Romantisera en graviditet?

Det här inlägget av Nellie Berntsson har några veckor på nacken, men jag tycker ändå att det är en intressant sak att skriva om.
Jag har varit runt lite överallt för att läsa vad influencers har sagt eller skrivit om förlossningskrisen och den demonstration som ägde rum i dag utanför landstingshuset, men jag har bara kunnat hitta två inlägg om saken, och det är inne hos Margaux och hos Michaela Forni.
Många andra har säkerligen skrivit om det i sina story, men att det försvunnit när jag klickade runt, så istället vill jag ta upp det som Nellie skriver i sitt inlägg.
Att hon känner sig så äckligt grå, att det är länge man är gravid.

Ibland känner jag bara att min partner kan testa en dag att stå i mina skor just nu. 8/10 månader såhär är den största utmaningen jag haft i mina händer. Såklart värt det snart. Men man ska inte romantisera en graviditet ?.. // Nellie Berntsson

Jag har aldrig varit gravid, jag vet inte hur det känns, vet inte vilka känslor man går igenom, hur hormonerna kan spöka eller hur det känns att kanske behöva åka 25 mil för att nå fram till närmsta BB. 
Jag vet inget om detta, men det finns en sak jag skulle vilja veta.
Varför är det inte fler män som höjer rösten vad gäller förlossningskrisen?
Borde det inte ligga även i alla blivande pappors intresse att mamma och bebis överlever och att han eventuellt kan slippa agera barnmorska på någon illa upplyst rastplats mitt ute i ingenstans?

 

127 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Som många säger, om det vore mannen som blev gravid och födde fram barnet skulle mödravård/förlossning se annorlunda ut.

  Och om att romantisera graviditet, jag mådde toppen när jag var gravid, och många mår pyton. Livet!

   Hur tänker du då att det skulle gå till?

  Nejmen alltså Janni Delér. Trodde ändå hon skulle ta åt sig av kritiken angående flytväst på sina barn. Leon är ute på havet i sin badväst igen ? varför är det ingen i deras stora sällskap som reagerar??

   Allt för att få reaktioner och skapa content, även med risk för sitt barns säkerhet. Influencers for you.

   Vad är badväst för något?

    Tänk typ badpuffar, har inte kragen och remmen mellan benen som en riktig flytväst har.

   De verkar ju helt puckade.

   Lilla dottern hade väl ingen väst alls??

  Bra frågeställning, detta borde ju verkligen vara i mäns intresse också.
  Märkligt!

   Män har väl aldrig engagerat sig i ”kvinnofrågor” så jag kan inte påstå att jag är förvånad.

   Det gäller ju de flesta kvinnofrågor, inte bara kring förlossning. Man kan tycka att det borde ligga i alla mäns intresse då det rör deras fruar, döttrar, mammor, systrar, vänner… men nej, tydligen inte. De kryper bara fram då och då för att ropa ”inte alla män” och bedyra att de själva minsann är schyssta killar. Jo tack.

   Snubbar bryr sig bara om sitt.

  Tänk då känslan att bära ett barn du vet kommer dö tidigt. Det var som en mardröm

   Många kramar ❤️

  Vi har ingen brist på barnmorskor i Sverige. Men nu är det väl så att själva krisen beror på att så många barnmorskor jobbar halvtid. Och, de flesta som sa upp sig går till bemanningsföretag där de får minst dubbelt så bra betalt samt kan styra sin egen arbetstid. Resultat: ännu mindre pengar till förlossningsvård .
  Att män inte hörs i denna debatt beror väl på att det inte är de som föder barn. De vill – och bör – inte lägga sig i.
  Vår kamp.

   Det här berör ju i högsta grad både män och kvinnor, så det bör vara allas kamp att föra. Men det är kvinnorna som får ta konsekvenserna av att förlossningsvården nedprioriteras såhär. Män borde fan rycka upp sig och engagera sig för alla födandes rätt till en säker graviditet och förlossning. Men de bryr sig helt enkelt inte tillräckligt.

   Totalt finns ingen brist på barnmorskor det stämmer men när det kommer till förlossningsvården har 19 av 21 regioner brist på barnmorskor. Krisen beror inte på att barnmorskorna arbetar halvtid. Det är bara ett symptom på det verkliga problemet som är usel arbetsmiljö. De som jobbar kvar inom förlossningsvården väljer att inte jobba heltid och genom att vara anställd via ett bemanningsföretag kan de bibehålla och till och med få bättre betalt med färre timmar än som landstingsanställd.
   Män liksom kvinnor är väl lika intresserade av en säker vård för sina nära och kära och när det gäller planeringen som görs i regionerna sker det brett över alla hälsoområden. Förlossningsvården är inte en utbruten del som planeras och styrs av kvinnor. Bra vård till alla oavsett område är en gemensam fråga som inte borde handla om kön eller någon annan indelning heller.

   Varför bör inte männen bry sig om sina kvinnor och barn?

   De jobbar också på privat mödravård. Mvc. Man kan skriva in i avtal m privata aktörer att deras barnmorskor ska förlägga en viss tid på förlossning eller så skiter man i det o fortsätter dränera allmän offentligt finansierad vård som i Sthlm

    Du kan aldrig tvinga in personal till förlossningen på det sättet. Ingen skulle söka de jobben och de som redan jobbar där skulle säga upp sig om det dök upp som ett krav bara sådär. Folk vill ju inte jobba i den miljön dels för att om du gör ett stort misstag pga undermålig arbetsmiljö så kan du ge dig fan på att din legitimation ryker och då jobbar du inte igen. Jag har själv övergett akut landstingsvård av sjuka nyfödda och prematurfödda för att nu jobba privat på lugna kontorstider med en lön som är så mycket bättre (och ändå inte alls ”hög”. Rotationstjänster är inte lösningen. Hade någon skrivit in att jag ska rotera tillbaka till akutsjukvården hade jag sagt upp mig på sekunden och hellre jobbat i kassan på Coop. Finns inte ens chans att jag står som ansvarig för ett förlorat liv pga en arbetsmiljö som ibland gör det näst intill omöjligt att göra rätt. Arbetsmiljön blir inte bättre för att ovillig personal som aktivt valt bort den arbetsmiljön tvingas in igen. Många barnmorskor skulle tjäna bättre om de bytte till en vanlig sjukskötersketjänst dessutom så det går ingen nöd på dem och de kan därför inte utpressas till att jobba. Många jobbar deltid för att man bränner ut sig på heltid. Lönerna måste höjas, en del barnmorskor har fått gå ner i lön EFTER att de specialiserat sig, i vilken bransch hade det funkat annars?? Om lönerna höjs och förutsättningarna på avdelningarna blir bättre kommer fler söka sig dit. Att pressen blåser upp genomsnittslönen genom att lägga in CHEFERNAS löner i statistiken vilket drar upp allt rejält är bara fult och oerhört missvisande. Jobbar du 75-80% och har en grundlön på 33 är det inte som att man äter guld till frukost sen…

  Intressant att Margaux skriver om förlossningskrisen eftersom hennes kompis Ebba Busch är en del av problemet. Vi ska komma ihåg att KD tillsammans med de övriga borgerliga partierna har styrt region Stockholm i snart sexton år. Undrar om Margaux är medveten om det.

   Fast, hon måste väl ändå kunna vara kritisk till saker även om hon är kompis med en partiledare? Margaux är ju inte politiker. Jag står inte 100% bakom allt som mina vänner står för politiskt.

   Så bara för att man eventuellt är vän med en politiker så får man inte kritisera? Eller hur tänkte du där? Och hur vet du att de är vänner? De var på samma fest en gång före pandemin och åkte bil tillsammans. Är man bff då eller?

    Vet inte om de är bff men de umgås och margaux stöttar även Ebba offentligt nu senast i ebbas husskandal.

    Ebba ”vigde” också henne och exet när de ”gifte sig”.

   Så om man är vän med en politiker så måste man hålla med om allt den politiken står för? Gäller det även om man är vän med politiskt engagerade på lokalnivå?

   Eller så kan man vara vän med politisk aktiva men ändå ha olika åsikter. Jag och min vän har ganska intensiva diskussioner då och då, vi står inte alls lika i alla frågor och hon är politiskt aktiv på ganska hög nivå. Går utmärkt att vara vänner trots att vi inte är överens om allt. Kan till och med vara ganska givande.

   Så man får absolut inte kritisera något som ens vänner är insatta i/inte håller med om osv. Sjukt märklig logik ? Så du menar alltså att Margaux ska tycka att det som händer just nu är helt okej?

    Generellt sett är det klart att man kan vara kompis med en politiker utan att dela åsikter. Men Ebba är inte kompis med influencers eftersom de är så himla roliga att hänga med, utan för att hon hoppas att det är bra för hennes politiska karriär. Det tror jag väl ändå att vi alla förstår.

    Och ur det perspektivet kan man fundera över vad dessa influencers med politiker”kompisar” för för val?

    Sen är hon står vid landstingshuset är väl bra.

     Men det får ju stå för Ebba i så fall, inte Margaux? Eller menar du att Ebba har sagt till Margaux att ”jag är kompis med dig om jag får synas i dina sociala kanaler och du stöttar mig och mitt parti”?

     Jag tror faktiskt att det är en genuin vänskap. Har inte helt koll på hur det började men vet att inför valet 2018 så pratade de om hur man kan locka förstagångsväljare. Då gjorde margaux intervjuer med alla partiledare. Jämför med Annie Lööf som är mycket mer utstuderad som ägnat sig åt röstfiske med hjälp av både Isabella och Bianca. De har ingen relationer med varandra idag. Så Margaux och Ebba känns mer äkta och trovärdiga iallafall om att de är vänner även privat.

   Men snälla. Vi har haft ont om resurser i vården i minst 20 år i Sverige. Barnmorskor har protesterat i hur många år som helst.
   Genom både vänster- och högerregeringar.

    Ja precis, vadå förlossningskris? Det är ju bara lite ont om resurser! Eller?

     Sluta att bygga konstiga statyer etc. Satsa allt på vård och omsorg.

     Formulerar om mig: Vi har haft en förlossningskris och barnmorskor har pratat om det i minst 20 år.
     Det är inget som hänt nu och det är inte bara Sthlm.

    Det är regionerna som styr sjukvården, inte regeringen.

   Fast det här problemet är ju inte unikt i Stockholm. Andra regioner med andra politiska styren har ju också problem.

    Det är heller inte ett nytt problem, även mina vänner som födde barn för 20 år sedan fick vända i dörren eller skrika sig hesa utan tillsyn av barnmorska.

   Man kan ju vara kompisar utan att för den delen ha samma politiska inriktning.

    Ja gud orkar verkligen inte stå till svars för vad alla bekanta tycker.

   Problemet är väl snarare att Margaux vars kommunikationskunskap sträcker sig till att göra youtube klipp nu ska bli seriös undersökande journalist och intervjua Irene Svenonius och oppositionsregionrådet Aida Hadzialic om krisen i förlossningsvården.
   Tramsfrans sammanfattar det bra https://tramsfrans.aftonbladet.se/2021/11/margaux-dietz-kritiseras-for-svenonius-fika/.
   Tvära kast med Margaux från radioteater med mjukporr till samhällsdebatt om förlossningskrisen.

  Näää nu är det bara för mycket graviditeter härinne.

   Håller 100% med. Alldeles för mycket Familjeliv.se här inne nuförtiden.

    Camilla bryr sig inte om kritiken eftersom hon får 627281 kommentarer av alla familjelivsmammor som så gärna vill berätta om sina graviditeter.

     Eller hur. Och framförallt alla som vill läxa upp mammor. En riktig favoritsysselsättning! Kommentarfiske deluxe. Självklart måste 300 pers tala om för Nellie att hon ska sluta gnälla.

      Ja för miiiin graviditet var minsann sju resor värre och jag klagade inte en enda gång så det så.

   Nyfiken på vad ni som klagar vill ha gör inlägg istället?

   Många av de som är influensers idag är gravida eller har barn. Om de då ska fortsätta skriva om sin vardag, som de har gjort tidigare, är det väl ganska naturligt att många av deras inlägg berör barn? Och denna blogg skriver om vad som influensers själva skriver om = barn.

   Jag är verkligen nyfiken – VAD vill ni att Camilla ska skriva om? Ska hon skita i allt som berör barn och därmed bara kunna skriva 1-2 inlägg om dagen i perioder eller ska hon hitta på inlägg och skvaller?

    Jag har hellre färre inlägg per dag om det inte finns något att skriva om annat än barn.

     Lätt ordnat; hoppa över att läsa de inlägg som inte roar dig, t ex de om barn.

      Blir inte mycket kvar då…

      Kan man göra det? Tack för tipset ❤️

       Drygt svar, du visste ju redan detta men tyckte ändock att du kunde förpesta kommentarsfältet genom att gnälla? Personligen är jag trött på alla som klagar på innehållet istället för att t.ex. scrolla vidare, läsa en annan blogg eller vadsomhelst…

        Jag har inte förpestat. Finns flera anonyma här. Ganska drygt att ge ”tips” om att inte läsa också eftersom, precis som du säger, så vet de som klarar redan det.

        För övrigt borde alla sluta läsa och kommentera sådant de bara klagar på, men då skulle det inte bli mycket diskussioner här inne, då 90% är klagande på influencers.

       Tönt.

      Brukar göra det. Men just flrossningskrisen är intressant tycker jag då den berör den kassa sjukvården och inte barn i sig. En fråga som alla borde bry sig om.

   Det MÅSTE ändå finnas ett gigantiskt intresse för just graviditeter och bebisar eftersom (nu upprepar jag mig igen…) Nellies rasande följarsiffror fick ett gigantiskt lyft sedan hon avslöjade sin graviditet. Sifror som fortfarande stadigt klättrar uppåt efter ett par års ras på cirka 50 000 tappade följare. Kanske är det så att här inne på Bloggbevakning lever en annan typ av människor, som i större utsträckning INTE vill läsa om graviditeter? En speciell klunga avvikande…? (Skojar, men ändå inte helt).

   Det som ska bli spännande, tycker jag, är att se om det är just graviditet och liten bebis som är fascinerande och om siffrorna tappar igen när bebisen blivit en fyraåring? Eller ettåring rentav?

    Fast här inne är väl inget på någon influensers sociala medier intressant? Ingen vill ge klick, inte köpa något de rör vid, allt de skriver är fel och skriver de inget i en sak så är det också fel. Visar de barnen är det fel och visar de inte barnen så är det ett tecken på kass anknytning. Osv osv.

    Känns som att de flesta som läser här inne inte följer influencers men vill gärna prata om allt de gör ändå

    Men der är väl snarare samma sorts människor som följer folk bara för att de blir gravida. Morsor som sitter hemma och har gjort det till hela sin identitet att vara just morsor, som skaffade ny unge direkt det började bli dags för livet igen när den tidigare ungen började bli äldre.

     Nämen… det där var ju inte fördomsfullt. Alls.

      Den här tråden började ju bokstavligen med att påstå att personer som läser här skulle vara avvikande. Personligen tycker jag att det verkar vara en betydligt större blandning människor här än folk som har, läser och är involverade i någons social medier endast för att det råkar vara en graviditet inblandad.

  Enda gången män verkar vilja lägga sig i vad som sker med kvinnors kroppar är när abortfrågan kommer upp eller när en kvinna blivit våldtagen av en invandrare. Då dyker de upp som gubben i lådan.

   Så jävla sant.

   Vore män på riktigt intresserade i abortfrågan skulle de aldrig ha sex om de inte planerat ett barn med kvinnan de har sex med.

  Konstigt uttryckt av Nellie, ”man ska inte romantisera”? Om hon själv inte vill det så fine, men många kvinnor mår ju faktiskt bättre också? Har vänner som älskat att slippa mens/pms, de som verkligen läkt ut ätstörningar/kroppshat, och en vän vars MS blev otroligt mycket bättre under graviditeten och hon var i himlen av att slippa kramper och värk… Det bästa är väl att utgå från sig själv och inte generalisera att ALLA gravida mår si eller så?

   Det är väl det hon menar? Att alla inte mår så bra som den romantiserade bilden visar.

    Fast om man uttrycker att man mår toppen av att vara gravid, romantiserar man då per automatik? Alla måste äga sin egen upplevelse, och inte behöva bli anklagad för att romantisera bara för att man tyckte om just den upplevelsen? Och helt ärligt, är det verkligen SÅ ovanligt att höra kvinnor avsky graviditet? Alla har väl hört talas om illamåendet och halsbrännan och att ha en enorm mage känns ganska uppenbart en smula otympligt…

    Mina vänner har inte romantiserat det. Men mått helt ok. Och det ska dom få göra och tala om utan ett gäng arga mammor ska slå ner på det. Alla har sin historia att berätta.

     Och man ska få säga att det suger och är piss utan att få pekpinnar om att man inte ska klaga, dömande frågor om vad man trodde egentligen eller att man valt att skaffa barn så då får man vara tyst.

   Håller med! Jag älskade att va gravid och mina vänner med! Det är ju skithäftigt så förstår om hon får höra det ofta.

   Tycker dock att graviditeter i sociala medier typ alltid beskrivs som jobbiga, tråkiga, såååå hemskt att vara tjock, vill tillbaka till mitt liv å min kropp osv osv? Så förstår inte hur hon menar där.

   Det jag tror är jobbigt för henne är att hela hennes privatliv å jobb kretsar runt hästar och kan man inte rida på hela graviditeten så förstår jag att man kan känna dig lite vilsen. Men det är ju inte egentligen själva graviditeten.

    Ja, känns som om Nellie bara sett positiva beskrivningar men jag tycker snarare de negativa beskrivningarna ofta tar över? Alla har ju hört om graviditetsillamående, graviditetsdiabetes, viktuppgång m.m…

    Förstår verkligen det är tufft att inte kunna ägna sig åt sin största passion/hobby i livet. Det är säkert väldigt frustrerande när hon lever på en hästgård dessutom. :/

  Tror hon att människan är gravid i 10 månader..? Eller vad menas med 8/10?

   Det är väl närmare 10 månader, iaf om man går över tiden?

    Precis. 40 veckor är ju inte prick 9 månader. Det är 9 månader och 10 dagar och om du dessutom går över tiden några dagar så är det precis mittemellan 9 och 10.

     Men är en graviditet 40 veckor eller är det bara om man räknar med de två första veckorna när man egentligen inte är gravid? Mycket rörigt…

      Det är bara om man räknar de första 2 veckorna som man inte är gravid på som en graviditet är 40 veckor. Har alltid tyckt att det varit konstigt varför man ska räkna från sista mensens första dag.

       Okej… men det är väl ändå vedertaget att man säger att en graviditet är 9 månader? Aldrig hört nån säga ”jag är i tionde månaden” ?

        Hon kanske tänker ”när jag är 27 år är jag på mitt 28:e år”

         Det roliga är att… det är typ det hon alltid gjort. Så fort hon fyllde 17 hette det att hon är ”en snart 18-årig tjej”

   Jag tror hon kan mena att hon i år varit gravid 8 av 10 månader, då hon skrev inlägget i oktober, alltså månad 10. Men lite oklart ?

  För det första;
  jag tycker inte graviditeter romantiseras. Tvärtom tycker jag varenda influencer klagar och skriver ut exakt hur jobbigt de upplever det(beror kanske på vilka man följer) Vissa med fog för de har olika problem under graviditeten, andra bara klagar.
  Själv tyckte jag det var ljuvligt trots lite krämpor. Var så lycklig och tacksam att jag tillslut blev gravid så njöt av varenda minut.

  För det andra; Tycker många män i min närhet är väldigt engagerade. Min man var precis som jag helt inne på kejsarsnitt just för att vården ser ut som den gör. Han tog upp det med både läkare och barnmorskor. Och jag vet många andra män å par som tänkt som vi. Och många män som är MER pålästa och engagerade i graviditet å barnskaffande än sin tjej. Men dom är inte ute å demonstrerar nej, men det är inte heller jag. Betyder inte att vi inte bryr oss. Man försöker påverka på olika sätt och har olika mycket tid/möjlighet att komma loss.??‍♀️

   Fast att din man tycker (?) att du ska göra snitt har ju inget med att vara engagerad i förlossningskrisen att göra.

   Det är kvinnor till 99 % som driver på kring förlossningskrisen nu. Det räcker väl med att kika på en bild från vilka som var där. Att män visar massa engagemang i förlossningsvården är generellt sett inte sant.

   Och resonemanget att folk klagar utan fog är tråkigt. Tycker man det är jobbigt så tycker man det är jobbigt, oavsett hur härligt du själv tyckte det var?

   Jag tyckte btw om att vara gravid med går inte runt och hävdar att folk som känner annorlunda känner fel bara för det. Man kan ha en bra upplevelse utan att bara ifrågasätta eller klanka ner på andras.

    Och att män generellt sett inte skulle demonstrera för att de till skillnad från kvinnor inte kan ”komma loss” vet jag inte ens vad jag ska säga om….Man är inte engagerad i förlossningsvården för att man tycker massa saker hemma i vardagsrummet utan att man låter omvärlden märka av det? På vilken plats syns männens engagemang? Tror nog ändå vi kan dra slutsatsen att om det är osynligt är de knapssast jättestort.

     Bara att dela information på sociala medier (ett knapptryck) eller skriva på protestlistan (tar en halv minut) är ju något som män kan göra, ser dock nästan aldrig män göra det.

     Att propsa på snitt för sin kvinna pga förlossnigskrisen, alltså tyvärr, nej det är inte att engagera sig i frågan. Trevligt att han ”hjälpte” dig om du har svårt att tala för sig själv och själv även ville ha snitt. Men att ha en massa kunskap och engagemang utan att bidra det minsta är slappt.

     Har då större förståelse för att singel-Anders 25 år som inte lärt sig om riskerna med förlossning, inte har några tankar på barn och helt enkelt aldrig tänkt på förlossningar, inte protesterar just nu. Ingen människa kan vara engagerad i allt. Grejen är ju dock att det är snedfördelat så personer som din man skulle ju kunna hjälpa massor bara genom att tex lyfta frågan bland hans manliga vänner, kollegor och familj.

     Men vilka är det generellt som demonstrerar för nånting? Kvinnor väl. Det samma med att driva på olika saker på sociala medier. Är man inte med där så blir det lite svårt att hänga med, oavsett kön. På demonstrationer under vardagar finns väl folk som har tid, och kanske inte dom som måste jobba. Är det vanligt att ta från ens semesterdagar för att demonstrera? Vill mammor att deras män tar ut semester för att demonstrera? Kan folk ta ut semester när som helst under året? Tveksamt. Ni kan ju fråga män ni känner varför dom inte demonstrerar så slipper ni gissa.

      Finns väl massor av pappalediga män som kan delta? Eller män som har flexibla arbeten och jobbar hemifrån och kan komma och gå från datorn fritt. Är ju snarare kvinnodominerade yrken som generellt är bundet till strikt arbetstid och -plats. Så det där köper jag inte.

       Ja visst. Jag kanske också kan delta med har inga sociala medier så svårt att veta var och när. Och om jag hade Facebook så skulle jag inte hänga i mammagrupper ändå. Kan tänka mig att männen inte heller hänger där av ren självbevarelsedrift förmodligen.
       Dom flesta männen jag känner är bundna till industrisemesterns tider och inte alls kan jobba när dom känner för det, oavsett befattning.

        Tja, kan man ta semester för fotbollsvm eller älgjakt så kan man väl ta semester för att delta på en demonstration?

        Men till sak, Är man nu intresserad så finns information om demonstrationer även utanför sociala medier. Men det kräver ju som sagt att man är intresserad. Jag har inte heller sociala medier, men lyckas ändå nås av information jag vill ta del av.

        Och nej, de kvinnor som är bundna till sin arbetsplats är självklart inte heller med på demonsationen, men konstigt att främst kvinnor lyckas ta sig dit då även många män, inte alla män, rimligtvis har samma möjlighet.

        Utöver det så finns det annat man kan göra om man nu inte kan ta sig till demonstrationen. Men igen, intresse måste ju finnas och helt ärligt är det nog där det brister för många män.

        Så vad gör de män du känner i övrigt, eller har de gett upp ”för vi kan ändå inte delta på demonstrationen”?

        Och att vissa män jobbar i industrin är ju inte ett svar på varför inga män deltar i demonstrationen eller allmänt kämpar för en bättre förlossningsvård. Eller?

         Jag vet inte vad männen gör angående förlossningsvård, för har inte frågat. Har inte heller frågat vad kvinnor jag känner gör. Vad jag vet så är dom inte ute på demonstrationer i alla fall. Dom flesta av båda könen jobbar och planerar för semestrar, bygger hus, och har en vardag fullt upp med sitt. Både dom som har barn och inte. Vad gör du själv?

          Jag deltar på de demonstrationer jag kan, skriver under protestlistor, engagerar mig politiskt på landstingsnivå. Utöver det så lyssnar jag på de kvinnor som jobbar i vården, lyfter deras berättelser där jag kan och där de behövs. Ja. Typ det.

          Kan lägga till att jag aldrig fött själv och kommer nog inte att göra det heller.

           Kul att du hittat din grej. Jag har väl andra intressen.

           Ja, det är ju så klart fritt för var och en att ha andra intressen. Bara konstigt att ca noll män bryr sig minsta lilla om förlossningsvården. Den berör ju ändå män också.

           Min kommentar är inte på något vis menat som ett rättesnöre kring vad varje människa måste göra. Mer menat som en kommentar kring att det finns mer att göra än att gå på demonstration. Att man inte kan delta på den är inte en ursäkt för att inte bry sig alls. Bryr man sig inte så fine, men säg det då. (Syftar inte på dig nu, du hade ju andra ”intressen”)

           Att bry sig om att barn ska födas under rimliga omständigheter är väl inte ett intresse? Men typiskt att förminska allt som rör kvinnor till intresse och hobby. Till och med när det rör kampen om säker vård

           Jag vet inte vad jag ska annars kalla det om inte intresse. Jag kan väl säga som så att det är viktigt att alla i behov av vård får just det, men jag tänker inte föra en kamp för det. Jag tänker inte kriga, kämpa, stå på barrikaderna osv. för jag har andra intressen som tar upp min tid. Många problem är dessutom självreglerande. Tillslut borde vi väl komma till en punkt där man bara har ett alternativ för att lösa problemet, och då blir det det.

           Och uppenbarligen delar du det ointresset med samtliga män. Vilket är lite poängen, att de som finner den kampen viktig verkar vara uteslutande kvinnor. Vilket är underligt för männens fruar och barn påverkas i allra högsta grad, något de borde vara måna om att förändra.

   Men är väl inte engagerad för att man sitter hemma och tycker något? Då skulle inte mycket hända alls. Och att män engagerar sig i förlossningen av sitt eget barn är väl ändå en lägsta nivå man kan förvänta sig, men att han läser på inför att bli pappa ändrar inte heller direkt någon situation i förlossningsvården generellt.

   ”För att vården ser ut som den gör.”

   Vad mer gör han åt hur vården ser ut som den gör, mer än att uppmuntra dig att bli snittad? Eller är det så att han, som de flesta andra män, inte alls är särskilt intresserad av att göra något åt det stora problemet? När du är snittad så är problemet ut världen och då kan resten av Sveriges kvinnor föda i diket om det så behövs.

   Att det ens klassas som en kvinnofråga är sjukt. Det är fan en samhällsfråga.

  Jag ar BF typ samtidigt som Nellie och älskar att vara gravid men tycker sällan att graviditeter romantiseras i sociala medier eller i stort, snarare tvärt om.

  Vi lever tack och lov i ett land där troligtvis väldigt få kvinnor tvingas fullfölja en graviditet mot sin egen vilja men ändå ska det likt förbannat klagas så in i bomben!!

   De flesta blir gravida för att de vill ha ett barn, inte för att de vill vara gravida i sig. Varför skulle man inte få klaga på att graviditeten är jobbig då? Graviditetrn kan vara ett nödvändigt ont. Jag förstår verkligen inte, vad är problemet med det? Med ditt resonemang ska man alltså inte få klaga även om man är inlagd i flera månader med typ hypermesis eftersom man valt själv att bli med barn? VARFÖR?

   Tycker folk kan karska upp sig lite så man klarar av att hantera andra känslor än ständig glädje hos er omvärld. Så besvärligt kan det inte vara för omvärlden att Nellie tycker det är jobbigt att vara gravid. Låt henne ha lite känslor, det är inte farligt.

    Nu säger hon dessutom att bebisen visat sig vara väldigt stor och ev måste hon sättas igång tidigt… Jag förstår fullständigt om det gör det hela ännu jobbigare för henne. Hoppas allt går jättebra <3

     Om de siffror hon gått ut med stämmer beräknas hennes barn väga lite drygt 4 kg vid fullgången graviditet, det är inte extremt stort ?

      Jag fick ett barn på 4,5 kg och tre veckor över tiden. Blev endast igångsatt för näringen i moderkakan var slut. Stort barn är väl inget skäl för igångsättning.

       Samma med min mamma när hon födde mig. Jag vägde nästan 5 kilo och kom ut med tvång efter tre veckor över tiden. Minns att mamma började gråta när nyheten kom om hur mycket större risker det var för barnet om mamman går över tiden. Fast det var över trettio år sedan hon födde mig fick hon ”kalla kårar” när hon tänkte på vad som kunde ha hänt när de lät henne gå hemma och vänta. Tur att vetenskapen går framåt ?

    ?

    ”Problemet” eller vad man ska säga med sociala medier är ju att allas upplevelser pumpad ut till just alla. Och att det kan träffa väldigt fel. Tex skulle man ju inte klaga på att man känner sig tung inför en vän som just förlorat sitt barn, däremot kanske man kan gnälla lite tillsammans med någon annan. Den som har en väldigt jobbig graviditet kanske upplever att det romantiserad mycket, kanske just de personer man själv följer är lite extra romantiserande etc, även om det överlag verkligen finns både det ena och det andra. Och när man pratar med folk IRL får man ta del av alla möjliga upplevelser och man kan liksom anpassa samtalet eftersom det är 1:1.

    Amen på detta! Inte konstigt att kvinnor sällan pratar om hur de innerst inne mår under graviditet då samhället är så jävla snabba på att döma och kritisera. Min graviditet har varit otroligt tärande men känner direkt att jag inte ”får ” tycka så. Att vara gravid ska tydligen vara något lyckligt mys och man ska bara omfamna allt. ? låt kvinnor vara ifred med vad dem tycker, det är vår kropp o våra känslor för fan.

     Och är det bara förlossning och graviditet man inte får klaga på för att man själv valt att skaffa barn?

     Vad ska vi med facket till? Klaga inte, du har själv valt jobbet.
     Vad ska vi med ivo till? Du valde väl själv att ta emot vården?
     Arn? Du valde väl själv att betala för produkten eller tjänsten?

     Osv osv.

      Vad fan pratar du om?? Vad har detta med mitt inlägg om huruvida kvinnor känner för sina graviditeter?

       Får man klaga över något man valt själv eller är det bara en graviditet man inte får klaga över?

      Söker jag ett jobb hos en arbetsgivare med beryktad dålig arbetsmiljö kommer jag inte sitta och gnälla på chefen i 9 månader utan antingen gilla läget eller agera.

      Skulle min sambo köpa en vara eller tjänst med väldigt blandade recensioner skulle jag ta ett allvarligt snack med honom om hans förväntningar ifall han trots det satt och surade över kvalitén på tjänsten/varan.

      Skulle jag vara missnöjd över den vård jag fått hade jag anmält eller sökt mig vidare.

      Det är ingen som tvingat mig att ta det nya jobbet, köpa varan eller söka vård på just det stället. Jag gör ett aktivt val och någonstans är det ju mitt personliga ansvar att ställa in förväntningarna. Antingen gör jag det bästa av situationen.
      Eller så kan man sitta och klaga och gnälla i nästan ett år. Var och en väljer ju själv ?

       Konstigt att du som är så emot klagande ändå lyckas framstå som det största regnmolnet här inne. Imponerande nästan.

        Då har du inte hängt här länge förstår jag ?

         Jodå, ett pr år faktiskt. men syftade på det här specifika kommentarsfältet.

    Jag har aldrig påstått att man inte FÅR klaga men jag blir så otroligt förvånad (och lite provocerad antar jag) över hur illamående, foglossning eller viktuppgång verkar komma som en stor fruktansvärd chock för gravida kvinnor, på samma sätt som sömnbrist, vab och begränsad egentid verkar vara en chock för många nyblivna föräldrar ?

     Haha ”stor chock” , du är medveten om att bara för att man hört att allt det du nämner kan inträffa så betyder det INTE att man är förbered på det ?‍♀️?‍♀️?‍♀️ jag var helt klubbad av tröttheten, den fruktansvärda halsbrännan osv osv. Detta TROTS att jag visste om att är vanligt. Men en sak att höra om det och en annan att uppleva det. Med pga pretton som dig så vågar man ju knappt prata om hur besvärligt det är, och det är intr heller kort tid allt detta pågår utan 9 fucking månader så håll käften med din mästrande skit.?

     Nej, och varför är det en så stor chock tror du? Kanske för alla romantiserar det och inte berättar hur överjävligt det faktiskt kan vara.

   Fast man måste väl få klaga fast man valt det själv?
   Jag avskydde att vara gravid. Alltså verkligen avskydde det. Hade ont precis överallt, sov inte, kunde inte gå, hatade sparkarna och rörelser.
   Förlossningen var superbra trots 48 timmars ont. Jag hade lätt gått igenom en förlossning varje dag, bara jag slapp vara gravid.
   Jag valde att skaffa barn, men jag hatade processen.

  Dags att skriva om något annat nu!

  Ett ”planeringsfreak” utan en plan B..?
  Det var nytt.

   Jag blir så full i skratt. Tror hon att hon kan fortsätta vara ”planeringsfreak” bara graviditeten är över?
   Hahahahaha tillåt mig gapskratta. Bruden utan koll.

  Och Nellie, om du inte visste det redan, att föda barn gör ont. Tycker att de influensers som romantiserar en förlossning är ett större problem. Det skapar orealistiska förväntningar.

  Tramsigt med ”man ska inte romantisera en graviditet”. Alla har det ju olika, vissa mår bra andra sämre. Nellie har ju blivit väldigt stor väldigt snabbt (speciellt om detta inlägg skulle ha några veckor på nacken(?!)), behöver inte lägga någon vikt i det (ha…ha..) mer än att det såklart orsakar mer påfrestning på kroppen – gör det hela jobbigare tidigare.

  Är själv gravid och varenda grej som besvärar är ju ganska förväntat. Det kan ju knappast komma som en överraskning att det är påfrestande för kroppen att vara gravid. Eller är hon bara generellt ung och naiv? Känner inte till vem hon är.

  Influensers verkar alltid tro eller vilja att deras sanning är allas sanning ? Inte mycket till självinsikt som vanligt.

  Håller med om att man inte ska romantisera en graviditet. För om alla gör det så nej då blir det svårt för blivande förstagångs- mammor att veta vad som är realistisk förväntan. T ex verkar många, väldigt många kanske t om de flesta (?) få hemorrojder vilket jag tycker verkar helt vidrigt. På flera sätt. Själv ser jag inte alls fram emot att bli gravid. Efter flera nära vänner och deras graviditeter så har jag snarare känt att jag vill vänta med barn. Nästan enbart p ga deras upplevelser och erfarenheter. Tycker även Hanna Widell och Amanda sa det bra… 9 månader är för långt. 3 hade räckt! ? Det tror jag också. Och då menar dem så klart om det hade varit möjligt för en bebis att bakas klart på 3 månader och inget annat ifall nu någon här vill missförstå och ”rasa” mot detta.

  Jag tycker det framstår som omoget och otacksamt att klaga så mycket inför den ”gåva” det ändå är att få bära ett barn, medan SÅ SÅ många kämpar för detta och inget hellre vill. Förhoppningsvis knyter Nellie an snabbt till barnet när det väl kommer ut och kommunicerar i andra ordalag kring att livet och prioriteringar kan komma att behöva ändras.

   Förlåt. Men jag blir trött på att man ska vara tacksam för att man kan göra något andra inte kan men önskar. Jag kan förstå att det är jobbigt att inte kunna göra det man mest av allt i världen vill, men det betyder inte att dem som ’kan’ inte ska kunna uttrycka att det är jobbigt. För ja – det är för många en pain in the ass att vara gravid och föda barn. Det betyder inte att man är otacksam och inte kommer älska sitt barn.

  Hatade att vara gravid. Gudskelov bodde jag i Singapore och där kan man betala för ett kejsarsnitt från v 36. Toppenklass på vården. Verkligen värt varenda krona.
  Tycker så synd om de som får förlossningsskador.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *