TikTok-tecknet räddade kidnappad flicka

Tack vare det här handtecknet kunde en kidnappad flicka räddas av polis, efter att ha varit anmäld försvunnen i flera dagar. 
Tecknet är framtaget av hjälporganisationen Canadian Women’s Foundation och betyder både ”jag behöver hjälp” och ”våld i hemmet”.

Den kidnappade flickan hade sett tecknet på plattformen TikTok, och lyckades till slut signalera till en person som visste vad det betydde och som omedelbart slog larm.

Hur många personer hon signalerat till och som inte känt till tecknet vet polisen inte, men med tanke på att bilen färdats genom North Carolina, Tennessee, Ohio och Kentucky sedan hon försvann, så är det nog en hel del.
Detta enligt USA Today.


Det här har egentligen inte med sociala medier att göra, men hör på sätt och vis ihop med inlägget här ovan – alltså saker man kan göra om man är i fara och/eller har gått vilse.

Har du en mobiltelefon som riskerar att dö när som helst pga lågt batteri – gör så här. 
Spela in ett nytt svarsmeddelande på din telefonsvarare, med så mycket information som möjligt om var du är eller vad du ser. Alla detaljer du kan komma på och som kan hjälpa de som letar efter dig.
Dör din telefon så kommer alla samtal kopplas direkt till telefonsvararen, som nu innehåller beskrivningen om var du kan tänkas vara, och den fungerar även om telefonen i sig är avstängd. Då skickas man som uppringare direkt dit.

Det är inte jag som kommit på det här, utan jag läste om det på nätet för ett tag sedan. 

190 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Läste det igår, helt otroligt. Alla borde känna till det.

  Jag kan inte böja tummen så och hålla resten av fingrarna raka. Är jag felkonstruerad?

   Vad då, kan du inte vika in tummen mot handflatan och ha fingrarna upp??
   Då har du nog en för kort sena någonstans, alldeles för orörlig.
   Kan du alltså inte stoppa in din tumme i handflatan, knyta näven och sedan fälla upp fingrarna??

   Kan inte heller, har nog för korta senor

  Fler överlevnadstips?

   När jag dejtade skickade jag alltid ett mess till en kompis om vart jag skulle och med vem. Hon behövde inte svara eller reagera utan det var utifall något hände.
   Gick aldrig heller på dejt utan att först verifiera att personen var den han utgav sig för att vara, och bad alltid att få se leg på första dejten.
   Säkert överdrivet tycker många men för mig var det den risknivå jag kände mig bekväm med.

    Min syster gjorde alltid så inför tinderdejter.
    ”Ikväll ska jag dit och dit och träffa den och den. Om jag inte hör av mig innan klockan X, ring mig.”

    Ja jag skickar alltid namn och bild (och annat jag vet) på den jag ska träffa till min syster. Säger också att jag ska höra av mig innan en viss tid och gör jag inte det ska hon kontakta mig. Brukar ofta bli ett ganska snabbt mess med typ ”allt är bra, hörs sen” men det är skönt att veta att någon vet var man är och med vem.

   Jag tar alltid med en brandvarnare när jag reser. Några vänner bodde på hotell i ett land där brandvarnare inte var så vanligt och där började det brinna i rummet bredvid där två personer låg och sov. Som tur var kom någon hem till hotellet mitt i natten och upptäckte att det kom ut massor av rök från ett av rummen och kunde larma. Alla klarade sig men hade inte den personen upptäckt det så hade det slutat illa.

   Jag tar alltid med en brandvarnare och lägger den så högt upp jag kan i rummet.

    Vilken otroligt bra tips!!!

    Finns t o m resebrandvarnare att köpa.

   1. Om en bil står parkerad och saknar förare och du är i bagageluckan så försök slå dig igenom baksätet och kryp ut genom passagerarsätet. Om du inte lyckas fly den vägen så försök slå sönder en baklykta. Sträck sedan ut handen och vinka efter hjälp.

   2. Parkera aldrig din bil jämte en annan bil som har tonade rutor. Om det har hänt av misstag så öppna din bildörr på passagerarsidan och kryp över till förarsidan.

   3. Sitt aldrig i en olåst bil på en parkeringsplats och läs kvitton efter att du har handlat. Lås i så fall om dig.

   4. Om du ska på dejt så gå aldrig hem till någon du aldrig har träffat. Möt personen på en öppen plats och meddela familjemedlemmar eller vänner om var du är och vilken tid du ska vara där. Låt en familjemedlem eller vän ringa dig under tiden du är där men avslöja inte vem det är som ringer. Bestäm innan så du enbart kan svara på frågor som ja eller nej. Låt aldrig dejten veta vart du bor och låt inte personen köra dig hem.

   5. Ha aldrig hörlurar i öronen om du är ute och promenerar eller springer i miljöer där det sällan rör sig människor – var medveten om din omgivning. Kom ihåg: distraherande människor är enkla byten!

   6. Lyssna alltid på magkänslan. Känns något fel är det sannolikt fel – kvinnor har ett sjätte sinne.

   7. Bara för att du kan känna dig trygg i speciella områden där du kanske är uppvuxen eller promenerar så sänk inte garden. Var uppmärksam för du är inte mer trygg där än på andra ställen.

   8. Gå aldrig ensam och speciellt inte i mörkret. Försök alltid ha någon med dig och om du mot förmodan hamnar ensam: ha en LED ficklampa med dig och försvarsspray och fickkniv. Ha det redo i handen och inte nedtryckt i en väska.

   9. Visa inte upp saker du bär på – till exempel smycken och mobiltelefon eller en liten väska. Från en person som vill dig illa kan det ses som en inbjudan.

   10. Tillbaka till bilen igen: ha alltid nyckeln i handen när du går ut till bilen så du inte står och letar efter nyckeln vid bilen. Hjälp aldrig någon som behöver hjälp med bilen ensam – ring efter hjälp från din bil.

   11. Öppna aldrig dörren för personer du inte vet vilka de är. Det kan bli det sista du gör.

    Men alltså sådär kan man ju inte leva..?

     Alla är olika men finns en anledning till att detta är polisers rekommendation till unga kvinnor. Men det är ju klart ni vet mer än poliserna på modroteln 😊

      Är det officiella rekommendationer från polismyndigheten?

       Det är rekommendationer från polisen ja. Jag är inte rädd men jag är vaksam och det är skillnad. Men hey ditt liv.

        Kan du hänvisa till var polisen går ut med dessa rekommendationer?

         Jag vill minnas att polisen någon gång gick ut med en rekommendation att kvinnor inte skulle gå ut ensamma i mörkret i en viss stad där en serievåldtäktsman härjade men de mötte stort motstånd och fick ta tillbaks det. Det är inte helt rimligt att kvinnor inte ska kunna gå utanför dörren kl 16:00 en tisdag liksom… Klart alla får isolera sig hemma om de vill det, men jag tänker inte känna det är mitt fel att jag blev attackerad för att jag gick ut kl 16:15 en torsdag för att köpa godis.

          Ja det kommer jag ihåg. Det är självklart att det inte är officiella rekommendationer från polisen att bära kniv och att inte röra sig ute ensam. Att någon anonym ens påstår det är väldigt underligt.

          På tal om det så önskar jag att serievåldtäktsmän även skulle dömas för alla kvinnor de inte våldtog men som på grund av dessa våldtäkter inte vågade röra sig fritt i samhället. Men det är ju bara en dröm.

          Klart det inte skulle vara ditt fel om något hände. Men problemet är inte vems fel det är, utan ATT det hänt och att man får leva med det. Det är väl inte mindre jobbigt att bli överfallen bara för att det är någon annans fel? Om det finns en ökad risk under vissa omständigheter skulle i alla fall jag vilja känna till dem! Better safe than sorry. Då kan man välja att köpa godis vid den vanliga handlingen istället för att gå ut själv i mörkret med vetskapen att en serievåldtäktsman härjar i området.

        Kan du länka var du fått informationen ifrån? Vill polisen i Sverige att man ska gå runt med fickkniv? Tror tyvärr inte på detta förrän jag läst det från polisen själv.

        Från Polisen i Sverige?
        Har aldrig hört att någon blivit mördad av att sitta i bilen på ICAs parkering och kolla kvittot? Lite måtta får det väl ändå vara.

         Haha ”mördad av att kolla kvittot”. Damn paper cuts!

       Tvivlar på att polisen rekommenderar folk att gå runt med kniv 😂 man måste ju ha paranoid personlighetsstörning för att leva så där

      Kniv? Verkligen?

       Gervide är jag satt på modd? Verkar ibte gå att kommentera som vanligt. står bara att min kommentar inväntar mod

        Nej då, du råkade bara fastna i mitt försök att fånga upp en annan persons kommentarer innan de publiceras.

      Gå aldrig ensam… vart?! Hur tar jag mig till jobbet?!

     Nej alltså ”gå aldrig ensam och speciellt inte i mörkret”? Hur ska man kunna ha ett liv under vintern då? Släpa med sin partner eller en vän exakt överallt? Min man är otroligt omtänksam men att han skulle komma och möta upp mig för att promenera hem från jobbet varje dag kl 16 under vintern…? Hell no.

      Haha ”polisens rekommendationer” 😅

    Fattar inte nummer 2, varför ska man börja bängla med att krypa och greja bara för att någon har tonade rutor?

     Hahaha ja jag fattar inte heller, typ åla igenom bilen och kasta sig ut åt fel håll, men varför?

     Det är när man ska in i bilen, så att en människa du inte ser sitter bakom tonade rutor och väntar på dig.

      Men hur hjälper det av att kräla runt från passagerarsidan? Han kan väl plocka dig medan du gör det likaväl som medan du sätter dig som vanligt?

    Fattar inte 2) ”öppna din bildörr på passagerarsidan och kryp över till förarsidan.”
    Varför?

     Och dessutom, majoriteten av bilarna idag har centrallås. Låser man upp så öppnas alla dörrar 💡

     Så nej, inte troligt att den ”rekommendationen” är från polisen. Inte heller dagsfärsk, var den än kommer från.

    Det låter som ett väldigt begränsat liv, tycker jag. Använd inte hörlurar, var inte ute ensam, gå inte ut när det är mörkt (svårt så här års), öppna inte dörren etc.

    Alla gör som dom vill, givetvis, men för mig låter det begränsande.

     Låter EXTREMT begränsande. Lite social fobi varning nästan 😢

     Håller med, ohållbart att gå och vara rädd hela tiden för att ändå rätt osannolika saker kanske ska hända

     Håller med. Gå aldrig ut ensam liksom? Och med tillägget(!) att man ska särskilt undvika det på kvällen.
     Inget ont om listan i sig, men det låter inte som en svensk lista. Är den översatt från engelska och gäller människor I något annat land?

      Tror jag läst exakt den listan fast på engelska på instagram, så tror den är amerikansk

     Haha jag kan varken gå till eller från jobbet halva året då😅

      Det är lite skillnad att gå hem från jobbet på kvällen – som jag själv gör – än att jogga i Humlegården klockan 1 på natten.

       ”Gå aldrig ensam och speciellt inte i mörkret.”

        Men hur fan kan ni feltolka allt? Ska man skriva ordagrant eller kan ni använda era hjärnor och förstå att det handlar om när kvinnor är som MEST utsatta? Nej uppenbarligen inte.

         Mest utsatt är man som kvinna (enligt statistiken) i nära relationer med män. Speciellt när man avbryter relationerna. Om vi nu ska tala om när man är utsatt som kvinna.

         Ett bättre råd är väl då ”undvik att gå ensam ute sent på kvällen där det är lite människor och avskiljt. Måste du ändå göra det så försök vara uppmärksam på omgivningen” osv. Att ge rådet att aldrig gå ut ensam är mer paranoid än att vara vaksam.

         Nej, det här handlar verkligen inte om när kvinnor är som mest utsatta. Sen finns det så klart ett mellanting mellan att vara paranoid och att leva farligt. Inte fel att vara vaksam, försiktig, göra en rimlig bedömning av läget osv.

    Angående den sista punkten så ska man så klart vara försiktig men det kan ju också vara någon som behöver hjälp. Min nyinflyttade granne ringde på när hon hade bröstsmärtor och svårt att andas och var rädd och ville ha sällskap medan hon väntade på ambulans. Man ska vara försiktig men kan också vara någon som faktiskt behöver hjälp.

    Får man verkligen gå runt med fickkniv?

     Nej

    Låter som en väldigt amerikansk lista, allt detta med hur man beter sig kring sin bil.

     Min bil har en väldigt ”amerikansk” inställning, den låser dörrarna när man rullar iväg. Känns faktiskt ganska tryggt. Händer iofs inte så ofta i Sverige att man blir överfallen vid rödljus men man vet aldrig.

      Det är inte en amerikansk inställning och har inte med den sortens säkerhet att göra. Alla moderna bilar har det och det har med barnsäkerhet att göra. Ett barn ska inte kunna slita upp dörren i farten.

       Ehm. Nä. Öppnar man dörren inifrån låses ju dörrarna upp 😅

        Inte när man kör.

       På äldre bilar finns det ju också barnsäkerhet, då man låser dörrarna där barnen sitter. Så tror inte heller att det har med barnsäkerhet att göra.

      Jag tycker det är sjukt obehagligt att bilen automatiskt låser in mig. Alla kan väl låsa sin bil manuellt om man vill det?

     Ett amerikanskt råd som jag läst angående bilar var dock bra, speciellt om man är utomlands. När man står/går nånstans och nån kommer körandes i sin bil för att fråga om vägbeskrivning/annat, gå inte fram till bilen. Lättare att släpa in dig då och gasa iväg. Dock får man bedöma när man ska gå fram till bilen i Sverige – tror inte att ett pensionärspar eller en ensam mamma med en bebis tänker kidnappa en.

      Finns det inga ensamma mammor eller pensionärspar som frågar efter vägen i USA?
      Förstår dock hur du menar.

     Det här ÄR en amerikansk lista ursprungligen. Där är det också mycket vanligare med överfall på tex parkeringsområden utanför malls och punkt 2 är rätt viktig i det avseendet.
     Jag har bott i USA och är lika paranoid här i Sverige efter att ha bott där.
     Där har männen noll gränser när de väl fått för sig att utsätta just dig för något.

     Jag låser alltid bilen inifrån. Kollar alltid baksätena innan jag sätter mig. Parkerar aldrig brevid större bilar/vans/lastbilar etc.
     Stannar aldrig på rastplatser och sover.
     Har alltid kniv i bilen.
     Och jag litar alltid på magkänslan och byter tex riktning vid promenad om jag känner att något är fel.

      Jo jag menade inte att det var något fel med listan, menade bara att det oftare är sådana här tips i tex usa, just tips kring hur man beter sig kring sin bil. Sällan dessa tips hamnar på listor över hur man ska känna sig trygg/vara säker i en svensk kontext.

       Nej jag sa inte att du tyckte det var nåt fel, jag bara förklarade att du har rätt i att den är amerikansk.

        Ok😊👍

      Knivlagen
      1 § Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats, inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs, eller i fordon på allmän plats.

       Och ändå påstås detta vara allmänt rekommendationer från polisen 😅

    Det är ju svårt att internetdejta utan att personen kan lista ut var man bor?
    Många verkar ju internetstalka en

     Nu menade jag adressen. Man kanske inte bör ge dejten sin adress men å andra sidan går människor hem till främlingar de inte känner ändå så då får man skylla sig själv.

      Nej man får inte skylla sig själv om man följer med en dejt hem.

      Ja, om han säger rätt it att han vill att man följer med hem så att han kan styckmörda en kanske man har sig själv att skylla.

       Sorry men Jo. På varenda jävla dejtingsajt står det att man INTE ska göra det men folk gör det ändå.

        Så dumt att rättsystemet inte håller med dig då om att man får skylla sig själv.

         Vadå rättssystemet? Ingen har rätt att göra dig illa oavsett hur bra du kände den personen och vart du följt med. Rekommendationerna finns för att skydda dig, inte för att peka finger om något skulle hända.

         Kan människor snälla sluta förvränga syftet med alla dylika rekommendationers? ”Jag vägrar känna att det var mitt fel”, skrev någon ungefär. Ingen säger att det var ditt fel, men när något redan skett är det försent att göra ogjort. Du är dock fri att ta risken om du vill.

          Vilket inte är samma sak som att få skylla sig själv.

          Att säga att någon får skylla sig själv är ju exakt att peka finger.

      När känner man någon nog väl för att inte få skylla sig själv om han mördar en?

      Om han mördar en ute på dejten då? Vem ska man skylla på då, eftersom det inte skedde i hans hem? Inte honom väl?

      Kanske dags att inse att de flesta mord inte sker på första dejten av en främling man aldrig träffat. Får man skylla sig själv om man inleder en relation och han DÅ dödar dig? Du borde aldrig släppt in honom i hemmet.

      Victim blaming at its finest. Lägg skulden där den hör hemma kanske.

     Det är sjukt lätt att hitta en person från en dejtingsida.
     Jag har hittat ALLA jag har pratat med. Det enda som behövs är kommun, stjärntecken (ange aldrig!) och ålder. Såvida man inte bor i en jättestad så får man inte så många träffar på de kriterierna och kan därefter kolla namnen på Facebook och kolla profilbilder. Har till och med hittat folk som inte har Facebook på grund av att deras ex eller släkt har Facebook.
     Nu gör jag ju inget med den informationen mer än att jag vill veta vem personen är innan jag träffar honom, men det finns ju andra där ute med helt andra avsikter.

    Och punkt nummer tolv borde vara att aldrig som kvinna ha nära relationer med män, då det statistiskt är mycket farligare än situationerna du räknar upp.

     Precis och därför har jag inga relationer med någon. Feels awesome

    Knepigt att aldrig gå i mörker under svensk vinter

     Försök undvika att gå själv iallafall. Låna grannens hund om du inte har en egen.
     Gå där det är upplyst och folk i rörelse eller gå i skogen men undvik motionsslingor.
     På med en pannlampa och hitta mindre stigar.

     Gå på löpband på gym (även om det är fruktansvärt tråkigt!)

      Hur gör man för att inte bli överfallen på det obemannade gymmet på kvällstid då?

      Så du tycker att jag ska kräva att någon följer mig till och från jobbet varje dag? Även typ kl 15 på eftermiddagen? Var gör jag av någon annans hund medan jag är på jobbet?

       Kanske kan någon man ansvara för att ta dig dit du ska utanför hemmet? Din pappa? Bror? Fästman? Det är väl ändå en rimlig åtgärd för att ta sig till jobbet.

        Du kan inte mena detta på allvar!?!

         Haha nej självklart inte. Jag raljerade lite över det orimliga i att ”aldrig gå ute ensam”.

         Hamnade i modd, men nej jag var inte seriös😝

        Att be sin pappa eller annan valfri man se till att man kan ta sig mellan jobbet och hemmet? Ska man bara sitta hemma annars?

        Hahaha, men snälla.

        Jag ska kunna ta mig till och från jobbet alldeles själv, oavsett tidpunkt.

        Den här listan är enbart för att skrämma upp kvinnor ännu mer. Det är inte vi som ska se till att bli eskorterad av en man som på 1800-talet, utan att mannen/samhället ska se till att det inte behövs.

        Är du seriös? Nu har jag en pojkvän men han har ett annat jobb att vara på, om jag inte hade det så hade min pappa behövt åka 2h för att följa mig till jobbet? Eller måste man bo i närheten av sina manliga familjemedlemmar för att kvinnor såklart inte kan vara själva? Extremt förlegat och farligt synsätt

        Okej för att förtydliga för alla så är detta en raljerande kommentar över det orimliga i ett råd om att man aldrig ska gå ut ensam. Jag 13:37 menade alltså inte detta som ett seriöst förslag utan som ett ironiskt svar på ett skevt råd😊

        Vet inte vilket ord som moddas hela tiden men jag, 13:37, menade självklart inte seriöst utan som ett dumt svar på ett rätt så dumt råd.

       Det var verkligen inte det detta handlade om. Pinsamt hur ni förvränger viktiga saker.

        Inte? Gå aldrig ensam, låna en hund om du måste, gå inomhus på löpband i stället. Vad är det som missförstås?

       Jag tycker ingenting, tips är en sak, det är inte en kravlista. Bli inte sur på mig för att världen är skev.

     Tror mörker menas utan gatlyktor, att man inte skall gå i rent mörker där andra inte kan se på något avstånd om man blir överfallen.

     Många av dessa punkter sitter i benmärgen som kvinna, passerar jag en man som ”noterar mig” när jag är ensam, så tar jag ut hörlurarna och aktiverar ”street smart protokollet”.

     Dock är sanningen oftast att medans jag funderar på var jag skall slå om han attackerar mig.. så tänker han att han är härlig och småflörtar.

    Gå aldrig ut ensam? Sänk aldrig garden? Vad i helvete.

    Mitt tips är, sök vård om du känner att du behöver leva så här begränsat pga skräck för överfall. Man ska inte behöva leva med sån rädsla.

     Man behöver inte leva efter mottot: YOLO heller och undra varför hemska saker händer sedan.

      Det finns kanske ett mellanting?

       Men eller hur, jag tycker inte heller att man ska behöva begränsa sitt liv men finns det små saker man kan göra för att känna sig/leva tryggare så varför inte? Och då tänker jag inte på att bära kniv utan snarare att berätta när man kommer hem, välja sin väg med omsorg på natten etc. Den dagen det inte finns någon kriminalitet längre kan jag sluta bry mig men tills dess tänker jag på personlig säkerhet på samma sätt som ex en brandvarnare, en självklar grej. Man får ju ta till sig av vilka tips man vill. Men sen får man ju vara försiktig med tips som tex kniven där det ju finns risk att den används mot dig själv eller att du typ råkar hugga din kompis som springer fram till dig bakifrån.

      En ”hemsk sak” som kan hända och som man enkelt kan undvika är att iaf låta sitt liv bli som ett fängelse för att kunna minimera extremt små risker (och sen ändå fortsatt riskera att bli våldtagen av någon snubbe i bekantskapskretsen).

    ”Kvinnor har ett sjätte sinne” – haha va!?

     Absolut. Ett officiellt sjätte sinne har vi kvinnor, enligt den lokala polismyndigheten.

    Jag ska kuta till bilen, men en kniv, försvarsspray, ficklampa och bilnyckel i händerna, kasta mig in, låsa dörrarna och sen burna iväg. ✅

     Du springer väl inte ENSAM till bilen??😱

     Glöm inte fästmannen plus grannens stora hund i släptåg!

     Och glöm inte kolla så det inte ligger någon i baksätet. Och om du står parkerad bredvid en bil med tonade rutor så spring raka vägen tillbaka in igen! Vad du ska göra efter det är…oklart.

    Mycket av det på den här listan är ju för att skydda sig från väldigt osannolika scenarion. Inget fel med det och bra att vara förberedd men lite extremt – ja.

    Men något som ändå är bra att tänka på är att inte vända ryggen till och att alltid sätta sin egen säkerhet först. På ett köpcentra i närheten där jag bor har det skett vid upprepade tillfällen att någon berättar att de råkat skrapa din bil. Medan du undersöker och ni gör upp tar någon annan din väska etc. Men kan lika gärna vara någon son hoppar in. Samma om någon ringer på ditt hus i panik, lås din dörr först, ta med mobilen. Stannar någon sig och behöver hjälp när du är ute och kör – håll bilen låst och öppna rutan minimalt för att höra vad de behöver hjälp med. Det finns igen anledning att du ensam ska gå ut och hjälpa till om det är ett punkterat däck etc, ingen kommer dö, hjälp dem att ringa efter hjälp istället. Om du känner minsta misstanke/obehag, alltså.

    12. Ditt hus bör vara en grop i marken utan dörrar och fönster så att du inte riskerar att möta någon livsfarlig MÄNNISKA eller BJÖRN eller annat livsfarligt levande. Res inte. Jobba inte. Ha inte kul. Det kan vara farligt.

    😆😂😬

    Det här känns mer som rekommendationer i typ USA. Eller kanske snarare ”tips”…

    Men.. typ hälften av alla epa-traktorer har tonade rutor. Nu vill jag iofs inte stå bredvid dem eftersom risken är större att de smäller upp dörren och repar min lack MEN man kan ju inte gå runt och vara rädd för allt. Då får man inte leva. Sen det här med att man inte får gå någonstans själv, helst inte i mörkret. Ska man inte ens kunna gå till affären vid 17 en torsdagseftermiddag i november?!
    Självklart är överfall allvarligt och läskigt och vi kvinnor är den största riskgruppen (tror jag?) men det är relativt ovanligt om man jämför med våld i nära relationer eller v*ldt*kt i samband med att man hamnar i något sorts underläge.

    Jätte bra tips, kör samma! Samt att alltid hålla nyckel i handen, bra som vapen.
    På kvällen har jag alltid mössa på mig pga blont hår

     Jag har alltid mössa på mig på kvällen pga att jag är en fryslort 😅

     Blont hår? Fattar inte.

     Pga blont hår? 😂

     För att blonda tjejer anses vara horor och lättillgängliga för sex inom vissa kulturer där sex och motsatta könet är tabu.

    Nr 2.. jag fattar inte riktigt varför man ska göra så?

    Usch vilket tråkigt liv.

  Fint att det räddar liv! Om man vill läsa mer om flickans historia, vart kan man göra det?

   De flesta svenska nyhetssidorna har skrivit om detta. Jag googlade lite snabbt ”tiktok tecken kidnappad” och fick massor av svenska träffar. Så börja där så kan du läsa en hel del😊

  Drabbas inte av panik. Det är en av dom största anledningarna till att folk dör i nödsituationer. Du förbrukar bara en massa syre och energi, och fattar dåliga beslut när du panikar.

   Det är ju dock sällan svårt att styra ska tilläggas. Otroligt många som utsätts för våldtäkt tex skuldbeläggs pga detta och känner enorma känslor av skam. Hur kroppen reagerar under kraftig stress är svåra att riktigt styra.

    Lätt att styra ska det stå förstås 🙂

   Att drabbas av panik är ju inget man väljer precis.

    Nej, men man kan öva potentiella scenarier som kan hända, som t.ex. ramla i vatten, för slippa drabbas av panik om det nån gång händer. Många drunknar just pga paniken som uppstår, inte för att dom inte kan simma.

     Men snälla?

  I en folksamling, håll upp armarna framför dig mot kroppen, om det blir trängsel eller tumult, så har du lite utrymme framför dig, utifall att det blir så trångt att det blir svårt att andas.

  Så otroligt bra!!
  Men jag har för mig att det finns andra tecken när det handlar om trafficking? Det cirkulerade också på nätet förut? Jag kan ha fel men jag har något minne av det.
  Var det inte något med en rosett?

   Man kan slå ut en baklykta om man ligger i bagaget (hoppas det aldrig händer nån) och göra tecken med händerna..

   Unga flickor får tips om att lägga en tesked i trasorna om de riskerar att föras utomlands. Metalldetektor på flygplatsen ger då utslag och de förs åt sidan för kroppsvisitering. Och flygplatspersonal ska vara utbildade i att vara uppmärksamma på den sortens tecken.

    Och om inte annat så tas man åt sidan för att visiteras, där får inte mannen följa med och det är alltid en kvinna som visiterar en. Då har man också möjlighet att be om hjälp utan att mannen/männen är där när man gör det.

    Många flygplatser har även börjar sätta upp lappar med nödnummer inne på damtoaletterna då även det kan vara en mer trygg plats att kalla hjälp på.

     Ja, sist jag flög från London innan pandemin satt det anslag inne i toalettbåset på en rad olika språk. Så enkel åtgärd som kan göra enorm skillnad.

  OT- Alice sa i sin senaste vlogg att Lukas slutat jobba för henne då han fått ett nytt jobberbjudande han inte kunde tacka nej till.
  I Biancas senaste vloggar är Lukas på CAIA kontoret flera gånger och verkar nu vara en del av teamet.
  Varför tror ni att de valt att inte säga att han blivit anställd på caia?
  Ny version av nepotism?

   Lär väl komma ut snart och så kommer han att få massa hjärtan av allt och alla.

   Bianca har ju flera gånger sagt att han är den bästa assistenten i branschen och de är dessutom vänner så det kändes rätt naturligt att han gick till Caia? Eller kanske han jobbar direkt för Bianca?

   Vill gärna veta om han fick betalt(sin lön alltså), hon är ju inte känd direkt för att göra rätt för sig..

    Bara att ringa Skatteverket och be om årsinkomst för förra året 😊

    Var visst bara en googling bort

    Under inkomståret 2020 hade Lucas Armando Feola en fastställd förvärvsinkomst på 366 600 kronor. Fördelat lika på årets 12 månader gav det honom en månadslön på 30 550 kronor.

  Om man är i en nödsituation och ens batteri håller på att dö är det väl bättre att spendera sina sista procent på att ringa 112 och kunna få hjälp snarast möjligt än att behöva vänta på att någon ska ringa en för att höra meddelandet man spelat in?

   Exakt! Man kan också ladda hem SOS-appen ”112” och ringa genom den, då skickas samtidigt ens koordinater till larmcentralen 👍

    Tack för tipset, ska genast ladda ner appen

   Tror att det inte är en nödsituation där man blivit kidnappad eller en mördare jagar en. Mer om du kört lite fel och inte vet vart du är/när du kommer hem osv. Skulle du inte komma hem då vet du vart du var och bad som hände.
   Eller om du ska ut och vandra och kanske blir sen osv.

   Situationer som är lite främmande, inte oj där står en man med en motorsåg bäst att spela in min röst.

    Att bli kidnappad eller mördad är väl tack och lov rätt långt ner på listan över alla möjliga nödsituationer man kan tänkas utsättas för men i det scenariot du beskriver är kanske ett sms med info till sina närmaste ett lämpligare alternativ som garanterat drar mindre batteri än att ändra sitt röstmeddelande.

  Gå aldrig ut ensam? Sänk aldrig garden? Vad i helvete.

  Mitt tips är, sök vård om du känner att du behöver leva så här begränsat pga skräck för överfall. Man ska inte behöva leva med sån rädsla.

   Går absolut ut ensam och även i mörker men det är alltid bra att vara uppmärksam och medveten om sin omgivning. Skulle inte gå omkring sent med lurar tex. Överfall och rån är inte alls osannolikt, går inte att jämföra med att bli kidnappad i en baklucka, och gäller såklart inte bara kvinnor.

   I mitt bostadsområde har det skett flera våldtäktsförsök under de senaste åren, på ensamma kvinnor som var ute på kvällen i ödsliga delar av området. De har tagit en av förövarna men han är redan ute igen, och en annan (annat signalement) har de inte tagit överhuvudtaget.
   Jag är därför noga med att undvika ödsliga delar av området på kvällen. Jag känner inte att jag borde söka vård eller lever med orimlig rädsla pga det.

    Nej såklart om du har särskilda orsaker att vara försiktig så är det ju en annan sak. Men då kan du ju ändå gå utomhus ensam på andra platser än i ditt eget bostadsområde? Kan man inte vistas ensam utomhus alls tycker jag absolut man ska be om lite KBT via sin vårdcentral.

     Skillnad på att undvika ödsliga delar av ett farligt område på kvällen och att inte gå ut ensam alls.

  Om man känner sig otrygg i en taxi etc kan man dela sin location i facebook-chatt, det har jag gjort ibland när jag åkt taxi och börjat känna mig obekväm av någon anledning.

   Jag har ringt min man vid några tillfällen från taxin. Tydligt talat om att jag är i taxin och att jag ska vara framme om tio minuter etc. Och jag beställer alltid taxi så att resan loggas i systemet. Skulle aldrig våga flagga ner en taxi på gatan. Fick skäll en gång för att jag ringde efter taxi för att det ju stod massa bilar utanför hotellet men när jag förklarade varför blev det tyst…

    Ett till tips är också att fota taxileget som sitter i framrutan och skicka till en vän. Gärna så att chauffören ser att du gör det också. Är han reko så har han inget emot att du gör det för att känna dig trygg.

  Det är pinsamt att se hur korkade människor är i det här kommentarsfältet. Vi diskuterar om när kvinnor är som mest utsatta och folk ba: Jag får inte längre gå hem från jobbet klockan 15:00 på grund av att det är mörkt 😭 verkligen det som diskussionen handlade om. Använd huvudet och läs nästa gång eller förresten: gör inte det för det tycks ni inte göra ändå. Så sorry not sorry om det händer er något. ✌️

   Häng med lite nu.

   Ok så för att folk inte reagerar som du vill är du inte ledsen om drt händer dem något?
   Ok, noted.

   Majoriteten – ja, majoriteten av våldtäkter, misshandel och andra typer av övergrepp sker i hemmiljö. Orsakas av en partner, släkting eller annan nära. Så. Häng med lite.

   Så, när är kvinnor som mest utsatta menar du? Kanske du som behöver hänga med lite.

   Ne,j folk kommerar på en lista som uttryckligen rekommenderade att ha med sig fickkniv, inte gå ut ensam, aldrig sänka garden och som hänvisar till kvinnors ”sjätte sinne”. Dessutom påstods listan vara rekommendationer från polisen. Det är inte att ”diskutera när kvinnor är som mest utsatta”, utan att sprida skrämselpropaganda. Sunt att folk använder huvudet, som du säger, istället för att svälja såna dumheter med hull och hår.

    Jag vet inte hur någon kan tolka det som skrämselpropaganda men det är väl upp till var och en hur man vill tolka det. Jag försvarar hellre mig själv med en fickkniv än att bli våldtagen men som sagt upp till var och en hur man vill leva. Gnäll inte sedan bara.

     Varför bara en fickkniv? Varför inte en pistol, bättre försvar än en fjuttig kniv. Ska man ändå bryta mot vapenlag så kan man väl använda något man har nytta av.

      Ja varför inte? Ska de förstöra våra liv så kan vi väl förstöra deras?

       Ja visst. Så varför bara rispa lite med en fickkniv? Du måste ju också komma bra nära med den.

        Och ska man prompt ha kniv så finns bättre knivar än fickkniv.

        Working on it!

     Tips. Ha med hårspray och tändare. Inget av det bryter mot någon lag men kan användas rätt så bra tillsammans om det behövs. Eller bara hårsprayet ensamt om man vill ge en lite schysstare behandling.

  Två saker jag har läst på reddit:
  1. Om man måste hjälpa någon att packa kläder fort, ta vad som finns i tvättkorgen. Det borde vara i rätt storlek och rätt årstid, och går fort att ta med. När behöver man det rådet? Jag har för mig det var någon som måste ge sig av hals över huvud från skogsbrand, men kan ju gälla alla möjliga tillfällen där man måste lämna hemmet kvickt.

  2. Lär era barn att vuxna inte behöver deras hjälp. Ja, det är superamerikanskt och kanske inte en grej i Skandinavien att barn lockas av vuxna på samma sätt men jag har pratat med min dotter om att alla vuxna inte alltid vill väl. Om en vuxen på allvar behöver hjälp att hitta en katt eller leta efter något borttappat så frågar den vuxne en annan vuxen, man frågar inte ett barn. Hon såg faktiskt lite förvånad ut, så för henne vore det helt rimligt att en vuxen hade bett henne hjälpa till att leta, vilket ju betyder att min unge är omgiven av snälla vuxna som vill väl och som man kan lita på, och det är visst upp till mig att introducera möjligheten att inte alla vuxna är snälla.

   Jaa men gör ungen livrädd för människor! Heja!

    Tycker det är ett rimligt råd. Vem hade du bett om hjälp om du hade kört vilse, inte hittade din väska, någon har gjort illa sig eller whatever? En femåring eller en annan vuxen?

     Jag hade faktiskt frågat den som stod närmast. Om en unge stod ensam så hade jag frågat om han kunde hämta sin pappa. Men Jag har faktiskt varit med om detta, ungen sprang iväg och kom inte med hjälp. Så 🙂 man ska lära barnen att det finns idioter, men även snälla. Och de snälla behöver inte bara vara i skolan, för där kan det också finnas puckon.

      Ja men viss skillnad i att be barnet hämta sin pappa eller att be barnet följa med och hjälpa. Då bad du ju ändå en vuxen om hjälp – pappan. Även om han aldrig dök upp.

       Det jag skrev, om du kan låsa, är att ingen hämtade inte hjälp.

        Jo men du bad inte barnet om hjälp, du bad barnet hämta sin pappa som kunde hjälpa dig. Vilket är precis ts poäng. En vuxen ber en vuxen om hjälp.

      Att någon ber en hämta sin pappa för hjälp är ju dock inte något hot öht. Hade du uppmuntrat ditt barn att följa med en vuxen främling som ber den följa med och hjälpa med sin bortsprungne kattunge tex?

      Det är precis det jag lärt mina barn i alla fall, att om en vuxen man inte känner ber en följa och hjälp dom med något så ber man dom vänta medan man springer och hämtar en annan vuxen som kan hjälpa. På så sätt får de bättre hjälp, och OM de är oschyssta så kommer en annan vuxen uppmärksammas på det, dvs inte en hotfull situation för barnet.

    Nej ungar blir inte livrädda för människor för att man ger dem några streetsmarta tips. Att inte hjälpa en främmande vuxen att göra något borde vara självklart.

     Givetvis, givetvis.

     Ja, det är väl ändå något som de flesta lär sina barn, att inte följa med främmande vuxna, påkalla någon annan vuxens uppmärksamhet om en främmande vuxen försöker få med en osv.

     ”nädu lilla Ebba, kommer en vuxen och vill ge dig godis och visa kattungarna så följ du med. Han är bara snäll!”

      DET. VAR. Verkligen det jag sa. Verkligen.

      Naj

       Va? Jag citerade inte dig 😅 utan skämtade om hur ingen förälder någonsin pratat om främmande vuxna med sina barn

   Bra och enkelt tips, det med att barn inte ska hjälpa vuxna. Speciellt även med tanke på att det kan vara en bekant som är förövaren. Bättre då att det ringer en varningsklocka hos barnet.

   Och nej, tror knappast det gör barn orimligt rädda för vuxna.

  Enligt den här artikeln så säger polis och räddningspersonal att man inte ska ändra på meddelandet, att det kan göra mer skada än nytta🤔🤷‍♀️ https://www.buzzfeed.com/simrinsingh/lost-hiker-voicemail-hack

   Nja, de säger att det finns mer effektiva sätt, då man exempelvis inte kan ändra meddelandet om telefonen inte har täckning och om man ändå lyckas så kräver kräver det att någon aktivt försöker nå en genom telefonsamtal för att meddelandet ska nå fram. De rekommenderar att ringa nödnumret eller skriva sms exempelvis då det drar mindre batteri, kan ge exakt position och når någon mer direkt.

  Känner jag mig otrygg i en taxi brukar jag mest babbla på nervöst av bara helvete. Skrämt iväg massor med förövare på det sättet 😂 ingen orkar med någon som pratar hål i huvudet på en. Och ibland kan jag få vänner för livet.
  Jag pratar inte med påverkade personer dock.

   Man får hoppas att chauffören inte är påverkad 😅 också ett överlevnadstips, åk inte med påverkade chaufförer.

    Hahaha men verkligen.

  Sedan jag bodde utomlands har jag aldrig väskan på sätet bredvid migi bilen, alltid på golvet där den inte syns (folk körde upp med motorcykel vid rödljus, krossade rutan, slet åt sig väskan och körde iväg).

  Samma med smycken eller klockor, aldrig något synligt.

  Man går med väskan in mot husväggen när man går på trottoaren. Annars kan personer på moped lätt köra förbi dig på gatan och rycka åt sig väskan.

  I Sydafrika har man rätt att köra mot rödljus om man känner sig rädd pga eventuella vägpirater. Skulle göra det i Sverige med, försiktigt alltså så att man inte kör på någon. Men vem bryr sig om böter i hotfulla lägen? Nu har det aldrig hänt men OM 😅

   Inte ha hemadress inprogrammerad i GPS ifall någon stjäl bil mee husnycklar på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *