Organisationsinspiration

Jag vet inte när det kom, det har liksom smugit sig på i takt med att jag blivit äldre, men klipp och tips om hur man på bästa sätt organiserar sitt hem är som porr för mig.
Som den här videon som Bisse delar på Instagram…
När jag var yngre så hade tomma hål i en Ikea-möbler bekommit mig ungefär lika mycket som oputsade fönster – inte alls – jämfört med idag när jag blev helt till mig av detta ganska simpla tips.
Kände ni till det här?
Jag undrar vad mer som finns att upptäcka hos Ikea som jag helt missat?

Jag är alltid på jakt efter nya organisationstips och ramlade igår över den här videon på Youtube, som trots att den har några år på nacken, fortfarande är relevant.
Safiya Nygaard får hjälp av ett professionellt företag att organisera hennes och sambons kläder och garderober, i sann Marie Kondo-anda.
När videon var slut så satte jag mig och letade rätt på några saker som företaget använde i videon och som jag tänker att jag behöver i mina nya garderober.
De här andelarna är livsviktiga när man viker sina kläder på högkant a Marie Condo.

Bildkälla: Walmart

När jag ändå var igång så hittade jag lite andra saker att organisera det nya huset med, och den här tror jag att jag också sett inne hos Bisse.

Bildkälla: Amazon

Det är lite märkligt ändå…
Trots att jag älskar organisering och allt som hör därtill, så är jag fortfarande ganska dålig på det.
Jag är bra på att hitta andras tips och knep, men har hittills inte kommit på ett enda på egenhand, att dela med mig av.
Inte ett enda. ?
Har ni?
I valfri kategori?

111 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Lyft ut allt, allt, allt, ja, jag menar ALLT ur ett rum. (OK, låt väggfasta saker vara kvar.) Plocka bara in det du verkligen behöver och/eller tycker om. Strunta i diskussioner som ”Men det där är ju farmors gamla porslin, det måste sparas trots att ingen använder det eller tycker om det. För det är ju farmors!”

  Det som blir över ska ut ur huset/lägenheten. Inte sparas i något förråd. Sälj, skänk, släng.

  Det som blir över kan du organisera.

  Man ska inte organisera skit. Och det är bara dårar som hyr externa förråd.

   Håller med. Fan vad jag rensat. Vill bara ha kvar det jag verkligen gillar. Ger till myrorna resten.

   Mina grejer hivar jag iväg med jämna mellanrum. Problemet är barnens grejer, särskilt kläder. Alltså jag fattar ju att det är orimligt att spara allt allt. Tips? Funderar på att göra iordning en låda per barn med typ första skorna, kläderna de hade hem från BB, favoritgrejer överlag. Men tänkte du verkar ha bra förslag på hur man rensar ?

    Precis spara bara sånt du är extra rädd om. Sånt som du nämner, och sånt ni har speciella minnen till.

    Resten säljer du på typ tradera. Vårkläder/sommarkläder väntar du till våren med att sälja. Men nu är det läge lägga ut höstkläder. Och sen vinterkläder i oktober.

    Jag har en minneslåda per barn där jag sparar speciella klädesplagg, urval av teckningar, nån favoritbok osv. Köpt plastback på Ikea, typ stor som en flyttkartong. Resten ger jag vidare!

    Hörde någon som fotade en del minnessaker för att kunna spara det som en bild i stället för som en grej.

    Jag brukar tänka om det är något jag själv skulle vilja haft när jag typ flyttade hemifrån…min mamma och pappa hade sparat ytterst få saker- min man fick flera lådor med pyssel, kläder osv…inte f-n ville han ha det! Han kastade 99% av sakerna…

    Jag är adopterad och har ingenting från min första tid i livet, alltså jag har ingen att fråga om något som hände under graviditeten och inga kläder från första tiden eller så. Det jag har är ju sånt från min första tid i Sverige, men jag fanns ju innan dess med. Det har jag alltid sörjt att jag inte har något från. Så när jag själv fick mitt första barn så började jag spara redan under graviditeten. Vet inte om barnen kommer uppskatta något sedan när de är vuxna, men för mig har det varit viktigt, som lite terapi. Det jag sparar är de hälsningar vi fick vid födseln, första plaggen de åkte hem från BB i, anteckningar från graviditeten osv. Har gjort fina lådor till dem. Jag hoppas att det blir minnen som de vill behålla. Dock inte gamla teckningar från förskolan och sånt, de ska ju inte behöva hyra förråd för att få plats med sina lådor…

    Min man som har sina föräldrar att fråga (och en mamma med mkt bra minne som gärna berättar om allt) och som bor bredvid sjukhuset han är född på har inte heller något sparat, inte som han liksom fått som minne. För honom är det inte viktigt alls.

   Håller med!
   Jag har rensat ut allting jag inte använder och det känns verkligen bra. Nostalgiska föremål har jag framme eller så skänker jag bort det. När jag var yngre sparade jag en del material från skolan för jag tänkte det kan ju vara kul att ha när jag blir äldre. Nu när jag är äldre känner jag inte alls så, det mesta hamnade på återvinningen och det lilla jag har kvar står i bokhyllan.

  *suck* Det som blir kvar kan du organisera …

  Älskar att hitta olika förvaring och inredningstips. Har korgar eller snygga askar där jag har småsaker i. Finns så mycket mer att hitta på tex Amazon men blir inte att jag beställer där ifrån.

  Rekommenderar varmt The Home Edit på Netflix. Oj oj oj vad tillfredsställande att kolla på, även om huvudpersonerna är lite väl mycket ibland. Deras instagram är också väldigt inspirerande.
  Köpte dock två sånna genomskinliga boxar och ett turn-table ur deras sortiment och det var svindyrt. Kanske är tanken att man ska lägga alla sina pengar på lådor så man inte har råd att köpa något att ha i dem. Hehe.

  Gör dig av med saker så har du färre prylar att organisera. Vi behöver inte förvaringshacks – vi behöver konsumera mindre. Ett hem där vi bara har det absolut essentiella är något vi måste börja eftersträva om vi vill ha den här planeten kvar ett tag till.

   Håller inte alls med. Förvaringsystem handlar inte om att kunna shoppa mer eller att ha många prylar. Förvaringsystem löser ordningsbiten. Om en har bra lösningar så är det lättare att hålla ordning för att saker har en plats. Särskilt i hushåll med fler än en boendes. Om en har löst med bra organisering, så märks det dessutom väldigt tydligt när saker som egenligen inte behövs kommer in i hushållet, eftersom de inte har en given plats eller bara ”stuvas undan”. Likaså köps inte dubletter av misstag, för att en har koll på vad en har. Inget förvaringsystem funkar om en har för mycket grejer, så jag tycker snarare att förvaringshack skapar förutsättningar för ett minimalistiskt leverne än tvärtom.

    Håller med dig Tina. Man har ju en hel del som används. Ännu mer slöseri att rensa och slänga bort sånt. Och med fler än en i hushållet är det klart att organiserat är bra.

    Jag håller med er båda!

    Man man man! Lär dig pronomen, Tina, man betyder inte man, en betyder inte man, det är ett räknetal bl s

     Oj, detta väcker tydligen starka känslor hos dig. Argumentera gärna för din sak istället för att köra en dryg uppläxning. Då kanske jag lär mig något om varför det är så viktigt för dig och blir villig att förändra sättet att skriva.

     Ps. En är ett pronomen ?

  Det bästa jag gjort var att organisera kylskåpet! Så skönt att det alltid känns fräscht och är lätt att överblicka. Störst skillnad gjorde det att ha alla burkar i en ”lazy susan” eller snurrbricka som jag hittade på clas ohlson.

  Bästa nummer två var att skaffa en ordningslösning till burkar med lock. Har en bricka och ett tallriksställ från ikeas ”Rinnig”-serie. Locken står i tallriksstället som i sin tur står på brickan. På brickan står också burkarna sorterade efter form. Skönt system som alla i familjen fattar ??

  Älskar att hitta bra system som funkar! Hoppas på många bra tips i detta kommentarsfält ?

   Håller med om snurrbrickan från Clas Ohlson. Så himla smart!

   Troligen en dum fråga men vad är poängen? Tar saker mindre plats i kylskåpet med en”lazy Susan” ?

    Nej, men inga burkar glöms bort längst in vilket förhindrar att man köper nya burkar som inte behövs tex. Man kan snabbt få överblick över det man har.

     Ok tack för ditt svar! ?

   Ditt andra tips, skulle du kunna förklara hur det funkar? Jag lyckades inte förstå hur du menar i din kommentar ???‍♀️

    hon har en diskbricka med ett diskställ alltså tallriksställ.. i diskstället är locken och på brickan ligger lådorna. jag har bara en hög med lådor och en hög med lock, förstår inte varför det skulle underlätta att rada upp lock på ett diskställ och att lägga lådor på en bricka istället för på en vanlig hylla i skåpet

     Fattar forfarande inte! Brickan under ett diskställ, där får ju ingenting plats..?

      Det är ett tallriksställ, inte diskställ, som tar upp ungefär en fjärdedel av brickan. På resterande fjärdedel ligger lådorna ?

      För oss har det gjort att lådor+lock tar väldigt liten plats jämfört med innan när alla bara slängde in dem i lådan de är i samt att det är snabbt att överblicka.

      det finns ju olika sorters diskställ, det finns sådana hela där man ställer all disk och det finns små med bara plats att sätta tallrikar. tror hon syftar på ett litet där man bara sätter tallrikar och i detta fallet har hon sina lock.

      https://www.ikea.com/se/sv/p/rinnig-tallriksstaell-70387258/

  Härligt tips!! Ska inreda en klädkammare snart med PAX och hade ingen aning att man kunde ”fylla i” hålen.

  Tips: när du flyttar, flytta ingenting från förråd till förråd (om det inte är tex juldekorationer), alltså ingenting som står i förrådet i nuvarande bostad ska med om det ändå bara ska in i förrådet i nästa bostad. Då använder du det ju inte!

   Kan inte bara vara jag som förvarar diverse säsongsgrejer i förrådet? Vinterjacka, vinterskor, resväskor, skidor. Samt typ färg/bygg-grejer. Bor litet så behöver verkligen utrymmet. Har därför svårt att förstå tipset att inte flytta med saker till nästa förråd haha.

    Jag lägger sommarkläder/vinterkläder i resväskorna ?

     Det låter ju jätteopraktiskt ?

     Så du ska plocka ut alla kläder när du behöver resväskan?

     Jag med! Och ja jag plockar ut kläderna när jag ska använda resväskan och lägger dom i garderoben (en stor byrå) eftersom där är tomt när jag packat alla säsongens kläder jag ska ha med på resan 😉

    Jag är för rädd för ohyra för att förvara kläder och sånt i källarförråd i en lägenhet

     Köp vakuumpåsar och lägg kläderna i ?

      Jaa det gör jag, men i lägenheten ?

       Men då kan du lika gärna ha dem i källaren, ohyra kommer inte in i påsarna?

    Jo, men det var det jag menade med ”tex juldekorationer”, det är ju säsongsgrejer ☺️ Men det finns oerhört många som har lådor/kassar med saker i som bara flyttas från förråd till förråd och det var dem jag menade att man skulle passa på att hiva!

   Kanske inte helt fungerar, det vi hade i förrådet i lägenheten har vi nu i förrådet i huset. Det är verktyg, cyklar, kläder etc.

   Min pappa har en låda som han har flyttat från förråd till förråd senaste 15 åren. Han vet inte ens vad som är där i. Nu har vi bestämt att vi ska ha lådöppning när jag och syrran kommer hem nästa gång.

    Underbart! Hoppas att det inte blir en besvikelse ??

    Hoppas att pappa är med på det tänker jag.

   Vit tejp över raden med hål. Går fort och är billigt.

    Ofräscht.

  Ballonger till ens unges födelsedag och man halshuggs men små plastpluttar att fylla igen hål, som inte ens syns när garderoben är stängd, ska man ha? Vilka jävla dumheter.

   men alltså VERKLIGEN så!

  Är det bara jag som tycker att hon i videon har för MYCKET saker.
  Smink blir ju för gammalt !
  Sen kläder ????
  Varför ens ha så mycket?
  Vad är vitsen?
  En bra bas och sen nåt att liksom variera med, det räcker väl?
  Så klagar man på lite ballonger ur miljösynpunkt !!!

   Oj kollade nu och håller med! Vi är två pers och har nog motsvarande garderobsutrymme som de tre spegelgarderoberna till vänster om badrummet. Alltså även efter rensningen hade de ju suuupermycket kläder?!

    En del gillar kläder… Ocj nej man ska inte konsumera för mkt osv. Men har man redan kläderna är det ju bättre att organisera och använda dem än att kasta ut dem.

   Håller med. Slutade titta när det behövdes fyra personer bara för att sortera upp allt smink. Då har man inte ett förvaringsproblem, utan ett helt annat problem.

   Men Safiya Nygaard jobbar ju som influencer! Det är en del av hennes yrke att ha och testa en massa olika sminkprodukter. Jag tycker heller inte att det är rimligt att ha så många olika produkter, men det går inte att jämföra att ha smink och produkter som en stor del av ens jobb med att bara köpa det man använder. Det mesta får hon nog dessutom skickat till sig!

    Fortfarande osmaklig och onödig masskonsumtion

  Gud vad härligt! Jag älskar sånt här. ? Jag har ett projekt i höst… organisera hela hemmet. Vi har bott här i 15 år och har 450 kvm så det har staplats en hel del skit över åren…. Innan jul ska det vara perfekt. ? Lets go!!

   Alltså detta ger mig rysningar, så Avis på omfattningen du har att jobba med ? Lycka till!

    Haha tack!! ??

  Tipsar om Benita Larsson på Youtube! Såå lugnande och mysiga videos om organisering, rensning m.m. blandat med minimalism-tema. Blir alltid så inspirerad!

   Benita är bäst! Dock ibland lite verklighetsfrämmande för en familj på fyra med större kapacitet att påbörja goda planerings- och organiseringsrutiner än att få dem att hålla i längden. Men så inspirerande, rogivande och fin kanal – heja Benita!

  Ett effektivt sätt att rensa är att då och då flytta till annat boende och då företrädesvis från större till mindre.
  Så länge man bor stort med goda förvaringsmöjligheter så blir allt rensande och slängande lätt att undvika. Det finns fortfarande plats i garage och förråd så då hamnar allt där istället.
  Och har man lantställe åker mycket halv- och helskräp dit bort om det finns plats där. Mycket ”kan vara bra att ha” om det ändå finns plats att ha grejorna kvar.
  Mitt effektivaste slängande på senare år var när lantstället såldes och jag flyttade till mindre. Visserligen pg av skilsmässa men ändå.

  Ja självklart! Trodde man att hålen var att lufta garderoben eller vaddå? Det har ju alltid varit till för plupparna som både följer med samt säljs separat?

  Elfa har också sådana avdelare till sina korgar. Mycket smart!

  Det jag skulle vilja ha är små krokar att sätta i hålen i IKEAs garderober/skåp. Någon som vet om det finns några sådana någonstans?

  På tal om Bisse och förra inlägget; jag tycker hon är mysig på instagram, men i princip alla hennes recept, organiseringstips och andra spontana tips hon delar med sig av är ju direkt tagna från kreatörer på TikTok. Ibland ger hon cred, som till tjejen ovan, men ibland tar hon äran själv. Hur kan hon då påstå att det tar så mycket tid/energi från henne att skapa content när i princip allt är snott från andra kreatörer och hon bara återskapar det?

   Såg precis en kommentar på hennes sida ”du borde få nobelpris för alla lifehacks du kommer på”. Svaret var ”tack, så glad jag blir” …NEJ, du kommer ju inte på detta, du snor rakt av och bara för att din plattform är stor så får du credd för det. Blir så irriterad, det är ju som att köpa saker från aliexpress och sälja det dyrare. Bisse skapar ett varumärke om att vara lifehackqueen utifrån andras idéer.

  Det bästa jag gjort är att slänga alla mina strumpor och köpa nya, exakt likadana vanliga svarta, typ 25 st. Gud vad det underlättar vikningen! Korta vita strumpor också likadana så man aldrig behöver hitta rätt par.

   Det gjorde jag med! Köpte också likadana trosor. Så enkelt att tvätta nu!

   Jaa, bästa life hacket!

   Du kommer märka ytterligare en fördel när en går sönder – kasta men ha ändå en likadan till tvillingen i lådan ?

    jaa såklart, det har ju hänt många gånger under åren men inget man märker av för man slänger ju bara den trasiga och den andra sparar man och bara parar med nån annan strumpa ?

  Jag vägrar köpa mer skit för att förvara den skit jag har. Blir det fullt eller stökigt är det för att vi har för mycket skit så då rensar vi.

   Hundra procent.

  OT kan man sluta och ta paus från p-piller mitt i en karta? Har haft mellanblödningar och ont nu hela sommaren så tänkte ta paus nu en tid.. men är osäker om jag kan sluta nu mitt i kartan eller ska jag fortsätta äta mina 2 veckor till och sedan pausa? Vad mår kroppen bäst av?

   Lita inte på oss. Du kan bli gravid

   För många år sedan fick jag beskedet att det är BÄTTRE för kroppen att inte mickla fram och tillbaka med hormoner. Så nej, ett uppehåll på endast 2 veckor tror jag inte är till sin fördel- men farligt vet jag inte om det är.

    Sorry, läste för fort, trodde du skulle pausa bara 2v. Mitt åt.

   Klart du kan sluta när du vill.

   Min kropp gillar p-piller, utan p-piller ligger vi och på golvet med magsmärta, spyr upp mat och vatten de första dagarna av mensen. Med p-piller känner jag ingenting när mensen kommer.
   PS: jag har inte Endometrios eller något annat, bara fruktansvärd mensvärk de första dagarna när jag har mens.

    Samma här, life saver!

   Du kan sluta mitt i en karta utan problem. Däremot finns det risk att du får mens när du slutar och kan ta ett tag innan mensen blir regelbunden igen (innan kroppen hittat sin egen menscykel)

   Om du känner i framtiden att du vill prova preventivmedel igen, prata med din läkare, för det låter som att det du provat nu inte funkat för din kropp och du nog skulle behöva något annat preparat 🙂

    Tack för svaret! ?
    Kanske jag nu bara avslutar nu då jag igen idag fick mens, förra sluta förra söndagen så kanske inte kroppen mår bra annars heller och hormonerna är ur balans ?

   Ring en gynekolog.

  Videon när Bisse fyller sitt kylskåp på insta. Enda jag tänkte på nu var hur mkt plast det var! Allt var ju av plast ? man blir lite bloggbevaknings skadad när man nyss läst ett inlägg om det.

   Alla små plastburkar med ingefärashots istället för en stor glasflaska.
   Såå mycket plastflaskor tex med vatten eller juicer

  Om du ska organisera enligt konmari-metoden så ska du rensa innan du organiserar. Vikningen kommer inte först, utan målbild gör det. Du gör en målbild kring hur du vill att livet ska se ut, dvs varför du vill rensa, sen rensar du efter kategoriordningen hon har och därefter organiserar du dina saker.

  Jag brukar guida alla som vill rensa enligt KM till att köpa hennes bok, den är väldigt tydlig. Behöver du mer konkreta checklistor kan du googla och ladda ner gratis.

  Påminner även om att hennes nya serie kommer på Netflix i slutet på augusti.

  Sen beror det ju såklart på hur hardcore och nördig du vill vara, dvs om du är frälst och vill följa metoden till punkt och pricka eller om du vill höfta lite.

  Lycka till! ?

   Mer Marie Kondo på Netflix? Hösten är räddad, åh vad glad du gjorde mig Caroline ?????

   Jag gillade verkligen att konmaria hemma. Jösses vad min sparkometer blev vässad, nu är det lätt att att köpa rätt saker och att sortera hemma.
   Nej, det ska väl inte behövas sorteras igen men efter att ha fått flera kartonger från ett dödsbo behövdes det.

  Älskar att ha ordning och reda, sen bor jag med 5 djur så är en ständig kamp men lätt värt! ?

  Jag har inget förråd och har två resväskor i garderoben som tar plats. Blir galen.

   Fyll resväskorna med grejor du använder sällan. Fyll platsen DE grejorna var på med andra grejer. Har du inte saknat vissa grejer i resväskorna på ett år, sälj, släng eller skänk (i valfri ordning)

    Det är bara resväskorna som är problemet

     Förstår inte.
     Om väskorna tar plats, fyll dem med de saker de tar plats från. T ex mössor, vantar, skor etc. Och fyll platsen du frigjorde med annat.

      Jag har två resväskor som tar plats. Om jag lägger mössor, vantar, skor etc (som inte tar plats) i väskorna så står väskorna fortfarande kvar och tar plats eftersom jag inte kan flytta på väskorna

   Får de plats under sängen kanske? Eller ovanpå en garderob om de inte är inbyggda?

    Svar nej och nej. Ja, du förstår kanske att jag blir galen

   Jag har flera resväskor. Och har dessutom tur, jag kan lägga minsta väskan i mellanstorleken och stänga den, för att sen lägga de två i den större.

   Annars är ett tips att ha dina sängkläder i dem för att göra plats där du idag har sängkläderna. Alt att förvara säsongkläder i dem.

    Jag har en perfekt mängd sängkläder/vanliga kläder. Det är resväskorna jag vill ha i mina drömmars förråd

     Ett tips är att byta till högre ben på sängen så kanske du kan ha resväskorna där 🙂

  Har du inte plats med en stor byrå??

  Mitt bästa tips är:
  Använd allt.

  Jag hade förr ”finglas” som var för fina (läs dyra och jag klumpig) till vardags- bara stod och samlade damm. Nu använder jag allt jag gillar i köket, gillar jag inte en dyr mugg så blir den penhållare eller kruka istället. Om den är vacker. Men att ha saker stående för att de är fancyspancy har jag slutat upp med. Livet är för kort för att ha dammiga dyra oanvända glas.

  Ett förråd är där man ställer saker man aldrig skulle vilja ha i sin bostad. Säger allt..

   Ja, t ex strandstolar, cykel, krukor och gamla X.

   Fast var ställer man annars gräsklippare, verktyg, trädgårdsredskap, vinterutebelysning osv, om inte i förrådet? Klart man behöver ett förråd…

    Men nu menade jag inte gräsklippare, för just dom har väl ingen i sin bostad. Tänkte mest på mormors porslin, gamla stolar och annat som ”skräpar”

  Är jag den enda som älskar mormor/farmors porslin?
  Mitt står i förrådet just nu. Men planen är att när vi köper hus ska vi ha ett matrum med plats för hela familjen, och där ska vi ha ett vitrinskåp med allt fint gammalt porslin som ska använda vid tex jul, nyår, osv.

   Det roliga att alla snurrbrickor och lådor tar ju upp mer plats och färre grejer får plats i kylen …

    Ok svarade i fel tråd! Men kan även säga att jag gillar mormors porslin och tar fram det vid middagar och högtider ?

  Att förvara kläderna på högkant har verkligen revolutionerat mitt liv. Kan inte begripa att jag slösat 30 år av mitt liv på att ha kläder i högar…

   Menar du… galgar? ?

    Nej i lådorna.
    Man har en t-shirt som man vikt som vanligt. Sen viker man den en gång till och har sen alla t-shirts bredvid varandra i lådan. Som Skivor i en back. Man ser då alla sina kläder samtidigt. Man kan också ta den 4:e t-shirten utan att förstöra hela ordningen så man använder mycket fler av sina kläder. Det går att göra med alla kläder.

   Men får inte kläderna så fula streck av vikningen??

    Nej det har jag aldrig upplevt. Fördelen är att alla kläder ligger där de ligger. Kläder i högar stökar lättare till sig och blir skrynkliga. Vuxna reder kanske ut den delen bättre men ”högkantsvikningen” är oslagbar till barn. Barnen ser alla kläder och stökar inte till alla kläder i jakt på ”den blå tröjan!!”
    Testa!! ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.