Yogagirl lasrar bort CA-tatuering

YogaGirl skaffade sig den här tatueringen när hon var 18, utan att tanke på att det kunde vara respektlöst att göra den, och särskilt som hon satte den på foten.
Nu håller hon på att lasra bort den och skriver bland annat så här på Instagram om hur hon kom fram till beslutet:

Jag hade inget annat än goda avsikter (men kom ihåg: påverkan betyder mer än avsikt!). Nästan omedelbart efter att jag skaffade den här tatueringen så började sydasiatiska människor kontakta mig och fråga hur jag ens kunde komma på tanken att sätta en sådan helig symbol på min fot; den del av kroppen som ses som oren inom hinduismen. Det tog mig ett tag att förstå vad ”CA” (kulturell appropriering) var och hur något så till synes simpelt som en tatuering; eller mer, hur jag respekterar eller inte respekterar kultur och tradition, påverkar marginaliserade människor över hela världen.

För mig känns det som det rätta att ta bort den.
Åh, och det gör ont en miljon gånger mer ont än att göra den (men det kan inte jämföras med den skada eller smärta jag orsakat att göra tatueringen från första början).
Jag visste inte bättre då! Det gör jag nu.
När man vet bättre kan man göra bättre. // Yoga Girl

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Eller så får alla göra precis vad dom vill och sen kan alla sluta vara så kränkta hela tiden. Jag är så trött på allt sånt här.

  Samma som han polisens tatueringar han har på sin arm som hamnade på bild nu i och med röstningen om statsministern… om alla utomstående slutar ”tro” vad vissa saker andra gör eller har gjort betyder.
  Det kanske inte betyder något alls. Eller så gör det det. Men det är ju personen som bär tatueringen som har någon form av band till den.

  Att en kulturell grupp sen ska komma och påstå att just den symbolen är ”deras”…

   Helt enig!

    Undrar vilken grupp som äger alla tribaler som gjordes förr.. 🙂 blir många att ta bort.

     LHS
     Dem har haft patent på dem ända från början och är skit sura över över tagandet. Dem protesterar.

      Här blev det lite fel med de/dem ?

       Swooooosh

     Maoriska tribaler är det väl. Så: maorierna. Men rätt jobbigt att lasra så stora tatueringar.

   Eller hur, det är ju knappast någon hatsymbol hon tatuerat in?! I övrigt är man fri att tatuera vad man vill var som helst på sin EGEN kropp… Fyfan vad sjukt att hon tar bort den bara för att ”vissa sydostatiska” känner sig kränkt. Är det deras kropp?!?! Det är en fking symbol!!! En krusidull!

    Fast det är precis det det inte är, det är inte en krusidull, det är så mycket mer! Vi i Sverige är det mest sekulariserade landet i världen. Religionen är inte en del av livet för de flesta svenskar, det är något som kanske inträffar första advent, inte oftare än så. I resten av världen (extremt många länder) är religionen en del av ens liv, det är ingen skillnad på religion och vardag, man lever på ett annat sätt, i religionen på ett helt annat sätt. Så att människor blir kränkta av att andra inte kan förstå/respektera deras liv och deras religion är inte alls konstigt. På samma sätt som vi vill bli respekterade och inte bli föremål för skämt för att vi exempelvis är homosexuella, långa, korta, kvinnor, skåningar osv osv så gäller detta även människor med en religiös tro.

     Fast religionen i Sverige blir vi påminda om lite nu och då. Olika ledigheter, jul, påsk, Kristihimmel osv

    Jag tror uppriktigt inte att sydostasiater blir kränkta öht (kanske nån enstaka, vad vet jag) utan att den typen av tatuering mer symboliserar ”korkad västerlänning.”

     Precis.

     Och vem vill gå runt och framstå som okunnig och ignorant?

   Fast ärligt, hade du haft en tatuering som är tex rasistisk, homofob eller liknande så hade du väl tagit bort den? Att ha en sån tatuering behöver ju inte betyda attdu är rasist eller homofob, kanske tatueraren bara jävlades med dig när du gjorde din ryggtatuering. Ingen som vet. Men man vill ju inte gå omkring med en tatuering som kan göra folk upprörda, även om man såklart har möjlighet att förklara för alla som ser eller kommenterar. Enklare att ta bort den om man inte står för det symbolen representerar.

    Men det finns alltid någon som blir upprörd. Det är där problemet ligger. Känns som att fokus idag ligger på att särskilja ursprung, raser, kultur och hudfärg istället för att sammansvetsa alla till en enda grupp; människor.

     Ja egentligen är det ju fint om vi människor kan uppskatta varandras kulturer och låna av varandra efter eget tycke och smak. Men samtidigt kan det ju vara trevligt att visa andra kulturer respekt. Tror många svenskar skulle bli upprörda om typ en britt kom och köpte och målade om ett hus till pastell-lila i en liten pittoresk by med rödvita hus till exempel. Självklart inte alla, för vi är ju olika. Men även om vi själva inte tar illa upp så kan man nog ändå förstå att andra gör det, i just den situationen.

     Så bor man på en liten ort och inte träffar människor av annat ursprung, ja då spelar det ju ingen roll om man har en sådan tatuering. Men är man stor på sociala medier över hela världen och dessutom i yogakretsar, träffar många människor som har en relation till just den symbolen, då är det verkligen inte orimligt att ta bort den. Liksom det inte vore rimligt att Agda på ålderdomshemmet lasrar bort samma tatuering.

     Och det är väl drömmen att alla bara ska vara människor! Men vi är inte där än. Ras, religion och kultur är känsligt och det beror på kolonialismens historia. Varför förneka det?

      För att det inte stämmer? Kolonialismen har del i det men vore ju fånigt påstå det är den enda orsaken.

   Fast ta en kulturell symbol och tatuera in på din kropp på ett ställe som uppfattas som kränkande för personerna med den kulturen/religionen är ganska dumt.
   Tycker det är bra av YG att erkänna sitt misstag och lasra bort den (jag hade dock valt att tatuera över istället)

   Jag är själv en sån person som stör mig på folk som kallar allt CA. Tex dreads, tribal tatueringar, osv.

   Vad jag förstår så undrade de bara varför hon placerat den där, inte att hon inte fick. Lever man i en kultur så förstår man helheten bättre än en tjej i väst som plockat vissa bitar ur den. Uppfattade det mer som att de ville fylla i kontexten åt henne.

   White privilege white privilaging LOL. The entitlement ????

    Ok selma

   Så man får tatuera vad man vill utan att folk ska lägga sig i men man får inte ta bort vilken tatuering man vill utan att folk ska lägga sig i….?

   Känns som att vissa blir lika kränkta av att hon tar bort den som andra blev av att hon skaffade den.

   Håller med. Den här diskursen har spårat ut fullständigt.

  ”impact” och ”harm” hahahaha Gud hon tror verkligen alldeles för mycket om sig själv och sin påverkan på omvärlden. Den där tatueringen hade exakt 0 impact på världen. Snacka om att leta problem där det inte finns. Men ändå kudos till henne för denna ovanligt engagerade godhetssignalering!

   Kanske 0 impact på omvärlden ja, men med tanke på hur mycket skit hon personligen fått för det så tror jag absolut hon känner att hon har någon form av impact och ”gjort skada”.

    Att lättkränkta människor utan några reella problem skriker om förtryck på Instagram betyder inte att hennes tatuering haft någon som helst påverkan nej.

  Ängsligt värre… Shit vad hon vill få godhetspoäng bland ”poc”.
  Jobbigt att hon fortsätter tjäna stora summor på just yoga vilket är en del av hinduismen, när hon själv inte är hindu. Hur är det respektfullt mot hinduer då?

   Det är som att säga att en ateist inte får skriva em bok om Jesus för att han inte är kristen.

    Ja utifrån Rachels egen synvinkel är det högst opassande, kristna har väl tolkningsföreträde eller…?

  ”Harm” gör en högerextremist när han väljer att öppna eld och mörda oskyldiga människor på grund av deras religion, etnicitet, hudfärg eller ideologi. En tatuering gör ingen illa. Vissa kanske inte gillar den men det må så vara, det är fortfarande bara en tatuering, de bör oroa sig för de som gör riktigt skada.

  Förresten här kommer en trendspaning: Om ca 10 år kommer det vara stor efterfrågan på att lasra bort tatueringar samt korrigera/ta bort fillers och återställa sitt ansikte. Förutspår att det ploppar upp kliniker som tar hand om såna som Paow, som ångrar sin stora blaffa på halsen samt uttöjda läppar.

   Tror inte ett dugg på det, tror ingreppen och fillersen kommer vara mer avancerade och tror det kommer nya trender på hur ansikten ska se ut. Och det kommer vara långt ifrån naturligt.

    Intressant. Jag tror folk kommer ångra dig såsom många av oss ångrar våra söndernopprade ögonbryn från år 2000…

     Min spaning är att många kommer skämmas över bilder på sina uppborstade geleögonbryn om 10 år. Ändå rolig utveckling ögonbrynen genomgått, från obefintliga under 90- talet, till naturliga buskiga på 00-talet till ”eyebrows on fleek” på 10-talet till krattade gångar på 20-talet

   Jag tror att de diskreta ingreppen och injiceringarna kommer bestå och antagligen förfinas sett till utförande och resultat. Däremot tror jag att det överfyllda fillers-fejset kommer sluta vara mode och något man ångrar.

    Ja, jag har gjort näsa, haka, läppar samt under ögonen. Det är förfining och inte så det syns. Fillers är otroligt bra på det viset så det tror jag absolut tar över mer och mer.

     Hoppas verkligen inte det? vill se olika människor och inte alla stöpta i samma form.

     Om det inte syns, till vilken nytta är ingreppen?

      Jag är en annan men svarar ändå.

      Om du träffar mig så ser inte du att jag har tagit bort arga rynkan. Mina kollegor tänker inte på att rynkan en dag var borta osv. Men jag ser piggare ut och har ett ”gladare” uttryck. Och JAG stör mig inte på att den är där längre och gör mig sur i minerna.

      Om inte ingreppen i sig syns kan ju fortfarande helheten göra en förbättring.

      Lite som en cc/bb cream, det är inte ett tjockt lager foundation och folk ser inte att du har krämen men den gör ändå skillnad. Kanske dum jämförelse men ändå.

      Näsan är rakare, hakan är inte lika sluttande, har inga mörka påsar under ögonen och läpparna mer fylliga. Det syns om man känner mig väl och fokuserat vid mitt utseende men ingen kan säga att jag förstört ansiktet med fillers då det ser naturligt ut.

      Har även botox så arga rynkan är borta samt vid ögonen så de små rynkorna försvunnit.

      Det enda folk egentligen ser är att jag tatuerat mina ögonbryn och färgat mitt hår.

     Haha är så roligt att folk som gjort en massa ingrepp aldrig tror att det syns på just dem! Att just de ser så himla naturliga jämfört med ”alla andra”..

   Fillers går väl ut av sig själv så fyller du inte på återgår det av sig självt tids nog..?

    Exakt.

    Det verkar som att fillers migrerar och plattas ut mer än man tidigare trodde. Dom har ju tagit MRI i ansiktet på folk som trott deras fillers absorberats och sett att de fortfarande ligger i ansiktet bara lite plattare och mer utbrett. Det skapar ju ett problem när man fyllt på några gånger. Blir himla mycket fillers tills slut som vandrar runt i ansiktet.

  Pja, om yoga girl bor på en plats där hennes tatuering anses ”ofin” har jag full förståelse för att hon lasrar bort den. Kanske samma sak om en migrant till Sverige lasrar in ”en svensk tiger” el dyl på armen i tron det är en hyllning sen tar folk illa upp istället.

   Hur kan man ta illa upp av en tatuering?

    Det är ju inte själva tatueringen folk tar illa upp av utan symboliken i dem. Hade jag varit västerlänning på Aruba med ett om tecken på foten hade jag såklart också skämts ihjäl och tagit bort den- inte kanske för att jag tror den cause harm utan för att jag känt mig stendum. Samtidigt som jag såklart fattar man som 18 åring kan tatuera in vadsomhelst vartsomhelst utan att ha koll på innebörden i alla kulturella kontexter.

     Ja, håller verkligen med, det handlar om att det är pinsamt än att folk blir förolämpade.

   Vad har jag missat, är ”En svensk tiger” negativt?

   Alltid tolkat in det som en positiv propaganda, att vi håller ihop och släpper inte info till fienden.
   Golare har inga polare typ.

   Där ser man, upplys mig gärna ?

    Hahaha! Många ser den nog tyvärr som symbol för svenskt hyckleri och nazism under 2VK istället. Men absolut man har rätt tolka den på annat sätt ?

     Fast vad var alternativet, trodde andemeningen var att man inte skulle vara spion liksom.

     Får nog googeligoogla lite märker jag

      Nej såklart du har rätt i att problematiken på den tiden var mer komplex än ”rätt” eller ”fel.” Jag menade inte att tvärsäkert deklarera att allt Sverige gjorde under 2VK var fel utan ville ge exempel på en symbol som uppenbarligen betyder olika saker för olika människor.

     Men tack för svaret glömde jag skriva

  Är tudelad.

  Vill inte göra någon besviken eller upprörd givetvis.

  Men å andra sidan har jag svårt att känna igen mig då det inte finns någonting heligt som random person oavsett etnicitet skulle kunna kränka mig med, genom att tatuera in på valfri kroppsdel.

   Skulle i så fall vara om de tatuerade in det på MIN kropp, hade jag inte uppskattat

   Jag höll på att skriva ”men sluta, va löjligt” men sen tänkte jag ett varv till. Som Muslim hade jag blivit superledsen om någon tatuerat in Allah eller en vers från Koranen på foten. Hade inte sagt till för egen del å andra sidan så hade jag uppmanat personen att täcka för den om denne ska besöka ett land med många muslimer. Folk hade kommenterat tatueringen varenda sekund.
   Jag blir nästan illa till mods när folk tatuerar in kors på foten (många kristna gör det) då jag respekterar Jesus och anser det vara opassande. Men alla får göra som de vill.

    Är tatueringen eller just fotplaceringen problemet?

     Jag tror det blir båda sammantaget. Foten är väl ”värst” i många religioner. Så det blir väl dubbelt illa om du tar en andlig symbol du inte vet nåt om och dessutom placerar den på foten.

      Jaha. Jag kan verkligen inte förstå det. Fötter är ju fantastiska! Bär oss framåt hela livet och anses sexiga av ganska många. En välvårdad fot tycker jag är lika fin som en välvårdad hand.

    Varför skulle du bli upprörd över en vers från Koranen? Personen kanske tycker att den är bra och håller med vad den säger.

    Genuint undrande alltså.

     På foten är det inte ok då vi anser att fötter lätt associeras med lort och smuts. Man trampar på allt möjligt med fötterna så de och anuuuus är rätt äckliga. Koranen är helig och bör respelteras. Men som sagt, folk får göra precis vad de vill. Jag kan hålla mitt missnöje inombords så får folk fatta sina egna beslut.

      Det där återfinns i oerhört många religioner och kulturer förutom islam. Alltid kul läsa kommentarerna på sociala medier efter att nån europeisk journalist intervjuat någon och pekat på hen med fötterna 🙂

  hahaha, men snälla.. hon borde stå upp för sig själv istället om hon tycker den är fin och ha kvar den. sluta med denna jäkla underkastelse hela tiden för nonsensgrejer!

   Kanske drygt att ständigt få det pepåkat om hon nu flanera i kretsar med många som reagerar på den.

   Typ som om du tatuerat in nazismens symbol med tanken att det symboliserade den Indiska betydelsen… OCH så ska du läsa till lärare och känner att nä, kanske inte så bra.

   Eller jag vet inte, kom inte på någon bättre liknelse. ???

   Fast på riktigt? Låtsas att det går en trend bland 16 åringar i Mongoliet att tatuera in en svensk flagga i pannan med en bajskorv bredvid (ja, jag tar i men för att vara tydlig). Ungarna vet varken var Sverige ligger eller att flaggan är svensk- tatueringen betyder bara att man är trendig liksom det var trendigt att tatuera in OM tecknet på foten eller arslet bland svenska tonåringar en gång i tiden. 10 år senare flyttar några av dessa tonåringar till Sverige pga jobb eller kärlek. Tror du inte de tar bort tatueringen då…?

    Hahahahha vore skitkul ju ?

     Kanske inte för dem ?

     Jo men inte för personen som i vuxen ålder blir upplyst om vad symbolen hen har tatuerad på kroppen betyder och vilket land hen befinner sig i…

      Men vad spelar det för roll? Varför ska man bli kränkt av det?

       Poängen är väl inte att nån blir kränkt utan att man framstår som korkad i landet man flyttar till? För att slippa det lasrar man nog bort sin aningslösa tatuering, tror du inte?

  Nu kanske vi inte tar så illa upp av just symboler här i Sverige, men kanske det kan jämföras med andra sätt som svenskar blir kränkta på, typ om någon säger ”wow vad fet du är” så anses ju det vara väldigt kränkande, samtidigt som det kanske är svårt för andra att förstå varför det skulle kunna tolkas som en kränkning. Alltså, att jämföra andra symboler med svenska flaggan blir ju fel eftersom de allra flesta här inte har den relationen till just svenska flaggan men att det finns andra saker folk blir väldigt upprörda över (har jag märkt).

   Ja nu när du säger det….

   Saker man INTE får säga i Sverige

   -var är ditt kantarellställe?
   -vad jobbigt med värme
   -nej, jag ser helst inte på fotboll
   -jag tjänar följande summa och förtjänar det
   -jag är nöjd med mitt utseende
   -vem röstar du på

   Osv osv osv

    Och ”Sverigebilden” under covidhanteringen. Många tog ju oerhört illa upp av utländsk kritik.

    -jag dricker inte kaffe?

    – Sverige har tagit in för många invandrare från icke-europeiska länder

  Tycker bara hon skulle skrivit. Nu vet jag och förstår hur den uppfattas o därför tar jag bort den. Allt tjat om lidande o hejohå. Men ta bort den bara.

  Tips Hur vet man att något är new age och inte ”uråldrigt”? New age-människor undviker gudstro som pesten. Allt handlar om ”jaget”. Den individualismen och självcentrismen existerar inte i någon uråldrig kultur eller tradition.

   Hmm. New age-känns gammalt nu. De kanske tänker att din kropp är ditt tempel. Ditt medvetande o din upplevelse är din värld. Vet inte vilken filosofi/filosof de bygger på/inspireras av. Liten utstickare om gamla teorier om vad människor är;Ex barn o pedagogik. Aristoteles o stoicsm inspirerat så är barnet ett tabula rasa tomt blad i början. Andra ser det som att du redan från början har en egen unik identitet. Rousseau tog också inspiration från tomt blad tänket men menade att den vuxne i. o. m barnets behov av den vuxne kunde forma ungen som de ville ha den – som en degklump. New age kanske tycker att kraften o makten i ditt liv kommer från dig o inte utifrån nån uppfattning om en annan kraft (gud)

    Aristoteles underkastade sig gudarna och ansåg att inte göra så var hybris. Kortfattat. Vilket är min poäng.

     Men du hittar väl exakt samma tänk i new age bara att de inte pratar om gudar utan ”spirit” eller ”universum.” ?

      Ja, Så vet man att det är new age och inte en genuin gammal tradition. Gudarna var centrala, namngivna varelser som man tillägnade sin dyrkan, vördnad och man mediterade för att närma sig dessa. Inte sig själv. Stor skillnad i själva fokus.

       Jag är osäker men som jag fattat det: new age ”är” uråldrigt men har väl förändrats lite i senaste hypen i väst när den plockades upp i Europa 19xx. Men grunderna är väl inte nya vad jag tror jag fattat.

       Men de är ju bara i den enskilda människan gudarna skapas så eg följer ju människan då sig själv hur man än gör liksom. Om jag inte missuppfattar så ser du problem i att det skapas nya religioner? Åskådningar… Vi måste väl ändå leva med det vi gör o inte knacka stenar o göra eldar

        Jag ser inga problem i något. Gör vad du vill. Jag pekade bara ut vad som är kännetecknande för new age och vad som kan vara falsk marknadsföring i vissa fall när de påstår att något är en uråldrig tradition och drar in följare på det.

   Är det verkligen sant? Jag kan inget om new age men har fått för mig allt handlar om universum och att alla är del av alltet?

    Ja men gud/gudarna lyser med sin frånvaro i denna nya förpackning. Eller nämns bara bristfälligt. När de i själva verket är kärnan i den ursprungliga religionen de tagit bitar av.

     Sant. Samtidigt finns det väl massa konspirationsteorier runt det där också- mer konservativt religiösa tror ju att yogan är en sorts hinduisk smygutbredning över världen med flit 🙂

  Jag är själv hindu och tycker ett Aum tecken på foten är exakt lika kränkande som att tex brinna kuranen. Symbolen Aum är kärnan i hinduism och att placera den i foten är som att konstant trampa på något heligt. Hade ni reagerat likadan om det var en swastika? ”Åh vad folk är lättkränkta”? Nej precis. När någon brinner kuranen, säger ni ”Äsch det är bara en bok, folk är så lättkränkta”? Nej precis.

  Det här handlar inte om en liten folkgrupp i någon by, det här handlar om att placera en religions (som följs av 1,4 miljarder människor) symbol på en kroppsdel du konstant trampar på.

   Alltså kornen och Bibeln brukar ju eldas upp med jämn mellanrum av konstnärer eller provokatörer. Senast förra året var det ju en dansk journalist som eldade upp en koran i Malmö. Att elda upp denna lilla sagobok fick ju massor av muslimer att bete sig som galningar och orsaka upplopp och kaos. Man undrar ju om de på riktigt blir så ledsna av att deras sagobok eldade upp eller om de bara tog tillfället i akt att få bråka?

   Du kan inte jämföra en swastika med aum symbolen. Den ena står för hat och våld, den andra står för universum (förenklat så klart).

    Jag tror du missade poängen.

  Som Marx sa; ”Religion är ett opium för folket”.
  Tänk vad enkel tillvaro vi skulle ha om vi slapp allt bråk som grundar sig i olika religiösa åsikter. För nåt som egentligen inte påvisat finns.

   Marx påvisar också nyttan av konflikt. Glöm inte det.

   Och tänk om vi slapp all sport så folk slapp bråka om det! Eller så hittat vi bara något annat att bråka om.

    Fast sport finns ju på riktigt och du kan välja bort det. Religionsförtryck t.ex av kvinnor kan de ju inte välja bort i delar av världen trots att det är ett påhittat påbud för att man fått för sig nått. Man kan ju t.ex undra varför kvinnor föds med hår på huvudet om syftet ska vara att gömma det.

     Det finns ju bra religioner också. Som lyfter människor och ger dem ett språk att förklara känslor som naturvetenskap inte kan tillhandahålla. Hinduism och Buddism t.e.x. är ju oerhört människovänliga och det finns flera.

      Av ren nyfikenhet, hur ser du på orena? Bättre vara brahmin antar jag, mer människovänligt.

       En hindu av hög kast är tvungen att beskydda och hjälpa lägre kast. Att dö i krig för de lägre kasten. Det är alltså ett privilegium med ett stort ansvar. Man är född i ett högre kast därför att man levde rätt och riktigt i sitt förra liv. Lägre kast är skyldiga att ära och hjälpa de högre kasten, som betalning för beskyddet de får. Det är även deras väg till en pånyttfödelse i ett högre kast. I alla religioner med reinkarnation så ser man på lägre samhällsklasser på detta sätt, men man får inte behandla de illa för det.

  Tror de mest kränkta här är de som säger att alla andra är kränkta.

  Så satans trött på all lättkränkthet nuförtiden….

  Varför har hon sagt upp bekantskapen med din mamma?

   *sin mamma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *