Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

334 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vill börja med att skriva nej jag har ingen hund och har aldrig ägt en hund så jag vet inte hur sånt här går till utan detta är bara vad jag själv sett och tolkar.

  Finns ett par i mitt område med hund och jag bor precis vid en ”skog” med en gångväg som leder in vilken de flesta som bor här och har hund går förbi. Nästan varje dag hör man höga gnäll ljud och jag går ut på balkongen för undrar vad som händer? Och de är alltid dom och deras hund som dom ”disciplinerar” antar jag(?) genom att trycka ner hunden på marken. I stort sätt varje dag ser jag dom gå förbi utanför och varje steg hunden tar så drar ena ägaren i kopplet så hunden åker upp i luften, VARJE steg. Jag kanske är känslig men blir helt förstörd av tanken på den hundens liv om varje promenad ser ut sådär, den får inte lämna hennes sida en sekund verkar det som och jämt dras kopplet så hunden åker upp i luften från halsen med bakbenen kvar på marken men ändå det där rycket i kopplet konstant. Hunden verkar inte få nosa sig omkring eller röra sig någorlunda fritt. Ni som har erfarenhet av hund går det till såhär? Kan någon lugna mig att hunden inte kommer till skada?

  Har varit nära på vilja prata med dom men har förstått att hundar är lite som barn, de är känsligt att lägga sig i 🙄 men tänkte att om de är flera här som reagerar likadant som jag så kommer jag prata med dom nästa gång eller har ni tips på vad jag kan göra?

   Om du kan så försök filma när dom gör på detta viset och anmäl till länsstyrelsen. Vad det låter som så ska en hund absolut inte disciplineras på detta sätt, det låter liknande den incidenten som har skrivits om här tidigare. Den om hunddagiset som lyfte/slängde upp en liten hund i koppel för att den gjorde ”fel” i gruppen..

   Det där låter inte bra!

   Länsstyrelsen!! Inte ok.

    Håller med om att länsstyrelsen är ett bra förslag. Men vet ts vilka de är eller vilken gata de bor på (så man kan ta reda på vilka de är)? De är nämligen inga detektiver på länsstyrelsen.

   Länsstyrelsen! Djurplågeri i allra högsta grad. Du kan ringa anonymt. Försök filma eller spela in när du ser något.

   Snälla försök ta reda på vilka de är och prata med dem. Ta med dig någon om du tycker att det är obehagligt. Hunden ska inte behöva bli behandlad så. Som andra skrev så kanske du kan filma som bevis också?

   Om någon behandlar ett djur på det sättet du förklarar så är det misshandel. Att prata med personerna i fråga tror jag inte hjälper utan filma och anmäl direkt. Fy sjutton så synd om hunden.

   Snälla snälla snälla följ ovanstående råd.
   Och tack för att du bryr dig ❤️

   Mitt hjärta blöder 💔💔💔

   Tack för alla svar! Jag ska definitivt filma och försöka ta reda på vart de bor osv. Får så ont i magen när jag ser den stackars hunden!

    Varm I hjärtat att du reagerar och agerar. Du är en fin människa.

    The animal liberation is watching you!

    Jag håller tummarna för dig! Hoppas det löser sig och att dom förhoppningsvis inte får ha kvar hunden hehe

  När Bianka säger att hon pratar om Lovisa 80% av tiden (med sin terapeut), vad menar hon? Vad finns det att prata om i flera timmar?

   De lever så tätt inpå varandra så mängder antagligen. Lovisa är väl där när saker händer, i uppgång och motgång och blir därför en del av det när Bianca pratar om det?

    Lite som man pratar om sin partner? Det kan jag förstå.

     Behöver ju inte vara partner ens, räcker ju att man är med sin bästa vän konstant ett tag så blir ju hon/han en del av allt man berättar sen haha. Men ja, precis som man blandar in sin partner när man pratar.

      Haha, fattar nu!
      Sant, jag och min roomie blev som en endaste människa efter några år.

  Studentfiranden, folk i rörelse, röster och skratt i trädgårdar, folk sitter ute och äter överallt i området och vår grill är tänd så joinar dem snart. Sååååå underbart att se liv och glädje igen. Verkligen på tiden. Hoppas ni får en fin sommarkväll! 🌞

   Jag satt och väntade på att du skulle skriva något negativt som ”men ingen tänker på vården” eller ”mitt i en pandemi, hur självisk får man vara”.

   Blev glad av din glada kommentar. Är så in i helskotta trött på allt klagande, gnäll och förlöjligande.

   Ha en bra afton!

    Äsch, tänker att vi är ju mängder som tänkt på vården i över 1års tid. Dags att börja tänka på annat också. Särskilt nu med vaccin och antal sjuka sjunker. 🤷🏼‍♀️ Är det något större folksamlingar i trädgårdarna idag? Ja. Men det stör mig inte. Jag tror de flesta har tänkt till gällande covid. Vi behöver glädjas ibland också, och verkligen nu efter så lång tid av isolering ifrån varandra. Jag njuter fullt ut av att det känns lite som vanligt igen.

     Exakt!

    Ändå är du snabb på att klaga själv…

     Tycker det är relevant klagande. Topp 2 bästa sakerna när covid-19 väl är över kommer vara att slippa självutnämnda covid poliser online som sällan själv har koll på vad som faktiskt gäller och att kunna återgå till livet på riktigt.

      De har behövts, då folk i allmänhet inte alls har koll eller skött sig bra.
      På första plats när pandemin är över kommer att jag och alla andra i riskgrupp kan gå ut bland folk igen utan att riskera att dö av ett jäkla virus.

       Vart bor du där det är så illa? Här har folk i allmänhet brytt sig väldigt mycket. Är väl några få kanske som haft fest eller liknande, annars har attityden varit att följa restriktioner.

       Och räknas inte din första plats in i att återgå till livet?

        Var jag bor är irrelevant, då jag har medsystrar och bröder i hela Sverige som vittnar om samma sak.
        Det tycker du med stor sannolikhet tack vare att du inte ha behövt vara rädd i 1 1/2 år. Festerna har inte varit det stora problemet, utan att folk(de flesta) har visat noll(0!) hänsyn på t.e.x. trottoarer, cykelbanor, mataffärer, badstranden(förra sommaren)m.m m.m. De flesta har varit urkassa på att hålla avstånd och många, många har blivit förbannade när man sagt till. Jag har t.o.m. blivit misshandlad när jag sagt till. Då har jag ändå sagt till trevligt från början, men såklart varit skarpare i min tillsägelse när det inte hjälpt.
        Nu ser det ut exakt som innan pandemin. Alla tror att bara för att ett visst antal har vaccinerat sig är det fritt fram igen att trängas och hosta och nysa bland folk. Trångt överallt och de som hade munskydd tidigare har slutat med det. Nu är jag visserligen ingen förespråkare av dem, då de sprider mer smitta än vad de gör nytta bland gemene man. Igår såg jag visserligen en utanför ett äldreboende med munskydd. Det satt på hakan.

         Hur vet du att jag inte varit rädd? Du vet väl inget om mig och vilken riskgrupp jag tillhör eller? Ledsen att säga det, men samhället kan inte upphöra hur länge som helst för de i riskgrupps skull. 🤷🏼‍♀️ Det har gått 15 månader, förhoppningsvis kan vi återgå till det normala mer och mer nu.

          Hade du varit i riktig riskgrupp och rädd på riktigt, skulle du aldrig skriva som du gör…

           Att jag vill att det ska återgå mer och mer till det normala? Nähee, du motsätter dig det eller? Du vill ju bara klaga. Jag är i riskgrupp. Jag har även anhöriga som gått bort i covid-19. Men jag är också smart nog att förstå att världen inte kretsar kring mig. Möter jag någon på trottoaren tar jag och flyttar på mig. Jag handlar inte under rusningstid. Går finfint att leva. Du verkar behöva komma ut lite och känna in livet, för du verkar mest vara sur på allt och alla.

           Varför har du inte vaccinerat dig då?
           Riskgrupper har ju varit prioriterade från början.

           ”Lewis / 09:34
           Varför har du inte vaccinerat dig då?
           Riskgrupper har ju varit prioriterade från början.”

           Att man är i riskgrupp innebär inte per automatik att detta vaccin lämpar sig. Min sjukdom blir med stror sannolikhet sämre av vaccinet meddöden som följd.

          Fan.. du får verkligen 15 månader att låta som en livstid. Jag förstår att ditt liv har varit vansinnigt svårt.

           Gör jag?

         Vilka alla? Varför drar du alla över en kam för? Restriktionerna ser annorlunda ut idag och de flesta utgår ifrån dem när vi lägger upp hur vi lever våra liv just nu. Bara att acceptera.

          Alla som slutat hålla avstånd. Restriktionerna är inte jätteannorlunda nu än för ett år sedan.

         Det låter ändå att du har levt på rätt så bra ändå, badstranden, butiker mm. Man kan ju inte åka till stranden mitt i en pandemi och klaga på att det är trängsel, man ska hålla sig hemma. Jag är också i riskgrupp men har inte varit i en enda trängsel och det är trots att jag behövt fortsätta åka till jobbet som vanligt. Jag bor även i en storstad. Klagar man på trängsel och folk som står nära så är man faktiskt en av dom som skapar trängsel.

          Nej, jag skapar inte trängsel. Jag handlar 22.30, åker hem från stranden när inte folk håller avstånd. Umgås inte med någon och bor ensam, är dessutom sjukpensionär och träffar inte någon via jobbet heller. Åker inte kollektivt. Försöker cykla eller ta en promenad ibland, men det är svårt i en storstad. Detta har gjort att min hälsa försämrats avsevärt under pandemin.

           Alltså jag har läst lite här och hört så många säga att ni i princip låst i er och inte träffat en enda människa.

           Ärligt talat, det låter sjukt ohälsosamt. Ingen mår bra av det.

           Jag är inte själv en supersocial person men kan inte låta bli att tänka att hela pandemin blivit lite av en ursäkt för människor som inte är så sociala att inte behöva träffa andra.

           Jag är sinnes provocerad av människor som umgås i stora folksamlingar. Men när det kommer till folk som blir jättearga över att kompisar träffas och tar ett glas vin har jag faktiskt ingen förståelse.

           Tror det är livsfarligt att isolera sig också. Vi mår dåligt av social isolering. Det är jätteviktigt att komma ihåg i sammanhanget.

           Jag har många gånger i egenskap av att inte vara en jättesocial person känt att det är bra att vardagen (utan Covid-19) tvingar mig att vara social.

           Är så rädd för att människor får en ursäkt att vara ensamma på grund av en pandemi. Att de förlorar ett sammanhang.

           För det känns ibland som det som folk står här och slåss på barrikaderna för är absurt. Det finns ingen fara att röra sig ute om man gör det med förstånd. Att gå på en middag kan gynna välmående hos de som för övrigt är friska och inte befinner sig i någon riskgrupp.

           Vi ska alla lyssna och ta in de restriktioner som råder, men säg inte ”att jag är så duktig för jag har inte gått ut på ett år”. Låter ju ärligt talat bara sjukt farligt det med.

           Fånga lite sommardag och häng med människor på ett sätt som är rimligt.

           A, du ger mig egenskaper och åsikter jag inte har. Det är härskarteknik när den är som sämst.

   Jag blev ledsen istället för jag sitter ensam.. 🙁 slår en alltid just i juni hur lite nära vänner man har. Och ingen kille. Och familjen långt bort. Det gör ont att se alla ha så otroligt mycket kul för sig.. önskar jag kunde få vara med. Dricker vin och låtsas jag är med någon.

    ❤️❤️❤️❤️❤️

    Oh, hoppas vinet smakar gott i alla fall och att du kan få till en mysig kväll på egen hand. Du är inte ensam om att vara ensam!

    Av din kommentar kom jag att tänka på när jag låg i mitt flickrum och lyssnade på denna låt som man fick i en cd från tidningen Darling, minns ni den? Detta var ca år 2000/2001 och jag gick på gymnasiet. Låten gick: Spending Sundays in your apartment’s like a holiday for me. You drink water I drink wine, that suits me fine. I need a friend, I need some company. I need someone to share my life with. Ett par månader senare träffade jag killen som numera är mannen jag delar mitt liv och min egen familj på fyra med!

    Det finns ingen poäng med min kommentar mer än att man vet aldrig vad som kommer i livet bakom nästa krök och meanwhile får man njuta av små stunder, t ex av ditt glas vin just nu, av att det är fredag osv, skål och ha en fin kväll!

     Åååå vilken flashback jag fick av din kommentar. Var tvungen att kolla igenom mina gamla CD-skivor, och där var den ju.
     Darling Soundtrack #2. Fick upp ögonen för att av mina favvoband i när jag var runt 20 pga den . The Donnas.
     Tack för påminnelse

    Tänk på att alla bilder du ser bara är fragment av ett liv. När jag lägger ut något tar jag typ 50 bilder för att få den där bilden där allt är total lycka och harmoni.

    Det är inte sanningen.

    Du kan vara ensam trots att du är omgiven av tusen människor.

    Det hjälper inte de kvällar du sitter där för dig själv med ett glas vin men viktigt ändå att påpeka att bilder på sociala medier är konstruerade. De handlar om hur vi vill att människor ska uppfatta oss. Det är ett ögonblick av ett liv. Inte alls hur det är på riktigt.

    För på riktigt så är du absolut inte ensam om att känna sig ensam. Med det sagt så suger känslan men snälla må inte dåligt på grund av bilder som är tagna för att påskina en perfektion som inte existerar.

   Jag tycker att det är störigt och irriterande. Det är så mycket skönare när det är lugnt och tyst, och inte en massa folk överallt som inte vet hur man uppför sig.

    Såklart du gör. Alltid någon party pooper. 😊 Är ju bara några dagar och den några veckor av värme ute. Du kan ju njuta av tystnad hela hösten och vintern sen, befinner du dig i Sverige får du ju ofta våren också av tystnad utomhus.

  När ni mår dåligt/har ångest/oro vad tänker ni då för att må bättre?

   Är tre olika måenden för mig.
   Mår dåligt = lyssnar på podd eller musik. Ångest = Ingenting, finns inte så mycket som kan få mig att tänka på annat under ångest. Men har paniksyndrom, så min ångest är ganska intensiv.
   Vid oro = Pratar med någon om vad jag är orolig över. Brukar hjälpa att bolla det med någon eller bara få ur sig det.

   Andas. Tänker att det går över och att det är okej att känna alla sorters känslor. Min psykolog och jag brukar säga ”så kan det va”, med en liten axelryckning. Just nu har jag ångest. Så kan det va.
   Idag är en skitdag. Så kan det va.

   Jag har även precis skaffat hund och det hjälper att gosa med honom en stund. Han är alltid redo att mysa.

   Att det inte är så mycket att bry sig om. Tankar och känslor ba. Vem bryr sig 🤷

    En själv kanske ☺️

   Lite svårt att styra över tankarna så brukar lyssna på guidad meditation

   När jag har jag ångest lägger jag mig raklång på sängen och tänker ”det är inte på riktigt, du dör inte, det går över” om och om igen. Är jag inte hemma sätter jag öronproppar i öronen, säger att jag behöver vara ifred och sätter mig någonstans och kör mitt mantra.

   Sätter på TVn och försöker distrahera mig med det

   3 olika saker även för mig. När jag mår dåligt så är det ofta för att jag inte tar hand om mig själv så jag försöker röra på mig, äta bra mat och göra saker som jag verkligen tycker är roligt. När jag är orolig så försöker jag att så snabbt som möjligt komma fram till vad min oro beror på och se vad jag kan göra åt det. Finns det inget jag kan göra så jobbar jag på att släppa det. Jag har gad och har därför allt som oftast ångest. Mitt bästa tips är att vara i nuet och fokusera på vad som händer runt omkring dig. Ta en lugn promenad och känn efter hur luften känns mot huden, hur det doftar, vad hör du för ljud och vad ser du. Eller gör samma sak i duschen, när du diskar eller annat. Ångesten får vara där men mitt fokus hamnar på mina sinnen, tillslut tänker jag på något annat ett ögonblick och då påminns jag om att ångesten inte är för evigt.

   Kollar på amsr på Youtube.

   Tänker att jag stoppar ångesten i en låda och ställer i hörnet.

   Ringer min mamma! Är 30 + med ett eget barn men vill ändå prata med mamma vid ångest.

   Kollar på trailer park boys!

  Jag lider av hyperhidros, dvs överdriven svettning. Det är värst i ansiktet och det är extremt jobbigt på sommaren.

  Man kan behandla detta med sprutor någon gång per år och man fick tidigare detta subventionerat av staten. För några år sedan tog man dock bort det. Någon som vet om det ändå finns något sätt att få det subventionerat? Det är alltså i ansiktet och inte under armarna.

   Har tyvärr inte svar men jag svettas gaaaalet mycket på överläppen 🙁 jämt!!!!

   oxybutynin tabletter… Jag lider med av hyperhidrods. Värst på sommaren. Då har jag det på hårbotten, ansiktet, armhålan ljumskar.. svettas ingenting nu. Märkte skillnad efter en dag. Ring vårdcentralen och be läkare att skriva ut dom tabletter.

    Dom tabletterna vill man nog inte ta:

    ”Risken att få demens ökade med mängden (mätt i DDD, definierad dygnsdos) av antidepressiva (framförallt amitriptylin), urologiska läkemedel (framförallt oxybutynin och tolterodin, ej åtskilda i studien) och läkemedel mot Parkinson med ACB-poäng 3. Sambandet kunde ses redan vid användning 15–20 år före diagnosen.”

     Vad innebär det? Fattar noll.

      Att man kan bli dement av medicinen

      Kanske redan blivit dement…

   Jag skrev ett svar till dig men hon vägra godkänna min kommentar haha.

   Blir man lätt uttorkad/ törstig om man svettas så mkt?

    Nej 🙂

    JA DET BLIR MAN

   Vet en som åker till Köpenhamn och får sprutorna för att det inte erbjuds i Skåne eller något sånt.

  Ni med småbarn, vilka skor är enklast att ta på en bråkig 1,5-åring? Kardborreband eller slip-in?

   För oss funkar kardborreband.

   Testa och se vad som passar ditt barn?

    TS frågar om tips för att hen kanske inte vill köpa två olika par bara för att testa?

   Har inga egna – men 20 diamanter på jobbet! Kardborre, alla dagar. Slip in är så lätt att tappa, kardborre gör så skon sitter kvar på foten 😃

    Grymt, tack! Tar din erfarenhet och köper inte slip-ins 😅

     Haha varsågod! Usch har sett många små mini-tår uppskrapade, det gör så jäkla ont 😔 Sandaler med kardborre är toppen!

   Slip-in = slip-ut 😉

  Godkväll!
  Är det någon vänlig själ här inne som sitter inne på ett dundertips hur man hittar boende i Helsingborg ganska omgående? Dvs privata hyresvärdar, eller kanske någon som känner någon här som ska hyra ut sin lägenhet eller flytta?
  Gärna runt centrum, tågaborg, olympia, slottshöjden, ringstorp etc! ❤️🙏

   En sak jag tycker är viktigt: lära barnen att tacka andra. Tacka för maten, tacka för skjutsen, tacka för presenten.
   Stor skillnad på min uppväxt där jag lärde mig att alltid tacka för maten eller skjutsen och min sambo som aldrig behövt göra det under sin uppväxt.
   Liten grej som gör stor skillnad, att visa tacksamhet. 🙂

    Oj svarade på fel! Sorry, skulle till hen under som frågade om uppfostran

    Ja, men har du en lägenhet att erbjuda Madde?

     Nej

      Tyvärr 😔

   Oh välkommen till sundets pärla!

    Sundets pärla? 😱😅

     Ja, Helsingborg kallas för Sundets pärla 😅 En pärla i sundet😄

      Åh jaha hade ingen aning 🙈 Men tack för välkomnandet! 😍

   Energiteknik har lägenheter i dessa områden och inget kösystem.

    Tack snälla!!

   Executive Property bodde vi hos på Tågaborg innan vi köpte eget. Och de har nere i stan också. Tror de har större lägenheter tillgängliga ganska omgående.

    Tack för tips!!
    Verkar dock endast vara uthyrning av lokaler och kontor när jag googlar på det? 😔

     Jodå, de har lägenheter på några av de adresserna i alla fall. Vi har bott på en och har en kompis som bor på en annan av dem. De äger hela husen och vill väl hålla låg profil med lägenheterna kanske.

      Okej tack! Ska kolla med dom!

  Tips på sängkläder av HÖÖÖG kvalitet? Inte den där hårda linne känslan som ”alla” har. Gärna något svalt och jävligt skönt. Vad är de gjorda av och var kan man köpa de? 😆

   Jag älskar H&Ms! Tvättad bomull är super😍

   Om bomull: gillar mitt underlakan från Alva linen. Även funderat på Juniper.

   Föredrar dock sängkläder i linne pga svala och sköna. Har från Hemtex som är sköna men är inte klippa/sydda i trådriktningen så vrider sig till förbannelse. Vill prova Lin living istället men är för snål

    Älskar Lin living.

   Mille Notti. Finns på NK och de har sommarrea just nu 🙂

   Har provat mille notti och alla andra ”hotellakan” men de är inget jämfört med Rivolta Carmignani (sjukt svårt namn så jag fick titta på lappen på örngottet 😅). Beställt från e-handel som heter Eric och Gustav eller något liknande. Googla det så hittar du! 👌🏼

  Tips på uppfostran?
  Saker man kan göra för att få lydiga/artiga/respektfulla/goda barn?
  Typ vett och etikett tips som ”skäll inte på ditt barn om bla bla utan gör såhär så föratår barnet att du inte bla bla bla”.

   Var en god förebild.

   En sak jag tycker är viktigt: lära barnen att tacka andra. Tacka för maten, tacka för skjutsen, tacka för presenten.
   Stor skillnad på min uppväxt där jag lärde mig att alltid tacka för maten eller skjutsen och min sambo som aldrig behövt göra det under sin uppväxt.
   Liten grej som gör stor skillnad, att visa tacksamhet. 🙂

    Japp, håller med! Det ska jag ta med mig 🙂

   Om du vill ha artiga, respektfulla och goda(?) barn så ska du behandla de på det sättet. Att tvinga ett barn till lydnad formar inte en person som har respekt för andras åsikter eller tankar (eller sina egna).
   Jag vill inte ha lydiga barn utan barn som ifrågasätter och tänker själva, barn som har upplevt respekt och är van vid att det är så man behandlar andra, artiga barn som har lärt sig det av oss föräldrar för att vi visar hänsyn, tackar, hjälper och inte talar illa om andra.

    Har du mer konkreta tips? Allmänt hyfs hoppas jag att jag redan besitter 🙂

     Jag tror inte att det finns direkt konkreta tips iom att alla barn och vuxna är olika. Men jag tycker att ett av det viktigaste man kan göra för sina barn är att kunna säga förlåt (utan ett ”men”). Låta de testa utan att rätta och om något blir fel eller går sönder så utgår man att barnet gjorde så gott hon/han kunde. Ge dom utrymme att få bestämma själva (rimliga gränser) och ge dom mycket tid och kärlek och se det/barnet aldrig som ett misslyckande för att de inte uppfyller ens krav. Alla barn beter sig ibland respektlöst, oartigt eller elakt men det betyder inte att barnet ÄR sånt.

    Tror det här tänket hr skapat alla ouppfostrade barnungar som finns överallt

     Haha visst, mina barn är äldre nu och de är respektfulla, snälla, artiga och ärliga. Vi kan prata om allting och har en fin relation.

   Visa artighet mot andra, var noga med att påpeka att barnen ska göra rätt och gör det med dem, inkludera dem tidigt i hushållsarbete*, lär dem respekt mot naturen och djur

   *gör det till en lek, att man får lekdiska, tävla vem som städar snabbast osv

    Bra tips! Tack. Min dotter älskar att ”diska” haha! Vill att de lär sig plocka undan efter sog, tacka gör maten, hålla ordni g på sina saker är etc.

   Till små barn. Säg tack varje gång barnet räcker dig någonting och när du själv ger barnet något. Att tack sitter i ryggraden är väldigt trevligt.

   Tycker sånt är överskattat. Satsa på att ge barnet bra självkänsla istället (eller först, iallafall). Jag blev väldigt ”väluppfostrad” och var ett artigt barn, men mådde inte så bra inuti.

    Självkänsla är väl ändå något som kommer senare? Ouppfostran verkar omöjligt att lösa i vuxen ålder.

     Alla människor föds men en BRA självkänsla, det är inget som kommer sen utan den kan bara bevaras eller förstöras.

    Det ena behöver väl inte förta det andra? Med artighet och hyfs kommer du oerhört långt, vilket garanterat kommer ge bättre självkänsla då människor tenderar att tycka om folk som är artiga och trevliga.

    Men herregud det här med att inte må bra. Du kanske mådde dåligt av hundra andra anledningar än att dina föräldrar uppfostrade dig

     Barn har inte så många andra anledningar är må dåligt utöver den värld och miljö som föräldrarna skapat åt dom.

    Det ena utesluter ju inte det andra. Att vara artig och trevlig gör samspelet med andra så mycket lättare, du behandlas bättre av andra och det leder ju i sig till bättre självkänsla. Jag fick inte med mig de vanliga sociala koderna, typ tacka för maten (föräldrarna tyckte väl inte att det var nödvändigt hemma liksom) men då blev jag lätt osäker i andra sammanhang. Nöt in sådana saker så det sitter i ryggmärgen, att hälsa, tacka, erbjuda hjälp och se folk i ögonen.

   Våga själv erkänna när du gjort fel. Typ ”nu gjorde jag det här mot dig och det var fel, förlåt. Det var inte okej”
   Prata om respekt, tex, jag pratade tidigt med mitt barn om hur man agerar när det tex är yngre barn på lekplatsen. Och nu som 5 åring är hon oerhört tålmodig och hjälpsam mot de yngre vid lek.

    Supertips, tack!!! Önskar att min mamma gjort så.

   Läs Jesper Juul och Petra Krantz Lindgren <3

   Jag har uppfostrat tre nu vuxna söner som fick härja ganska fritt hemma (Vi bodde på landet utanför Stockholm) men viktiga regler var att ALLTID tacka för maten, presenter och julklappar och att ALLTID vara artigaoch trevliga de få gånger vi var ute och åt på restaurang. Vanligt folkvett helt enkelt. Hur svårt kan det vara?

   Små barn och barn överlag använder till stor del modellinlärning som verktyg för att lära sig saker/beteenden/vanor, tänk lite utifrån principen ”barn gör inte som du säger utan som du gör”. Ytterligare något jag fått lära mig i min utbildning (psykolog) är att små barn/barn i större utsträckning registrerar och tar till sig beröm framför bannor eftersom barnets unga och delvis oformade hjärna utgår från att de kommer göra fel i sitt utforskande och därmed reagerar starkare på när de får veta att de gjort rätt istället för fel (att få höra att man gjort rätt är avvikande i barnets situation, typ). Så jag skulle tipsa om att vara en modell för barnen, de kommer ta efter ditt bemötande, om du passar tider, om du plockar undan disken, om du hälsar och tackar, osv, samt berömma barnet vid önskat beteende eftersom detta kommer fastna i huvudet mer än om du påpekar när de gör fel! Ett annat tips är att läsa vidare om Baumrinds föräldrastilar för att få en bild av hur olika föräldrastil kan ge olika utfall på ett generaliserat sätt!

  Kan man få svar på covid-test på en lördag?

  Min sambo har fått corona och jag väntar tålmodigt på mitt svar. Enligt smittspårningsenheten ska jag vara hemma till på tisdag, men om jag är positiv, måste jag bara hemma i 7 dagar till då? Förstod inte riktigt hur det var jag skulle göra. Men det märks väl. Skulle börjat mitt sommarjobb nu på tisdag men det blir uppskjutet…😔

   Jag fick mitt inne på 1177 en lördag.

   Min mamma har fått svar på en lördag vilket jag har tyckt varit lite konstigt 😅

    Inget konstigt, svaret kommer när de har det. Negativt inne på 1177, är det positivt ringer de upp, även över helgen. Är ju för att minska smittspridning.

     Trodde faktiskt inte man fick det men det är ju såklart logiskt att det är så med tanke på att dem inte vill att man ska ut i samhället under tiden man väntar svar😅

      Sjukvården osv jobbar ju alla dagar, de tar ju inte alla ledigt bara för det är helg

       Jo det är klart, tänkte dock att labben kanske är stängda på helger 🙂

        M, alla labb som hanterar prover har aldrig stängt. Hur skulle det se ut ? Sjukvården jobbar 24/7. Dock är inte alla provsvar akuta, eller inte kan analyseras så snabbt man kunde önska. Tex PAD prover. Men ditt provsvar kommer komma snabbt

      Om du misstänker covid och har testat dig ska du dock isolera dig och invänta svar. Inget rännande på stan fram tills svaret kommit! 🙂

       Nej det är lugnt, jag har varit hemma sen min sambo blev sjuk!

      Fick mitt svar på nyårsafton vid 22-tiden haha

     Nej, det är nog egentligen inte konstigt i och med situationen vi befinner oss i 🤔 Är nog van att behöva vänta länge på sånt pga bor på landet och det mesta tar längre tid.

     Här ringer de inte upp och meddelar utan man får svar på 1177 ifall man har Corona. Sedan efter en dag kan smittspårningen ringa upp, men det har varit så sjukt många som fått Corona här under våren så det är inte alltid folk blivit uppringda.

   Ja precis, 7 dagar räknat från provtagningsdag om du ej har symtom. Har du symtom gäller 7 dagar from dagen efter du fick de första symtomen. Obs, minst 7 dagar (du ska såklart vara symtomfri 🙂)

   Om du är positiv ska du vara hemma tills du är frisk och sen 2 dagar extra. Men du måste ha varit hemma i minst 7 dagar allt som allt 🙂 Så även om du känner dig frisk efter 3 dagar och tänker att du då kan vänta 2 dagar så måste du ändå vänta så du har varit hemma 7 minst

    Okej! Ja det blir ju lite krångligt för mig då jag är helt symptomfri 😱

     Har precis varit med om exakt samma situation. Min sambo testade positivt (utan symptom), jag fick åka hem från jobbet den dagen han fick svar. Sen vänta 3-5 dagar innan jag fick testa mig. Fick svar på en lördag att jag var positiv så då blev det 7 dagar till hemma, helt utan symptom. Det var inte roligt och kom väldigt olämpligt i tid men det gick bra👍🏼🙂.

   Fick svar på en lördag😊

  Camilla, är det meningen att varje kommentar man lägger ska vara i modd och godkännas innan du publicerar dem?

   Nej

    Varför blir det så för mig då?

     Ditt ip-nummer sitter i modd sedan gammalt tydligen.

  Hade köpt en fin klänning till en examensceremoni. Postade en bild och fick en kommentar där en kompis frågade om jag var gravid för att man kunde se en bula. Nu börjar det :)))))

  Bytte om direkt till en annan outfit och den klänningen bär jag inte igen 😩

   En kompis skulle för det första inte säga så o för det andra hade du talat om för en vän om du var gravid.

   Tycker du ska gå in på din kompis konto på t.ex Instagram eller FB o ställa samma fråga får hon se hur kul det är.

   O så tar du på dig klänningen för DU gillar den och klär i allt! 🤩🥳🌸

    Nej nej, va mogen istället och ge inte ”tillbaka”. Däremot borde kompisen för lära sig att man inte frågsr sånt

   Känner igen det där. Varje år så ska NÄSTA ÅR BLI MITT ÅR! Jag ska vara smal, brun, fixad, självsäker osv.
   Men varje år väger jag mer, känner mig tröttare, blir mer apatisk och ger upp mer och mer.
   Men i år ska jag må bra, trots alla extrakilon. Mitt ansikte är 10/10 trots att kroppen kanske är 6/10.
   (Menar 10 = jämfört med mig själv, inte andra).

   Fokusera på allt fint och bra, för det fins säkert massor.

    Fast gör något åt det istället så slipper du må dåligt. Träna hela vintern och var sund så kommer du må mycket bättre när sommaren väl kommer, både i kropp och själ

   En kompis säger inte så. Helt orimlig kommentarer

   Men nej. Så trött på folk som kommenterar sådär. Om jag var gravid och ville att du skulle veta så hade du vetat liksom. Dessutom vem fan kommenterar på en bild?! Bär klänningen, jag slår vad om att du är jättefin! Din ”kompis” bör du inte ”bära” igen om något.

   Men usch vad elakt! Varför gör vissa så?

   Jag har en vän som fått dille på graviditet. Om jag tackar nej till ett glas vin eller är trött frågar hon hysteriskt ”åh åh är du gravid?!”… Kan man inte vara få vara, utan detta tjat? I många år ville jag inte ha barn och nu kan jag tänka mig det lite längre fram, men tycker ändå hela frågan är så privat. Om jag och min man planerar sådant inom kort så vill jag inte känna någon annan lägger sig i det… Det är mellan oss två.

  Såg på Instagram att Sanna och Maja umgicks för första gången på över ett år. Kan stridsyxan vara på väg ner?

   Jag orkar inte…

    Haha, detta kommer upp varje gång🙂

    Så skönt att fler än jag tröttnat på all negativitet och allt gift i det här kommentarsfältet 🥴

  Tycker ni det är rätt eller fel att ändra åsikt i ett förhållande?
  Tex, jag har en stor tatuering på armen som skulle bli en sleeve men som aldrig blev av. Träffade min partner som inte gilllar tatueringar så det las på is.
  Funderade på att lasra bort den ett tag men insåg att den är för stor att ta bort.
  Nu har jag, 6 år senare, blivit sugen på att fortsätta min sleeve eller åtminstone göra något fint runt min nuvarande för att jag helt enkelt vill vara bekväm med att visa min arm.
  Min partner tycker att det är förfärligt och att han ”köpt grisen i säcken”.
  Ett axplock bara av en åsikt jag ändrat, har såklart fler.
  Vad tycker ni?

   Klart man får! Man utvecklas ju hela livet och ibland växer man ihop och ibland ifrån varandra. Vissa grejer kanske man inte älskar med sin partners förändringar men ändå kan leva med och ibland kanske det blir en för stor sak och då kanske man får lämna.

   Jag hatar tatieringar men det är din kropp och du gör det du mår bästa av.
   Visst, kag hade blivit skitledsen om min man skaffade sleeve men det är hans kropp så jag säger att jag tycker att det är onödigt 1 gång (om han ber om min åsikt) sen får han avgöra vad han vill göra.
   Dock har han abstått från en sleeve pga att jag tycker att det är fult. Han vill ju att jag tycker att han är snygg men det är ändå han som bestämmer.
   Jag färgade tillbaka håret från blondt till svart för att han tyclte om mitt svarta hår mer. Säg vad ni vill men jag vill vara snygg i min mans ögon och det vill han också. Men beslutet är ändå ens eget så gör vad du vill 🙂

   Jag tycker det låter som att du ändrat din åsikt pga honom. Vem är han att bestämma hur du ska se ut? Han låter riktigt onice.

   En sådan ytlig sak som en tatuering kan jag tycka en partner INTE ska lägga sig i. Du är ju samma person med eller utan så varför haka upp sig på det så mkt? Påverkar inte ert liv ihop.
   Däremot när det gäller vissa hobbies och intressen så kan man ju påverkas på ett djupare plan? Har en vän vars fru plötsligt blev otroligt biten av tävlingscykling eller om det var triathlon. Nästan varje helg var hon iväg på träning eller tävling och det tärde mycket på relationen när de förr alltid spenderat helgerna ihop. Han försökte prova på att cykla och så men hade inte intresset i sig så det höll inte i sig. Slutade med att hon bondade ordentligt med en man hon tränade med och ja resten kan ni gissa. Ibland utvecklas man lite för mycket isär och det är nog större än en tatuering eller hårfärg tänker jag…

   Man fortsätter ju att utvecklas och ändras hela sitt liv. Om din partner inte gillar tatueringar får han antingen acceptera att du nu kommer skaffa en, eller så får han göra slut med dig om han inte klarar av det. Du borde leva ditt liv som du vill oavsett. (Lite hårddraget, men du fattar poängen)

   Jag ogillar tatueringar och har sagt det till min man som funderar på att göra en. Om han sen tar hänsyn till min åsikt är upp till honom. Jag skulle ju inte direkt jubla om han gjorde tatueringen men älskar ju inte honom mindre även om han gör något som ser oattraktivt ut i mina ögon. Likväl har jag varit sugen på att klippa page någon gång men han tycker jag är finast när jag har långt hår så då har jag tagit hänsyn till hans åsikt😎 är relativt säker att han älskar mig lika mycket om jag klippt det ändå. Men jag blir glad av att vara attraktiv för min partner. 🙂

   Nej men herregud, du är inte hans egendom.

   tack för era svar!
   Nu tog jag ett ytligt exempel kanske men har ett annat som kanske är lite mer objektivt.

   I början av vårt förhållande tyckte jag det var extremt konstigt att som tjej gå runt utan bh så man såg bröstvårtorna genom tröjan. Nu tycker jag att alla får göra va fan dom vill, jag personligen kanske inte kommer anamma den trenden men jag skiter fullständigt i om någon annan gör det. Min partner tycker att det är helt sinnesjukt att gå utan bh som tjej och motiverade det med att tjejers bröst och bröstvårtor är något som män tänder på och således borde skylas.
   Jag höll såklart inte med för vafan liksom och då tyckte han att jag gjort en 360 i mina åsikter och värderingar.
   Är det en konstig åsikt att byta sida i?

    Nja, det är väl inte konstigt. Typisk åsikt som kvinna att ändra sig i med åldern; hur andra kvinnor ser ut och klär sig blir man mer accepterande i när man blir äldre tror jag. En annan trygghet i sig själv. Däremot är det väl rätt obehaglig åsikt av din partner att kvinnor ska skyla delar som män tänder på. Kan vi ju alla börja bära burka då.

    Han verkar lite oskön helt ärligt :/ Jobbigt att han verkar vilja bestämma/har massa åsikter om vad andra gör med sina egna kroppar.

    Nej, det är ju inte som att du blivit nazist eller nåt precis.. De där
    åsikterna påverkar ju inte ert liv tillsammans. Man utvecklas ju, man får ändra åsikt. Han reagerar på förändringen men han borde inte reagera negativt? Trodde han att du skulle tycka exakt samma om allting hela livet?

     Pojkvänner kommer och går, tatueringar består. Nä men skämt åsido du hade tatueringar när ni träffades detta kan omöjligen komma som en chock för honom. Att han leker att han inte va beredd på det låter bisarrt, du gör vad du vill med din kropp så länge du inte tatuerar in typ hakkors eller andra kränkande grejer så borde han ba va tyst. Han behöver inte älska allt du gör men han behöver inte heller yttra sin åsikt.

   Haha vadå grisen i säcken? Vad gör han om du går upp/ner tio kilo? Byt lås när han har sitt /rakar sig så säger du att nä det här var att köpa grisen i säcken så han får lära sig🤟🏻😄

    Har låtit sitt skägg växa ut/rakat av det 🥲*

  Satt i bilkö med sambon idag när han skulle kolla en grej på mobilen, när han låste upp råkade jag se en massa hjärtan han han skickat till och fått från en tjej (som jag tror är en av hans anställda på jobbet). Jag brukar inte vara känslig, vi har ändå varit tillsammans i 11 år och har 3 barn, men jag kan inte släppa det. Vad ska jag göra? Brukar man skicka hjärtan till någon man är chef för? Eller övertänker jag bara allt och borde glömma det? Det känns inte som jag kan konfrontera honom heller, då lär han ju bli arg för att jag ”tjuvkikat” på hans telefon..

   Jag tycker att det är självklart att du kan fråga om det. Du jag råkade se massa hjärtan på din telefon i bilen… Om han blir arg så är det ju ett dåligt tecken tänker jag.

    Ja jo jag kanske helt enkelt ska göra det. Har lust att bara gå igenom hans mobil när han inte ser (nej jag kommer inte göra det), är rädd för att oavsett vad svaret blir så är det inte bra för vår relation. Vi har haft det tufft och jag trodde vi var igenom det, men nu vet jag inte längre. Att jag ens överväger att han ska vara otrogen kanske är ett bevis på att tilliten inte finns och att det är dags att bryta upp en gång för alla.

     Varför är det så tabu att gå igenom ens partners (sedan 11 år + 3 barn) telefon?
     Min man och jag använder varandras telefoner hela tiden, inte för att snoka utan typ spela spel, kolla varandras storoes och svara om den andre är i duschen eller så.

     Fattar inte varför telefoner är så privata? Är man tillsammans, har barn och ett liv då ska det inte finns så många hemligheter, tänker jag.

     Snoka, säger jag.

      Håller med!
      Jag har själv avslöjat en otrogen pojkvän för många år sedan då han glömt logga ut från Facebook på min laptop. Kände mig så skyldig men när jag såg en vän till honom fråga hur hans relation med mig gick kunde jag inte låta bli att invänta hans svar. Är riktigt glad för det då jag var så kär i honom att jag annars aldrig hade insett sanningen.

       Oj, skickade för snabbt… 🙂 Idag har jag en partner jag litar på till 110% och skulle inte ”snoka” då jag verkligen inte behöver det. Men ändå har jag inga problem med att använda hans telefon för att googla något eller liknande. Känns självklart att vi inte dröjer något för varandra som gifta utan delar på sådana ting. Hade tyckt det var märkligt om han plötsligt tyckte hans mobil eller dator var off limits för mig…

       Vad svarade han då?

        Att han sagt till mig det var seriöst och på riktigt men egentligen var han bara ute efter att ligga och flirtade med andra tjejer vid sidan av mig. :/ Riktigt arsle.

      Det är inte ett jättebra tips. Har man ett bra och fungerande förhållande ska man inte behöva kolla igenom en annans telefon. Hade min sambo gjort det så hade jag tyckt att han inkräktar på min integritet. Och det är inte för att jag har massor av hemligheter som jag vill hålla borta från honom, utan när man lever så tätt som vi gör så är det bra att man får ha något eget och privat.

       Vadå eget? Det är appar, inte en drömjournal.

       Jo, mår man dåligt eller har en dålig känsla då kollar man. Vägrar han då är det inte så svårt att lista ut varför. Om han har 0 att dölja och ändå vägrar ge sin oroliga partner sinnesro då är han inget att ha.

        Ja, det finns eget i min mobil. Skulle du vilja att din partner läste din dagbok t.ex? Man får ha privata saker i förhållanden. Jag vill inte kolla genom min sambos mobil även om han skulle vara okej med det. Han får lov att ha privata saker i den som inte jag känner till. Till exempel anteckningar, dagbok eller vad som helst. Varför måste man dela allt med sin partner?

         Men du skrover väl inte med andra människor i din dagbok? I telefonen finns konversationer och om jag är orolig över att min partner skrover olämpligt med någon, då kollar jag. Det är inte lika harmlöst som en dröm där han aävarit otrogen, detta är på riktigt och ska tas på allvar.

          Om man måste kolla igenom sin partners mobil så har man ett kontrollbehov. Det är toxic. Misstänker man otrohet så ta snacket. Våga konfrontera, be han visa konversationen. Folk är inte så bra på att ljuga oftast som dem tror.

           Hon kanske inte vill att han sk veta att hon har så hemska tankar om honom. Jag hade blivit jätteledsen om min man fått för sog att jag bedrar honom.
           Det är bättre att hon kollar, om det inte finns något så behöver han inte veta. Varför konfrontera honom och skapa osämja över något som kanske inte ens finns.

         Men du missar ju målet här. Saken är att personen har sett hjärtan, skickade från en annan person. Det är väl klart som attan att man ska kunna ifrågasätta det? Bara genom den handlingen så har han förlorat rätten till ”privata saker”.

         Man bör inta ha privata konversationer med en annan tjej där hjärtan skickas dock. Dessutom en anställd och privat mobil?
         Jag är singel men inte lika singel som vissa gifta män..

       Nej man ska ju inte behöva gå igenom någons telefon. Däremot ska man kunna låna partnerns telefon för att kolla vad klockan är, kolla ett meddelande om den andre kör bil tex. Tycker jag.

      Fast det kan ju vara vänner som vill ha hemligheter för din sambo?
      Om jag berättar något i förtroende för min vän skulle jag bli hemskt sårad om kompisens partner inte bara läste meddelandet, utan till och med svarade?!?!

       Kan man inte hålla sina egna hemligheter hemliga då kan man inte begära av andra att hålla dem hemliga åt en.

       Dessutom såg ts hjärtan, det är lite skillnad.

       Jag skulle inte alls känna så! Sambon, gifta, partners går alltid före vänner. Jag utgår från att alla mina vänner delar allt med sina respektive. Skulle absolut inte bli sårad av det! Det finns ingen relation som är så nära, som den mellan älskande.

      +1 på den!! Snoka!

      Hade blivit arg om min kille snokat i min telefon. Den är min. Jag har inget att dölja, och absolut att han kan svara om det ringer om jag ber hnm. Annars får han låta bli, den är min. Vi delar allt annat, nåt vill jag ha som är mitt.

       Man kan du föratå att han böir misstänksam om du får en mass hjärtan av en kille???

       Men snälla. Jag hade inte blivit arg. Om min sambo trodde jag var otrogen och blev lugnad av att kolla efter i min telefon så be my guest.

     Låter som att du redan gett upp på ert förhållande så då är det nog ändå bäst att lämna.

      Nej jag har inte gett upp, jag trodde vi hade lagat det som var trasigt men det här fick jag att tvivla. Hade jag gett upp hade jag lämnat för länge sen.

       Du skrev ju själv: ”Att jag ens överväger att han ska vara otrogen kanske är ett bevis på att tilliten inte finns och att det är dags att bryta upp en gång för alla.”

       Låter som att du egentligen vill lämna honom.

        Då får du tolka det så, men nej jag vill inte lämna honom men det kanske är så det måste bli om jag inte känner att jag kan lita på honom. Helst vill jag leva resten av mitt liv med honom.

     Tycker nog du kan gå igenom telefonen med dessa misstankar/bakgrund. Många med din story och känslor har fått rätt när de kollat…

   Men du har inte tjuvkikat! Som du säger så råkade du se det av en slump. Du kan gott fråga – det hade jag gjort. Och om det inte är något så kommer han svara sakligt och kunna visa dig konversationen om det skulle behövas.

    Ja, precis! Har han inget att dölja kan han visa dig hela konversationen,vill han inte det så kanske det är något lurt.

   Jag hade frågat! Annars blir det en stor jobbig sak du tänker på. I mitt team på jobbet skickar vi massa hjärtan till varandra på Slack, även till och från chefen, vet inte riktigt varför men det är så vi kommunicerar. Typ om någon hjälpt en med en jobbgrej så ba ”tack!!! <3 <3 <3". Så det kan verkligen vara harmlöst.

    Jo men det jag reagerade på var att det dels var en tjej som är nyanställd (har jobbat max en månad) och att det var på hans privata telefon och inte jobbtelefonen. Jag har inte ens min chefs privata nummer och då har vi jobbat ihop i flera år 🤷🏼‍♀️ och jag vet att dom är rätt strikta på hans jobb med att just lämna ut privata nummer pga sekretess..

     Ahh, jag förstår. Jobbigt 🙁 Hoppas att ni kan prata om det och att han har en bra förklaring!

     Ajdå – det lät oroväckande. Jag hade också blivit nojjig.

     Det låter inte bra tyvärr… Fråga honom och be honom visa, har han inget att dölja lär han väl göra det? Eller bara kolla själv, om det är lättare.

   Efter 11 år kan man absolut fråga om det. Jag hade bett att få se hela konversationen faktiskt.

    Eller fan ta telefonen och kolla själv.

   Du har gett honom 11 år av hela dig, du har dessutom gett honom 3 barn.
   Du har ALL rätt i världen att gå igenom hans telefon.

   Skit i kommentarer som ”gör det inte”, OM det kan rädda dig från att investera ännu mer i något han inte värderar, är det värd det.

   Mvh Hon som gick igenom telefonen och ALDRIG ångrat det, för hade jag inte gjort det hade jag gift mig med honom och satt barn till denna värld, han hade fått mer än 4 år med mig. Spendera din tid med någon som är värd det, inte någon som går bakom din rygg och inte respekterar dig, ert förhållande eller era barn.

   Alltså, OM han är otrogen så skulle han troligtvis inte erkänna det. Det är för mycket på spel. Det är så otrogna fungerar. Fråga honom inte, kolla utan att han vet. Jag personligen skulle inte bry mig om min sambo kollade igenom min telefon någon enstaka gång, jag har ingenting att dölja.

   Jag säger inte att din man är otrogen, men jag känner t ex en man som har två barn och ska gifta sig som legat med två kvinnor på sitt jobb. Han kommer aldrig berätta detta för frun och KOMMER att genomföra giftermålet. Så, att fråga och tro att personen kommer erkänna är naivt.

   Anledningen till att jag inte vill snoka i hans telefon är för att jag alltid haft ett galet kontrollbehov och vill kunna ta kontroll över det och snokar jag känns det som jag släpper efter. Men den här gången kanske det är befogat. Nästa gång jag får en chans ska jag nog titta, bara för att se vad det är de skriver om. Han är dock väldigt tajt med sin mobil så får se när han släpper den utom synhåll i nån minut 🙄

    Uppdatera när du kollat. Att han håller hårt i mobilen är ju med ett tecken på att han lever mycket genom den och vad innebär det lixom?

    Ibland har vi kontrollbehov av en anledning

   Alltså vad har folk för förhållanden egentligen? Att man inte kan fråga vem som smsat efter 11 år? Herregud, du gör det lätt för honom om han nu är otrogen. Jag hade krävt att se vem det är från direkt, det har inget med ”integritet” att göra alls

    Det var kanske inte läge att ta det i bilen med tre ungar i baksätet 🤷🏼‍♀️ sen kommer man hem, det ska lagas mat, en ska på fotboll, det ska duschas, det ska nattas och hela balunsen. Men tack för att du lägger allt ansvar på mig och inte honom om han nu är otrogen!

     Kolla igenom hans telefon när han sover. Gå in på toaletten och ta screenshots som du skickar till dig själv på det som är anmärkningsvärt.
     Det gör inget om han ser att du skickat dom till din telefon, invänta sen att han kryper till korsetoch då dumpar du den jäveln. Hårt och brutalt

   Jag skulle nog säga att jag såg det av en slump vilket är sant, säga att jag var orolig och undra om han vill visa konversationen för mig så att jag inte behöver vara orolig. Säg att du inte ville snoka pga intergritet men att du litar på att han vill vara öppen för att lugna dig. Då uppträder du verkligen moraliskt korrekt och det kan ge dig styrka i denna situationen. Annars kanske ni hamnar i ’men du snokade du har kontrollbehov blabla’ så blir det liksom att han har något att vara arg på tillbaka.

   Skulle fråga. Kan ju vara att hon skickat en bild på sin nya hundvalp typ.

    Till sin chef på privata mobilen??? Sorry så naiv får man inte va..

  Vill bara säga att jag är kär, det är besvarat och det känns så fint <3

   Grattis! 🥳💕

    Tack 🥰🥰🥰

  Kan någon hjälpa mig klura ut ”en känd svensk visa” från dessa omkastade ord? 😂

  A A V R I S G N E D V V N S Ä V D I N I

   Visa vid vindens ängar

    Trodde det var den visan också. Men det är 4 st V 🤯 Bara 3 st i det namnet.

     Det är helt klart ett för mkt v som smugit in där. Jag ger mig tusan på att det inte är ngn annan låt.

   Visa vid vindens ängar!

  Behöver tips på bröllopspresent! Något som uppskattas och faktiskt kommer till användning, vill inte köpa det typiska som vinglas eller så. Gärna under 1000-lappen.

   Dricker dom vin? Isåfall kan du köpa en fin flaska som dom kan lagra i 10 år till 10 årsjubileumet.

   Skärbräda med parets namn ingraverade!

   Presentkort på SPA-hotell!

   En snygg brandsläckare fick vi och det var verkligen uppskattat! Kul, omtänksamt och användbart!

    Efter att grannens hus brann ned till grunden för en månad sen svor jag och syrran på att vi skulle ge varandra brandsläckare i julklapp

   Bor dom i hus? Äppelträd eller annat fruktträd.

  Hallå, finns det någon som är bra på genus här inne och kan förklara en sak för mig. Jag har en dotter och en son och jag försöker verkligen behandla dem lika (killen måste inte vara tuff etc). Men om jag väljer att inte klä min kille i rosa, blommigt osv, hur påverkar det honom negativt? När han är stor nog att själv välja kläder kommer jag inte ha några som helst invändningar.

   Det påverkar inte honom negativt alls så länge han inte själv uttrycker att det är just blommiga, rosa kläder han vill ha på sig.

   Att tvinga på honom blommor och rosa gör honom inte till en snäll kille. Att låta honom välja själv ger honom dock ett bättre självförtroende.

   Fundera på varför du väljer att inte köpa rosa till honom. Undermedvetet tänker ju många att det är en ”tjejfärg” som inte passar på killar, vilket blir lite som att det rosa är sämre och därför inte passar på en kille, som ju är bättre. För tjejer är det ju helt okej att klä sig i ”killkläder” men killar kan inte klä sig i ”tjejkläder” på samma sätt för att man antingen undermedvetet eller medvetet ser ner på det. Om du vill ha genustänk skulle jag köpa alla möjliga kläder till alla barn, oavsett färg eller modell och sen bara låta de välja. Klart de kommer influeras av annat än föräldrarna också, men då har du ju inte från början exkluderat en viss typ av kläder.

   Det påverkar självklart inte honom negativt, varför skulle det göra det? Om du tvingar på honom rosa och blommigt utan att han själv vill det så kommer det dock såklart att påverka honom negativt.

   Om man vänder på det – varför vill du inte klä honom i rosa och blommigt? Och varför vill du klä dottern i rosa och blommigt?

    Skulle kanske förtydligat det, jag gör det helt medvetet pga att jag ser det som tjejiga kläder. Men varför är det så illa att tycka att det är ”tjejkläder” och därför välja bort det? Skulle aldrig neka honom att klä sig som han vill när han kan börja välja, min dotter väljer gärna kläder med bilar och traktorer och jag älskar att hon har en vilja.

     Lite längre än så kan du väl tänka? Vad skulle vara så farligt med att klä din son i rosa egentligen? Att upprätthålla detta med att killar ska ha blått och tjejer rosa känns så himla förlegat.

     Läste om en liten pojke på 1,5 år som blev utskrattad av de äldre pojkarna på dagis för att han hade klänning på sig. Vore toppen om alla föräldrar försökte motverka sådana beteenden!

      Men snälla, låt ungen bestämma själv vilka färger han vill ha på kläderna. Det är ju stört att tvinga på honom något utan att fråga vad han själv vill.

       Verkligen stört att klä bebisar och småbarn utan att fråga vad de vill ha på sig 🙄

       Varför är det att ”tvinga” på honom en blommig tröja men inte ”tvinga” på en typ traktortröja? Mina barn är 3 och 4 och bryr sig noll om vilka kläder de har.

      Ja jag vill ju tänka längre! Annars hade jag ju inte bett om att bli upplyst?

   Det påverkar honom inte såklart negativt om du väljer bort rosa och blommor, men det kan vara ett sätt att få honom och andra att förstå att alla färger är till för alla. Att färger från början inte är ”stämplade” som något poaitivt/negativt.

   Oavsett hur man klär sina barn är väl målet ändå att det inte ska skapas snack likt ”blääää roooosa, flickfärg. Jag vill inte ha det mamma” dvs att rosa = dåligt för att det förknippas med flickor.

   Så tänker jag, om det får dig något klokare hehe.

    Ja tack för detta! Och såklart att han inte ska se det som fel om en pojke på förskolan i framtiden har något rosa på sig. Nu blev jag klokare. Kan vara så att min amningshjärna kombinerat med sömnbrist gör att hissen inte riktigt går ända upp när jag funderar över lite djupare saker än vad vi ska äta till middag

     Jag tycker att det är fint av dig att våga reflektera om det! Jag tror många lätt hamnar i ett normhetsspår utan att fundera nämnvärt över det. Någonstans måste man ju börja, hur enkel tanken än må vara ☕

   Om han inte får alternativet att ha blommigt/rosa, så indirekt kan han tolka det som att det inte är lämpligt eller okej för dig. Han lär sig att pojkar inte får använda det, även om du är öppen kring det. Men du lär honom det redan nu, och när han är stor nog att välja själv så kanske han inte vågar eftersom han är uppväxt så.

    Ja tack!

   Samtiden. Omöjligt att avgöra om folk skojar eller är allvarliga.

    Jag är helt allvarlig. Och omöjligt för mig att avgöra varför jag skulle skoja. Kanske bäst att gå och lägga sig

   Nej för att killar är killar och kvinnor är kvinnor lika bra att han får lära sig det i tid så han inte får en chock över att han faktiskt är man när han blir 18

  Har LadyDahmer och Oscar gjort slut?

   Varför tror du att de skulle ha skilt sig?

   ”Gjort slut” 😂 De är ju gifta.

   Dom har väl varit gifta länge, tänker att det är både att hon ba inte visar upp det lika mycket men också att dom verkar inte vara så normative (eller hur man nu ska uttrycka det hehe) i hur dom lever ihop? Men vet inte alls, har också tänkt på att man inte hört/sett något av honom på länge!

    Hon lade upp en bild på IG när de var på stranden hela dagen senast för ett par dagar sedan.

     Fast det var ju inte Oskar på bilden, det var en annan pappa.

  Fick mitt drömjobb idag! Efter lång tids sökande. Vill bara berätta det. Kämpa på alla andra som söker, plötsligt händer det <3

   Men grattis!! Vad kul 😀🥳 Får man fråga vad för jobb? 😊

    Tack snälla!!! Front end-utvecklare på ett stort e-handelsföretag 😊

     Det var ett nytt begrepp för mig 😅 Måste googla haha!

     Kul, grattis! Det är mitt drömjobb också faktiskt, verkar roligt!:)

  Tips på true crime? Har förmodligen dammsugit nätet på allt som går att se men chansar på att någon kanske tipsar om något jag missat 😅

   Antar att du sett ”I’ll be gone in the dark” på HBO, som baserar sig på boken med samma namn? Handlar om The Golden State Killer.
   Jag tyckte att den var helt ok, hade läst boken innan så på det viset blev det lite trist då det var exakt samma upplägg. Har inte mycket att jämföra med då jag inte sett så mycket på true crime.

    Ja, den har jag redan sett tyvärr 😊

   SVT visar ”Utpekad”, en dokumentärserie i 5 delar. Riktigt bra!

    Det har jag nog inte sett, tack för tips! 🙏🏻

    Den såg jag klart idag. Mycket bra, rekommenderas!

     Härligt 😀

   För lättsamt och skönt slötittande kan jag rekomender Bailey serian och Danielle Kirsty på youtube.

   För lite mer djupdykning och mer dokumentär, så är JMC – criminal psychology en intressant kanal. Visar och analyserar mycket från förhör osv!

    Tack för svar! 😊

   Råkade komma in på fritzl fallet och en dokumentär om det på youtube, var mycket som jg inte ens visste. Slutade med att jg kolla på flera sånna fall där de varit instängda en längre period och är ändå sjukt hur dom blir upptäckta av typ en slump efter 20 år.

    Fritzl är bland de äckligaste fallen jag vet 😱 Får youtuba och se om jag klarar av att se det 😅

     Stör mig bara på att dom tog upp att hans mamma slagit honom som barn som om det är en ursäkt för att låsa in sin dotter och våldta henne i 30 år.

   Tre identiska främlingar

  Brödrecept sökes!

  Jag har vetemjöl, lantvetemjöl, rågmjöl, fiberhusk och bovetemjöl. Vad kan jag baka för bröd som kan kalljäsa under natten? Och vara färdigt att bakas på morgonen till frukost. Vill inte ha enbart vetemjöl men behöver inte vara alla mjöltyper som används.

   Kalljästa frallor 😄 kolla Portionen under 10an 😊

  Jag måste bara få ur mig en sak…

  Jag är lärare på SFI. Idag ringde en man mig och var upprörd över att hans fru blivit nekad att läsa en kurs i engelska eftersom hon enligt reglerna ska läsa grundläggande svenska först.
  Han menade att de planerar att flytta till USA inom en snar framtid och att hon har mer nytta av att kunna engelska.

  Jag kom mig inte för att ge svar på tal… Hänvisade bara till handläggarna på kommunen.. Men nu efteråt är jag jätteirriterad. Hon får en GRATIS utbildning!!! Hur f**n kan man vara så otacksam?! Betala en privatkurs för h*lv*te…
  Men jag är svensk och beklagade bara för mannen att systemet var orättvist…

   Förmodligen förstår de inte varför hon måste läsa svenska för att få läsa engelska. simple as that.

    Det är ju upp till var och en att söka och finansiera eventuella utbildningar. Vårt system bör ju främst rusta människor för ett liv i Sverige, inte något annat land. Det kan ju det nya hemlandet bistå med.

   Men chilla lite. Absolut dåligt att vara upprörd men inte så att man alltid måste vara tacksam heller. Vi alla som bor här pluggar ju gratis dessutom och tar inte privatkurser. Han kanske inte visste att det var ett ”tvång” att börja med svenskan.
   Försvarar alltså inte upprördheten men tycker verkligen inte din upprördhet är befogad heller.

   Tänker också otacksamt när jag läser det.

   Men jag vet inte varför egentligen för jag hade ju inte själv tyckt att jag var otacksam om jag konsumerade utbildning i 25 år och sen flyttade rätt till USA utan att betala skatt. Jag vet inte vad jag själv har gjort för att ha rätt att få allt utan motprestation.

   Menar inte att hans beteende är OK. Utan kanske mer att det inte är självklart att mitt eget är det?

    Klokt 😊

  Så trött på folk som lever som om de har det gott ställt men inte ens har ett sparkonto!

  Kan börja med min syster. Kör den en dyr Mercedes, sjukt opererad och mycket märkeskläder. Vi skulle handla en present tillsammans till vår mormor för 300 kr var. Nu när jag ber henne swisha tycker hon att jag ska betala för att hon har ett så tufft liv? Förstår att det har med hur hon prioriterar att göra, men varför kör man en dyr Mercedes när man inte kan undvara 300 kr på sin mormor?

  Sen har kollegor på mitt tidigare extra jobb när jag arbetade som personlig assistent (ok lön men inte bra), som alltid skulle ha det dyraste när det kom till bilar, klockor, kläder och utseende. Bor i hyresrätt och inte en krona på sparkontot samtidigt som de kunde se ner på de som inte hade det lika ”gott” ställt.

  Jag förstår att man vill hävda sig och visa upp en fasad. Men blir det inte patetiskt?

   Lyxfällan case

   Jag förstår inte folk som måste ha en fasad. De köper dyr bil på avbetalning och hus såfort de fått fast anställning. Lever upp varenda slant varje månad. Sen klagar de på att de hatar sina jobb men inte kan söka sig vidare på grund av alla finansiella åtaganden de har.
   Helt sanslöst. Och vad säger deras lyxiga bil om dom egentligen förutom att de är dumma?

   Stort ego i kombo med dålig självkänsla.
   De köper bara sådant som syns för att andra ska uppmärksamma deras prylar.
   En bil är ju en rullande skrytvara. En klocka kan man skryta med utan att säga ett endaste ord. Operationer distraherar från den tomma insidan.

   Det är en sorg för mänskligheten och ett mirakel för bankerna och affärsmännen.

    +mirakel för influensers som hetsar till konsumtion, ärligt alltså. Influensers är vandrande marknadsföring/yta.

   Har alltid försökt framställa mig som att jag har mycket pengar, fast jag inte har det alls. Det är lite i tiden antar jag, i detta sociala medier konsumtionssamhället. Det är hög status att ha mycket pengar/ få det att framstå som det (inbillar jag mig). Jag tycker det är otroligt pinsamt om folk skulle se på mina kläder osv att jag är fattig. Iallafall så kanske din syster är likadan? Men jag förstår din frustration över presenten till mormor!

    Intressant!
    Men mår du bra av att leva så? Får du inte ångest över att inte ha ett sparkonto?

     Jag har tyckt att det är en större vinst i nuet att ha kläder och prylar som passar in i vad andra har/vad trender är för tillfället än att ha ett sparkonto. Men jag har en ständig oro för det som jag ignorerar.

    Tragiskt. Är du så osäker på alla plan?

     Ja visst är det tragiskt, så osäker är jag.

    Du har inte funderat på att prova den andra växande trenden med mer hållbar livsstil? Visa upp att jag tänker inte stödja denna hetsiga äga mycket och dyra saker-trenden. För mig blir det tänket att sitt du där med dina dyra kläder och miljoner prylar, jag har ett sparkonto och belastar inte världen med alla mina saker.

  Tack Camilla.Blev lite strul efter att du ändrade. Startar nog aldrig trådar, men tycker det är intressant att läsa dom flesta kommentarerna. Och att ge ett tummen upp för dom jag håller med

  Någon här som har en ecoride ambassador elcykel? Vad tycker du om den? Fördelar och nackdelar? Har läst tester men vill höra lite från folk som kör den till vardags.

  Intressant!
  Men mår du bra av att leva så? Får du inte ångest över att inte ha ett sparkonto?

  Min pojkvän vill inte att jag ska ha åtsittande kläder alls. Det får inte vara tajt över bröst eller midja, och magen får inte synas. Kjolar osv går ju bra.
  Men det börjar bli svårt att hitta kläder i den här värmen. Linnen är 100% inte okej heller. :/
  Vet inte vad jag ville få ut av detta

   Hade aldrig accepterat det!

   Låter inte ok,ringer varningsklockor om kontroll som kan eskalerar. Han har inte rätt att bestämma vad du ska ha på dig! Vad händer om du har på dig de kläder du känner för?

  Tips på BRA deo utan aluminium? Jag har använt en deo med aluminium i många år, men har nu pga av aluminiumet slutat och testat två andra. En spray med massa alkohol som irriterar huden och en roll on med magnesium. Även om jag inte är särskilt svettig börjar jag lukta ganska snabbt och tycker inte att det funkar särskilt bra. Hade aldrig det innan och tycker att det är ganska störigt. Har någon tips på något som funkar?

   Hyllas inte Löwengips Count on me hela tiden? Tror att den är aluminiumfri.

   Lavlin har en jättebra, utan aluminium, alkohol och paraben. Klibbar inte och man känner sig fräsch. Brukar finnas på hälsokostbutiker.

   Okej inte det du frågade men varför vill du inte ha en med aluminium? Det är ju det som faktiskt stoppar svetten. Nu vet jag inte om det finns undantag men för ”vanliga” människor är den mängd aluminium som finns i deo inget farligt alls.

   Min upplevelse av deos utan aluminium är att de tyvärr inte funkar så bra

    Jag har typ samma upplevelse, i alla fall av Therese Lindgrens deo utan aluminium. Har inte testat så många dock. Men det kanske inte är så skadligt att använda deo med aluminium?

   Min sambo använder märket Nothing och är jättenöjd.

   Care of Gerd, riktigt bra!

  Ensamstående med barn, deras pappa har ny familj och vi har ett bra samarbete. Allt ser bra ut på ytan men inombords är det kaos.

  Någonstans ekar det i huvudet att jag inte vill leva mer. Barnen har sin andra familj och vad har jag att erbjuda dom. En utbränd mamma som måste sova om dagarna och som lämnar tidigt och hämtar sent på fritids då jag måste jobba.

  Jag vill gråta, men kan inte. Det är som om jag aldrig är riktigt lycklig.

  Någon som känner igen sig?

   Fast nu har du ju skaffat barn då får du rycka upp dig och ta det ansvaret även fast du valde fel farsa och relationen inte funkade. Jag menar vad tänkte du när du planerade barnet?

    Men hur dum och okänslig får man vara? Psykisk ohälsa slutar inte existera bara för att man fått barn. Och att säga ”du valde fel farsa och relationen inte funkade” är också så himla fult. Och antagligen tänkte inte ts att hon skulle må dåligt X antal år senare, eftersom det ju inte kan planeras.

    Till ts: jag är inte i din sits men se till att söka hjälp för dina tankar och prata med dina nära och kära! Ta dina tankar på allvar. Och du är dina barns mamma, de behöver dig mer än någon annan oavsett vad ♥️

     Tack ♥️ jag älskade verkligen pappan till mina barn men det höll inte och vi är idag väldigt goda vänner. Jag kan dock inte trolla bort mitt mående..

     Förr kunde jag prata med vänner och familj men det är nästan omöjligt idag. Jag skäms något oerhört över hur jag mår. Jag vill inte utsätta mina barn för trauma men när tankar tar över tänker jag inte klart 😭

      Snälla, fina ❤ Du behöver absolut inte skämmas. Vet att det är lätt att säga men jag förstår dina känslor/tankar. Varit där själv. Sök hjälp.

    Har aldrig sagt att jag valde fel pappa? Han är superbra och vi har ett fint samarbete. Jag har depressioner i bagaget sedan jag var barn. Jag har väldigt låg självkänsla och känner att jag inte är en tillräckligt bra mamma.. Jag mår bara bra när mina barn är med mig. När de inte är hos mig jobbar jag från tidig morgon till sen kväll för att slippa sakna. Men genuint lycklig är jag aldrig.

   Åh! Jag tror inte att det är ovanligt att du känner som du gör. Min frånskilda syster gråter varje gång det är slut på mammaveckan. Skilsmässan var ett gemensamt beslut, men det gör inte saken lättare. Kanske du behöver söka samtalskontakt, till exempel på hälsocentralen? Och, om du inte gör det redan, kanske medicinera. I alla fall en tid, till du får kraft och styrka att leva igen ❤️

   Jag har vid några tillfällen varit på väg att förlora alla runt omkring mig, på grund av depressioner. Det är inte att leka med, så bortse från den okänsliga kommentaren. Det är stört omöjligt att planera sitt liv och sedan följa planen till punkt och pricka. Hoppas att du börjar må bra snart!

   Du är värd att må bättre än såhär. Livet har så mycket mer att erbjuda än att jobba och träffa barnen och må dåligt. Jag hoppas att du hittar fram till rätt stöd/hjälp och att det känns lättare snart ❤️

   Sök hjälp! Man ska inte behöva må så och det finns hjälp att få ❤️

   Ingenting i världen kan ersätta en mamma. Dina barn skulle bli traumatiserade rester av livet om du tog ditt liv. Du behöver inte vara världens duktigaste mamma, men du är deras. Även om inte orkar finnas där och umgås med dem mer än korta stunder så är det oändligt mycket mer än ingenting.

   Snälla släpp inte taget. Vad kan hjälpa dig tror du? Kan du berätta t ex för din exman och hans familj? Ett syskon eller en vän? En hjälporganisation på internet (det finns massor listade på Vårdguiden) i ett första steg?

    Ja, eller hälsocentralen. Eller egenremiss till psykiatrin. Precis som du skriver, ingenting går upp mot mamma ❤️ och här är jag övertygad om att barnen kommer må bäst av att mamma också mår bra 😊 så till ts, ta hand om dig!

  Något råkar röra din fot under vattenytan i havet.
  1% Fisk
  1% Sjögräs
  98% En stor jävla VRÅLHUNGRIG Gorilla-Tiger-Varulvhaj på 20 meter.

   Haha jag är fan livrädd för sjögräset! Uschhhh tror alltid att det ska dra ner mig i havsbotten

   Kan fan få den paniken även i en pool ibland hahah

   Haha första tanken jag brukar få är att det är en hungrig gädda (brukar vara en del gäddor i vassen intill där jag brukar bada).
   Andra tanken är att det är en jättehaj/havsmonster som kommer dra med mig under vattnet och dra ut mig i sjön.
   Tredje är att det är en död människa som kommer försöka dra ner ner mig

    Ja döda människor är fan det läskigaste, tänker alltid på det om jag badar.😭

     Lång historia kort, barnen i sonens klass tänkte fira in sommarlovet med skräckfilm, tältövernattning och en tur till kyrkogården mitt i natten! (Behöver jag skriva att det blev nej från alla föräldrar, av så många olika anledningar. Corona. Tur till kyrkogården mitt i natten, och så vidare). Dessutom tappade de själva lusten när en av pojkarnas mamma drog den här; två pojkar som gick på kyrkogården mitt i natten och mötte en dam. Damen frågade om de inte var rädda. Lite rädda var de förstås. ”Ja det var jag också när jag levde”.

     Med det sagt, tycker jag att kyrkogårdar är fridfulla, precis som det ska vara 😊

      Hahaha är inte det typ en klassiker? Tror min morfar har dragit något liknande🤔
      Även aktiviteten är ju en klassiker, haha. Min kompis bodde i en gammal prästgård när vi gick på högstadiet så hon bodde bredvid kyrkogården. Vi hade typ en sån grej på sommarlovet en gång, fast vi bodde i en husvagn och den tänkta ”besöka kyrkogården på natten” blev ”hoppa studsmatta fram till klockan 03” för vi blev så fega.
      Tur var väl det, jag jobbade en sommar på den kyrkogården några år senare och var med om en hel del konstiga saker. Bland annat en massa redskap som försvann, som jag kunde ha haft hängande i mina byxor och sen kunde jag hitta dem på ställen på kyrkogården där jag inte hade varit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *