En vänlig påminnelse om hur enkelt man kan bli hackad och lurad

Hej! Självklart. Bifogar 4 bilder. Trodde dom kom med i förra mejlet. Har inte hört ett ljud från varken facebook-support eller instagram. Riktigt surt. Fick veta idag att en vän till mig blivit av med 5000 kr efter att hon svarat på dessa meddelanden. Må väl!

För vissa är det kanske en självklarhet att inte svara på meddelanden som dessa här ovan, medan vissa inte ens tänker tanken när det kommer ett meddelande från någon man känner och litar på.
De utger sig för att vara en vän, ber om telefonnumret till någon ur vännerlistan och säger att de ska skicka en tävlingslänk och på så vis locka dem till att klicka på länken.
Jag fick mailet här ovan från en läsare som fått sitt konto hackat och där hackaren lurat av hennes vänner pengar.
Nät man ser det så här svart på vitt så framstår det kanske som totalt uppenbart att det är något lurt i görningen, men får man bara ett mail från en vän eller bekant så är kanske inte det första man tänker på, att man håller på att bli hackad.
De är nämligen sluga, dessa hackare, så var försiktiga och klicka inte på några sådana här länkar.
Facebook/Instagram verkar heller inte superintresserade av att bistå sina hackade kunder och går knappt att på tag på överhuvudtaget så beware.

Jag har hängt en del på Facebook Marketplace den senaste tiden, och det är så så många där som fått nästintill identiska meddelanden från personer som utger sig för att vara en potentiella kunder, där meddelandena brukar se ut så här:

Bildkälla: Säkerhetskollen.se

Det här är inte hur seriösa köpare agerar så bara radera dessa meddelanden och klicka aldrig på någon länk.
Du som kund ska aldrig betala en spänn för att SÄLJA saker!!

23 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Min mamma fick ett facebookmeddelande från en av sina f-vänner där det stod typ ”hej, jag har bytt telefon, kan du skicka ditt telefonnummer?”
  Min mamma frågade mig om jag trodde att det var på riktigt eller något lur. Jag sa att jag inte visste. Min mamma sa
  ”äh, jag gillar ändå inte henne, hon behöver inte mitt nummer!”
  Sen visade det sig att det var lur. Det lönar sig att vara savage

   Real savage of you

    Har du en bra dag eller

    Det var ju uppenbarligen inte jag som var savage i den här historien. Eller någonsin för den delen.

   Så dåligt lur med, de flesta byter väl till samma märke och då kopieras ju allt över till nya telefonen.

   Jag fick ett liknande igår. Från en vän som jag helst inte umgås med. Raderade det för jag hade inte lust att ge henne numret om hon nu slarvat bort det. Ingen aning om det var fejk, men det var det kanske? Tänkte inte tanken faktiskt.

  Går man på det där ska man nog logga ut från internet helt.

   Målgruppen är väl framför allt äldre människor som kanske är lite mer godtrogna.

    Hörde en så ball gammal gubbe en gång som var vaken nog att spela in samtalet med en som påstod att han ringde från typ Swedbank eller nåt. Han lät personen hållas ett tag och sen bara ”du, tror du jag är helt jävla dum i huvudet eller? Jag har spelat in detta och kommer polisanmäla”.👏🏼👏🏼

     Men hur spelar man in ett samtal? Jag vet varken hur man gör det på iPhone eller Samsung. Kan någon berätta hur man gör? (Har iPhone nu, men ska snart byta till Samsung.)

      Ladda ner app!

     dock ganska säker på att det är olagligt att spela in telefonsamtal utan den andres vetskap i Sverige? Och att det därför inte kan användas i en polisanmälan?

      Det är inte alls olagligt! Så länge du som spelar in samtalet är en del av samtalet så är det fritt fram att spela in telefonsamtal!!

      Inte om du är med i det själv

  Helt ärligt, vad hände med Toby?

  Alltså folk som börjar ett meddelande med ”Lyssna, xxx…” typ alltid säljare som ska övertyga en eller något båg..

   Lite som den säljaren jag artigt tackade nej till då jag är nöjd med alla de avtal jag har redan. Har blev upprörd på riktigt och mer eller mindre kallade mig dum i huvudet för att jag avböjde ”världens bästa deal” 😅

   En seriös säljare hade aldrig börjat en mening med ”Lyssna, X”, det är en sån jävla förortssvenska där man ska övertyga och förminska personen på samma gång. Visa mig en 50-årig Anette som skriver ”Lyssna,”

   Tror ni inte att det är automatiskt översatt? Och att det lät vänligare och mer sammanhängande på engelska (även om just ”Listen” är exakt samma sak)

  Någon som ville att ett bud skulle hämta varan jag sålde och budet skulle lämna kontanter till mig. Budet kallades något jag inte kommer ihåg. Aldrig hört talas om det och hittade inte så mkt när jag googlade så jag raderade bara skiten. Om det låter krångligt så är det krångligt och sannolikt någon som försöker lura dig.

   Hade en diskussion med en som sände sånt meddelande till mig, fick iaf hens mail tillsist, så blir jag uttråkad någon dag så ska jag nog använda den mailen på obskyra sidor och till knepiga nyhetsmail.

   Det händer i varenda annons på FB Marketplace. De frågar alltid hur mycket varan kostar, fastän det står, och då kan du svara 50.000:- för en mössa och inte få någon reaktion, tvärtom fortsatt dialog…

  Jag fattar inte vilka bilder som är facebook och vilka som är en sms chatt ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *