Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

592 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad gör ni ikväll? Jag har vart så bakfull (på en fredag??) hela dagen och har äntligen laddat upp med pizza, godis och cola zero framför Kanstanjemannen.

   Vad gjorde du för roligt igår då?

   Jag ser nån serie bara i sällskap med en godispåse. Resten av familjen är upptagen med annat.

    Hade en tinderdejt. Blir så nervös av sånt så råkar alltid dricka liiite för mycket och för snabbt haha 😅 Är ett under att jag inte har gjort någonting jag ångrar i en sån situation, borde skärpa mig!

     Vad trevligt. Var ni ut nånstans? Och kommer ni ses igen 🙂

      Vi sågs hemma hos mig faktiskt, drack öl och pratade hur länge som helst! Vet inte om vi kommer ses mer, men han skrev precis till mig så han verkar inte helt ointresserad iallafall 🙂

       Hur känner du för honom då? 🙂

        Jag vet inte riktigt, är så svårt att avgöra efter en kväll känner jag. Men jag hade nog tyckt det vart intressant att utforska det lite mer, men har så mycket annat som tar upp tid i livet nu så vet inte om jag hinner lägga någon mer energi på det 😅

         Har du tid att vara bakfull en hel dag och hänga här kan du väl ge grabben en chans om han inte är helt kass 😁😘

          Hahaha true shit. Egentligen så prokrastinerar jag för fullt, jag flyr lite från mina måsten just nu 😅

     Får man åka till Thailand ovaccinerad?

      Ja, med väldigt strikt karantän.

   Förresten vad äter du för pizza då? Blev jättesugen 😬

    En vit pizza med grönkål, rödlök, halloumi, citron och flingsalt. Rekommenderas!

   Jag har precis kommit hem från en löptur och strax tänkte jag äta (bulled oumph i baobröd) och kolla på What we do in the shadows. Planerar även att somna i soffan inom två timmar. Det är min bästa fredagsaktivitet 🙂

   Ha en göttig kväll!

    Har du bakat eller kan man köpa färdiga baobröd nånstans om du vet? 🙂

     Jag köpte en jättestor påse frusna bao på mitt lokala Ica 🙂

      Tack! 💕

      Frusna… 🙂
      Frysta, brukar man säga. Frusen är när man fryser.

       Dom frös nog väldigt mycket, där i frysen. Inte en enda hade tröja på sig!

    Imponerande med löpturen! 👏🏼

     Tackar 🙂 så himla härligt väder här ikväll, så det var ett rent nöje.

     Du vet ju inte hur lång den var? 😄

      Det spelar ju faktiskt noll roll. All träning räknas och ska uppmuntras!

       Ja det är den träning som blir av som räknas. Tog en jätteskön promenad i dimman ikväll.
       När det känns motigt ta sig ut brukar jag tänka att det är bättre gå en kort sväng än ingen alls, och när jag väl är ute så känns det alltid som ett bra beslut och brukar bli en långpromenad . Sen är det verkligen så med promenader/träning. Att om man gör det varje dag, eller så gott som varje dag så saknar man det om man inte tar sig iväg/kommer ut.

       Ja det är ju bra oavsett men imponerande? Vad är imponerande?

        Jag kan intyga att jag är oerhört oimponerande när jag springer. Men det var najs ändå 🙂

        Varför så negativ och ifrågasättande?

         Men gud, var inte så känslig. Rimlig fråga ju.

          Ah du är 15, då fattar jag.

           Haha men herregud 😄 För att man inte tycker allt är imponerande?

   Har tränat idag för första gången på nästan ett år pga skadeuppehåll (och har inte kunnat rehaba heller för att jag tvingats till vila efter jobbet) och klarade hela passet utan skadekänning! Så nu känner jag mig helt mör men på ett gött sätt. Ligger därför i soffan och tittar på Doobidoo, äter tacos och har en riktigt mysig kväll😊

   Nattat båda barnen, äter nu chips och godis i soffan

   Testade att göra en efterätt utan mjöl. vispade ägg och socker och hade i kakao och sen in i ugnen i ca 15 minuter. Det blev typ som pudding. Har aldrig gjort pudding från scratch förut så jag visste inte om det skulle smaka bra, men det gjorde det faktiskt! 🙂 förvånad! haha.

   Bakat En himmelsk jordgubbstårta som jag ska dela med grannarna helt utan anledning:)

   Ligger på soffan. Dricker champagne och lyssnar på musik. Beställde hem mat från Sturehofs ”spökrestaurang” som inte alls var god så kommer säkert bli bakfull imorgon pga inte ätit. Går in på tinder med jämna mellanrum för att få upp killen som jag träffade ute för några veckor sedan (stänger ner när jag kollat på hans bilder, därför dyker han upp om och om igen). Han är så snygg men ska inte få sitt ego boostat med en like! Haha.

  Satan va dyrt det är hos veterinären, haft katt hela mitt liv och har som tur är inte behövt söka vård alls nästan förutom vid kastrering och vaccination. Min nuvarande katt har dock problem med tänderna och när jag söker runt nu blir jag helt svettig av priserna jag ser, det kommer bli riktigt dyrt. Jag har försäkring men den kommer knappast hjälpa efter att ha pratat med en i telefon från agria som endast kunde ge rätt luddiga svar än så länge då jag inte kommit så långt i processen än. Skäms lite men är inte jätte haj på det här med försäkring osv då jag inte behövt använda den nånsin på mina djur, någon som har bättre koll? Kanske varit i samma situation med tandvård på katt eller veterinärvård och få hjälp av försäkring?

  Hur är en tandutdragning generellt för en katt? Hur var eftervården osv?

   Ganska vanligt med katter som har problem med tänderna. Kolla din försäkring att den verkligen tar tandvård! Många har det som extra tillägg.

    Jag har veterinärvård, inga tillägg .. 🥲

     Då får du gå in och läsa vad som är undantaget från veterinärvården. Det står i ditt avtal. Det skiljer sig från olika bolag och avtal. Mysko att det ombudet du pratade inte visste. De kan ju gå in och kolla på aktuell kund.

      Jo nån längre ner sa att tandvård är tillägg på agria så jag vet att det inte ingår. Klantigt av mig.

       Ok. Samma för mig. Har länge tänkt lägga till men inte fått det gjort.
       Fick en spark i baken av din trådstart. Tack för det!
       Och lycka till med din misse💜

        Konstigt dock att personen jag pratade med inte sa något om detta tillägg 🤔
        Ska också lägga till, kanske kommer till användning för framtida besök! Tack ❤️

   Djur och försäkringar är lite som Rysk roulette!
   Även om man har en eller flera försäkringar så är det inte säkert att de täcker det djuret lider av.

    Märkt det, känner mig helt lost och blev inte bättre efter att ha pratat med en på agria då han inte kunde ge så mycket svar än, handläggarna måste titta på det.

   Passa på och höja försäkringen till en mer täckande sådan innan katten fyller 7 år (många har en gräns då på att försäkringen inte får höjas). Tyvärr kan du inte ändra försäkringen för sådant katten har problem med just nu (såklart), men sedan.

    Hon är 9 och det är isånnafall för detta jag behöver hjälp med försäkring men det går inte då. 😅

   Kan inte hjälpa till med försäkringen då jag bor utomlands men vi har dragit ut alla tänderna på min katt. Han mår prima idag och lider inte alls av det. Han äter som vanligt och kan äta torr mat. Han har dock aldrig tuggat på mat iom att hans tänder var så dåliga… All lycka till din katt. Kanske kan en gofundme vara till hjälp?

    Vad låg priset på utomlands? Är veterinär lika dyrt där som här?

     Betalde 1000 euro för att dra ut alla tänder. Som tur var tog min försäkring typ allt! En konsultation kostar ca 46 euro. Ingen anng vad det kostar i Sverige

    Varför har du dragit ut ALLA tänder på din katt?? Låter sjukt…

   Hej! Våra tidigare katter hade Forl. Behövdes bara dras ut vid 1 tillfälle. Det gick fint. Men har det upptäckts bör du gå på årlig kontroll då det kan drabba fler eller i värsta fall alla tänder.
   Vi har försäkring som täcker det. Men hade aldrig hört talas om det tidigare. Hoppas allt går bra för dig och kissen ❤❤

    Var det ett tillägg på försäkringen ni la till eller ingick det i vanliga?
    Tack ❤️

     Hej, det ingick i den vanliga. Iom att vi haft problem med det tidigare var vi noga med att försäkringsbolaget tog det 🙂

   Har du inte tilläggsförsäkring för TR/Forl så täcks inte det av försäkringen hos Agria. Är det en skada som orsakats av yttre våld så att säga, tex bitit i något, slagit i en tand i något etc så täcks det ofta av försäkringen. Dock är TR/Forl vanligt hos katter men det går inte att säga om det är det innan katten är sövd och tänderna kollade. Vi fick betala 8000 för att dra ut 3 tänder på vår katt. Efter det så måste det ske en uppföljning vart år. Denna gången såg det bra ut och inga tänder att dra ut men allt gick ändå på nära 5000. Finns säkert billigare ställen om man letar runt men jag vill ha någon jag litar på och är då beredd att betala för det. Eftervården var inte svår. Våtfoder i 2 veckor, smärtstillande i 4 dagar och sedan hade vi krage på natten ifall han skulle bita i något men han gjorde aldrig det på dagen så det var mest en extra säkerhetsåtgärd.

    8000, vad ingick då? Eller var det bara för tänderna?
    Aldrig behövt vård såhär för en katt förut så priserna chockar mig även om jag är beredd att betala såklart för hon är allt för mig men ja det svider i plånboken 😅 mena du att kontrollen för att kolla inte fler tänder var drabbade så kostade det 5000?
    Min katt är väldigt väldigt väldigt kräsen så är orolig hur hon ska klara bara äta våtfoder och bli mätt på det då hon inte äter köttet 😅

     Båda mina katter har TR, kollar dem 1 gång per år. Kostar ca 5000 kr per gång och katt om inga tänder behöver dras, behöver tänder dras går det på 7-11 000 kr. 75% av alla äldre katter får TR så bra att ha med i sin försäkring nu när nästan alla bolag har det som tillägg.

      Ja tyvärr är jag inte jätte haj på det här med försäkring till djur, när jag tecknade denna hade jag ingen tanke på det och visste inte det var så vanligt. Men helt klart något att tänka på till nästa gång.

     Det ingick narkos, röntgen av alla tänder och annan kontroll av varje tand som jag inte vet vad det heter, borttagning av tandsten och att dra ut tänderna med såklart:) Förstår att det blir en chock när man aldrig behövt sådan vård. Ja vad gör man inte för dom små pälsbollarna men visst svider det:( Japp det kostade 5000 men då gjorde dom om allt som dom gjorde första gången förutom att dra ut någon tand. Hehe samma här, vår katt är likadan. Slickar i sig såsen men lämnar helst köttet men det funkade ändå. Kommer inte ihåg men kan ha varit att han blev hungrig och åt köttet sen. Han klarade sig utmärkt i alla fall:)

      Bor du i sthlm? Isåfall vart gjorde du detta? 8000 och att allt det där ingår låter väldigt bra jämfört med de priser jag har sett 😅

       Jag bor i Värmland och mitt har gått på 5000-7000 per gång. Tips, köp mosse, kattmat alltså. Min älskar det!

        Tack för tipset, ska skriva upp det! ☺️

       Nä tyvärr, i Skåne. Men hos Evidensia så kan tycka att det borde vara ungefär samma pris. Det finns väl många Evidensia kliniker i sthlm så kan vara värt att kolla runt hos dem. För är det hos Evidensia så är jag rätt säker på att allt det ska ingå. Har fått höra här nere att det vi betalade var väldigt dyrt faktiskt.

        Fanns paketpris på Evidensia på 5000 och då var det narkos, röntgen osv men inte själva operationen, när jag googlar så kostar 1-3 tänder att dra ut ungefär 5000-10000 alltså som tillägg då på de 5000 för narkosen och det? Eller? 😬

         Det var det paketpriset jag tänkte på. Nä det kan jag inte tänka mig att det är så mycket som 5000 – 10000 utöver paketpriset. För 3 tänder betalade vi ju 8000 och det var inklusive paketpriset. Jag vet inte hur det är på katter men på hundar beror det på vilka tänder det är som ska dras ut och hur svårt det är och att kostnaden stiger pga svårighetsgraden. När jag har googlat innan så var vårt dyrt i jämförelse med vad andra betalat.

          Detta är kopierat från evidensias hemsida för deras tandvårdspaket
          ” Vi har inkluderat narkos och narkosövervakning, dentalröntgen, klinisk undersökning av tänderna med fickdjupsmätning och bettkoll, professionell tandrengöring inklusive polering av tänderna samt framtagande av behandlingsplan där eventuellt behov av vidare behandling av skadade eller sjuka tänder beskrivs. Detta innebär vanligtvis att djuret i nästa steg behöver operera bort dessa tänder, även kallad tandextraktion, och den delen av behandlingen ingår inte i tandvårdspaketet”
          Så verkar som det är 5000 för detta paket och sen + operationen som läggs på mer 🥲 men det kanske blir runt 8000 då beroende på hur många tänder. Har än så länge inte kommit så långt i processen att det är dags för operation, ska ha telefonkontakt med veterinären på måndag så ska fråga då.

           Ja precis och eftersom att katten redan ligger under narkos och det görs samtidigt så blir det billigare att dra ut dom då. Ja passa på att fråga så mycket du kan. Ett tips är att skriva ner alla frågor så har man dom på papper och slipper glömma något. Hoppas att det går bra med din katt:)

           Ska göra det! Tack ☺️

   Samma här – hade aldrig hört talas om FORL eller TR som det numera kallas förrän för några veckor sen när veterinären, i samband med att vår katt var inne för vård pga kattslagsmål, konstaterade att katten troligtvis hade drabbats av detta. Hon var schysst och passade på att kolla hans tänder medan han hade fått lugnande och kunde se att åtminstone 4 av hans tänder såg angripna ut. Hon sa att TR är vanligt och drabbar minst 1/3 av alla katter. Hon sa också att det var mycket ovanligt med försäkringar som täckte detta när vi skaffade vår katt för 8 år sen, utan att det har kommit på senare år och då i form av tilläggsförsäkringar (som t.ex. Agria har). Har man inte varit påläst och tecknat en sådan så blir det dyrt, som för oss. Hon kunde inte säga där och då vad det kommer att landa på för vår del men vi skulle räkna med minst 3500 kr för enbart sövning, röntgen och undersökning för att konstatera vilka tänder som är drabbade (detta bör sedan göras årligen för att se till att inte fler tänder drabbas). Därefter tillkommer kostnad för att dra ut angripna tänder, vilket skulle bli minst 5000 kr om det var fyra tänder som behövde dras ut.

   Min syster var på kontroll med sin katt för en vecka sen och katten kom hem med sju (!!) tänder mindre och syrran med 8000 kr mindre på fickan (annat landskap/veterinär, så kanske andra priser). Men generellt ska det enligt vår veterinär inte vara ett problem för katten att tänderna dras ut, utan de flesta kan äta som vanligt eller till och med bättre efter att tänderna dragits ut och munnen läkt. Detta då TR är väldigt smärtsamt för katten och många får svårt att äta pga smärtan (ilningar). När tänderna dras ut så försvinner smärtan och katterna använder kvarvarande tänder alternativt käkarna till att tugga sönder maten. Veterinären sa att på orientaliska raser är TR vanligare och på dem händer det att man får dra ut alla tänder utan att katten lider av detta.

   Du behöver inte skämmas för att du känner att du inte har koll, det är inte så lätt. Men jag hoppas att det går bra för katten, att du har en buffert eller möjlighet att låna pengar av någon om det krisar. Skaffar jag någon mer katt kommer jag definitivt att välja TR-tillägg till försäkringen..

    Korrigering: alltså inte 5000 kr till för att dra ut fyra tänder utan minst 1500 kr utöver de 3500 kr som grundundersökning kostade, så minst 5000 kr totalt för att identifiera och åtgärda TR på fyra tänder.

  Vilket godis är det äckligaste enligt dig som läser?

   Lakrits

    Oh NO. Shame on you! Fast… Mer till mig då 😂😍

   Typ allt som inte är salt. Önskar jag gillade söta smaker mer, men bara salt som funkar.

   All typ av gelé, usch 🙈

   Marmeladkulor och liknande.

   Hårda

   Gröna marmeladkulor, marmeladgodis överhuvudtaget.
   Winegum.

    Svarta vingummi är life!!

   Allt. Slutade äta godis för ett tag sedan och nu ser allt så äckligt ut och luktar ännu värre. Så glad att det gick på det hållet och inte som innan, när jag var sugen på godis 24/7.

    Även choklad? När jag slutar med godis i perioder är det bara choklad jag saknar. Och tycker att det ser lika gott ut som vanligt.

     Även choklad. Är själv väldigt förvånad

    Har också slutat äta godis (äter endast choklad ibland) och allt godis ser äckligt ut och smakar blä 😂 Och då har jag varit besatt av lösgodis i hela mitt liv 😅

    Verkligen!!! Slutar man äta det, så inser man hur äckligt det faktiskt är 😂

    mvh tidigare godisberoende! Haha

   Punschpraliner.

    Skäms! Det är ju livet

   marmeladkulor, bassetts är fan inte roliga…

   Kul tråd! Tror gröna grodor kvalar in på pallplats

    uuäh

    Ja helst när de är sådär hala och slekiga 🐸

     Men det är det som är bäst!!

      Haha 😆

       SLEMMIGT MEN MÄTTANDE * SLURP*

   Chokladdoppat skum och gelegodis likt geleråttor. Vem äter ens sånt. UÄK!

   Mvh. Sjukt insatt i godis och har nog ätit det mesta på marknaden. 😂

    Anonym 20:13
    På slutet av 90 talet var klubbor med insekter populärt.

   Polly

    Ååå så gott!!

    Polly är ett av de godisar som säljs bäst till svenskar utomlands. Känner att jag tog det lite för givet när jag bodde i Sverige.

   Choklad. På riktigt alltså, jag förstår inte grejen. Alla verkar ju älska det😬

   Käck 🤮 och typ engelsk konfekt

   Likörpraliner 🤢

    Ja de glömde jag ju skriva upp. Punchpraliner är gott. Men likör. Fy

   Engelsk konfekt 😅

   Viol

   Lakritsbåtar, Skotte och bridgeblandning. Obegripligt att detta överlever år efter år.
   Och dadelbollar-”dadelgodis”….

    Ja dadel fy sjutton 🤢🤢🤢
    Spyr nästan när man ser de där dadelrecepten på var och varannan bakinstagram

   All choklad 😬 Och glass (och kakor) om man ta med det. ÄLSKAR lakrits 😂😍

   Godiset Marianne gud bevare mig väl när farmor lurade i mig den skiten när
   Hon levde 😂🙉🤮

   Brio och såna här strong tabletter med citrussmak (smakar kalktablett) 🤮

  Jag följer ”jagheterstephanie” på Instagram pga. vi har tvillingar i samma ålder och jag blir alltid lika förvånad när hon lägger upp bilder med typ denna texten ”äntligen börjar förskolan” osv osv. Varför gör man så? Vill man verka skön? Jag tycker verkligen bara att det är ledsamt att man verkar tycka det är jobbigt att vara med sina barn.

  Annars tycker jag hon verkar supergo och vettig men fattar inte varför man skriver sånt

   Ledsen, men sedan de sagt att de lämnat sina barn ensamma hemma för att äta middag ute själva så kan jag inte så något vettigt alls med henne eller hennes man.

    Missat detta helt, men hon lämna väl ändå inte tvillingarna ensamma hemma? De är ju 1,5 år

     Jo. Med babyvakt med sig till restaurangen. Helt galet.

      Det där kommer jag ihåg. Gud så förbannad jag blev. Hade ju kunnat brinna eller vad som helst

      Omg

     Jo det gjorde hon

    V@aaaaaaa så sjukt!

    Nä men du skämtar?? Det är ju allvarlig försumlighet

   Ja såna texter kan jag störa mig på också. Eller när föräldrar är lättade att sommarlovet är över. Fasiken tänk på barnen istället. Vet inte varför en del skaffar barn när det är sååå jobbigt.

    Kom ihåg att aldrig klaga över plugg, jobb, partner etc heller pga varför skaffa dem när det är såå jobbigt.

     Kände du dig träffad?
     Man skaffar väl inte fler barn än man orkar med.
     Sen är det ju lagom kul för barnen att få höra hur jobbiga de är. Eller är det bristen på uppfostran från föräldrarna.

      Känner mig träffad av din dumhet, är det verkligen så att allt i livet som är jobbigt ska undvikas eller inte nämnas? Och så bör man även ha en spåkula för att se huruvida de jobbiga sakerna kommer vara värt det eller ej.

       Jag tycker det är otroligt skönt på fredagar att jag slipper mina kollegor de närmsta två dagarna. Inte fan skulle jag skriva ut det någonstans så de kan se. Och då är det bara mina kollegor…

       Dumhet för att jag är en mamma som tycker om att umgås med mina barn? Undra vem som är dum.

      Vem har inte hört från sina föräldrar att man var jobbig ibland som liten? Skillnaden nu är väl att det inte fanns sociala medier att beklaga sig på på den tiden.

      Jag skulle aldrig skriva ut på sociala medier att jag är trött på barnen, det kan man hålla för sig själv. Men jag tänker ändå att föräldrar som aldrig längtar efter måndag eller efter att sommarlovet ska vara slut har väldigt enkla barn. Själv har jag två med starka viljor och gått igenom enormt påfrestande 2-3-4-års trots. Då har jag längtat bort när det är som värst.

     Hus, bil, trädgård, dator, hund.

   Samma med måånga kommentarer hos mammasanningar, det får en att aldrig vilja ha barn haha

    Ja där är det ju extremt. Det är väl den sidans grej hoppas jag 🙂

    Det är ju lycka se ens barn få sitt efterlängtade sommarlov. Eller jullov.

    Ingen konstig grej med såna kommentarer, är rätt normalt att älska sina barn och att vara med dem och samtidigt tycka de är svinjobbigt ibland och bli glad att man får tid för sig själv.

     Inget konstigt heller att vilja vara med sina barn och uppskatta lov.

     Fast att skriva ”nu längtar man till måndag” för att förskolan är stängd en fredag är väl ändå rätt märkligt? Absolut att man vill ha egentid men det där är ju bara ett konstigt uttalande.

      Ja det är märkligt. Och det är synd om barn som har såna föräldrar. Säkert får såna barn fara omkring som en vante hos barnvakter för att föräldrarna ska ägna tid åt sig själva var varannan helg.

       Fast så behöver det väl inte vara. Jag älskar min dotter över allt annat och älskar att spendera tid med henne. Men samtidigt kan jag väl ibland uppskatta och längta till att göra saker som inte har med henne att göra, och har inga problem att berätta det för ex vänner och arbetskamrater. Och nej, har väldigt sällan barnvakt. Vi låter henne aldrig heller gå på förskolan till senare än 15 heller för den delen. Tycker snarare att det är lite skadligt att aldrig kunna tillstå att småbarnslivet är lite påfrestande?!

        Anledningen att jag reagerar är ju att det är såna här inlägg ofta. Typ varje vecka. Jag älskar också lite egentid

      Det var faktiskt riktigt sorgligt att säga. Alltså jag kan också tycka det är skönt när sommarlovet är över, längtar tillbaka till vanliga rutiner och som barn var jag också väldigt peppad att börja skolan igen på hösten så visst att man kanske kan slänga ur sig saker som inte är menade lika illa som det låter. Men att längta till måndag för att barnen då ska tillbaka till förskolan låter extremt. Och med den attityden tror jag knappast det blir lättare, inte heller med tiden. Alltså tänker man att det ska bli kul och mysigt är det ju större chans att man hittar på roliga aktiviteter som gör barnen sådär lagom trötta och nöjda.

   Jag mår bättre av att jobba än jag gjorde av att vara föräldraledig, tyvärr… Gillar iofs helger, kvällar och lov men tyckte det var svårt när vardagens rutiner och det ”tvång” som jobbet ändå innebär försvann.
   Tror många kan ha lite svårt för det, många väljer ju t ex att hitta jobbliknande sysselsättningar efter pensionen.

   Trodde jag skulle älska föräldraledighet men tyvärr var det svårt att må bra om jag ska vara helt ärlig. Hade iofs en del ångest att kämpa med efter en förlossningsdepssion så det gjorde det väl mer utmanande.

   Jag hade gett rätt mycket för att känna att jag njöt av föräldraledigheten om jag ska vara ärlig. Men det viktiga är aldrig vad man känner, det viktiga är vad man väljer att göra. Det är det som definierar en som förälder.

   Tycker man ska tänka till innan man säger att man längtar efter att barnen är i skolan, det ärmitne säkert att barnen tar sånt på ett bra sätt. Tvärtom. Barn är känsliga.

  Jag har bestämt mig för att operera min näsa i Turkiet men är så nervös inför narkosen!! Känns så obehagligt att bli nedsövd i ett främmande land men jag tycker att plastikkirurgerna i Sverige gör så minimala förändringar på näsan så vill inte operera mig här. Har någon av er här inne plastikopererat er i Turkiet och vill dela med er av era erfarenheter?
  (Jag vet att det finns många skräckhistorier, tex hon som blev hjärnskadad efter bröstoperation i Polen och jag kommer självklart att göra noggrann research gällande plastikkirurgen samt kliniken innan jag åker ner.)

   Tänk på att eftervården kan bli svindyr om det blir komplikationer när du väl har kommit hem.

   Men när du går på din konsultation så säger du ju exakt hur du vill att den ska se ut, att du tycker att de gör minimala förändrar beror ju på om förändringen kommer orsaka problem eller fysiskt inte är genomförbart. Jag hade vänt mig till en svensk klinik alla dagar i veckan.

   Det skulle jag också vilja göra. Var har du hittat information? Jag undrar lite var Lovisa W har gjort den, hennes är perfekt.

    Är inte det bara med hjälp av fillers?

    Vem är det?

     Biancas sidekick.

    Tror hon gjort på viktoriakliniken. hon följer en av kirurgerna som jobbar där

     Kirurgen heter?

   Man kan välja att göra näsplastik med lokalbedövning. Fråga om det då du har konsultation. Narkos bör undvikas så långt som möjligt.

   Bara din fråga gör att jag inte skulle rekomenferanågon sorts operation. Vänta tills du känner dig trygg och inte behöver ställa din fråga

    Du kan ju fråga Paow

   Jag opererade faktiskt näsan i Turkiet december 2020. Är otroligt nöjd. Hade opererats flera gångar innan i Sverige och lämnats med en helt förstörd näsa. Trots att jag valde de mest ”erkända” kirurger.

   Tips till din resa och val av klinik:

   1. Viktigaste är att INTE låta dig luras av bilder på instagram eller gå efter influencers tips. Hitta en som du SJÄLV är nöjd med! Försök få till konsultation innan och gå med i EU-Worldwide rhinoplast gruppen på Facebook! De skriver om en del duktiga kirurger med ärliga erfarenheter.

   2. Strunta i alla kommentarer och dumförklaringar om att man inte bör åka utomlands. Jag var noll skyddat i Sverige och förblödde nästan men kirurgen brydde sig absolut inte ALLS! Jag fick ett akut-nummer men de svarade inte. De hjälpte mig inte ens att ta ut mina stygn 😅 När jag sedan fick ytterligare besvär post-op var det likgiltiga.

   3. Kör! Bara kör!! Om du gör en noggrann undersökning lär du hitta en som är duktig och kompetent vilket är det viktigaste! Turkiet är verkligen SUPERbra på att göra näsor och de flesta talar flytande engelska.

    Tack så jättemycket för din kommentar! Hur kände du dig inför att sövas ner? Narkosen är typ den enda anledningen till att jag inte åker ner nu på en gång och fixar min drömnäsa haha (bortsett från själva flygningen då jag är flygrädd haha). Har skrämt upp mig med att läsa om de som inte vaknar upp efter narkosen osv men samtidigt måste ju de vara relativt liten risk då det genomförs så många operationer i Turkiet varje dag? Men samtidigt vill man ju definitivt inte tillhöra den procenten som dör på operationsbordet liksom

  Jag vill verkligen lära mig spela akustisk gitarr men har inget tålamod. Är det någon som kan tipsa om en bra lärare på kvällar eller helger för nybörjare i Stockholm? Eller en nybörjargrupp?

   Medborgarskolan har både fysiska och digitala kurser för gitarr! Jag bor inte i Stockholm så har tyvärr inga mer lokala tips till dig!

  Min man skriker hela tiden åt våra barn och är allmänt hetsig och irriterad. Jag är tvärtom och försöker alltid prata lugnt pga det är småbarn. Säger jag till honom säger han att han inte alls skriker. Vad gör man?
  Är så orimligt trött på att försöka uppfostra en vuxen man.

   Filmar honom, visar vid lugnare tillfälle och säger att han visst skriker.

    Tack! Det här var jättebra tips!

   Spela in i smyg på telefonen när han håller på och visa honom svart på vitt hur han låter. Sen kan du lägga fram underlag på vad för negativa konsekvenser hans beteende kommer ha för era barn.

   Du lämnar honom såklart. Ett barn ska inte behöva växa upp med att ständigt bli skriket på. En sådan uppväxt sätter sina spår.

    Men helt ärligt man behöver inte lämna en kille för något sånt här? Det går ju att exempelvis följa råden som de andra har skrivit och inte lämna någon på en gång

     En sån man går inte att förändra. Han verkar ha dålig impulskontroll. Han har säkert dessutom noll insikt över sitt beteende så japp, bara att lämna!

      Gör ju inte något bättre för barnen. De kommer att vara helt ensamma med en skrikande pappa 50% av tiden.

     Det är ju barnen som kommer att få leva med det traumat, en skrikande pappa sätter spår…

      I många kulturer är det normalt att vara högröstad och skrika när man är arg. Min man är uppväxt med sådant och har inget trauma, tvärtom.

       Så du menar att han bara har positiva erfarenheter av att bli skriken på? Aldrig att jag skulle föra vidare sånt beteende.

        ”Positiva erfarenheter” ja jag tror det är så eftersom han är en extremt trygg och lugn person och har en jättebra relation till sina föräldrar.

    ”Lämna honom!” Det är tydligen lösningen på alla problem. Ni har aldrig tänkt på att det inte finns perfekta människor och många människor är värda att älskas trots att de har sina fel och brister?

     Förmodligen kommer han ju få delad vårdnad

     Alltså helt brutalt ärligt så skulle jag dumpa min kille om han hade ett sånt beteende. Speciellt när det finns barn med i bilden.

      Tur du inte bor i Turkiet då 🙂 eller Italien, Frankrike eller på Balkan! 🙂

       Sorgligt

      Håller med, skulle också lätt kunnat lämna för något sånt där, riktigt obehagligt beteende med män som inte kan kontrollera sitt humör. Så fruktansvärt otrevligt att skrika på barnen, man vet själv att man inte hade gillat det så varför ska barnen ta det för.

    Nja, den tiden de är hos pappa kommer jag ju inte kunna vara där och ”skydda”, mitt samvete hade ätit upp mig.

     Fast, är det så illa så hade jag lämnat ändå

     Är det så illa borde du smygfilma honom och ha som bevis så kan du ev kräva egen vårdnad om du vill lämna honom.

     Annars borde du boka tid till familjerådgivning för er båda.

     En förälder som jämt skriker på sina barn fördärvar deras självkänsla för resten av livet. Pratar av egen erfarenhet.

     Att höja rösten är en sak men att jämt skrika och dessutom som man det gör
     Ju barnen rädda.

      En sak till.

      Till en början tycker jag din man borde prata med en psykolog om vad hans ilska bottnar i och gå råd om hur han inte låter sin frustration gå ut över barnen.

      Är din man stressad och mår dåligt över andra saker, trivs han inte på jobbet och kommer hem på dåligt humör. Är han deprimerad?

      Din man kanske behöver hjälp utifrån för att bli en bra förälder.

    Men pappan kommer ju inte automatiskt förlora vårdnaden om barnen för att han skriker, så de är ju ändå få dras med honom på 50 %? Bara utan att ha någon mamma som kan kliva in och säga stopp i närheten?

    Att lämna är väl i sig ingen mirakellösning för barnen.

   Fyfan får flashbacks från min barndom, min mamma lugn och pedagogisk och min pappa raka motsatsen, skrikig och kort stubin, vi bråkade jämt och nu i vuxen ålder har jag inga bra minnen med min pappa även fast mamma berättat att vi hade det bra också men det är inget jag kommer ihåg. Vi har ingen kontakt idag och jag kommer göra allt för att mina framtida barn ska slippa en sådan pappa.
   Hoppas det löser sig för dig. Förstår din känsla.

   Mila
   Blir han irriterad eller är han redan irriterad när han skäller på barnen?

    Både och. Jag tycker dock han som har varit borta från barnen en hel dag ska komma in med ”ny anda” och lugn, men det är istället tvärtom.

   Börja skrika på honom också.

    Det kommer ju knappast leda till någon förbättring överhuvudtaget. Ska barnen behöva växa upp med TVÅ skrikande föräldrar…? Hur tänker du egentligen.

     Jag tänker att då kanske han får känna hur otrevligt det är.

     Sedan ber man honom rycka upp sig och läsa tex barn som bråkar och känsla för barns självkänsla exempelvis.

   Sexstrejkar. Det visste redan de gamla grekiskorna.

    Grekiskor uppfostrar sina barn med skrik och hot om tofflan, så de skulle ju knappast sexstrejka för att mannen höjer rösten mot barnen!!

     Jag syftade på Lysistrate, inte dina fördomar.

      Fördomar 😀

      Jag har en grekisk mamma, det är inga fördomar. Men tack för att du var med och spelade PK-bingo.

   Det hade jag faktiskt aldrig accepterat. Hur man behandlar barn säger så oerhört mycket om en person. Att kunna skrika på någon som har noll makt på alla plan är enligt mig oroande. Hade nog lämnat om det inte genast upphörde och mannen började arbeta på sig själv.

    Men hjälp. Alltså i Sverige har barn ovanligt mycket psykisk ohälsa, mycket mer än i Sydeuropa där man skriker på barn hela tiden.

     Statistik på det önskas! Hur påverkar invandringen den slutsatsen?

       Läser du rapporten som du länkar framgår det ju att det inte ökat öht sen 80-talet med tillstånd som behöver intervention så depression etc, dvs statistiken som kommer från vårdbeösk mm. Det som ökat är hur unga skattar sitt måeende i självskattningsformulär, inriktade på typ oro.

       Det kanske man inte ska dra allt för höga växlar på alls?

     Är det kanske så att det är mer tabubelagt med psykisk ohälsa däromkring jämfört med här? Dina påståenden är så grunda.

      Nej det är inte tabubelagt med psykisk ohälsa, det är oerhört normaliserat att gå till psykolog till exempel vilket man gör istället för att knapra piller som här!

      Helt klart så det är. Det är inte något man pratar om öppet, man håller det för sig själv.

       Nej verkligen inte! Mina vänner i Italien går till psykolog för minsta grej. Det anses vara ett klokt sätt att hantera problem. Men de är definitivt högröstade och inte rädda för att leva ut ilska. Ser inget negativt i det.

    Jo visst men då kommer han ha delad vårdnad och barnen kommer få bli skrikna på halva tiden utan mig istället, är det ett bättre alternativ?

    Och ge honom all tid ensam med barnen 50 % av tiden? Ja, bra förslag!

   Vilken nivå av skrik pratar vi om? Höjer rösten när det blir ”för mycket” eller skriker skriker?

    Kan höja rösten innan det ens blivit för mycket, typ det har knappt hänt något och han är uppenbart irriterad i tonen och pratar i hög volym. Inte skriker skriker men det är alltid irriterat och väldigt högt.

     Kan du inte försöka förklara för honom att det kommer att påverka barnens självförtroende i framtiden, att ni som föräldrar måste vara bra förebilder för dem, att han inte kommer att få en bra relation med dem om han gör dem rädda osv. Tror du han lyssnar om du försöker förklara konsekvenserna?

  Har en liten kattunge här hemma som jag har riktigt svårt att klippa klorna på. De stora katterna slänger jag bara upp i knät, håller fast och klipper, men jag får inget grepp om henne. Hon är 16 veckor på söndag och har börjat härja runt i alla möbler så måste klippa hennes klor för hon fastnar i allt. Några tips? Är alltså att få henne att sitta still som är problemet, inte själva klippandet. Funkar när vi är två men är själv nu och behöver få det gjort.

   Klipp någon köp lite då och då om den ligger och gosar. Gjorde så med min katt innan hon lärt sig att det inte var särskilt farligt och att det blir godis efteråt

   Jag vet inte om det funkar på kattungar men när min hund var valp gjorde jag det när han sov.

   Prova att lägga lite tid på att bara sitta i knäet en stund och sen nöja sig. Testa att sitta och ta lite på tassarna så hon vänjer sig att du är där och kan slappna av i det. Min var också svår i början men har lagt ner massor av tid och så får hon alltid lite godis när hon är klar så har det gått finfint för oss!

    Det har jag gjort sen nyfödd i princip. Hon har inga problem med att jag tar i tassarna, inte ens att jag klipper. Allt runt omkring är bara så satans roligt och hon har noll intresse att stanna kvar så går inte få ett bra grepp om henne så hon sitter still. De andra katterna (vuxna) kan jag bara hålla under armen och klippa med andra handen, men hon är för liten. Hon glider liksom igenom hur jag än håller.
    Grannen kom över och hjälpte mig. 👍🏻 tack för tipsen dock!

   Mumsa mat, lek och bus tills ögonen börjar falla igen, det är då man passar på😄

   Jag brukar rulla in min katt i en handduk.

   Gör det när hon är sömnig. Ibland får man ta några klor per dag tills de vänjer sig vid det hela. Har en vuxen burma som är så himla aktiv. På henne tar jag framklor ena dagen och bakklor nästa bara för att det funkar inte att ta alla fyra tassar på en gång 🙂
   Mina ragdolls är inga problem

  Jag har en produkt som jag säljer online, och nu vill jag ut till företag. Hur ska jag aproatcha, ska jag bara gå in och ha med mig produkten? Ska jag be om att få prata med en speciell person?
  Help a lost girl out.
  <3

   Gå inte bara in, ingen kommer ha tid med obokade möten. Vad är det för produkt? Avgör ju vem du ska boka med

    Krukor, tänker då på att gå till en blomsterbutik.

     Aha, ring eller Maila innan och boka möte. Trevligast för alla. Fråga efter den som ansvarar för inköp

   Approacha

    Om vi ändå ska leka med engelska ord och böja osv som jag själv gör så ville jag bara visa hur det stavas ifall du inte visste det så du inte skriver det till någon du känner. Jag lovar jag är inte en språkpolis hehe

   Vad för krukor? 😀

  Förskollärare!
  Vilka krav har man på sig under sista vfun? (Termin 6 för oss). Ska man i princip vara ”klar” då, som en färdig kollega alltså?

  Sedan, läromålet ”vara väl förtrogen med förskolans uppdrag” någon som orkar ge lite konkreta exempel på hur man kan visa det, gärna hur man tittar på det som handledare.

  Mvh nervös människa

   Läser mot högre årskurs, men tänker rent spontant att vara väl insatt i Läroplanen och skolans dubbla uppdrag. Skolan och de som har hand om VFU bör ge ut riktlinjer på vad som förväntas av både dig och din handledare, annars fråga! Tror inte du behöver vara som en kollega i den bemärkelsen men i princip självgående. Även när du gör ditt första år som lärare har du ju rätt till en mentor.

    Tack! 🌸

   Förskollärare här!

   På min sista VFU utgick jag från att jag skulle räknas som en i arbetslaget (men att jag kunde bolla med min handledare). I min sista VFU-kurs hade jag 2-3 veckors helhetsansvar vilket jag likställer med att vara färdig. Blir du osäker finns självklart din handledare att tillgå men utgå från att du är en i gänget 😊

   Att vara väl förtrogen till förskolans uppdrag tolkar jag som att kunna det som förväntas av dig när du väl är färdig (utifrån det du lärt dig från utbildningen, VFU och eventuella tidigare erfarenheter).
   Visa att du utgår från läroplanen i dina planeringar, se barnens intressen och bejaka dem även i din planering över utbildningen.
   Det handledare kommer titta efter är framförallt hur du är i barngruppen men också rent teoretiskt, dvs i din planering, dokumentation osv.

   Tror jag upprepat mig en del i texten jag skrev men jag hoppas du fått lite tips på vägen.

   Till sist, lycka till! Snart är du i mål och du är eftertraktad 😃
   PS. Examensarbetet är det absolut roligaste 😍😍

    Tack för svaret! Ja jag ser faktiskt fram emot examensarbetet, till skillnad från alla andra verkar det som 😅

   I princip ”klar” och vara mer eller mindre självgående ja, men du är ju fortfarande student, det är en kurs som du ska lära dig av förstås och samtidigt visa allt du kan typ.

   Målen kan vara väldigt luddiga, men titta på din sista inlämning från förra kursen och utgå från det. Målen är ju ”samma” grund fast med högre krav för varje kurs.

   Be VFU läraren tydliggöra målen innan ni går ut, be även om att ha handledarträff första dagen på vfun så ni kan gå igenom målen så är både du och handledaren tydliga med vad som förväntas av dig för att bli godkänd och vad du behöver för stöd från handledaren för att klara målen.

   Sen fungerar ju trepartssamtal som en check in, hur går det och vad behöver du göra för att uppnå målen resten av vfun (om du inte redan är ”godkänd” då treparts ibland hamnar på sista veckan…😅)

   Testa allt, öva, öva och öva på allt du känner dig osäker på (föräldrakontakt, undervisningstillfällen med annan åldersgrupp om du bara varit på samma avdelning tex) och ställ hur många ”dumma” frågor som helst. Om det inte funnits tillfälle tidigare kanske du kan vara med på utvecklingssamtal, föräldramöte, APT och diverse möten kollegorna går på.

   //Handledare i Malmö

  Jag vill bikta mig.

  Jag minns inte exakt årtal men gissar på runt 2004-2007. På den här tiden hade jag ätstörningar och var aktiv i diverse äs-communities och läste många bloggar på ämnet, bland annat en där författaren skrev om sin anorexia. Det här var en anonym blogg men hon skrev relativt personligt och kallade sig själv något, minns inte vad men vi säger att det började på S. Hur som helst så skrev hon en dag om en utekväll, var hon hade varit och vad hon drack, hur många kalorier drinkarna innehöll osv. Då gick jag igenom den där klubbens utebilder och hittade en tjej som stämde in på det lilla hon avslöjat om sig själv och under bilden stod ett namn som började på S.

  Då kommenterade jag i hennes blogg som att jag kände henne, ungefär ”Hej! Vad kul att hitta din blogg. Modigt att vara så pass öppen med dina ätstörningar” hon svarade att hon inte var öppen med sin anorexi. Jag svarade ”Men är inte du S?” men det nekade hon till, såklart. Efter det raderade hon allt om saken tillsammans med flera andra inlägg och började med att godkänna kommentarer innan publicering.

  Om du läser det här, förlåt! Jag var hemskt elak och måste ha gett dig en fruktansvärd ångest.

   ..varför valde du att göra så?

    Jag kan varken förklara eller försvara det jag gjorde.

    Det är väl inte så jättekonstigt gjort ändå tycker jag? Elakt absolut men folk använder ju ständigt internet till att trycka ner/sätta dit andra för att själva må bättre.

   Fyfan vad obehaglig du är

    Jag förstår inte sånna här kommentarer. Det hände för 14-17 år sedan, personen var antagligen ung eller åtminstone mycket yngre och väljer nu att bikta sig för hen har uppenbarligen ångest och har tänkt på det under många år.
    Vad tjänar din kommentar till?

   ❤️

   Hängde du även på ungdomar.se? Jag hade anorexi under samma år ungefär och hängde mycket i forumdelen för äs där.

    Jag var i amerikanska forum och svenska bloggar. Pro ana/mia-tiden på internet var fan galen då

   Var det hon som skrev myanalife? Väldiga översittartendenser minns jag, inte för att hon förtjänade detta dock.

  Nu har Soran Ismail anmält Cissi Wallin för förtal!
  Finns det ingen gräns för hur många kränkta snuskgubbar som ska anmäla när någon säger öppet att de gjort det de gjort? Det känns så trött. Alla har fattat att dessa män är vider. De kan anmäla 100 gånger om, de är ändå vider.

   Exakt!
   Man ser verkligen deras genomruttna personligheter komma fram. 🤢

  Har du bakat eller kan man köpa färdiga baobröd nånstans om du vet? 🙂

   Ica Maxim har goda i frysen

    Woho tack! 😀

    Hade ingen aning att Maxi hade. Tack!

     De ligger vid fryst glutenfritt i de butiker jag varit i

   Om du inte hittar på Ica Maxi kan du testa asiatiska affärer ifall det finns någon i närheten.

  Får man ta ut pengar från till exempel YouTube eller Twitch när man har aktivitetsersättning eller sjukpenning?

   Självklart. Varför skulle du inte få det?

   Jag valde att inte berätta för FK att jag streamade. Mestadels för att det är så lite pengar på så lång tid, hade jag däremot fått in mycket pengar på det så är jag rätt säker på att man måste berätta det. Blev varnad av en som jobbat där att dom kanske inte skulle bli så glada om jag berättade om streamingen, men för mig var det aldrig ett jobb och kändes inte som det heller

   Nej, du får inte arbeta/erhålla ersättning från annan när du mottar sjukpenning eller aktivitetsersättning. Kontakta FK ifall du är minsta osäker.
   Jobbar med att utreda bidragsbrott och det är så många som missförstår eller inte orkar kolla upp, som sen hamnar hos oss på polisen.

    Tack för svaret. Jag förstår YouTube men tänkte att om man streamar på Twitch så får man donationer från andra människor, hur kan det räknas som en inkomst?

     Du tjänar pengar på att underhålla folk. Klart som fan det är en inkomst.

     Jag jobbar inte på FK men polisen, så har inte lika bra koll. Det räcker med ett litet tips så kollar FK och eventuellt polisanmäler.
     All inkomst som du erhåller under tiden du får ersättning från FK granskar vi. Man hade nog ifrågasatt varför du kan streama men inte arbeta (sjukpenning) och ifall du verkligen behöver fullt aktivitetsstöd ifall du tjänar pengar på att streama.

      Aha okej. Vet du om det skulle gå att gå ner till 50% eller alternativt be om aktivitetsersättningen blir vilande och streama? Finns det någonstans på nätet att hitta mer info om detta (har kollat runt själv men hittat inget) eller är det bara att ringa dit och fråga? Jag brukar gråta när jag pratar med försäkringskassan så vill hälst undvika det. I dagsläget så skulle jag aldrig klara av att streama är mest nyfiken för framtiden. Mina funktionshinder är svårare i perioder så känner att ända sättet för mig att kunna jobba någon gång är om jag är egenanställd. Tack för att du tog dig tiden att svara 🙂

       Vågar inte svara på hur FK hade räknat på det. Men som jag förstår det kan man erhålla all ersättning på 25, 50, 75 eller 100% beroende på hur ens situation ser ut.
       Tror tyvärr inte deras hemsida är så uttömmande så det är nog lättast att ringa eller maila. Är oftast bäst att kontakta FK ifall man är osäker på någon ersättning eftersom en stor del av ansvaret på att ansöka korrekt ligger på en själv.

       Ringa din handläggare på FK och berätta att du har funderingar på detta. Fråga vad som i sådana fall händer då, vad som händer om det inte funkar osv. Dom är där för att hjälpa dig.
       Du kan läsa bra info få FKs sida om du vill testa att arbeta, du kan även ha rätt till vissa stöd: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/funktionsnedsattning/aktivitetsersattning-och-sjukersattning/aktivitetsersattning-vid-nedsatt-arbetsformaga

       Lycka till!

   FK bedömmer arbetsförmåga och har du sjukpenning och har ”arbetsförmåga” att filma, klippa, streama osv skulle dom kunna likställa det med arbetsförmåga och därmed dra in sjukpenningen.

  Nån som är utbildad doula? Vilken utbildning? Hur jobbar du? Vill utbildad mig

   Tycker mest det är bedrövligt att kvinnor alltid ska betala för tjänster som staten egentligen ska tillhandahålla. Folk tyr sig till doula som kostar tiotusentals kronor för att man känner sig otrygg inför förlossning. Samma med skitbolaget Petra Tungården startade, man ska betala för att ett vaktbolag ska ha koll på en på vägen hem på natten. Wtf, sluta. Lobba för att det ska investeras i kvinnovård och trygghet ist för att sälja tjänster som bekostas av redan usla löner.

    Tack för din åsikt, var exakt den jag efterfrågade!!

    Jag håller med om att det borde finnas tillgängligt för alla, vilket STHLM stad har diskuterat att ensamstående ska ha rätt till en doula.

    Men ska jag bara sitta och vänta på att det sker? Eller kan jag starta något och om det senare betalas av staten är det ju fantastiskt!

    Finns väl många jobb man kan tycka så om.. Ta PT-yrket tex..

    2 utryckningar/år får man, flera utryckningar efteråt kostar enligt deras hemsida . Och såklart 99 kr/månad på det… vem betalar ens? 🤪

  En fundering , har Lovisa Barkman gjort näsan ? Eller är den sådär fin helt naturligt ? 🙂

   Tror bara hon gjort bröst!

   Tror inte hon gjort den. När man möter henne i person ser man att den inte riktigt är enligt normen (alltså vad idealet verkar vara, bli inte arg om jag använder fel utryck). Den är ganska ”lång” och lite uppåt. Håller med om att hon är fin!!

   Tror verkligen hon har gjort den. Hade mkt mer köttig näsa förr…

   Den är gjort! 🙂 Har själv gjort min och ser det direkt på hennes. Mvh näsbesatt 😂

  Pga av omständigheter så skolar vi in våra 13 månaders nu. Kommer gå 4 dagar i veckan och fredagar är korta dagar. Men mer än så kan vi inte förkorta det. (Kan dock flexa två tre dagar för att minska någon timme) Första veckan och det gick jättedåligt.. 😭 grät konstant de 25 minuterna jag lämnade och känns alldeles för liten som börjar. Redan efter nästa vecka så måste jag på måndagen ha en lång dag lämnar 07.30 och hämtar 16.15. Och jag har sån fruktansvärd ångest att jag vill säga upp mig på studs men jag har inget val. Jag vet att det är för litet med 13 månader så behöver inte höra banningar. Behöver bara lite tips och råd hur jag ska göra det lättare för den lille. (Vi har ej någon familj här bara utomlands så finns inga alternativ)

   Inget tips så men det blir bättre ❤ om det finns nån pedagog hen känner sig tryggare med, be att den personen sköter lämningen med er. Sedan se till att det finns någon trygghet, napp, snutte, vad ni nu använder.

   Prio lämna tidigt och hämta tidigt än tvärtom. Jobbigare att se kompisarna blir hämtade än lämnade

    Detta!
    Pluss ofta lugnare på morgonen.

    En 13-månaders har ingen uppfattning av/om/när de andra barnen lämnas och hämtas.

   Fattar att det kan kännas tufft men ibland måste man bara inse att det är så läget är. Ditt barn kommer att ha det super på förskolan och är verkligen inte första 13 månaders som gått de tiderna på förskolan. 16:15 kommer dessutom massa barn vara kvar så du kommer inte behöva känna att du hämtar sist! Det kommer gå bra! ♥️

    Tack, syskon finns på samma förskola så skulle de vara sist vid 16.15 så är dom på samma avdelning och har varandra. Men med syskonet kunde jag vara hemma till 2 år och mjukstarta med 15 timmar i några månader och det var sååå mycket bättre. Meeen som sagt denna gången blev det inte riktigt så. Tack för tips och pepp det gör jättemycket. ❤️

     Våra barn har fått starta på ca ettårsdagen, vilket är normen i landet vi bor. De har haft det superbra, älskat förskolan och är inte traumatiserade såhär 10 år senare.

    Jag skulle personligen tycka det var lite för tidigt, men livet kan ju komma emellan att det helt enkelt inte går på något annat sätt. Jo, du verkar vara en väldigt kärleksfull förälder, det är det viktigaste. Oroa dig inte❤

   Jag lovar att du har ett val. I princip alla kan omprioritera sina liv och boende för att vara hemma en längre tid med barnen. Men de flesta väljer istället att bo centralt/fett, renovera, bilar, utomlandsresor osv. För många handlar det om prioriteringar enbart.

    Wow, inte bara hjälpsamt och insiktsfullt utan även noll klassförakt och väldigt empatiskt.

    Att du kan lova en sån grej utan att veta något om deras situation är vågat. Personen mår ju redan uppenbart skit, ge pepp istället för att spä på hens ångest.

    Seriöst, håll bara k*ften! Läs trådstarten en gång till och försök förstå vad som står där.

    Jag förstår din poäng men nej vi lever varken vräkigt eller liknande. Vill inte redogöra hela historien så här men vi har vissa hinder som inte gör det möjligt att vara hemma längre. Just nu är det var vi får förhålla oss till med en dag ledigt och en halvdag i alla fall. Men jag ville helst inte ha sånna här kommentarer därför jag skrev att jag vet att det är för tidigt med 13 månader då jag har väldig ångest och gick hem och grät idag för jag mår riktigt dåligt av situationen. Vill helst inte spä på min ångest då det känns som att jag kommer påverka lillen att bli ännu mer ledsen då.

     Snälla du, oroa dig inte, 13 månader är inte för tidigt. Barnet mår bara bra av att knyta an till andra vuxna(och sedan till andra barn). Dessutom kommer den ju inte att gå där heltid.

   Min dotter började också förskolan vid 13 månader. Hade sådan ångest innan för att hon skulle börja så tidigt. Vi hade inte tänkt det men det fick bli så. Nu har det gått 2 månader och hon trivs så bra. Hon går också långa dagar ibland men jag tror det är mest jag som mår dåligt över det, inte hon. Det blir bättre, och när jag märker hur mycket hon trivs och lär sig så känns beslutet att börja förskolan tidigt inte lika jobbigt längre.

   Det här kanske inte hjälper alls, men jag bor förnuvarande i Frankrike och har tidigare bott i Schweiz, England och USA. I princip ingen jag känner med barn har kunnat vara hemma med sina barn ens i närheten av så länge. De som haft det värst (USA, såklart) har behövt lämna iväg bara veckor efter födsel redan. Några få har haft det tillräckligt gott ställt att de kunnat stanna hemma ca 8-10 månader. Men de flesta har kunnat vara hemma 4-6 månader med barnet ungefär. Menar det inte alls på ett ”du har det bra, klaga inte”-sätt. Önskar alla kunde få vara hemma med sina barn minst ett år. Men just det bara att så många, kanske till och med de flesta i västvärlden (?) måste lämna ifrån sina barn så mycket tidigare och det är klart att det suger på alla sätt och vis. Men det går ju bra i slutändan ändå. De får bra anknytning och relation till sina barn, barnen mår bra och växer upp till väljusterade och hälsosamma människor.

   Som sagt, kanske en klen tröst. Men det blir bra i slutändan även om det är tufft nu.

   Tänk vilket fint band du och ditt barn skapat under dessa 13 månader! Att ditt barn blir ledsen när du går är naturligt (även om det inte förtar att det är jobbigt).

   Du/ni har gjort vad ni kan för att minimera tiden på förskolan och känn därför ingen skuld över att vissa dagar blir längre än andra. Ditt barn att trivas som fisken i vattnet på förskolan! Det är en övergång från att vara hemma med dig/er (allt ditt barn känner till) till att komma till en helt ny miljö. Visst är främmande miljöer inte det roligaste men vet du, det kommer bli så bra!

   Be personalen att skicka en bild på ditt barn när han eller hon lugnat ner sig och kommit igång med leken. Det lugnade mig något enormt efter inskolningen. Det är jobbigt att det sista man ser är sitt barn ledsen men att få en bild gör hela dagen så mycket lättare.

   Vilken fantastisk förälder du är som bryr dig så mycket om ditt barn att du försöker göra allt för att ni ska få så mycket tid som möjligt tillsammans! Jag skulle säga att du gjort allt rätt!

   Kram på dig! 🍀

   1. Prata med pedagogerna! Trooo mig, vi har tröstat många ledsna/oroliga föräldrar ❤️
   2. Barnet är inte för litet, förskolan är till för barn från 1 år 😍
   3. Ditt barn kommer få det fantastiskt bra! Förhoppningsvis är det kloka pedagoger som ser till barnens behov. De finns där, be om att få ett sms när de har möjlighet när barnet har roligt! Det ÄR tufft, speciellt coronabarnen 😬 De har inte samma erfarenhet av andra människor som innan. Även då va det tufft för vissa. Men skapa en bra relation med pedagpgerna, berätta om din oro. Det kommer gå jättebra!

   Din inställning speglar också av sig till barnet. Läs böcker som handlar om förskolan, prata positivt om att ni ska dit, prata inte negativt så barnet hör. När du lämnar, stanna inte kvar – VET att det är skittufft, men det blir tip ggr värre för barnet som inte förstår vad som händer.

   Det kommer gå galant, ditt barn är på rätt plats! ❤️

    Tack snälla ni! Det hjälper lite att få era perspektiv! Anonym som du säger är jag rädd att min ångest kommer påverka barnet att tänka negativt om förskolan.. syskonet hade jag noll problem att skola in och det kan ju kanske delvis vara för att jag inte kände samma dåliga samvete!
    🥕, vi har flyttar hit från ett land där man kan börja förskolan redan vid 3 månader men ibland glömmer man bort vilken tur vi i Sverige har trots allt när man är mitt i alltihopa.

     Sorry menar MS.
     🥕 bra tips med att skicka en bild, de ska jag be pedagogerna göra!

     Har skolat in måååånga barn under mina 10 år, det är tufft för vissa men där är hag ännu tydligare med kommunikationen mellan vårdnadshavare och oss ❤️

     Bra att du ändå reflekterar över att din ångest kan påverka, det smittar lätt av sig 😬 Men som sagt. Finns jättebra böcker och försök att bara prata positivt om förskolan, åtminstone framför barnen 🥰

   Herregud… en ettåring. Det är ju rena skräcken att bli lämnad av sina föräldrar i den åldern. Många barn ammas ju fortfarande vid den åldern. Helt sjukt. Men vi lever i ett sjukt land så… säg hej till barnets ångest och dåliga anknytning som börjar nu.

    Håll käften. Hoppas du får en riktigt jävla skithelg, elaka människa.

    Vad pratar du om? Kryp tillbaka ner bland rötterna ditt eländiga troll.

  Jag har börjat hobby-pyssla och tänkt sälja sedan det i nåt skede, men funderar nu på vad är månne bästa sättet att sälja egna produkter nu, är det Instagram-konto med endast den grejen eller en internetsida?
  Andra tips på vad som man kan tänka på med tanke på hobbyverksamhet?

   Instagram tänker jag. Där borde man nå ut lätt till alla. Och sen en länk från kontot till någon hemsida kanske?

   Spännande, vad ska du sälja?

   Etsy! Där säljs massor med fint hempyssel!

   Etsy? Sett massa klipp på tik tok om hur folk lyckas sälja vad skit som helst där (menar inte att ditt pyssel är skit, men du fattar grejen)

   etsy

   Skaffa en Etsy-shop! Sen skulle jag skaffa ett Instagramkonto där jag la upp schyssta bilder på produkterna med länk vidare till Etsy. Eller en Tiktok där jag visade processvideos där jag gjorde produkterna.

  Nån som vet om det kommer komma nya avsnitt av dålig stämning?

   Nej. Ingen av dom verkar ha tid.

    LD behöver inte Fayme längre för hon har nya lekkamrater.

     Fayme har alltid varit den som dragit podden, LD har inte orkat.

   Kommer nog inga fler avsnitt, tyvärr.

   LD kan ju inte sitta och spy ut sitt påhittade manshat när hon nu är nykär.

   Dock väldigt nyfiken på hur Fayme kö.mer ta detta nu när hennes idol har gjort en 180 graders vändning.

    Tror det är bra, hon verkar ha massa mysiga dagar/helger med familjen nu och deras utflykter till skogen osv. Innan va hon och LD verkligen som ett nyförälskat par på sättet de umgicks varenda dag kändes det som, ofta utan barnen, de va som att det var 2 singlar utan familj 😅

     LD är ju så, hon absorberar en person ett tag och sen byter hon.

      Va? Hon har ju kvar alla sina vänner förutom CW?

       Hon har ju symbios som med Fayme och sedan tar det slut. Nu är det väl karatekillen.

        Tar slut? De umgicks senast för typ 2 dagar sen enligt instagram? Hur orkar man hitta på såna saker ens haha

         Haha du verkar ha upptäckt dem för en månad sedan! De var som siamesiska tvillingar under 2019/2020. Sedan blev den ena gravid och den andra inte, samt lite annat kom emellan 🥋
         Att de träffades för några dagar sedan är liksom inte jämförbart med hur det var tidigare. Haha!

          Hur kan de ha ”tagit slut” om de fortfarande är vänner och umgås..?

           Symbiosen tar slut! Du är en ganska ny följare märker jag, men en sammanfattning är att de typ tillbringade 2 år med att 24/7 gå på restaurang, dricka och röka och lägga upp bilder på detta.
           Nu är förändringen enorm.

           Visst är livet märkligt va att man umgås mer med vissa vänner i vissa perioder och mindre i andra?

           Ja det går fort i hockey!
           Fayme verkade vilja fortsätta med mordpodden ändå, det var väl en av hennes inkomstkällor, men LD har ju inget behov av att tjäna pengar och har väl tröttnat lite.,

         Men häng med! Förut umgicks dom hela tiden, heeeela tiden, sov över hos varann och åkte flera gånger tillsammans till lägenheten LD har inne i stan, så nej det är mer en ”normal” vänskap nu där man ses ibland. Inte alls som förut. LD är helt klart upptagen med annat, och fayme kan inte längre umgås med någon på det där sättet.

          Läs vad du svarar på. Någon påstod att deras vänskap tagit slut vilket uppenbarligen inte stämmer.

           Den har i princip tagit slut eftersom LD gått vidare med annat hon är upptagen med, och fayme och hennes familj funderar på att flytta. Alltså går dom åt olika håll, för 1-2 år sen hade detta varit otänkbart då de basically satt ihop, hängde varenda dag, så ja man skulle kunna säga deras vänskap är slut. Dom håller på att glida isär.

           Haha är du 12 år eller? ”Deras vänskap är slut” 😂

           Haha är du Fayme eller? Varför försöker du förneka det var och en kan se?
           Märkligt beteende.

           Nähä, då är du väl bara osmart då? Och nej, jag är inte Fayme. Men jag är en vuxen människa som begriper att en vänskap inte kan ha tagit slut om man fortfarande umgås.

           Inger ovanligt att kvinnor hänger mindre med sina vänner när de träffat en ny kille.

           Hahaha ”är du 12 eller” världens töntigaste svar. Du är lite väl huggig om detta ämne? Varför stör det dig så mycket att deras vänskap är i princip över att du måste försvara det så mycket?

           Det är jag som är huggig, ja men absolut 😊 Tycker bara det är lustigt att sitta och skriva anonyma kommentarer om hur deras vänskap är slut när de senast häromdagen visade att de umgicks 🤦‍♀️

           Ni får roa er själva med dessa fantasier nu!

           Newsflash: du är på bloggbevakning….

    Finner det väldigt intressant att du lyssnar på en podd av människor du inte gillar? Som diskuterar ett ämne du inte gillar?

     Varför är det intressant? Har du inget guilty pleasure? Det kan vara ljuv komik i att lyssna på folk som man tycker är korkade.

      Varken LD eller Fayme verkar speciellt korkade dock? Inte som att se på ett avsnitt ph liksom.

       Skojar du? Jag försökte lyssna på podden. Det blev omedelbar skämskudde. Tillsammans har de två väl ca 16 års skolgång och det märks.

        Bara för att du inte håller med någon så betyder det inte att den personen är korkad, okej? Korkad betyder att man är osmart och har lågt IQ. Har inte alls fått den uppfattningen av dem.

         Det har jag.

          Är inte förvånad över din skeva uppfattning när man läser dina övriga kommentarer.

           Spännande! Berätta mer!

  Vad tycker ni om metoo dokumentären? Jag tycker att den var jättebra.

   Visste inte den kommit, ska kolla!

  Vill så gärna ut och resa i forna sovjet stater, se brutalist byggnader och sovjet mosaiken. Var finner jag rysktalande, som antingen talar svenska eller engelska?

   Rysktalande pratar väl oftast ryska?

   Kolla youtube ”Bald and bankrutt”

   Kolla Dark Tourism på Netflix. Finns både ett avsnitt där dom är i Ryssland och ett från Turkmenistan.

   Jag har rest i Ukraina, Georgien, Armenien och Vitryssland (före senaste ”valet”, skulle nog inte resa till Vitryssland idag). Det går jättebra att resa utan att kunna ryska, om det var det du undrade. Många unga kan hyfsad eller bra engelska.

  Nu har svinet till pojkvän varit otrogen. Varför händer detta varje gång som jag hittar en partner. Börjar tro att alphamän inte klarar av att vara trogna då de har så mycket ”options”. Samtidigt känns det trist att behöva sikta in sig på en kille lägre ner i näringskedjan. Men man börjar ju tappa hoppet 🙁

   En bekant till mig råkade ut för samma sak. Tre pojkvänner på taken var otrogna och manipulerade henne. Vi som stod bredvid kände att hon tyvärr sökte och föll för fel killar.
   För ett år sedan gick hon på en dejt med en person som hon själv kände var raka motsatsen mot de killar hon tidigare träffat. Den dejten har idag blivit ett års kärlek. Kanske kan vara ett alternativ? Försöka träffa någon du inte kan tänka dig? 🙈 Låter kanske jättemärkligt men för henne funkade det.

   Kram till dig 🍀

   Fast det där är väl en definitionsfråga om vad som är ”toppen på näringskedjan” för dig? Är det utseende, ett högavlönat jobb, många vänner etc? Vad har de männen du träffat haft gemensamt och se över vad för mönster du kanske måste bryta för att kunna välja rätt partner för dig.

    Ja precis. Verkligen konstigt uttryck om näringskedjan.

    Ja det så klart. Toppen av män är alphan. Han som för sig och tar plats även i stora sällskap. Som många killar ser upp till och uppenbarligen tjejer ligger med, trots att han hade en flickvän.

     Den grekiska bokstaven heter alfa. Alpha är engelska för samma bokstav.

     Haha alltså du måste trolla. Vem tänker ens så?😂

     Rättning – tydligen en sån man som ligger med andra trots att han har flickvän

      Vadå rättning? Hennes förklaring var väldigt bra då det belyser hur eftertraktad Alphamannen är. Att dom är svin med bristande karaktär det vet vi redan. Att kvinnor väljer att ligga med dom oavsett dom har flickvän eller ej visar bara på hur populära dom är. Tyvärr. Vare sig alla förstår det eller ej.

       ”Uppenbarligen tjejer ligger med trots att han hade flickvän” tolkar jag som att inte riktigt lägga skulden där den hör hemma.

       Det låter mer som beskrivningen av en loser. En äkta alfahane, om han nu är typen som ligger runt, vilket inte är utmärkande för en alfahane, åker inte fast.

   Krävs kanske en viss IQ för att fatta att det är ”beta” som är ”alpha”. De till synes ”alphiga” männen är oftast självcentrerade med dåligt självförtroende, stort bekräftelsebehov och sviktande karaktär.

    This!

    Tänker alltid när jag ser såna killar att herregud vilken sorglig jäkel. Det värstaär att de tar sig själva på så stort allvar och tror att de är nåt speciellt

   Alla män du har dejtat har en gemensam nämnare: DIG! Det rättfärdigar inte allt skit de gör men ta en blick inåt och analysera varför du dras till ”alpha” killar.

    Absolut det är jag medveten om. Varför som jag dras till en viss typ av killar känn som att det är magnetism nästan. Fastnar för killar som har det där lilla extra dragningskraften.

    Poängen i min frågeställning handlade dock inte alls om att utreda vilka typ av killar som jag dras till. Utan frågan lyder. Tror ni att typ alla heta snubbar är otrogna då dom inte klarar av att motstå att varenda jävla brud vill ta fast dom?

    Män är svaga svin utan lojalitet till sin tjej när tillfälle ges?

     Som svar på din fråga, nej alla snygga män är inte otrogna.

     Du beskriver en viss kategori män ja, de är ofta förhållandevis stereotypa och man får det man förväntar sig ja. Att sådana patetiska män ofta beskrivs som ”alpha” är för mig obegripligt, haha.

     Fast växer du upp med en pappa eller andra män i ditt liv som är på ett visst sätt är risken hög att du senare väljer killar med samma beteende för att det är vad du känner till. Lägg ner det här med alpha beta skit. Du specificerade aldrig din frågeställning, men nej alla killar är inte otrogna. Bara att du skriver den sista meningen visar att du behöver jobba på dig själv, ta det på rätt sätt.

     Haha men nej, alla snyggingar är absolut inte otrogna.
     Det finns t.o.m mindre snygga människor som är otrogna så det beteendet sitter inte i utseendet och det vet du nog också när du tänker efter.

    För att de vet hur de ska manipulera. Hon har inte gjort nåt fel, det är dom.

   Troll. Inte konstigt att de är otrogna. Där sitter du med ännu en otrogen alfa. Det är du som väljer fel män. Medan de flesta lever med vad du skulle anse är beta men har pengar på banken, hus, lojalitet och kärlek kommer du jaga spänning med en adidaskrigare som skiter i dig och därmed är du på botten av näringskedjan, fast det låter ju lite som att du är det med tanke på att alla är otrogna

  Har någon förslag på utbildningar som inte kräver matte2? Vet om journalist och jurist men testat ena och var ej intresserad. Alla förslag är välkomna🤗

   Något med samhällsvetenskaplig inriktning kanske? Tex Psykologi,sociologi,genusvetenskap eller statsvetenskap.

  Hej!
  Min man och jag har varit tillsammans i över 15 år, två barn ihop. Vi är strax över 30, så vi blev ihop som tonåringar. Vi båda var väldigt oerfarna sexuellt när vi träffas. Vi har absolut ett okej sexliv nu, men liksom lite tråkigt? Hur får man det roligare? Jag tänker att det är svårt att bli inspirerad. Pratar inte sex med kompisar på det sättet, har provat porr och gillar inte det. Hur vet man liksom vad man skulle vilja testa?

   Är lite i samma och vi har börjat ha sex på olika ställen (hemma). Bara en sån sak som att köra på golvet, sittande på en stol, i duschen osv gör att man hamnar utanför ens comfort zone tycker jag!

    Ja alltså ofta har vi himla bra sex på en ny plats, typ hotell (men händer ju lite för sällan dock). Hur gamla är dina barn? Jag är så rädd att dom ska vakna och komma upp och se… Dom är 7 och 4.

     6 och 4. Gäller att vara tyyyysttaaa och säkerställa att båda är i djupsömn 😅 The struggle of sex som småbarnsförälder.

   Läs någon blogg (typ liws lust) eller lyssna på en pod (typ alla våra ligg) och se om det tas upp någonting som du skulle vilja testa

    Åh så bra tips! Tack!

     Har lite samma problem. Kanske töntigt förslag men funderar på att köpa en sån erotisk adventskalender…typ sinful. Googla.

  Jag är 30 år och är verkligen dålig på hela ”vänsterknät”. Har en vän som jag får för mig ”ska bevisa” hur högt hon värderar min vänskap genom att jag spelar svår och ser hur lång tid det tar tills hon initierar en fika/middag. Låter ju sjukt när jag skriver detta men är det någon som känner igen sig? Vill känna mig viktig och då blir det att jag gör såna här dumma saker som att inte initiera kontakt och vara passiv (svarar alltid om kontakten initieras av vännen). Denna vän har ett väldigt stort kontaktnät med många lösa kontakter och kan ofta känna mig svartsjuk fast jag inte ens vill ha en massa ytliga vänner? Hjälp? Vill ha ett normalt socialt liv utan en massa analyserande 😩

   ” Vängrejen” inte vänsterknät 😂

    Hahaha funderade verkligen på vad du menade!

     Hahaha perfekt verkligen, skriva värsta novellen för att sen inte läsa igenom snabbt 🥲

    😂

   Lägg inte alla ägg i en korg, hitta själv fler vänner eller nya hobbies så du inte har tid att tänka på det.

   Har både ont i vänsterknät och lite svårt för vänskapsrelationer. Kan absolut känns igen mig i det där med att ”vänta ut” kompisar, mest för att vara säker på att de verkligen vill umgås med mig tänker jag. Är väl rätt osäker när det kommer till relationer antar jag.

    Tråkigt att höra om knät! Skönt att höra att jag inte är ensam om den här typen av tankar och beteende även om jag önska att du fick slippa detta. Är inte osäker i annat men just i vänskapsrelationer blir jag det av någon anledning 😔

   Jag var sådär förut när jag mådde sämre och var väldigt otrygg. Var såklart massa annat också, men de var en av sakerna som jag märkte. Efter en mängd terapi mår jag bättre och har inte samma problem med det länge!

    Handlar väl om något bekräftelsebehov kanske som jag behöver jobba på.

  Vilken är den dyraste presenten ni fått av era partners?

   2/3 av en Rolex 😉

   En diamantring för 120.000

   Mina 🍉🍉

    Oj det var en snål man. En vattenmelon kostar ju typ 30 kr på Ica 🤯

     Fast hon fick ju två meloner faktiskt!

      Två halvor faktiskt.

       Man får va gla för det lilla

       Ser mer ut som typ två sjättedelar?

     Träffade en snål jävel helt enkelt 🤷‍♀️

   Fick ett hus för mig själv

   En yacht 🛥

   En bil 🚗 obs det var när jag var student! Nu har jag råd med en egen bil.

  Bara jag som får ångest av bostadsmarknaden? Det krävs att man är ett par och har gjort bostadsvinster. Folk är helt galna med hur mycket de begär / hur mycket de ger. Förstår inte par som köper 40 kvad för 5 miljoner och bor så litet för så mkt pengar. Ångrar hela tiden att jag inte köpte en 1a i innerstan som jag skulle tjänat pengar på. Istället köpte jag i ytterområde och inte tjänat något på 5 år. Typ ingen chans att flytta in till stan för att bo större som var min dröm… Stressigt allting med boende i Sthlm 😔

   Det är läge som gäller. Köp ett billigt (nåja) fritidshus med stor tomt (områden där folk inte bor PÅ varann) strax utanför en storstad så är din pension kirrad på 8-10 år om du är villig att rusta upp/fixa lite.

    Alltså då får man nog köpa rätt långt ute för att hitta ngt under 5 milj…. Grejen är ju att jag vill bo i stan 😊 Eller lika nära som nu. Hade jag köpt innan corona eller 3 år sen = tjänat pengar/bott som jag velat. Grämer mig kring det. Efterklok hjälper ju ingen tyvärr dock

     En vän köpte precis, 15 min från Sthlm C för 3,8 milj. 3500 kvm tomt. 🤷🏻‍♀️

   Har du prövat att sälja eller hur vet du att du inte gjort vinst? Boolis värdering stämmer typ aldrig. Jag själv köpte en lägenhet utanför stan och trodde inte heller jag skulle tjäna något på den men när den väl såldes så blev jag positivt överraskad och kunde köpa mig 40 kvm för 5 msek utan partner. För transparensens skull ska väl erkännas att jag gjort även en jobbmässig karriär under dessa år.

    Håller med om att Boolis värdering är så fel! Den säger att vår lägenhet är värd 4.8 men vi fick bud på 6 miljoner innan vi ens hunnit flytta in. Lita inte på den, kontakta mäklare och känn av intresset skulle jag säga 😊

    Ja precis. Jag har haft olika mäklare här för värdering och alla ger samma besked. Då ändå nyproducerat, 15 min till Sthlm city. Nära till allt och jättefint. Ska sälja den nu.
    Suck. Vore ju kul att gjort några hundra tusen i vinst. Har flera vänner som sålt och köpt i innerstan och gjort väldigt mycket pengar på kortare tid än jag ägt min i 5 år.
    Men ville ju inte låna för mycket vid första bostaden. Lönsammast att maximera risken…

    Corona har ju slagit om väldigt fort dock.
    Objekt jag kollade på i februari 2020 säljs nu för 1/1-5 milj högre. Folk har liksom tjänat 30-40k/månad på att äga ett boende.
    Omöjligt att ta igen det även om man har en väldigt bra lön tyvärr…. ☹️

   Känner samma. Så jäkla stressad över bostad. Vi vill flytta till större men vi kan inte. Flyttar vi måste barnen byta skola och det är inget alternativ. Blir ledsen över att vi sitter fast allihopa i den här pytte-lägenheten.

    Förstår! Tror inte du är ensam iaf. <3
    Kanske inte hjälper men finns nog fler i din situation pga den här jevla bostadspolitiken..

   Måste man bo större, finare osv? Jag och min sambo bor i en liten tvåa och har gjort det en ganska lång tid. Tror inte det är någons drömboende, men har anpassat livet efter det vi har, t.ex. gjort oss av med onödiga prylar osv. Vi har råd att köpa större, men har valt att lägga pengarna på fritidsintressen, resor och annat kul. Man blir nog aldrig nöjd med sitt boende ändå, alltid drömmer man om större och bättre.

  Fellow plus size tjejer, har ni tips på bra nylonstrumpbyxor? De största jag hittar i vanliga affärer går knappt över låren.

   Är inte plus size, men har köpt bra strumpbyxor på ellos och samma sort finns i stora storlekar också. Tycker dessutom att de är stora i storleken:)

   Gekås och Gudrun Sjödén har skitbra strumpbyxor tycker jag!
   Gekås har upp till storlek 58 tror jag, både tunna och tjockare. Gudrun Sjödén har flera olika färger och mönster, XL passar mig och sitter skönt och högt i midjan och då är min vanliga storlek ändå 52 med mycket fett på magen. Hoppas det var till någon hjälp! 😊

  God kväll!
  Långsökt men testar ändå. Minns en reklam för himla länge sen, typ Ajax? Dom sjöng nån fånig men catchig sång till musiken från operan Carmen. Vill minnas vagt nåt om: ”med nya ajax bla bla bla, den tar bort fläckar osv.” Nån mer som minns? 🙈
  Obs! Är nykter, den bara sitter där på hjärnan och jävlas.

   ”Besök från mars som ringde på med mina svärföräldrar båda två! Så smutsigt i varenda vrå, insåg att jag måste snabba på. Med nya Ajax universalspray så blev det fläckfritt på varenda grej. Den tog bort fett och smuts med fart så hemmet det blev rent och underbart. Tack nya Ajax universalspray! Min svärmor tog den det är synd om mig!” 🎶

    Jag älskar dig! 😍😍

  Hej! Jag har lite funderingar kring en kollega som jag jobbar ganska nära dagligen. Hon vågar aldrig säga vad hon tycker eller känner och det går i bland ganska långt. Jag vill inte att hon ska känna igen sig själv för händelserna är unika av sitt slag så jag måste förklara mer öppet. Jag har sen hon börjat verkligen ansträngt mig för att få henne att vara delaktig, känna sig bekväm men även känna tillit. Jag brukar fråga om hennes åsikt mer avskilt efter möten för att veta vad hon tycker om vissa beslut och ändringar (hon vågar inte prata på möten). Jag brukar ta upp saker på möten eller med chefen när hon själv inte vågar (om kanske saker som hon stör sig på eller likande så brukar jag ge alla en vänlig påminnelse). Jag tipsar henne alltid om utbildningar, föreläsningar och datum som bokas in så hon inte behöver gå själv. Jag är alltid vänlig, lyssnar fast jag är upptagen och har ett enormt tålamod när hon ständigt sjunger, nynnar eller pratar för sig själv eller mitt i allt säger något random. Jag är ljudkänslig så det tär på mig men jag har alltid respekten. Jag kan inte hjälpa att känna mig sårad när hon kan vara lite snäsig när jag frågar henne om något jag behöver hjälp med eller när jag har något jag vill berätta (själv pladdrar hon ibland på oavbrutet). Hon vill liksom inte utvecklas eller se andra än sig själv och ja jag erkänner att jag ger mer av mig själv än nödvändigt. Så nu när jag tagit flera steg tillbaka och jobbar mer för mig själv och pratar mindre så har hon heeelt upphört att prata med mig, undviker mig på raser/luncher osv. Jag förstår mig inte på människan och kan inte hjälpa att bli frustrerad över situationen. Vill nästan byta arbetsrum nu för det här suger ur min energi. Längtar efter att bara få jobba själv eller med mer vuxna själar.

   Låter som att du tagit på dig en roll som typ en vårdare snarare än kollega. Låter som att din kollega har stora problem och jag hade verkligen sett till att minimera mängden energi som hon får ta. Du är där för att sköta ditt jobb precis på samma premisser som henne. Ta ett steg tillbaka och försök flytta ditt fokus. Blir det outhärdligt så lyft det med chefen tycker jag! Låter ju helt orimligt.

    Nu när jag sätter ord på det så inser jag hur knäpp situationen är…vi ska alla ha årligt samtal med chefen snart. Jag får skylla på att jag inte trivs i mitt rum och hoppas på att jag blir flyttad känner mig samtidigt taskig.

     Du är absolut inte taskig. Många hade sagt ifrån för mindre. Stå upp för dig själv och kom ihåg att detta är din arbetsplats där du ska kunna utgöra ditt arbete på ett bra sätt utan distraktion och dräneras på energi!

   Men ta ett enskilt samtal med henne och rensa luften mellan er! Det här tysta dödläget mellan er kommer ju bara förpesta er bådas arbetsmiljö. Ta tjuren i hornen och ta ett ordentligt snack med henne. Funkar det inte så får du koppla in er chef.

    Jag brukar göra det i vanliga fall när det blir gnabb med kollegor men hon håller alltid med en fast hon egentligen inte känner så egentligen. Hon säger ja till allt fast hon inte ens hör vad du säger! Så tyvärr kommer man liksom ingenstans hon håller bara med en i all oändlighet så fortsätter beteendet.

   Känns som att du lägger allt för mycket energi, som inte är önskvärd från hennes håll. Varför är du så mån om hennes utveckling? Hon verkar onekligen nöjd över sin situation och har inget behov av att socialisera med sig eller avancera i karriären. Kanske en dålig rekrytering, men ta upp det med din chef i sådana fall om hennes beteende gör arbetandet lidande snarare än att du inte får den sociala stimulans du vill ha.

    Ja det är egentligen dumt av mig, vi jobbar på ett företag som går igenom en enorm utveckling så man måste hänga med i svängarna och kunna anpassa sig efter nya situationer. Jag är den som kommer med mest förlag så jag vill väl egentligen att alla ska vara om bord på skeppet och samtidigt säga om något är fel så att vi kan ändra på det! Blir svårt när en inte säger ett jota och surar i sin ensamhet.. det är väl mest det. Men det är ju inte mitt problem egentligen om någon inte tar sitt ansvar. Definitivt en svag sida hos mig som jag måste jobba bort

     Skit i henne. Du verkar ju vara toppen för företaget så engagerad som du är! Om hennes inställning gör det svårt för dig och/eller företaget att nå önskad utveckling så ta upp det med din chef. Lägg din tid på att Jobba hårt och komma med nya idéer istället.

      Tack, jag behövde få höra det 🙏

  För att undvika att hamna i ätstörnings-träsket som jag var i för många år sedan så undviker jag gym då jag inte vill lägga fokus på min kropp. Hur kan jag träna och hålla mig i form utan gym? Försöker göra yoga ibland då jag inte kan träna för hårt på grund av en kronisk sjukdom jag har men alla är så vältränade och jag är ingenting.

   Promenera är underskattat! Gå minst 10 k steg om dagen! Är mer fullkorn, fibrer och grönsaker och laga maten från grunden. Träna lite hemma genom youtube videos med din egen kroppsvikt. Du kommer långt på det till att börja med. Annars är tex dans en aktivitet som gör att man glömmer att man tränar men då måste man nog gilla det, för mig är det min värsta mardröm 😅

   Orientering

   Sent svar men mitt tips är att träna något där du hittar en ytterligare motivation och mål än att bli vältränad (och se bra ut, och därmed utsätta dig för ätstörningstriggers).
   Dans är mitt tips! Kan vara jobbigt med spegeln i början men när målet blir att det ska se synkat ut med de andra i gruppen så skiter man plötsligt i sitt eget utseende och fokuserar på rörelserna. Och tränar hårt! Dans som utmanar ens comfort zone brukar ha härlig och förlåtande stämning, och med endast kvinnor i gruppen kan man leka och testa en annan roll än vad man kanske ser sig själv som. Tex har jag dansat både dancehall och poledance fast jag är noll sexig i vanliga livet. Det fick mig att uppskatta min kropp mer.
   Ett annat tips om man vill undvika speglar är ridning. Fullt fokus på hästen och att skapa ett samspel med den. Ditt kropp blir ett verktyg och inte ett objekt. Dock dyrt och svårt att börja med om du bor i Sthlm pga långa köer och knappt några nybörjargrupper.
   Rugby är hårt, inkluderande och har noll tröskel för nybörjare. Du blir en del av ett lag och olika kroppar behövs för att nå målet tillsammans.

   Snälla, bortse från kommentaren om hur du ska äta. Man kan bara träna och skita i kosten helt! Man måste INTE ta med kost i ekvationen för att vara hälsosam och hållbar ❤️

    Men herregud vad dum jag är som inte läste noggrannare att du inte kan träna hårt! Blev så upprörd av kost-tipset att jag fick för mig att du ville träna hårt!
    Uppdatering: dans funkar ändå då man kan ta i så mycket man själv orkar, samma med ridning då det blir jobbigare ju högre nivå man rider på men rugbyn får vi nog stryka från listan.

     Jag menade verkligen inget illa. Man kan äta precis hur mycket som helst och vad som helst men bara mer av det jag nämnde för kroppen mår oftast bra av det. Om det var triggande ber jag om ursäkt, jag har själv haft ätstörningar och äter allt idag men bara mer av det för det ger så mycket mer energi till min kropp så att jag orkar med dagen och lite fysisk aktivitet på det.

   Åk till Rusta och köp lite vikter samt en sån där stor boll. Och en yogamatta.
   Sen letar du upp Heather Robertson på Youtube och kör hennes 12-veckors träningsprogram. Det är roligt och varierande. Det är 5 dagar i veckan, men var snäll mot dig själv och ta en paus om det känns för mycket. För mig tog det 26 veckor. Men jag märker att jag är så mycket starkare och så mycket mer peppad på att träna. Jag är inne på runda 2 nu och har som plan att klara den på 12 veckor.

  Ni som gjort ivf. Ändra ni er kost något?

   Slutat med koffein. Tar folsyra, coQ10 och d-vitamin. Försöker äta varierat och nyttigt.

   Nej! Gick bra ändå! 🙂

    Samma här, ändrade inget.

   Drog ner lite på kaffe och alkohol men inget övrigt. Och ja sen leva som gravid från insättning till testdag. Annars ändrade jag inget, men tog en del tillskott (läste it starts with the egg, mkt intressant!).

  Skulle vilja plugga till något (nytt). Typ en YH-utbildning på max 2 år. Vad pluggar ni andra?
  Jag har så otroligt splittrade intressen så ALLT är verkligen av intresse men det står helt still. Behöver lite inspiration känner jag 🙂

   Jag pluggar till medicinsk sekreterare, 2 år, är på termin 3 av 4 🙂

    Vad är förkraven för det? 🙂

    Har pluggat en kandidat i affärsjuridik och läser just nu juristprogrammet:)

     Gymnasiekompetens. Fortsätt med din juristutbildning om du tycker om pengar och vill ha några extra nollor i lönekuvertet är mitt tips. Lönen ligger lika lågt som hos en usk:a i regionen minus ob.

   Produktionstekniker 1 år på distans👌🏼

   Plugga till något yrke med bra lön

   Tsk

  Känns som att du lägger allt för mycket energi, som inte är önskvärd från hennes håll. Varför är du så mån om hennes utveckling? Hon verkar onekligen nöjd över sin situation och har inget behov av att socialisera med sig eller avancera i karriären. Kanske en dålig rekrytering, men ta upp det med din chef i sådana fall om hennes beteende gör arbetandet lidande snarare än att du inte får den sociala stimulans du vill ha.

   Svar till Becca där uppe

  Varför är det så många till och med kvinnor som verkligen inte tycker om Cissi Wallin? Vad har hon gjort egentligen? Anser många att hon är för feministisk?
  Är hon för bra som gör att kvinnohatet sprider sig så att kvinnor inte längre tycker att feminism och jämställdhet är viktigt längre? Asså helt ärligt, varför?

  Jag för försökt länge att ta reda på det men jag förstår inget, för det finns otroligt mycket information om just Cissi Wallin som jag inte riktigt kan sortera.
  Om ni vill hjälpa mig då vill jag verkligen få opartiska argument eller förklaringar om varför hon är så illa omtyckt. Om det är så att du som svarar inte tycker om henne kan du väll ändå vara saklig så jag kan få en rättvis bild på varför.

  Jag har egentligen inte någon jättebra koll på Cissi Wallin är så snälla ni behöver inte dum förklara mig om varför jag inte känner till henne. Tack

   Det har visat sig att hon ljugit och manipulerat gällande en mängd grejor. Hon har behandlat folk riktigt illa speciellt dem hon startade Gardet med. Behandlade även LD illa. Tror det finns inlägg här på BB om du söker på henne.

    LD är ju ett kapitel för sig och jag tror inte det var rök utan eld där.

     Anmälde hon LD till soc?

      Men vet vi att det inte fanns grund för anmälan då? Man är ju faktiskt skyldig att anmäla om man misstänker att något inte är helt som det ska för barn.

     2 väldigt speciella människor. Va något snack om att det fanns avundsjuka pga en brorsan fick mer pengar eller något men tror inte det var därför det skar sig, utan som nån skrev här, anmälan till soc.

      Fick och fick, Cissis man grundade företaget. Inte konstigt då om han fick mycket av vinsten. LD:s man är lillbrorsan och vad jag läst fick han vara med bara pga släktskapet.. Vid försäljningen fick han ändå en jättebra förmögenhet..

       Ja jag vet, säger bara vad folk sa va anledningen.

  Supernydumpad med hjärtesorg.

  Hur hur hur hur kommer jag över något som tog slut bara sådär, utan någon förvarning, vips tack och hej.. ?

   Du kommer över det för det gör man med tiden. ❤ Nya saker dyker upp i livet som tar över ens tid, energi, tankar och känslor. Lovar att du kommer se tillbaks på detta och känna det gick dig att växa och lärde dig något. Jag har vid minst 2 tillfällen varit så hjäertekrossad att jag trodde jag skulle bli fysiskt sjuk av det! Men det blev jag inte. Jag ser tillbaks och är glad jag fick uppleva sådana starka känslor. 🙂 Vi får aldrig veta allting om andra människor så försök acceptera mer än att älta och spekulera i varför… Kram

  Bloggbevakare! Jag behöver er hjälp. Jag håller på att fylla i en bebisbok och har fastnat på följande rubriker:
  *Populärt på tv och film
  *Saker det pratades om
  *Aktuell musik
  *Moderna ord eller uttryck
  Bebben är född i somras så det är den perioden som åsyftas. Jag har noll koll på vad som är/varit ”trendigt” så please help 😊

   – Netflix
   – Gängvåldet/klimatkrisen
   – Yasin
   – Seluta!

    Tack! 😊

   Google is your best friend, superenkelt att hitta ju

    Har självklart försökt googla själv utan större framgång

   TV/Film: Har dålig koll på det, nya Gossip Girl kanske? FreeBritney dokumentärer?
   Saker det pratades om: COVID/vaccin; FreeBritney; Jeff Bezos i rymden; Stefan Löfven avgår; talibaner tar över Afghanistan; ABBA gör comeback (näästan sommar)
   Musik: Ed Sheeran – Bad Habits; Olivia Rodrigo – good 4 u; Myra Granberg – Lose my mind;
   Ord/uttryck: Hot girl summer? haha

    Stort tack till dig 😊!