Nu öppnar Dasha upp om sin komplicerade graviditet och förlossning

Dasha har gjort en lång story om vad som föranledde att läkarna tog ut hennes son för tidigt (v34+2), och hur det första dygnet efter förlossningen var.
Jag har valt att klippa ut hennes text istället för att publicera det som en lång video.
Bilderna är syntolkade.

Okej, är ni redo? Vi är nu alla stabila så jag känner att jag orkar och vill dela med mig. Det var här jag lämnade er sist va? Sista duschen innan operationen. Väldigt nervös var jag här. Stor skillnad från förra förlossningen. Då kom vi in 07.00 på sjukhuset. 07.30 var vi inne i operationssalen och 40 minuter efter det hade jag Atlas i famnen. Denna gång checkade vi in kl 17 kvällen innan och det gav för mycket tid och utrymme för tankar och att bli väldigt nervös. Väldigt rädd här. Hade hela fem infarter här och har precis fått in epidural i ryggen. Men hade bästa stödet vid min sida hela tiden. Jag har ju nämnt att jag haft en stor komplikation. Denna upptäcktes någon vecka innan midsommar. Alltså, vi upptäckte att min moderkaka låg längst ner och framför "utgången" tidigare men se upptäckte de även att den betedde sig fel. Den växten likt en tumör som angrep andra organ i magen. Och "satte sig" på dem. Istället för att bara vara som en "tjock omelett".

Tänk er som slime. Fast när man släppte ner slime:t i magen så sitter det fast på klister på de olika organen. Typ så. Så när Cosmos var ute så skulle läkarna avlägsna moderkakan och se hur stor skada den åstadkommit. De visste alltså inte hur det skulle se ut förrän de öppnade upp mig och Cosmos var ute. De var oroliga att flera organ hade tagit skada och att de skulle få ta bort delar av tjocktarmen etc. Men när de tagit ut Cosmos så var det inga organ som tagit skada förutom min livmoder och en liten del av urinblåsan. Jag visste att de skulle med största chans behöva ta bort livmodern och därför orkade jag inte skriva om det innan för jag ville inte höra andras erfarenheter om detta. Ibland vill man ha stöd, ibland inte. Jag orkade helt ärligt inte höra andras historier. Jag var tvungen att fokusera på mitt egna och samla mig inför detta. Det var en stor chock när jag fick höra detta första gången. Grät varje dag i veckor. Men eftersom det inte finns så mycket att göra åt det så fokuserade jag på Atlas och myste med honom lite extra innan dagen med operationen. Cosmos föddes v 32+4 och behövde därför andningshjälp och blev inlagd på neo när de tagit ut honom. Mig opererade de i 6 1/2 timmar totalt. Röret i magen är ett rör som samlar upp blodet som är kvar i magen efter operationen. Sånt här ärr har jag nu över det gamla snittärret. Jag förlorade 3 l blod under operationen och det är ca 50% av vad man har i kroppen. Här skickade jag en film till @cecilia_claesson där jag berättar att jag ligger på uppvaket men inte fått se Cosmos än för att jag inte har någon känsel i benet vågar de inte släppa upp mig till neo.

Mina bästa bästa vän. Tack för att du är här och går igenom denna prövning tillsammans med mig. Tack för att du torkar mina tårar, håller mig i handen, framför allt underhåller mig och får mig att le. <3 @dhallstrand Här ser ni hans lilla segerdans efter att jag haft en tuff natt med mycket smärta och gråt men som slutade med att vi testade att ge Cosmos bröstet och han tog det. Det var verkligen den lilla boosten jag behövde för att få lite mer energi.
Bildkälla: Dasha Girine Instastory

Men Douglas var där uppe och skickade bilder och vi facetimade hela tiden. Efter 8 timmar på uppviket så släppte det inte i benet men uteslöt det blodpropp som de misstänkte så jag fick äntligen komma upp till Cosmos. Det var väldigt känslosamt. Precis innan de skulle ta upp mig sa de att jag inte skulle få vara där uppe.... Att det var fullt på avdelningen där man vårdar både mamma och barn ihop...Att ag skulle få säga hej och sen åka ner på BB själv. Då tappade jag det... Skrek av psykisk smärta. Frågade vem som bestämde att någon skulle få vårdas med sitt barn och vem som inte skulle få det? De hade tagit min livmoder, de kan inte separera mig från mitt barn som jag fått vänta på i så många timmar helt själv. Hur kan det inte enbart finnas samvård år 2021? Sa att jag avsäger mig all vård. Att jag vet att jag har rätt till det. Det får göra ont men jag måste få vara med mitt barn. Så så fick det bli. Jag fick sova där uppe. De tryckte in min säng och jag sa att de på neo får ringa om det är något akut med mig, men annars behöver de inte lägga tid på att komma upp och kolla till mig. Återkommer med dygn två i morgon men så här sov vi första natten.

Fan, vilken krigare du är, Dasha!
All styrka och kärlek till dig och lilla Cosmos. <3

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ❤️

  Stackars Dasha. Känner inte henne, följer inte henne men det måste vara fruktansvärt att vara med om allt det som hon har varit med om och att dessutom inte få ha sitt barn nära sig. Tortyr! 😥
  Hoppas att hon kryar på sig!❤️

  Är inte katter en invasiv art som dödar flera smådjur per år? Men det kanske barn också gör

  Så hemskt! Så starkt! Fint att hon delar med sig❤️

  Ge blod gott folk 💪🏻

   Vill men får ej 😑

    Samma här!😔

   Vill här med men får inte.

   Får inte :/

  Så hemskt. Hoppas allt går bra.

  Va det allt du tog in av det här inlägget? Skärp dig nu

   Ja det var det faktiskt, jag är helt ointresserad av förlossningar.

    Allt jag tänker på är Cosmo Kramer.

    Så varför läser du ett inlägg om det? Och kommenterar under ett inlägg om ämnet? 🤦🏼‍♀️

  Fy fan för att bli separerad från sitt lilla barn sådär och när man dessutom mår fruktansvärt dåligt som det är. Samt att inte få ha sin partner vid sin sida när man kanske behöver det som mest. Som hon skriver, hur kan inte samråd vara det enda alternativet i en sånna här situationer?

   Helt sjukt! Vården i Sverige och speciellt förlossningen är under all kritik.

    Nej, budgetering och politiken är under all kritik. Ingen som jobbar i de här verksamheterna VILL separera eller neka samvård. Men vårt politiska system och den peng som står till buds skapar vårt dysfunktionella sjukvårdssystem. Det är vidrigt att gå till jobbet vissa dagar bör man vet att det enda som ska göras är att släcka bränder och beklaga/be om ursäkt.

     ELIN PREAAACH 🙌🏼🙌🏼🙌🏼🙌🏼

     Exakt Elin! Den kris vi ser i vården är skapat av dåliga politiska beslut. Vården ska inte styras av politiker som inte har en aning om hur det verkligen är ”på golvet”.

    Rösta inte på partier som vill dra ner på vården då?! Som det är i Stockholm så styr Moderaterna och KD så besparingar på 30miljoner och personal blir avskedad..Katastrof läs sthlmsjukvårdsuppror på insta där läkare/ barnmorskor/sjuksköterskor/undersköterskor berättar om helvetet som Moderaterna styr!!

     Och Miljöpartiet

     Moderatjävlar! 🤮🤮🤮

      Sossejävlar

  Oj vilken kämpe. Kärlek till henne. <3

  Hade önskat att det fanns en systerblogg där alla inlägg i genren ”familjeliv” kunde postas.

  Mvh Karen

   Hade önskat att det fanns en skräppost där alla kommentarer likt dina hade hamnat så man slapp läsa dem. Mvh

   Man kan inte få hela bloggen skräddarsydd efter vad man själv gillar. 🤷🏼‍♀️

  Hur kan moderkakan som finns inuti livmodern växa på andra organ? Det finns ingen öppning i livmodern ut i fri bukhåla där tarm och andra organ finns. Livmodern kan i väldigt ovanliga fall brista under graviditet men orsakar då akut livshotande blödning.

   Men är du läkaren som tagit hand om henne eller varför ifrågasätter du deras beslut ?

    Men shit vilken otrevlig kommentar! Jag uppfattar det bara som att Emma är nyfiken och intresserad av att veta hur tillståndet ens kan uppstå. Varför svara med den här elaka tonen istället för att bidra med lite kunskap?

   Det kan bli så efter ett tidigare kejsarsnitt. Moderkakan växer ut från livmodern via ärret. Väldigt ovanligt.

   Placentan kan växa invasivt, in i livmoderväggen och även ut igenom hela livmoderväggen. Kallas Placenta Percreta när den växt igenom hela väggen. Risker är bland annat tidigare kejsarsnitt och att placentan sitter för lågt och blockerar öppningen (Placenta Previa).

    Och utöver ovanstående korrekta fakta kan jag tillägga rörande påståendet om ”ingen öppning i livmodern ut i fri bukhåla” att vi har två fina öppningar ut i bukhålan via äggledarna. Äggstockarna sitter nämligen inte ihop med äggledarna, de hänger bara bredvid. 🙂

   Ja dom tog nog bara bort livmodern och en del av urinblåsan för skojs skull. 🤦‍♀️

    Men shit vilken otrevlig kommentar! Jag uppfattar det bara som att Emma är nyfiken och intresserad av att veta hur tillståndet ens kan uppstå. Varför svara med den här elaka tonen istället för att bidra med lite kunskap?

     Och alla utom du hör besserwissertonen i den ursprungliga kommentaren.

      Hur ”hör” man en ton över text? Genuint nyfiken, jag är en autistisk tjej och hör inte ens olika tonlägen i verbalt tal.

       Genom att läsa eller kommunicera så pass mycket att man till slut ”intuititivt” (eller statistiskt) kan förstå intentionen bakom det som skrivits. I det här fallet skulle jag säga att det är sista meningen som sätter den tonen eftersom det först låter som att personen ställer en genuint nyfiken fråga, men sedan skriver lite mer högrtravande som att den vore läkare – vilket vi redan förstått att den inte är – vilket avslöjar att den snabbgooglat för att låta mer påläst och för att få Dasha att verka otrovärdig. Antagligen bara för att få ut sin egen frustration eller för att den trodde att kommentaren skulle få likes. Detta är min analys iallafall, hoppas den gav någon klarhet. P.S. Beskylla inte socialdemokrater för privatisering av vården och vinster i välfärden, mycket gör de fel men den totala katastrofen är inte deras fel.

     Haha var du tvungen att skiva den kommentaren två gånger? Nyfiken och intresserad? Hon låter väldigt dryg och har uppenbarligen ingen kunskap överhuvudtaget.
     Hon säger indirekt att detta inte kan hända utan i ovanliga fall så brister livmodern. Om man är intresserad av fakta så läser man på och sitter inte och antar saker här.

  Åh fy, vilken upplevelse. All ovisshet med både moderkakan, inre organ och barnet. Kan förstå att det varit och är kämpigt. Det jag däremot tänker är att man ska vänta innan man delar med sig av sånt på sociala medier. Det kan ta ett bra tag innan man landat i det och vet vad man vill dela med sig av. Men i alla fall, hoppas det går bra för dem framgent och att det värsta är över.

  Ojojoj stackars henne. Och att vara tvungen att avsäga sig all vård för att få vara med sitt barn … jag hade gjort samma sak. Jag HAR gjort samma sak när jag inte fick lämna uppvaket endast pga brist på transportpersonal. Men då var det en ssk som lackade och körde mig själv och skällde på allt och alla inblandade. Det borde vara finnas samvård. Ibland är sjukvården löjligt fixerad vid sina olika avdelningar.

   Löjligt fixerade vid sina avdelningar? Det är knappast det som är problemet, det måste ju finnas fysisk plats och kompetent personal inom rätt område. Man kan inte bara trolla fram personal…

  Ja vi vet… Det är väl det hen reagerar på.

  Jag råkade ut för exakt samma komplikation vid min tredje graviditet 2017. Jag fick dock ej vara vaken när de plockade ut vår son. Operation i hybridsal på Karolinska. 10 läkare, 8 sköterskor plus 5 läkare som tittade på genom ett fönster. Denna typ av komplikation är ovanlig men ökar efter ett kejsarsnitt (ovanligt även då) men jag önskar att alla som kräver/önskar sig snitt får veta om denna risk. Tappade ”bara” 2 liter blod och slutade inte blöda förrän livmodern var ute.

   Exakt, det är viktigt framför allt kvinnor som kräver snitt utan bakomliggande problematik är medvetna om att snitt inte alltid är vägen till lyckan. Min syster får absolut inte skaffa fler barn, eftersom hennes livmoder är så försvagad av två snitt att den lär brista vid en tredje graviditet. Min kompis krävde snitt med sin första eftersom hon enligt egen utsaga är ett kontrollfreak och inte kan tänka sig en förlossning där hon inte kan kontrollera sin kropp. När hon blev gravid med tvåan fick hon operera bort livmodern och det lilla fostret, eftersom livmodern inte klarade av en andra graviditet och hennes liv var i fara. Ovanliga komplikationer, men bra att känna till.

    Finns risker med alla förlossningar.

     Absolut, men det är ju ganska sjukt att i onödan snitta upp en livmoder, den vill man ju ska va så stark som möjligt! Den komplikationen av detta slag finns väl inte, eller minskat rejält om man föder vaginalt!

    Kvinnor som kräver snitt gör det av skäl som är viktiga för dem, och de är insatta i riskerna det innebär. Det är svårt att få det beviljat idag, och man tvingas kämpa för det. Man gör det inte pga tror att det är ”lättare”.

    Det finns risker med KS och det finns risker med vaginal förlossning.

    Beklagar verkligen det som hände din syster, hoppas hon är ok!

     Kvinnor får begära snitt hur mycket de önskar men kom inte och säg att de är förberedda för de konsekvenser som snitt kan innebära.

     Ett vanligt argument är att vaginal födsel orsakar mer/långdragen skada. Det är ett fullständigt obegripligt argument som inte har någon som helst medicinsk grund.

     Tänk följande: ev. besvär med urinläckage kan snabbt åtgärdas via enkel op.

     Operationsärren som ju följer med ett ks kan liksom inte raderas till nästa grav. Det kommer alltid att finnas kvinnor som tappar bisarrt många mängder blir pga sitt tidigare snitt. Dessa kvinnor riskerar inte livhanken pga ATT de fött barn, utan HUR de fött barn.

     Och så finns de (statistiskt sett fåtalet) kvinnor som får svåra bristningar pga vaginal födsel. Hallå! Inte normala självläkande sprickor, utan sprickor i behov av op. Vi opererar som bara den för att eliminera deras ev. framtida bekymmer.

     Vi lyckas enormt fint i de flesta fall! Skulle ingen inom vården lyckas så behöver du ta ställning till detta.

     Vaginal födsel kommer alltid vara det mest säkra för kroppen i helhetsperspektivet. Oavsett grav förlossningsrädsla, etc.

    Tro mig, är det något kvinnor som önskar kejsarsnitt informeras om så är det alla risker och komplikationer, både vanliga och ovanliga, ett sådant kan medföra. Personligen valde jag att föda med kejsarsnitt och fick verkligen kämpa för det.

    Jag tar hellre riskerna ett kejsarsnitt medför än de som kommer med en vaginal förlossning. Jag tycker att det är dags att vi slutar med kommentarer där kvinnor som önskar kejsarsnitt betraktas som okunniga om riskerna. Vi kan väl helt enkelt utgå från att alla mammor gör vad de anser är bäst för sig själva och sina barn?

     Ta risken och ta kritiken.

      Den informerade risken – absolut. Kritiken – aldrig. Jag kritiserar inte andra för de informerade val de gör med sina kroppar. Jag förväntar mig och förtjänar samma respekt i gengäld.

   Hoppas alla kvinnor som kräver vaginal förlossning blir informerade om risken för syrebrist och hjärnskador på barnet i samband med förlossningen då…. Som tidigare kommentarer nämnt, det finns risker med båda typerna av förlossning. Ibland kan man inte heller välja och vilket alternativ som är bäst är inte samma för alla.

    Att föda ett barn är ett risktagande, punkt slut. Att kräva ks. på grund av rädsla är ytterligare ett risktagande. Ja, tyvärr.

    Förvänta dig inte att din kropp fixar ännu en graviditet, oavsett hur många kvinnor som föder flera barn med ks.

    Förkovra dig i studier i flerpartagraviditeter med ks, sett till återhämtning efter vaginal födsel.

    Rädsla eller ej, du kan inte förneka statistiken.

  Känner så med henne. Vi blev också separerade som familj förra året när min son kom i v. 26 endast 546 gram. Blev kejsarsnitt när hjärtljuden gick ner, sambon satt kvar på rummet i två timmar och undrade om vårt barn levde. Jag höll en okänd sköterska i handen. Fick inte träffa mitt barn på sex timmar därefter 😣

   Jag var med om liknande och det är TUFFT. Men ärligt talat – hur mycket kan vi kräva av akuta situationer? Jag har varit inlagd i Holland och i USA. Marginella skillnader och framför allt marginella skillnader mot för hemma i Sverige.

   Akut är akut, hur bisarrt det än är det gäller spädbarn och samvård. Såklart vi vill förbättra men det är märkligt att rya om ”hur hemskt det är här”. När det är så jäkla mycket bättre än på andra platser.

  Lider så med henne, måste vara en riktigt tuff operation att återhämta sig från. Skönt att höra att allt gått bra ❤️

  Varför postar man detta? Why, oh why?

   Conteeent!!! 🙄

   För att folk kommer fråga om och om igen resten av hennes barns liv. Så lika bra att berätta allt, få det överstökat och slippa få miljoner frågor om samma sak. Baksidan med att posta sitt liv på sociala media, att folk vill veta exakt allt.

   Varför inte? Det är en skitstor grej i hennes liv som hon just nu går igenom. Är väl skitbra att man pratar om saker som är jobbiga om man vill det. Varför ska hon låtsas att allt gått bra när det inte gjort det? Hon kanske vill ventilera och ge svar på alla frågor hon får.
   Bristen inom förlossningen måste lyftas upp mer. Och det kommer då aldrig hända något om folk mår skit i tystnad och aldrig berättar om sina hemska upplevelser.

   Varför skulle hon inte göra det? Är det bättre att berätta om en komplikation i någon annan media som tidning eller ska man helt enkelt vara tyst och låtsas som att allt är bra, underbart och var helt fritt från komplikationer menar du?

   Det är väl bra om man postar något från det verkliga livet någongång, och inte alltid något tillrättalagt med filter.

  Var sitter moderkakan? Är det den man känner när man fistar tjejer med underarmen? Känner något mjukt som jag gillar krama om och dra i. Vill veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *