Jennifer Paatere deltar i tobaksexperiment

TW – äckliga bilder längst ner.

Bildkälla: Jennifer Paatere Instastory

Paradise Hotel-Jennifer Paatere skriver på Instagram att hon deltar i en studie som handlar om hur skadligt rökning, snusning och lyft(snus) är.
De flesta vet kanske inte just HUR skadligt det är med dessa gifter, men att de är farliga vet nog de flesta, eller hur?
Men det är ändå märkligt ändå…
Alla säger sig veta att det är farligt att röka, och ändå röker folk?

Hur motiverar man det?
Vissa saker är bättre och sämre för oss människor, där man får göra en avvägning om hur värt man tycker att det är och vilket pris man är beredd att betala för att fortsätta,  men när det kommer till tobak…
Vad finns på den positiva sidan?
Att man får en kick? Att det är gott? Socialt? Coolt?
Vad hittar vi på den negativa sidan?
Beroende? Sjukdom? Lungcancer? Död?

Någon jag älskar väldigt mycket dog av lungcancer, orsakad av cigaretter.
Hade han varit här idag så hade jag fan slagit ihjäl honom för att han inte lyssnade på mitt tjat och slutade innan det var försent.

Om personliga anekdoter inte övertygar dig om farorna med rökning, så kommer här några bilder som kanske fungerar bättre?
I hope so!

Sorry, not sorry!

192 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men vad i helvete?!

   Mysigt att gå in här på morgonen… ?

    Det fanns en ”TW” högst upp. 🙂

     Hjälper inte. Trodde jag skulle ?

  Jag hoppas att cigg i framtiden blir helt förbjudet och inte går att få tag på. Helt galet att det fortsätter vara lagligt för att så många är beroende och för att det varit lagligt så länge…?

  Däremot får man nog acceptera att man aldrig kan hjälpa en person att sluta om inte den personen själv vill det. Båda mina föräldrar röker och har gjort sedan de var i övre tonåren. Jag och mitt syskon har vid flera tillfällen bönat och bett om att de ska sluta. Även efter en stroke och ett hjärtstopp så fortsätter de röka. En ingift familjemedlem sa häromåret ”Ska du inte få dina föräldrar att sluta röka snart?” och jag blev helt ärligt skitarg av den kommentaren. Vad ska jag göra? Flytta flera mil hem till dem, frihetsberöva dem, med tvång få i dem nikotintuggummi…? Min pappa var inlagd på sjukhus i en vecka och kunde då givetvis inte röka, men så fort han kom hem kunde han inte hålla sig ifrån ciggen. Jag blev så matt… Men vuxna människor måste göra sina egna val, hur dumma dessa val än är…

   Det är helt sant, vill de inte så går det inte att tvinga dem. Min pappa fick t om lungcancer men slutade inte ändå. Han resonerade att det var det enda roliga han hade kvar, han skulle ändå dö av cancern, så då kunde han lika gärna fortsätta. Och jo, han dog av det.

    Fast om man redan fått cancer och vet att man inte kommer överleva så håller jag med din far, klart man inte ska sluta röka då. Det bidrar ju inte till ngt förutom lidande.

     En släkting till mig dog i lungcancer. Läkaren tvingade henne att sluta, så hon gjorde det. Men hon ÄLSKADE att röka. När jag träffade henne brukade hon säga saker som ”lyckliga du som får röka”. Jag har aldrig rökt och tyckte inte det var så trevligt att höra sånt från en som är döende i lungcancer. Sjuk drog det är!!

     Jag förstår tankesättet, men han fick ju inte dödsdom direkt. så jo, det hade nog hjälpt om han slutat när han fick diagnosen. Men det ville han inte. Jaja, det var hans val. Jag hade valt annorlunda.

    Ja, så är det… Jag önskar verkligen det gick att tvinga dem, men jag vet ju att så fort de får chansen så köper de sig ett paket cigg. 🙁 Mina föräldrar har ju märkligt nog inte cancer (ännu), så det vore nog en stor vinst för hälsan att sluta men nej, inga argument biter på deras beroende.

   Fyfan för att leva i en värld där allt farligt är förbjudet. Låt oss ta våra egna beslut.

    Fast vissa saker är ju mer farliga än andra. Tobak är en sådan sak. Det är ingenting som blir mindre farligt med korrekt hantering.

     Och alkohol är farligare än cigaretter. Den sammanlagda skadeverkan av alkohol är till och med större än heroin. Så…förbjud alkohol?

      Fast med korrekt hantering minskas den skadan.

       Samma som med cigaretter då alltså.

        Vilken forskning tänker du på då? Eller läkarutlåtande?

         Du pratade om ”korrekt hantering”. Skadan av både cigaretter och alkohol minskas genom hantering så som åldersgränser, alkoholmonopol osv.

         Alkohol är som sagt skadligare än cigaretter, så det skulle aldrig gå att förbjuda cigaretter men inte alkohol.

          Nyfiken på din källa om att alkohol är skadligare än cigaretter. Det finns nämligen inget svar på den frågan eftersom drogerna är olika. Några saker vet man dock och det är att nikotin är näst efter heroin och kokain den mest vanebildande drogen och att alkohol kommer mycket längre ner. Så bara utifrån det är det logiskt att förbjuda nikotin före alkohol. I de fattiga delarna av världen där cigarretter är billigt och helt oreglerat dör många fler i rökningsrelaterade sjukdomar.

           Du påstår i din första kommentar att tobak är farligare än annat.

           Självklart går det inte att göra en rak jämförelse, men om man utgår ifrån den sammanlagda skadeverkan så är alkohol värre än tobak. Den mest VANEBILDANDE drogen är väl totalt irrelevant?

           ”Det går även att jämföra hur stor andel av den totala sjukdomsbördan som alkohol, tobak och narkotika står för, var för sig. Man mäter då både för tidig död och försämrad hälsa på grund av användningen av dessa droger i befolkningen. Det visar sig i en studie från 2010 att alkoholen stod för 7,7 procent av den totala sjukdomsbördan i Sverige följt av tobak med 3,4 procent och narkotika med 1,3 procent (Agardh m.fl., 2014).”

           Jag är inte samma anonym som du hänvisar till. Jag kan hitta betydligt färskare undersökningar som säger motsatsen till din undersökning. En från 2017 i usa visar att rökning är den vanligaste orsaken till för tidig död och alkohol i en annan undersökning hamnar på 3 e plats.
           Nu var inte det min poäng. Forskarvärlden är väldigt försiktiga när det kommer till att jämföra de två eftersom de verkar så olika och får helt olika konsekvenser för samhället och individen. Däremot att förbjuda utifrån drogens förmåga till tillvänjning är ytterst relevant.

           ”Betydligt färskare” – en 3 år nyare undersökning ? Men länka gärna! Lever hellre i ett samhälle utan alkohol än ett utan tobak. Alkohol ställer till med så otroligt mycket mer problem än vad tobak gör. Alkoholism och alla sjukdomar som tillkommer, slagsmål, fyllekörning, trafikolyckor ja listan är lång.

           Du får leta själv gillar inte din dryga ton. Dessutom har du redan bestämt dig. Jag skulle kunna överösa dig med fakta och ändå har du rätt. Vi vet båda hur detta slutar.

           Haha, ber andra langa fram källor men själv vägrar du. Trovärdig osv. Men du får drömma vidare om ett samhälle där allt farligt är förbjudet, det kommer aldrig bli till verklighet ändå.

           Det är verkligen viktigt för dig att få sista ordet. För din egen skull hoppas jag att din biologiska ålder är under 18.?. Allt annat är riktigt pinsamt.

      Jag håller med. Det finns dock ingenting som är så romantiserat som alkohol och den alkoholkultur vi lever i.

    Men klart att inte allt farligt ska förbjudas, då bör ju bilar, socker, alkohol, flygplan och typ Alvedon förbjudas… Men helt ärligt, vad är nyttan med cigg? De skadar dessutom inte bara den som röker, utan också omgivningen.

     Och vad är nyttan med alkohol då? Lägg ner moralismen.

      Det var ett exempel? Jag tycker personligen inte att ”allt farligt ska förbjudas”, men sådant som är helt meningslöst, farligt och där bruket hela tiden går ner kan jag inte förstå varför man skulle fortsätta sälja öppet och lagligt. Men du kanske tycker heroin, kokain och tramadol kan släppas loss fritt i samhället och säljas på apoteket till alla över 18? Var drar man gränsen för vad som ska vara lagligt? Där går ju åsikterna isär.

       Det du anser vara ”meningslöst och farligt” är ju ingen universell sanning, så vem ska bestämma vad som är meningslöst? Men med ditt resonemang borde ju alkohol också vara förbjudet. Bergsklättring är väl också rätt meningslöst? Förbjud! Fallskärmshoppning?

        Okej, du vill verkligen missförstå mig, så jag tackar för konversationen och avslutar den här. Ha en fin dag!

         När man inte kan backa upp sitt resonemang då tackar man och avslutar haha.

          Mnja, när man snackar mot en vägg- då tackar man och hittar ut själv. Tack och hej.

           Fast om man säger att man tycker att allt som är meningslöst och farligt ska förbjudas, men sedan inte kan svara på frågan om vem som ska bestämma vad som är meningslöst – då kan man inte backa upp sitt resonemang (eftersom att det uppenbarligen inte håller).

           Det beror ju på vad man menar med meningslöst. Rent krasst de enda vinnarna som röker och som överkonsumerar alkohol är användarna som får ett rus och de som säljer drogerna. Alla andra är på ett eller annat sätt förlorare.

      Nyttan är att det är gott, trevligt och kan vara skitkul!

    Precis! Det är ingen som tvingar någon att röka och människan måste få ta sina egna beslut. Det är såklart dumt att röka men tycker man att det är värt risken så får det vara upp till var och en.

     Då tycker jag att man ska få betala sin egen vård också, för de skador och sjukdomar som kan härledas till rökningen.

      Men snälla människa? Ska alla som skadar sig i trafiken pga fortkörning också betala? Alla barn som bryter benen i skidbacken? De som behöver vård pga träningsskador?

      En tolvårings resonemang som är totalt ohållbart.

       Jag räknade med att det skulle dyka upp en tolvåring med ditt resonemang, så jag är inte förvånad. Bra att du själv förstår att ditt resonemang är ohållbart, så slipper jag påpeka det. 🙂

        Haha kränkt.

        Det är ju dock en rimlig kommentar. Ska all vård betalas om den på något vis hade kunnat undvikas av patienten själv?

         Vi betalar skatt! Då nog har den som röker betalt med råge!!

      Det tycker jag med! Men av anledningen att alla ska få söka vård när de behöver utan att folk ska lägga sig vad som är ”okej” att söka vård för. Det är ett av problemen med socialism, att alla har rätt att tycka något om när någon söker vård, har sina barn på förskolan osv eftersom det är ”våra” skattepengar.

      Det man har gjort i vissa länder är att höja skatterna nåt enormt. Dock så slår detta hårt på familjer där rökare ändå köper cigg, och får avstå annat som tex påverkar deras barn.

     Jo men man kan reglera vissa saker om det belastar samhället.

      Rökning har väl reglerats som fan redan? En jävla skillnad mellan reglera och förbjuda förövrigt.

       Ja det har det, vilket är bra! Kan regleras hårdare också. Och ja det är skillnad på det och förbjuda, det var exakt vad jag sa. Men samhället måste ha rätt att begränsa sådant som får stora och dyra konsekvenser för många.

        Hur tänker du att det ska regleras hårdare utan att förbjudas?

         Ett förböd som efterföljs angående rökning på allmänna ytor som parker, gågator och i närheten av skolor. Större befogenhet att förbjuda rökning på balkong. Rök för all del inne i ditt hem, det är ändå du som betalar saneringen.

          Haha lycka till med det där.

          Folk som bor i lägenhet och röker under fläkten är så mysigt! Luktar så gott i dom andra hemmen då också?

          föredrar ändå att folk röker på de flesta ställen utomhus än inomhus… Dålig ventilation gör att den giftiga röken sprids lätt mellan lägenheter när människor röker inomhus.

         Skatt är väl ett bra exempel.

          Vi har redan hög tobaksskatt. Går inte att höja till absurdum.

           Nja, det går väl… Se på Norge.

           Vad händer sen då när ett paket kostar 500 kr och folk fortfarande röker? Jo de slutar köpa exempelvis mat till sina barn för att ha råd med cigg.

           Fast med det argumentet så kan inget vara dyrt för det kommer alltid finnas idioter som prioriterar annat framför mat åt sina barn. Det är ju ett problem i den familjen oavsett vad cigg kostar.

          Man provade med höjd skatt (tror det var på 90-talet) när cigarettpaket höjdes dramatiskt.
          Resultat – smugglingen ökade också dramatiskt och skatteintäkterna minskade. Det blev mer lönsamt att smuggla cigaretter än heroin och mycket lägre risk samt lägre straff. Det gick att köpa smuggelcigaretter i var och varannan liten tobaksbutik/kiosk

           Cigarettpaket = cigarettskatt

    Då får folk gärna inte gå på trottoarerna och blåsa ut rök på alla som går bakom och stå på balkongen och röka så det kommer in hos grannarna ovan TACK!

     Du får se över din tätning och ventilation då.

      Så icke-rökare ska tvingas ha stängda dörrar och fönster för att rökare inte vill röka inne i sitt hem? Rökare som röker på balkongen bör vräkas.

       Ja precis, eftersom det inte är olagligt att röka på balkongen.

        Det borde det vara.

      Jag kanske också vill vädra ur min lägenhet och vara på balkongen MEN OKEJ TACK FÖR TIPSET ?

       Gör det då? Din granne röker väl knappast nonstop dygnet runt?

        Fast vissa röker oerhört ofta. Man kanske även vill vädra saker på sin balkong och slippa ta in det hela tiden.

         Nu låter jag dryg men om man vill kunna göra som man vill utan att bli störd av grannar så får man flytta till hus.

          Vill man göra som man vill utan att behöva ta hänsyn till grannar ska man kanske flytta till hus.

           Exakt! Det ingår liksom i normalt hyfs att ta hänsyn till sina grannar, oavsett hur och var man bor.

          Då har du väldigt lite verklighetsförankring om du tror att alla kan flytta till ett eget hus ?

           Haha var har jag skrivit att jag tror det? Så länge man bor med andra människor runt sig så får man acceptera läget .

           Det gäller rökare också…

           Det är inte förbjudet att röka på balkongen fortfarande.

           Nej men man kan ju ta hänsyn även om något inte är förbjudet i lag herregud?

           Uppenbarligen gör de inte det inte eftersom att ni nyss klagade över grannar som röker?

          Så ologiskt.
          Den som stör sin omgivning bör flytta. Vill man spela hög musik- gör det i ett hus med mellanrum till grannarna- inte i lägenhet.

          Vill man röka inomhus- gör det i ett fristående hus, inte i ett lägenhetshus- gäller även balkong. Alla som hyr/äger vill väl ha samma möjlighet att njuta av sin balkong som rökarna har?

          Samma gäller barn som vill hoppa och leka inomhus- bo i fristående hus så stör du inte grannarna med dina skrik och dunkande.

          Ja, funkar inte i alla sammanhang och för alla människor- men grunden är väl att den som bryter respekten för omgivningen gör fel, inte den som störs eller till och med skadas (som med passiv rökning)?!

   Jag köpte boken ”äntligen icke-rökare” till min mamma och hon slutade efter 40 år som rökare!

  Jag har börjat snusa Zyn, vitt snus. Har googlat mycket men inte hittat några tydliga bevis på att det är farligt, och vill verkligen inte göra det heller… Det är det enda som har fått mitt matintag och min hjärna att varva ner och sluta vara besatt av att äta.

   Nikotin är inte ett ämne som är bra för kroppen, tyvärr, det kommer man inte ifrån…

   Ett tips är terapi, finns hjälp mot den sortens ätstörningar.

   Jag har också nyligen börjat med Zyn, delvis för att jag får för mig att min ångest dämpas av det men också för att inte äta godis hela tiden… Började som festsnusande bara men nu är jag nog lite hooked ändå. Tänker att det blir höstens projekt att sluta

    Varför börja med något farligt för att kunna sluta med något annat som inte är bra?

   Läs om hälsofarorna med nikotin, det finns flera. Det du dessutom gör är att byta ut ett beroende mot ett annat, och det är väl inte jättebra. För att bli helt fri måste du ta tag grundorsaken.

  Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan börja röka/snusa idag när man ändå vet om alla risker? När mina föräldrar var unga på 60-70-talet verkar de inte ha haft stor koll på det och de bolmade på, men idag vet ju minsta småunge att det är jättefarligt. Lever alla efter det-händer-inte-mig-principen?

   Jag tror många lever efter ”jag ska bara röka en festcigg” och inte tror att de kommer bli beroende. Så var det för mig i alla fall. Jag började feströka när jag var 19. När jag började plugga på universitet delade jag rum med en tjej som rökte, så vi började ju så klart röka även på vardagar och sedan gick det säkert 1-2 år innan jag insåg att fan, jag röker ju varje dag numera… Men ja, det är nog det där att man lurar sig själv i början, tänker att en cigg är ingen cigg. Samma tanke tillämpas väl på alkohol i och för sig? Ingen människa tänker ”nu ska jag bli fullsblodsalkis!” när de dricker en halv burk cider i tonåren?
   Är jätteglad att jag slutade röka vid 25 och inte fastnade längre än så, även om jag ibland har ångest över skadorna det orsakade. 🙁

    men alltså, ciggrök luktar ju verkligen illa och själva cigaretten lär ju inte smaka lika lustfyllt som en jordgubbsbtårta eller en chokladbit. jag förstår verkligen inte STEGET till att, som vuxen, då sätta den där pinnen i munnen? 😀

     Har alltid tyckt att cigarettrök luktar gott, även som barn. Gillar doften av bensin också. Så ja, jag antar att vi alla är olika? ?

      Jag gillar också bensindoft! Och kan gilla när det liksom luktar cigaretter när man går förbi en uteservering i Paris typ. Doftar utlandsfeeling, typ. Men när jag sitter på bussen och en rökare i dunjacka slår sig ner bredvid mig och liksom ”fluffar av sig” lukten från cigg, då håller jag på att mentalt avlida haha

       Dagens asgarv, ”fluffar av sig” haha!

   Hur kan man tro att alla vill leva så ofarligt och hälsosamt som möjligt?

    Fast har du verkligen någon som helst förståelse för någon som börjar röka nu?

     Ja.

   På den Tiden visste de visst att det var skadligt.. folk började ändå,
   När jag gick i skolan 90tal var det bara de coola som började röka. Gissar att det är samma idag

  Har jobbat med palliativ vård och de som hade KOL/lungcancer hade det verkligen värst av alla mot slutet. Att inte kunna andas är en extremt obehaglig känsla. Har otroligt svårt att förstå de som röker, har ännu svårare att förstå mina kollegor i vården som röker. Om man inte blir avskräckt av att se svårt sjuka människor som är det enbart pga de rökt så vet jag inte vad som gör det.

   Samma här. Och deras lufthunger kan vara så svårlindrad, då man inte kan ge dem särskilt mycket syrgas. Har sett så många sova sittande för att de får kvävningskänslor av att ligga ned. Och yngre, under 50 år som inte klarar av att gå genom korridoren utan att behöva ta andningspauser.

    Precis så. Eller så kan de inte ens resa sig ur sängen, det är verkligen fruktansvärt.

   Min mormor är typ där (alltså allvarlig kol och sjuka andningsbesvär pga rökning) ändå (!) så ger sig heela släkten utom jag ut under julbordet för att röka ? man tappar ju hoppet om mänskligheten.

    Vad sorgligt, får ändå uppfattningen att rökningen verkligen minskat kraftigt.
    Har nu inte en enda i min släkt som röker, inte heller syskon och deras familjer. Samma med sambon och hans anhöriga. Min mamma och pappa har aldrig rökt.
    Känner inte ens någon som röker, kollega mm.

     Inte jag heller faktiskt, inte en enda. Vad glad jag blir av den insikten ändå.

    Det är väl bara ett tydligt tecken på hur starkt ett beroende är.

  Jag är rökare, började som dum tonårig. Önskar att jag aldrig började, men här sitter jag idag 10+ år senare. Jag röker inte för att det är ”coolt” eller gott, jag röker för att det är ett beroende jag har. Precis som att andra personer har svårt att sluta med dricka, äta, shoppa, spela eller vad det nu kan vara. Jag och alla andra rökare vet hur dåligt det är att röka och dessa bilder har man sett tusen gånger tidigare men tyvärr är det inte jätteavskräckande. Ska iallafall göra ett ordentligt försök i vinter att sluta, wish me luck! Och exrökare, ge gärna era bästa tips på hur ni lyckades sluta!

   Känner med dig, det är fan inte lätt! Jag hade nog en jäkla tur för jag tycker inte det var så svårt att sluta, men hade riktigt bra förutsättningar när jag slutade. För det första flyttade jag till 5:e våningen utan hiss och utan balkong. För det andra träffade jag en ny pojkvän som inte rökte/ogillade lukten. Och för det tredje så infördes rökfri arbetstid på min arbetsplats. Så plötsligt kom jag på mig själv med att bara röka kanske 5 cigg per dag och ja, då var det ju lika bra att skära ner ännu mer? Så det gjorde jag och plötsligt rökte jag inte alls. När det var jobbigt försökte jag göra annat, typ måla, promenera, ringa en vän och snacka en stund. Jag använde själv inte nikotinprodukter typ plåster och sånt men vad jag förstått så funkar det för många, så det kanske är något du ska prova? Jag har sett så många runt mig sluta röka, folk som rökt i typ 30 år, så DET GÅR! Det tror jag du ska komma ihåg: Det går att sluta! Det finns de som gått på heroin i decennier som slutar! Så kan de sluta med sånt, då kan du sluta med ciggen, jag LOVAR.

   Började snusa…

   Har rökt sedan tonåren – är 33 idag. Köpte hem Vont (e-cigg) och har inte rökt en vanlig cigg på över 2 veckor nu. Det är ju nikotin i dessa men inte tobak och de andra hemska sakerna. Kanske värt att testa?

   Jag röker också, var rökfri 5 månader sen började jag igen. Så jäkla dumt. Men mitt tips är att inte ha en specifik dag utan rätt vad det är vaknar man upp och tänker ”nej jag ska inte röka mer nu”, ha även cigg hemma för vetskapen om att man inte har cigg hemma gör en mer sugen.

   Jag började med plåster. Sen tuggummi. Sen tog jag varannat vanligt tuggummi. Sen en dag (gick ganska fort) var det fysiska beroendet hanterbart. Då började jag sticka för att ha något att sysselsätta händerna med. Det var nog vanan att ersätta sysslan rökning med något annat som var svårast.

   Hej! Ex rökare här. Slutade förra sommaren (trodde aldrig att jag skulle kunna sluta mitt i en sommar???) Tror att hemmaarbete har hjälpt mig, blev inte frestad av andra osv.
   Jag förberedde mig i flera månader, att snart ska jag sluta. snart ska jag sluta.
   Så kom den dagen, två dagar innan jag drog ut en tand, jag bara provade att sluta och det gick bra!

   Några veckor senare började jag på antidepp, vilket kan hjälpa att sluta röka.

   Mitt tips, förbered dig, se dig själv som rökfri och be om hjälp. Gå till läkaren om det är svårt och få medicin.

    Vill tipsa er som röker och funderar på att sluta att läsa boken ”äntligen icke rökare”av Alen Carr

     +1. Hjälpte mig med. Ger en verktyg att sluta röka rakt av och får en att verkligen förstå värdet av det, och att det ej är uppoffring man gör. Är 30 och slutade för ca 6 år sedan, kan fortfarande känna lycka över att ha det bakom och inte framför mig när jag t.ex läser detta inlägg. Något av det bästa jag gjort. Lycka till! ❣️

     Den boken fick mig också att sluta fast jag inte ens ville. SÅ otroligt tacksam, det var som magi’

    Fast mental förberedelse är väl lite som alla som ”börjar banta på måndag”? Så enkelt att skjuta upp, fuska med osv än att bara sluta.

    Min mormor slutade röka när hon var 65, hon hade rökt i 50 år. Hon var inlagd på sjukhuset för någonting rörande hennes MS, och blev tillsagd var på sjukhusområdet hon kunde röka. Eftersom det var februari, snö och kallt hade hon inte hjärta att be morfar om hjälp att ta sig ut för rökning, så hon slutade där och då.

     Min mormor slutade också när hon var 65 efter att ha rökt i ca 50 år. Hennes absolut bästa väninna gick bort i lungcancer och mormor slutade då röka på dagen. Första året som rökfri la hon undan rökpengarna och när ett år hade gått delades pengarna mellan henne och oss barnbarn. Tror det gjorde henne ännu mer motiverad att hon hade lovat barnbarnen pengar haha

   Du kan få medicin utskriven av läkare. Alla som jag känner som har tagit de där tabletterna har slutat röka. Helt klart värt det om man har svårt att sluta själv.

   Jag började tänka på hur jävla äckligt det var att röka, det hjälpte mig väldigt mycket i längden då jag automatiskt trappade ner. Rökte i 10 år och gick från flera cigg om dagen till 2 cigg på slutet. Rökte morgon och kväll men sen äcklades jag även på det. Var självklart väldigt tacksamt att min partner inte rökte men jag tror att om man börjar inbilla sig hur äckligt det luktar, smakar, känns osv så kan man tillslut lägga av. Har vart rökfri i 9 år nu! Sen tror jag också det är bra att tänka ”aa jag vill röka nu, trots att det var 9 årsen. Men jag behöver det inte”. Det år okej att vilja men man behöver inte fullfölja alla känslor.

   Jag rökte i 15 år med åtskilliga försök att sluta. Jag köpte boken ”Äntligen icke-rökare” och var så skeptisk men tänkte att ingenting annat hade funkat så kunde lika gärna testa.

   Läste boken superlångsamt och lät det sjunka in och en vecka efter att jag hade läst ut den slutade jag. Var knappt jobbigt, typ första dagarna var fruktansvärda men efter det har det inte varit svårt att låta bli en enda gång.

    Jag slutade förresten hösten 2018. Men tuggummi som du fått tips om (alltså inte nikotintuggummi) är jättebra, det har hjälpt mig mycket med min viktnedgång som jag startade förra året.

   Göra ett försök i vinter? Två misstag, skjuta upp det och ”göra ett försök”. Bestäm dig för att sluta idag. Inte ett försök, inte i morgon. Idag och bestäm dig för att sluta.

   Jag började röka när jag var 14 och slutade någon månad efter att jag fyllt 30, hade alltså rökt i 15 år och trodde att det skulle vara i princip omöjligt att sluta.
   Fick låna ”sluta röka boken” men blev så irriterad på att boken skulle diktera när och hur jag skulle sluta (man ska trappa ner på ett visst sätt) så jag slängde den och bestämde mig för att jag inte behövde den där boken. Detta var en söndag, på kvällen när jag satt ute och tog dagens sista cigg så kände jag att nej, det här är min sista cigg för alltid, fimpade och gick och lade mig. Morgonen efter tog jag aldrig den första ciggen och sedan fortsatte jag med det.
   Nu har det gått 7 år och jag kommer inte ens ihåg hur det kändes att röka och har ALDRIG varit sugen på att ta en cigg.
   Slutade alltså cold turkey, och hade inte en sekunds abstinens, vilket är helt sjukt.

    Slutade röka med hjälp av boken ”äntligen icke-rökare”, det var visserligen några år sedan men minns det inte som att man ska trappa ned? Tvärt om, man ska röka helt som vanligt till den dagen du bestämt dig för att ta din absolut sista cigg, alltså i princip sluta cold turkey. Men vi kanske inte pratar samma bok? 🙂

   Tack snälla till alla för era tips! Sparar allt ni skrivit och är på riktigt motiverad att starta mitt nya rökfria liv ? ska kolla upp vilken metod som kan passa mig bäst, men boken många nämnt kommer jag nog se till att köpa. Hoppas på att kunna skriva ett inlägg i ÖS om inte allt för lång tid med en uppdatering om att jag inte längre är rökare ?

    Jag är förvånad över att inte The real Hmm hunnit länka till studier. Igår var det bara för mycket. Å andra sidan är mycket kvar av dagen ?
    Lycka till!

   Jag slutade röka en kväll när mina cigaretter var slut. Jag tänkte bara aldrig mer och nu har det gått 2 år. Det var svintufft och jag fick ta beslutet att sluta röka varje dag i 3 månader. Jag lät mig inte ens tänka ”bara denna”, ”bara vid fest” utan aldrig mer. Sen började jag tyvärr snusa men det är inte mer än en dosa i veckan. Jag är bara glad att jag inte längre röker.

   Fick tabletterna Champix. Det gick så himla bra. Hade rökt riktigt länge och mycket. Det är verkligen topp 3 bästa grejerna jag gjort i mitt liv.

  Främsta effekten med tobak är väl att man blir lugn och avslappnande. Får lite samma känsla som efter ett glas rött, en tablett Atarax osv.

  Det händer ibland att jag får tvättpasset efter en rökare, och jag använder då samma torktumlare som sagda rökare har använt för att torka sin tvätt. Helvete vad min tvätt stinker efter det! Bara att tvätta om, och försöka torka allt hemma.

  Du som röker: du luktar rätt illa oavsett hur ”fräsch” du tror dig vara. (Din rökning får också din hud att åldras i förtid, spelar ingen roll hur mycket botox och fillers du petar in.)

   Sandra Beijer rökte ju innan hon blev gravid och hon har inte åldrats alls.

    Hur luktade hon dock?

    Ja men då så! Härmed är det bevisat att rökning ej påverkar din hys åldrande. Lex Sandra Beijer ??‍♀️

    Vänta några år, hon är fortfarande ung…

   Fast det där med åldrandet är individuellt. Visst kan det bidra till att man åldras lite fortare men till största delen ligger det i dina gener. (Dock finns det ju tunga droger osv som sliter på en och kan påverka utseendet väldigt drastiskt. Men just rökare har jag inte direkt märkt att de skulle se mycket äldre ut)

    Rökare är ofta lite extra rynkiga runt munnen har jag märkt. Men annars är det mycket större skillnad på människor som solar mycket än som röker när det kommer till åldrande hud.

    Min svärmor är 65 och har rökt hela livet men avskyr att få sol på sig. Hon ser väldigt ung ut för sin ålder. Hennes syster solar väldigt mycket och hon ser ut vara 10 år äldre fast att hon är 5 år yngre.

  Du kan aldrig hjälpa någon som inte vill bli hjälpt. Min farbror har rökt sedan han var tonåring och nu är han 76. För några år sedan fick han bråck i hjärtat och läkaren bad honom sluta röka. Han höll upp en vecka och sedan började han igen.

  Det är bara det att de där kampanjerna har har någon effekt på de som redan snusar eller röker. Man måste arbeta preventivt. Det räddar i alla fall några.
  De som anger att snus och cigg är lugnande självmedicinerar ångest (och ofta även ADHD). Men det vet de sällan om. De känner bara att de funkar bättre och sedan är det ju näst intill hopplöst att sluta pga både abstinens och att det blir rörigt i huvudet igen. Tyvärr.

   Snus och cigg hjälper inte emot ADHD. Det är personer som gör ett val att snusa och röka, och det är jobbigt för alla att sluta att snusa/röka när man väl blivit beroende. Folk måste sluta skylla på ADHD för allt…

  Människan styrs av kortsiktiga konsekvenser. Ta en cigg nu och få va med i coola gänget vs evt lungcancer om 30 år, då väljer vi det första. Sen skapas ett beroende. Ta en cigg/snus och stilla suget vs lungcancer – stilla suget. För er som vill sluta kan de va värt att veta att suget går över på ca 2minuter, ja det kommer komma tillbaka men stå ut och distrahera dig i 2 min så slapp du den ciggen osv. Och ja ska du sluta så se till att du inte har nån nikotin hemma eller nära iaf första tiden.

  Om någon är intresserad på riktigt att förstå beroende och varför det är svårt att sluta trots att de flesta vet bättre än att röka, trycka i sig kakor, skrolla på insta i timmar etc etc så rekommenderar jag att lyssna/läsa/titta på Jud Brewer, forskare och psykolog. Han förklarar hur hjärnan gör sitt bästa för att vi ska fortsätta med våra vanor och varför man efter en tid med ett lyckat uppehåll av en dålig vana så lätt bryter igenom och helt tappar det. Han berättar även hur man ska få sin hjärna att samarbeta.
  Lyssna tex här: https://podcasts.apple.com/se/podcast/you-are-not-so-smart/id521594713?i=1000488957039

   Behöver verkligen lyssna på det här känner jag… Tack!

  Blir lika förvånad varje gång jag ser en tonåring röka. Hallå, ni är födda på 2000-talet,ni vet bättre!!

   Vad är detta med att man tror att alla vill leva maximalt hälsosamt? Är du lika förvånad över att folk dricker alkohol? Energidryck? Snabbmat?

   Tonåringar lever här och nu. Deras konsekvenstänk är inte fullt utvecklat. Men sen är det väl lätt att typ intala sig själv att man bara ska röka ett litet tag och sen sluta typ, men sen går åren och det blir aldrig av.

  Men snusning är väl inte ens i närheten av att vara så farligt som rökning? Finns det ens några bevis på att det är farligt? Undrar genuint.

   Det beror på vad man menar med farligt men kort sagt så är det inte alls lika farligt. Det krävs dessutom att man snusar rätt så mycket, typ minst en dosa om dagen, för att det ska påverka den långsiktiga hälsan negativt. Det kan dock vara dåligt för tandköttet men bra mot tandsten och högt blodtryck.

  Jag tycker rökning är så äckligt! Att sitta bredvid en rökare i kollektivtrafik är i samma klass som att sitta bredvid någon som luktar kiss, svett eller prutt. Ogillar även när man promenerar eller löptränar och hamnar efter någon som går och röker. Då gäller det att hålla andan och spurta om för att slippa inhalera rökmolnet bakom. Blä!!!

  Tycker det sällan man ser folk som röker nu, bra det! Snus och tobaksfria snus har exploderat, bara toppen!

   Det är det väl inte!? Det skapar beroenden hos människor, vilket är allt annat än ”toppen”.

    De stör i alla fall inte omgivningen…

    Jag hade en rökare i trappuppgången och hen rökte på balkongen och slängde alla sina fimpar ner på marken två våningar ner. En del hamnade på balkongen under men tanten där var för snäll för att säga något. Och resten hamnade på marken vid gångvägen. Hur fan är man funtad i huvudet om man slänger fimpar så? Tror man att de genom magi försvinner när man kastar dem över balkongräcket?
    En dag såg jag hen slänga en fimp och jäklars vilken utskällning hen fick. Sen sa jag till ordförande i brf:en som också sa till och fick hen att städa upp efter sig. Nu ligger det inga fimpar där längre. Jävla stolpskott….

     Jag hade en tuggummituggare i trappuppgången som slängde sina tuggummin överallt. Nej men nedskräpare finns såklart i alla kategorier, rökare som ickerökare.

      Slängde hen 10-15 tuggummin om dagen?

       Japp.

      Men rökare måste ju vara värst med sina fimpar som ligger exakt överallt. Samma med ciggpaketen de bara droppar där de står så snart sista ciggen är tagen.

       Skulle säga att snusare är värre.

        Nej röker inte. Men dom där bilderna. Nej det var för mycket !! Jisses. Trevlig helg.

       Det där funderar jag också på. Vad är det som får rökare att tro att vår gemensamma miljö är ett enda stort askfat, där det står dem fritt att kasta sina giftiga fimpar?

    Jo mycket bättre än rökning! Stör vare sig dig eller andra!

     Du sa att det är ”bara toppen”. Nej det stör inte andra att snusa, men det är fortfarande inte bra för individen (ja mindre skadligt än tobak, men inte oskadligt). Beroenden i sig är inte bra. Slutar man med ett så går det ofta över i ett annat om man inte tag i det ordentligt. I vissa fall går det också över i värre beroenden än innan.

  Det är många rökare som motiverar det med ”det är det enda roliga jag har”. Fan, vilka tråkiga liv de måste ha!

   Arbetar man inom slutenvårdspsykiatrin så ser man väldigt många rökare. De kroniskt sjuka tycker ofta det är enda stunderna på dagen då de mår bra. För ett antal år sedan skulle de förbjuda rökning på avdelningarna där jag arbetade, men de fick ju fort tänka om det dumma beslutet, blev fara för personalens säkerhet att försöka stoppa alla från att röka. Jag tycker inte om rökning alls, men kan tycka det är jäkligt dumt tänkt att försöka ta bort de enda glada stunderna svårt psykiskt sjuka har.

  Människan lever i nuet. Straff/biverkningar som kommer längre fram i framtiden skrämmer inte lika mycket som om det skulle komma direkt. Precis som med te.x. pensionen, många orkar inte ta tag i sparandet pga det är så långt kvar. Men sen ångrar man sig när dagen väl kommer och man ska gå i pension ??‍♀️

  Började röka vid 15-16 för att min crush i coola gänget gjorde det. Svansade efter honom hela högstadiet. Nu är jag 26 och lyckades sluta i höstas tack vare covid. Var helt rökfri fram tills sommaren (med undantag för några festcigg). Och nu har jag börjat igen… Det blir ungefär en till två cigaretter om dagen men idag tänker jag inte ta en. Fick pepp av detta inlägg!!

  En sak jag undrar är dock, dessa tio år av dagligt rökande som jag har bakom mig – är skadan irreversibel? Kommer jag få KOL/lungcancer på senare år? Hoppas inte.

  Min crush hade för övrigt varit kär i mig sedan vi började högstadiet tillsammans så jag hade nog inte behövt börja röka över huvudtaget ?

   Det återstår att se. Tio år är lång tid.

   Klart att tio år av rökning påverkar ökar risken för sjukdomar nu nämner jämfört med någon som inte rökt.

   Bravo! Hejar så mycket på dig!
   Är ingen expert på ämnet, men jag vet att kroppen börjar reparera sig omedelbart efter rökstopp. Och risken för hjärnblödning (som är förhöjd hos rökare) är lika liten som hos alla andra typ fem år efter rökstopp. Du har bara saker att vinna på att sluta!

   Man kan röka i 60 år utan att bli sjuk. Finns även de som endast blivit utsatta för passiv rökning men som utvecklar KOL. Så det är svårt att säga!

    Men ODDSEN ser helt olika ut…..

   Fortsättning följer helt enkelt…

   Så bra! Heja dig!!!

  Det är ju inte helt säkert att man får cancer och dör, det är ju bara en risk. Så det är säkert lätt att tänka att det inte kommer drabba en själv.

  Jobbar inom tandvården och träffade en 28-årig tjej förra veckan som kom akut då hon tyckte hennes framtänder i underkäken satt löst. Hon hade fått tandlossning på grund av rökningen och kommer förlora minst 4 tänder i underkäken. Röken äter upp käkbenet som gör att tänderna inte sitter fast i något.

  Hon har inte råd med implantat och det skulle antagligen inte gå att sätta dit några heller då det är riktigt dålig prognos på käkbenet. Just nu är planen att göra protes på henne utifrån de förutsättningar hon har.
  Jäkligt sorgligt då tjejen inte ens är 30 ?‍♀️

   Hon har inte råd med implantat men hon har råd att röka? OK…

  Rättelse!
  Vid tandlossning så äter inte röken upp tandbenet. Jag började skriva en längre kommentar om implantat och tandborttagning och hur rökning påverkar det men orkade inte skriva en mindre avhandling och missade att ta bort den meningen ?‍♀️
  Dock så döljer rökning de tidiga tecknen på tandlossning och det gynnar miljön för inflammation och bakterier som bidrar till det.

   Om hon hade gått regelbundet till tandläkare och tandhygienist så hade situationen varit en annan.

  Alla vet att rökning är skadligt.
  Alla vet att detsamma gäller för snus, alkohol, droger, socker osv, men alla har vi våra laster.

  Låt folk leva som de själva vill, så länge det inte direkt skadar någon annan.

  Nu ska jag hälla upp en kall öl och njuta av dagen.

   Jobbigt då att ungefär allt vi gör kommer att påverka och/eller skada någon annan, antingen direkt eller samhälleligt, särskilt sådant som rökning, alkohol och droger. Tyvärr är det inte så lätt som att ”alla får göra som de vill”

    Jo, det är faktiskt så lätt. Därmed inte sagt att våra beslut inte leder till konsekvenser.

     Man kan också vidga sina vyer och se saker ur ett större perspektiv.

      Gör det då och inse att man gör som man vill.

       Verkar som att du har problem med att tänka i flera steg?

        Hur kan du inte förstå? Det är lagligt att röka, snusa och dricka oavsett vad du tycker om det.

        Notera: Därmed inte sagt att våra beslut inte leder till konsekvenser.

         ” Låt folk leva som de själva vill, så länge det inte direkt skadar någon annan.” är ett oerhört snävt synsätt i dessa frågor, som påverkar andra människor oavsett vad du tycker om det.

          Fast det är ju sant? Alla får göra som de vill, jobbigt va?

           ?‍♀️

   ”så länge det inte direkt skadar någon annan”. Men rökning skadar ju direkt andra genom exempelvis passiv rökning, nedskräpning (djur får i sig fimpar etc). Du har valt att röka ja fine, men inte personen bredvid dig som får i sig din rök.

  Är så jäkla glad att jag aldrig ens provat röka eller snusa. Och dricker inte alkohol. Är såklart inte nån ängel för det ? Men är bara tacksam för att jag aldrig testat röka och snusa.

   Samma här. Hade ett bra gäng jag hängde med i skolan. Vi var mer spelnördar som inte ville festa, satt och spelade hela tiden. Då blev det ingen grupptryck. Så har aldrig testat cigg, inte druckit alkohol. Blev mer energidryck men har aldrig haft problem med det.
   Folk kan trycka ner en när man inte vill dricka nu som vuxen. Men stå alltid på mig. Skulle aldrig börja nu sen jag blev mamma heller.

    Låter ostabilt att inte kunna dricka alkohol pga att man är förälder?

     Varför?

     Ostabilt, snarare tvärt om.

  Dessa bilder finns på vartenda cigarettpaket här i Australien men ändå röker i stort sett alla. Och som icke-rökare får man sitta bredvid och må dåligt av både cigarettrök och de äckliga bilderna…

  ”Tack vare” att min pappa den hårda vägen har visat hur farligt det faktiskt är med rökning så har jag inte rökt en enda cigarett i hela mitt liv. Det är också det visdomsordet han har tryckt in i mig i hela mitt liv; Börja ALDRIG röka!

  Han har idag både KOL och muncancer. Vore det inte för cigaretterna så hade han kunnat levt och varit pigg i 20 år till. Det suger. Men tack vare honom så slipper jag gå samma öde till mötes, förhoppningsvis.

  Snus har man gjort massa studier på å det är ju inte speciellt skadligt. Säker värre att äta smågodis.

  Sjukt att man beskattar snus som cigg – för det är ju faktiskt farligt på riktigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *