Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

553 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag kom och tänka på tema: barn uppfostran när jag läst ett tidigare postat inlägg här på bb om underbara Clara.
  Hur uppfostrar ni era barn? Är ni stränga, konsekventa, förstående, jämlika?
  Jag läser nu precis något av familjenterapeuten Jesper Juul, som skriver att man ska bygga upp ett förhållande och sätta personliga gränser för att ”lyckas” med att få ett sunt förhållande till sitt barn. Någon som har löst/ känner till honom och har åsikter?

   Han har bla. skrivit en jättebra bok som heter ”ditt kompetenta barn”. Väldigt kloka tankar tycker jag. Jag följer Astrid Lindgrens råd: ”ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek så kommer folkvettet av sig självt”. ? Såklart behöver man sätta gränser och vara konsekvent med vissa saker men jag är ingen förespråkare av straff och ”ta i med hårdhandskarna”..

   Jag kör positiv förstärkning, tomma hot, kärlek, så logiska konsekvenser som möjligt och mycket kärlek och närhet. Funkar helt okej, det ska ju vara roligt att ha barn och det blir inte roligt om man alltid håller på och säger nej och tvinga igenom onödiga beslut.

    Älskar att du skriver ”tomma hot”.
    Lät så ärligt bara

     Ja men det blir ju så. Jag kommer inte ringa till tomten och jag kommer inte låta dammsugaren äta upp allt som ligger på golvet, de kommer att få äta godis/glass/bullar igen även om de skulle vägra borsta tänderna en kväll. Tyvärr säger jag sånt för jag vet att det funkar.

    Haha tomma hot. ❤

    Exakt samma här. Tycker min 3-åring är väldigt vettig av sig så det är ju nästan ett ”kvitto” att man gör något rätt iallafall. Eller man gör det som funkar för en själv, kanske inte funkar för andra.

   Öser på med kärlek, välkomnar och prata om alla känslor, vill alltid kunna motivera för mitt barn om jag säger ”nej”

   Viktigaste för mig är att mitt barn ska känna att hennes känslor är hörda och lika värdefulla som mina. Och hur strikt jag är beror på vart hon är känslomässigt. Hon har känsligare perioder där hon blir genuint ledsen om jag säger till för skarpt eller säger nej för mycket. Ärligt talat så vet jag inte – försöker bara ge mycket positiv förstärkning, kärlek och lär henne vara artig och tacka för sig ?

   Än så länge har jag bara fått höra att hon är ett artigt, tryggt och väldigt lungt barn, men såklart så har hon ju sina stunder.

   Vi gör vårt bästa utifrån den forskning som finns idag. Vissa dagar lyckas vi bättre än andra ? men försöker lyssna på barnen, bekräfta deras känslor och visa respekt. Betyder inte att vi är gränslösa utan självklart sätter vi gränser. Men försöker undvika att uppfostra genom hot och skrik. Vill att barnen ska lyssna på oss när det gäller men vill inte att dem ska vara rädda för oss. Det är väl skillnaden mot hur man själv var uppvuxen. Vi vill inte uppfostra genom rädsla och att ”respekt” visas genom lydnad. Vi försöker uppfostra genom att visa respekt och förklara. Men ge mig en dålig natt och tålamodet är som bortblåst! Och det där härligt pedagogiska försvinner ? men mer kärlek och närhet till barnen ❤️ Bygga trygga individer

    Så fint beskrivet. Vi gör precis samma. ❤️

   Jag själv är uppväxt autoritärt och med aga, jag försöker verkligen se mina barn som jämlika och lyssnar mycket på dom. Vi har vissa fasta regler (inte slåss, retas osv) men i överlag så är vi rätt så överseende med att saker blir fel. Nu har vi väldigt lugna barn med mycket eget samvete så om något blir fel så berättar de ofta det för oss och då försöker vi lösa det istället för att bli arga eller straffa. Men såklart på stressiga dagar, om man själv är i obalans, sovit dåligt osv så åker jag rakt tillbaka i min egen barndom och hör mig ibland säga vad mina föräldrar sa. Det känns hemskt och jag ber alltid om ursäkt efteråt. Vi får väl se vad det blir av våra barn i framtiden men jag hoppas att de slipper lägga lika mycket tid och pengar på terapi som jag ?

   Jag försöker se mina barn som vilken annan människa som helst. Jag varken äger dom, kan kontrollera dom utan endast försöka komma överens med dom. Och älska dom såklart, oavsett. Men jag försöker alltid leva mig in i deras situation och se saker från flera synvinklar än min egen.

   Jag har en väldigt vältalig och viljestark 6-åring, och har insett att jag uppfostrat en debattör som verkligen kan strida och argumentera för sin sak. På gott och ont ? Det är en jäkla balansgång att sätta gränser och samtidigt uppmuntra hennes argumentationsförmåga och att kämpa för sin sak. Jag försöker välja mina strider…
   En sak som jag håller stenhårt fast vid är att aldrig hota med mer än vad jag kan genomföra.

    Ja, bra att göra som du, för tomma hot är bland det sämsta man kan göra mot sina barn. Då lär de sig att vad mamma eller pappa säger betyder ingenting, så jag kan/får göra vad jag vill.

   Typ ”hot och mutor-metoden”?
   Mycket kärlek, uppmuntran, belöningar men också konsekvenser om man beter sig (medvetet) illa eller (medvetet) gör fel.

   Sen är vi jättenoga med att de ska respektera sina syskon, vara sams och ha en trygg relation till varandra?

   Åh älskar detta tema! Tänker så mycket på det här. Mitt barn har dock inte ens fyllt 1 än… men jag vet att jag var ett sånt där otroligt ”duktigt” barn som alla vuxna älskade. Jag hade stor respekt för mina föräldrar och ville göra rätt (obs! De var jättesnälla och fina föräldrar), var alltid artig och sådär. Fick vara med på fina middagar, restaurang, resor osv redan som liten och mina minnen av detta är enbart mysigt och trevligt. Jag kunde säkert vara busig eller gnällig ibland men hade tydligen aldrig sånnadär riktiga trotsutbrott på Ica och sånt…

   Men jag fattar inte hur mina föräldrar gjorde, haha! Jag vill sååå gärna att min dotter också ska vara sådär skötsam. Handlar ju inte om att jag inte vill att hon ska få vara sprallig eller ha roligt (jag minns min barndom som jättehärlig med massa lek och aktivitet och kreativitet). Men jag vill att hon ska respektera andra, lyssna på föräldrar/lärare, inte skrika/rymma/slåss/bråka i tex affären… men det känns som tabu att ens nämna att man vill det i dagens samhälle haha.

    Tänk på att du inte kommer ihåg 100% av din barndom så försök att inte jämföra ditt barn med din minnesbild av dig. Jag minns inte heller ett enda vredesutbrott som barn och mina barn har inte heller haft det i affären osv… med mig. Men det har dom haft med pappa tex. Barn är som människor är, de har sina bättre och sämre dagar.

    Jag har två barn. En är precis så, och den andra är skvatt galen när det kommer till bråk. Det är så himla mycket personlighet, och våra barn kräver totalt olika uppfostran. Den lugna mjuka killen förstår själv o räcker att man ber om saker och förklarar. Man kan INTE bli arg på honom för han bryter ihop. Den äldre killen kräver tydliga riktlinjer och konsekvenser (tex ta bort hans playstation) samtidigt som han måste få skrika av sig o stampa i golvet osv. Tyvärr leder detta också till en del Leon och stampande i golvet från vår sida. Men att ge kärlek, kärlek, kärlek och alltid förklara efter konflikter är viktigt.

     Ja oj vad svårt att hitta rätt! Viktigt att man är lyhörd och anpassningsbar så man inte låser sig vid ett ”uppfostringssätt” då. Bra tips! Än så länge (jag med snart ettåringen) har vi världens gladaste och tryggaste unge som kan leka själv långa stunder, vara ensam med tex mormor utan problem, nyfiken, utforskar osv. Men herre vad busig hon är. Och bestämd. ?? så det blir nog en utmaning…

  Kom hem för en stund sedan med nyopererad katt som tagit bort 3 tänder, är mycket som pågår i mitt liv just nu och nu bara brast det, gråtit så mycket medans min älskade katt vill äta sitt torrfoder men får inte det, hon buffar på lådan med mat och ser så ynklig ut. Känner mig så elak när hon visar så uppenbart att hon är hungrig och jag inte kan ge henne. Mitt hjärta går sönder ????

  Förlåt om texten är otydlig, mitt liv är sånt kaos just nu och känner mig så mentalt trött. Försöker tänka att det kommer en ljusare tid snart .. hoppas på det iallafall.

   Ingen mjukmat som funkar? 🙁

    Hon äter bara lite av gelen sen vill hon ha sitt torrfoder, har gömt undan det nu men hon har suttit vid matskålen nästan enda sen vi kom hem nu och bara väntar, försökt få henne att mysa i soffan på värmefilt men nej ?

     Går ju att blöta upp torrfodret 🙂

   Allt löser sig, lovar ❤️ Tonfisk till kissen?

    Inte så bra för små katter att äta, tyvärr

    ❤️
    Hon är väldigt kräsen, erbjudit henne fisk förut men de vill hon inte ha, bara en viss typ av blötmat och då äter hon bara gelen och håller sig alltså inte mätt länge, helst av allt vill hon ha sitt torrfoder ?

     Blöt upp torrfodret. Annars får du trösta dig med att hon överlever på gelé och kommer äta ordentligt när hon blir tillräckligt hungrig.

      Tyvärr inte så enkelt. Katter får snabbt påverkan på levern vid svält. Har sprutmatat flera katter efter operationer och vid sjukdom.

   ❤️

    Tack för din omtanke❤️

   Åh, förstår dig så. Det gör ont i en när ens djur är sjuka osv. Vi har sånt ”godis” som är flytande och smakar kyckling eller lax. Där katten ska slicka ur det ur en smal förpackning. Tror det är vitakraft som gör dem. Jag blandade iaf ut det med lite vatten i en matskålen när min katt inte fick äta torrfoder.

    Ja det gör så ont ?
    Haft sån förut och det älskade hon! Tack för du påminde mig, hon höll sig inte mätt på det så länge dock men de är ett bra alternativ ??

   Min katt har dragit ut alla tänder, det kommer bli bättre ❤ han äter torrfoder idag 🙂

    Skönt din katt mår bättre ??
    Ja detta gäller ju bara i 2 veckor ungefär sedan kan hon äta torrfoder men just nu känns det jätte jobbigt och 2 veckor känns oändligt ??❤️

     Varför 2 veckor?
     Arbetar med hemlösa katter och gjort det i över 15 år. Har även egna katter och tre av dom har opererat bort tänder (en har bara 2 tänder kvar). Enligt de veterinärer jag träffat är det ok att ge torrfoder några dagar efter operation. Om katten inte vill ha annat än torrfoder så tycker jag att du ska ge den det efter några dagar.

      Kan inte svara på varför veterinärer säger olika 🙂 hon sa att torrfoder kan få stygnen att gå upp

   Du kan blöta upp torrfoder med lite vatten. Men gör det precis innan du ger maten, så den inte står och blir dålig.

    Ska försöka göra de, men veterinären sa det är viktigt att de är mjukt så inte stygnen går upp i munnen

     Precis. Torrfoder är ju ganska poröst, så det är inte så svårt att blöta upp. Du kan också prova att mixa dem innan. Då får hon ju rätt smak i alla fall, och det kanske kan funka? Eller mixa och strö över annan blötmat.

     Jag har inte katt själv så har inte specifika tips för katter. Men valpars foder ska blötas upp ordentligt innan de äter och då brukar jag hälla upp mat och vatten i ren skål och ställa in i kylskåpet så kan den stå och blötas upp i flera timmar utan att bli dålig. Efter ett par timmar är den helt uppblöt ❤️ Det är jobbigt när man inte kan förklara varför man gör som man gör när ens älskade djur är sjukt och besviket❤️

      Tack för din kommentar, ja visst är det, längtar tills hon blir sig själv igen och mår bra ❤️

   Funkar uppblött torrfoder då?

   Mitt bästa tips är att åka till en veterinär och köpa några burkar AD (googla med, kan finnas på typ apotea!). Det är en speciell sorts mat man ger till sjuka katter och 99% äter det!
   Att katten går till matskålen hela tiden idag och vill ha torrfoder just nu kan även ha att göra med att hon snurrig efter operationen och narkosen. Katter blir påverkade av det.

   Har också haft katter som fått operera bort tänder och vet att det skär i hjärtat, men det blir bättre ganska fort så länge hon får medicin som hon ska. Mina katter har inte behövt avstå torrfoder i två veckor. Ett tips är att hacka bitarna i små små bitar, tänk typ smulor, om några dagar (om inte uppblött torrfoder funkar, många katter ogillar det och jaa, din tjej förstod jag var kräsen). Du kommer märka om hon kan äta det då. Du kan med fördel ge henne lite hackad mat om några dagar och varva med AD.
   Med största sannolikhet kommer hon äta AD imorgon när hon fått sova av sig narkosen.

    ?Verkligen bra mat som hjälpt ett antal katter jag haft. Har alltid haft en burk hemma.

    Tack för tipset, ska absolut googla på det och kolla upp, tar emot alla tips jag kan få ?
    Ja jag hoppas hon är mer sig själv imorgon, hon är väldigt pratig av sig annars, men inte hört ett pip från henne på hela kvällen, hoppas de kommer imorgon ❤️

   Det kommer gå bra fina du! Vad glad jag blir du bryr dig så mycket om kissen, sån är jag också med min. Vi ska på kontroll hos veterinären imorgon och jag mår så dåligt av att behöva utsätta henne för det (hon är nervös av sig)… Men vi gör ju det för deras eget bästa. Stor kram ❤

    Hoppas besöket går bra! ❤️❤️

     Tyvärr blev det inställt p.g.a. snöstorm! Jaja, har en ny tid om en vecka (var alltså en kontroll och ingenting akut vi var inbokade på). 🙂 Tack för din omtanke!

   Om hon absolut inte äter, så kan du ge torrfoder. Det sa min veterinär när min katt drog ut en tand i alla fall. Bättre att katten äter än inte äter alls.

   Been there, done that. Det kommer gå fint ❤️ Har en katt som opererat bort en tand (veterinären tyckte dock att jag skulle avliva?! Inget annat problem hade han, bara just den tanden) och han äter bara blötmat nu. Bäst för tänderna och katten!

    Tack ❤️
    Avliva??! Nä fy 🙁 byt veterinär, tjejerna där min kisse är skriven är helt underbara och så fina, avliva var inte ens på tal även om hon sa att det troligtvis rör sig om flera tänder, vilket det också va då 3 drogs ut. Men avliva? Nä ???

     Hej! Nu har jag en liten hund men hon har behövt dragit ut flera tänder, sen flera år tillbaka hackar vi hennes torrfoder(Jag är rädd att hon ska sätta i halsen), om du har hackat det till smulor så ska det nog inte vara några problem för din katt.

     Bästa hälsningar till dig och katten!

   Den här tråden var veckans bästa! Fina svar du fått och hoppas det ordnar sig för dig och din kisse

  Hur ofta tvättar ni badlakan och handdukar?

   Badlakan 1 g/v

   Använder i en vecka, sen tvätt

   Badlakan byter jag 1 gång i veckan. Handdukar för händer 2 gånger i veckan och gästhanduk efter varje besök.

   Ca 10 dagar per fas. En handduk för huvudet -> en för kroppen -> och en i tvättkorgen.

    Har du olika handdukar för huvud och kropp? Varför då? Och en i tvättkorgen? Vadå en i tvättkorgen?

     Inte samma person men dels gör håret handduken för blött och dels vill jag inte torka mig i ansiktet med samma handduk som jag torkar arslet med.

      Och vem fan torkar arslet med handduken? Euw. Om dina gäster visste om det.

       Vad ska man annars torka med? Gästerna använder väl inte hens kroppshandduk heller? ?

       Varför skulle gästerna tvätta händerna med mitt badlakan som jag använder efter jag duschat? Torkar inte du röven efter dusch?

     Ja, har 3 handdukar. Den nytvättaste till huvudet, sedan till kroppen och sist till tvättkorgen. Jag orkar aldrig tvätta om jag inte behöver så den tredje är snarare i tvättkorgen än i garderoben.

      Herregud jag fattar inte. Vadå en i tvättkorgen? Blir galen. Hjärnan står helt still

       Ja alltså vad är det där? Kan nån förklara? Vad använder den i tvättkorgen till?

        Den är använd och ska tvättas.

   2 ggr i veckan skulle jag tro.

    Oj hur blir de smutsiga så fort?

     Handdukar ja. De blir blöta o känns smutsiga.
     Badlakan lite mer sällan

   Ca 1 gång i veckan.

   Badlakan? Används typ två ggr sen tvätt. Handdukar, flera ggr i veckan. Har två skolbarn.

   Badlakan 1 gång/vecka. Handduk ansikte 2 gång/vecka. Handduk händer varje dag. Gästhandduk efter varje gäst.

   Det är inte alltid jag får tvättid varje vecka så ibland kan det gå två veckor mellan varje tvätt, men jag har ju fler än ett badlakan så jag byter i alla fall en gång i veckan. Handdukar till händerna byter jag också en gång i veckan och tvättar när jag får tvättid.

  Vad har ni för bolåneräntor? Era bästa tips i förhandlingen?

   1,13. Två höga inkomster med fasta jobb

   1.05 och gled helt ärligt på en räkmacka tack vare föräldrar som är bankens trogna kunder sedan länge.

   0,99 och förhandlade inte. Jag ringde SBAB i ett annat ärende och då sa de att vårt hus var värderat mycket högre nu och erbjöd 0,99 om vi band det 2 eller 3 år. Innan hade vi rörlig på 1,5 tror jag. Bästa förhandlingstekniken annars är väl att ställa olika banker mot varandra.

  Vad tror ni Kenza och Aleks nya business är? Otroligt ful logga så jag har låga förväntningar ?

   Oj det har jag missat! Vad är deras nya business?

    Dom har börjat länka till @theeveryofficial men har inte sagt vad det är än.

     Låter som en ny variant av ”Ellery hotel” eller ”Steam hotel” ?

    Hudvård är jag rätt säker på

   Den där loggan ser ut att vara gjord i Paint…

    Jag tänkte ”äsch så illa kan den väl inte va? Sen gick jag in och tittade… ?

   Ser ut som en snusdosa

   Var det inte reggat inom skönhet och hudvård och sånt därnt tjafs?

   Jag tror att det är hudvård. Kommer säkert vara väldigt dyr.

    Behövs inte mer hudvård finns ju massor att välja på.

   Det verkar vara veganska produkter det handlar om ifall man går efter senaste postade bilden på företagets instagram. Säkert inom skönhetsvård. Kanske blir en stor konkurrent till Therese Lindgren?

   https://www.breakit.se/artikel/30914/nytt-hemligt-bolag-ska-kenza-salja-smink-pa-natet

   Verksamhetsbeskrivningen lyder:

   “Bolaget skall bedriva tillverkning samt försäljning av konsumentartiklar såsom hudvård och hårartiklar via postorder samt internethandel”

   Så verkar vara hud och hårvård. Inspo från Ida Wargs succé kanske?

    Ida Warg, Lindgren, Caia osv jag är väldigt skeptisk men lyckas dom är jag villig att erkänna att jag hade fel. Dock känns marknaden enormt mättad och Kenza är inte lika populär längre

   Det gör ont i mitt grafisk design-hjärta att se den loggan. Fruktansvärt ful!

   Hon sa i storyn att de kom på idén i badrummet så jag gissar på veganska bad och dusch-krämer/badskon etc kanske även en baby-serie som inte svider i ögonen.

    Men alltså är inte de flesta duschkrämer veganska? Eller vad är det jag missar? ? känns som det där när man kallar plast för veganskt läder

     Ingredienserna kan vara veganska men om företaget använder sig av djurtester blir inte produkten vegansk.

  Bachelorette, vad tycker ni?
  Tycker Malin ställer så konstiga frågor ibland på killarna avslöjar allt

   Jag håller med. Det är som att hon ska läxa upp dem och kasta dem framför bussen. Idioter gör det av sig själva så det behöver hon egentligen inte jobba för.

   Jag tycker inte att programledarna ska dela sina åsikter utan bara ställa frågor. Och självklart ta avstånd från saker som är olagliga!

    Ja precis, samt hennes åsikter blir ofta lite märkliga.
    Alla förstår väl varför Pontus valde att lämna.
    Men Malin säger att han vek sig för att han inte pallade med processen. Sen sa hon att han skojar ju gärna bort allt. Hon ställer typ 3 frågor i samma mening så de får knappt chans att svara.

     Lite synd att alla hans dejter blev kraschade ju! Allt för att göra bra tv…?

   Hon är väldigt konstig i killarna avslöjar allt. Inget negering om att Benjamin sa väldigt otrevliga saker om Julia efter att hon fixat micken, men hon va på Filip massa om att han var en dålig kompis? Så skumt

    Inget negativt *

    Jaaa vad var det där?? ? så märkligt!

    Tycker snarare Filip var en ”bra kompis” mot Julia som berättade för henne.
    Jag hade med berättat om någon sagt så hemska saker om en…
    Hur kan Malin tycka man är en dålig kompis ?? Hon ville alltså att Filip skulle hålla det hemligt o vara en bra kompis mot Ben som beter sig så illa ??‍♀️

     Därför att hon hatar män av någon skum anledning

   Tycker att hon är rätt patetisk med sin lättkränkthet och konstiga feministiska kamp.. det var typ nån som skämtade att ”Julia är ju min” och hon började läxa upp personen med att hon minsann inte är något objekt ? herregud. Sen när Filip sa att Julia också pressade honom för att få svar om vad killarna pratat om och hon typ skrek men det kan du väl inte lägga på Julia?! alltså haha seriöst hon är så kränkt så jag pallar inte

   Jag tycker mest att Julia är astråkig om jag får vara ärlig, och har ganska svårt för hennes röst D:

    Jag tycker hon är helt ok men rösten skär lite i öronen, låter lite täppt i näsan också.

    Tråkig??? Hur då? Jag tycker att hon är störtskön

   Ja och vad var det där med André? Så otroligt elakt att visa i tv och det var minsann helt ok?

  Jag har verkligen ingen julkänsla alls i år. Får en månad sedan fick jag reda på att min sambo (nu mitt ex) blivit av med jobbet utan att säga något till mig och inte betalat hyran på ett tag plus visat positivt på drogtest för polisen tog honom så han rök ju direkt. Jag är alltså ensam nu med allt. Så denna månad blev jag tvungen att betala dubbla hyror och nu är det ingenting kvar till något annat alls. Jag får runt elva tusen varje månad (blev av med jobbet i början av året och blev sedan sjukskriven) och hyran är på lite under tio tusen så jag har verkligen skrapat ihop och sålt av massa saker för att ha råd med hyrorna. Jag har barn och nu vet jag inte hur jag ens ska kunna köpa julklappar eller julmat så det känns bara grått. Hjälper inte att sitta här och gnälla men var ändå skönt att spy ur sig eftersom jag inte har någon att prata med irl. Usch, vet inte hur jag ska bygga upp julstämningen för barnens skull i år, just nu försöker jag bara andas.

   Är dina barn små? Föreslår då att du struntar i julmat m.m. det är bara onödigt dyrt med allt som ska inhandlas och tidskrävande. Kanske beställa hem en pizza i år? Tända ljus och göra det mysigt istället för en massa pynt och krims krams, ge ”presenter” i form av kort med gratis/jättebilliga aktiviteter som ni kan göra längre in på året? Titta om din kommun har aktiviteter samlade på ett och samma ställe.
   Ibland är julen bara skit. Tror de flesta emellanåt känner som du. Press, stress, krav, förväntningar. Jag kan säga att mina barn jublade högt när vi bestämde oss för att beställa hem snabbmat istället för att äta julmat en jul men sånt kan ju vara olika.

    Skriver under på alla tips utom julklappen ”kort med aktiviteter till barnen”! Akta dig för detta tips om du inte vill att barnen ska bli ledsna?? eller jo ha med det, men lägg till något mer ”prylaktigt”. Barn älskar att packa upp lådor med leksaker (kan vara ngt billigt, tex ÖoB har ett ok urval SOS-presenter annars kan man kanske köpa 2nd hand). Lycka till!

   Jul är inget måste på något sätt överhuvudtaget. Viktigaste är att ni har något att äta. Lyssna på musik och gå en promenad eller något på julafton. Bara ha det mysigt.

   Usch vilken hemsk situation.
   Kolla upp hur du kan utöka din inkomst? Bostadsbidrag? Socbidrag? Underhållsstöd (ifall det va pappan till barnen som rök)?
   Om du är ensamstående med barn och har en inkomst på 11 och hyra på knappt 10 så kommer du antagligen vara berättigad kompletterande försörjningsstöd, om du inte har andra tillgångar det vill säga. Men antar att du inte sitter på en massa sparpengar eftersom du varit tvungen att sälja saker för att ha råd med hyran.
   Usch vilken pissig situation men starkt av dig att kicka ut honom. En knarkande lögnare har inget att göra hos dig och dina barn!

   Kyrkorna brukar kunna hjälpa till med precis sådant nu innan jul. Man kan få en slant till julmat och julklappar, särskilt när det är barn inblandade. Hör av dig till en diakon och kolla 🙂

    Bra förslag! Precis sådana här situationer de kan och bör hjälpa till med.

     Det är mycket som görs, men inte så många som vet om det, eftersom det inte syns.

    Kyrkan passar bra när det krisar, men betalar du kyrkoavgift?

   Usch vilken jobbig situation. Hoppas att det kommer ljusare dagar för dig! Finns många kyrkor som gärna hjälper till med både julmat och julklappar. Kan tyvärr ingen utantill men googla dig fram. Vet inte hur gamla dina barn är men jag har bla hittat fina spel och pussel på second hand för en tia styck. Så kan vara värt att kolla där.

   Åh vilken sits ditt ex har satt er i. Förstår om du har det kämpigt just nu. Har du bostadsbidrag? Det låter som att du kan vara berättigad det.

   Kanske kan du också vända dig till kyrkan? De har diakoner som du kan få hjälp av. Jag blev hjälpt med några räkningar från kyrkan en gång. Och de är väldigt bra på att lyssna och stötta. Har träffat flera fina diakoner som hjälpte mig otroligt mycket när jag hade det tufft ekonomiskt och själsligt.

   Hur gamla är dina barn? ❤️ Vi är flera här som finns och gärna lyssnar!

    Jag har bostadsbidrag, underhåll och barnbidrag.. Det bråkas fortfarande om att få sjukpenning (självklart, tack försäkringskassan) men jag hoppas på att det kommer igång snart!

    Ni är flera som skrivit om kyrkan och det var inget jag ens tänkt på för jag kände att ”det finns andra som behöver det mer”. Fast så tänker ju jag om allt så kanske dags att börja be lite mer om hjälp. Det är svårt när man bor i en liten stad där man inte känner någon och man har ingen man kallar vän. Antar det var därför jag vände mig hit, för att kunna ventilera lite ?

     Jag jobbar själv i kyrkan och hör berättelser exakt som dina hela tiden (tyvärr…). Självklart ska du be om hjälp, det är inget du behöver skämmas för. Diakoner har dessutom tystnadsplikt, så du kan vara helt lugn om du söker dig dit. Säg bara som det är, och de kommer att förstå. Lycka till och hoppas verkligen att du och dina barn får en fin jul med både julmat och julklappar ❤

   Tack för tips, efter mitt inlägg så satte jag mig faktiskt för att börja pyssla ihop små kort med ”evenemang” t ex att ena dottern ska klä sig fint för det blir filmpremiär, då tänkte jag rulla fram den röda mattan så hon får komma med sin ”VIP-biljett” och sen hitta någon ny film på Disney+ som vi kan se och göra kolapopcorn! Jag tänkte att barnen får olika saker, både som de får göra med mig ensamma och tillsammans allihop.

   Jag behövde nog bara ”få ur mig allting” för att sedan se att livet inte är omöjligt och nu är det bara att köra på. Hyrorna är betalda, barnen är friska och vi har mat på bordet vilket är det viktigaste faktiskt, det andra löser sig!

    Du verkar vara en jättefin mamma som bryr dig. Jättebra idé med korten!
    Om du har råd så finns ju jättefina saker second hand och ibland bortskänkes!

    Alltså i Bamse köpte en familj ett pussel till sitt barn, och slog in varje pusselbit. Kanske kan vara något om de gillar pussel?

     Heja Bamse! ?

    Kan du kontakta Giving People? Där kan du få hjälp med matkasse och/eller presentkort till julklappar. Jag har själv hjälp familjer därifrån. Tipsar också om second hand såsom Myrorna och Bra Begagnat. Finns ofta väldigt fina böcker och spel.

    Hoppas FK snabbar på sig nu så du kan få hjälp ??

   Men tror du kan få hjälp av kyrkan eller frälsningsarmén med en kasse julmat. Jag förstår du har det jobbigt.

   Hur gamla är barnen?

  Jag har en fundering så här på kvällskvisten. Just nu är det ju över 30 grader på många ställen i norra Sverige. Vad tror ni om djuren i skogen; fungerar deras päls även mot sådan extrem kyla? Jag tänker tex på älg, ren och hare mm.

   Över 30 grader?

    Ja, var i Västerbotten förra veckan och då var det över 25 grader flera dagar i rad och 30 någon dag.

     Det heter under 30 minusgrader.

    Men du förstår nog att hen menar -37 grader (som det va uppåt. Inte hos mig i Skåne, tack o lov. Vi har ösregn)

    Misstänker -30

   Den kylan är ju inte ovanlig i norra Sverige. Precis som vissa djur är mer anpassade för värme är mer anpassade för kyla.

   Här uppe i Norrland har vi varje år perioder av stark kyla, ner mot -30. Så har det varit alla år. Och djuren lever här. Renar, älgar, harar överlever från år till år. Det är inte klimatkris att det är kallt – det är normalt. 🙂

   Har faktiskt också tänkt på detta SÅ många gånger. Att ”stackars” djuren, de lär ju frysa ihjäl och ”om jag var ett vilt djur hade jag flytt söderut för läääänge sen”. Fattar ju att de fixar kylan på nåt sätt.. men HUR?! De lär ju sitta och hacka tänder i minst 6 månader innan de börjar känna lite värme igen.

    Blir lite förvånad hur få saker ni kan om svensk natur ?

     Blir också lite förvånad över hur få det är som fattar ironin bakom vissa skrifter.

    Många djur bäddar ner sig i snön och de har pälsar som är anpassade för kylan.

   Förstår att vissa faktiskt inte vet detta, men en enkel googling på detta är inte så svår för att få svar på din fråga ? men ja djuren överlever kylan, de vet att den kommer och vet hur de ska få tag i mat. De är mkt smartare än vad du tror. Godkväll

    Jag förstår inte hur man inte kan veta detta, om man inte har skolkat den mesta tiden i grundskolan.

     Jag förstår att vi alla har olika sätt att tänka och ta in saker på. Vi alla är intresserad av olika saker och vi alla har olika sätt att tänka logiskt på också, därav så förstår jag att vissa inte vet om detta 🙂

     Men om man ska hårdra det hela, så måste man rent logiskt förstå att det har funnits en tid då det var mycket kallare vintrar än vad det är nu? Djuren har alltid levt ute i skogen och klarat kylan.

   Jag funderar också på det ibland, men har nu en hund som tappat all sommarpäls, inte fått vinterpäls än och ändå gladeligen ligger ute och sover/chillar i -10 grader. Han har knappt hår på magen, men ligger gärna i snön. Innan sjön frös var han i och badade benen varje dag trots att det var enstaka minus i luften. Jag tror att en del djur har en annan favorit-temperatur än oss ? jag såg en dokumentär om någon nordlig del av världen och det var ett djur som hade sin ultimata temperatur på -30 grader. Så det djuret hade nog varit miserabelt i 20 plus!

   De får vinterpäls. Men det är klart att man ser att djuren tycker det är kallt också. Fåglar burrar upp sig och rådjuren ser också ut att frysa.
   Mest synd om rådjuren är det dock på senare delen av vintern då det råder skare. När de sjunker igenom med benen och skrapar upp huden så man ser blod i spåren. Älgar verkar klara det bättre.

   Många vilda djur dör i kylan. Och är det mycket snö finns ingen mat. Men en del markägare stödutfodrar de vilda djuren. Det är mindre vildsvin i år t ex för många ungar dog förra vintern.

  Fayme skriver att kvinnor inte får lära sig någonting om sina kroppar. Och räknar upp en massa banala saker som jag visste redan i sjuan tack vare böcker på biblioteket! Man får väl vara lite nyfiken själv också. Och så vet vi inte hur våra underliv ser ut heller, enligt henne. Har hon inte ett eget att kolla in, om hon har glömt de detaljerade bilderna i åttans biologibok?
  Blir så trött på att hon alltid, alltid ska göra oss kvinnor till stackars offer som inte har någon som helst egen agens.

   Tror verkligen att du är ett undantag som visste redan som 14-åring att kvinnor bland annat har mjölkkörtlar i armhålan!

   Jag lärde mig det igår tack vare hennes story. Ser inte riktigt kopplingen till att vara ett offer?

    Nää? En till här- det vet väl alla?

    Men ursäkta, varför är hon då kränkt över att hon inte visste det? Hon har missat det bara. Om inte annat förstår man det när man föder barn och blir öm och svullen ända upp mot armhålorna, men om man inte visste det innan – är det så otroligt allvarligt? Måste alla kvinnor veta exakt allt om barnafödande långt innan de föder barn? Herregud.

     Snacka om att missa poängen. Just den frågan var en av MÅNGA. Poängen var att man generellt får väldigt lite information om kvinnokroppen i sexualundervisningen och inom vården.

      Får man mer information om till exempel tarmen och dess delar och funktioner menar du?

       Tarmens funktioner ingår i ämnet naturkunskap ja.

        Ja men det gör ju sexualkunskap också. Får man MER information om tarmen menar du?

      Håller faktiskt inte med men kanske beror på var man gick i skolan? Vi fick iaf lära oss man hade mjölkkörtlar i armhålorna i tolvårsåldern- de tog upp sånt i samband med puberteten och att man fick bröst.

    Född på 70 talet- tecknade bilder på hur man skulle känna igenom sina bröst och var man har mjölkkörtlar fanns på baksidan av corn flakes paketen ungefär 1983? Är ni säkra på att ni som tycker sexualupplysning för tjejer är dålig bara inte skolkat från några lektioner eller glömt bort det?

     Jag tror också att Fayme et Co var de coola tjejerna som skolkade och nu är arga för att de missade biologin.
     Jag fick lära mig om allt detta i högstadiet!
     Efteråt om jag velat veta mer fanns biblioteket och finns internet. Plus alla utbildningar man får gå som gravid.

   Är det någon skillnad från hur killar får lära sig om sina kroppar?

    Ja, mycket av det hon tog upp handlade om att kvinnor också är sexuella.

    Kanske låter självklart men iallafall förr var det extremt mycket fokus på den manliga njutningen där kvinnan mest var ett redskap för tillfredsställelse. Pratades mycket om att killar är kåta och runkar medan det var mer nedtystat och skamligt för kvinnor.

     Hur mycket ”förr” då?
     Jag gick i högstadiet i början av 80-talet och kapitlet om sexualkunskap inleddes med en helsidesbild på en tjej som smekte sig på könet (hon hade ett lakan på sig men man såg konturerna av handen samt att hon såg ut att njuta).
     Ja hon ser ju ut att ha det skönt, sa läraren. Och alla vi förstod ju att hon onanerade. Så på 80-talet var det iallafall inget hysch.

      Anekdotisk bevisföring säger ingenting egentligen. Det är fortfarande så att den kvinnliga sexualiteten inte har samma avslappnade och självklara plats i samhället som den manliga.

       Har du tonåriga söner? Det är garanterat inte avslappnat och självklart när deras sexualitet vaknar!
       Och var i samhället ser du all denna manliga sexualitet?

       ”Anekdotiskt”? Det var typ den enda biologiboken man hade i högstadiet, alla hade samma då. Hela Sveriges högstadieelever såg bilden på den onanerande tjejen.

     Nedtystat och skamligt?
     Jag har snarare upplevt en press att man ska vara så intresserad av sex, man ska ha sex och prata om det. Jag önskar att det var mer accepterat som tjej att vänta med sex.
     Jag borde ha väntat till 25-årsåldern. Innan det hade jag sex bara för att alla kompisar hade det och pratade om det, och jag kände mig extremt barnslig och misslyckad som inte var kåt och inte var särskilt sugen på att ha sex med killen jag var kär i.

   Alltså håller delvis med henne. Jag (lider, vissa dagar) av svår endometrios. Inte en jävel har lärt mig nåt om det i tex skolan. Och det har inte lärts ut förrän på senare år. Googlade smärtor osv, genom det fick jag lära mig massor om gynekologiska sjukdomar. Medan det pratas mkt mer om killars problem tex i skolan. Endometrios/myom/PCOS önskar jag att jag fått lära mig mer om redan i skolan (det va innan Google typ fanns ?).

   Såna saker (även graviditet, att det inte bara är att ”ligga” så poff är du gravid) önskar jag att jag fått lära mig i betydligt yngre ålder ☺️

    Men för de flesta är det ju bara att ligga…

     Nä så är det verkligen inte. Och för dom som har turen och bara ligger är – det kan ta lång tid. Sånt pratades heller inte om, jag hoppas verkligen det pratas om det idag.

      Jo men de allra flesta unga människor är ju fertila och graviditet sker ganska lätt. Sedan sjunker fertiliteten, och det tycker jag det pratas väldigt mycket om.

    Vad har killar för problem menar du? Dom man fick lära sig i skolan? Jag minns inget sånt?

    Men du pratar om sjukdomar nu. Man får inte lära sig om ALS, ITP eller bukspottkörtelcancer heller, i skolan. Endometrios och PCOS är sjukdomar. Skulle vi lära oss om alla sjukdomar redan i högstadiet skulle inte läkarutbildningen behövas.

     Nä men benämna iaf. Man pratar ju mens, och mens ska inte göra ont så att man kräks osv. Det behövs absolut tas upp redan i skolan.

      Ingen säger att det är normalt att det gör så ont att man kräks? Till oss sa de alltid att mens kan göra ont och man kan ta Alvedon, men har man så ont att man inte kan vara i skolan måste man kontakta skolsköterskan eller ungdomsmottagningen. Med andra ord, det beskrevs inte som ”normalt” att ha mycket ont utan tvärtom skulle man söka hjälp.

   Jag är 20 så hade väl sexualkunskap för typ 6 år sedan, så inte speciellt länge sedan alls. Men kommer ihåg hur mycket fokus det var på killarnas sexuella njutning och hur det för tjejer endast pratades om graviditet, mens och och rent kroppsliga saker. Liksom inget om kvinnliga orgasmer, klitoris eller något om kvinnlig onani, sjukt illa.
   Har stött på många i min ålder men även äldre som tex tror att kvinnor blir ”slappare” av att ligga runt men även generellt många män som knappt vet något om hur en kvinnas orgasm eller menscykel fungerar, så tyvärr är min upplevelse att vi kvinnor (och män) lär oss tok för lite om våra kroppar. Hoppas min skola är ett extrem fall nu men tror inte det…

    Kommer också ihåg att vi pratade massa om analsex av någon konstig anledning men typ inget om kvinnlig orgasm?

    För typ 15 år sen när jag var tidig tonåring fick man hem häften från Always med info om kroppen och även tjejers njutning tror jag. Minns att jag och min kompis blev väldigt fnissiga och älskade det där. Någon annan som minns? I min skola hade vi kill- vs tjejsnack och då minns jag att läraren tog upp just att tjejer också får stånd. Sen pratade min mamma med mig också, även om jag kanske var lite ung för att förstå. Personligen förstår jag inte att man kan gå ovetandes om så mycket under hela tonåren och upp över tjugoårsåldern, tycker ändå att man kommer över info här och där. Tråkigt att det är så tyst om det att vuxna kvinnor typ inte vet att de kan träna på att komma på egen hand, hur menscykeln fungerar osv.. även tråkigt att ungdomsmottagningarna utan vidare ger barn p-piller, utan info om risker, biverkningar osv.

     Ja häften från Always fick man redan på tidigt 80-tal, med information om mens och menscykeln samt lite sexualkunskap på det…och varuprov på olika bindor och tamponger.

   Ja mycket av det där var ju bara en googling bort. Som hon i 20 års åldern som inte visste hur man får tag i preventivmedel så hon körde utan?! Man blir helt matt..

    Ja det om preventivmedel lät ju riktigt underligt.

    Skolkade kanske genom hela skolan? Vi fick besök av skolsköterska samt ungdomsmottagningen flera gånger med syftet att man skulle veta att de ordnar med p-piller och ger gratis kondomer.

   Lärde mig faktiskt något nytt, som att vi har mjölkkörtlar i armhålorna.
   Annars var det inget nytt under solen. Trodde att alla fick lära sig sånt i skolan.
   Blir forfarande förvånad när jag hör att folk inte vet om alla hål, till och med alla män jag pratat med vet om det.

   Hon kanske gör sig själv eller kvinnor till offer, det vet jag inget om. Men i just den här frågan tycker jag hon har rätt och skulle också sträcka det till vård som riktar sig specifikt till kvinnokroppen.

   Mest trött på att hon alltid ska leka nån expert på allt.. ?

    Ja, som om hon hade någon utbildning överhuvudtaget. Ändå ska hon lära kvinnor att kvinnor ”får stånd”. Det är ju inte vad jag skulle kalla det när klitoris svullnar, men tydligen är det viktigt att använda “manliga” termer?

   påminner mig om att folk under min skolgång konstat tjatat om att mödomshinnan ÄR en MYT, alltså ingenting om mödomshinnan i sig utan fokuset har alltid legat på att det är just en myt. Troligtvis för att mina lärare fått höra under uppväxten att mödomshinnan faktiskt är en grej, men för mig har det alltid varit lite komiskt då man bara blivit matad med att det är en myt, man har aldrig ens hört om det eller trott något annat.

    Ja, och jag som blödde trots att jag var våt när jag hade sex för första gången blev nästan rädd att något gått sönder, eftersom man ”visste” att det där med blodet bara var en myt och att det bara sker om man inte är upphetsad. Det var vad jag alltid hört, att om du bara är upphetsad så blöder det inte eftersom mödomshinnan är en myt. Men det stämmer ju inte, många har faktiskt rätt stora hudflikar som kan blöda vid sexdebuten.

    Mödomshinnan är ingen myt, dock vill svenskar påstå det för att inte göra livet svårt för religiösa tjejer som inte blöder sin första gång när de ingått äktenskap. Helt normalt att den brister lite första gången man har sex och då blöder man. Varför skulle man annars enbart blöda sin första gång? 😉

  Tänker konstant på döden. Så jag sover för att det är enda gången jag är i fred… med livet och mitt eget sinne.

   Jag tycker du ska söka hjälp- nästan alla regioner erbjuder 10 samtal med kurator/terapeut utan krav på remiss, då brukar man kunna få strategier för att distrahera sig osv.

  Nån mer som har ”Moomin Lovely winter tea calendar”? ? Vad tyckte ni om Muminmammans kraftdryck? (Lucka ett alltså ?) Ska testa min nu!

  Hur ska jag få mitt drömjobb?

  Är så ringrostig så skulle behöva alla tips för det bästa personliga brevet! Har inte sökt jobb på flera år och har kört fast. Hur gör man?

  Satt och försökte skriva ett första utkast för att få ur mig allt blaha som blockerar, men det känns som ett uppradat skryt. Ska jag återkoppla till mitt nuvarande jobb, typ ”i jobbet som x krävs det att jag är strukturerad för att bla bla bla”? Eller hur gör jag?

  Jobbet har att göra med en av mina stora passioner i livet, hur mycket ska jag trycka på det? Har haft med dem att göra förr (mycket korta uppdrag under några somrar), men det är många år sen, ska jag lyfta fram det?

  Jobbet ligger dock i en stad ca 10 mil bort. Vill flytta dit, men vill ju helst ha ett jobb där först (verkar dessutom omöjligt att få tag på boende där utan jobb). Jag har inga problem med att pendla långt, det har jag gjort förr. Är avståndet och hur jag löser det något jag ska nämna redan i min ansökan? Ska jag nämna att jag planerar att flytta dit men att jag tills det är möjligt inte har några problem med att åka fram och tillbaka?

  Det här blev väldigt långt men det är mycket som snurrar i mitt huvud för jag vill verkligen ha det här jobbet. Så har ni några supertips får ni gärna ge mig dem.?

   Tycker absolut du ska lyfta att du gjort uppdrag för dem och något positivt kring samarbetet/företaget/uppgiften. Räcker med ett par meningar, det väcker intresse. Likaså att det är ett drömjobb, skriv det med andra ord bara – ”jag har länge letat efter en möjlighet som xyz, något som jag har lång erfarenhet och intresse av”. Skriv inte för långt brev bara! Kort och koncist.

    Haha ja gud vad det är sant att jag letat länge efter den möjligheten, på riktigt i 8 år. Har gått och väntat på att det ska finnas en tjänst ledig där? kanske inte ska ha med just att jag väntat i 8 år dock.

    Mina personliga brev brukar vara en halv A4 för det är vad jag har lärt mig att de ska vara. Är det lagom?

   Försök koppla dina erfarenheter till de egenskaper som de söker i annonsen

    Ja det är dock lite svårt för att det är helt olika branscher. Egenskaperna har jag ju oavsett men det kanske blir svårt att ”översätta” dem från mitt nuvarande jobb till att se hur jag skulle passa hos dem. Men jag ska verkligen försöka göra så gott jag kan och gärna lite till. Det SKA bli mitt?

   När jag läser ansökningar fastnar jag framförallt för dem som relaterar till just mitt företag eller tjänsten jag ska tillsätta. Använd det till att berätta om dina styrkor och din erfarenhet. Till exempel: ”I mitt nuvarande jobb på Bolag A har jag övergripande ansvar för strategi och budget för det här projektet. Det har gett mig mycket erfarenhet inom XYZ, som jag tror skulle kunna vara en fördel i rollen som ABC hos er på Bolag B.”

   I övrigt tycker jag också det är toppen att berätta att det är ett drömjobb, och gärna varför! Det där med pendlingen behöver du inte ha med. Om de ens har kollat det kommer de fråga om det vid eventuell intervju, annars är det bara ett onödigt krokben att lägga för dig själv.

   Stort lycka till!

    Ja jag har tänkt i dessa banor också, bara att det är så himla svårt att göra den kopplingen för det här är två helt olika branscher och det finns inga likheter alls. Visserligen vill de ha någon som är strukturerad, ansvarstagande, god ledare, målinriktad etc och det är egenskaper jag använder i mitt jobb dagligen, bara det att eftersom det är så helt olika arbetsuppgifter så har jag jättesvårt att göra någon koppling. Men det kanske bara räcker att skriva att/hur jag använder dessa egenskaper.

    Anledningen till varför jag tog upp det med pendlingen som fråga nu var för att jag har hört att det kan vara bra att göra. Men väljer att tro på dig, och därför hoppa över det?

    Tack för svaret! Och förlåt för sen återkoppling, jag kom precis hem från jobbet.?

   Strunt i att skriva om pendling och flytt! Det räknar de med om du söker jobbet.

    Ja. Jag tog upp det endast för att jag har hört att det är bra att ha med. Men det är många år sen och jag har glömt om det var från en trovärdig källa, orden sitter dock kvar i huvudet.

  Vad tycker ni om att man får ”kämpa” för att få ett snitt här i Sverige? Istället för vaginal förlossning? Läste en debatt på instagram om en kvinna med herpes som inte får snitt beviljat.

   Om hon har utslag så (har jag fått sagt till mig) att det blir snitt pga smittorisken. Men de vill inte snitta mig pga risk för ärrbildningar (har endometrios). Så kanske finns mer bakom? Jag vet alltså inte. Men bara en tanke ?

   Var kan man läsa om det? Jag förstår att det inte alltid kan beviljas av medicinska skäl men i övrigt tycker jag att vi borde få välja som i många andra länder. För mig känns snitt betydligt säkrare än alternativet så som vården ser ut i Sverige idag. Jag kommer att kräva snitt, argumentera och kämpa tills jag får det beviljat.

    Snitt kräver betydligt mer resurser och mer personal. Att låta vem som helst få göra det, bara baserat på vilja, med skattepengar är inte helt rimligt om det är dagens situation du har i åtanke.

     Det är fullt rimligt att låta varje kvinna bestämma hur hon vill föda. Inte fan är det en resursfråga. Hur menar du då att andra europeiska länder med lägre BNP än Sverige har råd i den statligt finansierade vården?

      Jag vet inte hur förlossningsvården och statistik etc ser ut i andra europeiska länder med lägre BNP men belys mig gärna. Vad jag däremot vet är hur det ser ut i Sverige och så som det ser ut IDAG är det verkligen inte rimligt. För varje snitt krävs ett team med gynekologer, narkosläkare, flera ssk och usk. Hur ska detta gå ihop med dagens lägesbild tänker du?

      Finns ingenting inom skattefinansierad vård som man gör enbart pga patientens vilja. Allt måste vara medicinskt motiverat. Är däremot inte emot tanken att man kan ha privata alternativ.

      Instämmer. Det är fasiken upp till varje kvinna att bestämma. Fy fan så mycket skador kvinnor fått för de blivit vägrade snitt. Eller att barnen dör av hjärnskador/blir hjärnskadade för livet pga läkare som vägrar snitta. Eller underbemanning.
      Kvinnors vård och hälsa måste prioriteras. Eftervården också. Ingen ska behöva gå med trasigt underliv i 2000-talet. Det är en skam att eftervården inte är bättre.

       Och vad vet du som lekman om hur mycket skador som hade skett om alla kvinnor istället gjorde snitt? Vet ej om det kommer som en chock för dig men operationer är långt ifrån riskfria heller. Det är väldigt mycket annat som kan gå snett. Det stora problemet ligger inte i att föda vaginalt. Problemet ligger i att det bland annat är extremt underbemannat på BB. Lösningen är inte att lättvindigt låta vem som helst få göra snitt.

       När inte ens normal vård fungerar så förstår jag om selektiva operationer omprioriteras. Bara alla omskurna kvinnor som föder idag i Sverige kräver mer resurser. Det ska snittas och sys ihop igen och kräver mer resurser eftersom det är en mer riskfylld förlossning. Herregud, finns ju knappt personal för Helena 35 som föder vaginalt utan smärtlindring i en garderob, numera.

      Nej, jag tycker faktiskt inte det. Det ska vara ett medicinskt beslut, fattat av personer med medicinsk utbildning. Inte något som varje tjej och kvinna på känsla ska bestämma. Vid extrem förlossningsrädsla bör det dock godkännas, och det gör man ju också.

      Är så less på att folk typ ser sig som lika kunniga och insatta som professionella inom vården.

     Snitt är tvärtom billigare om man planerar dem, då har man anestesist och annan personal där när det behövs istället för ständigt på jour, man vet hur lång tid det tar och hur många som föder varje dag. Effektivt och bra.

      Det krävs att vi har dessa narkosläkare och annan personal i vårat land också. Och att utbilda dem. Det är dessutom inte bara personal som kostar. Operationsrum kräver extremt dyra apparater och utrustning etc. Det måste även finnas extra iva-personal och platser och apparater tillgängligt då operationer alltid innebär ökad risk att hamna där.

       Ja men andra länder fixar det…

        Återigen denna jämförelse med andra länder utan att specificera. Vilka länder? Och då är jag även intresserad av att veta hur deras statistik inom förlossningsvård ser ut och gärna även hur man fördelar pengarna inom vården. Det finns mer än bara förlossningsvård tänker jag. Kanske har dessa länder problem med något annat som brister istället? Bara spekulerar nu. Tänker att det är så himla enkelt att dra en sån enkel jämförelse men det finns såå många parametrar man måste väga in för att en jämförelse verkligen ska bli rättvis.

        Jag har fött i England och där var det verkligen inte ett val. Enbart amerikanskor som hade svindyr försäkring som betalade för kalaset kunde välja kejsarsnitt.

         I Sydeuropa föredrar vården att man gör kejsarsnitt. Snabbt och lättplanerat. Har vänner som fick tjata sig till att testa vaginal förlossning.

          Sydeuropa har ingen bra förlossningsstatistik. Långt ifrån ett föredöme. Det var bland det första vi som vårdpersonal fick lära oss om på en internationell kurs i Tyskland om obstetrik. Än värre är Grekland som inte ens rapporterar in vad som sker och inte sker med patienterna. Tro det eller ej men Sverige har setts som föredöme. Som tidigare nämnt så ligger inte vårat problem i att vi har många vaginala förlossningar, skon klämmer delvis i att vi inte har tillräckligt med bemanning och personal under förlossningen.

           I Sverige får 50% av kvinnorna som föder vaginalt förlossningsskador. Hur är det positivt??

           Källa tack. Och specificera förlossningsskador. Det är oerhört vanligt att till exempel spricka (olika grader) under vaginal förlossning. Räknas även de mildare graderna in i dessa 50%? Det väsentliga är hur pass grova är skadorna (är det verkligen 50%?) och om dom hade kunnat förhindrats med ökad personal som har mer tid för den förlösande mamman? Viktigt att belysa att Sveriges problem inom förlossning idag ligger i bemanningen, inte i vaginalt vs KS.

           Tror du på allvar att skador inte sker under snitt också? Inte endast under själva snittet men även efter till och med. Infektioner, tromboser, problem med kommande graviditeter pga ärrbildning i livmodern, etc. Alla medicinska processer innebär en risk.

           Såhär sägs det i den medicinska världen. KS har visat sig vara som mest fördelaktigt när det håller sig till 17% av förlossningarna. Dessa 17% innefattar de som har medicinska skäl och även de som är bedömda att lida av extrem rädsla. När det går över 17% är det inte längre fördelaktigt för varken kvinna eller bebis att utföra kejsarsnitt. Det finns ingenting inom den medicinska världen som rättfärdigar det. I vissa länder som i USA (1 av 3 gör KS), tjänar aktörerna enorma pengar på att låta alla göra KS. Där finns alltså ett stort vinstintresse. Intressant är att där är även mödradödligheten betydligt högre än i Sverige.

      Det är lönen till personalen som är högre.

     Alltså uttrycket att man inte ska få snitt ”bara baserat på vilja” – förmodligen ligger tex rädsla, oro, ångest bakom den viljan att vilja ha snitt. Och att det inte klassas tillräckligt starkt för att vara ”förlossningsrädsla”. Att behöva må dåligt kostar också pengar för staten i form av läkarbesök, aurorabesök (heter det så?) osv. Kanske minskad produktivitet på jobbet.
     Jag är sällan egoistisk som person och är snarare den som inte söker vård för att jag tänker att jag inte ska ta tiden/resursen från någon annan typ. Men när det handlar om något så enormt som en förlossning förstår jag faktiskt inte varför man ska kunna påverka beslutet mer själv..

    På @elsabratt instagram

    Sjukt. Snitt ska endast användas i akuta nödfall. Vaginalförlossning är att föredra för både kvinnokroppen och bebisen.
    Vaginalförlossningen gör så bebisen pressar ut fostervattnet ur sina lungor för att lättare syresätta sig.
    När bebis föds är ansiktet riktat mot mammans-anal då den ska utsättas för bakterier. (minns inte riktigt men det är meningen att bebis ska utsättas för bakterierna för att kicka igång immunförsvaret ungefär). Vid vaginal förlossning kommer bröstmjölken igång och massa endrofiner går igång. Vid ks kan kroppen få en chock. Inte fatta att graviditeten är över. Dvs bröstmjölken kanske inte kommer igång som den ska. Osv.

    Ks är super bra att det finns för dom som inte kan föda pga trångkanal så bebis fastnar (två av mina vänner har så), ifall bebis ligger sätes, om moderkakan sitter ivägen osv. Alltså där en vaginalförlossning är omöjlig för kvinnans och bebisens liv hotas.
    Oftast när en vaginalförlossning som inte ”fungerar” fast den gör det beror på stress, låter inte kroppen arbeta. Eda som stannar av värkar och förlossning. Osv.
    Bearbeta din förlossningsrädsla. Lär dig andas. Värkarna är inte farliga. Inte födandet heller. Föd på knä och inte på rygg, då kommer bebisen lättare fram.

    Det är som ersättning, borde bara användas då det princip är omöjligt för mamman att amma. Som en vän som förlora båda brösten i cancer.

    Jag har fött 4 barn. Med endast lustgas. Kroppen har arbetat själv. Gått super bra. Fattar inte hur man kan vilja ha snitt.. känna hur någon gräver där inne ?? att föda barn är SÅ häftigt

     Nej, varför ska man ha empati för andra människor och för att de inte tänker som du.

     Vad fantastiskt att dina förlossningar funkat. Jag kämpade på i 86 timmar innan jag fick akut snitt som övergick till urakut.

     Ha lite jävla perspektiv på att alla inte går igenom exakt samma sak som du.

     Och jo, det är visst farligt. Både jag och mitt ena barn höll på att stryka med. Så sluta sprid en massa jävla lögner.

      Sol, ja då behövde du ju uppenbarligen ks. Jag skrev i AKUTA nödfall där mamma och bebisliv kan hamna livsfara. Känner folk där det också blivit liknande för.

      För att citera min text:
      ”Snitt ska endast användas i akuta nödfall.”

      Det jag menar är dom som vill ha KS fast de skulle kunna föda vaginalt. KS är super bra när en förlossning går snett. Du visste ju inte att det skulle ta 86timmar?

     Ja, jag fick snitt med mitt första barn efter att processen avstannat, dvs jag öppnade mig inte mer än 8 cm. Just då tänkte jag att det skulle vara skönt med ett snitt eftersom jag var trött osv. Ingen förklarade heller för mig att barnet snurrar sig ner och kommer ( oftast ) ut förr eller senare. Det var min bm på Mvc som berättade det. Dessutom missade de att fylla på min bedövning så det gjorde mer ont än vad det borde. Fick sen infektion i snittet och har ett jättefult indraget ärr. Min andra förlossning var jättefin, var bra bedövad och hade bara lite ont vid krystvärkarna ( inte mkt alls). Om jag hade fått välja hade jag valt vaginalt tusen ggr om trots att jag var rädd för att spricka och för att barnet inte skulle må bra osv. Återhämtningen var mkt lättare.

     Höll med dig tills du skrev att ersättning bara ska användas av de som inte kan amma

     ??‍♀️ Där är det skönt att man själv får välja

     Jag förstår inte hur man vågar eller vill föda vaginalt men skulle aldrig någonsin få för mig att ifrågasätta den som vill och gör det. Din kropp, ditt val. MIN KROPP, MITT VAL. Gäller i min värld för typ av förlossning, vaccinationer, om man vill ha barn eller ej etc. Punkt.

      Sorry nej, det är inte ”din kropp ditt val” i detta fallet. Inte så länge ditt så kallade val bekostas av samhället. Då ska det föreligga motiverade skäl av professionella.

   De som kräver snitt utan medicinsk orsak borde få bekosta det själva, att skattemedel öronmärkta för sjukvård ska gå till medicinskt omotiverade ingrepp är absurt.
   Vanligaste argumentet mot detta brukar vara att ”men är man jäääätterädd så kommer förlossningen ändå gå åt helvete och sluta med akutsnitt”, men helt ärligt… *varning för unpopular opinon men* bli inte gravid då om du är så rädd för förlossningen?

    Preach!

    Vilken trevlig och empatisk människa du verkar vara…Att vara livrädd för förlossning ska i ett land som Sverige inte stoppa kvinnor från att föda barn.

     Den ”livsrädslan” du beskriver är tack och lov redan en motivering till att föda med snitt i Sverige. Dessvärre, dock, utnyttjas ”livsrädsla” även av folk som egentligen är kapabla till att bearbeta rädslan på annat sätt och därmed föda vaginalt. Som är en säkrare metod för både mamma och bebis såvida inga medicinska skäl föreligger. Därav den processen man måste gå igenom för att försöka kartlägga vem som verkligen är ”livsrädd”.

      Haha du tror själv att det fungerar så eller? Har läst hur många journaler som helst där kvinnor haft konstaterad ångestsyndrom och tvångssyndrom sedan innan som uttryckt extem rädsla inför förlossning, trots det så kämpar vissa läkare med näbbar och klorr för att de ska föda vaginalt. Finns dessutom mängder med vittnesmål från kvinnor som trots tidigare problematiska förlossningar och fysiska hinder nekas kejsarsnitt.

       Får jag fråga varför du läst alla dessa journaler? Dina patienter?

        Organiserar och hjälper kvinnor i ett område som är särskilt restriktiva med kejsarsnitt. Tror du inte att det sker att kvinnor bemöts på ett rent av vidrigt sätt i dessa frågor är du välkommen att läsa i den stora gruppen om rätten till kejsarsnitt på Facebook. Där kan du dagligen läsa berättelser från kvinnor som blir idiotförklarade av läkare och annan vårdpersonal trots att de har rätt till kejsarsnitt.

         Organiserar och hjälper? frågar igen, är det dina patienter? Har du lov att titta på deras journaler? Förlåt men jag förstår fortf inte hur du har tillgång till dessa. För att kunna bemöta din kommentar hade det hjälpt mycket att veta det.

         Jag tror absolut att det finns de patienter som får ett dåligt bemötande
         och blundar inte för det. Dock är min erfarenhet att det lyckligtvis är undantag snarare än regel. Att gå in och läsa i en fb grupp som koncentrerar de som fått dåligt bemötande säger inte särskilt mycket om hur utbrett problemet är. Inte heller hur trovärdig varje historia är tyvärr. Här gäller det att vara försiktig och även tänka på att det finns ett till perspektiv man inte fått läsa om. Bedömarens (den professionellas) perspektiv. Man måste sätta de med negativ erfarenhet i jämförelse med de som fått god vård och gott bemötande för att få en tydligare bild tänker jag.

          Vad är det du inte förstår? Självklart har jag rätt att läsa journalanteckningar som blir skickade till mig för att kunna hjälpa de kvinnor som vill ha hjälp. Att det samlas kvinnor på det sättet spelar ju ingen som helst roll eftersom kvinnor ska ha rätt till kejsarsnitt av medicinska och humanitära skäl. Det spelar liksom ingen roll hur många rätt man gör om kvinnor nekas någonting de har rätt till.

    Jag tänkte lite sådär innan min förlossning för ett år sedan. Jag tänkte att kvinnor fött barn i alla tider, klart man klarar detta. Hade tilltro till vården och min egen förmåga. Efter två dygns värkar sattes jag igång med värkstimulerande dropp, min bebis fastnade på vägen ut pga att han var inlindad i navelsträngen. Två timmars krystfas och de fick göra ett klipp och dra med sugklocka mååånga ggr. Jag skrek nej men fick inte välja. De skador jag har fått av det här önskar jag ingen, trots att de ändå räknas som okomplicerade. Läkaren som opererade mig efteråt (så att jag inte fick vara med min bebis på 6 h) har sagt att jag aldrig ska föda vaginalt igen eftersom det kan bli värre skador en andra gång. (I nuläget vet jag inte ens om jag någonsin vågar bli gravid igen, tanken på en förlossning gör mig panikslagen.) Jag önskar ju naturligtvis att det hade pratats mer om risker innan och jag önskar att jag aldrig fött vaginalt. Jag önskar att alla fick drömförlossningar och att det var tryggt att föda vaginalt…

     Nej usch vad hemskt! Lider med dig men vill även tillägga att jag hade en horribel upplevelse med mitt sista kejsarsnitt. Snittet gick upp och jag fick vara kopplad till en ”dammsugare” i flera veckor efter. Efter det så fick min man packa hålet med torr gasväv två ggr per dag medan hålet successivt stängde sig själv. Jag kunde inte bära min bebis under hela denna process och kommer inte kunna göra kejsarsnitt igen vilket betyder inga fler barn. Vill bara påtala att det finns risker med operationer också!

     Alltså KS ska användas när en vaginal förlossning inte kan gå igenom! När en vaginal går snett! Ni misstolka mitt svar tror jag..

    Ja, förstår att man kan vara jätterädd om man har varit med om en hemsk förlossning men att gå in med inställningen att det kommer att gå åt helskotta eller vad man nu är rädd för och kräva snitt är en annan sak. Då har man ju ingen aning om något egentligen.

    Jag har gjort snitt pga förlossningsrädsla och hade mer än gärna betalat för den – men det alternativet finns ju inte i Sverige….? Så vad ska man göra då? Förutom att inte få barn då….

     Försöka bearbeta bort rädslan. Föda utomlands. Bli bedömd till att vara såpass rädd att man faktiskt får ett snitt beviljat. Finns en del alternativ. Ser gärna inte att mina skattepengar går till att låta var och varannan få göra dyra KS utan ordentlig motivering, när det samtidigt krisar ekonomiskt i andra livsviktiga områden inom vården. Hade gärna sett privata alternativ i Sverige dock. Bekostar man det själv och får en grundlig genomgång om pros and cons är jag inte emot det alls.

      Förlåt, inte bearbeta bort. Det förstår jag är näst intill omöjligt. Men att försöka arbeta med den till den grad att det ändå blir hanterligt.

      Alltså förlåt men våra skattepengar går till idioti varje dag, då tycker jag att kejsarsnitt är en mycket mer motiverad kostnad.

       Ja, bl.a. ett vaccin som är helt meningslöst att ta om man inte är äldre och klen.

       Ja, exakt detta! Om folk tror att kejsarsnitt som utförs på förlossningsrädda är det mest idiotiska som finns så bör de läsa på om skit kommuner och landsting slösar bort pengar på. Väldigt mycket galet vi betalar för, tyvärr…

        Som? Ge exempel tack.

         Min kommun la till exempel 10 miljoner för en park för barn – som sen inte blev av….massa miljoner (har ingen siffra) på representation och besök av tex Kronprinsessparet och andra ”höjdare”….jag ser väl hellre att någon får ett ks än att prinsessan kommer hit…

          Nu snackar jag om fördelning av pengar inom vården och att det finns andra livsviktiga avdelningar som är i större behov av dessa pengar än att lägga det på valbara KS till var och varannan. Dessutom hade 10 miljoner inte räckt långt inom förlossningsvården. Vi snackar betydligt(!) högre summor än så om det ska börja bli helt valbart för alla kvinnor. Då kan du ge dig på att det blir tyngre saker än parken som behöver skäras ner på. Om detta ska bli finansierat av dina och mina skattepengar vill säga.

      Ja, nu har ju jag fått ett beviljat KS pga rädsla, ett KS efter att förlossningen startat och tagit 43 timmar utan att det i princip hänt ngt alls och ytterligare ett snitt då livmodern bedömdes som för tunn för att klara en förlossning (lugn alla för vid tredje snittet steriliserade jag mig så inga fler fyra snitt för mig?)….jag känner väl dock att både jag, min man och nära familj har betalat så otroligt mkt skatt jämfört med de allra flesta så jag tycker jag var värd snitten?

      Men ja, det borde finnas privata alternativt och då hade jag valt det – i alla fall första gången, övriga två snitt kanske jag var berättigad till….?

  På tal om ”fyndiga” uttryck a la My Martens som ”sätt dig på en kaktus och rotera”, vad har vi mer för uttryck?
  ”Mentalt kalhygge” läste jag någonstans på BB en gång. Den var bra tycker jag.

   ”Why don’t you go swallow razor blades.”

   – Lou Reed

   Men euuw, My Martens uttryck låter så trashigt. Får rysningar varje gång jag läser det.

    Ja jag var ju inte direkt seriös när jag sa att hennes uttryck var fyndigt.

     Jag mådde dåligt av blogginlägget när hon var arg. Och sedan dom där röda gubbarna. Nej hua!!

   På tal om My, en person på f.back har gjort en klockren analys:

   Om Anna Book är Hyacinth Bucket i Skenet bedrar så är My Martens Vicky Pollard i Little Britian
   https://youtu.be/7sB5LU3jqC4

  På fredag ska jag ha med mig fika till jobbet och bjuda cirka 10 kollegor. Tar gärna emot tips på något enkelt och gott som jag kan baka! ❤️

   Sockerkaka med pepparkakskrydda? Eller vanlig, jag själv kräks på allt pepparkakigt ? Kladdkaka? Saffransbullar om du är flitig? Saffranskladdkaka läste jag om på insta nånstans ?

   Kärleksmums eller silviakaka

    Silviakaka är min go to ? Annars hade jag bakat en mjuk kaka med päron och kardemumma, passar bra såhär på vintern.

     Jag har inte ens hört/smakat silviakaka! ? någon som har tips på ett bra recept ifall ni testat olika recept?

      Googla silviakaka eller tuppkaka som den också heter. De flesta recept är lika, som jag testat iallafall.

     Samma, älskar silviakaka. Får nog baka i helgen

    Lägger till toscakaka eller ännu bättre kladdkaka med toscatäcke omggggg

    +1 Silvia

   Silviakaka eller morotskaka ?
   Eller saffranskaka om du vill förstärka julkänslan, finns enkla recept därute.

   Brownie! Enkelt och ännu godare dagen efter.
   Får ni ha nötter? Isf denna (iofs en blondie men ändå)
   https://mykitchenstories.se/schweizernotfudge-blondies/

   Saffranskladdkaka eller mjuk pepparkaka

   Finska julstjärnor! Jättefoda och löjligt enkla att göra.

   http://silverodlan.se/joulutortut-finska-julstjarnor/ (Här fixar man med egen plommonmarmelad, vilket är snabbt och enkelt. Om man vill göra det ännu enklare kan man köpa finsk plommonmarmelad (Dronningholm) i affären).

   Mjuk pepparkaksrulltårta med lingonfrosting! Mina kollegor älskar den!! https://brinkenbakar.se/pepparkaksrulltarta/

   Silviakaka med saffran kanske? Googlade fram ett recept med det och Gjorde det nu ikväll för första gången och den blev himla god. och med saffran blir den ju lite juligare också ?

   Sverigekaka
   Silviakaka
   Kärleksmums (dock sjukt tråkig kaka)
   Kladdkaka med kokostäcke
   After eight-kaka
   Mjuk pepparkaka, med eller utan frosting
   Saffranskaka i långpanna
   Muffinsar, går ju att variera på tusen olika sätt!

  Tips på julklapp till någon som har typ allt? Man, 30 år. Får kosta typ 1000:- — 2000:-.

   Kashmir joggingbyxor

   Klassiskt tips: en upplevelse.
   Kanske konsert/stand up + restaurangbesök?
   Matlagningskurs?
   Vin/chokladprovning?
   Har sett restaurangbåtar i diverse städer som erbjuder en åktur över dagen/kvällen där det serveras en måltid.
   Finare köksredskap

   Eller åka luftballong! Beror dock på var du bor, priserna är högre i Sthlm än säg i Örebro.

   Lycka till ?

   Sluta köp saker till människor som redan har allt. Köp något ätbart, typ favoritgodiset om du prompt måste ge en present.

   Pelarborr!

   Ett par sjyssta sneakers!

    Haha jag läste självlysande sneakers. Tänkte det lät spännande det är på mode.

   Vi testade paddel en gång- min man älskade det men inte jag..så nu har jag köpt racket och 5 lektioner till han i julklapp och samma till hans syster så kan de greja med det och jag får vara hemma ifred en stund?

    Till honom.

     Gud- jag kan verkligen inte skilja på när jag ska skriva han/honom – har dock superkoll på när jag ska använda de/dem?

  TIPS!

  Jag lyssnar på podden Surret (fantastisk) där de i senaste avsnittet gjorde reklam för Nextory (ljud- och e-bokstjänst) som jag testar nu för första gången. Verkar väldigt bra.

  Hur som. Om man går in på nextory.se/kampanj och uppger kampanjkoden SURRET så får man en gratisperiod på 45 dagar.
  Ingen bindningstid, dock avslutas det inte automatiskt utan man får göra det själv om man vill slippa avgift efter gratisperioden.

  Och har man tips på ljudböcker så får man gärna skriva det, brukar inte lyssna på böcker särskilt ofta ?

   Jag älskar ljudböcker och lyssnar på typ 1 i veckan. Jag läser vanliga böcker med och därför valt att lyssna på böcker där jag tycker att storyn verkar bra men som jag kanske inte hade velat lägga min tid på att läsa i bokform. Nu har jag bara storytel så vet inte vad det finns för böcker där, men jag lyssnar just nu mycket på Jenny Colgan och Karin Slaughter .

    Åh, tack så mycket för tips! Det där är namn jag känner igen så jag får lägga till det på listan. De fanns i utbudet.
    Colgan verkar vara lite åt Emma Hamberg-hållet, med andra ord väldigt mysiga böcker ?

   ”Det slutar med oss” av Colleen Hover tycker jag är riktigt bra.
   Sen var det nån här i tidigare ÖS som tipsade om ”Svärmodern” av Moa Herngren. Den tyckte jag också var bra.

   Nu lyssnar jag på ”Tim: Biografin om Avicii” av Måns Mosesson. Fin och intressant bok och bra skriven.

  Godaste snittarna där det mesta går att förbereda dagen innan?

  Bara jag som tycker att senaste säsongen av Solsidan är såå dålig? Tycker annars att de flesta säsonger varit bra men den här är fan katastrof! Till och med skådisarna som annars är bra framställs som dåliga för att manuset är så uruselt.

   Jag tycker samma om Bonusfamiljen. Saknar Petra Mede

   Jaa jag.håller med! Känns som att den är gjord för barn typ? Gav upp efter 2 avsnitt

  Mammaledig och så ensam!
  Hej,
  känner mig så otacksam som har detta lilla problem men åh vad jag känner mig ensam. Är hemma och är mammaledig till min dotter sedan i maj i år och oj vad ensamt det känns. Försöker leka på dagarna med hennne och gå ut och gå promenad men dagarna känns otroligt långa och känner mig fruktansvärt ensam. Är nyinflyttad till Stockholm där jag varken har familj eller vänner. Min man jobbar väldigt mycket och jobbar 08:00- 20 varje dag (driver en restaurang) så är helt ensam på dagarna. Har provat gå till öppna förskolan 2 gånger men det har varit tomt varje gång på folk och har även gått med i diverse fb grupper för mammalediga i sthlm men ej nappat där… vet ej vad jag vill med detta inlägg men vill bara så gärna ha pepp eller kanske tips eller råd på vad jag kan göra för att ej känna denna ensamhet? ? finns det hopp att träffa andra f-lediga mammor?

   Har du provat rulla vagns-grupper? https://grupp.rullavagn.nu/ Du kan även starta en egen grupp där. Testa även andra öppma förskolor, kanske någon kyrka nära dig har öppen förskola? Jag har träffat många trevliga föräldrar på öppna förskolan (men bor i Gbg), konstigt att ingen är där du går.. Kan även tipsa om att anmäla till rytmik – kurs för bebisar eller bebis-sim!

   Tycker tvärtom att det är väldigt socialt att var föräldraledig! Hoppas du blir mindre ensam snart ?

   Kämpa med med öppna förskolan, för eller senare kommer det dyka upp lite mer folk och fram till dess har du åtminstone personalen att prata med. Kolla även om det finns någon mer Öppen förskola som kanske drar mer folk. Kyrkan brukar ha kyrkis, jag är inte troende men det var aldrig tal om nåt sånt utan bara andra ensamma mammor som fikade.
   Gå och bada på badhuset och gå på babysim.

   Du är inte otacksam, man får känna att tiden går långsamt/det är tråkigt/man är ensam trots att man har världens goaste lilla bebis!

   Jag fick mitt andra barn i slutet av april i år, bor i centrala Stockholm och kan ta en promenad med dig någon dag 🙂

   Ladda ner ”mamma-dejting-appen” preglife connect ? har trffat massa fl konpisar där ?

  Man har sett nu så många reklam från influencers när det gäller kläder. Massvis med kläder… Jag har börjat tröttna på att shoppa när man ser allt de gör reklam för. Såg biancas Nelly reklam idag och kände jisses vad överdrivet.

  Jag har feber för 7e dagen i rad och bihåleinflammation för 6 dagen i rad… Blir galen!! Aldrig varit med om, hur länge tar det innan det går över!?

   Tips är att skölja bihålorna med saltvatten, det var det enda som hjälpte mig när jag hade världens segaste bihåleinflammation förra året. Skölj och sen spraya med sånt nässpray för bihåleinflammation.

    Ja jag håller med! Skölja med saltvatten fungerar riktigt bra. Jag gör det nu ibland även i förebyggande syften om jag börjar känna mig lite risig.

   Nasonex och skölja två gånger dagligen, finns även avställande tabletter man kan få. Har haft samma…

  Vad tycker ni om att folk tar med sina hundar in på resturang?

  Obs menar ej servicehundar såklart.

   Jag tycker att det är bra om det kunde finnas båda alternativen att välja mellan. Vissa restauranger kan vara anpassade för att ha med sig sin hund och andra inte.

    Så är det väl? Vill man ha med sin hund så får man kolla upp vilka restauranger som är hundvänliga.

     Men de flesta restauranger tillåter hund… Så det är svårt att välja bort. ?

      Alla tillåter det inte. Har du problem med hundar på restaurang får du väl kolla upp stället i förväg (precis som vi hundägare får göra) & låta bli att gå till de som har hundtillåtet. Jag älskar hundvänligt men om du inte gillar det är det ju bara att ta nåt annat.

       Ser dem precis som barn – ta med dem om de kan bete sig. Vilket jag tror hundägare är bättre på än barnägare.

        Haha barnägare

       De flesta i Stockholm verkar göra det. Ska man inte behöva kolla och undvika tycker jag. Det är äckligt och ohygieniskt att ha djur på restaurang.

        Jahapp. Iom att restaurangerna inte håller med dig är det ju bara att sätta igång och ringa. Jag med hund väljer liksom inte hundförbjudet för att sen sätta mig och tjura över att hunden inte fick följa med.

   Jag tycker det är bra att det finns restauranger där hundar är välkomna! Gillar man inte hundar eller är allergisk kan man ju bara gå till en annan restaurang istället ?

    Man kan annars bara lämna hunden hemma.

     Ja självklart! Men jag tycker att det är kul att alternativet finns för de tillfällen där hunden redan är med ute eller när man är i en annan stad och inte vill lämna hunden på hotellet. Jag som person gillar variation och alternativ och tycker världen är väldigt tråkig om alla restauranger och barer ska vara likadana? ha en fin kväll!

      ”Kul”. Äckligt.

     Har man med sig hunden är det antagligen inte ett alternativ. Sluta låtsas som att det sitter hundar på var och varannan restaurang en fredagskväll.

      Eh, det är sjukt vanligt ja?

       Jag har aldrig sett hund på restaurang.

      Gå inte på restaurang just den dagen då?? Varför måste man print ha med sig en hund överallt och få göra allt. Finns många ställen där de inte passar, restaurang är en av dem.

       Fast tydligen så gör det ju det. Om du på riktigt tycker att det är äckligt att det ligger en hund på golvet så hoppas jag att du förstår att du aldrig ska äta frukostbuffé eller buffé överhuvudtaget. DET borde inte vara okej om vi ska snacka hygien!

     Varför skulle man lämna hunden hemma om restaurangen profilerar sig på att det är okej ta med den? Är det då inte bättre att du stannar hemma själv om du har så svårt att respektera restaurangens regler och hundar?

      För att det är ohygieniskt och störande att ha djur på restaurang? Fattar inte grejen, nåt sjukt nytt nån kommit på. Blä.

       På vilket sätt är det störande? Jag har aldrig sett en hund bete sig dåligt på restaurang ?

       Gå nån annanstans då? Hela världen kan liksom inte anpassa sig efter dig. Här håller ju restauranger och hundägare uppenbarligen inte med dig och du har gott om andra alternativ där du kan träffa likasinnade.

     Man kan lämna ungarna hemma också men det är det fan ingen som gör.

   Hundar beter sig bättre än barn. Önskar det fanns barnfria restauranger.

    Dock är barn människor. Du vet, individer med mänskliga rättigheter och grejer.

     Jaha fast och? Eller vad är betydelsen i sammanhanget? Hundar har ju också rättigheter för övrigt, åtminstone i svensk lag. Och rätt att vara på många restauranger…

      Du reagerar säkert mer om det står ”inga kvinnor” på en restaurangdörr, än om det står ”inga djur”. Däri finner du skillnaden.

    Som typ engelska pubar där varken hundar eller barn är välkomna.

     Va jag har bott i England och där jag sett mammor hänga med sina till och med spädbarn på pubar med en cigg i andra näven. Har aldrig hört om barnförbud på pub? Många är ju som vanliga restauranger

      Men ibland har de en ”stängningstid” för barn på pubarna, minns att man fick lämna innan ca 19-20.

       Aha på så vis.

      Jaså? Jag har bara varit i London och där kunde vi inte ta med barnen på pubar? Trodde det vara så överallt därför. Ni Anglofiler kanske kan berätta hur det ligger till?

    Du behöver ju inte gå på typ Pinchos. Är väldigt sällan barn på de restauranger jag går på.

     I Stockholm är det vanligt. Inte på de allra finaste ställena men på många…

   Ofräscht, gillar det inte.

    Instämmer. Äckligt.

   fantastiskt

   Så länge husse och matte uppför sig som folk är det bara trevligt.

   Supertrevligt.

   Jag är verkligen ingen hundmänniska men måste nog ändå säga att jag aldrig har blivit störd av em hund på restaurang.

  Jag kan sitta i flera timmar och gå igenom mitt hår och klippa av kluvna eller slitna toppar. Kanske inte så hälsosamt men nån annan som är likadan?

   Om du inte kan sluta och upplever det som ett problem så kan det röra sig om trikotillomani…

    Nej absolut inte! Det är när du får ett tvångsbehov av att rycka bort hår på kroppen, så att du får kala fläckar. Vanligast på huvudet men även vanligt med öhonfransar och ögonbryn. En helt annan sak.

   Japp, samma här ?

  Det här med att många inte använder sköljmedel för att det är dels är dåligt för miljön och huden etc, hur är det med själva tvättmedlet?

   Jättejättefarligt och dåligt! Man kan istället ha på sig kläderna när man duschar eller lägga dem i skogen en stund så de får andas naturligt.

    Ha på kläder när man duschar

    Va

    ?

     Ja så slipper man alla jättefarliga kemikalier ?

     Sarkasm min vän…

    ?

   Det finns ju tvättnötter som ska vara ett miljövänligt alternativ, har dock ej provat själv dock. Kör själv parfymfritt tvättmedel pga litet barn och det borde väl rimligen vara mer miljövänligt än de med parfym tänker jag (?).

   En annan sak man kan göra mer miljövänlig är mängden tvättmedel, tror många öser på onödigt mycket utan att tänka på det.

    Min mamma använder bara tvättnötter och har gjort sen jag var 13 kanske. Är 30 om några månader. Jag tvöttar inte med det. Tycker tvätten blir daskig och inte rent alls. Men min mamma upplever inte det och är nöjd… ??‍♀️

   Tvättmedlet sköljs bort, men sköljmedlet är med i själva sköljvattnet så det sitter kvar i kläderna efteråt.

   Jag använder Grummes flytande tvättmedel. Det är verkligen skitbra! Tvätten blir mjuk och luktar fräscht 🙂

   Använder bara parfymfritt tvättmedel. Jag får sjukt mycket klåda av annat. Även bara lukten av tvättmedel/sköljmedel ger klåda

  Hallå! En jobbrelaterad fråga..
  Är anställd på 75% tjänst men räknas som heltid inom kommunen. Har nu fått ett erbjudande om att jobba extra inom landstinget och jobbet låter jätteroligt och jag skulle gärna göra det. Tidsmässigt är det inga problem, jobbar 14 arbetspass på 5 veckors schema så jag jobbar inte direkt ihjäl mig på nuvarande ställe. Men min chef sa att jag inte fick det när jag pratade med henne… Får hon verkligen blankt säga att jag inte får? Känner rent spontant att jag borde få göra vad jag vill på min fritid?
  Extrajobbet går självklart inte ut över mitt ordinarie jobb. Vad säger ni?

   Vad står det i ditt anställningsavtal? Står det att du inte får ta annan anställning sålänge du är anställd hos dem (alltså där du jobbar 75%)?

   Ja de kan säga nej till sånt.

   En chef kan neka bisysslor men ska självklart kunna motivera varför. Gissar på att du jobbar natt? Då spelar vilotid och annat in.

    Tack för alla svar! Det står ingenting i mitt anställningsavtal om att jag inte får ha någon ekonomisk bisyssla men jag ifrågasatte dock inte min chef när hon sa nej ? fegisen haha! Men ska göra det. Tråkigt om så är fallet men kanske bara att acceptera det då?

   Varför tog du upp det med din chef? Om det inte påverkar så behöver du väl inte säga något ?

    Fast man ska ta upp sånt, så det är helt rätt.

    Åh- jo? De allra flesta kommuner och regioner har avtal om att bisyssla måste anges och godkännas, egentligen utan förklaring men en förklaring är såklart bäst!

     Jag har aldrig sagt något, jag tycker väl att min lediga tid och vad jag gör med den är upp till mig så länge det inte är konkurrerande.

      Ja, men det kan man ju tycka och göra men faktum är att de flesta har det inskrivet i sitt anställningsavtal att man måste meddela det…sen behöver man ju inte följa avtalet?

  Ni som har partner, hur/var träffades ni?

   Ute med gemensamma vänner. Vi träffades av en slump den kvällen. Att hänga på kompisar som ska träffa andra kompisar är ett bra sätt att träffa någon om man nu är ute efter det!

   Tinder

   På universitetet för tio år sedan.

   Träffade min partner ute på en bar för 10 år sedan. Vi var 20 och 25 år gamla då och träffades vid baren.

   Tinder

   På dansgolvet för 15 år sen!

   Tinder

   På facebook för 10 år sedan. Vi visste inte att vi var vänner där. Han skrev till mig när han skulle ”rensa i vännerlisten” 😉

   På jobbet!

   På gymmet

    Ohh berätta hur det gick till!

   Tinder

   På dans, alltså pardans (dansband). Bästa sättet att träffa nya människor.

   Jobbet

   På konferens i utlandet – fick köpa många flygbiljetter därefter men här sitter vi 15 år senare, nöjda och glada!

   Stammkund på hans gamla jobb. Snygga kassakillen på butiken.. ? jag var 16 han 27 när vi blev vänner. När jag fyllde 18 och han 19 började vi träffas och 12 år senare sitter vi här med en drös ungar hahahah

    Jag fyllde 18 han var 29*** inte 19 hehe

    Oj… lite sådär va..

     Hahahaha vadårå? 11 år mellan oss. Gjorde ingenting innan jag var 18. Åldersskillnaden märks inte på oss.

     Och vem är du att dömma? Vi lever lyckligt gifta idag. Jag 30 år snart han nyss fyllda 40. Vi har en drös barn ihop, hus och allt. Vi umgicks inte privat ALLS fören jag hade fyllt 18 år. När jag var 16 år var det oskyldigt flirt typ gratis kaffe, och lite blickar. Visste inte ens att han var 27 vid den tidpunkten, Trodde han var yngre. Och att vi skulle bli tillsammans kändes sjukt omöjligt.

     Dömm inte andra, vi har gått igenom sjukt mycket och har en fantastiskt liv tillsammans. Han kramade mig för första gången samma dag jag fyllde 18 och sa äntligen kan jag få krama dig. Så han är ju ingen slusk direkt.

   På gymnasiet- sen gick det 10år, jag ställde en fråga till han på FB om en resa han varit på och jag var sugen på….vi tog en fika och sen följde han med hem och stannade?

   Nattbussen påväg hem från krogen

   Lunarstorm, 12 år sedan ?

   Tinder

   På ett bröllop 2004. Han 25, jag (hon) 33.

   Via en vän som tyckte vi skulle passa bra ihop så hon bjöd in oss båda på en förfest/middag. 🙂 Har haft flera pojkvänner i livet men aldrig lyckats träffa någon via nätet/appar trots att det är megavanligt idag..

   Snyggast.se ?

  Har någon testat Davroes hårprodukter? De känns som ett nytt lite roligare alternativ till Kevin Murphy…

   Jag har testat både hydrating och anti-frizz schampoo. Hydrating gjorde mitt hår frissigt (lockigt hår) men anti-frizz är suveränt! Använder även hårinpackning och arganolja därifrån. Fungerar superbra!

  Någon som vet hur det går för hon Emely Ekstedt som är dödligt sjuk i någon obotlig sjukdom? Var en del liv om henne för några år sedan men inte hört något på länge och kom av någon konstig anledning att tänka på henne nu… Tror hon har en son som heter Bentley.

   Nä slutade följa henne pga suuupeeeer långa säljtrådar som gjorde att hennes storys såg ut såhär……………………………….
   Skitjobbigt men önskar henne allt gott och att hon får se sonen växa upp till en självständig man

   Hon är från en liten hål ganska nära där jag bor- ryktet (obs ryktet!) säger att hon inte alls var/är så sjuk som hon utgett sig för att vara, att det kom fram och då försvann hon får internet…var tvungen att kolla hitta.se nu och hon bor i alla fall kvar på samma ställe – så hon lever ju i alla fall!

  Vad väljer ni, kassan eller självscanning? Varför det ena eller det andra?

   Beror på hur mkt jag ska handla. Är det tre grejer så kan jag gå in och hämta de och sen gå mot kassan. Är det kö så går jag till självscanningen och självscannar, om inte kö, väljer jag kassan. Allt för att spara tid. Stå i kö är ju bland det mest värdelösa som finns.
   Vid storhandling så alltid självscanning.

   Självscanning, lättare att hålla rätt på priser och vad slutsumman blir. Och slippa stå i kö.

    Håller med om prisfrågan. Uppskattar att i lugn och ro kolla att alla rabatter går igenom m.m. Ja det är rent utav en tillfredsställelse när man drar bonuskortet och man ser summan minska ?

   Alltid kassa. Vill inte att butiksanställda ska bli utan jobb, vill gärna ha en personlig kontakt. Hallå Coop Älvsjö, det är därför jag parkerar min fulla varukorg vid den obemannade kassan varje gång jag är där, och sedan går därifrån.

    Dessutom går det snabbare än att hålla på och fippla i snabbkassan. Alltid något som strular.

   Kassan alltid.

   Vill inte ”jobba” när jag handlar när det redan finns personal som kan göra jobbet.

   Sen tycker jag inte om tanken på att allt ska bli automatiserat. Jag gillar att träffa människor i vardagssammanhang.

    Visst. Annars jobbar dem ju inte om ingen går till kassan.

     Nu missförstod du nog.

   Ni som betalar genom självscanning hur faaan gör ni? Själv piper det ALLTID för mig skit irriterande

   Självscanning. Så skönt att gå och panga varor, packa ned som man själv vill, lättare att gå tillbaka med grejer man ångrat, känns mer som att man får gå ifred.

   Finns ju iofs både s.k snabbkassor som är självscanning och den där man går med en manick genom butiken. Det sistnämnda använder jag aldrig mest för att det jobbigt när man hamnar i kontroll och de ska gå igenom varorna.

   Kassan. För jag har inte ens brytt mig om att lära mig scanna. Det är säkert inte svårt, men nä, jag tänker inte lära mig förrän det blir ett måste.

   Hatar dock att (har alla det?) Ikea börjat med typ självscanning.

  Nån som följer Viktoria Bergh och vet om hon har kvar hunden? Tycker inte jag sett den på flera månader.

   Juuust det. Säkert inte då. Men hon uppdaterar inte så flitigt

    Nä det gör hon ju inte. Men förut var den ändå med på det lilla hon la ut, även på Simons insta. Nu är den puts väck.

  Jag har svårt att arbeta hos samma arbetsgivare en längre tid. Är det vanligt? Vad gör man åt det? Känner inte för byta arbetsplats efter bara något år. För mig så handlar det om att jag älskar att utvecklas och lära mig, men när jag väl kan arbetet så vill jag göra något annat. Blir rätt trött på mig själv.

   Jag jobbar på ett konsultföretag, perfekt i det avseendet! Jag har varit på samma ställe i många år, men byter uppdrag med jämna mellanrum. Blir som att byta jobb, fast man har kvar ”tryggheten”.

    Okej. Kanske det jag ska söka mig till. Tack för tips.

   Relaterar så mycket! Nuvarande arbetsplats är första jag är på i mer än 1,5 år. Har haft fast heltid på två andra arbetsplatser (1,5 år vardera). Innan dess extrajobb och vikariat i cirka 1 år på varje ställe. Jag blir understimulerad och uttråkad efter typ 1 år och börjar kolla efter annat. Känns tråkigt då jag är på en bra arbetsplats nu (där jag inte kan avancera men har fått lite andra arbetsuppgifter senaste veckorna).

    Stämmer bra in på mig med. Hur gör vi? ?

  Är det fler än jag som tycker senaste säsongen av Solsidan är dålig och skiljer sig från de tidigare säsongerna? Känns som något har ändrats. Mest cringe och buskis-skämt som inte är ett dugg roliga.

   Känner samma. Trodde verkligen säsongen skulle vara rolig och visst är Fredde rolig (som är min favorit) men så fåniga skämt. Det finns liksom ingenting mer att bygga på så de drar bara ut på det.

   Stör mig mest på Mickans peruk….. och på att Anna knappt är med. (Visst ser Mia Skäringer annorlunda ut? ? Känner knappt igen henne…)

    Ja men Annas karaktär är så överdriven och barnslig. Jo hon har opererat hela sig.

     Varför envisas folk med att kalla botox och fillersinjektioner för operationer?

      För vanligt folk är det väl sak samma om någon lägger sig under kniven eller sprutar in substanser i kroppen.

      Onaturliga ingrepp är ju vad det rör sig om.

       Jag är ”vanligt folk” men ser en viss skillnad.

      För att det är onaturliga ingrepp som gör dig till en uppblåst fisk. Precis som hon ser ut nu

      Brösten är nog inte fillers.

   Nya manusförfattare? Blir lätt krystat med Schyffert bakom kulisserna.

  Vi har secret santa på jobbet. Blev lottad en kollega jag knappt pratat med då hon jobbar på en annan avdelning och har andra arbetsuppgifter. Har någon förslag på present för cirka 50 kronor?

   Kanske någon rolig mugg eller kaffekopp? En mössa? Ett par vantar?

   Doftljus? Hm home har ganska fina som inte är dyra

   Doftljus? Handtvål? Te?

   skänk pengarna till någon organisation och skriv ut ett gåvobevis.

  SJÄLVM*RD

  Min bror har nyligen begått självmord och hela min värld har fallit samman. Jag undrar om det finns någon här som vet om det finns en psykolog/terapeut eller liknande som är utbildad inom ämnet och som jag kan söka hjälp hos? Helst mellan Vänersborg och Göteborg. Jag har letat men inte kunnat hitta det jag söker och ärligt talat så orkar jag inte mycket just nu. Hoppas att någon här kan hänvisa mig till vart jag kan vända mig.

   Det var egoistiskt utav honom så låt inte din värld falla samman.

    HUR kan det falla dig i smaken att skriva så? Självmord begås ofta pga en rad olika faktorer, så som depression, pressade sociala sammanhang, diagnoser, funktionsnedsättningar o liknande. Precis som andra ”vanliga dödliga sjukdomar”, skördar det vart fall en massa oskyldigas liv. Att nedvärdera det så