Är så trött på att få sånt på bordet när vi har barn som far illa på riktigt.
   Är man orolig över det, ring personen ifråga. Men det är inget fall för socialtjänsten.
   Ska vi omhänderta barnet för stt en förälder fipplat med telefonen, eller väljer att lägga ut rövbilder stup i kvarten eller ger ungarna skitmat jämt osv osv.

   Läs på vad socialen gör i stället.

    Soc gör ju dock mer än att bara omhändertar barn. Kanske ska du själv läsa på vad de gör och vilken typ av insatser de kan göra.

    Nämen oj vad okunnig du verkar, A. Socialtjänsten gör bra mycket mer än omhändertar barn.

  Folk. Är. Fan. Inte. Kloka.🤮

   Hur vet DU att det saknas grund för anmälan? Jag antyder inget då jag inte känner familjen, men snälla tänk lite längre.

    Den las ner?

     Det vet vi inte, hon säger det.

    Njaa men det är väl lite mystiskt att var och varannan influencer blir anmäld. Om folk irl var lika flitiga med att anmälda skulle det i praktiken innebära att anmälningar blev helt meningslösa, anmäls alla så blir soc så dränkt i anmälningar att de inte längre tillför något, man kan lika gärna utreda exakt alla föräldrar. Det tyder på att folk har för låg tröskel, man ska inte anmäla för allt man ogillar.

    Sen tror jag absolut att det var en innehållslös anmälan eftersom Soc valde att avskriva den utan samtal. Tänker att vi kan lita på handläggaren i den bedömningen.

     Antalet Orosanmälningar har ökat kraftigt de senaste åren, så det är knappast något som enbart drabbar influencers. Att du inte hör om det från ”vanliga” föräldrar kan ju bero på att det kanske inte är det första man tar upp på en fika. Ribban har sänkts för anmälningarna, inte minst de som görs av skolorna,

      Men hon säger inte att det enbart drabbar influencers. Det hon säger att i stort sett alla influencers med barn har blivit anmälda till soc.

      Säg att 5% av alla familjer i Sverige har fått en anmälan till soc, medan 90% av alla som jobbar som influencers. Då är frågan om de som lyckas som influencers är kassa föräldrar hela bunten eller bara om deras följare/haters anmäler för minsta lilla för att jävlas?

     Det är som du skriver, skillnad mellan oro och att ogilla en person.

     Jag bor i en mindre stad. Socialförvaltningen här får in sju orosanmälningar per dag i snitt. Jag tycker det är ganska mycket.

  Det sjukaste är att en nedlagd orosanmälan ligger kvar i 5 år. FEM ÅR kommer alltså Emilia och hennes dotter ligga kvar trots att det är helt fejk.
  Så jäkla illa.

   Men det är väl inte fejk? Om personen anmälde för han kör bil och håller på med mobilen samtidigt som bebis är i bilen? hade polisen stoppat dom där och då, då hade polisen också gjort anmälan för han håller på med mobilen med bebisen i bilen. Förskolor gör ju orosanmälan om föräldrar bråkar med pedagoger, barn har smutsiga kläder… Allt behöver ju inte vara våld/ missbruk?

    Exakt. Det sista du skriver, många verkar tro att soc.anm. enbart handlar om grovt våld osv. Socialen kan stötta föräldrar i sin roll, och stötta barn i dessa familjerna. Ett superviktigt arbete.

     Det blev ingen utredning av det. Soc startar inte en utredning för att någon lagt upp en video när de kör bil. Krävs mer än så. Detta är slöseri på deras resurser.

      Nej jag läste det. Men det handlar ju inte bara om detta fallet, det handlar ju om så oändligt många fall. Och många tror att det enbart är vid grovt våld osv som en anmälan bör göras. Vilket inte stämmer.

       Det är så bra att du skriver det, för det är ju soc som avgör om det finns fog för att inleda utredning. Och det är långt ifrån alltid det finns möjlighet eller anledning till tvång, men föräldrar kan också göra en egen ansökan om stöd i sitt föräldraskap. Och en sån ansökan kan inkomma efter att någon anmält oro. Jag tycker inte att vi ska uttala oss om vilka situationer som ska anmälas. Föreligger oro kan (eller ska, beroende på vem som känner oron) det anmälas. Soc arbetar ju inte för att ta barn från sina föräldrar. Soc arbetar för att barnen ska få sina behov tillgodosedda och växa upp under trygga förhållanden. Helst med sina föräldrar.

        Exakt så! Tack 🙏🏽

        Du har inte haft med en soc utredning att göra, som alla andra naiva som tror att soc aldrig gör fel.
        Händer väldigt ofta!
        Jag jobbar ideellt med föräldrar i konflikt och som många tack vare socialtjänstens helt otroligt inkompetenta utredningar som enbart bygger på lögner från andra föräldern helt förlorat sina barn. Absolut helt grundlösa och faktafria beslut och åsikter, för att de tar parti, är partiska. Och framförallt går på manipulativa föräldrars lögner. Detta förstör dagligen många barns liv och vuxnas. Självmordsfrekvensen bland dessa är hög. De förlorar allt när de förlorar sina barn och sitt liv.
        Så orosanmälningar som är falska är inte så ofarligt som ni tror.

         Det låter som att du är färgad av ”den andra” föräldern och att du bygger hela ditt resonemang på den uppfattningen. Klart att soc kan göra fel. Liksom alla andra yrkesutövare. Men jag tror att frivilliga välgörare ställer till det betydligt många fler gånger. Sorry, not sorry. Vill du ha referenser, samarbetar jag allt som oftast med socialsekreterare. Känner mig väldigt trygg i att de inte går in med allt för stora åtgärder.

   Hur vet du att den är fejk? Vad baserar du det på?

   Det stämmer inte. Anmälningar försvinner. Utredningar däremot finns kvar i fem år. Så om anmälan leder till utredning så finns den kvar. Och det är bra. Den informationen behövs om fler anmälningar kommer in. Barn far faktiskt illa.

    Ja, det är ju inte farligt att finnas med i socialtjänstens akt. Aktualiseringar (som en anmälan leder till) rensas efter en viss tid, liksom befintliga akter och avslutade ärenden.

    Jag tror att det är jätteviktigt att komma ihåg, att socialtjänsten finns till för att hjälpa där den egna förmågan saknas. Oavsett om det gäller föräldraförmåga, funktionsnedsättning, missbruk eller dålig ekonomi. (Medicinska eller paramedicinska hjälpbehov). Socialtjänsten ska aldrig ta över något som den enskilde själv klarar av. Dessutom kan hjälpen ges i olika former. Den sista utvägen är förstås att skilja barn från föräldrar. Liksom den sista utvägen är särskilt boende, för äldre personer med nedsatt förmåga att klara sig själva. Och så vidare.

    Anmälningar ligger kvar i fem år trots inte inledd utredning. Ligger i en speciell pärm oftast och ligger kvar digitalt. Gallras efter fem år.

   Vad spelar det för roll om anmälan ligger kvar hos soc?

    Olika kommuner har olika gallringsregler

     Men spelar det någon roll? Undrar också om det verkligen stämmer, att det är upp till varje kommun hur de väljer att gallra?

   Soc får inte ha sökbara register på anmälningar som man ej inleder på. Så vet inte riktigt vad du menar med 5 år.

   Hade man inlett och gjort en utr hade den gått att hitta i en digital akt i 5 år.

   Den ligger inte kvar i fem år. Om utredning inte inleds så rivs den bara. Har också fått en obefogad anmälan.

    En orosanmälan aktualiseras alltid i journalsystemet för omedelbar skyddsbedömning & dokumentation av samtal med vårdnadshavare & barnet (beroende på ålder). Vid beslut att ej inleda utredning så hamnar förhandsbedömningen i en slaskpärm som förvaras i 3 år, eller i redan tidigare personakt (i de fall det varit tidigare utredning). I samband med att det sätts in i slaskpärm eller fysisk personakt avslutas ärendet i systemet & är där ej sökbart. Anledningen till att det dock ska finnas en slaskpärm är för att se om det inkommit tidigare anmälningar som ej lett till utredning. I de fall beslut fattas om utredning gallras det efter 5 år om ärendet ej varit aktuellt igen. Vid beslut om utredning är det även efter avslutad utredning sökbart i journalsystemet. Mvh fd socialsekreterare

  Jag tycker också man ska vara försiktig med att ha åsikter kring huruvida en person är skyldig eller ickeskyldig, låt socialtjänsten göra sitt jobb i lugn o ro utan folkdomstol. Vi vet faktiskt inte va anledningen till anmälan är, det kan faktiskt ligga genuin oro bakom den.

  Jag är själv uppvuxen i en familj där fasaden utåt inte visade några fel o brister, jag önskar att någon sett igenom den och anmält. Hellre en anmälan för mycket än för lite. Självklart ska anmälningar inte vara något slags hämdverktyg! Ser inte vitsen med ett inlägg som detta här på bloggen. Men är är öppen för att byta åsikt så innan ni blir arga o ber mig o dra om det inte passar så får ni gärna argumentera sakligt för/emot.
  På vill oXå va tydlig med att jag inte har någon åsikt om huruvida just denna anmälan har nån substans i sig, bara att man generellt ska vara försiktig när det gäller sådana här allvarliga saker.

   Ja, hur ofta läser man inte ”men stackars dig, HUR kan någon anmäla dig, du är ju världens bästa mamma”, från någon som då alltså inte känner personen. Det kan man ju faktiskt inte veta.

   Och, att en anmälan inte leder till något betyder inte att anmälaren gjort fel i att anmäla. Bättre en gång för mycket än för lite. Dock ska väl den som anmäler iaf ha någon form av substans i anmälan kan man tycka.

   Jättebra inlägg! Det finns inte något rätt eller fel vid oro. Anmälan är inte ett hämndverktyg, men vi vet inte om det har använts så i detta fallet heller. Socialtjänsten gör bedömningen huruvida oron behöver leda till någon åtgärd. I många fall, kan nog föräldrarna göra en ansökan om mindre ingripande insatser. Vilket är bra!

  Fast ingen av oss här vet ju anledningen till orosanmälan. Det behöver ju inte vara ditt klipp som ligger till grund, utan kan ju vara precis vad som helst.

  Förstår att föräldra blir ledsna, sårade och tar illa upp, men man ska ju komma ihåg att orosanmälan görs för barnets bästa, inte förälderns.

  Jag tycker det är bra att det finns folk med civilkurage nog att agera om man upplever att något inte står rätt till.

  Och nej, det finns många föräldrar som inte alls vet själv vad som är bäst för deras barn.

  Du satt i radio/podd och sa att det kanske är dags att göra en orosanmälan mot Isabella, så onödigt då det kan trigga somliga, liksaså det du skrivit om Marcelo angående körningen kan ha triggat någon. Risken att det är någon av dina följare är nog ganska stor tyvärr men bra att du nu säger ifrån.

  Hur kan alla vara så säkra på att det är en följare som har gjort orosanmälan?

   Hade Soc misstänkt/vetat att det var någon som känner familjen hade de inte lagt ner den innan mötet

    Stämmer inte .
    Fick en (befogad ) orosanmälan mot mitt barn pga fadern kom med abstinensbesvär från alkoholmissbruk in till sjukhus. Idioten hade med sig dottern och nej jag visste inget.
    Anmälan gjordes av läkaren men lades ner efter ett telefonsamtal till mig .

     Men läkaren kände väl inte er? Läs igen vad du svarade på.

   Kan väl gissa det utifrån att den blev nerlagd utan samtal.

   Samt att massor av influencers blivit anmälda.

    Om soc lägger ner en anmälan utifrån att föräldern är influenser och att många influensers blir anmälda, har de sannerligen gjort fel! Barnen kan fara illa även om föräldrarna är kända och visar upp ”sitt liv” på nätet.

   För att anmälan innehöll något som visades på deras sociala medier.

  Otroligt konstigt att rakt av avskriva det som en osann anmälan, bara för att en människa har följare?
  Vi har ingen som helst aning om hur barnets liv hemma ser ut, hur den blir omhändertagen eller om det finns andra riskfaktorer som gjort att någon i den närhet har reagerat.
  En orosanmälan är inte fake bara för att en influenser får den. Punk.

   Blir seriöst glad att många ifrågasätter detta. Och lyfter hur viktigt det är att anmäla vid misstanke (inte pga att man ogillar en person såklart). Det kan rädda väldigt många barn 🙏🏽

   Gissningsvis kunde handläggaren göra en bedömning av det utifrån anmälan innehåll.

   Många som betonar hur viktigt det är att anmäla, och ja det är sant. Men det är också viktigt att låta bli att anmäla även när man blir upprörd och iofs inte tror det kommer leda någonstans men hoppas på att ge föräldern en näsbränna. Världen är full av föräldrar som uppfostrar sina barn på andra sätt än man själv valt, man kan inte anmäla alla dem.

   Man ska bara anmäla om man är genuint orolig och tror att Soc faktiskt kommer göra något. Annars stjäl man resurser från andra som behöver dem mer.

   De brukar väl lägga ned om det är första anmälan och den som blivit anmäld tar kontakt. Det brukar betyda att man bryr sig tillräckligt för att agera och kan bättra sig utan samtal/möte. Anmälan som görs efter det brukar viljas redas ut om jag fattat det rätt.

    Nja en anmälan läggs ner om oron är så pass låg att socialtjänsten kan lägga ner. Annars inleds självklart utredning för att utreda barnets och föräldrars behov av stöd och insatser!

  Detta kan också slå fel åt det andra hållet- att man INTE vågar göra en orosanmälan, pga hat och kritik gentemot anmälaren, tex kommentarer som ”dum i huvudet” ”idiot” ”vill bara förstöra”. Kom ihåg alla där ute att om ni misstänker att ett barn far illa så anmäl. Det räcker att man har en misstanke, man behöver inte ha bevis. Det är sedan upp till socialtjänsten att göra en bedömning om barnet i fråga faktiskt far illa.

  Barnets bästa och barnets behov ska ALLTID gå först. Vi måste våga se och vi måste våga agera om vi misstänker att något inte står rätt till.

   Exakt, sååå viktigt att komma ihåg. Kan tycka det är ”fel” att influencers lägger upp bilder såhär och att alla tycker det är fel och elakt osv. Vi har iiiingen aning om vad som händer bakom stängda dörrar. Menar inte att det är såhär i detta fallet. Dock märkligt att soc avbokar möte efter ett telefonsamtal som hon beskriver. Då skulle ju alla kunna göra så.

   Däremot, skitviktigt att komma ihåg att man INTE gör det för att man ogillar en person. Men är man allvarligt orolig för ett barn – hellre en anmälan för mycket än för lite.

    De gör väl så för att de behöver prioritera vilka anmälningar de blir mest oroliga över. Vilket också är en orsak att ta det lite lungt med anmälningarna.

    Finns ett gränsland mellan rena okynnesanmälningar och att vara orolig för barnets väl och ve. Folk anmälder tex för att barn sitter framåtvända i bilen fast det är fullt lagligt. Soc kan inte göra något åt sånt. Ett annat exempel är om man hoppas att anmälan ska skrämma föräldern till ett mer lämpligt beteende. Det är inte heller rätt, Soc ska inte användas som skrämsel.

    Hugo och Paula, Gabriella Joss, Fayme och Lady Dahmer har väl alla blivit anmälda? Folk som lär bloggar HAR för låg tröskel.

    ”Hellre en gång för mycket än en gång för lite” ska inte dras till sin spets. Isf kan vi lika göra utreda varenda mamma för säkerhet skull.

     Jag vet inte, läser inte de bloggarna. Men jag skriver också att man inte anmäler nån för att man ogillar personen osv.

     Men håller fast vid att hellre en anmälan för mycket, än för lite. Jag vill aldrig mer få ett till dödsbesked på mitt arbete, där en anmälan i tid kunde ha räddat ett barns liv.

   Vilken idioti. Förstår du inte hur många sjuka människor anmäler utan att det finns någon grund för det? Det sista man ska göra är att heja på dem

    Och du har kompetensen att avgöra vilka anmälare som är sjuka?

    Skulle säga att det är mer idioti att inte anmäla om man misstänker att ett barn far illa.

    Nina, jättetråkigt att du har den uppfattningen. Tror många barn hamnar i kläm just på grund av den synen på orosanmälningar.

    Vad är värst? Att en förälder får en falsk anmälan på sig som utreds o läggs ner eller att en anmälan inte görs o ett barn far illa? Vem tar mest skada?

     Men det fungerar ju inte så. Det är ju tvärt om, falska anmälningar försämrar möjligheten att han hinna utreda alla anmälningar som grundar sig i faktiskt oro.

     Blir skevt att ställa dessa två emot varandra. Folk som anmäler utan grund är motsatsen till barnrättskämpar.

      Jag tycker det är fel att prata om falska anmälningar. Jag tror inte att det är ett stort problem i sammanhanget.

    Det är väl bara att gå in på något av de äldre inläggen här och läsa kommentarerna, en stor del av dem är ju helt sjuka.

     Ja och? För allt i kommentarsfälten är sanning och fakta, eller…?

    Nej, jag vet inte hur många. Kan du berätta om du vet? Och hur vet man säkert att någon ”bara vill förstöra”?

  Bra och viktigt att du markerar!

  Vet socialtjänster som fått in riktiga det vill säga vidimerade uppgifter i anmälningar men märkligt nog reagerade man inte. Inget inskrivit i journalen ens.
  En annan fick anmälan om gravt alkoholiserade föräldrar där barnen missade skolan och sällan fick mat. Där kallade de in far mor som angav att man enbart tog ett glas vin då och då. Farmor var också alkolist. Farmor blev där garant och man besökte inte ens hemmet.

  Jag växte upp i en familj där det BORDE gjorts anmälningar till soc. Då kanske vi fått hjälp. Det förekom bla våld. Vet att det fanns vuxna runt oss som visste att vi inte hade det bra, men ingen gjorde något. Hade två välutbildade föräldrar med bra ekonomi, stor släkt osv. Utåt såg det stabilt ut.

  Som vuxen så präglar det mig fortfarande mycket och jag har lovat mig själv att genast ingripa om det behövs. Så jag tycker att det är bra att möjligheten finns och att det lyfts så att folk tänker på det som ett alternativ OM de någon gång finns nära en familj som har det kämpigt.

  Vet dock hur många föräldrar till hemmasittande barn får anmälningar på sig när det är i skolan det brister, det är frustrerande att höra om.

   jag & mina syskon blev utsatta för våld, missbruk, kriminalitet. det gjordes flera orosanmälningar per år. skolan, grannar, släktingar, polisen, jag gick till & med dig & skrek efter hjälp. men soc gör inte ett skit.

    Blir så otroligt ledsen när jag läser om barn/människor som desperat bett om hjälp men inte får det. Hur kan det blivit så skevt?!

     Kanske på grund av inställningen som avspeglas i många kommentarer här? Kalla dem som uttrycker oro för angivare, och så vidare. Människor väljer att blunda för sin oro? Då kommer det inte ens till socialtjänstens kännedom.

   Jag växte upp i ett helvete och det fanns anmälningar hos Soc, men jag fick ingen hjälp. Detta trots att vi var hemlösa, mamma hade allvarliga missbruksproblem, jag försökte ta livet av mig och flera gånger bad om hjälp. Undrar fortfarande om soc inte kunde hjälpa eller inte ville, eller om mamma bara var så sjukt bra på att manipulera folk att ingen förstod hur allvarligt det var.

   Har som vuxen gjort en orosanmälan mot en släkting pga misshandel, men den la Soc ner efter att föräldrarna försäkrat dem om att inget hänt. Två månader senare hamnade ett av barnen på sjukhus efter att ha fått armen bruten av pappan..

    😭😭

    Men gud så hemskt.

   Jag växte upp ungefär som du, jag tror jag har ett minne att det gjordes en anmälan när vi var små men ingenting hände efter det för annars hade min uppväxt sett annorlunda ut.

   Är det någon som vet om man i vuxenålder kan få se eventuella handlingar man har hos soc och hur man gör?
   Jag skulle vilja veta om någon faktiskt reagerade, skolan tex eller utomstående. Jag vet tex att skolan brukade ge mig och mina syskon matsäck vid utflykter som dom hade förberett åt oss och rena kläder för vi inte hade. Där borde ju skolan ha reagerat

    Det finns möjlighet att begära ut uppgifter, sen ska det sekretessprövas, det kan ha gallrats osv men man kan alltid försöka. Finns lite mer info här: https://div.socialstyrelsen.se/juridiskt-stod/ta-del-av-uppgifter-inom-socialtjanst

  Och lilla hjärtat skickades åter till sin mor som mördade henne. Lycka till ni som tror på Socialtjänsten.

   Nu var det rätten som gick emot socialtjänsten som villa att hon skulle vara fortsatt placerad. Det var dessutom föräldrarna som dödande sitt barn inte socialtjänsten. Lite tokigt att ta upp ett fall (som är hemskt) och säga att hela socialtjänsten är misslyckad.

    Nu är den misslyckad och det finns många exempel på det.

    Att föräldrarna mördade henne är till 100 % samhällets ansvar dock. Fanns ju varningstecken så de sprutade om det. Kan inte skylla på förädrarna, det var samhället som återplacerade henne hos dem.

    De är allas vårt ansvar att förbättra rättsläget för utsatta barn. Det var allas fel, hela Sveriges kollektivt. Det är vi medborgare i grunden som ansvarar för att lagarna och systemet i skyddar bättre.

     Alltså: anmäl oro. Varje anmälan leder till kontakt med föräldrarna. Vilket möjliggör att missförhållanden framkommer.

   Det var ju socialtjänsten som trodde på föräldrarna och gick för mycket på vad de sa här! IVO har kritiserat kommunen för att de inte inledde utredning när det inkom anmälan (efter att Esmeralda tvingades tillbaka till sina biologiska föräldrar). Och för att de inte gjorde tillräckligt när föräldrarna inte släppte in dem på julen.

   IVO har inte heller kritiserat kammarrätten. Rätten har efter kommunens utredning gjort en korrekt bedömning, som jag uppfattar om IVO. Kommunens första utredning (jag kallar den det) var alltså också bristfällig.

   Summa summarum. Kommunen skulle gjort mer – inte mindre. Hade det inkommit fler anmälningar, hade kommunen tvingats kontakta föräldrarna fler gånger. Vilket kanske hade lett till att de sett de missförhållanden som förelåg och agerat!

    Jag tror det är lagen som är fel. Så länge lagen ser ut som den gör kan myndigheterna inte göra mycket.

  My Westerdahl, som du skrev om nyligen, blev orosanmäld när hon var gravid för att hon inte tänkte låta barnen äta kolhydrater. Det mötet blev tyvärr inte inställt (hon skrev själv om detta) vilket jag också kände var slöseri med resurser mot dem som verkligen behöver det. Helt galet!

   Jag som jobbat på socialtjänsten kan säga att det där har nog den personen (vet ej vem hon är) hittat på. Socialtjänsten kan inte ens utreda barn som inte är födda ännu…

    Nä, min kompis blev socanmäld när hon var tidigt gravid för att hon rökte så det stämmer visst.

     Men snälla Amanda använd hjärnan. Självklart kan folk få för sig att anmäla oro för barn som inte fötts ännu, MEN det går ju inte att utreda ett barn som inte finns!

      Man utreder dock även gravida/ ofödda barn. Det finns ingen anmälningsplikt bara. Konstigt att inte veta det om man jobbar med det?

      Varför kan man inte utreda det? Finns ju exempel där barnet tas från föräldrarna redan vid förlossningen. Tex lilla hjärtat. Föregicks inte dessa fall än en utredning?

       En annan anonym här. Vet inte på vilka grunder (kanske lvm), men vet en mamma som på något sätt inte var ute i det fria under sin graviditet, för att skydda barnen från hennes drogmissbruk.

      Man kan givetvis utreda föräldraförmågan på en gravid person. I de allra värsta fallen (hemlöshet kombinerat med sjukdom och missbruk) får man tyvärr omhänderta barn redan på sjukhuset som nyfödda. I de fallen går det liksom inte att sitta och utreda på socialkontoret medan barnet riskerar att dö mellan förlossning och 6 månaders ålder.

     Så ofräscht. En sak om hon inte visste att hon var gravid men att röka när man vet om det – usch.

    My visade brevet hon fått från socialtjänsten så nej hon hittade inte på något.

    Inget hittepå! Gå in på hennes Insta så få du se det själv med egna ögon.

   Å andra sidan finns det faktiskt barn som blir undernärda och svälter på grund av föräldrarnas dieter. Det finns väl ganska färska fall där också.

    Ingen svälter dock av att äta lågkolhydratkost(om man inte har långtgående ätstörningar och då spelar det ingen roll vilken typ av kost du ”äter”) och särskilt inte My. Hon är efter alla år expert på bra och näringstät kost. Anmälaren var bara ute efter att djävlas.

     Jag uttalade mig inte om detta ärende, som du kanske såg.

   Faktum är att det var p.g.a att hon själv inte åt någon större mängd kolhydrater under sin graviditet som dåren anmälde henne. Hon gick till ett möte med socialtjänsten och de la(givetvis) ner ärendet.

  Jag kan tycka att det ställer för mycket frågor till följarna om mycket som berör deras liv åh nu barnet . Klarar de inte av att ta egna beslut utan allt skall ställas som en fråga till följarna åh vad de tycker skall göras / köpas mm mm . Förstår ju oxå att en del är reklam för att de skall få inkomst .
  Med detta sagt så är de inga dåliga föräldrar lite / mycket osäkra bara kanske .

  Bästa Emilia. Jag vet att du löser det här, därför vill jag berätta för dig, det du redan vet. Du är en fantastisk mamma. Den kärlek du har för din dotter lyser genom allt. Detta som ni har blivit utsatta för är ingen genuin oro, det är den svenska avundsjukan. Det sticker i ögonen hos många att se andra lyckliga. Fortsätt att vara lycklig och fortsätt att njuta av din bebisbubbla och din familj. Många kramar till dig! 💗

   läser*

   Tyvärr finns det en angiverimentalitet hos svenskar.

    Hos vilka svenskar?

   Jesus på en ponny.

   Nu gjorde du av med hela din årsranson med smör.

  Vad är det för fel på folk!😬

  En orosanmälan som är grundad kan leda till goda insatser som hjälper familjen. Socialtjänsten är vana vid okynnesanmälningar och någon utredning inleds inte om det står klart att någon jävlas. Håller med till 100% att det är trams att anmäla för att jävlas, det är slöseri med resurser. Däremot är det viktigt att anmäla när man känner verklig oro. Jag har i mitt arbete gjort otaliga orosanmälningar och de flesta föräldrar har, trots att de flest ofta blivit upprörda, fått bra stöd och senare kunnat tacka mig för att jag såg till att socialtjänsten kopplades in.
  Att jag skriver detta är för att jag tycker det är viktigt att prata om att föräldrar ibland behöver hjälp och socialtjänsten främsta uppgift är att ge det stöd som behlvs för att barn ska ha det bra. Sen i Emilias fall är det väll rätt troligt att ngn jävlas med tanke på all skit hon och Marcel fått under hela graviditeten?!

  Ändå viktigt att påpeka att man aldrig ska dra sig för att göra en anmälan OM man tror ett barn far illa! Jag har gjort 2 anmälningar och i båda fallen har förändringar skett – det ena barnet bor numer bara hos sin mamma och det andra barnet bor i fosterfamilj!

   Exakt. Och ibland kan det räcka med att familjen/föräldrarna får någon form av stöd.

  Men ser hon inte vem det är som har gjort orosanmälan? Måste man inte fylla i sina uppgifter när man gör det? Eller ser bara socialtjänsten vem det är som skickat in?

   Som privatperson kan man göra anonymt. Då ska man dock inte uppge för namn för Soc heller.

  Tycker det är fel att spekulera i ett enskilt fall så som detta fall. Det är inte vår uppgift som läsare/följare att göra.
  Allt gott till Emilia som verkar vara en underbar mamma❤️

  Här tycker jag att du uttalar dig i ett ämne där du inte har kunskap. Vi har alla en skyldighet att anmäla till socialtjänsten vid minsta misstanke om far illa. Tänk så många barn som kunde ha fått
  Växa upp under bättre förutsättningar om vi vuxna vågar stå upp för dem.
  Självklart finns det säkert personer som använder detta för att ”sätta dit” folk, men du har faktiskt ingen aning om vad som finns bakom i detta fall. Bättre att anmäla en gång för mycket än en gång för lite.
  Väldigt beklagligt att du förmedlar en helt annan bild till dina läsare.

   Väl skrivet!

  Vill lämna en kommentar som jag hoppas kan ses som nyanserad i ämnet, detta utifrån att jag själv arbetar på just socialtjänst med att ta emot och hantera orosanmälningar på barn och ungdomar.

  Att orosanmäla enbart för att jävlas är inte ok. Det gäller både att orosanmäla på barn till offentliga personer men också föräldrar vi ser ofta som orosanmäler varandra för att de har en konflikt.

  Att anmäla på felaktiga grunder är ok, man behöver inte VETA att ett barn far illa eller riskerar att fara illa för att orosanmäla, anmäla kan och ska man göra om man har oro. Det kan visa sig att det man skrivit/sagt i anmälan inte stämmer, men det är naturligtvis inte samma sak som att sitta och hitta på. Detta betyder att man faktiskt SKA orosanmäla gällande barn till offentliga personer likväl som privata personer om man har faktisk oro, det behöver inte finnas bevis.

  I just det här fallet har Emilia gått ut och berättat att anmälaren uppgett att Marcelo fipplat med och filmat med mobilen när han kör och har barnet i bilen med sig. Det är faktiskt en legitim oro och en slags anmälan vi på socialtjänsten kan få även på icke-offentliga personer. Det säger ingenting om dem som föräldrar i övrigt och det är naturligtvis jobbigt att få sitt föräldraskap ifrågasatt, dock är det farligt att köra på det viset. Jag tror inte att personen ville jävlas för att de är offentliga personer, däremot skulle personen förmodligen aldrig ha vetskap om detta om inte de var just offentliga och delat video på detta (det är ju ingen som ser exempelvis mig när jag kör och kan veta om jag håller på med telefonen eller inte).

  Jag blir jätteorolig för barnen i vårt samhälle, både för att det finns personer som orosanmäler med rent påhittade påståenden gentemot personer de inte gillar eller som är offentliga, samtidigt blir jag också orolig att en anmälan mot en offentlig person direkt avskrivs som ”hat” eller som att det är för att jävlas trots att innehållet i anmälan faktiskt har ett riktigt syfte. Att orosanmäla att en förälder kör vårdslöst med sitt barn i bilen är en fullt legitim oro att uttrycka till socialtjänsten, oavsett vem föräldern är. Nej, det är inte ett tecken på att föräldrarna är dåliga föräldrar, men det är helt riktigt att socialtjänsten tar kontakt och förklarar att det inte är ok då det på riktigt är att sätta barnet i fara, oavsett om föräldern menar att försätta barnet i fara eller ej. Det skrämmer mig att socialtjänsten skulle börja avskriva orosanmälningar mot offentliga personer bara för att de är offentliga.

  Emilia och Marcelo verkar vara helt normala föräldrar som älskar sitt barn, precis som de allra flesta föräldrar jag träffar i mitt yrke. De är inte perfekta (vem är det?) och nu gjorde Marcelo en ogenomtänkt miss. Det måste kännas fruktansvärt jobbigt att bli anmäld, kan tänka mig att man även får lite dåligt samvete för att man utsatt sitt barn för fara – dock kan jag inte nog understryka att oron i anmälan är helt ok och rätt att orosanmäla. Orosanmälningar till socialtjänsten behöver inte handla om barn som blir slagna eller sexuellt utnyttjade utan anmälningar som denna hamnar under kategorin ”omsorgssvikt” där sådant här ingår.

  Nu har soc-tanten babblat klart. Hoppas familjen kan gå vidare från det här med vetskapen om att de fortfarande är bra föräldrar och att Marcelo lärt sig en ”läxa” kring bilkörandet.

   Exakt! Så otroligt viktigt att belysa detta. Tack!

   Håller helt med om allt, bra förklarat. Jag jobbar också på soc fast inom socialtjänstens öppenvård med preventivt föräldrastöd. Jag önskar att öppenvården skulle lyftas fram mer för att nyansera bilden av soc. Det finns massor av stöd att få som förälder!

  Helt ot men ni som undrar över Maja och Sanna… Kolla Charlotte Piras story, är dom inte på Skansen tillsammans? 😲

   MEN JAAAAA!!! Såg också detta 😮😮😮😮

    Neeej men vad har man missat nu!! Storyn finns inte kvar… vad såg ni på bilden?

     Det var en bild på alla barnen tillsammans!

     Jag har inte sett Charlottes. Men de båda umgicks med Charlottes dotter och på en av Sannas stories ser en TL’s arm sticka fram.

   Hon har ju inte öppen insta…

  Emilia rantar om att det skrivs hemskheter här angående anmälan som tydligen handlade om att Marcelo kört bil vårdslöst med ungen. Nu ska ungen inte synas mer på sociala medier (bra), men det kanske är läge att ta tag i den där pappans agerande istället?

   Exakt!

   Såg detta nu, bland annat två av mina kommentarer. Det tråkiga är att jag är helt opartisk gällande deras situation och nämner hela tiden att man INTE ska anmäla någon pga att man ogillar en person – utan vid oro för ett barn. Och det gäller allmänt, inte just deras fall. Har, precis som i kommentarer ovan, varit med om fall inom mitt yrke som avslutats pga föräldrar/mor- eller farföräldrar som sagt att allt är hur bra som helst – där barn råkat illa ut. Inklusive där det gått så långt att barn dött. Återigen menar jag INTE att det skulle vara samma i deras familj. Jag tror och vet ingenting om dom.

   Jag är oinsatt i deras liv, följer ingen av dom. Utan utgår från min profession och verklighet, och ja allmänt. Inte deras specifika fall. Tråkigt att hon vänder det till hat. Det handlar ju om en diskussion ang anmäla, vilket återigen kan rädda livet på många (andra, för att förtydliga) barn. Tack och lov!

    Faktiskt lite bekymrande, att hon inte bara konstaterar att pappan gjorde fel, de blev anmälda, det ledde inte till något och det kommer inte att ske igen. Istället för att beklaga sig över objektiva kommentarer här. För jag tycker att de som har kunskap om hur socialtjänsten arbetar, är väldigt tydliga med att inte uttala sig om att det inte finns någon kännedom i just detta ärende.

  Vet man att det är en följare som anmält bara för att de ogillar föräldrarna eller kan det ligga genuin oro bakom anmälan?

  det är inte bara vidrigt att använda myndighetsresurser på detta sätt, det är faktiskt olagligt. det finns en lag som ska skydda mot så kallade ”missbruk” av användning av t.ex. orosanmälan. jag har en granne som använder orosanmälan bara för att hämnas pga att vi är flera grannar som har klagat till hyresvärden om grannen ifråga då denna har trakasserat flertalet andra hyresgäster. denna granne gjorde då exakt ett sånt missbruk av orosanmälan mot mig samt ringde försäkringskassan och uppgav felaktiga uppgifter om min sjukpensionerade andra granne. det ÄR olagligt.

   Va, vilken lag är det?

   Mvh utredare inom socialtjänsten.

    kolla på LAWLINE, deras jurister har besvarat denna fråga. det finns en lag. falsk tillvitelse i 15:7 1 st. BrB.

    illa att jobba inom socialtjänsten och inte ha koll på denna lag.

     Har aldrig hört talas om någon som avvisat en anmälan för att det skulle röra sig om falsk tillvitelse. I så fall är det upp till den enskilde att anmäla till polisen och så gör de möjligen en utredning. Men socialtjänsten tar inte hänsyn till det. En anmälan är en anmälan.

     Du hade kanske inte koll på att socialtjänsten inte handlägger brottsmål?

   Det här stämmer inte när det gäller orosanmälningar på barn och ungdomar. Då man anmäler ORO, alltså behöver man inte vara helt säker på sin sak, så går det inte heller att bevisa att anmälaren medvetet ljugit. Sen är det förkastligt att ljuga i en orosanmälan men det går inte att vidta lagliga åtgärder, däremot kommer ju förmodligen socialtjänsten avskriva uppenbart falska påståenden om de fortsätter komma från en och samma person.

  Även om det inte är ok med onödiga anmälningar så hoppas jag att fram för allt Marcelo tänker sig för när han kör bil och har dottern med.

  Maja och Sanna har nog umgåtts idag, samma lilla tjej med rödvit-randig klänning på båda deras stories på Instagram 🙂

  Orosanmälan görs så fort det finns oro för ett barn. Det är inte svårare än så. Även om anmälan är anonym kan oron vara verklig

   Exakt, man behöver inte ens veta vad personen heter, för att kunna anmäla oro.

  Att orosanmälningar ökat behöver inte bero på ”hämndlystna svenskar”. Det kan också vara att skola och förskola tar sitt ansvar och anmäler även barn till invandrare när det finns en oro. För bara några år sen var man mer tillåtande… ”det är deras kultur… Låt oss inte lägga oss i”…

   Vill väldigt starkt förtydliga att det inte bara handlar om personer med utländsk balgrund. Upplever större skam att anmäla någon med hög inkomst och ett ”fint yttre”.

   Det finns ingen specifik bakgrund eller religion eller utseende eller ekonomisk situation som utmärker en förälder att inte kunna ta hand om sitt barn.

  Det här är väl långt ifrån den enda orosanmälan den här bloggens inlägg ligger bakom att ha hetsat till? Kan historiskt på rak arm lätt komma på fler!

   Kan du nämna några fler? och på vilket sätt har C bidrag till att folk anmäler? har aldrig sett C uttrycka oro för barnens hälsa eller uppmuntrat folk att anmäla till soc

   Vilka fler har fått anmälningar på sig på grund av Camilla?

   På vilket sätt är det negativt, om det leder till något positivt för barnen?! Vems sida är du på?

  När jag var gravid med min dotter blev jag påkörd. Det gick som tur var bra, men var såklart superläskigt. Den som körde på mig var en influensers respektive.

  När jag senare såg på influenserns kanal att hon klagade på att hennes respektive brukade köra och flippra med telefonen samtidigt blev jag extremt upprörd. Det kändes helt fruktansvärt.

   Men fy. Tur att det gick bra för er. Men man undrar vad det är för människa som inte ens efter att ha kört på någon fattar att man inte ska fippla när man kör? Otroligt dåligt omdöme och även syn på sina medmänniskor, skulle jag säga. De flesta hade nog blivit livrädda om de kört på någon, speciellt en gravid.

  Kanske ingen som läser här nu så här dags, men det har ju inte kommit något mer inlägg så what the heck!

  Man skall vara tacksam över att socialtjänstens finns, och se dem som en tillgång istället för motgång.
  Det finns massa stöd och stöttning man kan få – det BEHÖVER inte vara oro kring att barnet far illa i hemmet, det kan finnas andra signaler om att barnet befinner sig i dåligt sällskap, anträffas med missbrukare osv. vilket gör att någon – privat eller i en myndighet – skickar in en anmälan om oro kring barnens mående.

  Som det är nu verkar föräldrar där socialtjänsten kopplas in bli livrädda, de upplever det värre än när polisen är involverad.
  Det är mycket synd och tråkigt

   Precis! Det tåls att nämnas om och om igen. Barns rätt till ett tryggt hem. Och ”i de lugnaste vatten”. Oavsett vad jag tror utifrån tex en instagram eller blogg eller vlogg, så har vi ingen aning om vad som sker när telefon/kamera är avstängd. ÅTERIGEN förtydligar jag – pratar generellt och inte om just Emilia och Marcello som jag inte har nån aning om.

   Tänker alla kriminella influenser som har instagram. Allt kan se hur bra ut som helst. Eller vänners instagram för den delen, allt ser hur bra ut som helst på instagram/youtube. Men i verkligheten är det något annat.

   Så vid oro för ett barn far illa på något vis ANMÄL. Det är vår plikt att lyfta barns röster. Och inte bara barn, hör vi grannar skrika eller liknande – anmäl. Hade tex Wilmas grannar anmält tidigare så hade hon kanske levt idag.

    Ja, vad klokt skrivet! Har precis i min tjänst tagit emot en anmälan gällande vuxen person som far illa i sitt hem. Hoppas att mina kollegor kan hjälpa vederbörande till annan plats under dagen! Det är sånt här socialtjänsten gör hela dagarna. Och det är faktiskt jättebra att vi finns 😊 *klapp på axeln till oss alla*. Jag har aldrig heller varit med om en kollega som blivit upprörd över en anmälan för mycket.

  Man ska också komma ihåg att en falsk (bara för att jävlas med nån) anmälan även drabbar barnet. Falska anmälningar kan vara väldigt plågsamt för hela familjen. Plus att det är att vaska våra gemensamma resurser.

  Man kan inte vara ”världens bästa mamma” eftersom man valt att vräka ut sitt barn på sociala medier.

  Alltså detta inlägget 🤦🏼‍♀️ Orosanmälan görs ofta av dagispersonal, skolpersonal osv vid den minsta bekymring. Det är vanligt och normalt och bör normaliseras mer. Det görs för FÅ orosanmälanden och det jobbas aktivt för att fler ska göra det. Om man är orolig – gör en anmälan. Soc bestämmer om de ska ta det vidare – det är inte upp till dig eller någon annan att vara domare över om det är rätt eller inte. Det leder nästan aldrig till allvarliga konsekvenser för någon men leder ofta till handledning och stöd.

  Så många barn råkar illa ut. Sluta shamea folk som har gjort en anmälan. Föräldrar borde bli glada över att systemet som skyddar deras barn fungerar – och detta har nog med säker effekt fört till att han aldrig filmar barnet när han kör igen.

  Så okunnigt att basunera ut sina privata åsikter som motverkar det samhället jobbar för, för barns säkerhet..

   Oj vad bra formulerat!

  Jag blir lite beklämd då du skriver sånt här. Då du själv uppenbart inte verkar förstå vad en orosanmälan innebär och varför den görs. En orosanmälan är en oro för att barnet far illa, utsätts för en risksituation eller att barnet inte får vara barn.

  Den kan leda till att föräldrar får stöd i sitt föräldraskap och att barn som behöver hjälp får stöd. Hemskt sällan leder den till att ett barn tas från sina föräldrar. I de flesta fall läggs den ner. Min personliga åsikt är att det orosanmäls för lite i Sverige.

  Utifrån kriterierna ovan anser jag att anmälan som är gjord är korrekt. Genom att köra på det sätt han gör utsätter han barnet för en risk.

  Angående influencers och barn, (samt eventuell oro…) the swedish family har ju fått utökning. Jag tänker ofta på denna familj, främst deras barn, och undrar lite hur allt blev såhär. Första videorna jag såg med dom tillsammans med två barn i min närhet tyckte jag var harmlösa och fina, dom testade glass där runt 2017/2018 och hade inte så mycket att anmärka på.

  Men med åren och desto fler vloggar jag sett så tycker jag allt är väldigt olustigt. Bara som nu deras förlossningsvlogg när Harry (den då yngsta) kommer hem från skolan och är tydligt orolig/nervös över situationen att mamma och pappa ska till BB, och han möter kameran nästan på sekunder när han kliver innanför dörren, och får då för första gången prata med föräldrarna denna eftermiddag om hans oro framför kameran… Jag tycker det är rent ut sagt hemskt, och detta är en promille av allt jag anser dom lagt ut som är gränslöst. Vilket är synd! Då jag verkligen stundvis kan uppskatta deras kanal.

  Jag arbetar ibland med mindre barn som har tuffare hemmiljöer och som gärna vill se deras vloggar under skärmtid och jag har flera gånger tyckt att: Ja det kanske är något bra i att exponeras för en ”vanlig” familj, för att barnet i mitt fall då ska kunna ha en ”mall” för att se hur barn och föräldrar interagerar med varandra men det är otroligt sorgligt att det ska vara på dessa två, numera tre syskons bekostnad.

  Jag undrar hur den numera yngsta dottern kommer hantera detta i framtiden? Alma och Harry har ju trots allt ett liv före och ett liv efter kamerorna men lillasystern växer ju trots allt in i detta helt.

  Nej det är inte oacceptabelt att anmäla sin oro till socialtjänsten. Vi ska vara glada över ett sådant system! Visst kan det förbättras som med allt annat!
  Visst är det jättedumt om folk anmäler av andra orsaker än genuin oro men dessa anmälningar klaras av relativt fort om det inte finns någon grund.

  Jag hoppas verkligen Sverige får en lagstiftning om exponering av barn på sociala medier. Allt för att skydda barnen.

  Tycker Emilia och Marcelo ska tänka till här istället för att dra på sig offerkoftan…. En anmälan hade troligtvis inte kommit in om man inte exponerat tillfället från början. Att exponera sina barn öppet på sociala medier är att bjuda in till granskning. Någon ser något som skaver och gör en anmälan.
  Tänk er för wtf på vilka situationer du hamnar i och hur DU hamnade där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *