Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

491 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skulle vilja höra vilka era favorit doftljus är? Märke och vilken doft ? vill hitta nån god doft som man inte får huvudvärk av för det är så starkt men det får inte heller vara för svagt haha! Lagom ni vet ?

      Durance har väldigt angenäma doftljus. Min favorit heter miel ambre men tillverkas inte längre. Dock har de fler dofter som är hemtrevliga men inte för smelly, jag gillar inte heller doftljus som stinker upp hela huset.

      Vouluspa-Prosecco

      IKEAs äppledoft! ÄLSKAR ? Billiga dessutom. Deras vanilj är också goda, gillar inte vanilj annars ?

      Voluspa-Crisp champagne

      Voluspa Saijo persimon, frisk och fruktig

      Rituals Tangerine Tea
      Voluspa Prosecco

      WoodWick – cinnamon chai

      Rituals Green Cardamom!

      Rituals – Savage Garden, den absolut godaste jag doftat på!!! Hela hemmet luktar som en snygg fräsch kille

        Måste köpa!

      Woodwick vanilla bean! Älskar spraket!!

      Hinoki wood från muji ?

      Gillar verkligen Byredos Altar, men i min mening är det hutlöst dyrt och ren lyx som jag unnar mig mer sällan. Annars är Rituals Savage Garden bra om du ska ha i badrummet eftersom de doftar rent och fräscht men inte så starkt. Älskar dock mer ”murriga” dofter i doftljus till resten av lägenheten som doftar typ kashmir, lavendel och patchouli så jag kommer att följa detta spåret för att hitta en ny favorit.

        Hur doftar kashmir?

          Ull?

          Haha! Bra fråga. Kashmir är förmodligen inte ordet jag sökte, men typ som Narciso Rodriguez doft ”for her” och Moroccanoils hårolja förknippar jag alltid med kashmir även om det givetvis inte är så det doftar på riktigt. Vet inte vad jag ska säga. Myskigt, djupt men mjukt.

      Är egentligen inte så mycket för doftljus, men fick av mamma. Dock har jag ingen aning om varifrån det kommer, står tyvärr inte på heller. Men det är en beige glaslykta och i var det ett vitt ljus som också var väldigt mild men god doft.

      Yvelis utan tvekan! Handgjort+Svensk, riktigta kvalitetsljus som luktar helt underbart plus miljö/hälsovänliga iom tillverkade av rapsvax så det får bli mitt lilla tips <3

      Gillar rituals doftljus och doftstickor

    Hur länge före mens brukar ni märka av pms?

      Dagen innan, på den tiden jag hade pms. Den försvann när jag fick barn (försvann tillsammans med mensvärken) och har inte kommit tillbaka.

      Min pms blev värre efter att jag fick barn. Märker av den en vecka innan ungefär. Är värre vissa månader än andra, så jäkla jobbigt att må dåligt minst en vecka vare månad. Sen kommer ju mensen och då är man ju inte heller på topp

      Någon dag innan, ibland en vecka innan. Så olika. Samma med typ ont i brösten, vissa månader så kan jag knappt sova på mage, och andra månader kan jag typ jogga utav bh lol. Kroppen är märklig.

      En vecka innan. Suger, har pmds ? Först ägglossning som gör pissont (pga ENDOMETRIOS), sen PMDS som gör att hjärnan blir fucked. Sen kommer mensen. Tre veckors helvete ?

        Hur blir hjärnan fucked up? Jag har på senaste tid blivit en bitch rent ut sagt mot min man, svartsjukt, anklagar han för att flirta med andra osv trots att jag vet han inte gör det, kan det va detta jag har?

          Alltså min hjärna blir knäpp. Sa upp mig 4ggr på en arbetsplats (världens bästa chef som visste, så vi kunde likväl skratta åt det sen ?). Sen kan jag gråta, bli förbannad och skratta samtidigt. Och när jag inser att det är den veckan så är det som att jag kan hantera det. Men jag kan lätt trigga igång mig själv med sjuka tankar. Typ medvetet tänka på killen jag fick känslor för som dumpade mig på ett fult sätt. Men har gjort en lista med saker jag ska göra vid pmds så brukar det gå ok ?

            Åh min hjärna är samma! Coolt att kunna skrika, skratta och gråta samtidigt! ?

              Sjukt jobbigt i stunden, men kan ändå skratta åt det samtidigt ? Det är verkligen sjukt ?

            Herregud vad oprofessionellt. Inte konstigt att kvinnor tjänar mindre

              ??? Skojar du med mig? PMDS suger och är inget påhitt. Det finns inte jättemycket hjälp att få heller för den delen, vidrigaste kommentaren på länge.

                Tack ??❤️

              Du vet ju inte anledningarna bakom? PMDS är ett riktigt helvete.

      Direkt efter ägglossning och fram till mensens första droppe ? Sen vid mens har jag en influensa liknande känsla och känner mig ynklig ? Sen ägglossning igen, ont som fan men en väldigt skön känsla i kroppen då jag känner mig snygg och bäst ? Sen pms och allt börjar om igen…

      Någon som provat kosttillskottet ”Elexir WoHo!” fick upp ögonen för den efter att Therese tipsade, funkar den mot pms?

      Typ tio dagar innan.

      Min pms kommer två veckor före mens och håller i sej ca en vecka. Blir sjukt arg, irriterad, och allmänt jävlig i humöret då. Sen veckan före mens är jag bara sjukt hungrig/sötsugen men inga humörsvängningar ?

        Bottenlös hunger? Jag känner mig bottenlös den där sista veckan =O. Äter och äter och äter…helt galet faktiskt.
        Sen kommer mensen och allt är normalt igen…

        Exakt samma här! Men även humör veckan innan då. Har du eller någon annan här med liknande gått till läkare och/eller provat ”medicinera”? Funderar starkt på att kolla upp. ?
        Skulle ju vara skönt att slippa hata allt halva månaderna.

          Jag medicinerar! Skulle inte ha överlevt utan piller en vecka i månaden!

            Orkar du skriva kortfattat hur det gick till från att du sökte ”hjälp” tills du fick utskrivet?
            Vad äter du och är det vid behov du tar dem?

              Äter Escitalopram under 1 vecka/månad. Jag ringde vårdcentralen, fick en tid inom två veckor, träffade läkare och gick därifrån med ett recept. Ganska enkelt och hade jag vetat att det var så enkelt hade jag ringt tidigare! Fick sjuka biverkningar i börjar; illamående deluxe! Men för varje månad blev det mindre och mindre och nu känner jag inget alls. Nu kanske inte just escitalopram hjälper för alla, men jag fick livet tillbaka!

                Tack?

      Direkt efter ÄL får jag ömma bröst som varar i 14-17 dagar (tills mensen kommer. Humörsvängningar märker jag av ca 3-5 dagar innan mens.

      Hm… typ 3 veckor så direkt efter mensen är slut börjar helvetet om.. kul…

      Både mens och pms borta sedan covid-vaccinering…

        Är det sant? Vad konstigt..

        Jag önskade att jag skulle få någon sån biverkning

        På riktigt- rapportera till läkemedelsverket. Klart det kan bero på något helt annat som inte har med vaccineringen att göra men alla biverkningar är inte kända ännu. Du behöver inte känna dig dum, allt man tror eller misstänker är biverkningar ska rapporteras in.

          Jag har problem med ENORMA menssmärtor och alldeles för länge mens efter vaccinering.
          2 sprutor Pfizer. Helt sjukt.
          Jag har knappt haft molande värk tidigare och haft mens förr i ca 4 dagar.
          Efter vaccineringen håller jag på att dö av smärta och har mens i 10 dagar. Jag kan knappt jobba…? Äter smärtstillande i mängder i flera dagar. Hemskt!
          39 år!

            Snälla anmäl detta! Jag hoppas innerligt att detta är en biverkning som går över för dig ??

            Men är det säkert att det är vaccineringen? Om det är sådana mensrubbningar låter det som något du borde kolla upp❤️

        Första sprutan Pfeizer så fick jag molvärk och ont i äggstockarna ett par veckor. Kände inget efter andra sprutan. Men anmälde de första symptomen.

        Min mens är typ borta, men min pms väldigt mycket värre! Har hormonspiral sen 2 år tillbaka så kan va den som tog bort mensen med, men lägligt i samband med vaccinationen.. ??‍♀️

          Vill inte skrämma någon nu och vill poängtera att det inte är klarlagt att det har med vaccinet att göra. Min vän har inte haft mens sen sprutorna (regelbunden innan) och är med i en studie vid ett av de stora universitetssjukhusen nu för eventuell koppling. Så snälla rapportera! Det är viktigt för alla att det uppmärksammas.
          Själv har jag upplevt 0 förändring.

      Kort efter ägglossningen blir jag idiot fram till mensen ungefär. Då är jag hyfsat stabil två veckor, sen så börjar det om igen ?

      Två veckor och värst var tredje månad.

      7-10 dagar innan. Brukar börja med en ledsen känsla och ett löjligt sug efter choklad. Nu på ålderns höst så känner jag av pms ibland 2 dagar in på själva mensveckan. Kan nog vara förklimakteriet för mig också…är 48

      En eller två dagar innan. Det är dock inte alltid jag får det utan kanske egentligen ca en gång i kvartalet och då blir jag så jäkla ynklig och känner mig ensam och vill bara ha en trygg famn att krypa upp i. Så kan jag typ gråta för att jag är forever alone och sitter och vänsterswipar på tinder och förvärrar min forever alone-känsla.?‍♀️

      30 dagar.

      Typ en vecka. Känner liksom att kroppen gör sig redo. Män blir vandrande penisar, kan inte ens se reklamen för Cancerfonden, blir typ extremt känslig och lättirriterad på min sambo.

    Dagens cringe går till Kenza ”min vän Kanye”
    Tur att internet finns och aldrig glömmer.

    https://twitter.com/EmiliaRengifo/status/1450751277625917444

      Varför cringe?

        Varför cringe? För att hon skriver som att dom är polare och att Kanye West hämtar inspiration från hennes ”egen design” Jofama By Kenza (dööör).

        Och på sättet allt är skrivet, ”sedan hoppade vi in i bilarna”

          Men, kom igen. Till hennes försvar, hon var ganska ung och förmodligen ”starstrucked”, något som många skulle bli. Tycker nog att en del härinne är väl starka i sitt dömande av influencer och praktiskt taget letar fel att hacka på. Tyvärr är Camilla inte sen att haka på.

      Ser att det var så de markerade 10-årsdagen för 9/11…

      Humble brag i sitt esse

      hahahha

    Inåtväxta hårstrån!
    Snälla, kan inte någon snäll och kunnig hjälpa mig.
    Jag har ett gäng inåtväxta hårstrån på halsen.
    Detta kommer från att för ett antal år sedan ha plockat frenetiskt med pincett då jag har en del mörka och grova hår på halsen. Skapade små sår och så växte ju nya hår ut i det. Jag är numera bra på att använda pincett och försöker inte heller plocka en halv millimeter. Men har ju hamnat i en ond spiral och får inte bort de inåtväxta, och för att plocka det så ser det ju lite sårigt ut efter dessutom. Hjälp!

        Tack! Vet dock inte hur det ska hjälpa så att håren innqn fortsätter vara inåtväxta?
        Jag får liksom inte sår när jag plockar men det blkr rött och irriterat

          Är det rött och irriterat så är det inflammerat. Tvätta med klorhexidin och ta på antiseptisk kräm.

            Ja ok. Det baraxkänns inte som att det ska lösa hela problemet med inåtväxande hår. Men det gör det kanske? Har du haft liknande problem/erfarenhet?

              Japp exakt så fast inte just på halsen. Det hjälper att hålla rent och plocka bort de inåtväxta håren.

                Jag provar den då. Billigt och enkelt! Tack

          Kn du inte vara klämma dem? Som finnar?
          Det för jag på benen, skitäckligt.

      Eller prova cerave BHA kräm

      Nu är jag sen till festen här men hoppas du kommer in och läser ändå. Jag har haft foliculit på benen, det är vad det kallas när man får återkommande innåväxta hårstrån. För mig hjälpte det att sluta noppa och raka istället, syror mildrar också förekomsten. Men det som har gjort susen för mig är hårborttagning med laser. Tycker verkligen att du ska göra det, om det enbart är halsen så blir det inte så farligt dyrt. Inom ett halvår kan problemet vara borta för dig så tycker att du ska överväga att gå till en salong och låta dom titta på det ? mina ben är nu fria från innåtväxta hårstrån och jag är så tacksam.. hade tidigare ärr från att ha plockat så ut så mkt innåtväxta strån men till och men ärren är så gott som borta nu!

    Dansar naken med ett palmträd av plast. Framför en publik!

      All makt åt Timo. <3

        ❤❤❤

    Fan vad osköna ni hälso- och träningsbesatta är. Tänker på er som skriver elaka kommentarer bara för att någon äter sötsaker på helgen? Varför bryr ni er om vad andra äter ens?

      Precis. Och alla tjatar om att man ska vara allmänt smal bara, till vilket pris som helst. På 80talet kanske, men nu är det väl inte ens såna ideal längre. Att man bara ska vara smal. Haha.

        Smal är ute, nu ska man vara thicc

          Bara rumpa och bröst, inga feta magar och lår och armar

      Det var mig de svara, eller jag tror att det var bara samma person. Kan vara ärlig och säga att jag blev triggad och lite upprörd, vet att det är töntigt och speciellt bli provocerad av trolls. men jag har kämpat med min fetma. (har inte det längre). unnar mig på lördagar för att jag tycker att det blir en bra balans under veckan när man har tränat osv. Men så ska man få kommentarer att man ska söka hjälp, man är ”låångt ifrån hälsosam”

        Skit i idioterna. Det är viktigt att tillåta sig att äta det man vill ibland, det gör gott för psyket och välmåendet. Hälsa är så mycket mer än vikt, men alla har inte fattat det än.

          Att unna sig på helger kan vara olika saker varje gång. man äter inte godis och tårta varje helg. Jag äter choklad varje helg absolut men det kan variera från mörk choklad ibland, till naturgodis osv.

          Men ni som svara mig i förra inlägget så vill jag be om ursäkt, för att jag skrev idiot och håll käften till er. sorry haha

            Haha jo jag äter godis och sötsaker varje helg, ibland i veckan med. Jag är dock smal så ingen kräver att jag slutar med det.

    Hur mår ni idag? ?

      Haft en sån otroligt dålig dag. Ska ta en dusch och kolla bonde söker fru, sen hoppas jag på att imorgon blir en bättre dag ? hur mår du?

      Har sån ångest för har nytt jobb och rädd att jag inte levererar som det förväntas av mig.. känner sånt press.

        Det kommer gå bra! Och skulle det mot förmodan inte göra det efter ett tag så är inte det hela världen heller. Jag kände också sådär de första 3 månaderna på mitt sista jobb, sen så släppte det.

        Alla fattar att du som ny inte kan leverera max med en gång. Se det som din tid att lära känna arbetsplatsen. Tänk också att du inte ska behöva vara osäker, arbetsgivaren (chefen) ska hjälpa dig med att ha en tydlighet kring vad du ska göra/inte göra, kvalitet/kvantitet osv. Du kan också säga till chefen att du gärna vill ha mycket feedback i början kring det du gör, kan vara läskigt men hjälper alla i längden

      Trots förkylning (ingen covid ?) och en lite strulig endometrios så mår jag ändå jävligt bra! ? Hur mår du själv? ?

      Super! Fått massa ensamtid med kollegan som jag är hemligt kär i ?❤️

        Berätta mer, hallåååå?

          Åh missade det här! Men finns väl inte så mkt att berätta egentligen… Inget hände liksom. Men vi skulle utföra en uppgift tillsammans, borta från de andra. Massa tid för att snacka och skämta, vi har likadan humor och åsikter om vissa andra vi jobbar med. Svårt att koncentrera sig ibland dock, känner mig som en tonåring haha! Han har så fina ögon, leende, skratt och röst ?

            Mys! Finns det något i luften?? bästa som finns när man hamnar i såna situationer!

              Ja förutom att det aldrig kan hända nåt mellan oss, så det är bitterljuvt.
              Ingen aning, finns från min sida.. Hur vet man det liksom?

                Nej men, varför inte det??

                Jag tycker sånt märks i alla fall, lite flirtig jargong, laddad stämning i luften, mycket ögonkontakt mm☺

                  Jag är sämst på att märka sånt ? Svårt att veta om jargongen är sån eller bara som kompisar…
                  Han är upptagen. Därför skulle jag inte ens försöka nåt. Men njuter ändå av bara sällskapet.

      Inte hundra alltså. Humörsvängningar pga kommande mens, tillbaks på jobbet efter att ha varit sjuk elva dagar och ångest pga olika issues med anställda.
      Men! Min sambo satte ihop nya möbler under kvällen som blev toppenbra och vi åt baconpannkakor till middag så dagen slutade i alla fall bättre!

      Orkeslös och grinig, tror det är mitt nya normala 🙂

      Inte kanon men bättre än igår. Att en enda jävla människa (läs: kille) kan påverka en så mycket. Igår var jag ledsen, besviken, hatade mig själv och hatade honom. Idag är jag förbannad. På honom. Hatar inte mig själv idag, jag är ändå rätt bra.
      Det är tur att vi inte har hörts Idag för jag hade inte kunnat tygla mitt humör. Det känns dock bättre efter att jag bröt av de fina färska blommorna han gav mig i förrgår.

      Bortsett från detta mår jag väl egentligen bra. Tror jag har en trevlig helg framför mig och kan fokusera på den och inte den idioten jag känner mer än jag borde för.

        Vad har han gjort?

          Han existerar.

          Skämt åsido. Egentligen inget allvarligt, dåligt beteende bara men det känns för privat för att gå in närmare på.?

    Nån som kommer ihåg hon Annika som knivmicke va tillsammans med? Hon som skaffade fula ansiktstatueringar under hans inflytande? Undra om hon är lika nöjd idag med tatueringarna

      Fyfan stackara tjej. Värst var kvisten i pannan.

      Fråga henne: @anastacialandmarkgarbo

        Hon är…vampyr?

          Hon verkar ha tappat det helt.

      Det var lite Anna Book-vibbar på henne en stund när hon hävdade att det var på grund av ansiktstatueringarna som hon inte fick några stora roller – trots att hon faktiskt praktiserat på teater!

      Såg ut som att hon gjort fler ansiktstatuering så helt missnöjd med gaddar i fejjan lär hon ju inte va.

        Alla tre gjordes samtidigt. Hon skulle göra hjärtat under ögat, Micke fick feeling på fler tatueringar i ansiktet och hon gick med på det där i stunden av nån anledning.

      Nu var jag tvungen att gå in och titta på henne. Orkar inte säga varken bu eller bä om tatueringarna och stilen, men jävlar vad fin! Vilket drömmigt jädra ansikte. Genuint snygg i ansiktet. Hade inte tatuerat över det med kvistar om jag var hon, men luften är ju fri.

        Hon har väl inte tatuerat över det med något? Ser ju ut som de gjort sen Knivmicke vandaliserade henne. Eller har jag missat något??

          hon menar hade inte tatuerat över det fina ansiktet!

            Såklart! Haha sorry

      Undra hur det går för Micke idag?

        Han tatuerar i Göteborg och har nån stackars yngre tjej men slidar in i andra brudars DM lite då och då. Så de är samma gamla vanliga?

    Ni som genomgått IVF. Hur ser processen ut? Hur lång tid från start av behandling till insättning av embryo är det? ❤️

      Beror på om man får göra det som kallas långa eller korta protokollet. Vid korta protokollet börjar du med sprutor dag 1 på mensen och tar ut äggen dag 12-18 typ. Sätter tillbaka embryo dag 2-5 kanske. Vid långa protokollet använder du en nässpray ca 2 veckor före du börjar med sprutor.

        Ah okej! Tack ?? Jag ska göra det ensamstående med donator, men själva processen är ju likadan. Hur ont gör äggplocket? ? Har du erfarenhet med nässprayen? Jag har varit nedsatt i kemiskt klimakterie med Enanton tidigare. Så vet hur nässprayen funkar, och vet vilket helvete man hamnar i ? En rejäl karusell.

        Men så värt det ??

          Nej, ska börja med den på söndag ? gjort två korta protokoll bara. Äggplocket är inte det bästa jag varit med om, men man får morfin så man klarar sig igenom det. Lycka till! ?

            Åh okej! Tack snälla ?? och lycka till själv!! ?❤️

      Hej! Har gjort IVF i Stockholm och från att vi skrev in oss på kliniken till att vi satte in embryo var ca 1,5 mån. Snabbare kan det nog i princip inte gå eftersom allt styrs av din cykel.

        Ah okej då förstår jag! Har stått i kö som ensamstående i två år ? Och äntligen är det min tur snart! Får reda på mer imorgon när kliniken ringer.

        Tänkte mest från första spruta/tablett/nässpray – hur lång tid det är mellan allt ??

          Lycka till! ?

            TACK ?❤️ är sååå spänd!! Haha nervös ?

          Grattis!!! Det tog ca två månader för oss att få remissen godkänd (samboförhållande) men har förstått att detta varierar beroende på livssituation, region, andra omständigheter osv.
          Min behandling var endast sprutor i 1,5-2v. Jag är väldigt spruträdd så att ta sprutorna och att sätta infarten inför äggplocket var det värsta i min behandlingsupplevelse haha.. Fick inga biverkningar av hormonerna, blev dock överstimulerad så kunde inte sätta in ett färskt embryo utan fick vänta en cykel och sätta in ett fryst. Äggplocket gick jättebra, det är ingenting att oroa sig för enligt mig och jag skulle kunna göra om det utan problem! Be dom fylla på med smärtstillande så fort du börjar känna den minsta smärta. Lycka till!!!

            TACK ?❤️ Jaa, dels kom den här pandemin i vägen (personal flyttades till covidavd.) sen fanns inga donatorer ? Men nu rullar det på! Imorgon får jag veta NÄR ?

            Jag har endometrios, och hormoner blir jag knäpp på ? Plus min mage är inflammerad och irriterad. Är beredd på det värsta, men känner att jag gladeligen gör det om jag får mitt efterlängtade barn ?❤️ Är så jäkla taggad och redo! Blev godkänd som mamma (psykosocial) för ett år sen, så har bara längtat och väntat ?❤️B

            Shit nu blev jag ännu mer taggad! Haha ?

      Rekommenderar IVFpodden och facebookgruppen IVF Sverige. Själva sprutperioden är ca två veckor (om man gör kort protokoll, det är vanligast), man börjar i regel dag 2-3 i menscykeln. Sen görs insättning vanligtvis två eller fem dagar efter äggplocket, men ibland måste man vänta en cykel eller två efter äggplock.

      Lycka till ❤️

        Åh tack snälla! Jag får dock panik på grupper, samt jag ska göra detta som ensamstående ? Finns även för ensamstående, men jag klarar inte riktigt av såna grupper, blir så stressad. Tänkte mest kolla läget om nån visste på ett ungefär här ☺️??

          Fattar helt. Men IVFpodden är super, det är en läkare och en sjuksköterska som driver den så de förklarar medicinskt hur allt fungerar 🙂 Framförallt avsnitten i början är bra för att få lite överblick över processen.

            Tack, ska ge den en chans ??☺️☺️☺️

      Cam cam du kanske borde hålla i en IVF-tråd en gång i veckan eller nått? Det verkar vara det nya svarta.

        Men! Varför skriva det i min tråd? Så onödigt att sprida negativitet. Scrolla bara vidare istället

          Absolut, men det finns tre IVF-trådar på varje ÖS.

            Orka. Läs vidare bara. Ös är för alla ämnen.

              Ja, och det är samma frågor och samma svar.

                Och?

                Och nu bajsnödiga finns överallt. Vore skönt att slippa er ?

    Vad hände med den där anmälan som blondinbellas mamma gjorde över någon intervju där Isabella typ ljög om sin barndom enligt mamman?

      Intervjun fälldes av Granskningsnämnden.

        Där ser man! Tack för svar

        Vad hände efter det? Alltså, vad leder en fällning till?

          Intervjuaren får tänka igenom hur den gör sina reportage till nästa gång men i övrigt händer inget. Det är ju inte Bella som fälls eller är skyldig till något utan de som gjort programmet.

    Handen på hjärtat. Skickar förskolepedagoger hem barn som de tycker är jobbiga och påstår att de är sjuka?

      Verkligen inte, dummaste jag hört ?
      Mvh förskollärare

      Påstå utan symtom är väl rätt svårt? Iallafall svårt att sätta i system tänker jag! Har du en jobbig unge? ?

        Haha alltså ja min unge är faktiskt ganska jobbig, väldigt bestämd och är som en virvelvind hela dagarna. Fattar att man inte pallar med honom ? jag tycker deras argument är ganska luddiga typ ”han känns lite trött”. Ja men är man inte det vissa dagar?

          Exakt! En gång ringde fsk upp och bad mig hämta ”för han inte betedde sig so. Sig själv”. (?????) inte fan kan man argumentera med de på telefon så såklsrt hämtar man. .. det var inget fel på honom sen heller :):)

          Jo. Men då ska barnen inte vara i våra miljöer. Kan vara tecken på sjukdom, kanske är barnet för trött för att vara på förskolan? Det är ingen lugn hemmiljö, är barnet så trött att de ringer hem så behöver barnet förmodligen vila ?

            Jag kommer ihåg att jag somna överallt på dagis, i gungan och i sandlådan och sov nästan alltid längst när man sov middag (blev indragen i ett annat rum haha) men det kanske har förändrats nu för tiden man kanske inte sover middag.

      Hahahah va

      Klart man inte gör det. Lär ju bara bli pinsamt när föräldern kommer och det inte finns minsta symtom ? och knappast något man kan sätta i system

      Absolut inte! Hur kan man ens tro det?

      /förskollärare

      Jo, det händer. Kanske inte för att ett barn ofta ”är jobbigt” men vissa LETAR symptom och ringer hem för diffusa saker. För en förälder är det ju svårt att argumentera emot det.

      Ska dock säga att det är betydligt vanligare med motsatsen, att föräldrar argumenterar för att barnet inte är hängigt eller sjukt. Ofta är det alltid feber som ska vara den magiska måttstocken. Men feber är ju kroppens sätt att bekämpa det som redan finns i kroppen – och detta märks ju oftast innan själva febern kommer. Som förälder behöver man förstå att det är stor skillnad på att vara vaken i sin hemmiljö och att orka hänga med i förskolemiljön där det också är många andra barn (som ju också kan vara hängiga eller ”ha en dålig dag”).

      Nej, det har jag aldrig varit med om. Jobbat på flera förskolor.
      Vad får dig att tro det?

      Nej. Det är ju svårt att plantera symptom? Eller hur gör man då tänker du? Men vissa verkar ju inte fatta det här med att synptomfri betyder just det. Det är noll tolerans de första sju dagarna. Och vi har absolut ringt hem barn som varit för trötta och inte sig själv. Ett barn som vanligtvis är väldigt aktivt och glad men som en dag bara vill sitta i knät, ser trött ut, inte kommer igång med något, är mer ledsen tex. Sånt har vi ringt hem för både en och två gånger. Ibland är det inget utan det räcker med att få komma hem och tanka upp sig lite, och ibland är det sjukdom på gång. Oavsett så ska barnen ha det bra och orka med verksamheten, det är ingen förvaring. Ska inte vara i alla fall.

    Är det någon som har/har haft OCD och/eller GAD och som lyckats bli fri från det? Hur gjorde ni?

      Fri och fri… hyfsat symptom-fri tack vare 150 mg Sertralin per dag.

        Ok… Är det den enda behandling du har provat? Tycker själv inte att medicin känns så hållbart i längden ?

          Varför skulle det inte vara hållbart?

          Jag var så inställd på att bli medicinfri att det i sig skapade mer ångest och problem. När jag insåg att det utifrån min situation visst är hållbart med medicin blev allt mycket bättre.

          GAD och OCD yttrar sig självklart på olika sätt för alla, men det är lätt att glömma att man i Sverige får diagnoser först när symptomen blir ett hinder i ens vardagliga liv. Självklart kan det funka att gå i KBT, DBT eller liknande – men egentligen handlar det ju om att man har en livssituation som inte är hållbar i längden. Alla passar inte in i samhällsmallen för vilket tempo man förväntas leva livet i samt vad livet ska ”producera” för att det ska vara ett bra liv.

            Nja jag håller nog inte med. Medicin behandlar ju bara för stunden, så fort man slutar med dem så kommer ju symtomen tillbaka. Och GAD och andra ångestdiagnoser kan man ju få oavsett livssituation. Och det är klart att en diagnos kommer först när det blir ett problem i vardagen, det är ju liksom hela definitionen på en diagnos.

              Att din kropp inte tillverkar tillräckligt mycket Serotonin och/eller att synapser (kopplingarna) för signalsubstanser osv kräver oftast medicinering. På samma sätt som att folk med sköldkörtelproblem måste äta Levaxin, till exempel.

              Du kan inte KBT:a dig till en högre Serotonin-produktion. Däremot kan KBT hjälpa dig att ställa om livet efter att du fått en diagnos. Exempelvis gå ner i arbetstid, byta yrke, få bättre rutiner och bli motiverad till att äta och träna bättre. Då blir inte kroppens brister lika tydliga eftersom kroppens förutsättningar för att kompensera förbättras. Samma typ av livsstilsförändringar sägs kunna förbättra sköldkörtelproblem och minska behovet av medicin med.

              Vi landar dock ändå i det jag presenterade i min första kommentar:

              Antingen så accepterar man att man behöver medicin, eller så får man göra stora förändringar i sitt liv och upprätthålla dem för att inte återfå symptom.

                Och ett tips till dig är att läsa lite om psykoterapi (särskilt metakognitiv terapi), för du har en ganska förenklad och snäv syn på det hela.

                  Kan förstå att mitt perspektiv upplevs som snävt. Det tar jag absolut till mig och ska läsa in mig mer på metakognitiv terapi.

                  Däremot vill jag lyfta det faktum att jag levt med diagnos och kontakt med psykiatrin i drygt 10 år. Har självklart efterfrågat all sorts hjälp/stöd som gått att få och inte en enda gång har ovannämnda terapiform erbjudits varken söder/norr om Stockholm. Psykiatrivården är pressad, har hög personalomsättning, långa köer och besparingskrav.

                  Det är inte rimligt när man är sjuk att man ska behöva vara frisk så att man orkar kämpa och tjata till sig vård. Gör man det trots allt alternativt har stöd från exempelvis familj så uppstår ofta andra hinder pga psykiatrins situation.

        Samma här!
        100mg setralin och relativt ok i jämförelse med innan.
        Är så tacksam över att jag började medicinera.

      Fri vet jag inte – har det tagit 30 år att bygga upp så ska man nog inte räkna med att man kan ändra det i en handvändning. Däremot funkade KBT väldigt bra för mig, fick hjälp genom Mindler och har nu en drös verktyg att ta till när jag känner att oron börjar bli orimlig. Tycker ändå att livet är lite lättare, även om jag såklart mår dåligt av min GAD ibland 🙂 värt att pröva!

      Vad jag vet så ska psykoterapi ha bra resultat på gad. På ocd vet jag inte men gissar samma där- särskilt kbt. Som folk skriver kan det kombineras med anti depressiva.

      Inte fri men jag har lärt mig leva med det mycket mer. Jag hade mycket ångest kring att jag förväntades vara icke-ängslig, fast jag ju var hundra procent tvärtom. Och nu har jag mycket lättare för att säga till folk att jag faktiskt är ängslig, säga att jag inte orkar prata om hemskheter idag för jag så oroligt lagd osv. Så på så sätt är jag mer fri, att jag förstår mig själv mer och kan stå för det.

      Jag har testat både medicinering och terapi. Personligen gillar jag inte att ta medicin så har så långt det går tagit andra behandlingsmetoder. Gick en renodlad KBT som inte funkade för mig. Sen gick jag en KBT och DBT behandling som funkade bra för mig. Såklart jobbigt att gå igenom behandlingen men mina besvär med OCD + GAD blev mycket bättre. Det här är ju självklart individuellt och det som funkar för en person kanske inte funkar för en annan, men kan tipsa om boken ”Känslor som kraft eller hinder” som är KBT+DBT bok. Kanske kan den vara till hjälp, hoppas det! Kram

      I slutändan- det spelar inte så stor roll varför det funkar när/om det funkar 🙂 Huvudsaken är att det funkar!

      Åt sertralin i 14år, kände till slut att ”ska det behöva vara såhär?”. Slutade med medicinen, mådde skit ett tag, började gå hos en psykoterapeut. Nu, ca ett år senare, mår jag så mycket bättre. Klart jag har svackor ibland, men nu har jag de rätta verktygen för att inte stanna i svackorna för länge.

      Så för min del handlade det om att hitta rätt person som kunde hjälpa mig, rätt behandlingsform. Har säkert haft kontakt med över 10 pers genom åren , men inte förrän jag började gå till en privat blev jag hjälpt. Det har kostat mycket, men det är den bästa investeringen jag gjort.

      OCD/BDD här, och fri det blir man väl aldrig. Intensiv KBT-terapi med exponeringsövningar var absolut mest effektivt för mig. Just den behandlingen var 6 månader. Det som också hjälpt är att utsätta sig för det ändå på egen hand. Man tror inte det men det hjälper. Och börja SMÅTT! Verkligen baby steps. När jag bodde i USA fick jag cannabis mot OCD och det är absolut bästa medicinen. Lycka till och stay strong ❤️

    Vad gör man åt en snart treåring som vägrar sova på kvällen?

      Funderar över rutiner. Många gör misstaget att inte låta barn sova på förskolan, när det i själva verket kan ge motsatt effekt pga övertrötthet.

      Försök hitta en mysig rutin som barnet själv uppskattar för att slappna av. Det kan vara alltifrån sagostund, ljudbok, att prata uttömmande om dagen eller liknande.

        Hon går inte på förskola och har testat hoppa över sovstund/ en power nap/sova tills hon vaknar.
        Har samma rutiner sen hon varit bebis, går även och lägger sig samma tid varje dag.
        Tack snälla för tips!

          Låter som att ni har bra förutsättningar för att få det att funka igen. Förhoppningsvis är det bara en fas som går över.

          Men, om hon inte går på förskola (antar att du är hemma med henne?) – prova att ”förskjuta” dygnet lite? Hennes inre klocka kanske skiljer sig från den industriella samhällsnormen med 8-8-8 vad gäller sova-jobba-fritid. Har du möjligheten att låta henne vara vaken lite senare eller att låta henne sova en längre stund dagtid så testa.

            Ska absolut testa! Hon sover oftast 10-11 timmar normalt sätt. Lägger sig 20 och vaknar 7ish.
            Återigen, tack!

              Är det inte ganska normalt för en 3-åring då? ☺️

                Jag hoppas det! Har aldrig haft en treåring innan så är lite ny på det här ?

                  Enligt 1177 såg det normalt ut! Mitt barn är ”bara” 2. När hon inte vill sova får hon vara uppe med oss ett tag till, jag pallar verkligen inte evighetsnattningar. Men då gör vi bara ”tråkiga” saker, typ kollar på tv men inga barnprogram, ingen lek, bara tar det lugnt så att hon kan komma ner i varv.

              Det låter ju helt normalt, gå och lägg henne senare bara så blir själva nattningen inte så lång.

                Ja, alltså det är ju en grej som jag testat också och ibland fungerar det MEN hon blir så grinig dagen efter pga för lite sömn och kan ibland vakna typ 5. Vilket jag tycker är ganska osoft om hon somnar sen gick vaknar tidigt liksom.

          Hur ser nattningen ut?
          Kanske lägga dig tillsammans med henne en stund? Samsova? Kanske inte så kul men kanske behöver hon ha tryggheten och närheten och vill inte ligga själv?

            Nu ser jag att hon inte går pp förskola; kanske finns där ett småsyskon? Då kan det ju va svårt att ägna sig helt åt treåringen och lägga sig samtidigt. Om ni kan ta var sitt barn aå prova.

            Läggning brukar vara pyjamas, bortsta tänderna, kissa och sen till sängen, där berättar jag godnatt saga om vad vi gjort under dagen och sen berättar hon för mig. Pratar lite om dagen och vad vi ska göra imorgon, den brukar hon vända sig och somna, men inte längre.

            Vi samsover och jag lägger henne och lillasyster samtidig, men hon vill springa ut hela tiden vilket förstör läggningen för den lilla också. Och springer hon inte ut så gör hon yoga, sjunger, försöker väcka lillasyster osv.
            Hon vill inte sova med sin pappa för det är jag som alltid har lagt henne och jag lägger ändå den lilla.

              Låter riktigt jobbigt faktiskt. Men tror eu att det kan handla om småsyskonet?
              Att hon vill ha dig för sig själv?
              Kan pappa ta lillasyster eller ammas hon till sömns? Kan ni ta vart annst barn varannan dag? Bara helt enkelt prova om det kanske kan funka bättre om hon får ha mamma eller pappa för sig själv. Även om hon inte vill sova med pappa så kanske det ändå är så att hqn behöver va lite mer delaktig och kunna ta nattningar? Annars behöver du ju fortsätta natta två barn själv alla nätter.
              Jag tog själv alla nätter frqm till att mitt barn va 1,5 så det är inte så att jag kommer med rådet av princip. Utan mer utifrån att det där låter faktiskt rätt jobbigt för dig att ensam hantera.

                Lillasyster ammas så det är svårt just nu.
                Jag kanske ska först testa att lägg lillasyster och sen lägga henne och ägna all tid åt henne liksom? Så hon får ligga o kramas eller vad hon vill utan att tänka på syrran.
                Ska försöka få henne att läggas av pappa också men eftersom vi alla sover i samma säng just nu blir det lite klurigt.

                Tack snälla för bra tips!

              Har ett tips som bvc gav mig till min treåring:
              Ta varannan nattning. Oavsett. Barnet kan behöva få båda sina föräldrar även om den ber om ena tydligen. Mitt barn ber alltid om pappan för nattning men vi har börjat att vi kör varannan och sagt till barnet att nu är det såhär ☺️ Går ju prova? Ena nattar den lilla, den andre den stora och så byter ni?

              Eventuellt att du delar upp nattningen så hon får all uppmärksamhet när det är hennes tur. Det kan vara jobbigt att dela på sin mamma nämligen!

                Ett annat tips är att låta henne få en egen säng (om det går)! Även om den ställs bredvid er säng så kan det vara en lösning. Vi kör vi vuxna i vår säng, lillasyskonet i bedside crib och stora barnet i egen säng bredvid vår säng ☺️ Så varsitt barn på varsin sida liksom

    Less

    Vad vet vi om Mathias Guss? Han är vansinnigt snygg!

      Jag hejade på han och Woody ?

        Vänta vaddå? Har han varit med i något? ?? jag har ingen koll mer än att han dyker upp i mitt sökflöde på Instagram titt som tätt

        Han ser ut som en skandinavisk version av Samir Badran, haha.

      Träffat han personligen och fick ingen bra känsla av den karln alltså ? Var några år sen och mycket kan ju ha ändrats? Men han kändes lite bossig och inte så mycket hjärta? Kan ha fel.. Sjukt snygg är han iaf! Det ska han ha! ?

      Tyckte han hade så fruktansvärt tråkig personlighet i Love island.

      Trött på heltatuerade Love Island-snubbar. Ser ingen skillnad på dem.

    Jag har en 6 årig flicka som till och från besväras av hård mage. Nu när hon börjat skolan kommer problemen smygande och ibland med jämna mellanrum får hon paniktankar av att hon mår illa och behöver kräkas, vilket hon inte gör men tänker att det känns så för henne om magen börjar köra. Detta började när hon va 4-5 år och det råkade komma lite löst bajs i trosorna på förskolan, pga av förstoppning. Detta har i perioder hängt i, att hon är rädd att kräkas eller ha löst bajs (hon minns känslan av magsjuka) och härom veckan blev hon hemringd från skolan med diarré, pga hård mage även denna gången, och detta har ju varit en rädsla för henne. Hon är även väldigt arg i sitt humör och lättretlig, kan humöret hänga ihop med tröga magen? Hur ska jag hjälpa henne med dessa jobbiga tankar? Jag gör allt jag kan för att försöka förklara för henne att en magsjuka går över, om du kröka så gör du det, vi fixar det då, och försöker få henne att inte tänka på sånt som inte ens kanske kommer att hända! Vi har nu två kvällar i rad suttit med henne på toa, rädd så hon skakar för att ha löst bajs eller kräkas. Under en period åt hon pulver för magen, då va både hon och magen glada så kan allt detta hänga ihop med en kronisk förstoppning? Ikväll lyckades jag prata med henne bra, hon vill ha en present om hon får kräksjukan och det lovade jag henne såklart. Jag fundersr ändå på att kontakta BUP, så att proffsen får prata med henne och eventuellt KBT? någon vettig människa som kan hjälpa mig? ?

      1. Dricker hon ordentligt med vatten och får i sig fiber?

      2. Allergier mot födoämnen?

      3. Jättejobbigt ämne, men… övergrepp av något slag? Magproblem, ångest och kontroll över kroppsfunktioner kan tyvärr tyda på att något obehagligt hänt.

      4. Ångest rent generellt. Det kan förhoppningsvis BUP hjälpa till med, men bäst av allt är att du som förälder läser på massor om hur ångestproblematik kan yttra sig såväl psykiskt som psykosomatiskt. Då kan du som vuxen stötta och underlätta för ditt barn.

        Hon dricker nog inte jättebra, men hon säger själv att hon ska dricka mer vatten i skolan så det förstår hon, får packa med henne en vattenflaska. Plus mer fibrer hjälper säkert.

        Allergi mot gluten har vi testat, men det gav negativt resultat. Inga andra allergier vad vi kan tänka oss. Hon äter inte någon jättemängd oftast men är hon full i tarmen är hon ju säkerligen inte så hungrig.

        Övergrepp är jag 100% säker på aldrig hänt, det enda jobbiga hon varit med om som trauma va att det började brinna en morgon hemma i garaget när hon va 3 år, det va somalier jobbigt med panik, brandbilar, ambulanser osv, kan detta utlösa någon ångest? Hon kan än idag prata om när detta hände.

        Vill ju att hon ska må bra och leva här och nu, barn ska inte tänka på baciller och ha rädslor såhär..

          Eller hur kan jag 100% veta, men det hoppas jag aldrig hänt henne..

          Tips är att kolla PTSD efter branden. En psykolog kan göra detta.

          Jag har faktiskt själv erfarenhet av att jag som 4-åring tappade kontrollen och råkade bajsa på mig. Detta skedde efter att vi hade haft inbrott i vårt radhus och jag tyckte den uppbrutna balkongdörren såg så otroligt läskig ut samtidigt som otryggheten var påtaglig. Haft magproblem till och från av samma typ som din dotter i 20 år nu. Kan alltså mycket väl vara traumat från branden som spökar.

          Jättebra att ni pratar om det. Så viktigt att känslorna och tankarna inte skyffas undan och att hon känner att hon blir lyssnad på och förstådd. En brand är sällan något man har kontroll över och när man inte själv är vuxen nog för att förstå hur allt i kroppen hänger ihop så är det tyvärr lätt att ångest skapar kroppsliga besvär.

          Förhoppningsvis blir det bättre. Pulvren man får (har själv haft det) är oftast mest fiber, så om det blir krångligt att se till att hon äter ”rätt”/regelbundet så kan det faktiskt vara ett bra alternativ att fortsätta med pulver ifall barnläkare inte har något att invända.

          Lycka till med allt ❤️

      Min dotter var också förstoppad. För oss hjälpte det där pulvret också men vi tog det i 2 månader. Läkaren förklarade att när man varit förstoppad länge så har tarmen töjt ut sig vilket gör att man fortsätter vara förstoppad även om bajset återfår en naturligare form och fastnar i alla fall. Kan tänka mig att det krävs en lång behandling för att tarmen ska återgå om hon varit förstoppad till och från i så många år.
      Jag hade nog börjat där, igen.

      Hoppas ni får rätt hjälp!

        Vi får testa detta igen och se om det ger en längre stabil mage efter avslutet, hon åt det ändå ganska länge underbarn sista tid på förskolan och personalen kämpade verkligen med att göra toalettbesöken bra för henne, att va ifred osv, det hjälpte henne att hon kunde låsa och lära sig torka sig själv..

      Tycker absolut att du ska söka hjälp för det. Ring imorgon! Hoppas det blir bättre för henne ??❤️

        Tack! ❤️

      Usch det låter jobbigt för både er och henne. Tycker du låter klok som tänker tanken att kontakta någon för att få hjälp! En 6-åring ska ju inte behöva fundera i dessa banor som ert barn gör. Sök hjälp tycker jag så det inte blir värre.

        Tack! ❤️

      Probiotikum är guld för vuxna- för barn vet jag inte men värt prova.

        Ska kolla upp detta, tack! ❤️

          Gör det, det är ju väldigt enkelt och billigt att ge och har inga biverkningar. Klart alla ovan kan ha rätt ang ångest och trauman och kbt osv men innan man börjar med dylikt tycker jag faktiskt man ska ta henne på allvar och utesluta den enkla fysiska orsaken först- dvs hon är förstoppad och det kan göra väldigt ont. Om du får styr på hennes avföring och hon fortfarande mår dåligt av toalettbesök tycker jag du kan tänka på psykolog men inte i ett första skede.

      Har också ett barn som haft problem med magen, började när han var runt tre. Vi fick rådet att räkna med att ge pulvret i 1-2 år (Movicol för barn). Han är nu 7 år och magen har funkat bra i flera år. Så kanske börja med pulvret igen? Vi fick det på recept så blev inte så dyrt.

      Nu är jag själv rätt ung, men jag hade likadana problem när jag var i din dotter ålder-nu. Finns det något bra KBT-liknande för ev emetofobi för så unga? Jag har lidit av emetofobi hela mitt liv, och det begränsar mig oerhört mycket i min vardag. För mig är det svårt att öht gå utanför hemmet, då jag är så rädd för att bli dålig. Nu vet jag inte hur din dotter har det, men själv är jag även rädd för andra då DE kan vara sjuka i magen osv osv… Och har man redan sådana ångestfulla tankar i rullning, hittar de ofta fler o fler vägar. Inte våga träffa folk, gå på offentliga toaletter, bli petig med maten… Kroppen lägger gärna oro i magen, och särkilt om man är rädd för att bli dålig i magen så spelar kroppen ett läskigt spratt.

      Nu vet ju självklart inte jag om din dotter har denna fobi, men det bästa vore nog helt klart att söka hjälp! Åååh, önskar din fina dotter allt gott. Ingen ska behöva ha det så♥️

        Så som du beskriver dig själv, känner jag igen mycket av på mig själv, inte att jag inte vågar gå ut osv, går i affärer och så, jobbar dessutom på förskola men har kräkforbi efter några hemska magsjukor.. och det räcker ju man hör någon säga ont i magen så mår jag illa.,och om kompisar ska sova över kommer tanken ; tänk om kompisen kräks inatt.. sjuka tankar egentligen..nu har jag aldrig haft magsjuka sen yngsta föddes så tror inte jag gett henne denna rädsla, men visst kan hon känna min panik när tex hon haft det trots att jag tyckt jag varit lugn.. ??‍♀️ Ska verkligen försöka gå igång magen bra igen och överösa henne med närhet och mysiga samtal!

      Ta movicol:) min dotter klarar inte sig utan det. Hon har använt det sen hon var 2 år, idag är hon 5,5 år. Vi har försökt sluta men då kan hon inte bajsa och får ont i magen.

      Vi tog beslutet att sluta med kött helt och hållet inkl fågel samt ser till att ge regelbundet med vätska. Alltså dricka ett glas
      Vatten eller havremjölk innan förskolan, sen när han kommer hem ge en frukt, tomat eller
      Gurkbit.
      Dricka ett helt glas till middagen, sen ett helt glas till kvällsmaten.
      Fick rådet när vi hade liknande problem av drottning silvias barnsjukhus i gb
      Det tog ett par veckor men sen blev det bättre.
      Vi blev vegetarianer allihop helt enkelt!?

        På tal om kost hört att detta är ett problem bland många barn i England där de äter mycket friterad mat i skolan och potatis och att det kunde ha en stark påverkan på barnens mag och tarmsystem

      Ta professionell hjälp! Skrev i en tråd ovan här men min ångest och OCD började som 5/6-åring. Hade så önskar att man visste mer då och att mina föräldrar tagit mig till professionell hjälp. Det är svårt att prata med barn om ångest och fast man hjälper i stunden kan det faktiskt skada i längden att bekräfta dessa känslor på fel sätt. Så Bupp, börja där. All kärlek till er, det gör så ont i mig med barn med ångest ❤️

      Om hon har väldigt ont i magen och är förstoppad så kan du ju pröva att köpa lavemang. Jag köpte microlax till mitt ena barn som hade svårt att bajsa efter en blindtarmsoperation och även till mitt andra barn som hade en period när hen var väldigt förstoppad.

      Det skulle kunna tyda på någon inflammatorisk tarmsjukdom också. Det är inte ovanligt att det växlar mellan att man är lös i magen och förstoppad. Reaktionen från magen blir ofta värre när man är orolig och sedan är man orolig för att magen ska reagera. Det blir nästan som en ond cirkel.

    På kvällen när jag tar av mig strumporna är huden där strumporna satt liksom intryckt. Benet blir liksom lite knöligt och oformligt. Det håller sig så väldigt väldigt länge efter att strumporna är av. Vad beror detta på?

      Min extremt okunniga bedömning är att du skulle behöva dricka mer vatten och mindre vätskedrivande drycker om tillståndet varar länge. Jag brukar få så när jag knappt druckit annat än kaffe iaf.

      Haft så i många år men vet inte vad man kan göra åt det. Dricker massvis med vatten och mår bra i övrigt samt dricker snålt med kaffe osv så är inget vätskerelaterat.

      Du är svullen och har samlat på dig vätska i benen. Testa stödstrumpor och se om det hjälper, ring VC, svullna ben kan bero på dålig cirkulation.

      Jag är ssk och har alltid stödstrumpor på jobbet pga blir svullen annars (pga sitter knappt ner på hela dagen, står och går och blir då svullen).

      Tecken på uttorkning och dålig blodcirkulation. Vatten, stödstrumpor och motion borde hjälpa.

        Tack för alla svar. Jag dricker orimligt mycket kaffe faktiskt

    Har fått reda på att jag för högt haemoglobin i blodet. Någon som vet hur man sänker det? Är det dags att börja ta folsyra och B12-tabletter?

      Be din läkare ordinera åtgärden.

      Ett högt Hb kan bero på uttorkning. Dricker du bra?

        Det är högt MCH borde jag tillägga, HB var normalt 🙂 har läkartid på fredag men undrade om någon visste mer om det

      Hur har du fått reda på det? Om en läkare sagt det då borde hen även ge förslag på åtgärder. Annars: kontakta läkare för förslag på åtgärder.

      Folsyra och B-12 tabletter använder man vid det motsatta tillståndet, dvs lågt Hb, som kan orsakas av brist på dessa ämnen. Högt Hb kan bero på tex rökning och uttorkning, finns även ett par sjukdomar som orsakar detta tex polycytemia vera. Prata med läkare.

      Alkoholintag och uttorkning kan orsaka detta. Dricker du tillräckligt mycket vatten och inte mycket alkohol?

      Gå tillbaka till läkaren och fråga! Det är omöjligt ge dig ett svar utan att veta hurpass förhöjt värdet är. Det kan vara allt ifrån något fullständigt harmlöst och temporärt till tecken på leverproblem. Fråga också läkaren om ytterligare järn eller levervärden bör tas. Men ett lite förhöjt HB kan också enbart betyda du var lite uttorkad när blodprovet togs och helt ofarligt.

      Det är högt MCH borde jag tillägga. Har tid med läkare imorgon. Hb var normalt 🙂

      Ge blod och rädda liv ??

    Har ni sett LDs IG stories idag? Tankar?

      Okej såg nu att hon tagit bort det men hon skrev att ena barnet är ickebinärt och att två av barnen kommit ut ur garderoben.

      Osammanhängande…

      Intressant.

      Tycker det är viktigt att barn kan känna sig trygga i hemmet och få möjlighet att reflektera/prova sig fram kring könsidentitet och läggning.

      De flesta av oss gjorde det ju trots allt som barn/tonåringar, men ytterst få har nog fått göra det öppet utan risk för repressalier från familj/omgivning och skamkänslor i allmänhet. De kan mycket väl ångra sig längre fram och identifiera sig som cis och straight, men hur ska de annars kunna veta vad de faktiskt är ifall man inte får möjlighet att utforska?

        Bra att hon plockade bort det tycker jag. Det var för inkräktande på barnens privatliv.

        Jag tror att barn kan känna en press också att alldeles för tidigt definiera sig.
        Jag känner flera personer i övre tonåren/tjugoårsåldern som mellan ungefär 12 och 15/16 år umgicks i transkretsar och var trans, och de var väldigt noga med att det skulle kommuniceras ut även till föräldrarnas vänner att barnet var trans, hade nytt pronomen etc. Trots att till exempel jag träffade dessa ungdomar väldigt sällan var det viktigt att även jag visste allt, sa rätt osv.
        Samtliga har idag backat bandet. De tog bort text om pronomen från bio från Instagram, sedan mer könsstereotyp klädstil, sedan var det gamla namnet ok. Hela processen baklänges så att säga. Även föräldrarna fick gå ur Facebookgrupper för transföräldrar och liknande.
        Min känsla är att innan man är 16,17,18 år är det bra om man slipper exponering kring sånt, barn hetsar och peppar varandra att komma ut, att byta pronomen men ibland är det inget som är grundat i personligheten och man måste våga sakta ner processen och brådskan även om kompisar drar i barnet.

        Jag undrar hur trygga hennes barn känt sig om de hade behövt komma ut angående något deras mamma inte pushat för under alla år? Tänk om det var en fundamentalistisk gudstro barnet kände? Eller högerpolitisk inriktning?
        Att ha blivit könsneutralt uppfostrade och komma ut som ickebinär till exempel, det känns inte som att det behövs en tillåtande atmosfär i hemmet för det.

        Jag tänker i dessa banor eftersom jag själv har två barn som har inriktningar som är väldigt långt från mig själv. Det är när barnen tycker och tänker saker man själv inte tycker och tänker som man blir verkligt utmanad som föräldrar, men också får ett kvitto på att man inte styrt och påverkat utan gett dem frihet i tanken.

          Tror inte direkt hon har pushat för homosexualitet eller liknande? Sen påverkar ju alla föräldrar sina barn även om du kanske inte tror att du har gjort det.

            Jo hon har pushat för det

              Hur pushar man någon till att bli homosexuell haha?

                Har du inte sett Moden Family? ”I’m raising him gay” ?

      Tycker ändå LD är bra, ja förutom kanske detta idag, på att inte lägga upp massor om barnen. De hålls relativt anonyma nu för tiden? Faymes insta däremot består bara av barnen, sååååå mycket bilder matas upp på story, påklädda eller mindre påklädda och ibland texter om deras personlighet ?

      Det var olikt henne tycker jag, hon brukar ofta hålla barnen utanför sina sociala medier, speciellt när det gäller såna ämnen

        Gissar att hon vill stoltsera lite med att barnen är hbtq. Hon har många hbtq-vänner och har nog själv känt sig lite sämre som är ihop med män/attraheras av män.

          Japp, stolt som en tupp verkade hon vara.

            Hon har ju hoppats på detta länge. Tänk om det blir värsta revolten mot mammas läror längre fram i tonåren och de vill leva könsstereotypt!

    NÅGON SOM MINNS DENNA BLOGGARE?

    Blond tjej med psykisk ohälsa, verkade hänga mycket hemma och var vaken hela nätterna och tog ganska konstiga/utmanande bilder på sig själv och kallade sig själv fotograf har jag för mig. Hon bodde nånstans söder om söder.

    Hon tryckte t-shirts hemma som hon sålde(?). Tror hon kände Kenza för hon hade på sig en av hennes tröjor nån gång. Det här var typ tio år sen. Hon bytte användarnamn ofta så minns verkligen inte vad hon hette. Undrar var hon tog vägen, eller om hon ens lever idag iom hennes psykiska ohälsa.

      Hm vet ej om Kandee (tror det var så hon hette?) hade någon psykisk ohälsa eller tog utmanande bilder på sig själv men vet att hon tryckte t-shirts. Kanske är helt ute och cyklar nu… ? Wild Guess?

      Camilla nånting. Har namnet på tungan

        Sist jag kollade hennes insats blogg hade hon fått psykos och bodde på vandrarhem. Kallades Kitty costas också.

          Hon som var med i lyxfällan?

          Jaa juste! Gud har funderat så länge på vad hon hette! Trist att hon verkar må dåligt ☹️

            Jag köpte faktiskt en tröja av henne, cocaine and caviar stod det. Trycket försvann första gången i tvätten! ?

      Det är inte Pernilla (Pillan) Thelaus du menar?

      Inte hon XxX nånting? Barbie kan ha funnits med i namnet…?

      Citty costas heter hon

        Tycker hon är så lik paow?

      Åh nu började jag tänka på Lina som hade en blogg som hette handleder ❤️

        Henne tänker jag ofta också på. Läste du bloggen hela vägen fram till slutet?

        Var det hon som satt i rullstol efter att hon hoppat från en balkong?

          Verkar som det, bloggen är kvar… hemsk läsning

        Men åh, har tänkt på henne nu och då men hade glömt vad hon/bloggen hette! Läste bloggen en period 2011 typ om det kan stämma, visste inte att hon inte finns längre </3

      Citty Olsson på Facebook. Verkat psykotisk senaste månaderna, skriver extremt konstiga och osammanhängande texter och lagt upp bilder där hon ser helt nerdrogad ut. Har inte lagt upp något på några veckor så hoppas inget hemskt Har hänt henne.?

    Vilket är ett bästa tips för att vara en bra människa?

      1. Reflektera mycket kring ”jaget” och vem man vill vara samt hur man är så.

      2. Ansträng dig för att se saker ur flera perspektiv.

      3. Utveckla förmågan att identifiera konsekvenser i olika led.

      4. Lita på ”magkänslan” och kroppen i allmänhet. Följ dopaminet så länge det inte skadar dig eller andra på något sätt.

      5. Intressera dig för mänsklighetens historia. Att läsa/lyssna på boken Sapiens av Y. Harari är en bra start.

      6. Acceptera saker för hur de är, men om du tror att du kan bidra till något slags förbättring (objektivt sett) och har möjlighet att lägga energi på det – gör det.

      7. Var öppen för att lära dig nytt, nå nya insikter och att lyssna på andra.

      8. Utveckla ditt kritiska tänkande och håll dig uppdaterad om vad som händer i världen.

      Bry sig om andra människor.

      Inte döma andra människor, lyssna på folk och försöka förstå. Bemöta folk sjysst. Inte göra eller säga ngt som man vet eller förstår kan såra någon i onödan.
      Ställa upp och hjälpa folk när man kan. Allt från att skjutsa hem en kollega eller laga mat till en nybliven förälder eller klippa gräset åt sin gamla mamma.
      Se folks ansträngningar och vissa uppskattning och ge komplimanger (gör andra glada).
      Men mest av allt tror jag också att man är en bra människa om man mår bra själv.

      Och det frågar du här av alla ställen? 🙂

        Hahahaha spontant älskar jag dig??

      Du ska inte fråga typ en präst eller nått istället för BBs kommentarsfält ?

      Var mot andra som du själv vill bli behandlad.

    Har ni några bra tips eller sidor att träna på när det kommer till intelligenstest? Ska på anställnings intervju och efter det urvalet Ska man göra intelligenstest (ni vet pussel,sifferföljd, hitta samband osv) jag har dyslexi så jag är inte så snabbtänkt när det kommer till att lösa sådana test. Jag vill inte berätta att jag har dyslexi för jag vill inte att det ska ligga mig i fatet ( vet att det inte får gå till så I praktiken men har upplevelser som säger emot och vill verkligen få en chans) Tar gärna emot alla möjliga tips som har med intelligenstestning att göra!

    Tjänsten jag sökt är inom ledarskap btw

      Dyslexi påverkar inte den typen av test öht.

        Jo det gör det visst för testen bedöms på tid och tar du för lång tid på dig, jämfört med andra som tar testet får du sämre T poäng.

          Men den typen av förmågor som mäts med det testet är opåverkade av dyslexi. Tar du lång tid på dig på den typen av test jfrt med andra har det inte med dyslexi att göra.

            Nä okej tack då

              Sorry ? Mitt absolut bästa tips för att klara testet är att träna i förväg. Du hittar via Google!

    Har praktik på en attraktiv arbetsplats, älskar det i stort men en tjej är så elak. Min handledare ska sluta, så under en fika skämtade jag om att de borde anställa mig istället. Den här tjejen blev sur och sa ”alla vill väl ha det jobbet”. Jag fick i veckan reda på att hennes kontrakt löper ut vid årsskiftet, så förstår ju till viss del vad hon menade. Men sedan dess har hon varit kort i tonen, uteslutit mig från arbetsgruppsmöten och tappade bort mitt sekretessdokument, det resulterade i att jag inte har tillgång till system och jag fick skäll. Hon delade inte heller all information jag behövde inför ett möte och rättade mig hela tiden under mötet och sa bara ”du fick mailet i lördags”, vilket jag inte hade fått. Min handledare har noterat att hon varit sådan, men vet inte om någon annan har lagt märke till det. Vet inte om jag borde ta det vidare eller om jag överreagerar. Är 27 och har varit med om värre på mitt riktiga jobb (som jag har när jag inte pluggar), så vet inte riktigt varför jag ens bryr mig.

      Ta det vidare asap. Inte OK att bete sig såhär, spelar ingen roll om hon försvinner vid årsskiftet eller imorgon.

      På riktigt?! Jag är snart 40 år och har jobbat på fem olika arbetsplatser genom åren och har ALDRIG varit med om liknande! Jag skulle ha sagt ifrån, sparkat bakut och gjort en grej av det hela. Klart man inte kan älska alla men respekt och allmänt hyfs måste väl ändå ingå i allas arbetsbeskrivningar!

      Kill them with kindness (and fart as you walk away).

      Hon försöker se bättre ut och få dig att se sämre ut så att hon skall få jobbet. Frågan är dock om inte alla andra inser det oxå…. Hoppas jag, men tycker att du skall ta det vidare… konsultera handledaren

    Någon som tittade på bondgård mitt i stan igår? Har börjat drömma mig bort och vill bara släppa allt och köpa en STOR gård och springa runt bland odlingar och ta hand om djuren! ??

      Nej men tänkt kolla på det. Tror dock jag skulle kunna bli irriterad då jag bor på bondgård och tycker att såna där program ofta visar en så vriden och förskönad bild av hur det verkligen är. Men det är skoj med djur och odling ?

        Beror ju på syftet med djuren. Ha som sällskap småskaligt skiljer sig ju från tex köttproduktion.

          Jo men du har ju fortfarande ett ansvar och det krävs mer tid och kunskap än vad folk tror. Måste nog ta och se första avsnittet för att se vad syftet med tex fåren är i en villaträdgård

      Om jag slapp doften av ansjovis så skulle jag gärna slänga mig på backen och mysa med grisflickorna ? Så charmiga. Pussa lamm vore också fint. Alla djur var fina.

      Första intrycket var att jag tycker det är synd att de inte fick mer hjälp i början. Och att de fått tag i tre helt tafatta familjer som kändes som de saknade driv. Fick panik när de köpte rangliga alluminiumramar att odla i och började ringa anläggningsfirmor för att grusa upp en plan yta, sätt ner spaden och gräv lite själva!!

    Så kär i mitt x. Efter 6 år i sär, känslorna kommer nog aldrig svalna. Inser långsamt att jag nog aldrig kommer få en ny kille igen…

      Gå till en psykolog och prata om det. Måste vara fruktansvärt att känna så start och så länge. Eller finns chansen att ni kan börja dejta igen?

        Starkt*

      Fast efter 6 år är du inte kär i personen, utan i idén om relationen. Kan vara ett ’skydd’ mot osäkerheten kring det att ta steget vidare.

        Håller med helt. Om du träffade honom idag skulle du knappt känna igen honom.
        Och relationen som du saknar hade nog en massa bekymmer och brister efter den tog slut.
        Slösa inte bort din ungdom med att tråna efter något som inte existerar.

      Jag gick in på ett ex Facebook några år efter att vi gjort slut. Hade en gigantisk hang up på vår relation, trodde att han var den enda för mig osv.
      Jag såg hur annorlunda han var, hans nya frisyr och klädsel. Naturligtvis påverkad av hans nya tjej. Och då fattade jag att han gått vidare, att han var någon helt annan både på ytan och till sättet. Någon sa till mig: Man kan aldrig bada i samma flod två gånger och jag gillar det uttrycket. Det betyder att allt förändras, så även jag, och man kan aldrig få tillbaka det. man hade. Sorgligt men sant.

      Helt sjukt för jag tänkte göra ett likadant inlägg idag så kände jag var tvungen att svara. Du är dvs INTE ensam. För mig har det gått 4.5 år. Jag har haft relationer sedan uppbrottet och relation nu. Jag är inte KÄR i mitt ex, utan kär i min sambo och älskar honom, men kan sakna mitt ex något oerhört. Det gör ont och det känns som det aldrig kommer gå över. Men vi fixar det. Och du fixar det. Du måste ge dig ut, träffa nytt folk. Jag vet av erfarenhet att ingen förmodligen kommer kännas som ditt ex, men det behöver inte vara något dåligt. Du kan hitta något nytt och spännande! Jag jobbar fortfarande på att leva med saknaden och acceptera den, och jag tror du behöver göra detsamma och fundera på: vad är det han representerar som du saknar?
      Kram

      Klart att du kan! ❤️ Du har sörjt ditt ex tillräckligt länge känns det som. Gå vidare, det är du värd!

    Favoritnamn på en kille, man el pojke?

      En pojk: Henry

      Leon

      Joakim Thåström

        Torsten Flink.

      Sasha

      Ralf.

      Colby

      Harry!

      Ben, Bill, Jack, John, Sam, Fred.

      Lo, Lune, Link och Silas. Har själv en son som heter Lo:)

        Fint namn på din son?

      Jack

      Betjänt ?

    På ”min” frisörsalong har en lärling börjat nu. Hon har 40% rabatt på sina behandlingar, det blir ju en hel del på klipp och färg tex! Någon som provat att gå till en lärling? Vågar man? Jag har ingen avancerad frisyr men jag är lite kinkig med färgen (blondin som vill vara sand-beige-kall). Kanske ska boka klipp och en nyansering/toning?

      Jag skulle inte räkna med perfektion av en lärling.
      Finns en anledning varför priset är lägre.

      Jag har gjort det men är inte speciellt kinkig med håret, om det är en viktig del av dig så skulle jag inte riskera det ?

      En lärling har ju en av personalen som handledare på salongen. Den kollar ju så allt blir schyst.
      Jag brukar passa på när det finns en lärling på salongen jag går på. Aldrig blivit missnöjd.

      Jag har gått till lärling en gång och visst, det kanske tog lite längre tid, men hennes handledare kollade igenom mitt hår sen så kom ändå därifrån och var nöjd.?

    Jag försöker skaffa lite nya vänner men det är svårt. Vad uppskattar ni hos en vän som ni håller på att lära känna alt en vän ni redan har? Vilka egenskaper är viktiga? Hoppas på lite bra tips ❤

      Jag uppskattar att alla mina vänner nya som gamla är nyfikna och ställer frågor och tar initiativ.
      Ta reda på vad dina nya vänner gillar och fråga om dom vill hänga med och dricka en öl om det är det dom gillar.

      Öppensinnad, snäll, empatisk, har intressen/hobbys de brinner för..

    Hej. Efter utvecklingssamtalet insåg jag att min dotter på 7 år nog har adhd. ? Har egentligen varit uppenbart i flera år men blev nu så tydligt. Hon är lite sen i utvecklingen, svårt med talet, kan bara hålla koncentrationen i några få sekunder, gäller att planera vad man ska säga till henne och få det kort sagt, pillar gärna med något konstant, otroligt klumpig/klantig, hamnar ofta i bråk, nära till känslor, kan bli väldigt arg, måste sitta ensam i klassrummet för att hon sjunger/nynnar hela tiden, pratar rakt ut, fått stressboll, går på extra hjälp i skolan, tänker mycket och väldigt djupt. Sen är hon den mest magiska lilla tjej jag mött! Otroligt kärleksfull! Duktig på allt kreativt! Social! Framåt! Orädd! Bästa jag vet! ❤️ Vet inte varför jag skriver här men tänker jag rätt? Fel? Vart ska jag börja för att hjälpa henne? Någon som har ett barn med adhd? Känner ni igen det jag skriver? Tack!

      Har hon fått diagnosen ADHD eller du tror? Låter mer som autism… Men samtidigt ska jag nog inte sitta och gissa… Rekommenderar att reda ut med läkare i första hand.

      Allting kommer gå jättebra ska du se, alltid lättare när man har fått diagnosen på svart och vitt och vet hur du ska hantera situationen ♥️ Skickar tusen kramar, aldrig lätt när det kommer till att se ens barn i det här tillståndet ?

      Misstänker du att din dotter har adhd så gör en utredning men självdiagnosticera henne absolut inte.

      Läs bloggen M som i underbar ❤️ Hjälp i rätt tid är guld för flickor med funktionsvariationer!

      Det bästa du kan göra för henne är att få diagnos om det är så. Det innebär att hon får rätt hjälp och resurser för att klara liv och skola på bästa sätt ❤️

      Gör en utredning för din dotters skull så att hon kan få rätt stöd i skolan. Det kan absolut vara adhd eller autism.

    Vad har man för skor till kostymbyxor på hösten?? Hjälp tack. Både beskrivande och länkar uppskattas enormt. Ny på kontor med business casual som dresscode

      Pinterest hjälpte mig mycket med inspiration ?

      Höstkängor! Svarta och lite eleganta! ??

      Loafers med nylonstrumpbyxor

    Vad gör DIG lycklig och tillfreds med ditt liv? Hur blir man nöjdare med sitt liv? Och hur kan man bli en positivare människa?

      Superklyschigt men att lägga ner mobilen och försöka ta några minuter att bara titta ut genom fönstret eller ligga i sängen och titta i taket och låta tankarna sväva lite. Tycker jag blir mer tillfreds under de (korta ?) perioder jag lyckas hålla i att göra det varje dag.

      Jag får ofta beröm från både psykolog och läkare för mitt positiva tänk. Jag vänder oftast allt positivt, tänker att ”detta smärtskov går snart över” osv. Jag gräver inte ner mig i fb-grupper, jag kan ALLT om min sjukdom men är inte den. Jaghar gått på sjuka mediciner, men tänker positivt hela tiden. Älskar mitt jobb, älskar livet!

      Inställning tror jag. Vill man inte vara positiv, så blir man inte det ?

      Mina barn, det är helt makalöst vad mycket glädje, skönhet, skratt, mys, klokhet (jaja trots och skrik/panik också :D) de ger mig. På riktigt som att ha fått två BÄSTA VÄNNER FÖR LIVET. De är sju och fem, jag 38, min man 41, familjelivet gör mig lycklig. Samtidigt också: att vara ensam, cykla in till stan själv eller gå ute i skogen bara jag och naturen. Att tänka mina tankar. Jag har aldrig podcast eller så när jag springer, cyklar eller promenerar, det har jag skrivit om förut i Ös. Istället hänger jag med mig själv, bara reflekterar, pratar, sjunger, minns, drömmer, längtar, är.

      En lista med tio saker du kanske kan prova för att bli nöjdare?!:
      1. Lägg bort mobilen.
      2. Börja baka surdegsbröd. Vi har nybakat bröd var och varannan dag, godare än bagerierna här omkring.
      3. Cykla överallt.
      4. Läs en bra bok, mina mest nyligen lästa: Marianne Lindeberg de Geer Sig själv närmast, Bernadine Evaristos Flicka, kvinna, annan och så Lewis Carols Narnia, Häxan och lejonet för min son. Alla tre mycket bra!
      5. Gå på en spelning, livemusik är livet.
      6. Ta på roliga kläder och bra musik, dansa hemma eller på klubb. Nu är ju klubbarna öppna igen?! Jag var på Slakthuset förra helgen, sjukt kul!
      7. Ring en vän från förr.
      8. Öva på något annat språk. Lär dig fler ord, lyssna på låtar på det språket, googla lyrics.
      9. Ta upp någon bortglömd hobby från barndomen och börja så smått med den igen 🙂
      10. Acceptans inför att livet är så kort, så obetydligt och så alldeles livsviktigt här och nu. Jag kan inte klaga på livet för jag är glad, lycklig och tillfreds bara att finnas till. Att jag är jag.

      Ha en fortsatt bra onsdag! Själv ska jag ta ut brödet och ta en kvällsmacka 😀

      Får jag göra saker jag mår bra av så märks det verkligen. Ett hårt träningspass, morgonpromenad, mysig frukost, utflykter. Jag är visserligen positiv av mig i grund och botten men fastnar jag i hamsterhjulet och inte får tid till detta så som jag vill, då dras mitt humör ner. Så det är sånt som är viktigt för mig i alla fall.

      Detta är sååååå lökigt men fokusera på det du har istället för tvärtom. Ett bra exempel: När min lägenhet såldes med ca 1.3 miljoner kr i vinst så ville jag ta ut vinsten istället för att köpa ny dyrare. Då sa ALLA precis ALLA ”men vinstskatten då”. Jo, men VINSTskatt indikerar ju att det blivit en vinst. Om man får nästan en miljon i handen, ska man då fokusera på några hundratusen man inte fick? Don’t think so, I min värld är det bak och fram. Den ständiga jakten på lycka och vinst gör att folk har detta omvända fokus, och man blir ständigt lurad av samhället att tänka på det man ska skaffa istället för det man har. Långt svar men det handlar om ett mindset tror jag.

      Omge dig med människor som får dig att må bra.

    Ska göra medicinsk abort i helgen (missed abortion/tyst missfall). Är väldigt nervös. Någon som har erfarenhet och kan ge lite pepp och/eller tips på hur man kan ta sig igenom det?

      Tips: googla inte. Folk har en tendens att berätta såna skräckhistorier. Alltså, en del har det såklart supertufft – men lika många har det ”enkelt”. Jag har gjort två och det har gått jättebra, så bra det nu kan gå under de omständigheterna.

        Obs, tillägg! Jag har bara gjort abort, alltså frivilligt – det är såklart en annan sak rent psykiskt när det är ett tyst missfall. ? det jag menar med ”enkelt” är den fysiska processen.

          Tack!! Hoppas det går ”enkelt” och smidigt för mig! ♥️

      Inget tips, men vill bara säga att det kommer gå bra ?

      ❤️

      Hemma eller på sjukhus? Bunkra upp med god mat, värktabletter och värmedyna.

        Tack!!! Värktabletter och dyna är fixat och min sambo står redo att fixa vad jag än vill äta. ♥️

        Tack för din kommentar! Kommer att göra det hemma. Värktabletter och dyna är fixad, och min sambo är redo att ordna allt gott som jag kan tänkas vilja ha ♥️

      Vet inte hur långt gången du är men jag gjorde en i vecka 18 då barnet hjärta hade slutat slå i ungefär vecka 15 ? Det var självklart fruktansvärt även om smärtan var mindre än jag förväntat mig (har fött barn tidigare). Det fnns gott om smärtlindring och personalen var väldigt förstående och fina. Barnet togs emot av sjuksköterska i stället för i bäcken vilket jag är tacksam för. Valde även att få se barneg efteråt vilket blev en fin stund och ”avslut” . Det var inte alls obehagligt. Det kommer gå bra önskar dig stort lycka till.

        men det låter som att du födde barnet? en medicinsk abort är väl att man tar en tablett och i princip blöder ut allt, så var det när jag gjorde iallafall

          Det var en medicinsk abort med cytotec. Efter v. 12 får man göra på sjukhus. Eftersom TS inte skrev vilken vecka hon var i tänkte jag att jag kunde bidra med min upplevelse även om det kanske är vanligare att det sker i en tidigare vecka.

        Åh blir så ledsen över din upplevelse.. jag var i vecka 9 när jag fick veta att den slutat utvecklas i vecka 5/6.. så hade tack och lov inte hunnit fästa mig eller så, även om det är jobbigt, särskilt eftersom vi äntligen lyckades med ivf. Men den är liten så förhoppningsvis blir det en ”enkel” process. Kommer göra det hemma. Tack för din kommentar♥️

      Se till att ha någon hos dig!! Ta värktabletterna du får med precis så som infon säger. Börja på morgonen. Ät frukost
      så du har energi i kroppen. Ladda upp med glass eller sånt du gillar så du kan ta det lugnt på kvällen. Beroende på hur långt det gått kan göra mycket ondare än vad vården kanske informerar om. Gjort två cytotekbehandlingar, en abort och en missed abortion. Aborten kändes som en mensvärk. Missed abortion kändes som en smärre förlossning med riktiga sammandragningar, fostret beräknades till v 6, men MA upptäcktes vid inskrivning i v 10, så BM kom pp efter att jag gjort behandlingen hemma att livmodern kanske fortsatt växa ändå och att det därför blev lite mer för kroppen att ta hand om. Och, du måste inte göra det själv hemma om du inte känner dig trygg med det. Du har rätt att vara delaktig i vilket tillvägagångssätt ni beslutar kring. Du kan också välja behandling på sjukhus med skrapning och nedsövning. Det kostar mer för vården så erbjuds ej i första hand. Men du har rätt att vara delaktig i beslut och kan alltid kräva info om alternativ!

        Tack för din kommentar!! ♥️ är i vecka 10 men den har slutat utvecklas i vecka 5/6. Livmodern har börjat dra ihop sig så hoppas det inte blir en alltför jobbig upplevelse fysiskt. Vill gärna göra det hemma, gillar inte sjukhusmiljö, men kommer givetvis åka in om nåt skulle kännas för obehagligt eller bli för påfrestande. Min sambo kommer vara med mig ♥️

      Jag har genomgått en medicinsk abort och tyckte inte det gjorde ont alls, förutom lite molnande värk typ. Minns dock att jag blödde ganska mycket, så det var lite obehagligt men ändå hanterbart.

      Mitt tips är att ta emot tabletterna för smärtlindring som man får med sig hem och va beredd med dem ifall det skulle göra väldigt ont. Samt att köpa hem typ snacks, färdig/lättlagad mat osv att ha hemma.

      Jag upplevde nog det som mest jobbigt psykiskt. Även om jag valde att göra aborten pga oplanerad graviditet så var det tufft. Kan tänka mig att det är jobbigare för dig som tvingas genomgå detta ”ofrivilligt” eller vad man ska säga. Men det kommer gå bra, all styrka till dig! ❤️❤️

      ❤️

      Jag gjorde en för ca två år sedan. Tänk efter vilket typ av stöd du vill ha och be om det. Och var noga med att ta alla värktabletterna du fått med enligt instruktionerna så behöver det inte göra ont. Gjorde inte ont öht för mig. Sen var jag inte beredd på hur mycket blod det kom. För mig kom det jättemycket blod på natten (flera timmar efter) och blödde igenom binda och alla sängkläder så kanske lägg handdukar tex för extra skydd.

      Skickar en stor kram. Det kommer gå bra.

      Hett vatten i stor petflaska mot magen har tagit mig igenom det två ggr ❤️ (nu tänker jag enbart på den fysiska smärtan). Det var verkligen guld när värktabletterna inte räckte till. Kram!

      Har nyligen vart i samma sits och gått igenom detta. Var också väldigt nervöst innan men inte alls så farligt som jag hade föreställt mig. Mindre smärtsamt och heller inte det blodbadet jag befarade. Är nu ute på andra sidan och allt gick bra. Kändes verkligen mycket värre och större när jag hade det framför mig än själva upplevelsen. Hoppas detta kan vara till nån hjälp och att allt går bra för dig <3

    Jag får fruktansvärd PMS emellanåt. Värst av allt är att alla känslor riktas mot min kille, jag får ångest, blir rädd för att han ska lämna mig, känner mig bortprioriterad, oälskad osv i all oändlighet. Trots att han bara är fin mot mig och ställer upp så mycket som han kan för mig. Går inte att stänga av känslorna oavsett. Blir galen på mig själv och är så rädd att jag ska förstöra det här förhållandet som annars är så fint.

      Escitalopram har hjälpt mej! Jag ville skiljas och säga upp mej en gång i månaden förut men nu känner jag inte alls så. Äter bara ca 1v/månad (när pms-en är som värst). Var inte speciellt ”svårt” att få hjälp heller. Dessa tabletter har räddat mitt äktenskap iaf! Sen är det väl olika för alla, men det kan ju va värt att testa kanske.

        Hej! Jag käkar escitalopram (bland annat för pmds) hela tiden men undrar hur det blir när man bara tar det under pmsen? Får du inte insättningssymptom varje gång då? Typ ont i huvudet, illamående, sjukt trött osv..

          Första gångerna blev jag sjukt illamående men det minskade för varje gång. Nu har jag ätit i ca 2 år och får inga biverkningar längre.

    IVF
    Ska sätta in en 5dagars blastocyst på lördag och HOPPAS att det är våran tur denna gång efter flera års kämpande. 10ägg har blivit befruktade och hoppas att dom utvecklas som dom ska. Är så nervös ❤️

      Stort lycka till! Hoppas verkligen att det det är er tur ❤️

        ❤️❤️❤️❤️ Tack snälla

      Stort lycka till ❤️❤️❤️

        Tack❤️❤️❤️❤️

      Lycka till! ❤️

        Tack ❤️❤️❤️❤️

    Okej… jättedesperat så undrar om någon här i ÖS skulle kunna rekommendera någon healer, shaman, astrolog whatever! Har ni eller någon ni känner haft en superupplevelse och verkligen fått hjälp av alternativmedicin snäääälla skriv

      Bestäm dig för att springa ett maraton. Träna! Det är vetenskapligt bevisat att det hjälper dig må bättre (inte maraton men träning…)

        Det beror väl verkligen på vad problemet är varför personen söker efter en healer…

          Absolut 🙂 men då personen letar efter en upplevelse som ska ge snabb hjälp tar jag för givet att det har med måendet att göra. Vore personen bara ute efter en alternativ/spirituell upplevelse tror jag inte hen behövt eller använt ordet hjälp. Jag gissar alltså att hen vill må bättre än hen gör idag.

            Många gissningar och antaganden. Kanske fråga i stället?

          eller en ”whatever” och det skulle ju kunna vara en löparkompis

      Ok, förlåt, jag vill dig allt gott men det där är fel väg att gå oavsett vad det handlar om. Dessa personer är i bästa fall harmlösa samtalspartners och i värsta fall charlataner som försöker lura människor på pengar i deras svaga stund.

      Vad är ditt problem? Är du allvarligt sjuk. Jag kan tipsa om Elin Kjos. Hon var med och pratade hos Malou efter tio för nån vecka sedan. Kanske kan det ge något positivt för dig om tankens kraft ❤️

      Lyssna på podden Holy Crap, de har ofta gäster som healers och shamaner, så då kan du känna in om någon av dem skulle passa dig.

      Sent svar men kolla in jenny_hamren_osterlund på instagram om hon kan vara personen du söker.

    Håll koll på din cykel så att du vet vilka dagar du har pms. När känslorna kommer är du medveten om att det är pms. Försök tänka på att känslorna är hormoner som spökar och ta inte ut det på din pojkvän. Om det är absolut omöjligt så säg till honom direkt att idag har jag pms, så att han vet orsaken till att du kanske behöver honom lite extra. Tänker att så länge du inte går runt och är arg/sur/elak mot honom borde det inte förstöra förhållandet. Men prata med honom om det!

      Förlåt, förstår när jag läste hela ditt inlägg att du svarat i en tråd egentligen. Men jag läste först cykel som i fordonet och tänkte att du skulle varna för tjuvar eller nåt ?

    Jag känner mig rädd att gå ensam ute på kvällen tex när jag varit och handlat. Är jag nojig! Känner ni er otrygga när ni går ute ensamma?

      Trygg? Glöm det. Går ingenstans på kvällen om det inte är absolut nödvändigt.

      Det beror på vart jag går. Bor i Malmö, är inte rädd där jag bor men undviker absolut vissa områden kvällstid.

      Nej, det gör jag inte.

      Är aldrig rädd i stan men skiträdd ute på landet vilket ju är knäppt! Gick ofta hem själv från krogen i många år. Skulle nog inte göra det idag just för att man ”inte borde” men kväll som inte är liksom sen kväll utan tid när vem som helt är ute är jag inte rädd

      Nej det är väldigt sällan faktiskt som jag känner mig otrygg ute när det är sent.

      Ja jag är rädd framförallt på kvällarna.

    Är det nån som vet varför man inte kan kommentera längre inne på Charlotte Perelli’s blog. Har det hänt något?

      Charlotte Perellis blogg på svenska, inte Charlotte Perelli’s blog.

    Någon som började tappa hår efter covid (2-3 månader efter tillfrisknande)? När slutar man tappa håret? Jag drar av stora tussar hår varje dag och det har snart pågått en månad. Är tydligen febern som orsakar håravfallet 🙁

      Inte jag men min mamma. I ganska exakt 6 månader höll det på. Hon hade verkligen panik då hon har ganska tunt hår i vanliga fall.

      Jaa, jag och flera kollegor tappade sjuka mängder hår 2 månader efter covid. Det är så deppigt!

        Det höll på några veckor för mig.

      Ja! Jag tappade mycket hår ca 4-5 månader efter att jag hade covid. Det satt i kanske en månad men sedan slutade det. Är tydligen vanligt efter en större infektion i kroppen.

      Tack för svar. Det är verkligen såååå deppigt. Hoppas verkligen att det avtar snart, vågar knappt duscha håret längre – blir så stressad av att ha händerna fulla med hår.

    Alltså en fråga otrogenhet bland ”kändisar”/influencers? Hur vanligt är det? Och hur öppna tror ni att dom är med det?
    Jag såg nämligen en man ute på krogen i helgen med en annan tjej … Liksom är det inne me döper förhållande eller är det vanligt att kända människor är så öppna med sin otrogenhet….

      Men berätta vem!

    Hur berättar man för sina föräldrar att man vill göra fillers och ev operera näsan? Jag har velat göra det sedan jag var tolv, har alltid haft stora komplex. Har inte velat le eller prata framför folk då jag mår så dåligt över mitt utseende. Dock känns det så jobbigt att säga. Jag har en väldigt nära relation med min familj, och de litar på att jag gör vettiga val i livet. Det känns som att något sådant skulle få dem att ändra syn på mig, som att jag är ”fåfäng”, ”utseendefixerad” eller skylla på sociala medier o få mig att älska mig som jag är. Det känns som att det vore något annat om jag blev mobbad för det som ung eller så. Hur tar man upp det?

      Riv av plåstret alltså bara säg som det är utan förklaringar. Deras reaktioner rår du ändå inte för/på.

      Var i princip liknande situation som dig. Jag hade pratat om det lite utspritt, och när jag bestämde mig för att jag verkligen vill operera näsan då sa jag att jag mår psykiskt dåligt över den och jag vet att du en näsoperationen skulle hjälpa mig. Vilket det faktiskt också gjorde. De tänkte inte alls att jag var fåfäng eller fick en annan bild. Utan blev bara glada för min skull för jag hade mått väldigt dåligt över den.

      Så jag tycker du bara ska berätta, det är inte värsta grejen och speciellt om du har egna pengar att lägga på det. Önskar dig all lycka, du kommer bli så nöjd. ❤️

      Om du är myndig är det bara att antingen 1) säga det som ett konstaterande eller 2) säga vet efter så slipper du höra åsikter före. Du behöver inte förklara dig ens. Säg precis det du skrev, anledning + åtgärd. Jag tror inte de kommer ändra sin syn på dig, det är en så liten fråga i sammanhanget. Annars kan du dra till med min bästa från tonåren: ”men då skulle ni uppfostrat mig bättre om ni inte är nöjda nu” (stackars alla föräldrar ?).

    Någon som vet vart Classe/Kinza (minns inte exakt) bloggen tog vägen?
    Öppnade personen en ny blogg någonstans?

      Fy mådde så dåligt av att vara där inne och läsa.

    Favoritnamn på tjej?

      Jourline

        Jaa, Jour-Linje är också fint tycker jag.

        Hahahahahahahahaha

      Ina, Isabella, Juni, Elise, Vendela tycker jag är väldigt fina namn 🙂

      Isabella, Julia, Alexandra, Léa, Alicia, Ellinore

      Vilhelmina, Flora, Vendela, Othilia och Liv är favoriter just nu ❤️

      Julia

    Intresseklubben antecknar osv men kan inte sluta störa mig på att Elsa Billgren ytterligare en gång bytt ut möblemanget i sitt vardagsrum och vad står nu där – tadaa typ samma fåtölj som hos Sofia Wood. Hon har alltså gått från stor sittpuff till stor (dyr) fåtölj till den här trendigt lurviga stolen. HUR kan man göra anspråk på att vara ”medveten” när man byter ut grejer i sån här rasande fart och finns det verkligen inga andra grejer att köpa än samma möbler som hos kompisarna??

    Såg att några efterlyst namn på bloggare. Jag minns att jag för flera år sedan, säkert 10-15 år, följde en blogg som skrevs av två tjejer som jag tror var tillsammans, de hade en kinesisk nakenhund också. En av tjejerna var ute på promenad och blev påkörd av en bil, men hade lämnat platsen gåendes (har jag för mig) och det var inte föränn någon dag / några dagar senare som hon fick besvär, hon låg nedsövd länge länge och flickvännen (tror de var tillsammans) bloggade om sjukhusbesöken. Jag undrar sååå hur det gick för tjejen som var nedsövd. Är det någon som vet vem jag menar? De bodde längre upp i Sverige, alltså Norrland/lappland. Har för mig de hade ganska många läsare på den tiden

      Det som blev påkörd hette Carro (hon lämnade inte platsen gående utan med ambulans till sjukhus), hennes tjej Leonora (som är btw uppfödaren som nämns här https://nyheter24.se/bloggbevakning/2018/01/01/var-finns-mike/) och hon som bloggade om sjukhusbesöken var Leonoras syrra, tror att hon hette Cecilia (hennes blogg, millesmamma, har varit låst i flera år tror jag. Carros blogg vet jag inte vad det heter och om den finns kvar). Carro blev påkörd 2009 och på den tiden Leonoras syrra skrev om henne var hon mer och mindre okontaktbar, kunde inte prata och man visste inte hur mycket hon förstod. Hon flyttades till nåt vårdboende/motsvarande men jag vet inte vad som hände efter det.

        Tack! Juste, så var det.. Visste inte att det var Leonora som var uppfödaren där. Följde hela hitta Mike lääänge

    Nästa vecka ska jag äntligen träffa mina vänner igen, vi ska till en större tillställning. Det jag däremot oroar mig för är att jag ska- ja, vad det nu är. Det jag varit med om på liknande platser är att min hjärna typ stänger av. Det känns som att jag ser mig själv uppifrån, som att jag är i en bubbla, eller att kroppen och medvetandet helt kopplats från varandra och att jag inte är närvarande. Det är ofta när det är, som dit vi ska, mycket intryck. Som mycket folk, ljud och inga möjliga utvägar. Är så rädd för att det ska hända när vi äntligen ses igen. Vad kan man göra för att ”hitta tillbaka” om det händer? Hur kan man smita undan i tankarna, när det är så mycket som händer runt omkring? Eller är det vara någon som brukar vara med om samma, särskilt att man inte minns något av dagen efteråt? Hur ska man hantera det i vardagen?

      Ett tips jag hört mot panikångest (men aldrig själv kommit ihåg att prova) är att fokusera alla sinnen man kan då. En övning är att du kan försöka se tre olika färger/material i omgivningen. Försöka höra tre olika ljud. Ex ”jaså den tapeten är stuckatur, gardinen är nog från Ikea och vilken fin hårfärg hon där borta har”. Tror det kan hjälpa en att ”komma tillbaka” som du säger, men som sagt det kan vara svårt att komma ihåg där och då. Sedan hade jag delat med mig till vännerna eller i alla fall någon av dem att du har dessa känslor. Så kan du säga om det sker att nu känner jag mig si och så. Lycka till och ha så kul ❤️

    OT @bloggbevakning. My skriver svar på sin blogg där hon erbjuder ny online coachingplatser igen detta som en kommentar efter att ngn skrivit att hon kanske borde erbjuda plats först åt dem hon nyligen nekat plats p.g.a tidsbrist. Jag själv förstår inte heller systemet nämligen ?

    Svara
    My Martens skriver: 19 oktober, 2021
    Du förstår helt klart inte systemet….

      Mysan har så många lögner i luften nu så hon är kaos. Nu står flytten inför dörren, Netflix, soffa, Svea, skjutsa L, stress, provtagningar, trötthet, lifesum och rullande med bästa Rosendeon. Kommer bli en intressant vinter. Eller inte. Bara å copy-paste förra årets inlägg typ.

    Varför kommer mina kommentarer aldrig fram? 🙁

    God morgon,

    Detta kanske är en dum fråga, men när går man till en naprapat? Och kanske framförallt, vad gör en sådan?
    För jag är ofta stel i rygg och nacke, jobbar fysiskt och icke ergonomiskt (vilket jag vet att man borde men det går inte där jag jobbar, vilket är en helt annan diskussion).
    Brukar inte uppleva att massage hjälper, men har å andra sidan inte gått regelbundet heller.

    Brukar få känslan av att vilja knäcka ryggen och samtidigt stretcha ut den (inget av detta går), så jag behöver nog lite hjälp med min stackars rygg. Vad går jag då till, naprapat, massör eller något annat??

      Naprapat eller kiropraktor skulle jag rekommendera?

        Tusen tack! Letade efter ordet kiropraktor men kom verkligen inte på det. Ska genast leta upp bästa naprapaten eller kiropraktorn i stan?

    Hej.

    Hoppas någon kan hjälpa mig då jag inte kan hitta svar någonstans. Förra söndagen började jag känna tandvärk i min visdomstand, söndag natt kunde jag inte sova pga värken så jag bokade akuttid till tandläkaren där de spolade. Nu är det torsdag och sedan söndag natt har jag inte kunnat sova ordentligt. Vaknar en gång i timmen med värsta smärtan. Kan ej äta normalt, kan ej gapa. Är inte svullen i halsen förövrigt o har ingen feber. Är det värt att göra ännu en spolning eller ska jag vänta? (Använder corsodyl två gånger om dagen också och Alvedon 5-6 ggr om dagen)

      Ajaj, det låter inte skönt det där. Vad sa tandläkaren när du var där? Skulle du höra av dig om det inte blev bättre? Är det tanden lr inflammerat tandkött, kan det vara så att en annan typ av värktablett kan funka bättre för just det här? Corsodyl finns ju både som gel och skölj, kan det vara så att den ena kan fungera bättre för just dig?

      Jag skulle höra av mig till tandläkaren för att få råd OCh Hjälp.

      Hoppas att det blir bättre snart ❤️

      Vet precis vad du känner och det är för jävligt, gör ju så satans ont!!!

      Du måste ha hål om det är så illa? Gå till tandläkaren igen oavsett, du ska inte behöva ha så ont. Laga, helst dra ut, för har du fått problem en gång kommer du med stor sannolikhet få problem igen, det var vad de sa till mig. Så ring tandläkaren! Det kommer bli bättre av sig själv, men det kan ta tid och då kommer det bara vara att inflammationen/infektionen(?) ”Vilar” för att sen kunna blossa upp igen.

        tack för era svar. Super tacksam. Det enda tandläkaren sa var att jag isåfall skulle få komma o göra ännu en spolning. Får tyvärr inte ta andra värktabletter (ipren t ex) pga jag är gravid i vecka 9.

        Får kontakta dem imorgon om det inte blir bättre.. tack ännu en gång för era svar!❤️

        Måste inte vara hål. Jag hade så för några månader sedan och gick och spolade två gånger, fick penicillin och använde Corsodyl för att få det att gå över. Det tog nästan två veckor innan det var helt bra. I och med att tanden nästan är helt uppe och sitter krångligt till så vill inte tandläkaren ta bort den så får stå ut med att det kommer hända igen.

        Men TS, gå och spola igen! Kan ha fastnat skit som du inte får bort när du tandborstar. Och bit ihop och borsta ordentligt där det gör ont trots att det känns överjävligt. Blir nog bättre snart ska du se!

          Vilken konstig tandläkare??? min sa att eftersom det kommer hända igen så skulle de dra den.?

    Det är visdomstanden som försöker tränga igenom och det har väl blivit nån infektion där. Läkaren sa att det är super vanligt för gravida kvinnor dessutom..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.