Familjen Olsson Delér lämnar Monaco

Efter att ha bott i lägenhet i Monaco med hus på Marbella i flera år så verkar familjen Olsson Delér på allvar dra upp bopålarna. 

Enligt Jannis inlägg så ska familjen resa till Cypern för att se huruvida de vill bo där eller inte, samtidigt som hon vinkar adjö till Monaco.

Att bo i furstendömet Monaco har sina fördelar. Landet har nämligen ingen inkomstskatt för privatpersoner, vilket jag gissar är det största anledningen till att Jon – likt så många andra – bosatte sig där från första början.
Trots att Cypern har några av världens lägsta skatter, du betalar aldrig mer än 35% i inkomstskatt, så är ändå betydligt mycket mer än Monacos 0%.

Framtiden (och mängden skatt då) får helt enkelt utvisa var familjen tar vägen med sina miljoner.

Jag har ett omgjort hönshus på tomten att hyra ut om de vill leva snålt ett tag. Hönsgården finns fortfarande kvar om de vill lufta sina barn utan att behöva passa dem. Jag skulle säga att den är relativt svår att forcera, även för lite större barn.

Jon och Janni kan kontakta mig på airbnb@bloggbevakning.se om de är intresserade och vill veta mer om arrangemanget.😁

 

83 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Förmodligen lockar det att Jannis pappa Rickard nu bor på (i) Cypern.
  Rickard verkar vara viktig för både Janni och Jon. Han vill också ha sina barn och barnbarn omkring sig har det visat sig.
  Dessutom har de ju företag ihop.
  Monaco har sina fördelar helt uppenbart men det är extremt dyrt att bo där. Väldigt obarnvänligt också eftersom
  fristående enfamiljshus för andra än miljardärer saknas.

  Jag är dåligt insatt i den här familjen, men förstår att de är mycket rika, var kommer pengarna ifrån, hans skidkarriär?

   De kommer främst från Jon och grundar sig i hans skidkarriär som övergick till att han var nån typ av eventfixare(?) och sen vidare till youtubekanalen och flera företag. Finns en hel artikel om hans framgång här: https://www.cafe.se/jon-olsson-om-miljonerna-bilarna-och-lyxkakarna-tank-dig-iron-man-huset-fast-helt-ekologiskt/

  Inkomstskatten är förvisso rätt hög på Cypern med sina 35% men utdelning från företag är skattefritt. Och med låg bolagsskatt i Cypern så kommer man undan med ganska rimlig skattenivå ändå.

   Precis vad jag tänkte! sparar man inkomsterna i företaget och företaget betalar för det mesta så blir det inte mycket skatt att prata om

  Lite konstigt är det väl ändå att flytta till ett land man aldrig ens besökt. Att flytta för studier eller ett nytt jobb är en sak, men att flytta bara för flyttandets skull..? Är det den spanska skattmasen som nosar trion i baken?

   Spanska? Vad menar du?

    Jag har såklart inte fört någon statistik, men baserat på parets sociala medier verkar det som att de tillbringar mer tid i Spanien än i Monaco där de är skrivna.

     Rickard drev olika verksamheter i Spanien bl a renovering av villor och lägenheter, företag tillsammans med Jon/Janni och senast även fastighetsmäkleri. Han har på senare år köpt och sålt flera egna fastigheter landet med stora reavinster. Och sålt det svenska måleriföretaget som utgör grunden för hans förmögenhet.
     Verkar vara en komplicerad skattesits där både Spanien och Sverige är iblandade.
     Kan kanske förklara den hastiga avflytten till Cypern från Marbella?

     Jag t.r.o.r att det räcker att fysiskt befinna sig i Monaco under tre månader per år för att behålla sin status där, men jag t.r.o.r också att Spanien kan ha rätt att beskatta personer som befinner sig minst sex månader och en dag i Spanien per år.

     Exakt. Även skattemyndigheter har tillgång till sociala medier. Något till exempel paret Ingrosso borde tänka på, som tillbringat ganska många månader i Sverige i år. Visserligen finns dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Spanien, men det skapar ändå rätt mycket onödig administration om de skulle hamna i den sitsen att de blir obegränsat skattskyldiga i Sverige.

   Hur gör de med språket undrar jag?

  Det känns så orättvist och orimligt att en liten del av världens befolkning kan leva precis hur dem vill, till vilket pris som helst. Medan en annan beskattas hårt och får kämpa för varenda månadslön. Vilken dröm att kunna flacka omkring, samtidigt som man anlitar dyra jurister för att lägga upp ett perfekt system för att minimera beskattning.

   Så du anser det är orättvist att han genom arbete tjänat stora pengar? Och att du inte har haft talang eller utbildat dig med för att vara höginkomsttagare och kan leva gott? Så svenskt och ogint tänk, ingen ska ha mer än den andra oavsett insats.

    Ja då får du väl skylla på Sverige. Finns ingen som straffas mer än den egna företagaren i Sverige. Det är därför de flesta företag lämnar landet när de når en viss omsättning för vem fan vill ge Bort hälften av det man tjänar..

    Det är kanske inte orättvist just att han tjänar pengar. Men systemet runtomkring som möjliggör vad som blir av pengarna är ju smått orättvist. Jag har både utbildat mig och skulle nog räknas som ”höginkomsttagare”. Men med en vanlig kommunal anställning så har jag få möjligheter att göra annat än att betala både vanlig inkomstskatt och statlig skatt (=ganska mycket pengar varje månad som försvinner). Med andra ord så kommer jag aldrig blir ”krösus”-rik så länge jag inte börjat investera pengarna alternativt skaffar en annan typ av tjänst i annat land. Nu ser jag andra värden i livet utöver att vara krösus-rik, men det är ju synd att utbildning till ”vanliga” samhällsbärande jobb inte erbjuder särskilt mycket möjligheter till riktigt gott ekonomiskt liv hur mycket slit som än ligger bakom…

     Men det är ju ett val du själv har gjort.

     Själv är jag inte ett dugg avundsjuk på de som lämnar Sverige för skatteparadis.
     Skulle inte vilja bo någon annanstans än här och har en stor förtrogenhet men bidrar hellre med att betala skatt än flyr.

      Förmögenhet*

      Ja, självklart är ett det personligt val på individnivå och jag väljer ju också uppenbarligen att bo här och betala skatt. Men, jag är inte helt säker att kommande generationer kommer ha samma höga andel människor som gör den typen av livsval (och en stor andel av befolkningen bör ju göra ett sådant val för att få samhällssystemen att gå runt). För x antal år sedan var den allmänna hållningen att ”utbildning lönar sig”. Det är inte riktigt lika tydligt för en 15-åring idag att utbildning just är den rätta vägen till en hög inkomst (ofta till en stabil och trygg inkomst men knappast en rejält hög).

       Jag tror att du har helt fel uppfattning gällande kommande generationer och dagens yngre. De utbildar sig som aldrig förr.

       Men att utbildning ska löna sig är ju i jämförelse med de som går på bidrag och låglönejobb.
       Många väljer att inte jobba eftersom det är mer lönsamt att gå hemma på diverse bidrag.
       Självklart måste det vara skillnad i lön för de som studerat i flera år och som har studielån jämfört med de som inte utbildad sig.

    Tror att Always Broke menar att det svenska systemet känns orättvist då de som arbetar och sliter aldrig får lön för mödan då allt försvinner i skatt medan de som har riktigt mkt pengar kan komma undan skatt och sånt på olika sätt just för att de har tid, pengar, egna bolag osv. Systemet säger sig beskatta de rika och ge till de fattiga men det stämmer ju inte. Så länge du har ett eget bolag kan du helt sonika välja att inte ta ut någon lön och bara ta utdelning så betalar du betydligt lägre skatt än en lärare eller polis gör(i % då) och är du egen företagare likt Jon och janni som kan jobba varifrån som helst så kan man med enkelhet skatteplanera så som de gör. Lite svårare för en truckförare, sjuksköterska, lärare eller polis. Det går inte att bli rik via lönearbete i Sverige, du måste ha egna bolag.
    Ta en läkare eller vi kan ta en sjuksköterska som jobbar som ett djur, specialiserar sig och får upp sin lön. När hon eller han äntligen får en riktigt bra lön så går det mesta ändå bort i skatt. Detta leder till att många helt enkelt inte tycker att det är värt att levla upp på jobbet, det blir inte så mkt mer lön i slutändan.

     Fast utdelning är ju begränsat antingen till schablonbelopp ca 180.000kr per år eller i förhållande till hur mycket lön du eller dina anställda har. Du bli alltså inte störtrik på att bara plocka utdelning direkt. Dessutom utger utdelning redan skattade pengar. Lön är en avdragsgill kostnad på oskattade pengar. Det är alltså bäst att i första hand plocka lön till gränsvärdet för statlig skatt. Sedan utdelning men som då är begränsad. Sedan lön över gränsvärdet. Skall du alltså plocka miljoner i utdelning måste du har många anställda och höga lönekostnader.

   Alternativet tycker jag är ännu mer skrämmande. Världen kan inte vara rättvis, då blir det orättvist på andra sätt.

    Det stämmer verkligen!

   Tycker ingen ska ha sådär sjukligt mkt pengar. (Nej jag är inte fattig eller avundsjuk). Det är skevt bara och onödigt.

  Allt för att slippa betala skatt! Hade aldrig haft mage att lägga upp det där i sociala medier med öppet kommentarsfält, alla fattar ju att det är på grund av snålhet och egoism man från början bott i Monaco och sen även flyttar till Cypern…

   Avundsjukans ansikte är aldrig vackert.

    Anonym 13:02, jag är inte ett dugg avundsjuk. Satan vad jobbigt att behöva rycka upp allt från rötterna och sätta i ett helt nytt och okänt sammanhang bara för att man är en osolidarisk individ som inte vill bidra till samhället. Nä tack, jag stannar hemma och jag skattar hemma.

     Fast många tycker ju bara det är kul bo nånstans i Europa där det är lite varmare? Tror inte direkt det är nån uppoffring bosätta sig i vare sig Monaco, Spanien eller på Cypern. Sen fattar jag såklart att om man är väldigt rik att skattesatserna lockar- det är ju inte konstigt folk ofta vill behålla så mycket som möjligt av vad de tjänar.

   Det är ingen som är avundsjuk. Rika ska beskattas, punkt. Jag är rik. Jag betalar skatt. Så svartvitt är det.

    Haha visst att du är rik. De flesta här inne är kommunister som duschar en gång i veckan och hatar alla som ser bra ut eller har ett BMI under 30. Så tvek på att du ens har en inkomst som är över medel

     Genom sig själv känner man andra! 😄

     Sexsiffrig inkomst, tack. Beskattas därefter. Men du har helt rätt, det här kommentarsfältet ska en hålla sig borta från.

      Högst 9 999:99 kr per år alltså?
      Ganska låg får man nog säga 🙂

       Per månad

       Och då behöver du googla lite på vad sexsiffrigt innebär

       Även 100k får väl ses som en rätt så låg årsinkomst. Speciellt innan skatt.

        😂🤯 dags för dig att läsa en mattekurs kanske…

         Vad menar du? 100 000 = sexsiffrigt

         100 000/12 = ca 8 300 kr/månad (låg inkomst men sexsiffrig årsinkomst)

         Är uppriktig när jag ber dig förklara var det blev fel.

     Jag tror de flesta samhällsklasser kikar in här.

      Eller snarare alla.

   Snålhet? Hör av dig när du börjar skatts bort hälften av vad du tjänar så kanske du börjar fatta varför folk vill ha rätt till sina EGNA pengar. Sveriges skattesystem är ett skämt.

    Bara att flytta om det inte behagar! 🤭

     Det är ju precis det som händer, och det gynnar inte de som är kvar.

    Och så kommer vi till den eviga frågan om hur mycket skattepengar rila har nyttjat innan de blev rika.

    Jag skattar i Sverige så förstår inte vad det är frågan om. Det gör inte mig nånting. Jag lovar, det är möjligt att ha en hög inkomst som beskattas hårt och ändå vara nöjd med vad pengarna går till – alla delar inte din världsbild Anonym 13:30.

    Hoppas du aldrig har nyttjat vård, skola eller omsorg. För jag vill inte betala för själviska människor som du om du inte vill bidra.

  Är det bara jag eller verkar det inte lite jobbigt att bo på Cypern? För varmt 😅

   Ja, det verkar vara en ganska otrevlig plats – och trångt. Det är en ganska liten ö och dessutom tillhör bara halva ön EU.
   I det sammanhanget verkar Monaco mer beboligt. Där finns både Frankrike och Italien på några minuters avstånd 🙂

    Jag har bara varit en vecka på Cypern men jag älskade det. Hade tänkt fara tillbaks men då kom Corona i vägen.

    Varför tycker du det verkar som ett otrevligt ställe?

    Jag bor på Cypern och älskar det. Flyttade hit 2018. Vackert hav, bra klimat, berg att vandra i och störa städer och man vill se höghus och asfalt. Allt finns här! (men svindyrt med att beställa på nätet då allt kostar att frakta hit. 😭😅L

     Åh vad härligt det låter. Tycker att det var otroligt vackert på Cypern. Havet, värmen, solnedgången. Ska tillbaks när man börjar våga resa igen.

  Vilka är dessa människor ens!!
  Kärring vill inte ens prata svenska- men dålig engelska blääää
  Dom är totalt ointressant a flunsor
  Jösses säger jag bara

   Men ändå tar du dig tiden att kommentera. Låter som du kan allokera din tid mer effektivt, du kan till exempel gå en kurs i svenska. Fred.

  Gillade Janni så mycket förut, men hon har blivit så DRYG. Typ otrevlig och nedlåtande mot Michaela i deras podd, till exempel. Och så stör jag mig på att både Jon och Janni verkar vettiga, men ändå inte använder flytvästar på sig själva eller barn, eller bilbälte. Fattar inte det!!

   Känner precis likadant. Tyckte Janni verkade så skön och hade sån avslappnad attityd förut, nu känns hon väldigt dryg och jag har börjat störa mig mer och mer på sånt hon säger i podden. Men kan inte sätta fingret riktig top vad det är som stör mig 🤔
   Jag är nog bara avundsjuk 🤷🏽‍♀️☺️

   Känner exakt likadant! Därför jag slutade att lyssna.

  Tax the rich.

   Ja du det gör man i Sverige. Tror ingen blir glad av att ge bort så mycket av det man tjänat i skatt. Varför skulle man ge bort effektivt 45-50% av sina pengar? Är inte normalt någonstans.

    ”Ge bort”

    Hoppas du aldrig har nyttjat välfärden, det märks iaf att du inte har gått i skolan. För man ger inte bort pengar genom skatt – man bidrar till det samhälle man lever i.

     Det är väl inte riktigt det som är debatten. Är du tillräckligt rik vill du såklart inte skatta bort hälften- det är både mänskligt och förståeligt (tänker även jag som fattig).

   Arbetsviljan kommer gå i botten.. Jag menar titta på värnskatten, den gjorde ingen nytta alls enligt rapporter! Bra att den avskaffades.

  Att investera, skatteplanera och att ta aktieutdelning istället för lön är ju knappast något att gnälla på. Den som ha dessa summor och inte gör det är ju enbart korkad om det ens finns någon.
  Tänk dessutom på hur mycket skatt de nu kommer att bidra med genom att ha köpt fastighet här i Sverige som ska byggas och inredas.
  Heja alla som har möjlighet att leva så gott det bara går, väl förunnat.

  Det känner jag att jag med gott samvete kan kläcka ur mig som outbildad sjukskriven låginkomsttagare. När möjligheten att inte kunna glädjas åt andras framgång utan endast ser sina egna tillkortakommanden är det riktigt illa ställt.
  I Sverige har alla i stort sett möjlighet att leva gott om ej kanske i Jon och Jannis klass.

  Glad att min dotter på 22 år sporras av att se andras välgång och kämpa med två heltidstjänster för att nå längre och ha ett försprång i livet istället för att fastna i min livsstil. Detta trots att hon ständigt får gliringar av sina vänner för att hon är tråkig som inte alltid kan följa med ut på kvällarna och att hon har det så himla gott ställt. Det kommer ju inte direkt av sig själv…

  Nån som vet hur Portugals skattesystem funkar för enskild firma? Här i Sverige försvinner ju typ 70% i skatt, moms och övriga avgifter på det man tjänar om man har en enskild firma. Det känns helt ärligt så surt, blir inte mycket kvar av kakan till sig själv och sitt levebröd.

   Så är det ju dock för alla i Sverige. Utom att det är någon annan som betalar åt en om man jobbar för ett företag så man tänker inte på det när man är anställd.

  Bara tanken på att ha två små barn och inte ett fast hem skulle jag fått lite lätt panik av.. Att inte ens vilja veta vilket land man vill bo i och kuska runt på flyg och lite olika tillfälliga boenden 😵 Jag är inte avundsjuk!

   Exakt det jag tänkte på. Stackars barn.

    Även stackars föräldrar 😅 Jag vet själv när vi reste med barnen i den åldern, vi (föräldrar) var helt slut efter någon vecka på hotell/andra boenden där det saknas barnsäkring vid trappor/dörrar/lådor, you name it. Prydnadssaker på olämpliga ställen, inte favoritleksaker etc. Svettigt!

    Isch. Jag är uppväxt på det viset och tänker ni är helt fantasilösa. Vi med den erfarenheten har aldrig saknat en fast punkt- den bär man liksom med sig. Jag har förståelse för att man kan leva som ”ni” men blir alltid lika häpen av att ni inte verkar fatta att motsatsen går utmärkt också.

   Knappast synd om den familjen. De kommer väl hyra nåt mansion någonstans under tiden. Inte så att de kommer kuska runt o bo på sunkiga hotell direkt.

  Tips att skriva ett inlägg om: Dasha är med i halv åtta hos mig denna vecka.

  Vet inte om de helt missat det… Men de kommer bli skattskyldiga i Sverige oavsett när deras hus är byggt. Det ligger för centralt och fungerar som ett åretruntboende så kan inte räknas som fritidshus. Men de kanske ska vi där året runt ändå? Jobbigt att skatta på fler ställen liksom.

  Om någon vill läsa på i ämnet så står det här https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2021.15/2638.html#h-Aretruntbostad-i-Sverige.

   Hoppas de åker dit på det.

   De kanske ändå planerar att flytta hem när barnen ska börja skolan.
   Stor förmögenhet är inga problem i Sverige för vi kommer säkert inte att återinföra förmögenhetsskatt.
   Och Jons inkomster kanske inte är lika stora längre om 5-6 år. Han har varit sponsrad av Redbull som förmodligen stått för en stor del av hans inkomst.
   Och att betala skatt i Sverige är inte så jobbigt med tanke på vad en familj med två vuxna och två barn kommer att få tillbaka i form av skola, sjukvård och annan samhällsservice. Sådant som kostar skjortan på platser som Monaco.

    Satsar alla hästar på att dom flyttar till Sverige permanent när det är dags för barnen att börja i skola!

     Ja då passar det att använda vårt system…

      ja precis som Anja Pärsson.. passade bra att flytta hem från Monaco när det var dags för barn

   Vilken tur att Cypern till skillnad från Monaco har dubbelbeskattningsavtal med Sverige då, vilket gör att de bara betalar skatt i landet som är deras huvudsäte, vilket blir Cypern förutsatt att de tillbringar mer tid där än i Sverige, med vissa undantag.

    Då blev ju flytten till Cypern lite mer logisk! De lär tjäna lite på boendekostnaderna också med den hyran de betalade i Monaco för den tomma lägenheten… Och nog ändå plus för alla barnvakter i Cypern!

   Helt fel, det Skatteverket menar är att du inte får inneha en permanentbostad vid
   utflyttningen. Efter 5 års utflytt övergår dessutom bevisbördan på skatteverket att
   du har anknytning till Sverige. Finns många förhandsbesked att införskaffande
   av en bostad inrättad för permanentboende inte ger skattemässig anknytning
   till Sverige efter 5 års utlandsboende.

  Ingen verkar ha nämnt att Cypern nyligen infört 2% skatt för bolag som opererar online, därav säkert deras flytt. De skatteflyttar.

  Skattefuskare 🤮

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *