Anna ”Apan satt i granen” Deebang vill bli präst

Anna ”Apan satt i granen” Deebang går i tankar att lämna läraryrket för att istället läsa till präst.
Hon arbetar just nu som lärare men känner inom sig att hon har ett kall att bli själavårdare, samtidigt som hon har en längtan efter lugn och ro. Stillhet.

Så här skriver Saco om yrken inom Svenska kyrkan:
För att bli präst krävs magisterexamen i teologi eller religionsvetenskap och att du är antagen som prästkandidat i ett stift.
Därpå följer ett års avslutande studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Utbildningstiden är 4,5 år.

Som pastorsadjunkt kan ingångslönen variera mycket beroende på var i landet du arbetar, men medianlönen ligger på ca 27 000 kr per månad.
I de största pastoraten kan en kyrkoherdes lön vara runt 70 000 kr. Variationerna mellan stiften vad gäller löner kan vara ganska stora.

Framtidsutsikterna för prästyrket verkar ljusa:
För nyexaminerade: Det råder en prästbrist i Svenska Kyrkan. Framtidsutsikterna för nyutexaminerade är därför goda.
För erfarna: Det kommer att finnas vakanser inom Svenska Kyrkan med anledning av pensionsavgångar.

Anna får en fråga om inte läraryrket är själavårdande, och det är det absolut enligt henne.
Väldigt mycket men påfrestningarna, arbetsbelastningen och stressen är inte en miljö hon vill vistas i resten av sitt arbetsliv.
Enligt Anna kommer hennes själ ha bättre förutsättningar för rofylld vardag om hon är präst.

Alltsammans låter ju väldigt bra, men jag blir lite konfunderad när jag får upp de här resultaten på sökningen ”utbränd präst”:

Prästyrket verkar alltså på intet vis vara en garant för psykiskt välmående och en rofylld vardag. 
Enligt den här artikeln från SVT så löper kvinnliga präster störst risk att drabbas av psykisk ohälsa med sjukskrivning som följd. Att tjäna Gud är nämligen ett yrke som det tycks vara svårt att ta ledigt ifrån.
I artikeln från 2016 kallas till och med kvinnlig präst för ”Sveriges farligaste yrke”.

83 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kanske är jag som är konservativ nu men är inte hela grejen med en präst att hen är kristen och lever efter bibeln? Jag är absolut ingen förespråkare av religion men har svårt för att folk ska göra sina egna tolkningar av tex bibeln, vilket jag antar att Anna gör då hon inte direkt verkar leva så som bibeln tycker man ska leva. Sen kan man ju anpassa och ha sin ”egen” religion så att säga, men då ska man väl inte vara präst.

   Svenska kyrkan förespråkar väl inte direkt någon bokstavstolkning av Bibeln? Viktiga är väl att man är i linje med den kyrka man vill jobba i. Om man är för en mer bokstavstrogen tolkning finns det nog andra kyrkor som passar en bättre.

   Ingen människa är felfri, så tycker ditt tänk är märkligt.

    Vad har felfrihet med saken att göra? Poängen är att kristendom är en definierad ideologi/tro och om man bekänner sig till den, men framförallt om man blir andlig ledare inom densamma, bör man följa dess ”regler”.
    Inget hindrar en från att ha en egen andlighet som är en salig blandning av allt man tycker är gott.
    Tror du islam skulle acceptera imamer som körde sitt eget race i frågor som är känsliga för de troende?

     Men svenska kyrkan har inte så många regler… Man får skilja sig, va gay etc fast bibeln säger emot, de tolkar den ju inte så (vilket är bra tycker jag).

   Jag hänger faktiskt inte med. Vad är det enligt dig för leverne hon har som inte är förenligt med bibeln eller protestantism eller svenska kyrkan? För jag antar att du inte syftar på hyperkonservativ kristendom (som hon inte gör anspråk på).

    För att bli antagen som prästkandidat av ett stifts biskop så kan du inte kalla dig häxa och lägga tarot, ens på skoj. Det kan man såklart tycka vad man vill om, men så är det. Hade en kompis som höll på med kristaller som inte fick bli präst pga det. Samma med Ma Oftedal väl?

    Svenska kyrkans medlemmar är ofta liberala och tillåtande, men biskoparna och andra ledare är trots allt ganska dömande mot folk som skriver ”fuck off” på Instagram, som säger att de lika gärna kan bli pastorer etc.

     Tack för förklaringen!

   Jag tror inte det handlar så mycket om ”levernet”, MEN för att betraktas som kristen (enligt kyrkan) ska man väl se Jesus Kristus som sin personlige frälsare och stå bakom Trosbekännelsen? Annars blir ju det hela lite märkligt.

    Ja de kan man ju tycka, men KG Hammar sa väl att han såg trosbekännelsen ”som poesi”? (Samt att det här med att ”Gud finns” är ingen självklar sats). Och ser man det så är det såklart inte så svårt att köpa det. Gud är ett inre samtal osv.

     Han var väl till och med ärkebiskop tidigare? Men ändå misstänker jag att hans är lite kontroversiell i flera avseenden och jag vet inte om hans tankesätt går hem i svenska kyrkan överlag. Hur man ser på vem som ”får bli präst” är en intressant frågeställning tycker jag. Trosbekännelsen är väl en väldigt röd tråd i kristendomen och liiite mer än poesi?

      Han, inte hans…..

      Jo det var han nog. Men jag tänker att kan han bli ätekobiskop med den inställningen till trosbekännelsen ska man väl kunna bli en enkel präst även om man är lite liberal. Verkar onekligen inte vara något omöjligt hinder IAF.

    Man måste faktiskt inte tro på Gud för
    att va präst i svenska kyrkan.

     Det kanske inte är ett officiellt krav, men tvek att du kommer bli antagen som prästkandidat om du säger dig inte tro på deras gud.

     Men alltså.. Är detta ett skämt eller? Alltså BARA i Sverige kan man arbeta som präst utan att tro på gud.. (är ej kristen eller medlem i kyrkan men tycker det låter sinnes att en präst inte tror på sin egen predikan?)

     Jo. Det är en självklarhet att tro på Gud för att vara präst i svk och en seglivad myt att man inte behöver det.

  Ibland känns det som en del lärare inte förstår hur stressigt det kan vara på jobb utanför skolan, och dessutom har man bara fem veckors semester vila upp sig på…

   Tror det lätt kan bli så med många yrken där det är jobbigt, gräset ser liksom grönare ut på andra sidan och är ofta det, förutom om de yrken man sneglar på också tillhör samma kategori av ”yrken med mest utbrändhet”.

   Själv är jag bibliotekarie och har flera kollegor som är utbrända. Detta att folk verkar anse att mitt yrke bara handlar om att stillsamt sitta ner och läsa böcker (har en timmes läsning per arbetsvecka, sällan jag hinner det dock) och jag känner mig ofta stressad.

   Jag tror att många har felaktiga uppfattningar om andra yrken än det de själva jobbar inom, nuförtiden är det nog svårt att hitta ett jobb som är sådär lugnt och stillsamt som Apan hoppas på.

   Verkligen! Det är ett jävla gnäll från lärare men i min bransch jobbar jag massa övertid och har inte lov varannan vecka typ, utan får nöja mig med mina 25 semesterdagar. O ger man upp att vilja bli präst för att man blir av med sitt sommarlov… Ja då ska man nog inte bli präst.

  Hon kan ju bli diakon.

   För att få lugn och ro? ?

  Jag är inte speciellt religiös eller så.
  Men inte fasen skulle jag åka rullskridskor i en kyrka.

   Läser du lite så har hon ju frågat om det var okej innan.

    Spelar ingen roll.
    Och nu låg det inte i text som Camilla la ut.

     Det spelar väl självklart roll om man frågar eller inte?

     Jag skulle säga att det spelar extremt stor roll.

   Gör inte det då.

  Åh tänkte precis samma sak! Skulle aldrig få för mig att göra det… Känns liksom fel?!

  ”Jag vill ha lugn och ro. Stillhet.” HAHAHA tyvärr är inte svenska kyrkan rätt arbetsplats då. Sen angående utbildningen, visst stämmer det du har kopierat in, men du måste även ha flerårigt engagemang i församling och präst som kan vitsorda dig innan du kan bli antagen som prästkandidat. Säger inte att hon inte har det, vet inte vem hon är, men det var många som dök upp under utbildningen och ”skulle bli” präster men inte hade en aning om hur det går till att eventuellt bli antagen som prästkandidat av ett stift. Ett tips till henne är att kontakta rekryteringsansvarig i det stift hon tänker sig, samt att engagera sig ideellt i svenska kyrkan och delta i församlingens gemenskap.

   Vilket översitteri med ditt ”HAHAHA”. Du förklarar inte ens vad som var det roliga, är det fullt med fart, störningsmoment och kaos på din arbetsplats eller? Du borde vara glad att många intresserar sig för att bli din nya kollega. Tipsa henne genom hennes egna kanaler om du verkligen vill bidra med ett gott råd.

    Nä nåt översitteri var det väl knappast.

     Otrevligt var det dock

      Inte ens otrevligt.

    Camilla har ju skrivit det rakt ut i inlägget att utbrändhet är överrepresenterat bland prästvigda kvinnor.

    Att gå in i ett kyrkorum, tända ljus, sätta sig ner och be = lugn och ro

    Att jobba i svenska kyrkan = inte lugn och ro.

    Men eftersom hon håller på med tarot och kallar sig häxa kan det nog bli svårt för henne att klara antagningen ändå. Då ska hon bli pastor istället skriver hon, pingstvännerna vill säkert jättegärna ha ”häxor” Iofs kan hon absolut ha ändrat sig och tagit avstånd och börjat lägga några år i församling.

  Äsch, om ett par dagar vill hon göra nåt annat. Det vänder snabbt där alltså.

   Exakt, hon kommer ändra sig. Igår la hon tarot och kallade sig häxa. Idag kristen. Imorgon…?

   Ja man tar det inte riktigt på allvar. Samtidigt verkar hon ju ha ett kul liv där det händer mycket.

   För ett par veckor sedan startade hon en blogg. Igen. Nu inte ens länkad från IG. Nedlagd som många andra av hennes planer. Nyligen skulle hon ta ett foto på ”dagens outfit” i 100 dagar men det varade väl ett par veckor det med. – inget fel på det men förefaller lite omoget.

  Känner hon ett kall att bli präst så är det absolut rätt. Att göra det för att få ”lugn och ro och stillhet” är nog däremot ingen bra idé. Prästyrket handlar inte direkt om att sitta i en tyst kyrka och be för sig själv dagarna i ända. Dessutom är Svenska Kyrkan ökänd för riktigt dålig arbetsmiljö på många håll.

  Så bra Niklas Strömstedt sommarprat ?
  Behaglig röst dessutom ?

   Jag har så oerhört svår för honom och hans fru sedan deras ”hälsa på en kändis” hos Björn Ranelid. Nu är jag inget fan av just Ranelid men deras ”TV4, Stockholms innerstad, blablabla” dömande av hans person var så jäkla pinsamt. Nej Niklas och Jenny, hela världen tänker tydligen inte som just ni två ”perfekta” människor (de är ju inte mer perfekta en nån annan men det var så uppenbart de trodde det själva).

    Lyssnade du på hans sommarprat? Upplevde inte alls honom som perfekt, kanske i synnerhet inte i en relation.

     Nej tittar faktiskt aldrig på någon av de två om det går att undvika efter det programmet- tyckte de var så pinsamma. Det är möjligt han förtjänar en andra chans men blir inte prio idag ?

     Var inte min poäng att han eller hans fru eller deras relation skulle vara perfekt på något vis. Utan att det var övertydligt de ansåg sig förmer än värden de var gäst hos. Inte alls sympatiskt.

   Ogillade hans sommarprat, riktigt tråkigt och han hade chansen att prata om mycket men han gick inte in på djupet kring något allt, kändes väldigt halvhjärtat.

  Det är lite som att folk tror att det är lugnt och stillsamt att jobba på bibliotek ??? och att vi dessutom får sitta och läsa på arbetstid ?

   Tycker det är intressant det där. Inte för att jag är för att man ska få sitta och läsa på jobbet och så för att man jobbar på bibliotek, men är det inte lite tråkigt ändå att bibliotek har så mycket nedskräpning, förstörelse, och att biblioteken ofta inte är fint renoverade?

   Man borde ändå förvänta sig att ett bibliotek ska vara lugnt, stillsamt och vackert. Synd att det inte är så i Sverige.

    Vi jobbar stenhårt för att slippa förstörelse och nedskräpning. Därför är det inte ett lugnt jobb ? Men det är det värt för att åtminstone försöka behålla det lugna fina.
    Tyvärr så har biblioteken ibland blivit som ett samhällets sista anhalt, dit man vänder sig när alla andra vänt en ryggen. Man är inte där för litteratur, mer för att få hjälp med utskrifter, banktjänster, datoranvändning, sitt dåliga mående, att få klaga av sig hur dåliga alla myndigheter är etc.

     Det är väldigt tråkig utveckling. Kanske skulle det bli mer ordning på bibliotek om det fanns ordningsvakter?

      Vi har haft det också. Men det blev bara provocerande.

     Trist… ?

     Jag älskar böcker och bibliotek. Men vårt stadsbibliotek är det absolut sista stället i stan jag skulle känna mig trygg på.
     Det har verkligen blivit sista anhalten för folk, polisen är där några gånger i veckan och tjejer går gärna inte in på stadsbiblioteket ensamma.. Tycker så otroligt synd om personalen vars arbetsplats blivit något helt annat än vad den är avsedd för.

      Det går att upprätthålla trygghet på biblioteket med hjälp utifrån, av exempelvis polis och väktare. Tyvärr låter det som om personalen på ditt stadsbibliotek har gett upp. Och att de inte får rätt stöd från chefer, fack, skyddsombud etc. Det är ledsamt.

   Varför är det inte det? Det ska väl va tyst på bibliotek? Vet att vissa har gruppstudieplatser och grejer för barn/ungdomar men i det stora hela borde det ju va det. Tråkigt om det försvinner…

    Jo, det borde vara en lugn oas. Se mitt svar till Anna ovan ⬆️

  Lärare har inte sommarlov. De har semester! Så trött också på att folk på riktigt verkar tro att lärare slutar arbeta samma dag barnen börjar sitt sommarlov. De arbetar ett par veckor till både och (sjävklart) börjar de också arbeta före barnen kommer tillbaka till skolan.

   Nja, det är olika i sp fall. På de skolor jag jobbat jobbar lärarna ca en vecka efter avslutningen och en vecka innan skolan blrjar igen. Men de har ju jobbat in det under året.

    Många andra yrken som ”jobbar in det under året” men får inte 10 veckors ledighet på ett år för det.

     Exempelvis..?

      Ingenjörer, ekonomer, jurister etc. Fråga hur mycket sådana konsulter jobbar.

       Konsulter lär ju fakturera för sin tid?

        Jobbar du på konsultbolag med fast lön fakturerar du ju åt ditt företag, inte ner i egen ficka.

       +1 överväger ibland att skola om mig till lärare om det inte innebär mycket mer i pluggtid. Mvh, less jurist i konsultroll.

        Det innebär 3,5-5 års plugg beroende på vad du vill bli för lärare (förskollärare, grundlärare, ämneslärare)

         Aha, trodde att jag delvis kunde använda existerande juristexamen men inte? Tex, om jag vill få fil kand ekonomi räcker det att jag bara läser 1,5 års ekonomi och behöver inte läsa 3 år.

          Du kan använda din juristexamen. Sedan läser du tre terminer KPU – kompletterande pedagogisk utbildning. Det ger en ämneslärarexamen och du kan arbeta på gymnasiet.

     Ok? Men då är det nåt fel på dessa yrken då. Man ska få ersättning i tid eller pengar för övertid.
     Om du är avundsjuk på lärare så bli det själv.

      Många arbetsgivare är bra på att förhandla bort övertidsersättning mot en extra semestervecka, jag var de enda på min förra arbetsplats som inte gick med på det, jag visste hur mycket övertid det kunde bli.
      Mina kollegor tyckte det vara mindre kul med jobba över 200-300 timmar på ett år och få ledigt 40, jag fick ju iallafall vettigt betalt.

       Tre dagar, det är vad jag har i utbyte mot övertid. Sen måste ledigheter hela tiden jämkas, om du tar Sportlovet så tar jag sommarlovet osv osv. Lärare behöver knappast fightas om be som ska vara ledig vecka 30, 31, 32 osv.

   Jag hade blivit lärare om jag fick göra om! Är ssk och som alla redan vet så innebär det en jävla massa övertid och ingen tid till rast etc. Har jobbat i snitt 40 timmars övertid/månad hela detta året och när det är dags att önska semester…. Ja, då kommer alla med barn och lägger in föräldraledighet för att säkra sina veckor så jag fick två veckor o slutet av augusti! Bitter? Ja absolut! Funderar på att skola om mig till yrkeslärare så jag kan få ett mer normalt liv. O både min man, min pappa och många vänner är lärare och ingen är utbränd utan de glassar runt på sina sommarlov nu.

    *semester, inte sommarlov

    Som lärare så är man utmattad när semestern kommer så knappast normalläge att kunna glassa runt

  Har så svårt för att förstå mig på henne. Följer henne inte, men hon dyker upp då och då. Får känslan av att hon är sökande, liksom inte nöjd i sig själv utan försöker fylla en tomhet, vilket leder till att hon gör en massa motsägelsefulla saker och hoppar hit och dit både fysiskt och i åsikter (och dessutom beter sig barnsligt?). Vilket gör mig frustrerad. Då känns det iofs rimligt att hon vill ha just ro.

  Hej, en fråga; när man i Sverige uppger månadslön, är det innan eller efter skatt??
  324 000 är ju en mkt låg lön för 4,5 år med utbildning?
  Vh norsk

   Du vill säga att 324 000 i månadslön är en mycket låg lön för någon med 4.5 års utbildning? Det håller nog inte ens norska oljemiljonärer med dig om.

   Alltid innan skatt

  Det tror jeg nok?
  I Norge tjener en ufaglært butikkmedarbeider 380-440 000/år. Uten erfaring: 340 000 kr.
  https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/butikkmedarbeider

  En prest tjener altså ca 300 000 kr mer i Norge enn i Sverige: https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/butikkmedarbeider

  Takk til deg som svarte på en normal måte!

   Ja men i Norge är ju ALLT dyrare. Klart ni tjänar mer. Det är ju därför alla ssk jobbar i Norge och ni åker o handlar i Sverige?

    Til info: de færreste nordmenn grensehandler..

  Känner flera kvinnliga präster och för dem har nog yrkesvalet visat sig vara tungt. Tyvärr verkar det handla mer om enorm självuppoffring och att vara psykolog än något annat. Rekommenderar inte, utgående från vad jag hört. Som att vara mamma till en hel by, typ.

   Ja dessutom behöver man bolla med en hel församling. Åsikter skiljer väldigt mycket åt eftersom vi lever i ett sekulariserat samhälle. Trots att svenska kyrkan är väldigt bemötande och inkluderande på många plan utåt är det väldigt gammaldags internt. Man måste verkligen finns en församling man trivs och orkar leda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.