Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

671 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Veckans låt? ?? Jag glömde kolla svaren igår ? Så ni som skrev får gärna skicka igen!

  Jag tipsar om Pepas av Farruko, Daffodils av Mark Ronson ft Kevin Parker, och In Fantasia av Kishi Bashi.

   Dumb love – Mimmi Webb

   Gårdagens Öppet spår finns väl fortfarande kvar om du scrollar ner, eller??

    Jo men orkar inte scrolla förbi ca 200 kommentarer först för min telefon krashar då..

     Du kan ju söka på sidan, t.ex. efter ditt namn (Vill inte klaga på dig, försöker bara hjälpa till 🙂 )

      1. Du ber din sambo prata med sin mamma att det inte är OK som hon håller på.
      2. Fortsätter hon säger du Mmmm absolut 🙂 och ler och ”stänger av öronen”. Så har jag gjort/gör jag när det kommer till oombedda råd ang. mina barn.

       Haha men varför hamnade mitt svar här 🙂

     Din kommentar ligger högt upp så du behöver inte skrolla så långt 🙂
     Men det får kanske ändå mobilen att krascha?

    Hur tror ni Steve Aoiki tar Elena Belles ord om Michael?
    Han var ju Steves manager och bästa vän, Steve är ju dessutom gudfar till Elenas barn.

     Oj. Skulle posta som en ny kommentar och inte i eran tråd, sorry. Gör om gör rätt ❤️

    Du lät inte så vidare trevlig dock..

   Breathe you in my dreams – Trixie Whitley

   Här har du gårdagens kommentarer:

   Liberation = Hardcore superstar

   https://open.spotify.com/track/42BdJv9FNlmnXjgvCvAwUu?si=HgzZg6TJRpWWdvdIgSRJDQ&utm_source=copy-link&dl_branch=1

   https://open.spotify.com/track/6Av2GugxYqsErTnuFtcfrN?si=dZsgTLJkRs-Wm8NqFlcpng&utm_source=copy-link&dl_branch=1

   Shebang – Romeo

   august – Taylor Swift

   Mr/Mme – Loïc Nottet

   Jackie No Mates – Jack Moy

   AKMU – NAKKA

    Tack!!!!! ??

   Jag har gammal musik vibe just nu så:
   Take that – Back for good

   I kväll har jag fastnat på Hua Chen Yu
   Kallas HuaHua vilket betyder blomma. Lite gulligt ändå?

   https://open.spotify.com/track/38KdrsbRIUOpqdVF61pxqz?si=uK89TwpsQqWTSQ0qRcC7Bg&utm_source=copy-link&dl_branch=1

   Väldigt intressant artist live också. Finns mängder på Youtube!

   LØREN – Need (ooo-eee)

   Hey you- Odd lily

   Angélique Kidjo – Mother Nature

  Jag tror jag har hamnat i en livskris. Ifrågasätter man, jobb, boende och syftet med allt. Vet egentligen inte vad jag vill, men det måste bara hända något.

  Någon som känner igen sig? Eller är det bara en gammal hederlig 40-årskris. ?

  Har funderat på att gå till en psykolog, samtidigt som jag inte kan se syftet med det. Något måste hända, frågan är bara vad

   Haha, känner igen… 40-årskris här med. Har känt ett enormt begär efter förändring i snart 1 år, men kan aldrig riktigt sätta fingret på exakt vad det är jag behöver ändra på. Det går i vågor, men ofta är det riktigt jäkla jobbigt att hantera.

    Jag försöker dock vara så mycket i nuet som möjligt. Inte försöka överanalysera, noja och hitta lösningar på något jag egentligen vet inte har någon lösning just nu. Försöker ha tillit till att allt kommer att bli precis så som det är menat, och att det kommer bli bra. Men det känns verkligen som att ett kapitel i mitt liv håller på att avslutas, och ett nytt ska ta vid, och den osäkerheten det medför skrämmer såklart.

    Exakt så! Kan inte rörligt sätta fingret på vad. Men det måste hända något, gärna igår.

    Kan det ha ngt att göra med att det senaste året inte varit sig likt pga covid?

   Varför ser du inte syftet med att gå till psykolog? I ditt fall kanske det räcker med en coach, men oavsett så känns det snarare som det är precis det du behöver eftersom du skriver här och vill få input från utomstående. 🙂

    I mitt yrke träffar jag psykologer, jag har nära vänner och familj att prata med och känner att jag skulle sitta och ”flumma” under sessionen, då jag inte riktigt kan sätta ord på vad som pågår.

    Dessutom är jag oerhört känslig för vem jag öppnar mig för, skulle behöva känna ett 100% förtroende för den personen.

     Ett råd bara- tror du missar något när du inte vill gå till psykolog. Den hjälper dig ju att sätta just ord på vad som pågår. Och att prata med någon som inte är närstående kan verkligen få dig att öppna upp.

     Jag fattar. Grejen med psykolog är ju dock att de inte känner dig vilket ger något helt annat än att prata med vänner och familj. Men du måste såklart vilja det själv för att det ska funka och jag förstår att det inte är för alla.

     Jag förstår det där med att inte vilja gå till psykolog. Har vid tre tillfällen i mitt liv mått mycket dåligt. Förlossningsdepression, förlorat en anhörig mm. Men det har aldrig fungerat för mig. Har ändå gått till olika personer men det har tyvärr inte hjälpt. Har tack och lov tagit mig ur det alla gånger. Men med en mycket låg vikt som utgång.

      Ja grejen med psykologhjälp är ju att det är smärtsamt att gå igenom sina issues och att det under resans gång känns värre, innan man kommer över tröskeln till att må bättre.
      Folk måste sluta inbilla sig att det ska hjälpa att träffa samtalskontakt 1-3 gånger och att allt ska kännas hyvens och trevligt dessa gånger. Det är en villfarelse.

      Klart tiden läker sår, men risken finns ju att du går och bär på smärta omedvetet som du hade behövt trassla ut med hjälp av expert för att bli hel på riktigt.

      Jag började utbilda mig till psykolog men pallade inte med yrket när jag fick prova på under den praktiska delen för att folk kommer till en och vill ha en lösning till sina trauman efter 1 besök utan att lägga något arbete på att nå den själv!
      Och just den där själviska idén om att de har vänner och närstående de kan prata med. Okej, visst men har du funderat på hur det känna för dessa att hjälpa dig bära dina trauman?

   Jag ifrågasätter min existens dagligen.

   Är det inte en höstkris? Kommer till mig varje år sommaren börjar ta slut. Ångest i nån månad eller två. Sedan omstart i januari februari för att sedan lätta med ljuset.

   Jag känner exakt likadant, fast jag är snart 30. Jag undrar om det kanske hänger ihop med pandemin? Det känns som att allt ställs på sin spets och man har mer tid att reflektera och analysera. Det känns som att man söker efter något som man kanske inte annars hade tänkt på? Jag hoppas i alla fall att dessa känslor går över snart för man blir ju fan utmattad av att ifrågasätta allt hela tiden ?

   Samma här fast nog en 30årskris…trodde det var pms men det här har hållit i i snart tre veckor. Behöver förändring. Nu.?

   Jag är snart 35 och längtar/ser fram emot 40! Känner att varje år i livet blir liksom bättre än det föregående. Ser fram emot att utvecklas i min relation till min partner, att kanske skaffa barn, gifta mig, resa och upptäcka världen mer (när/om världsläget blir bättre), utvecklas ännu mer i jobbet och umgås med mina magiska vänner (som bara blir bättre med åren). Ha inte kris, njut av att bli äldre!! ?

   Lider också av en livskris. Något oerhört. Jag har en sådan kris att jag jämför mig med andra dessutom. Har ingen kontakt med någon längre. Jag skäms över att jag inte kan få barn( hel knäppt), att sitta och förklara det för sådana i min ålder gör ont själsligt. Man känner sig utanför och som ett samtalsobjekt bakom ryggen :/ Jag finner verkligen ingen mening i något just nu.

  ??Bor i Malmö och är SÅ less över nyheten om att en våldtäktsman här fått 840 000 kr av dina och mina skattepengar. Medan brottsoffret inte får på långa vägar så mycket skadestånd.

  Han kidnappade, våldtog och misshandlade en tjej i 17 h. En annan tjej fick inbrott i sitt hem(!) där hon våldtogs, av samma kille.

  Tingsrätten/Hovrätten menade att killen inte hade seriösa bevis för att han var under 18 år (något killen dessutom inte sagt från början). HD valde att gå på killens linje och nu får han därför/pga ändrad ålder: sänkt straff, nästan en miljon i skadestånd pga och är redan fri igen.
  Är så matt.

  Tjejer som inte får upprättelse.
  Förövare som välkomnas till Sverige och sen beter sig så här månader efter flytten hit. När ska sexualbrott börja straffas ordentligt?

  Expressen för dig som vill läsa mer: https://www.expressen.se/kvallsposten/valdtaktsdomd-bedomdes–felaktigt-far-840-000-/

   Tror du någon kommer starta en insamling för hans offer? Så som för polisen och de våldtagna/misshandlade pojkarna (på kyrkogården om nån minns?). Nä just det för det är kvinnor det handlar om så inget kommer samlas in…

    Ska DU starta insamlingen Lo? Eller bara sitta och gnälla? Vad hindrar dig?

    Så intellektuellt ohederligt resonemang så det finns inte. (Tänker inte ens fråga om du startat en insamling- eller skänkt en krona i ditt liv till en kvinna (eller man) såna som du har en tendens aldrig riktigt göra nåt konstruktivt)

   Vad är kvinnor värda? Att bli våldtagen i två dygn av flera personer. Vilket är bevisat och endast få 2 år!!! Sen kunna ansöka om skadestånd och få 840 000 kr. Vad signalerar det? Våldta, sitt inne två år på svenskt fängelse och kom ut med 840 000 kr. Han skulle även utvisas i domen men det har inte heller hänt. Vem står upp för kvinnorna? Gör vi för lite som låter detta hända? Tänk om det var ens dotter, syster, vän, mor eller om det hände en själv. Så besviken på Sverige. Vad fan håller vi på med?

    Tacka för Mp och C för detta. ?

    Se till att rösta höger vid nästa val.
    De är för strängare straff, istället för vänstern som alltid verkar utgå ifrån förövarens perspektiv.

     Och vad gjorde högern under sina åtta år vid makten?

      Vi har inte haft denna typ av eskalerande kriminalitet tidigare, därför blir det fel att jämföra. Dagens samhälle ser helt annorlunda ut jämfört med de åren som högern regerade sist. Den viktigaste frågan är dock: vad kommer högern göra nästa mandatperiod om de vinner majoritet? Jag tror nämligen att de är mer handlingskraftiga mot brottsligheten än vad vänstern är. Vänstern kommer tyvärr aldrig att vara svaret på att knäcka gängkriminaliteten och övrig kriminalitet. De fokuserar istället på att lägga skatt på plastpåsar.

       Du är inte så påläst om nuvarande regering, va?

        Hehe, hade du inga motargument? Är du verkligen så påläst som du vill ge sken utav genom din kommentar? Då kan du jättegärna förklara för mig vad exakt som den här regeringen har gjort för att göra Sverige tryggt, och hur kommer det sig att våldet och kriminaliteten eskalerar för var dag som går? Det är okay att du kopierar någon text från Google (jag förväntar mig ingenting annat av dig) om vad regeringen ”funderar” på att göra för att bekämpa brottsligheten.

       Som en vänsterperson (inte Vänsterpartiet nödvändigtvis, mer bara vänster vs. höger) så tror jag faktiskt också en högerregering skulle ta i med hårdare tag för att motvera brott. Men en högerregering skulle också innebära andra negativa saker också, som fler skattesänkningar när vården och äldrevården redan går på knäna och dyl. Så på en större samhällsnivå vet jag inte om det finns något partis politik idag jag har någon större tilltro Tycker egentligen att vi i Sverige borde sluta röra oss mot ett alltmer polariserat politiskt läge likt USA, där det blir två totalt motsättande sidor. Önskar vi istället kunde ha mer samarbete över alla sidor och att lyssna mer på det folk de faktiskt ska representera. Självfallet på en rimlig nivå, vi har ju inte direktdemokrati och klart det är bättre att folk mer utbildning och erfareneht att fatta vissa specifika beslut gör just det, men samtidigt är det ibland så galna saker som ignoreras trots att majoriteten av befolkning tydligt motsätter sig det. Hur vekt man hanterar hedersrelaterat våld och sexuellt våld, att fortsätta propsa på marknadshyror när majoriteten av väljarna inom alla partier inte vill ha det, fortsätta skära ner på all vård trots ständiga rapporter om hur vården går på knäna och riskerna det innebär. Det finns en ”disconnect” i politiken idag som innebär både mer polarisering och intressen som styrs av att försöka plocka billiga poänger eller privata intressen trots en befolkning och otalet experter som vittnar om att det är fel väg att gå – och det ligger på alla partier i mitt tycke att motverka detta.

       Vore intressant om vi hade två-stegs röstning. Alltså att man först röstar och sen röstar igen på de partier som kommit över en viss procent. Tror det skulle kunna möjligen öppna för att få in lite mer nytänkande och gränsöverskridande partier som har svårt att bryta sig in idag då folk inte vill riskera slösa bort sin röst på ett parti som inte är inne ännu. Men samtidigt öppnar det ju också upp för risken att få in ännu mer extrema och polariserande partier som inte har något intresse av samarbete. Svårt.

       Sorry, gick lite off topic. Men tycker det är synd att så många politiska diskussioner slutar i pajkastning om vilken sida som gjort mest/minst fel där alla håller stenhårt i sin övertygelse.

      Högern gjorde antagligen inget.
      Men å andra sidan har det VERKLIGEN inte hänt nått under sosarnas heller.

    Börjar bli trött på att Sverige är så jävla naiva och tröga. Delar ut stafflängder som är ett jävla skämt och tro att efter 2 år kommer denna persons kvinnosyn vara förändrad? Han ska sitta inne så länge att oavsett förändrad kvinnosyn eller ej gör han inte om brottet för då är resten av livet i fängelse. Straffet ska kännas så man inte offra 20 år till för ett begär.

    Hur kan detta ens förekomma! Är så besviken på rättssystemet i Sverige, fattar inte hur politikerna kan låta det pågå. Våra lagar är ett skämt. Äckliga vidriga våldtäktsmän som många gånger knappt får ett straff, nu dessutom belönas?? Hur ska vi får stopp på alla våldtäkter? ? Lider verkligen med brottsoffren… någon som vet om man kan göra något?? Känns som många bara säger att något måste ske men ingen gör något, vi måste få stopp på detta.

   Jag kan inte skriva vad jag tycker ska hända med honom…

    Tänker att det du tycker ska hända tycker nog alla.. vi kan gå ihop och skylla på varandra.. allihopa! Sen har vi lite rabatter hit och dit (som att nyttja en rabattcheck på Kappahl!!!!) så vårt straff blir noll.. att inte bara de poliserna som stormade in ”råkade” skjuta alla dessa killar och sen skylla ifrån sig..

   @vardagsrasismen skriver bra om detta i sin story just nu på instagram. Kan vara värt att läsa innan man går i taket.

    Orkar någon sammanfatta för alla utan Instagram? 🙂

    Detta är så svårt. Jag pluggar jurist och tycker ofta att folk inte förstår ett rättssamhälle när dom säger att massmördare inte bör ha rätt till advokat osv.

    Juridiskt är ju Damir domen helt korrekt då han satt häktad längre än vad han fick för straff, han var minderårig osv. Men det blir SÅ svårt i detta fall, att en person som våldtagit flera tjejer och förstört deras liv får flera hundra tusen. Jag spyr på det. Moraliskt och min själ vill bara att han blir inlåst i en kall källare och torteras (ja, faktiskt) men juridiskt och om jag tänker på hjärnan så måste ju tyvärr utfallet bli såhär.

    Däremot tycker jag vardagsrasism kunde ha betonat hur hemskt det han gjort är. Hennes inlägg blev typ som försvar? Är det för att Damir är invandrare?

     Absolut. Men samtidigt:
     – varför sa han inte att han var 16 (vid tillfället för brottet) från början?
     – tänk om han inte ens var 16? Enligt tingsrätten och hovrätten höll inte hans bevis för det. Nu fattar jag att HD är den högsta instansen men ändå.
     – nog för att 16-åringar inte är myndiga men ynka 2 år?! För en extremt grov handling. Från någon som tidigare brutit sig in (!!) hemma hos någon och våldtagit henne. Jag anser att det är allt för futtigt straff. Han är ju livsfarlig. Hur många grova brott måste han begå innan han får ett längre straff.
     – givet brottets dignitet och offrets mycket lägre skadestånd anser jag att hans skadestånd borde blivit mycket mindre.
     Förstår att det krävs en lagändring för detta.
     Samt att vi måste skaffa oss bättre koll på hur gamla invånare är och vilka/hur många som bor i Sverige. Om jag fattat det rätt så är detta på gång, efter förslag från (M). Tidigare gjorde vi tydligen folkräkningar oftare men nu har vi slutat med det även fast flera partier är överens om att det behövs.

      Bra kommentar! Vi måste höja straffen samt ta bort straffvärdesrabatten för unga vid grova brott.

     Det hen skriver är att vi har ett rättssamhälle som bygger på lagar och regler, inte känslor, och varför vi absolut inte bör döma efter känslor. Tycker inte det känns som ett försvar direkt, snarare förklaring till varför det är som det är och varför han har fått sitt skadestånd. Etiskt fel, men juridiskt korrekt.

      Men vem bestämmer vad som som är juridiskt rätt? D.v.s. det är ju något som kan förändras….?

     Men snälla du, det råder ju rättslig dissonans. Våra lagar är inte i samklang med samhället. Att något är rätt ”juridiskt” men har såna extremt förödande konsekvenser ute i samhället som det här faktiskt har för offren visar bara att lagarna inte är i samma nivå som samhället är på. Att skrika att det är ”juridiskt rätt” är att vara så indoktrinerad att man inte ens ifrågasätter vad det är blundar för.

      Jag vet inte om den kommentaren var riktat till mig? Blundar absolut inte för något. Lagarna behöver ändras, men det är det man bör lobba för och inte att domen är ”fel”. För just nu är den helt korrekt juridiskt. Men som någon skrev, juridiken kan ändras.

       Men vad säger det dig om en dom som är juridiskt korrekt innebär att en våldtäktsman får 1.000.000kr och ett lägre straff? Du får väl använda hjärnan och kanske då fattar att vårt juridiska system inte är något som inte ska ifrågasättas som vi blir lärda på juristlinjen utan att det är något som inte stämmer

    Håller inte med om att det är bra. Det är mycket personliga åsikter.

    ”Skulle straffet varit högre skulle vi få ett brutalare samhälle med en negativ syn på mänskligt liv”.

    För vem? Inte för brottsoffer i alla fall. Säger inte att en person som ev var 16 (men ev några år äldre) ska få livstid. Men han bröt sig in hos någon. Våldtog henne. Kidnappade en tjej. Gruppvåldtog, torterade, misshandlade henne i 17 h. Och så fick han 2 år. Ett högre straff är herregud inte samma sak som ett brutalare samhälle.

     Det som faktiskt är bevisat är att inkapacitering av kriminella sänker kriminaliteten. Vilket är ganska logiskt eftersom de sitter inne och inte kan begå fler brott. Woho! Så ja högre straff och slopade rabatter hade ju uppenbarligen gjort att denne Damir INTE kom ut på våra gator efter 2 år med 1 miljon av våra skattepengar i fickan. Det är även bevisat att risken för att återfalla i brott minskar efter 25 års åldern (konsekvenstänk osv har utvecklats) så det är ju jättebra om dessa unga snubbar som våldtar misshandlar och rånar som tonåringar sitter inne till de är 25-26 år gamla så minskar risken för återfall ??.

     Någon som skrev om att han rent juridiskt dömts korrekt osv osv. Oavsett om om Damir nu dömts rätt så är det ju det som är problemet: SVERIGES RÄTTSSYSTEM SUGER!

  Jag hoppas alla får en fortsatt trevlig lördag kväll & söndag! ❤

   Detsamma ??

  Precis börjat kolla på Vi Eller Aldrig! Vad har ni för åsikter om programmet?

   Något så bedrövligt dåligt producerat men resulterade i intressanta samtal här hemma ?

    Vad är det som är dåligt producerat?

   Väldigt tråkigt program?

   Jag har bara sett ett halvt avsnitt, haha, men var förvånad över att alla var så unga och verkade ha varit tillsammans så kort tid. För mig är parterapi typ för folk som varit gifta i 15 år, men det är säkert bara min syn som är skev.

    Ja håller med. Hade gärna sett äldre par som varit tillsammans länge.

   Vissa par förstår man ju inte varför dom ens kämpar.
   Tror vi ibland måste bli modigare på att släppa taget och gå vidare.
   Tänker på Matteo och Felicia

   Att modell/uppfinnartjejen är helt galen. Gör slut med sin kille, anmäler dom till nåt tv-program ett halvår senare för att få parterapi, och sen fnittrar som en dåre över allting och klänger på mannen med tindrande ögon när han kommer.

    Jag tyckte hon verkade vara en väldigt fin person. Som antagligen hade mått bättre av att släppa taget om sin partner.

    Så pinsam. Verkade påtänd när hon klängde på Karl/Carl…

     Ja verkligen. Inte alls konstigt efter att först ha lämnat honom… Och Karl verkade sjukt obekväm med hela situationen.

   Jag tycker det är superintressant! Min reflektion är att jag ser att det endast är det nuykära paret som lever friktionsfritt. I resten av relationerna finns den friktion som även finns i min relation. Det säger mig att det är normalt och att jag inte är ensam. Och att även det nykära paret kommer ha problem om några år.

   Gillar det just eftersom folk är unga faktiskt. Inte så mycket som står på spel och lite mer relaterbart för mig själv som inte är gift med barn och hus och massa annat praktiskt. Men eftersom typ alla är unga så känns det snarare som att de flesta behöver individuell terapi och hitta sig själva först och främst. Känner igen mig i flera personers problem från när jag själv var yngre. Vissa par ska uppenbart inte vara ihop (inga spoilers) och för vissa verkar det ha gett jättemycket.

   Jag upplever att det är mest tjejerna som tar känslomässigt ansvar i förhållandet (som irl i övrigt), och snubbarna typ ”hänger med”. Sen anser jag att den rödhåriga skånska tjejen nog behöver jobba inåt. Hon projicerar så mkt av sin osäkerhet på sin snubbe, som inte hjälper i situationen direkt med sin tafatthet.

   Och jag måste rikta skarp kritik till stylingen, kläderna de har i de grälla färgerna är horribla och passar typ ingen.

   Såg första avsnittet tyckte det var lite krystat och snabbt klippt

  Vi hade personalfest igår. Jobbar i en ganska nischad bransch så kan inte säga mer än så, men jösses vad blött det blev… flera kollegor som grät, upptagna kollegor som kladdade på varandra, någon som spydde… en hel del av oss lär ha bakisångest idag ? jag själv råkade berätta något till en person som en annan sagt i förtroende till mig (inget jätteallvarligt men oavsett inte ok och skäms för det idag). nästa fest tänker jag inte vara med på! Alldeles för stökigt och drama för vuxna människor anser jag, och som sagt skäms jag för det jag själv sa.

  Har du gjort något du ångrar på en personalfest någon gång?

   Herregud, corona??

    Vi är alla fullvaccinerade och jobbar fysiskt tätt ihop på dagarna annars också, har inte haft möjlighet till hemarbete under pandemin.
    men absolut corona finns och en personalfest kan ju diskuteras.

     Inte samma sak som att jobba ihop. Men även det borde ju säkras upp…

      Jag jobbar supertight med mina arbetskamrater, pga speciell bransch. Vi är tillsammans mer än vi är med folk utanför jobbet. På så vis är vi definitivt en ”familj” vad gäller corona.

      Så kan man tycka. Men det var inte corona min ts skulle handla om så starta görna egen tråd om du vill diskutera det ☺️

       Nej tack. Det var du som tog upp det så jag kommenterar på det. Det är oansvarigt.

        Duly noted?

     Lärare? Var på samma hotell som ett gäng festglada lärare för någon dag sen…säger bara herre-gud

   Oh ja! ? Råkade bli för full och är duktig på att dansa så jag ägde dansgolvet om man säger så ? Kul i stunden men sjukt pinsam att bli ihågkommen som ”tjejen som dansar arslet av sig när alla andra tittar på”! Dock 3 år sen nu ??

   Går aldrig på personalfest av just den anledningen. Jag orkar fan knappt med mina kollegor på arbetstid, det finns inte en chans att jag umgås med dom på fritiden.

   Haha nope! Har alltid superkul på våra personalfester.

   Min första personalfest vid 20 bast. Hade sett dirty dancing innan och blev kalasfull på festen, bjöd upp kollega efter kollega för att dansa sexig dans åmandes längs med deras lår… inklusive den manlige chefen. Min andra personalfest vid 21 (hade inte lärt mig) låg med min elaka (nya) mobbarchefs crush (hon hatade mig redan), alla fattade. Någon hörde mig säga att hon var en bitch. Hon gjorde mitt liv till ett helvete :} extremt roliga minnen idag, hemskt då, det går över! Puss

    Jag tänker, hur tillåter man sig att bli så full på en jobbfest, så man inte kan kontrollera sig?
    Varför liksom?

     Det tog 3 glas vin i en spenslig 20-årig kropp! Du kan inte ha levt ett så intressant liv om du var tant med konsekvenstänk redan vid 20!

   När jag var 19 år och var på min första personalfest och blir så jävla full att jag sätter mig i en manlig kollegas knä och säger att jag vill ligga med honom och att vi ska dra därifrån FRAMFÖR ALLA, inklusive mina chefer, obs vi hade inte ens flörtat innan…. vi låg i 3 år efter det, så det var ju lyckat men man kunde ju ha gjort det något smidigare! 😀

  Fina pojknamn på C? Spelar ingen roll om det är gamla namn, moderna eller internationella ?

   Franska pojknamn på C: Camille (androgynt, uttalas Kamii), Cyril, Constantin, Corentin, Charles, César…

   colin. det hter mitt syskonbarns barn

   Caesar, Christoffer… sen kommer jag inte på fler… Colin men det är inte fint.

    Förlåt pia, vi postade kommentarer samtidigt. Inte meningen att vara negativ om det namnet du föreslog.

   Charlie

   Jag har alltid gillat Casper och Cillian

    Hur uttalar man Cillian? ?

     Med k. Brittiskt namn, låter så wt i Sverige dock. Dessutom, kill? ?

      Har bott I UK I 26 år och aldrig hort namnet cillian?

       Cillian Murphy?

       Tror det är irländskt ursprung, tänker på skådisen Cillian Murphy tex.

        har uttalat hans namn som sillian i säkert 10 år och kände mig så dum när jag nyligen fick reda på att det obviously uttalas Killian ?

   Christian. Eller Ciro är finast men ingen kommer uttala det rätt (tjiro, italienskt).

    Förlåt, men vet två pizzerior som heter Ciro.

    Redan nämnda Collin är fint, Caspar, Carl eller Claudio

     Jasså? Ja inte så konstigt, pizza är också italienskt liksom. Väldigt vackert namn ändå.

     Lionel Messi har en son som heter Ciro, när han väl vuxit upp och säkert blivit känd fotbollsspelare kommer det förmodligen synas överallt ?

   Cevin.
   Skoja.

   Charlie är väl helt okej. Christopher gillar jag (med ph) Christian går väl aldrig ur tiden är relativt tidlöst.

   Caesar och Collin men inte my cup of tea. Men det är ju mer personliga preferenser.

   Kanske Charles? Eller Charlie.
   Carl

   Charles och Cory är fint, även de namn som de tidigare skrivit ✨

    Älskar Charles! Ett klassiskt och ståtligt namn,

     Som en framtida kung…….

     Min katt heter Charlie ?

   Clemens
   Clark
   Clint
   Cooper
   Curtis
   Churchill

    Inte i Sverige…

     Men det kunde ju vara internationella namn. Läs frågan.

      En svensk som frågar så troligen ska barnet bo här?

       Japp, stämmer att jag är en svensk som frågar och barnet kommer att bo i Sverige. Men jag vill gärna ha förslag på internationella namn också! Om du tycker det är opassande på ett svenskt barn så behöver du inte kommentera, för din åsikt var inte efterfrågad ☺️

        Ok, skyll dig själv då. Kan va bra att veta hur såna namn ofta ses på. Inte sjysst att ge en wt-stämpel direkt.

    Hahaha Churchill

     ”Din åsikt är inte efterfrågad. Jättenormalt namn faktiss”. ?

   Några franska namn: Camille (androgynt uttalas Kamii), Cyril, Constantin, Corentin, César, Charles…

    Hur uttalas Cyril? ?

     ”Sirill” ungefär, med betoningen på ”-rill” ?

     En jag kände uttalade det ”Syrrill” med betoning på ”syrr”.

   Cleo

   Curt

   Conrad

    Det går inte tyvärr. Det namnet är redan reserverat till min framtida hund ?

    Ja, Conrad är fint! Och Curt. Men båda namnen är finare med K.

     Nej och nej ??

   Conrad

   Cornelis, Carl, Charles.
   Caspian eller Casper kanske.

   Cornelis

    Aaaaah ja! Det är jättefint, tack!!

   Charlie och Casper ?

    Charlie är jättegulligt men låter mer som ett smeknamn? Eller så är det jag som inte har koll! ?

   Calle! Alternativt Carl.

   Carl

    Jättefint namn i grunden. Men tänker bara på Carl Bildt ?

   Varför just C? Säg inte att alla ungar måste börja på samma bokstav. Och skippa nymodenamnen, för allas bästa, kanske framförallt för barnets skull. Fina namn: Carl, Calle, Christian, Claes, Cesar samt namnkombinationer som Carl-Olof, Carl-Adam, Carl-Oskar…

    Ursäkta, men vad f*n spelar det för roll att det är just bokstaven C jag efterfrågar? Den bokstaven är speciell för mig, som jag inte tänker gå in på, och nej jag kommer inte döpa alla barn med namn som börjar på C för jag kan bara få ett barn.

     Hur vet man att man bara kan få ett? Undrar genuint.

      Vill inte gå djupare in på det ämnet, hoppas jag inte låter dryg ❤️

       Nej nej, absolut inte. Det förstår jag.

      T.ex. om man har en sjukdom/ett tillstånd som gör att det är väldigt farligt att bli gravid och/eller föda barn. Eller en sjukdom som gör att du behöver operera bort t.ex. livmoder, äggstockar etc. Eller att äggen helt enkelt är slut.

   Casper!

   Caspian

   Cassian
   Castor
   Cedric

    Åh Cedric! ❤️

   Chellie
   Ceverin
   Celio
   Castor
   Cilje
   Cebb

    Är detta riktiga namn? Känner bara igen Castor.

     nä jag hittade på dem

   Chevrolet
   Caddy
   Calvados
   Calvfond
   Curry

   Så fina namn ???

    oj jag döper nog hellre min son till Cevin än till Curry

     hhahahaa gud läste inte de andra namnen så trodde Curry var ett genuint förslag och alla bara likade kommentaren ?

   Chärt!

   ????
   Ursäkta mig, men inte helt nykter!

   Av de förslag du fått är verkligen Cedric och Casper finast! Hoppas du hittar något du gillar ☺️

   Carl
   Caesar
   Christoffer
   Charlie
   Charles
   Chris

  Ser om gamla avsnitt av Svensson Svensson. Kanske det roligaste som någonsin visats på SVT (tillsammans med Hipp Hipp)?!

   Jag har somnat till svensson svensson i över 10 års tid. Kan nog i princip alla säsonger utantill. Hahahahaha ? men jag håller med, så bra! ?

    Detta var det roligaste jag läst idag ???

     Det tycker inte min man ?? han kan ofrivilligt mycket svensson svensson utantill ?

      Oh no – mitt ex var likadan! Han kunde knappt sova om inte Svensson Svensson var på i bakgrunden.

      Efter några år kan man som sagt typ alla avsnitt alla säsonger utantill oavsett om man vill eller inte -.-

       Haha stackare ?

    Haha! Hade också en lång period när jag alltid somnade till Svensson Svensson. Trodde jag var ensam om det ?

     Jag undrar fortfarande varför jag fastnade för svensson svensson (att somna till). ?
     Har du svar på varför du gjorde det?

  Hur ofta och hur lågt är det okej för privatpersoner att köra drönare och filma över vår gård? Vi flyttade ut på landet för att få vara ifred men nu flygs det drönare över gården var och varannan dag. Filmerna sprids dessutom på nätet. Vi bor vid sjön och jag badar och solar näck men känns fan inte bekvämt när det finns risk att det sprids på nätet :/ Om någon ser mig näck gör mig inget men om det sprids på nätet känns det fan inte okej…

   Skaffa ett vapen och skjut ner.

    Eller en större drönare att attackera med och störta dem.

   Man får väl aldrig filma någon annans tomt…

    Har kollat upp och tydligen har personerna spridningstillstånd. Men nu känns det som övervakning och det känns inte bra ?

     Lös problemet då.
     Du verkar ju veta vem det är som kör drönaren, prata med personen.
     Varför har folk så svårt att ta tag i saker och faktiskt göra nått åt saken än att bara gnälla.

      Vet ett namn men hittar inga telefonnummer eller adress om jag söker på personen så då är det inte så lätt ?‍♀️ Det är ingen som bor i byn eller någon av de närmsta byarna. Har frågat runt bland grannar men ingen vet vem det är.

       Kan du göra en stor skylt där du skriver Snälla sluta köra din drönare här, och lägga så att drönaren filmar det?

  Varför har föräldrar generellt så svårt att se om sitt barn är överviktigt? Ser ofta inlägg på Tex Facebook, artiklar i Aftonbladet osv där föräldrar klagar på bvc/skol-ssk och bmi, och visar en bild på barnet och skriver ”kolla dom kallar henne tjock, men se så smal hon är!!! Sååå galet” . Ofta ser man ju då tyvärr att barnet ÄR överviktigt…..

   Har aldrig sett ett sånt inlägg så oklart om du eller de har fel.

   För att det är KRÄÄÄÄNKANDE och DISKRIMINERANDE att Hälso-och sjukvården informerar om hälsorisker med övervikt och fetma. Hur våååågar sjukvårdspersonal kommentera utseende på min lilla PERFEKTA unge?! ?‍?

    Fast man kan ta upp det på annat sätt. Genom att fråga om matvanor och motion.

     Det gör de säkert också. Tex visar de ju alltid barnets tillväxtkurva, och jag antar att de ofta då kanske säger att ”anna ligger på den högre kurvan på vikten” och så därifrån. Men visst finns det säkert nåt enstaka pucko därute till bvc-ssk.

     Men va? Det är väl för fan läkarens plikt att dra slutsatsen att du är överviktig om du är det? Då måste de ju kunna säga det åt dig om de som läkare gör bedömningen det är farligt för din hälsa- inte tassa runt på tå? Det är väl deras JOBB, inget de gör för att vara taskiga, de vill väl att du ska leva längre & slippa bli sjuk pga övervikt?

      Men inte fan är det ok säga det till ett barn heller. Då måste man ju ta upp det med föräldrarna.

      Sen är ju kurvan väldigt fel. Utgår från att alla barn är långa och magra.

       Där kom det ju ? ”kurvan är väldigt fel” ?

       Nej kurvan utgår inte från att alla barn är långa och magra! Mina ganska korta barn ligger precis på medelkurvan för längd, men halkar ner två kurvor för vikt. De är helt friska, ganska smala men på BVC-kurvan framstår de som mycket smalare än medel.

    Jag var med om att en sköterska på bvc kommenterade negativt om att en av mina döttrar låg ”högt på viktkurvan”… jo visst, men hon ligger även över på längden, alltså följer vikt och längt varandra helt proportionerligt. Hon är inte på något sätt överviktig. Detta sades dessutom medan hon hörde, och jag tycker inte att man introducerar vikthets till en fyraåring. Kanske är sådant andra menar?

     Hon låg ju uppenbarligen högt på kurvan? Vad skulle hon säga istället? ”Ditt barn ligger någonstans på kurvan”. ?

      Hon kan kolla på att barnet följt sin kurva sedan födseln, och låta bli att fråga en som sagt fyraåring om hon äter mycket kakor och hur mycket hon klättrar i lekparken.

      Hon ligger ett snäpp över medel, vilket hon även gör på längdkurvan. Är ju konstigt om alla måste ligga på medel oavsett längd?

       Ja det är märkligt. Blev nyss skrattad åt att jag tycker kurvan är fel. För den utgår verkligen från att barn ska vara långa och väldigt smala. Eller magra.

        Ja jag vet inte hur kurvorna är uppbyggda, men huvudsaken måste ju vara att barnet följer sin egen kurva, och att inte antingen vikt eller längd börjar hoppa ifrån väldigt liksom.

        Jag är inte utbildad så jag kan ju ha helt fel, men min upplevelse är inte att kurvan är ”fel” så tillvida att bebisar ”ska” vara långa och smala.
        Min bebis är lång och smal (känns så konstigt att skriva så om ett spädbarn haha) och vi har istället fått höra på BVC att han borde väga mer… sen efter flera månader med samma visa konstaterade de plötsligt att ”ja alla barn är ju olika och vissa är långa och smala! X mår ju jättebra!”

        Läste dock en intressant typ läkarinstruktion (kommer inte ihåg var det var men man kan typ hitta officiella riktlinjer för barnläkare/bvc för barnundersökningar. Finns om allt möjligt; vikt, motorik, tal, etc). Där beskrevs att ett barn som är under 1 år och ammas inte kan vara överviktigt. Sen efter 1 år kan babyhullet hänga kvar ett tag, men sen ska det försvinna mer och mer och det stod att ett normalviktigt barn i 6/7-årsåldern ”ska” se nästan mager ut. Sen när de blir lite äldre lägger de på sig lite mer igen osv. Så jag tror att många föräldrar kanske tycker att deras barn ser smala ut fastän de rent medicinskt inte är det.

        Fast det är ju just det. Det finns inte så mycket att ”tycka”. Kurvorna är liksom inte påhittade av nån anorektisk läkare, utan baserade på forskning.

       Kan hålla med dig till viss del, tycker det är fel att BVC går via det lilla barnet när livsstil efterfrågas. Det borde istället enbart vara föräldern som upplyses på att barnet ligger inom riskzonen för övervikt och de negativa hälsokonsekvenser det kan medföra. Självklart ska inte ett litet barn göras medvetet om det är tjockt eller smalt. När man är så liten ska mat och rörelse vara en naturlig del i livet och inget som skapar hälsoångest. Men samtidigt måste föräldrarna klara av att höra att ens eget barn är tjock (och de negativa konsekvenser det kan innebära) och kunna ta råd och tips från utbildad vårdpersonal utan att för den sakens skull tycka att BVC-sköterskan är TOTALT OKUNNIG OCH SKAPAR ANOREXI HOS TVÅÅRINGAR! Tycker hela den här grejen med viktkurvan hos BVC har gått överstyr. Låt BVC, som är proffsen i den här frågan, sköta sitt arbete utan att föräldrar rasar i olika fb-grupper och söker bekräftelse på att ”Sjukvården minsann förespråkar fatshaming”. Nej, vi inom sjukvården förespråkar hälsa och ibland kan dessa frågor vara obekväma, men vi kan heller inte ljuga för våra patienter eller linda in saker i bomull för att inte trampa någon förälder på tårna.

        Visst, men kan man ens vara överviktig om båda kurvorna följer varandra? Är inte det meningen typ. Även om vikten så ligger 7 steg över så måste ju det vara okej bara vikten följer?

         Längden följer menar jag såklart?‍♀️

     Hon sa ju tydligen inte heller att din dotter var överviktig utan att hon låg högt på viktkurvan vilket du skriver att hon gjorde. Det låter mao helt korrekt. På vilket sätt menar du att din dotter introducerats till vikthets?

      Nu minns jag inte ordagrant men hon frågade bland annat om hon tycker om att äta mycket kakor. Det slutade iallafall med att hon ett ganska långt tag efteråt brukade plocka fram vågen och frågade hur mycket hon vägde.

       Det låter som en helt vanlig livsstilsfråga läkaren kan ha haft anledning ställa av ett antal skäl: kurvorna, blodsocker eller något annat. Det är hennes professionella uppgift. Kan det vara så att du själv haft erfarenheter av viktproblem som gjort dig lite defensiv och kanske överkänslig?

        Äsch jag orkar inte förklara mig här. Frågan om kakorna var direkt kopplad till viktkurvan (vad som är bra mat, att man ska borsta tänderna osv hade vi pratat om innan). Poängen var att det hade en negativ effekt på mitt barn och det är inte rätt sätt att bemöta det.

        Men en fyraåring kan väl ändå inte svara korrekt på sådant? Om en fyraåring vill äta kakor varje dag, i samband med varenda måltid – men inte får det så kommer ju fyraåringen svara ”nej, jag äter inte många kakor”. Men kanske äter fyra kakor om dagen vilket är många kakor att äta. Frågor kring så små barn ska ju ställas till vårdnadshavaren. Barnet kanske tycker om att klättra i lekparken och gör det en gång per vecka men på förskolan kanske barnet är stillasittande i sandlådan och vid pysselbordet, osv osv.

   Kan du verkligen se bara via ett foto om ett barn är överviktiga på ett sätt som påverkar hälsan?

    Absolut kan man det ibland.

    Självklart kan man det.

    finns det någon övervikt som inte påverkar hälsan?? de gånger det inte påverkar hälsan så benämner man det bara med ordet ”vikt”..

   Delvis har debatten senaste åren varit ganska intensiv kring vikt, och normalisering av större kroppar. I kombination med att vi blir större och tyngre generellt.
   Så tror jag vi har blivit ”blinda” för vad som är stort/tjockt/överviktigt.

   Jag toppade runt 90kg, tänkte att jag var lite smårund men inte så farligt. BMI sa att jag att jag på nivå fetma.
   Pratade med mina vänner om detta och alla sa att så stor är du ju inte.. men uppenbarligen ??‍♀️

   Yep jag kände en tjej som lade ut bilder på sina uppenbart överviktiga döttrar och klagade på BVC och hur de vågade kalla döttrarna tjocka (snarare sa de bara att de låg över bmi) och att ”har vi inte kommit längre” samt ”ska normer tillämpas på barn!!!?” Man bah nej, ditt pucko, ditt barn är medicinskt överviktig och du medverkar till det.

    Att räkna ut BMI på små barn…så djävla sjukt!

     Det gör man väl inte ändå?

      Jo, det kan man göra. Men BMI skalan för barn är helt annorlunda än för vuxna. På BVC följer de i förstahand tillväxtkurva dock.

   Varför spelar det roll om barnet är överviktigt eller inte? Fokus borde ligga på barnets livsstil istället

    Ja alltså barnfetma och livsstil går lite hand i hand ?

     Övervikt och barnfetma (eller fetma) är ju dock olika ting. Övervikt kan på sikt så klart leda till fetma. Men även en person som är normalviktig i det undre spannet av BMI kan ju (ofta snabbt) gå mot undervikt.

    Övervikten är väl att betrakta som en indikator på osund livsstil. En BVC-sköterska träffar bara barnet ksnske en halvtimme ett par gånger per år så…

     Det gör ju inte det alla gånger. Precis som överviktigt hos vuxna inte alltid går hand i hand med osund livsstil. Vården behöver steppa upp lite. Speciellt bvc

      Övervikt beror den absoluta majoriteten av gångerna på att du tar in mer kalorier än du gör av med. Ja, det finns sjukdomar (framförallt hormonella) som kan göra det något lättare att gå upp, men ingen sjukdom orskar sådan stark rubbning att ens kaloriförbränning är såpass låg att det kan förklara massor med övervikt – generellt brukar det röra sig om 2-5 kg som kan förklaras av rubbning i metabolismen. De få fall där det är en större rubbning än så, så är viktökning inte det största problemet generellt – då kommer det bli andra betydliga problem också med kroppen som oftast är mer akuta och påverkande.

      Sen kan däremot sjukdomstillstånd eller olika mediciner göra att man t.ex. har mindre energi att orka röra på sig och därmed gör av med mindre men äter som vanligt, eller får ökad apptit som gör att man har svårt att inte överäta. Såsom depression, hormonsjukdomar, hormonella preventivmedel m.m. Men då är viktökning snarare en sekundär effekt – orsaken till viktökningen är fortfarande högre intag av kalorier än man gör av med.

      Slutligen finns det några få sjukdomstillstånd och mediciner som orsakar faktiskt viktuppgång. Oftast är det sådana som orsakar vätskeansamling, så vikten man lägger på sig är då vätska. Sen finns det också exempelvis lipödem. Men som sagt, i de allra allra flesta fall så rör det sig helt enkelt om att man tar in mer kalorier än vad man gör av med.

      Som tillägg, sen behöver de för många kalorierna såklart inte bestå av godis eller dyl. Kan ju förstås vara att man äter mat som är bra i grund och botten och man har en bra livsstil överlag där man är aktiv och äter varierat. Men en livstilsförändring kan fortfarande vara att föredra i form av att man drar ner kaloriintag, beronde på hur betydande övervikt det rör sig om. Även om man mår bra överlag så innebär övervikt generellt en ökad press på kroppens organ och leder och har en stark korrelation med framtida hälsoproblem när man blir äldre – även om ens värden ser bra ut i nuet.

    Skämtar du? Alltså är folk så här okunniga på riktigt? Att vara tjock handlar inte bara om att vara ”icke- normativ.” Det är hälsofarligt.

    Varför det spelar roll om barnet är överviktigt eller inte???

     Vad spelar det för roll om barnet får följdsjukdomar eller inte???

  Någon här som har opererat bort åderbråck? Via landstinget eller beskostat själva? Hur var själva ingreppet? Var det värt det? Har ni fått tillbaka åderbråck?

   Min snubbe opererade bort åderbråck på landstingets bekostnad för 7-8 år sedan och blev bra, men har nu fått nya som dessutom ofta gör ont. Tyvärr bekostar inte vår region de flesta åderbråcksoperationer längre utan bara väldigt speciella fall, så nu ska han köpa en operation själv för 21 000 kr.

  Tips på bra dokumentär, film eller serie på Netflix? Genre gillar jag främst thriller eller baserat på verklighet 🙂

   Har precis sträckkollat klart på The Fall. Finns på SVT Play. Rekommenderas starkt!!

    (Ok, såg att du ville ha på Netflix…. Men SVT Play är ju gratis så hoppas att det funkar också 🙂 )

    Jaaaaaaa, rekommenderas starkt!

    https://www.svtplay.se/the-fall

    Blir helt till mig av Gillian Anderson i den serien. Får mig ärligt att tveka på min sexuella läggning ?

     Haha, samma här!

     En till??

     Wtf

     Haha samma! Även hur hon såg ut i tv-serien Hannibal om någon sett? Snyggaste kvinnan alltså…!

   Jag såg just Zero Dark Thirty. Den var bra!

   The serpent? Jag själv gillade den väldigt mycket!

   Såg precis dokumentären pray away om hur vissa kristna i usa tror att man kan ”bota” homosexualitet, och de organisationerna som jobbade med det och vissa än idag. Det var folk som hade varit ledare där men sedan insett hur sjukt det var och nu kritiserar det. Sjuukt intressant! Kollar även serien Criminal.

   Finns på Natflix!
   Du MÅSTE se:
   • Cleveland Abducation
   • Harriet
   • Lost Girls

    Netflix* ?

    Och! Alla är verklighetsbaserade! Sååå jökla bra!

   Elize Matsunaga once upon a Crime! En brasiliansk mördare som själv medverkar (sann).

  ALLA, in och kolla Jonatan Alfvén på instagram, hans senaste inlägg får mig att vilja kräkas, blir så fruktansvärt illa berörd och undrar vart samhället är påväg.. blir bara så full av hat så jag mår illa.. må han ruttna i helvetet! ? och snälla, dela! Bromsa inte vid övergångsstället!

   Vad är det för inlägg? Vill inte gå in och titta, är rädd för vad jag kommer se ?

    Handlar om våldtäktsmannen som blev beviljad närmre en miljon kronor…

    Kolla! Det är en hemsk handling och dom därefter som är helt helt jävla sinnessjuk.. är så arg då jag kokar och är livrädd som mamma till två flickor!

     Varför säger du inte vad det är istället?

      Det handlar om svinet som kidnappat och våldtagit två kvinnor som nu får över 800 000 i skadestånd pga ett fel rätten gjort.

      Damir kidnappade och våldtog kvinna i 17 timmar – får nu ”skadestånd” på nästan 1 miljon kronor!
      Damir Al-Ali och hans bror Mohammad Al-Ali lurade med sig en kvinna ner till en källare i Malmö. Med kniv och pistol tvingade de av hennes kläder och började sedan att förgripa sig på henne.
      Tortyren var brutal. Vid sidan av våldtäkterna band de fast henne och band för hennes mun. Damir slog henne med knuten näve och en stund efter första övergreppet var Mohammad upphetsad igen. Trots att kvinna vädjade och förklarade hur ont hon hade utförde han ytterligare en våldtäkt.
      De tvingade kvar henne under natten och dagen efter fortsatte bröderna att våldta henne. De bjöd även dit ytterligare fem killar som alla förgrep sig på henne. Männen var hänsynslösa och i hela 17 timmar pågick det totala händelseförloppet innan polisen stormade in och befriade kvinnan.
      Damir hade även legat bakom ytterligare en grov våldtäkt. Han hade gjort inbrott i en lägenhet med en annan man. De hade väckt en kvinna, börjat slå henne och tagit strypgrepp på henne. Sedan turades de om att våldta den hjälplösa kvinnan.
      Damir Al-Ali dömdes och straffvärdet var 10 års fängelse. Men när alla rabatter var utdelade återstod det bara 4,5 år. Damir var dock inte nöjd med domen utan överklagade, detta resulterade i att straffet till slut landande på 2 års fängelse.
      Damir hade under överklagan suttit häktad, och när man sänkte straffet hade han varit häktad längre än den slutgiltiga strafftiden. Detta uttnyttjande Damir som krävde skadestånd av staten. Och i onsdags kom beskedet. Våldtäktsmannen Damir Al-Ali får 840 000 kronor av svenska skattebetalare. Samtidigt meddelar Migrationsverket att mannen är kvar i Sverige, trots att han sedan länge skulle varit utvisad.
      Bilden är från 2017 och är på förövaren Damir Al-Ali. Han bor i Rosengård, i Malmö. Idag går våra skattepengar in på hans konto. Han blir rik på att våldta. Det här är Sverige 2021. Dömda våldtäktsmän behandlas som änglar och tilldelas rabatter och belöningar av den svenska staten!
      Sprid den här bilden och ta striden mot orättvisan. Vi måste få en radikal förändring i det här landet!
      Källa: Hovrätten över Skåne och Blekinge B 413-20

       Tänk om det fanns några som kunde plocka in såna där jävla vidriga as och göra samma med dom. Sedan mura in dom i en vägg.

       Mår illa av att läsa det. Fick de inte ens utvisning?

        Skulle inte få stanna i landet en dag till. Ut med skiten.

        Vad jag förstår så har han fått utvisning efter första gången hans våldtog men va ändå kvar.. ??‍♀️

        ”Samtidigt meddelar Migrationsverket att mannen är kvar i Sverige, trots att han sedan länge skulle varit utvisad”… vårt förlorade land…

         Vad i helvete gör han här då??? Och får VÅRA skattepengar som han säkerligen aldrig någonsin har bidragit till. High5 Löfven och bra jobbat Sverige…..

          Löfven kan dra nåt gammalt över sig…

           Han kan nattvandra i Rosengård.

           Nattvandra utan byxorna på??

           ? Tanken på Stefan i kallingar i Rosengård. ”Det är mycket tryggt. Finns inget att vara rädd för”.

       Det som är riktigt skrämmande är tanken på att han antagligen kommer att fortsätta att förgripa sig på kvinnor och att våldet antagligen kommer eskalera. Välkommen till världen, en seriemördare in the making. fyfan jag kräks! Var är vårt svenska civilgarde när det behövs? Kan tänka mig att låta NMR eller S.o.O ta hand om detta utan att ens bemöda mig lyfta luren till polis om det skulle utföras framför mina ögon.
       Sorry not sorry.

        Klart han kommer fortsätta! Han har våldtagit två gånger, nu senaste sammanlagt 17 timmar, slagit, ringt in vänner, och dessutom våldtagit henne IGEN en kort stund efter han avslutade första övergreppet.… och gör allt detta fått 840 000kr… han får betalt för att göra detta!!! Vem blir nästa offer? Du? Jag? Min dotter? Din dotter? Min vän? Din vän? En jag känner? En du känner? Som flera andra skrivit, jag kan kan inte i ord här skriva vad jag skulle vilja göra med detta aset!! Detta gör mig så förbannad så jag saknar ord! VI har betalat honom för att göra detta!

         Ja fyfan och här kämpar folk ihjäl sig och jobbar på för att betala räkningarna men ett as som VÅLDTAR och kidnappar får nästan en mille i fickan?! Vad i helvete????? Det råder en politisk dissonans, politikerna är inte i kontakt med folket alls. Vad sänder det här för signal? Som om rättsystemet inte sket i offrena tillräckligt så kommer det här?! Fatta känslan för de utsatta

       Och min man jobbar 15 timmar om dagen för att betala 55% skatt. Spyr på mitt älskade äckliga jävla land. Är så trött på skiten. Har inte lust att betala någon skatt alls längre, jobba ihjäl mig för att kunna ta ut en bra lön, vi hade haft det mycket bättre med 20% extra i månaden. Det är för mycket nu, för många såna här historier. Sverige håller på att gå under och den här mesregeringen är med och slår hål i skeppet.

        Samma här?‍♀️

      Läste ett inlägg om att en man friats från misstanke om en lång våldtäkt och att han nu istället får ett skadestånd på en miljon som plåster på såren. Finns en gräddfil för vissa.

       Det är dock en väldigt stor skillnad på att ha varit misstänkt och bli friad från misstankar, respektive att vara dömd för ett brott. Inte med det sagt att beloppet är rimligt i förhållande till vad brottsoffer generellt sett får i ersättning.

       Helt jävla sjukt

       Han har INTE friats ? Han hävdade senare att han var yngre än vad rätten menat. Där av kortades straffet av ytterligare.

        Så jövla sjukt. Sätter min högra arm på att aset är över 18 men vet stt han kommer undan såhär.

         Tycker inte ålder ska spela någon roll, 16, 18 eller 60 år gammal, handlingen är den samma! Plåga långsamt ihjäl honom!

   Vad menar du bromsa inte vid övergångsstället?

    Att man har lust att köra över aset han skriver om! Står även på Aftonbladet ikväll!

   Ja, det är helt sjukt att han kommer undan så lätt och dessutom får en jäkla massa pengar för det. Något är riktigt galet med vårt rättssystem

   Så fruktansvärt vidrigt och jag orkar inte att ta in att svinen tilldelats skadestånd också??????????????

   Hur är våra lagar skrivna? Hur kan en sådan allvarlig händelse leda till 2 år i fängelse och 840 000 kr i skadestånd till FÖRÖVAREN. Tjejen fick 100 000 kr. Så besviken på Sverige.

  Någon här som har blivit gravid trots p-piller?
  En annan random fråga – kan en läkare se om man går på p-piller på ens värden typ? Alltså som att man kan ta ett drogtest och se vad en person har tagit för droger. Kan man ta någon test för att se om en person faktiskt äter p-piller?

   Min kusin blev gravid trots p-piller.

   Blir nyfiken på varför du undrar det? Varför testet skulle finnas?

   Blev gravid med p-stav men man kan bli gravid med ppiller inget skydd är 100% tyvärr

    Nä, men vissa är 99,98%

   Hmm. Har du ljugit för nån och sagt du äter p piller fast du inte gör det? Låter inte som en bra ide.

   Jag har blivit gravid trots p-piller. Det är ju inte 100% hur noggrann man än är med att ta samma tid osv.

   1. Ja klart det finns kvinnor som blivit gravida trots p-piller. Därav att de ej är 100% säkra. Oftast beror det dock på slarv, att man glömt ta ett piller eller glömmer de inte fungerar om man har diarré i samband med att man tar pillret.
   2. Nej, finns inga sådana tester och även om de fanns vad vore poängen?

  Varför spelar det roll om barnet är överviktigt eller inte? Fokus borde ligga på barnets livsstil istället

   Du kan inte mena allvar.

  Ni vet det här med att man absolut inte får lägga sig i och/eller ge oombedda råd till föräldrar? Varesig till influencers eller folk man träffar/ser i verkligheten? Hur långt tycker ni att man kan dra det? Jag tycker det är lite läskigt att tänka att det är så fruktansvärt förbjuder att göra så, att det känns som att folk hellre låter barn fara illa än att säga nåt.

  Exempel: nu under sommaren har flera influencers klagat på att följare kommenterat att de täckt över sina barnvagnar helt med filtar. ”Jag har självklart koll!!!!” Osv. Samtidigt säger alla; bvc, experter på TV, i princip alla i vartenda forum osv att det är skitfarligt att täcka över barnvagnsöppningen med en filt. Det står tom som varningstext på vissa vagnar att man inte får täcka över, ens med en filt som är tunn.

  Så: om man då ser en influencer göra en vlogg där mamman täckt över hela barnvagnsöppningen med en filt en varm sommardag, hur ska man kunna låta bli att påpeka det? Barnet kan ju på riktigt dö. Vill man inte få veta det då som förälder?

  Detta var ju bara ett exempel, finns ju massa scenarion.

   En sån sak känns ju rimligt att man skulle vilja veta.
   Men annars tycker jag att man får oerhört mycket oombedda råd som förälder. Så det är nog många som missat att det inte är populärt.

   Föräldrar (mammor rättare sagt) bör överlag sluta bli så förnärmande över minsta lilla kommentar eller åsikt. Skiter faktiskt i mamman om det är så att ett barn i fråga far illa eller riskerar att fara illa. Det är väl jättebra att människor bryr sig? Och om man nu inte vill ha kommentarer om sitt föräldraskap kanske man ska sluta exponera sitt barn? Svårare än så är det inte.

    Jag håller helt med! Hoppas verkligen att någon välmenande själ hojtar till om de skulle se att vi missat nåt som kan vara skadligt för vårt barn! Men jag upplever det som att det var så självklart att det var helt fel av tex den där följaren som hade kommenterat filtgrejen. Det blir lite samma känsla som när nån följare kommenterat influencerns kropp.

     Ja, jag blir livrädd när jag tänker på hur många barn som faktiskt far illa inte får hjälp på grund av att det nästintill är brottsligt att kommentera en annan människas föräldraskap, och kommentarer som ”du är den bästa mamman för ditt barn<3”. Alltså nej nej nej. Alla föräldrar är inte ens halvbra nog för sina barn, så hur kan främmande människor kommentera så när de har noll koll på hur barn som syns på sociala medier har det? Misstänker man att ett barn far illa gör man en orosanmälan. Punkt slut!

    Ja och sluta upp med att utsätta barnen för livsfarliga saker.

   Sa till en mamma på Kolmården. Hon drog sitt barn i örat och släpade med honom. Fick ett det ska du skita i till svar.. Hon släppte dock örat och tog honom i armen istället..

   Undrar dock vad hon gör bakom stängda dörrar när hon gör detta i de offentliga..

    Stackars oskyldiga barn. Jävla idiot till mamma!

    Borde ringt polisen.

    Det påminner mig om när jag för många år sedan skällde ut en pappa i affären som bet sitt lilla på handen. Svaret jag fick var att han bet först och jag måste lära honom att man inte får bitas. WTF!!! Jag skällde ändå mer på honom efter det idiotiska svaret.

     *) bet sitt lilla barn.

     Det räknas som misshandel. Haft förälder på jobbet (förskola) som gjorde så. Blev anmälning ofc.

   Tycker att det finns 3 kategorier:

   Karegori 1: barn verkar fara illa. Tex föräldern slår barnet eller det verkar råda missär. Här ska man ju anmäla och jag upplever att det råder ”konsensus” att det är bra att säga till.

   Kategori 2: barnet kanske behöver någon förändring men det finns ingen anledning för utomstående att pekpinna. Exempel: följer en influencer som har en bebis som jag tror är överviktig (äter ersättning). Har reagerat på det i förbifarten då hon lägger ut bilder på bebisen rätt ofta. Men självklart har ju BVC koll på detta och det hjälper ju inte ett smack att jag skulle kommentera det! Är ju bara totalt idiotiskt och okänsligt.

   Kategori 3: barn som inte far illa så att mab bör orosanmäla, men där det borde vara fullt accepterat att säga till/kommentera. Tex när föräldern täcker barnvagnen med filt som beskrivs ovan. Eller när man sitter på stranden och ser föräldrar låta sin typ tvååring leka i timmar i solen utan något på huvudet. Skulle aldrig gå och säga till – men varför inte?? Det ÄR ju faktiskt skadligt för barnet.

  Vilken/vilka filmer är ett måste att se enligt er? 🙂

  Inte bara en film som är väldigt bra utan som berör, som man inte bara glömmer när man stänger av, en tankeställare, man får en ny syn på något eller hur man ska förklara?

   Pay it forward
   Lion
   Nyckeln till frihet
   Hachiko
   Patch Addams

    Tack 🙂
    Pay it forward och Nyckeln till frihet har jag sett, så bra!

    Velat se Hachiko länge men tror aldrig jag kommer sluta gråta?

   Green Book
   En oväntad vänskap

   Haha älskar film och har perioder där jag lever enbart för film så denna fråga är rolig men ack så svår ?

   Några filmförslag;

   Timmarna
   Mary & Max
   Weekend
   Darling
   Mandarinodlaren

   Ovanstående filmer går väl under temat ”tillfällig gäst i ditt liv”. De lämnar alla en finstämd men vemodig ton efter sig

   I am not your negro – välproducerad dokumentär
   De ofrivilliga – jobbig svensk film om svenskars försiktighet och dess grupptryckskänsla.

   När det är extra jobbigt så ser jag på Paddington 1 & 2. Det är något med dessa filmer som gör mig trygg och glad för stunden. Trots att de ”bara” är familjefilmer så känns de fina och genuina. Säger någon Paddington blir jag automatiskt glad ?

   Körkarlen och Häxan – två bra och lite obehagliga stumfilmer. Tänker mycket på dessa, mest pga det filmtekniska.

   Fina kärleksfilmer:
   Lars and the real girl
   Vi som älskade varann så mycket
   Sabrina

   Allt ovan är verkligen sådant som jag tänker på i efterhand, så det är inga filmtips ”bara för att”.

   Inser nu också att alla tips är västerländska, sorry ?

    Måste bara nämna regissören Kieslowski och hans ”Trikoloren” (tre filmer) + ”En liten film om kärlek”, ”En liten film om konsten att döda”. Grådaskiga människoöden.

    Nu ska jag hålla tyst!

   Pojken i randig Pyjamas ?

   Schindlers list. Förändrade mitt liv, på riktigt.

   Allt som Wes Anderson gör. Mästerverk varenda en!
   Och Tim Burtons Big Fish! Och Allt är upplyst!

   Okja

  Min svärmor har hakat upp sig på vårt barns vikt. Han är 4 månader och väger 9,3 kg, är ganska lång också. Detta är en helammande bebis och hans vikt kommer ju säkert plana snart. Bvc säger bara att det är bra och att ammande bebisar inte kan bli för tjocka då det är fri amning som är rådet.
  Hon har frågat vid flera tillfällen om han inte är överviktig (de har bara träffat han 3 ggr men det har kommit upp varje gång samt flera ggr i tlf). Om han varit grinig en dag till exempel har hon sagt att det förmodligen är pga hans vikt.
  Till saken hör att min sambos familj alltid pratar om vikt när man ses, alltså de ska typ recensera vem som gått upp och vem som gått ner och pratar om det på ett enligt mig märkligt sätt.
  Jag har förklarat för henne att det är fri amning, vad experter säger och vad bvc ger för råd. Hon svarar då att hon inte riktigt tror på det där med att ammande barn inte kan bli för tjocka.
  Jag blir ledsen när ngn säger så om mitt barn men också utifrån att jag tolkar det som en antydan till att jag skulle göra något fel.
  Hur tänker ni och hur hade ni gjort?

   Alltså jag vet inte men vadå för tjock, är bebis 4 mån så är det väl rätt chill. Bebisar brukar ju ha lite hull, är väl inte hela världen. Svärmor får chilla ?

   Jag hade sagt till henne att om hon inte genast upphör med att kommentera ditt barns vikt så är hon inte längre välkommen att träffa er.

   Kan inte din sambo prata med sin morsa och säga till henne att zip it?

    Jo du har rätt, jag får nog be honom göra det. Han är dock väldigt försiktig när det kommer till att säga ifrån till sina föräldrar. Jag är mer rättfram och rak som person men tycker att han borde säga ifrån till sina föräldrar om vissa saker.

     Fast nu har han en egen familj, och ni bör vara prio ett.

   1. Du ber din sambo prata med sin mamma att det inte är OK som hon håller på.
   2. Fortsätter hon säger du Mmmm absolut ? och ler och ”stänger av öronen”. Så har jag gjort/gör jag när det kommer till oombedda råd ang. mina barn.

   Sluta träffa henne tills hon slutar, du har ju sagt det rakt ut till henne. Du behöver va hård, eller helat din man. Skulle inte utsätta mitt barn för sånt skadligt skitsnack de håller på heller, så säg att dem att sluta sen innan sonen förstår. Annars, inga träffar.

    Viktig poäng. Personligen tycker jag att det är högst olämpligt att diskutera vikt så lättvindigt oavsett om det gäller barn eller vuxna. Jag skulle inte vilja att mitt barn växer upp i en miljö där man dömer pga vikt. Jag skulle be min sambo att säga att det samtalsämnet är bannlyst och ska inte förekomma bland sunda vuxna människor. Gör inte hen det så skulle jag säga det själv.

     Mkt bra uttryckt! Skydda ditt barn och se till att inte detta fortsätter i ännu en generation…

   Min bebis vägde 9 kg som 3månaders. Helammades. Hade en bvcsköterska som var 74 år och var sååå nöjd med hans bebiskläder just pga helamning. Hade han flaskmatas Hade hon blivit lite orolig sa hon. Jag fick också myycket kommentarer om hans storlek, men vad fsn skulle jag göra då? Nu är han 5. Väldigt lång för sin ålder men jag får dra in alla byxor så mycket det går i midjan. Så. Mitt råd är bara att skita I dem. Man kan inte förändra människor eller få dem att bli mer som du önskar. Låt det rinna av dig. Vad de tycker om din bebis kropp är fullständigt orelevant.

    Med hans bebishull* inte kläder ^^

    Hah nämen❤️ folk kan vara så elaka. Så onödigt att kommentera (syftar på omgivningen).

   Folks fräckhet har inga gränser. Varför vill man diskutera en bebis vikt?! Som dessutom inte är ens egen. Det finns en föreställning om att saker ska vara på ett visst sätt, gärna pga att det är den egna erfarenheten som ska styra. Helt obegripligt hur folk tänker, ”Det hände mig så då kommer det hända dig”, osv. Lägg av. Lägg ner.

   Och överlag, vissa svärmödrar ? Är svärfäder också såna? Jag har aldrig hört talas om någon.

   Hellre ha en tjock(gosig) bebis än en tjockskallig svärmor…
   Allvarligt talat, be henne dra åt helvete!

    Armar och ben som ser ut som de haft gummisnoddar vid lederna. Så gulligt. Runda bebisar är goa.

  Nån här som jobbat i butik och kan berätta några smaskiga detaljer? Tänker typ elektronikbutik, men även andra. Vad borde vi kunder veta?

   Lee har en hög lite bredare modell. Älskar dem

  Behöver tips på sköna jeans!
  Har gått upp en del i vikt efter att jag slutat amma. Söker ett par jeans som är ganska höga i midjan. Dock passar inte mom modellen mig eftersom jag är lite kurvigare. Gärna stretch!

   Dr Denim kanske? De är så sköna och gömmer kärlekshandtagen och den gosiga magen extra bra!

    Ja, kolla Dr Denim! Jag är också kurvig och vill ha högre midja. Köper alltid jeans från dem.

     Eller hur! Bästa jeansen ?

   Gina trikot med hög midja! Jätte sköna och extra bra när man just fått barn

    Molly från Gina ?

     Ja! ❤️❤️❤️

   Cubus Curve Skinny, underbara ☺️

   Monki tycker jag brukar ha fina och sköna med halvhög midja.

   Snake från Lager157

    ❤️

   Lee modell carol ?

  En grej som irriterar mig är när det tjatas om att vårdpersonal (speciellt läkare) uttalar sig ”kränkande” om patientens vikt. En av mina kompisar som är överviktig skrev just ett långt inlägg om hur kränkt en läkare fick henne att känna sig när hon kommenterade att kompisen borde gå ner ungefär 10 kg i vikt. Tänker inte diskutera saken med henne, men håller inte alls med henne.

  Vårdpersonal lägger sällan en värdering i kommentarer om vikt, vikt är mer ofta än sällan en hälsomarkör, precis som blodtryck, blodsocker och annat man kan mäta. Vikt är en beskrivning av tillstånd, inget mer. I forskning har man även hittat några alternativa sätt att se på övervikt, men majoriteten av studierna pekar mot att övervikt ökar risken för metabolt syndrom/diabetes, cancer etc. Så att säga att vårdpersonal inte får kommentera patienters vikt är bara BS, helt ärligt. Låt vårdpersonalen göra sitt jobb och sluta vara kränkt av minsta lilla.

   Precis som i alla yrken finns det olika människor. Finns läkare som är dumt klumpiga. Bara för man pluggat är det inte säkert du kan tala vänligt med patienter. Tyvärr.

    Tror mer att det är en så sjukt öm tå så att oavsett hur läkaren uttrycker sig blir personen ifråga kränkt.

     Det tror inte jag. Lyssna på hur överviktiga bemötts av vården så får du se. Jag har inte haft det problemet, dock andra, läkare kan vara så sjukt oprofessionella och otrevliga.

      Exakt så har det varit för mig! Jag är själv sjuksköterska och är extremt medveten om riskerna med min övervikt oh försökt få höll med den men har i ALLA år blivit illa bemött och kallad för det ena och det andra. Hör också kollegor prata nedlåtande om överviktiga, så det finns absolut något där som är fel. Har fått veta att jag har en sjukdom som påverkar min vikt negativt nu när en läkare faktiskt lyssnade på mig. Tidigare har jag bara fått höra att jag äter för mycket, rör på mig för lite och är för tjock. Tack för hjälpen liksom!

     Tror att det kan vara bägge två beroende på fall. Är själv överviktig och tar aldrig illa upp när vårdpersonal diskuterar min vikt, men har sällan träffat någon annan som inte gör det. Min övervikt beror dock på sjukdom, kanske man ser det annorlunda då?

     Rent generellt så är det en väldigt öm tå för många överviktiga, vare sig det beror på skam eller att man är i förnekelse osv, men många läkare hade också behövt en kurs i kommunikation. Kommer aldrig glömma läkaren som sa till min döende familjemedlem att dennes dagar var räknade, komplett med domedagsröst och allvarlig min. Eller läkaren som gav mig en diagnos men vägrade att förklara vad det var för sjukdom eller hur allvarligt det var ?‍♀️

      Ja en kurs i kommunikation vore toppen. När jag jobbade på vårdavdelning gick en stor del av min tid åt att förklara för patienter och anhöriga vad läkaren sagt. Så otydliga, snabba och har noll känsla för att märka om personen tagit till sig informationen eller ej..

      Jag väger väldigt mycket. Träffar jag en ny läkare inleder jag med
      -Som du ser är jag fet. Behöver ingen dietist. Vet hur jag bör äta, men är missbrukare. Dövar min ångest. Är även patient hos psykiatrin och de har gjort vad de kan. Om jag skulle må bättre själsligt så kan jag överväga en operation. Eventuella komplikationer går inte att hantera nu.

      Då har barriärerna rivits snabbt. Antingen diskuterar vi vidare eller går in på orsaken till läkarbesöket.

       Missbrukare ?? orkar inte. All forskning har visat på att det inte är något som kan styrkas, likt droger, utan att det är en ”stark” vana. Men visst, whatever makes you sleep better

        Vad menar du? Det är ju inte bara missbruk när det är beroendeframkallande medel som är iblandat, utan ett missbruk kan ju vara saker som inte ens är relaterade till sådant man kan stoppa i kroppen. Tex spelmissbruk. Klart att det kan vara ett missbruk att överäta. Är ju inte som att man är beroende av något ämne i köttfärssås utan hjärnan säger åt en att stoppa i sig köttfärssåsen för att man mår dåligt på något sätt. Antar jag?

         Det är förmodligen dopaminerna man vill åt både vid mat och spelmissbruk.

        Så vad ska missbruk kallas enligt dig? Ovanebeteede. Alkoholisten som supit i 40 år är ingen missbrukare? Hade han vetat att det var en vana hade det varit busenkelt att sluta redan efter ett år.

        Lev du i din naiva världsbild, men sluta håna den med egen erfarenhet.

   Det är alla sk ”kroppspositiva” konton som bland andra sprider den mycket märkliga uppfattningen att det inte är ohälsosamt att lida av fetma. De blir kränka när någon kommer med fakta.

    Det här håller jag faktiskt med dig om. Det har varit jättebra att diskutera normer & likavärde osv men resultatet verkar ha blivit att en del inte verkar veta om att övervikt är hälsofarligt. Läste någon kommentar högre upp och blev helt chockad.

    Det är nästintill omöjligt att långvarigt bli av med övervikt om man väl har blivit överviktig. Många lyckas gå ner tillfälligt men går sedan upp allt och mer igen. Därför är det ett väldigt dåligt råd att säga till någon att dem bör gå mer i vikt. Antingen behöver man hjälp med operation eller satsa på att inte gå upp MER. Och att istället se till att ens livstil är sund. Och nej, det kommer inte leda till långvarig viktnedgång. Googla lite

     Googla på ”viktnedgång fettceller” och välj seriösa sidor så kanske du förstår lite mer.

   Ja men alltså… Flera här som blir kränkta och sura över att läkare påstår att onda knän kan bero på övervikt… Vad tror de egentligen att kroppen består av och hur kroppen är uppbyggd?

    Aldrig hört om.

    Hahaha! Jag är ssk, en gång kom en pats anhöriga och frågade varför patienten hade så ont i sina knän? För det första så låg patienten inne för ngt helt annat (inte ortopeden) och mitt svar blev just: jag kan ju inte svara exakt men gissningsvis ont i leder pga övervikt. Det gick inte hem, vissa vill bara ha ett piller som fixar allt när sanningen är att man måste jobba lite för att må bra.

   Men söker man för t.ex. ett utslag på armen eller bruten fot ska de inte börja prata om vilt. Det har liksom inget med saken att göra. Och troligtvis vet man om det, kanske jobbar på det, pratat med annan vårdgivare osv. Söker man för nåt som har med det att göra är det klart de måste ta upp det på ett bra sätt.

    Fast nu påverkar övervikt/fetma i princip allt övrigt i kroppen också. Dessutom är det ju jättebra om läkare har en helhetssyn. Kroppen är inte bara massa separata delar som inte relaterar till varandra.

     Men snälla, inte allt! Saker kan hända en som inte beror på övervikt. Och då ska de inte nämna den. Det blir ett jävla tjat. Som sagt, om ni hade hört en del historier…

      Men ge ett exempel istället för att sprida dumma rykten? Hittills har de enda kränkta varit vid a) viktfrågor vid endometrios (helt relevant) & ont i knäna (helt relevant). Fatta att övervikt inte är bra för din hälsa på x antal sätt alt symptom på sjukdom, osv.

       Det är klart att övervikt inte är bra för hälsan men jag har träffat kanske 10 läkare som sagt till mig att jag är för tjock. Jaha? Vad bra tack det visste jag. Men sen då? Jag tränar regelbundet, äter inte mer än jag gör av med. Men tack för infon. Om de måste ta upp det på ett otrevligt sätt kan de väl åtminstone föreslå ett sätt att få hjälp med det då om deras mening med den otrevliga kommentaren är att hjälpa.

        Men uppenbarligen så förstår du inte att övervikt kan påverka mer saker än du vill erkänna. Precis därför som läkaren tar upp det, för att du ska inse sambanden. Du får väl fråga på vilket sätt du kan få hjälp, om du vill ha det.

         Det förstår hon väl visst det?! Men om hon söker för nåt orelaterat…

         Hahaha exakt såhär tänker folk om tjocka och det är för problemet sitter. vissa fattar faktiskt, jag fattar. Är dels sjuksköterska så ser sambandet, jobbar också med diabetes så är väldigt insatt i hälsoriskerna. Jag är därför väldigt medveten om riskerna med min egna övervikt och kämpar varje dag med den, har sökt vård ett antal gånger för att få hjälp men blivit illa bemött varje gång. Någon dryg kommentar om att jag äter för mycket och inget mer. Först nu fick jag träffa en läkare som faktiskt lyssnade och började utreda, egentligen när jag sökte för en annan sak så förstod hon att något inte stod rätt till.

       Jag är inte överviktig som sagt… Gav exempel och det finns fler här nedanför. Halsfluss t.ex. Läst många exempel här genom åren men tänker inte googla och leta upp åt dig, det får du göra själv om du är intresserad.
       Grattis till dig om du inte mött såna här läkare men det finns faktiskt en hel del. Alltså både gällande övervikt men även annat oproffsigt och nedlåtande bemötande. Tänk bara på alla berättelser om gynekologer.. Det är ”heeelt normalt” att ha så ont vid mens så man svimmar och spyr.

      Fast jo, både en bruten fot och utslag kan påverkas av fetma. Finns mycket forskning som visar på samband mellan fetma och diverse hudåkommor. En bruten fot säger väl sig självt,,, med all belastning

       Är du dum på riktigt? Tror du foten bryts av av ens övervikt?? Andra människor bryter aldrig nåt. Och armen då kan vi säga.
       Jävla troll.

        Men snälla, det var inte vad vi pratade om! Att söka hjälp för en bruten fot, foten är inte bruten pga vikt!
        Sjukt vad du är otrevlig, kan inte diskutera utan personangrepp? Och för sista gången, jag är inte överviktig själv så är inte kränkt personligen.

    Men övervikt påverkar ungefär en miljon saker? Vad menar du med ”inte har med övervikt att göra” mer exakt?

    Håller med. Om nån söker för eksem så behöver knappast läkaren ta upp vikten.

    Vad är det för jävla puckon som skriver här ikväll?

     Eh vissa typer av eksem kan visst orsakas/förvärras av övervikt.

      ??‍♀️

      Ja om de är under hudflikar/veck.

      Men inte ett eksem på armen. Eller i hårbotten. Osv . Så nej allt hänger inte ihop med övervikt.

       Hänger även ihop med matvanor.

        Då kan prata om det i så fall, inte vilt.

       Nej så enkelt är det inte. Psoriasis, t.ex. kan påverkas av övervikt. Finns fler hudsjukdomar/eksem som också gör det.

        Men sluta nu? Ni fattar väl?! Allt har inte med det att göra. Och tro på människor, att i de fall de nämner hade det INTE med det att göra! Varför skyddar ni okända läkare? Tror ni alla läkare är änglar?

   Asså ja! en.transexuell.louise på instagram gjorde ett helt inlägg om hur elak läkaren var som sa till henne att hennes onda ben berodde på hennes övervikt. Hon sökte alltså vård för smärta i benen och blev sen arg när hon fick ett svar??

    Ja hon är ju inte lite lätt överviktig heller, inte så konstigt att kroppen tar stryk tyvärr.

   Dock bör ju sådana kommentarer vara relevanta. Jag har hört från många att de sökt vård för t.ex. halsfluss och då fått kommentarer om sin övervikt. Som om det påverkar halsvirus?!

   Det finns även läkare med stort hat mot feta som riskerar att felbehandla patienter pga sina fördomar. Ta Mandapaints på Instagram. Överviktig kvinna som sökte vård för magont och sa till läkaren ”jag kan knappt äta för det gör ont”. Läkaren tittade upp och ner på henne och sa drygt ”Det kanske är bra att du inte kan äta mer?”. Hon blev ledsen och gick hem utan att ha fått hjälp. När hon sökte ny läkare fick hon diagnosen tarmcancer. Som första läkaren missat då han bara fokuserade på att en överviktig patient borde vara glad över cancersymtom… Det är INTE bra vård att bli nonchalerad pga sin övervikt.

    Nämen exakt detta! Händer hela tiden. Säger nån nu att halsfluss beror på övervikt vet jag inte vad jag gör… ? Puckon.

     Den kommentaren kommer snart. Det är fullt med vidriga puckon här ikväll. Som tycker att man ska säga till barn att de är fetton och en vuxen som söker för att den råkat hugga sig i benet med en yxa beror på övervikt och då måste läkaren påpeka det innan benet sys fast..

      Det verkar som att du missförstår saker med flit ?

       Nej jag förstår. Men läs kommentarerna bättre så förstår du också.

   Alltså kan ändå känna lite med henne? Kanske beror lite på hur det sägs av läkaren dock och hur hennes livsstil är annars. Jag är strax över normalvikt (alltså överviktig enligt BMI) och det skulle nog ingen gissa. Jag kan tycka det är jobbigt att vägas pga att det känns som jag hamnar i facket ”osund livsstil” bara pga vågens siffror vilket inte stämmer.. Sist när jag var på läkarbesök frågade läkaren bara om mina träningsvanor/daglig rörelse efter längd/vikt osv och frågade om viktsiffran var ungefär där det brukade vara. Skönt.

   Tror vissa läkare är så avtrubbade på den sociala biten. Inte alla! Jag har en fantastisk läkare med min endometrios. Men när jag åkte in akut fick jag en jourläkare. Dvs ingen specialist. Men hon ropade på en annan läkare som är svinduktig på det medicinska, men har noll social förmåga.

   Hon undersökte länge och avslutade med detaljerat varför jag inte kan bli gravid och varför jag hade ont. Hennes sista ord va bokstavligen ”Du kommer aldrig bli gravid på naturlig väg pga bla bla bla… Men trevlig helg!” sen gick hon.

   Kanske är nån ”överlevnadsgrej”? Att behöva säga tuffa saker måste vara skitjobbigt, så därför blir det opersonligt och pang på trots känsliga ämnen? En teori bara.

   Anmält denna dock för fler saker pga fruktansvärt bemötande vid flera tillfällen.

    Tror en del är så intresserade av kroppen och sjukdomar men inte av människor egentligen liksom? Många är
    väldigt kalla/oempatiska. Borde verkligen ha mer träning i patientbemötande.

   Haha mina läkare skriver alltid ”har viss övervikt” eller ”lätt överviktig kvinna” och det är jag ju! Det är inte kränkande, det är sanningen. Jag vet att jag borde nog gå ner 10kg eller mer men jag orkar inte. Jag nöjer mig med lätt överviktig ?

    Ja inte konstigt att ni här inne hatar unga snygga rika tjejer

     Är det bara unga som är snygga? Och vad har pengar med det hela att göra?

    Men är det alltid relevant för ditt besök?
    Tänker att de säkert inte skriver åt andra hållet – lätt undernärd kvinna sökte vård för utslag. Om det inte direkt har med vårdbesök ser att göra så behöver det absolut inte stå i journalen.

  Känner mig så ledsen på folk i min omgivning. Jag har äntligen lyckas få till det att beställa min drömbil helt ny. Jag har tjänat ihop mina egna pengar och har hus och 3 barn och medelinkomsttagare.

  Trodde att folk skulle vara glada för min skull , men ack så fel jag hade.

  Vara tjej, gilla bilar och sedan köpa en ny…det var tydligen ingen bra kombination.

  Ville bara skriva av mig innan jag lägger mig. Ska försöka få tillbaka min glädje till imorgon. Ser ju egentligen så mycket ifram emot min leverans av bilen.

   STORT GRATTIS TILL BILEN!

   Jag blir genuint glad för din skull! Du är grym ju, gillar också bilar men det sticker ofta i folks ögon när man som tjej glider runt i en snygg ny bil. Njut gumman, säger jag, folk är knäppa ibland. ❤️

   Kanske det handlade mer om miljön/konsumtion än kön? Eller att de tyckte det las fram som skryt? Idk. Tråkigt om alla skulle va emot bara för att men så kanske det är.

    Hur många killar får glesnat om miljön om de köper en ny bil?!

     Och hennes gamla bil kanske var värre miljömässigt. Om jag blir rik så ska jag ha en ny Volvo och en gammal Mustang ?

      Ja det kanske är sant.
      Oj det låter inte bra, två bilar varav en gammal. Får hoppas du inte blir rik då ?

       Kan bara köra en bil åt gången. När jag shoppat klart kanske jag inte har råd att tanka Mustangen ?

        Ja därför behöver man bara en. Jorden går under. Folk är så jävla ignoranta.

     Vet inte? Bryr man sig om miljön spelar det nog ingen roll om det är en kille eller tjej?
     Vet inte vad du menar med glesnat heller men antar att det är nåt negativt?

      Kvinnor vill inte bara tänka på det praktiska jämt.

       Det vill väl ingen? Förstår inte din kommentar.

    Fast verkligen inte. De är bara sura för att de är avundsjuka. Hade hon köpt en Audi e tron för 1.2 millar som går på el hade de också sneat trots att den inte släpper ut ett skit.
    Många kan inte hantera sin missunsammhet, speciellt inte på ställen där man inte är omringad av multimiljonärer a la Djursholm.

     Det vet vi ju inte. Vi får bara ts version och vi känner ingen av dem. Men är det precis så och inget annat så låter det tråkigt och som man behöver skaffa nya vänner.

      Men vad har man egentligen för anledning till att bli sur över att nån köper en bil? Blir du sur när dina vänner köper saker som du tycker är ”onödiga”? Herregud

       Vem är sur? Nej det blir jag inte. Konstigt om vännerna blir det, därför jag undrar om det är nåt annat och helt sant.

   Det är heller ingen jättebra investering att köpa en fabriksny bil, oftast inte så smart ekonomiskt sätt. Skulle inte hurra om
   nån gjorde. (Inte nämna det och klaga heller iofs, allas eget val…)

    Wtf? Så om en kär vän är glad för nånting hen sparar för och köpt ska man i sin hjärna tänka att det är en dålig investering och därför inte vara glad för sin väns skull? Vad fan är det de för fel på folk här inne ?

     Vad menar du, man kan ju inte rå för vad man tänker? Sa ju att man såklart inte påpekar det. Det är ju dessutom fakta, klart tanken kan poppa upp?
     Försöker komma på rimliga förklaringar varför alla inte hoppar och jublar som ts vill att de ska.

      Men vem är du och vad har hänt med dig? Varför vänder du allt till att handla om oss andra som kommenterar? Jag surar inte, var har jag sagt det? Vi vet inte att nån surar ens.
      Det är ju exakt det jag säger, tanken är fri men man säger inte allt man tänker. Läs.

   Åh grattis? Jag fick hem min sprillans nya kolsvarta Audi just innan sommaren och blir fortfarande alldeles lycklig av att köra MIN fina bil!

   Så njut av bilen och att du kan göra vad fuck du vill av dina pengar!

   På vilket sätt togs det emot negativt?!

   Grattis! Vad är det för bil? Jag har också nyligen köpt bil, en elbil ? är väldigt nöjd och ser så mycket fram emot att få den!

    Bra val!

   Fyfan vad kul!!!! Vilken jävla dröm. Hade jag varit din kompis hade du fan fått köra ut mig på e4an och gasa på ? älskar bilar. Men verkligen skit att de runt omkring dig inte är glada för din skull. Säger väldigt mycket om vad för människor de är.. Det är som många bittra som hänger här inne, de klarar inte av när det går bra för andra och folk mår bra, men när andra mår dåligt och inte har de bra är de liksom på ”samma nivå” och trivs med att de inte är själva i sitt ”skitmående”. Försök att strunta i dem och njut av din bil, men lättare sagt än gjort förstår jag. Men det kanske är lika bra att du ser vad de är för typer

  Konstigaste barnnamnet ni stött på?

   Jesus.

   Med ”barnnamn” menar du…namn som är konstiga på barn men inte på vuxna..?

   Olympia och Texas (inte samma familj).

    Oh, jag känner en familj där barnen heter Decibella och Kelvin.
    Orimligt.

     Herre jävlar.

     Var har jag hört detta förut??

      Kanske här på bloggen, jag har skrivit om namnen innan, när det diskuterades barnnamn. Eller så känner vi samma familj 😛

   Varg

    Winter….

   Väldigt många, men det som dyker upp först är Hannibal. Jag VET att det är ett riktigt namn, men det är ju svårt att inte tänka på the Hannibal liksom.

   Tingeling.

    Nä sluta?

     Tyvärr helt sant.

   Kewiin

   Ragnhild. Jo, de hade döpt henne till det NU. Inte på 1930-talet.

    Gamla mormorsnamn kommer tillbaks.