Carina Bergfeldts insamlingsinitiativ för Svenska Afghanistankommittén slår i taket

Carina Bergfeldt returnerade dryck efter sonens namngivningsceremoni och donerade pengarna – 5700 kr – till Röda Korset.
I samma inlägg skriver hon att hon swishat 57 kr till Svenska Afghanistankommittén, och att om 99 personer till gör samma sak så skulle summan räcka till att köpa in utbildningsmaterial för 30 klasser i ett år.

Det blev inte hundra stycken sammanlagt som skänkte 57 kr till Svenska Afghanistankommittén, utan 14.586 stycken.
Tydligen höll hela deras gåvosystem på att haverera helt av alla donationer, för innan dagen var slut så var summan som kunde knytas till Carinas initiativ ”#enavhundra” uppe i fantastiska 831 401 kronor.

Texten i inlägget här ovan kommer från en artikel Carina skrev för Aftonbladet på plats i Afghanistan.
Två av Carinas artiklar för Aftonbladet från september 2013 hittar du här och här.

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Wow, vad fint❤️❤️

  Så bra! Har swishat.

  Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något!!!! ?❤️❤️❤️

  Så stolt över att vara en del av SAKs arbete ❤

  Helt, helt fantastiskt!!

  Underbar att få läsa något så glatt och fint angående en väldig sorglig situation.

  Tack för att du lyfte detta. 57 kr swishade från mig.

  Carina är helt fantastisk! ❤️

  Jag swishade nu 2 gånger med 57 kr! Hoppas fler kan göra samma sak nu när ni läser denna kommentar! Fantastiskt intiativ.

  Många på jobbet har släktingar och vänner i Afghanistan, så det är en märklig stämning. En kollega sa att det är en dödsdom att vara kvinna när talibanerna har tagit över.
  Herregud

  Grymt ?

  Tänk vilken positiv påverkan en persons initiativ kan göra. Tänk på det alla ni influensers som använder er tid enbart för att få andra att konsumera. Tänk vilka andra viktiga budskap ni skulle kunna skriva om och hur många ni skulle nå.
  Praktexemplet är ju förstås IL som nu åker till Schweiz för ett samarbete med Omega. Förutom att det vore intressant att veta hur blåögd den person som skrivit på det samarbetsavtalet är undrar jag om klockan hon ”köpt” i själva verket är spons? Inget något som gemene man går ut och unnar sig på en vanlig onsdag precis, och definitivt inte IL som verkligen borde hålla i pengarna, nu när hon ska starta nytt bolag och allt.

   Men seriöst, vad har Isabellas ekonomi med det här inlägget att göra?!

   Hur stor andel av din egen inkomst och besparingar har du själv skänkt?

   Självklart betalar Omega för reklamen med en klocka som har kostat betydligt mindre i tillverkning än vad priset i butiken anger med butikens marginal, moms osv. Bling-bling win-win 🙂

   Jag är mest förvånad att bolagets VD har tid att träffa influencers. Och dessutom från Sverige.

  Sitter här helt rörd. Så fint av henne och alla som swishade.

  Bistånd är en utmärkt metod för att föra över pengar från fattiga människor i rika länder till rika människor i fattiga länder.

   Jaa stackars alla Carinas fattiga gäster som inte drack champagne för ytterligare 5700 sek.

    Fattiga / vanliga skattebetalare

    Rika = korrumperade ledare samt terrorister som håvar in vårt bistånd.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mrMxnv/presidenten-fyllde-helikopter-med-pengar–sedan-flydde-han-landet/salesposter?useFlexbox=true&shared=false&reason=denied

    Är 100% för att skänka pengar men Sverige är lite naiva när vi tror att inte en krona hamnar fel. Samtidigt som andra länder visar miljarder efter miljarder som hamnat på villovägar. Detta gäller statligt bistånd. Annat har jag inte lika bra koll på.

   HB säger det som vanligt bäst.

   ”Sverige lyckas inte ens stoppa det hedersförtryck som flickor i Sverige lever med men hoppas att via en tjänsteman på SIDA kunna göra något åt saken i ett talibanstyrt Islamskt Emirat på andra sidan Jorden?

   Imponerande självförtroende.”

    Klart ingen förtryck kommer stoppas, men kanske kan pengarna påverka någon förutsättning lite på marginalen. Och det är bra.

     USA utan resten av världens länders bistånd har spenderat 3 biljarder dollar i Afghanistan. Jag tittar på barn som sitter på golvet och söndervittrande hus. Money well spent.

      Ja. Och 30% av dessa pengar har försvunnit i korruption. Källa: SVT.

    Vad är HB?

     Antar att det är tweet från Hanif Bali ?

     Hembränt

  Så kan man oxå influera ????

  Spelar ingen roll hur mycket pengar man skänker, det går uppenbarligen alltid åt helvete där ändå.

   Klart det spelar roll!

    På vilket sätt spelar det roll? Vilka tydliga skillnader kan man se?

     Undrar faktiskt genuint också vad detta egentligen kommer att leda till för förbättringar. Känns som att sånt här, främst barn, alltid används som spelpjäser eller som ett spel för galleriet för nånting annat. Om en månad, två år och 10 år så kommer vi fortfarande stå här och skänka hutlösa summor pengar. Till vilken förbättring då?

     Just i detta specifika fall så tycker jag att man kan se vilken skillnad pengarna har gjort för vissa grupper. @svenska_afghanistankommitten på Instagram samt deras hemsida har rätt tydlig information om det hela.

     Om du själv tar och läser på om bistånd som t.ex. SAK arbetar med kommer du se vad som faktiskt gör skillnad för den enskilde individen.

     Aktörer som Sida och FN har dock inte, och kommer aldrig ha som uppdrag att förändra ett styrelseskick genom tvång, hot och implementering utan arbetar med främjande av demokrati och demokratiseringsprocessen på olika sätt. I olika delar av världen går detta mer eller mindre bra av diverse skäl.

    Nej det är uppenbart att det inte är självklart. Konflikter uppstår inte ur tomma intet.

    Länderna därnere är korrupta och deras samhällsbygge är som gjort för konflikt.

    Men pengarna går ju tex till utbildningsmaterial för skolbarn. De kan såklart inte förändra hela situationen, men de pengarna gör ju skillnad och hjälper folk oavsett.

  Afghanerna försöker ju inte ens. Spelar ingen roll att vi skänker pengar.

  ”Nato, precis som USA, har skickat hundratusentals soldater till Afghanistan, tillsammans med mängder av vapen, utrustning, och pengar. Natoländerna, precis som hela världssamfundet, har även investerat i civil infrastruktur, sjukvård, skolsystem, och hela statsapparaten. Men trots 20 år av allt detta stöd var afghanernas vilja att själva strida mot talibanerna mycket låg så fort USA och Nato nu drog sig ur landet. Regeringsstyrkorna, som Nato utbildat i så många år, la i huvudsak ned sina vapen.

  – Den stora frågan är varför kunde inte de trupper som vi utbildat, utrustat och stöttat i så många år, stå upp mot talibanerna bättre än vad de gjorde, sa Jens Stoltenberg. Han sa även att Nato, likt USA, inte kunde stanna i Afghanistan för evigt.”

  Sorgliga är ju att när inte ens mammorna visar att döttrar är värda nåt ”önskar ett bättre liv för mina söner”, hur får de då det bättre på längre sikt?
  De fortsätter ju bara själva förtrycket med dessa åsikter

   Även här såg man länge pojkar som sina egna, medan flickor bara var till låns eftersom de ändå skulle ingå i sin framtida mans släkt med tiden. Tror det bottnar i samma tänk.

   Precis som det blivit bättre här från när kvinnor t ex var omyndiga samt fick bli slagna så kan det bli bättre på andra platser. Tycker det är orätt mot de som drabbas att ge upp för att man känner uppgivenhet.

  Kommer alla pengar fram till dom som verkligen behöver?
  Eller försvinner en del på vägen för löner osv?

  Vet inte alls hur det funkar men man har ju hört att allt inte kommer fram. Sen beror det kanske på var man ger pengar och så. Är dåligt insatt.

   Svenska Afghanistankommittén är nog så bra garanti man kan få att pengarna kommer till användning i största möjliga utsträckning. Afghanistan är ett av världens mest korrupta länder och många giriga mellanhänder roffar åt sig av pengar som kommer i deras väg. Talibanerna är inte bättre än några andra i Pakistan när det gäller korruption.

   Alla organisationer har en viss kostnad för administration men har de 90-konton får den delen inte vara för hög. Det innebär inte att en org med väldigt liten kostnad för admin är bättre än en med högre. Mer pengar till admin kan innebära effektivare utnyttjande av övriga pengar och alltså i slutändan ändå ge mer till de som behöver.

    Exakt. Man kan inte bara kolla på administrativa kostnader och tro att stor andel = dåligt och liten andel = bra.

   Såklart att de som jobbar med välgörenhet måste få lön? Sen kan man ju tycka att höga chefer inte ska få orimliga löner, men alla som jobbar har såklart rätt att få lön för det.

    Fast en person som är generaldirektör eller liknande har ju motsvarande VD jobb. De flesta inom denna sektor har även studerat i 5 år, ska inte det avspegla sig i lönen?

     Läs vad C skriver, ”höga chefer ska inte få orimliga löner”. Hen skriver inget om att eventuella studier inte ska avspegla sig i lönen.

   1: ge aldrig till privatpersoner eller influencers
   2: ge alltid till org. Med 90-konto
   3: självfallet vill de som arbetar heltid med dessa frågor ha lön

    3. Absolut, men de har valt att jobba med välgörenhet och då kan de klara sig på någon slags låg medellön för landet dom bor i. Även chefer. Annars kan man välja en annan bransch

     Vad skulle du själv kräva för minimilön för att vara generaldirektör för en stor organisation som tex SAK eller sida?

      23 000 verkar vara en svensk minimilön, medianlönen 33 000 och medel 36 000.
      Så 30 000 skulle jag kunna stå för att ta i lön på en sådan position

       Och du jobbar med…..?

     Generalsekreterare Andreas Stefansson tjänar 66 900 kronor i månaden, vilket är en normal lön för den tjänsten.

     ”GS lön är SEK 66 900 per månad från och med 2019-04-01. GS är anställd på 5 år. ”

     Jag tycker precis detsamma om gnälliga förskollärare.

      Men va fan? Vad är fel på dig? HUR är förskollärare relevanta i denna diskussion? Herregud, folk har så förbannat mycket åsikter om vårt yrke utan att själv arbeta som just förskollärare.

       Och folk har så förbannat mycket åsikter om biståndsarbete utan att veta ett dugg om hur det faktiskt går till. Vad är det för fel på dig?

  Apropå insamlingar så har Daniel beijner en insamling till våldtäktsoffret/våldtäktsoffren som det har handlat om de senaste dagarna. Kika på hans insta

  Hoppas också att detta som händer öppnar ögonen på dem som säger att Islam inte är en kvinnoförtrycks-religion. Det syns så tydligt nu. Vi måste jobba för att stärka islamska kvinnor å barn å få dem att förstå att de har samma rättigheter som män och att de absolut inte behöver täckas eller gömmas. Jag hoppas detta blir en lucköppnare för alla.

   Du kan inte likställa islam som religion med talibanernas skräckvälde.

   Och … ”lucköppnare”?

   Talibanerna är inte muslimer, precis som IS och al Qaida inte är muslimer ?‍♀️

  Undrar också hur dom här pengarna ska hjälpa? Landet är i kaos, är det verkligen möjligt för typ biståndsarbetare att åka dit, skicka material och se till att det kommer rätt?
  Handlar det inte mer om politik än brist på pengar? Eller ska pengarna gå till en privat armé som skyddar folk?

  Opopulär åsikt, men ibland undrar jag om inte Sverige skulle kunna göra riktig skillnad för kvinnor där och liknande länder genom att ge kvinnor större möjligheter än män att komma hit och arbeta. Då skulle flickor plötsligt bli de som har möjlighet att försörja släkten och vara ”påläggskalven”. Och väl här antar jag att dom skulle få lite luft under vingarna och använda sin nya makt

   Om du har läst på lite innan du öppnar munnen vet du att SAK har 99% afghaner på plats som arbetar för SAK ?

  Satt och läste om allt igår. Såg bilder, klipp. Fy fan vilket helvete det är där ? Och vi har tur att kunna klicka bort nyheten på telefonen och lägga sig i soffan under värmefilt och titta på film, äta mat, vara trygg (inte alla såklart).

  Helt sjukt hur olika vi lever i världen. Fy fan mår skit över att kunna göra så mkt mer än dela, sprida, ta del av det.

  Tänk att vara så desperat på att komma bort från sitt hemland att man försöker hålla fast i utsidan på ett flygplan som lyfter ? Mitt hjärta krossas över vilken misär de lever i ?

  Erfarenheter visar tyvärr att pengarna går inte fram till rätt personer och myndigheter. Korruptionen är enorm i Afghanistan, vet ni hur Afghanistan ledare flydde? 4 bilar fyllda med pengar på flygplatsen.

   Kan faktiskt tänka mig att ta den risken med mina 57 kr. Mest avtrubbande och sänkande som finns, ”Äh, det funkar ändå inte”.
   Låt människor ha ett hopp och en tro om att det går att göra nånting bra.

    Alltså. Är helt för att skänka för att hjälpa. Såklart.
    Men givet att Afghanistan är ett av världens mest korrupta länder, att talibanerna tagit över områden där hjälporganisationer arbetar och att vi vet att extrema (!) summor pengar tidigare hamnat i terroristers händer så är det ju rimligt att ställa sig frågan om huruvida pengarna lär stjälas eller inte. ?

   Du måste skilja på statligt bistånd och det som Svenska Afghanistankommittén gör och ger.
   https://sak.se/

   Du vet väl att Sida dragit in ett av de bistånd de ger till Afghanistan? Och vad SAK arbetar med via sitt separata biståndsarbete?

   Nej, det är inte vad erfarenhet visar. Du skulle ju kunna gå in på SAK:s sida för att bara se några exempel.

   Vilka afghanska ledare menar du? Presidenten tog endast med sig två böcker samt ett signerat avtal han hade gjort med världen (vid sitt presidentskap) när han flydde landet.

  Jag ser nästa stora flyktingvåg komma. Och jag hoppas Sveriges regering är förberedda denna gång, och har lärt av sina tidigare misstag, så att denna flyktingvåg går mycket smidigare än det gjort tidigare.
  Vi har plats för flyktingar om de kommer hit, får snabba beslut om de får stanna i Sverige eller inte, får lära sig svenska, och sedan börja jobba eller utbilda sig. Men allt detta misslyckades regeringen med tidigare…

   Regeringen har ju precis sagt att de stramar åt invandringen så det tror jag inte lär hända ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.